TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet."

Átírás

1 MATEMATIKA Tantárgy kódja NN 1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Hadházy Tiborné CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja GI A középiskolai anyag megfelelő ismeretanyagára építve, a hallgatóknak meg kell ismerniük mindazon matematikai alapokat (vektoralgebra, bázis stb.), amelyek a szakmai és egyéb tárgyak megértéséhez, illetve a mezőgazdasági szakma gyakorlásához szükségesek. A megfelelő matematikai alapok megismerése után különböző operációkutatási módszerekkel ismerkednek meg a hallgatók. Célul tűzzük a kellő jártasság kialakítását a feladatok megoldásában, valamint a gyakorlati problémák matematikai módszerekkel történő megoldásában. Az n dimenziós vektor fogalma. Műveletek vektorokkal (skaláris, vektori, vegyes-szorzat). Mátrix. Determináns. Determináns kifejezése. Szállítási feladat ÉNY módszerből kiindulva. Egyenletrendszer megoldása bázistranszformációval. Bázistranszformáció I. változata. Bázistranszformáció II. változata. Lineáris programozási modell. Grafikus megoldás. A normál feladat és megoldása. A módosított normál feladat megoldása szimplex módszerrel. Alternatív optimumok. Általános feladat megoldása szimplex módszerrel. Hálótervezés. 2 db. zárthelyi dolgozat (2x20 pont) és 1 db. beadandó feladat (10 pont) határidőre történő leadása. A félévi követelmények 51 % fölötti teljesítése. Elérhető pontszám: 100 pont. Beadandó feladat: 10 pont I. zárthelyi dolgozat: 20 pont II. zárthelyi dolgozat: 20 pont Kollokvium: 100 pont Félévközi teljesítmény () + (). Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet. HADHÁZYNÉ I. K.: Operációkutatás I. Piremon, Debrecen, HADHÁZYNÉ I. K.: Matematika I. Bessenyei Könyvkiadó, Nyíregyháza, HILLER-LIEBERMAN: Bevezetés az operációkutatásba. LSI Oktatóközpont, Budapest, CSERNYÁK L.: Operációkutatás I.-II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1990.

2 MEZŐGAZDASÁGI KÉMIA Tantárgy kódja NN 1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 4+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vincze György Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja TV : Megbízható és alkalmazható felsőfokú kémiatudás elsajátíttatásával a talajtani, agrokémiai és növényvédelmi ismeretek kémiai alapjainak elméleti és gyakorlati megteremtése. Az atomok és molekulák szerkezete. Az atom szerkezete. Izotópok. Az atompálya. Az elektronhéj fogalma, jelölése. A periódusos rendszer. Az atom néhány jellemző adata (ionizációs energia, elektronaffinitás, elektronegativitás, atomsugár, az ionok sugara). A molekula fogalma. A kovalens kötés és fajtái. Kötési energia, kötéshossz, kötésszög. Molekulák polaritása. Kémiai folyamatok. Termokémiai egyenlet. Entalpiaváltozás ( H). Az entalpiaváltozás ábrázolása endoterm és exoterm reakciók esetén. A kémiai egyensúly. A kémiai folyamatok kinetikája. Az aktív állapot, aktiválási energia. A reakciósebesség, a sebességi állandó. A katalizátor szerepe. A kémiai reakciók csoportosítása. Sav-bázis reakciók. A ph. A sók és víz közötti reakció (hidrolízis). Redoxireakciók. A redoxireakciók jellemzése a standardpotenciálokkal. Az elektrolízis. Szervetlen kémia. Az elemek rendszerezése, gyakorisága és körforgása a természetben. A nemfémes elemek és vegyületeik. Fémes elemek és vegyületeik. Szerves kémia. A szénvegyületek általános jellemzése. A szénhidrogének. Metán, földgáz, kőolaj, a kőolaj desztillációjának termékei, a benzin. Etilén, acetilén, polietilén, izoprén, kaucsuk, poliének. Aromás szénhidrogének, benzol. Oxigéntartalmú vegyületek. Az alkoholok, fenolok, éterek, aldehidek, ketonok. A szénhidrátok. Mono-, di-, és poliszacharidok (szőlőcukor, gyümölcscukor, malátacukor, répacukor, cellulóz, keményítő). A karbonsavak és csoportjai (hangyasav, ecetsav, palmitinsav, sztearinsav, szappanok, a mosószerek tisztító hatása). Az észterek (zsírok, olajok). Aminok (alkaloidok és legfontosabb típusai, biológiai hatásuk). Aminosavak, fehérjék, nukleinsavak. Műtrágyák és növényvédőszer hatóanyagok kémiai felépítése. 2 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. Félévközi pontszám: 2 zárthelyi dolgozat: 30 pont Alkalmazástechnikai feladat: Vizsgajegy: 20 pont 100 pont Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény alapján. Szakirodalom, kiadott anyag, oktatási segédletek. HARGITAINÉ TÓTH Á.: Kémia SARKA L.: Mezőgazdasági kémia I. Munkafüzet, LOCH-NOSTICZIUS: Agrokémia és növényvédelmi kémia, Mezőgazda Kiadó Kft. Budapest, 1993.

3 MŰSZAKI ISMERETEK I. Tantárgy kódja NN 1103 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. habil. Kerekes Benedek CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja JG A mezőgazdasági mérnök szakos hallgatók áttekintés kapjanak a géptan legfontosabb részeiből, a kapcsolódó műszaki alapismeretekből. Alapvető cél, hogy a hallgatók kellő szinten elsajátítsák a mezőgazdaságban alkalmazott erő- és munkagépek üzemeltetéséhez szükséges mérnöki szintű tananyagot. A gépészet alapjai. Energiagazdálkodás. Mezőgazdasági erőgépek. A gépüzemeltetés és karbantartás gépei, eszközei. A szállítás és anyagmozgatás gépei. A terménykezelés gépei. Az állattartási technológiák gépei és berendezése. 2 db. zárthelyi dolgozat határidőre történő megírása. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat (2x25): Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. PATTANTYÚS A. G.: Gépek üzemtana. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, SZENDRŐ P.: Példák mezőgazdasági géptanból. Mezőgazdasági Kiadó, SZENDRŐ P.: Géptan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, KEREKES B.-SOÓS P.-SZÜLE ZS.: Műszaki ismeretek III. GATE NFK, Nyíregyháza, 1998.

4 NÖVÉNYTAN ÉS NÖVÉNYÉLETTAN Tantárgy kódja NN 1104 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 7 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 4+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tóth Csilla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A tárgy célja, hogy az általános növényszervezettani, -rendszertani és -élettani ismeretekkel megismertesse a hallgatókat. A gyakorlatok során megismerjék a növényi sejtek, szövetek alapvető típusait, folyamatait, a növények morfológiai jellemzőit. Félévi tematika anyagának ismertetése. Követelmények ismertetése. Balesetvédelmi oktatás. Egyszerű virágzatok, összetett virágzatok. Terméstípusok, terméságazatok. A levél morfológiája. Szár és hajtástípusok. Módosult hajtások. Gyökérmorfológia. Módosult gyökerek. Növények szövettana. Sejttan. Mikroszkóp felépítése, használata. Rendszertani bevezetés. Zuzmók, mohák, harasztok törzsének jellemzése. Magvas vagy virágos növények általános jellemzése. Nyitvatermők, zárvatermők törzse. Mezőgazdasági növények rendszertana. A növényi sejt működése. A fotoszintézis sejtorganellumai és folyamata. A sejtek légzési folyamatai. Víz- és tápanyagfelvétel élettani alapjai. Az ökofiziológiai tényezők hatása a fotoszintézisre és a légzésre. A növényi hormonok hatása a növények életciklusaiban. A növényi differenciálódás és fejlődés élettani háttere. 2 db. zárthelyi dolgozat, jegyzőkönyv. 2 db. zárthelyi dolgozat: 40 pont Jegyzőkönyv: 10 pont Kollokvium: 100 pont Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek, herbáriumi anyag. BALOGHNÉ NYAKAS A.: Mezőgazdasági növényrendszertan. Egyetemi Jegyzet, DE ATC, Debrecen, HARASZTY Á.: Növényszervezettan és növényélettan. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., PETHŐ M.: A növényélettan alapjai. Egyetemi Jegyzet, DE ATC, Debrecen, SIMON T.-SEREGÉLYES T.: Növényismeret. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2002.

5 NÖVÉNYVÉDELEM I. Tantárgy kódja NN 1105 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Lenti István CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT Azoknak az alapismereteknek az elsajátítása, amely megalapozza azt az elméleti és gyakorlati tudást, mellyel a növények különösen a kultúrnövények és a növényi termékek megóvását a károsító szervezetektől végre tudja majd hajtani a leendő szakember. Valamint képes lesz a növényvédelemmel kapcsolatos veszélyek felismerésére, megelőzésére, illetve elhárítására, az ember és állat egészségének biztosítása mellett, a környezet és a természet védelmének megóvásával. Továbbá tudja, ismerje a növényvédelemmel összefüggő vegyi (kémiai) biztonságra vonatkozó szabályokat, s azokat betartsa, betartassa. A növénykórtani alapismeretekkel ismerkednek meg hallgatóink, így: a növénykórtan fogalma, felosztása, története. Növénybetegségek tünetei (szimptomatológia). A növénybetegségek okai (etiológia). Részletes tárgyalásra kerülnek a főbb károsító szervezetek: a növényeket megbetegítő vírusok, viroidok, fitoplazmák, rikettsiák, baktériumok, sugárgombák és a fitopatogén gombák. A hallgatók elsajátítják e kórokozó szervezetek fontosabb rendszertani kategóriáit, a növénykórtani szempontból fontosabb rendszertani egységeket. Ismereteket szereznek a gazdanövény parazita kapcsolatokról, s a járványok típusairól, lefolyási folyamatairól, s a betegségek elleni védekezési eljárásokról. 2 db. zárthelyi dolgozat megírása, 1 db. gyakorlati beszámoló a szimptomatológia tárgyköréből. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 20 pont 1 gyakorlati beszámoló, szóban: 10 pont Gyakorlati napló (Növényvédelmi terepgyakorlatok) 10 pont Beszámoló (Növényvédelmi terepgyakorlatok) 10 pont Vizsgajegy: : Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Főiskolai jegyzet, vonatkozó szakirodalmak, konzultációk. LENTI I. (szerk.): Növényvédelem alapjai. Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza (jegyzet), ÉRSEK T.-GÁBORJÁNYI R. (szerk.): Növénykórokozó mikroorganizmusok. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest (egyetemi tankönyv), FOLK GY.-GLITS M.: Kertészeti növénykórtan. Mezőgazda Kiadó, Budapest (újabb kiadásban is), évi XXXV. törvény a növényvédelemről. Magyar Közlöny, 2000/48. szám.

6 MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK I. Tantárgy kódja NN 1106 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Béla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A mezőgazdasági termelési folyamatok tanulmányozása üzemi körülmények között. A különböző mezőgazdasági munkafolyamatokban a gyakorlati munkavégzés alapvető fogásainak elsajátítása. A mezőgazdasági alapfogalmak gyakorlatban történő megismerése. A mezőgazdasági termelés alapozó fogalmai, a termesztéstechnológiára vonatkozó alapozó számítások. Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák gyomflórájának megismerése. A legfontosabb őszi gabonafélék talaj előkészítése vetéshez. A legfontosabb gyümölcsfélék, szőlő, zöldségfélék betakarítása, osztályozása, tárolása valamint piaci értékesítésre történő előkészítése. A legfontosabb őszi (betakarítási, talajelőkészítési, vetési) munkaműveletek megismerése. Hetesi gyakorlat teljesítése, 1 db. zárthelyi dolgozat megírása, alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. 1 db. zárthelyi dolgozat: Gyakorlati napló: 20 pont Gyakorlati beszámoló: 30 pont Félévközi teljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. HAJÓS L.: Mezőgazdasági alapismeretek. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, ANTAL J.: Növénytermesztők zsebkönyve. Mezőgazda Kiadó, Budapest, HORN P.: Állattenyésztés 1. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1995.

7 INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA Tantárgy kódja NN 1107 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Simon Béláné CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja MI Megismerni egy felhasználói szintű program készítésének és futtatásának technikáját szabad szoftver környezetben. Olyan feladat automatikus megoldása a cél, amely egyéb szakmai tárgyak körében jelentkező problémák megoldásához nyújt segítséget a későbbiekben. Az információ digitális formái, adatok a számítógépben, külső adathordozók. A számítógéprendszer és főbb folyamatai. Számítógépek hálózatokban. Alapszoftverek és alkalmazási programok. Alapvető operációsrendszer-parancsok, parancsmódban és grafikus módban. Irodai programcsomagok: szövegszerkesztők, táblázatkezelők és adatbáziskezelők használata. Prezentáció és üzleti terv készítési technikák. Képszerkesztés alapfokon (Paint, Photo editor, Picture Manager) Internet szolgáltatások igénybevétele, biztonság védelem (IT security). World Wide Web információforrás az Interneten. HTML dokumentumok, mint ASCII kódú dokumentumok. Statikus honlapok, dinamikus honlapok. HTML különleges karakterek, főbb dokumentum jelölők tag-ek). Linkek, fontok, képek, vonalak, paragrafusok, táblázatok, listák jelölése. 2 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 60 pont 1 db. alkalmazástechnikai feladat: 40 pont Félévközi teljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. SIMON B.-né: Táblázatkezelői ujjgyakorlatok. Tanulmányi segédlet. SíS, Az alkalmazói programok Súgója. HOLCZER-FARKAS-TAKÁCS: Windows és Office feladatgyűjtemény 2003 FARKAS CSABA: Windows XP és Office felhasználóknak 2004 Letölthető segédanyagok az ftp://pingvin.nyf.hu szerveren.

8 ALKALMAZOTT BIOLÓGIA Tantárgy kódja NN 1201 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám(elm.+gyak.) 3+1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tóth Csilla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A hallgató ismerje meg a mezőgazdasággal kapcsolatos gazdasági állatok szervezetének felépítését, működését, hogy a későbbi szaktárgyakat ennek alapján könnyebben elsajátíthassa. Az állati sejtek felépítése és működése. Az állatok egyedfejlődése. Az állati testet felépítő szövetek, szervek, szervrendszerek. A táplálkozás, emésztés, anyagszállítás, légzés, kiválasztás, szaporodás folyamata. Az endokrin szervek rendszere. Az idegrendszer. Állatrendszertani alapismeretek. Laposférgek, fonálférgek, gyűrűs férgek, puhatestűek. Ízeltlábúak, rákok, rovarok, bogarak. Gerincesek: halak, kétéltűek, hüllők, madarak, emlősök. Viselkedéstan. Az evolúcióelmélet alapjai. Anatómiai alapfogalmak. A mozgás szervei (csontok, izmok, inak). A köztakaró. Testüregek. Az emésztés anatómiája és élettana. A vérkeringés szervei, élettana. Légzés (anatómia, élettan). Vízforgalom, folyadékterek. Immunrendszer. Kiválasztás (anatómia, élettan). Ivarszervek (anatómia, élettan). Ellés. Tejmirigy. Idegrendszer (anatómia, élettan). A hormonális szabályozás. A madarak. 1 db. ZH dolgozat. Félévközi pontszám: 1 db. ZH dolgozat: Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom. LING GY.: Állattenyésztési anatómia. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, HÚSVÉTH F.: A háziállatok élettana és anatómiája Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1994 BAKONYI G.: Állattan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1995

9 KERTÉSZET I. Tantárgy kódja NN 1202 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám(elm.+gyak.) 1+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1104 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Lenti István CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A Kertészeti termesztés három ágazatát oktatjuk (zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés); a három szakterület történetét, hazai és nemzetközi helyzetét, biológia alapjait és a részletes termesztési ismeretekhez kapcsolódó alapfogalmak elsajátítását. A zöldségtermesztés története. A zöldségnövények rendszerezése, származása és csoportosítása. Szaporító- és termesztő berendezések. A zöldségfélék szaporítása. Növényváltás (vetésforgó), tápanyagellátás, növényápolási munkák és öntözés. A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra. A gyümölcstermesztés története és helyzete. Magyarország gyümölcstermő tájai. A gyümölcstermő növények rendszertana és gyakorlati csoportjai. Gyümölcstermő növények alaktana, élettani sajátosságai és szaporítás módjai. Gyümölcstermő ültetvények létesítésének ökológiai és gazdasági feltételei. Ültetvények létesítése, termőfelület kialakítása és fenntartása. Talajerő-gazdálkodás a gyümölcsösökben. Termés betakarítás és gyümölcstárolás. A szőlőtermesztés kialakulása, története, valamint jelenlegi nemzetközi és hazai helyzete. A szőlő rendszertani besorolása és morfológiája. A szőlőtermesztés környezeti feltételei. A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai. A szőlő fajtaismeret. 2 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 40 pont 1 db. beszámoló: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. BÉNYEI F.-LŐRINCZ A.-SZ. NAGY L.: Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest, CSELŐTEI L.-NYÚJTÓ S.-CSÁKY A.: Kertészet. Mezőgazda Kiadó, Budapest, GÉCZI L.-POLYÁK D.-SZABÓ M.: Szőlőtermesztési és borászati alapismeretek. Főiskolai jegyzet, Nyíregyházi Főiskola MMFK, GÉCZI L.: Zöldségtermesztés I. NYF-MMFK jegyzete, SOLTÉSZ M.: Integrált gyümölcstermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1998.

10 TALAJTAN Tantárgy kódja NN 1203 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám(elm.+gyak.) 1+1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Csaba Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja TV A mezőgazdasági mérnök képzés fontos szakmai alapozó tantárgya. Célja, hogy a hallgatók megismerjék a talajképződés folyamatát, a talaj szerves és ásványi alkotóit, a talaj fizikai, kémiai, vízgazdálkodási tulajdonságait, és a talajosztályozás által a fontosabb talajtípusokat. A talaj fogalma, alkotórészei, a talajszelvény. A fontosabb talajképző ásványok és kőzetek. Az ásványok és kőzetek mállása. Talajképző tényezők. A talaj szerves anyagai. A talajok kémiai tulajdonságai. Oldható sók a talajban. Talajkolloidok. A talaj savanyúsága és lúgossága. A talajok fizikai tulajdonságai. A talaj szemcseösszetétel szerinti osztályozása. A talaj szerkezete. A talaj porozitása. A talaj vízgazdálkodása. Vízmozgás a talajban. A talaj levegő- és hőgazdálkodása. Növényi tápanyagok a talajban. A talajosztályozás elvi alapjai, a talajtípus fogalma. Talajtípusok. Talajpusztulás, talajvédelem. Talajszennyezés. Talajtérképezés. Talajjavítás. Az öntözés és a trágyázás talajtani vonatkozásai. 1 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. Félévközi pontszám: 1 db. zárthelyi dolgozat: 20 pont 1 db. alkalmazástechnikai feladat: 10 pont Gyakorlati napló (Tápanyaggazdálkodási gyakorlatok): 10 pont Beszámoló (Tápanyaggazdálkodási gyakorlatok): 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. FILEP GY. (1999): Talajtani alapismeretek. I-II. DATE egyetemi jegyzet, Debrecen SIMON L. (1995): Talajtani és agrokémiai gyakorlatok. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza STEFANOVITS P.-FILEP GY.-FÜLEKY GY. (1999): Talajtan. Mezőgazda Kiadó, Budapest

11 FÖLDMŰVELÉSTAN ÉS FÖLDHASZNÁLAT Tantárgy kódja NN 1204 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vágvölgyi Sándor CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A földműveléstan és földhasználat tárgy elsajátításának célja, a növénytermesztés szempontjából fontos földművelési alapfogalmak és eljárások megismerése; a racionális földhasználathoz szükséges talajművelési és talajhasználati szemlélet kialakítása. A félév tananyagának és követelményrendszerének és a tantárgy sikeres elsajátításához szükséges feltételrendszer ismertetése. A földműveléstan története, ökológiai feltételei. A földművelés szempontjából legfontosabb talajjellemzők. A talajművelés elemei és eljárásai, a szántóföldi növények talajművelési rendszerei. A tápanyagellátás és a gyomszabályozás talajművelési vonatkozásai. A vetésforgó és a vetésváltás szerepe a fenntartható talajhasználatban. A termőhely védelme. A talajjavítás lehetősége különböző talajtípusokon. Földművelési rendszerek. Környezetkímélő talajművelési technológiák. 1 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat, 1 db. szakirodalmi referálás határidőre történő beadása. Zárthelyi dolgozat: 60 pont Alkalmazástechnikai feladat: 20 pont Szakirodalmi referálás: 20 pont Félévközi teljesítmény. Szakirodalom, előadások és gyakorlatok anyaga, oktatási segédletek. BIRKÁS M.: Környezetkímélő és energiatakarékos talajművelés. SZIE Földműveléstani Tanszék, NYIRI L. (szerk.): Földműveléstan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, STEFANOVITS P.-FILEP GY.-FÜLEKY GY.: Talajtan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1999.

12 MŰSZAKI ISMERETEK II. Tantárgy kódja NN 1205 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1103 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. habil. Kerekes Benedek CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja JG A főiskolai szintű mezőgazdasági mérnök (mezőgazdász) képzés szakmailag kiemelt fontosságú szintetizáló tantárgya. Általános célja, hogy a hallgatók kellő mélységben elsajátítsák a mezőgazdasági termelés gépesítésének lehetőségeit, a technológiai változatokkal összhangban. Specifikus cél a növénytermesztés és a növényvédelem gépeinek és berendezéseinek megismertetése, a működési elvek, szerkezeti kialakítások bemutatása, különös tekintettel a gépüzemeltetésre, a munkaminőségi és gazdasági jellemzőkre. Képessé váljanak a termelési folyamatok komplex irányítására. Talajművelő gépek (ekék, tárcsás talajművelők, kultivátorok, talajlazítók, magágykészítők). A tápanyagellátás módszerei, gépei és berendezése (szervestrágyázás, a műtrágyaszórás gépei). Vető-, ültető- és palántázógépek (gabonavetők, szemenkénti és szórvavetők, burgonyaültetés, zöldségpalántázás gépei). Az öntözés gépei és berendezése. A permetezőgépek szerkezeti egységei. Növényvédelmi gépek, gépcsaládok. Permetezőgépek beállítása és üzemeltetése. A szálastakarmányok betakarításának gépei. A gabona-betakarítás gépesítése. A kukorica és a napraforgó betakarítási technológiái és gépei. A cukorrépa és a burgonya betakarításának gépesítése. A borsó betakarítása. A len, a kender és a szója betakarítása. A dohány betakarításának módszerei és gépesítése. 3 db. zárthelyi dolgozat eredményes megírása. A zárthelyi dolgozatokkal megszerezhető pontszám: 1. zárthelyi dolgozat: 35 pont 2. zárthelyi dolgozat: 35 pont 3. zárthelyi dolgozat: 30 pont Gyakorlati jegy megállapítása az érvényben lévő Tanulmányi és Vizsgaszabályzat szerint. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. SZENDRŐ P. (2003): Géptan. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest SZENDRŐ P. (1997): Példák mezőgazdasági géptanból. Mg. Szaktudás Kiadó, Budapest KEREKES B.-SOÓS P.-SZÜLE ZS. (1998): Műszaki ismeretek II-III. GATE NFK, Nyíregyháza

13 ÖKOLÓGIA Tantárgy kódja NN 1206 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám(elm.+gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1104 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Tóth Csilla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az ökológia tudományával, főbb fogalmaival és folyamataival. Az így szerzett ismereteket a hallgatók jól hasznosíthatják további tanulmányaik során. Mezőgazdasági mérnökök szakmai fejlődéséhez, szemléletének formálásához járul hozzá ez a tárgy. Az előadások, gyakorlatok során foglalkozunk a biológiai szerveződési szintekkel, az ökológiai ható tényezőkkel, illetve az élőlényeknek ezekre a hatásokra adott válaszával. Az általános ismereteken túl részletesen bemutatjuk az agrár-ökoszisztéma jellegzetes anyagforgalmi és energiaáramlási folyamatait és élővilágát. Életterünk a bioszféra fogalma, kialakulása. A földi szférák jellemzése. A biológiai organizáció, infra- és szupraindividuális rendszerek, az ökológia tárgya, fogalma. A szünbiológia alapkérdései, alapelvei, vizsgálati módszerei. Ökológiai alapfogalmak, kardinális pontok; tűrőképesség; az élőlények alkalmazkodása; életforma típusok; a niche fogalma. Környezeti tényezők: a fény és hőmérséklet hatása az élőlényekre. Életközegek jellemzése: a levegő, a víz, a talaj. Anyag- és energiaforgalom az ökoszisztémában. Primer és szekunder produkció. Tápláléklánc típusok. A populáció és biocönózis fogalma, jellemzői, tér és időbeli változásai. Fontosabb növénytársulások és ökoszisztémák jellemzése. A humánökológia alapjai. A nooszféra élővilága. Az agroökológia fogalma, tárgyköre, vizsgálati területei. Az agrár-ökoszisztéma jellemzése. Az agrometeorológia alapjai. A fény, és hőmérséklet hatása a gazdasági növényekre. Szántóföldi növényállományok mikroklímája. A fenometria alapjai; a fenológiai fázisok és a meteorológiai tényezők kapcsolata. Az agrometeorológiai információk és ökológiai hasznosításuk. 2 db. zárthelyi dolgozat. 2 Zárthelyi dolgozat: Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény+vizsga alapján Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. NAGY S.: Alkalmazott ökológia. Főiskolai jegyzet, GATE-MFK, Nyíregyháza JOSEF R.: Szántók és mezők világa A közép-európai kultúrtáj ökológiájáról. Magyar Könyvklub, Budapest, JUHÁSZ-NAGY P.: Beszélgetések az ökológiáról. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1984.

14 NÖVÉNYVÉDELEM II. Tantárgy kódja NN 1207 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Lenti István CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A Növényvédelem I. c. tantárgy célkitűzéseinél megfogalmazottaknak szerves folytatása ez a tantárgy. A leadásra kerülő tananyaggal szélesedik a növényvédelem alapjainak elsajátítása. A növényvédelmi állattan fogalma, a hasznos és káros állatok. A kártevő fogalmának tisztázása, károsítási formák, kárképek. Az állatok sajátosságai, s növényvédelmi szempontból fontosabb rendszertani egységek jellemzése. A rovarok fejlődése, szaporodása. Nemzedék és nemzedékszám. A rovarok nyugalmi állapota, telelése. Az állatok viselkedése. Ökológiai alapismeretek. A kártevők elleni védekezés módszerei. 1db beszámoló a legfontosabb kártevő fajokból Félévközi pontszám: Beszámoló (Kártevők): 10 pont Gyakorlati napló (Növényvédelmi terepgyakorlatok): 10 pont Beszámoló (Növényvédelmi terepgyakorlatok): 10 pont Gyakorlati napló (Környezetanalitikai terepgyakorlatok): 10 pont Beszámoló (Környezetanalitikai gyakorlatok): 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Főiskolai jegyzet, vonatkozó szakirodalmak, konzultáció, laborfeltételek. LENTI I. (szerk.): Növényvédelem alapjai. Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza, SEPRŐS I. (szerk.): Kártevők elleni védekezés I.-II. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, SZABADI G. (szerk.): Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok I.- II. Agrinex Bt., Budapest (minden év elején megjelenő kiadvány!), 2005., 2006., 2007.

15 MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK II. Tantárgy kódja NN 1208 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám(elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1106 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Béla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A mezőgazdasági termelési folyamatok tanulmányozása üzemi körülmények között. A különböző mezőgazdasági munkafolyamatokban a gyakorlati munkavégzés alapvető fogásainak elsajátítása. A mezőgazdasági alapfogalmak gyakorlatban történő megismerése. A legfontosabb tavaszi mezőgazdasági munkafolyamatok gyakorlatának megismerése. Gyümölcsültetvények metszése (almatermésűek, csonthéjasok, héjasok, bogyósok). Tavaszi talajművelés (talajlezárás, talajápolás, vetőágykészítés). A talajművelő eszközök helyes beállítása, működtetése. Tavaszi gabonafélék, kapások, takarmánynövények vetése, illetve telepítése. Gabonafélék tavaszi növényápolása. A legfontosabb tavaszi (magágykészítés, vetés, növényápolási-növényvédelmi munkák) munkaműveletek megismerése. Hetesi gyakorlat teljesítése, 1 db. zárthelyi dolgozat megírása, alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. 1 db. zárthelyi dolgozat: Gyakorlati napló: 20 pont Gyakorlati beszámoló: 30 pont Félévközi teljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. HAJÓS L.: Mezőgazdasági alapismeretek. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, ANTAL J.: Növénytermesztők zsebkönyve. Mezőgazda Kiadó, Budapest, HORN P.: Állattenyésztés 3. Mezőgazda Kiadó, Budapest, PAPP J.: Gyümölcstermesztési alapismeretek. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2003.

16 KERTÉSZET II. Tantárgy kódja NN 1301 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1202 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Lenti István CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A három fő kertészeti kultúra gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztés részletes tananyagának megismerése, hogy az alapján a hallgatók olyan tudást szerezzenek, mely alkalmassá teszi őket, ezeknek a szakterületeknek a művelésére. Káposztafélék (fejes-, kelkáposzta, karfiol, bimbóskel és kínai kel) termesztése. Burgonyafélék (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs) termesztése. Gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller) termesztése. Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma) termesztése. Kabakosok (uborka, görög- és sárgadinnye, tökfélék) termesztése. Levélzöldségek (fejes saláta, sóska, spenót) termesztése. Hüvelyesek (zöldbab, zöldborsó) termesztése. Almagyümölcsűek (alma, körte, birs, naspolya) termesztése. Csonthéjasok (cseresznye, meggy, szilva, őszi- és kajszibarack) termesztése. Bogyósok (Málna, szeder, szamóca, köszméte, piros- és feketeribiszke) termesztése. Héjasok (dió, mandula, gesztenye és mogyoró) termesztése. A szőlő szaporítása. Szőlő ültetvények létesítése. A tőkeművelésmódok megválasztása. A szőlő metszése. A szőlő talajerő-gazdálkodásának műveletei. A szőlő fitotechnikai munkái. A szőlő növényvédelme és betakarítása. A borszőlő feldolgozásának folyamata 3 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. beszámoló határidőre történő teljesítése. Félévközi pontszám: 3 db. zárthelyi dolgozat: 40 pont 1 db. beszámoló: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. BÉNYEI F.-LŐRINCZ A.-SZ. NAGY L.: Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó, CSELŐTEI L.-NYÚJTÓ S.-CSÁKY A.: Kertészet. Mezőgazda Kiadó, Budapest, GÉCZI L.-POLYÁK D.-SZABÓ M.: Szőlőtermesztési és borászati alapismeretek. Főiskola jegyzet, Nyíregyházi Főiskola MMFK, GÉCZI L.: Zöldségtermesztés II. NYF-MMFK jegyzete, SOLTÉSZ M.: Integrált gyümölcstermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1998.

17 NÖVÉNYNEMESÍTÉS ÉS FAJTAFENNTARTÁS Tantárgy kódja NN 1302 Meghirdetés féléve 4. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1104 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vágvölgyi Sándor CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A legfontosabb növénynemesítési és fajtafenntartási ismeretek megszerzése, a mezőgazdaság biológiai alapjainak hatékony felhasználása érdekében. A tantárgyi tematika és a követelmények ismertetése. A nemesítés története és jelentősége. A nemesítés alapanyagai. Legfontosabb nemesítési módszerek. A szelekció nemesítési jelentősége. A keresztezés felhasználása a nemesítésben. A heterózis-nemesítés legfontosabb módjai. Mutáció alkalmazása a nemesítési alapanyagok előállításában. Poliploidia felhasználása a nemesítésben. Biotechnológiai módszerek a növénynemesítésben. Állami fajtabejelentés, fajtakísérletezés, fajtaelismerés. A fajtafenntartás jelentősége. Öntermékenyülő, idegentermékenyülő és vegetáló szaporítású növények fajtafenntartása. Biotechnológiai módszerek a fajtafenntartásban. 1 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat, 1 db. szakirodalmi referálás. 1 db. zárthelyi dolgozat: 30 pont 1 db esszé dolgozat: 10 pont 1 db. szakirodalmi referálás: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom, oktatási segédletek, jegyzet. BÁLINT A.: A növénynemesítés alapjai. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, KAPÁS S.: Növényfajták és növénynemesítők. OMMI, Budapest, OKTATÁSI SEGÉDLET (MÁNDY GY.: Szántóföldi növények nemesítése táblázatokban. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1963) alapján. Nyíregyháza

18 NÖVÉNYTERMESZTÉS I. Tantárgy kódja NN 1303 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1208 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vágvölgyi Sándor CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT Megismertetni a hallgatókkal a földművelés és növénytermesztés általános alapjait, képessé tenni a hallgatókat arra, hogy felismerjék a biológia, ökológia és agrotechnika közötti kölcsönhatásokat, összefüggéseket, ezen belül részletesen megismerni a kalászos gabonafélék komplex termeléstechnológiáját. A növénytermesztés szerepe, jelentősége, jellemzői. Természeti erőforrások, biológiai alapok, termesztéstechnológiai alapelvek. Részletes növénytermesztés keretében megismerni a növény termesztéstechnológiájának elemeit: vetésváltás, talajelőkészítés, tápanyagellátás, vetés, növényápolás-növényvédelem, öntözés, betakarítás, vetőmagtermesztés. Fenti rendező elvek alapján megismertetésre kerül: az őszi búza termesztése, az őszi és tavaszi árpa termesztése, rozs, triticale termesztése, a zab termesztése, a rizs termesztése. 1 db. ZH dolgozat, 1 db. technológiai feladat, szántóföldi növényismeret. 1 db. zárthelyi dolgozat: 10 pont 1 db technológiai feladat: 10 pont Gyakorlati napló (Nyári gyakorlatok): 10 pont Beszámoló (Nyári gyakorlatok): 10 pont Szántóföldi növényismeret: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény+vizsgateljesítmény Szakirodalom, növénygyűjtemény, videó. NYÍRI L.: Földműveléstan. Mg. Kiadó, Budapest, BOCZ E.: Szántóföldi növénytermesztés. Mg. Kiadó, Budapest, PAPP L.-VÁGVÖLGYI S.: A szántóföldi növénytermesztés gyakorlata. Főiskolai jegyzet, 1998.

19 VÁLLALATI GAZDASÁGTAN Tantárgy kódja NN 1304 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Galó Miklós CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja GI A hallgatók betekintést nyernek a mezőgazdasági vállalkozások alapításának és működtetésének sajátos feltételeibe. A tantárgy fogalma, tudomány jellege és kialakulásának rövid története. A mezőgazdasági vállalkozások alapításának és működtetésének sajátos ágazati feltétel rendszerei. Vállalkozás, üzleti vállalkozás a mezőgazdaságban. Az üzleti vállalkozás mint szervezet és mint gazdasági rendszer felépítése, működésének és működtetésének általános rendszerelmélete. A mezőgazdasági termelés üzemi vállalati keretei. Magántermelők, és szervezeti formáik. 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db házi dolgozat Félévközi pontszám: 2 db. ZH dolgozat (2 20): 40 pont 1 db házi dolgozat: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi jegy + vizsgajegy Szakirodalom, oktatási segédletek, jegyzet. Chikán, A., (2000): Vállalatgazdaságtan, Aula Kiadó, Budapest. E.N. Casle, M.H Becker-A.G.Nelson. (1992): Farmgazdálkodás,Mezőgazda Kiadó, Budapest. Buzás, Gy., Nemessályi, Zs., Székely, Cs.(2000): Mezőgazdasági üzemtan I., Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest. Buday-Sántha, A., (2001): Agrárpolitika-Vidékpolitika, Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs Galó, M., (1998, 1999): Vállalkozások gazdaságtana I.-II. Főiskolai jegyzet, GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Nyíregyháza.

20 INTEGRÁLT NÖVÉNYTERMESZTÉS Tantárgy kódja NN 1305 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1208 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Béla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT Megismertetni a növénytermesztő szakirányú hallgatókkal az integrált növénytermesztési rendszer általános elveit és gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. Az integrált növénytermesztés fogalma, rendszere. Kapcsolat a fenntartható (alkalmazkodó) növénytermesztéssel, környezet és tájgazdálkodással. Földhasználati rendszerek, az integrált növénytermesztés általános alapjai, vetésszerkezet, faj- és fajtahasználat, terület-kiválasztás, vetésváltás, növényi sorrend, talajművelés, talajvédelem, talajerő-gazdálkodás, trágyázás, növényvédelem, öntözés, betakarítás, tárolás, feldolgozás, energia-gazdálkodás, hulladék és szennyezőanyagok kezelése, az integrált növénytermesztés szervezeti formái, a piacképes (minőségi) termék-előállítás útja. Integrált gabonatermesztési technológiák (kalászosok, kukorica), integrált hüvelyesnövénytermesztési technológiák, integrált olajnövény-termesztési technológiák, integrált rostnövénytermesztés, integrált gyök-gumós növénytermesztési technológiák, integrált növénytermesztés technológiája száraz-aszályos években. A kettőstermesztés integrált technológiai rendszere. 2 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. termeléstechnológia feladat, 1 kiselőadás. 2 db. zárthelyi dolgozat: 60 pont 1 db. term. techn. feladat: 20 pont 1 kiselőadás: 20 pont Félévközi teljesítmény Szakirodalom. ÁNGYÁN J.-MENYHÉRT Z.: Alkalmazkodó növénytermesztés, környezet- és tájgazdálkodás. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, ÁNGYÁN J.-TARDY J.-VAJNÁNÉ MADARRASY A.: Védett és érzékeny természetvédelmi területek mezőgazdálkodásának alapjai. Mezőgazda Kiadó, Budapest, NYÍRÍ L.: Az aszálykárok mérséklése. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1997.

21 NÖVÉNYVÉDELEM III. Tantárgy kódja NN 1306 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1104 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Lenti István CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A Növényvédelem II. c. tantárgy célkitűzéseinél megfogalmazottaknak szerves folytatása ez a tantárgy. A leadásra kerülő tananyaggal lesz teljes a növényvédelem alapjainak elsajátítása. Gyomirtás és gyombiológia témakörön belül a gyomnövény és kártétele fogalmainak tisztázása. A gyomok okozta károsodások. A gyomnövények szaporodása, terjedése. A gyomok életformarendszere. A gyomnövények mennyiségi vizsgálata. A gyomnövényekre ható környezeti tényezők, s az allelopátia. A kompetició fogalma, s a herbicid rezisztencia. Gyomszabályozás gyomirtás. 2 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. gyakorlati beszámoló gyomnövények ismeretéből (gyűjtemény leadása mellett). Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 20 pont Gyakorlati napló (Növényvédelmi terepgyakorlatok): 10 pont Beszámoló (Növényvédelmi terepgyakorlatok): 10 pont 1 db. növényismereti beszámoló: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Főiskolai jegyzet, vonatkozó szakirodalmak. LENTI I. (szerk.): Növényvédelem alapjai. Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza, HUNYADI K.-BÉRES I.-KAZINCZI G. (szerk.): Gyomnövények, gyomirtás, gyombiológia. Mezőgazda Kiadó, Budapest, SZABADI G. (szerk.): Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok I.- II. Agrinex Bt., Budapest (minden év elején megjelenő kiadvány!), 2005., 2006., 2007.

22 MUNKAVÉDELEM Tantárgy kódja NN 1307 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Ormos László Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja KI A hallgatók legyenek jártasak a munkavédelmi eljárások alkalmazásában, az előírások ellenőrzésében. A munkavédelem fogalma, a baleset fogalma, a biztonságtechnika és a munkavédelem eszközrendszere. Munkaélettan, munkaegészségtan. Légzés, vérkeringés, energiaszükséglet. Hő-, só- és vízháztartás. A munkavédelem jogi és igazgatási rendszere. A munkavédelem szervezése, irányítása, ellenőrzése. Ergonómiai alapismeretek: munkaeszközök és munkahelyek kialakításának előírásai. A villamosság biztonságtechnikája: az elektromos áram élettani hatásai, érintésvédelmi osztályok és megoldások. Villámvédelem. A nyomástartó edények biztonságtechnikája: kialakítások, előírások, biztonsági szerelvények. A növénytermesztés és az állattartás gépeinek biztonságtechnikai követelményei. Biztonsági felszerelések, egyéni védőeszközök. Javító műhelyek biztonságtechnikája: a gépi megmunkálás, a gépjavítás biztonságtechnikája. Egyéni védőeszközök, védőberendezések. Tűzvédelem: a tűz kialakulásának feltételei. A tűzoltás módjai és eszközei. Tűzveszélyességi osztályok. A környezetvédelem feladata, eszközei. Emisszió, imisszió, határértékek. Mérési eljárások és mérőeszközök. 2 db. zárthelyi dolgozat. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 100 pont Félévközi teljesítmény. Szakirodalom. WALZ: Munkavédelem. Gödöllő, 1986.

23 JOGI ISMERETEK Tantárgy kódja NN 1308 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Berényi László Tantárgyfelelős tanszék kódja AK A társadalom irányításának alapvető politikai, jogi összefüggéseit átlátva képes legyen közösségi vagy egyéni érdekek megvalósítására alkalmas gazdálkodó szervezet létrehozására, működtetésére. A hallgató rendelkezzen a napi gazdasági feladatokhoz, döntésekhez szükséges alapvető jogi ismeretekkel. A jog kialakulása, a jogrendszer felépítése, a jogi intézményrendszer bemutatása. Az alkotmány, jogalkotási törvény és a polgári törvénykönyvből a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályokat követően a gazdasági társaságokról és cégbejegyzésről szóló törvény részletes ismertetése. A gazdálkodó szervezetek szerződéseinek típusai és az igényérvényesítés szabályai. Óralátogatás, 2 Zh eredményes megírása Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 100 pont Félévközi teljesítmény. Jegyzet, iratmintatár, Bírósági határozatok Társasági törvény és gyakorlata, Cégeljárási törvény és kommentárja, Dr Sárközi Tamás Gazdasági jog.

24 NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS Tantárgy kódja NN 1401 Meghirdetés féléve 4. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1207 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Béla Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A növénytermesztési technológiákban alkalmazott növényvédelmi beavatkozások pontos időzítésének megismerése. Az előrejelzés módszereinek elsajátítása. A növényvédelmi előrejelzés története. A növényvédelmi prognózis feladatai. Alapfogalmak ( kártételi küszöb, veszélyességi létszám, kártételi veszélyhelyzet). Az előrejelzés formái. A védekezés helyes időpontjának megválasztása. Az előrejelzéshez használható eszközök. Az előrejelzés szervezete, működése és informatikai háttere. Az egyes szántóföldi és kertészeti kultúrák legfontosabb károsítóinak előrejelzési módszerei. 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db házi feladat. Félévközi pontszám: 2 db. ZH dolgozat (2 40): 80 pont 1 db házi dolgozat: 20 pont Félévközi jegy Főiskolai jegyzet, vonatkozó szakirodalmak, konzultáció Tóth M. (1990): A szexferomonok gyakorlati alkalmazása. In: Darvas, B. (ed.) A növényvédelmi rovarélettan és toxikológia alapjai. Egyetemi jegyzet, Debreceni Agrártudományi Egyetem, Debrecen Tóth M. (1990): Kémiai kommunikáció rovaroknál. In: Darvas, B. (ed.) A növényvédelmi rovarélettan és toxikológia alapjai. Egyetemi jegyzet, Debreceni Agrártudományi Egyetem, Debrecen Jenser Gábor (2003): Integrált növényvédelem a kártevők ellen. Mezőgazda Kiadó, Budapest

25 TÁJ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM Tantárgy kódja NN 1402 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. habil. Simon László CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja TV A hallgatók sajátítsák el a táj- és környezetgazdálkodás alapjait, ismerjék meg a környezeti szférák tulajdonságai és összefüggéseit, valamint a szennyezésüket előidéző folyamatokat, a környezeti károk elhárításának lehetőségeit, a természeti erőforrások fenntartható használatának szükségességét és a fenntartható mezőgazdasági termelés lehetőségeit. A környezetvédelem, környezetgazdálkodás kialakulása, fogalma, feladatai. Környezetvédelem az Európai Unióban. A környezetvédelem hazai irányítási szervezete. A környezetgazdálkodás alapjai. Természeti erőforrások és típusaik. Ökológiai alapismeretek. Ökoszisztémák és típusaik. A környezet szennyezése és leromlása. A társadalom fejlődésének eredményeként kialakult globális problémák Az emberi tevékenység várható hatásainak előrejelzése. A mezőgazdasági termelés hatása a környezetre. Növénytermesztés és állattenyésztés környezeti vonatkozásai. A levegő szennyezése és a szennyezés elleni védekezés. Vizek szennyezése és a szennyezés elleni védekezés. A talajszennyeződés okai, forrásai, szervetlen és szerves szennyeződések, talajremediáció. Zaj- és rezgésártalmak. A radioaktivitás környezeti hatásai. Hulladékgazdálkodás. Magyarország környezeti állapota. A környezetgazdálkodás jogi alapjai. Ökológiai gazdálkodás alapjai, jogszabályi háttere. Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program és a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv. Európai agrárpolitika és -támogatási rendszer, európai agrárpolitika reformtörekvései, átalakuló európai agrár-és vidéktámogatási rendszer. 2 db. zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat: 40 pont 1 db. alkalmazástechnikai feladat: 10 pont : Félévközi teljesítmény+vizsgateljesítmény Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. THYLL SZ. (szerk.): Környezetgazdálkodás a mezőgazdaságban. Mezőgazda Kiadó, Bp., SÁNTA A.: Környezetgazdálkodás I. Akadémia Kiadó, Budapest, SÁNTA A.: Környezetgazdálkodás II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, BARÓTFI I. (szerk.): Környezettechnika. Mezőgazda Kiadó, Budapest, SIMON L.: Talajremediáció, talajtisztítás. NYF-MMFK (főiskolai oktatási segédlet) 2006

26 ÜZEMSZERVEZÉS Tantárgy kódja NN 1403 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) NN 1304 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Galó Miklós CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja GI A hallgatók betekintést nyernek a mezőgazdasági munkafolyamatok tervezésébe és szervezésébe. A mezőgazdasági munkakörnyezet. Az ember és a munka. A termelési folyamatok tervezése és szervezése (a szakirányú folyamatok kiemelése az egyes szakirányokban). A mezőgazdasági munkafolyamatok tervezése és szervezése. A folyamatokat befolyásoló átfogó tevékenységek racionális szervezése (talajművelés, tápanyag-visszapótlás, növényvédelem, gépesítés, öntözés, melioráció, szállítások-anyagmozgatás). Környezet, illetve ökogazdálkodás szervezése. A termelő ágazatok ökonómiai elemzése (szántóföldi növénytermesztés, zöldségtermesztés, gyümölcskertészet, állattenyésztés). Az értékesítés szervezése és ökonómiai elemzése. Az ágazatok általános ökonómiai kérdései. 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db házi dolgozat. Félévközi pontszám: 2 db. zárthelyi dolgozat (2 20): 40 pont 1 db. házi dolgozat: 20 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény+vizsgateljesítmény Magda S. (1997): Munkafolyamatok szervezése és ökonómiája. Mezőgazda Kiadó, Budapest. Magda S. (1998): Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája, Mezőgazda Kiadó, Budapest. Pfau E. (2001): Mezőgazdasági üzemtan II. Nemessályi Zs. (2003): Vállalati tervezés gyakorlati jegyzet

27 NÖVÉNYTERMESZTÉS II. Tantárgy kódja NN 1404 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vágvölgyi Sándor CS.c. Tantárgyfelelős tanszék kódja AT A tantárgy célja, hogy a részletes növénytermesztés keretében megismertesse a hallgatókkal a legfontosabb szántóföldi növények komplex termesztéstechnológiáját. Ezek közül is kiemelten foglalkozik a kukorica, a nagymagú hüvelyesek és egyéb pillangós virágú növények, az ipari növények, gyökgumósok, a takarmánynövények termesztésével. Kukorica termesztéstechnológiája. Borsó, bab, lencse termesztéstechnológiája. Szója, lóbab, csillagfürt termesztéstechnológiája. Napraforgó termesztéstechnikája. Őszi káposztarepce termesztéstechnológiája. Burgonya termesztéstechnológiája. Cukorrépa termesztéstechnológiája. Dohány termesztéstechnológiája. Rostnövények termesztéstechnológiája (kender és len). Lucerna termesztéstechnológiája. Vöröshere. 1. db. ZH dolgozat, 1 db. termesztéstechnológiai feladat, gyomgyűjtemény (30 faj). 1 db. zárthelyi dolgozat: 30 pont 1 db. term. techn. feladat: 10 pont Gyomgyűjtemény: 10 pont Vizsgajegy: Félévközi teljesítmény + vizsgateljesítmény. Szakirodalom, gyomgyűjtemény, oktató videó. BOCZ E.: Szántóföldi növénytermesztés. Mg. Kiadó, Budapest, PAPP L.-VÁGVÖLGYI S.: A szántóföldi növénytermesztés gyakorlata. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza ANTAL J.: Növénytermesztéstan 1-2. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2005.

28 ALTERNATÍV FÖLDHASZNÁLAT Tantárgy kódja NN 1309 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Varga Csaba Ph.D. Tantárgyfelelős tanszék kódja TV : A tárgy célja az Európai Unió általános mezőgazdasági gyakorlatának és a magyarországi agrárpolitika múltjának, jelenének és jövőjének elemzése, összefüggéseinek, jellemzőinek vizsgálata. A tárgy alapvető feladata a fogalmi kérdések tisztázása, a konvencionális és alternatív földhasználati technológiák európai és magyarországi tapasztalatainak, gyakorlatának, eszközrendszerének megismertetése. : Klasszikus földhasználati rendszerek. A magyar mezőgazdaság elmúlt évtizedeinek jellemzése. Mezőgazdasági adottságok Magyarországon. A hagyományos gazdálkodás logikája, eszközrendszere és eredményei. A hagyományos gazdálkodás elemzése (fajtaminősítés, mű- és szervestrágya, növényvédőszer-felhasználás). A hagyományos gazdálkodás problémái. Közvetett jelenségek. A rendszerváltás átmeneti időszakának jellegzetességei. Birtokpolitika, birtokrendezés a szocializmusban és a rendszerváltást követő időszakban. A multifunkcionális mezőgazdaság főbb kérdései. A környezet- és tájgazdálkodás alapja: a fenntartható földhasználat. Földhasználati rendszerek összehasonlítása és elemzése. Földhasználat, környezet- és természetvédelem összehangolásának modellkoncepciója. Gyakorlati megvalósítás elvei. Körfolyamatokra épülő agrárökoszisztémák használata. Termőterület helye a bioszférában. Földfelszín formálódása. Fejlesztési stratégiák az Európai Unióban. CAP és CARPE elemek. A fenntartható mezőgazdaság Európai Uniós dokumentumai. Magyarországi vonatkozások (NAP, NKP, NAKP). NAKP célprogramjai, felépítésük. NAKP intézkedései. ESA kategóriák és területek. A földértékelés tendenciái. 100 pontos minősítési rendszer. : 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db. alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása. : Félévközi pontszám: 2 db zárthelyi dolgozat 80 pont 1 db alkalmazástechnikai feladat: 20 pont Összesen: 100 pont : TVSZ előírásai szerint. Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédletek. Szabó Gábor (2001): Környezetpolitika, környezetgazdálkodás. DE-ATC, Debrecen. Jakab Sámuel - Füleky György (2004): Környezetvédelem, talaj. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Ángyán József Menyhért Zoltán (2004): Alkalmazkodó növénytermesztés, környezet- és tájgazdálkodás. Mezőgazda Kiadó, Budapest. Dömsödi János (2006): Földhasználat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest.

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2012

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2012 A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA A Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán a mezőgazdasági mérnök, illetve

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

AM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat

AM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdasági szakmacsoport XXXIII. Mezőgazdaság ágazat OKJ 34 621 01 GAZDA Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKKÖZÉPISKOLA - GAZDA A szakképesítés alapadatai A szakképesítés

Részletesebben

FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat

FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdasági szakmacsoport XXXIII. Mezőgazdaság ágazat OKJ 34 621 01 GAZDA Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

OKJ Mezőgazdasági technikus

OKJ Mezőgazdasági technikus SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXIII. Mezőgazdaság ágazat OKJ 54 621 02 Mezőgazdasági technikus Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKGIMNÁZIUM - MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUSEZŐGAZDASÁGI

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

NÖVÉNYTERMESZTŐ ÉS NÖVÉNYVÉDŐ TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék

NÖVÉNYTERMESZTŐ ÉS NÖVÉNYVÉDŐ TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék NÖVÉNYTERMESZTŐ ÉS NÖVÉNYVÉDŐ TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék Választhatóság Ssz. NÖVÉNYTERMESZTŐ ÉS NÖNÉNYVÉDŐ TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (KGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (KGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (KGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: környezetgazdálkodási agrármérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

Az A-MGM-BSc-N-G kódú, Mezőgazdasági mérnöki szak mintatanterve 2017

Az A-MGM-BSc-N-G kódú, Mezőgazdasági mérnöki szak mintatanterve 2017 Az AMGMBScNG kódú, Mezőgazdasági mérnöki szak mintatanterve 2017 Természettudomámyos alapismeretek Teljesítendő minimális kredit: 1 Az általános és specifikus mezőgazdasági ismeretek megértéséhez és elsajátításához

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Kertészmérnöki MSc szak mintatanterve

Kertészmérnöki MSc szak mintatanterve Sorszám I. ALAPOZÓ ISMERETEK Kertészmérnöki MSc szak mintatanterve 1. félév 2. félév Elmélet Gyakorlat Kr. Elmélet Gyakorlat Kr. Elmélet Gyakorlat Kr. Elmélet Gyakorlat Kr. Elmélet Gyakorlat Kr. 1. Természeti

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 60:40 (kredit%)

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 60:40 (kredit%) Tantárgy neve: Alkalmazott talajtan Kreditértéke: 3 A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 60:40 (kredit%) A tanóra típusa és óraszáma:

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy Biotechnológiai alapismeretek tantárgy A biotechnológiai alapismeretek tantárgy magába foglalja a kémia, fizikai kémia és a biológia tantárgyak témaköreit. 1. A) Ismertesse az atomok elektronszerkezetét!

Részletesebben

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév Kémia - 9. évfolyam - I. félév 1. Atom felépítése (elemi részecskék), alaptörvények (elektronszerkezet kiépülésének szabályai). 2. A periódusos rendszer felépítése, periódusok és csoportok jellemzése.

Részletesebben

Aranykalászos gazda moduljai

Aranykalászos gazda moduljai Aranykalászos gazda moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Gazdálkodásához kapcsolódó információkat gyűjt Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

3.2 A Doktori Iskola tanterve

3.2 A Doktori Iskola tanterve 3. A Doktori Iskola tanterve Növénytermesztési és Kertészeti tudományok doktori program tanterve KÖTELEZİ TÁRGYAK. félév MT-IDA A01 MT-IDA A0 MT-IDA A03 MT-IDA A04 Földhasználat 4 x x x x MT-IDA-A07-K1

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges

Részletesebben

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Agrárgazdaságtan Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Társadalomtudományok Közgazdaságtan: általános gazdasági törvényszerűségek Ágazati tudományágak Agrárgazdaságtan Vállalati gazdaságtan

Részletesebben

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : (kredit%)

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : (kredit%) (1.) Tantárgy neve: Kertészet I. Kreditértéke: 2 A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : 50-50 (kredit%) A tanóra 1 típusa: ea. +

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Gazda szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 01 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetgazdálkodási és az integrált gazdálkodási alprogram bemutatása.

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2011/2012. tanévtől. felmenő rendszerben MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (BSC.

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2011/2012. tanévtől. felmenő rendszerben MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (BSC. SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2011/2012. tanévtől felmenő rendszerben MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (BSC.) LEVELEZŐ TAGOZAT Szakirányok GAZDÁLKODÓ SZAKIRÁNY KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK ( BSc.)

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK ( BSc.) NYÍREGYH REGYHÁZI FŐISKOLAF MŰSZAKI ÉS S MEZŐGAZDAS GAZDASÁGI GI FŐISKOLAI KAR Alapszakjaink (2009): 1. KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI SZAK ( BSc.) 2. MEZŐGAZDASÁGI és ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK ( BSc.) 3.

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

NÖVÉNYTERMESZTŐ MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (NTB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

NÖVÉNYTERMESZTŐ MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (NTB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI NÖVÉNYTERMESZTŐ MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (NTB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: növénytermesztő mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN. Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László

A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN. Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László A MAGYAR NÖVÉNYNEMESÍTÉSI ÉS FAJTA ELŐÁLLÍTÁSI KUTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN Nagy János, Puskás Árpád, Zsombik László 145 ÉVES A DEBRECENI GAZDASÁGI ÉS AGRÁR- FELSŐOKTATÁS Országos Felsőbb Gazdasági

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS MATEMATIKA

TANTÁRGYLEÍRÁS MATEMATIKA MATEMATIKA MMB1111 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök től érvényes

Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök től érvényes Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök - 2017-től érvényes Sorszám Konzulens neve Témakör Téma Fő jellemző Ajánlott irodalom Megjegyzés 1 Balázs Gábor Kabakosok

Részletesebben

Követelményrendszer. a Növényi biokémia és élettan c. tárgyból Kertészmérnök BSc I. évfolyam hallgatói részére. 2016/2017. tanév II.

Követelményrendszer. a Növényi biokémia és élettan c. tárgyból Kertészmérnök BSc I. évfolyam hallgatói részére. 2016/2017. tanév II. Követelményrendszer a Növényi biokémia és élettan c. tárgyból Kertészmérnök BSc I. évfolyam hallgatói részére 2016/2017. tanév II. félév 1. A Növényi biokémia és élettan tárgy oktatása heti 3 elméleti

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS MATEMATIKA

TANTÁRGYLEÍRÁS MATEMATIKA OK MATEMATIKA MMB1111 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Balogh Zsolt, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék

Részletesebben

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a Tantárgy neve Biológiai alapismeretek Tantárgyi kód BIB 1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelő neve

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2011. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT III. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1305L Meghirdetés féléve: 5 Kreditpont: 3 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép: Melléklet az 55/2005. (XI. 23) EüM-FVM együttes rendelethez 1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege amitráz (4) almatermésűek *0,05 KH csonthéjasok *0,05 KH szőlő

Részletesebben

Megismertetni a háztartás alapvető funkcióit.

Megismertetni a háztartás alapvető funkcióit. PROGRAM MEGNEVEZÉSE Mezőgazdasági kistermelés, biogazdálkodás I. MODUL MEGNEVEZÉSE Falusi életvitel-háztartás ökonómia Óraszám Témakör megnevezése Témakör részles feldolgozása Témakör célja Irodalom 1-2

Részletesebben

F O G L A L K O Z Á S I T E R V (nappali tagozat)

F O G L A L K O Z Á S I T E R V (nappali tagozat) NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA Műszaki és Mezőgazdasági Kar Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Tanszék Tantárgy: Mezőgazdasági Kémia II. (B. Sc. levelező) 0/0. tanév II. félév Mezőgazdasági mérnök szak I. évf.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

ajánlott féléve Tantágy neve Előfeltétel kódja tanszék/i

ajánlott féléve Tantágy neve Előfeltétel kódja tanszék/i Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépészmérnöki alapszak "A" típusú tantárgyak Gépüzemeltetési szakirány mintatanterve 2009. szeptember 01. Matematika I. AMB1101 2 2 K 4 MI Dr. Blahota István - Mechanika

Részletesebben

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez 1. Az R. 1. ú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki: [Sor 3. acetamiprid] endívia *5 petrezselyemlevél

Részletesebben

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1.

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1. Alkalmazott kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC) szakmai törzsanyagának része, melynek teljesítésével két szemeszter alatt 8 kreditet lehet összegyűjteni. Az előadások száma 8. Tantárgy neve Alkalmazott

Részletesebben

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak A képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök képzése, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő szervezési

Részletesebben

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 Budapest, 2015. január 30. KAP I. termeléshez kötött támogatás önkéntes, legfeljebb az éves pénzügyi keret 13%-a (évente közel

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 0,05 (zab, rozs, búza, tritikálé); 0,5 (árpa) 28 virágzás (BBCH69) burgonya 0,02* 14 sorzáródás (BBCH 39) cukorrépa lambda-cihalotrin 0,02* (gyökér) 14 sorzáródás

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

11. Hulladékgazdálkodás (elektromos hulladék jövője) Bazsáné Dr. Szabó Marianne

11. Hulladékgazdálkodás (elektromos hulladék jövője) Bazsáné Dr. Szabó Marianne Az Agrár- és Vidékfejlesztési Tanszék oktatói által ajánlott szakdolgozati témák A 2010/2011. tanévben témát választók Nappali és levelező tagozat, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak és mezőgazdasági

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A DEBRECENI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A DEBRECENI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A DEBRECENI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA Teljes kreditértékkel Mesterszak beszámítható alapképzési szak AGRÁR KÉPZÉSI TERÜLET Kreditelismeréssel beszámítható alapképzési

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : (kredit%)

A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : (kredit%) (1.) Tantárgy neve: Zöldségtermesztési ismeretek II. Kreditértéke: 5 A tantárgy besorolása: kötelező A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 12 : 50-50 (kredit%) A tanóra

Részletesebben

Tantárgyfelelős beosztása: FŐISKOLAI TANÁR Kurzus vezető neve: Dr. Sztachó-Pekáry István

Tantárgyfelelős beosztása: FŐISKOLAI TANÁR Kurzus vezető neve: Dr. Sztachó-Pekáry István Kurzus neve: MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS Idő: 2013/2014 MUNKAGÉPEK Tantárgy neve: KERTGÉPESÍTÉS Tantárgyelem neve: MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS MUNKAGÉPEK Felelős Kar: KERTÉSZETI FŐISKOLAI Felelős TTCs: AGRÁRÖKONÓMIAI

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Maróthy Miklósné KÉMIA éveseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Maróthy Miklósné KÉMIA éveseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Maróthy Miklósné KÉMIA 14 16 éveseknek címû tankönyvéhez 9. osztály 10.osztály éves órakeret 55 óra 74 óra 55 óra 74 óra (1,5 óra/hét) (2 óra/hét) (1,5 óra/hét) (2 óra/hét) bevezetés 1

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Gazda szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 01 Évfolyam: 2. évfolyam (közismereti oktatás nélkül) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Kertészmérnöki BSc alapszak tanterve JAVÍTOTT VÁLTOZAT

Kertészmérnöki BSc alapszak tanterve JAVÍTOTT VÁLTOZAT Szakvezető: Takácsné dr. Hájos Mária egyetemi docens Kertészmérnöki BSc alapszak tanterve JAVÍTOTT VÁLTOZAT 2013. március 11. I. félév II. félév III. félév IV. félév V. félév VI. félév Összesen Tantárgyi

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 1. A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása:

TANTÁRGYLEÍRÁS. 1. A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása: Kommunikációs ismeretek FKF1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, PhD Tantárgyfelelős

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program (NAKP) céljának ismertetése.

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

Mezőgazdasági mérnöki Szak (BSc)

Mezőgazdasági mérnöki Szak (BSc) MEZŐGAZDASÁGI KÉMIA I-II. Tantárgyfelelős neve: Hargitainé dr. Tóth Ágnes Anyagszerkezeti alapismeretek, atomszerkezet, periódusos rendszer, kémiai kötések. Anyagi halmazok gázok, szilárd anyagok, folyadékok,

Részletesebben

NYF-MMFK Állattenyésztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam

NYF-MMFK Állattenyésztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam Állattenyésztési Tanszék Tantárgy neve: ÁLLATTENYÉSZTÉSI TECHNOLÓGIA I. Tantárgy kódja: MM2313L Meghirdetés féléve: 4 Kreditpont: 3 Óraszám: 2+2 Félév Hetek Ó r á k s z á m a Elmélet gyakorlat elmélet

Részletesebben

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter /2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetı növényvédıszer-maradék

Részletesebben

(A nappali tagozatos tantervekben az óraszámok hetente, a levelezőn szemeszterenként értendőek.)

(A nappali tagozatos tantervekben az óraszámok hetente, a levelezőn szemeszterenként értendőek.) Tantervek A képzés meghatározott képzési idő (alapképzésben 7 szemeszter, felsőfokú szakképzésben 4 szemeszter) alatti elvégzéséhez, a szakmai indokok alapján nem kötelezően előírt, de a tantárgyi előfeltételek

Részletesebben

OKJ Erdészeti gépésztechnikus

OKJ Erdészeti gépésztechnikus SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXI. Agrár gépész ágazat OKJ 54 521 02 Erdészeti gépésztechnikus Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKGIMNÁZIUM - ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKUS A szakképesítés

Részletesebben

Új könyvek a SZIE AGK (Tessedik Campus) Könyvtárában NÖVÉNYTERMESZTÉS. Csili és társai Fajták, termesztés, receptek Cser Kiadó, pld.

Új könyvek a SZIE AGK (Tessedik Campus) Könyvtárában NÖVÉNYTERMESZTÉS. Csili és társai Fajták, termesztés, receptek Cser Kiadó, pld. Új könyvek a SZIE AGK (Tessedik Campus) Könyvtárában NÖVÉNYTERMESZTÉS A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál Halász Péter General Press. 2015 Csili és társai Fajták, termesztés,

Részletesebben

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T 1. Általános kémia Atomok és a belőlük származtatható ionok Molekulák és összetett ionok Halmazok A kémiai reakciók A kémiai reakciók jelölése Termokémia Reakciókinetika Kémiai egyensúly Reakciótípusok

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Nooszféra

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 2. Az alapképzési szakon

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

NÖVÉNYORVOSI MESTERKÉPZÉSI SZAK (NOM) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

NÖVÉNYORVOSI MESTERKÉPZÉSI SZAK (NOM) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI NÖVÉNYORVOSI MESTERKÉPZÉSI SZAK (NOM) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. A mesterképzési szak megnevezése: növényorvosi 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MUNKA-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (MGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki 2. Az alapképzési

Részletesebben

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ÖKOLÓGIA 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOVKMI52 1.3 A tantárgy jellege Kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás (elmélet)

Részletesebben

12. NÖVÉNYORVOSI MESTERKÉPZÉSI SZAK. 1. A mesterképzési szak megnevezése: növényorvosi (Plant Protection)

12. NÖVÉNYORVOSI MESTERKÉPZÉSI SZAK. 1. A mesterképzési szak megnevezése: növényorvosi (Plant Protection) 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet Hatályos: 2016.09.02-12. NÖVÉNYORVOSI MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: növényorvosi (Plant Protection) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben