Erdély állattenyésztésének vázlata.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erdély állattenyésztésének vázlata."

Átírás

1 Erdély állattenyésztésének vázlata. (Általános statistika.) Erdélynek K/m 2 terjedelmü földhátán, az évi állatszámlálás szerint, összesen 1, drb szarvasmarhára redukált (1 drb szarvasmarha = 1 drb ló = 5 drb sertés = 10 drb juh = 15 drb kecske) emlıs házi állat é1. Ezen állormányból drb esik 1 1 K/m 2 -re, a 2, lakosból pedig 38 lélek. Ha tekintetbe veszszük továbbá, hogy Erdélyben a redukált állatállományból 1000 lakosra kerekszámban 700 drb esik, egész Magyarországot számítva pedig drb jut 1 K/m 2 -re és 647 drb 1000 lakosra: a holt számok sokról felvilágositanak. Kivált ha az alábbi adatokat is figyelemre méltatjuk. A redukált állatállományból esik 1000 lakosra 1 K/m 2 -re Ausztriában Németországban Francziaországban Angolországban Olaszországban Oroszországban Amerikai Egyesült Államokban Ausztráliában Eltekintve az amerikai Egyesült Államoktól és Ausztráliától, Erdélyben több (700-on felül) darab redukált állat esik 1000 lakosra, mint a kimutatásba fölvett országokban. Az 1 K/m 2 -re esı darabszámra pedig Francziaország, illetıleg egész Magyarország után következik Erdély, melynek egyes megyéiben azonban a redukált állomány sőrősége, Németországét túlhaladva, igen megközeliti Angolországét. K/m 2 -re esik A redukált állomány áll 1 1. Besztercze-Naszód megyében drbból drb 2. Csik Udvarhely Szolnok-Doboka Kolozs Maros-Torda Hunyad Alsó-Fehér Torda-Aranyos Háromszék

2 1.1. Kis-Küküllö Szeben Nagy-Küküllı Brassó Fogaras Erdély állatállományának sőrőségérıl hőebb képet nyerünk, ha nem az egész terület 1 K/m 2 - ére teszszük a számitást, hanem csak ama területre, mely az állattenyésztést, állattartást tényleg gyámolítja. Kihagyva tehát a kertekre, szılıkre és erdıkre esı területet, mely utóbbi sok megyében rengeteg nagy, csupán a szántók, rétek, legelık és nádasok területét veszszük számitásba. Mivel azonban igen nagy az a terület, mely legelınek és kaszálónak használtatik, de tényleg még mint erdı szerepel és mivel a lombtakarmány sokhelyt fölötte nagy szerepet játszik: mindezek fejében az erdık területének egyharmadát is hozzáadom a szántók, rétek, legelık és nádasok összegéhez. Ezt a területet 1 holdakban véve elosztottam az egyes megyék redukált állatállományával, megtudandó: hol esik több, hol kevesebb 1 drbra. A következı kimutatásban azonban nem csupán ezt a több szempontból érdekes eredményt közlöm, hanem a részleteket is fölveszem abból a czélból, hogy az egyes megyék állattenyésztésének bázisát megismertessem. 1 L. A kolozsvári és nagy-szebeni kataszteri kerület összeállitása.

3 Minthogy könnyen belátható, hogy ahol az állattenyésztésnek és állattartásnak alapúl szolgáló területbıl kevés hold esik 1 drb állatra, ott az állatállomány sőrőbb; az eredményként kapott fenti számok alapján kimondhatjuk, hogy Brassómegyében legsőrőbb, Csikmegyében legritkább, Udvarhelymegyében pedig közepes sőrőségő az állatállomány. A most közölt kimutatásból az egyes megyék állattenyésztését közelrıl érdeklı más egyéb körülményekre is vonhatunk következtetést. Föltéve ugyanis, hogy úgy Brassó-, mint Csikmegyében csak e kettıt hozom fel példának az állatállomány az adott viszonyok között sőrőbb nem lehet, mivel Brassómegyében a számitásba vett terület holdján drb redukált állat él, Csikmegyében pedig holdon drb, tehát háromszor akkora területen csak félszer annyi állat; Brassómegyében a takarmánytermı talaj vagy ısereje s a klimatikus viszonyok folytán, vagy pedig a cultura folytán nagyobb hozamu kell hogy legyen, mint Csikban. Tovább okoskodva, kevés számitással arra a következtetésre is rájöhetünk, hogy Brassómegyében a földmívelésnek belterjesebbnek kell lennie, mint Csikban, s ezzel együtt bizonyára az állattenyésztés is belterjesebb leend. S mind ez tényleg csakugyan így van. Bebizonyitandó, hogy milyen nagy mértékben függ ma még az állattenyésztés Erdélyben a természetes rétektıl és legelıktıl, az alábbi táblázatban a hivatalos adatok alapján három sorba állitottam a megyéket: a redukált állományból 100 hold rétre, 100 hold legelıre és 100 hold szántóra esı darabszám szerint.

4 Nem akarva a részletekbe bocsátkozni, az olvasóra bizom, hogy az I. és II. táblázat adataiból az egyes megyékre a tanulságot levonja. Egész Erdélyre vonatkozva, megtudjuk ezekbıl, hogy az állattenyésztést és állattartást fentartó és gyámolitó összes területbıl a redukált állatállomány 1 drbjára átlag 4.5 hold jut; továbbá, hogy Erdélyben 1 hold rétre 1.04 drb, 1 hold legelıre 1.44 drb és 1 hold szántóra pedig 0.62 drb redukált állat esik. Sokkal elırehaladottabbak a viszonyok Erdélyben annál, hogy az állatállomány nyáron csak a legelıkre és télen csak a rétek termésére lenne utalva, az éppen most közölt átlagszámok értéke nagyon is kétséges. A rétekrıl alább még lesz szó, ezért itt csak az 1 hold legelıre esı 1.44 drb állatról kivánom megjegyezni, hogy ez sok. Erdélyben ugyanis önként érthetıen tág határok között, a legelık minısége szerint átlagosan 3 kat. hold legelıt számitanak 2 drb számosmarhára; a fenti számok szerint pedig éppen fordítva: 3 drb redukált állatra jut 2 hold. Az egyes megyékre esı átlag megbirálásakor, a rétre és legelıre egyaránt, tekintetbe veendık a hozamot nagyban befolyásoló égalji viszonyok, melyek a sok havassal biró és magasan fekvı Udvarhely, Csik stb. megyékben sokban eltérnek a szelidebb égalju Hunyad, Torda- Aranyos stb. megyékétıl.

5 Fölemlitésre méltónak tartom azt a körülményt is, hogy az 1885-ki hivatalos aratási statistika adatai alapján készitett III. és IV. táblázat szerint Erdélyben 1 drb redukált állatra 0.91 q vetett takarmány (répa, lóher, luczerna, baltaczím, zabos bükköny) és q réti és gyepszéna jut, mely mennyiség kivált a vetett takarmányból bizony fölötte kevés. Egész Erdélyben tehát átlagosan kerekszámban 13 q téli takarmány áll 1 drb redukált állat rendelkezésére. Azaz, hogy ennél kevesebb, mert a rétek sokhelyt legeltetve lesznek és a szálas takarmányból sok zölden etettetik fel. Hogy ez mennyit tesz ki, nem tudom kiszámitani, de mivel a kikapott 13 q-nyi összegben a réti és gyepszéna játsza a fıszerepet, ebbıl pedig az országszerte szokást véve tekintetbe, aránylag nem sok használtatik zölden fel:

6 talán nem lesz sem sok, sem kevés, ha 2 q-val megapasztom a fenti összeget, melyben a répa, 1 drb redukált állatra számítva, körülbelül 0.5 q-val szerepel. 2 Ebbıl a 11 q téli takarmányból csak 150 napra terjedı istállózást véve fel 1 drb redukált állatra, egy napra 7.3 k/g esik. Ez kevés még akkor is, ha 1 drb redukált állat átlag-élısúlyát csak 400 k/g nak veszszük fel. Mert szénában értve, ekkor is legalább 13 k/g-ra lenne szükség egy napon át. No de a hiányt pótolja a szemes takarmány, a gyári hulladékok és ami a fı a szalma!? Ez, egész Erdélyt véve, azonban nem áll s ezért mondhatjuk ki egész határozottan: hogy átlagos viszonyainkat tekintve, elıbb takarmánytermelésünket kell fokozni és csak ezután vagy ezzel szorosan karöltve lehet az igényes idegen állatfajták behozatalát általánosabbá tenni. Hogy mennyi szemes takarmányt és gyári hulladékot fogyaszt el állatállományunk, megközelitıleg sem lehet kiszámitani. A szalmára vonatkozva, azonban használható adatokat kaphatunk, ha a mindenütt a jászolba kerülı tavaszi vetések termését veszszük a számitás alapjául. Erészben minthogy nem akarom egy részletes táblázattal a helyet elfoglalni csak annyit közlök, hogy a 15 erdélyi megyében az évi termés-statistika szerint: volt bevetve kat. hold ıszi és tavaszi búzával tönkölylyel 1956 kétszeressel ıszi és tavaszi rozszsal ıszi és tavaszi árpával zabbal kukoriczával kölessel 2634 magbükkönynyel 9905 A búzát, rozsot és kétszerest számitáson kivül hagyva, ha az árpából 10, a tönkölybıl 12, a zabból 12, a kukoriczából 15, a kölesbıl 18, a magbükkönybıl pedig 12 q szalmatermést veszünk fel, kikerekitett számokkal 10, q feltakarmányozható szalmát kapunk. Ezen mennyiségbıl kerekszámban 7 q esik 1 drb redukált állatra, a 150 napra számitott istállózás egy napjára tehát 4.5 k/g. A fentebb kikapott összeggel együtt ( ) 11.8 k/g az eredmény, amihez még 2.2 k/g kell az egy napra szükségesnek fölvett 13 k/g-hoz. Ha most a redukált állományban az egyes állatnemekre esı százalékokat tekintjük, igazoltnak fogjuk találni az általános átnézetben emlitett ama körülményt, hogy állattenyésztésünkben a szarvasmarha-tenyésztés játsza a fıszerepet. Ezen állatnemre ugyanis 69.2 %, tehát nagyobb százalék esik, mint a többiekre együtt véve (a 69.2-ben a bivalok 10 %-kal szerepelnek); a lovak százaléka 11.4, a juhoké 10.7, a sertéseké 7.8, a fenmaradó 0.9-beli pedig a szamarak, öszvérek és kecskék osztozkodnak. Erdély szarvasmarha-százaléka messze túlhaladja Magyarország többi vidékeinek ugyanezen százalékát, 11.6-del lévén nagyobb a szarvasmarhában leggazdagabb Tiszántúl -énál is és az 56.1-re rugó országos átlagot 13.1-del mulva felül. A lovakra, szamarakra és öszvérekre, 2 A III. táblázatba a rövidség kedvéért nem vettem külön-külön fel az egyes vetett takarmányféléket. Így 1885-ben 3688 kat. holdon q terméssel szerepel a répa.

7 úgyszintén a sertésekre esı százalékok ellenkezıleg Erdélyben a legkisebbek az egész országban s az országos átlag -okon is alul maradnak. Áll ez a juhok százalékáról is, mely azonban a Tiszántúl -énál mégis nagyobb 0.4-del. A kecskékre esı százalék fájdalom ismét Erdélyben a legnagyobb és 0.5-del nagyobb az országos átlag -énál is. A redukált állatállomány óriási része egész Magyarországban a parasztbirtokosok kezén van. Erdély erészben legelöl jár, amig a Tiszáninnen 67.50, a Dunántúl 67.60, a Dunáninnen 71.60, a Tiszántúl pedig % esik a parasztbirtokosságra, Erdély -ben % az övék. Ha egyfelıl a parasztbirtokosok, másfelıl pedig a közép- és nagybirtokosok tulajdonában levı redukált állománynak az egyes állatnemek között való eloszlását tekintjük, Erdélyben sokban mások a viszonyok, mint hazánk többi vidékén. Ugyanis: Erdélyben tehát, épúgy mint hazánkban mindenütt, a szarvasrnarhatenyésztés viszi a vezérszerepet a közép- és nagybirtokosok s a parasztbirtokosok tenyésztésében. Amig azonban Erdélyben a közép- és nagybirtokokon a szarvasmarha után a ló, ezután a sertés és utolsó helyen a juh áll, a parasztbirtokokon pedig a szarvasmarha után a juh és csak azután következik a ló és utolsónak a sertés: addig Magyarország többi vidékein az egyes állatnemek sorrendje egyfelıl a parasztbirtokokon, másfelıl a közép- és nagybirtokokon sok részben más. A közép- és nagybirtokokon t. i. a szarvasmarha és ló után mindenütt a juh következik és csak ezután a sertés, a parasztbirtokokon a szarvasmarha után mindenütt a lovat találjuk és csak ezután következik a sertés, illetıleg utolsó helyen a juh. Állatállományunk összesen 104, frtra van becsülve s így az egész Magyarországra szóló 688 millió forintnak körülbelül 1 / 6 -a esik Erdélyre. A 104 millióból 70.5 millió a szarvasmarhák, 14.5 millió a lovak, 10 millió a juhok, 8.5 millió pedig a sertések értéke; a kecskék , a szamarak és öszvérek végre frtot érnek meg. Hogy a fenti összeg nem egyenlıen oszlik meg egyfelıl a paraszt- és másfelıl a közép- és nagybirtokosok tulajdonában levı állatok között, az elıbb közölt százalékokból önként következik. Az elıbbiekre 77 millió, az utóbbiakra pedig 27 millió forint esik. A parasztbirtokosok állatállománya tehát háromszornál valamivel nagyobb összeget képvisel annál, mely a közép- és nagybirtokosok kezén van. Mivel azonban darabszám szerint az elıbbiek állománya négyszer akkora, mint az elıbbieké: következik, hogy ezeké értékesebb amazokénál. Megválva a redukált állománytól, az egyes állatnemek statistikájával külön-külön kellene most foglalkoznom. Ezt azonban az egyes állatnemekrıl adandó külön vázlatokra hagyom fenn. Csupán a fıösszegeket közlöm itt egy kimutatással arról, hogy megyénkint hány szarvasmarha, bival, ló, sertés és juh esik Erdélyben ama (az I. táblázat szerint) 6, kat. hold terület 100 holdjára, melyre állattenyésztésünk és állattartásunk támaszkodik. Az 1884-ki számláláskor találtatott Erdélyben:

8 ló drb tyúk drb szamár és öszvér 1471 pulyka szarvasmarha lúd bival kacsa juh galamb kecske méhcsalád kas. sertés holdra esik az alábbi adatok szerint: ló legtöbb 7.72, legkevesebb 1.10, átlagosan 3 drb; szarvasmarha legtöbb 17.38, legkevesebb 11.01, átlagosan 16 drb; bival legtöbb 5.70, legkevesebb 0.30, átlagosan 2 dvb; juh legtöbb 47.40, legkevesebb 14.24, átlagosan 24 drb; sertés legtöbb 11.87, legkevesebb 4.79, átlagosan 9 drb.

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

Állatállomány, 2012. június 1.

Állatállomány, 2012. június 1. 212/56 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 56. szám 212. augusztus 3. Állatállomány, 212. június 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány 2 állomány 3 Baromfiállomány

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430-01 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet

112/2011. (XI. 24.) VM rendelet http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=141630.573350 112/2011. (XI. 24.) VM rendelet Hatályos: 2011.11.25-2011.11.25 Jogszabálykeresı Szolgáltatja a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK IX. évfolyam 1. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT-VÁGÁSA 2015. I XII. hónap Vágóhidak élőállat-vágása Vágóhidak élőállat-vágása IX. évfolyam 1. szám 2016 Megjelenik negyedévente Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Kitöltési útmutató a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. Gazdaságszerkezeti Összeírás, 2013 (végleges adatok) Tartalom. Módszertani megjegyzések. Táblázatok. Összehasonlító adatok

STATISZTIKAI TÜKÖR. Gazdaságszerkezeti Összeírás, 2013 (végleges adatok) Tartalom. Módszertani megjegyzések. Táblázatok. Összehasonlító adatok 2014. július Gazdaságszerkezeti Összeírás, 2013 (végleges adatok) STATISZTIKAI TÜKÖR Tartalom Módszertani megjegyzések Táblázatok Összehasonlító adatok Összefoglaló adatok Standard termelési érték A gazdálkodás

Részletesebben

Állatállomány, 2013. december 1.

Állatállomány, 2013. december 1. 214/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. Állatállomány, 213. december 1. Tartalom Bevezető...1 Szarvasmarha-állomány...1 állomány...2 Baromfiállomány...3

Részletesebben

VII. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I VI. hónap

VII. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I VI. hónap VII. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA 2014. I VI. hónap Vágóhidak élőállat vágása Vágóhidak élőállat vágása VII. évfolyam, 3. szám, 2014 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról1 A magyar nép történetéből ismert,

Részletesebben

VIII. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I III. hónap

VIII. évfolyam, 2. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I III. hónap VIII. évfolyam, 2. szám, 2015 Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA 2015. I III. hónap Vágóhidak élőállat vágása Vágóhidak élőállat vágása VIII. évfolyam, 2. szám, 2015 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Állatállomány, 2013. június 1., (előzetes adatok)

Állatállomány, 2013. június 1., (előzetes adatok) 213/85 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 85. szám 213. október 25. Állatállomány, 213. június 1., (előzetes adatok) A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány

Részletesebben

VII. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I IX. hónap

VII. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I IX. hónap VII. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA 2014. I IX. hónap Vágóhidak élőállat vágása Vágóhidak élőállat vágása VII. évfolyam, 4. szám, 2014 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Állatállomány, december 1.

Állatállomány, december 1. 213/12 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 12. szám 213. február 22. Állatállomány, 212. december 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány 2 állomány 3 Baromfiállomány

Részletesebben

Madách Imre Gimnázium Somorja Šamorín, Slnečná 2, Szlovákia Telefon: Feladatok

Madách Imre Gimnázium Somorja Šamorín, Slnečná 2, Szlovákia Telefon: Feladatok G MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM SOMORJA G M Madách Imre Gimnázium 931 01 Somorja Šamorín, Slnečná 2, Szlovákia Telefon: 00421-31-5622257 e-mail: mtg@gmadsam.edu.sk Feladatok gyakorlásra a 8 osztályos gimnáziumba

Részletesebben

A takarmány értékesitéséröl.

A takarmány értékesitéséröl. A takarmány értékesitéséröl. Minden gazda elıtt ismeretes, hogy az állattartásnál való haszonvételi módok közül az a legelınyösebb, mely a felhasznált takarmányt legmagasabban értékesiti, vagy az istállótrágyát

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 4. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. augusztus 15-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL i Igazgatósága ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON 2005. október - 1 - Készült: a Központi Statisztikai Hivatal i Igazgatóság, Tatabányai képviseletén Igazgató: Szemes

Részletesebben

Állattartó telepek korszerűsítése A vidékfejlesztési miniszter 61/2012. (VI. 29.) VM rendelete

Állattartó telepek korszerűsítése A vidékfejlesztési miniszter 61/2012. (VI. 29.) VM rendelete Állattartó telepek korszerűsítése A vidékfejlesztési miniszter 61/2012. (VI. 29.) VM rendelete A támogatás jellege és célterületei Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az ügyfél egy vagy több

Részletesebben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Szalay István Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete

Részletesebben

Magyarország mezőgazdasága, 2010 Termelési típus, gazdálkodási cél, gazdaságméret (Általános Mezőgazdasági Összeírás) Előzetes adatok (2)

Magyarország mezőgazdasága, 2010 Termelési típus, gazdálkodási cél, gazdaságméret (Általános Mezőgazdasági Összeírás) Előzetes adatok (2) Magyarország mezőgazdasága, 2010 Termelési típus, gazdálkodási cél, gazdaságméret (Általános Mezőgazdasági Összeírás) Előzetes adatok (2) Központi Statisztikai Hivatal 2011. szeptember Tartalom Bevezető...2

Részletesebben

Esettanulmányok és modellek 2

Esettanulmányok és modellek 2 Esettanulmányok és modellek Kereskedelem Mezőgazdaság Készítette: Dr. Ábrahám István Kereskedelem. Kocsis Péter: Opt. döntések lin.pr. (. oldal) nyomán: Kiskereskedelmi cég négyféle üdítőt rendel, melyek

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz A nyomtatványon az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2012. (X.04.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az állattartási hely kialakításáról

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2012. (X.04.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az állattartási hely kialakításáról SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2012. (X.04.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az állattartási hely kialakításáról Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXII. évfolyam 4. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2017. augusztus 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

V. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I XII. hónap

V. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA I XII. hónap Statisztikai Jelentések VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA 2011 I XII. hónap Vágóhidak élőállat vágása Vágóhidak élőállat vágása Megjelenik negyedévente Tartalomjegyzék Összefoglaló...3 Táblázatok...7 Felelős szerkesztő

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz Kitöltési útmutató a D4403-01 Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer R1008 Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI TÁMOGATÁSBAN érintett területek és állatállomány kötelezettségvállalójának személyében bekövetkező változást bejelentő kérelem

Részletesebben

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Budapest, 2006. június Bevezetés A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program Iroda 2006. márciusában megbízást adott a Szonda Ipsos Média,- Vélemény-

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 4. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. augusztus 17-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kihirdetve: 2006. november 30. Józan Judit jegyző Módosítva: Hatályos: 19/2009. (V.28.)

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK a 41/2008. (VI.27.) Ör., és a 44/2009. (IX.16.) Ör-rel módosított

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK a 41/2008. (VI.27.) Ör., és a 44/2009. (IX.16.) Ör-rel módosított VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK a 41/2008. (VI.27.) Ör., és a 44/2009. (IX.16.) Ör-rel módosított 19/2005.(VI.1.) Ör. az állattartás szabályairól 1 Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 3. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. július 20-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005 2300/9/2005. GYŐR 2005. november Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

2015/13 STATISZTIKAI TÜKÖR

2015/13 STATISZTIKAI TÜKÖR VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. 215/13 STATISZTIKAI TÜKÖR 215. február 2. www.ksh.hu Állatállomány, 214. december 1. Tartalom Szarvasmarha-állomány...1 állomány...2 Baromfiállomány...2 Tyúkállomány...3

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR július 31.

STATISZTIKAI TÜKÖR július 31. VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. 215/56 STATISZTIKAI TÜKÖR 215. július 31. www.ksh.hu Állatállomány, 215. június 1. Tartalom Bevezető...1 Szarvasmarha-állomány...1 Sertésállomány...2 Baromfiállomány...2

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR július 28.

STATISZTIKAI TÜKÖR július 28. VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. 214/78 STATISZTIKAI TÜKÖR 214. július 28. www.ksh.hu Állatállomány, 214. június 1. Tartalom Bevezető...1 Szarvasmarha-állomány...1 Sertésállomány...2 Baromfiállomány...2

Részletesebben

Erdély állattenyésztésének vázlata.

Erdély állattenyésztésének vázlata. Erdély állattenyésztésének vázlata. (Általános áttekintés.) Magyarországon sehol sincs emberben, állatban, növényben, a föld hátán és gyomrában akkora változatosság, mint ama 55.731 k/m² területü, sajátságosan

Részletesebben

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz ORSZ 甈 GGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Ellenjegyezte :.~~;u ~. H/3709/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé

Részletesebben

Erdély mezőgazdaságának helyzetképe

Erdély mezőgazdaságának helyzetképe Erdély mezőgazdaságának helyzetképe MEZŐGAZDASÁGUNK az általános válság, a gazdasági termékek alacsony árfolyama, az eladósodás és a rendezetlen hitelviszonyok következtében immár közel egy évtizede a

Részletesebben

Állatállomány, december 1.

Állatállomány, december 1. 2009/7 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 7. szám 2009. január 23. Állatállomány, 2008. december 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány 2 állomány 3 Tyúkfélék

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 17/1997. (X. 07.) sz. önkormányzati rendelete. az állatok tartásáról

PILIS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 17/1997. (X. 07.) sz. önkormányzati rendelete. az állatok tartásáról PILIS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 17/1997. (X. 07.) sz. önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Hatályba lépés napja: 1997. október 7. Ezen önkormányzati rendelet a helyben szokásos

Részletesebben

A gazdaságszerkezet változása 2000 és 2013 között

A gazdaságszerkezet változása 2000 és 2013 között 211 A gazdaságszerkezet változása 2000 és 2013 között VALKÓ GÁBOR Kulcsszavak: mez gazdaság, Általános mez gazdasági összeírás, Gazdaságszerkezeti összeírás, gazdaságszerkezet. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK,

Részletesebben

A termıföld mint erıforrás

A termıföld mint erıforrás A termıföld mint erıforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika A termıföld fogalma termıföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szılı, gyümölcsös, kert,

Részletesebben

Állatállomány, december 1.

Állatállomány, december 1. 212/11 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 11. szám 212. február 24. Állatállomány, 211. december 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 2 Szarvasmarha-állomány 1 3 Sertésállomány

Részletesebben

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ Beugró-feladatsorunk első részében a házi állatokkal, majd a termesztett növényekkel kapcsolatos néhány alapvető elnevezés, fogalom jelentésével ismerkedünk. I.Mi a jerke? 1. fiatal tehén 2. nőstény juh

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2005. (X. 29.) számú r e n d e l e t e. az állattartás helyi szabályozásáról

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2005. (X. 29.) számú r e n d e l e t e. az állattartás helyi szabályozásáról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2005. (X. 29.) számú r e n d e l e t e az állattartás helyi szabályozásáról Hajdúsámson Város Önkormányzata az 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

ERDÉLY MEZŐGAZDASÁGÁNAK HELYZETKÉPE

ERDÉLY MEZŐGAZDASÁGÁNAK HELYZETKÉPE ERDÉLY MEZŐGAZDASÁGÁNAK HELYZETKÉPE MEZŐGAZDASÁGUNK az általános válság, a gazdasági termékek alacsony árfolyama, az eladósodás és a rendezetlen hitelviszonyok következtében immár közel egy évtizede a

Részletesebben

Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete. Az állattartás helyi szabályairól

Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete. Az állattartás helyi szabályairól Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete Az állattartás helyi szabályairól Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testülete az Alkotmány 44/A.. (2) bekezdése és a

Részletesebben

A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1952 1954 1956 1958 1960 1962 1964 1966 1968 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok

Állategészségügyi szabályok BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegség

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2004. (II. 27.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E.

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2004. (II. 27.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E. Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2004. (II. 27.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben

Éves Jelentés 2010. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről

Éves Jelentés 2010. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Éves Jelentés 2010 A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Budapest, 2011 május 24.... Kovács Dóra ügyvezető 1. Partnereink számának alakulása

Részletesebben

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill A 150 esztendőnél is régebb múltra visszatekintő amerikai cég magyarországi leányvállalata 1995 óta van jelen hazánkban, azóta pedig három városban s öt telephelyen foglalkozik egyebek között takarmánygyártással,

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a vásárokról és piacokról Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének

Részletesebben

2017-ben Erdély hét megyéjében haladta meg a GDP növekedése az országos átlagot

2017-ben Erdély hét megyéjében haladta meg a GDP növekedése az országos átlagot GDP, 2007 2017 2017-ben Erdély hét megyéjében haladta meg a GDP növekedése az országos átlagot Az uniós csatlakozás utáni időszakban Románia bruttó hazai összterméke nominális lej értéken megduplázódott.

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. július 11-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. július Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Állatállomány, augusztus 1.

Állatállomány, augusztus 1. 2007/81 Összeállította: Mezõgazdasági és környezeti statisztikai fõosztály Mezõgazdasági statisztikai osztály www.ksh.hu I. évfolyam 81. szám 2007. október 12. Állatállomány, 2007. augusztus 1. A tartalomból

Részletesebben

5-6. osztályos kategória

5-6. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 5-6. osztályos kategória 1. feladat lakásfelújítás Egy fiatal házaspár lakást vásárol Budapesten, a lakás árának csak a felét fizették ki az eladónak, ami 4 000 000

Részletesebben

ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005. augusztus 1. 2300/8/2005. GYŐR 2005. október Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. / gazdálkodási évtıl

GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ. / gazdálkodási évtıl GAZDÁLKODÁSI NAPLÓ / gazdálkodási évtıl Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodási intézkedésében résztvevık és a Natura 2000, valamint a Kedvezıtlen Adottságú Területekre

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2008

A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2008 Közzététel: 2008. szeptember 19. Sorszám: 191. Következik: 2008. szeptember 22. Népmozgalom A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2008 2008-ban a 2007. évinél 2%-kal

Részletesebben

MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM

MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM leltári szám: KM 2012.51.1 mennyiség: 1 db anyaga: akvarell, papír tárgy neve: ifj. Vastagh György: A ló fejének izomzata (vázlat) származási helye: Budapest állapota: ép méretek: 15,5 x 30,5 Leírás: A

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2010. december 13. Élıállat és Hús 2010. 48. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja:

Részletesebben

ERDÉLY LAKOSSÁGÁNAK FOGLALKOZÁSOK SZERINTI MEGOSZLÁSA AZ 1930-AS NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN*

ERDÉLY LAKOSSÁGÁNAK FOGLALKOZÁSOK SZERINTI MEGOSZLÁSA AZ 1930-AS NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN* OPRA PÁL ERDÉLY LAKOSSÁGÁNAK FOGLALKOZÁSOK SZERINTI MEGOSZLÁSA AZ 1930-AS NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN* Erdély, Bánság, Kőrösvidék és Máramaros a továbbiakban Erdély területén az 1930. évi népszámlálás

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a - 1 - H/3709/18. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Környezetvédelmi bizottságának k i e g é s z í t ő a j á n l á s a a védett őshonos állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló H/3709.

Részletesebben

Apró közlemények. Álattenyésztés.

Apró közlemények. Álattenyésztés. Apró közlemények. Álattenyésztés. Az állatok itatásáról. Az állatok némelyike nem igen válogatós ital dolgában és olyan vizet is ártalom nélkül megiszik, melyet alig tartanánk megengedhetınek. Így látjuk

Részletesebben

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELİ-TESTÜLETE 26/2003.(XII.19.) r e n d e l e t e

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELİ-TESTÜLETE 26/2003.(XII.19.) r e n d e l e t e CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELİ-TESTÜLETE 26/2003.(XII.19.) r e n d e l e t e egyes önkormányzati rendeletek módosításáról 1. A piacokról és a piaci helypénzszedésrıl szóló 9/1990.(XII.19.)

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz.

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz. JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/18.10.2017. sz. VI D/1 akta HIRDETMÉNY A Maros Megyei Tanács, az 52/2003. sz. Törvény rendelkezéseinek értelmében, kinyilvánítja

Részletesebben

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK Fontosabb csoportjai: -Tavaszi vetéső szálastakarmányok: - Nyári másodvetésőek -İszi vetéső áttelelı keverék zöldtakarmányok - Csalamádék - Silótakarmányok Tavaszi

Részletesebben

Az igazgatóság vagyonkezelésében lévı területek (ha) állapot szerint

Az igazgatóság vagyonkezelésében lévı területek (ha) állapot szerint 1. számú melléklet Nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévı védett és védelemre tervezett természeti területek változása 2006-2007 között (2007. december 31. állapot szerint) Nemzeti park igazgatóságok

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Az igazgatóság vagyonkezelésében lévı területek (ha) állapot szerint

Az igazgatóság vagyonkezelésében lévı területek (ha) állapot szerint Nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lı védett és védelemre tervezett természeti területek változása 28-ban (28. december 31. állapot szerint) Nemzeti park igazgatóságok Az igazgatóság vagyonkezelésében

Részletesebben

(Egységes szerkezetben)

(Egységes szerkezetben) KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK a 12/2015.(V.13.) rendelettel módosított 26/2012.(IX.12.) önkormányzati rendelete az állattartásról (Egységes szerkezetben) Kunhegyes Város Önkormányzati

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

Az összeírás végrehajtására június 1. és július 15. között kerül sor.

Az összeírás végrehajtására június 1. és július 15. között kerül sor. Általános tudnivalók Mikor tartják a gazdaságszerkezeti összeírást? Az összeírás végrehajtására 2016. június 1. és július 15. között kerül sor. Kiknek kell adatot szolgáltatniuk a GSZÖ 2016 keretében?

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 2002. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2003. január 31. Írta: Bauer Lea Czellerné Daróczi Éva Dr. Roszík Péter Földi

Részletesebben

Új módszertan a kerékpározás mérésében

Új módszertan a kerékpározás mérésében Új módszertan a kerékpározás mérésében Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 21 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé

Részletesebben

4) Hány fecskének van ugyanannyi lába, mint 33 kecskének? 6) A hét törpe életkorának összege 484 év. Mennyi lesz az életkoruk összege 4 év múlva?

4) Hány fecskének van ugyanannyi lába, mint 33 kecskének? 6) A hét törpe életkorának összege 484 év. Mennyi lesz az életkoruk összege 4 év múlva? PANNONHALMA TKT RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS ALAPFOKÚ MŐVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Akik vonzódnak a matematikához, azokat izgalomba hozza a feladat, akiknek nincs érzékük hozzá, azokat elriasztja.

Részletesebben

MEZİGAZDASÁGI SZEMLE HAVI FOLYÓIRAT Magyar-Óvár, évi junius hó. Hatodik füzet.

MEZİGAZDASÁGI SZEMLE HAVI FOLYÓIRAT Magyar-Óvár, évi junius hó. Hatodik füzet. VIII. évfolyam. MEZİGAZDASÁGI SZEMLE HAVI FOLYÓIRAT Magyar-Óvár, 1890. évi junius hó. Hatodik füzet. Búzatermelésünk fejlıdése. Hogy búzatermelésünk az utóbbi évtizedek alatt mily óriási lendületet vett,

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 3. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. július 16-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

1. MELLÉKLET. Földrészletek termıföld értékének számítási munkarészei

1. MELLÉKLET. Földrészletek termıföld értékének számítási munkarészei 1. MELLÉKLET Földrészletek termıföld értékének számítási munkarészei 1 Hozam alapú értékbecslés Pátka 0102/6 hrsz 21.70 Ak/ha 34.7 búza kg/ak 30.0 búza kg/ak 2800 Ft/100 kg 6% 0.4727 ha 20 % 752.99 búza

Részletesebben

Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete. az állattartásról

Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete. az állattartásról Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete az állattartásról a módosításokkal egységes szerkezetben A Nagyfüged Önkormányzat Képviselő-testülete A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2011. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról 12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének az 1990. évi LXV. Tv. 16. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az állatok

Részletesebben

Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében

Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 29. Mezőgazdaság

Részletesebben

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium, Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, 2015. december 3. Helyzetkép Megnevezés

Részletesebben

Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól

Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Wayda Imre vezető főtanácsos Agrárfejlesztési Főosztály Kaposvár, 2012. szeptember 21-22. Előzmények A 2007-2013. vidékfejlesztési program (ÚMVP

Részletesebben

ÁLLATÁLLOMÁNY-VÁLTOZÁS, VÁGÓÁLLATOK ÉS ÁLLATI TERMÉKEK TERMELÉSE, FELHASZNÁLÁSA ÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELE 2016

ÁLLATÁLLOMÁNY-VÁLTOZÁS, VÁGÓÁLLATOK ÉS ÁLLATI TERMÉKEK TERMELÉSE, FELHASZNÁLÁSA ÉS NETTÓ ÁRBEVÉTELE 2016 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: ÁLLATÁLLOMÁNY-VÁLTOZÁS, VÁGÓÁLLATOK ÉS ÁLLATI

Részletesebben

A trágyatelepek készitésének alapelvei. F. Engel: Landw. Bauwesen. Berlin, 1885. P. Parey. 327. 1.

A trágyatelepek készitésének alapelvei. F. Engel: Landw. Bauwesen. Berlin, 1885. P. Parey. 327. 1. A trágyatelepek készitésének alapelvei. F. Engel: Landw. Bauwesen. Berlin, 1885. P. Parey. 327. 1. A legkevesebb gazda van azon helyzetben, hogy a gazdaságában készült trágyát azonnal szántóföldjeire hordassa;

Részletesebben

2015. szeptember 23. szerda B pavilon bemutató tér B pavilon kis karám Kincsem Park Őshonos udvar C pavilon bemutató tér. Húsmarha fajtabemutató

2015. szeptember 23. szerda B pavilon bemutató tér B pavilon kis karám Kincsem Park Őshonos udvar C pavilon bemutató tér. Húsmarha fajtabemutató 2015. szeptember 23. szerda Kettőshasznú magyartarka és koncentrált tejű fajták bírálata Húshasznú szarvasmarha, tenyészállat bírálat Ló és tenyészállat bírálat fejési és nyírási bemutató ( és Juh és kecske

Részletesebben