ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. internetes elődöntőjének rejtvényfüzete 2011.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. internetes elődöntőjének rejtvényfüzete 2011."

Átírás

1 ÖRÖKSÉGÜNK 48 Történelem csapatverseny Örökségünk 48 Országos vetélkedő internetes elődöntőjének rejtvényfüzete 2011.

2 A rejtvényfüzet kitöltésének határideje: február 11., péntek Egy adott időpontban, tanári felügyelet mellett folyamatosan - legfeljebb 120 perc alatt kell megoldani! A verseny ugyanazon rejtvényfüzet alapján minden iskolában és minden kategóriában azonos feltételekkel tanári segítség nélkül zajlik! A rejtvényfüzet feladatai: 1. A legfiatalabb 8x Fejtsünk rejtvényt! 14x Ismerj rám! 18x Térkép e táj 8x Várom a párom 8x Bicentenárium 18x Valaki hiányzik! 8x2 16 Összesen: 100 pont Az abszolút pontszámok alapján a rejtvényfüzetet legjobban megoldó csapatok vehetnek részt az internetes országos elődöntőben, ahonnan kategóriánként a legjobb 12 csapat juthat el az országos döntőbe, amelyet az utóbbi évek hagyományai alapján - idén is Budapesten, a Stefánia Palotában rendezünk várhatóan - március 12-én, szombaton. Amennyiben az abszolút pontszámok alapján holtverseny lesz, akkor az elődöntőben való részvételről a 3., majd a 2., a 4., és a 6. feladat pontszáma dönt ebben a sorrendben! Jó játékot, kellemes szórakozást! Ismerjük meg még jobban a XIX. századi Magyarországot! Kezdődjék a verseny!

3 1. feladat A legfiatalabb Az országos elődöntő első fordulójában egy képeslapot kaptok. A vetélkedőnket támogató Magyar Honvéd internetes kiadásában október óta olvasható egy cikk, amelyben a legfiatalabbról is sok szó esik! A feladatotok, hogy megválaszoljátok a kérdéseket, így kitöltve a képeslapot! Elérhető pontszám: (8x1) = 8 pont A neve: Születési éve: Származása: Legmagasabb rangja: Kik ellen harcolt először? Ki volt a legfőbb jóbarátja? Mi volt a vád ellene? Hogy halt meg? Ő a legfiatalabb:.. Elért pontszám:

4 2. feladat Fejtsünk rejtvényt! A képeslap tanulmányozása után következzen egy kellemes keresztrejtvény! A szabályait valamennyien ismeritek. 14 vízszintes sorban az es forradalom és szabadságharc jelentős helyszíneit és szereplőit kell megfejtenetek! A megjelölt függőleges sorban pedig a kor egyik legvitatottabb személyiségének nevét rejtettük el. Ki Ő? Elérhető pontszám: (14x1+2) = 16 pont augusztus között Arad szerb származású várkapitánya. 2. A tavaszi hadjáratban győztes csata színhelye a Garam partján fekvő város.

5 3. Négy nap dörgött az ágyú.. és Déva közt írta Petőfi Sándor. 4. Nagyszeben bevétele után a Habsburg csapatok a közeli -szoroson át menekültek június közepén Dés és Szamosújvár között gyülekezett az egyik erdélyi magyar hadsereg. Melyik akkori megyében? Szolnok István az Országgyűlés egyik jegyzője volt Debrecenben, de őt nem végezték ki, mint szegény Szacsvay Imrét. 7. Görgey itt tette le feltétel nélkül a fegyvert. 8. Dembinszky itt szenvedett vereséget Windisch-Grätz-től, ami után nyitva állt az út az osztrák előtt Debrecen felé. 9. Aradi vértanú tábornok, aki a fegyvergyártás megszervezésével vált ismertté (vezetékneve). 10. Klapka itt állította meg az Észak felől betörő Schlick tábornok seregeit. 11. Salétrom- és lőporgyár létesült Bihar fővárosában. 12. Kmety György itt győzte le a Wyss-dandárt Sándor József aradi vértanú. 14. A tavaszi hadjárat legnagyobb dicsősége:. vár bevétele. Elért pontszám:

6 3. feladat Ismerj rám! Ebben a feladatban híres történelmi személyiségekre kell ráismernetek a meghatározások alapján. A teljes névre kíváncsiak vagyunk! (Részpontot is lehet szerezni!) Elérhető pontszám: (18x1) = 18 pont 1. Kit nevezett ki Ferenc József hadügyminiszternek? 2. Ki ajánlotta fel egy évi jövedelmét a magyar nyelv ápolása céljából 1825-ben? 3. Ki volt a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítója? 4. Ki volt Erdély Széchenyije? 5. Ki kiáltott fel úgy, hogy Megadjuk! a 200 ezer újoncra utalva? 6. Ki volt az a miniszter, aki ugyanazt a tárcát kapta a 48-as és a 67-es kormányban? 7. Ki volt a Nép szava Isten szava című röpirat szerzője? 8. Ki volt a kormányzóelnök? 9. Kit neveztek a Nemzet prókátorának? 10. Ki találta fel a kéregöntésű vasúti kereket? 11. Ki szerezte a Koronázási misét? 12. A győri bencés tanár találta fel a dinamót. Ki Ő? 13. Kit volt a vasminiszter? 14. A biztonságos gyufa feltalálója. Ki volt Ő? 15. A tömösi Leonidász. 16. Ki volt a híres orvosprofesszor, az Anyák megmentője? 17. Ki volt az a híres szegedi betyár, aki 48-ban beállt a

7 honvédseregbe, aztán folytatta rablásait? 18. A magyar Történelmi Társulat egyik megalapítója, a Szemere kormány kultuszminisztere, a jeles történész volt. Ki Ő? Elért pontszám:

8 4. feladat Térkép e táj Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakának jelentős politikai eseményeit olvashatjátok a feladatlapon. A helyneveket jelző pontokat megtalálhatjátok a térképen. A feladat, hogy írjátok be a táblázatotokba az ott megtalálható számhoz és eseményhez tartozó helységnevet. Azt követően írjátok be a sorszámot a vaktérkép megfelelő pöttye mellé! Elérhető pontszám: (8x2) = 16 pont Sorszám: A helység neve: Az esemény megnevezése: 1. Haditanács a pákozdi csata előtt. 2. A népképviseleti országgyűlés itt ül össze január 9-étől itt ülésezik az országgyűlés. 4. Vihart kiváltott Kiáltvány helyszíne. 5. Az OHB rendeletére fegyver- és lőporgyár létesül. 6. A tiszti lázadás helyszíne. 7. Az országgyűlés és a kormány itt ülésezik 49. júliusában. 8. Az országgyűlés és a kormány székhelye 49. augusztusában. Térkép a következő oldalon!

9 Elért pontszám:

10 5. feladat Várom a párom Az alábbiakban összekeveredtek a híres történelmi személyiségek és események. Rátok vár az a feladat, hogy rendet tegyetek. Mindenkinek keressetek egy odaillő párt! (Vigyázat, több az esemény, mint ahány a személy! Csak egy jó megoldás létezik!) Elérhető pontszám: (8x1) = 8 pont NEVEK: A Perczel Mór B Jókai Mór C Klapka György D Barabás Miklós E Gáspár András F Gábor Áron G Patay József H Jeszenák János ESEMÉNYEK: 1. Komárom várának átadása 2. harangokból ágyú 3. Pest-Vác vasútvonal 4. a hatvani diadal 5. a piski-hídi csata 6. A Lánchíd alapkőletétele 7. OHB 8. Görgey áruló 9. megtorlás 10. Forradalmi és csataképek 11. Szélakna PÁROSÍTÓ A B C D E F G H Elért pontszám:

11 6. feladat Bicentenárium 2011-ben ünnepeljük egy jelentős idegen születésének 200. évfordulóját. Ez az idegen örökre beírta a nevét a magyar kultúra aranykönyvébe. A Nemzeti Sírkertben, a Kerepesi temetőben nyugszik. A feladatotok, hogy a kép felismerésével egészítsétek ki a hiányos életrajzot! Elérhető pontszám: (18x1) = 18 pont Neve: Foglalkozása:.. Élt: Edinburgh, augusztus 14. Buda, június 23. Apja valószínűleg gyári munkás volt, Ő.. -ben a Hunter & English vasöntödéjében, gépgyárában gépépítő mérnökként dolgozott. Itt talált rá. aki kérésére gépészt keresett a Vidra nevű kotrógép számára. Itt ismerkedett meg Széchenyi Istvánnal, akivel még ez évben. jött, hogy összeszerelje a Vidra nevű kotróhajót, amellyel a medrét nagyobb hajók számára is alkalmassá tették, majd visszatért hazájába ben Széchenyi felkérte, hogy építsen hidat a Dunára, a terveket azonban egy másik híres angol hídépítő mérnök, Tierney Clark készítette el, aki a tervezőiroda vezetője és az Ő főnöke lett. -ben megbízást kapott a.. tervező főmérnökétől a híd felépítésének vezetésére. A híd alapkövét augusztus 24- én rakta le (a hidat november 20-án avatták fel). Magyarországon telepedett le, itt házasodott meg. Az alatt Széchenyi mellett műszaki tanácsosként részt vett az első köztéri szökőkút, az első pesti sétatér építésében, megtervezte az első budai vízvezetéket, amelyet azonban pár év múlva le kellett bontani. -ben az Országos Közlekedési Bizottság tanácsadója, -ban Széchenyi mellett a Közmunkák Minisztériumának

12 műszaki tanácsosa volt. Az 1848 as szabadságharc idején, mikor. osztrák tábornok szorult helyzetében fel akarta robbantani a Lánchidat, kinyittatta a Duna és a Lánchíd lánckamrái közt levő zsilipeket, a szivattyúkat pedig összetörette. A lánckamrákhoz így nem lehetett hozzáférni, ezért Hentzi a puskaporos hordókat magára a hídra rakatta. a hordókat felrobbantották, de azok a hídban nem sok kárt tudtak tenni...-ben megkezdte a budai.. építését Tierney Clark budapesti irodájának korábbi tervei alapján. április 30-án adták át a kocsiforgalomnak. A Dunagőzhajózási Társaság megbízásából gőzhajók szakvéleményezésében is részt vett. Elért pontszám:

13 7. feladat Valaki hiányzik! Az utolsó fordulóban 8, híres személyekből álló csokrot láthattok a feladatlapotokon. Valaki közülük azonban hiányzik minden sorból. A feladat: ki kell találnotok, hogy vajon ki lehet az? Elérhető pontszám: (8x2) = 16 pont 1. csoport: A transzformátor megalkotói: Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa és 2. csoport: Az első OHB tagja volt: Kossuth Lajos, Nyáry Pál, Patay József, Pálffy János, Sembery Imre és 3. csoport: A schwechati csatában a magyar egységek vezetői: Móga János mellett Guyon Richárd, Répásy Mihály és 4. csoport: Az Andrássy-kormány felállása: Eötvös József, Wenckheim Béla, Horvát Boldizsár, Mikó Imre, Festetics György, Gorove István és 5. csoport: Az december 31-én Windisch-Grätzhez kiküldött országgyűlési delegáció tagjai: Majláth György országbíró, Mailáth Antal volt kancellár, Lonovits József egri érsek, Batthyány Lajos miniszterelnök és 6. csoport: Az aradi vértanúk névsora iskolai ABC rendben így kezdődik: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő és.

14 7. csoport: A Szemere kormánynak a miniszterelnökön kívül tagja volt: Mészáros Lázár, Vukovics Sebő, Csány László, Horváth Mihály, Duschek Ferenc és 8. csoport: A legmagasabb tábornoki rendfokozatot, az altábornagyi rangot a császári és királyi hadseregből átkerülteken kívül az alábbiak kapták meg: Henrik Dembiński, Mészáros Lázár, Kiss Ernő, Vetter Antal, Görgey Artúr és Elért pontszám:

15 A forgatókönyv részletekben és egészében történő felhasználásához a szerző engedélye szükséges! A rejtvényfüzetet készítette: Rózsavölgyi Gábor szakértő

ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. internetes elődöntője rejtvényfüzetének javítókulcsa 2012.

ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. internetes elődöntője rejtvényfüzetének javítókulcsa 2012. ÖRÖKSÉGÜNK 48 Történelem csapatverseny Örökségünk 48 Országos vetélkedő internetes elődöntője rejtvényfüzetének javítókulcsa 2012. A rejtvényfüzet kitöltésének határideje: 2012. április Egy adott időpontban,

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

Országos műveltségi vetélkedő elődöntőjének feladatsora 2011.

Országos műveltségi vetélkedő elődöntőjének feladatsora 2011. MAGYARORSZÁG AZ ÉN HAZÁM Országos műveltségi vetélkedő elődöntőjének feladatsora 2011. A rejtvényfüzet kitöltésének határideje: 2011. február 11., péntek Továbbjutó: Az abszolút pontszámok alapján kategóriánként

Részletesebben

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

Töltsétek ki az életrajzi adatokat!

Töltsétek ki az életrajzi adatokat! 1. Töltsétek ki az életrajzi adatokat! Név Batthyány Lajos gróf Született Pozsony, 1807. febr. 14. Anyja neve Skerlecz Borbála Édesapja gróf Batthyány József Meghalt Pest, 1849. okt. 06. Vigyázz! Nem igaz!

Részletesebben

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el!

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el! A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai 10 pont 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont 3. feladat Magyarázd el! 10 pont 4. feladat Kutatómunka 10 pont 5. feladat Hírességek 6 pont

Részletesebben

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE 1. 1848 szeptember: a szeptemberi fordulat Kettős fordulat: külön-külön leverik az európai forradalmakat a magyar forradalom átfordul szabadságharcba 2. Az udvar első támadása

Részletesebben

A tiszafüredi tiszti gyűlés és a tavaszi hadjárat előkészítése, 1849 márciusában

A tiszafüredi tiszti gyűlés és a tavaszi hadjárat előkészítése, 1849 márciusában A tiszafüredi tiszti gyűlés és a tavaszi hadjárat előkészítése, 1849 márciusában Múzeumpedagógiai sorozat 2013/1. Dr. Vadász István, múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred Tiszafüred, 2013. március

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE 1. 1848 szeptember: a szeptemberi fordulat Kettős fordulat: külön-külön leverik az európai forradalmakat a magyar forradalom átfordul szabadságharcba 2. Az udvar első támadása

Részletesebben

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2014. május 15-16. Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek tantárgyból Reformkor, forradalom és szabadságharc Megoldókulcs

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor HAZA ÉS HALADÁs a reformkor MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1.Európa politikai helyzete Napóleon bukása

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Az 1848-49-es szabadságharc hadtörténete Új Szöveges dokumentum 1848. márc. 3. Kossuth felirati javaslatban alkotmányt kér az egész Habsburg birodalomnak forradalmi hullám mozdítja el az eseményeket a

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály 1. feladat: Az 1848 49-es szabadságharc eseményei a) 5. (isaszegi csata) b) 6. (pákozdi csata) c) 2.

Részletesebben

Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett.

Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett. Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született. 1848-ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett. Mivel az osztrákok előtt tette le a fegyvert, kegyelemből

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Milyen okok vezettek a reformmozgalom kibontakozásához?

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában EFOP-1.3.9-17-2017-00012 Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Legyen ünnep az ünnep és méltó a

Részletesebben

Európa és Magyarország a 19.században

Európa és Magyarország a 19.században Európa és Magyarország a 19.században Föltámadott a tenger, A népek tengere: MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ 1 2. FORDULÓ Név:... Cím:... Iskola, évfolyam:... E-mail

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 3. FORDULÓ. Forradalom és szabadságharc

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 3. FORDULÓ. Forradalom és szabadságharc HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 3. FORDULÓ Forradalom és szabadságharc III. FORDULÓ Név:... Cím:... Iskola, évfolyam:... E-mail cím:... 1. Tedd időrendi sorrendbe

Részletesebben

Irinyi János élete és kora. Műveltségi verseny. Versenyfelhívás A verseny meghirdetője:

Irinyi János élete és kora. Műveltségi verseny. Versenyfelhívás A verseny meghirdetője: 1 Irinyi János élete és kora Műveltségi verseny Versenyfelhívás A verseny meghirdetője: Az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet Irinyi János élete és kora címmel,

Részletesebben

Kódszámod: Elért pontszámod:.. / 90 pont

Kódszámod: Elért pontszámod:.. / 90 pont / 100 pont Kódszámod: Elért pontszámod:.. / 90 pont 1. A betőrejtvény Széchenyi István nyolc gyakorlati alkotását tartalmazza. Jelöld áthúzással ezeket etőhálóban, majd a megfejtéseket írd ki a pontozott

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2013 /2014 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II.

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. 32. FEJEZET HAYNAU RÉMURALMA, A BACH- KORSZAK. MEGTORLÁSOK ÉS A PASSZÍV ELLENÁLLÁS (1849 1867) Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc elbukott ugyan,

Részletesebben

Mátyás király öröksége

Mátyás király öröksége Mátyás király öröksége Történelmi-mőveltségi levelezıs játék 1.forduló A csapat neve: Tagjai: Az iskola neve, címe, tel.sz.: Felkészítı tanár neve: 1. Egérrágta Az alábbi szövegrészt egészítsétek ki a

Részletesebben

Irinyi János élete és kora országos műveltségi verseny

Irinyi János élete és kora országos műveltségi verseny Irinyi János élete és kora országos műveltségi verseny Versenyfelhívás A verseny meghirdetője: Az Irinyi János Református Oktatási Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon

Részletesebben

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22.

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Hunyadi János és Kapisztrán János seregei 558 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én állították meg a Nándorfehérvárt ostromló oszmán hadat. A győztes csata emlékére

Részletesebben

Könyvek Tusája 7. forduló

Könyvek Tusája 7. forduló Könyvek Tusája 7. forduló Ifjúsági kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

1052 Deák Ferenc utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca

1052 Deák Ferenc utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca Fehér Hajó utca Irányítószám Közterület neve Közterület jellege Házszám Tervezett időpont 1051 Október 6 utca 6 2017.01.04 1051 Október 6 utca 8 2017.07.10 1051 Október 6 utca 11 2017.01.06 1051 Október 6 utca 19 2017.01.09

Részletesebben

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag könyvtárhasználati vetélkedő az 1848-1849. forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Internetes kereső feladat, 2. forduló Ebben a fordulóban folytatódik

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Beküldési határidő: 2012. november 07. Össz.pontszám: 40p Név:.. Lakcím:... Iskola neve, címe:....

Részletesebben

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára Vetélkedő Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából 12 18 évesek számára A pályázó csapat neve: (egyéni pályázó esetén a pályázó neve) A csapattagok nevei: Elérhetőség (postacím, e mail):

Részletesebben

HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG

HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG A MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK IX. ORSZÁGOS TANTÁRGYVERSENYE HISTORIA NOSTRA TÖRTÉNELEM VETÉLKEDŐ A MAGYARSÁG TÖRTÉNELME AZ 1848-AS FORRADALOMTÓL A A KIEGYEZÉSSEL BEZÁRÓLAG I.FELADAT: Magyarázd meg röviden

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK

GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK GRÓF KOHÁRY ISTVÁN MEGYEI TÖRTÉNELMI EMLÉKVERSENY II. FORDULÓ MEGOLDÁSOK 1. középkori kereskedelem (elemenként 0,5 pont) a. Champagne 4 b. Velence 6 c. Firenze 7 d. Flandria 3 e. Svájc 5 2. Angol parlament

Részletesebben

A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK

A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK 1.-4. TÉRKÉPEK ÉS JEGYZÉKEK 1. számú melléklet ÖVEZETI TERVLAP 2. számú melléklet AZ ÉPÍTMÉNYMAGASSÁG MEGENGEDETT LEGNAGYOBB ÉRTÉKE AZ EGYES UTCÁKBAN TERVLAP

Részletesebben

FŐKÉTÜSZ Kft évi kéményellenőrzés sormunka ütemezése V. kerület

FŐKÉTÜSZ Kft évi kéményellenőrzés sormunka ütemezése V. kerület Közterület neve Közterület Dátum Házszám 1 Házszámtörés 1 Házszám 2 Házszámtörés 2 jellege (tervezett) Akadémia utca 1 3 2016.01.11 Akadémia utca 7 2016.04.01 Akadémia utca 7 2016.04.01 Akadémia utca 7

Részletesebben

Reformkor, forradalom és szabadságharc

Reformkor, forradalom és szabadságharc Hallássérültek XXXII Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2014 május 15-16 Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek tantárgyból Reformkor, forradalom és szabadságharc 1 Írd a

Részletesebben

1848. március 15. 1. Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek. A tevékenység menete

1848. március 15. 1. Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek. A tevékenység menete Demény Piroska 1848. március 15. 1 Interaktív, szerkesztett műsor kicsiknek A tevékenység menete Szerepbe lépés Érkezéskor minden gyermek névkártyát húz (az 1948. márciusi eseményekhez kapcsolódó nevek:

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Iromány száma: T/3373/4. Benyújtás dátuma: 2018-11-21 09:55 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 2T5MJCME0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

A kooperatív tanulásszervezés lehetőségei

A kooperatív tanulásszervezés lehetőségei Beszélj róla, és elfelejtem. Mutasd meg, és emlékszem rá. Vonj be, és megértem (Kínai közmondás) A kooperatív tanulásszervezés lehetőségei Sándorné Lakatos Marianna Bolyai János Általános Iskola Tehetséggondozás

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

TÖRTÉNETÉBŐL 1849. JÚLIUS 11. AUGUSZTUS 5. KORABELI DOKUMENTUMOK ALAPJÁN ÖSSZEÁLLÍTOTTA, MAGYARÁZÓSZÖVEGEKKEL ELLÁTTA ÉS SAJTÓ ALÁ RENDEZTE

TÖRTÉNETÉBŐL 1849. JÚLIUS 11. AUGUSZTUS 5. KORABELI DOKUMENTUMOK ALAPJÁN ÖSSZEÁLLÍTOTTA, MAGYARÁZÓSZÖVEGEKKEL ELLÁTTA ÉS SAJTÓ ALÁ RENDEZTE HÁROM HÉT / A SZABADSÁGHARC TÖRTÉNETÉBŐL 1849. JÚLIUS 11. AUGUSZTUS 5. KORABELI DOKUMENTUMOK ALAPJÁN ÖSSZEÁLLÍTOTTA, MAGYARÁZÓSZÖVEGEKKEL ELLÁTTA ÉS SAJTÓ ALÁ RENDEZTE REPROSTUDIO, SZEGED, 1998 5 -/5 A

Részletesebben

Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról

Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról 2013/04/05-2013/04/06 A Budapesti Történeti Múzeumban [1] április 5-én 16 órakor nyílik az 500 éves örmény könyvnyomtatás kulturális hatásait

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma. T-Pont üzletek Cím Telefonszám Faxszám Nyitvatartási idő

Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma.  T-Pont üzletek Cím Telefonszám Faxszám Nyitvatartási idő Ügyfélkapcsolati helyek, valamint felügyeleti szervek elérhetősége Az ügyfélkapcsolati helyek nyitvatartási ideje és telefonszáma Lakossági ügyfelek részére Ügyfélszolgálat megnevezése Lakossági 1412 ügyfélszolgálat

Részletesebben

Miskolc MJV házhozmenő szelektívhulladék gyűjtési időpontok utcanév szerint 2016

Miskolc MJV házhozmenő szelektívhulladék gyűjtési időpontok utcanév szerint 2016 Miskolc MJV házhozmenő szelektívhulladék gyűjtési időpontok utcanév szerint 2016 Utca, közterület Aba utca Ady Endre utca Áfonyás utca Alkotás utca Állomás utca Álmos utca Andor utca Andrássy utca Arany

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2017/2018. TANÉVBEN VECSÉS Köznevelési intézmény: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch

Részletesebben

FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ( )

FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ( ) FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC (1848-1849) 1 ELŐZMÉNYEK I. Magyarország: Az udvar egyre erőteljesebben lép fel a reformerekkel szemben. A liberálisok tábora két részre szakad (mérsékeltek és radikálisok)

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Elnöke. SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU Przewodniczący

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Elnöke. SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU Przewodniczący 1 /10 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Elnöke SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU Przewodniczący Ikt.szám: 18-202/9/2004. J E G Y Z Ő K Ö N Y V PROTOKÓŁ

Részletesebben

FOGALOM SZEMÉLY HELYSÉG ÉVSZÁM

FOGALOM SZEMÉLY HELYSÉG ÉVSZÁM FOGALOM Horvát támadás Tőke, munkaerő szabad 8. Török Ignác A népek tavasza Kormány bomlik áramlása 9. Vécsey Károly Rossz termésű évek OHB Horvát kiegyezés - 10. Kiss Ernő Magas élelmiszerárak Pest föladása

Részletesebben

AZ 1848-49-ES MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. RICHARD PRAŽÁK Masaryk Egyetem, Brno

AZ 1848-49-ES MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. RICHARD PRAŽÁK Masaryk Egyetem, Brno AZ 1848-49-ES MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC CSEH- ÉS MORVAORSZÁGI RICHARD PRAŽÁK Masaryk Egyetem, Brno VISSZHANGJA Az európai forradalmak sorozata 1848-ban már január 12-én, a szicíliai Palermóban

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét!

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét! OM 037757 NÉV: IX. Tollforgató 2017.04.01. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2009/2010 MEGOLDÓKULCS TÖRTÉNELEM. I. (iskolai) forduló. 2010. január 14.

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2009/2010 MEGOLDÓKULCS TÖRTÉNELEM. I. (iskolai) forduló. 2010. január 14. Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2009/2010 MEGOLDÓKULCS TÖRTÉNELEM I. (iskolai) forduló 2010. január 14. Kedves Kolléga! A feladat megoldásához a középiskolai történelmi atlaszok bármelyike

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont KATEDRA TÖRTÉNELEMVERSENY II. forduló tori.katedra@gmail.com Rovatvezető: Presinszky Ágnes Beküldési határidő: 2013. november 30. HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA (1458-1490) Csapat neve:... Iskola:... A forduló

Részletesebben

ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. iskolai fordulójának rejtvényfüzete 2011.

ÖRÖKSÉGÜNK 48. Történelem csapatverseny. Örökségünk 48. Országos vetélkedő. iskolai fordulójának rejtvényfüzete 2011. ÖRÖKSÉGÜNK 48 Történelem csapatverseny Örökségünk 48 Országos vetélkedő iskolai fordulójának rejtvényfüzete 2011. A rejtvényfüzet kitöltésének határideje: 2011. január 10. hétfő A feladatokat tetszés szerint

Részletesebben

Történelmi tanulmányi verseny

Történelmi tanulmányi verseny Kováts Mihály Emléknapok Történelmi tanulmányi verseny 7. évfolyam 2006 1. Kik kezdték felfedezni kezdetben az amerikai földrész északi területeit? A. spanyolok C. németek B. angolok D. amerikaiak 2. Honnan

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:...

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:... Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Az aradi vértanúk. Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred. Tiszafüred, október 5.

Az aradi vértanúk. Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred. Tiszafüred, október 5. Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred Tiszafüred, 2012. október 5. 1 1. Saját és a kortársak vélekedése szerint ártatlanok: A Hon, a Szabadság és a Trón védelméért 1848. áprilisi

Részletesebben

3. feladat Kép: (I.) (II.)

3. feladat Kép: (I.) (II.) 1. feladat a) B A T T H Y Á N Y K Á Z M É R b) N A G Y C E N K c) J Ó Z S E F d) K Ú R I A e) E L L E N Z É K I N Y I L A T K O Z A T f) S Z A L A Y L Á S Z L Ó g) H Ő T L E N S É G h) M A R K Ó K Á R

Részletesebben

Kováts Mihály Emléknapok. Történelmi tanulmányi verseny. 7. évfolyam

Kováts Mihály Emléknapok. Történelmi tanulmányi verseny. 7. évfolyam Kováts Mihály Emléknapok Történelmi tanulmányi verseny 7. évfolyam 2005 1. Hol volt 1774-ben az I. Kontinentális kongresszus? A. Washington C. Philadelphia B. Boston D. New York 2. Mikor halt hısi halált

Részletesebben

Az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet Irinyi János élete és kora címmel

Az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet Irinyi János élete és kora címmel 1 Irinyi János élete és kora Versenyfelhívás a 2015/2016-os tanévben Célunk: Az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet Irinyi János élete és kora címmel az 1817

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

Az Irinyi János Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet. Irinyi János élete és kora címmel

Az Irinyi János Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet. Irinyi János élete és kora címmel Az Irinyi János Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon műveltségi versenyt hirdet A résztvevők köre: Irinyi János élete és kora címmel 3 fős csapatok a középiskolák 9-11. évfolyamairól,

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):...

NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):... NÉV:... CÍM, TELEFON, E-MAIL CÍM (AHOVÁ ÉRTESÍTÉST KÉRSZ):........ 1. Párosítsd össze a múzeumokat a bennük látható kiállításokkal, tárgyakkal! Ha a kiállítási tárgyak betűjelét beírod a megfelelő négyzetbe,

Részletesebben

FELFEDEZZÜK A VIGADÓT! PESTI VIGADÓ

FELFEDEZZÜK A VIGADÓT! PESTI VIGADÓ FELFEDEZZÜK A VIGADÓT! PESTI VIGADÓ 1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A füzetben található feladattípusokat a következő piktogramokkal jelöltük: Beszéljétek meg! Kedves....! (írd ide a neved!) Írj, rajzolj, karikázz,

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2010/2011 TÖRTÉNELEM

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2010/2011 TÖRTÉNELEM Tanulmányi Verseny 2010/2011 TÖRTÉNELEM III. (országos döntő) forduló 2011. április 16. Bencs László Szakiskola és Általános Iskola Nyíregyháza Versenyző Pontszám Kódja Elérhető Elért OD 78.. Javító tanár

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

Vajdasági es hőseink nyomában jártunk a HAT Határtalanul! pályázat keretében (2018. április )

Vajdasági es hőseink nyomában jártunk a HAT Határtalanul! pályázat keretében (2018. április ) Vajdasági 1848-1849-es hőseink nyomában jártunk a HAT-17-02-2017-00132 Határtalanul! pályázat keretében (2018. április 12-15.) A Határtalanul! program keretében második alkalommal utaztunk olyan magyarlakta

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Az álom: A természetnek legszebb adománya. Megnyílik ekkor vágyaink tartománya. (Petőfi Sándor) Dunaújváros, 2016. június 3-4. Készítette: Garbacz Hajnalka gyógypedagógus

Részletesebben

Budapest, 2015. szeptember 27.

Budapest, 2015. szeptember 27. NATO PARTNERSH IIP RUNN IING FEST IIVAL BUDAPEST FUTÓFESZTIVÁL- NATO FUTÁS Budapest, 2015. szeptember 27. Futóprogramok és rajt időpontok: 11:00 10 km-es Futás női, férfi egyéni 10 km-es Váltófutás 2 fős

Részletesebben

E rendelet a április 1-jén lép hatályba. Nagykáta, március.

E rendelet a április 1-jén lép hatályba. Nagykáta, március. Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testületének./2017. (III.) önkormányzati rendelete Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 7/2016. (VI.29.)

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

225 éve született Széchenyi István. Határidők: I. forduló: január 6. II. forduló: február 26.

225 éve született Széchenyi István. Határidők: I. forduló: január 6. II. forduló: február 26. Történelem háziverseny 2015/2016. 225 éve született Széchenyi István Határidők: I. forduló: 2016. január 6. II. forduló: 2016. február 26. A feladatsort az iskola honlapjáról lehet letölteni (Ember és

Részletesebben

Elért pontszámod:... / 100 pont

Elért pontszámod:... / 100 pont a) b) c) d) e) f) g) h) Országos Történelem Tantárgyi Verseny 7-8. osztályos tanulók számára Kódszámod: Elért pontszámod:... / 100 pont 1. Milyen többletjelentésben használta Széchenyi István a Hitel kifejezést?

Részletesebben

Történelem 3 földrészen - 1956

Történelem 3 földrészen - 1956 1956, Melbourne Az 1956. december 6-ai melbourne-i vérfürdő legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat. Történelem 3 földrészen - 1956 Három,

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

2014. évi röpverseny eredmények I.

2014. évi röpverseny eredmények I. 2014. évi röpverseny eredmények I. Az idei versenyidény első eredményei a május 3-án megrendezett birminghami pergő öreg galambok versenyének napján születtek, versenyre 7 fő nevezett. Íme az eredmények:

Részletesebben

Nevezési lap. Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017. A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő):

Nevezési lap. Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017. A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő): Nevezési lap Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017 A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő):... A felkészítő tanár neve:... A versenyző iskola neve és címe:...

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Miskolc MJV kommunális hulladékgyűjtési napok a társasházas övezetekben. Utca, közterület kiegészítés ürítési nap. Ady Endre utca.

Miskolc MJV kommunális hulladékgyűjtési napok a társasházas övezetekben. Utca, közterület kiegészítés ürítési nap. Ady Endre utca. Aba utca Aba utca Ady Endre utca Ady Endre utca Áfonyás utca Áfonyás utca Alkotás utca Alkotás utca Állomás utca Állomás utca Álmos utca Álmos utca Andor utca Andor utca Andrássy utca páros oldal Andrássy

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: E-mail cím:

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: E-mail cím: JELENTKEZÉSI LAP Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: E-mail cím: Második fordulóba jutás esetén Windows 7 operációs rendszert, és Office 2013 programcsomagot

Részletesebben

I. KI MIBEN? London 2012

I. KI MIBEN? London 2012 I. KI MIBEN? London 2012 A feladat az, hogy gyűjtsétek össze a 2012-es londoni olimpián egyéni érmeseinket, és írjátok a táblázatba, hogy melyik sportágban, versenyszámban nyerték egyéni érmüket? Minden

Részletesebben

A Kormány nevében mellékelten benyújtom a Wacław Fełczak Alapítványról szóló törvényjavaslatot.

A Kormány nevében mellékelten benyújtom a Wacław Fełczak Alapítványról szóló törvényjavaslatot. Iromány száma: T/17784. Benyújtás dátuma: 2017-10-10 17:15 Miniszterelnökség Parlex azonosító: K4KBTV2X0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE ÚJSÁGCIKKEK 1956. OKTÓBER 23. - NOVEMBER 4. A KÖTETET SZERKESZTETTE, AZ ELŐSZÓT ÉS A JEGYZETEKET ÍRTA SZIGETHY GÁBOR HOLNAP KIADÓ TARTALOM Szigethy Gábor: IDŐRENDBEN / 5

Részletesebben

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ A Zsigmond-kor és Hunyadi János kormányzósága

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ A Zsigmond-kor és Hunyadi János kormányzósága liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ A Zsigmond-kor és Hunyadi János kormányzósága II. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. TOTÓ

Részletesebben

Az esszabadságharc (tétel)

Az esszabadságharc (tétel) Az 1948-49-esszabadságharc (tétel) 09.07. -1848: - Reformkor vége Magyarországon (Széchenyi, Kossuth program) Haza és haladás -Már.15: - februártól kezdve egész Európában forradalom van (népek tavasza)

Részletesebben

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 1. Valószínű, hogy Dózsa Györgyöt nem ültették izzó vastrónra kivégzésekor, csupán ácsolt székre. Ám a fejére valóban felhevített vaskoronát tettek. Hol történt

Részletesebben

(2) A közterület-használat csak a díjnak egy összegben, az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.

(2) A közterület-használat csak a díjnak egy összegben, az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg. Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatás célú használatáról Esztergom Város Önkormányzat

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

V. évfolyam 2.szám február

V. évfolyam 2.szám február V. évfolyam 2.szám - 2019. február XV. SAJÓBÁBONYI PÁLINKA ÉS POGÁCSASÜTŐ VERSENY Nagy érdeklődés kísérte február 02-án a XV. Sajóbábonyi Pálinka és Pogácsasütő versenyt. Összesen 301 pálinkát, párlatot

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. Arisztotelész Dunaújváros, 2016. április 5. Törökné Nagy Zsuzsanna gyógypedagógus 1. sz. feladatlap A Római Birodalom

Részletesebben

NVR - Körzetkezelés Dátum: :04:58 Lekérdező: Pellesné Kolló Edit Mária Lapszám: 1 LXVAN - Újfehértó KÖRZETLEÍRÓ LISTA

NVR - Körzetkezelés Dátum: :04:58 Lekérdező: Pellesné Kolló Edit Mária Lapszám: 1 LXVAN - Újfehértó KÖRZETLEÍRÓ LISTA Lekérdező: Pellesné Kolló Edit Mária Lapszám: 1 Szavazókör: Megye/főváros: Település/kerület: Országgyűlési választás, EP választás, országos népszavazás Szabolcs-Szatmár-Bereg Újfehértó 001. szavazókör

Részletesebben