Fűtésrendszerek hatékony szűréstechnikája. Mit várunk egy hatékony fűtésrendszeri szűrőtől?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fűtésrendszerek hatékony szűréstechnikája. Mit várunk egy hatékony fűtésrendszeri szűrőtől?"

Átírás

1 Fűtésrendszerek hatékony szűréstechnikája Napjainkban egyre fontosabb a Föld fogyatkozó energiakészleteinek vagy a környezetből kinyert energiák hatékony felhasználása valamint a fűtésrendszerek hatékony, meghibásodás mentes üzemeltetése. A hatékonyság növelése és az előállítási költségek csökkentse érdekében a fűtő-hűtő berendezésekben egyre kisebbek a keresztmetszetek, melyeken a hőátadó közeg vagy égéstermék áramlik. A nagy hatékonyságú berendezések hosszútávú és üzembiztos üzemeltetése megköveteli a készülékek fokozott védelmét. A fűtőközeg oldalon a fokozott védelmet a rendszerben levő szennyeződések szűréstechnikával történő eltávolítása, valamint a rendszerben lezajló kémiai folyamtok által létrejött és a szerkezeti elemeket károsító- szennyeződések kialakulásának megakadályozásával biztosíthatjuk. Ebben az írásunkban a hatékony szűréstechnológiát járnánk körül. Mit várunk egy hatékony fűtésrendszeri szűrőtől? 1. Már a fűtőközeg szűrőn történő első áthaladásakor nagy hatékonysággal válasszon le minden jellegű és méretű szennyeződést 2. Kis hidraulikai ellenállást képezzen 3. Ne tudjon eltömődni 4. Könnyen, gyorsan és hatékonyan lehessen tisztítani 5. Beépíthetőségével alkalmazkodjon az adott rendszer kialakításához Ennél a pontnál fontos tisztázni hogy milyen típusú szennyeződésekkel találkozunk leggyakrabban fűtés- és hűtésrendszerekben A. Fémoxidok, főként vasoxid Azokban a rendszerben, ahol vasból készült elemek találhatóak (radiátor, puffertartály, hidrováltó, indirekt tároló, vascső, stb.) a vaskorrózióval és vasoxid szennyeződés kialakulásával számolni kell. Az ilyen szennyeződés kialakulása fokozottan jelentkezik, ha rendszerbe oxigén jut be, például a nem megfelelő oxigéndiffúziós védelemmel ellátott műanyag csöveken. B. A vízben oldott sók kiválása, vízkő Jelentős mennyiségű oldott sót tartalmazó (kemény) fűtőközegnél és nagy vízterű rendszereknél (300 liter felett) szokott gondot okozni. C. Biológiai szennyeződés Alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerek jellemzője, főként műanyagcsöves rendszerekben találkozunk vele. Míg az élő biológia fonalas vagy nyálkás bevonat formát ölt, az elhalálozott biológiai szennyeződés a szerkezeti elemek falán vagy arról már levált lemezkék formájában van jelen. Az estek többségében a problémákat a hőcserélőkben összesült korrózió okozta szennyeződés és vízkő okozza (lásd szöveg melletti kép). A szürke pontok vízkő jelenlétére utalnak. Ilyen szennyeződés mikron méretű, sokszor szabad szemmel nem is látható szemcsékből is összesülhet.

2 Most lássuk mik a modern szűréstechnika jellemzői 1. - Nagy hatékonyság 1.1 Mutasd a mágnesed! A gyakorlat bizonyítja, hogy a fűtés- és hűtésrendszerek fő ellensége a mágnesezhető vasoxid. Ahhoz hogy a hőátadó közegből a mágnesezhető vasoxid szemcséket minden mérettartományban kiszűrjük mágnes kell, és lehetőleg erős mágnes. A mágnes nélküli ülepítő szűrők választanak le szennyeződéseket, de a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a leválasztás hatékonysága nem elegendő a modern kazántechnológia védelméhez. Ahhoz, hogy már a fűtőközeg a szűrőn történő első áthaladáskor megfelelő mértékű szennyeződés leválasztás történhessen célszerű a fűtőközeget erős mágnesek mellett áramoltatni úgy, hogy a szennyeződések közel kerüljenek a mágnesekhez. A mágneses erőterek mikron (1/1000 mm) nagyságú szemcséket is leválasztanak, az egyszerű ülepítő szűrők erre nem képesek. A mágneses erőtér a mágnes északi és déli pólusaiból kiindulva, a mágnesen kívül záródnak miközben visszafordulnak az ellentétes mágneses pólus felé. Ahogy távolodunk a mágnestől, erőtere csökken, ezért fontos, hogy a fűtőközeg a lehető legközelebb áramoljon a mágnes pólusai mellett. Minél hosszabb úton áramlik a fűtőközeg közeg a mágnes(ek) mellett, annál nagyobb a szűrő leválasztási hatékonysága. A Fernox TF1 mágnes-szerelvénye 7 darab erős mágnesből áll, melyek mellett 13 cm hosszan áramlik el (örvénylik lásd később) a fűtőközeg. Mivel több záródó erőtér egymással párhuzamosan választja le a mágneses szennyeződéseket a fűtőközeg tartózkodási idejének növeléséhez a közeg lelassítása nem szükséges. Mint minden Fernox mágneses szűrőnél, a mágneseket ellentétes mágneses polaritással szerelik egymás mellé, ezáltal az erőterek alakja megváltozik, erőteljesen kifelé torzul. Ezzel a kialakítással a mágneses terek erősítik egymást és a torzulás miatt a messzebbre kinyúló erőterek távolabbról is csapdába ejtik a szennyeződéseket.

3 A Fernox TF1 szűrő mágneseinek kiemelkedő szűrési hatékonysága. A púpok a záródó erőtereket mutatják. A rúd végén (a szűrő alján) durva és nagyobb mennyiségű szennyeződést láthatunk, fölfelé haladva a szemcseméret is csökkent és a közeg is tisztult. 1.2 A ciklon hatása De mit tegyünk azokkal a szennyeződésekkel amiket a mágnes nem fog meg? Régi megoldás a szitaszűrő, egyszerű, olcsó, de ami átfér a szita rostáján azt nem szűri ki. Az ülepítésnél jelentősen akadályozzuk és így lelassítjuk a fűtőközeget, ezáltal a nehéz szennyeződés szemcsék lesüllyednek a szűrő aljára. Az ilyen szűrő ellenállása nagy, dugulásra hajlamos. Az örvényszűrőkben kisebb akadályokat helyeznek a közeg áramlásának útjába, ezáltal kis örvények keletkeznek, amik a nehezebb szennyeződéseket a szűrő gyűjtőkamrájába továbbítják Az örvényszűrők egy fajtájában a fűtőközeget úgy terelik, hogy az örvénylés nélkül ne is tudjon haladni a szűrőn. Az ilyen szűrőket ciklonszűrőknek is szokták hívni. Az örvény kialakulásához természetesen megfelelő sebesség is szükséges, ezért ezeknél a szűrőknél a fűtőközeget inkább gyorsítják mint lassítják. Örvénylés közben a szennyeződésekre ható centripetális erő a szűrőház falához nyomja azokat, melyek ott lelassulva a szűrő alja felé vándorolnak és az ülepítő kamrában maradnak. Az ilyen szűrési eljárás régi találmány, például levegőből por leválasztásra is használják. Az árba a Fernox TF1 szűrőben a ciklon kialakulását mutatja. Látható, hogy a szűrő tölcsér kialakítású házának az alja egy áramlás mentes rész, a leválasztott szennyeződések ott pihenik ki magukat a szűrő ürítéséig. Az ábrán az is látszik, hogy a szűrőből kifelé örvénylő fűtőközeg a mágnes szerelvény tokja mellett halad el, így a mágnesezhető szemcsék közel kerülnek az erős mágnesekhez.

4 2. Kis hidraulikai ellenállás Ahhoz, hogy minél kisebb energiával keringethessük a fűtőközeget a rendszerben lehetőleg kerülni kell az áramlási keresztmetszetek szűkítését, akadályok képzését. Ebből a szempontból sajnos a legtöbb szűrő kialakítása kívánnivalókat hagy maga után. Az akadály keltésen alapuló szűrőkről nem is kell sokat beszélnünk, nagy ellenállást képeznek a fűtésrendszerekben. A szitaszűrőknél a rosta finomságának növelésével a szűrő ellenállása is növekszik. Egyes ciklonszűrőknél úgy gyorsítják a fűtőközeg áramlási sebességét, hogy az örvénykamrák bemeneteinél elszűkítik az áramlási keresztmetszetet. A Fernox TF1 szűrőt úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb hidraulikai ellenállása legyen. 3. Eltömődés Ha a szűrőnk eltömődik (és nem részáram szűrést végzünk) a rendszer leáll. Természetesen létezik az a mennyiségű szennyeződés, aminél minden szűrőben megszűnik vagy annyira lecsökken az áramlás, hogy az már gondot okoz a rendszer működésében. Ráadásul minél hatékonyabban választ le szennyeződést egy szűrő, a kezdeti időszakban annál fokozottabb az eltömődés veszélye. Általánosan elmondható, hogy minél kisebb az áramlási keresztmetszet egy szűrőben, annál könnyebben eltömődik. Eltömődött mágneses szűrő Nézzük ezen a területen mik a tapasztalatok: Szitaszűrők: nagyobb szennyeződések rövid időn belül eltömítik Ülepítő szűrők: a zegzugos belső felépítésüknek köszönhetően hajlamosak az eltömődésre és tisztításuk is körülményes Örvényszűrők: ritkán tömődnek el, de nem is a leválasztási hatékonyságukról híresek Mágneses ciklonszűrők: itt vegyes a kép, főleg a szűrőház kialakításától függ a tömődési hajlandóság. Gyakorlati tapasztalat, hogy ha egy nagy hatékonyságú mágneses szűrőt építünk 5-10 évnél idősebb rendszerekbe, akkor a kezdeti időszakban rendszeresen tisztítsuk a szűrőt, mert ilyenkor fokozott az eltömődés veszélye. 4. Könnyű tisztíthatóság Szűrő tisztítás bár nagyon fontos,sokszor elfelejtik az üzemeltetők. A leválasztott szennyeződéseket időnként (pl. évente) el kell távolítani a szűrőkből. Egy jó szűrő szétszerelés nélkül, kevés kosszolással, gyorsan tisztítható. Fontos szempont az is, hogy a tisztítás során a fűtővíz veszteség minimális legyen, mivel sokszor vegyszerekkel kezelt a fűtővíz.

5 A mágneses szűrőknél elvárás, hogy a mágneseket ki lehessen venni szűrőből, különben a szűrő nem tisztítható vagy a mágnes nem elég erős. Az újabb mágneses szűrőkben a mágneseket tokokban helyezik el, azokra nem közvetlenül tapadnak fel a szennyeződések, így még az erős mágnesekkel szerelt szűrőket is könnyen lehet tisztítani. 5. Beépíthetőség Mikor szűrőt veszünk sokszor nem tudjuk pontosan, hogy függőleges vagy vízszintes csőszakaszba építjük majd. Szerencsére a modern szűrők beépítési iránya állítható, a fejlettebbek bármilyen szögbe állítva is beépíthetők. A jobb szűrők változatos csapkínálattal alkalmazkodnak a fűtésrendszer csövezéséhez. Sok esetben helyhiány is nehezíti dolgunkat, ilyenkor az általában kisebb rendszerekkel van dolgunk. Kisebb rendszerben kevesebb a koszforrás, így a kis méretű szűrők is elegendőek. A Fernox ilyen esetekre ajánlja az új TF1 Compact mágneses ciklonszűrőjét, mely kis méretei ellenére hasonlóan jó szűrési hatékonyságot biztosít mint nagy testvére a Total Filter TF1 Kombinált szűrők A ma kapható fűtésrendszeri szűrők általában több módszert használnak a hatékonyság növelése érdekében. Erre mutatunk néhány példát. 1, Mágnessel kombinált ülepítő szűrő A képen látható szűrőben a fűtőközeg útjába akadályt (1) helyeznek, ami kis helyi örvényeket kelt fűtőközegben, a pörgő és lelassult szennyeződések a szűrő alján levő tároló kamra felé (3) mozdulnak. Ezt a hatást erősítik a mágnesek (2), erőterükkel lefelé húzzák a mágnesezhető szennyeződéseket. Ezeknél a szűrő kialakításoknál a mágnes csak segíti a leválasztást, a fűtőközeg nem áramlik a mágnesek mellett. Az akadályképzés miatt a szűrő hidraulikai ellenállása nagy.

6 2, Mágnessel kombinált ciklonszűrő Ennél a szűrőnél a jobb oldalon belépő fűtőközeget egy örvénybe kényszerítik, a piros ponttal jelölt szennyeződéseket a centripetális erő az örvénykamra falára szorítja, a mágneses erőtér a szennyeződéseket lefelé húzza és halálos csapdába ejti. A fűtőközeg a sárga nyilak irányába fordul vissza a szűrő kimenete felé. Ennél a szűrőnél sem halad el a fűtőközeg a mágneses erőtér mellett. A mágnest közel kell helyezni az örvénykamra alsó kimenetéhez, az ott összegyűlt szennyeződés-kupac eltömítheti azt. 3, Mágnessel Y szűrő Itt az Y szűrő belsejébe, a szitába egy mágnest tesznek, ami segíti a mágnesezhető szennyeződések leválasztását. Érdekes, de ennél az egyszerű kivitelű szűrőnél a fűtőközeg a mágnes mellett áramlik ami nagy hatékonyságot biztosít. Emellett a szitaszűrők összes rossz tulajdonságával rendelkezik, tömődésre hajlamos és nagy a hidraulikai ellenállása.

7 Egyéb érdekességek Ide a cikk írása közben fellelt, érdekesnek tartott képeket gyűjtöttük össze. Porleválasztáshoz használt ipari ciklonszűrők Porleválasztó ciklonszűrő gázokhoz Ipari erőátviteli berendezések mágneses szűrője A Fernox adalékok minőségét neves kazángyártó cégek ajánlásai is igazolják.

A fűtésrendszerek hatékonyságának fenntartása

A fűtésrendszerek hatékonyságának fenntartása A fűtésrendszerek hatékonyságának fenntartása A fűtésrendszerekben felhasznált különböző fémek (réz, vas, alumínium), a műanyag csövek valamint a rendszerben hőközlő közegként használt víz kölcsönhatása

Részletesebben

Fűtésrendszerek tisztításának és védelmének eszközei, berendezései és vegyszerei

Fűtésrendszerek tisztításának és védelmének eszközei, berendezései és vegyszerei Fűtésrendszerek tisztításának és védelmének eszközei, berendezései és vegyszerei Több cikkünk jelent meg fűtésrendszerek tisztításával kapcsolatban, ebben a mostaniban szeretnénk röviden összefoglalni

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690

Szűrő berendezések. Használati útmutató. mágneses vízszűrők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FL1-03-01274 - WE FL1-03-01688 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01690 Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 mágneses vízszűrők MC22001 MC22002 FL1-03-01274 - WE FL1-03-01689 CP1-03-00022 - WE FL1-03-01688 FL1-03-01690 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI

Részletesebben

1./ Fernox Total Filter TF1 rendszerbe építhető mágneses iszapleválasztó szűrő (22mm, 28mm, 3/4", vagy 1"-os csatlakozó mérettel) bruttó 42.

1./ Fernox Total Filter TF1 rendszerbe építhető mágneses iszapleválasztó szűrő (22mm, 28mm, 3/4, vagy 1-os csatlakozó mérettel) bruttó 42. Ajánlott iszapleválasztók, inhibitor, mosó- és tisztítószerek 1./ Fernox Total Filter TF1 rendszerbe építhető mágneses iszapleválasztó szűrő (22mm, 28mm, 3/4", vagy 1"-os csatlakozó mérettel) bruttó 42.990

Részletesebben

Szűrő berendezések. Használati útmutató. Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01126 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Szűrő berendezések. Használati útmutató. Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01126 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Szűrő berendezések HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2014 Ipari mágneses vízszűrők CP1-03-01123 CP1-03-01124 CP1-03-01125 CP1-03-01126 Mágneses szűrők 1. HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI útmutatások 1.1.

Részletesebben

Fizikai módszereken alapuló levegőkezelési technikák

Fizikai módszereken alapuló levegőkezelési technikák Fizikai módszereken alapuló levegőkezelési technikák Porleválasztás: - Porszűrők o Megfelelő szövetanyagból készített tömlőkön átvezetve a gáz jól tisztítható. A por a szűrőszövet belső felületén felgyülemlik,

Részletesebben

Vízkezelési adalékok központi fűtésrendszerekhez

Vízkezelési adalékok központi fűtésrendszerekhez HU Termék katalógus Vízkezelési adalékok központi fűtésrendszerekhez Folyékony termékek 500 ml-es kiszerelésben Inhibitor fagyállóval Védelem fagy, korrózió és vízkőlerakódás ellen Koncentráció Védelem

Részletesebben

Zeparo G-Force. Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és a magnetit leválasztó, Cyclone technológiával

Zeparo G-Force. Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és a magnetit leválasztó, Cyclone technológiával Zeparo G-Force Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és a magnetit leválasztó, Cyclone technológiával IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo G-Force Zeparo G-Force Átfogó termékválaszték az iszap és

Részletesebben

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és magnetit leválasztó ciklon technológiával, függőleges és vízszintes beépítéshez

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és magnetit leválasztó ciklon technológiával, függőleges és vízszintes beépítéshez Zeparo Cyclone Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és magnetit leválasztó ciklon technológiával, függőleges és vízszintes beépítéshez IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo Cyclone Zeparo Cyclone Átfogó

Részletesebben

Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai. Kötél István Flamco Kft

Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai. Kötél István Flamco Kft Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai Kötél István Flamco Kft Tartalom 1.Levegő és iszap mint probléma a rendszerben Gázok a rendszerben Következmények 2.Levegő leválasztás Henry törvénye

Részletesebben

Folyadékhűtők üzembe helyezése

Folyadékhűtők üzembe helyezése Folyadékhűtők üzembe helyezése Előadó: Karda István Karda István Columbus Cégcsoport Nagytarcsa 2142, Rákóczi út 0128/2 e-mail: kardai@cklima.hu Mobil: +3620/983-2987 Tel: +3628/588-588 Fax: +3628/450-000

Részletesebben

Termék katalógus. Az Ön kereskedö partnere:

Termék katalógus. Az Ön kereskedö partnere: HU Termék katalógus Az Ön kereskedö partnere: Az árak tájékoztató jellegüek és nem tartalmazzák az Áfa-t! Aktuális árakért keresse fel honlapunkat: /cms/fernox_vegyszerek_-_arak.html 014. március 10. Solar

Részletesebben

A közegtisztaság új definíciója

A közegtisztaság új definíciója HU Lapszűrő A közegtisztaság új definíciója Szűrőrendszereink védik a: Lapszűrő hűtővíz folyóvíz lemezes hőcserélőket fúvókákat tengervíz lerakódás- és salakanyageltávolítás emulziók csőrendszereket csúszógyűrűs

Részletesebben

Zeparo ZIO. Autmata légtelenítők és iszapleválasztók Ipari mirkobuborék, iszap és kombinált leválasztók

Zeparo ZIO. Autmata légtelenítők és iszapleválasztók Ipari mirkobuborék, iszap és kombinált leválasztók Autmata légtelenítők és iszapleválasztók Ipari mirkobuborék, iszap és kombinált leválasztók IMI PNEUMATEX / Automata légtelenítők, Iszapleválasztók és Gáztalanítás / A Zeparo termékcsalád az alkalmazás

Részletesebben

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA KORSZERŰ, MÉRHETŐ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZ SZOLGÁLTATÁS TULAJDONI EGYSÉGENKÉNTI / LAKÁSONKÉNTI HŐMENNYISÉG MÉRÉSSEL TÁVFŰTÉS VAGY KÖZPONTI KAZÁNHÁZ ALKALAMZÁSA

Részletesebben

A JET szűrő. Felszereltség: alap / feláras. Szűrőrendszereink védik a: A közeg tisztaságának új definíciója. Szabadalmaztatott

A JET szűrő. Felszereltség: alap / feláras. Szűrőrendszereink védik a: A közeg tisztaságának új definíciója. Szabadalmaztatott HU JET szűrő A közeg tisztaságának új definíciója Szűrőrendszereink védik a: A JET szűrő hűtővíz folyóvíz lemezes hőcserélőket fúvókákat tengervíz lerakódás- és salakanyageltávolítás emulzió technológiai

Részletesebben

Honeywell D04FS. Beépítési Útmutató. Nyomásszabályzó szelep HU1H-1039GE23 R0108. Kérjük őrizze meg a későbbi használatra!

Honeywell D04FS. Beépítési Útmutató. Nyomásszabályzó szelep HU1H-1039GE23 R0108. Kérjük őrizze meg a későbbi használatra! Honeywell D04FS Beépítési Útmutató Kérjük őrizze meg a későbbi használatra! Nyomásszabályzó szelep 1. Biztonsági előírások 1. Kövesse a beépítési útmutatót 2. A készüléket csak úgy szabad használni: -

Részletesebben

Csőköteges hőcserélők korrózióálló / saválló acélból Típus: EHC6; EHC13; EHC20; EHC26 Általános ismertető

Csőköteges hőcserélők korrózióálló / saválló acélból Típus: EHC6; EHC13; EHC20; EHC26 Általános ismertető Csőköteges hőcserélők korrózióálló / saválló acélból Típus: EHC6; EHC13; EHC20; EHC26 Általános ismertető A felhasználói igényekhez igazodva 2017-től jelentősen kibővítettük méret és teljesítményválasztékunkat!

Részletesebben

7F sorozat Kapcsolószekrények szellőztetése

7F sorozat Kapcsolószekrények szellőztetése Ventilátorok beépített szűrővel Alacsony zajszint Légáram (14 370) (külön rendelendő kilépő szűrővel) Légáram (24 500) (szabadbefúvásos, bemeneti szűrővel) Névleges teljesítmény: (4...70) W Névleges üzemi

Részletesebben

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók Zeparo Cyclone Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo Cyclone Zeparo Cyclone Átfogó termékválaszték az iszap és a magnetit leválasztására

Részletesebben

A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK!

A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK! Kéményjobbítók Országos Szövetségének levele mindenkihez, akit érdekel a saját és környezetében élők életének és vagyonának biztonsága A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK! Sajnos szomorú aktualitása van annak,

Részletesebben

Párátlanító. Kezelési kézikönyv

Párátlanító. Kezelési kézikönyv Párátlanító Kezelési kézikönyv 1 TARTALOM GDN20AV-K4EBA1A GDN40AW-K3EBA1A TARTALOM Általános tudnivalók:...3 A berendezés részei:...3 A berendezés működtetése:...4 További funkciók:...6 Cseppvíz elvezetés:...7

Részletesebben

SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD

SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD Forgalmazó: Extrémplast Bt 8000 Székesfehérvár, Berényi út 1/A Tel.:22 784 270, Mobil:70 327 0746 info@extremplast.hu www.extremplast.hu SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD SHD-U "EURO" garatszárítók a fentről

Részletesebben

Zeparo G-Force. Automata légtelenítők és leválasztók Mikrobuborék, iszap és magnetit leválasztó Cyclone-technológiával

Zeparo G-Force. Automata légtelenítők és leválasztók Mikrobuborék, iszap és magnetit leválasztó Cyclone-technológiával Zeparo G-Force Automata légtelenítők és leválasztók Mikrobuborék, iszap és magnetit leválasztó Cyclone-technológiával IMI PNEUMATEX / Automata légtelenítők, Iszapleválasztók és Gáztalanítás / Zeparo G-Force

Részletesebben

7. ábra Shredder 8.ábra Granulátor

7. ábra Shredder 8.ábra Granulátor Aprító gépek E-hulladék aprítására leggyakrabban forgó, vagy álló és forgó kések között, illetőleg különböző zúzó szerkezetek révén kerül sor. A gépek betétei (élek, kések) cserélhetők. Shredder (7. ábra)

Részletesebben

Műszaki adatok UPS / UPS UPS / UPS Keringetőszivattyúk fűtési rendszerekhez V, 50 Hz V, 50 Hz

Műszaki adatok UPS / UPS UPS / UPS Keringetőszivattyúk fűtési rendszerekhez V, 50 Hz V, 50 Hz Keringetőszivattyúk fűtési rendszerekhez UPS - / UPS - 8 V, z........8... Q[m³/h]...... Q[l/s] TM 97 TM 98 Fordulatszám P [W] I n [A],,8, Csatlakozások: ", ¼" Üzemi nyomás: max. bar Közeghőmérséklet: +

Részletesebben

ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK

ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK TARTALOMJEGYZÉK Alapadatok 3 Felépítés 4 Méretek 5 Műszaki adatok 5 Felszerelés 6 Szabályozás 8 Kapcsolási sémák 9 Légsebesség 9 Keverőelem 10 EL 2 ALAPADATOK EL Fűtőteljesítmény

Részletesebben

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú A Zöldparázs Kft megtervezi, és kivitelezi az Ön hőszivattyús rendszerét! A Fujitsu Waterstage márkanév alatt három különböző sorozatot gyárt: Komfort sorozat (Fujitsu

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban A fordított ozmózis technológiával működő VÍZTISZTÍTÓK, a mosogatópultba könnyen beépíthetőek, használatuk kényelmes, mert a normál ivóvízhálózatra

Részletesebben

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 DOP 02 OPTIKAI KIOLVASÓ Kezelési és karbantartási útmutató Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 TARTALOMJEGYZÉK DOP 02... 1 Általános tudnivalók, biztonság... 2 Műszaki leírás... 3 Felépítése... 3 Műszaki

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

GRAF Picobell szennyvíztisztító kisberendezés üzembehelyezés, üzemeltetés és karbantartás

GRAF Picobell szennyvíztisztító kisberendezés üzembehelyezés, üzemeltetés és karbantartás GRAF Picobell szennyvíztisztító kisberendezés üzembehelyezés, üzemeltetés és karbantartás A jelen utasításban leírtakat föltétlenül be kell tartani. Az utasítások be nem tartása esetén semmiféle garanciális

Részletesebben

SZŰRŐ BERENDEZÉSEK. Mágneses ipari szűrőcsalád. Ipari szűrők. Díjnyertes megoldás

SZŰRŐ BERENDEZÉSEK. Mágneses ipari szűrőcsalád. Ipari szűrők. Díjnyertes megoldás SZŰRŐ BERENDEZÉSEK Ipari szűrők Mágneses ipari szűrőcsalád Díjnyertes megoldás MagnaClean Industrial Ipari mágneses szűrőcsalád Hatékony védelem ipari létesítmények, társasházak, intézmények és középületek

Részletesebben

Levegő zárt fűtési rendszerekben. Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások

Levegő zárt fűtési rendszerekben. Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások Levegő zárt fűtési rendszerekben Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások 2 Levegő zárt fűtési rendszerekben Problémák Okok Hatások Előfordulási formák Megoldások 3 Problémák A zárt rendszerekben

Részletesebben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben Az alábbiakban tervezői segédlet jelleggel - a megvalósítás során számításba jövő típusrendszereket ismertetünk az egyszerűbb kialakítástól a bonyolultabbak felé haladva. 1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

Részletesebben

ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL

ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL 070702-X-1/5 ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL (Az alábbi adatok a képen bemutatott berendezésre érvényesek) TECHNOLÓGIAI MŰVELETEK Öntvények sorjázása, köszörülése. 070702-X-2/5 MÉRETEK Munkadarab: legnagyobb

Részletesebben

54 850 01 0010 54 04 Környezetvédelmi

54 850 01 0010 54 04 Környezetvédelmi A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kézi szűrők. A közegtisztaság új definíciója. Szűrőrendszereink védik a :

Kézi szűrők. A közegtisztaság új definíciója. Szűrőrendszereink védik a : HU Manuális szűrő közegtisztaság új definíciója Szűrőrendszereink védik a : Kézi szűrők hűtővíz lemezes hőcserélőket folyóvíz fúvókákat tengervíz csőrendszereket lerakódás- és salakanyageltávolítás csúszógyűrűs

Részletesebben

Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz

Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz Oldal 1 / 5 Működési és szerviz kézikönyv a Heat Keeper füstgázhőcserélőhöz Tartalomjegyzék Oldal 1. Fontos tudnivalók 2 1.2 Ártalmatlanítás 1.3 Alkalmazási területek 2. Üzemeltetés 3 2.1 Működési elv

Részletesebben

Költség és igényoptimalizált egyedi megoldások a víztisztításban - vízkezelésben HAWLE. MADE FOR GENERATIONS.

Költség és igényoptimalizált egyedi megoldások a víztisztításban - vízkezelésben HAWLE. MADE FOR GENERATIONS. Költség és igényoptimalizált egyedi megoldások a víztisztításban - vízkezelésben 1 2 OPTIFIL - CanFil Automata visszaöblítéses szűrők folyamatos üzemre OPTIFIL CanFil Szűrési tartomány: 5 µm-tól 150 µm-ig

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

HydroModul. rendszerek. HydroModul rendszerek. Gyerekjáték összerakni. www.bwt.hu

HydroModul. rendszerek. HydroModul rendszerek. Gyerekjáték összerakni. www.bwt.hu HydroModul rendszerek HydroModul rendszerek Gyerekjáték összerakni www.bwt.hu HydroMODUL univerzális megoldás ivóvízhálózatok és fűtési hálózatok 1. csatlakozó: pl.: Infinity M Az ivóvízrendszer korróziómentes

Részletesebben

Andreae Standard szűrők: Javasolt légáramlási 0,5-1m/s sebesség Nyomáscsökkenés:

Andreae Standard szűrők: Javasolt légáramlási 0,5-1m/s sebesség Nyomáscsökkenés: Termékkatalógus Andreae Standard szűrők: 65 mm 0,5-1m/s Nyomáscsökkenés: 0.5 m/s 13 Pa 0,75 m/s 30 Pa 1,0 m/s 56 Pa Javasolt maximális 130 Pa nyomáscsökkenés (250 Pa a végső határ) Hatékonyság 0,75 m/s

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

Belső villámvédelmi rendszer

Belső villámvédelmi rendszer Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 Villámvédelmi potenciál-kiegyenlítés Belső villámvédelmi rendszer A belső villámvédelemnek kell megakadályoznia

Részletesebben

!!!!! SABIANA. SKYSTAR kazettás fan coil berendezések. airtronics. 1. oldal

!!!!! SABIANA. SKYSTAR kazettás fan coil berendezések. airtronics. 1. oldal SABIANA SKYSTAR kazettás fan coil berendezések airtronics 1. oldal 2. oldal ALKALMAZÁS: FONTOS: A berendezés telepítése előtt gondosan olvassa el ezt a kézikönyvet A SkyStar berendezéseket kereskedelmi

Részletesebben

Nedves leválasztó, NA típus:

Nedves leválasztó, NA típus: Nedves leválasztó, NA típus: Gáztalanító szelep Szűrőpatronok, H porosztály Acéllemez ház Folyadéktartály Szívóoldali csatlakozó Motor közvetlen hajtással (oldalcsatornás légfúvó) Örvényszűrő Merülőcső

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal:

Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal: Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal: A lehúzás elsődlegesen az ütésmentes forgás és a megfelelő geometria kialakítására szolgál. Emellett fontos eszköze az optimális kőfelület és a vágótulajdonságok

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben

Előtisztítás. Hatékony tisztítás és vizsgálat

Előtisztítás. Hatékony tisztítás és vizsgálat Előtisztítás Hatékony tisztítás és vizsgálat Az elötisztítás csökkenti a szárítás költségeit és garantálja a magvak biztos raktározását és eladhatóságát A Kongskilde 1949 óta gyárt és fejleszt gabonafúvókat

Részletesebben

Biztonsági tudnivalók

Biztonsági tudnivalók Biztonsági tudnivalók Az ebben a kézikönyvben alkalmazott jelek Ezek a jelek fontos információkat szolgáltatnak. Teljes mértékben figyelembe kell venni ezeket az utasításokat. Veszély! Ezeknek az utasításoknak

Részletesebben

ASonic ultrahangos tisztító

ASonic ultrahangos tisztító ASonic HOME ultrahangos tisztítók Az ASonic HOME sorozat készülékeit elsősorban háztartási használatra szánták, azonban bárhol felhasználhatók, ahol a kapacitásuk és teljesítményük elegendőnek bizonyul

Részletesebben

MSc - Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem dr. Örvös Mária

MSc - Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem dr. Örvös Mária MSc - Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem dr. Örvös Mária 1. Gáztisztítási lehetőségek 2. Gáztisztító rendszer egységei 3. Porleválasztó berendezések - kiválasztási szempontok - porleválasztó ciklon

Részletesebben

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy www.air-o-swiss.hu AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc Lőrinci út 24. Tel: 253-72-85

Részletesebben

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ Egy vezetéket 2 cm átmérőjű szigetelő testre 500 menettel tekercselünk fel, 25 cm hosszúságban. Mekkora térerősség lép fel a tekercs belsejében, ha a vezetékben 5 amperes áram folyik? Mekkora a mágneses

Részletesebben

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény

Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás, az áram hatásai, teljesítmény Elektromos ellenállás Az anyag részecskéi akadályozzák a töltések mozgását. Ezt a tulajdonságot nevezzük elektromos ellenállásnak. Annak a fogyasztónak

Részletesebben

Használati utasítás. Vízszűrős porszívó

Használati utasítás. Vízszűrős porszívó Használati utasítás Vízszűrős porszívó Vízszűrős porszívó Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. Ezt a használati utasítást Önöknek készítettük, az Önök kényelméért és a maximális

Részletesebben

FORGÓ DOB ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS

FORGÓ DOB ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN RotaBlanch FORGÓ DOB ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS A NEAEN RotaBlanch forgó dob előfőző-berendezést zöldségek, gyümölcsök, saláták, tészták és tengeri ételek konzerválás és fagyasztás

Részletesebben

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Csavar Anya Alátét Összekötő rúd Merevítőlemez Szalag Gumi Fül Oldallemez Multi/Clamp szimpla (1), dupla és tripla (2), karimás (3) M12: 65 Nm M14: 85 Nm

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

ZÖLDÜVEG vízkezelési töltetanyag szűrőberendezésekbe

ZÖLDÜVEG vízkezelési töltetanyag szűrőberendezésekbe ZÖLDÜVEG vízkezelési töltetanyag szűrőberendezésekbe MI A ZÖLDÜVEG? Újrahasznosított, zöld színű üvegből készülő, fejlett szűrőközeg, mely sokkal hatékonyabb a jó minőségű homoknál. KIKNEK AJÁNLJUK A ZÖLDÜVEGET?

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

Oszcillátorok. Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör?

Oszcillátorok. Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör? Oszcillátorok Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör? Töltsük fel az ábrán látható kondenzátor egy megadott U feszültségre, majd zárjuk az áramkört az ábrán látható módon. Mind a tekercsen, mind

Részletesebben

Mágneses szűrők és vízkezelési megoldások központifűtés-rendszerekhez

Mágneses szűrők és vízkezelési megoldások központifűtés-rendszerekhez Mágneses szűrők és vízkezelési megoldások központifűtés-rendszerekhez Miért érdemes mágneses szűrőt beszerelni? A fűtésrendszerek meghibásodásának első számú oka a magnetit. A fűtésrendszerekben és radiátorokban

Részletesebben

AEROGUARD MINI LEVEGŐTISZTÍTÓ. Használati utasítás AZ ÖN PARTNERE AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT 1901 ÓTA

AEROGUARD MINI LEVEGŐTISZTÍTÓ. Használati utasítás AZ ÖN PARTNERE AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT 1901 ÓTA AEROGUARD MINI LEVEGŐTISZTÍTÓ Használati utasítás AZ ÖN PARTNERE AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT 1901 ÓTA Biztonsági utasítások Ez a légtisztító egy elektromos berendezés, amit ennek megfelelően kell üzemeltetni.

Részletesebben

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MA RKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARK ETINFO MARKETINFO MARKETINFO

Részletesebben

Elektromos áram, egyenáram

Elektromos áram, egyenáram Elektromos áram, egyenáram Áram Az elektromos töltések egyirányú, rendezett mozgását, áramlását, elektromos áramnak nevezzük. (A fémekben az elektronok áramlanak, folyadékokban, oldatokban az oldott ionok,

Részletesebben

= Φ B(t = t) Φ B (t = 0) t

= Φ B(t = t) Φ B (t = 0) t 4. Gyakorlat 32B-3 Egy ellenállású, r sugarú köralakú huzalhurok a B homogén mágneses erőtér irányára merőleges felületen fekszik. A hurkot gyorsan, t idő alatt 180 o -kal átforditjuk. Számitsuk ki, hogy

Részletesebben

Modell 12 Modell 18 Modell 25 Modell 57 Modell 100

Modell 12 Modell 18 Modell 25 Modell 57 Modell 100 Konstrukció és mûködési elv: a forrasztott lemezes hõcserélõ préselt mintázatú, rozsdamentes lemezekbõl áll, melyek vákuumkemencében rézzel vannak összeforrasztva. A két közeg két külön áramlási térben

Részletesebben

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm 1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm A= 200 mm B= 200 mm C= 182 mm D= 118 mm 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1 Gáz-mágnesszelep 2 Égő 3 Elsődleges füstgáz/víz hőcserélő 4

Részletesebben

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN CleanJar MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS A berendezést üveg, fém és műanyagkannák, üveg és más tartályok tisztítására és sterilizálására tervezték

Részletesebben

Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel

Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel Beszabályozó szelepek STAD-R Beszabályozó szelep - Csökkentett Kv értékkel Nyomástartás & Vízminőség Beszabályozás & Szabályozás Hőmérséklet-szabályozás ENGINEERING ADVANTAGE A STAD-R beszabályozó szelep

Részletesebben

Júniusi használtgép akció

Júniusi használtgép akció SG-2436H típusú lassúfordulatú daráló (2 hónapos) Jellemzők: 1. Fogazott vágó henger és vágó kések csoportja biztosítja a legjobb vágási teljesítményt. 2. Különleges ékszíj átvitel a csendes és egyenletes

Részletesebben

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s GRUNDFOS Szerelési és üzemeltetési utasítás 2 3 4 TARTALOMJEGYZÉK 1. Típus megnevezés 2. Alkalmazási terület 3. Műszaki adatok 3.1 Környezeti hőmérséklet 3.2 Közeghőmérséklet 3.3 Maximális üzemi nyomás

Részletesebben

hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság

hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság A FlexBalance (Plus) hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság Megoldás a fűtési rends Egyre több fűtési rendszer épül több kazánnal. Ezáltal a hőszükséglettől függően egy kazán

Részletesebben

YAC-A fűtés nélküli légfüggöny

YAC-A fűtés nélküli légfüggöny YAC-A fűtés nélküli légfüggöny MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2016.06.22. - 2 - Az ennek a gépkönyvnek a tárgyát képező termékcsoport YAC-A típusú, fűtés nélküli kapulégfüggöny termékcsalád

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3 Hatvani István fizikaverseny 016-17. 1. kategória 1..1.a) Két eltérő méretű golyó - azonos magasságból - ugyanakkora végsebességgel ér a talajra. Mert a földfelszín közelében minden szabadon eső test ugyanúgy

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

SZTÓMATERÁPIA. Az eszköz lehet egy vagy kétrészes. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó bőrbarát, öntapadós felülettel van ellátva.

SZTÓMATERÁPIA. Az eszköz lehet egy vagy kétrészes. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó bőrbarát, öntapadós felülettel van ellátva. ESZKÖZÖK, KELLÉKEK SZTÓMATERÁPIA A sztóma megfelelő ellátásához rendkívűl fontos a megfelelő eszközök kiválasztása. Ennek első követelménye, hogy a bélsártartó zsák a bőr számára legyen kíméletes, az agresszív

Részletesebben

PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF]

PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF] PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF] A PurePro M800DF háztartási RO (Reverse Osmosis - fordított ozmózis) víztisztító konyhai mosogató alá, a vízhálózatra szerelhető, 5 lépcsős, tartály

Részletesebben

Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től

Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től Tzerra árlista Érvényes: 2014.07.01-től Megnevezés Leírás Ábra Nettó listaár Cikkszám Tzerra M 24DS 256 000 Ft 90858 kondenzációs fali gázkazán család Tzerra M 24C fűtő (DS) és kombi (C) kivitelben, kis

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Zeparo ZI/ZE. Automata légtelenítők és leválasztók Mirkobuborék, iszap és kombinált leválasztók Industrial és Extended típus

Zeparo ZI/ZE. Automata légtelenítők és leválasztók Mirkobuborék, iszap és kombinált leválasztók Industrial és Extended típus Zeparo ZI/ZE Automata légtelenítők és leválasztók Mirkobuborék, iszap és kombinált leválasztók Industrial és Extended típus IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo ZI/ZE Zeparo ZI/ZE Minden méretű alkalmazások

Részletesebben

Hydro BG. green. Bioszféra Montreál/Kanada. Fenntarthatóság a tökéletességben. Szűrőágyas vízelvezető rendszer.

Hydro BG. green. Bioszféra Montreál/Kanada. Fenntarthatóság a tökéletességben. Szűrőágyas vízelvezető rendszer. Hydro BG Bioszféra Montreál/Kanada Fenntarthatóság a tökéletességben green Szűrőágyas vízelvezető rendszer. Szűrőágyas folyóka green A FILCOTEN green kiszűri a szerves és szervetlen szennyeződéseket a

Részletesebben

WATER SYSTEMS FOR HYDROPONICS AND GARDENING. ECO GROW 240 L/h

WATER SYSTEMS FOR HYDROPONICS AND GARDENING. ECO GROW 240 L/h WATER SYSTEMS FOR HYDROPONICS AND GARDENING ECO GROW 240 L/h 2 Szintű szűrőrendszer Don't forget to register your system online and obtain your 2 year warranty at: www.growmaxwater.com MAGYAR Leírás: Ezt

Részletesebben

JÉGKOCKA, JÉGPEHELY KÉSZÍTÕK ÉS ADAGOLÓK

JÉGKOCKA, JÉGPEHELY KÉSZÍTÕK ÉS ADAGOLÓK JÉGKOCKA, JÉGPEHELY KÉSZÍTÕK ÉS ADAGOLÓK JÉGKOCKA KÉSZÍTÕK JÉGKOCKA KÉSZÍTÕGÉPEK BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL Az ICE-O-Matic Önálló Jégkocka Készítõgép több méret / teljesítmény választékot kínál a Kis Irodai /

Részletesebben

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint. MESZ, Energetikai alapismeretek Feladatok Árvai Zita KGFNUK részére A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

Részletesebben

Környezetvédelmi eljárások és berendezések. Gáztisztítási eljárások május 2. dr. Örvös Mária

Környezetvédelmi eljárások és berendezések. Gáztisztítási eljárások május 2. dr. Örvös Mária Környezetvédelmi eljárások és berendezések Gáztisztítási eljárások 2017. május 2. dr. Örvös Mária Gáztisztítás lehetőségei Fizikai Kémiai Biológiai Szilárd Gázok/gőzök Gázok/gőzök bioszűrő biomosó abszorpció

Részletesebben

FOLYAMATOS ÜZEMŰ CSAVAROS ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS

FOLYAMATOS ÜZEMŰ CSAVAROS ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN ThermoScrew FOLYAMATOS ÜZEMŰ CSAVAROS ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS A NEAEN ThermoScrew folyamatos üzemű csavaros előfőző/ főzőberendezés egy kényelmes és hatékony megoldás az

Részletesebben

MP ROTATOR Alkalmazási segédlet, telepítők számára

MP ROTATOR Alkalmazási segédlet, telepítők számára MP ROTATOR Alkalmazási segédlet, telepítők számára Érjen el egyenletes csapadékkijuttatást bármilyen szórási szög és bármilyen öntözési távolság mellett. JELEN SEGÉDLET TARTALMAZZA: 1. MP Rotator alkalmazása

Részletesebben

Szerelési és kezelési utasítás szűrő-forgató berendezéshez. TOP 350 tartály

Szerelési és kezelési utasítás szűrő-forgató berendezéshez. TOP 350 tartály Szerelési és kezelési utasítás szűrő-forgató berendezéshez TOP 350 tartály Tisztelt Vásárlónk! Gratulálunk, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Bizonyára alig várja már, hogy használhassa,

Részletesebben

HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY

HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY Kezelési útmutató HASZNÁLATI MELEGVÍZTARTÁLY R2GC 200, R2GC 250, R2GC 300, R2GC 400 HU 1 - Leírás Az R2GC használati melegvíztartály (továbbiakban tartály) belső felületén zománcozott, kéthőcserélős G1

Részletesebben

Mágneses iszapleválasztó és szűrő - kompozit kivitelben

Mágneses iszapleválasztó és szűrő - kompozit kivitelben ACCREDITED Mágneses iszapleválasztó és szűrő kompozit kivitelben 5453as sorozat 01258/14 HU ISO 9001 FM 21654 ISO 9001 No. 0003 Működése A DIRTMAGPLUS multifunkciós készülék egy iszapleválasztó és egy

Részletesebben

A mezőgazdasági öntözés technológiája és gépei. Mezőgazdasági munkagépek Gyatyel György

A mezőgazdasági öntözés technológiája és gépei. Mezőgazdasági munkagépek Gyatyel György A mezőgazdasági öntözés technológiája és gépei Mezőgazdasági munkagépek Gyatyel György Bevezetés Az öntözés a mezőgazdálkodási kultúra egyik fokmérője. Az öntözéses gazdálkodás birodalmakat tett naggyá,

Részletesebben