T/ számú törvényjavaslat. a bírósági végrehajtásról szóló évi LILI. törvény módosításáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "T/ számú törvényjavaslat. a bírósági végrehajtásról szóló évi LILI. törvény módosításáról"

Átírás

1 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/ számú törvényjavaslat a bírósági végrehajtásról szóló évi LILI. törvény módosításáról Előadó : dr. Petrétei József igazságügy-miniszter Budapest, április

2 2005. évi...törvény a bírósági végrehajtásról szóló évi LILI. törvény módosításáról 1. A-bírósági végrehajtásról szóló évi LILI. törvény a továbbiakban : Vht.) 16. -a a következő g) és h) ponttal egészül ki : {Végrehajtási lapot állít ki) g) a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat létrehozásáról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 805/2004/EK rendelete (a továbbiakban : 805/2004/EK rendelet) szerint európai végrehajtható okiratként hitelesített külföldi határozat (bírósági egyezség) alapján az adós lakóhelye, székhelye - ezek hiányában az adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye, külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve közvetlen kereskedelmi képviselete esetén a fióktelep, illetőleg a képviselet helye - szerinti megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság, h) a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, illetve a 1347/2003/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, a Tanács 2201/2003/EK rendeletének (a továbbiakban : 2201/2003/EK tanácsi rendelet) 42. cikke szerint kiállított igazolással ellátott külföldi határozat (bírósági egyezség) alapján a kötelezett, vagy a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten á Budai Központi Kerületi Bíróság. 2. egészül ki : A Vht. a Végrehajtási záradék" alcím alatt a következő 23/13. -sal 23/B. A 805/2004/EK rendelet szerint európai végrehajtható okiratként hitelesített külföldi közokiratot végrehajtási záradékkal látja el az adós lakóhelye, székhelye - ezek hiányában az adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye, külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve közvetlen kereskedelmi képviselete esetén a fióktelep, illetőleg a képviselet helye - szerinti megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság."

3 3. A Vht. 31/C. -a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép : Intézkedések az Európai Unió tagállamaiban történő végrehajtás érdekében 31/C. (1) Ha a 15. -ban, továbbá a 16. a) és b) pontjában meghatározott határozat, illetve a 21-23/A. -ban meghatározott valamely közokirat alapján végrehajtható okiratot állítottak ki, vagy annak lenne helye, a végrehajtás elrendelésére jogosult, vagy ha a szükséges iratok rendelkezésére állnak, a végrehajtást foganatosító bíróság kérelemre kiállítja a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban : 44/2001/EK tanácsi rendelet) V. és VI. melléklete szerinti tanúsítványt. (2) Az első fokon eljárt bíróság kérelemre kiállítja a 2201/2003/EK tanácsi rendelet I. és II. melléklete szerinti igazolást. (3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti tanúsítvány és igazolás több alkalommal is kiállítható. (4) A 2201/2003/EK tanácsi rendelet 111. és IV. melléklete szerinti, a láthatási jogokra és a gyermek visszavitelét elrendelő határozatokra vonatkozó igazolást az első fokon eljárt bíróság állítja ki : a) hivatalból vagy bármelyik fél kérelmére a rendelet 41. cikkének (1) bekezdésében foglaltak alapján (111. melléklet), b) hivatalból a rendelet 42. cikkének (1) bekezdésében foglaltak alapján (IV. melléklet). (5) A bíróság kérelemre a (4) 'bekezdés szerinti igazolást kijavítja ; kijavításról szóló végzést kézbesíti a feleknek, akik a végzés ellen fellebbezhetnek. (6) A 805/2004/EK rendelet I., 11. és III. melléklete szerinti, az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványt - kérelemre - a következő bíróság állítja ki : a) az első fokon eljárt bíróság (I. és 11. melléklet), b) a közokiratot kiállító hatóság székhelye szerint illetékes helyi bíróság (111. melléklet). (7) A (6) bekezdés szerinti bíróság kérelemre kiállítja a 805/2004/EK rendelet IV. és V. melléklete szerinti tanúsítványt.

4 (8) A bíróság az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványt a 805/2004/EK rendelet 10. cikkében foglaltak alapján kérelemre kijavítja vagy visszavonja. A kijavításról és a visszavonásról szóló végzést kézbesíti a feleknek, akik a végzés ellen fellebbezhetnek." 4. A Vht a a következő (8) bekezdéssel egészül ki : (8) A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére felfüggeszti a végrehajtási eljárást, ha az adós igazolta, hogy a 805/2004/EK rendelet 19. cikke alapján az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kiállításának alapjául szolgáló határozat felülvizsgálatát, vagy a 10. cikk alapján az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kijavítását vagy visszavonását kérelmezte." 5. A Vht ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép : (5) Ha a bíróság a végrehajtást az adós kérelmére a 48. (3) és (8) bekezdése alapján függeszti fel, pénzkövetelés végrehajtása esetén a felfüggesztés az adós munkabérének letiltására, valamint az ingó vagyontárgyak és az ingatlan értékesítéséről szóló hirdetmény elkészítésére, a vagyontárgyak értékesítésére, továbbá a végrehajtás során befolyt összegek kifizetésére terjed ki, a többi végrehajtási cselekményt a felfüggesztés tartama alatt is foganatosítani kell." 6. A Vht ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a a következő (5) bekezdéssel egészül ki : (4) Ha a bíróság a 174. d) pontjának alkalmazását rendelte el, a végrehajtó a helyszíni eljárásra időpontot tűz, és erről értesíti a végrehajtást kérőt, a 180/A. (1) bekezdése szerinti meghatalmazottat, a kötelezettet, a gyámhatóságot és a rendőrséget. Ha az eljárás eredménytelen, a végrehajtó a következő- helyszíni eljárásra kitűzött időpontról - a kötelezett kivételével - rövid úton küld értesítést az előzőekben felsoroltaknak. (5) A végrehajtó a kötelezett tartózkodási helyén - ha a gyermek nem tartózkodik ott, a gyermek tartózkodási helyén - a gyámhatóság és a rendőrség közreműködésével foganatosítja az átadást. A 180. és a 180/A. alkalmazása szempontjából lakó- és tartózkodási hely a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartásba bejelentett lakóhely és tartózkodási hely, továbbá a be nem jelentett, akár életvitelszerű, akár ideiglenes vagy alkalomszerű tartózkodásra szolgáló hely."

5 7. egészül ki : A Vht. a Gyermek átadása" alcím alatt a következő 180/A. -sal 180/A. (1) A gyermeket a végrehajtást kérőnek, távollétében a Pp. 67. (1) bekezdés a) és c) pontja szerinti, a gyámhatóság által jóváhagyott meghatalmazottjának (a továbbiakban : meghatalmazott) vagy a gyámhatóságnak kell átadni. A meghatalmazottnak és a gyámhatóságnak haladéktalanul intézkednie kell a gyermek végrehajtást kérőnek történő átadása iránt. (2) A kötelezett a gyermek átadásakor köteles tájékoztatást adni az átvevő személynek a gyermek egészségi állapotáról, és egyéb olyan körülmény fennállásáról, amelynek nem ismerete a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetheti. (3) A kötelezett az eljárás késleltetése nélkül köteles a gyermek személyes iratait, a gyermek által használt tárgyakat, a szükséges ruházati cikkeket, a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszközöket, a gyermek betegsége vagy testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszereket, gyógyászati és technikai segédeszközöket az átvevő személynek átadni. Egyéb tárgyak átadása - ha az késleltetheti a gyermek átadását - külön eljárás keretében teljesíthető. (4) A végrehajtó az eljárása kezdetén tájékoztatja a kötelezettet a (2) és (3) bekezdésben foglalt kötelezettségéről. (5) A végrehajtó indítványára a rendőrség az 5. (3) bekezdése szerint eltávolíthatja a kötelezettet és más személyeket - a végrehajtást akadályozó magatartásuk miatt a gyermek átadásának helyszínéről. A rendőrség intézkedésének igénybevételére a végrehajtó előzetesen figyelmezteti az érintetteket, ennek tényét - amely tartalmazza indokolt esetben a rendbírság kiszabására teendő indítványra történő figyelmeztetést is -jegyzőkönyvben rögzíti. (6) Ha a kötelezett vagy a kiadni rendelt gyermek a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén, továbbá a hatóságok által ismert címen nem lelhető fel, felkutatására a végrehajtó személykörözést - és ha annak szükségessége felmerül - nemzetközi körözést rendel el." 8. A Vht a helyébe a következő rendelkezés lép : 210/B. Ha a határozat végrehajtása bírósági végrehajtás útján, e törvény szerint történik, a bíróság a 2201/2003/EK tanácsi rendelet szerinti, a bírósági határozat végrehajthatóságának megállapítására irányuló eljárás során - ha a 2201/2003/EK tanácsi rendelet másképpen nem rendelkezik az e Fejezetben foglaltak szerint j ár el."

6 9. A Vht a a következő (3) bekezdéssel egészül ki :,,(3) A bíróság akkor is visszavonja a végrehajtási lapot, törli a,végrehaj ási záradékot, ha az adós kérelmére megállapítja, hogy a 805/2004/EK rendelet 21. cikke alapján a végrehajtás visszautasításának feltételei fennállnak." 10. (1) Ez a törvény - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetés napján lép hatályba. (2) A törvény 2. -a, 4. -a, 5. -a és 9. -a, továbbá az 1. -sal beiktatott, a Vht ának g) pontja és a 3. -sal beiktatott, a Vht. 31/C. -ának (6)-(8) bekezdése október 21. napján lép hatályba ; e rendelkezéseket az ezt követően megindult eljárásokban kell alkalmazni. 11. Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének m pontja helyébe a következő rendelkezés lép (Illetékmentes a polgári ügyekben.) m) az önálló bírósági végrehajtónak az általa lefolytatott bírósági végrehajtási eljárással összefüggésben kezdeményezett eljárása, továbbá a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK rendelet, a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat létrehozásáról szóló 805/2004/EK rendelet és a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, illetve a 1347/2000/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2201/2003/EK rendelet alapján hozott bírósági határozat (bírósági egyezség), kiállított közokirat végrehajtását kezdeményező eljárás ;" 12. Ez a törvény a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg : - a Tanács 2201/2003/EK rendelete (2003. november 27.) a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, illetve a 1347/2000/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről, és - az Európai Parlament és a Tanács 805/2004/EK rendelete (2004. április 2l.) a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat létrehozásáról.

7 INDOKOLÁS a bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS A törvényjavaslat (a továbbiakban : Javaslat) célja a bírósági határozatok végrehajtására vonatkozó szabályozás összhangba hozása az e tárgyban alkotott új uniós joganyaggal_ A Magyar Köztársaság az Európai Unióhoz. történő, május 1-Jei csatlakozása óta a belső jogszabályok mellett a közösségi jog alkalmazására is köteles. A csatlakozás időpontjától hazánk részese az unión belüli igazságügyi együttműködésnek, ennek keretében alkalmaznunk kell a tárgyban érvényben lévő közösségi rendeleteket is. Az együttműködés egyik területe az Európai Unió tagállamainak bíróságai által hozott határozatok végrehajtása. A belföldön történő végrehajtásnak ezekben az ügyekben tehát nem nemzetközi szerződés, viszonosság vagy belső jogszabályalapján, hanem az Európai Unió Tanácsának vagy az Európai Unió Parlamentjének és Tanácsának a tagállamokban közvetlenül alkalmazandó rendeleteiben foglaltak alapján van helye. Az együttműködés a polgári ügyekben hozott bírósági határozatok végrehajtása terén az alant ismertetett rendeletek hatálybalépéséig azt jelentette, hogy az egyik tagállamban hozott és ott végrehajtható bírósági határozat a másik tagállamban is végrehajtható, ha a végrehajtás államában az erre hatáskörrel rendelkező bíróság kérelemre megállapítja a másik tagállamban hozott bírósági határozat végrehajthatóságát. A bírósági határozatok végrehajtására vonatkozóelvek alapján történt a közokiratokban foglalt követelések végrehajtásának elrendelése is. A bírósági határozatok végrehajtásának elősegítése céljából alkotott két új rendelet : - az Európai Unió Tanácsának 2201/2003/EK rendelete (a továbbiakban 2201/2003/EK tanácsi rendelet), amelyben újraszabályozta a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló rendelkezéseket, és hatályon kívül helyezte a 1347/2000/EK tanácsi rendeletet (a 2201/2003/EK tanácsi rendelet augusztus 1- jén lépett hatályba, rendelkezéseit - a rendeletben megjelölt kivételekkel március 1-jétől kell alkalmazni), valamint - az Európai Parlament és a Tanács 805/2004/EK rendelete (a továbbiakban : 805/2004/EK rendelet), amelyben a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat létrehozására irányuló szabályozás megalkotására került sor (a rendelet január 21-én lépett hatályba, rendelkezéseit - a rendeletben megjelölt kivételekkel október 21-étől kell alkalmazni).

8 Az említett rendeletek további lépést jelentenek az Európai Közösség által megfogalmazott azon cél elérésében, hogy a kölcsönös bizalom elve alapján hatékonyabbá váljon az egyik tagállamban meghozott határozatoknak a másik tagállamban történő elismerése és végrehajtása. Mind a 2201/2003/EK tanácsi rendelet, mind pedig a 805/2004/EK rendelet a határozatok kölcsönös elismerésének és végrehajtásának elvét szem előtt tartva, a végrehajtás érdekében szükséges közbenső intézkedések, eljárások lehetőség szerinti kiiktatásának céljával készült. Az előbbi korlátozott körben - a láthatási jogokat megállapító és a gyermek másik tagállamba történő visszavitelét elrendelő határozatok esetében -, az utóbbi pedig általánosan, a hatálya alá tartozó valamennyi ügyben hozott határozat (bíróság által jóváhagyott egyezség), közokirat esetében írja elő azt, hogy a végrehajtás tagállamában nem szükséges közbenső eljárás_ a határozat elismerése, illetve végrehajthatóságának megállapítása érdekében. Ezekben az esetekben a hatályos szabályok szerinti, kifejezetten a hazai végrehajthatóság kérdésében dönteni hivatott nemperes eljárás (ún. exequatur eljárás) lefolytatását mellőzve kell a határozatot másiktagállamban végrehajtatni. Így tehát a jogosultnak e rendeletek alapján nem a végrehajtás államában kell - adott esetben több ízben is a határozat ottani végrehajthatóságát erre irányuló eljárás kezdeményezésével megállapíttatnia, hanem a határozat hozatalának államában kell megállapítani a végrehajthatóságot, amely aztán feljogosítja - valamennyi másik tagállamra kiterjedően - a jogosultat végrehajtás kezdeményezésére. A rendeletek egyben deklarálják, hogy az európai végrehajtható okiratként hitelesített, azaz az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvánnyal vagy a 2201/2003/EK rendelet alapján kiadott igazolással ellátott határozatot a végrehajtás szerinti tagállamban meghozott határozatokkal megegyező feltételek mellett kell végrehajtani. A 2201/2003/EK tanácsi rendelet 41. cikke szerinti, a láthatási jogokra vonatkozó külföldi határozatok tekintetében a Javaslat nem tartalmaz rendelkezéseket. Ennek elsődleges indoka, hogy a hazai szabályozás alapján a láthatási (kapcsolattartási) jogokra és kötelezettségekre vonatkozó határozatok végrehajtása nem bírósági végrehajtás útján történik. Külön ki kell emelni, hogy a 805/2004/EK rendeletben foglalt eljárási minimumszabályoknak a Polgári perrendtartásról szóló évi 111. törvény (Pp.) szabályozásával történő megfeleltetésének áttekintése alapján az nyert megállapítást, hogy a minimumszabályokban foglalt, az adósnak a követelésről szóló tájékoztatására, továbbá a származási tagállamban lefolytatott eljárás követelményeire, valamint az eljárásban meghozott határozat felülvizsgálatára irányuló rendelkezések tekintetében a Pp. eleget tesz a rendeletben meghatározott követelményeknek. Ennek az a jelentősége, hogy bár a rendelet nem tartalmaz arra irányuló kötelezettséget, hogy a tagállamok nemzeti jogszabályaikat az eljárási minimumszabályokhoz igazítsák, de csak abban az esetben válik lehetővé a határozatok hatékonyabb és gyorsabb végrehajthatósága más tagállamokban, ha a rendelet szerinti minimumszabályok teljesülnek. A kézbesítésre vonatkozó szabályok tekintetében a minimumszabályokkal történő összhang megteremtése érdekében külön jogszabály készül a postai

9 szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló 79/2004. (IV. 19.) Korra. rendelet módosításáról. Dánia ebben a típusú együttműködésben nem vesz részt, ennek megfelelően az előzőekben vázolt rendeletek is rögzítik, hogy alkalmazásukban Dánia nem minősül tagállamnak. A Javaslat a rendeletek szabályainak átültetésén túl elvégzi azokat a módosításokat is, amelyekkel elérhető az érintett gyermekek jogainak fokozottabb védelme, és az, hogy a gyermekek minél előbb visszakerülhessenek az egészségesebb fejlődésüket biztosító környezetbe. RÉSZLETES INDOKOLÁS Az 1. A Vht a tartalmazza a végrehajtási lap kiállításának hatásköri és illetékességi szabályait. A Javaslat e -ba [g) és h) pont] illeszti be a 805/2004/EK rendelet szerint a nem vitatott követelésekre vonatkozó, európai végrehajtható okiratként hitelesített külföldi határozat (bírósági egyezség) alapján, továbbá a 2201/2003/EK tanácsi rendelet 42. cikkében foglaltak szerint kiállított igazolással ellátott külföldi határozat (bírósági egyezség) alapján a végrehajtási lap kiállítására jogosult bíróságok megjelölését. A Javaslat a külföldi határozatok tekintetében eljáró hatóságként ugyanazon elveket kívánja érvényesíteni, amelyek a külföldi bírósági határozatok végrehajthatóságának elrendelésére vonatkozó általános szabályokat megalapozták. Ezen elvek mellett az eljáró bíróságoknak az elmúlt években kialakított gyakorlata, a korábbi rendeletek alapján kijelölt bíróságokon működő bírák idegen nyelv ismerete alapján célszerűségi okokból a Javaslat az eljáró hatóságok körét azonosan határozza meg. A Javaslat szerint a Vht ának g) pontja értelmében az adós lakóhelye, székhelye - ezek hiányában az adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye, külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve közvetlen kereskedelmi képviselete esetén a fióktelep, illetőleg a képviselet helye - szerinti megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság válik jogosulttá a végrehajtási lap kiállítására. A Javaslat szerint a Vht ának h) pontja értelmében a kötelezett, vagy a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság válik jogosulttá a végrehajtási lap kiállítására. A Javaslat az uniós és a hazai határozatok egyenértékűségének garantálása érdekében a végrehajtás elrendelését az európai jogalanyok tekintetében is a végrehajtási lap kiállításával biztosítja, tehát a végrehajtási kérelem előterjesztésekor a

10 1 0 végrehajtást kérő köteles az adós (kötelezett) azonosításához szükséges, a Vht megjelölt adatokat közölni a végrehajtás sikeressége érdekében..-ban A 2. A Javaslat a Vht ában határozza meg a 805/2004/EK rendelet szerint európai végrehajtható okiratként hitelesített külföldi közokiratok alapján a végrehajtási záradék kiállítására jogosult bíróságokat, egységes szabályozási elvet alkalmazva az l. -ban írtakkal. A 3. A Javaslat módosítja a Vht. 31/C, -ában foglaltakat, e -ban részletesen szabályozva az Európai Unió tagállamaiban történő végrehajtás érdekében a hazai határozatokkal kapcsolatos ügyintézést. A Vht. 31/C. -a tartalmazza a 44/2001/EK tanácsi rendelet, valamint a 2201/2003/EK tanácsi rendelet alapján kiállítandó tanúsítványra és igazolásra vonatkozó szabályokat, megőrizve lényegében a jelenleg hatályos Vht. szabályait. A már hatályos rendelkezések körében átvezetésre került a 1347/2000/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezése miatt a 2201/2003/EK tanácsi rendeletet érintő szabályozásra történő utalás azon rendelkezések tekintetében, amelyek a hatályon kívül helyezett tanácsi rendeletből érdemi változtatás nélkül kerültek átemelésre a 2201/2203/EK tanácsi rendeletbe. A Javaslat e -ban szabályozza a 2201/2003/EK rendelet alapján nemcsak a gyermek visszavitelét elrendelő hazai határozatokat, hanem a láthatási jogok tekintetében hozott határozatokat érintő igazolás kibocsátására vonatkozó szabályokat is, elsődlegesen annak érdekében, hogy a belföldi határozatokra kiállított igazolás alapján a hazai jogkeresők lehetőséget kapjanak arra, hogy az Európai Unió másik tagállamában kezdeményezhessék a határozat végrehajtását. A tanácsi rendelet 43. cikkében foglaltak alapján a 41. cikk (1) bekezdése és a 42. cikk (1) bekezdése szerinti igazolás kibocsátásával szemben jogorvoslatnak nincs helye, de az igazolás helyesbítésére az eredeti eljárás helye szerinti tagállam jogát kell alkalmazni. A Javaslat az igazolás kijavítására irányadó szabályokat is e -ban helyezte el, azzal, hogy a kijavításra irányuló eljárásban hozott végzés ellen a felek részére biztosítja a jogorvoslat lehetőségét. A 805/2004/EK rendelet szerinti hazai határozatok tekintetében az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kibocsátására, kiállítására az első fokon eljáró bíróság, a közokirat vonatkozásában pedig a közokiratot kiállító hatóság székhelye szerint illetékes helyi bíróság jogosult. A 805/2004/EK rendelet értelmében az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kiállításával szemben jogorvoslatnak nincs helye, a tanúsítványt kiállító hazai bírósághoz benyújtott kérelem alapján azonban az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványt ki kell javítani, ha tárgyi tévedés folytán a határozat és a tanúsítvány között ellentmondás van, vagy vissza kell vonni, ha azt egyértelműen jogtalanul állították ki, figyelemmel a rendeletben meghatározott követelményekre. Az európai végrehajtható okirat

11 1 1 kijavítására, visszavonására irányuló. kérelmet a rendelet VI. melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni. Az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kijavítására, visszavonására a hazai jogot kell alkalmazni, ezért a Javaslat az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítvány kijavítására, visszavonására irányadó szabályokat is e -ban helyezte el, azzal, hogy a tanúsítvány kijavítására vagy visszavonására irányuló eljárásban hozott végzés ellen a felek részére biztosítja a jogorvoslat lehetőségét. A 4-5. A 805/2004/EK rendelet alapján az adós jogorvoslatot nyújthat be (ideértve a határozatnak a rendelet 19. cikke alapján történő felülvizsgálatát is) az európai végrehajtható okiratra vonatkozótanúsítvány alapjául szolgáló határozat ellen, továbbá a tanúsítvány visszavonását és kijavítását is kezdeményezheti. Ezekben az esetekben a rendelet 23. cikke értelmében a végrehajtás szerinti tagállam bírósága az adós kérelmére a végrehajtási eljárást biztosítási intézkedésekre korlátozhatja, vagy a végrehajtást az általa meghatározott biztosíték nyújtásától teheti függővé, illetve kivételes körülmények esetén felfüggesztheti az eljárást. A Javaslat ezt azzal biztosítja, hogy a Vht.-ba új, a rendelet 23. cikkére hivatkozó felfüggesztési esetet iktat be a 48. (8) bekezdésével, összhangban a már hatályos szabályozással. Nem jelenti azonban ez a végrehajtás teljes megakasztását, mert egy olyan, szintén speciális felfüggesztéssel kezeli egy sorban ezt a Javaslat, amely nem tiltja minden végrehajtási cselekmény elvégzését a felfüggesztés tartama alatt, tehát a foglalás alól nem, csak az értékesítés alól mentesíti ideiglenesen az adóst. Az ezt előíró 50. (5) bekezdését ezért kiegészíti a Javaslat a 48. -ba beiktatott új felfüggesztési esetre történő hivatkozással. Ez lényegében megvalósítja a 23. cikk a) pontjában foglalt biztosítási intézkedésekre korlátozást" is, hiszen a biztosítási intézkedés során is csak a vagyon végrehajtás alá vonása történik meg, de értékesítése nem. Az 50. (5) bekezdése ugyanakkor kiegészül a végrehajtás során befolyt összegek kifizetésének felfüggesztésére történő rendelkezés beiktatásával is. A 6-7. A gyermekek jogainak fokozottabb védelme érdekében a Vht. gyermek átadására (180. ) vonatkozó szabályait is módosítja a Javaslat. A gyakorlati tapasztalatok alapján több esetben hiúsul meg a gyermek visszaadását elrendelő határozatokban foglaltak érvényre juttatása, elsősorban a gyermek átadására kötelezett nemteljesítése vagy az eljárást meghiúsító magatartása miatt. A szigorúbb szabályozás elsődleges indoka az, hogy a gyermeket az átadás során lehetőség szerint további sérelem ne érje, az átadás gyorsan lebonyolítódjék. A Javaslat részletesen szabályozza a helyszíni eljárás eredménytelensége esetén a következő helyszíni eljárásra kitűzött időpontról értesítendők körét, továbbá beiktatja a 180/A. rendelkezéseit. A Javaslat egyben meghatározza a Vht a és a 180/A. -a alkalmazása szempontjából a lakó- vagy tartózkodási hely fogalmát is. A Javaslat lehetővé teszi, hogy a helyszíni eljárás során a végrehajtást kérő távollétében a Pp a (1) bekezdésének a) és c) pontja szerinti meghatalmazottja (akinek személyével egyébként az eljárás kezdetekor

12 1 2 a gyámhatóság is egyetért) vagy a gyámhatóság részére kell a gyermeket átadni, az átvevő személyek pedig haladéktalanul kötelesek intézkedni a gyermek végrehajtást kérőnek történő átadása iránt. A Javaslat törvényi kötelezettségként szabályozza, hogy a kötelezett a gyermek átadásakor köteles tájékoztatni az átvevőt a gyermek egészségi állapotáról, vagy egyéb olyan körülmény fennállásáról, amelynek nem ismerete a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetheti, köteles továbbá a gyermek átadásának késleltetése nélkül meghatározott tárgyak (pl. : a gyermek személyi iratai, gyógyszerek, a gyermek által használt tárgyak) átadására is. A végrehajtó az eljárás kezdetekor a kötelezettet a törvényben meghatározott kötelezettségeiről tájékoztatja. További szigorítást tartalmaz a Javaslat azon rendelkezése, amely kimondja, hogy a végrehajtó kérésére a rendőrség az eljárás megkezdésekor eltávolíthatja az eljárás helyszínéről a kötelezettet és más személyeket a végrehajtást akadályozó magatartásuk miatt, ennek tényét a végrehajtó jegyzőkönyvben rögzíti. A Javaslat értelmében, ha a kötelezett vagy a kiadni rendelt gyermek a lakó- vagy tartózkodási helyén vagy egyéb, a hatóságok által ismert címen nem lelhető fel, felkutatására belföldön személykörözést, vagy - ha annak szükségessége felmerül - nemzetközi körözést rendel el a végrehajtó. A 8. A Javaslat a Vht. 210/B. -ában átvezette a 1347/2000/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezése miatt a 2201/2003/EK tanácsi rendeletre történő hivatkozást, érdemben nem módosítva az e -ban foglalt rendelkezést. A 9. A 805/2004/EK rendelet alapján az adós kérelmére a végrehajtás szerinti tagállam illetékes bírósága visszautasíthatja a végrehajtást. A végrehajtás visszautasítására (megtagadására) akkor kerülhet sor, ha az európai végrehajtható okiratként hitelesített határozat összeegyeztethetetlen egy tagállamban vagy harmadik országban meghozott korábbi határozattal, feltéve, hogy a korábbi határozat ugyanazon pertárgyra vonatkozott, ugyanazon felek között ; és a korábbi határozatot a végrehajtás szerinti tagállamban hozták meg, vagy eleget tesz a végrehajtás szerinti tagállamban való elismeréshez szükséges feltételeknek ; és az összeegyeztethetetlenséget a származási tagállamban lefolytatott bírósági eljárás során nem hozták fel, illetve nem hozhatták volna fel kifogásként. A Javaslat szerint a Vht a tartalmazza a végrehajtás visszautasítására irányadó szabályokat. A végrehajtás visszautasítása lényegében a végrehajtható okirat visszavonásával történik, tehát a visszautasítás tárgyában hozott végzés elleni jogorvoslat szabályai azonosak a végrehajtási lap visszavonására, a végrehajtási záradék törlésére irányadóakkal. A 10. A Javaslatnak a 44/2001/EK tanácsi rendelet és a 2201/2003/EK tanácsi rendeletet érintő rendelkezései a kihirdetés napján lépnek hatályba. Ennek elsődleges indoka, hogy a 2201/2003/EK tanácsi rendelet a hatályon kívül helyezett 1347/2000/EK tanácsi rendeletből változtatás nélkül emelt át rendelkezéseket, tehát

13 1 3 csak a rendeletre történő hivatkozást kellett a normaszövegben átvezetni, a Vht. hatályos rendelkezéseiben e körben érdemi változás nem következett be. A Javaslat a 805/2004/EK rendeletet érintő rendelkezések hatályba lépésére - a már hatályba lépett rendeletben megjelölt alkalmazási időponttal egyezően október 21. napját jelöli meg. A 11. A Javaslat módosítja az illetékekről szóló évi XCIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének m) pontját, a módosítással egyértelművé téve, hogy a 44/2001/EK tanácsi rendelet, a 805/2004/EK rendelet és a 2201/2003/EK tanácsi rendelet alapján hozott bírósági határozat (bírósági egyezség), közokirat végrehajtását kezdeményező eljárás illetékmentes, egyebekben a végrehajtás foganatosítása során felmerülő költségek tekintetében értelemszerűen a Vht. rendelkezései irányadóak. A 12. E a jogharmonizációs záradékot tartalmazza.

A külföldi határozatok elismerése és végrehajtása az EU-ban a 44/2001/EK és a 2201/2003/EK Rendeletek alapján. Dr. Nyilas Anna

A külföldi határozatok elismerése és végrehajtása az EU-ban a 44/2001/EK és a 2201/2003/EK Rendeletek alapján. Dr. Nyilas Anna A külföldi határozatok elismerése és végrehajtása az EU-ban a 44/2001/EK és a 2201/2003/EK Rendeletek alapján Dr. Nyilas Anna Jogforrások: 1. Magyar belső jog: 1979. évi 13. törvényerejű rendelet a nemzetközi

Részletesebben

805/2004/EK Rendelet a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okiratról. Dr. Nyilas Anna

805/2004/EK Rendelet a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okiratról. Dr. Nyilas Anna 805/2004/EK Rendelet a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okiratról Dr. Nyilas Anna - Célja - Egyszerűsített végrehajtás, automatikus elismerés és nincs külön végrehajthatóvá nyilvánítás

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA november 26., péntek. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA november 26., péntek. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 180. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. november 26., péntek Tartalomjegyzék 2010. évi CXXVII. törvény A tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról,

Részletesebben

A külföldi határozatok magyarországi végrehajtásának bírósági gyakorlata

A külföldi határozatok magyarországi végrehajtásának bírósági gyakorlata A külföldi határozatok magyarországi végrehajtásának bírósági gyakorlata Szerző: dr. Szalai-Almádi Ildikó bírósági titkár 2015. Törvényszék székhelyén működő járásbíróság titkáraként gyakran szembesültem

Részletesebben

AZ EURÓPAI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS GYAKORLATA. B u d a p e s t, s z e p t e m b e r 2 9.

AZ EURÓPAI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS GYAKORLATA. B u d a p e s t, s z e p t e m b e r 2 9. AZ EURÓPAI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS GYAKORLATA d r. R á k V i k t o r B u d a p e s t, 2 0 1 6. s z e p t e m b e r 2 9. végrehajtási jogcímhez jutás önálló, alternatív igényérvényesítési eljárás európai

Részletesebben

VÉGREHAJTÁS MÁS ÁLLAMBAN KÖZJEGYZŐI SZEMSZÖGBŐL

VÉGREHAJTÁS MÁS ÁLLAMBAN KÖZJEGYZŐI SZEMSZÖGBŐL VÉGREHAJTÁS MÁS ÁLLAMBAN KÖZJEGYZŐI SZEMSZÖGBŐL A magyar közjegyző által hozott határozat, jóváhagyott egyezség, illetve készített közokirat más államban való végrehajtásához az adott államban alkalmazandó

Részletesebben

Jogi terminológia szószedete

Jogi terminológia szószedete Jogi terminológia szószedete A TANÁCS 2201/2003/EK RENDELETE (2003. november 27.) a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről

Részletesebben

A végrehajtási eljárás

A végrehajtási eljárás Végrehajtás A végrehajtási eljárás Végrehajtás döntések gyakorlati érvényesülése Nem minden hatósági ügyben Aktusban rögzített kötelezettség kikényszerítése Közigazgatási szervek (Állami) kényszer Viszonylagos

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

A végrehajtás felfüggesztéséről

A végrehajtás felfüggesztéséről A végrehajtás felfüggesztéséről Szerző: dr. Bodnár Éva Budapest, 2013. július 19. A végrehajtási eljárás megindulását követően bekövetkezhetnek olyan események, körülmények, amely alapján helye lehet a

Részletesebben

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete A kis értékű követelések európai eljárása A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete Célja: - a hozzáférés megkönnyítése - a jogviták rendezésének egyszerűsítése, gyorsítása - az ítéletek elismerésének

Részletesebben

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható. A kis értékű követelések európai eljárása 1. A vonatkozó Európai Uniós jogszabály A határokon átnyúló, kis értékű fogyasztói és kereskedelmi követelések egyszerűsített és gyorsított elbírálására vonatkozó

Részletesebben

1. A bizottság a törvényjavaslat 38. -ának a következő módosítását javasolja: 38. Az Nbjt a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. A bizottság a törvényjavaslat 38. -ának a következő módosítását javasolja: 38. Az Nbjt a helyébe a következő rendelkezés lép: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/11232) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSRÓL Polgári és kereskedelmi ügyben a bírósági határozatok és egyéb közokiratok más tagállamban történő végrehajtására a következő közösségi

Részletesebben

1. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény módosítása

1. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény módosítása Orsifcggyíűiés Hivatala irományezám : ' l4 k o 'l 5.---2 í gy' 1, Érkezett : 2015 DEC 0 2015. évi... törvény a cs ődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a bírósági

Részletesebben

Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr!

Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ttomá űy8 c(sp : Érkezett : T) 2015 NOV 2 7 ó 4o 6 [ 2 Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Végrehajtás korlátozása iránti kérelem

Végrehajtás korlátozása iránti kérelem Végrehajtás korlátozása iránti kérelem Alulírott adós előadom, hogy önálló bírósági végrehajtó előtt számon végrehajtás folyik velem szemben. A végrehajtást kérő: Álláspontom szerint a végrehajtást kérő

Részletesebben

A tervezetek előterjesztője

A tervezetek előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Ügygondnok a végrehajtási eljárásban Szerző: dr. Szalai-Almádi Ildikó

Ügygondnok a végrehajtási eljárásban Szerző: dr. Szalai-Almádi Ildikó Ügygondnok a végrehajtási eljárásban Szerző: dr. Szalai-Almádi Ildikó 2016. Az ügygondnok eljárásjogilag nem más, mint kirendelt képviselő. Az ügygondnok kirendelése lehetséges polgári peres és nemperes

Részletesebben

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4818. számú törvényjavaslat a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. május

Részletesebben

Magyar joganyagok - 9/1957. (IX. 13.) IM rendelet - a tartásdíj külföldön való behajtá 2. oldal (4) Ha a külföldi adóssal szemben a magyar bíróság tar

Magyar joganyagok - 9/1957. (IX. 13.) IM rendelet - a tartásdíj külföldön való behajtá 2. oldal (4) Ha a külföldi adóssal szemben a magyar bíróság tar Magyar joganyagok - 9/1957. (IX. 13.) IM rendelet - a tartásdíj külföldön való behajtá 1. oldal 9/1957. (IX. 13.) IM rendelet a tartásdíj külföldön való behajtása tárgyában New Yorkban 1956. évi június

Részletesebben

A közigazgatási határozatok végrehajtása

A közigazgatási határozatok végrehajtása A közigazgatási határozatok végrehajtása fogalma: a határozatban előírt pénzfizetési vagy egyéb magatartási kötelezettség teljesítésének kikényszerítése állami kényszer alkalmazásával, amennyiben a kötelezett

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG

KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.915/5/2016. A Közbeszerzési

Részletesebben

Jogorvoslat II. A döntés véglegessége. A végrehajtási eljárás

Jogorvoslat II. A döntés véglegessége. A végrehajtási eljárás Jogorvoslat II. A döntés véglegessége. A végrehajtási eljárás Valódi és hivatalbóli jogorvoslat Valódi jogorvoslat: - az ügyfélnek alanyi joga van a kérelemzéshez - (ha a feltételeknek megfelel) a jogorvoslati

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.12.21. COM(2011) 909 végleges 2011/0444 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Seychelle-szigeteknek a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 11/2014. (VII. 11.) OBH utasítása a bírósági közvetítésről és a kijelölés feltételeiről szóló szabályzatról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 11/2014. (VII. 11.) OBH utasítása a bírósági közvetítésről és a kijelölés feltételeiről szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 11/2014. (VII. 11.) OBH utasítása a bírósági közvetítésről és a kijelölés feltételeiről szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírósági közvetítés

Részletesebben

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása A végrehajtási jog a végrehajtandó követelés elévülésével együtt elévül. 1 A követelés elévülését s így a végrehajtási jog

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/10308) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/10308) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/10308) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

21. (1) A Kjtv. Átmeneti rendelkezések alcíme a következő sal egészül ki:

21. (1) A Kjtv. Átmeneti rendelkezések alcíme a következő sal egészül ki: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/17563.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

EU jogrendszere október 11.

EU jogrendszere október 11. EU jogrendszere 2017. október 11. együttműködés a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között a tagállami bíróság az előtte folyamatban levő ügyben előzetes döntést kér az Európai Bíróságtól uniós

Részletesebben

2015. évi... törvény

2015. évi... törvény :. ~.~ y űlés Hivatala 2015. évi... törvény,inyszám : Í j 0 6 Érkezett: 2015 NOV O. a cs ődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a bírósági végrehajtásról szóló

Részletesebben

a Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2014. számú utasítása módosításának tárgyában

a Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2014. számú utasítása módosításának tárgyában A Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2016. számú utasítása a Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2014. számú utasítása módosításának tárgyában Alkalmazását 2017. január hó 01. napjától elrendelem

Részletesebben

Adóbehajtás. ügyintéző. ügyintézés helyszíne. telefon / mellék: . Tamás Andrea. II. épület 6. iroda 06 (23) /178.

Adóbehajtás. ügyintéző. ügyintézés helyszíne. telefon / mellék:  . Tamás Andrea. II. épület 6. iroda 06 (23) /178. Adóbehajtás ügyintéző ügyintézés helyszíne telefon / mellék: e-mail Tamás Andrea II. épület 6. iroda 06 (23) 535-710/178 ado.o@budakeszi.hu 1 / 11 ADÓK MÓDJÁRA BEHAJTANDÓ TARTOZÁSOK ÜGYINTÉZÉSE a. Közigazgatási

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1 A KÖZIGAZGATÁSI ÉS HATÓSÁGI IRODA ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKACSOPORTJÁNAK FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1. AZ ELJÁRÁS CÉLJA Az. Az ügyfélszolgálat az ügyfeleket tájékoztatja, beadványaikat átveszi és hatósági ügyintézést

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Bányaszolgalommal kapcsolatos eljárások

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Bányaszolgalommal kapcsolatos eljárások TÁJÉKOZTATÓ A Fejér Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: hivatal) joghatóságába, hatáskörébe és illetékességébe tartozó közigazgatási ügyek intézéséről A hivatal illetékességi területe: Fejér megye Az

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS AZ ADÓÜGYI IRODA FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS AZ ADÓÜGYI IRODA FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA AZ ADÓÜGYI IRODA FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA 1. AZ ELJÁRÁS CÉLJA A jelen folyamatszabályozás a helyi adók kivetésével, beszedésével, a nem adózók felkutatásával, továbbá az önkormányzat adóhátralékainak és az

Részletesebben

TERVEZET. a végrehajtói kézbesítés részletes eljárási szabályairól szóló 250/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról

TERVEZET. a végrehajtói kézbesítés részletes eljárási szabályairól szóló 250/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról 1 IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM IRM/IKSZFO/1622/2010. TERVEZET a végrehajtói kézbesítés részletes eljárási szabályairól szóló 250/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról 2010. március 2

Részletesebben

Végrehajtási eljárás vázlatos áttekintés

Végrehajtási eljárás vázlatos áttekintés Végrehajtási eljárás vázlatos áttekintés 1. A vh kérelem. A végrehajtás elrendelése iránti kérelmet az arra szolgáló nyomtatványon kell előterjesztenie a félnek. Illetékességi szabályok: A fizetési meghagyás

Részletesebben

Magyar joganyagok - 254/2018. (XII. 18.) Korm. rendelet - az egyéni vállalkozók nyilv 2. oldal (5) Az igazolvány cseréjének feltétele, hogy azt az egy

Magyar joganyagok - 254/2018. (XII. 18.) Korm. rendelet - az egyéni vállalkozók nyilv 2. oldal (5) Az igazolvány cseréjének feltétele, hogy azt az egy Magyar joganyagok - 254/2018. (XII. 18.) Korm. rendelet - az egyéni vállalkozók nyilv 1. oldal 254/2018. (XII. 18.) Korm. rendelet az egyéni vállalkozók nyilvántartásával összefüggő részletszabályokról

Részletesebben

1962. évi 25. törvényerejű rendelet

1962. évi 25. törvényerejű rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 1962. évi 25. törvényerejű rendelet a külföldi választottbírósági határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, New Yorkban 1958. június 10-én kelt Egyezmény

Részletesebben

VI. MELLÉKLET. A kérelmet az alábbi hivatkozási számmal/számokkal jelölt kérelemmel/kérelmekkel együtt kell feldolgozni:

VI. MELLÉKLET. A kérelmet az alábbi hivatkozási számmal/számokkal jelölt kérelemmel/kérelmekkel együtt kell feldolgozni: VI. MELLÉKLET TARTÁSI KÖTELEZETTSÉGRE VONATKOZÓ HATÁROZAT ELISMERÉSE, VÉGREHAJTHATÓVÁ NYILVÁNÍTÁSA VAGY VÉGREHAJTÁSA IRÁNTI KÉRELEM FORMANYOMTATVÁNYA (A tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról,

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben

A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS Ket. VIII fejezet (124-152. )

A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS Ket. VIII fejezet (124-152. ) A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS Ket. VIII fejezet (124-152. ) Tartalom 9.1. A közigazgatási végrehajtás fogalma és rendeltetése 9.2.A közigazgatási végrehajtás helye a végrehajtási jogok rendszerében 9.3. A végrehajtás

Részletesebben

v é g z é s t: I n d o k o l á s

v é g z é s t: I n d o k o l á s Bajai Járásbíróság A Bajai Járásbíróság a... (... szám alatti lakos) kérelmezőnek a BAJAI HELYI VÁLASZTÁSI IRODA (6500 Baja, Szentháromság tér 1. szám alatti székhelyű) kérelmezett ellen indított választási

Részletesebben

bekezdés] vagy a vádemelés elhalasztását [Be. 222. (2) bekezdés] megelőzően kezdte meg.

bekezdés] vagy a vádemelés elhalasztását [Be. 222. (2) bekezdés] megelőzően kezdte meg. 42/2008. (XI. 14.) EüM-SZMM együttes rendelet a kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatás szabályairól A büntetőeljárásról

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató, és nyilatkozat

Adatkezelési tájékoztató, és nyilatkozat Adatkezelési tájékoztató, és nyilatkozat Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány, mint adatkezelő a hátrányos helyzetű, nyíregyházi állandó lakcímmel rendelkező a felsőoktatási alapképzésben résztvevő hallgatók

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról Zsámbék Város Képviselő-testületének 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E a telekadóról A Helyi adókról szóló (továbbiakban: Htv.) többször módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1) bekezdése,

Részletesebben

Birtokvédelmi eljárás

Birtokvédelmi eljárás Birtokvédelmi eljárás 2015. március 1-ével hatályba lépett a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II.16.) Korm. rendelet, amely a korábbi 228/2009. (X.16.) Korm. rendeletet

Részletesebben

Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlıdése Joghatósági szabályok az Európai Unióban

Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlıdése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlıdése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, 2015. November 4. Polgári eljárásjogok -Definíciók Polgári eljárásjog Nemzetközi polgári

Részletesebben

2017. évi CLI. törvény tartalma

2017. évi CLI. törvény tartalma 2017. évi CLI. törvény tartalma I. FEJEZET: ALAPELVEK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA 1. Alapelvek 1. [Törvényesség (legalitás) elve] 2. [Szakszerű és hatékony eljárás elve] 3. [A megkülönböztetés és részrehajlás

Részletesebben

A f ize tési i m egh g a h gy g ásos o e lj l á j rás

A f ize tési i m egh g a h gy g ásos o e lj l á j rás A fizetési meghagyásos eljárás Polgári eljárásjog elıadás Fogalma A közjegyzı hatáskörébe tartozó nemperes eljárás; amely során a jogosult által elıterjesztett kérelemre a közjegyzı feltételesen marasztalja

Részletesebben

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatait,

Részletesebben

Változások a fizetési meghagyásos eljárásban 2010. június 01-tıl

Változások a fizetési meghagyásos eljárásban 2010. június 01-tıl Változások a fizetési meghagyásos eljárásban 2010. június 01-tıl A nemfizetés megoldásának lehetıségei Eszköz Fizetési felszólítás Szolgáltatás korlátozása Követelés értékesítése Fizetési meghagyás és

Részletesebben

Frissítve: szeptember :54 Hatály: 2016.XII XII.31. Magyar joganyagok évi LIII. törvény - a bírósági végrehajtásról Netj

Frissítve: szeptember :54 Hatály: 2016.XII XII.31. Magyar joganyagok évi LIII. törvény - a bírósági végrehajtásról Netj 1. oldal 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a jogvitát eldöntő más

Részletesebben

ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT. Gépjárműadó kivetés. ügyintéző. Ügyintézés helyszíne. telefon / mellék: . Fodorné Kiss Bernadett

ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT. Gépjárműadó kivetés. ügyintéző. Ügyintézés helyszíne. telefon / mellék:  . Fodorné Kiss Bernadett ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT Gépjárműadó kivetés ügyintéző Ügyintézés helyszíne telefon / mellék: e-mail Fodorné Kiss Bernadett II. épület 6. szoba 06 (23) 535-710/140 ado.o@budakeszi.hu

Részletesebben

A közjegyző által elrendelt végrehajtás

A közjegyző által elrendelt végrehajtás A közjegyző által elrendelt végrehajtás I. A végrehajtásról általában, néhány alapfogalom II. Az egyes közjegyző által elrendelt végrehajtási eljárások összevetése III. Az fmh végrehajtása iránti eljárás

Részletesebben

Az Európai Fizetési Meghagyásos eljárás

Az Európai Fizetési Meghagyásos eljárás Dr. Fekete-Lupcsa Anita bírósági titkár Fehérgyarmati Járásbíróság Az Európai Fizetési Meghagyásos eljárás Az egységes európai fizetési meghagyásos eljárásrend előkészítése 1999-ben kezdődött. Az Európai

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10749. számú törvényjavaslat a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik

Részletesebben

2. oldal (2)1 Az (1) bekezdésben foglalt esetben, vagy ha a közigazgatási végrehajtást törvény rendelkezése alapján bírósági végrehajtó foganatosítja,

2. oldal (2)1 Az (1) bekezdésben foglalt esetben, vagy ha a közigazgatási végrehajtást törvény rendelkezése alapján bírósági végrehajtó foganatosítja, 1. oldal 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a jogvitát eldöntő más

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2017. (XII. 27.) IM rendelet - a polgári és közigazgatási bíró 2. oldal 3. (1) Ha a bíróság az illeték vagy költség megfizetésé

Magyar joganyagok - 30/2017. (XII. 27.) IM rendelet - a polgári és közigazgatási bíró 2. oldal 3. (1) Ha a bíróság az illeték vagy költség megfizetésé Magyar joganyagok - 30/2017. (XII. 27.) IM rendelet - a polgári és közigazgatási bíró 1. oldal 30/2017. (XII. 27.) IM rendelet a polgári és közigazgatási bírósági eljárás során meg nem fizetett illeték

Részletesebben

A jogerő és a végrehajthatóság alapkérdései

A jogerő és a végrehajthatóság alapkérdései A jogerő és a végrehajthatóság alapkérdései 1 A jogerő alapkérdései A jogerő jogtörténeti / normatani / jogdogmatikai fogalma. Elméletileg a határozat véglegességét jelenti. Összetevői: - megtámadhatatlanság,

Részletesebben

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK Hatályos:2012.07.16-2012.08.31. 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a

Részletesebben

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 1 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek

Részletesebben

Amit a végrehajtás felfüggesztéséről tudni érdemes Szerző: Dr. Molnár-Bencsik Anett

Amit a végrehajtás felfüggesztéséről tudni érdemes Szerző: Dr. Molnár-Bencsik Anett Amit a végrehajtás felfüggesztéséről tudni érdemes Szerző: Dr. Molnár-Bencsik Anett Szarvas, 2017.augusztus 14. I. Bevezető Vitathatatlan tény, hogy a bírósági végrehajtás a jogbiztonság egyik alapköve,

Részletesebben

3. A Ve a helyébe a következő rendelkezés lép : 130. (1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hi

3. A Ve a helyébe a következő rendelkezés lép : 130. (1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hi .th /z ;W 200 7 APR 16. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY 2007. évi... törvény a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról 1. A választási eljárásról szóló 1997.

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az

Részletesebben

Részlefizetés engedélyezése a jogerőre emelkedést követően, valamint a végrehajtási eljárás során Szerző: dr. Lénárd-Komjáthy Kitti Katalin

Részlefizetés engedélyezése a jogerőre emelkedést követően, valamint a végrehajtási eljárás során Szerző: dr. Lénárd-Komjáthy Kitti Katalin Részlefizetés engedélyezése a jogerőre emelkedést követően, valamint a végrehajtási eljárás során Szerző: dr. Lénárd-Komjáthy Kitti Katalin 2016. március 19. I. Bevezetés A polgári peres eljárás keretében

Részletesebben

NAV A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Art. Az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. Törvény Btk. A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978.évi IV. törvény Ctv.

NAV A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Art. Az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. Törvény Btk. A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978.évi IV. törvény Ctv. NAV A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Art. Az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. Törvény Btk. A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978.évi IV. törvény Ctv. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

I. A bíróságok végrehajtói irodájának ügyforgalmi adatai Törvényszék

I. A bíróságok végrehajtói irodájának ügyforgalmi adatai Törvényszék A 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet alapján I. A bíróságok végrehajtói irodájának ügyforgalmi adatai 2019..... Törvényszék Az eljárás tárgya Sorszám Pénzkövetelés Meghatározott cselekmény Összesen Az

Részletesebben

1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról

1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatait,

Részletesebben

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (1) bekezdés 29. pontjában,

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A Kormány /2007. (...) Korm. r e n d e l e t e az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja keretében kiírásra kerülő pályázatokon való részvételi jogosultság feltételeiről, a

Részletesebben

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET. A törvény alkalmazási köre

1994. évi LIII. törvény. a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET. A törvény alkalmazási köre 2014. 01. 01-től 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 1. A bíróságok és a jogvitát eldöntő

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény hatálybalépéséhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről és egyes törvények módosításáról (Kivonat - az elektronikus adat hozzáférhetetlenné

Részletesebben

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 1. oldal 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a külföldi felhasználásra szánt közokiratok felülhitelesítésének szabályairól

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS 20. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi

Részletesebben

T/9894. számú. törvényjavaslat

T/9894. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9894. számú törvényjavaslat a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény módosításáról

Részletesebben

Általános jogi ismeretek. Tematika:

Általános jogi ismeretek. Tematika: Általános jogi ismeretek Tematika: 1 Általános közigazgatási jog, közigazgatási alapismeretek 2 A közigazgatás intézményrendszere 3 Közigazgatási hatósági eljárás, hatáskör, illetékesség Budapest, 2014

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZJEGYZŐI HATÁSKÖRBE TARTOZÓ ELJÁRÁSOKKAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN MEGVALÓSULÓ ADATKEZELÉSEKRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZJEGYZŐI HATÁSKÖRBE TARTOZÓ ELJÁRÁSOKKAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN MEGVALÓSULÓ ADATKEZELÉSEKRŐL TÁJÉKOZTATÓ A KÖZJEGYZŐI HATÁSKÖRBE TARTOZÓ ELJÁRÁSOKKAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN MEGVALÓSULÓ ADATKEZELÉSEKRŐL I. Adatkezelők adatai I.1. Közös adatkezelés A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (a továbbiakban: MOKK)

Részletesebben

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/14237) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból 1. A polgári eljárásjog alapfogalmai: peres- ill. nem peres eljárás, az eljárás alanyai, tárgya, célja, a bírósági út. 2. A polgári eljárásjog helye a jogrendszerben,

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL ERSTE Lakáslízing Zrt. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-046409

Részletesebben

1! 7'4 S:2i? 6. 2014. évi... törvény. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény a következ ő 3038. -sal egészül ki :

1! 7'4 S:2i? 6. 2014. évi... törvény. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény a következ ő 3038. -sal egészül ki : trom~ínyszarn~ 1! 7'4 S:2i? 6. ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselői önálló indítvány 2014. évi... törvény a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáró

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVIII. törvény - a bírósági polgári nemperes eljáráso 2. oldal 2. Az e törvényben szabályozott nemperes eljárások közös

Magyar joganyagok évi CXVIII. törvény - a bírósági polgári nemperes eljáráso 2. oldal 2. Az e törvényben szabályozott nemperes eljárások közös Magyar joganyagok - 2017. évi CXVIII. törvény - a bírósági polgári nemperes eljáráso 1. oldal 2017. évi CXVIII. törvény a bírósági polgári nemperes eljárásokban alkalmazandó szabályokról, valamint egyes

Részletesebben

Iromány száma: T/617. Benyújtás dátuma: :17. Parlex azonosító: G334G4D90001

Iromány száma: T/617. Benyújtás dátuma: :17. Parlex azonosító: G334G4D90001 Iromány száma: T/617. Benyújtás dátuma: 2018-06-18 16:17 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: G334G4D90001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Urs 24ggyí,léy Hivatali. i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot. Módosító rendelkezések 11.

Urs 24ggyí,léy Hivatali. i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot. Módosító rendelkezések 11. Országgyűlési Képviselő Urs 24ggyí,léy Hivatali i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. l )! Módosító iavasla t Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A Házszabály

Részletesebben

2017. évi törvény. 1. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény módosítása

2017. évi törvény. 1. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény módosítása Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Itt az egészségügyet részletesen szabályozó törvényből két területet emelünk ki, az egészségügyi szolgáltatások szakmai követelményeire

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ. rövidített megnevezés: Hunnia Kuvasz Egyesület

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ. rövidített megnevezés: Hunnia Kuvasz Egyesület ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ a rendes tagok és a felvételt kérők személyes adatainak kezeléséhez 1. Adatkezelő megnevezése megnevezés: Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület rövidített megnevezés:

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12368. számú törvényjavaslat egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. október 1 2016. évi

Részletesebben

A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG

A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény I-XVIII. fejezetei, a 2005.évi

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 51/2014. (IV. 04.) számú KÖZLEMÉNYE az elsődleges képviselet alkalmazásáról

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 51/2014. (IV. 04.) számú KÖZLEMÉNYE az elsődleges képviselet alkalmazásáról A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 51/2014. (IV. 04.) számú KÖZLEMÉNYE az elsődleges képviselet alkalmazásáról I. Az elsődleges képviselő útján ellátott képviselet 1. Az elsődleges képviselet

Részletesebben