Az MNB kamatcsökkentési sorozatának ( ) értékelése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az MNB kamatcsökkentési sorozatának (2012 2014) értékelése"

Átírás

1 Kertész Krisztián: Az MNB kamatcsökkentési sorozatának ( ) értékelése (Szakértői tanulmány a Táncsics Alapítvány megbízására) Absztrakt 2012 augusztusa és 2013 márciusa között 7%-ról 2,6%-ra csökkent a jegybanki alapkamat, és ez a kamatcsökkentési ciklus gazdasági értelemben helyesnek, sikeresnek mondható. Jelentősen csökkent az állam kamatterhe, olcsóbbakká váltak a beruházási hitelek (ebben persze az NHP is szerepet játszik) és ez felgyorsíthatja a gazdasági növekedést. Egy kis-nyitott gazdaságban a legsikeresebb politikai mix egyébként is a szigorú fiskális és laza monetáris politika. Ennek persze gátat szabhat az ország devizaadóssága és a forint leértékelődésének való kitettsége, azonban ahogy jelen cikk is bemutatja, e kitettségünk mértéke az elmúlt öt évben jelentősen csökkent, és ma már menedzselhető szinten van. Külső és belső körülmények egyaránt nagyban segítették a kamatcsökkentési ciklus sikerét: a nemzetközi piaci likviditásbőség (a nagy jegybankok monetáris expanziója miatt), a kedvező EU-szabályozási változások a CDS-ek piacán, a rezsicsökkentés miatti dezinflációs folyamat, a fegyelmezett költségvetési politika, a jó államadósság finanszírozási politika (lakossági államkötvények felfuttatása), a nagyon kedvező fizetési mérlegfolyamatok az elmúlt öt évben és ebből adódóan az ország külföldi adóságának jelentős csökkenése. A kamatcsökkentés folytatódhat tovább. A kamatcsökkentések lefolyása, a Monetáris Tanács összetétele Az MNB 2012 augusztusában indította el a kamatcsökkentési ciklusát és máig (2014. március) összesen 20 lépésben 7%-ról 2,6%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az MNB az elmúlt 20 hónapban minden hónapban, minden kamat-meghatározó ülésen csökkentette az alapkamatot: kezdetben 12 alkalommal bázisponttal, majd 5 alkalommal bázisponttal, majd két alkalommal bázisponttal, majd az utolsó hónapban már csak 10 bázisponttal.

2 A kamatcsökkentési sorozat szinte mindvégig a szakértők, tőzsdei elemzők, befektetési alapkezelők kritikájának volt kitéve (véleményem szerint méltánytalanul). Kezdetben azzal kritizálták a jegybankot, hogy az nem eléggé érzékeny az inflációs hatásokra, hogy az nem teljesíti a törvényi kötelezettséget, amely az MNB számára előírja, hogy legfőbb céljának az árstabilitást kell tekintenie. Később (amikor az infláció már egyértelműen csökkenő pályára állt) azzal kritizálták, hogy az MNB nem veszi figyelembe a pénzügyi stabilitási szempontokat és a forintgyengülés esetleges negatív következményeit a bankszektorra nézve. Sőt, ez utóbbi kritikák sokszor még a mai napig is megtalálhatóak a pénzügyi elemzők értékeléseiben. Én sosem osztottam e kritikákat, én mindvégig azon a véleményen voltam, hogy a kamatcsökkentési ciklus fontos, szükséges, és az MNB mindvégig a megfelelő bátorsággal és körültekintéssel járt el, amely meg fogja hozni a kedvező hatásait. (E kedvező hatások ma már egyértelműen látszanak is.) Jelen cikk is amellett kíván érvelni, hogy mind a kamatcsökkentési sorozat, mind pedig az ezzel párhuzamosan futó Növekedési Hitelprogram (NHP) helyes volt, és ezek folytatására szükség van. Az MNB legfőbb döntéshozó szerve a Monetáris Tanács a kamatcsökkentési ciklus elején (2012 augusztusa és 2013 márciusa között) hét tagból állt: három belső tagból (elnök, két alelnök), akiket még az előző kormányzati ciklusban, 2007-ben neveztek ki hat évre; és négy külső tagból, akik viszont már a jelenlegi kormányzati ciklusban, 2011-ben lettek kinevezve, szintén hat évre. Ebben az időszakban a Monetáris Tanács minden kamatdöntő ülésén úgy hozta meg a határozatait, hogy a külső tagok leszavazták a belső tagokat 4:3 arányban. A belső tagok minden alkalommal a jegybanki alapkamat tartására, a külső tagok pedig 0,25 százalékpontos csökkentésére szavaztak. A monetáris tanácson belüli belső nézeteltérés nyilvános feszültséggé is vált 2012 őszén, amikor Simor András jegybankelnök a nyilatkozataiban nemcsak a monetáris tanács közös döntését kommentálta, hanem a sajtó felé különvéleményeket is megfogalmazott és többször hangsúlyozta, hogy ő személyesen nem ért egyet a monetáris tanács többségi álláspontjával. A belső viták kiterítése természetesen nem használt az MNB hitelességének! Mindez azonban megmaradt a pénzügyi szakma vitájának, a téma a lakosság szélesebb köreiben nem gyakran váltott ki érdeklődést. Politikai kérdéssé mindez legfeljebb néha, azokban az időszakokban vált, amikor fel-fellángoló forintgyengülési hullámok indultak el a devizapiacon. Összességében véve azonban (beleszámítva a kormánynak a devizahitelesek védelmében hozott intézkedéseit is, pl. kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés, árfolyamgát rendszere) a kamatcsökkentés nem vezetett olyan jelentős forintgyengüléshez, amely sokkszerű hatást gyakorolt volna a devizahitelesek adósságállományára.

3 A kérdés leginkább 2013 tavaszán lett átpolitizálva, amikor Simor Andrást Matolcsy György váltotta az MNB elnöki poszton, továbbá a két alelnök mandátuma is lejárt, helyükre is új alelnököket neveztek ki és ezzel a Monetáris Tanács teljes mértékben az Orbán-kormány által kinevezett emberekből állt. Kezdetben nagy félelmet váltott ki, hogy a Monetáris Tanács új tagjai nem rendelkeznek pénzügyi végzettséggel, elméleti-kutatási tapasztalattal és publikációs teljesítménnyel. Sőt, 2013 őszén még két olyan taggal is tovább bővült a Monetáris Tanács, akik még közgazdász végzettséggel sem rendelkeznek (Windisch László és Kandrács Csaba jogászok)! Mindez egyrészt azt a közvélekedést erősítette, hogy Matolcsy György valószínűleg azért tölti fel a saját bizalmasaival a Monetáris Tanácsot és azért kerülnek háttérbe a szakmai szempontok, mert Matolcsy nem független jegybankelnökként kívánja betölteni a mandátumát, hanem továbbra is a Kormány politikai megrendeléseit kívánja végrehajtani. Másrészt, talán politikailag jobban elsikkadt, nem került eléggé a figyelem központjába, de ezek a kinevezések még törvényellenes is voltak(!), ugyanis a jegybank törvény 9. -ának 5. bekezdése a következőképpen rendelkezik: A Monetáris Tanács tagjává az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható, aki monetáris, pénzügyi vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik. Ahogy a fenti grafikonon is látható, a Monetáris Tanács feletti teljes hatalomátvétel időszakában (2013. február-március) átmeneti forintgyengülés történt a devizapiacon.

4 A politikai és pénzpiaci viharok azonban hamar lecsillapodtak, és a kamatcsökkentési ciklus határozottan folytatódott és folytatódik tovább a mai napig. (Itt halkan megjegyzem azonban, hogy az, hogy a Fidesz nem tartotta be a jegybanktörvényt, és olyan embereket nevezett ki a Monetáris Tanács tagjává, akik nem felelnek meg a törvényi elvárásoknak, akár jogi útra is terelhető lett volna, de legalább politikai értelemben feltétlenül nagyobb kritikát érdemelt volna.) A kamatcsökkentéseket lehetővé tevő külső és belső körülmények Az alábbiakban pontokba szedve áttekintjük, hogy milyen körülmények tették lehetővé és szükségessé a kamatcsökkentéseket: 1. Nagyon kedvező a világpiaci környezet. Az amerikai, a brit és a japán jegybankok nemcsak hogy nulla közeli szinten tartják az alapkamataikat már öt éve, hanem emellett soha nem látott méretű kötvényvásárlási programot, mennyiségi monetáris enyhítést, azaz pénzteremtést is folytatnak. A FED például 2008 ősze óta több mint 4,5-szeresére növelte a mérlegfőösszegét, és ezzel párhuzamosan a monetáris bázis mértékét (azaz a bankok jegybanknál vezetett számláján, valamint a forgalomban lévő dollármennyiséget). 2. A kamatcsökkentés elindításakor egy nagyon jelentős, kedvező, egyszeri, de tartós hatást gyakorolt, hogy az ún. euró válság menedzselése keretében az Európai

5 Bizottság november elsejei hatállyal új szabályozást vezetett be az államkötvények fedezésére szolgáló ún. CDS-ek 1 tekintetében. Az új szabályozás értelmében a befektetők már nem tarthattak a portfóliójukban úgy CDS-t, hogy eközben nem rendelkeztek legalább ekkora értékű államkötvény-állománnyal. Ennek következtében a korábban a magyar államkötvények ellen kötetett egyoldalú CDS-ügyletek pozícióit a befektetőknek zárniuk kellett, vagy ennek megfelelő értékű államkötvényt kellett vásárolniuk. Emiatt a CDS-felárak meredek esésbe kapcsoltak, az államkötvények hozama pedig esni kezdett. A szabályozás változása tehát rendkívül kedvezően hatott a magyar államkötvények kockázati prémiumára, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a jegybanki alapkamatot csökkentsék és az államkötvények hozamai is csökkenjenek. (Az alacsonyabb kockázati felár miatt ugyanis alacsonyabb hozam mellett is ugyanúgy hajlandóak voltak a befektetők tovább vásárolni a magyar államkötvényeket.) 3. Az elmúlt öt évben (köszönhetően a Gyurcsány-Bajnai kormányok kiigazító lépéseinek, az Orbán-kormány fegyelmezett költségvetési és finanszírozási politikájának, valamint a magánszféra alkalmazkodási folyamatának egyaránt) jelentősen javult hazánkban a pénzügyi stabilitás. A folyó fizetési mérleg, a tőkemérleg és az FDI-egyenleg egyaránt masszív szufficitben van évek óta, az államháztartás hiánya stabilan a GDP 3%-a alatt van. A fizetési mérleg egyes részmérlegei egyenlegeinek alakulását mutatja az alábbi ábra. (Ezek közül a finanszírozási képesség + FDI együttes egyenlege tekinthető a leginkább relevánsnak a makrogazdasági egyensúly és stabilitás szempontjából (piros színnel jelölve).) 1 A CDS (credit default swap) ügylet egy olyan pénzügyi művelet, amely államkötvények biztosítására, fedezésére szolgál, és egy esetleges államcsőd esetében megtéríti a befektető kárát. Ha például egy ötéves lejáratú CDS ügyleti árfolyama 5%, az azt jelenti, hogy a befektetőnek az állampapír értékének 5%-át kell évente biztosítási díjként megfizetnie, amelyért cserébe, a CDS eladója biztosítja a kötvény ellenértékének visszafizetését akkor, ha az adott állam azt a lejáratkor megtagadja. Nem ritkán azonban ezen CDS-ekkel nemcsak a fedezést szolgálták, tehát nemcsak az eredeti funkciójuk miatt vásárolták ezeket a befektetők, hanem pusztán spekulatív céllal is, ha például a befektetők egy-egy állam csődjére akartak fogadni. A gond ezzel a válság idején az volt, hogy végül sok esetben nagyobb lett a CDS ügyeletek összértéke, mint a ténylegesen kibocsátott állampapír mennyiség (de legalábbis azt jelentősen megközelítő volumenek keletkeztek), és emiatt nemcsak az állampapírok kereslete-kínálata, kockázata és árfolyama befolyásolta a CDS-ek árazását, hanem a hatás sokszor fordított irányú is lett: a CDS-ekkel felvett pozíciók (államcsődre történő fogadások) visszahatottak az állampapírok árfolyamaira és hozamaira. Ha tehát például a CDS-ek piacán a befektetők elkezdtek egy-egy ország csődjére spekulálni, akkor az lecsökkentette az államkötvények árfolyamát, növelte a hozamait és ezzel növelte az állam kamatterheit, fizetési kötelezettségeit, amely tovább nehezítette az adott állam pénzügyi helyzetét. Így tehát jelentősen megnövekedett a kockázata annak, hogy a spekulációk önbeteljesítővé válhatnak ben az euró zóna periféria országaiban (Görögország, Portugália, Spanyolország, Írország) bekövetkezett adósságválság részben ennek is volt köszönhető. Emiatt, november elsejétől az EU egy olyan pénzügyi szabályozást léptetett életbe, amellyel megtiltotta a CDS-ek egyoldalú vásárlását, és előírta, hogy a befektetők csak akkor tarthatnak ilyen pénzügyi terméket a portóliójukban, ha eközben ezzel egyenlő értékben olyan államkötvényt is birtokolnak, amelyre a CDS-fedezetet kötötték.

6 Fizetési mérleg egyes részmérlegeinek egyenlege a GDP százalékában Áruk és szolgáltatások egyenlege Jövedelmek és viszonzatlan folyó átutalások egyenlege Külfölddel szembeni finanszírozási képesség Finanszírozási képesség és FDI egyenlege Forrás: saját szerkesztés az MNB adatai alapján 4. A fizetési mérlegben tapasztalható kedvező folyamatokkal szoros összefüggésben, a kamatcsökkentési ciklust lehetővé tette az is, hogy a es világgazdasági válság óta folyamatosan csökken az ország külföldi adóssága, továbbá még inkább a devizaadóssága. A külső egyensúly szempontjából a leginkább mértékadó mutató nem is az államadósság (és ezt sokan félreértik), hanem a teljes nemzetgazdaság (beleértve a magánszférát is) nettó külföldi adóssága illetve nettó külföldi devizaadóssága. 2 A gazdasági elemzők értékelései meglehetősen felszínesek és a tényeket mellőzik akkor, amikor még ma is azt állítják, hogy a kamatcsökkentéseknek gátat szab az ország magas külső devizaadóssága, mondván, hogy emiatt a forint leértékelődése esetén a leértékelődésnek megfelelő arányban az ország külső adóssága is növekedne. Az MNB honlapján csak idén szeptemberben fogják ugyan közzétenni a 2013 év végi adatokat, azonban az már most is látszik, hogy már 2012 végére is mindössze 21,7%-ra csökkent az ország nettó külföldi 2 A bruttó és nettó mutatók közötti különbséget egyrészt a folyósított hiteleink, másrészt az MNB devizatartalékai jelentik. Amennyiben viszont a tartalékaink, hiteleink jó adósok kezében vannak, és amennyiben a hitelpiac megfelelően likvid és áthidalható a lejárati aszimmetria (maturity mismatch), akkor a nettó adósságráták relevánsabbak a bruttó mutatóknál. Továbbá, nemcsak az állam külső adóssága lényeges szempont, hiszen a magánszféra külföld felé történő eladósodása ugyanúgy tartós külföldi jövedelemtranszferhez vezet.

7 devizaadóssága. (2013 végére ez hozzávetőlegesen 16%-ra esett, 2014 végére pedig hozzávetőlegesen 10% körülre eshet, évi 3-4%-os finanszírozási képesség, 2-3% körüli nettó FDI import esetén.) Mindez azt jelenti, hogy ma már alig van kitéve az ország a forint leértékelődésének, hiszen még 10%-nyi forintleértékelődés is mindössze a GDP 1-2%-ával növeli az ország nettó külső devizaadósságát! Mindez persze nem jelenti azt, hogy a devizahiteleseknek egyáltalán nem jelent nagy gondot a leértékelődés, hiszen az ország bruttó devizaadóssága még mindig 65% körüli (a bruttó és a nettó közötti különbséget az MNB devizatartalékai jelentik). Azonban az magabiztosan állítható, hogy ha a kormányzat a felhalmozott jegybanki devizatartalékokat felhasználná arra, hogy a lakossági devizahiteleket átváltsa forintra, akkor a megmaradó nettó devizaadósság már valóban egy nagyon alacsony, menedzselhető szintre csökkenne Nettó külföldi adósság a GDP százalékában Devizában fennálló nettó külföldi adósság a GDP százalékában Forrás: saját szerkesztés az MNB adatai alapján 5. A kedvező pénzügyi folyamatokat erősítette az is, hogy a kormány nemcsak alacsony államháztartási hiányt futtatott, hanem helyesen és sikeresen törekedett arra is, hogy az adósságot minél nagyobb arányban belföldi hitelfelvételekből újítsa meg. A kedvező kamatozású és kisebb részben adókedvezményekkel is segített új államkötvénytípusok (kamatozó kincstárjegy, prémium államkötvény, stb.) rendkívül népszerűek lettek a lakosság körében, és ez arra sarkallta az állampolgárokat, hogy a megtakarításaikat bankbetét helyett inkább államkötvényekbe

8 csoportosítsák át. (Az alábbi ábra a lakossági állampapír-állomány és állampapírarány ugrásszerű növekedését ábrázolja 2012 eleje, a program meghirdetése óta.) Ennek hatására ma jóval kevésbé van kiszolgáltatva az állam a külföldi befektetők finanszírozási hajlandóságának, mint amennyire korábban volt nyarán, a kamatcsökkentési ciklus elindításakor már előre jelezhető volt, hogy 2012 szeptemberében tetőzni fog az infláció, majd a bázishatások miatt dezinflációs folyamat kezdődik el. Ezt a folyamatot tovább erősítette és a mai napig erősíti a több lépésben bejelentett rezsicsökkentési sorozat. (Az első 10%-os víz-, csatorna-, gáz-, és villamos áram árcsökkentést 2012 decemberében jelentették be, mindezidáig összesen 20%-os volt a csökkentés, és a parlament által már elfogadott törvények értelmében további csökkentések is lesznek még.) Elsősorban ennek következtében (másodsorban az euró zónában tapasztalható dezinflációs trendek átgyűrűzése következtében) az egy évre visszatekintő fogyasztói árindex (infláció) 16 hónap alatt (2012 szeptemberétől 2013 januárjáig) 6,6%-ról 0,0%-ra zuhant. Az állampapír piaci hozamok természetesen lekövették az infláció csökkenését, és ez jelentős teret adott a jegybanki alapkamat csökkentésének. Ennél a pontnál megjegyzem azt is, hogy a rezsicsökkentés politikája (amellett, hogy politikai szavazatszerzés szempontjából sikeres kormányzati politika volt), két szempontból gazdaságpolitikai értelemben is

9 jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec. jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec. jan. sikerként könyvelhető el: egyrészt csökkentette az inflációs várakozásokat, amely hatására könnyebben csökkent még tovább az infláció, másrészt az ennek hatására megvalósítható kamatcsökkentések jelentősen csökkentik az államadósság hosszabb távú terheit Fogyasztói árindex alakulása (százalékban) A kamatcsökkentési ciklus értékelése Ezen a ponton rá is térhetünk a kamatcsökkentések makrogazdasági értékelésére. A kamatcsökkentések (2014. augusztusa óta 7%-ról 2,6%-ra csökkent a jegybanki alapkamat) egyértelműen sikerként értékelhetők a következők miatt: 1. Jelentősen csökkentették a jegybank és az állam kamatterhét. A jegybank kéthetes kötvényállománya 5360,4 milliárd forint (2014 február végi adat), amelyből 791,6 milliárd forintnyi külföldi szereplő felé irányuló tartozást testesít meg. Tehát, önmagában véve a jegybanki betéteken, minden egy százalékpontnyi kamatcsökkentés évi 53,6 milliárd forintot takarít meg az állam. Emellett, az államkötvények hozamcsökkenésén keresztül természetesen a teljes államadósságnak (hozzávetőlegesen milliárd forintnak) is alacsonyabb lesz a kamatterhe (igaz, ez utóbbi a hosszabb lejáratok miatt csak lassabban, a meglévő kötvények lejárata után válik érezhetővé). 2. Az általános piaci kamatláb csökkenése olcsóbbá tette a hiteleket, amely fellendítheti a beruházásokat (márpedig erre nagy szükség lenne, hiszen a beruházási

10 ráta történelmi minimumra esett az elmúlt években). Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy nemcsak az általános kamatcsökkentés tartozott hozzá a jegybanki politikához, hanem a Növekedési és Hitelprogram is, amely keretében a jegybank 0% mellett nyújt hitelt a kereskedelmi bankoknak, amelyet ők maximum 2,5%-os kamat mellett hitelezhetnek tovább a kis- és középvállalkozóknak új beruházásokra vagy korábbi beruházások hitelkiváltására. A hitelprogram első ciklusa egyértelműen sikeresnek mondható (ennek sikereit eddig minden érintett elismerte), a meghirdetett 750 milliárd forintból 701 milliárd forintnyi összeget sikerült kihitelezniük a bankoknak. 3. A kamatcsökkentés eddig nem járt sem túlzott árfolyam-leértékelődéssel, sem inflációnövekedéssel, és a piaci várakozások szerint ez később sem várható. 4. A kicsit gyengébb forintárfolyam segíti a magyar exportot és a fizetési mérleg, a külső egyensúly még további javulását. A további kamatcsökkentések lehetősége Az MNB vezetőinek legutóbbi jelzései szerint közel vagyunk már a kamatcsökkentési ciklus végéhez (idézet Balogh Ádámtól az MNB alelnökétől), továbbá a nagy többségi piaci várakozás szerint is legfeljebb 2,5%-ig fog csökkenni az alapkamat. Mindezt az is megerősíti, hogy az MNB március végén publikált inflációs jelentése szerint az előrejelzési időhorizonton (és egyben azon az időhorizonton, amelyre a monetáris politikának hatása van), 2015 végére az infláció elérheti a 3%-os kívánt célt, és nem kell deflációtól tartani rövidtávon sem. Ennél nagyobb további kamatcsökkentések mellett is szólhatnak azonban érvek: 1. A még lazább monetáris politika (még alacsonyabb kamatok, még gyengébb forintárfolyam) tovább élénkíthetné a gazdaságot, és a kormány most valószínűsíthetően az eddiginél nagyobb hangsúlyt kíván majd fektetni a gazdasági növekedésnek. 2. A várhatóan beinduló gazdasági növekedés és a továbbra is fennmaradó pénzügyi stabilitás miatt várhatóan több hitelminősítő részéről is felminősítéseket kaphat Magyarország hitelbesorolása, amely növelni fogja hazánk irányába a befektetői bizalmat. 3. A rezsicsökkentési politika, és a közművek nonprofittá tétele várhatóan további dezinflációs nyomást gyakorol majd a gazdaságban, és ebből nem minden épült még be a

11 várakozásokba (az MNB az inflációs jelentésében, előrejelzésében például várhatóan még nem számolt az energiaszektor non-profittá tételével, ugyanis erről jelenleg még kevés konkrétumot tudunk.) 4. Amellett, hogy jelenleg nincs inflációs kockázat, egyébként is elmondható, hogy az egykét százalékponttal esetlegesen magasabb inflációnak amúgy sincsen nagy társadalmi költsége. A munkanélküliség leszorítása és a gazdasági növekedés ütemének felgyorsítása nagyságrendekkel több társadalmi haszonnal jár, mint amennyi kárral jár az infláció esetleges pár százalékpontos visszaemelkedése. 5. A legutóbbi kamatcsökkentés és az inflációs előrejelzés óta egyrészt az S&P nemzetközi hitelminősítő stabilra módosította a magyar államkötvények minősítésének kilátását (amely kvázi egy felminősítéssel ért fel, hiszen korábban negatív kilátáson volt), továbbá 314 körüli szintről 307-re erősödött vissza a forint árfolyama az euróval szemben, amely lehetőséget nyújt további kamatcsökkentésekre. Több befektetői banki álláspont szerint a jegybank és a kormány tűréshatára egészen 340-es árfolyamon lehet, azaz egészen addig kellene gyengülnie ahhoz a forintnak, hogy a politika elkezdjen a forint erősítésére törekedni. 6. A már sokszor belengetett és várhatóan hamarosan realizálódó devizahitel mentőcsomag és a lakosság árfolyamkockázatának megszüntetése, valamint később a devizahitelek várhatóan teljes kivezetése védetté teszi a gazdaságot a forint leértékelődése ellen. 7. Az Európai Központi Bank a legutóbbi kormányzótanácsi ülésén komolyan megvitatta egy hatalmas monetáris lazító csomag, egy 1000 milliárd euró összegű kötvényvásárlási program elindítását. A javaslatot nem vetették el, a jövőre nézve lehetőségként tartják számon. Ez viszont az euró forinthoz képesti leértékelődését vonhatná maga után, amely lehetőséget biztosítana további kamatcsökkentéshez. 8. Az ukrajnai konfliktus mérséklődött a március 16-i krími népszavazás óta. Igaz, ha újabb kelet-ukrán területek kiválási igénye miatt fegyveres konfliktus törne ki, és/vagy Oroszországot gazdaságilag szankcionálná az EU és az USA, akkor ez kedvezőtlen pénzügyi hatással járna Magyarországra (egyrészt az OTP orosz és ukrán leányvállalatain, másrészt a keletre irányuló magyar exporton keresztül, harmadrészt pedig az ukrán és magyar államadósság közös nagyhitelezőjén a Templetonon keresztül), amely csökkentené a további kamatcsökkentések létjogosultságát. A magam részéről én egyértelműen híve vagyok a laza monetáris politikának és mindvégig üdvözöltem a kamatcsökkentéseket. Határozott véleményem, hogy ez sikeres

12 politika volt és folytatható is tovább. A külső és belső körülményektől függően további kamatcsökkentésekre látnék lehetőséget, akár alacsonyabb szintig is, mint a piacon jelenleg várt 2,5%.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2012. december

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2014.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2014. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2014. december

Részletesebben

Új szelek a monetáris politikában - mi változott a válság óta?

Új szelek a monetáris politikában - mi változott a válság óta? Új szelek a monetáris politikában - mi változott a válság óta? Matolcsy György 52. MKT Közgazdász-vándorgyűlés, Nyíregyháza 2014. szeptember 6. 1 Tartalom Örökségünk Inflációs célkövetés a válság után

Részletesebben

Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP)

Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP) Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP) Nagy Márton, Palotai Dániel MNB 213. április 4. 28.I. II. III. IV. 29.I. II. III. IV. 21.I. II. III. IV. 211.I. II. III. IV. 212.I. II. III. IV. A válság kitörése

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2011.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2011. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2011. december

Részletesebben

Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után

Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után Dr. Kocziszky György A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja Költségvetési Tanács Magyar Közgazdasági Társaság 2014. július 17.

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. október A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok A

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2005. december

Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2005. december Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása I. A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2005. december Az előzetes adatok

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2008.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2008. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2008. december

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2007. december

Részletesebben

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU 21. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 12, milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege 12, milliárd forint és a privatizációs bevételek 3,1 milliárd

Részletesebben

2012. november végéig a kincstári kör hiánya 698,0 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2012. november végéig a kincstári kör hiánya 698,0 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 212. november végéig a kincstári kör hiánya, milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely -1, milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási igény,

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról május

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról május SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2016. május Budapest, 2016. július 11. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN 2018. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2018-BAN 2. A 2019. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a márciusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a márciusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. márciusi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. márciusban 48 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az egyenlegnek az előző év márciushoz mért 97

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN SAJTÓKÖZLEMÉNY A kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról június

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról június SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2018. június Budapest, 2018. augusztus 10. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN 2016. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2016-BAN 2. 2017. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

2013 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 961,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2013 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 961,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 21 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 91,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 12, milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

Komlóssy Laura- Vadkerti Árpád: Az újraindított kamatcsökkentési ciklus makrogazdasági hatásai

Komlóssy Laura- Vadkerti Árpád: Az újraindított kamatcsökkentési ciklus makrogazdasági hatásai Komlóssy Laura- Vadkerti Árpád: Az újraindított kamatcsökkentési ciklus makrogazdasági hatásai A Magyar Nemzeti Bank 2012 augusztusában fokozatos kamatcsökkentési ciklus elindítása mellett döntött, melynek

Részletesebben

2005 első három hónapja során a kincstári kör hiánya 483,8 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt

2005 első három hónapja során a kincstári kör hiánya 483,8 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt 2 első három hónapja során a kincstári kör hiánya 3, milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az EU EMOGA alapjából történő folyósítások előfinanszírozása, milliárd forint összegben

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2018-BAN december 19.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2018-BAN december 19. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2018-BAN 2017. december 19. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2017-BEN 2. A 2018. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

2014 december végéig a kincstári kör hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2014 december végéig a kincstári kör hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 214 december végéig a kincstári kör hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 4,7 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról október

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról október SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2017. október Budapest, 2017. december 11. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról január

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról január SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2019. január Budapest, 2019. március 07. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

Berta Dávid Kicsák Gergely: A évi alacsony államháztartási hiányhoz a jegybank programjai is hozzájárulnak

Berta Dávid Kicsák Gergely: A évi alacsony államháztartási hiányhoz a jegybank programjai is hozzájárulnak Berta Dávid Kicsák Gergely: A 2016. évi alacsony államháztartási hiányhoz a jegybank programjai is hozzájárulnak 2016-ban historikusan alacsony lehet a magyar államháztartás hiánya, melyhez a Magyar Nemzeti

Részletesebben

2012. március végéig a kincstári kör hiánya 514,7 milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU

2012. március végéig a kincstári kör hiánya 514,7 milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU 212. március végéig a kincstári kör hiánya 14, milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU transzferek negatív egyenlege, amely 2,4 milliárd forint volt. Így a teljes nettó

Részletesebben

2008 júniusában a kincstári kör hiánya 722,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB

2008 júniusában a kincstári kör hiánya 722,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB 2 ában a kincstári kör hiánya 22, milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB kiegyenlítési tartalékának feltöltése címen kifizetett 2, milliárd forint. Csökkentette a finanszírozási

Részletesebben

2012. szeptember végéig a kincstári kör hiánya 549,8 milliárd forintot tett ki. Csökkentette a finanszírozási igényt az

2012. szeptember végéig a kincstári kör hiánya 549,8 milliárd forintot tett ki. Csökkentette a finanszírozási igényt az 2012. szeptember végéig a kincstári kör hiánya 549,8 milliárd forintot tett ki. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 42,5 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC Október. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával

ÁLLAMPAPÍRPIAC Október. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával ÁLLAMPAPÍRPIAC Havi Tájékoztató 2004. Október ÁLLAMi garanciával 2 004 elsô tíz hónapja során a kincstári kör hiánya hitelátvállalással együtt 1328,6 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt

Részletesebben

2012. május végéig a kincstári kör hiánya 345,6 milliárd forintot tett ki. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU

2012. május végéig a kincstári kör hiánya 345,6 milliárd forintot tett ki. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU 212. május végéig a kincstári kör hiánya 34, milliárd forintot tett ki. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 2,1 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍR-PIAC ÉS FINANSZÍROZÁS 2006-BAN ELSŐDLEGES FORGALMAZÓI LEG -EK 2006.

ÁLLAMPAPÍR-PIAC ÉS FINANSZÍROZÁS 2006-BAN ELSŐDLEGES FORGALMAZÓI LEG -EK 2006. ÁLLAMPAPÍR-PIAC ÉS FINANSZÍROZÁS 2006-BAN ELSŐDLEGES FORGALMAZÓI LEG -EK 2006. Fővédnök: Dr. Veres János pénzügyminiszter Házigazda: Szarvas Ferenc az ÁKK Zrt. vezérigazgatója Fő témakörök: Állampapírpiac

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC december. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával

ÁLLAMPAPÍRPIAC december. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával ÁLLAMPAPÍRPIAC Havi Tájékoztató 2004. december ÁLLAMi garanciával A 2004. év során a kincstári kör hiánya hitelátvállalással együtt 1284,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2011-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2011-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2011-ben Fő kérdések: 1. A központi költségvetés finanszírozása és az állampapírpiac helyzete 2010-ben. 2. A 2011. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

1. árfolyam alapú értékeltségi mutatók

1. árfolyam alapú értékeltségi mutatók Egyre nagyobbra fújódik a tőzsdei lufi 2016.07.22 10:48 Eddig sem volt olcsó az amerikai részvénypiac, az árfolyamok legutóbb látott meredek emelkedése pedig még inkább feszítetté tette az értékeltséget.

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról november

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról november SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2018. november Budapest, 2019. január 07. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló Jelentős esés következett be a vezető tengerentúli részvényindexekben, Nyugat- Európában kisebb volt a csökkenés. Tartani tudta a forint az euróval szembeni

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2006. IV. negyedév 1 Budapest, 2007. február 21. 2006. IV. negyedévében az állampapírpiacon a legszembetűnőbb változás a hosszú lejáratú kötvények részarányának

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról március

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról március SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2019. március Budapest, 2019. május 07. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

Forgalomban lévő befektetési jegyek darabszáma án (nyitó állomány)

Forgalomban lévő befektetési jegyek darabszáma án (nyitó állomány) Éves jelentés 2007. Alap megnevezése: Típusa: Futamideje: Budapest Pénzpiaci Befektetési Alap nyíltvégű értékpapír alap nyilvántartásba vételtől határozatlan ideig tart Alapkezelő Budapest Alapkezelő Zrt.

Részletesebben

2007 első nyolc hónapjában a kincstári kör hiánya - a később részletezett átvállalás nélkül 920,1 milliárd forintot ért el.

2007 első nyolc hónapjában a kincstári kör hiánya - a később részletezett átvállalás nélkül 920,1 milliárd forintot ért el. 2 első nyolc hónapjában a kincstári kör hiánya - a később részletezett átvállalás nélkül 2,1 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB kiegyenlítési tartalékának feltöltése

Részletesebben

2014 február végéig a kincstári kör hiánya 483,3 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek

2014 február végéig a kincstári kör hiánya 483,3 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek 214 február végéig a kincstári kör hiánya 483,3 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 1,1 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

2009 októberében a kincstári kör hiánya 1047,7 milliárd forintot ért el. Csökkentette ugyanakkor a finanszírozási

2009 októberében a kincstári kör hiánya 1047,7 milliárd forintot ért el. Csökkentette ugyanakkor a finanszírozási 2 ében a kincstári kör hiánya 14, milliárd forintot ért el. Csökkentette ugyanakkor a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege 5, milliárd forintos és a privatizációs bevételek, milliárd forintos

Részletesebben

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el.

Részletesebben

2013-ban a kincstári kör hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege,

2013-ban a kincstári kör hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, 2013-ban a kincstári kör hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 296,6 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási igény 1225,8

Részletesebben

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A LEGFRISSEBB GAZDASÁGI STATISZTIKÁK FÉNYÉBEN (2014. II. félév) MIRŐL LESZ SZÓ? Konjunktúra (GDP, beruházások, fogyasztás) Aktivitás, munkanélküliség Gazdasági egyensúly

Részletesebben

szerda, június 25. Vezetői összefoglaló

szerda, június 25. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 25. Vezetői összefoglaló Amerikában nagyobb, Nyugat-Európában kisebb kereskedési hajlandóság mellett vegyesen teljesítettek a vezető nemzetközi részvényindexek. Gyengült a forint a

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság módosított finanszírozása 2014-ben

A központi költségvetés és az államadósság módosított finanszírozása 2014-ben A központi költségvetés és az államadósság módosított finanszírozása 2014-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete 2014 eddig eltelt időszakában. 2. A 2014. évi módosított finanszírozási terv főbb

Részletesebben

2013 július végéig a kincstári kör hiánya 851,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek

2013 július végéig a kincstári kör hiánya 851,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek 2013 július végéig a kincstári kör hiánya 851,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 63,9 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 217. 217. végéig 18,2 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2258,5 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 458,4 milliárd

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a októberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a októberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. októberi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. októberben 17 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, ami 72 millió euróval kedvezőbb a tavalyi

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2006. I. negyedév 1 Budapest, 2006. május 19. Az I. negyedévben az állampapírpiacon a legszembetűnőbb változás a biztosítók és nyugdíjpénztárak, valamint a

Részletesebben

Az államadósság kezelésének módszerei és ezek értékelése

Az államadósság kezelésének módszerei és ezek értékelése Az államadósság kezelésének módszerei és ezek értékelése Baksay Gergely, Magyar Nemzeti Bank IX. Soproni Pénzügyi Napok 2015. október 1. Az előadás felépítése 1. Az adósságkezelés szerepe, jelentősége

Részletesebben

Makrogazdasági pénzügyek. Lamanda Gabriella november 16.

Makrogazdasági pénzügyek. Lamanda Gabriella november 16. Makrogazdasági pénzügyek Lamanda Gabriella lamanda@finance.bme.hu 2015. november 16. Miről volt szó? Antiinflációs monetáris politika Végső cél: Infláció leszorítása és tartósan alacsonyan tartása Közbülső

Részletesebben

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.)

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) Dr. Sivák József tudományos főmunkatárs, c. egyetemi docens sivak.jozsef@pszfb.bgf.hu Az állam hatása a gazdasági folyamatokra. A hiány

Részletesebben

Kicsák Gergely: Az EU-hitel utolsó részletének törlesztése egyszerre csökkentette az ország sérülékenységét és az adósságfinanszírozás költségét

Kicsák Gergely: Az EU-hitel utolsó részletének törlesztése egyszerre csökkentette az ország sérülékenységét és az adósságfinanszírozás költségét Kicsák Gergely: Az EU-hitel utolsó részletének törlesztése egyszerre csökkentette az ország sérülékenységét és az adósságfinanszírozás költségét Hazánk 2016. április 6-án törlesztette az Európai Uniónak

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2013-ban. 2. A 2014. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2006. III. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2006. III. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2006. III. negyedév 1 Budapest, 2006. november 21. 2006. szeptember végére a forintban denominált állampapírok piaci értékes állománya átlépte a 10 ezer milliárd

Részletesebben

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS MÁRCIUS 22-I ÜLÉSÉRŐL

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS MÁRCIUS 22-I ÜLÉSÉRŐL RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2016. MÁRCIUS 22-I ÜLÉSÉRŐL Közzététel időpontja: 2016. április 13. 14 óra A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, 2013. évi CXXXIX. tv.) 3. (1) az

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a júliusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a júliusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. júliusi adatok alapján A végleges adatok szerint 21. júliusban 191 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, ami 181 millió euróval magasabb a tavalyi adatnál.

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. 2004. NEGYEDIK negyedév. negyedéves TÁJÉKOZTATÓ. ÁLLAMi garanciával

ÁLLAMPAPÍRPIAC. 2004. NEGYEDIK negyedév. negyedéves TÁJÉKOZTATÓ. ÁLLAMi garanciával ÁLLAMPAPÍRPIAC negyedéves TÁJÉKOZTATÓ 2004. NEGYEDIK negyedév ÁLLAMi garanciával A 2004. év során a kincstári kör hiánya hitelátvállalással együtt 1284 milliárd forintot, hitelvállalás nélkül 1252 milliárd

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ július

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ július 216 217 Változás (milliárd Ft) záró mrd Ft Forint 18 43,9 7 19 596,2 75,6 1 165,3 6,3 Hitel 865, 3,4 877,1 3,4 12, 1,4 Államkötvény 11 61,6 45,6 11 538,2 44,5-63,4 -,5 Lakossági állampapír 5 67,9 19,9

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ május

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ május HAVI TÁJÉKOZTATÓ 217. 217. végéig 665,3 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 8,1 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 134,8 milliárd forintot

Részletesebben

Az államadósság alakulása és főbb jellemzői 2008-ban

Az államadósság alakulása és főbb jellemzői 2008-ban Fő kérdések: Adósságkezelés a hitelpiaci válság időszakában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes 1. Az államadósság alakulása és főbb jellemzői 28- ban, 2. A forint államkötvény-piac

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2004. IV. negyedév 1 Budapest, 2004. február 21. A IV. negyedévben az állampapírpiacon folytatódott a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos

Részletesebben

Aktuális kihívások a monetáris politikában

Aktuális kihívások a monetáris politikában Aktuális kihívások a monetáris politikában Pleschinger Gyula Magyar Nemzeti Bank Magyar Közgazdasági Társaság 2017. május 25. Tartalom Árstabilitás és a sérülékenység csökkentése Pénzügyi stabilitás Növekedés

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ március

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ március ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 14,5 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 121,2 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 16,7 milliárd

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ július

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ július HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 1119,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 1624,7 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 54,9 milliárd forintot

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ október

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ október HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 1841,2 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2124,6 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 283,4 milliárd forintot

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ november

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ november HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 254,9 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2334,9 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 28,1 milliárd forintot

Részletesebben

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei Nagy Márton ügyvezető igazgató Vállalati finanszírozás 214 214. október 29. 1 Tartalom Az NHP eddigi eredményei Az NHP második szakasza folytatódik Az

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 217. január 217. január végéig 436,2 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 421,7 milliárd forintot, a nettó devizakibocsátás

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ szeptember

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ szeptember HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 1453, milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 254,5 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 61,6 milliárd forintot

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december HAVI TÁJÉKOZTATÓ 18. 18. végéig 184 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 216,5 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 266,5 milliárd forintot tett

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ augusztus

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ augusztus HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 1529, milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 234,5 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 55,5 milliárd forintot

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ április

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ április ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 13,7 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 119,7 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 16, milliárd

Részletesebben

Navigátor 2011.szeptember

Navigátor 2011.szeptember Navigátor 2011.szeptember Válság-óra Deviza strukturális kudarc Fogyasztó Itt tartunk most Állam Vállalat 65 pont 60 pont 55 pont 50 pont 45 pont 40 pont 35 pont 30 pont 25 pont Erősödtek a növekedési

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III. 6. I. 6. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 14. I. 14. III. 15. I. 15. III. 16. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és

Részletesebben

Aktuális monetáris politikai kérdések

Aktuális monetáris politikai kérdések Aktuális monetáris politikai kérdések Pleschinger Gyula Magyar Nemzeti Bank Treasury Klub 217. június 9. Makrogazdaság Magyar Nemzeti Bank 2 A 217. márciusi Inflációs jelentés összefoglaló táblázata 216

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2003. II. 1 A II. ben az értékpapírpiac általunk vizsgált egyetlen szegmensében sem történt lényeges arányeltolódás az egyes tulajdonosi szektorok között. Az

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról. 2015. I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról. 2015. I. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról NYILVÁNOS: 2015. június 24. 8:30-tól 2015. I. negyedév 2015 I. negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. I. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. I. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. I. negyedév 1 2007. I. negyedévében az állampapírpiacon kismértékben megnőtt a forgalomban lévő államkötvények piaci értékes állománya. A megfigyelt időszakban

Részletesebben

péntek, október 9. Vezetői összefoglaló

péntek, október 9. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. október 9. Vezetői összefoglaló Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai vezető indexek pozitív tartományban zártak, a Fed kamatszintet tartó döntése hatására. A forint jelentősen felértékelődött

Részletesebben

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Az MNB statisztikai mérlege a 2001. júniusi előzetes adatok alapján

Az MNB statisztikai mérlege a 2001. júniusi előzetes adatok alapján Az MNB statisztikai mérlege a 2001. júniusi előzetes adatok alapján E sajtóközleménytől kezdve a gazdasági szereplők szektorbontása megváltozik, a pénzügyi derivatívák egységesen bruttó piaci értéken,

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 1 Budapest, 2006. augusztus 21. A II. negyedévben az állampapírpiacon a legszembetűnőbb változás a hitelintézeteket magába foglaló egyéb monetáris intézmények

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december Változás (milliárd Ft) záró % december % mrd Ft %

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december Változás (milliárd Ft) záró % december % mrd Ft % HAVI TÁJÉKOZTATÓ 15. 15. végéig, az átvállalásokat is figyelembe véve 41 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 1595,9 milliárd forintot, a nettó deviza-kibocsátás

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2005-BEN

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2005-BEN A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2005-BEN FŐ TÉMAKÖRÖK: 1. Elvárások az adósságkezeléssel szemben. 2. Változások az adósságkezelési stratégiában. 3. A 2005. évi finanszírozási

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása I. negyedév 1 NYILVÁNOS: 2008. május 22. 8:30 órától! Budapest, 2008. május 22. Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2008. I. negyedév 1. 2008. I. negyedévében a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban

Részletesebben

Raiffeisen Euró Likviditási Alap. Féléves jelentés 2011.

Raiffeisen Euró Likviditási Alap. Féléves jelentés 2011. Raiffeisen Euró Likviditási Alap Féléves jelentés 2011. I. A Raiffeisen Euró Likviditási Alap (RELA) bemutatása RAIFFEISEN EURÓ LIKVIDITÁSI ALAP FÉLÉVES JELENTÉS 2011. 1. Alapadatok Alap neve: Felügyeleti

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 782, milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2222,9 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 144,9 milliárd forintot

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ március

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ március ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 871,2 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 178,1 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 27, milliárd

Részletesebben

Raiffeisen Garantált Pénzpiaci Alap Éves jelentés 2007.

Raiffeisen Garantált Pénzpiaci Alap Éves jelentés 2007. Raiffeisen Garantált Pénzpiaci Alap Éves jelentés 2007. RAIFFEISEN GARANTÁLT PÉNZPIACI ALAP ÉVES JELENTÉS 2007. I. A Raiffeisen Garantált Pénzpiaci Alap (RAGA) bemutatása 1. Alapadatok Alap neve: Raiffeisen

Részletesebben

Raiffeisen Likviditási Alap. Éves jelentés 2007.

Raiffeisen Likviditási Alap. Éves jelentés 2007. Raiffeisen Likviditási Alap Éves jelentés 2007. RAIFFEISEN LIKVIDITÁSI ALAP ÉVES JELENTÉS 2007. I. A Raiffeisen Likviditási Alap (RALA) bemutatása 1. Alapadatok Alap neve: Raiffeisen Likviditási Alap Lajstrom

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. január 216. január végéig 45,6 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 441,9 milliárd forintot, a nettó deviza-kibocsátás 8,7 milliárd

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. január 218. január végéig 466,7 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 461,2 milliárd forintot, a nettó devizakibocsátás 5,5 milliárd

Részletesebben

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló Kedden az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek vegyesen zárták a kereskedést, a legnagyobb csökkenés Londonban, a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ június

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ június HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 597,1 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 1559, milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 961,9 milliárd forintot

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a szeptemberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a szeptemberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 22. szeptemberi adatok alapján A végleges számítások szerint 22. szeptemberben 366 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az előző évi szeptemberi egyenleg 12 hiányt mutatott.

Részletesebben