Nyugdíjcsomag keretében Micardo kártyán kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugdíjcsomag keretében Micardo kártyán kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója"

Átírás

1 Nyugdíjcsomag keretében Micardo kártyán kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Omnikey 3121 kártyaolvasó, Micardo intelligens kártya Pénztár verzióhoz 1(40)

2 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék Bevezető A szoftver korlátozásai A kártyaolvasó csatlakoztatása A szoftverek telepítése A kártyaolvasó-szoftver telepítése Internet Explorer frissebb verziójának telepítése (ha szükséges) A kártyakezelő szoftver telepítése A tanúsítványok első használatba vétele A tanúsítvány ellenőrzése A kártya PIN-kódjának megváltoztatása A tanúsítványok importálása a számítógépre A NetLock főtanúsítványainak telepítése és visszavonási listák első letöltése A NetLock főtanúsítványok telepítése Visszavonási listák első letöltése A kártya használata Tanúsítvánnyal kapcsolatos ügyintézés Az ügyfélmenü használata A tanúsítvány felfüggesztése Felfüggesztéssel kapcsolatos fontos információk A Pénztár program letöltése, telepítése, a tanúsítványok telepítése A Pénztár program letöltése és telepítése Előkészítő lépések a Pénztár program beállításhoz Tanúsítványok exportja Internet Explorerből...2 2(40)

3 10.2. Tanúsítványok importálása Pénztár 5 programba A Pénztárakhoz tartozó főtanúsítványok telepítése A Pénztár program beállítása Utolsó lépések a papírok világában A Pénztár 5 program használata bevallásokra Gyakran ismételt kérdések, hibaelhárítás Hibalehetőségek és javításuk Egyes alkalmazások együttes futtatásával kapcsolatos lehetséges problémák...2 3(40)

4 2. Bevezető Ennek a tájékoztatónak az a célja, hogy az elektronikus aláíráshoz és titkosításhoz szükséges kriptográfiai eszközök (intelligens kártya, kártyaolvasó) telepítése, üzembe helyezése és használata minél zökkenőmentesebben történjen meg. Kérjük olvassa el figyelmesen, és kövesse a leírtakat. Amennyiben bármilyen kérdése van vagy problémája támad, Ügyfélszolgálatunk az (1) ös telefonszámon, az info@netlock.hu címen vagy személyesen a 1023 Budapest, Zsigmond tér 10. szám alatt munkanapokon 9 és 17 óra között készséggel áll rendelkezésére. A telepítő szoftvereket a oldal Letöltés menüpontjáról érhetik el. A dokumentáció a csomagon belül található mappákra hivatkozik. A telepítéshez a telepítő csomagot ki kell tömöríteni. 3. A szoftver korlátozásai A Nyugdíjpénztári bevallás használatához ajánlott minimum operációs rendszer követelmény: Windows XP Ennek okai a következők: Windows 98 SE esetében Az operációs rendszer Microsoft támogatása megszűnt.( ) Minősített tanúsítványokat a támogatás megszűnte miatt már nem támogatja. Windows 2000 esetében Az operációs rendszer Microsoft támogatása megszűnt.( ) 4(40)

5 4. A kártyaolvasó csatlakoztatása A kártyaolvasója az alábbi képen látható: Cardman 3121 kártyaolvasó Az USB csatlakozós kártyaolvasót a számítógép egyik szabad USB portjába kell csatlakoztatni. Az USB portot a régebbi gépeken többnyire a gép hátoldalán, újabb gépeken a gép elején találja meg. Ha helyesen csatlakoztatta a kártyaolvasót, akkor a számítógép bekapcsolása után az olvasón lévő kis visszajelző lámpa világít. USB kábel csatlakozó USB port a számítógépen Előfordulhat, hogy a kártyaolvasó csatlakoztatása után megjelenik az Új hardver telepítés varázsló (New hardware wizard). Ebben az esetben ezt az ablakot zárja le, a telepítésre más módon kerül sor. 5(40)

6 5. A szoftverek telepítése A szükséges szoftverek telepítését a weboldalunkról letöltött telepítő csomag segítségével végezheti. A kártyaolvasó és a kártya optimális használatához elengedhetetlen a szoftverek telepítése A kártyaolvasó-szoftver telepítése Figyelem! A kártyaolvasó Windows 95 operációs rendszerre nem telepíthető, mert az a titkosítási komponenst nem tartalmazza. Ebben az esetben javasolt a frissítés Windows 98-re vagy annál újabb verzióra. A kártyaolvasó Windows 98-ra telepítése előtt szükséges lehet az Internet Explorer 5.5-re vagy magasabb verzióra való frissítése, mert előfordulhat, hogy az operációs rendszer csak a gyenge titkosítást tartalmazza. A kártyaolvasó Windows NT operációs rendszerre nem telepíthető. A telepítés lépései Windows XP operációs rendszeren a következők: (Windows 98, Windows ME, Windows 2000 esetén a telepítés lépései ettől kis mértékben eltérhetnek, a főbb pontok azonban ugyanezek.) 1. Indítsa el a Vezérlőpultot (Control Panel), amelyet a Start menüből a Beállítások menüpont alatt érhet el (Start/Settings/Control Panel), majd a megjelenő lehetőségek közül válassza ki a Hardver hozzáadása (Add Hardware) ikont.. 6(40)

7 2. Az Üdvözlő képernyő (Welcome) megjelenésekor kattintson a Tovább (Next) gombra. 3. A megjelenő képernyő arról tájékoztat, hogy a Windows keresi a csatlakoztatott kártyaolvasót. 4. A következő képernyőn válassza a Telepítsen listából vagy adott helyről (Haladóknak) (Install the hardware that I...) menüpontot, majd kattintson a Tovább (Next) gombra. 5. A következő képernyőn nyomja meg a Saját lemez (Have disk) gombot. 6. Az előugró ablakban nyomja meg a Tallóz (Browse) gombot. 7. A megjelenő ablakban tallózza ki az a könyvtárat, ahova a weboldalról letöltött telepítőkészletet kicsomagolta, majd tallózza ki a Cardman_3121 könyvtárban a cxbu0wdm.inf fájlt, és azt kijelölve nyomja meg a Megnyitás (Open) gombot. 8. Ekkor visszakerül az előző ablakba, ahol az OK gombot kell megnyomnia. 9. A következő megjelenő ablakban válassza ki a Cardman 3x21 meghajtó szoftvert, majd nyomja meg a Tovább gombot (Next). 10. A telepítés megtörténte után nyomja meg a Befejezés (Finish) gombot. Ezzel a kártyaolvasó szoftverének telepítése megtörtént. 7(40)

8 5.2. Internet Explorer frissebb verziójának telepítése (ha szükséges) Ha Windows 98-at használ, szüksége lehet az Internet Explorer újabb verziójára. Elképzelhető, hogy már a kártyaolvasó telepítését sem tudja végrehajtani, az új Internet Explorer verzió telepítése nélkül. Ebben az esetben a Segedprogramok\Internet_Explorer_6_SP1 könyvtárban található állományok közül a megfelelő futtatásával tudja telepíteni az Internet Explorer 6 SP1-et. A magyar verziójú Internet Explorer 6 telepítéséhez az ie6setup-magyar.exe állományt kell indítania, az angol verzió telepítéséhez az ie6setup-angol.exe állományt. Figyelem! Az Internet Explorer telepítője Internet-kapcsolatot igényel. Erre a frissítésre elsősorban Windows 98, esetleg a Windows 2000 operációs rendszert használóknak lehet szüksége. 8(40)

9 5.3. A kártyakezelő szoftver telepítése A kártyakezelő szoftver Windows 95, Windows 98, Windows 98 SE, Windows NT operációs rendszerekre nem telepíthető. Indítsa el a Micardo könyvtárban található setup.exe programot. A megjelenő Welcome ablakban nyomja meg a Next gombot. Fogadja el a License Agreement-et (I accept...), majd nyomja meg a Next gombot. Tetszés szerint megadhatja a felhasználónevet és a szervezet megnevezését, majd nyomja meg a Next gombot. Válassza a Complete telepítési lehetőséget, majd nyomja meg a Next gombot, végül nyomja meg az Install gombot. Ezzel a kártyakezelő szoftver telepítése megtörtént. 9(40)

10 6. A tanúsítványok első használatba vétele Ön a kártyát perszonalizált állapotban kapta kézhez, ami azt jelenti, hogy az aláíró és a titkosító magánkulcs és a hozzájuk tartozó tanúsítvány már a kártyán található. A magánkulcsok és a tanúsítványok használatba vételéhez a Micardo PKI User alkalmazás szükséges, amelyet a Start menü/programok/micardo PKI menüpont alatt talál meg. A program elindítása után a következő ablak jelenik meg: Az ábra bal oldalán a kártyaolvasóit, a jobb oldalon a kártya tartalmát láthatja. Jelölje ki a jobb oldalon a tanúsítványát, majd végezze el a felső ikonsorban található ikonok segítségével a következőkben ismertetett műveleteket. Az ikonok a tanúsítvány kijelölésével válnak aktívvá. Ha nem jelenik meg tanúsítvány, akkor célszerű a Frissítés (Refresh) ikonra kattintani, vagy az F5 gombot megnyomni, ami frissíti a megjelenített tanúsítványok listáját A tanúsítvány ellenőrzése A kártya számlálójának ellenőrzése A Netlock által átadott kártyákon a minősített aláíró magánkulcshoz (de csak a minősítetthez) számláló is tartozik, amelynek értéke az első használat előtt nulla. Ez bizonyítja, hogy a kártyát Ön előtt még senki nem használta elektronikus aláírásra. Ha a 10(40)

11 számláló nem nullát mutat, vegye fel a kapcsolatot a Netlock Kft.-vel. A számláló értéke minden kulcshasználatnál növekszik eggyel. Nem minősített tanúsítványok magánkulcsához nem tartozik számláló, így ellenőrzéskor a There is no usage counter on the private key for the certificate(s)! üzenet jelenik meg A kártya PIN-kódjának megváltoztatása A kártyához tartozó PIN-boríték, az ún. kezdeti PIN-kódot tartalmazza. Ezt a kódot a kártya első használata előtt változtassa meg egy Ön által választott kódra, különben a kártyát használni (elektronikus aláírási és titkosítási műveletet végezni) nem tudja. A kártya PIN-kódjának megváltoztatása Ha ezt a pontot választja, a következő ablak jelenik meg: A Régi PIN mezőbe írja be a régi PIN-kódját (első alkalommal a PIN-borítékban található jelszót), az Új PIN mezőbe pedig az Ön által választott új PIN-kódot, amelyet a Új PIN újra mezőben meg kell ismételnie. Figyelem! Az új PIN-kód hosszúságának 6 és 8 karakter közé kell esnie, és a változtatás után a kártya használatához már ezt a PIN-kódot kell megadnia. A kód háromszori hibás megadása, illetve a kezdeti PIN-kód megváltoztatásakor háromszori hibás próbálkozás esetén a kártya zárolt állapotba kerül és a továbbiakban nem használható. A próbálkozások számát a kártya tárolja, ezért a kártyát használó adott alkalmazás újraindítása nem állítja vissza a számlálót a kezdeti értékre. Ennek az állapotnak a feloldására csak a hitelesítés-szolgáltató jogosult, ezért ilyen esetben a kártyát vissza kell juttatnia a NetLock Kft.-hez. Mielőtt a kártya kikerülne az Ön ellenőrzése alól, a kártyán található magánkulcsokhoz tartozó tanúsítványokat fel kell függesztetnie. (Erről egy későbbi fejezetben olvashat részletesen.) 11(40)

12 6.3. A tanúsítványok importálása a számítógépre Ahhoz, hogy a tanúsítványt használni tudja, importálnia kell a számítógép tanúsítványtárába. Ez csak a tanúsítvány importálását jelenti, az Ön magánkulcsa természetesen soha nem hagyja el a kártyát. A tanúsítvány importálása a számítógép tanúsítványtárába Ezzel a menüponttal tudja a kártyáról a Windows tanúsítványtárába importálni a tanúsítványát. Jelölje ki a tanúsítványát, majd a gombra kattintva az importálás rövid idő alatt megtörténik. Ha sikeres volt, a megjelenő üzenetablakban a... succesfully imported! felirat jelenik meg. Ha több tanúsítvány is található egy kártyán ezt a többire is érdemes elvégeznie. Figyelem! Amennyiben a tanúsítvány telepítése előtt a számítógépen a gép tanúsítványával fájlok kerültek titkosításra, ezt a titkosítást oldja fel, különben ezekhez a fájlokhoz nem fog hozzáférni. 12(40)

13 6.4. A NetLock főtanúsítványainak telepítése és visszavonási listák első letöltése Mielőtt ténylegesen használni tudná az elektronikus tanúsítványokat, még egy utolsó lépést végre kell hajtania A NetLock főtanúsítványok telepítése A Netlock fő tanúsítványainak letöltésére csak régebbi Windows operációs rendszeren van szüksége, valamint akkor, ha a számítógépén a Root Update Component nincs telepítve. A Windows 2000, Windows XP és későbbi rendszerek esetében a Windows Root Update Component automatikusan letölti azt a Microsoft központi web helyéről a Netlock gyökértanúsítványokat, amikor először történik egy új Netlock tanúsítvánnyal művelet. Amennyiben régebbi operációs rendszer használ, vagy a fenti komponens nincs telepítve gépén, ezt kézzel is elvégezheti a következő módon: Látogasson el a Internet Explorer böngészővel a weboldalra, és kattintson a Tanúsítványkiadók menüpont alatt kattintson legalább a Minősített linkre. Itt a következő kell tennie: 1. A megjelenő ablakban válassza a Megnyitás (Open) opciót. 2. A következő megjelenő ablakban válassza a Tanúsítvány telepítése (Install certificate) gombot. 3. Nyomja meg kétszer a Tovább (Next) gombot. 13(40)

14 4. Nyomja meg a Befejezés (Finish) gombot, és a megjelenő tájékoztató üzenetre nyomja meg az OK gombot. Figyelem! Ha a fenti komponens nincs telepítve vagy régi operációs rendszert használ, elképzelhető, hogy az összes gyökértanúsítvány telepítésére szüksége lesz Visszavonási listák első letöltése A visszavonási listák azokat a tanúsítványokat tartalmazzák, amelyeket valamilyen okból (elveszett a kártya, stb.) a tulajdonosok visszavontak. Ezeket az Ön biztonsága érdekében javasolt letölteni. Ezt a következőképpen tudja megtenni: Látogasson el a Internet Explorer böngészővel a weboldalra, a Visszavonási listák menüpont alatt kattintson rá minden egyes visszavonási listára. (Teszt nem szükséges.) A linkre kattintva válassza a Mentés (Save) gombot, majd mentse le a számítógép munkaasztalára ( Ezután az Asztalra visszatérve egy új ikont találhatunk ott.ezen az ikonon jobb gombbal kattintva a és a Tanúsítvány telepítése (Install certificate) opciót. Az előugró ablakban kétszer a Tovább (Next), majd a Befejezés (Finish) gombot kell megnyomnia. A visszavonási listák telepítését minden (QA, A, B, C) osztályra érdemes első alkalommal elvégeznie. 14(40)

15 7. A kártya használata Ha PIN kód beadására van szükség, akkor a következő ablak fog megjelenni. Az ablak megjelenésekor ellenőrizze a Use Pinpad opció kikapcsolt állapotát, és ha be van kapcsolva, kapcsolja ki, a PIN kód megadása után nyomjon OK gombot. Figyelem! Kártyaműveletek esetén a Use Pinpad opció mindig legyen kikapcsolva. Amennyiben nem így történik, az alkalmazott biztonsági beállítások a kártyáját zárolhatják. 15(40)

16 8. Tanúsítvánnyal kapcsolatos ügyintézés 8.1. Az ügyfélmenü használata Tanúsítványkérelmeinek létrehozása és beadása során ügyfélmenü jött létre az Ön számára a NetLock Kft. honlapján. Itt tekintheti meg saját maga és mások tanúsítványait, innen intézheti a tanúsítványokkal kapcsolatos ügyeit. A menü használatára csak a következő esetekben van szükség: tanúsítványa nemsokára lejár, és szeretné megújítani, tanúsítványát valamilyen okból fel szeretné függeszteni, új tanúsítványt szeretne magának igényelni (például titkosító tanúsítványt). Az ügyfélmenübe bejelentkezni a oldalon tud. Minősített tanúsítvány esetén (QA osztály) a lap tetején válassza az Ügyfélmenü Bejelentkezés Minősített rendszer menüpontot. Fokozott tanúsítvány esetén (A, B, és C osztály) a lap tetején válassza az Ügyfélmenü Bejelentkezés Fokozott biztonságú rendszer menüpontot. Ekkor az alábbi oldalra jut, ahonnan a bejelentkező név és jelszó révén léphet tovább. 16(40)

17 A bejelentkező név és jelszó megadása után az alábbi képernyő jelenik meg. A bal oldalon és középen is megtalálható menüpontok közül választhat. 17(40)

18 8.2. A tanúsítvány felfüggesztése Elektronikus tanúsítványait, akárcsak bankkártyáját, gondosan kell kezelnie és őriznie, hiszen a tanúsítványával az Ön nevében végezhetnek elektronikus aláírást, és ezáltal az Ön nevében tehetnek joghatással bíró nyilatkozatot. Ha úgy gondolja, hogy a tanúsítványához illetéktelenek hozzáférhettek, a tanúsítványt fel kell függesztetnie. Ha nem tud minden kétséget kizáróan meggyőződni arról, hogy időközben a magánkulcsot nem használta illetéktelen személy, intézkedjen a tanúsítvány végleges visszavonásáról. A felfüggesztési, visszavonási lépéseket a NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatában szereplő módon (Internetes ügyfélmenün keresztül, ben, telefonon) teheti meg. A.) Interneten keresztül a következő módon függesztetheti fel tanúsítványát: 1. Jelentkezzen be az ügyfélmenüjébe, és válassza ki a bal oldali menüsorban a Kiadott tanúsítványok menüpontot. 2. A megjelenő ablakban láthatja a tanúsítványai adatait. Kattintson a megfelelő tanúsítvány előtti háromszögre. 3. Ekkor megjelennek a kiválasztott tanúsítvány részletei. Az alul található Tanúsítvány felfüggesztése gombbal kezdeményezheti a tanúsítvány felfüggesztését. B.) ben munkaidőben (9:00 17:00) az info@netlock.hu címen jelezhet. C.) Telefonon munkaidőben (9:00 17:00) az (1) telefonszámon jelezhet. 18(40)

19 Felfüggesztéssel kapcsolatos fontos információk A felfüggesztett tanúsítvány legkésőbb 6 órán belül jelenik meg a tanúsítvány-visszavonási listán, és a felfüggesztés ténye ekkor válik közismertté az Interneten. Ha tanúsítványát felfüggesztette, és 5 naptári napon keresztül nem történik semmilyen intézkedés, akkor a tanúsítvány véglegesen visszavonásra kerül és többet használni már nem lehet. 19(40)

20 9. A Pénztár program letöltése, telepítése, a tanúsítványok telepítése Ahhoz, hogy a bevallást elektronikusan teljesíteni tudja, le kell töltenie, majd telepítenie kell az erre a célra szolgáló Pénztár 5 programot A Pénztár program letöltése és telepítése A Pénztár program aktuális verzióját a következő linkről tudja letölteni: Ezt mentse le a gépére, majd indítsa el. Figyelem! Ha volt korábbi verzió a gépre telepítve, akkor abból az adatokat előbb mentse el, majd távolítsa el a gépéről a régi verziót. Ehhez először mentse el a C:\Program Files\ PSZAF\Pénztár v4.0\ könyvtáron belül található ARCHIV, DATA, JELENTÉS, MENTÉS könyvtárakat egy ideiglenes könyvtárba valahol a gépén, majd a Start menü > Beállítások > Programok telepítése, eltávolítása ( Settings > Add, Remove programs) menüponton keresztül távolítsa el a régi verziót. Az új verzió telepítése után az ideiglenes könyvtárba helyezett adatokat másolja vissza a helyükre. A program telepítése a következőképpen történik: 1. Indítsa el a letöltött telepítő fájlt, majd a megjelenő ablakban nyomjon a Tovább (Next) gombra. 2. A következő ablakban fogadja el a licencszerződést (I accept), majd nyomjon a Tovább (Next) gombra. 3. A program felajánlja a telepítés helyének megváltoztatását. Ezt érdemes az alapértelmezett helyen hagyni (egyes bérszámfejtő programok az alapértelmezett helyen keresik), ezért kattintson itt is a Tovább (Next) gombra. 4. A következő ablakban nyomja meg a Telepít (Install) gombot, majd a telepítés megtörténte után a Befejezés (Finish) gombot. Ezzel a Pénztár 5 program telepítésre került, most már csak a be néhány beállítás van hátra. (Ha új verziót rakott fel, ne felejtse el visszamásolni a korábban elmentett állományokat.) 20(40)

21 10. Előkészítő lépések a Pénztár program beállításhoz Ahhoz, hogy a smart kártyáján található tanúsítványokat használni tudja a Pénztár 5 programon belülről, szükséges néhány előkészítő lépést tennie Tanúsítványok exportja Internet Explorerből 1. Ellenőrizze, hogy a kártyán található tanúsítványokat regisztrálta-e a Windows operációs rendszerben. Ha nem tette meg, térjen vissza a megfelelő fejezethez, és tegye meg. 2. Indítsa el az Internet Explorer böngészőt, majd navigáljon el a személyes tanúsítványok megtekintéséig. (Eszközök > Internet beállítások > Tartalom fül > Tanúsítványok gomb > Személyes tanúsítvány fül) (Tools > Internet settings > Content fül > Certificates gomb > Personal fül) 3. Jelölje ki a Minősített tanúsítványát, majd nyomja meg az Export gombot. 4. A következő üdvözlő ablakban nyomjon Tovább (Next) gombot. Jelölje ki a minősített tanúsítványát, majd nyomja meg az Export gombot. 21(40)

22 5. A következő ablakban válassza második opciót azaz NE legyen privát kulcs exportálása, majd kattintson a Tovább (Next) gombra. 6. A következő ablakban válassza a Base-64 opciót, majd kattintson a Tovább (Next) gombra. 7. A következő ablakban adjon meg egy fájlnevet, és egy útvonalat, hová és milyen néven legyen mentve a fájl. Ezt jegyezze meg, mert a későbbiekben szükséges lesz beállításokhoz. Miután megadta, kattintson a Tovább (Next) gombra, végül a Befejezés (Finish) gombra. 22(40)

23 10.2. Tanúsítványok importálása Pénztár 5 programba 1. Indítsa el az Pénztár 5 programot. (Start menü > Programok > Pénztár 5 > Pénztár 5 indítása). 2. Az üdvözlő képernyőn nyomja meg az OK gombot, majd az első indítás alkalmával állítsa be a tárgyhó értékét. 3. Válassza ki a Tanúsítványok karbantartása menüpontot. 4. A megjelenő ablakban nyomja meg a Felvitel gombot. 5. A kártyáját helyezze be a kártyaolvasóba. 6. A következő ablakban tallózza ki az előző fejezet alapján lementett egyik állományt, majd nyomja meg a Megnyitás (Open) gombot. 23(40)

24 7. Ez után a számítógép a kártyaolvasóhoz fordul, kis ideig olvassa azt, majd a következő ablakhoz hasonlót kell látnia, ha sikeresen megtörtént. 8. A titkosító tanúsítvány importálásának lépései a következők: 9. Nyomja meg a felvitel gombot, majd a megjelenő ablak alján váltson PFX-re. 24(40)

25 10. Ezután tallózza ki a CD-ről a titkosító tanúsítványát, majd a jelszó kérés során adja meg a CD-vel együtt kapott papírról a tanúsítványhoz tartozó jelszót. Ha jól csinálta, akkor mindkét tanúsítványa megjelenik a listában, az ablakot X gombbal bezárhatja, az előkészítés megtörtént A Pénztárakhoz tartozó főtanúsítványok telepítése 1. Tallózza ki a Szolgáltatók könyvtárat a számítógépén. (Amennyiben nem a komplett telepítő csomag került letöltésre, akkor töltse le weboldalunkról ezt a csomagolt állományt, és tömörítse ki a gépére egy megjegyezhető mappába, majd tallózza ki azt a mappát.) 2. Az itt található tanúsítványok telepítése a következő módon történik: 1) Kattintson duplán az egyik az tanúsítványra. 2) A megjelenő ablakban válassza a Tanúsítvány telepítése (Install certificate) gombot. 3) Nyomja meg kétszer a Tovább (Next) gombot. 4) Nyomja meg a Befejezés (Finish) gombot, és a megjelenő tájékoztató üzenetre nyomja meg az OK gombot. 5) Ne felejtse el, hogy a fenti lépéseket végre kell hajtania a többi tanúsítványra is! Ezzel a szolgáltatói tanúsítványok telepítése megtörtént. 25(40)

26 11. A Pénztár program beállítása 11. Indítsa el az Pénztár 5 programot. (Start menü > Programok > Pénztár 5 > Pénztár 5 indítása). 12. Az üdvözlő képernyőn nyomja meg az OK gombot, majd az első indítás alkalmával állítsa be a tárgyhó értékét. 13. Ezután állítsa be az alapértelmezett tanúsítványait, amit a Rendszer > Alapértelmezett tanúsítványok menüpont alatt tud megtenni. 14. A menüpontot kiválasztva a következő ablakot kapja. A Tanúsítvány sorozatszáma mezőbe kattintva és utána a Segítség gombra nyomva a gépen található tanúsítványok közül kiválaszthatja a megfelelőt. Ha itt nem tudja a megfelelő tanúsítványokat kiválasztani, ellenőrizze, hogy megfelelően hajtotta-e végre az előkészítő lépéseket. 15. A számítógépen több tanúsítvány is lehet, ezek közül a megfelelőt kell kiválasztania, különben a bevallást nem lehet helyesen elkészíteni. Az aláíró tanúsítványa az Ön nevére szóló Netlock Minősített Közjegyzői (Class QA) Tanúsítványkiadó által kiadott tanúsítvány. 26(40)

27 A titkosító tanúsítványa az Ön szervezete nevére szóló Netlock Expressz (Class C) Tanúsítványkiadó által kiadott tanúsítvány. 16. A tanúsítvány beállítása után OK gombot nyomva visszakerül a főmenübe. 17. Ezután már csak az időbélyeg URL beállítására van szükség. Az Ön egyedi időbélyeg URL-jét ben kellett megkapnia a Netlock Kft.-től. Ha nem kapta még meg, akkor munkaidőben (hétköznap 9 és 17 óra között) hívja az Ügyfélszolgálatunkat a (1) számon. Az időbélyeg URL-t a Rendszer > Időbélyeg-szolgáltatás adatai menüpont alatt tudja beállítani. Az URL cím mezőbe kell bemásolnia a levélben megkapott URL-t, amelynek az ábrán láthatóhoz hasonlóan kell kinéznie. A többi adatot nem kell beállítania, az URL megadása után nyomja meg az OK gombot. Ezzel a Pénztár program beállítása az adatküldés elvégzéséhez megtörtént. 27(40)

28 12. Utolsó lépések a papírok világában Ahhoz, hogy elektronikus bevallását a pénztárak elfogadják, ezt a szándékát a pénztárak felé jelentenie kell. A NyugDíjcsomag CD-jén talál ehhez szükséges bejelentő lapot, amelynek a tanúsítványra vonatkozó részét a NetLock Kft. előre kitöltötte. Ezt ki kell töltenie, kinyomtatnia, aláírnia és eljuttatnia mindazoknak a nyugdíjpénztáraknak, amelyek felé elektronikusan szeretne bevallani. Bár a tanúsítvány adatai már ki vannak töltve, elképzelhető, hogy a bevallás módjától függően Önnek több pontot is alá kell húznia. Az összes pénztárak szükséges irat hatékony beküldéséhez javasoljuk a tájékozódást a PSZÁF vonatkozó oldalain is. 28(40)

29 13. A Pénztár 5 program használata bevallásokra A telepítési útmutató bemutatta a program helyes telepítésének folyamatát, ezek után Ön magánnyugdíj-pénztári bevallását már elektronikusan tudja végezni. Természetesen ehhez fel kell töltenie a programot a bevalláshoz szükséges alap- és pénzügyi adatokkal. Ennek módjáról a Pénztár 5 program saját felhasználói kézikönyve és súgója ad tájékoztatást. Arról, hogy a bérszámfejtő programja képes-e létrehozni adatkimenetet a Pénztár 5 program felé és az adatok importálása a programba hogyan történik, az adott program fejlesztője tud tájékoztatást adni. A használat közben felmerülő problémákkal a program fejlesztőjéhez fordulhat: Internet: penztar@kopdat.hu Telefon: (1) (40)

30 14. Gyakran ismételt kérdések, hibaelhárítás A Pénztár program megjelenése óta felmerült kérdésekből gyűjtöttünk össze néhányat, melyek a sűrűn feltett kérdésekre adnak itt választ, illetve segíthetnek a hibaelhárításban. Mit jelent az ügyleti érték? A minősített személyes aláíró tanúsítványhoz tartozó ügyleti érték felső határa 5 millió Forint, fokozott biztonságú tanúsítványaink esetén az ügyleti érték nem értelmezett. Abban az estben, ha az ügyleti érték a fent meghatározott összeget túllépi az elektronikus aláírásról szóló törvény vonatkozó rendelkezési alapján a NetLock Kft. nem felel. Az ügyleti érték a magánnyugdíjpénztári bevallások esetében ugyanakkor nehezen meghatározható. Mekkora a felelősségbiztosítás mértéke a NyugdíjCsomag kapcsán? A felelősségbiztosítás mértéke a két tanúsítvány kapcsán különböző. A minősített személyes aláíró tanúsítvány esetén a Netlock Kft. az általa okozott károkért 5 millió, míg fokozott biztonságú C osztályú szervezeti titkosító tanúsítvány esetén Forintig rendelkezik felelősségbiztosítással. Milyen gyors internet szükséges az elektronikus bevallás használatához? Az időbélyegzés, illetve a bevallás során az interneten továbbított adatok mérete nem túl nagy, így a bevallás elküldéséhez elegendő akár modemes elérés is. Használható a rendszer dinamikus IP beállítás mellett is? Igen, mert az időbélyegzés hozzáférés, egy egyedi URL alapján történik, azaz a felhasználók azonosítása IP cím független. Milyen operációs rendszer szükséges a NyugdíjCsomag használatához? A rendszer használatához minimum WINDOWS XP operációs rendszerre van szüksége. Mi a teendő, ha nem világít a kártyaolvasóm lámpája? A telepítési leírás segítségével ellenőrizze, hogy a kártyaolvasó megfelelően van csatlakoztatva. 30(40)

31 Mit tegyek, ha elveszítem a kártyámat? A kártya elvesztése, illetve kompromittálódás (biztonsági sérülés) a bármilyen gyanúja esetén a kártyán lévő tanúsítványokat fel kell függeszteni. A felfüggesztést Ön is meg tudja tenni az ügyfélmenüjébe történő bejelentkezéssel és a tanúsítványok, kiadott tanúsítványok menüpontba való belépéssel, vagy az info@netlock.hu címre írt levelében kérheti, hogy kollégáink függesszék fel tanúsítványait.. A felfüggesztés időtartama öt naptári nap. Ha ezen időtartamon belül nem kéri a tanúsítványok újbóli aktiválását, a tanúsítványok visszavonásra kerülnek, és ekkor új tanúsítványkérelmet kell beadnia. A PSZÁF által kibocsátott szoftverekkel problémáim vannak. Mit tegyek? május 1.-e előtt, a programok telepítésével, használatba vételével kapcsolatos kérdéseire, problémáira szakszerű, gyors, pontos választ kaphat a Kopint-Datorg Rt.-től a penztar4@kopdat.hu, ingridsigno@kopdat.hu címeken, a (1) telefonszámon, a faxon, illetve levélben a 1081 Budapest, Csokonai u. 3 címen. Személyesen munkanapokon délelőtt 8 órától délután 16:30-ig május 1-től a kérdésekkel, észrevételekkel közvetlenül a magánnyugdíjpénztárakhoz kell/lehet fordulni felvilágosításért, ettől az időponttól a pénztárak biztosítják a bevallási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos technikai tanácsadást is. Kinek a nevére kell a NyugDíjcsomag megrendelő és adatösszesítő lapjában szereplő meghatalmazást kiállítani? Meghatalmazásra abban az esetben van szükség, ha a cégjegyzésre jogosult és a bevallást készítő személy nem ugyanaz. Ebben az esetben célszerű azt a személyt meghatalmazni, aki a bevallást készítő személy adatai mezőben fel van tüntetve, hiszen neki amúgy is mellékelni kell a személyazonosítására szolgáló dokumentumait; ezzel elkerülhető az újabb dokumentumok csatolása. Hogyan tudom beállítani az időbélyeg URL-t a Pénztár 5 programban? A dokumentáció egyik korábbi szakasza ezt részletesen leírja, kérjük hajtsa végre azt. "Hiba a nyugta feldolgozás során" hibaüzenetet kaptam. Ebben az esetben nagy valószínűséggel a pénztár oldalán merült fel technikai probléma (pl: szerverkarbantartás), melynek helyreállítása a pénztár számára időbe telhet, ezért kérjük próbálja meg az adott pénztár felé az adatszolgáltatást később. Ha a hibaüzenet továbbra is megjelenik, kérjük jelezze ezt a program fejlesztőjének, a penztar@kopdat.hu címen.. 31(40)

32 "Table1: No index for fields ' A_ID' " hibaüzenetet kaptam. A hiba helyreállításához újra kell telepítenie a Pénztár 4 programot. Figyelem! A Pénztár 5 program telepítése közben ne futasson bérszámfejtő programot, mert a hibaüzenet nagy valószínűséggel továbbra is meg fog jelenni. Telepítés előtt mentse meg, már felvitt adatait! A Pénztár 5 programba feltöltött adatokat megmenteni a következő módon lehet. A program telepítési könyvtárából (általában: c:\program Files\PSZAF\Pénztár v4.0\) az Archiv, Data, Jelentes, Mentes könyvtárakat másolja ki egy semleges könyvtárba (pl.: c:\penztar_ideiglenes\ ). A telepítés után ezen könyvtárakat visszamásolva helyreállíthatja a programot eredeti állapotába. Újratelepítés előtt javasolt a Pénztár 5 program korábbi verziójának eltávolítása számítógépéről. Pénztár 5 újratelepítése. Figyelem! A Pénztár 5 program telepítése közben ne futasson bérszámfejtő programot, mert működési hibát okozhat! Telepítés előtt mentse meg, már felvitt adatait! A Pénztár 5 programba feltöltött adatokat megmenteni a következő módon lehet. A program telepítési könyvtárából (általában: c:\program Files\PSZAF\Pénztár v5.0\) az Archiv, Data, Jelentes, Mentes könyvtárakat másolja ki egy semleges könyvtárba (pl.: c:\penztar_ideiglenes\ ). A telepítés után ezen könyvtárakat visszamásolva helyreállíthatja a programot eredeti állapotába. Újratelepítés előtt javasolt a Pénztár 5 program korábbi verziójának eltávolítása számítógépéről. Pénztár 5 eltávolítása. A Pénztár 5 programot eltávolítani a következőképpen lehet: 1. Start gomb (Windows asztal, desktop) 2. Beállítások (Settings) 3. Vezérlőpult (Control Panel) 4. Programok telepítése és törlése (Add/Remove programs) 5. Itt válassza ki a Pénztár v5.0 sorát és eltávolítás. Figyelem! - A program eltávolításához rendszergazdai jogosultságok szükségesek. - A eltávolítása közben Ne futassa a programot! Hogyan menthetem le a Pénztár 5 programba felvitt adatokat? A Pénztár 5 programba feltöltött adatokat megmenteni a következő módon lehet. A program telepítési könyvtárából (általában: c:\program Files\PSZAF\Pénztár v5.0\) az Archiv, Data, Jelentes, Mentes könyvtárakat másolja ki egy semleges könyvtárba (pl.: c:\penztar_ideiglenes\ ). A telepítés után ezen könyvtárakat visszamásolva helyreállíthatja a programot eredeti állapotába. 32(40)

33 "XML csomag küldése: HIBA, a hitelesítés-szolgáltató érvénytelen v. nem megfelelő" hibaüzenetet kaptam. A szolgáltatók gyökértanúsítványai nem kerültek telepítésre. A dokumentáció egyik korábbi szakasza ezt részletesen leírja, kérjük hajtsa végre azt. Mire használhatóak még a NyugDíjcsomagban megkapott tanúsítványok? A NyugDíjcsomag által tartalmazott tanúsítványok nem csak elektronikus magánnyugdíjpénztári bevallásokra használhatóak, felhasználhatja őket elektronikus leveleinek, dokumentumainak, aláírására és titkosítására, az Ügyfélkapu igénybevételére, valamint ha Mozilla Thunderbird 1.5 levelezőt használ, akkor OEP adatküldésre is. Hol tudok hozzáférni a Nyugdíjcsomag megrendeléséhez szükséges dokumentumokhoz? A megrendeléshez szükséges "Megrendelő és adatösszesítő" űrlapot és meghatalmazás mintákat letöltheti weboldalunkról, a letöltések menüpont alatt. Kifejezetten bevallók részére kialakított weboldalunk: Ha a weboldalt nem éri el, kérjük telefonon (1/ ) jelezze megrendelési szándékát és kollégáink en juttatják el részére a szükséges űrlapokat. A megrendelőhöz mellékelendő meghatalmazásnak milyen formátumúnak kell lennie? Meghatalmazás mintát a weboldalon talál, a letöltések menüpontra klikkelve. Milyen dokumentumokat kell beadnom a pénztárak felé? Kétféle dokumentumot kell a pénztárak felé benyújtania. 1. Bejelentés Ezzel a dokumentummal jelzi, hogy a továbbiakban elektronikusan telejsíti bevallását a pénztárak felé. Foglalkoztatóként kell eküldeni minden érintett magánnyugdíjpénztárhoz. 2. Meghatalmazás Meghatalmazásra elsősorban könyvelőirodák esetében van szükség. Ezzel a dokumentummal jelzi a pénztárak felé, hogy a foglalkoztató meghatalmazza, hogy a továbbiakban elektronikusan teljesítse bevallását. Foglalkoztatóként kell eküldeni minden érintett magánnyugdíjpénztárhoz. A foglalkoztató aláírásra jogosult képviselője meghatalmazza a könyvelőiroda bevallójaként (aki 33(40)

34 elektronikusan aláír) eljáró személyt, hogy a bevallásokat elektronikus úton, elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva nyújtsa be a pénztár felé. "Található érvényes CRL v. OCSP bejegyzés" mellett piros X jelenik meg. Mit tegyek? A CRL jelentése Certificate Rewoke List - Tanúsítvány Visszavonási Lista. Ez a lista tartalmazza azon tanúsítványokat, amelyek visszavonásra kerültek. tehát nem érvényesek. A CRL hiánya esetén a bevallás sikeresen elküldhető a pénztárak felé, a friss CRL-t így már a pénztárak töltik le és ők ellenőrzik. A CRL lista, minősített tanúsítványok esetében automatikusan 6 óránként kerül kiadásra. "A lánc ellenőrzése során minden tanúsítványhoz sikerült visszavonási listát találni" mellett piros X van. A visszavonási lista tartalmazza azon tanúsítványokat, amelyek visszavonásra kerültek, tehát nem érvényesek. A lista hiánya esetén a bevallás sikeresen elküldhető a pénztárak felé, a friss listát így már a pénztárak töltik le és ők ellenőrzik. A lista, minősített tanúsítványok esetében automatikusan 6 óránként kerül kiadásra. "A lánc ellenőrzése egy utólagos ellenőrzés során is végrehajtható" mellett piros X található. A mezőt szinte minden esetben piros X-el jelöli a program, ettől függetlenül a bevallás sikeresen elküldésre kerül. Honnan tudom, hogy helyesen telepítettem a kártyaolvasómat? A kártyaolvasót akkor telepítette helyesen, ha az olvasón található led (kis lámpa) világít/villog, valamint a Micardo PKI User programot elindítva a Workspace alatt megjelenik a kártyaolvasó típusa. Hogyan tudom az aláíró és titkosító tanúsítványaimat beimportálni a tanúsítványtárolóba? A dokumentáció egyik korábbi szakasza ezt részletesen leírja, kérjük hajtsa végre azt. Hogyan mentsem meg az adatokat, ha újra kell telepíteni a Pénztár 5 programot? A Pénztár 5 program újratelepítése előtt - a már felvitt adatok megmentése érdekében - másolja ki a ARCHIV, DATA, JELENTÉS, MENTÉS könyvtárakat egy ideiglenes könyvtárba. A telepítés megkezdése előtt távolítsa el a Pénztár 5 korábbi verzióját, majd elkezdheti a telepítést. 34(40)

35 A telepítés befejezése után másolja vissza a kimentett könyvtárakat a PSZAF\Pénztár v5.0\ könyvtárba, ezzel be is fejeződött a szoftver újratelepítése. Hogyan helyezzem be a kártyát a kártyaolvasóba? A kártyát a chippel (réz színű) felfele kell a kártyaolvasóba helyezni. A kártyaolvasó tetején megtalálja a chip rajzolatát. Mennyi Nyugdíjcsomagra van szükségem, ha több foglalkoztatónak készítem a bevallásait? Könyvelőiroda esetén a NyugDíjcsomag megrendelése annyi példányban szükséges, ahány személyt Önök kijelölnek a bevallás elküldésére. Tehát ha cégük 1 személyt jelöl ki a magánnyugdíjpénztári bevallások intézésére/elküldésére, akkor csak 1 csomagra van szükségük, mellyel minden egyes foglalkoztató, minden egyes pénztártagjának bevallása elküldhető. Milyen előnyökkel jár egy cég vagy magánszemély számára ha rendelkezik minősített elektronikus aláírással? A minősített elektronikus aláírással ellátott dokumentumok - jogszabályi erejénél fogva - teljes bizonyító erejű magánokirati joghatással bírnak. Használata nem csak magánnyugdíjpénztári bevallás, hanem bármilyen elektronikus dokumentum hitelesítésére alkalmas, használható például: levelezés, elektronikus számlázás, archiválás, nagyértékű tranzakciók és szerződéskötés esetén. A rendelkezésre álló BALE segítségével milyen szolgáltatások érhetőek el? Törvényi kötelezettség, a minősített tanúsítványok Biztonságos Aláírás Létrehozó Eszközön történő tárolása. A BALE, az ALE (Aláírás Létrehozó Eszköz)-ök egy speciális tanúsítással rendelkező csoportját jelenti, így felhasználás az Ön által feltett kérdés vonatkozásában külön nem értelmezett. Az eszközcsoport felhasználását a rajta tárolt tanúsítvány típusa és osztálya határozza meg. A BALE-n tárolt tanúsítványok felhasználhatóak minden olyan tevékenység esetén, ahol a jogalkotó legalább fokozott biztonságú, vagy minősített elektronikus aláírás használatát írja elő. A Pénztár 5 program időbélyegének ellenőrzése sikertelen. Mit tehetek? Az időbélyeg tanúsítványt ellenőrzéséhez szükséges visszavonási lista csak akkor töltődik le automatikusan, ha az ügyfél a Minősített tanúsítványt tőlünk vásárolta, ugyanis az tartalmazza a CDP címet, ami alapján az ellenőrzés történik. 35(40)

36 Amennyiben az ügyfél aláíró tanúsítványa nem a NetLock-tól van, akkor a Minősített CRL-t (visszavonási listát) kezzel kell letölteni legalább naponta egyszer, bár 6 óránként frissül. Ezt a oldalról, a Visszavonási listák letöltése menüpontból lehet megtenni. Ennek elvégzéshez mindenféleképpen Internet Explorer javasolt, mert az Internet Explorer a Windows tanúsítványtárába dolgozik, míg a többi böngésző saját hatáskörében oldja meg a tanúsítványok, listák kezelését. Van élő szélessávú és modemes kapcsolatom is, a Pénztár 5 program mégis a modemen akar kitárcsázni, mit tegyek? Ha ez fordul elő, a legegyszerűbb módja a hibaelhárításnak, hogy a külön modemet a bevallás idejére kikapcsolja. Jelenleg sajnos a Pénztár 5 programban nem beállítható, hogy mely kapcsolatot használja, ilyen beállítást csak az időbélyegzés idejére vesz figyelembe. Hol tudom elérni a Pénztár program legújabb verzióját? A Pénztár 5 program legfrissebb verziójának letöltése a a PSZÁF weboldaláról lehetséges. A programot a következő oldalról töltheti le: Hogyan tudom feltölteni adatokkal a Pénztár 5 programot, ha már használok egy bérszámfejtő szoftvert? Az adatfeltöltés módja attól függ, hogy az adott szoftver támogatja -e már a Pénztár 5 programba történő adatexportot. Ha támogatja, akkor a bérszámfejtő programjának megfelelő menüupontjával létre kell hoznia az adatexport fájlt, és függően attól, hogy a milyen állományt hozott a programja létre, a Pénztár 5 program Adatcsere menüjén belül az Adatimport vagy Floppy import menüvel be kell olvasnia, és aztán az adatok a Pénztár 5 programmal elküldhetők. A pontos eljárás természetesen függ a bérszámfejtő program működési módjától, érdemes átolvasni a bérszámfejtő program erről szóló útmutatóját. Adatok importálásához hová kell mentenem a bérszámfejtő szoftverem által kiadott fájlokat? A Pénztár 5 program Adatcsere->Adatimport menüje bárhonnan, Adatcsere->Floppy import menüje meghajtók gyökérkönyvtárából képes importálni, ennek megfelelően kell Önnek a fájlokat elhelyeznie. Ha Adatcsere->Adatimport menün keresztül kommunikál a bérszámfejtő programja és a Pénztár 36(40)

37 5 program, akkor javasolt egy könyvtárat létrehozni az adatfájloknak, amely könyvtár a Pénztár 5 program adatkönyvtárain kívül helyezkedik el. A pontos eljárás természetesen függ a bérszámfejtő program működési módjától, érdemes átolvasni a bérszámfejtő program erről szóló útmutatóját. Kinek tudom a Pénztár 5 programmal kapcsolatosan felmerülő hibákat jelezni? A Programot a Kopint-Datorg fejlesztette, a hibajelzéseket hozzájuk lehet eljuttatni. Elérési lehetőségeik: Internet: penztar@kopdat.hu Telefon: Természetesen mi is szívesen fogadjuk jelzését, cégünk elkötelezett amellett, hogy a PKI technológiával kapcsolatos programok zökkenőmentesen működjenek. Jelzését az info@netlock.hu cmíre vagy a telefonszámra várjuk. Biztos képes az általam használt bérszámfejtő program együttműködni a Pénztár 5 programmal? A bérszámfejtő programoknak a PSZÁF által kötelezően előírt adatszerkezetnek megfelelően kell működniük, adatokat menteniük, mivel a pénztárak más adatszerkezetű bevallásokat nem tudnak kezelni. A Pénztár 5 program csak ezen új adatszerkezetnek megfelelő adatokat képes kezelni, tehát van lehetőség a bérszámfejtő program által kibocsátott adatokat beimportálni, így nem szükséges a Pénztár 5 kézi adatfeltöltése. A pontos információt erről a bérszámfejtő program fejlesztője tudja megadni. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy a tanúsítványok bekerültek e Windows tanúsítványtárba? A tanúsítványok ellenőrzéséhez, első lépésként el kell indítani Internet böngészőjét. A felső menüsorban válassza az Eszközök (Tools) pontot, majd Internet beállítások (Internet Options), azon belül Tartalom (Content) fül. Ezután válassza a Tanúsítványok (Certificates) gombot. Ekkor megjelenik a tanúsítványtár, melynek főbb elemei: - személyes (personal): itt kell szerepelnie a személyes tanúsítványainak. - más személyek (other people): itt kell szerepelnie a pénztárak titkosító tanúsítványainak 37(40)

38 - közbenső szintű hitelesítésszolgáltatók (intermediate certification authorities): néhány hitelesítés szolgáltató gyökértanúsítványa itt jelenik meg - megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók (trusted certification authorities): itt kell szerepelni a NetLock Kft. gyökértanúsítványainak. (N betűnél). Hogyan tudom beállítani a tanúsítványomat a Pénztár 5 programban? A dokumentáció egyik korábbi szakasza ezt részletesen leírja, kérjük hajtsa végre azt. 38(40)

39 15. Hibalehetőségek és javításuk Nem világít a kis lámpa a kártyaolvasón. Ellenőrizze a csatlakozókat! Ha rendben vannak, és a kártyaolvasó nem működik, akkor a port kivezetések nincsenek csatlakoztatva a számítógép alaplapjára vagy hibás a kártyaolvasó. A szoftvert nem tudom telepíteni. A Windows 95 és Windows 98 operációs rendszer nem tartalmaz titkosítási komponenseket, ezért nem is használható ilyen célra. Ebben az esetben magasabb verziószámú Windows operációs rendszerre kell átállnia. A Windows 98 SE operációs rendszert a Micardo kártya esetén a Microsoft támogatás megszűnése miatt nem támogatott. Ebben az esetben magasabb verziószámú Windows operációs rendszerre kell átállnia. Ha Windows NT rendszert használ, ellenőrizze, hogy telepítve lett-e a Service Pack 6 a számítógépére, mert ennek hiánya esetén előfordulhat, hogy nem tudja telepíteni és használni a szoftvereket. Ha Windows 2000 rendszert használ, ellenőrizze, hogy milyen titkosítású böngészővel rendelkezik. Elképzelhető, hogy régi alacsony titkosítási szintű böngészője van, amelyet szintén frissíteni érdemes magasabb verziószámúra. A Windows 2000 Microsoft támogatása szintén megszűnt, ezért a Windows 2000 használata nem javasolt. Nem tudok telepíteni, mert a gép azt mondja, hogy adminisztrátori jogosultság szükséges hozzá. Valószínűleg nem rendszergazdaként van belépve a gépre, és nincs jogosultsága jelenleg a telepítéshez. Ebben az esetben lépjen be rendszergazdaként és így próbálja meg a telepítést, vagy szóljon a rendszergazdájának. A kártyaolvasó szoftverét telepítettem, de a kártyaolvasó nem működik. Előfordulhat, hogy szükséges a hibajavítás és az Internet Explorer újabb verziójának telepítése, ha még nem tette meg. Tekintse át a megfelelő fejezeteket. A kártyám zárolt állapotba került. Valószínűleg háromszor adott meg rossz PIN-kódot a kártyához. Ennek az állapotnak a feloldására csak a hitelesítés-szolgáltató jogosult, ezért ilyen esetben a kártyát vissza kell juttatnia a NetLock Kft.-hez. Ne feledkezzen meg a kártyán található magánkulcsokhoz tartozó tanúsítványok felfüggesztéséről (ld. a jelen tájékoztató 6. pontját). 39(40)

40 Eltűnt a kártyám, vagy az a gyanúm, hogy más is használhatta. Ebben az esetben intézkedjen a kártyán található tanúsítványok azonnali felfüggesztéséről. Ennek lépéseit a megfelelő fejezet tárgyalja. A kártyakezelő szoftver nem működik megfelelően Ellenőrizze, hogy a legfrissebb verzió van-e telepítve a szoftverből a gépen. A legfrissebb verziót mindig a weboldalon a Letöltés menüpont alatt találja. Az újra telepítésnél fontos, hogy betartsa a következőket: 1. Távolítsa el a régi verziót. 2. Indítsa újra a gépet. 3. Telepítse fel az új verziót. A fentiek betartása azért fontos, mert az alkalmazások által telepített DLL fájlok használatban lévők, zároltak lehetnek, és teljes törlésük az eltávolítás után csak az újraindításkor törlődnek. Amennyiben viszont nem törlődtek le maradéktalanul, az új verzió telepítője nem telepíti azt megfelelően. 16. Egyes alkalmazások együttes futtatásával kapcsolatos lehetséges problémák Ha kriptográfiai eszközön tárolódik tanúsítványa, előfordulhat, hogy egyes alkalmazások együttes futtatása során nem mindegyik alkalmazásból érik el a tanúsítványokat. Ennek oka, hogy a PKCS#11 felületet használó alkalmazások közül az első megnyitott alkalmazás a kezelésre használt programot kizárólagosan futtatja, ezért a később indított alkalmazások nem férnek hozzá. Ebben az esetben az ilyen programok közül egyszerre csak egyet futtason, az egyik alkalmazás bezárása után indítsa csak a másikat. Ilyen egyszerre nem biztosan futtatható alkalmazások lehetnek (a teljesség igénye nélkül) a következők: Micardo PKI User kártyakezelő szoftver Mozilla Suite alkalmazáscsomag Netscape alkalmazáscsomag Firefox böngésző Thunderbird levelező program Lotus Notes 6.5 alkalmazás Pénztár 5 alkalmazás 40(40)

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre

Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Gyökértanúsítványok telepítése Windows Mobile operációs rendszerekre Windows Mobile 2003 / 2003 SE / WM 5 / WM6 rendszerekre 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A Windows

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

Bit4id Crypto Java Card (Oberthur Cosmo ID-One v7.0) kártya használati útmutatója

Bit4id Crypto Java Card (Oberthur Cosmo ID-One v7.0) kártya használati útmutatója Bit4id Crypto Java Card (Oberthur Cosmo ID-One v7.0) kártya használati útmutatója Tanúsítvány feltöltése és a kártya használata Windows 7, Windows 8 és Windows 10 rendszeren 1(12) Tartalomjegyzék 1. Bevezető...

Részletesebben

Tanúsítvány létrehozása Micardo kártyára

Tanúsítvány létrehozása Micardo kártyára Tanúsítvány létrehozása Micardo kártyára Windows operációs rendszeren A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3 3. Tanúsítvány megújítása...4 3.1. Megújított tanúsítvány

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése

Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése Számítógépen tárolt tanúsítvány esetén 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver korlátozásai... 3 4.

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a tanúsítványtárakban

Megújított tanúsítvány cseréje a tanúsítványtárakban Megújított tanúsítvány cseréje a tanúsítványtárakban Windows (Internet Explorer) és Mozilla (Firefox) böngészőkben Windows7, Windows 8 és Windows 10 operációs rendszeren 1(19) Tartalomjegyzék 1. Bevezető...

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(10) 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Omnikey 3x21 kártyaolvasó, Oberthur intelligens kártya vagy Oberthur SIM termék Windows

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(7) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 2003 operációs rendszeren 1(25)

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Omnikey 3x21 kártyaolvasó, Oberthur intelligens kártya vagy Oberthur SIM termék Windows

Részletesebben

Evolution levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Evolution levelező program beállítása tanúsítványok használatához Evolution levelező program beállítása tanúsítványok használatához Linux operációs rendszeren, szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

Használati segédlet szoftveresen tárolt tanúsítványokhoz

Használati segédlet szoftveresen tárolt tanúsítványokhoz Használati segédlet szoftveresen tárolt tanúsítványokhoz Netlock által kibocsátott tanúsítványok esetén 1(24) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...4 3. Ha a tanúsítványigénylés befejeződött,

Részletesebben

Bit4id Crypto Java Card (Oberthur Cosmo ID-One v7.0) kártya használati útmutatója

Bit4id Crypto Java Card (Oberthur Cosmo ID-One v7.0) kártya használati útmutatója Bit4id Crypto Java Card (Oberthur Cosmo ID-One v7.0) kártya használati útmutatója Tanúsítvány feltöltése és a kártya használata Windows 7, Windows 8 és Windows 10 rendszeren 1(12) Tartalomjegyzék 1. Bevezető...

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben

Az ActiveX beállítása

Az ActiveX beállítása Az ActiveX beállítása Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Operációs rendszer követelmények... 3 4. Az ActiveX-ről...

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

Szoftveresen tárolt tanúsítványok telepítési útmutatója

Szoftveresen tárolt tanúsítványok telepítési útmutatója Szoftveresen tárolt tanúsítványok telepítési útmutatója Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren 1(25) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 4 3. A szoftver/hardver korlátozásai...

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur ID-One tokenen kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Oberthur ID-One tokenen kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Oberthur ID-One tokenen kiadott tanúsítvány telepítési útmutatója Oberthur token, Windows XP és Vista rendszeren A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(16) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver korlátozásai... 3 3.1. Előzetes

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések

Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(14) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 4 3. Szükséges jogosultság a

Részletesebben

Az Internet Explorer 7+ böngésző program beállítása tanúsítványok használatához

Az Internet Explorer 7+ böngésző program beállítása tanúsítványok használatához Az Internet Explorer 7+ böngésző program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén Windows XP és Vista operációsrendszer

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

A Netscape 9 alkalmazáscsomag beállítása tanúsítványok használatához

A Netscape 9 alkalmazáscsomag beállítása tanúsítványok használatához A Netscape 9 alkalmazáscsomag beállítása tanúsítványok használatához Böngészővel igényelt vagy Windows tanúsítványtárban vagy PFX fájlban vagy kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén (Windows

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto.NET kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto.NET kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Gemalto.NET kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Windows XP, Vista és Windows 7 és Windows 2003 operációs rendszeren 1(23) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Gemalto ID Classic 340 kártyával kapcsolatos használati útmutatója

Gemalto ID Classic 340 kártyával kapcsolatos használati útmutatója Gemalto ID Classic 340 kártyával kapcsolatos használati útmutatója Tanúsítvány letöltése, feltöltése és használata ID Classic 340 típusú kártyák esetén Windows 7, Windows 8 és Windows 10 operációs rendszeren

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Minősített tanúsítvány igénylés és megújítás útmutatója

Minősített tanúsítvány igénylés és megújítás útmutatója Minősített tanúsítvány igénylés és megújítás útmutatója Windows (Internet Explorer) böngészőben Windows 7, Windows 8 és Windows 10 rendszeren 1(16) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. A szoftver/hardver

Részletesebben

PDF dokumentumok elektronikus aláírása, időbélyegzése és ellenőrzése Adobe Reader DC alkalmazással

PDF dokumentumok elektronikus aláírása, időbélyegzése és ellenőrzése Adobe Reader DC alkalmazással PDF dokumentumok elektronikus aláírása, időbélyegzése és ellenőrzése Adobe Reader DC alkalmazással Útmutató a tanúsítvány és az időbélyeg-szolgáltatás beállításához, PDF hitelesítéshez, Adobe Reader DC

Részletesebben

Lotus Notes alkalmazás beállítása tanúsítványok használatához

Lotus Notes alkalmazás beállítása tanúsítványok használatához Lotus Notes alkalmazás beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(18) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET

GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu Készítette GIRO Zrt. A jelen dokumentum tartalma

Részletesebben

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Fizetési meghagyás online igénylése 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A MOKK E-Fizetési meghagyás kezelésének

Részletesebben

Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató. Verziószám 1.1 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2014. március 24.

Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató. Verziószám 1.1 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2014. március 24. Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató Verziószám 1.1 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2014. március 24. Tartalomjegyzék fejezet oldal I. Telepítés 3 I.a Telepítés

Részletesebben

Tanúsítvány létrehozása Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány létrehozása Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány létrehozása Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Tanúsítvány igénylése...

Részletesebben

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszeren 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Aláírási lehetőségek... 3 3.1. Szolgáltatási

Részletesebben

MEGÚJÍTOTT GIROLOCK_CA TANÚSÍTVÁNYCSERE

MEGÚJÍTOTT GIROLOCK_CA TANÚSÍTVÁNYCSERE MEGÚJÍTOTT GIROLOCK_CA TANÚSÍTVÁNYCSERE Technikai segédlet webes alkalmazás használata esetén 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu Készítette

Részletesebben

Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató

Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató Verziószám 1.4 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. április 20. +36 1 795 7200 info@hiteles.gov.hu hiteles.gov.hu Tartalom

Részletesebben

Fokozott biztonságú tanúsítvány igénylés és megújítás útmutatója

Fokozott biztonságú tanúsítvány igénylés és megújítás útmutatója Fokozott biztonságú tanúsítvány igénylés és megújítás útmutatója Windows (Internet Explorer) és Mozilla (Firefox) böngészőkben Windows 7, Windows 8 és Windows 10 rendszeren 1(22) Tartalomjegyzék 1. Bevezető...

Részletesebben

ALAP CSOMAGOK TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA

ALAP CSOMAGOK TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA ALAP CSOMAGOK TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK Mielőtt tanúsítványkérelmét beadja a rendszerünkbe, a következőkkel fontos, hogy tisztában legyen: A tanúsítvány kérelem beadása során generálódik

Részletesebben

A Firefox 15 böngésző program beállítása tanúsítványok használatához

A Firefox 15 böngésző program beállítása tanúsítványok használatához A Firefox 15 böngésző program beállítása tanúsítványok használatához Böngészővel igényelt, Windows tanúsítványtárban, vagy PFX fájlban, vagy kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén (Windows

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

VBA makrók aláírása Office 2007 esetén

VBA makrók aláírása Office 2007 esetén VBA makrók aláírása Office 2007 esetén Windows tanúsítványtárban és/vagy kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén Office 2007 alkalmazással 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Tanúsítványok használata Microsoft Office 2002/XP alkalmazásból

Tanúsítványok használata Microsoft Office 2002/XP alkalmazásból Tanúsítványok használata Microsoft Office 2002/XP alkalmazásból Windows operációs rendszeren tanúsítványtárban, PFX fájlban vagy kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(13) 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

K&H token tanúsítvány megújítás

K&H token tanúsítvány megújítás K&H token tanúsítvány megújítás felhasználói kézikönyv 2014.10.15. verzió: 1.2 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3 2 Technikai feltételek... 3 3 A tanúsítványok megújításának folyamata Firefox... 6 4 A

Részletesebben

A Windows Mail program beállítása tanúsítványok használatához

A Windows Mail program beállítása tanúsítványok használatához A Windows Mail program beállítása tanúsítványok használatához Windows Vista operációs rendszeren, tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Tanúsítvány létrehozása IIS 5.0 szerverhez

Tanúsítvány létrehozása IIS 5.0 szerverhez Tanúsítvány létrehozása IIS 5.0 szerverhez IIS 5.0 szerveren kérelem létrehozása, tanúsítványkérelem beadása, kiadott tanúsítvány telepítése 1(16) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Tanúsítványok használata StarOffice 8 alkalmazásból

Tanúsítványok használata StarOffice 8 alkalmazásból Tanúsítványok használata StarOffice 8 alkalmazásból Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén A termék támogatásának befejezése miatt a dokumentáció nem kerül

Részletesebben

Az Outlook 2002 és Outlook XP levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook 2002 és Outlook XP levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook 2002 és Outlook XP levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(15) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Útmutató az E-Beszámoló használatához

Útmutató az E-Beszámoló használatához Útmutató az E-Beszámoló használatához Éves beszámoló elektronikus küldése 2010. január 1-től 1(18) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A beszámoló küldésének feltételei... 4

Részletesebben

The Bat levelező program beállítása tanúsítványok használatához

The Bat levelező program beállítása tanúsítványok használatához The Bat levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE Felhasználói leírás E-HATÁROZAT 2012 - verzió 1.2 Érvényes: 2012. május 24-től. Azonosító: ehatarozat_ugyfél_ beallitasok_kezikonyv_felh_v1.2_20120524_tol 1/15 1 Tartalom

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Útmutató az IRM E-Számlák kezeléséhez

Útmutató az IRM E-Számlák kezeléséhez Útmutató az IRM E-Számlák kezeléséhez Éves beszámoló elektronikus küldése 2010. január 1-től 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Az IRM E-számla kezelésének feltételei...

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Telepítési leírás verzió: 1.33 2017.10.05. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. KEAASZ TELEPÍTÉSE... 3 3. A KEAASZ ALKALMAZÁS ELTÁVOLÍTÁSA...

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Az Outlook Express 6 levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook Express 6 levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook Express 6 levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(14) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE

STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE Megjegyzések STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE 1. A konkurrens hálózati verzió telepítése két részből áll: a) szerver telepítés, és b) munkaállomás telepítés minden kliensen. Ezzel szemben,

Részletesebben

Az Outlook 2007 levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook 2007 levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook 2007 levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(16) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben