Intergraph Magyarország.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1010 1010101010 1010101010 1010101010 10 10 10 Intergraph 10101010 101010 10101010. Magyarország. info@tekire.hu, www.tekire.hu"

Átírás

1 Intergraph Magyarország

2

3 Bemutatkozás Tekiré Kft. A cég az Intergraph Corporation termékeinek egyedüli magyarországi forgalmazója és terméktámogatója. A Tekiré Kft ben alakult. Megalakulása óta folyamatosan nyereséges, dinamikusan fejlődő cég. Fő tevékenységi köre térinformatikai megoldások fejlesztése közműszolgáltatók, államigazgatási, rendvédelmi és katonai szervezetek részére. A Tekiré Kft. megalakulásától kezdve szoros kapcsolatot tart fenn az Intergraph Co.-val, a világ vezető GIS felhasználókat kiszolgáló szoftvergyártó vállalatával. A cég térinformatikai megoldásainak alapját is az Intergraph termékek alkotják. A Tekiré Kft. a térinformatikai rendszerek fejlesztéséhez, telepítéséhez, folyamatos karbantartásához szükséges összes tevékenységet ellátja: Rendszertervezés, rendszerintegrálás Hardver, alapszoftver beszerzés, hálózatépítés Technológia- és alkalmazásfejlesztés Adatgyűjtés, adatkonvertálás Oktatás Rendszertámogatás, rendszerkövetés, karbantartás Fontosabb fejlesztések és megoldások: 1. Országos Közműalaptérkép Nyivántartó Rendszer (KOMUNÁLINFÓ Zrt folyamatos fővállalkozóként) 2. Gázszakági Térinfomatikai Rendszer (FŐGÁZ Zrt folyamatos alvállalkozóként) 3. Gázszakági térkép publikáló megoldás (FŐGÁZ Zrt folyamatos alvállalkozóként) 4. Korrózióvédelmi Nyilvántartó Rendszer (FŐGÁZ Zrt folyamatos alvállalkozóként) 5. Gázszakági Térinfomatikai Rendszer - SAP Vállalatirányítási és Stratégiai Döntést Támogató Rendszer adatintegrációja (FŐGÁZ Zrt folyamatos alvállalkozóként) 6. MGCP adatgyűjtési és adatellenőrzési technológia (HM Térképészeti Kht., Geodézia Zrt., KOMUNÁLINFÓ Zrt folyamatos fővállalkozóként) Elérhetőség, kapcsolattartás: 2251 Tápiószecső, Gárdonyi utca info@tekire.hu Web: Ügyvezető igazgató: Husza György, Tar Andrea Janovszki Zsolt Husza György John Graham Üzletfejlesztési igazgató: Janovszki Zsolt Magyarország

4 Konferencia program október nap Regisztráció Intergraph stratégiája 2010-ben (H.Nagy Róbert, stratégiai tanácsadó, Intergraph CS) Intergraph technológiai áttekintés (Janovszki Zsolt, üzletfejlesztési igazgató, Tekire kft.) Ebédszünet Rendvédelmi szekció: I/CAD szoftvercsalád rendészeti és objektumvédelmi alkamazásai (Janovszki Zsolt, üzletfejlesztési igazgató, Tekiré Kft.) Mesterséges Intelligencia és térfigyelő rendszerek (MTA-SZTAKI) Physical Security Video Surveillance (Palotás Gábor, vezető tanácsadó, Cisco Systems) Kávészünet Kormányzat és környezetvédelem szekció: Inspire (dr. Lévai Pál, FÖMI) GeoMedia WebMap alapú környezeti portál és alkalmazások Törökbálint Város Önkormányzatánál (Lehoczkiné Németh Éva dr.niklasz László) Távérzékelés felhasználása a hulladéklerakók azonosításában. (Sándor Csaba, GIS szolgáltatási igazgató Tekiré Kft., Berki András EMLA) Esti program: Szabad program: Lazítás a harkányi fürdőben Gálavacsora október nap Közműnyilvántartási és ipari tervezőszoftver üzletág (Intergraph G/Tech és PPM) bemutatkozása: G/Technology solution (Intergraph CZ) Bemutatkozik a PPM (Nagy Péter, rendszeradminisztrátor, Olajterv) Kávészünet Vezetékjogi nyilvántartás (esettanulmány, Márta Gergely, vezető fejlesztő, Tekiré Kft.) Összegzés (Husza György, ügyvezető igazgató, Tekiré Kft, Leos Svoboda, igazgató, Intergraph CZ) Ebéd GeoMedia oktatás (Sándor Csaba, szolgáltatási igazgató, Tekiré Kft.)

5 Intergraph stratégiája 2010-ben H.Nagy Róbert, stratégiai tanácsadó, Intergraph CS Az elmúlt évek üzleti értelemben rég nem látott feszültségeket, bizonytalanságot hoztak. Az amerikai Intergraph Corporation egyedüli magyarországi forgalmazója a Tekiré Kft. minden erejével azon van, hogy az Intergraph invenciózus technológiáját eljuttassa Önhöz, azért, hogy a problémáira az elérhető legjobb megoldásokat kapva a jövőben eredményesebb és jobb éveket zárjon. Az előadás során átfogó képet kap az Intergraph elmúlt 40 évéről, jelenlegi helyzetéről, illetve bemutatásra kerül az összes terület és projekt amire a jövőben az Intergraph CS a tevékenységét összpontosítja a világban és ezen belül a magyar piacon.

6 Intergraph technológiai áttekintés Janovszki Zsolt, üzletfejlesztési igazgató, Tekire kft. Az előadás betekintést nyújt az Intergraph elmúlt évben végzett termékfejlesztési munkájába. Összefoglalja a Geo- Media, az I/CAD, a G/TECH és a Fotogrammetriai/adatmenedzsment termékcsaládok újdonságait, valamint képet ad a jövőbeli fejlesztési irányokról, lehetőségekről.

7 I/CAD szoftvercsalád rendészeti és objektumvédelmi alkamazásai Janovszki Zsolt, üzletfejlesztési igazgató, Tekiré Kft. Az előadás témája a rendőrségi bevetésirányítás legmagasabb szintjét képviselő szoftver bemutatása. Az Intergraph I/ CAD megoldása a hardverek és a szoftverek tökéletes interakcióját valósítja meg, miközben a technológia megfelelő működésétől emberéletek sokasága függ. A prezentáció áttekintést ad a 7/24 készenlétű architektúráról és a meglévő installációk működéséről. Az Intergraph Security üzletágának ügyfelei között cargo bázisok, repterek, kikötők üzemeltetői vannak, amelyek közül bemutatjuk a legnagyobbakat.

8 Térfigyelő rendszerek az önkormányzatok rendészeti feladatainak ellátásában Váczi Péter, titkár, MTA SZTAKI EKMK KTTT Az előadás bemutatja, hogy egy önkormányzatnak milyen guideline mentén kell elindulnia, ha a közbiztonságának javítása céljából térfigyelő rendszer kiépítését, vagy korszerűsítést tervezi.

9 Physical Security Video Surveillance Palotás Gábor, vezető tanácsadó, Cisco Systems A Cisco Systems-t a szakmai közvélemény leginkább a hálózati infrastruktúra alapjait képző berendezésekkel azonosítja, pedig a világ talán legfejlettebb hardveres biztonságtechnikai-közrendvédelmi megoldásait is a cég gyártja. Ezek bemutatására szolgál az előadás.

10 Inspire dr. Lévai Pál, FÖMI Mi az INSPIRE? Európának jobb térképi információkra van szüksége a közös politikák támogatásához, különös tekintettel a környezetvédelemre. Az Európai Parlament az Európai Tanáccsal közösen olyan intézkedést hozott 2007/2/EK (INSPIRE) Irányelv - amely lehetővé teszi az adatmegosztást az Unió területén anélkül, hogy veszélyeztetné az egyes tagállamok nemzeti szolgáltatásait. Az INSPIRE azzal a céllal indult, hogy összegyűjtse és továbbfejlessze a tagállamok térinformatikai és területi adataira (mint térképek, űrfelvételek, hőmérséklet, csapadékmennyiség ) vonatkozó szabványokat az EU-s intézkedések tervezése és megvalósítása érdekében. Ettől azt várjuk, hogy közérthetőbbé váljanak például az árvizek, a lég- és vízszennyeződés okozta problémák, amelyek nem ismernek országhatárokat.

11 ATTRIBUTE BASED SYMBOLOGY GeoMedia WebMap alapú környezeti portál és alkalmazások Törökbálint Város Önkormányzatánál Lehoczkiné Németh Éva dr.niklasz László Az e-környezetvédelem KMOP /C jelű programja keretében a Tekiré és a ViaMap Kft. GeoMedia alapú környezeti portál fejlesztését nyerte el. A kialakítandó rendszer három fő elemből épül fel, ezek: környezeti portál, környezeti információs rendszer és térinformatikai szolgáltató rendszer. A rendszerfejlesztés útján elérni kívánt közvetlen célok az alábbiak: - Interneten keresztüli betekintés biztosítása a nyilvánosság számára a település környezeti adataiba. - WEB portálon keresztül környezetszennyezés bejelentés lehetővé tétele, ill. a bejelentések sorsának nyomon követése. - Környezeti és térinformációk feldolgozásának és megosztásának biztosítása az önkormányzati munkában, a környezet állapot és a rendszer fenntarthatóságának elősegítésére. A rendszer működését számos, adatbázisba szervezett téradat készlet (alaptérkép, közműtérképek, ortofotó, DDM stb.) támogatja. A környezeti és téradatok napra készen tartása GeoMedia On Demand szoftverrel felszerelt mobil terepi adatgyűjtőkkel történik. A portál működését GeoMedia WebMap térképszerverre írt alkalmazások biztosítják. A térinformatikai szolgáltató rendszer adatbázis karbantartását GeoMedia Professional desktop GIS szoftverrel végzik.

12 Hulladéklerakók azonosítása távérzékelési módszerek segítségével Sándor Csaba GIS szolgáltatási igazgató, Tekiré Kft., Berki András, EMLA Bemutatásra kerül az a KMOP (Közép-Magyarország Operatív Program) projekt, melynek keretében a cél az illegális hulladéklerakók azonosítása a Közép-Magyarországi Régió területén távérzékelés és térinformatikai módszerek segítségével. A most induló programban algoritmust dolgozunk ki a rendelkezésre álló térinformatikai adatbázisok és távérzékelt anyagok alapján a lerakók azonosítására. Első lépésben egy hulladéklerakás szempontjából ismert területen teszteljük az algoritmust. Ez a tanulóterület a Rákos-patak vízgyűjtője lesz. A következő feladat, hogy előrejelzést készítsünk egy kisebb terület várhatóan szennyezett pontjaira vonatkozóan. Ez az előrejelző terület Törökbálint és Budapest XI. kerülete lesznek. A terepi ellenőrzési eredmények alapján az algoritmust pontosítjuk, majd elkészül az előrejelzés a teljes régióra vonatkozóan. Az azonosított hulladéklerakókat terepen ellenőrizzük. A létrejött adatbázis az Interneten is elérhető lesz, ahol lehetőség van lerakók bejelentésére is. A munkában GeoMedia Professional, Feature Analyst és GeoMedia WebMap szoftvereket használunk.

13 G/Technology solution Intergraph CZ A G/Technology egy a közmű-informatika elvárásai alapján fejlesztett nyitott, tevékenység és folyamat orientált közmű-informatikai keretrendszer, rendkívül hatékony térképi megjelenítő képességekkel. A G/Technology közművállalatok tevékenységeinek és munkafolyamatainak támogatására az erőforrások kezelésére, és optimalizálására kifejlesztett számítógépes alaprendszer, térbeli (földrajzi, térképi) információk felhasználásával. Az előadás bemutatja a rendszer nyilvántartó képességeit, és azt, hogy a XXI. században az optimális létesítménygazdálkodás gyakorlatilag nem valósítható meg fejlett szoftvermegoldás nélkül.

14 Bemutatkozik a PPM Nagy Péter, Rendszeradminisztrátor, Olajterv Az Intergraph PP&M (Process, Power & Marine) üzletága a világ egyik vezető szoftver szállítója a feldolgozó- és az energiaipar, illetve a tengeri létesítmények tervezése területén. Erőművek, olajfinomítók, ipari létesítmények 3 dimenziós tervezése, állapotfelvétele és életciklusának nyomon követése az Intergraph Co. egyedülálló, komplex technológiájára építve. A SmartPlant termékcsalád válasz a létesítménytervezés és gazdálkodás számítógépes támogatására - az atomenergia, az olajfinomítás, a kohászat, a hajóépítés, a vegyipar, a gyógyszergyártás és a konzervipar szolgálatában, - a Tekiré Kft. termékforgalmazása és technológia-támogatása mellett. Magyarországon elsőként az Olajterv csoport kezdte használni a terméket, jelenleg bevezetés alatt áll a Siemens Power Generation magyar leányvállalatánál.

15 Vezetékjogi nyilvántartás (esettanulmány) Márta Gergely, vezető fejlesztő, Tekiré Kft. A vezetékjog bejegyzési dokumentáció elkészítésének munkafolyamata jelentős emberi erő ráfordítást igényelt, még CAD-es eszközök igénybevételével is. A munkafolyamat részei a bemenő adatok előfeldolgozása, a védősáv megszerkesztése, a dokumentáció és előlapok egyenként történő elkészítése. A dokumentáció formátuma szolgáltatónként jól meghatározott és kötelezően betartandó. A dokumentáció előállítása közben sok az ismétlődő munkarész, sokszor kell azonos adatelemekkel dolgozni. Ráadásul már egy kis módosítás esetén is voltaképpen előlről kell kezdeni a teljes folyamatot. A Kommunálinfo Zrt. részére készítettük el azt a programrendszert, mely nemcsak lerövidíti a dokumentáció elkészítésének idejét, de térinformatikai adatbázissá alakítja az eddig CAD-es rajzi elemként kezelt struktúrákat. A programrendszer képes a védősáv automatikus megszerkesztésére, a területkimutatás automatikus elkészítésére, a szükséges térképi kivágatok definiálására és interaktív exportálására. Mindeközben egy központi adatbázisban tároljuk a szükséges adatokat, ami gyorsan reprodukálhatóvá és ellenőrizhetővé teszi a teljes munkafolyamatot. A szoftverek GeoMedia Professional és a MS Office rendszerekhez történő modulok fejlesztésével készültek.

16 2251 Tápiószecső, Gárdonyi utca 45.

Urbánné Gocsman Ramóna 2012.11.14. Hatékony térinformatikai megoldások Intergraph/ERDAS termékek alkalmazásával

Urbánné Gocsman Ramóna 2012.11.14. Hatékony térinformatikai megoldások Intergraph/ERDAS termékek alkalmazásával Urbánné Gocsman Ramóna 2012.11.14 Hatékony térinformatikai megoldások Intergraph/ERDAS termékek alkalmazásával Áttekintés Az Intergraph és az Erdas kapcsolata A Tekiré Kft. bemutatása Intergraph/Erdas

Részletesebben

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Több mint 25 éve közös nevezőnk a TÉR(KÉP) Műszaki Térinformatika Téradatbázis építés,

Részletesebben

Datakart Geodézia Földmérési és Térképészeti Kft.

Datakart Geodézia Földmérési és Térképészeti Kft. Jövő-központúság és rugalmasság Igényfelmérés és partnerség Funkcionalitás és kezelhetőség Kivitelezés és karbantartás Hozzáértés és motiváció Egyediség és felhasználó-központúság Egyedi szoftver és rendszermegoldások

Részletesebben

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere 20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Első lépések Döntés a Digitális Földmérési alaptérkép

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Nyertes ajánlattevő:

Földmérési és Távérzékelési Intézet Nyertes ajánlattevő: Hirdetmény Közbeszerzési Értesítő száma: 2010 / 139 Ajánlatkérő: Földmérési és Távérzékelési Intézet Nyertes ajánlattevő: TEKIRÉ Informatikai Kft. Teljesítés helye: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Részletesebben

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS Juszt András, Podolcsák Ádám Bevezetés Koszovó 2 millió lakos, 90% albán, szerb, bosnyák, török, roma, gorani kisebbségek 30 körzet, ~1300 kataszteri

Részletesebben

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére GISopen 2011, Székesfehérvár, 2011 március 16-18. Forner Miklós, Schmauder Tamás, Tancsik Ottó, Varga Felicián, Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Részletesebben

A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában

A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában Németh András geodéziai csoportvezető szakosztály elnök szakcsoport elnök PA Zrt. MIG RTFO Építészeti Osztály MFTTT Mérnökgeodéziai Szakosztály

Részletesebben

Környezeti Információs Rendszer és GIS alkalmazások

Környezeti Információs Rendszer és GIS alkalmazások Környezeti Információs Rendszer és GIS alkalmazások Lehoczkiné Németh Éva Niklasz László Előzmények A kormányzat 2008-ban hirdette meg a Közép- Magyarországi Operatív Program keretében a Környezetvédelmi

Részletesebben

Smart Strategic Planner

Smart Strategic Planner Smart Strategic Planner STRATÉGIAI FTTX HÁLÓZAT TERVEZŐ ÉS KÖLTSÉG ELEMZŐ ESZKÖZ távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés Smart Strategic Planner Térinformatikai

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

Bemutatkozás: az Intergraph Co. és a Tekiré Kft. Mi a GeoMedia? A GeoMedia 3D termékről Eszközkészlet, Ábrázolási lehetőségek

Bemutatkozás: az Intergraph Co. és a Tekiré Kft. Mi a GeoMedia? A GeoMedia 3D termékről Eszközkészlet, Ábrázolási lehetőségek A GeoMedia3D bemutatása Miről is lesz szó? Bemutatkozás: az Intergraph Co. és a Tekiré Kft. Mi a GeoMedia? A GeoMedia 3D termékről Eszközkészlet, Ábrázolási lehetőségek Navigációs eszközök A 3D nézet alapfelülete

Részletesebben

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései Dr. Niklasz László GIS OPEN konferencia 2009. március 18. 1 Tartalom 1. Bevezetés, előzmények 2. Jelenlegi

Részletesebben

CityScape Városüzemeltetési rendszer

CityScape Városüzemeltetési rendszer CityScape Városüzemeltetési rendszer Baranyi Péter GIS üzletág igazgató Cservenák Róbert okl. földmérő és térinformatikus mérnök E-mail: baranyi@varinex.hu; cservenak@varinex.hu Budapest, 2014.03.24. Milyen

Részletesebben

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Busznyák János bjs@georgikon.hu Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar,

Részletesebben

Bemutatkozik a Geometria

Bemutatkozik a Geometria Bemutatkozik a Geometria Tenke Tibor Okos Jövő Klubest Geometria Alapítva : 1986 Magyar tulajdonú IT szolgáltató Geometria csoport Geometria Kft Közmű informatika Tevékenységi terület: Magyarország, Hollandia,

Részletesebben

WEB2GRID: Desktop Grid a Web 2.0 szolgálatában

WEB2GRID: Desktop Grid a Web 2.0 szolgálatában WEB2GRID: Desktop Grid a Web 2.0 szolgálatában MAROSI Attila Csaba MTA SZTAKI atisu@sztaki.hu 2011.07.26. Áttekintés Bevezető Grid rendszerekkel szembeni elvarások változása Web 2.0 rendszerek főbb jellemzői

Részletesebben

Dr. Mihalik József (PhD) A HM Zrínyi NKft. Térképészeti Ágazatának feladatai, képességei és fejlesztési lehetőségei:

Dr. Mihalik József (PhD) A HM Zrínyi NKft. Térképészeti Ágazatának feladatai, képességei és fejlesztési lehetőségei: Dr. Mihalik József (PhD) nyá. mérnök alezredes, HM Zrínyi Nonprofit Kft. Térképészeti Ágazati Igazgatóság, szolgáltató osztályvezető, (ig. h.) mihalik.jozsef@hmzrinyi.hu www.hmzrinyi.hu A HM Zrínyi NKft.

Részletesebben

Illegális hulladéklerakók felmérése és monitorozása EU támogatással

Illegális hulladéklerakók felmérése és monitorozása EU támogatással Illegális hulladéklerakók felmérése és monitorozása EU támogatással Sándor Csaba Niklasz László Bevezetés A Környezeti Management és Jog Egyesület (angol rövidítésből EMLA) több mint 15 éve foglalkozik

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító

A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító INFORMATIKAI ÉS ÜZLETI TANÁCSADÁS RENDSZERINTEGRÁCIÓ HÁLÓZATI MEGOLDÁSOK RENDSZERTÁMOGATÁS OUTSOURCING VIRTUALIZÁCIÓ IP TELEFONRENDSZEREK A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító A-Net

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

Az INSPIRE direktíva bevezetésének jelenlegi helyzete Magyarországon

Az INSPIRE direktíva bevezetésének jelenlegi helyzete Magyarországon Az INSPIRE direktíva bevezetésének jelenlegi helyzete Magyarországon Bozó Pál - Mikus Dezső Dr. Takács András Attila kif@mail.kvvm.hu INSPIRE mért szükséges Tengerparti erózió Árvizek Tengerszint változási

Részletesebben

Komplex vállalati technológia-fejlesztés KKV-k számára (Konvergencia régiók) (GOP /B) -TERVEZET-

Komplex vállalati technológia-fejlesztés KKV-k számára (Konvergencia régiók) (GOP /B) -TERVEZET- Komplex vállalati technológia-fejlesztés KKV-k számára (Konvergencia régiók) (GOP-2011-2.1.1/B) -TERVEZET- A pályázatok benyújtása 2011. március 1-től december 31-ig lehetséges. Támogatás célja Az Új Széchenyi

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában

A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában A polgármesteri hivatal informatikai rendszere a városirányítás szolgálatában Zalán László osztályvezetı Informatikai Osztály 2013.06.10. 1/23 A hivatal informatikai hálózata 2013.06.10. 2/23 Forrás integrált

Részletesebben

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1:10 000 méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2007 konferencia A földméréstől

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP Az önkormányzatok a közterületek dönt részének gazdái. A közterületekkel kapcsolatos, nyilvántartási és üzemeltetési feladatokhoz a földhivatalokban beszerezhet földmérési

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom Információs társadalom Általános tudnivalók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár 2011.01.24. Bemutatkozás BME villamosmérnök (1965) Kandidátus (1974) c. docens

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés Összefoglaló jelentés A 2018. évi országgyűlési képviselők választásának lebonyolítási időszakában a választást támogató informatikai rendszerek működése során történt informatikai események vizsgálatáról

Részletesebben

TOGAF elemei a gyakorlatban

TOGAF elemei a gyakorlatban TOGAF elemei a gyakorlatban Vinczellér Gábor 2009.06.0406 04 8 éves szakmai tapasztalat Bemutatkozás IT Support, Programozó, jelenleg Projektvezető, Termékfejlesztési Üzletág Vezető Tanácsadási és Szoftverfejlesztési

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN 1 TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. OKOS JÖVŐ KONFERENCIA / SMART FUTURE FORUM - GYŐR 2015. október 1-2. KARESZ

Részletesebben

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések Palya Tamás FÖMI MFTTT Vándorgyűlés 2013. július 11-13. Földmérési és Távérzékelési Intézet Tartalom Mi is az az INSPIRE? Magyar helyzet FÖMI tevékenység

Részletesebben

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Kistérségi Információs Rendszer Fejlesztési Irányok Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Balaton-Park 2000. Kht. A Környezetvédelmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot, 8

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK Debrenti Attila Sándor Információs rendszer 2 Információs rendszer: az adatok megszerzésére, tárolására és a tárolt adatok különböző szempontok szerinti feldolgozására,

Részletesebben

Közművek és térinformatika GISopen - Megfelelni az új kihívásoknak

Közművek és térinformatika GISopen - Megfelelni az új kihívásoknak Közművek és térinformatika Tartalom Bevezetés A kísérletezés időszaka Az elterjedés időszaka Generációváltás Merre tartunk? Térinformatika alkalmazási területei a közműveknél Műszaki tevékenységek Hálózattervezés

Részletesebben

Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére. Sallay Péter. Kasuba-Tóth Endre

Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére. Sallay Péter. Kasuba-Tóth Endre Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére Sallay Péter ügyvezető igazgató peter.sallay@graphit.hu Kasuba-Tóth Endre PLM tanácsadó endre.kasuba-toth@graphit.hu www..hu Tartalom

Részletesebben

Létesítményüzemeltetés a gyakorlatban Korszerű létesítménygazdálkodási eszközök

Létesítményüzemeltetés a gyakorlatban Korszerű létesítménygazdálkodási eszközök Létesítményüzemeltetés a gyakorlatban Korszerű létesítménygazdálkodási eszközök Makay Gábor makay.gabor@hungarocad.hu 2012 HungaroCAD Informatikai Kft. HungaroCAD Informatikai Kft. 1022 Budapest, Bogár

Részletesebben

3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN

3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN 3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN DR. SIK ANDRÁS térbeli szolgáltatások igazgatója LECHNER TUDÁSKÖZPONT V. Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja Budapest, 2016. március 17. andras.sik@lechnerkozpont.hu

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire

Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire Megoldások a tehergépjárműpihenők parkolóhely előrejelző rendszereire Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi

Részletesebben

Cloud Akkreditációs Szolgáltatás indítása CLAKK projekt. Kozlovszky Miklós, Németh Zsolt, Lovas Róbert 9. LPDS MTA SZTAKI Tudományos nap

Cloud Akkreditációs Szolgáltatás indítása CLAKK projekt. Kozlovszky Miklós, Németh Zsolt, Lovas Róbert 9. LPDS MTA SZTAKI Tudományos nap Cloud Akkreditációs Szolgáltatás indítása CLAKK projekt Kozlovszky Miklós, Németh Zsolt, Lovas Róbert 9. LPDS MTA SZTAKI Tudományos nap Projekt alapadatok Projekt név: Cloud akkreditációs szolgáltatás

Részletesebben

Bartimex Kft. Cégbemutató

Bartimex Kft. Cégbemutató Bartimex Kft. Cégbemutató A Bartimex Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában álló, bankkártya és informatikai területen tevékenykedő, tanácsadó vállalkozás. Szakértőként elsősorban az üzleti és technológia

Részletesebben

Prototípus előállítását célzó kutatásfejlesztési projekt a GEODÉZIA Kft-nél

Prototípus előállítását célzó kutatásfejlesztési projekt a GEODÉZIA Kft-nél Prototípus előállítását célzó kutatásfejlesztési projekt a GEODÉZIA Kft-nél GEODÉZIA Földmérőmérnöki Szolgáltató Kft. Borbás Tibor műszaki igazgató 2012.11.23 A projekt legfontosabb adatai Típusa: GOP-1.1.1

Részletesebben

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT Miért? Az információ áramlás rendezetlen! Végrehajtási kontroll körülményes vagy hiányos! KSH adatbázis naprakészsége? Városról naprakész adatok

Részletesebben

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Szolgáltató Igazgatóság Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu www.geoshop.hu takacs.krisztian@fomi.hu Budapest, 2014. június 12. Mi az a Geoshop? INSPIRE = térinformatikai

Részletesebben

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft.

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Tartalom Az ECOD bevezetésének költségei Források Pályázati lehetıségek Eredmények Az ECOD bevezetésének

Részletesebben

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013.

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013. A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 29. VÁNDORGYŰLÉSE Sopron 2013. Szolgáltatásfejlesztések a FÖMI-ben www.fomi.hu www.geoshop.hu Szolgáltatási lehetőségek A Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása. Szakdolgozat Védés 2007

Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása. Szakdolgozat Védés 2007 Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása Szakdolgozat Védés 2007 Konzulens: Dr. Szepes András Készítette: Szigeti Ferenc Elızmények Szervezeti felépítés, szervezeti hierarchia Igazgató

Részletesebben

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához 1. Célkitűzések A pályázat célja egy virtuális immunológiai osztály kialakítása, amelynek segítségével a különböző betegségekkel

Részletesebben

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat 2011. szeptember 17. Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Jelenlegi helyzet TECHNOLÓGIA GIS alapú nyilvántartási rendszerek nyílt forráskódú szoftverek széleskörű

Részletesebben

Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF

Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF Az Árvízi Irányelv végrehajtásának ütemezése 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Konstrukció ütemezése EU elvárások Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF

Részletesebben

Erőforrás gazdálkodás a bevetésirányításban

Erőforrás gazdálkodás a bevetésirányításban Professzionális Mobiltávközlési Nap 2009 Új utakon az EDR Erőforrás gazdálkodás a bevetésirányításban Fornax ZRt. Nagy Zoltán Vezérigazgató helyettes Budapest, 2009. április 9. Tartalom 1. Kézzelfogható

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA

ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA Jelenlegi helyzet Gemini II., XIII., XV., XVIII., XIII. kerület Minerva III., VIII., XII., XVII. kerület Digikom IV., X., XXII. kerület Fortemap V., VII. kerület Gispán XX.,

Részletesebben

AZ INSPIRE irányelv földügyi vonatkozásai. GISOpen 2009.

AZ INSPIRE irányelv földügyi vonatkozásai. GISOpen 2009. AZ INSPIRE irányelv földügyi vonatkozásai GISOpen 2009. A földügyi igazgatás a gazdasági élet, a mezőgazdaság és hitelforgalom alapjának egyik legnagyobb összetevőjével, a termőfölddel és az ingatlanokkal

Részletesebben

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen Autodesk Geospatial megoldások Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen GISOPEN 2010 Baranyi Péter VARINEX Informatikai Zrt. baranyi@varinex.hu GISOPEN 2010 VARINEX 1 Tartalom

Részletesebben

Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80

Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80 Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80 Herczeg Iván Mesteroktató Semmelweis Egyetem. Szervező mérnök First

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

innovációra és nemzetközi együttműködések

innovációra és nemzetközi együttműködések Tények és adatok Alapítás 1993 Tulajdonosok 100%-ban magyar tulajdonosi kör Éves forgalom 300 millió Forint C é g p r o fi l A 1993-ban alapított vállalkozás, fő profilja üzleti informatikai megoldások

Részletesebben

Helyünk a térinformatikában GIS OPEN - 2014

Helyünk a térinformatikában GIS OPEN - 2014 Helyünk a térinformatikában GIS OPEN - 2014 Pallos Péter Termékek & Megoldások Zeno Connect Zeno SDK Zeno 10 /15 with 3,5G CS25 with LRBT Leica GIS A közelmúlt fejlesztései Zeno 10 /15 GG02plus CS25 Zeno

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2012. SZEPTEMBER

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2012. SZEPTEMBER Kedves Partnerünk! Kedves Hölgyem/Uram! Szeretnénk tájékoztatni az újonnan megjelenő, és a folyamatosan beadható pályázatokról. Budapesti és Pest megyei cégek számára a pályázati lehetőségek jelentősen

Részletesebben

ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ. Az ELTE-Soft KMOP-1.1.2-08/1-2008-0002 jelű pályázat zárórendezvénye 2012.05.31.

ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ. Az ELTE-Soft KMOP-1.1.2-08/1-2008-0002 jelű pályázat zárórendezvénye 2012.05.31. ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ Az ELTE-Soft KMOP-1.1.2-08/1-2008-0002 jelű pályázat zárórendezvénye 2012.05.31. Stratégiai jellemzők Cél hazai szoftveripar versenyképességének

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa. MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT

Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa. MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT A pályázat célja Technológia kidolgozása: légifelvételek nyilvántartására; nézőképek előállítására; a nyilvántartott

Részletesebben

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 Előadó: Kaszás Kata, szakmai vezető Belügyminisztérium 2016. november 10. Témák Projekt

Részletesebben

PD- Team. A cégcsoport rövid bemutatója. Hálózatszámítás és modellezés PLANDOC. Tömeges adatbevitel GIS adatbázisból - PDACT

PD- Team. A cégcsoport rövid bemutatója. Hálózatszámítás és modellezés PLANDOC. Tömeges adatbevitel GIS adatbázisból - PDACT PD- Team Tartalom: A cégcsoport rövid bemutatója Hálózatszámítás és modellezés PLANDOC Tömeges adatbevitel GIS adatbázisból - PDACT Adatbevitel folyamatmenedzsmentje - INDAT PD- Team Tevékenységek: Kisfeszültségű

Részletesebben

Ellenőrzés kialakulása

Ellenőrzés kialakulása 2016. február 26. Címszavakban. Ellenőrzés kialakulása Cél: a hadsereg fenntartási költségeinek vizsgálata a költségvetés felhasználásának és az adófizetési kötelezettség teljesítésének az ellenőrzése

Részletesebben

Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel. Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András

Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel. Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András Mi a CRM? A Customer Relationship Management, vagyis az ügyfélkapcsolat-menedzsment kifejezés

Részletesebben

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE)

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Cloud Computing a gyakorlatban Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Az el adás felépítése CLOUD ALKALMAZÁSI FELMÉRÉSEK CLOUD COMPUTING DEFINICIÓK CLOUD SZOLGÁLTATÁSI ÉS ÜZEMEL-

Részletesebben

Európai Közösségek Vízügyi, energiaipari, szállítási és távközlési ágazatok Szerződés odaítélése

Európai Közösségek Vízügyi, energiaipari, szállítási és távközlési ágazatok Szerződés odaítélése 1/5 HU-Békéscsaba: Szoftvercsomag és információs rendszerek 2009/S 96-137736 TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL EGYES ÁGAZATOKBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK): Békés

Részletesebben

Az alkalmazás minőségbiztosítás folyamata Fókuszban a teszt-automatizálás

Az alkalmazás minőségbiztosítás folyamata Fókuszban a teszt-automatizálás Az alkalmazás minőségbiztosítás folyamata Fókuszban a teszt-automatizálás Alvicom HP szeminárium 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without

Részletesebben

Térinformatikai kihívások a természetvédelem előtt

Térinformatikai kihívások a természetvédelem előtt Térinformatikai kihívások a természetvédelem előtt Dr. Attila András Takács attila.andras.takacs@fm.gov.hu c. egyetemi docens Természetmegőrzési Főosztály Tartalomjegyzék A természetvédelmi és az ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Magellan térinformatikai GPS vevők GIS OPEN konferencia 2007 Székesfehérvár Érsek Ákos, Guards Zrt.

Magellan térinformatikai GPS vevők GIS OPEN konferencia 2007 Székesfehérvár Érsek Ákos, Guards Zrt. Magellan térinformatikai GPS vevők GIS OPEN konferencia 2007 Székesfehérvár Érsek Ákos, Guards Zrt. Vezető gyártó a GNSS navigációban és helymeghatározásban 1 Fedezze fel a Magellan-t 2006. Augusztus 31.-én

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Kolesár András Olasz Angéla 4. HUNAGI Budapest, 2013. április 4. Földmérési és Távérzékelési Intézet Térinformatikai Igazgatóság Áttekintés

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

A műszaki nyilvántartás-szervezés a közlekedésbiztonság tükrében

A műszaki nyilvántartás-szervezés a közlekedésbiztonság tükrében Kovács Dénes Igazgató Forgalomtechnikai és Műszaki nyilvántartási Igazgatóság BKK Közút Zrt. Visszatekintés: Milyen állomásokon keresztül jutottunk a KARESZ-ig? 1. Kanyar AutoCAD alapú vektoros - felmérés

Részletesebben

GISopen 2013 konferencia. Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben

GISopen 2013 konferencia. Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben GISopen 2013 konferencia Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben www.fomi.hu www.geoshop.hu Az adatokhoz való hozzáférés, szolgáltatási formák A Földmérési és Távérzékelési Intézet a térbeli adatok tekintetében

Részletesebben

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK. Unio Tender Europa Kft.

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK. Unio Tender Europa Kft. PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Unio Tender Europa Kft. Miről lesz szó? I. Általános szabályok az ÚSZT vállalkozásfejlesztési pályázataira vonatkozóan II. III. IV. Célok, tények az ÚSZT-ről Jelenleg nyitva álló

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Oktatási keretrendszer. Aba 0 perces ügyintézés pilot projekt

Oktatási keretrendszer. Aba 0 perces ügyintézés pilot projekt 1 Aba 0 perces ügyintézés pilot projekt 1 Közigazgatás jelene 2 Problémák Lassú ügyintézési folyamat Államháztartásnak költséges működés Cél Hatékonyság növelése Legyen gyorsabb, egyszerűbb Költség csökkentés

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

XVIII. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonalmádi, Hotel Ramada, 2015. március 26-27.

XVIII. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonalmádi, Hotel Ramada, 2015. március 26-27. 8 00 10 00 Regisztráció 10 00 10 15 A konferencia megnyitása: Dr. Kiss Csaba szakmai alelnök, 10 15 12 00 Előadások Köszöntés Rudolf Viktor elnök, A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon Rudolf

Részletesebben

KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK LOGISZTIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE SORÁN. Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó

KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK LOGISZTIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE SORÁN. Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK LOGISZTIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE SORÁN Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó KÉRDÉSEK ÉS IGÉNYEK MI az Optimális megoldás Fejlesztés fő céljai Versenyképesség növelés, meghatározó

Részletesebben

TAKARNET24 szolgáltatásai

TAKARNET24 szolgáltatásai TAKARNET24 szolgáltatásai Szilvay Gergely Földmérési és Távérzékelési Intézet ÖSSZEFOGLALÁS A Digitális Földhivatal k özéptávú fejlesztési terv első lépések ént a befejezéséhez k özeledik az EKOP-1.1.3

Részletesebben

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

Eszköz és karbantartás management

Eszköz és karbantartás management Eszköz és karbantartás management Hangoljuk össze a vállalati tevékenységeket a CabMap GIS rendszerével IBM Maximo: A vállalat komplex tevékenységének felölelésére alkalmas rendszer, mely által egy egységes

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

2243 Kóka, Kossuth Lajos utca 2. Szathmári Márton - Tápiószecső FC női csapat edző (+36 30 740 0283)

2243 Kóka, Kossuth Lajos utca 2. Szathmári Márton - Tápiószecső FC női csapat edző (+36 30 740 0283) A torna szervezője: A torna helyszíne: Tápiószecső Football Club Berki Krisztián Sportcsarnok 2243 Kóka, Kossuth Lajos utca 2. Kapcsolattartó személy: Szathmári Márton - Tápiószecső FC női csapat edző

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben:

VP Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben: BORÁSZAT TERMÉKFEJLESZTÉSÉNEK ÉS ERŐFORRÁS-HATÉKONYSÁGÁNAK TÁMOGATÁSA VP3-4.2.2-16 A Felhívás célja hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelőnek minősülő, továbbá a nem mezőgazdasági termelőnek

Részletesebben

Nyílt forráskódú térinformatikai eszközök Dolleschall János

Nyílt forráskódú térinformatikai eszközök Dolleschall János Nyílt forráskódú térinformatikai eszközök Dolleschall János Compet-Terra Bt. Cascadoss Magyarország SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatika Tanszék Cascadoss projekt Mi a Cascadoss: nemzetközi, vízesésszerű

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

Ügyfél- és címadatok feldolgozása Talenddel

Ügyfél- és címadatok feldolgozása Talenddel Ügyfél- és címadatok feldolgozása Talenddel 2012.október 4. Dr. Miskolczi Mátyás, Kiss György A Stratisról röviden Jellemzők - Alapítva: 1998 - Tisztán magyar tulajdon - 50 tanácsadó - 140 ügyfél - 500+

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen. Időpont: Február 17-18, 2014.

Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen. Időpont: Február 17-18, 2014. 1 Kétnapos konferencia Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen Időpont: Február 17-18, 2014. Helyszín: NH Budapest City Hotel 1137

Részletesebben

Egységes Digitális Közműnyilvántartás

Egységes Digitális Közműnyilvántartás Egységes Digitális Közműnyilvántartás Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2233/2007. (XII. 12.) Korm. Határozat a közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben