Somogy megye népi textilkultúrája a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi textil- és viseletgyőjteményének tükrében - Kapitány Orsolya -

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Somogy megye népi textilkultúrája a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi textil- és viseletgyőjteményének tükrében - Kapitány Orsolya -"

Átírás

1 Somogy megye népi textilkultúrája a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi textil- és viseletgyőjteményének tükrében - Kapitány Orsolya január 31-én megalakulásának a 100. évfordulóját ünnepli a Somogy megyei múzeumi szervezet. Ez idı alatt a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi győjteménybe db tárgy, db forrásértékő fényképfelvétel, 2600 tétel (9,5 folyóméter terjedelmő) kézirattári anyag kerül szaknyilvántartásba. E győjteményrészek a 18. századtól a 20. század közepéig a somogyi falvakban mezıgazdasági munkából élt emberek (parasztok) és a hozzájuk kapcsolódó néprétegek (pásztorok, mesteremberek stb.) életét, emlékezetét reprezentálják. A győjtemény kialakítói Alapját Gönczi Ferenc (néptanító, királyi tanfelügyelı, a múzeum elsı vezetıje) rakta le közötti idıszakban, amit az államosítás után ig dr.takáts Gyula ( földrajz-geológia-filózófia szakos tanár,költı, múzeumigazgató) gyarapított. Az intézmény elsı néprajz szakot végzett szakembere Dr. Knézy Judit volt. İ között gondozta és fejlesztette ig esetleges volt az állomány számának a növekedése, majd 1993 után újra folytatódott a tudatos, tervszerő munka, szem elıtt tartva az egyes győjteményi egységek teljesebbé tételét. Győjtıterület A megyehatár május 31. elıtt Szigetvár környékére (Szigetvári járás) is kiterjedt (összesen: 284 település tartozott Somogyhoz), majd a határok változását követıen e terület 1974-ben 254, 2006-ban 244 településre korlátozódott. A népi textilkultúra honfoglalástól a 17. század végéig terjedı idıszakára - régészeti kutatások leletanyaga, - hatalmaskodási perek iratai, - rablásokat rögzítı jelentések, - külföldi utazók leírásai, - ikonográfiai adatok szolgálnak információval.

2 A feltárt adatok bizonyítják, hogy a paraszti textilkultúra nyomon kísérte a nagy gazdasági, társadalmi változásokat, hatással voltak rá a divatáramlatok és a vagyoni helyzet változását kisebb késéssel, de követte a ruházat átalakulása. Somogy megye népe A török elıtti idıkben Somogy a kevés létszámú nemzetiséggel rendelkezı megyék egyike volt. A 18. századra megfogyatkozott lakosságot nagy részt az idegen országokból történı földesúri betelepítések és a szomszédos megyékbıl való áttelepülések pótolták. E népmozgások megváltoztatták a korábbi nemzetiségi képet. A 17. század végén horvátországi sokacok települtek a Kis-és Nagy-Berek vidékére (Somogyvár, Buzsák, Lengyeltóti), a 18. század elején ( között) Belsı-Somogy Dráva menti részére horvátok érkeztek. Külsı-Somogy néhány falvát (pl. Németegres, Bonnya, Kötcse) németek népesítették be, Dél- Somogyban Lad (1739), Szulok (1750), majd Barcs birtokosai is közvetlenül a hazájukból érkezı németeknek, osztrákoknak adtak letelepedési lehetıséget. A környezı megyékbıl is települtek át német anyanyelvőek (pl. Bize, Pusztaszemes stb.), Szlovéniából és a nyugati megyékbıl érkezı telepesek evangélikus vallású vendek (tótok) voltak (Porrog, Pat, Miháld, Sand, Surd stb.). (1. fotó) A török utáni újrakezdést -a feudális viszonyok megerısödése -a majorsági gazdálkodás térhódítása -a földesúri birtok és -a robot terhek növekedése

3 -a pusztákat benépesítı uradalmi cselédek számának emelkedése jellemezte. E nehéz gazdasági és társadalmi körülmények meghatározták a mezıgazdasági népesség ruházatához és lakástextiljeihez használt alapanyagokat. Alapanyagok fajtái 1. nıvényi eredető, saját termeléső a./ kender b./ len kereskedelem útján beszerzett c./ pamut, selyem, szövet 2. Állati eredető, saját vagy iparos által elıállított a./ bır b./ szır A Rippl-Rónai Múzeum néprajzi tárgygyőjteményének kb. 1/5-e textil, ill. bırbıl, szırbıl készült ruházat, vagy viselet kiegészítı darab. A győjtemény fıbb tematikai egységei I. Viselet 1. Férfi öltözet 2. Nıi öltözet 3. Gyermekviselet 1-3 a./ fejrevaló viselet b./ felsıtestre való ruhák c./ alsótestre való ruhák d./ lepelruhák (az egész testet elfedık) e./nyakravalók, gallérok f./ övek, kötık, szalagok II. Lakástextilek 1. Asztalra való ruhák 2. Ágyra való ruhák 3. Törölközık, törlıruhák 4. Lakásdíszek és alkalmi textíliák (pl. vıfélykendı, halottas textilek stb.) III. Gazdasági élet textiljei IV. Mesterségekhez kapcsolódó textilek I. Viselet A falusi közösség tagjai tudták a ruházat alapján, hogy az elıttük álló férfi: -paraszt -pásztor -iparos vagy

4 -cseléd, mert más volt a szőre, gatyája, nadrágja, mellénye, fejfedıje. (2. fotó) A nı ruházata is jelezte az illetı -korát (lány,asszony,vénlány) -állapotát (gyermektelen, gyászol) -vallását -gazdasági helyzetét. A rendi társadalom idején a világi és egyházi hatóságok ügyeltek arra, hogy az egyes társadalmi rétegek ruházatukkal is kifejezzék hovatartozásukat, így ezzel is megkülönböztethetık legyenek. Rendeletek, tiltások, elmarasztalások születtek a ruházattal kapcsolatban: indok a pazarlás, tobzódás, illetlenség volt. Fıleg a finomabb anyagú, divatosabb, rangosabb szabású, hímes-díszes darabokra adtak ki korlátozásokat (pl ben a cifraszőr viselését tiltotta meg a Somogy vármegye győlése). Az egyes néprétegek viseletét alaposan ismerni kellett a gazdáknak, birtokosoknak is, mert a -cselédek -tisztviselık -idıszaki munkások -pásztorok bérezésének része volt a teljes öltözet, vagy annak egyes darabja.

5 Erre vonatkozó adatokkal az árszabásokban is találkozhatunk: pl. az 1775-ben kiadott Somogy vármegyei rendelet is külön foglalkozott a szolgarendnek való vásári mente., kocsisnak való tehén bır csizma viseleti darabokkal. Nagyváthy János az 1810-es években a hagyományırzıbb csurgói Festetics birtokról feljegyezte: általában ezen a vidéken az emberek kevéssel megelégedık:szőrben, ingben, gatyában és bocskorban járnak. A vásznat az asszonyok szövik, a bocskort pedig a férfiak szilfa kéregbıl főzik,de ezt csak nyáron szokás és lehet viselni. (3. fotó) Apáti Kiss Sámuel somogyi tartózkodása idején ( ) a köznép öltözetérıl szintén hasonlóan írt: ruházatja alsó vagy fehér ruháján kívül nagyobb részt télen által is laibli, ködmön és öreg szőr, a lábain bocskor, és számtalan öreg meghal, kiknek csizma és nadrág testükön nem volt (4.fotó)

6 Ugyanakkor a Balaton mellékén a gazdák 1858-ban (Vasárnapi Újság) már arra panaszkodtak, hogy-az egyszerőbb cselédeknek is két pár új csizma járt a béréhez, vagy ennek az ára. Az öltözködésben fáziseltolódás volt még a 19. század második felében is. A gazdálkodásban elırébb járó, a ló- és szarvasmarhatartásáról, a dohány- és burgonyatermelésérıl híres, magára sokat adó falvak népe (Kapos-mente, Külsı-Somogy, Balaton melléke, Belsı-Somogy egyes falvai stb.) viseletükben is kifejezésre juttatták helyzetüket, haladóbb gondolkodásúak voltak, mint az újra kevésbé fogékony, a hagyományokhoz jobban ragaszkodó Dráva menti települések, Belsı-Somogy és a Zselic egyes falvai. A finomabb gyári matériák a reformkortól (1830-as évek) tért hódítottak a tehetısebbek öltözetében, de náluk is megfigyelhetı volt a korábbi és az új daraboknak a tartós egymás mellett élése. (5. fotó) A közösség -felfogása, -elképzelése magáról, -hogyan kívánja kifejezni identitását, -milyen mintát követ szintén befolyásolták az egyes öltözetdarabok -anyagát, -szabását, -színét -díszítését. A 18. században a mezıgazdasági népesség ruházatának alapanyagát fıleg a saját termeléső

7 kenderbıl és lenbıl házilag vagy takács által szıtt vászon adta. A testet közvetlenül fedı alsó és felsı vászonruhadarabok: nık: -ing ümög, imeg -szoknya péntıl, bikla -kötény -fejkendı férfiak: -ing -gatya - kötény (elékötı) - nyakravaló. (6 fotó) A vászonöltözet divatja szinte a kivetkızés idıszakát (20. század elsı évtizede) megérte Somogyban. Az 1873-as bécsi világkiállításon, és az ban Budapesten rendezett millenniumi kiállításon is ott voltak a régi stílusú, rövid derekú sípujjú ingek, majd az ezt követı, újabb változatú, szabadrajzú hímzéssel díszített darabok Somogy bemutatkozásánál.(7-8. fotó)

8 A múzeum textilgyőjteményébe az elmúlt száz évben -135 db hímzett férfiing, -103 db ingmell -63 db kézelı -12 db gallér került be. Ezek szép példái a férfiak 19. századi ünnepi öltözetének, és az alkalmazott hímzés módok (vagdalásos,fonalszámolásos, lyukhímzés, keresztszemes) a paraszti sorban élt asszonyok mővészetének utolsó hírmondói. A 18. századot idézı teljes vászonöltözetet (ing,szoknya, kötény, fejfedı) a nık fehér gyászöltözete ırizte meg a legtovább. A 20.század közepéig elıfordult, hogy Belsı-Somogy és a Zselic egyes hagyományırzıbb, református (Csököly,Szenna) falvaiban és a Dráva mentén élı katolikus horvátok idısebbjei felöltötték magukra gyász alkalmával. (9-10 fotó) A vászonöltözetet mesterek: szőrszabó, szőcs, süveges, bocskoros, csizmadia stb. által készített viseletdarabok egészítették ki. A szőrszabók gyapjúfonallal, a szőcsök gyapjú- és selyemszállal is díszítették termékeiket. (11. fotó) (12. fotó) A házivászon öltözetet fokozatosan (19. század derekától) szorították háttérbe az ünnepi alkalomra készült, gyári anyagokat (posztó, szövet, selyem, karton, taft stb.) alkalmazó viseleti darabok. A fehéren kívül a fekete, bordó, zöld, barna, kék (életkortól függıen), meghatározó színei lettek a nıi öltözetnek. (12. fotó)

9 A férfiak körében a 19.század második felére a polgári szabású darabok -francia szabású ingek, -csizmanadrág, pantalló, -dolmány, félkabát stb. terjedtek el. A mellény viselete tovább tartotta magát, sıt napjainkban is jelen van. (13. fotó) A 19. század végére a paraszti viselet kiszínesedésének periódusa lezárult, majd megkezdıdött a fokozatos elhagyása. Néhány vidéken még ebben a fázisban is ( as évek) megfigyelhetı volt (lányok, fiatal-asszonyok körében) az öltözet újbóli kivirágzása (Kapos mentén, Koppány vidékén), de ez már nem volt hosszú élető. (14. fotó)

10 II. Lakástextilek A múzeum győjteményében jelentıs azoknak a textileknek a száma, melyek e csoportba sorolhatók: 1. asztalra való ruhák 2. ágyra való ruhák 3. törölközık, törlıruhák 4. lakásdíszek és alkalmi textiliák. E darabokat házilag állították elı (kender, len, pamutfonal felhasználásával), vagy mesteremberek munkáját dicséri. A gyári termékek megjelenése (20. század eleje) e területen is fokozatosan háttérbe szorította a korábban használt darabokat, esetleg új funkciót nyertek a lakáskultúrában, gazdaságban. A török után a megyében az elsı takácscéh 1723-ban alakult meg Igalban. A szervezet a pozsonyi fıcéh filiáléjaként jött létre. Mesteremberek mőködtek még Karádon (1748-ban 5 fı, 1782-ben 11 fı), Kaposváron (1750-ben 6 fı), Szárszón (1794-ben 2 fı), Marcaliban, Nagyatádon, Szigetváron stb. és még számos településen szinte a 20. század elejéig. A megye egyes vidékein a megtermelt kendert és lent takáccsal szövették meg (Külsı-Somogy, Balaton melléke), míg máshol (Belsı-Somogy egyes falvai, a Dráva mente és a Nagyberek horvát nyelvő lakossága, a Zselic református magyarjai) otthon dolgozták fel, vagy a faluban specialistára bízták a stafírungba szánt díszesebb darabok elkészítését. Az ágyruhaként használt küttıvásznat kivétel nélkül takáccsal szövették. (15. fotó) A megyében dolgozó sávolyos takácsok fıleg úri és polgári megrendelık részére damasztot készítettek, a hímes takácsok csíkokba szedett, geometrikus-, virág-és állatalakos mintákat szıttek a falusi nép igényeinek megfelelıen. Ezektıl a hímes takácsoktól lesték el az ügyesebb kező asszonyok a mintaszövés

11 módozatait, amit aztán késıbb a maguk és közösségük ízlését kifejezı módon el tudtak készíteni. Polgári igényeket kielégítı takácsmunkákból három zsúrgarnitúrát ıriz a múzeum győjteménye. Ezeket Szalóky Sándor híres mődamasztszövı takácsmester készítette 1896-ban Kaposváron. (16. fotó) Hímes takácsoktól származó darabok Karádról, Nagybajomból, Göllébıl, Fonóból és Kaposfüredrıl kerültek a múzeumba. (17. fotó)

12 A megyében győjtı szakemberek a paraszti szövés tárgyi anyagának a megmentésére helyezték a hangsúlyt, ezért a győjteményben túlsúlyban vannak a házilag,vagy parasztspecialisták által stafírungba készült darabok. Ezek között jelentıs az abroszok, törölközık,szakajtóruhák, vékaruhák száma. Ünnepi, reprezentációs célokat szolgáltak a dísztörölközık, a vékaruhák (komavéka), melyeket különös gonddal szıtt mintavariációk díszítettek. (18.fotó) Az alkalmi textilek sorából ki kell emelni a szintén nagy gonddal elıállítottkarácsonyi abroszokat és halottas textíliákat. A győjteménybe kerültek nagy részét a 20. század elsı évtizedeiben szıtték, piros, bordó pamutfonalat használva a karácsonyi abroszok szedettes mintáihoz, a halottasokhoz fehéret, sárgát, pirosat, feketét nemcsak az abroszokhoz, hanem a lepedıvégekhez, tükörtakarókhoz. (19-20 fotó)

13 A házilag szıtt textilek mellett szólni kell azokról a 18. századvégi 19. század eleji halottas lepedıvégekrıl is, melyek a Felvidékrıl kerültek a megyébe, gyolcsot, csipkét árusító kereskedık révén. E típusú textilek fıleg a kuriális falvakból kerültek a győjteménybe (pl. Nemesvid), de még ma sem bizonyított, hogy mindegyik a Felvidékrıl származik-e, vagy Somogyban is készíthették ıket. (21. fotó) A Dráva mentén élı horvát nemzetiségő népesség nemcsak mintavilágában, hanem a színek variációiban is megırizte hagyományait. Somogy német ajkú lakossága a takáccsal szövetett vásznát elıszeretettel díszítette keresztszemes hímzéssel. E díszítési mód még a finomabb textilek esetében is jellemezte e népcsoportot. ( fotó)

14 A népi textilkultúra III. csoportját a gazdasági élethez kapcsolódók alkotják. Ezek között tartjuk számon a -vetıabroszokat, -zsákokat, -ponyvákat, melyek igen fontos szerepet töltöttek be a paraszti élet rendjében. (24. fotó) Somogy megye népi textilkultúrájában az egyetlen 18. századból való darab a mesterségekhez kapcsolódó textilek csoportjához tartozik. Az 1795-bıl származó fazekascéh zászlót, az 1791-ben önálló céhkiváltságot nyert mesterek készíttették. A textil és a rajta lévı festmények állapota az elmúlt 200 évben megromlott, a festményrészt a NKA támogatásával restauráltatni tudtuk külsı szakemberrel, a textil rész rendbetételét a múzeum szakembere végzi. A zászló egyik oldalán a Szentháromság látható, alatta a paradicsomi fa Ádámmal és Évával, a másik felén a céh patrónusa Szent Flórián amint az égı házra sajtárból vizet önt. (25. fotó) A fotókat készítette: Gızsy Gáborné, Fazekas Gyöngyi, Kapitány Orsolya

Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok)

Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok) Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok) Marcali Somogy megye északnyugati részén, a Balatontól 13 km-re, a Kis-Balaton és a Nagyberek által határolt részen

Részletesebben

MARTOS. batyuztak, vagyis a városokba hordták be terményeiket eladni.

MARTOS. batyuztak, vagyis a városokba hordták be terményeiket eladni. Felföld Martos 87 MARTOS Martos a Kisalföld észak-keleti részén fekszik. Naszvad, Imely, Izsa, Ógyalla, Komárom-szentpéter, Perbete, Hetény is ehhez a viseletcsoporthoz sorolható. Az egykori Komárom megyében,

Részletesebben

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán 6. b Meglátogattuk Barkóczi Sándorné Juliska nénit, aki a város legidősebb lakója. Ő még jól emlékszik a régi szokásokra és viseletekre, emlékeit szívesen megosztotta

Részletesebben

A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum 4 db ünnepi fıkötıjének restauráltatása

A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum 4 db ünnepi fıkötıjének restauráltatása A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum 4 db ünnepi fıkötıjének restauráltatása 2009. tavaszán múzeumunk pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumához 4 db ünnepi fıkötı restaurálására,

Részletesebben

Tájházi Hírlevél. A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója. 2007. 4. füzet Jósvafı, 2007. december

Tájházi Hírlevél. A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója. 2007. 4. füzet Jósvafı, 2007. december Tájházi Hírlevél A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója 2007. 4. füzet Jósvafı, 2007. december V. évfolyam 4. szám 2007. Felelıs szerkesztı: Szablyár Péter Felelıs kiadó: Hadobás Pál igazgató

Részletesebben

Tájházi Hírlevél A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója

Tájházi Hírlevél A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója Tájházi Hírlevél A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója 2007. 4. füzet Jósvafő, 2007. december V. évfolyam 4. szám 2007. Felelős szerkesztő: Szablyár Péter Felelős kiadó: Hadobás Pál igazgató

Részletesebben

Népviselet öltözködés és ruházat Tárnokon

Népviselet öltözködés és ruházat Tárnokon Népviselet öltözködés és ruházat Tárnokon A népviselet tükrözi viselője korát, nemét, társadalmi rangját, foglalkozását, etnikai hovatartozását, szülő-, lakóhelyéhez, ill. tájhoz, régióhoz való kötödését.

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

A hetényi népviselet a 20. században

A hetényi népviselet a 20. században A hetényi népviselet a 20. században Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született. (Tamási Áron) Mátyusföld, Hetény elhelyezkedése Hetény Kutatási segédlet A hetényi népviselet egyes darabjait

Részletesebben

Ruházati- és Öltözködési szabályzat

Ruházati- és Öltözködési szabályzat Ruházati- és Öltözködési szabályzat Az egyenruha viselése az együvétartozás, az egy testvéri közösség kinyilvánítása. Minden nemzetőrnek törekednie kell arra, hogy öltözéke mindig kifogástalan legyen és

Részletesebben

TÁRGYLISTA Kisvárda Pap

TÁRGYLISTA Kisvárda Pap TÁRGYLISTA Kisvárda Pap Leltári szám Megnevezés Leírás Méret Kép J 2014.28.1 Ünnepi abrosz Kék és piros fonallal, keresztszemes technikával hímzett pamutosvászon abrosz. Körben virágsoros minta, közepén

Részletesebben

ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ

ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ Alföld Kalocsai Sárköz 93 ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ A honfoglalás óta magyar lakta területet, a törökök már 1526-ban elfoglalták. Az elmenekült lakossága csak 1686 után tért vissza. Délrõl bunyevácok is betelepültek,

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló 2010-2011-es tanév életvitel és gyakorlati ismeretek tanulmányi verseny kerületi fordulója KOROK DIVATJAI Sorszámod: Témakör neve: 1. Teszt 104 pont Elérhető maximális pontszám: Elért pontszám: 2. Gyakorlati

Részletesebben

Vászonszőttesek Tiszafüreden és környékén

Vászonszőttesek Tiszafüreden és környékén Vászonszőttesek Tiszafüreden és környékén T. BERECZKI IBOLYA Tiszafüred és környéke történelmének alakulása következtében is kulturálisan különösen jól elkülöníthető tájegysége Szolnok megyének. 1 A szőtteskészítés

Részletesebben

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS A 2014/2015. évi Somogy megyei autóbusz menetrendhez

MENETRENDI ÉRTESÍTÉS A 2014/2015. évi Somogy megyei autóbusz menetrendhez 00/2015 MENETRENDI ÉRTESÍTÉS A 2014/2015. évi Somogy megyei autóbusz menetrendhez Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy 2014. december 14-tıl vasárnap kezdıdıen az alábbi menetrend-módosításokat

Részletesebben

Zalai kézműves értékek zalai viseletek

Zalai kézműves értékek zalai viseletek Zalakomári népviselet Zalai kézműves értékek zalai viseletek A zalakomári népviselet darabjait a Keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményében, és a Nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzi gyűjteményében

Részletesebben

Csoóri Sándor Alap program pályázat támogatásának felhasználása. Beszámoló a gödi Dunavirág néptáncegyüttes szakmai támogatásáról

Csoóri Sándor Alap program pályázat támogatásának felhasználása. Beszámoló a gödi Dunavirág néptáncegyüttes szakmai támogatásáról Pályázati azonosító: CSSP-2018-0068 Csoóri Sándor Alap program pályázat támogatásának felhasználása Beszámoló a gödi Dunavirág néptáncegyüttes szakmai támogatásáról 2018. évben a gödi József Attila Művelődési

Részletesebben

Népviselet Kalotaszeg Az öltözékekhez szükséges anyagok (vásznak, posztók, díszítő anyagok, nyersanyagok) előteremtése, beszerzése, másrészt a Kolozsvár Bánffyhunyad vasútvonal kiépítése következtében

Részletesebben

címe, rövid nyitva tartás idıszaka Fény, szín, mozgás

címe, rövid nyitva tartás idıszaka Fény, szín, mozgás MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Települ Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendel Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Laczkó Dezsı Veszprém Megyei Múzeum Veszprém

Részletesebben

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalati és lakossági lekérdezés Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Dátum: 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 A vállalati, illetve

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Bocskai István Szakképzı Iskola Hajdúszoboszló ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Érvényes: 2009. szeptember 01-tıl 2 A Bocskai István Szakképzı Iskola igazgatója, mint munkáltató, valamint az intézményben mőködı AOKDSZ

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETİ... 1 2. A 2007. I. FÉLÉVI MONITORING VIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI... 1 3. A MONITORING

Részletesebben

A kender termesztése és feldolgozása a múlt század közepéig része volt a falu életének. A paraszti élet egyik legfontosabb munkafolyamata volt.

A kender termesztése és feldolgozása a múlt század közepéig része volt a falu életének. A paraszti élet egyik legfontosabb munkafolyamata volt. A kender termesztése és feldolgozása a múlt század közepéig része volt a falu életének. A paraszti élet egyik legfontosabb munkafolyamata volt. A rostos növény termesztése egyszerű és feldolgozása sem

Részletesebben

Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata

Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata Doktori tézisek Fügedi Balázs Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Sporttudományi Doktori Iskola

Részletesebben

A MAGYAR NÉP VISELETE

A MAGYAR NÉP VISELETE 20.óra A MAGYAR NÉP VISELETE A viselet a magyar paraszti társadalomban sokféle helyzet, állapot kifejezője lehetett. Jelezte az életkort, a rangot, a gazdasági helyzetet, a foglalkozást, a családi állapotot.

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ május Fıben %-ban Fıben %-ban

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ május Fıben %-ban Fıben %-ban DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Megnevezés Változás az elızı Változás az elızı 27. hónaphoz képest

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Barcs Város Önkormányzata Polgármesterétıl 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Postafiók: 62, Telefon: 82/462-459.

ELİTERJESZTÉS. Barcs Város Önkormányzata Polgármesterétıl 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Postafiók: 62, Telefon: 82/462-459. Barcs Város Önkormányzata Polgármesterétıl 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Postafiók: 62, Telefon: 82/462-459 napirendi pont ELİTERJESZTÉS Barcs Város Önkormányzata /2009. (.) számú rendelete a vásárokról

Részletesebben

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

Andorka Rudolf Falussy Béla Harcsa István: Idıfelhasználás és életmód

Andorka Rudolf Falussy Béla Harcsa István: Idıfelhasználás és életmód Andorka Rudolf Falussy Béla Harcsa István: Idıfelhasználás és életmód (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Andorka Rudolf Falussy Béla Harcsa István (1990):

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI ELEMZÉS

ESÉLYEGYENLİSÉGI ELEMZÉS KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2./A-2008-0163 ESÉLYEGYENLİSÉGI ELEMZÉS Kisköre, 2010. március 31. A projekt az Európai

Részletesebben

AG. MAMAS KFT. STABIL ÉRTÉKRENDSZER AZ AKCELERÁLT VILÁGBAN

AG. MAMAS KFT. STABIL ÉRTÉKRENDSZER AZ AKCELERÁLT VILÁGBAN Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Fıiskolai Kar Pénzügy és Számvitel Szak Budapest 4 hetes nyári szakmai gyakorlat tanulmánya 2009/10. I. félév AG. MAMAS KFT. STABIL ÉRTÉKRENDSZER AZ

Részletesebben

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Mottó: Felelısségteljes élet és cselekvés a munkahelyeken (Fıcze Lajos) Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Vegyipari Ágazati Párbeszédbizottság Budapest 2009. május

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalvi női viselet. Települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalvi női viselet. Települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalvi női viselet Települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Bárkányi Ildikó (Múzeumi Tudományért

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ augusztus Fıben %-ban Fıben %-ban

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ augusztus Fıben %-ban Fıben %-ban DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Megnevezés 2007. augusztus Változás az elızı Változás az elızı hónaphoz

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ június Fıben %-ban Fıben %-ban

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ június Fıben %-ban Fıben %-ban DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Megnevezés Változás az elızı Változás az elızı 27. hónaphoz képest

Részletesebben

Kézben tartott hagyomány. Műhelyfoglalkozások a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán.

Kézben tartott hagyomány. Műhelyfoglalkozások a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán. Kézben tartott hagyomány. Műhelyfoglalkozások a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán. Tematika Készíti a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület A Somogy Megyei múzeumok Igazgatósága TÁMOP 3.2.8./10/B-2010-0010

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI LEVÉLTÁR. Somogy vármegye felekezeti anyakönyvi másodpéldányainak gyűjteménye

SOMOGY MEGYEI LEVÉLTÁR. Somogy vármegye felekezeti anyakönyvi másodpéldányainak gyűjteménye SOMOGY MEGYEI LEVÉLTÁR Somogy vármegye felekezeti anyakönyvi másodpéldányainak gyűjteménye 1724-1895 IV. 429. Terjedelem Raktári egységek száma Terjedelem ifm kisdoboz 226 nagydoboz 24,01 csomó Iratok:

Részletesebben

2005. évi CXXXIX. törvény. a felsıoktatásról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A TÖRVÉNY CÉLJA

2005. évi CXXXIX. törvény. a felsıoktatásról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A TÖRVÉNY CÉLJA 2005. évi CXXXIX. törvény a felsıoktatásról Az Országgyőlés annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történı csatlakozásával a magyar felsıoktatás az Európai Gazdasági Térség felsıoktatási

Részletesebben

1. kép: sima csíkkal díszített magyar törülköző kötözött rojttal, piros díszítménnyel. Debreczeni János tulajdona.

1. kép: sima csíkkal díszített magyar törülköző kötözött rojttal, piros díszítménnyel. Debreczeni János tulajdona. 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A szövött anyagok rendeltetésének és a tervezett díszítménynek megfelelően általában két vagy négy nyüsttel szőttek

Részletesebben

1. Melyik olimpián nyert aranyérmet Kaposvár világhírű szülötte, Csík Ferenc( (100 m-es gyorsúszás)

1. Melyik olimpián nyert aranyérmet Kaposvár világhírű szülötte, Csík Ferenc( (100 m-es gyorsúszás) 5. forduló 1. Melyik olimpián nyert aranyérmet Kaposvár világhírű szülötte, Csík Ferenc( (100 m-es gyorsúszás) A. Berlin B. Helsinki C. Melbourne 2. Hogy hívják a Kaposszentjakabon évek óta rendszeresen

Részletesebben

ZSIGMOND ZSUZSA. Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere

ZSIGMOND ZSUZSA. Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere ZSIGMOND ZSUZSA Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere 1971. augusztus 22-én születtem Budapesten. Édesanyám pesti polgári, Édesapám bácskai bunyevác családból származik. 1989-ben tettem érettségi

Részletesebben

Állományvédelmi szempontok érvényesítése a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi textilraktárának kialakításakor

Állományvédelmi szempontok érvényesítése a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi textilraktárának kialakításakor Állományvédelmi szempontok érvényesítése a Rippl-Rónai Múzeum néprajzi textilraktárának kialakításakor - Simon Andrea - A magyar múzeumok 95 %-a nem múzeumnak épült. Ezért a raktározásra kijelölt épületrészt,

Részletesebben

Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi gyűjtemény, 1956-os gyűjt. Megnevezés: Vasládika kulccsal

Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi gyűjtemény, 1956-os gyűjt. Megnevezés: Vasládika kulccsal Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi Megnevezés: Vasládika kulccsal Anyag, technika: vas, kézi kovácsolás Méret, terjedelem: m: 12,5 cm, sz: 25,3 cm, h: 30 cm Készítés helye,

Részletesebben

Varga Attiláné. www.kalyhamuzeum.hu Tanai Péter 20/4824771. Varga Attiláné

Varga Attiláné. www.kalyhamuzeum.hu Tanai Péter 20/4824771. Varga Attiláné MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Múzeum - 9022, Széchenyi tér 5. www.gymsmuzeum.hu

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Virág Irén. Az arisztokrácia neveltetése Magyarországon (1790-1848)

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Virág Irén. Az arisztokrácia neveltetése Magyarországon (1790-1848) DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Virág Irén Az arisztokrácia neveltetése Magyarországon (1790-1848) DE Bölcsészettudományi Kar 2007 Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Interdiszciplináris:

Részletesebben

Bevezetett helyi adók Somogy megye 2008. január 1-jei állapot

Bevezetett helyi adók Somogy megye 2008. január 1-jei állapot Bevezetett helyi adók Somogy megye 2008. január 1-jei állapot Vagyoni típusú adók Kommunális jellegő adók Helyi iparőzési adó nem Telekadó kommunális adója kommunális adója idı utáni idegenforgalmi utáni

Részletesebben

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ I A szabad bevándorlást támogató klasszikus érv így hangzik: Ha minden más változatlan, a vállalkozások oda mennek, ahol olcsó a munkaerı, a munkavállalók

Részletesebben

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL - 1/76 - I. Intézmény képzési struktúrája A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola 2004- ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

PUSZTAMONOSTOR NİI VISELETE

PUSZTAMONOSTOR NİI VISELETE Örökségünk 253 Bibókné Tomcsányi Rozália PUSZTAMONOSTOR NİI VISELETE Pusztamonostor nevét a Boldogságos Szőzrıl nevezett középkori bencés apátságról, monostoráról kapta.1387-ben Pétermonostora, 1474-ben

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETİ... 1 A MONITORING VIZSGÁLAT RÉSZLETES ADATAI TÁMOGATÁSI FORMÁK SZERINT... 1

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ febr.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ febr. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2009. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

Gyanó Szilvia Balatoni Múzeum 2013. NÉPRAJZI ÉRTÉKEK SÁRMELLÉKEN

Gyanó Szilvia Balatoni Múzeum 2013. NÉPRAJZI ÉRTÉKEK SÁRMELLÉKEN Gyanó Szilvia Balatoni Múzeum 2013. NÉPRAJZI ÉRTÉKEK SÁRMELLÉKEN Természeti adottságok: Balaton, Kis-Balaton A tó partján megtelepedő emberek évezredeken keresztül együtt éltek a Balatonnal, halászták

Részletesebben

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

3. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva melyik somogyi városba látogatott Bertók László költő 2014-ben?

3. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva melyik somogyi városba látogatott Bertók László költő 2014-ben? 4. forduló Kedves Gyerekek! Ebben a fordulóban megyénk közelmúltjából kaptok kérdéseket, melyeket Dr. Sipos Csaba, a megyei könyvtár helytörténeti kutatója állított össze. Böngésszetek az interneten, illetve

Részletesebben

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2008. Q u a l y - C o O k t a t á s i T a n á c s a d ó 1141 Budapest, Fogarasi út 111. Tel. fax: (1) 239-1460; (1) 451-0391;

Részletesebben

Feladatlap. Név: Csoportmunka (3-4 fıs csoportokban): 1. feladat Párosítsd össze a tárgy képét a leírással! A B C D E F G I.

Feladatlap. Név: Csoportmunka (3-4 fıs csoportokban): 1. feladat Párosítsd össze a tárgy képét a leírással! A B C D E F G I. Feladatlap Név: Csoportmunka (3-4 fıs csoportokban): 1. feladat Párosítsd össze a tárgy képét a leírással! A B C D E F G I. Az edény alját, a füleket és a lábat fekete máz, a testet kívül fekete sávozás

Részletesebben

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Budapest, 2006. június Bevezetés A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program Iroda 2006. márciusában megbízást adott a Szonda Ipsos Média,- Vélemény-

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ febr.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ febr. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI nevezés 2008. febr. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az

Részletesebben

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl.

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. 2 Barcs Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK ÉS SZÁMÍTÓGÉPEK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK ÉS SZÁMÍTÓGÉPEK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK ÉS SZÁMÍTÓGÉPEK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI A Garancia Biztosító Rt. (a továbbiakban: biztosító) az Elektromos Berendezések és Számítógépek Biztosításának Különös Feltételei

Részletesebben

MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Budapesti Történeti Múzeum Budapest

Részletesebben

Szöveges elıterjesztése a 2012. január 01.-tıl alkalmazni kívánt díjmódosítási kérelemhez

Szöveges elıterjesztése a 2012. január 01.-tıl alkalmazni kívánt díjmódosítási kérelemhez A ELİTERJESZTÉSE a Pécs Város területén a kötelezı hulladékkezelési közszolgáltatásba bevont gazdálkodó szervezetekre, intézményekre és magánszemélyekre érvényes hulladékkezelés közszolgáltatási díjainak

Részletesebben

A TÁPIÓSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK LAPJA. 20. évfolyam KÜLÖNSZÁM június

A TÁPIÓSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK LAPJA. 20. évfolyam KÜLÖNSZÁM június A TÁPIÓSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK LAPJA 20. évfolyam KÜLÖNSZÁM 2017. június 2 TÁPIÓSZŐLŐSI HÍRADÓ KÜLÖNSZÁM 2017. június Beköszöntő Szeretettel köszöntjük falunk, Tápiószőlős minden kedves

Részletesebben

Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a nık munkakörülményeirıl a szolgáltatási ágazatban (2012/2046(INI))

Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a nık munkakörülményeirıl a szolgáltatási ágazatban (2012/2046(INI)) P7_TA-PROV(2012)0322 A nık munkakörülményei a szolgáltatási ágazatban Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a nık munkakörülményeirıl a szolgáltatási ágazatban (2012/2046(INI)) Az Európai

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KIEGÉSZÍTİ MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KIEGÉSZÍTİ MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KIEGÉSZÍTİ MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA 2011 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetı rendelkezések... 5 1. A munkavédelmi szabályzat célja, feladata... 5 2. A Kari Munkavédelmi

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2013. február 13-án 14 órakor tartott rendes, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tárgyaló terme Jelen vannak: Pádár

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2009. elsı félévi beszámolója A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a 2008-2009. évekre

Részletesebben

Illem és illemszabályok

Illem és illemszabályok Általános viselkedéskultúra Illem és illemszabályok Illem és etikett Munkahelyi szituációk illemtana Illem, illemszabályok Minden civil társadalom alapja az emberi méltóság tisztelete, amelynek gyökerei

Részletesebben

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. szeptember hónapra tervezett sebességmérések szeptember 01. (kedd)

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. szeptember hónapra tervezett sebességmérések szeptember 01. (kedd) Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. szeptember hónapra tervezett sebességmérések szeptember 01. (kedd) 00.00-22.00 Kaposvári Egyetem előtti fix telepítési helyen 06.45-08.00 Bárdudvarnok belterület,

Részletesebben

Bér Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2011.(III.25.) Önkormányzati rendelete

Bér Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2011.(III.25.) Önkormányzati rendelete Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petőfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu Bér Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2011.(III.25.) Önkormányzati rendelete A szociális igazgatásról

Részletesebben

A pályázati téma rövid bemutatása

A pályázati téma rövid bemutatása A pályázati téma rövid bemutatása Törökség (török-örökség) kollekció A Törökség kollekció megtervezéséhez Eger város gazdag történelme adta az inspirációt: az a közel száz évig tartó török uralom, mely

Részletesebben

Kiegészítő árjegyzék

Kiegészítő árjegyzék Kiegészítő árjegyzék Termék neve Kölcsönzési díj Foglaló Pótlás/Vételár Kaució 6 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 7 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 8 cm-es fehér cipő 2

Részletesebben

1. kép: sima csíkkal díszített német szakajtókendő piros díszítménnyel, MR hímzett monogrammal díszített. Debreczeni János tulajdona.

1. kép: sima csíkkal díszített német szakajtókendő piros díszítménnyel, MR hímzett monogrammal díszített. Debreczeni János tulajdona. 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A szövött anyagok rendeltetésének és a tervezett díszítménynek megfelelően általában két vagy négy nyüsttel szőttek

Részletesebben

Kiegészítő árjegyzék

Kiegészítő árjegyzék Kiegészítő árjegyzék Termék neve Kölcsönzési díj Foglaló Pótlás/Vételár Kaució 6 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 7 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 8 cm-es fehér cipő 2

Részletesebben

Dr. Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi 2009. -2-.

Dr. Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi 2009. -2-. Dr Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi -- SORSFORDÍTÓ regionális munkaerı-piaci programba vontak pszicho-szociális gondozását elıkészítı felmérés értékelése Tolna

Részletesebben

Standard kollekció. WorkerPro

Standard kollekció. WorkerPro WorkerPro 8014 REX Férfi hosszú ujjú dzseki, kék Rejtett patentgombok elöl. Patentgombokkal állítható mandzsetta. 8064 ALEC Férfi hosszú ujjú félkabát, kék Rejtett patentgombok elöl. Fedeles zseb a mellkas

Részletesebben

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása Mezőberény három nemzetiségű település, külön színfoltot jelentett a településen a szlovákok öltözködése. Ők alkották

Részletesebben

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A szövött anyagok készítése régóta iparszerűen is folyik Mezőberényben. A takácsmesterségről 1754-ben történik

Részletesebben

Tanulmányi kirándulás.

Tanulmányi kirándulás. Tanulmányi kirándulás. 2010. október 11.-én látogatást tettünk a CSÁRDA-TEX Kft. Csárdaszállási szövıüzemében. Két csoportot vittünk el, a Nıi szabó szakmát tanuló diákok közül. A 10/G osztályból 9 fıt,

Részletesebben

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ KIHÍVÁSOK FÉNYÉBEN

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ KIHÍVÁSOK FÉNYÉBEN DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ Bevezetés Az európai polgárok átlagéletkora növekszik, ami azt jelenti, hogy a jövıben kevesebb munkaképes korú ember lesz, aki

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Böröcz Zsófi vagyok, a Bogyiszlói Hagyományırzı Egyesület tagja.

Böröcz Zsófi vagyok, a Bogyiszlói Hagyományırzı Egyesület tagja. Böröcz Zsófi vagyok, a Bogyiszlói Hagyományırzı Egyesület tagja. A családunkban több, a falu által is elismert táncos volt. Az elsı az üknagymamám testvére, Szente Béniné Bárdos Zsófi nénasszony, aki szerepel

Részletesebben

Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október

Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Elemzési Osztály Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október Készült: Székesfehérvár, 2010. november hó 8000 Székesfehérvár, Sörház tér 1., Postacím:

Részletesebben

A recski Római Katolikus Egyházközség szabályzata az egyházközség tulajdonában lévı temetı mőködésének rendjérıl.

A recski Római Katolikus Egyházközség szabályzata az egyházközség tulajdonában lévı temetı mőködésének rendjérıl. A recski Római Katolikus Egyházközség szabályzata az egyházközség tulajdonában lévı temetı mőködésének rendjérıl. (Temetıszabályzat) A recski Római Katolikus Egyházközség képviselıtestülete (székhelye:

Részletesebben

3. Ki az a somogyi költő, akit 70. születésnapja alkalmából 2012. január 19-én köszöntöttek a Takáts Gyula Emlékházban?

3. Ki az a somogyi költő, akit 70. születésnapja alkalmából 2012. január 19-én köszöntöttek a Takáts Gyula Emlékházban? 4. forduló TOTÓ 1. Hányadik évfordulóját ünnepelte a marcali kórház 2011-ben? a. 50 b. 100 c. 150 2. Milyen címmel rendezett kiállítást a Csiky Gergely Színház 2011 őszén? a. Száz év színház b. 75 év színház

Részletesebben

Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény

Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény A fenti elnevezéssel készített pályázatot a Mőemlékek Nemzeti Gondnoksága, amely 2009-ben 2,2 milliárd forintot nyert a kastély épületének és parkjának

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

A Szőcsi Önkormányzat

A Szőcsi Önkormányzat A Szőcsi Önkormányzat 2/1994. (I. 31.) r e n d e l e t e a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl 1 [egységes szerkezetbe foglalva a 3/2004.(II. 11.) és a 11/2005.(X.14.) rendelettel]

Részletesebben

A PÉRI ÖVEGES JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA

A PÉRI ÖVEGES JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA A PÉRI ÖVEGES JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2004. TARTALOMJEGYZÉK 1 AZ INTÉZMÉNY ADATLAPJA... 5 2 AZ ISKOLA HELYZETE... 6 2.1 A FÖLDRAJZI, TÁRSADALMI KÖRNYEZET... 6 2.2 AZ ISKOLA BELSİ ÁLLAPOTA,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JUBILEUMI KÖTET. A szépség kertjében...

JUBILEUMI KÖTET. A szépség kertjében... A szépség kertjében... Somogy megyében a falun élő lakosság életmódja már a 19. század első felében felkeltette az átutazóban lévő idegenek (pl. Richard Bright, 1815) és a vidéket járó művészek (pl. Erdődy

Részletesebben

Jobbágytelki Falumúzeum

Jobbágytelki Falumúzeum Jobbágytelki Falumúzeum Tárgylista Tárgy száma Megnevezése Készült Adományozó Adományozó születési dátuma 1 Borsörlő 1950 Kiss Péter 1932 május 19 2 Papi szék Kiss Péter 1932 május 19 3 Menyasszonyi blúz

Részletesebben

TÁJHÁZI TEKERGŐ. TÁJHÁZ Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. 7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15.

TÁJHÁZI TEKERGŐ. TÁJHÁZ Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. 7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15. TÁJHÁZI TEKERGŐ TÁJHÁZ Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény 7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15. Foglalkoztató füzet a szentlászlói Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteményének megismeréséhez Szeretettel

Részletesebben

Peremlétben? A Tiszazug néprajzi, történeti, földrajzi kutatása az ezredfordulón 2007-2011 OTKA kutatás zárójelentése

Peremlétben? A Tiszazug néprajzi, történeti, földrajzi kutatása az ezredfordulón 2007-2011 OTKA kutatás zárójelentése Peremlétben? A Tiszazug néprajzi, történeti, földrajzi kutatása az ezredfordulón 2007-2011 OTKA kutatás zárójelentése 1. Konferenciák: 2007.: 1 2008.: 2 2009.: 1, és 1 szemináriumi diákkonferencia 2010.:

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységrõl

NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységrõl Dombegyház Nagyközség Önkormányzata... önkormányzat megnevezése NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi rõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 6. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

Beszámoló a XVII. Gyıri és III. Kisalföldi Levéltári Napról

Beszámoló a XVII. Gyıri és III. Kisalföldi Levéltári Napról Beszámoló a XVII. Gyıri és III. Kisalföldi Levéltári Napról A Magyar Nemzeti Levéltár Gyır-Moson-Sopron Megye Gyıri Levéltára, a Magyar Nemzeti Levéltár Gyır-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, a MOKK

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a bizottság 2007. november 12-én megtartott rendkívüli ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a bizottság 2007. november 12-én megtartott rendkívüli ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA 14/1/2007. JEGYZİKÖNYV a bizottság 2007. november 12-én megtartott rendkívüli ülésérıl Határozatok száma: 46-51. TARTALOMJEGYZÉK 46/2007.(XI.12.)

Részletesebben

KIOP 2004 Esélyegyenlõségi Útmutató PÁLYÁZÓK ÉS ÉRTÉKELİK RÉSZÉRE

KIOP 2004 Esélyegyenlõségi Útmutató PÁLYÁZÓK ÉS ÉRTÉKELİK RÉSZÉRE KIOP 2004 Esélyegyenlõségi Útmutató Itt található a neten (a link csak egy sorba írva lesz mûködõképes!): http://www.energiakozpont.hu/palyazat/palyazath/palyazath_body/kiop2004/kiop2004_body/kiop2004_eselyegy.htm

Részletesebben

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY KŐBÁNYA KADA UTCA SÖRGYÁR UTCA KERESZTEZŐDÉSÉBEN TALÁLHATÓ SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY Készítette: Mednyánszky Miklós kulturális örökségvédelmi szakértı Eng.sz.:

Részletesebben