A vasúti közlekedés. Készítette: Szűcs Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A vasúti közlekedés. Készítette: Szűcs Tamás"

Átírás

1 A vasúti közlekedés Készítette: Szűcs Tamás 2016

2 I. A vasúti közlekedés üzemvitele A vasút feladata, hogy részt vegyen a nemzetgazdasági személy,- és áruszállítási szükségletek kielégítésében. Végzi: - MÁV Zrt. - GYSEV Zrt. (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.) Üzemi folyamatai: - vasúti kocsik gyűjtése és rendezése - vonatok összeállítása, szétrendezése - stb.

3

4 A vasúttal szembeni követelmények: - Mennyiségi elvárás tömegszerűség: jelen van a személy,- és áruszállítás területén is. Ebben a vasút a hajózás után a 2. helyen áll. - Minőségi elvárás biztonság: A legfontosabb minőségi követelmény. sebesség: Különösen a személyszállításnál van jelentősége. Fontos a várakozási idő csökkentése is. Rövid távolságon ( km) a vasút versenyképes tud lenni a légi közlekedéssel. Elővárosi forgalomban: km/h. kényelem: Ez az igény a távolság növekedésével arányosan nő. rendszeresség: Tervszerűség, kiszámíthatóság. Menetrendi vonatok. gazdaságosság: A vasúti járművek üzemeltetése, fenntartása olcsó legyen. Fuvardíjak optimális megválasztása.

5 I.1 A vasúti személyszállítás folyamata A vasúti személyszállítás a távolság alapján lehet: - távolsági (nemzetközi, vagy belföldi) - elővárosi (nagyvárosok 50 km-es körzetében) - helyi vasúti közlekedés (villamosközlekedés) Személyszállító vonatok csoportjai: - EuroCity: legalább két ország között közlekedő magasabb minősítésű nemzetközi vonat. - EuroNight: legalább egy határátmeneten közlekedő magasabb minősítésű nemzetközi vonat, amely leginkább az éjszakai forgalomban közlekedik. - InterCity: közvetlen városközi forgalmat bonyolít le. Vagy a helybiztosítás, vagy a pótjegy váltása kötelező. Idegenforgalmi központokat, megyeszékhelyeket köt össze. - Gyorsvonat: nagyvárosok között közlekedik, kevés megállóhelyen áll meg. - Sebesvonat: több megállóhelyen, állomáson áll meg, mint a gyorsvonat.

6 I.2 A vasúti árufuvarozás folyamata Az árufuvarozás fő részei: a, A fuvarozás előkészítése csomagolás: - mechanikai hatások ellen, minimális árukár, fuvaroztató feladata, - egységbe fogás (gyorsabb rakodás), a környezet védelme, - értékesítés elősegítése, fontos jelöléseket tartalmaz kocsimegrendelés: a járműkiállítással a fuvarozó megkezdi a szerződés teljesítését, a fuvaroztató pedig előkészíti az árut. Időpont (óra, perc). A kiállított teherkocsinak a fuvarfeladatra alkalmasnak kell lennie, és a közlekedésbiztonsági követelményeknek meg kell felelnie. A fuvarozási szerződésben rögzíteni kell a késett kocsi határidejét.

7 A vasúti kocsi megrendelése, lemondása: A vasúti kocsi megrendelése a szállítmányozó feladata. A kocsimegrendelést, továbbá a módosításokra, kocsilemondásra vonatkozó közléseket a vasúti szabályzatban előírt időben, írásban kell a vasútnak átadni. A vasúti kocsi megrendelését a kocsimegrendelés nyomtatványon kell megadni. A kocsimegrendelés határideje: - belföldi rendeltelésű áruhoz: + közönséges kocsi esetén a berakás előtti 2. munkanap + különleges kocsi esetén a berakás előtti 3. munkanap - külföldi rendeltetésű áruhoz: + közönséges kocsi esetén a berakás előtti 3. munkanap + különleges kocsi esetén a berakás előtti 4. munkanap A szállítmányozó a kocsimegrendelésen feltünteti annak a megbízónak a nevét, akinek a részére vagont rendelt. A megrendelésen feltüntetik még a feladási, a rendeltetési állomásra, a küldeményre, a vasúti kocsira és a megrendelőre vonatkozó adatokat. A kocsi megrendelője az általa megrendelt kocsit a feladási állomáson írásban lemondhatja. Ha a megrendelő a kocsit lemondja, a díjszabásban meghatározott kocsilemondási díjat köteles a vasútnak fizetni. Ha a kocsi megrendelője a kocsit annak kiállítása után mondja le, a kocsilemondási díjon felül kocsiálláspénzt is köteles fizetni.

8 rakodás: - alapvetően a fuvaroztató feladata, de ettől el is lehet térni, - a fuvarozó köteles ellenőrizni, ha kell intézkedik, (Helytelen rakodás esetén a fuvarozó utasítást adhat a fuvaroztatónak, ezt követően, ha a hiba fennáll, a fuvaroztató költségére megigazíthatja, lerakhatja az árut, vagy elállhat a szerződéstől.) - nem szabad túllépni a vasúti jármű megengedett legnagyobb teherbírását és tengelyterhelését, - egyenletesen a rakfelületen, rakodási szabályokat betartva, - veszélyes árukra külön szabály (RID, ADR, ADN - belvízi hajózás) a küldemény átvétele: Átvétel után a küldemény a fuvarozó őrzésébe, felelősségébe kerül át. b, Tényleges árutovábbítás (helyváltoztatás) fuvarozási útvonal: - fontos tényezői a gazdaságosság, az idő, és a biztonság, - meghatározhatja a fuvarozó; csomópontokat és határátmeneteket kérhet a fuvaroztató, - a fuvarozónak a legrövidebb útvonal alapján kell a fuvardíjat számolnia.

9 fuvarozási határidő: a legtöbb esetben a küldemény átvételével kezdődik (a teljesítés határideje szerződés függő). Ha a fuvarozó miatt nem teljesül a határidő betartása, akkor a fuvaroztatót kötbér illeti meg. fuvarozási akadály: az árutovábbítás nem folytatható (A jármű, a küldemény, a személyzet veszélyeztetése tilos!). Pl.: járműhiba, hófúvás, állate.ü.-i zárlat, stb. c, Kiszolgáltatás Fő részei: - értesítés - a küldemény vizsgálata - átadás - a teljesítés leigazolása - fuvardíjfizetés A kiszolgáltatási akadály fennáll, ha a címzett: - ismeretlen - nem található - megtagadja a küldemény átvételét - nem fizet fuvardíjat Ekkor a feladó jogosult utasítást adni, addig a küldeményre a felelős őrzés szabályai vonatkoznak.

10 I.3 Vasúti kocsiknál az ellenőrző számjegy meghatározása Az ellenőrző számjegy meghatározásának szabályai: - vesszük az alapszámot (11 számjegy, balról jobbra leírva) - aláírjuk a szorzótényezőket (2, 1, 2, 1, 2, 1, 2, 1, ) - elvégezzük az alapszámjegyek és a szorzótényezők szorzását - az így kapott szorzatokat számjegyre bontom és számjegyenként összeadom - az így kapott szám és a 10 közötti különbség alkotja az ellenőrző számjegyet - ha a számjegyek összege nulla, akkor az ellenőrző számjegy is nulla lesz

11 Vagonszám: 12 jegyű szám, mellyel a vagon azonosítható. - az 1-2. számjegy a csererendszer kódszáma - a 3-4. számjegy a tulajdonos, vagy a besorozó vasút kódszáma - az 5-8. a vagon típusszáma - a a sorozaton belüli sorszám - a 12. az ellenőrző szám, mely az első 11 számjegy alaki értékeiből számítható. A vagonszámot azért fontos pontosan feltűntetni az okmányokon és minden információ-továbbítás során, mert az úton lévő árut csak ennek alapján lehet nyomon követni, megtalálni. (Forrás: MÁV Rt. Teherkocsik, műszaki adatok és jellemzők)

12 1. példa: alapszám: szorzó tényező: összeg: = 37 Az összeg egységet jelző számjegy: 7 Az ellenőrző számjegy ezért 3, így a regisztrációs szám lesz az alapszámjegy.

13 2. példa: alapszám: szorzó tényező: összeg: = 31 Az összeg egységet jelző számjegy: 1 Az ellenőrző számjegy ezért 9, így a regisztrációs szám lesz az alapszámjegy.

14 3. példa: alapszám: szorzó tényező: összeg: = 34 Az összeg egységet jelző számjegy: 4 Az ellenőrző számjegy ezért 6, így a regisztrációs szám lesz az alapszámjegy.

15 4. példa: alapszám: szorzó tényező: összeg: = 52 Az összeg egységet jelző számjegy: 2 Az ellenőrző számjegy ezért 8, így a regisztrációs szám lesz az alapszámjegy.

16 5. példa: alapszám: szorzó tényező: összeg: = 40 Az összeg egységet jelző számjegy: 0 Az ellenőrző számjegy ezért 0, így a regisztrációs szám lesz az alapszámjegy.

17 I.4 A vasúti forgalom szervezése a) Árufuvarozás Egysége a vasúti kocsi, mely lehet rakott, vagy üres. A vonattal továbbított vasúti vontatott járművek összefoglaló neve az elegy. Cél: az adott szállítási feladatot kevesebb kocsival, kisebb tolatási idő alatt oldják meg. A rendező pályaudvarok feldolgozó képessége határozza meg, a szállítási feladatok végrehajtásának tervét. Ez a tehervonati közlekedési rend. Ennek alapján készül a menetrend.

18

19

20 Kocsi típusok A vasúti járművek osztályozása A vasúti járművek erőforrás szerinti csoportjai: - önjáró (vontató): saját, beépített gépi erőforrással rendelkeznek. - vontatott: csak vontató járműhöz csatolva továbbíthatók. A vasúti járművek cél szerinti csoportjai: - kizárólag vontatási célú járművek (mozdonyok) - önjáró és nem önjáró szállítójárművek (motorkocsik, motorvonatok) - önjáró és nem önjáró munkagépek (vágánykarbantartó gépek, daruk, segélyvonatok)

21 Vasúti vontatott teherkocsi típusok Feladatuk a tömeges áruszállítás lebonyolítása. Az áruk mérete, halmazállapota, tömege, rakodási módja eltérő, ezért különböző kialakítású teherkocsikra van szükség. Fontos a karbantarthatóság és a szabványos alkatrészek használata. Cél: az üresjáratok csökkentése, ami többféle áru szállítására alkalmas kocsikkal valósítható meg. A teherkocsik fő csoportjai: 1. fedett (zárt) kocsiszekrényű kocsik tartálykocsik hűtőkocsik 2. nyitott szekrényű kocsik pőre kocsik 3. egyéb, különleges építésű kocsik

22 1. Fedett (zárt) kocsiszekrényű kocsik Jellemzői: - nagy rakterű - nagy terhelési határú - darabáruk (rakodólapon elhelyezve) - ömlesztett áruk - 2, ill. 4 tengelyesek Képek:

23 Jelölés szerinti fedett kocsik: Ggs, Gbgs, Gbs 2 tengelyes, mindkét oldalon 1-1 db oldalajtóval felszerelt. Gas, Gags, Gabs 4 tengelyes, mindkét oldalon 2-2 db oldalajtóval felszerelt. Hbbillns, Hbbins Különleges építésű, 2 tengelyes, mindkét oldalon eltolható oldalfalú, nagyrakterületű fedett kocsik. Alkalmas rakodólapra rakott áruk és darabáruk fuvarozására. A be,- és kirakásnál a gépi eszközök használata egyszerűbb, mint a hagyományos építésű fedett kocsiknál. A Hbbillns sorozat áruvédelmi célból 6 db válaszfallal felszerelt.

24 Jelölés szerinti fedett kocsik: Habbins,Habis Különleges építésű, 4 tengelyes, mindkét oldalon eltolható oldalfalú, nagyrakterületű fedett kocsik. Felhasználható: rakodólapra rakott áruk fuvarozására. Be- és kirakásnál a gépi eszközök jól használhatók. Heks Különleges építésű, 2 tengelyes, két rakszintű, rövid lábú élő állatok szállítására alkalmas fedett kocsik. Mindkét oldalon szintenként 1-1 oldalajtóval felszerelt.

25 Jelölés szerinti fedett kocsik: Tcs Különleges építésű, 2 tengelyes, nyitható tetőajtókkal ellátott fedett kocsi. Alkalmas ömlesztett áru, darabáru szállítására. Mindkét oldalon 1-1 oldalajtó található. Tagps, Tadgs Különleges építésű, 4 tengelyes, felsőbetöltő nyílású, mechanikus önürítős zártszekrényű kocsik. Alkalmas ömlesztett áruk szállítására (gabonaféleségek, napraforgó, perlit, műtrágya, homok, alumínium-hidroxid, koksz stb). A Tagps sorozat ürítő nyílása vágánytengely irányú, míg a Tadgs kocsi oldalirányú és vágány tengelyű is.

26 Jelölés szerinti fedett kocsik: Zaekks, Zaes Különleges építésű, 4 tengelyes felső, betöltő nyílással és alsó lefejtő szeleppel ellátott, zárt rendszerű tartálykocsik. A MÁV Rt. parkjában lévő kocsikban fuvarozható áruk: benzin, gázolaj, nyers kőolaj, fűtőolaj, pakura, melasz, sűrűlé, metanol és élelmiszer kategóriába sorolt szesz. Ibbhs Különleges építésű, 2 tengelyes hűtőkocsik. A hőszigetelés anyaga hungarocell, hűtő közeg a kocsiban vízjég, vagy szárazjég. A kocsi padlózata rácsokkal ellátott. Be,- és kirakodás gépi és kézi erővel. Felhasználható hűtést, mélyhűtést vagy külső hőmérséklettől független hőmérsékletet igénylő áruk részére.

27 2. Nyitott szekrényű kocsik Jellemzői: - környezetre nem érzékeny áruk szállítása - egyszerű be,- és kirakás - építőanyagok - fa,- és betonáruk - ömlesztett tömegáruk (szén, kő, kavics, salak, érc, ) - 2, ill. 4 tengelyesek Fontos paraméterek: - rakodási hossz, rakodási szélesség - rakodási felület, rakodási térfogat - padlómagasság, oldalfalmagasság, homlokfalmagasság - magasság, szélesség - ajtószélesség, ajtómagasság - rakomány tömege, terhelési határ

28 Jelölés szerinti nyitott kocsik: Es Hagyományos, normál építésű, 2 tengelyes, nyitható homlokfalú, két oldalon 1-1 ajtóval ellátott nyitott kocsik. Eas, Eams, Eaos Hagyományos, normál építésű, 4 tengelyes nyitott kocsik. A kocsik mindkét oldala 2-2 oldalajtóval felszerelt.

29 Jelölés szerinti nyitott kocsik: Fal Különleges építésű billenőszekrényes, önürítős nyitott kocsi. A szekrényt billentő és visszabillentő 2-2,5 bar nyomású léghenger működteti. A billentés vezérlése a kocsi oldala mellől a földről történik. A kocsi alkalmas ömlesztett áruk (koksz, kő, vasérc stb.) fuvarozására belföldi forgalomban. Fccpp Különleges építésű, 4 tengelyes, önürítős (gravitációs) nyitott kocsi. Berakodás gépi úton, kirakodás megfelelő segédberendezés alkalmazásával (résbuktató, csúszda stb.). Felhasználható: elsősorban zúzottkő, de szén, koksz, érc szállítására is.

30 Jelölés szerinti nyitott kocsik: Ks, Lgs Hagyományos, normál építésű, 2 tengelyes, alacsony oldalfalú (0,5 m) térelválasztó célokat szolgáló rakoncával felszerelt pőre kocsi. Oldalfalai, homlokfalai és rakoncái lehajthatók. Az Lgs kocsi konténerrögzítő tüskékkel is ellátott. Padlózatuk fenyődeszka. Felhasználható nagyobb fajsúlyú, ömlesztett anyagok (kő, kavics, homok stb.), darabosáruk (beton, acél, faáru stb.), járművek és konténerek szállítására. Rs, Rgs, Res Hagyományos, normál építésű, 4 tengelyes pőre kocsik, 8-8 db lehajtható vasrakoncával. Az Rgs kocsi konténer rögzítő tüskével is rendelkezik. A kocsik padlóanyaga fenyődeszka, illetve Res kocsik egy része vaspadlós. Rs, Rgs kocsi lehajtható homlokfalú, míg a Res kocsi lehajtható, alacsony oldalfalú és homlokfalú. A kocsik felhasználhatók konténerek, gépek, berendezések, járművek és egyéb hosszú áruk szállítására.

31 Jelölés szerinti nyitott kocsik: Rmms, Sammp, Slmmps Hagyományos, normál építésű pőre kocsik. Az Rmms sorozat 5-5 db, az Sammp 8-8 db térelhatárolásra szolgáló rakoncával felszerelhető. Az Rmms kocsi 4 tengelyes, alacsony, lehajtható homlokfalú, az Sammp kocsi 6 tengelyes és homlokfal nélküli. A kocsik padlózata fenyődeszka. A kocsik alkalmasak nagytömegű gépek, szerkezetek, nehéz járművek szállítására.

32 Jelölés szerinti nyitott kocsik: Sgns Különleges építésű, speciális konténerszállító, 4 tengelyes, pőre kocsi. Nagykonténerek szállítására alkalmas. Padozattal nem rendelkezik.

33 Jelölés szerinti nyitott kocsik: Saadkms, Saadkkms Különleges építésű (Ro-La), 8, illetve 10 tengelyes pőre kocsik. A kocsik közlekedtetése műszaki feltételek miatt zárt irányvonati egységekben előzetes igény alapján (18-24 db) történik. A kocsik alkalmasak kamion szállítására (padlómagasságuk 0,41 m). Uaikks. Uaii Különleges építésű, süllyesztett rakfelületű, 8 tengelyes pőre kocsik. Felhasználhatók nagy átmérőjű, nagy magasságú és hosszú küldeményekhez (rakszelvény méretén túlérő áruk) külön megállapodás alapján történő fuvarozására.

34 A MÁV vagontípusai a következők: E sorozatú: F sorozatú: G sorozatú: H sorozatú: I sorozatú: K sorozatú: L sorozatú: O sorozatú: R sorozatú: S sorozatú: T sorozatú: U sorozatú: Z sorozatú: normál építésű, magas oldalfalú, nyitott kocsi nyitott kocsi, különleges építésű fedett kocsi, normál építésű, legalább nyolc szellőzőablakkal fedett kocsi, különleges építésű hűtőkocsi normál építésű pőre kocsi (sem oldalfala, sem teteje nincs) különleges építésű pőre kocsi (vagy személygépkocsik vagy egyéb közúti járművek vagy konténerek stb. fuvarozására kialakított) vegyes nyitott és pőre kocsi forgóvázas pőre kocsi, konténerfuvarozásra alkalmassá tehető különleges építésű, forgóvázas pőre kocsi, konténerfuvarozásra alkalmassá tehető nyitható tetejű kocsik az F,H,L, S vagy Z fősorozathoz nem tartozó különleges építésű kocsik tartálykocsik, Ezeken belül lehetnek folyékony áruk, (pl. bor, olaj,) maróhatású (pl. kénsav) és szóródó áruk (granulátumok: gabona, cement, stb.) fuvarozására alkalmas tartálykocsik.

35 Kocsimegrendelés szempontjából különleges kocsinak minősülnek az alábbi fő,- és melléksorozatú kocsik:

36 A vasúti pálya korlátjai Űrszelvény: a pálya feletti azon tér, amelybe semmilyen tárgy, építmény nem nyúlhat be. Rakszelvény: a kocsi és a rakomány által körülhatárolt tér, amelyből rakomány, vagy alkatrész nem nyúlhat túl. (Eddig lehet megpakolni a nyitott vasúti kocsit.) Rakminta: az állomásokon a rakszelvény ellenőrzését szolgálja. Ami egy elfordítható kapu. Ezzel ellenőrzik a vasúti kocsi rakományának magassági és szélességi méretét. Ha a küldemény a rakmintát érinti: - csak különleges feltételekkel továbbítható, - átrakásra, - lerakásra kerül sor. Tengelyterhelés: A vasúti kocsi elegytömegének (vasúti kocsi saját tömege + a kocsiba rakott áru tömege) és a vasúti kocsi tengelyszámának a hányadosa. A vasúti kocsi elegytömegét vágányhídmérleggel lehet ellenőrizni. Méterenkénti tömeg: a vasúti kocsi elegytömegének, és az ütközőkkel együtt mért hosszának a hányadosa.

37

38 Eas

39 A vasúti pálya A vasúti közlekedés ú.n. kötöttpályás közlekedés, csak ott valósítható meg, ahol a pályákat kiépítették. Mivel a vasútfejlesztés kezdetén nem gondoltak a vasúttársaságok a nemzetközi közlekedés előnyeire, egymástól eltérő pályarendszereket építettek ki. A vasúti pályákat elsősorban a nyomtáv jellemzi, ami alatt a vágány két sínszárának egymástól való távolságát értjük. Európában az ún. normál nyomtáv terjedt el, ami 1435 mm. Ettől eltérő, szélesebb nyomtáv: a volt Szovjetunó területén 1520 mm, Spanyolországban 1676 mm, Portugáliában 1665 mm, Finnországban 1524 mm, Írországban 1600 mm.

40 A vasúton fuvarozható áruk Harmonizált árucikkjegyzék (NHM: Nomenclature Harmonisée Marchandises) Minden, fuvarozásra felvehető áru, egyértelmű beazonosítását szolgálja a vasúti forgalomban. A kocsirakományú áruk fuvardíjszámítási szempontból egy áruosztályba tartoznak.

4. sz. Kézikönyv. Rail Cargo Hungaria Zrt-től rendelhető vasúti teherkocsik

4. sz. Kézikönyv. Rail Cargo Hungaria Zrt-től rendelhető vasúti teherkocsik 4. sz. Kézikönyv Rail Cargo Hungaria Zrt-től rendelhető vasúti teherkocsik sorszáma Száma A módosítás jóváhagyásának kelte érvényességének kezdete - MC51859/2008. 2008.11.20. 2009. 01. 01. 1. RV/1518/2017

Részletesebben

MELLÉKLET. Magyar Vasúti Áruszállító Kft. Debrecen DÍJSZABÁSOK. Árufuvarozási üzletszabályzat melléklete

MELLÉKLET. Magyar Vasúti Áruszállító Kft. Debrecen DÍJSZABÁSOK. Árufuvarozási üzletszabályzat melléklete Magyar Vasúti Áruszállító Kft. Debrecen DÍJSZABÁSOK Árufuvarozási üzletszabályzat melléklete Bevezetés A Magyar Vasúti Áruszállító Kft. díjszabása az Árufuvarozási Üzletszabályzat feltételei szerint kötött

Részletesebben

Bevezetés. A Díjszabás az MMV Zrt. székhelyén (1035 Budapest, Kerék u. 80.), illetve a honlapján hozzáférhető. I. Fejezet. Díjszámítási feltételek

Bevezetés. A Díjszabás az MMV Zrt. székhelyén (1035 Budapest, Kerék u. 80.), illetve a honlapján hozzáférhető. I. Fejezet. Díjszámítási feltételek Bevezetés Az Árudíjszabás (továbbiakban: Díjszabás) az MMV Zrt Árufuvarozási Üzletszabályzata feltételei szerint kötött fuvarozási szerződések alapján a Magyar Köztársaság országos vasúti pályahálózatán

Részletesebben

Foglalkozási napló. Vasútforgalmi szolgálattevő

Foglalkozási napló. Vasútforgalmi szolgálattevő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Vasútforgalmi szolgálattevő (OKJ száma: 54 41 05) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

ÁRUSZÁLLÍTÁSI MÓDOK ÉS ESZKÖZÖK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ÁRUSZÁLLÍTÁSI MÓDOK ÉS ESZKÖZÖK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN ÁRUSZÁLLÍTÁSI MÓDOK ÉS ESZKÖZÖK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Áruszállítási módok: Közúti áruszállítás, Vasúti áruszállítás, Vízi áruszállítás, Légi áruszállítás, Csővezetékes áruszállítás, Kombinált áruszállítás.

Részletesebben

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%.

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%. 5. ELŐADÁS ÁRUSZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Áruszállítási módok: Közúti áruszállítás, Vasúti áruszállítás, Vízi áruszállítás, Légi áruszállítás, Csővezetékes áruszállítás, Kombinált áruszállítás.

Részletesebben

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság DÍJSZABÁS

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság DÍJSZABÁS MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság DÍJSZABÁS Budapest, 2014. január 27. Kalmár István vezérigazgató 1 Bevezetés Az MTMG Logisztikai Zrt. (továbbiakban: MTMG Zrt.) Díjszabása az Árufuvarozás

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek 4. Áruszállítási rendszerek I. dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens 4.

Részletesebben

Közlekedés csoportosítása

Közlekedés csoportosítása Közlekedés csoportosítása 1. Tömegszerűség szempontból való csoportosítás: - Közösségi közlekedés - Saját járművekkel megvalósuló közlekedés 2. Jogi szempontból való csoportosítás - Közhasználatú járművekkel

Részletesebben

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend.

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Vajda Zsolt Nemzetközi rendkívüli küldemények és katonai szakértő MÁV Magyar Államvasutak Zrt Forgalmi Üzemviteli Igazgatóság Üzemirányítási Központ H-1087 Budapest

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Continental Railway Solution Kft. Díjszabás a vasúti árufuvarozási tevékenységekhez

Continental Railway Solution Kft. Díjszabás a vasúti árufuvarozási tevékenységekhez Continental Railway Solution Kft. Díjszabás a vasúti árufuvarozási tevékenységekhez Bevezetés A Continental Railway Solution Kft. (a továbbiakban CRSHU) által fuvarozott küldeményeknél a fuvarozási szerződésre

Részletesebben

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Budapest, 2014. január 27. Kalmár István vezérigazgató Székhely: 1012 Budapest, Logodi u. 34/A; ióktelep: 9071 Gönyű-Károlyháza, Kikötő

Részletesebben

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje 6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje A közlekedés személyek és tárgyak helyváltoztatása technikai eszközök, berendezések térbeli, földrajzi távolságok leküzdése Földrajzi elhelyezkedés alapján Szlovákia

Részletesebben

Belföldi fuvarlevél - kitöltési útmutató

Belföldi fuvarlevél - kitöltési útmutató É KÁRPÁT Vasút Vasútüzemi Szolgáltató Kft. Székhely: 2737 Ceglédbercel, Virág utca 9. Levelezési cím: 1106 Budapest, Maglódi út 16. Tel./fax: 36 1 890 1833 e-mail: karpat.vasut@karpatvasut.hu Belföldi

Részletesebben

Különleges szabályozást igénylő küldemények. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN

Különleges szabályozást igénylő küldemények. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN Különleges szabályozást igénylő küldemények Budapest 2016.09.26. 1 TARTALOMJEGYZÉK Rendkívüli küldeményekre vonatkozó szabályozások Rendkívüli küldemény fogalma Rk engedélykérésre vonatkozó előírások,

Részletesebben

Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN

Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása Budapest 2016.09.26. 1 FÁK üzleti potenciál 2 2 TENGELYÁTSZERELT KÜLDEMÉNYEK Моskva Dourges Duisburg Brest San Stino di Livenza 3 3 Kilépő határpontok

Részletesebben

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes.

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes. Felhívás! A hatóság felhívja a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítását végzők figyelmét a rájuk vonatkozó veszélyes

Részletesebben

Rail Cargo Hungaria Zrt.

Rail Cargo Hungaria Zrt. Zrt. RCH mint az erdészetek fő vasúti szállító partnere, a faáru fuvarozás jövője RCH szemmel Józan Gábor Kereskedelmi igazgató Zrt. LIII. FAGOSZ konferencia,balatonszemes, 2017. október 25. Témalista

Részletesebben

VASÚTI INFRASTRUKTÚRA, KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK, ÜZEMI ÉS SZÁLLÍTÁSI TELJESÍTMÉNYEK ADATAI

VASÚTI INFRASTRUKTÚRA, KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK, ÜZEMI ÉS SZÁLLÍTÁSI TELJESÍTMÉNYEK ADATAI NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. -a alapján kötelező.

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel) középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság VONTATÁSSZOLGÁLTATÁS

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság VONTATÁSSZOLGÁLTATÁS MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság VONTATÁSSZOLGÁLTATÁS Budapest, 2014. január 27. Kalmár István vezérigazgató 1 Bevezetés Az MTMG Logisztikai Zrt. (továbbiakban: MTMG Zrt.) Vontatásszolgáltatás

Részletesebben

VASUTAK EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETE (ОSzZsD) NEM A FUVAROZÓ TULAJDONÁT KÉPEZŐ VASÚTI KOCSI FUVARESZKÖZKÉNT TÖRTÉNŐ FUVAROZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

VASUTAK EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETE (ОSzZsD) NEM A FUVAROZÓ TULAJDONÁT KÉPEZŐ VASÚTI KOCSI FUVARESZKÖZKÉNT TÖRTÉNŐ FUVAROZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT VASUTAK EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETE (ОSzZsD) NEM A FUVAROZÓ TULAJDONÁT KÉPEZŐ VASÚTI KOCSI FUVARESZKÖZKÉNT TÖRTÉNŐ FUVAROZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT 4. számú Melléklet a NEMZETKÖZI VASÚTI ÁRUFUVAROZÁSRÓL SZÓLÓ

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek 6. Áruszállítási rendszerek III. dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens

Részletesebben

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza

Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza Időutazás Budapest, 2000. június 1 Információs szolgáltatások Fuvarozás előtt árufuvarozási és díjszabási felvilágosítás fuvarajánlatok készítése

Részletesebben

1.NEGYEDÉVES MŰKÖDÉSI ADATOK

1.NEGYEDÉVES MŰKÖDÉSI ADATOK Tisztelt Adatszolgáltatónk! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kérdőívben a II. negyedévtől a tárgyidőszak végi, év elejétől göngyölt adatokat kérjük megadni. Negyedévenként részletezve: a II. negyedévben

Részletesebben

Szállítási rendszerek. Áruszállítás

Szállítási rendszerek. Áruszállítás Szállítási rendszerek Áruszállítás Áruszállítási rendszerek jellemzése 1)Az áruszállítási rendszerek feladatai 1)Általános megfogalmazásban: anyagok, áruk, termékek helyváltoztatása az értékteremtő lánc

Részletesebben

4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS

4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS 4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS Az eddig ismertetett hatások mellett a globalizáció a szolgáltatási logisztikai területeken is megjelenik. A logisztikai szolgáltatásokban bekövetkező változások szerepe

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A természetes folyami, illetve tengeri utakat igénybe vevő, csak a kikötővel rendelkező helyeket felkeresni tudó szállítási mód. A vízi áruszállítást elsősorban

Részletesebben

Konténer termináli díjak

Konténer termináli díjak Konténer termináli díjak A konténer termináli díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák! 1. Tárolási díjak 1.1 Leadási forgalomban érkező (import) konténerek tárolási díja: A kombináltfuvarozási küldeményt szállító

Részletesebben

Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása

Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása Európa Ázsia Európa legfontosabb vasúti folyosóit magába foglaló Pán-európai vasúti hálózat több, kontinenst átszelő irányvonala érinti Magyarország területét

Részletesebben

Árufuvarozási Díjszabás

Árufuvarozási Díjszabás GYSEV CARGO Zártkörűen Működő Részvénytársaság Árufuvarozási Díjszabás szolgáltatásokra (Árufuvarozási Üzletszabályzat) 2. melléklet A GYSEV CARGO Zrt. Árufuvarozási díjszabása (továbbiakban: díjszabás)

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 111 Budapest, Fő u. 44-5. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

4. FUVARLEVÉL KEZELÉS

4. FUVARLEVÉL KEZELÉS - 1 - OKJ 52 841 04 Vasútüzemvitel-ellátó elágazás OKJ 52 841 04 0010 52 02 Vasúti árufuvarozási pénztáros Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat Sz. TANTÁRGYAK Tananyagegység

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel) középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A Rail Cargo Hungaria Zrt. által kibocsátott számlákon alkalmazott mellékdíj kódok. teljes körű listája

A Rail Cargo Hungaria Zrt. által kibocsátott számlákon alkalmazott mellékdíj kódok. teljes körű listája A Rail Cargo Hungaria Zrt. által kibocsátott számlákon alkalmazott mellékdíj kódok teljes körű listája Érvényes: 2016. 01. 01-től * Az Árudíjszabás 1. sz. Függelékében nem szereplő szolgáltatásokat a Rail

Részletesebben

Kombinált áruszállítás. Készítette: Szűcs Tamás

Kombinált áruszállítás. Készítette: Szűcs Tamás Kombinált áruszállítás Készítette: Szűcs Tamás 2019 A kombinált áruszállítás elterjedése Az elmúlt évtizedekben a közúti szállítást (gyors és rugalmas szolgáltatása következtében) nagy távolságoknál is

Részletesebben

1. A díjszabás fogalma és feladata

1. A díjszabás fogalma és feladata Díjszabáselmélet 1. A díjszabás fogalma és feladata A vételár eladó és vevő közötti rögzítésének két alapvető formája van: - az egyedi szerződéses és - a díjszabásos eljárás A díjszabásos eljárás alkalmazhatóságának

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő árufuvarozáshoz

UTASÍTÁS a digitális modulon történő árufuvarozáshoz ÁFU Utasítás a digitális modulon történő árufuvarozáshoz 1/10 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő árufuvarozáshoz Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap ÁFU Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

A Rail Cargo Hungaria Zrt. által kibocsátott számlákon alkalmazott mellékdíj kódok. teljes körű listája*

A Rail Cargo Hungaria Zrt. által kibocsátott számlákon alkalmazott mellékdíj kódok. teljes körű listája* A Rail Cargo Hungaria Zrt. által kibocsátott számlákon alkalmazott mellékdíj kódok teljes körű listája* Érvényes: 2014. 01. 01-től * Az Árudíjszabás 1. sz. Függelékében nem szereplő szolgáltatásokat a

Részletesebben

2.1981.(I.31) MT rendelet A közúti árutovábbítási szerződésekről

2.1981.(I.31) MT rendelet A közúti árutovábbítási szerződésekről 2.1981.(I.31) MT rendelet A közúti árutovábbítási szerződésekről I. fejezet Bevezető rendelkezések A rendelet hatálya 1. (1) A rendelet hatálya a közúti gépjárművel végzett fuvarozásra, továbbá közúti

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM 111 Budapest, Fő u. 44-5. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

Használati útmutató Sgs

Használati útmutató Sgs Használati útmutató Sgs Különleges építésű konténerszállító pőrekocsi 1 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók... 3 1.1 Használati útmutató... 3 1.2 Felhasználási cél... 3 1.3 Munkavédelem... 3 2. Technikai

Részletesebben

Kombinált szállítási lehetőségek

Kombinált szállítási lehetőségek 8. ELŐADÁS KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A kombinált (multimodális) szállítás esetén egy szerződés keretében két vagy több szállítási alágazat vesz részt egy adott szállítási feladat megoldásában,

Részletesebben

A közlekedési teljesítmények és kapacitások

A közlekedési teljesítmények és kapacitások A közlekedési teljesítmények és kapacitások Dr. Horváth Balázs tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék 1 Közlekedési teljesítmények Szállítási teljesítmény Üzemi teljesítmény

Részletesebben

Használati útmutató Tadgs

Használati útmutató Tadgs Használati útmutató Tadgs Különleges építésű gabonaszállító kocsi 1 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók... 3 1.1 Használati útmutató... 3 1.2 Felhasználási cél... 3 1.3 Munkavédelem... 3 2. Technikai

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20.

Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

A módosítás. jóváhagyásának - MC16159/2009. 2009. 05. 20. 2009. 06. 01. 1. MC36406/2009. 2009. 12. 16. 2010. 01. 01.

A módosítás. jóváhagyásának - MC16159/2009. 2009. 05. 20. 2009. 06. 01. 1. MC36406/2009. 2009. 12. 16. 2010. 01. 01. ÁRUDÍJSZABÁS Díjszabási feltételek, díjak, díjtételek, fuvardíjak kocsirakományú küldemények, intermodális fuvarozási egységek fuvarozására belföldi és nemzetközi (behozatali, kiviteli és átmeneti) forgalomban

Részletesebben

Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó Közlekedésüzemvitel-ellátó

Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó Közlekedésüzemvitel-ellátó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK Közlekedési alapismeretek középszint 101 ÉRETTSÉGI IZSGA 011. május 1. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI IZSGA JAÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Az infrastruktúra alapjai 9. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás

Az infrastruktúra alapjai 9. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás Az infrastruktúra alapjai 9. előadás Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás A vízi közlekedési infrastruktúra hatása a területi fejlődésre

Részletesebben

Használati útmutató. Res. Normálépítésű pőrekocsi

Használati útmutató. Res. Normálépítésű pőrekocsi Használati útmutató Res Normálépítésű pőrekocsi Megjegyzés: Mivel az 393 Res típusú teherkocsi műszaki technológiai adatai megegyeznek az 394 Res típusú teherkocsiéval, ezért közös használati útmutató

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20.

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Ügyintéző: Iktatószám: Lócsi Iván VFO/151/1/2008 Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Eset kategóriája: vasúti baleset, ütközés közúti járművel Ideje: 2006. augusztus 30. 10

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Használati útmutató Tagps

Használati útmutató Tagps Használati útmutató Tagps Különleges építésű gabonaszállító kocsi 1 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók... 3 1.1 Használati útmutató... 3 1.2 Felhasználási cél... 3 1.3 Munkavédelem... 3 2. Technikai

Részletesebben

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási

Részletesebben

Árufuvarozási Díjszabás

Árufuvarozási Díjszabás GYSEV CARGO Zártkörűen Működő Részvénytársaság Árufuvarozási Díjszabás Érvényes: 2010. július 1-jétől A GYSEV CARGO Zrt. Árufuvarozási díjszabása (továbbiakban: díjszabás) az Árufuvarozási Üzletszabályzatban

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közlekedés alapsmeretek (közlekedés-üzemvtel) középsznt 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Vasúti személyszállítás. Készítette: Szűcs Tamás

Vasúti személyszállítás. Készítette: Szűcs Tamás Vasúti személyszállítás 2016 Készítette: Szűcs Tamás I. A vasúti közlekedés üzemvitele A vasút feladata, hogy részt vegyen a nemzetgazdasági személy,- és áruszállítási szükségletek kielégítésében. Végzi:

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁST JELLEMZŐ FONTOSABB ADATOK 2013. I. negyedév. Cím: 2 Irányítószám: Város, község utca hsz. (hrsz.) Debrecen, Salétrom 3.

A GAZDÁLKODÁST JELLEMZŐ FONTOSABB ADATOK 2013. I. negyedév. Cím: 2 Irányítószám: Város, község utca hsz. (hrsz.) Debrecen, Salétrom 3. NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése és 257/2010.(XI. 9.) Korm.rendelet alapján kötelező. Nyilvántartási

Részletesebben

Tengelytúlterhelt vasúti küldemények

Tengelytúlterhelt vasúti küldemények Tengelytúlterhelt vasúti küldemények Marczisák Viktor Nemzetközi rendkívüli küldemények és katonai szakértő MÁV Zrt. Forgalmi üzemviteli igazgatóság Üzemirányítási központ H-1087 Budapest Kerepesi út 16.

Részletesebben

ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT

ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT .. ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT Érvényes: 2015. május hónap 22. naptól Jóváhagyta a Nemzeti Közlekedési Hatóság PU/VA/NS/A/338/3/2015 szám alatt. Első kiadás 1 Az Üzletszabályzat módosításai Sorszám Szám

Részletesebben

2013/2014. Veszprém vasúti szolgáltatásfejlesztés. Értékesítési szervezet MÁV-START Zrt

2013/2014. Veszprém vasúti szolgáltatásfejlesztés. Értékesítési szervezet MÁV-START Zrt MÁV-START VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ Zrt. 1087 Budapest, Könyves K. krt. 54-60. Postacím: 1940 Budapest Telefon (1) 511-5032 Mobil: 30 / 87 03 519 Fax: (1) 511-1001 Webcím: www.mav-start.hu Veszprém vasúti

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖZLEKEDÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat (Feleletválasztás) Témakor: Közlekedési földrajz, a vasúti közlekedés: legyen képes bemutatni

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek 5. Áruszállítási rendszerek II. dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens

Részletesebben

Közúti járművek. A jármű akkor mozog, ha a vonóerő nagyobb a legyőzendő ellenállások összegénél.

Közúti járművek. A jármű akkor mozog, ha a vonóerő nagyobb a legyőzendő ellenállások összegénél. Közúti járművek A közlekedési szükségletek kielégítéséhez közlekedési pályára, járművekre és különböző kiegészítő berendezésekre, létesítményekre van szükség. A jármű akkor mozog, ha a vonóerő nagyobb

Részletesebben

Használati útmutató Lgs és Lgkkmm

Használati útmutató Lgs és Lgkkmm Használati útmutató Lgs és Lgkkmm Normálépítésű pőrekocsi 1 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók... 3 1.1 Használati útmutató... 3 1.2 Felhasználási cél... 3 1.3 Munkavédelem... 3 2. Technikai adatok...

Részletesebben

52 841 04 0010 52 01 Forgalmi szolgálattevő Vasútüzemvitel-ellátó 52 841 04 0010 52 03 Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó

52 841 04 0010 52 01 Forgalmi szolgálattevő Vasútüzemvitel-ellátó 52 841 04 0010 52 03 Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma:

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: A szakképesítés megnevezése: Szállítmányozási ügyintéző OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év A szakképesítés szintje: Középszintű szakképesítés A jelentkezés feltétele:

Részletesebben

Vasúti személyszállítás aktuális trendjei a V4 országokban. Csépke András, MÁV-START vezérigazgató

Vasúti személyszállítás aktuális trendjei a V4 országokban. Csépke András, MÁV-START vezérigazgató Vasúti személyszállítás aktuális trendjei a V4 országokban Csépke András, MÁV-START vezérigazgató Szolgáltatásfejlesztési stratégia korszerű, megbízható, gyors Korszerű gördülőállomány Igény vezérelt menetrend

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 1 pont (Feleletválasztás) Témakor: Közlekedési földrajz, a vasúti közlekedés: legyen képes bemutatni Magyarország vasúthálózatát,

Részletesebben

MÁV-START Zrt. értékesítési tevékenysége

MÁV-START Zrt. értékesítési tevékenysége MÁV-START Zrt. értékesítési tevékenysége Salgótarján, 2017. október 5. Kazai Katalin Értékesítési igazgató Az idén 10 éves MÁV-START Zrt. számokban Több, mint 7200 km-es hálózaton szolgáltatunk Több, mint

Részletesebben

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI Povázsai Sándor r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Budapest, 2010. 09. 21-22. Rövid áttekintés Jogi szabályozás helyzete Engedélyezési

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20.

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya Dr. Horváth Balázs tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék 1 Nemzetgazdasági ágak besorolása Primerszektor kitermelő

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. 100 d. Záhony Csop. Eperjeske-Rendező Batyevo

Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. 100 d. Záhony Csop. Eperjeske-Rendező Batyevo Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére 100 d Záhony Csop Eperjeske-Rendező Batyevo 1435 mm és 15 mm-es nyomtávon Érvényes: 11. december 11-től Gy. 148-1958/11.

Részletesebben

Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zártkörűen Működő Részvénytársaság ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT

Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zártkörűen Működő Részvénytársaság ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zártkörűen Működő Részvénytársaság ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT 2 ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT A Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2006-07. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 2. fólia 3. fólia Külső anyagmozgatás elemei Szállítás. közúti, vasúti, vízi, légi,

Részletesebben

PTK-1959.IV. törvény XLII. fejezet. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

PTK-1959.IV. törvény XLII. fejezet. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről PTK-1959.IV. törvény XLII. fejezet A szállítmányozás 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű

Részletesebben

A módosítás. jóváhagyásának - MC16159/ MC36406/

A módosítás. jóváhagyásának - MC16159/ MC36406/ ÁRUDÍJSZABÁS Díjszabási feltételek, díjak, díjtételek, fuvardíjak kocsirakományú küldemények, intermodális fuvarozási egységek fuvarozására belföldi és nemzetközi (behozatali, kiviteli és átmeneti) forgalomban

Részletesebben

PTK-1959.IV. törvény XLII. fejezet A szállítmányozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

PTK-1959.IV. törvény XLII. fejezet A szállítmányozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről PTK-1959.IV. törvény XLII. fejezet A szállítmányozás 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű

Részletesebben

Használati útmutató Rgs

Használati útmutató Rgs Használati útmutató Rgs Normálépítésű pőrekocsi 1 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók... 3 1.1 Használati útmutató... 3 1.2 Felhasználási cél... 3 1.3 Munkavédelem... 3 2. Technikai adatok... 5 2.1

Részletesebben

A MÁV-START utasbarát szolgáltatásfejlesztései. Kazai Katalin, MÁV-START értékesítési igazgató

A MÁV-START utasbarát szolgáltatásfejlesztései. Kazai Katalin, MÁV-START értékesítési igazgató A MÁV-START utasbarát szolgáltatásfejlesztései Kazai Katalin, MÁV-START értékesítési igazgató A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. számokban Több, mint 7200 km-es hálózaton szolgáltatunk Több, mint

Részletesebben

A magyar vasút jelenlegi helyzete

A magyar vasút jelenlegi helyzete 3.2.5. A magyar vasút jelenlegi helyzete A magyar vasúti pályahálózat kiépítettsége Jellemző Vasútvonalak hossza: menetrendi hossz vágányhossz állomási vágányokkal Országos törzshálózat ebből TENT hálózat

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztika alapjai 4. Nemzetközi szállítmányozás dr. Tóth Lajos egyetemi docens dr.. Tóth Lajos: Logisztika alapjai - 4. Nemzetközi

Részletesebben

Használati útmutató Fals

Használati útmutató Fals Használati útmutató Fals Különleges építésű, nyitott, önürítős teherkocsi 1 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók... 3 1.1 Használati útmutató... 3 1.2 Felhasználási cél... 3 1.3 Munkavédelem... 3 2.

Részletesebben

Személyszállítási vasútvállalati igények. a KÖSZ jegyében Ughy Kálmán

Személyszállítási vasútvállalati igények. a KÖSZ jegyében Ughy Kálmán Személyszállítási vasútvállalati igények a KÖSZ jegyében Ughy Kálmán A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. számokban Több, mint 7200 km-es hálózaton szolgáltatunk Több, mint 1300 állomás és megállóhely

Részletesebben

KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A kombinált (multimodális) szállítás esetén egy szerződés keretében két vagy több szállítási alágazat vesz részt egy adott szállítási feladat megoldásában,

Részletesebben