XVII. Évfolyam 1. szám. A Víz Világnapja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "XVII. Évfolyam 1. szám. A Víz Világnapja"

Átírás

1 XVII. Évfolyam 1. szám A Víz Világnapja Az ENSZ 47. Közgylése 1993-ban úgy döntött, hogy minden év március 22-én megünnepli a Víz Világnapját. De vajon valóban önfeledten ünnepelhetünk-e a szóban forgó napon? Sokakkal megosztva a véleményemet, az eseménynek egyre inkább arról kellene szólnia, hogy ráirányítsuk a társadalom figyelmét életünk lételemére, a vízre. Az év 365 napja közül legalább ezen az egyen gondolja végig mindenki a vízzel kapcsolatos attitdjeit. A víz életünk minden percét meghatározza. Mieltt megszületünk, életünk els hónapjait édesanyánk méhében, magzatvízben töltjük. A testmeleg folyadékban eltöltött kilenc hónap alatt fejldik ki szervezetünk, mely maga is kétharmad részben vízbl áll. Majd megérkezünk további életünk helyszínére, a Földre, melyet korántsem alaptalanul kék bolygónak neveznek. Ezt hallva, azt gondolhatnánk, hogy még paradicsomibb körülmények között élhetjük le életünk hátralév részét. Sajnálatos módon azonban a Föld vízkészletének zöme fként az óceánokban található, közvetlen fogyasztásra alkalmatlan, bár kétségtelen, hogy gazdag élvilágával, természetes szépségével így is számtalan örömteli pillanattal gazdagítja életünket. A kék bolygó teljes vízkészletének jelents része a sarkvidékek jégtakaróiban, gleccserekben, mélységi rétegvizekben található, s mindössze néhány százaléka a felhasználható édesvíz. Hazánk - köszönheten talán honfoglaló seinknek - földrajzi adottságai révén mind a felszíni, mind a felszín alatti vizeket illeten, a gazdagabb országok közé tartozik. seink tehát körültekinten választották ki a vizekben bvelked országot, mégsem árt azonban elgondolkodnunk a mondás valóságtartalmán, hogy ezt a vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!

2 Vajon meddig élvezhetjük ezt a gazdagságot, melyet megszületésünk percétl kezdve használunk? Mindaddig, amíg a csapból tiszta víz folyik, fel sem fogjuk, hogy ez a kincs esetleg kiapadhat. Pedig reális veszéllyel kell szembenéznünk, hiszen köztudott, hogy a Föld édesvíz készlete rohamosan csökken, naponta hallhatunk a globális felmelegedés okozta, egyelre megoldatlan problémákról, ráadásul a vizet igénybe vevk száma - a Föld eltartó képességéhez viszonyítva - drasztikusan emelkedik. Mindezen tényezk következtében ma még csak néhány országban küzdenek vízhiánnyal, de az elrejelzések alapján 2025-ben az emberiség csaknem kétharmadának nem jut majd elegend tiszta, egészséges ivóvíz. A felhasználásban a Föld különböz pontjain már napjainkban is óriási különbségek vannak. Az ember normális életkörülmények között naponta kb. 80 liter vizet használ el, de néhány afrikai országban ez a mennyiség a 20 litert sem éri el, míg gazdagabb nyugati államokban több száz liter elfogyasztása sem jelent gondot. A minségileg ellenrzött vizet a vízmvek, vízellátó társaságok biztosítják, de ahhoz, hogy ez a jövben is így maradhasson, egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az ismeretek továbbadására. A kell információ hiányában a jöv nemzedék ugyanis nem biztos, hogy ismeri a vízellátásra leselked veszélyeket, az ésszer felhasználás módjait. A víz körforgásának, tulajdonságainak megismertetése, és elssorban védelme nem csak számunkra jelent szakmai feladatokat. Szerencsére ma már számos nemzeti, nemzetközi szervezet komolyan foglalkozik ezzel a feladatkörrel. A földi élet résztvevjeként, vízfelhasználóként azonban valamennyiünknek legalább annyit kell tennünk, hogy megóvjuk, megvédjük a kölcsönkapott környezetünket, hogy azt életképes állapotban adhassuk vissza unokáinknak. Dónucz László A évi bérfejlesztésrl A munkaszínvonal javítása, a motivációs eszközök hatékony alkalmazása a nagyméret szervezetekben különösen megkívánja a megfelel szint egységesítést a humánpolitikai szakterületen II. félévében ennek érdekében munkakör elemzési folyamatot indítottunk el. Elször a társasági munkaköri struktúrában használt elnevezések egységesítését végeztük el a munkaköri leírások áttekintésével. A munkakörök számát 323-ról 246-ra csökkentettük. Ez megalapozta a munkakörök értékelését, amelynek során új besorolási rendszert fogadtunk el az érdekképviseleti szervekkel együtt, meghatározva az egyes munkakörök egymáshoz viszonyított relatív értékét, továbbá azt is hogy az egyes munkakörök milyen értéket képviselnek a társasági célok elérése szempontjából. Nyilvánvalóvá válik tehát munkatársaink eltt, hogy a munkakör alapú besorolási rendszerre épül bérkategória rendszerben milyen legkisebb alapbérre számíthatnak majd.

3 Vitára okot adó tény, hogy a közm igazgatóságok egymástól eltér átlagkereset színvonal mellett gazdálkodnak, mialatt tevékenységük egyes értékelések szerint megközelíten azonos. Ez csak a távoli szemlél számára lehet igaz és addig, hogy minden egység vízellátást és szennyvíz elvezetést, -kezelést végez alaptevékenységként. Eltér azonban például a kezelt mvek technológiája, területi elhelyezkedése, a hálózatok üzembelépésének idpontja, azok hossza, átmérje, a terepviszonyok következtében több vagy kevesebb átemelt kell üzemeltetni. Azt tehát, hogy egy adott igazgatóságon a munkafeladat által megkívánt módon milyen a munkaer összetétele, számtalan tényez, köztük az elbb említettek is befolyásolják. Amennyiben az elfogadott besorolási rendszerben legalább a legkisebb alapbér értékét minden munkavállalónk eléri (és reméljük, hogy a kereset színvonal szabályozás oldódásával erre mihamarabb esélyünk lesz), akkor azt mondhatjuk hogy az akkorra kialakult bérviszonyok (els megközelítésben) jól jellemzik majd az igazgatóságok munkafeladataiban megjelen különbségeket. A kategória alsó határok elérése egy ütemben nem lehetséges (több száz millió Ft-ot igényelne) ezért ezen értékek mintegy 75 %-ára beállított kategória minimumokat fogadtunk el a évre. Ennek végrehajtása 66 MFt-os bértömeg elkötelezettségét jelentette. (Érzékeltetésül: évben a bérgazdálkodói szintre kiadott bértömeg felhasználási terv mindösszesen eft-ot tartalmaz.) A Társaság az új besorolási rendszerre alapozva tette meg bértárgyalási ajánlatát a szakszervezet felé. Az ajánlat mértéke 9 %-os társasági szint átlagkereset fejlesztés volt, hivatkozva a KöViM- VKDSZ középszint bérmegállapodásra. A megállapodás a Társaságnál február 7-én aláírásra került. A szövegezés részben megrzi az év végi egyszeri bérkifizetés ( 13. havi bér ) lehetségét tartalékként kezelve mintegy 3000 Ft/f/hó mérték összeget-, továbbá kezelhet állapotot teremt a Társaság jövje szempontjából fontos szakterületeken. A bérgazdálkodó egységek fejlesztési lehetségének tervezésénél számításba kellett venni - a tavaly december elsejével végrehajtott béremelés áthúzódó hatását (lekötött a fejlesztésre jutó bértömeg 16 %-a) és - a kötelez fejlesztésre fordítandó összeget (905 fnél 6000 Ft/f/hó átlaggal a fejlesztésre jutó bértömeg 23 %-át jelenti). A decemberi bérfejlesztés eredményeképpen (eltte közel 500 f volt 50 eft/hó alatt) januártól szintén az egységszint fejlesztésbl finanszírozva már csak 99 fnek kellett az alapbérét megemelni.

4 2002. évi elzetes (az üzleti tervben még el nem fogadott) létszám és bértervünk: Az ily módon els alkalommal végrehajtott keresetfejlesztés kedvezményezettje elssorban a kötelezen végrehajtott alapbéremelés utáni állapotban is az eft/hó kereseti kategóriájú réteg volt, létszámuk: 987 f. Ez bizonyos feszültség forrása, hiszen a kvalifikáltabb réteg is reálkereset emelkedést vár, amelyet ezzel a fejlesztéssel nem tudtunk finanszírozni. A helyzet értékelésénél azonban az is mérlegelend, hogy az elmúlt évben a szellemi kulcsmunkakörökben 181 f részesült kiemelt fejlesztésben, valamint az átlagot meghaladó mérték mozgóbér összeget juttattunk 355 f szellemi foglalkozású kollégának informatikai projektekben végzett munkáért illetve minségbiztosítással kapcsolatos feladat ellátásért. Ez a kétfajta érdekeltség tavaly a szellemi foglalkozású állomány 74 %-át érintette. (Terveink szerint - az év során felmerül szükségesség arányában - továbbra is biztosítjuk központi fedezetbl ezen tevékenységek anyagi motivációját.) A bérmegállapodás 7 pontja szerint: Az Rt. vezetése intézkedéseivel a gazdasági év során törekszik arra, hogy további kereset fejlesztés lehetsége megteremtdjön és ezzel a évre vonatkozó OMT (Országos Munkaügyi Tanács) ajánlással megegyezen az átlagkereset növelési mérték éves szinten 10,5 %-os legyen Ennek a költségterhet jelent tételnek a realizálására a szezoni értékelést követen természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a várható társasági szint eredmény arra nagy biztonsággal fedezetet nyújt. Ez évi elhatározásunk továbbá, hogy a 2003-tól 2005-ig terjed idszakra szólóan tervet állítunk össze, amely a célként meghatározott bérkategóriák alkalmazásának elérési lépcsit tartalmazza.

5 MUNKABIZTONSÁG ÉS AKTUÁLIS FELADATOK A részvénytársaságunk eltt álló 2002 évi feladatok ismertetése eltt - annak ellenére, hogy már a februári munkanapok javán is túljutottunk - célszernek tartom a 2001 év visszatekint szakmai értékelését is röviden elvégezni ÉV RÖVID MUNKABIZTONSÁGI SZAKMAI ÉRTÉKELÉSE: A munkabalesetek számának alakulása 2001 évben. Jelen jogszabályi és gazdasági környezet olyan, hogy egy adott gazdálkodó szervezetnél a munkabalesetek számának statisztikai alakulása nincs egyértelmen hatással a cég által fizetend járulékokra és közterhekre. Ennek ellenére a munkabalesetek számának alakulását csoportunk is folyamatosan figyelemmel kíséri és errl rendszeresen tájékoztatja az Rt. ügyvezetését, mivel a balesetek számának és jellegének alakulásából következtetni lehet kedveztlen folyamatokra, és idben meg lehet kezdeni az esetleges helyesbít tevékenységet. Az elmúlt évben az Rt. mködési területén 17 esetben kellett 3 napon túl gyógyuló munkabalesetet kivizsgálni és jegyzkönyvezni. Annak figyelembevételével, hogy úgynevezett azonnali bejelentésre kötelezett munkabaleset nem következett be, kijelenthet, hogy a munkabalesetek száma évek óta stagnál. Az 1000 fre jutó 5-6 munkabaleseti szám nem éri el az országos átlag 50%-át. A munkabalesetek többsége jellemz módon munkahelyi közlekedés közben következett be, beleértve a közúton történt kiküldetés közbeni baleseteket. Ennek kapcsán, mivel az elmúlt években egyre gyakrabban fordulnak el közúti közlekedés közbeni balesetek, csoportunk tervezi a Logisztikai Osztállyal közösen a kiküldetésük során rendszeresen gépkocsit, motorkerékpárt vezet A, B kategóriás jogosítvánnyal rendelkez munkavállalók közlekedési ismeretekbl való továbbképzését. Lényegesebb munkabiztonsági jogszabályváltozások 2001-ben. Munkavédelem országos programja Az Országgylés 20/2001. (III.30.) OGY határozatával március 27.-i ülésnapon fogadta el a munkavédelem országos programját. A határozatban az Országgylés felkérte a munkáltatókat és a munkavállalókat, hogy tegyenek meg mindent a Programban meghatározott célok megvalósításáért. A program részletesen megjelent a Magyar Közlöny évi 37. számában. Fbb fejezetei az alábbiak: - 1. A munkavédelem tartalma - 2. A munkavédelem helyzete Magyarországon - 3. Stratégiai alapelvek - 4. Stratégiai f irányok - 5. A célok megvalósítását szolgáló feladatok Ha valaki figyelmesen végigolvassa a jelents terjedelm és elméleti fejtegetésekkel és elemzésekkel fszerezett programpontokat, a sorok között megtalálhatja a szakterület azon fejldési irányait, melyekkel várhatóan egy-két éven belül megjelen jogszabályokban konkrétabb formában fogunk találkozni. Ezek a jogszabályok a hatálybalépésüket követen várhatóan

6 már a munkavédelem oldaláról is közvetlenebbül fogják befolyásolni Részvénytársaságunk gazdasági tevékenységét, mint jelenleg. Ezen okfejtésem indoklásához idézek a program 5. pontjából. A munkáltatóknak gazdaságilag közvetlenebb módon érdekeltté kell válniuk a munkavédelemben. Ennek érdekében: a/ el kell különíteni a munkahelyi egészségkárosodások és balesetek biztosítási ágát b/ az elkülönített ágon belül differenciált járulékrendszert kell kialakítani, amelyben megfelel veszélyességi (kockázati) besorolás alapján a befizetések arányosak a munkavégzés kockázataival, és függetlenek a bekövetkezett munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések alakulásától. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint legkésbb évtl országos szinten mködni kezd a munkabaleset biztosítási rendszer. Az elképzelések szerint, a cégek által jelenleg fizetett járulékcsomagból elkülönítenek egy bizonyos százaléknyi biztosítási díjat, melyet fejkvóta alapján kell bónus-malus rendszerben fizetni. Amelyik munkáltatónak kevésbé veszélyes a munkatevékenysége, magasabb szakmai színvonalú a munkabiztonsági tevékenysége, az természetesen kevesebb járulékot fizet. A jogszabályi alkotó tevékenység jelenleg még folyik, de az már biztos, hogy évben meg kell kezdeni a felkészülést az önálló munkabaleset biztosítási rendszer bevezetésére. Ezen tevékenység arra fog irányulni, hogy mire a rendszer beindul, minél kedvezbb munkabiztonsági (fizetend járulék nagyságát csökkent) feltételeket alakítsunk ki munkahelyeinken. Ezen szándék amúgy is összhangban van Részvénytársaságunk korábban más dokumentumokban megfogalmazott terveivel, így a végrehajtási kötelezettség egyértelm. A munkavédelmi törvény módosítása A törvény módosítását - amely megjelent a Magyar Közlöny évi 132. számában - elssorban még mindig az EU hoz való csatlakozási folyamathoz kapcsolódó jogharmonizációs folyamat indokolta, másodsorban pedig az alaptörvény hatálybalépése óta eltelt 7 év gyakorlati tapasztalatai. A jogalkotók a törvény 13 paragrafusának módosításával elssorban egyértelmbb szabályozást kívántak megalkotni. Amit feltétlenül a leglényegesebbnek tartunk mi munkabiztonsági szakemberek és ami egyértelmen érinti más szakterületeket is, hogy a módosított 15.-ik paragrafus megváltoztatta a munkahelyi munkabiztonsági kockázatértékelés korábbi szabályozását. Az alaptörvény korábban nem rendelkezett arról, hogy a munkáltatóknak a kockázatértékelést és az ehhez kapcsolódó megelzési intézkedéseket legalább els lépésként milyen határidig kell megtenniük. A törvény most pontosította, hogy a már mköd cégeknek december 31.-ig el kell végezniük a teljes kör kockázatbecslést és elemzést, és elírta a már elvégzett kockázatbecslési tevékenység évenként ismétld felülvizsgálatát. Ez utóbbi fajsúlyos kötelezettség végrehajtása jelenti a szakterület legfontosabb évi teendit.

7 2001. ÉVBEN ELVÉGZETT JELENTSEBB SZAKTERÜLETI FELADATOK - A Részvénytársaságnál foglalkoztatott munkabiztonsági és tzvédelmi szakemberek egész éves szakmai feladatát jelentette a Részvénytársaságunknál üzemeltetett 27 db szennyvíztisztító telep komplex munkabiztonsági kockázatbecslésének és értékelésének elvégzése. A kockázatbecslési tevékenység egy küls szakért cégtl vásárolt módszertan alapján történt, a helyszíni felméréseket az igazgatóságok szakemberei végezték, a végs szakmai feldolgozás pedig a Munkabiztonsági és tzvédelmi önálló csoportnál történt. Ezen szakmai anyagok komplex formában tartalmazzák az Rt. által üzemeltetett telepeken jelenleg fennálló mechanikai, biológiai, kémiai és egyéb kockázatokat, és a hozzájuk kapcsolódó védelemi módszereket az ellenrz hatóságok elvárásainak megfelelen. - A társ víziközm szolgáltató cégek mködési területén az év során bekövetkezett beszállási engedéllyel végzett munkatevékenység során bekövetkezett tragikus munkabalesetek kapcsán, Részvénytársaságunk mködési területén is szakmai felülvizsgálat alá került a beszállással végzett munkatevékenységek gyakorlata, a rendelkezésre álló védfelszerelések mennyisége és minsége. Széleskör szakmai egyeztetéseket követen intézkedések történtek a feltárt hiányosságok megszüntetésére, mely intézkedések közül kiemelend, hogy a Részvénytársaság ügyvezetése a III. negyedévben soron kívüli 3 millió forint pénzügyi keretet biztosított hiányzó munkabiztonsági eszközök /légtérelemz mszerek stb. / megvásárlására ÉVI TERVEZETT MUNKABIZTONSÁGI FELADATOK Jelen idszakban a tervezett feladatok közül két témakört tartunk fontosnak megemlíteni. Munkahelyi munkabiztonsági kockázatbecslés és értékelés Elzekben már említést tettünk róla, hogy a munkavédelmi törvény módosítása kapcsán egyértelmvé vált, hogy a Részvénytársaság mködési területén december 31-ig teljes kören el kell végezni a munkabiztonsági kockázatbecsléseket. Ezen szaktevékenység elvégzése területén már jelen idszakban is rendelkezünk jó eredményekkel, mivel már 4 éve tartó idszakban különböz módszerekkel jelents számú munkahely, munkaeszköz, veszélyes anyag kockázatbecslése megtörtént. Jelen idszakban a Munkabiztonsági és tzvédelmi önálló csoport végzi egyrészt azon kockázatbecslések felmérését és elemzését, melyek már megtörténtek, illetve készíti el a tervezett kockázatbecslések ütemezését. Ezen tevékenység nem könny, mivel jelents mennyiség szakfeladat elvégzése várható, és ki kell alakítani annak formáit (mszaki irányító szakemberek minél nagyobb számban történ bevonása, team-munkák stb.), hogy a kockázatbecslések elvégzése és dokumentálása ne csak adminisztratív jelleg munka legyen, hanem ténylegesen az eredeti céljaként megfogalmazott szakmai feladatot (balesetek megelzése) szolgálja. A évi feladat ütemezés elreláthatólag a szakmai konzultációk lezárását követen, március végéig készül el. Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer (MEBIR) bevezetési lehetségeinek elemzése, döntés elkészítés A Részvénytársaság ügyvezetése IV. negyedévben elvi döntést hozott arról, hogy 2002.

8 évben megvizsgálja annak lehetségét, hogy a munkabiztonsági tevékenység önálló folyamatként bevonásra kerüljön-e a jelenleg már mköd minségirányítási rendszerünkbe, vagy pedig a munkahelyi egészségvédelmi és irányítási rendszer önálló rendszerként legyen kiépítve és mködtetve. Az eddigi szakmai konzultációk során abban elvi egyetértés született, hogy a munkabiztonsági szaktevékenység folyamatrendszer bonyolítása feltétlenül jó irányba befolyásolná a baleset megelzési tevékenységet. Elreláthatólag az Rt. ügyvezetése küls tanácsadó céget fog felkérni a MEBIR bevezetési formáinak lehetséges elemzésére és hatástanulmányozására. Elzetesen annyit, hogy az európai gyakorlatban MEBIR tekintetében eltérbe helyezett BS 8800 brit szabvány alapján kiadott MSZ szabvány tartalmazza a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer kiépítésének és mködtetésének követelményrendszerét, módszereit. A Részvénytársaság ügyvezetésének döntésétl függen fog a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer kialakítása megkezddni. Németh Ferenc önálló csop.vez. Bevezetés: ÚTON A XXI. SZÁZAD VÍZTISZTÍTÁSÁHOZ Bemutatjuk a ZENON cég Zee Weed bemerül membrán technológiával mköd víztisztító rendszerét A Balaton-víz tisztítási technológiájának tökéletesítésével már régóta, sok kül- és belföldi szakember foglalkozik. Egyöntet a vélemény, hogy egy igen nehezen és költségesen tisztítható vízrl van szó, amelyet részben szerves és szervetlen anyagokkal való pufferoltsága, másrészt pedig a sekély tó vízminségének küls feltételektl függ, rendkívüli változékonysága (pld. algásodás, vihar okozta szerves iszap-felkeveredés, stb.) okoz. Egyöntet a szakemberek véleménye arról, hogy a Balaton-víz nehezen, és akkor is nem túl jó hatásfokkal deríthet. A legutóbbi ( ban, több szezonidszakot is felölel, üzemi körülmények között végzett kisminta-kísérlet (pilot-berendezés) is igazolta, a laboratóriumi mintáknál már többször tapasztalt tényt. Ezen kísérlet-sorozat során is, egy többlépcss, speciális szranyagokkal töltött kétréteg szr kombináció bizonyult a legjobbnak, rapidkoagulációs vegyszeradagolással és el-, illetve közbens ózonozással. Természetesen, az aktívszén szr sem volt elhagyható. Mindez igen komoly többlet-beruházási igényt jelent a vízm rekonstrukciók során, amely új mtárgyak építését, illetve meglév mtárgyak teljes átépítését tenné szükségessé. Tekintettel a szkös fejlesztési keret-lehetségekre, nem zártuk ki újabb, racionálisabban megvalósítható és üzemeltethet megoldások keresését sem. Így került látókörünkbe, a világ legfejlettebb részén is relatíve újnak számító, ipari méretekben csak az elmúlt években terjedésnek indult, bemerül membrános technológia.

9 A ZENON cég Zee-Weed technológiájának rövid áttekintése: A rendszer lényege a Zee-Weed néven védett, bemerül membrán, amelyet közvetlenül a vízzel teli tartályban helyeznek el. Ez a tartály lehet egy meglév szr, derít tartály, vagy medence, illetve erre a célra legyártott, rozsdamentes tartály, esetleg konténer. Az úgynevezett spagetti-membrán köteg, enyhe vákuum alatt mködik, ami új elképzelést, teljesen új filozófiát jelent a membrán szrés területén. Miért alkalmazzunk drágán elállítható, nagy nyomást, amikor mindössze enyhe vákuumra van szükségünk, ugyanolyan jó minség víz elállítására szól a cég szlogenje. A vákuum alatti mködés további elnye, (az energetikai elnyön túl) hogy kisebb mérték a membrán szennyezdése, ezáltal az könnyebben regenerálható, hosszabb a membrán élettartama is, illetve sokkal nagyobb a tolerancia a szilárd anyagok és a zavarosság csúcsterheléseivel szemben is. A membrán pórusmérete lehetvé teszi az ártalmas, - esetenként klórrezisztens paraziták pld. Giardia és Chryptosporidium eltávolítását is. Ezáltal a megoldás felszíni vizek kezelésére, igen hatékonyan alkalmazható. A technológia legfontosabb része tehát a membránszrés, amit a víz szükséges mérték elkezelése elz meg, (eloxidáció, szükség esetén, kevés vegyszerrel rapidkoaguláció, oldott szennyezanyag esetében) majd a permeátum (igen jó minség kezelt víz), illetve a koncentrátum (a vízbl kiválasztott, kiszrt anyagok) elvezetése a zagytározóba. A rendszer nagy elnye továbbá az egylépcss eltávolítási folyamat, amely révén a víz zavarossága, színanyagai, a vírusok és baktériumok, egy munkafolyamat technológiai lépcs eredményeként távolíthatók el. Az eddigi tapasztalatok, a felhasználás lehetségei társaságunknál: A ZENON magyarországi leányvállalata, - egy letelepített, konténeres berendezéssel, - kísérleteket végzett Balaton-víz tisztítására, a Fonyódi Felszíni Vízmnél, a meglév vízm technológiáját kontroll-sornak tekintve. Összességében megállapítható volt, hogy minden kiszrhet anyagot (algákat is beleértve) kiváló hatásfokkal távolít el a rendszer. Az oldott szerves anyagok tekintetében az eredmények aktívszén szr nélkül is elérték a felszíni vízm teljesítményét, ahol aktívszén szrk is részei a tisztítási folyamatnak. Mindezen kísérleti eredmények feljogosítanak bennünket, egy üzemi szint megvalósítás kezdeményezésére, amelynél a folyamatok még tovább

10 optimalizálhatók. A tulajdonos választása, - az üzemi szint megvalósításra a régóta felújításra váró, - balatonöszödi csúcsvízmre esett, ahol konténeres kivitel, membránszrés elvén üzemel technológiát valósítanak meg, - a fent említett módszerrel év nyári szezonjára, kormányzati beruházásként. Amennyiben a technológia minden szempontból beváltja a hozzá fzött reményeinket, úgy nagy súllyal jöhet számításba a meglév nagyfelszíni vízmveink rekonstrukciója során is, ez a hazánkban újszernek számító, s felszíni víztisztításra eddig, ilyen nagyságrendben nálunk még nem alkalmazott, korszer technológia. Varga Gyula István ftechnológus Megalakult a DRV Rt. Etikai Bizottsága szeptember 1-jén hatályba lépett a DRV Rt. Etikai Kódexe, mely azon erkölcsi normák, etikai szabályok gyjteménye, melyeknek betartását társadalmi környezetünk, a tulajdonos, s munkavállalóink egyaránt megkövetelik Társaságunktól. Rögzíti a Kódex az egymás közti munkatársi magatartás normáit is. Az Etikai Kódex elírásainak megfelelen január 10-én megalakult a DRV Rt. Etikai Bizottsága, melynek feladata egyrészt, hogy figyelemmel kísérje az Etikai Kódexben foglaltak betartását, a Társaság etikai helyzetét, másrészt etikai problémákat felvet konkrét esetekben állást foglaljon. A Bizottság 9 fbl áll, tagjait a DRV Rt. vezetése, a Központi Üzemi Tanács és a VKDSZ DRV Rt. MSZ reprezentatív dolgozói érdekképviselet delegálta egyenl arányban. A január 10-én megtartott els ülésen a Bizottság kialakította és tagjai egyetértésével elfogadta a mködésére vonatkozó Szervezeti és Mködési Szabályzatot, melyet széles körben hozzáférhetvé tesz a Társaság munkavállalói számára. Az Etikai Bizottság összetétele: - a cégvezetés delegáltja: Lódi Miklós munkaügyi osztályvezet Balassa Bálint gazdasági vezet, Somogy megyei Igazgatóság Kuti János mvezet, Dél-balatoni Igazgatóság - a VKDSZ MSZ delegáltja: Alt Gyz szakszervezeti titkár, Dél-balatoni Igazgatóság

11 Ódor Sándor szakszervezeti titkár, Fejér megyei Igazgatóság Gábor Imre VKDSZ DRV Rt. MSZ titkár - a Központi Üzemi Tanács részérl: Papp Sándor üzemi tanács elnök, Somogy megyei Igazgatóság Szcs József üzemi tanács elnök, Pécsi Igazgatóság Bels Sándor üzemi tanács elnök, Észak-balatoni Igazgatóság A Bizottság elnökévé a január 10-én megtartott els ülésen a tagok egyhangú szavazással Lódi Miklós munkaügyi osztályvezett választották. Az elnöki tisztet évenkénti forgással felváltva tölti be a Társaság központi vezetése, a KÜT és a VKDSZ DRV Rt. MSZ által jelölt tagok közül az a bizottsági tag, akit az Etikai Bizottság tagjai egyhangúlag megválasztanak. A központi vezetés által delegált tagok bizottsági tagsági megbízatása 1 évre szól, illetve legfeljebb 3 alkalommal meghosszabbítható. A bizottsági tisztség a megbízás megsznésén kívül megsznhet felmentéssel, lemondással. A Központi Üzemi Tanács és a VKDSZ DRV Rt. MSZ által jelölt tagok megbízására vonatkozó szabályokat mindkét szervezet önállóan alakítja ki. A Bizottság évente jelentést állít össze az év közben tapasztaltak alapján a vezérigazgató számára a Társaság etikai helyzetérl, s szükség szerint javaslatot tesz az Etikai Kódex módosítására. A Bizottság másik fontos feladata, hogy a konkrét etikai problémát felvet munkavállalói megkereséseket, észrevételeket megvizsgálja, ezek ügyében állást foglaljon, s szükség szerint elmarasztaló rendelkezéseket hozzon. A Bizottság joga eldönteni széleskör elzetes információszerzés alapján, hogy az adott ügyben elindítja-e az etikai eljárást. Az egyes elfogadott munkavállalói beadványokkal kapcsolatos határozatnak a beadvány beérkezésétl számított legalább két hónapon belül meg kell születnie. A megállapított etikai vétség súlyától függen a Bizottság határozata névre szóló, nem nyilvánosságra hozott észrevételezés, figyelmeztetés vagy megrovás lehet. A határozat nem kerül a nyilvánosság elé, de arról értesítést kap az etikai eljárást kezdeményez, az etikai vétséget elkövet munkavállaló és alapvet munkáltatói jogot gyakorló vezetje. Ha a Bizottság valamely tagja szándékozik indítványt benyújtani (etikai problémát felvet konkrét esettel kapcsolatosan), ezt csak munkavállalóként teheti meg, s nem bizottsági tisztségébl kifolyólag. Ebben az esetben az ülésen tanácskozási joggal vehet részt, nem szavazhat. A bizottsági üléseken tanácskozási joggal részt vehet a vezérigazgató, illetve a munkavállalói beadvány által kezdeményezett ülésekre meghívható az indítványozó munkavállaló és - amennyiben a Bizottság tagjai szükségesnek tartják - küls vagy bels szakért.

12 A bizottsági ülésekrl bizalmas minsítés jegyzkönyv készül két példányban, melyet az elnök, illetve a másik két delegáló szervezet által megjelölt bizottsági tag aláírásával hitelesít. A jegyzkönyv egyik példányát a titkársági teendket ellátó szervezet 5 évig rzi meg elkülönített helyen a Bizottság egyéb irataival együtt. A jegyzkönyv másik példányát a vezérigazgató számára kell megküldeni tájékoztatásul. A Bizottság titkársági teendinek koordinációját a munkaügyi osztályvezet látja el. A Bizottsághoz fordulhat minden munkavállaló, amennyiben etikai jelleg problémát észlel. Az észrevételeket, beadványokat írásban, névvel ellátva kell megküldeni, a Bizottság elnökének címzett SK felbontásra jelzés zárt borítékban. Cím: DRV Rt. Munkaügyi Osztály (Lódi Miklós osztályvezet) 8600 Siófok, Tanácsház u. 7. Pf. 59. Cservenné Boros Andrea humán szervez Jubilál a széplaki felszíni vízm Harminc éves idén a balatonszéplaki felszíni vízm, amely több évtizede a Délkelet-balatoni térség legjelentsebb ivóvízbázisa. Beszélgetpartnereinktl, Májer Józseftl, a Dél-balatoni Igazgatóság vezetjétl, valamint Drescher Attilától, a Felszíni vízm vezetjétl tudjuk, hogy a létesítményt 1972-ben napi m3 ivóvíztermel kapacitással helyezték üzembe. A ma már nyugdíjas idsebb Keller Kálmán - akinek fia, st ma már unokája is vízmves - a kezdetektl fogva itt dolgozott, az emlékezete szerint a zászlódíszes-feketeautós-öltönyös ünnepi átadásra viszont csak a következ év május 1-én került sor. Az ivóvíz tisztítási technológia a három évtized során nem sokat változott, de 1996-tól bevezették a klórdioxiddal történ ferttlenítést, amely sokkal bonyolultabb, nagyobb odafigyelést Májer József igényel - s ezért kevés helyen is használják -, de a végeredmény, az ivóvíz sokkal jobb minség és íz. Ezért a luxusért vállalják a széplakiak a többletmunkát, hogy a Balatonnál élk és az ide látogató hazai és külföldi vendégsereg igényeit minél jobban kielégíthessék. Drescher Attila

13 Egykor és ma A létesítmény a Balatonból, a parttól 650 méternyire kapja csvezetéken keresztül a tisztítandó vizet, amelyet a megfelel technológiai sor - valamint a laboratóriumi ellenrzés elvégzése után - bocsát a fogyasztók rendelkezésére. Az elmúlt évtizedekben folyamatos fejlesztések is történtek a létesítménynél, hisz a vízfogyasztási igényekhez rendszeresen alkalmazkodni kellett ben a teljesítményt napi m3-es teljesítménnyel bvítették, majd a Így kezddött harminc éve csúcsot az as év jelentette, amikor a napi kapacitás m3 fölé emelkedett. A mai igényeket a m3-es maximális teljesítmény is kiszolgálja. Jelenleg a felszíni vízmnél 14-en dolgoznak, közülük 12 a szakember, vízmkezel és karbantartó. Régi fotókat, brigádnaplókat nézegetve furcsa nosztalgiázás keríti az embert hatalmába. Egyrészrl látható a változás: a külsségek változása, a fák, bokrok égig növ ágai, másrészrl viszont az állandóság is: a technológiát kiszolgáló vezetékek, csövek, derítk, ülepítk ugyanúgy dolgoznak, mint harminc évvel ezeltt. S a vízmves emberek is - s ez nemcsak a széplakiakra érvényes - mintha sokkal ersebb szálakkal, érzelmekkel kötdnének a szakmához, múltjukhoz, a céghez. Brigádnapló: az elmúlt évtizedek emléke - Gyarmati -

14 Vizes - Nyolcas Egy gördülékeny portré vizes kollégánkról, Furák Krisztiánról, aki szakmáját tekintve a Siófoki Üzemvezetség vízóra-leolvasó és plombázó dolgozója, és mellesleg háromszoros országos bajnok a BMX kerékpározás egyik szakágában, mesterkategóriában. A címben szerepl vizes kifejezésre már volt utalás, de gondolom a nyolcast sem kell magyarázni azoknak, akik tanultak már biciklizni, és néhány esés és ütközés után nemcsak sebeiket kellett ápolniuk, hanem a kerékbe került furcsa csavarodást is. Ez az a bizonyos nyolcas, ami aztán a szerelés során több száz vagy ezer forintba is kerülhet. Hogy hány nyolcasba és ezresbe került az eddigi nyolc év során Furák Krisztián szenvedélye, arról inkább nem vezet naplót. Ami biztos, mai kerékpárjához, amin a fantasztikus mutatványokat végzi, rengeteget kellett gyjtenie: tapasztalatokból és pénzbl egyaránt. - Körülbelül ezer forintot ér. Méretét tekintve egy 20-as BMX. A felni 30 ezerbe kerül, a csapágyak nem görgsek, hanem igazi golyósak, a váza pedig króm-molibdén ötvözet. Ez festés nélkül is jobban ragyogna, mint másoké, én azonban direkt feketére fújtam, hogy inkább a mutatványaim csillogását figyeljék a nézk mondta érett akrobaták magabiztosságával a mester. Innen kezdve azonban már kevesebb a biztos, ami nem is csoda, tekintve, hogy maga is még csak 23 éves, és választott sportága még ennél is fiatalabb. - Amerikából került Magyarországra is a 90-es évek elején. Én a tv-ben láttam belle egy bemutatót, és egybl beleszerettem. Az hamar kiderült, hogy alkalmas terep és szerek hiányában sem a félcs amiben ugrálni, szaltózni lehet, sem az úgynevezett streetelés a lépcskön, tárgyakon való ugratás sem jöhet szóba. Így maradtam a Flat-land, azaz a síkterepen való BMX biciklizés mellett. Ebben is három kategória van a versenyeken: amatr, mester, és profi magyarázza Krisztián, miközben a Víztorony alatti sétányon, kedvenc gyakorlóhelyén bemutat egy-két figurát is. - Könny a pestieknek- kiált oda nekem két piruett között nekik ott a Hsök tere, de minket néha innen is rendrrel vitetnének el. Kiderül azért tapsolók is akadnak, és fleg nyáron a német turisták között még olyan is van, aki pénzt ad a szebb figurák láttán. - Kihagyhatatlan a kérdésem ezek után, meg lehet-e ebbl élni? - Csak a legjobbaknak. Van Pesten egy team, a BMX-esek mellett, gördeszkásokból, görkorisokból, ket hívják bemutatókra, mindenhova, nem kevés pénzért. Kérdésem meg sem várva nyomja tovább, mint a pedált. - Persze azonkívül, hogy a Hsök tere nagyobb színpad több nézvel, k már 92-ben többet tudtak, mint én most, nem beszélve arról, hogy csapatban egymást is jobban versenyre késztetik.

15 - Mi kéne ahhoz, hogy utolérd ket? kérdésemen már is elgondolkodik, leteszi paripáját, és mellém ül a padra. - Napi három-négy órát gyakorolok, hóban-sárban is. Ennyi fér bele, hisz napközben dolgozom. Munka közben nem mehetek a biciklivel, mivel pont a Tanácsház utcai társasházak a körzetem, és míg én az emeleteket járom, ellophatnák a csodajárgányt. A több éves hátrányt csak rengeteg versenyzéssel, utazással, világlátással tudnám behozni, de ahhoz meg pénz kellene. Kérem most figyeljenek, a helyemben ugyanis gondolom önök is rögtön azt kérdezték volna: kért-e támogatást a munkahelyétl? A versenyeken trikóján DRV-s feliratot is visel Furák Krisztián válasza tanulságos lehet mindannyiunk számára. - Én még nem is kérdeztem, nem is tudom kit kéne megkeresni. Azt hiszem ezek után kap teljes értelmet a cím: a Vizes-nyolcas kifejezés. Az öregebb szakiknak nem is kéne magyarázni, k tudják, hogy a mhelyek porát fellocsoló tanulókat, inasokat jelent. A sportágában már bajnok a mesterek között Krisztián, önmaga menedzselésében viszont még inas, ha nem haragszanak meg mindannyiunkkal együtt, akik néha nem tudunk eléggé figyelni a közöttünk él tehetségekre. Szabó Gábor Egyiptom a hátizsákban A DRV Hírek szerkeszti számára mindig nagy öröm, ha dolgozóink megkeresnek bennünket, hogy érdekes hobbijukról, különleges történeteikrl számoljunk be a lap hasábjain. A következkben egy olyan informatikus kollégánk Simonics Zsolt - osztja meg Önökkel élményeit, akinek az utazás és a hegyek jelentik a kikapcsolódást. A siófoki hegymászó klub tagjaként, már számos ismert hegycsúcsot hódított meg, s legutóbb Afrikában járt. Bár egyiptomi utazását elssorban nem a hegyek motiválták, a Sínai hegy megmászását természetesen nem hagyhatta ki. Egyiptom??? Egyiptom!!! Hosszan terveztem, hogy mit, hogy, mikor. Persze semmi sem olyan, mint ahogy az ember várná. Az utcák piszkosak, az autók folyton dudálnak, az emberek csak a lehúzható turistát látják benned, az utazás lassú, a csajok nem látszanak, a szmog nagy; szóval gázos a helyzet! Az ember így érez az els héten, ez természetes. Ha a második is ennek a jegyében telik, érdemes úgy idzíteni, hogy lehetleg mindent megnézzünk, mert ide soha többé nem térünk vissza. De

16 ha nem ez a helyzet, akkor most kezddik csak igazán a kaland! Ami elengedhetetlen: alapfokú angol nyelvtudás, útikönyv (lehetleg a Lonely Planet sorozat Egypt cím kötete), kitartás, találékonyság, nagyfokú bizalmatlanság, walkman vagy füldugó a folyamatosan kapott különféle remekebbnél remekebb ajánlatok kiküszöbölésére, diftériatetanusz-tifusz-hepatitisz-a-b védoltások, gyógyszer malária ellen (én inkább kockáztattam), 3 napos bentlakásos tanfolyam elvégzése a Hogyan alkudjunk le mindent a negyedére? témakörben. Apropó! Étkezés! Mint köztudott, Egyiptomban csínján kell bánni a kulináris élvezetekkel. Persze rengeteg trükk van, amivel elre felkészülhetünk a gyomrunkat ér támadásokra: üzemi étkezdék, lepattant kiskocsmák, gyorséttermek, Balaton parti szezonális sütödék, mosatlan gyümölcsök, majdnem épp szendvicsek a kukából és így tovább. Rögtön az elején kezdjük egy szintfelméréssel: kezd, haladó vagy profi kalandornak számítunk-e? A kezdknek ajánlható programok: városnézés Kairóban, Luxus hajóút a Níluson, légkondicionált buszkirándulás - természetesen idegenvezetvel- a piramisokhoz, hamis papirusztekercsek vásárlása a rokonoknak, kollégáknak. A haladók már elmerészkedhetnek a Sínai félszigetre is, meglátogathatják az elhagyottabb piramisokat, körülnézhetnek egyik-másik oázisban esetleg kevésbé légkondicionált buszokkal, vonatokkal utazhatnak. A profik természetesen egész máshogy állnak a dolgokhoz: legalább 20 éves mikrobuszokkal utaznak negyed áron, megmásszák a piramisokat, bizalomdermeszt szórakozóhelyeken pipázgatnak rosszarcú arabok társaságában, 15 kilométernél kisebb távolságot csakis 30 évesnél öregebb bérelt TSZ-bringán tesznek meg, különféle gyanús utcai étkezdékben fogyasztják el napi kosherijüket, és lehetleg a Ramadan alatt teszik ezt az egészet. Végezetül megállapítható, hogy minél inkább a profizmus irányába mozdulunk utazásunk során, annál olcsóbb lesz az, valamint a ráfordított pénzmennyiség és a kaland mértéke fordított arányban állnak egymással; valahogy egy luxus hajóút a Níluson sosem olyan izgalmas, mint egy 100 kilométeres kirándulás a busz tetején! Simonics Zsolt

17 Üzemi tanács választás A november 22-ei üzemi tanács választás a Társaság valamennyi egységénél érvényes és eredményes volt. A választáson induló 72 jelölt közül 52 f kapott bizalmat munkatársaitól. A választáson a szavazásra jogosultak több mint 70 %-a vett részt, a szavazatok 87 %-át a VKDSZ DRV Rt. MSZ jelöltjei kapták. A gazdasági egységek üzemi tanácsai megválasztották elnökeiket, valamint a Központi Üzemi Tanácsba delegált küldötteiket. A 13 f küldött a Központi Üzemi Tanács december 4-ei alakuló ülésén Pintér Lajos szociálpolitikai csoportvezett, a Központi Irányítás Üzemi Tanácsának képviseljét választotta meg elnökének. A Központi Üzemi Tanács céljait, az els idszak eseményeit az új elnök foglalta össze: - A Központi Üzemi Tanács, mint az összmunkavállalói kör képviseletére felhatalmazott szervezet, a termelési folyamatok döntéseiben való részvételével, az eltér szükséglet és igény rétegek érdekeinek összehangolására törekszik. Feladata nehéz, hiszen jogosítványai alapján egyensúlyoznia kell a gazdasági lehetségek és a munkavállalói érdekek között. A problémák megismertetése, közös megvitatása elsegíti az eredményes munkavégzést. Célunk, hogy a Társaság céljaival való azonosulásunk, jobbító szándékú észrevételeink jótékony hatással legyenek a Cég életére, mködésére, eredményességére. A Központi Üzemi Tanács összetétele tükrözi a gazdasági egységek létszámarányát, tapasztalt érdekképviseleti vezetk mellett új arcok is feltntek a testületben. A Dél-balatoni Igazgatóságot Alt Gyz mszerész csoportvezet és Bene Marianna mvezet, a Nyugat-balatoni Igazgatóságot Varga Szabolcs TMK mvezet és Illés Ferenc csatornam vezetgépész, az Észak-balatoni Igazgatóságot Bels Sándor szennyvíz üzemviteli eladó és Bertalan Istvánné tárgyieszköz nyilvántartó, a Somogy megyei Igazgatóságot Papp Sándor munkaügyi csoportvezet és Kovács János beruházási ügyintéz, a Fejér megyei Igazgatóságot Fierpasz Károly mvezet és Fülöp Géza üzemfenntartási szakeladó, a Pécsi Igazgatóságot Szcs József csoportvezet, a Gépészeti Igazgatóságot Bártfai József matróz és gépkezel képviseli. A megválasztott tisztségviselk tevékenységét segítend céllal, februárban a tagok felkészítésen vettek részt, melynek során a munkájukhoz szükséges ismereteket szerezhettek meg. Elfogadásra került a Központi Üzemi Tanács Ügyrendje, mely a testület mködését szabályozza. Ennek melléklete az Üzemi Megállapodás - az üzemi tanácsok jogosítványait, valamint a munkáltatóval való kapcsolatrendszerét tartalmazza. Javaslatunkra a szociális célú pénzeszközök idarányos felhasználási lehetségérl történt döntés, megbízottaink aktív résztvevi a Lakásépítési-, az Üdültetési-, az Etikai-, és a Segélyezési Bizottságoknak. A munkavállalókkal való közvetlen kapcsolat helyi szinten valósul meg, az üzemi tanácsok tisztségviseli a törvényi elírásoknak, az üzemi megállapodásnak, és a munkatársaik elvárásainak megfelelen gyakorolhatják együttdöntési, véleményezési jogosultságaikat. Pintér Lajos Központi Üzemi Tanács Elnöke

18 Szennyvízhálózat épül Barcson Hatalmas térségi összefogással és állami támogatással valósul meg Barcs és 17 környékbeli település szennyvízhálózatának kiépítése, ahol a lebonyolításra kiírt pályázatot a DRV Rt. nyerte el. A lebonyolítási szerzdés értelmében a közbeszerzési eljárást már a DRV Rt. végezhette, tudtuk meg Molnár Béla fejlesztési igazgatótól. A részvételi felhívásra beérkezett ajánlatokból kilenc felelt meg a feltételeknek, s közülük négy tett határidre érvényes ajánlatot. Némi bonyodalmat okozott, hogy gyztesnek els körben a Hídépít Rt. -t hirdették ki, másodikként pedig a Drávamenti Csatornaépít Konzorciumot. Ez utóbbi azonban a Közbeszerzési Döntbizottságnál fellebbezett, amelynek eredményeként ez a fórum kizárta a korábbi gyztest, s az önkormányzatok a helyi céget jelölték meg a pályázat nyertesének. Ilyen elzmények után kezddhetett meg a tényleges kiviteli munka, amelynek teljes befejezési határideje (próbaüzemmel) június 30., de a vállalás szerint mind a szennyvízcsatorna, mind a szennyvíztelep megvalósítása még ez év december 20-ra megtörténik. Molnár Béla elmondta: a DRV Rt. folyamatosan figyelemmel kíséri a munkát, amely a terveknek megfelelen és jó színvonalon halad. A mszaki ellenrzéseket területi és szakirányú felosztásban a beruházási osztály dolgozói közül hét f végzi, általában heti két alkalommal. Havonta tartanak koordinációs értekezletet a megbízó önkormányzatok, a fvállalkozó és a tervez jelenlétében, ahol folyamatosan tájékoztatják a megbízókat a kivitelezés állásáról, valamint tisztázzák az esetlegesen felmerül problémákat. A gravitációs csatorna építése a tervek szerint halad, itt idnként kisebb módosításokra van csak szükség, amelyeket a helyszínen esetleges tervezi mvezetés keretében megoldanak. A szennyvíztelep kivitelezésénél azonban lakossági kérésre helyszínt kellett változtatni. Ennek következménye, hogy a telep 800 méterrel távolabb kerül a lakott területtl, s a komposztálásra is alkalmas helyen épül meg. A Barcs-térségi beruházás az állami céltámogatáson kívül központi KAC és decentralizált KAC támogatásban is részesül, amelynek szerzdését február 6-án írta alá a Környezetvédelmi Minisztérium Feigli Ferenc barcsi polgármesterrel, aki a beruházás gesztora.

19 Mint Molnár Béla elmondta: a DRV Rt. mind a megbízó önkormányzatokkal, mind a kivitelezést végz konzorciummal eredményes munkakapcsolatot alakított ki, amely garancia lehet arra, hogy a beruházás idre, és a kívánt színvonalon valósuljon meg. Barátságos mérkzés Gyarmati L február 21-én teremlabdarúgó mérkzésre invitálta a Mohácsi Önkormányzat a DRV Rt. focicsapatát. Mint egyik csapattársunk fogalmazott: Mohács város horvát idegenlégiósokkal telitüzdelt együttese mindössze az utolsó eltti, a DRV csapata viszont az elkel második helyet szerezte meg. PÁLYAVÁLASZTÓ FIATALOK! A tizedik osztály elvégzése után minden fiatalnak hivatást, pályát kell választani. Ehhez a fontos döntéshez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a DUNÁN- TÚLI REGIONÁLIS VÍZM Rt-nél (Siófok) folyó VÍZÜGYI SZAKMUNKÁSKÉPZÉSRE. A megszerezhet képesítés: VÍZMKEZEL SZAKMUNKÁS A szakma alapképzettséget ad a vízellátás terén. A VÍZMKEZEL szakmunkás fbb feladatai közé tartozik többek között: A vízszükséglet megfelel minség biztosítása, a gépek, berendezések mködképes állapotban tartása, s a meghibásodások, üzemzavarok mielbbi megszüntetése.

20 Ismernie kell továbbá a vízbeszerzési módokat, a vízkezelés biológiai és kémiai folyamatait valamint a vízszállítást biztosító gépek, csvezetékek és szerelvények kezelését, karbantartását, javítását. Tanulmányi id: 2 év Elméleti oktatás helye: Baross Gábor Szakmunkásképz és Szakközépiskola 8600 Siófok, Bakony u. 2. Tel.: (84) Gyakorlati oktatás szervezje: Dunántúli Regionális Vízm Rt. Munkaügyi Osztálya, Személyügyi- és Oktatási Csoportja 8600 Siófok, Tanácsház u. 7. Telefon: (84) Gyakorlati oktatás helye: Dunántúli Regionális Vízm Rt. Siófoki Tanmhelye (Siófok, F u. 258.) Telefon: (84) A tanulók részére nyújtott juttatások: - kollégiumi elhelyezés - évente munka és védruha - gyakorlati napokon térítésmentes ebéd - szakmai tanulmányi kirándulások - tanulószerzdés alapján ösztöndíj a (Szakképzési hozzájárulásról és szakképzési rendszer fejlesztésének támogatásáról szóló törvény értelmében) mindenkori minimálbér 30 %-a. A tanulók a Vízmkezeli Szakmunkás-bizonyítvány megszerzése mellett hozzájuthatnak alapfokú ív és gázhegeszt bizonyítványhoz, valamint gépjármvezeti engedélyhez. Továbbtanulási szándék esetén a jelentkezési lapokat a Baross Gábor Szakmunkásképz és Szakközépiskola 8600 Siófok, Bakony u. 2. címre kell elküldeni. VÁRJUK JELENTKEZÉSÜKET! 40 éves törzsgárda tagok: Törzsgárda elismerések a Víz Világnapja alkalmából Észak-balatoni ig.: Boros Imre Nyugat-balatoni ig.: Domonkos Imre 35 éves törzsgárda tagok: Észak-balatoni ig.: Baranyai Károlyné, Cseh Gyula Dél-balatoni ig.: Benk János, Bögös János

21 Somogy megyei ig.: Harnos Lászlóné Nyugat-balatoni ig.: Mentes Csaba, Szántó György Gépészeti ig.: Takács György Központ: Csikós János 30 éves törzsgárda tagok: Észak-balatoni ig.:gyenes Tamás, Somogyi Kálmán Dél-balatoni ig.: Biszkot Géza, Erdélyi György, Kreka László, Nagy István Tibor, Rédli Sándor Somogy megyei ig.: Kovács Ernné Nyugat-balatoni ig.: Belenta Péter, Prótár István, Éri Ferenc Gépészeti ig.: Kamarás Péter, Kiss Ferenc, Kotlóczi János, Molnár Zoltán, Szücs Imre, Farkas József Fejér megyei ig.: Bencze János, Halmai István, Keller József, Lója Ervin, Fata András Pécsi ig.: Bíró Lajosné, Gura Márton, Pörzsölt Lászlóné, Szödényi István Központ: Aradi Sándor, Hengli Aranka, Molnár Ern 25 éves törzsgárda tagok: Észak-balatoni ig.: Boldizsár József, Balogh György, Gaál Antal, Hosszu Ferencné, Kovács Miklósné, Lenthár József, Vincze Károly, Paulin Györgyné Dél-balatoni ig.: Ács István, Borissza Józsefné, Gersei István, Kis Gyula, Spergli István, Tolnai Attila, Vata Ferenc, Végh Lajos, Kruppai Zoltán Somogy megyei ig.: Bagó József, Balogh Ferenc, Bóta László, Czmerk István, Fucskár Vince Pávics József, Vincze Zoltán Nyugat-balatoni ig.: Adorján Józsefné, Bakos Sándor, Balina Károly, Bokor Ferenc, Egyed László, Éri László, Farkas Dénes, Molnár Attila, Nagy Lajos, Nagyné Harsányi Zsuzsanna, Vasáros József Gépészeti ig.:kecskés Lászlóm Máté, László, Prigli Gyula, Rudas Árpád, Mez Imre, Brodmann Krystina Fejér megyei ig.: Csiza Imre, Kovács József, Major Istvánné, Pásti Antal, Posch Ferenc, Régi Imre, Reiter József, Somogyi Sándor, Szentgáli Lajos, Szabó József, Triebel János Pécsi ig.: Horváth György, Wolher György Központ: Fehér Anna Mária, Kálmán István, Kátai Györgyné, Németh Ferenc, Mezei Gyuláné 20 éves törzsgárda tagok Észak-balatoni ig.: Böhm Miklós, Gyarmati Ferenc, Jánosházi László, Horváth Béla, Monos Sándor, Sárközi Ágnes, Várszegi Antal, Vörösmarty Mihály Dél-balatoni ig.: Androsovits József, Fincza István, Kovács József, Kötélné Szakos Klára, Medvéssy Imre, Szabó Géza Somogy megyei ig.: Bognár Ferenc, Horváth József, Károly Róbertné, Orbán Árpád, Petrus László, Pókos Zoltán, Vékony János Nyugat-balatoni ig.: Balla Szabolcs, Bognár László, Egri László, Farkas János, Felker Lajos Gáspár Tibor, Jankovics László, Kovács Csaba, Németh Sándor, Porkoláb Gyula, Sági György, Sényi József, Simai Lajosné, Dr.Szegletné Dr. Nagy Éva,Tóth Károly

22 Gépészeti ig.:vidám Gyz Ferenc, Burucz Géza, Horváth Gyula, Kostyán Miklós, Kovács Sándor, Róka Gyz, Szabó László Zsobrák Péter Fejér megyei ig.: Andrási Ferenc, Bíró László, Kenyeres Ferencné, Krausz Ferenc, Kukoda István, Metzger Antalné, Mogyorósi Tibor, Pollermann Péter, Szolga László, Tóth József Tóth Tibor, Verebi János Pécsi ig.: Andrásy István, Fáth László, Peterácz Mátyás, Tóth József, Udvarácz János,Werner János Központ: Bódizs József, Haszon Lajosné, Horváth Zoltánné, Király Imréné Kumliné, Bakai Tünde, László Istvánné, Takács Béla, Tóth István 15 éves törzsgárda tagok: Észak-balatoni ig.: Bakos Tamás, Bakos Tamásné, Bán János, Erdélyi Gábor, Faragó Sándor, Fejes Klára, Gömöri Ferenc László, Hamar Gábor, Hatos Ferenc, Jakab Katalin, Kövesi Zsuzsanna, Kriston Tamás, Mészáros Attila, Mezriczky Imre, Molnár József, Némethné Lázár Anikó, Öry Gyula, Polák Jenné, Rehák László, Simon Ferenc, Szabó Marianne Dél-balatoni ig.: Bakos József, Bogdán Gábor, Bognár Gyula, Bognár István, Csögörné Csajági Mónika, Durcsán László, Erds Zoltán, Geosits Tibor, Gigler Péter, Göntér Árpád Horváth István, Koszta János, Kovács József, Kovács Zoltán, Mayer Lászlóné, Nagy Attila Nieselmerger Zoltán, Peszmeg István, Preimusz Lajos, Selyem Ferenc, Szárszói István, Szekeres Béláné, Szili Tamás, Takács Péter, Török Imre, Vajandt Ferenc, Vass Sándor, Walter Attiláné, Záros Zsolt László Somogy megyei ig.: Babos János, Balázs Zoltán, Bek József, Hideg László, Horváth Lajos Horváth Lajos, Káplár György, Kersner Antal Molnár Józsefné, Nyakas László, Salamon György, Séta László, Tombor László, Tóth László Imre, Vass László Nyugat-balatoni ig.: Berkes Imre, Csóka Ferenc, Erzse István, Horváth Dezs, Kerék Zsolt Kiss István, Kovács Gyula, Molnár László Móricz László, Németh József, Pál Attila, Pál László, Pálfi János, Papp Sándor, Partics József, Somodi Lajos, Szabó József, Szabó József Szabó Nándor János, Szántó János Gépészeti ig.: Bóza Róbert, Gonczlik Ilona, Hári Andrásné, Pergel László, Sárközi József Süt Gyula, Szakmány Károly, Volák János, Wirth Zoltán Fejér megyei ig.: Bíró Lajos, Fehér Istvánné, Fodor Gyula, Fürész István, Kerekes Ferencné Kovács Lajosné, Korponai Jen, Lakk József, Orosz Imre, Pécsi Pál, Sinka Sándor, Szabó Lászlóné, Sziládi László, Szöllösi Pálné, Tóth Árpád Pécsi ig.: Csányi József, Kovács Gábor, Mézner Imre, Pápai László Pál, Schiszler Vilmosné Sebe András, Szabados György Központ: Faragó Endréné, Kaufer László, Krösi Attila, Mészely Edit, Molnár Sándorné Tímár Csabán,éVarga Irén, Völcseyné Szabó Ágnes, Völgyi József 10 éves törzsgárda tagok: Észak-balatoni ig.:bakos Béla, Csizmadiáné Hajdu Zsuzsann,aFarkas Béla, Fekete Imre Gróf György, Gyry János, Inhof Sándor, Kósa Gábor Ferenc, Kovács Imre, Kovács József Kovacsics Sándor, Lampért László, Péteri József János, Soósné Harsányi Sarolta, Szédeli Tamás, Sznyi Kornélia Zsuzsanna, Ticz Éva, Vajda Ferenc, Varga Csaba Vérné Dodog Adél, Vinkler Gyula

Otthon Melege Program ZBR-NY/14 "Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram" Nyugat-Dunántúli régió pályázatainak miniszteri döntése

Otthon Melege Program ZBR-NY/14 Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram Nyugat-Dunántúli régió pályázatainak miniszteri döntése dátuma: 2015.03.31. 1 NYZCS/14/12289497 SIMON GYULA 4 357,00 520 000 520 000 2 NYZCS/14/12290655 CZUBOR SÁNDORNÉ 3 101,00 450 000 450 000 3 NYZCS/14/12289468 KINCSES GÁBOR FERENC 2 520,00 520 000 520 000

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

A választók névjegyzéke

A választók névjegyzéke A választók névjegyzéke 1. Czikhardt Gyula 41. Fekete Lídia 81. Tarcsi Béla 2. Egyházy Béla 42. Csizmadia Zoltán 82. Tarcsi Béláné 3. Egyházy Sarolta 43. Ifj. Csizmadia Zoltán 83. Kovács Gáspárné 4. Ifj.

Részletesebben

BUDAPEST, (2017. június 7. napjától hatályos, 1. verziószámú változat)

BUDAPEST, (2017. június 7. napjától hatályos, 1. verziószámú változat) AZ ÓBUDAI EGYETEM PARITÁSOS MUNKAVÉDELMI TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE BUDAPEST, 2017. (2017. június 7. napjától hatályos, 1. verziószámú változat) 1 1. Általános rendelkezések 1.1. Az Óbudai Egyetem Paritásos

Részletesebben

Kimutatás Nyírvasvári Község Önkormányzata által tűzifa juttatásban részesítettekről - 1/2013.(I.10.) önkormányzati határozat alapján -

Kimutatás Nyírvasvári Község Önkormányzata által tűzifa juttatásban részesítettekről - 1/2013.(I.10.) önkormányzati határozat alapján - 1. 5-2/2013 Terdik Ferenc Kossuth 2. 1 m3 2. 5-4/2013 Nagy Ferencné Kossuth 17. 1 m3 3. 5-5/2013 Cseh Gyula Kossuth 20. 1 m3 4. 5-6/2013 Lukács György Kossuth 38. 1 m3 5. 5-7/2013 Deák László Kossuth 49/b.

Részletesebben

A FÖLDEÁKI ISKOLÁSOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY. módosított alapító okirata

A FÖLDEÁKI ISKOLÁSOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY. módosított alapító okirata A FÖLDEÁKI ISKOLÁSOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY módosított alapító okirata amely azért készült, hogy az I. pontban felsorolt alapító az 1959. évi IV. törvény, a Polgári törvénykönyv 74/'G. -aiban meghatározott rendelkezéseket

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

hrsz a terven NAGY LÁSZLÓ MESTER U /1 SZILÁGYI JÓZSEF MESTER U /2 DANKÓ LÁSZLÓ MESTER U MÁTÉ ISTVÁNNÉ MESTER U /1

hrsz a terven NAGY LÁSZLÓ MESTER U /1 SZILÁGYI JÓZSEF MESTER U /2 DANKÓ LÁSZLÓ MESTER U MÁTÉ ISTVÁNNÉ MESTER U /1 név cím hrsz a terven NAGY LÁSZLÓ MESTER U 35 17015/1 SZILÁGYI JÓZSEF MESTER U 33 17015/2 DANKÓ LÁSZLÓ MESTER U 27 17018 MÁTÉ ISTVÁNNÉ MESTER U 9 17019/1 GEDEI GYULA GYÖRGY MESTER U 11 17019/2 GEDEI ANIKÓ

Részletesebben

Hatósági szerződés Ft év

Hatósági szerződés Ft év Szerződés tárgya Szerződés típusa Szerződés értéke Szerződéskötés dátuma Szerződés hatálya Partner / Szerződő fél Hatósági szerződés 2.211.375 Ft 2013.11.28 3 év Aradi Ágnes Hatósági szerződés 2.099.901

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgylése a közoktatásról

Részletesebben

Orvosné Dr. Kósa Ildikó

Orvosné Dr. Kósa Ildikó Á LMOSD Farkas Pál (független) Demeter Csaba Kozma Barnáné Adorján Csaba Ármós Zoltán Asztalos Sándor Fórián József Markocsány Tamásné Wrábel Gyula Sándor Toplak Jenő B AGAMÉR Orvos Mihály (MSZP) Erdősné

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2006 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen mköd önálló átfogó szervezeti egység, mely ellátja az egyetem igazgatási

Részletesebben

Név Telefon Mellék Ajtó E-mail Keller Anikó. 74/505-672 224 kellera@lab.hu igazgató

Név Telefon Mellék Ajtó E-mail Keller Anikó. 74/505-672 224 kellera@lab.hu igazgató TOLNA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA 7100, Szekszárd, Szent István tér 11-13. Honlapcím: http://kozig.tolnamegye.hu Központi tel.szám:74/505-600 Fax:74/415-686 e-mail: tolnakh-mk@lab.hu Név

Részletesebben

Kötelezettsé gvállalás. ellenértéke. Mt. 3. (6) alapján (4) Munkáltató által kezdeményezett munkaviszony. Mt. 3. (6) alapján [hónap] (4) Időtartam

Kötelezettsé gvállalás. ellenértéke. Mt. 3. (6) alapján (4) Munkáltató által kezdeményezett munkaviszony. Mt. 3. (6) alapján [hónap] (4) Időtartam MENEDZSMENT, OSZTÁLYVEZETŐK, ÜZEMVEZETŐK Közvetlen pénzbeli juttatás Közvetett pénzbeli juttatás alapbér Mozgóbér [%/év] (1) szerződés szerinti Kafeteria hozzájárulás (3) költségtérít és felmondási idő

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYFENNTARTÓ TÁRSULÁS TÁRSULÁSI TANÁCSA Szám: 645-1/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: A Lesence Völgye Általános Iskola közös fenntartására létrejött Közoktatási Intézményfenntartó

Részletesebben

Grepton Cered Rallye Sprint az Inventiva kupáért 2016 MARB Északi Régió 1.futama

Grepton Cered Rallye Sprint az Inventiva kupáért 2016 MARB Északi Régió 1.futama MARB Abszolút Végeredmények 2 34 Prigyeni Péter Furák Ádám IV. kat. Lada VFTS Lada. P/2 MARB 0:04:43,90 0 0:04:54,20 0 0:04:45,70 0 0:04:51,60 0 0:04:42,60 0 0:00:00,0 0 0:23:58,00 0:00:00,80 0:00:00,80

Részletesebben

K I V O N A T. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés 2014. június 13-i, rendes, nyílt ülésének jegyzőkönyvéből H A T Á R O Z A T

K I V O N A T. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés 2014. június 13-i, rendes, nyílt ülésének jegyzőkönyvéből H A T Á R O Z A T K I V O N A T Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés 2014. június 13-i, rendes, nyílt ülésének jegyzőkönyvéből 176/2014. (06. 13.) Kgy.h. Tárgy: Döntés energetikai célú felújításokhoz, magánszemélyeknek

Részletesebben

Újfehértó települési választás eredményei Önkormányzati választás

Újfehértó települési választás eredményei Önkormányzati választás Polgármester A polgármester Nagy Sándor FÜGGETLEN jelölt lett Az önkormányzat összetétele : Újfehértó települési i Önkormányzati A települési önkormányzat tagjainak : 11 fő, ebből egyéni választókerületben

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

1. TEVK 1. számú szavazókör (Művelődési és Ifjúsági Központ, Deák F. u. 6.)

1. TEVK 1. számú szavazókör (Művelődési és Ifjúsági Központ, Deák F. u. 6.) A 2010. október 3. napjára kitűzött helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán Kisújszállás városban működő szavazatszámláló bizottságok választott tagjai, póttagjai 1. TEVK

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 201 július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 201 ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: BORSOD ABAÚJ - ZEMPLÉN MEGYE KOORDINÁTOR NEVE: Ducsay

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XX. évfolyam külön szám 2010. április 7. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM K Ö Z L E M É N Y A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI

Részletesebben

A DALLAMOK RENDJE a MNT I. kötete alapján

A DALLAMOK RENDJE a MNT I. kötete alapján A DALLAMOK RENDJE a MNT I. kötete alapján II. A dallam magva s l s m A. 1. a) Csön-csön, gyűrű 677, 677* b) Csipi-csóka 32, 33 a) b) 2. b) Érik a meggyfa 535 f) Egyéb 555 3. a) Fehér liliomszál 540, 541

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZLÖNYE

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZLÖNYE XI. évfolyam 12. szám ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZLÖNYE HIVATALOS LAP 2010. OKTÓBER 22. TARTALOM SZEMÉLYI RÉSZ ZMJVK 213/2010. sz. hat. ZMJVK 214/2010. sz. hat. ZMJVK 215/2010. sz. hat. ZMJVK 217/2010.

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Otthon Melege Program ZFR-KAZ/14 "Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) alprogram" Nyugat-Dunántúli régió pályázatainak miniszteri döntése

Otthon Melege Program ZFR-KAZ/14 Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) alprogram Nyugat-Dunántúli régió pályázatainak miniszteri döntése dátuma: 2015.05.21. adatai 1 KZCS/14/12193369 PAIS-HORVÁTH SZILVIA 631 380 17 210,00 631 380 2 KZCS/14/12193377 ÁBRAHÁM LÁSZLÓ 422 420 14 500,00 422 420 3 KZCS/14/12193299 KEMÉNYNÉ NAGY ERIKA 493 326 9

Részletesebben

Balatonkenese Város Önkormányzata Képviselo-testületének március 16-án megtartott rendkívüli ülésének jegyzokönyvébol

Balatonkenese Város Önkormányzata Képviselo-testületének március 16-án megtartott rendkívüli ülésének jegyzokönyvébol 2010. március 16-án megtartott rendkívüli ülésének könyvébol 158/2010. (III. 16.) határozata: Balatonkenese Város Önkormányzatának Képviselo-testülete a 2010. március 16. napján megtartott rendkívüli Képviselo-testületi

Részletesebben

Éves jelentés. Fővárosi Vízművek Zrt. energiagazdálkodása a évben

Éves jelentés. Fővárosi Vízművek Zrt. energiagazdálkodása a évben A jelentés célja Éves jelentés Fővárosi Vízművek Zrt. gazdálkodása a 2017. évben Jelen dokumentum célja, hogy az hatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvénynek és az annak végrehajtásáról szóló 122/2015.

Részletesebben

8. Győr-Lipót futóverseny Egyéni abszolút eredmények

8. Győr-Lipót futóverseny Egyéni abszolút eredmények 1 1 408 BALÁZS Levente Férfi 1985 16-39 éves 00:35:07 01:11:13 01:37:38 2 2 546 TAKÁCS László Férfi 1968 40-49 éves 00:39:13 01:19:01 01:47:30 3 3 529 SCHWARTZ-NAGY Attila Férfi 1987 16-39 éves 00:37:44

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Rendezı: Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Nıi egyéni Hely. Név Csapat Teli/1. Tar./1. Teli/2. Tar./2. Teli Tarolás Összesen 1 Balogh Mária TITÁSZ I. 179 48 151 44 330 92 422 2 Kelemen Gáborné BERT

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 AZ ISKOLASZÉK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Általános

Részletesebben

Budapest Páros~ és Egyéni Bajnokságok. 382 Postás Fogarasi Ildikó 421 Fehér Andrea. 419 FTC Danka Mónika 381 Sebestyén Andrea

Budapest Páros~ és Egyéni Bajnokságok. 382 Postás Fogarasi Ildikó 421 Fehér Andrea. 419 FTC Danka Mónika 381 Sebestyén Andrea Nőnapi verseny pálya 1 2 pálya Boda Istvánné 441 fa Fülöp Lászlóné Kinizsi Sör 436 Szenczi Judit 431 Mester Lászlóné 430 Orbán Gabriella Győri Richards 425 Sallai Mátyásné 422 Gyurgyik Vera Győri Richards

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

53. OPTTTT-Budapest Eredmények

53. OPTTTT-Budapest Eredmények A2 (turista) kategória Helyezés Csapat Csapattagok ep.hiba idő hiba elmélet hiba Összesen 1. MTDSC6 Mánik Ágnes; Varga Tibor 50 20 38 108 2. MTDSC 2 Lukács László; Lukácsné Nagy Zsuzsanna; Lukács Henrietta

Részletesebben

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 9. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzat

Közalkalmazotti Szabályzat Közalkalmazotti Szabályzat HODÁSZI ESZTERLÁNC EGYSÉGES ÓVODA- BÖLCSŐDE 2013. Tóthné Darabánt Anikó óvodavezető 1 Intézmény neve: Hodászi Eszterlánc Egységes Óvoda-Bölcsőde Szabályzat típusa: Közalkalmazotti

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. - a Képviselő-testülethez. A belső ellenőrzésről

ELŐTERJESZTÉS. - a Képviselő-testülethez. A belső ellenőrzésről Mátészalka Város Önkormányzat J e g y z ő j é t ő l 4700 Mátészalka Hősök tere 9.sz. Tel:(44) 501-364 Fax:(44) 501-367 Száma:./2007. ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez A belső ellenőrzésről Tisztelt

Részletesebben

Medgyesbodzás, Gábortelep telefonkönyv

Medgyesbodzás, Gábortelep telefonkönyv , Gábortelep telefonkönyv ÁFÉSZ, Medgyesegyháza és Bánkút Mini ABC 5663 Széchenyi utca 39-68 425480 ÁFÉSZ, Medgyesegyháza és Bánkút Vegyesbolt 5664 Gábortelep, Vasút utca 44-68 425482 Annus Imréné 5664

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is

Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is Munkavédelmi nyílt napot tartanak a partnerség jegyében a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja alkalmából Kedvezőtlenül

Részletesebben

8296 Monostorapáti, Petőfi u Hegyesd, Zrínyi u Taliándörögd, Kossuth u Kapolcs, Kossuth u. 62.

8296 Monostorapáti, Petőfi u Hegyesd, Zrínyi u Taliándörögd, Kossuth u Kapolcs, Kossuth u. 62. 8296 Monostorapáti, Petőfi u. 123. 8296 Hegyesd, Zrínyi u. 1. 8295 Taliándörögd, Kossuth u. 39. 8294 Kapolcs, Kossuth u. 62. 8293 Vigántpetend, Kossuth u. 32. 8308 Sáska, Rákóczi u. 4. Száma: 302-1/2013.

Részletesebben

8. Győr-Lipót futóverseny

8. Győr-Lipót futóverseny Nem/Kategória: Férfi 16-39 éves 1 408 BALÁZS Levente 1985 01:37:38 1 1 2 529 SCHWARTZ-NAGY Attila 1987 01:48:25 3 3 3 417 BÍRÓ Károly Róbert 1990 01:49:37 4 4 4 474 KUTÁCS Zsolt 1986 01:54:21 7 7 5 424

Részletesebben

APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága Vezetői elérhetőségei

APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága Vezetői elérhetőségei APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága Vezetői elérhetőségei Név Szervezeti egység Beosztás Telefon Fax E-mail Irsz. Helység Cím Bocskay Vince Régió igazgató Igazgató (22) 548-901 (22) 316-270 kdr.igazgato@apeh.gov.hu

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK NYIRÁDON 1990-2006. I. ciklus 1990-1994

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK NYIRÁDON 1990-2006. I. ciklus 1990-1994 ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK NYIRÁDON 1990-2006 I. ciklus 1990-1994 Az elsı, 1990. szeptember 30-án megtartott helyi önkormányzati választáson 5 polgármester- és 23 képviselıjelöltbıl választhattak Nyirád

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Szám: 20/2010. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. október 12-én (kedd) 18 00 órakor tartott

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1/5 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ikt. szám: 9-1/26/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 5. (1) A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX:

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX: SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2017. május 08. Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének

Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének a) jegyzıkönyve b) határozata : 9/2013 Napirendi pontok: 1.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. november 29-i ülésére Tárgy: A Városi Könyvtár és Művelődési Ház intézményvezetői állás pályázat kiírása Előadó Kasper Ágota

Részletesebben

2011-ben a park területén végzett munka (bozótírtás, kapálás, gyomlálás, levélszüret, tüzelés, kerítésjavítás stb.) ledolgozott.

2011-ben a park területén végzett munka (bozótírtás, kapálás, gyomlálás, levélszüret, tüzelés, kerítésjavítás stb.) ledolgozott. kerítésjavítás 1 Bába János 8.50 Bába János 0.00 8.50 2 Bába Jánosné 6.50 Bába Jánosné 0.00 6.50 Bagladi Sándor 0.00 1 Bagladi Sándor 10.00 10.00 3 Bajusz Balázs 4.50 Bajusz Balázs 0.00 4.50 4 Bajusz Bence

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 02-2/101-15/2009. TÁRGY: KIEGÉSZÍT FORRÁS BIZTOSÍ- TÁSA A PKK KIVITELEZÉSI KÖZBESZERZÉSÉHEZ MELLÉKLET: E LTERJESZT É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK 2009. ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

Részletesebben

KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK

KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK VERSENYZŐ NEVE SZÜL.ÉV KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK IRON KÖZÉPTÁV SPECIÁL IRON KÖZÉPTÁV SPECIÁL IRON

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

A Budapesti Ügyvédi Kamara évi választás. A Kamara elnökségének és tisztségviselőinek, továbbá bizottságai elnökeinek, valamint azok tagjainak

A Budapesti Ügyvédi Kamara évi választás. A Kamara elnökségének és tisztségviselőinek, továbbá bizottságai elnökeinek, valamint azok tagjainak J E L Ö L Ő B I Z O T T S Á G A Budapesti Ügyvédi Kamara 2010. évi választás A Kamara elnökségének és tisztségviselőinek, továbbá bizottságai elnökeinek, valamint azok tagjainak JELÖLŐ LISTÁJA (A tisztségviselők

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. május 2-i rendkívüli testületi ülésének jegyzőkönyvéből

J e g y z ő k ö n y v. Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. május 2-i rendkívüli testületi ülésének jegyzőkönyvéből Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2012. sz. J e g y z ő k ö n y v Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. május 2-i rendkívüli testületi ülésének jegyzőkönyvéből

Részletesebben

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /122 es, és 127 es mellék telefonszámon kérhető.

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /122 es, és 127 es mellék telefonszámon kérhető. Társadalmi egyeztetés A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/29-330-011 /122 es, és 127 es mellék telefonszámon kérhető. Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő testületének rendelete

Részletesebben

MSSZ Országos Bajnokság

MSSZ Országos Bajnokság MSSZ Országos Bajnokság 2015.09.06. vasárnap Fehér út Vers.eng.száma: 361/A/09/01 Felnőtt férfi Hsz. Név Sz.év Egyesület S1 S2 Össz.: 10 9 8 7 OB Juhász Péter dr 1974 Budapesti Mesterlövész 96 96 192 II

Részletesebben

8296 Monostorapáti, Petőfi u Hegyesd, Zrínyi u Taliándörögd, Kossuth u Kapolcs, Kossuth u. 62.

8296 Monostorapáti, Petőfi u Hegyesd, Zrínyi u Taliándörögd, Kossuth u Kapolcs, Kossuth u. 62. 8296 Monostorapáti, Petőfi u. 123. 8296 Hegyesd, Zrínyi u. 1. 8295 Taliándörögd, Kossuth u. 39. 8294 Kapolcs, Kossuth u. 62. 8293 Vigántpetend, Kossuth u. 32. 8308 Sáska, Rákóczi u. 4. Száma: 372-1/2014.

Részletesebben

Etyek Község. 48/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 49/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata

Etyek Község. 48/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 49/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata Etyek Község 48/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 49/2008. (II. 8.) sz. Képvisel-testületi határozata 1 J E G Y Z K Ö N Y V Készült: Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 2008.

Részletesebben

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ...

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ... TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY Szám:../2013... számú példány JÓVÁHAGYOM! EGYETÉRTEK! Kőröshegy, 2013. július hó 10-én. Siófok, 2013. év..-n....... Marczali Tamás Oláh László tű. alezredes

Részletesebben

Tisztségviselık beosztás szerint - megyei tanács osztályok 1950-1990

Tisztségviselık beosztás szerint - megyei tanács osztályok 1950-1990 Tisztségviselık beosztás szerint - osztályok 1950-1990 Suchy Dezsı dr. 1950 1961 Szolnok megye Jávorszky József dr. 1961 1968 Szolnok megye Tóth Lajos dr. 1961 1964 Szolnok megye Büttner Károly dr. 1968

Részletesebben

Név Titulus Kollégium Választó elektori gyűlés

Név Titulus Kollégium Választó elektori gyűlés Név Titulus Kollégium Választó elektori gyűlés Baksa József Bánhidi Sándor dr. dr. Orbán Zsófia pót Nyugat-Dunántúl (regionális civil szervezetek kollégiumválasztó ) Győri-Dani Lajos pót Hódi Gyula Dél-Alföld

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Miniszterelnöki Hivatal. Dr. Tordai Csaba Szakállamtitkár Úr részére. Budapest. Tisztelt Szakállamtitkár Úr!

Miniszterelnöki Hivatal. Dr. Tordai Csaba Szakállamtitkár Úr részére. Budapest. Tisztelt Szakállamtitkár Úr! Miniszterelnöki Hivatal Dr. Tordai Csaba Szakállamtitkár Úr részére Budapest Tisztelt Szakállamtitkár Úr! A Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége ezúton szeretné szíves állásfoglalását

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült az AQUA Szolgáltató Kft július 17. napján 8 órakor tartott Taggyűlésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült az AQUA Szolgáltató Kft július 17. napján 8 órakor tartott Taggyűlésén. JEGYZŐKÖNYV Készült az AQUA Szolgáltató Kft. 2015. július 17. napján 8 órakor tartott Taggyűlésén. Helye: Pártok Háza II. emeleti tanácsterem (9200 Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 10.) Jelen vannak: - A társaság

Részletesebben

Biharkeresztes választási eredményei október 13.

Biharkeresztes választási eredményei október 13. Biharkeresztes választási eredményei DANI BÉLA PÉTER Független jelölt 998 57,22% SEMLYÉNYINÉ MIZÁK ÁGOTA NÉPPÁRT 499 28,61% HARSÁNYI CSABA Független jelölt 223 12,79% MAGYARI CSABA Független jelölt 24

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere. J A V A S L A T bírósági ülnökök választására

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere. J A V A S L A T bírósági ülnökök választására Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Szám: 7382-21/2015. J A V A S L A T bírósági ülnökök választására Tisztelt Közgyűlés! A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény

Részletesebben

J A V A S L A T. az Önkormányzat évi költségvetéséről szóló 3/2014. (II.14.) önkormányzati rendelet módosítására

J A V A S L A T. az Önkormányzat évi költségvetéséről szóló 3/2014. (II.14.) önkormányzati rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dolniczky Lászlóné vezető-főtanácsos J A V A S L A T az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014. (II.14.) önkormányzati rendelet módosítására

Részletesebben

ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL

ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL JÁRÓ KÖRNYEZETI KÁROK PÉNZÜGYI ÉRTÉKELÉSÉHEZ Szerz!k: Harangozó Gábor dr., egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem Széchy Anna, doktorjelölt, projektmenedzser,

Részletesebben

1/6 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T

1/6 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T 1/6 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ikt. szám: 9-2/11/2007. K I V O N A T Budapest Főváros XVII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. április 10-én megtartott

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek szerint:

ALAPÍTÓ OKIRAT. ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek szerint: ALAPÍTÓ OKIRAT Kardhordó Kálmán (a volt 508-as Szakmunkásképző és Szakközépiskola 1958-tól 1996-ig tanára) ( új név: Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola) ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 160. MELLÉKLET : 1db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének./2017. (.) önkormányzati rendelete Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről

Részletesebben

NEM NYERTES PÁLYÁZÓK febrár 8. és február 22. között kiírt KÖLTSÉGELVŰ LAKÁSPÁLYÁZAT

NEM NYERTES PÁLYÁZÓK febrár 8. és február 22. között kiírt KÖLTSÉGELVŰ LAKÁSPÁLYÁZAT NEM NYERTES PÁLYÁZÓK 2016. febrár 8. és február 22. között kiírt KÖLTSÉGELVŰ LAKÁSPÁLYÁZAT Ssz. Név 1. Bakos Zoltán 2. Bakos Zoltán 3. Bakos Zoltán 4. Bakos Zoltán 5. Balog Csaba 6. Balog Csaba 7. Balog

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46. A K I Borpiaci információk II. évfolyam / 22. szám 24. november 23. 45- Bor piaci jelentés 1-4. táblázat, 1-3. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2-5. oldal 5. táblázat: Fogyasztói árak

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

NAGYRÉCSE, CSAPI, NAGYBAKÓNAK, ZALAÚJLAK, MIHÁLD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉS 8756 Nagyrécse, Kossuth u. 48.

NAGYRÉCSE, CSAPI, NAGYBAKÓNAK, ZALAÚJLAK, MIHÁLD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉS 8756 Nagyrécse, Kossuth u. 48. NAGYRÉCSE, CSAPI, NAGYBAKÓNAK, ZALAÚJLAK, MIHÁLD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉS 8756 Nagyrécse, Kossuth u. 48. 1-01/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Nagyrécse, Csapi, Nagybakónak,

Részletesebben

SZENTLİRINC település választási eredményei

SZENTLİRINC település választási eredményei SZENTLİRINC település választási eredményei A polgármester MÁTIS ISTVÁN Független jelölt lett A települési önkormányzat tagjainak : 13 fı Az önkormányzat összetétele : Név Jelölı szervezet(ek) ASZTALOS

Részletesebben

Kivonat. Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 14. napján megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat. Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 14. napján megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. szeptember 14. napján megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 55/2012. (XI. 14.) Ökt határozat Tárgy: Az önkormányzat 2012. évi költségvetése

Részletesebben

IV. DEBRECENI FUTÓKARNEVÁL 2. Nap -- TEREPFUTÁS augusztus 23. Kategória Eredmények

IV. DEBRECENI FUTÓKARNEVÁL 2. Nap -- TEREPFUTÁS augusztus 23. Kategória Eredmények 10km Férfi 10-18 éves 1 2064 Lovas Bence 2004.04.04 11 0:35:29 1:14:41 10km Férfi 19-30 éves 1 2044 Szabó József 1990.02.16 25 0:21:54 0:44:37 2 2099 Szaniszló Máté 1988.08.23 26 0:23:08 0:47:23 3 2105

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Rendezı: Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Nıi egyéni Helyezés Név Csapat Teli/1. Tar./1. Teli/2. Tar./2. Teli Tarol. Összesen 1 Balogh Mária TITÁSZ Rt. 165 59 164 63 329 122 451 2 Hirt Szilvia Bakonyi

Részletesebben

JEGYZKÖNYV. Készült Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének december 6-án (kedden) órai kezdettel tartott rendkívüli ülésérl

JEGYZKÖNYV. Készült Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének december 6-án (kedden) órai kezdettel tartott rendkívüli ülésérl Szám: 46/2005. JEGYZKÖNYV Készült Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének 2005. december 6-án (kedden) 17.10 órai kezdettel tartott rendkívüli ülésérl Jelen vannak: Miakich Gábor polgármester,

Részletesebben

Pedagógus szakvizsga Tanári mesterképzési szak. Dr. Hostyisószkiné Jászai Valéria Erika ének - zene tanár

Pedagógus szakvizsga Tanári mesterképzési szak. Dr. Hostyisószkiné Jászai Valéria Erika ének - zene tanár Bizottság száma: 2. sz. Terem szám: B. -060. alagsor Záróvizsga időpontja: 2015. június 17., 8 óra Pedagógus szakvizsga Tanári mesterképzési szak Balogh Gábor ének zene tanár Dr. Hostyisószkiné Jászai

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének április 30.-i ülése 8. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének április 30.-i ülése 8. számú napirendi pontja Minősített többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2015. április 30.-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat bírósági ülnökök megválasztására Előadó: Ribányi József, a Közgyűlés alelnöke Az

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete

JEGYZŐKÖNYV. Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete JEGYZŐKÖNYV Bekecs község Önkormányzati Képviselő-testületének 2002. október 31-én megtartott alakuló üléséről 1 Bekecs község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A BÜNTETJOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI PROGRAMRÓL. Budapest, 2004.

A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A BÜNTETJOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI PROGRAMRÓL. Budapest, 2004. A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A BÜNTETJOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI PROGRAMRÓL Budapest, 2004. Mirl szól a Büntetjogi Segítségnyújtási Program? A Büntetjogi Segítségnyújtási Program keretében a Magyar

Részletesebben

Hajdúhadház Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Cafeteria juttatás szabályzata 2012. évben

Hajdúhadház Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Cafeteria juttatás szabályzata 2012. évben Hajdúhadház Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Cafeteria juttatás szabályzata 2012. évben Hajdúhadház Városi Önkormányzat jegyzője a Hajdúhadház Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal munkavállalóit

Részletesebben

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina 1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina Hörcsöki Alíz Kovács Antónia M. Kovács Dávid Kovács

Részletesebben

1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László

1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László 1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László Idézet: Amíg az ember él, előre kell haladni (Che Guevara) Antal László Bakó Károly Búzás

Részletesebben

Kazár települési választás eredményei. Kazár polgármester választás eredménye

Kazár települési választás eredményei. Kazár polgármester választás eredménye Kazár települési eredményei Polgármester A polgármester Molnár Katalin jelölt lett Képviselő testület a A települési képviselőtestület tagjainak : 6 fő Az önkormányzat összetétele : Név Cziglerné Pántya

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztálya Szentes, Kossuth tér 6. Tel.: 63/510-339. megvalósítását segítő támogatásokról

Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztálya Szentes, Kossuth tér 6. Tel.: 63/510-339. megvalósítását segítő támogatásokról Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztálya Szentes, Kossuth tér 6. Tel.: 63/510-339 Iktatószám: I-8214-2/2011. Tárgy: Rendelet-tervezet a lakhatás megvalósítását segítő támogatásokról Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben