5. Termékenységgel kapcsolatos problémák esetén miért csak házaspárokat gyógyít a NaProTechnológia?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "5. Termékenységgel kapcsolatos problémák esetén miért csak házaspárokat gyógyít a NaProTechnológia?"

Átírás

1 1. Mi a NaProTechnológia és mit jelent a FertilityCare? A NaProTechnology egy reprodukciós orvostudomány, egy természetes módszer a gyermeket vállalni szándékozó házaspárok részére, mely a női ciklussal összhangban diagnosztizál, kezel. A FertilityCare a női ciklus megfigyelésének és táblázatban vezetésének összetett módja, mely elengedhetetlen információt nyújt a pár termékenységére vonatkozóan. 2. Hogy működik ez a rendszer? A termékenység egy komplex folyamat. Minden ciklus egyedi, minden alkalommal új petesejtet jelent. A ciklusok nem mindig egyformák. A kezelés megkezdése előtt és közben minden egyes ciklust külön-külön vizsgál és értékel. A ciklus támogatására és hatékonyságának javítására fölírt gyógyszerek adagolása pontosan időzítve, az adott ciklusban bekövetkező események szerint történik. 3. Miben más ez a megközelítés? A legtöbb meddőségi kezelés feltételezi, hogy egy nőnek 28 napos a ciklusa és a peteérés (ovuláció) a 14. nap környékén következik be. Sok nőnek eltérő a ciklusa. A ciklusok hossza 21-től akár 90 napig terjedhet. Még egy 28 napos ciklus esetén sem biztos, hogy a peteérés a 14. napon következik be. A táblázat segít megismerni a nő egyéni és egyedi ciklusát. 4. Alkalmaz a NAProTechnológia gyógyszereket is? Igen. A gyógyszereket a ciklus értékelése alapján írja föl az orvos, miután meghatározta, hogy mit is kell meggyógyítani. Az orvosok olyan gyógyszereket használnak, amiket évek óta alkalmaznak a meddőségi kezelések során, az egyedi megközelítés a gyógyszeres segítséget a ciklus eseményeihez igazítja, időzíti. 5. Termékenységgel kapcsolatos problémák esetén miért csak házaspárokat gyógyít a NaProTechnológia? Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekeknek az a legjobb, ha két, egymás iránt házasságban elkötelezett szülő neveli fel őket. 6. Már van gyermekünk, ez kizáró ok? Nem, vannak házaspárok, melyek egy vagy több gyermek után tapasztalják, hogy a következő gyermek megfoganása nem sikerül. 7. Már több vetélésünk volt, minden vizsgálat normális eredményt mutatott, tudnak segíteni? Sok ilyen helyzetben lévő párnak segítettünk már. Jó minőségű ovuláció és a fogantatás előtti megfelelő hormonszint jelentősen javítja a sikeres várandósság esélyeit. 8. Hogy lehet az, hogy valami ennyire egyszerű segíthet? Már 5 éve nem jön össze a baba.

2 A standard orvosi gyakorlat a megtermékenyülés technikai megközelítésére helyezi a hangsúlyt. Azok a párok, akik a FertilityCare és a NaProTechnológia módszerét választják, a megtermékenyülést természetes módon, szeretkezés útján szeretnék elérni, még ha szükségük is van orvosi segítségre. 9. Nincs ez egy kicsit leegyszerűsítve? Mint már korábban is elhangzott, a termékenység nagyon komplex, az orvostudománynak nincs teljes képe róla. Viszont időnként, amikor a legegyértelműbb jelzéseket nem vesszük figyelembe, értékes információt mulasztunk el. Csak akkor lehet valamilyen információra reagálni, ha ezt az információt először összegyűjtjük és felismerjük. Ez a módszer a releváns információ fontos részét a táblázatból nyeri, és az alapján reagál. 10. De nekünk nem sikerült már 3/5/7 éve? Számos házaspár tapasztalja, hogy nem jön össze a baba. A táblázat vezetése és a termékeny időben történő szeretkezés nem biztos, hogy elegendő a megtermékenyüléshez, de a táblázat rávilágíthat számos eltérésre a cikluson belül. Ilyen lehet például a kevés nyák vagy a teljesen száraz ciklus, a rendellenes vérzés, a barnázás a menstruációs vérzés vége felé, a túl rövid vagy a túl hosszú ciklusfázisok, mindezek befolyásolhatják a termékenységet. A táblázat segít továbbá a hormonvizsgálatok pontos időzítésében is, és olyan hormonális eléréseket tárhat fel, melyek korábban nem kerültek napvilágra. 11. Mi van akkor, ha nekem endometriózisom, összenövéseim vannak vagy nem átjárható a petevezetékem? Ezek az állapotok csökkentik a természetes megtermékenyülés esélyeit. A további kezelésre vonatkozóan mely valószínűsíthetően sebészeti beavatkozást jelent az egyéni konzultációk során ad az orvos tanácsot. 12. Nekem azt mondták, hogy rendszertelen a peteérésem, nekünk is segíthet ez a rendszer? Igen. Segít meghatározni a rendszertelen ciklus vagy a ritka peteérés okait, mely a megfelelő kezelés előfeltételei. 13. Milyen adatokat vezet a nő a táblázatban? A ciklus során bekövetkező hormonális változások meghatározzák az egész ciklus hosszát és jellegét, az ovuláció előtti napok számát, a méhnyak nyák minőségét és mennyiségét, az ovulációt követő szakasz hosszát. Ez az információ, pontosan jegyezve, értékes iránytű a ciklus eseményeire vonatkozóan, összehasonlíthatóvá teszik a bizonyítottan termékeny ciklusokkal. 14. Hogy tanulja meg az ember a táblázatot vezetni? A FertilityCare oktatók (practitioners), alapos, közel másfél éves képzésen vesznek részt és az ő segítségükkel tanulják meg a házaspárok a táblázat vezetésének (charting) részleteit. Ez személyes találkozók alkalmával történik, a folyamat elején 2-3 hetente, később az alkalmak ritkulnak. Mint mindennel, ami új, eleinte időre és némi erőfeszítésre van szükség.

3 Tapasztalatunk alapján a párok gyorsan szert tesznek magabiztosságra és önállóságra. Az oktatók a személyes találkozók között is elérhetőek és tanáccsal szolgálnak kérdések esetén. 15. Érdemes megtanulni a Creighton táblázatot vezetni? A pároktól gyakran kapjuk azt a visszajelzést, hogy rengeteget tanultak a saját termékenységükről a táblázat tanulás folyamata alatt. A férfiak is értékelik, hogy részesei a folyamatnak. Végül is a termékenység egy közös feladat, közös kihívás! A tanulás folyamata jó alkalom a kapcsolat erősítésére és arra, hogy közelebb kerüljünk termékenységünk megértéséhez. 16. Hogy segít ez nekünk abban, hogy kisbabánk legyen? Egy pár nem termékeny az egész női ciklus ideje alatt. Egy hímivarsejt 3-5 napig is képes élni megfelelő mennyiségű és minőségű méhnyak nyákban, a petesejt órán át életképes. A szeretkezés eredményeként bizonyos napokon nagyobb eséllyel várható megtermékenyülés, mint más napokon. Vannak párok, akiknek a táblázatból nyert információ elegendő a megfelelő nap kiválasztásához és bekövetkezik a várandósság. Másoknak szükségük lehet orvosi segítségre. 17. Mi a természetes megtermékenyülés esélye a mi esetünkben? Különböző állapotok esetén más és más a sikeresség esélye. Ezt egyéni konzultációk során beszélik meg a házaspárok orvosukkal. 18. Mennyi ideig vesz részt egy pár a programban? 3 fázist különböztetünk meg: 1) Az első 3-6 hónapig tartó fázis a probléma megkeresésének az időszaka. Ebbe az időbe beleszámít a táblázat magabiztos elsajátítása oktatóval. 2) A második fázisban történik a kezelés, egyéni problémától függően általában max. 6 hónapig tart. 3) A harmadik fázis a jó ciklusok számolásának fázisa. 12 jó ciklus alatt a várandósság esélye 98%. 19. A feleségem 37 éves és azt mondták, hogy a lombik az egyetlen esélyünk, honnét tudhatjuk, hogy a NaPro segíthet-e nekünk? Küldjön t részletezve az állapotukat, válaszlevelünkből megtudhatják, hogy a NaProTechnológia az Önök helyzetében megoldás lehet-e. A módszer sok házaspárnak tud segíteni, de nem mindenkinek. 20. Nem sikerült a lombik; azért nekünk biztos valami több kell, mint a NaPro? Számos párnak sikerült a megtermékenyülés NaProTechnológiával, sikertelen beültetések után. A módszerrel rendszeresen feltárunk olyan okokat, melyek korábban nem kerültek diagnosztizálásra, és melyek ugyanakkor gyógyíthatók/gyógyítandók. 21. A lombik technológiai orvoslás. Ha lombikkal nem sikerült, hogy lehet, hogy a NaProTechnológia vagy a FertilityCare működik?

4 Mi a hangsúlyt arra fektetjük, hogy a pár saját termékenységét javítsuk, nem megkerülni igyekszünk a problémát, mint a mesterséges módszerek. Arra törekszünk, hogy mind szervileg, mind működés szempontjából a lehető legjobban működjön a reproduktív rendszer. Ez esetenként akár műtétet is jelenthet. A megtermékenyüléshez kialakított lehető legegészségesebb szervezet, a jó minőségű ovuláció biztosítása és a megfelelő időben történő szeretkezés a természetes megtermékenyülésnek kedveznek. 22. Férfi meddőség esetén is tudnak segíteni? Ha a meddőség elsődleges oka a férfi meddőség, számos párnak sikerült NaProTechnológiával a természetes megtermékenyülés. Az alacsony spermiumszám, a spermium ellenes antitest jelenléte és egyéb kóros állapotok jól gyógyíthatók. Jelentősen javítható az ondó minősége néhány egészséges életmóddal kapcsolatos változtatással. Sebészeti és gyógyszeres kezelésekkel is hozzájárulhatunk az ondó minőségének javításához. Még ha nem is tökéletes a spermakép, a nő ciklusának optimalizálása, annak megismerése és a jól időzített szeretkezés sokszor eredményez várandósságot. 23. Hol találunk oktatót/ practitioner-t, aki megtanítja a táblázatkezelést? A honlapon található címekre elküldött jelentkezéseket örömmel fogadjuk. Magyarul jelenleg egy oktatónál lehet tanulni, egyéb idegen nyelven, a honlapon található személyeknek küldött en keresztül. 24. Hova kell orvoshoz mennünk, ha már megtanuljuk a táblázatkezelést? Jelenleg Magyarországon nincs NaProTechnológiában jártas orvos. Orvosi konzultációra külföldre kell menni. NaPro-s orvosok Európában egyelőre a következő országokban praktizálnak: Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Írországban, Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban, Szlovákiában, Szlovéniában.

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI www.esmo.org/patients/ A következő szervezetek segítségével készült: IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK A kiadvány a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 1 Tájékoztató betegek számára Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 2 Összeállította: Békés Judit és Halász Péter - 2010

Részletesebben

Egészségügyi genetikai tesztek

Egészségügyi genetikai tesztek Egészségügyi genetikai tesztek MILYEN ESETBEN INDOKOLT GENETIKAI TESZTET VÉGEZNI? SZAKSZERŰ GENETIKAI TANÁCSADÁS MIRE KERES VÁLASZT A GENETIKAI TESZT? AZ ÖN DÖNTÉSE Egészségügyi genetikai tesztek Mindannyian

Részletesebben

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Köszönetnyilvánítás Ez a kézikönyv a CoESS (Biztonsági Szolgáltatók Európai Szövetsége)

Részletesebben

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN "Az önkéntesek fantasztikus újítók. Ezért lelkünk rajta,ha nem vesszük munkájukat komolyan. De ne felejtsük el, mindannyian sokat tanulhatunk egymástól." Elisabeth Hoodless (1997), Igazgató, Community

Részletesebben

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése a Gyermekek Házában Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

Halász Gábor A pedagógiai rendszerek általános hatás- és beválás vizsgálati rendszere

Halász Gábor A pedagógiai rendszerek általános hatás- és beválás vizsgálati rendszere 1 Halász Gábor A pedagógiai rendszerek általános hatás- és beválás vizsgálati rendszere TARTALOM Bevezetés 1 A hatás és beválás értelmezése 3 Hatás 3 Beválás 4 A hatásvizsgálat és beválás-vizsgálat 5 A

Részletesebben

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna Közreműködtek Gelencsérné Tamási Márta

Részletesebben

MUNKAANYAG. Megyeri Márta. Pedagógia, andragógia. A követelménymodul megnevezése: Interakció az egészségügyi ellátásban

MUNKAANYAG. Megyeri Márta. Pedagógia, andragógia. A követelménymodul megnevezése: Interakció az egészségügyi ellátásban Megyeri Márta Pedagógia, andragógia A követelménymodul megnevezése: Interakció az egészségügyi ellátásban A követelménymodul száma: 2321-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-50 PEDAGÓGIA,

Részletesebben

magyar egészségügy Zöld könyv

magyar egészségügy Zöld könyv magyar egészségügy Zöld könyv Tartalomjegyzék Mi a zöld könyv? 4 6+! 4 I. Általános rész 6 Mi valósult meg eddig az egészségügyi reformból 6 Miért? 6 Dilemmák világszerte II. Részletes rész 1 3 1) Valódi

Részletesebben

A teljesítmény- és tanulási terv, valamint az év végi teljesítményértékelés folyamatának áttekintése, közvetlen felettesi/egységvezetői útmutató

A teljesítmény- és tanulási terv, valamint az év végi teljesítményértékelés folyamatának áttekintése, közvetlen felettesi/egységvezetői útmutató A teljesítmény- és tanulási terv, valamint az év végi teljesítményértékelés folyamatának áttekintése, közvetlen felettesi/egységvezetői útmutató A teljesítmény- és tanulási terv (Performance & Learning

Részletesebben

A pedagógussá válás és a szakmai fejlődés sztenderdjei

A pedagógussá válás és a szakmai fejlődés sztenderdjei Társadalmi Megújulás Operatív Program Regionális Pedagógiai Kutató és Szolgáltató Központ kialakítása pedagógusképző intézmények együttműködésére TÁMOP-4.1.2-08/1/B-2009-0002 13. alprojekt: Módszertani

Részletesebben

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS?

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS HUMÁNTUDOMÁNYOK KAR MATEMATIKA-INFORMATIKA TANSZÉK A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? KÉSZÍTETTE: TÉMAVEZETŐ TANÁR:

Részletesebben

Tanulás egész életen át

Tanulás egész életen át Tanulás egész életen át Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 6. évfolyam Programcsomag: Én és a világ Ember és környezete A modult szerzője: Nahalka István MODULLEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott

Részletesebben

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Dr. Morvai Edit és Dr. Poór Zoltán 2006 Korai nyelvoktatás Európában az Európai Unió ajánlásai 2005.11.22-én hozta nyilvánosságra az Európai Közösségek

Részletesebben

AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK

AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK Mahan Khalsa Randy Illig AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK Gyakorlati útmutató értékesítőknek és tanácsadóknak A fordítás alapja: Mahan Khalsa Randy Illig: Let s Get Real or

Részletesebben

Vezetői összefoglaló. Bevezetés

Vezetői összefoglaló. Bevezetés Tanulmány a közpolitikában a társadalmi befogadással és szociális védelemmel kapcsolatos szempontok érvényesítésének eszközeként alkalmazott társadalmi hatáselemzésről az EU tagállamaiban 1 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL Fiatalok Lendületben Program 2 ÖSSZEFOGLALÓ A FIATALOKKAL ÉS IFJÚSÁGI SZERVEZETEKKEL A SPANYOL

Részletesebben

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Az Egészségfejlesztési módszertani füzetek kiadványsorozat kötetei 1. Az egészségfejlesztés alapelvei (Az

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató

Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató A kognitív terápia célja meglehetősen ambiciózus, mert többre törekszik az egyszerű tüneti kezelésnél. A terápia segítségével a páciens saját kognitív terapeutájává

Részletesebben

A magyarországi kórházi szociális munka helyzete egy országos kutatás tükrében 1

A magyarországi kórházi szociális munka helyzete egy országos kutatás tükrében 1 MAGYAR ZSÓFIA A magyarországi kórházi szociális munka helyzete egy országos kutatás tükrében 1 Kutatásommal arra vállalkozom, hogy a már meglévõ szolgáltatások eddigi helyzetét egy egységes szempont szerint

Részletesebben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben MŰHELY Bruckner László Gulyásné Fehér Ildikó Kovács Anikó Nagy Orsolya A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben A tanulmány először bemutatja azokat az új

Részletesebben

Projekttervezés Jegyzet

Projekttervezés Jegyzet Projekttervezés Jegyzet Általános áttekintés Tartalom A jegyzet célja projektek tervezésével, előkészítésével, az egyes lépések logikai összefüggéseivel összefüggő tapasztalatok átadása, közérthető, a

Részletesebben