Gazdasági elônyök a környezetvédelmi tevékenységeken keresztül, japán módra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gazdasági elônyök a környezetvédelmi tevékenységeken keresztül, japán módra"

Átírás

1 14 Gazdasági elônyök a környezetvédelmi tevékenységeken keresztül, japán módra 8000 Székesfehérvár, Holland fasor 14. Kapcsolattartó: Vizy Antal, KEM vezetô (22) / 4010 (22) a.vizy@denso.hu Alapítás éve: 1997 Alkalmazottak száma: 600 Éves forgalom (2001): 13,7 milliárd Ft Fô termék: ECD-V5 dízeladagoló A cégrôl röviden Az 1997 áprilisában alapított DENSO Gyártó Magyarország Kft. (DMHU) a DENSO Corporation tagja, fô részvényese a DENSO Corporation és a DENSO International Europe B.V. A gyár a székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban található. 150 millió német márka befektetéssel, 1999 májusában megindult a termelés. A cég a csúcstechnikai terméknek számító, ECD-V5 típusú, forgóelosztó rendszerû adagolókat gyárt, melyek egyes alkotórészei 2 3 mm pontosságú megmunkálással készülnek. A pumpa megfelel a évben életbe lépett Euro III. károsanyag-kibocsátási szabványnak. A dízeladagoló pumpa az egyik leglényegesebb autóalkatrész a dízelmotorhoz. A precíziós megmunkálás, forgácsolás, öntés A dízeladagoló pumpa a motor egyik legkényesebb része és hôkezelés garantálja a takarékos üzemanyag-felhasználást, a motor környezetbarát mûködését és hosszú élettartamát. Az adagolókat a DMHU nem szabadpiaci forgalmazásra gyártja, hanem a lengyelországi ISUZU/POLAND gyárban elôállított Astra és Corsa típusú személygépkocsik turbó-dízel motorjainak üzemanyag ellátására. A DENSO adagolási technikája elismerésnek örvend. Az új épületek kialakításakor érdemes figyelni, nehogy kirekesszük a fényt Fôbb környezetvédelmi intézkedések A DENSO Corporation annak érdekében, hogy biztosítsa környezeti teljesítményének folyamatos javítását és a környezeti irányításának áttekinthetôségét, a vállalati mûködés érintettjei számára ISO nemzetközi szabványnak megfelelô KIR-t épített ki. Ezzel a környezetközpontú szemlélettel összhangban, a székesfehérvári üzemben már a próbatermelés során megkezdôdött az ISO szabvány kiépítése, és a gyár hivatalos megnyitását követôen 1999 novemberében a DMHU megkapta a tanúsítványt. A rendszer irányításáért a környezetvédelmi szervezet a felelôs, amelyben 13 tag vesz részt, élén a bizottság elnöke áll. A 11 különbözô részlegben környezetvédelmi koordinátorokat neveztek ki, akik a KIR-program részlegszintû megvalósításáért és egyes kisebb projektekért felelnek. A DENSO célja egy jobb környezeti állapot elérése. A termelés során a hulladék csökkentését és a termelési folyamatban keletkezô szennyvíz tisztítását végezzük. A DMHU-nál külön energiabizottságot hoztunk létre, a legracionálisabb energiafelhasználás kidolgozására és bevezetésére ben az egyik leghangsúlyosabb terület a kommunikáció fejlesztése és A KIR a dolgozók számára mindennapi gyakorlat bôvítése volt, melynek eredményeként több egyetem és fôiskola jelezte a szándékát, hogy együttmûködési kapcsolatra akar lépni velünk.

2 Denso Gyártó Magyarország Kft. 15 A KÖVET tagvállalata A DMHU a környezeti teljesítmény folyamatos javítása érdekében idôszakonként megfogalmazza környezeti céljait, és megvalósításukra részletes környezetközpontú irányítási programot dolgoz ki a szükséges intézkedések felelôseinek és a határidôk megjelölésével. Az elért eredmények részletes kiértékelésére a félévenként tartandó vezetôségi értekezleten kerül sor. Jelenlegi céljainkat a DENSO EcoVision 2005 alapján dolgoztuk ki, a helyi sajátosságok és rendszerelemek figyelembe vételével. Hangsúlyos terület a KIR erôsítése, a hulladékok csökkentése, az üvegházhatás minimalizálása, a veszélyes anyagok kiváltása és a kommunikáció erôsítése mind a társadalom, mind a szerzôdéses partnereink felé. Ha tömörítve szállíttatjuk el a hulladékot, kevesebb a fuvar Környezeti és gazdasági hatások: Beruházás Mûködési költség (éves) Az intézkedés Mióta Megtakarítás (éves) megnevezése mûködik? Környezeti javulás Megtérülési idô Energiacsökkentés, helyi világítások telepítése, fûtés és hûtés optimalizálása % termékenkénti energiamegtakarítás 13 millió Ft 12 millió Ft 87 millió Ft 2,1 hónap Ferroclean halogénmentes mosófolyadék újrahasznosítása és újrahasználata kg oldószer újrahasználata, új vásárlása 3/4-évvel csökkent 250 ezer Ft 6,7 millió Ft 15,7 millió Ft 1,5 hét Nem veszélyes hulladékok teljes körû újrahasznosításra való átadása 2000 Hulladék-újrahasznosítás és a belôle származó bevétel 700 ezer Ft 9,5 millió Ft Olajok újrahasznosítása 2001 Hulladék-ártalmatlanítási díj csökkentése 400 ezer Ft 900 ezer Ft Szennyvízkezelés utáni centrifugálás 2002 Vegyszerfelhasználás és keletkezô szennyvíziszap csökkentése 1 millió Ft 2 millió Ft 3,5 millió Ft 8 hónap A környezeti fejlesztésben szerepet játszó partnerek: DENKSTATT Kft. Kisariné Kapuszta Edit, ÉD MÉH Rt., Ankel Bt. a KIR kiépítésében és optimalizálásában segédkezett. aki folyamatosan koordinálja környezetvédelmi és veszélyes anyag kezelôi tevékenységeinket. segített megtalálni nem veszélyes hulladékainknak a legoptimálisabb kezelési megoldást. desztillálja halogénmentes mosófolyadékunkat.

3 DENSO Gyártó Magyarország Kft. Környezetbarát termékfejlesztés, környezeti könyvelési rendszer, fenntarthatósági jelentés 8000 Székesfehérvár, Holland fasor 14. Kapcsolattartó: Vizy Antal, KEM-vezetô (22) / 4010 (22) a.vizy@denso.hu Alapítás éve: 1997 Alkalmazottak száma: 1300 fô Éves forgalom: 16,45 milliárd Ft (2002) Fô termékek: - ECD V5 forgó, elosztó rendszerû, elektronikus dízeladagoló rendszer - VCT vezérmôtengely idôzítô - Common Rail gyûjtôcsöves rendszerû elektronikus dízeladagoló - DVSV vákuumkapcsoló szelep A cégrôl röviden A DENSO Gyártó Magyarország Kft-t 1997 áprilisában alapították 75 millió euró befektetéssel Székesfehérváron, a Sóstói Ipari Parkban, amely 2001-ben további 75 millió Euró befektetésével kibôvült. A gyár a DENSO Corporation tagja, fô részvényesei a DENSO Corporation, és a DENSO International Europe B.V %-ban. A cég 1999 óta ECD-V5 típusú, forgóelosztó rendszerû adagolókat gyárt turbó-dízel motorok számára, melynek egyes alkotórészei kevesebb, mint 1 mm tûréssel készülnek. Az adagoló az üzemanyagot juttatja az égéstérbe a megfelelô idôben és mennyiségben. A pumpa megfelel az Euro III. károsanyag-kibocsátási szabványnak júniusától kezdtük el gyártani a rendszervezérlô egységek közé tartozó változtatható vezérmûtengely idôzítôt (VCT). Ez a szerkezet a szelepek nyitásának és zárásának idejét szabályozza, biztosítva így a megfelelô teljesítményt (nyomatékot) és az optimális üzemanyag-felhasználást a motorban. A DENSO Corporation 1997-ben kifejlesztette a gyûjtôcsöves rendszerû (Common Rail) elektronikus dízeladagoló rendszert, amely Japánban környezetbarát termékminôsítést kapott, mivel mind a felhasznált anyagok, mind a használat során okozott környezeti hatás kisebb, mint az elôzô generációs adagolók tól már a székesfehérvári gyárban történik ennek gyártása. Szintén 2003 elején kezdtük el gyártani a DVSV-t (vákuumkapcsoló szelep), amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást az A Denso Corporation vállalatai számos autó alkatrészt gyártanak szerte a világban Japán beruházás zöldmezôben visszafelé is hatnak a környezeti mintaprogramok? üzemanyagtartályban keletkezett benzingôz újrahasznosításával. A termékkörrel egyidejûleg vevôkörünk is bôvült. Korábbi legnagyobb vásárlónk mellett ISUZU/POLSKA (a GM-csoport tagja) vevônk között tudhatjuk többek között a Toyota Motors UK-t és a Nissan-t, a Volkswagent, Fordot, és az Audit. Az új dízeladagoló az európai piac zöld terméke Fôbb környezetvédelmi intézkedések A DENSO Corporation annak érdekében, hogy biztosítsa környezeti teljesítményének folyamatos javítását és a környezeti irányításának áttekinthetôségét, a vállalati mûködés érintettjei számára, 1999 októbere óta, az ISO nemzetközi szabványnak megfelelô környezetközpontú irányítási rendszert mûködtet. Az ISO es rendszer kiegészítéseként pedig 2001 júniusában bevezettük az ISO szerinti környezeti teljesítményértékelô rendszerünket is. 20 A szervezet 2000 óta a KÖVET tagvállalata.

4 Ablakon bedobott pénz II. megtakarítások környezetvédelemmel, : a DMHU a külföldi DENSO vállalatok közül elsôként érte el a kitûzött nulla lerakott hulladék célt Az idei évben a DMHU a külföldi DENSO vállalatok közül elsôként érte el a nulla lerakott hulladék célt (angolul: zero emission ). Országos szinten, a kelet-közép európai régióban, illetve autóipari beszállítók között világszinten kiemelkedô a fenntarthatósági jelentés kiadása, mely ebben a régióban a második auditált GRI-jelentés ( volt a Budapesti Erômû Rt. jelentése mellett. A tavalyi év szintén kiemelkedô eseménye volt a Magyar Business Leader s Fórum által meghirdetett Üzleti élet a környezetért elnevezésû díj elnyerése. A évtôl bevezettük környezeti könyvelési rendszerünket, mely pontos kimutatást tesz lehetôvé a környezeti ráfordítások/beruházások és bevételek területén. Költségek, megtakarítások Környezetvédelmi beruházásokra és mûködésre fordított költség: 13 millió Ft ( Euro) A környezetvédelmi intézkedések eredményeképpen fellépô megtakarítások: 35,5 millió Ft ( Euro) Környezeti és gazdasági hatások Az intézkedés megnevezése Energetikai átvilágítás Papírfelhasználás csökkentése Kutak fúrása Mióta mûködik? Környezeti javulás Széndioxid és ózonkárosító anyagok kibocsátásának csökkentése (3565 MWh villamos energiát és m 3 gázt takarítottunk meg, ami 677,29 tonnával kevesebb CO 2 -kibocsátást eredményezett) A zöld iroda program megvalósítása, melynek során kg-mal azaz ív A4-es lappal csökkentettük papírfelhasználásunkat. A víz körforgásának rövidítése, a vízmû környezeti hatásainak csökkentése; ezáltal 3000 m 3 vizet nyertünk januárjában az autóipari beszállítók közül a világon másodikként tanúsíttattuk munka-egészségügyi és biztonságtechnikai menedzsment rendszerünket OHSAS szerint. A tavalyi évben a folyamatos fejlôdés jegyében áttértünk az ISO/TS szerinti rendszerre, amelynek 2002 kiadását a 2003-as évben bevezettük és integráltuk a KIR- és MEBIR-rendszerrel, amely a világon elsôként a DMHUnak sikerült a DENSO csoporton belül. A 2004-es évre pedig tervezzük a BS 7799 információs biztonság irányítási rendszer bevezetését is. Közép-Európa második, minôsített fenntarthatósági jelentése Beruházás Mûködési költség (éves) Megtakarítás (éves) Megtérülési idô 26 millió Ft 38 millió Ft 8 hónap 171 (2 emberóra) 268 ezer Ft 2 millió Ft 240 ezer Ft 800 ezer Ft 3 év 7 hónap 2002 tavaszán kezdtük el szervezni a városi általános iskolai programot. Kezdeményezésünkhöz az Alcoa-Köfém is csatlakozott. Ôsszel így közösen indítottuk el az általános iskolai programot, mely jelenleg nyolc székesfehérvári és öt környékbeli települést foglal magában. Az iskolák részérôl az igény fôként környezettudatosság-formáló anyagok támogatása, a környezetvédelmet oktatók számára gyakorlati tapasztalatok rendelkezésre bocsátása és telephely-látogatások iránt jelentkezett. Végül, de nem utolsó sorban 2003-ban jelentkeztünk a Tiszta, virágos és egészséges Székesfehérvárért versenyre a szomszédos Harmann-Becker Kft.-vel közösen. Ennek kiértékelésére idén novemberben kerül sor. A környezeti fejlesztésben szerepet játszó tanácsadó, beszállító, támogató a KÖVET-en kívül: Kisvegyész Bt. Kisariné Kapuszta Edit, aki folyamatosan koordinálja környezetvédelmi és veszélyes anyag kezelôi tevékenységeinket. Budapesti Erômû Rt. Urbán Katalin, aki a fenntarthatósági jelentésekkel és hozzá kapcsolódó indikátorokkal kapcsolatosan segédkezett. Nulla lerakott hulladék" program Teljes körû (közvetett vagy közvetlen) hulladékhasznosítás, azaz 1% alatti hulladékmennyiség kerül lerakásra. A lerakásra nem kerülô hulladék mennyisége 274 tonna. 7,8 millió Ft 28,2 millió Ft Alcoa-Köfém EHS bizottság. Szakmai konzultációk, tapasztalatcserék útján segítették fejlôdésünket. KÖVET-INEM Hungária Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület 21

5 DENSO Gyártó Magyarország Kft. A KÖVET tagvállalata 2000 óta. Növekvő kapacitás, kevesebb energiafelhasználás Újabb környezettudatos fejlesztések a Denso-nál 8000 Székesfehérvár, Holland fasor 14. Kapcsolattartó: Vizy Antal, KEM-vezető (22) /4010 (22) a.vizy@denso.hu Alapítás éve: 1997 Alkalmazottak száma: 3700 fő Éves forgalom: 63 milliárd Ft Fő termékek: Autóalkatrészek (Common Rail, SCC termékek, UC injektor) A cégről röviden A DENSO Gyártó Magyarország Kft-t áprilisában alapították 75 millió euró befektetéssel Székesfehérváron, a Sóstói Ipari Parkban, amely 2001-ben további 75 millió euró befektetésével kibővült. A gyár a DENSO Corporation tagja, fő tulajdonosai a DENSO Corporation és a DENSO International Europe B.V % arányban. A telephelyen autóalkatrészek gyártása folyik. Az üzemet két fő részlegre lehet osztani, az egyik területen a dízeladagoló rendszer (Common Rail) alkatrészeit készítik, a másik területen olyan rendszervezérlő eszközöket (SCC) gyártanak, melyeket benzinnel működő személygépkocsikba építenek be, ezzel csökkentve annak üzemanyag fogyasztását, és párhuzamosan a káros anyag kibocsátását is. Legújabb termékük az UC injektor, amit benzinnel üzemelő gépkocsikba szerelnek be. A termékkörrel egyidejűleg vevőkörük is bővült. Korábbi legnagyobb vásárlójuk mellett ISUZU/POLSKA (GM csoport tagja) vevőik között tudhatják többek között a Toyota Motors UK-t, a Nissant, a Volkswagent, a Fordot, és az Audit. Főbb környezetvédelmi intézkedések A DENSO 1999 óta nagy gondot fordít a környezetvédelemre. Bevezette és tanúsíttatta az ISO rendszert. A környezetvédelmi rendszer fejlesztése érdekében számos intézkedést valósított meg, így például bevezetésre került az ISO szerinti környezeti teljesítményértékelés ben megjelentette első környezeti jelentését, amely azóta kibővítve gazdasági számításokkal és társadalmi szerepvállalással, fenntarthatósági jelentéssé bővült. Ezekben a jelentésekben helyet kapnak a környezetvédelmi rendszer fejlesztésére irányuló programok és intézkedések. A 2004-es év a gyár bővítése miatt elsősorban hatósági feladatokat (vízkárelhárítási terv, hulladékgazdálkodási terv, építési engedélyek) jelentett a környezetvédelmi részleg Az épület alapterülete az utolsó bővítés után elérte az öt focipályányit 3 másodperc alatt készül el legújabb termékünk, az UC injektor számára ben viszont sikerült ismét néhány olyan intézkedést megvalósítani, ami mind a környezet, mind a gazdaság oldaláról egyaránt kedvezőbb helyzetet teremtett a cég számára. Az üzembővítés újabb kihívást jelentett a környezetvédelmi osztály számára, a mintegy 30%-kal megnőtt kapacitás tovább fokozta az energiafelhasználást és a már így is magas kibocsátást. Az Energiabizottság segítségével kidolgozásra kerültek olyan intézkedések, amelyek nem csak a költségeket, hanem a környezeti hatásokat is csökkentik. A folyamatos működés biztosításához növelni kellett a dolgozók létszámát is. Az egyik intézkedés arra irányult, hogy a felhasznált villamos energia mennyisége csökkenjen. Jó ötletnek bizonyult, hogy az öltözők világítását időkapcsolók segítségével lehet programozni. Így a lámpatestek csak a műszakváltások ideje alatt világítanak. Ezzel évente 1 millió Ft-ot takarít meg a vállalat. A másik fontos energiahordozó a földgáz, amiből 2005-ben 3,3 millió m 3 -t használt el a cég. Ilyen volumennél már érdemes akár olyan beruházást is megvalósítani, amelynek 16

6 Ablakon bedobott pénz V. megtakarítások környezetvédelemmel, hosszabb a megtérülési ideje. A közel 11 millió Ft-os beruházás során a levegő hűtéséből keletkező hőtöbblet, valamint a kazánokból távozó füstgáz energiatartalma került hasznosításra. A vállalat saját szennyvíztisztító-berendezést üzemeltet, tehát már a tisztított, kezelt víz kerül a közcsatornába. A ph érték beállítása gyakran gondot okozott, ami csak kénsav hozzáadásával volt megoldható, viszont ettől jelentősen megnőtt a szulfátkibocsátás. A termelés megnövekedése miatt ez csak tovább fokozódott, sürgősen be kellett avatkozni. Két új szennyvízkezelő szer bevezetésével sikerült megoldani ezt a problémát is. Vas-klorid adagolásával egyszerre megoldottá vált a savasabb ph kialakítása és az olajszennyeződések kicsapatása, polielektrolit hozzáadásával pedig hatékonyabbá vált a szűrés és centrifugálás. Környezeti és gazdasági hatások Az intézkedés megnevezése Mióta működik? Hőcserélő alkalmazásával nem hagyjuk, hogy veszendőbe menjen a kompresszor hőenergiája Környezeti javulás Beruházás Működési költség (éves) Megtakarítás (éves) Megtérülési idő 2000-ben megjelentette első környezeti jelentését, amely azóta kibővítve gazdasági számításokkal és társadalmi szerepvállalással, fenntarthatósági jelentéssé bővült. Ezekben a jelentésekben helyet kapnak a környezetvédelmi rendszer fejlesztésére irányuló programok és intézkedések. Szennyvízkezeléshez használt kénsav mennyiségének csökkentése új vegyszerek bevezetésével Öltözők világításának vezérlése időkapcsolók segítségével Kompresszor hűtőlevegőjének hőhasznosítása melegvíz készítésére Kazánok füstgáz energia tartalmának hőhasznosítása. A kinyert energiát a tápvíz előmelegítésére hasznosítják liter kénsav megtakarítása, kg-mal kevesebb szulfátkibocsátás 2005 Az öltözők világításának költsége 50%-kal csökkent kwh villamos energiát takarítottak meg, ami 38,66 tonnával kevesebb CO 2 kibocsátást eredményezett m 3 földgázt takarítottak meg, ami 15,24 tonnával kevesebb CO 2 kibocsátást eredményezett m 3 földgázt takarítottak meg, ami 14,9 tonnával kevesebb CO 2 kibocsátást eredményezett 500 ezer Ft 350 ezer Ft 1 millió Ft 4 hónap 2,1 millió Ft 4,6 millió Ft 5 hónap 8,7 millió Ft 4,5 millió Ft 1 év 11 hónap KÖVET-INEM Hungária Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület 17

7 DENSO Gyártó Magyarország Kft óta a KÖVET tagvállalata Amikor az álmok valóra válnak 8000 Székesfehérvár Holland fasor 14. Kapcsolattartó: Gärtner Szilvia SHE supervisor (22) (22) sgartner@denso.hu Alapítás éve: 1997 Alkalmazottak száma: fő Éves forgalom (2007): 107 milliárd Ft Fő termékek: dízel adagoló, rendszervezérlő egységek, gyújtógyertya, üzemanyag befecskendező A cégről röviden A DENSO magyarországi leányvállalata (DMHU) július 15-én alakult Székesfehérváron. Modern gépsorokkal felszerelt üzemünkben precíziós megmunkálással készülő dízel üzemanyag adagoló pumpát állítunk elő, amely a dízel motorok egyik legfontosabb alkatrésze második felétől kezdtük meg a rendszervezérlő egységek gyártását, amelyek a motorok hatékony és károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelő működését hivatottak segíteni. A világszintű technológia és munkatársaink szakértelme garantálja a tökéletes minőséget, melyet vevőink elégedettsége igazol vissza időről időre. Főbb környezetvédelmi intézkedések A DMHU környezetvédelmi intézkedéseinek alapja, az öt évenként megújuló központi a japán anyacég által kiadott EcoVision elnevezésű program. Ennek a programnak négy alappillére van: 1. Ökomenedzsment 2. Ökofactory 3. Ökoproudct 4. Ökolife A másik legfontosabb iránymutatónk a környezetvédelmi előírások, jogszabályok követése. Immáron 10. éve, hogy bevezettük és működtetjük az ISO környezetközpontú irányítási rendszert, amelyet 2003-ban integráltunk a meglévő TS minőségi- és OHSAS munka- és egészségvédelmi szabványokkal. A hármas integrálásnak elsősorban gazdaságai előnyei vannak, de nem feledkezhetünk meg az időtényező lerövidüléséről sem, hiszen a külső fél által végzett felülvizsgálatok egy időben zajlanak le gyárunkban óta az ISO szabvány segítségével folyamatosan nyomon követjük környezeti teljesítményünk alakulását. A fajlagos adatok alapján pontosabban meg tudjuk határozni azokat a területeket, ahol javításra van szükség vagy fejlesztésre van lehetőség ig elvégeztük összes termékünk életútelemzését, amelynek eredményeit közvetlenül a japán fejlesztő központ használta fel. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk néhány önként vállalt és sikeresnek mondható tevékenységünket: Az iskolaprogramot, amelyet szintén 2002 óta folytatunk. Ez annyit jelent, hogy mintegy 25 környékbeli általános iskola szaktanárának nyújtunk szakmai támogatást (környezetvédelmi témájú versenyek, szakmai előadások, és kirándulások szervezése). Több mint 8 éve működik egyetemi oktatóprogramunk is, amelynek hátterében mintegy 9 felsőfokú intézmény szerepel. Ehhez kapcsolódóan minden évben nyári gyakorlatosokat foglalkoztatunk, illetve lehetőséget biztosítunk a hallgatóknak környezetvédelmi témájú szakdolgozatok megírására is. Egy kis magyarázat a megvalósult álomhoz: 1. Energiatakarékos higiénia: ipari berendezéseink szűrőit folyamatosan tisztítani kell. Az ehhez szükséges víz a mosás után a kommunális szennyvízbe kerül. A javaslat lényege abban rejlik, hogy egy hidroforos rendszer segítségével a mosást követően elvezetjük a közeli mellékhelyiségbe, és az illemhelyek öblítéséhez használjuk fel. Így 330 munkanappal számolva mintegy m 3 közcsatornából vett ivóvíz minőségű vizet takarítunk meg. 2. Melegvíz előállítása napenergiával: A teljes rendszer 12 darab Ks C típusú vákuumcsöves napkollektor mezőből áll. Ezek a mezők egyenként 4,43 m 2 -esek, naponta darabonként

8 Ablakon bedobott pénz VII. megtakarítások környezetvédelemmel liter meleg víz előállítására képesek. Az elkészült meleg vizet egy 3 m 3 -es tárolóba vezetjük, ahol az energiáját két darab egyenként 3 kw-os bordás hőcserélő segítségével leadja. Az elkészített meleg víz a tárolók hideg vizes betáplálását végzi. A vezérlést egy erre a célra kifejlesztett szolár vezérlő végzi, ahol a rendszert a helyi viszonyokhoz lehet állítani. A berendezés napi szinten liter 60 ºC-os vizet tud elkészíteni, ez alapján éves szinten a napok számával szorozva 365 nap x liter = liter/év lenne a megtermelt meleg víz mennyisége. A szolár rendszer éves tényleges energia kiváltási rátája azonban 75%-os, az így kapott eredmény liter/év. Ennyi meleg víz előállításához szükséges energia 161,4 GJ. Ezt, ha villamos energiával kell előállítani, akkor a 44,83 MW/h, ba kerül figyelmen kívül hagyva az energia árak alakulását. Így a megtérülés időtartama 6 év, amely azonban csökkenhet is, ha az energiaárak drasztikus mértékben megváltoznak. 3. Egy sikeres körkapcsolás: a nyomásesések kiegyenlítésére történt egyszerű körkapcsolás már 0,1 bar esetén is 0,7% -os csökkenést eredményez a villamos energia felhasználásban. Az előzetes számítások szerint ezzel a rendszerrel elérjük a 0,3 bar-os csökkentést, amely nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is kedvező eredményekkel kecsegtet. 4. Takarításból megtakarítás: csarnokunk padlóját gőzborotvás takarítógépekkel tartjuk tisztán. Az ebből keletkező főként emulziós szennyvíz korábban külön tartályokban került elszállításra. A szennyvíztisztító kapacitás-bővítésével azonban felmerült a kérdés, nem lehetne-e itt helyben ártalmatlanítani? Megvizsgáltuk a szennyvíz paramétereit, illetve lefuttattunk egy tesztet a tisztítón, és örömmel mondhatjuk nemcsak óriási költséget takarítunk meg ezzel, de még a szennyvíz tisztításhoz szükséges vegyszer felhasználást is csökkentettük (a lúgosság megszüntetésére kénsavat adagolunk a tisztítandó vízhez). 5. Tovább csökkenő hulladék?! : gyárunk egy részén 1999 óta folyamatosan szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Meglévő ISO rendszerünknek köszönhetően folyamatosan fejlesztjük környezeti teljesítményünket. Egyik ilyen fejlesztésünk a 2007-ben elindított Zöld Iroda program, amelynek lényege az, hogy a kialakított adminisztratív területeken is szétválogatjuk a keletkező irodai hulladékot. Az intézkedés megnevezése Ipari szűrőberendezések mosóvizének visszaforgatása öblítésre Megújuló energiaforrás használata, melegvíz előállítása napenergia segítségével Sűrített levegős hálózat körvezetékessé alakítása Takarítási szennyvíz újrahasznosítása Szelektív gyűjtés az adminisztratív területeken Mióta működik? Környezeti javulás m 3 /év vízmegtakarítás április január június január 64 MWh/év villamos energia megtakarítás Megtakarítás: 113 MWh/év Megtakarítás: 480 m 3 elszállított szennyvíz/év 30%-os kommunális hulladékcsökkentés = évi 28 tonnával kevesebb hulladék Beruházás Működési költség (éves) Megtakarítás (éves) Megtérülési idő 790 ezer Ft 790 ezer Ft 1 év 7,8 millió Ft 1,34 millió Ft 5 év 10 hónap 9,9 millió Ft 2,7 millió Ft 3 év 8 hónap 800 ezer Ft 760 ezer Ft 1 év 1 hónap 2,2 millió Ft 510 ezer Ft 4 év 4 hónap A teljes rendszer 12 darab Ks C típusú vákuumcsöves napkollektor mezőből áll. Ezek a mezők egyenként 4,43 m 2 -esek, naponta darabonként 260 liter meleg víz előállítására képesek. Az elkészült meleg vizet egy 3 m 3 -es tárolóba vezetjük, ahol az energiáját két darab egyenként 3 kw-os bordás hőcserélő segítségével leadja. KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért 23

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018. év Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás...

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés SZEGEDI VÍZMŰ ZRT. Éves energetikai szakreferensi jelentés 217 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 Energia

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 218 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/219 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft.

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. 2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető 2013. Május 29. Cégünkről Alapítás:

Részletesebben

Energetikai szakreferensi riport Samsonite Hungária Bőrönd Kft.

Energetikai szakreferensi riport Samsonite Hungária Bőrönd Kft. Globe System Tanácsadó Kft. Energetikai szakreferensi riport 71 Szekszárd, Keselyűsi utca 5. sz. alatti telephelyéről 217 Készítette: Dávid Beatrix energetikai szakreferens (EA-6/217/83) Globe System Tanácsadó

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év Cégnév: Időszak: Inno-Comp Kft. év A jelentést készítette: Technológiatranszfer és Gazdaságfejlesztő Mérnöki Iroda Kft. (T.G.M.I. Kft.) Tompa Ferenc energetikai auditor EA-1-83/216

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENS Éves jelentés 2017

ENERGETIKAI SZAKREFERENS Éves jelentés 2017 Huonker Hungária Kft. Oldal: 1/8 ENERGETIKAI SZAKREFERENS Éves jelentés 2017 a Huonker Hungária Kft. altal végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért

Részletesebben

Nemzetközi képzési program és hálózat. az energiahatékonyságért és a költségek jelentős csökkentéséért

Nemzetközi képzési program és hálózat. az energiahatékonyságért és a költségek jelentős csökkentéséért Nemzetközi képzési program és hálózat az energiahatékonyságért és a költségek jelentős csökkentéséért Tartalom Menedzsment Technológia Szakoktatók Kiváló szakemberek Gyakorlati tapasztalattal Cél Módszer

Részletesebben

A Nemzeti Kö zszölgá láti Egyetem Fenntárthátö sá gi Stráte giá já

A Nemzeti Kö zszölgá láti Egyetem Fenntárthátö sá gi Stráte giá já A Nemzeti Kö zszölgá láti Egyetem Fenntárthátö sá gi Stráte giá já 2013. Tartalom Vezetői összefoglaló... 2 Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntarthatósági Politikája... 3 A Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 Elnöki köszöntő Termékek A DENSO Gyártó Magyarország Kft. 7. fenntarthatósági jelentése tartalmazza gazdasági, környezeti és társadalmi mutatóinkat a 2011-es évre vonatkozóan.

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

Éves jelentés. Fővárosi Vízművek Zrt. energiagazdálkodása a évben

Éves jelentés. Fővárosi Vízművek Zrt. energiagazdálkodása a évben A jelentés célja Éves jelentés Fővárosi Vízművek Zrt. gazdálkodása a 2017. évben Jelen dokumentum célja, hogy az hatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvénynek és az annak végrehajtásáról szóló 122/2015.

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél

Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél Dunastyr Polisztirolgyártó Zrt. 2014. November 4. Monostoriné Ország Mária A Dunastyr az ENI csoportban Az olasz Eni az egyik legnagyobb energiával

Részletesebben

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15.

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15. Korszerű hulladékgazdálkodás Tatabányán Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Program Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum 2017. November 15. Intézet

Részletesebben

EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások. 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály

EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások. 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály Tartalom Audi Hungaria és a környezetvédelem Stratégiai céljaink EMAS

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt.

2018. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. 2018. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Vezetői összefoglaló... 3 II.1. Az éves riport célja... 3 II.2.

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a MEY Hungária Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

EEA Grants Norway Grants

EEA Grants Norway Grants EEA Grants Norway Grants Szurovcsák András, SZURO-TRADE Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 2017. április 28. Cégismertető Az 1996-ban alakult Szuro-Trade Kft. mára a régió

Részletesebben

III.1. Alkalmazott energiafelhasználások azonosítása

III.1. Alkalmazott energiafelhasználások azonosítása 2016. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD Kokszoló Kft. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Az önkormányzati energiagazdálkodás néhány esete Dr. Éri Vilma Éghajlatváltozás, energiatakarékosság, környezetvédelem és kármentesítés VIII. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, 2006. június 6. Amiről

Részletesebben

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft

2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS. A Beton Viacolor Térkő Zrt. Készítette: Group Energy kft 2018. ÉVES SZAKREFERENS JELENTÉS Készítette: Group Energy kft Bevezető Az energia ésszerű és hatékony felhasználására egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is az utóbbi években

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Ongropack Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés Szarvasi Mozzarella Kft. 2018 Éves energetikai összefoglaló jelentés 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Megrendelő: Szarvasi Mozzarella Kft. 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Jelentést végző szervezet: Schäfer Épületgépészet

Részletesebben

Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban

Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban Kovács Tamás műszaki csoportvezető 23. Távhő Vándorgyűlés Pécs, 2010. szeptember 13. Előzmények Bongáncs utcai hulladéklerakó 1973-2006 között üzemelt

Részletesebben

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Németország környezetvédelme Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Törvényi háttér 2004-ben felváltotta elődjét a megújuló energia

Részletesebben

Energiamegtakarítási riport. a ROBERT BOSCH Elektronika Gyártó Kft. Hatvani telephely

Energiamegtakarítási riport. a ROBERT BOSCH Elektronika Gyártó Kft. Hatvani telephely Energiamegtakarítási riport a Hatvani telephely energiafelhasználásának mértékéről, valamint a megvalósított energiahatékonysági intézkedésekkel, fejlesztésekkel, üzemeltetési megoldásokkal kapcsolatos

Részletesebben

Energiapiacon is energiahatékonyan

Energiapiacon is energiahatékonyan Energiapiacon is energiahatékonyan Energia konferencia, 2017.02.02. Szalma Péter, IVR vezető- DÉMÁSZ Csoport DÉMÁSZ Csoport bemutatása Tulajdonos váltás: EDF ENKSZ Elosztói, vill. en. kereskedelmi (egyetemes

Részletesebben

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés Szarvasi Mozzarella Kft. 2017 Éves energetikai összefoglaló jelentés 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Megrendelő: Szarvasi Mozzarella Kft. 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Jelentést végző szervezet: Schäfer Épületgépészet

Részletesebben

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékból Energia 2012.10.26. Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében. A legnagyobb mennyiségű

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a EuropTec Kft. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés...

Részletesebben

Becton Dickinson Hungary Kft.

Becton Dickinson Hungary Kft. Becton Dickinson Hungary Kft. 2017. éves energiahatékonysági összefoglaló jelentés Készült a 2015. évi LVII. tv. az energia hatékonyságról, valamint a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 5. d. pontjának

Részletesebben

Energetikai szakreferensi jelentés ESZ-HU-2017RAVAK RAVAK Hungary Kft. Energetikai szakreferensi jelentés Budapest, március 21.

Energetikai szakreferensi jelentés ESZ-HU-2017RAVAK RAVAK Hungary Kft. Energetikai szakreferensi jelentés Budapest, március 21. Energetikai szakreferensi jelentés Energetikai szakreferensi jelentés Budapest, 2018. március 21. Tartalom Tartalom... 2 1. Energetikai összefoglaló... 3 2. Általános leírás... 5 3. Hőmérséklet adatok...

Részletesebben

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés a Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft. részére

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés a Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft. részére Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés a Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft. részére az alábbi törvényi kötelezettségek szerint: 2015. évi LVII. törvény 122/2015 (V.26.) kormányrendelet 2/2017.

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÚSÜZEM Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Noranda Bt. TARTALOMJEGYZÉK 1

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

2018. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. 2018. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék...2 II. Vezetői összefoglaló...3 II.1. Az éves riport célja...3 II.2. A szakreferens

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft.

2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. 2018. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Vezetői összefoglaló... 3 II.1. Az éves riport célja... 3 II.2. A szakreferens szervezet bemutatása...

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 1 Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 10cm-es polisztirol homlokzati szigetelés felhelyezése a teljes homlokzatra (1320m2). Indoklás: Az épület hőveszteségének kb. 30%-a az oldal falakon keresztül

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Veolia Energia Magyarország Zrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1 ENERGIA- RÉZZEL MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL SOROZAT/ 1 Sorozat előszó A réz tartós és fenntartható fémként, hosszú élettartammal és teljesmértékű újrahasznosíthatósággal,

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

2016. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Presta Hungary Kft.

2016. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Presta Hungary Kft. 2016. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Presta Hungary Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a PEX Automotive Systems Kft. vonatkozásában a 2018-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Zixon Kft. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft.

2018. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. 2018. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Vezetői összefoglaló... 3 II.1. Az éves riport célja... 3 II.2. A szakreferens szervezet bemutatása...

Részletesebben

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20.

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. KKV Energiahatékonysági Stratégiák Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. Áttekintés 1. Az energiahatékonyság fejlesztésének irányai 2. Energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése 3. Az ALTEO

Részletesebben

Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban. Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban. Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Tagvállalataink Új régi ISO 14001 Környezetközpontú irányítási rendszer

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

CALMIT Hungária Kft.

CALMIT Hungária Kft. CALMIT Hungária Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés év Készítette: Sourcing Hungary Kft. Tel: +36-1-769-1392 E-mail: sourcing@sourcing.hu Web: www.sourcing.hu Dátum: 2018. május 24. 1 ÜGYFÉL ADATOK

Részletesebben

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Energiamegtakarítás = függetlenség Energiamegtakarítás

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a Miskolc Holding Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÉVÍZI PALACE HOTEL Szállodai és Szolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette

Részletesebben

Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása

Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása mellett, a hatékony és költségtakarékos megoldások megtalálását.

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon Műhelymunka A SEAP finanszírozási lehetőségei: Fókuszban a megtakarítás-alapú energiaszolgáltatási

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a PRETTL Magyarországi Cégcsoport vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette Zixon Kft.

Részletesebben

ISO 14000-es szabványrendszer

ISO 14000-es szabványrendszer ISO 14000-es szabványrendszer Szabvány Jele Hazai jelzet Szabvány címe ISO 14001 MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek ISO 14004 MSZ EN

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MiReHu Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

Éves Szakreferensi Jelentés. Feralpi-Hungária Kft

Éves Szakreferensi Jelentés. Feralpi-Hungária Kft Éves Szakreferensi Jelentés 2017es év FeralpiHungária Kft 2018.05.15 1 A jelentés a havi energiafelhasználási adatokból a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak

Részletesebben

Környezetmanagement eszközök alkalmazása a gyakorlatban Fejezetek egy termelı üzem mindennapjaiból a környezetvédı szemével

Környezetmanagement eszközök alkalmazása a gyakorlatban Fejezetek egy termelı üzem mindennapjaiból a környezetvédı szemével Környezetmanagement eszközök alkalmazása a gyakorlatban Fejezetek egy termelı üzem mindennapjaiból a környezetvédı szemével 1 KÖRINFO konferencia ContiTech Rubber Industrial Kft. ContiTech AG Magunkról

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a HÉVINVEST SPA-GOLF Idegenforgalmi és Szolgáltató Zrt. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

A MEGÉPÉSZER Kft. Fenntarthatósági terve évekre

A MEGÉPÉSZER Kft. Fenntarthatósági terve évekre A MEGÉPÉSZER Kft. Fenntarthatósági terve 2013-2017. évekre Preambulum A Megépszer Kft. Miskolcon a régi kohászat területén található. A cég előzőleg N- Gép betéti társaság néven 1994-ben alakult, elsősorban

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa

ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS JELENTÉS MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. RÉSZÉRE ÉVRE. Dokumentum mappa Futur e Energy Kft. H-1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34. tel: +36 1 436-5171 fax: +36 1 436-5172 ÉVES ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS info@futurenergy.hu www.futurenergy.hu Magyarországi Központ

Részletesebben

Energiahatékonysági jelentés CORNMILL HUNGARY KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS: WATTLER KFT.

Energiahatékonysági jelentés CORNMILL HUNGARY KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS: WATTLER KFT. 2017 Energiahatékonysági jelentés CORNMILL HUNGARY KFT. ENERGETIKAI SZAKREFERENS: WATTLER KFT. Cégünk, a Cornmill Hungary Kft elkötelezett a fenntarthatóság és ezen belül is az energiahatékonysági fejlesztések

Részletesebben

AZ ISO ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) Május 14.

AZ ISO ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) Május 14. AZ ISO 50001 ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) 2013. Május 14. MI IS AZ ENERGIA? Energia: Villamos energia, gáz, üzemanyag, gőz, hő, sűrített levegő vagy más hasonló energiahordozó. MEGJEGYZÉS

Részletesebben

2017. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt.

2017. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. 2017. évi energiafogyasztási riport NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2017-ben...

Részletesebben

A Budapesti Erőmű ZRt évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4.

A Budapesti Erőmű ZRt évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4. A Budapesti Erőmű ZRt. 215. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN SO 141:25 szabvány 4.4.3 fejezet alapján 216. április Budapesti Erőmű ZRt. 215. évi környezeti tényező értékelés

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30.

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. BKSZT Tartalom Előzmények, új körülmények Tervezett jogszabály

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Clarion Hungary Elektronikai Kft. Energiafelhasználási riport 2018

Clarion Hungary Elektronikai Kft. Energiafelhasználási riport 2018 Clarion Hungary Elektronikai Kft. Energiafelhasználási riport 2018 Page: 1/7 Tartalom Előszó... 3 A vállalat energia felhasználásának alakulása 2018-ban... 4 Energetikai hatású beruházások 2018-ban...

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD POWER Kft. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása. Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök

Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása. Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök A szennyvizek hőjének energetikai hasznosítása Energiaforrás lehet a kommunális,

Részletesebben

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30.

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30. Tippek a Zöld Iroda Program megvalósításhoz 2009. szeptember 30. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések, céglátogatások, tapasztalatcserék, kiállítások; EU-s és magyar

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben