KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT"

Átírás

1 DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa /2011. ( ) sz. határozatával elfogadta, hatályos: december 01-től. A szenátus módosításai: Dunaújváros

2 1. kiadás 0. módosítás 2 (7). oldal TARTALOMJEGYZÉK Általános rész A Közalkalmazotti Szabályzat megkötése, hatálya 3 2. A Közalkalmazotti Szabályzat felülvizsgálata, módosítása A Közalkalmazotti Szabályzat felmondása.3 4. A jogok gyakorlásának és a kötelezettségek teljesítésének alapvető szabályai.3 A Közalkalmazotti Tanács működése A működés dologi és személyi feltételeinek biztosítása.4 6. A Közalkalmazotti Tanács működéséhez biztosított költségvetés.4 7. Az információ átadás rendje A Közalkalmazotti Tanács működési rendje.4 Az együttműködés szabályai 5 A Közalkalmazotti Tanács jogosítványai 5 9. Az együttdöntési jog A véleményezési jog A tájékozódáshoz való jog A szabályozási jog..6 A Közalkalmazotti Tanács egyéb jogai és kötelességei A KT tagjainak munkaidő kedvezménye A KT tagjainak munkajogi védelme A Közalkalmazotti Tanács magatartása sztrájk alatt...7 Záró Rendelkezések Vegyes és átmeneti rendelkezések.7

3 1. kiadás 0. módosítás 3 (7). oldal Általános rész Létrejött a közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény (Kjt.) által adott felhatalmazás alapján, e törvény és a Munka Törvénykönyve (Mt.), az évi XXII. törvény idevonatkozó rendelkezéseinek értelemszerű alkalmazásával a Dunaújvárosi Főiskola rektora, mint munkáltató (a továbbiakban: munkáltató) és a Dunaújvárosi Főiskola én megalakult Közalkalmazotti Tanácsának (a továbbiakban: KT) közös elhatározásából. A Közalkalmazotti Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) célja, hogy a KT számára biztosítsa a törvény által megszabott részvételi jogok gyakorlását a közalkalmazottak közössége nevében, szabályozza a munkáltató és a KT kapcsolatrendszerét, együttműködésének módjait, rögzítse a KT tagjait megillető kedvezményeket és munkajogi védelmüket. 1. A Közalkalmazotti Szabályzat megkötése, hatálya (1) A szabályzat hatálya a Dunaújvárosi Főiskola (a továbbiakban: a DF) valamennyi szervezeti egységére és közalkalmazottjára kiterjed, határozatlan idejű időtartammal. (2) A Szabályzatot a DF nevében a rektor, a Közalkalmazotti Tanács képviseletében annak elnöke írja alá. (3) E szabályzat a kihirdetéssel lép hatályba. 2. A Közalkalmazotti Szabályzat felülvizsgálata, módosítása (1) A felek a Szabályzatot rendszeresen, de legalább évenként felülvizsgálják, szükség szerint módosítják. A Szabályzat megalkotása idején a DF és a reprezentatív szakszervezetek között hatályban van érvényes kollektív szerződés. (2) A Szabályzat módosítása szükséges: - ha a Szabályzat valamely része jogszabállyal ellentétes, - ha valamelyik fél írásban kezdeményezi a változtatást, - ha az érvényben lévő kollektív szerződés bármilyen okból hatályát veszíti. (3) A már egyszer módosított Szabályzat újabb modifikálását ha az nem jogszabályon alapszik- hat hónapon belül nem lehet kezdeményezni. (4) A felek megegyeznek abban, hogy paritásos elven működő Egyeztető Bizottságot (Bizottság) hoznak létre. A Bizottságot minden esetben működtetik, amennyiben a Szabályzat értelmezésében, a módosításokra tett javaslatokban nem tudnak megállapodni, vagy a Szabályzatot valamelyik fél részben, vagy egészében felmondja. A bizottság tagjai: A Rektor (illetve az általa megbízott személy), a Főtitikár, a KT. Elnöke (vagy az általa megbízott KT tag) és a reprezentatív szakszervezet képviselője. (5) A Szabályzat módosítására mindkét fél írásbeli javaslatot tehet, amelyről az Egyeztető Bizottságnak 10 napon belül állást kell foglalnia. 3. A Közalkalmazotti Szabályzat felmondása (1) A Szabályzatot bármelyik fél három hónapos határidővel, részben, vagy egészében felmondhatja. A Szabályzat részbeni felmondásakor, a kifogásolt rész kivételével a dokumentum továbbra is érvényben marad. A Szabályzat részleges, vagy teljes felmondása esetén a Bizottságot 10 napon belül össze kell hívni. (2) A Szabályzat érvényét veszti, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, vagy a KT működése befejeződik.

4 1. kiadás 0. módosítás 4 (7). oldal 4. A jogok gyakorlásának és a kötelezettségek teljesítésének alapvető szabályai (1) A munkáltató és a KT a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során köteles együttműködni. (2) A KT tagjai a tudomásukra jutott adatokat, tényeket csak a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek a veszélyeztetése, a közalkalmazottak személyiségi jogainak megsértése nélkül hozhatják nyilvánosságra. (3) A felek a közalkalmazottra vonatkozó tényt, adatot, véleményt harmadik személlyel csak a törvényben meghatározott esetben, az érintett hozzájárulásával közölhetnek. (4) A KT tagjai kötelesek a tevékenységük során tudomásukra jutott munkahelyi titkot, valamint a munkáltatóra, annak tevékenységére vonatkozó alapvető fontosságú információkat megőrizni. A Közalkalmazotti Tanács működése 5. A működés dologi és személyi feltételeinek biztosítása (1) A munkáltató a KT működéséhez biztosítja és rendelkezésre bocsátja az ott lévő berendezések használatával együtt a szükséges helyisége(ke)t. (2) A munkáltató a KT számára lehetővé teszi telefon, telefax, számítógép hálózat használatát, biztosítja a küldemények postázását. (3) A KT információinak közzétételére a munkáltató az intézményi szokásoknak megfelelően hirdető táblák használatát biztosítja. 6. A Közalkalmazotti Tanács működéséhez biztosított költségvetés (1) A munkáltató a KT működéséhez a költségvetés helyzete figyelembevételével, a Gazdasági Főigazgatóval történt egyeztetés során megállapított, éves költségvetési keretet biztosít, amit az éves költségvetési tervében külön soron szerepeltet. Ebből a keretből fedezi a KT a) a papír és írószer beszerzését, - beszerzése a raktári készletből a részére nyitott témaszámra, b) telefonhasználat külön kóddal, a külön témaszám terhére történik b) a kiküldetési költséget, c) a továbbképzések részvételi díját, d) a működtetést segítő és tájékoztató kiadványok, közlönyök beszerzését, e) az esetleges szakértők díjait, f) az egyéb kiadásokat. (2) Az elszámolások rendjét a KT elnöke és a gazdasági igazgató közösen szabályozza. 7. Az információ átadás rendje (1) A munkáltató vállalja, hogy a Szenátus és a Rektori Tanács dokumentumain kívül (előterjesztések, határozatok) a KT rendelkezésére bocsátja a feladatok ellátásához szükséges, a részvételi jogokat érintő határozatokat, belső szabályzatokat, utasításokat. A belső szabályzatok az N meghajtó megfelelő mappájában érhetőek el, amelyhez a munkáltató megfelelő felület létrehozásával a KT. Elnöke és tagjai részére hozzáférési jogot biztosít. (2) A KT tájékoztatja a munkáltatót ügyrendjéről, határozatairól, állásfoglalásairól és a tevékenységéről. A KT. ügyrendjét írásos formában annak elfogadásától számított 15 napon belül megküldi a munkáltató részére.

5 1. kiadás 0. módosítás 5 (7). oldal 8. A Közalkalmazotti Tanács működési rendje (1) A KT az ügyrendjét maga határozza meg. Az ülésein gyakorolja a vezetésben való közalkalmazotti részvétel jogát. Az üléseket az elnök hívja össze. Rendkívüli ülést kell összehívni, ha azt a KT valamely tagja, vagy a munkáltató kéri. (2) A KT a döntéseit, határozatait - az egyetértési jog gyakorlásának és a személyi kérdésekkel kapcsolatos döntések és határozatok eseteit kivéve - nyílt szavazással, szótöbbséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén az elnök szava dönt. (3) Az együttdöntési jog gyakorlásának esetén a határozat meghozatalához kétharmados többség szükséges. (4) A személyi kérdésekkel kapcsolatos szavazás titkos. (5) A KT határozatképes a tagok legalább felének részvétele esetén. (6) A KT ülésein a tagok csak személyesen vehetnek részt. Az együttműködés szabályai A Közalkalmazotti Tanács jogosítványai 9. Az együttdöntési jog (1) A KT-t együttdöntési jog illeti meg a Kollektív Szerződésben meghatározott jóléti célú pénzeszközök felhasználásáról, az ilyen jellegű intézmények és ingatlanok hasznosításáról. (2) A munkáltató a Kollektív Szerződésben meghatározott jóléti célú pénzeszközök felhasználása előtt köteles a KT tudomására hozni a tervezett intézkedést. Az együttdöntési jog megvalósulása a KT-tól beszerzett előzetes hozzájárulást jelenti. Az együttdöntési jog megsértésével hozott döntés érvénytelen, melynek megállapítása iránt a KT az illetékes Bírósághoz fordulhat. (3) A munkáltatónak a tervezett intézkedésről legalább 15 nappal korábban szükséges tájékoztatnia a KT-t. A KT az intézkedésekkel kapcsolatos álláspontját 15 napon belül írásban közli a munkáltatóval. Ennek elmulasztása az intézkedéssel való egyetértést jelenti. (4) Az együttdöntési jog a jóléti célú intézményekkel és ingatlanokkal kapcsolatos bármely intézkedésre (vásárlás, elidegenítés, hasznosítás, annak megváltoztatása, lízingbe adás, társaságba való apportálás, alapítványba való bevitel, megterhelés, stb.) kiterjed, s a jövőben megszerzendő jóléti célú intézményekre, ingatlanokra is vonatkozik. (5) A KT egyetértési jogát a jóléti intézmények és ingatlanok hasznosításáról szóló tervek, elképzelések elfogadásával, a felsorolt ügyletek jóváhagyásával gyakorolja. 10. A véleményezési jog (1) A munkáltató döntése előtt köteles a KT-val véleményeztetni: - a munkáltató gazdálkodásából származó bevétel felhasználásának tervezetét, - a munkáltató belső szabályzatainak tervezetét, - a közalkalmazottak nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedés tervezetét, - a korengedményes nyugdíjazásra és az egészségkárosodott, megváltozott munkaképesség közalkalmazottak rehabilitációjára vonatkozó elképzeléseket, - a közalkalmazottak képzésével összefüggő terveket, - a munkáltató munkarendjének kialakítását, az éves szabadságolási tervet. A munkáltató legalább félévente köteles tájékoztatni a KT-t a részmunkaidős és határozott időre szóló foglalkoztatás helyzetének alakulásáról.

6 1. kiadás 0. módosítás 6 (7). oldal (2) A munkáltató a tervezett intézkedésről legalább 15 nappal korábban köteles tájékoztatni a KT-t. A KT az intézkedésekkel kapcsolatos álláspontját 15 napon belül írásban közli a munkáltatóval. Ennek elmulasztása az intézkedéssel való egyetértést jelenti. (3) A válaszadásra irányadó 15 napos határidő a tervezetnek a KT elnökéhez, vagy az ügyrendben megjelölt más személyhez való megérkezésétől számítandó. (4) A KT véleménye a munkáltatóra nézve nem kötelező, de a vélemény kikérésének elmulasztása a döntés érvénytelenségét vonja maga után. 11. A tájékozódáshoz való jog (1) A KT az egyetértési és a véleményezési jogkörébe tartozó jogosítványai gyakorlásával összefüggésben a munkáltató nyilvántartásába betekinthet. (2) A KT a munkáltatótól minden olyan kérdésben tájékoztatást kérhet, amely a közalkalmazottak közalkalmazotti jogviszonyával gazdasági és szociális érdekeivel összefügg, az egyenlő bánásmód követelménye betartásával kapcsolatos. A munkáltató a tájékoztatást nem tagadhatja meg. (3) A KT a teljes munkavállalói létszámra vonatkozó feldolgozott adatokról is kérhet tájékoztatást. (4) A munkáltató köteles biztosítani, hogy az egyetértési, véleményezési jogkörbe tartozó elő terjesztések, szabályzattervezetek, intézkedéstervezetek a KT által igényelt példányszámban az egyes jogok gyakorlásánál a közlésre előírt határidőben a KT rendelkezésére álljanak. 12. A szabályozási jog (1) A KT a munkáltatóval együtt készíti el a Közalkalmazotti Szabályzatot. A Közalkalmazotti Szabályzat a Kollektív Szerződésre tartozó kérdéseket csak akkor szabályozhat, ha a munkáltatóval nincs kollektív szerződéskötésre jogosult szakszervezet. A Közalkalmazotti Tanács egyéb jogai és kötelességei 13. A KT tagjainak munkaidő kedvezménye (1) A KT tagját havi munkaideje tíz százalékának, elnökét havi munkarendje tizenöt százalékának megfelelő munkaidő kedvezmény illeti meg. A kötelező óraszámmal oktató tanárok 10 % órakedvezményben részesülnek. A kedvezmény idejére távolléti díj jár. (2) A KT vállalja, hogy a munkaidő kedvezmény feltétlenül indokolt mértékét nem lépi túl. A munkaidő kedvezmény kiszámítása során maximum 2 hónapra jutó kedvezmény vonható össze, 2 hónap után elveszik a még fel nem használt kedvezmény. (3) A KT tagja a munkaidő kedvezmény igénybevételéről legkésőbb az igénybevételt megelőzően 8 munkanappal tájékoztatja közvetlen munkahelyi vezetőjét. A munkahelyi vezető a kedvezmény igénybevételét nem akadályozhatja meg, a KT tagját ezzel kapcsolatban megkülönböztetés nem érheti. (4) A rendkívüli fizetett szabadságot a KT elnöke írásban, 10 nappal az igénybevétel előtt köteles bejelenteni annak a munkahelyi vezetőnek, aki a KT tagjának a szabadságot engedélyezheti. 14. A KT tagjainak munkajogi védelme (1) A KT előzetes egyetértése szükséges a KT elnökének, tagjainak a munkáltató által kezdeményezett más munkahelyre történő beosztásához, a közalkalmazotti jogviszonynak a munkáltató által rendes felmondással (nyugdíjazás esetében is) való megszüntetéséhez.

7 1. kiadás 0. módosítás 7 (7). oldal (2) A rendkívüli felmentés előtt előzetesen ki kell kérni a KT véleményét. Fegyelmi eljárás megindítása előtt, más munkahelyre való beosztásról előzetesen értesíteni kell a KT-t. (3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott védelem a KT elnökét, tagjait megbízatásának idejére, illetve annak megszűnését követő 1 évre illeti meg, ha a tisztséget legalább 6 hónapon át betöltötte. (4) A KT elnökének és tagjainak védelmét szolgálja, hogy a munkáltató közéleti tevékenységük miatt semmiféle hátrányt nem alkalmaz. A KT hangsúlyozza, hogy tevékenységével összefüggő jogosultságait a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően gyakorolja. 15. A Közalkalmazotti Tanács magatartása sztrájk alatt (1) A KT a munkáltatónál szervezett sztrájkkal kapcsolatban pártatlan magatartás betartására köteles. Ennek értelmében sztrájkot nem szervezhet, azt nem támogathatja, s nem is akadályozhatja. (2) A KT sztrájkhoz csatlakozó tagjainak megbízatása a munkabeszüntetés idejére szünetel. Záró Rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti rendelkezések (1) A KT és a munkáltató között felmerült jogvitának nem minősülő közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő vita (kollektív munkaügyi vita) esetén a Mt ban foglaltak szerintiek az irányadók. (2) A KT munkaügyi jogvita esetén az Mt ban foglaltak szerint járhat el. (3) A munkáltató köteles elősegíteni, hogy a Szabályzatot a közalkalmazottak megismerjék. (4) A Szabályzatot a Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa a XXX./2010. (XXX /10.) számú határozatában egyetértéssel tudomásul vette. Dunaújváros, november 30. Dr. Bognár László rektor Dr. Buza Antal közalkalmazotti tanács elnöke

Közalkalmazotti Szabályzat. Bevezető rendelkezések

Közalkalmazotti Szabályzat. Bevezető rendelkezések Közalkalmazotti Szabályzat A Debreceni Egyetem (DE) és az intézmény Közalkalmazotti Tanácsa (KT) a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) 17. -a alapján Közalkalmazotti Szabályzatot

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA 2014. szeptember 25. 1 Közalkalmazotti Szabályzat A Debreceni Egyetem (DE) és az intézmény Közalkalmazotti Tanácsa (KT) a Közalkalmazottak jogállásáról szóló

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Közalkalmazotti Tanács működési feltételei A Közalkalmazotti Tanács tagjainak védelme A munkáltató és a Közalkalmazo

TARTALOMJEGYZÉK A Közalkalmazotti Tanács működési feltételei A Közalkalmazotti Tanács tagjainak védelme A munkáltató és a Közalkalmazo 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási követelményrendszer 6. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI TANÁCSÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KÖZALKALMAZOTTI TANÁCSÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA KÖZALKALMAZOTTI TANÁCSÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA OM azonosító: 031202 KÖZALKALMAZOTTI TANÁCSÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM LYCÉE FAZEKAS MIHÁLY INSTITUTO FAZEKAS MIHÁLY

FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM LYCÉE FAZEKAS MIHÁLY INSTITUTO FAZEKAS MIHÁLY FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM LYCÉE FAZEKAS MIHÁLY INSTITUTO FAZEKAS MIHÁLY A KÖZALKALMAZOTTK ÖZALKALMAZOTTI TANÁCS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5 sz. függeléke OM

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT FT 35/1/2008. Károly Róbert Főiskola KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Gyöngyös 2008. Preambulum A Károly Róbert Főiskola (a továbbiakban: főiskola) rektora és a főiskola Közalkalmazotti Tanácsa (a továbbiakban:

Részletesebben

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Hatályos: 2005. december 15-től. Tartalom 1. A szabályzat célja 2. A szabályzat hatálya 3. A szabályzat ereje 4. Speciális szabályok 5. A szabályzat

Részletesebben

Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közalkalmazotti szabályzata

Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közalkalmazotti szabályzata Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közalkalmazotti szabályzata Tartalomjegyzék 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A szabályzat célja, a szabályzatot létrehozó felek... 3 1.2 A szabályzat

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA 2007. Az ELTE vezetésének és Közalkalmazotti Tanácsának együttműködése Létrejött a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK 22. SZÁMÚ MELLÉKLETE KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK 22. SZÁMÚ MELLÉKLETE KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK 22. SZÁMÚ MELLÉKLETE KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Budapest, 2015 (Hatályos: 2017. június 29. napjától) A Budapesti Gazdasági Egyetemen a közalkalmazottak

Részletesebben

A Budapest, III. ker. Szellő u. 9-11. Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai. Módszertani Intézmény

A Budapest, III. ker. Szellő u. 9-11. Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai. Módszertani Intézmény A Budapest, III. ker. Szellő u. 9-11. Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Amely létrejött egyrészről az Óvoda, Általános Iskola és Egységes

Részletesebben

a Közalkalmazotti Tanács elnöke

a Közalkalmazotti Tanács elnöke DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM A KÖZALKALMAZOTTI TANÁCS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5 sz. függeléke OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2017. június 06. Hatálybalépés

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzat

Közalkalmazotti Szabályzat Közalkalmazotti Szabályzat HODÁSZI ESZTERLÁNC EGYSÉGES ÓVODA- BÖLCSŐDE 2013. Tóthné Darabánt Anikó óvodavezető 1 Intézmény neve: Hodászi Eszterlánc Egységes Óvoda-Bölcsőde Szabályzat típusa: Közalkalmazotti

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Szervezeti és Működési Szabályzat 2. számú melléklete Közalkalmazotti Szabályzat Hatályos: 2016. október 01. napjától BRTKK

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT. I. rész. Általános rendelkezések

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT. I. rész. Általános rendelkezések KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. rész Általános rendelkezések 1. A közalkalmazotti szabályzatot létrehozó felek A Balassi Bálint Megyei Könyvtár vezetője (a továbbiakban munkáltató) és az intézmény Közalkalmazotti

Részletesebben

NÁDASDY TAMÁS KÖZGAZDASÁGI, KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT. I. rész Általános rendelkezés

NÁDASDY TAMÁS KÖZGAZDASÁGI, KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT. I. rész Általános rendelkezés I. rész Általános rendelkezés 1. A közalkalmazotti szabályzatot létrehozó felek A Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium vezetője (a továbbiakban munkáltató) és az intézmény

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA BUDAPEST FŐVÁROS III. KER. ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY (a továbbiakban: KSZKI) Budapest, 1033 Folyamőr u. 22. KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Budapest, 2013.

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT 2003 KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg.) OLD 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992 évi XXXIII Törvény (továbbiakban: Kjt.)

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem (BUDAPEST) KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA

Eötvös Loránd Tudományegyetem (BUDAPEST) KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (BUDAPEST) KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Budapest, 2017. 1 Tartalomjegyzék A Szabályzat hatálya... 3 A Közalkalmazotti Tanács működése... 3 A Közalkalmazotti Tanács működési

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT. Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015.

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT. Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ-189020 Újpesti Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 1041 Budapest, Venetiáner u. 26. Tel./fax: 369-3384 E-mail: ujpest@egymi.sulinet.hu

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. Általános rendelkezés

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. Általános rendelkezés KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. Általános rendelkezés 1. A közalkalmazotti szabályzatot létrehozó felek A Bakonycsernyei Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8056 Bakonycsernye, Rákóczi

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT 2013. április 9. A Szandaszőlősi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola közalkalmazotti tanácsának tagjai a közalkalmazottak

Részletesebben

VERPELÉTI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS REMÉNYI EDE ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Közalkalmazotti Szabályzata

VERPELÉTI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS REMÉNYI EDE ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Közalkalmazotti Szabályzata VERPELÉTI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS REMÉNYI EDE ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Közalkalmazotti Szabályzata Verpelét, 2013. november 12. Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola

Részletesebben

A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS

A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. 276. (1) Kollektív szerződést köthet a) a munkáltató, a tagok felhatalmazása

Részletesebben

Előadó: dr. Takács Gábor

Előadó: dr. Takács Gábor Kollektív munkajog a közalkalmazotti jogviszonyban Előadó: dr. Takács Gábor gabor.takacs@opussimplex.com Szabályozott területek 2012. évi I. tv. munkaviszony 1992. évi XXXIII. tv. közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete Az Intézményi Érdekegyeztető Tanács Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2006 A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX.

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Közalkalmazotti Szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Közalkalmazotti Szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Közalkalmazotti Szabályzata Pécs 2006 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa az Egyetem, mint munkáltató (a továbbiakban: Egyetem) és a Közalkalmazotti Tanács,

Részletesebben

I. rész 1.Általános rendelkezések

I. rész 1.Általános rendelkezések Közalkalmazotti szabályzat A közalkalmazotti szabályzatot létrehozó felek A Kertvárosi Közoktatási Főigazgatóság,Általános Művelődési Központ..(a továbbiakban munkáltató) és az intézmény közalkalmazotti

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 14. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST,

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Elfogadás: 2011. november 15. I. Fejezet Általános szabályok 1. Jelen Közalkalmazotti szabályzatot egyrészről a Nyíregyházi Főiskola (képviseli az intézmény

Részletesebben

Bocskai István Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúnánás

Bocskai István Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúnánás Bocskai István Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúnánás KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Tartalom I. rész... 3 Általános rendelkezések...

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium közalkalmazotti szabályzata

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium közalkalmazotti szabályzata Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Váci Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium közalkalmazotti szabályzata Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat célja, a szabályzatot

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

MÓDOSÍTOTT KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK MÓDOSÍTOTT KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A közalkalmazotti szabályzatot létrehozó felek Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna Paks Városi Múzeum vezetője (a továbbiakban: munkáltató)

Részletesebben

BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE

BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye 2600 Vác, Kölcsey Ferenc u. 4. Tel: 06-27-504-105 E-mail: bfi@bfi.vac.hu, igazgato@bfi.vac.hu Egységes Szakmai Program 12. sz. melléklet BÖLCSŐDÉK

Részletesebben

A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok

A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok A Munka törvénykönyve XXI. fejezet: szakszervezeti jogok A Munka Törvénykönyve a szakszervezet és a munkáltató közötti kapcsolatokat szabályozza. Nem tartalmazza tehát a szakszervezetek létrehozatalára,

Részletesebben

Városi Kollégium Szolnok A Városi Kollégium Közalkalmazotti Szabályzata június 3.

Városi Kollégium Szolnok A Városi Kollégium Közalkalmazotti Szabályzata június 3. Városi Kollégium Szolnok A Városi Kollégium Közalkalmazotti Szabályzata 2011. június 3. 1. FEJEZET Általános szabályok 1.1. A szabályzatot létrehozó felek A Városi Kollégium KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATÁT

Részletesebben

Eszterlánc Északi Óvoda Közalkalmazotti Szabályzat OM: KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT 2017.

Eszterlánc Északi Óvoda Közalkalmazotti Szabályzat OM: KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT 2017. OM:033092 KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT 2017. Tartalomjegyzék 1. Általános szabályok 1 1.1. A szabályzatot létrehozó felek 1 1.2. A közalkalmazotti szabályzat célja 1-2 1.3. A közalkalmazotti szabályzat hatálya

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Mozaik Gazdasági Szervezet KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Hatályos: 2015. szeptember 21. 1. A szabályzat célja Közalkalmazotti szabályzat A szabályzat alapvető rendeltetése az, hogy átfogóan rendezze a munkáltató

Részletesebben

AZ ÜZEMI TANÁCSRA VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOK

AZ ÜZEMI TANÁCSRA VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOK AZ ÜZEMI TANÁCSRA VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. AZ ÜZEMI TANÁCS Az üzemi tanács, mint a munkáltató döntéseiben

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek Magyar joganyagok - 1997. évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló 19921. oldal 1997. évi LVI. törvény a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról 1 1.

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE

BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye 2600 Vác Kölcsey Ferenc u. 4. Tel./Fax.: (27)504-105 E-mail: bfi@bfi.vac.hu Egységes Szakmai Program 9. sz. melléklet BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK

A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK DR. HORVÁTH-LÉNÁRT SZILVIA VDSZ BEVEZETÉS, ALAPVETÉSEK Munkáltató hatalmi túlsúlya Egyensúlyra törekvés elősegítése: szakszervezeti szervezkedés, kollektív alku szabadsága /

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS ÜGYRENDJE SOPRON 2011 A Nyugat-magyarországi Egyetem mint munkáltató és a munkáltatónál képviselettel rendelkező NymE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete,

Részletesebben

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4.1 1 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése Az egyik legradikálisabb munkajogi változás a munkaviszony megszűnését, illetve megszüntetését érinti. Az

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

humán erőforrás vezérigazgató igazgató Munkáltatói jogkörök felettes

humán erőforrás vezérigazgató igazgató Munkáltatói jogkörök felettes Munkáltatói jogok gyakorlásának szabályai Alulírott Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Székhely: 7030, Paks, Gagarin utca 1. 3. em. 302/B.; a továbbiakban: Munkáltató

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzat 2013

Közalkalmazotti Szabályzat 2013 Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten Közalkalmazotti Szabályzat 2013 Készítette: Sebestyén Györgyi Szekszárd, 2013. december 19. KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT I. rész Általános rendelkezések 1. A közalkalmazotti

Részletesebben

Együttműködési Megállapodás

Együttműködési Megállapodás Együttműködési Megállapodás A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, mint munkáltató és a Külügyminisztériumi Dolgozók Önálló Szakszervezete, mint munkahelyi érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezet

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT SOPRON 2011 TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 3 A szabályzat hatálya... 3 A szabályzat létrehozása és módosítása... 3 Az közalkalmazotti tanács választása...

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KANCELLÁR

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KANCELLÁR 15/2015. (IV.15.) számú kancellári utasítás a kari működést támogató szervezeti egységek és a kari szolgáltató egységek közalkalmazottai feletti munkáltatói jogkör gyakorlásának rendjéről (Egységes szerkezetben

Részletesebben

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25.

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN A munkavállalók szociális

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KANCELLÁR

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KANCELLÁR 15/2015. (IV.15.) számú kancellári utasítás a kari működést támogató szervezeti egységek és a kari szolgáltató egységek közalkalmazottai feletti munkáltatói jogkör gyakorlásának rendjéről A nemzeti felsőoktatásról

Részletesebben

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén 1. Kell külön értesíteni a munkavállalót a KSZ megszűnéséről? Ok: A KSZ határozott időre került megkötésre, december 31-én automatikusan lejár.

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székhelyintézménye 9023 Győr, Cirkeli u. 31. 06-96-415-926 szakszolg.szekhely.gyor@gmail.com OM azonosító: 101894 KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Győr, 2014.

Részletesebben

3/1.4 Javaslat a Munkavédelmi Bizottság és a munkáltató közötti megállapodáshoz

3/1.4 Javaslat a Munkavédelmi Bizottság és a munkáltató közötti megállapodáshoz a Munkavédelmi Bizottság és a munkáltató közötti megállapodáshoz MEGÁLLAPODÁS I. Fejezet Általános szabályok 1. A megállapodást egyrészről a (mint munkáltató), másrészről. (a munkáltatónál, vagy annak

Részletesebben

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Készült: 2017. február 16. A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai Eltérési lehetőségek a kollektív szerződésben az új Mt.-hez és a munkaszerződéshez

Részletesebben

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 41/A. ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján

Részletesebben

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7.

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Intézmény OM- azonosítója: 201827 Intézményvezető: Kovács Péterné

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Általános magatartási követelmények Az adott helyzetben általában elvárható magatartás ÚJ! Jóhiszeműség és tisztesség

Részletesebben

MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KÖVETELMÉNYRENDSZERE, valamint EZEN MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOK RENDJE

MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KÖVETELMÉNYRENDSZERE, valamint EZEN MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOK RENDJE 3. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék Az ÓBUDAI EGYETEMEN OKTATÓK, TUDOMÁNYOS KUTATÓK és TANÁROK MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzat. Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda Kocsord Árpád utca 57.sz 4751 OM azonosító:

Közalkalmazotti Szabályzat. Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda Kocsord Árpád utca 57.sz 4751 OM azonosító: Közalkalmazotti Szabályzat Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda Kocsord Árpád utca 57.sz 4751 OM azonosító: 033223 Intézmény neve: Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda Szabályzat típusa: Közalkalmazotti szabályzat Intézmény

Részletesebben

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG Szervezeti és Működési Szabályzat 2012. október 1. A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Iskolai Diákbizottságának Szervezeti és Működési Jelen Szervezeti és

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Erzsébet Utcai Általános Iskola

Erzsébet Utcai Általános Iskola Erzsébet Utcai Általános Iskola Diákönkormányzati szabályzat 13. sz melléklet 1043 Budapest Erzsébet u. 31 034862 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros IV.ker. Önkormányzat Intézmény vezetője: Pál lászlóné

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( )

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( ) A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke (2012 2016) Lezárva: 2016. szeptember A A foglalkoztatást meghatározó jogszabályok A 1 A nemzeti köznevelési

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

A szabadságok kiadási rendje. Jóváhagyta: Érvénybelépés időpontja: Dátum. Nyilvántartott példány: Munkapéldány: A példány sorszáma:

A szabadságok kiadási rendje. Jóváhagyta: Érvénybelépés időpontja: Dátum. Nyilvántartott példány: Munkapéldány: A példány sorszáma: SEMMELWEIS EGYETEM Orvosi Biokémiai Intézet 1094 Budapest, Tű zoltó u. 37-47. Készítette: A dokumentáció kódja: SE-OBI-MU-07 Fehér Mariann gazdasági vezető Változat száma: 01 Jóváhagyta: Érvénybelépés

Részletesebben

A szakszervezetek jogai az új munka törvénykönyvében. A szakszervezetekről az új Mt. XXI. fejezete rendelkezik.

A szakszervezetek jogai az új munka törvénykönyvében. A szakszervezetekről az új Mt. XXI. fejezete rendelkezik. A szakszervezetek jogai az új munka törvénykönyvében A szakszervezetekről az új Mt. XXI. fejezete rendelkezik. Az eredeti tervezethez képest az elfogadott törvény jelentősen kedvezőbb, de mint láthatjuk,

Részletesebben

A munkavédelemről szóló törvény változásai

A munkavédelemről szóló törvény változásai A munkavédelemről szóló törvény változásai Munkavédelmi képviselő választása A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2016. július 8. napjával hatályba lépett módosítása értelmében

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT 2011 1 Bevezető rendelkezések A Közalkalmazotti Szabályzat célja, hogy meghatározza a Szondi György Szakközépiskola,

Részletesebben

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.... 3 II. A KOLLÉGIUM VEZETÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA... 3 2.... 3 A Kollégiumi Közgyűlés... 3 3....

Részletesebben

Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola. Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata

Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola. Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata Intézmény székhelye, címe: 5435 Martfű Május 1. út 2. Intézmény OM-azonosítója:

Részletesebben

Széchenyi István katolikus Általános Iskola

Széchenyi István katolikus Általános Iskola Széchenyi István katolikus Általános Iskola Füzesabony Szülői Választmányának Szervezeti és Működési Szabályzata Érvényes: 2013. október 21. napjától I. Általános rendelkezések A Nemzeti köznevelésről

Részletesebben

1. számú melléklet. Általános Iskola. szabályzat. Thököly u. 37. Intézmény OM-azonosítója: 032 473. Önkormányzata. Vidáné Wéber Adrienn

1. számú melléklet. Általános Iskola. szabályzat. Thököly u. 37. Intézmény OM-azonosítója: 032 473. Önkormányzata. Vidáné Wéber Adrienn 1. számú melléklet Intézmény neve: Gróf Széchenyi István Általános Iskola Szabályzat típusa: Közalkalmazotti szabályzat Intézmény székhelye, címe: 2315 Szigethalom Thököly u. 37. Intézmény OM-azonosítója:

Részletesebben

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Sok esetben nem csak jogos gazdasági érdeke diktálja a munkáltatónak, hogy munkavállalói tiszta fejjel, alkoholos befolyásoltságtól

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 34. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Magyar Képzőművészeti Egyetem Magyar Képzőművészeti Egyetem Közalkalmazotti Szabályzat Munka Törvénykönyve 1992. évi XXII. Tv. (a továbbiakban: Mtv.) és a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. Törvény (továbbiakban:

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/362-7/2018 MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A JOGI ÉS HUMÁNPOLITIKAI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Jóváhagyta a Szenátus 20/2018. (X. 26.) számú határozatával. 2 1. Általános rendelkezések A Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II.

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Munka világa 2 Munka világának szereplői Állam Szabályozási környezet biztosítása Munkaadó Munka helyének és eszközének biztosítása Munkavállaló Munkavégzés

Részletesebben

10/2009. (XI. 09.) rektori utasítás

10/2009. (XI. 09.) rektori utasítás 10/2009. (XI. 09.) rektori utasítás az 1/2012. (III. 1.) rektori utasítással egységes szerkezetbe foglalt, a Budapesti Gazdasági Főiskolán használatos munkaügyi iratmintákról és nyomtatványokról BUDAPEST

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzat

Közalkalmazotti Szabályzat Közalkalmazotti Szabályzat Bartos Sándor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Várpalota, Dankó u. 16/V. 2016. Vázlat 1. A szabályzat hatálya 3.

Részletesebben

IV. fejezet. A munkavállalók részvételi joga. Az üzemi tanács választása

IV. fejezet. A munkavállalók részvételi joga. Az üzemi tanács választása IV. fejezet A munkavállalók részvételi joga 42. (1) A munkaügyi kapcsolatok keretében a munkavállalók közösségét e fejezet rendelkezései szerint illetik meg a részvételi jogok. (2) A részvételi jogokat

Részletesebben

Előterjesztés a közszolgálati tisztségviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló rendelet megalkotására

Előterjesztés a közszolgálati tisztségviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló rendelet megalkotására 1. Előterjesztő és készítette: Előterjesztés a közszolgálati tisztségviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló rendelet megalkotására Tisztelt Képviselő-testület! A Képviselő-testület a

Részletesebben

Hatályos: től

Hatályos: től MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 2015 Hatályos: 2015.01.01-től Készítette: Szentesi Zsuzsanna humánpolitikai csoportvezető Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest Jogszabályi

Részletesebben

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT

KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZAT Jelen Közalkalmazotti Szabályzat Bitay Éva, a Gárdonyi Géza Óvoda és Általános Iskola igazgatója és a közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottak nevében eljáró Közalkalmazotti Tanács /KT/ alkotta,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK DECEMBER 23-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK DECEMBER 23-I ÜLÉSÉRE ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 polg.hiv@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1996. évi LXII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXIX. törvény 59.. rendelkezései alapján a Than

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Általános rendelkezések A 2011. évi CXC. törvény a Nemzeti köznevelésről 73. alapján az iskolában

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Terv. Mátyás Király Általános Iskola Csömör

Esélyegyenlőségi Terv. Mátyás Király Általános Iskola Csömör Esélyegyenlőségi Terv Mátyás Király Általános Iskola Csömör 2 Amit az esélyegyenlőségről tudni kell Az Országgyűlés 2003-ban elfogadta az Európai Unió és a hazai társadalom elvárásait tükröző 2003. évi

Részletesebben