Eredményelemzés. Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Eredményelemzés. Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével!"

Átírás

1 Eredményelemzés. feladat Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke eft - átlagos amortizációs kulcs % Terv évi adatok: - tárgyi eszközök beszerzése és üzembehelyezése eft - az átlagos leírási kulcs emelkedése % - a várható terven felüli leírás 5 00 eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 0% - a tulajdonosok osztalék elvárásának mértéke 5% - a jegyzett tõke összege eft, amelybõl a terv évben eft értéket kívánnak visszavásárolni. feladat Határozza meg a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök nettó értéke eft - tárgyi eszközök halmozott értékcsökkenése eft - átlagos amortizációs kulcs 5% Terv évi adatok: - tárgyi eszközök beszerzése és üzembehelyezése eft - selejtezésre kijelölt tárgyi eszközök bruttó értéke eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 6% - a tulajdonosok osztalék elvárásának mértéke 5% - a jegyzett tõke összege eft, amelybõl a terv évben eft értéket kívánnak visszavásárolni - az új eszközök üzembehelyezésének tervezett idõpontja szeptember. - az új eszközöket várhatóan 5 évig kívánja a társaság üzemeltetni - a selejtezésre várhatóan április -én kerül sor, a leselejtezendõ eszközök nettó értéke ekkorra nullára csökken.. feladat Határozza meg a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke eft - átlagos leírási kulcs 5% Terv évi adatok: - tárgyi eszközök beszerzése és üzembehelyezése eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 6% - a tulajdonosok osztalék elvárásának mértéke 5% - a jegyzett tõke összege eft, amelybõl a terv évben eft értéket kívánnak visszavásárolni - az új eszközök üzembehelyezésének tervezett idõpontja szeptember. - az új eszközöket várhatóan 5 évig kívánja a társaság üzemeltetni, (a társasági adó törvény szerinti leírási kulcs 5%). A maradványérték elhanyagolható. - a társaság befektetései után várhatóan 0 millió forint osztalékra lesz jogosult.

2 . feladat Az alábbi információk felhasználásával tervezze meg az adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét! - a tárgyi eszközök után elszámolandó terv szerinti értékcsökkenés eft - az immateriális javak után elszámolandó értékcsökkenés eft - a beruházások végrehajtásához szükséges pénzjövedelem eft - a társasági adó mértéke 0% - a saját tõke összege eft, a jegyzett tõke a saját tõke 60%-a - a részvények 0%-a kamatozó részvény, a kamat mértéke évi 5%, a nem kamatozó részvények után a tulajdonosok eft osztalékot várnak el. - a társaság január -én eft, október -jén eft értékû eszközt tervez üzembe helyezni, maradványértékük elhanyagolható. - az év elején üzembe helyezett eszközöket várhatóan 5 évig kívánja a társaság üzemeltetni, (a társasági adó törvény szerinti leírási kulcs 5%) - az év közben üzembe helyezett eszközök várhatóan 5 évig segítik elõ az eredményes gazdálkodást, (a társasági adó törvény szerinti leírási kulcs %) - a meglévõ eszközök leírási kulcsa megegyezik a társasági adó törvényben meghatározott értékekkel. 5. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó költségek Fix költségek Költségek összesen Nyereség 000 Árbevétel 000 a) Hány darab terméket kell legyártani, amely mellett sem nyeresége, sem vesztesége nincs a vállalkozásnak? b) Ha megrendelést kap a vállalkozás db-ra, mi lesz a fedezeti ár? c) Ha egy szenvedélyes törpegyûjtõ 5% engedményt kér a 000 Ft-os eladási árból, mennyi darabot kell rendelni (minimum), hogy a termelõt ne érje veszteség? d) Engedményadás esetén milyen volumen biztosítja a tervezett 000 eft-os nyereséget? 6. feladat A Pannónia Panziónak 0 szobája van. A panzió tulajdonosa az alábbi adatok felhasználásával készített el a következõ évre vonatkozó üzleti tervét: - Napi 6 000,- Ft árbevétel kiadott szobánként - Napi 00,- Ft változó költség kiadott szobánként - Amortizáció: ,- Ft - Bérköltség: ,- Ft - Kamat: ,- Ft - Kölcsöntörlesztés: ,- Ft Nyereségadó mértéke: 8 % Hány szobát kell kiadni ahhoz, hogy a) a bevételek egyenlõk legyenek a költségekkel, ráfordításokkal? b) a beáramló készpénz mennyisége egyenlõ legyen a kiáramló készpénzzel? c) ha a nyereségadó mértékét 6%-ra csökkentik, akkor a beáramló készpénz mennyisége egyenlõ legyen a kiáramló készpénzzel?

3 7. feladat Egy termékbõl 000 db-ot termel a vállalkozás, amelyet a tárgyévben értékesít is. Az értékesítés adatai a következõk. Az értékesítés nettó árbevétele Az értékesítés közvetlen költsége Az értékesítés közvetett költsége 000 eft eft 8 50 eft a) Állapítsa meg a fedezeti összeget, a fedezeti hányadot, a fedezeti pontot és a fedezeti árat! b) Határozza meg, hogy hány darabos értékesítés mellett érhetõ el 000 eft nyereség! c) Ha egy vevõ az elõállított termékeket mind megvásárolta volna, mekkora árengedményt kaphatott volna db-os vásárlás esetén, illetve 5%-os árengedményhez milyen mennyiséget kellett volna megrendelni, hogy a 000 eft-os nyereség biztosított legyen. 8. feladat Egy vállalkozás eft közvetlen és eft közvetett költség mellett eft árbevételt ért el. Határozza meg, hogy milyen mértékû árnöveléssel, volumennöveléssel, önköltségcsökkentéssel, növelhetõ a bázis évi eredmény 50%-kal. 9. feladat Egy vállalkozás bázis évi nettó árbevétele eft, az értékesítés közvetlen költsége eft, az értékesítés közvetett költsége eft volt. a) Számítsa ki a vállalkozás bázis évi üzemi (üzleti) tevékenységének eredményét! b) A bázis évi adatokból kiindulva tervezze meg a vállalkozás következõ évi üzemi (üzleti) tevékenységének eredményét az alábbi változatokra: A" változat: A vállalkozás a volumen 5%-os, a közvetlen költség 6%-os, a termékek eladási árainak 5%-os növelését tervezi. Az értékesítés közvetett költségénél eft-os növekedés várható. B" változat: A volumen 0%-kal, a termékek eladási ára %-kal, a közvetlen költségek 5%-kal növekednek. Az értékesítés közvetett költsége eft-tal nõ. A vállalkozás a bázis idõszakhoz viszonyított volumennövekedés után % árengedményt nyújt vevõi részére. c) Mennyi árbevételt kell tervezni annak érdekében, hogy az alábbiakban kitûzött célkitûzések teljesüljenek: A" változat: Az értékesítés közvetett költségeinek eft-os növekedése ellenére a bázis évi eredményhányadot érje el a vállalkozás. B" változat: Az értékesítés közvetett költségeinek eft-os növekedése ellenére az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye eft legyen. d) Milyen mértékû áremeléssel, vagy volumennöveléssel, vagy közvetlen költség csökkentéssel lehet a vállalkozásnál eft-tal növelni az üzemi (üzleti) tevékenység eredményét?

4 0. feladat Egy ipari tevékenységet végzõ vállalkozás termelési, értékesítési adatai a bázis idõszakban az alábbiak szerint alakultak: Megnevezés Mennyiségi Termékek egység A B C Ár - belföldi Ft/db export Euro/db 9 -ebbõl fuvarköltség Euro/db,5 Közvetlen önköltség Ft/db Gépóra felhasználás gó/db Termelés - belföldi db export db 000 Tervezésnél figyelembe veendõ változások: Az "A" termék ára 00 Ft-tal növelhetõ. A technológia módosítása következtében a "C" termék normaidõ szükséglete gépórával csökken. Anyagár emelkedés következtében a "B" termék közvetlen önköltsége 00 Ft-tal, a "C" terméké 00 Ft-tal nõ. Az árfolyam 0 Ft/Euro. A bázis évi gépóra felhasználás 5%-kal növelhetõ. A cég az alábbi szállításokat köteles teljesíteni: B termékbõl belföldre 000 db C termékbõl belföldre 000 db. Az igények minden termékbõl 0%-kal emelkedtek. a) A változások figyelembevételével határozza meg a termékek jövedelmezõségi rangsorát! b) Tervezze meg az üzemi (üzleti) tevékenység szempontjából az optimális termékszerkezetet! c) Határozza meg a tervezett üzemi (üzleti) tevékenység eredményét, ha az értékesítés közvetett költsége 000 eft és az egyéb bevételek, ráfordítások egyenlege eft.. feladat A Rakhmár oázis italelõállító brigádja négyféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Termékek Megnevezés Me Alkohol B-or C- onyak Denaturált Várható nettó eladási ár - belföldi Ft/db export Euro/db ebbõl: fuvarköltség Euro/db Tervezett gépktsg nélküli közvetlen önköltség Ft/db Fajlagos erõforrás felhasználások -. sz. gépcsoport gó/db 0,5 0, 0, 0,7 - "K" alapanyag kg/db,5,5,,5 - munkaerõ mó/db 0,9 0,6 0,8 0,7 Piaci korlátok - Értékesítési maximum - belföldi db export db

5 Rendelkezésre álló erõforrások:. sz. gépcsoport: 0 00 gó "K" alapanyag: kg Munkaerõ: 000 mó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. Devizaárfolyam 60 Ft/Euro. a) Számítsa ki az italelõállító brigád termékeinek közvetlen önköltségét, ha a vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti! A gépköltségek tervezhetõ összege 00 eft. b) Határozza meg a maximális fedezeti összeget! c) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások:.sz gépcsoport 000 gó K alapanyag kg munkaerõ mó!. feladat Egy termelõ vállalkozás termékeirõl a következõ adatokat ismerik: Bázis idõszak Megnevezés Me I. termék II. termék III. termék Értékesített mennyiség belföldre exportra Nettó eladási ár belföldi export ebbõl fuvarköltség Közvetlen önköltség gépköltség nélkül db db Ft/db $db $/db ,5, ,5,5 Ft/db A tervezéshez rendelkezésre álló információk: Megnevezés Me I. termék II. termék III. termék Értékesítési minimum belföldre db exportra db Értékesítési maximum belföldre db exportra db Közvetlen önköltség változása (gépköltség nélkül) 0% -500 Ft/db +% A nettó eladási árak várható változása belföld % +, Fajlagos felhasználási mutatók gó/db kg/db,6 5,,,8,8 6 Kiegészítõ adatok: Az export árak várhatóan nem változnak a terv idõszakban. A tervezett devizaárfolyam 0 Ft/$. A rendelkezésre álló erõforrások a terv évben: o anyag: kg o gépóra 00 gó.

6 A bázis idõszaki gépköltség 0.7 eft volt. A gépköltség reagálási foka 0,7, a költségjellemzõ a gépórák száma. A bázis idõszakban rendelkezésre álló gépóra mennyisége 600 gó. a) Határozza meg a gyártást korlátozó tényezõt! b) Állítsa össze a vállalkozás optimális termelési szerkezetét! c) Tervezze meg a maximális fedezeti összeget!. feladat A Rakhmár oázis italelõállító brigádja négyféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Megnevezés Me Termékek Pálmabor Pálmalikõr Vörösbor Gabona pálinka Várható nettó eladási ár - belföldi Ft/l export Euro/l ebbõl: fuvarköltség Euro/l Tervezett közvetlen önköltség Ft/l Fajlagos erõforrás felhasználások - palackozó gépcsoport gó/l 0,6 0, 0,5 0, - munkaerõ nó/l,5,5,,5 - teveszõrtelenítõ gépcsoport gó/l 0,5 0,5 0, 0, Piaci korlátok - Értékesítési maximum - belföldi liter export liter Értékesítési minimum - belföldi liter export liter Rendelkezésre álló erõforrások: palackozó gépcsoport: munkaerõ: teveszõrtelenítõ gépcsoport: 0 00 gó nó gó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. A tervezett devizaárfolyam 50 Ft/Euro. a) Tervezze meg az üzemi (üzleti) tevékenység eredményét! Elõzõ idõszakban a közvetett költségek 500 eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,8, a költségjellemzõ az árbevétel, amely várhatóan 5%-kal emelkedik. b) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások: palackozó gépcsoport gó munkaerõ nó teveszõrtelenítõ gépcsoport gó!

7 . feladat A Négyszögletû Kerekerdõ mókustápelõállító brigádja kétféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Megnevezés Me Termékek Csip Misi Misi Misi belföld belföld export export USA Németo Várható nettó eladási ár Ft/doboz * ** Tervezett gépköltség nélküli közvetlen önköltség Ft/doboz Fajlagos erõforrás felhasználások - tápkeverõgép gó/doboz - diétás mogyoró kg/doboz, 0,9 0,9 0,9 - munkaerõ mó/doboz 0, 0,5 0,5 0,5 Piaci korlátok - Értékesítési maximum doboz Értékesítési minimum doboz *:várható eladási ár 99$/doboz, ebbõl fuvar 5$/doboz **:várható eladási ár 79Euro/doboz, ebbõl fuvar Euro/doboz Rendelkezésre álló erõforrások: tápkeverõgép: diétás mogyoró: munkaerõ: gó kg mó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. Devizaárfolyam 80 Ft/Euro, 0 Ft/$. a) Számítsa ki az tápelõállító brigád termékeinek közvetlen önköltségét, ha a vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti! A gépköltségek összege elõzõ évben 0 millió Ft volt. Az összes gépköltség várhatóan 5%-kal emelkedik. b) Tervezze meg a társaság adózás utáni eredményét! Elõzõ idõszakban az értékesítési költségek eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,8, a költségjellemzõ az árbevétel, amely várhatóan 5%-kal emelkedik. Az irányítási költségek tervezett értéke 8 eft, az egyéb bevételeké eft, a pénzügyi bevételeké eft, a pénzügyi ráfordításoké eft. A várható terven felüli értékcsökkenés 000 eft. A társaság úgy véli, hogy az adózás elõtti eredményének 0%-át fogja kitenni a társasági adó. c) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások: tápkeverõgép gó diétás mogyoró kg munkaerõ mó! 5. feladat Egy kenukat gyártó vállalat üzleti tervének elkészítéséhez az alábbi információk állnak rendelkezésre: A cég, ill. személyes kenukat készít. A tervezett eladási árak belföldre egyszemélyes kenu esetén 000 Ft/kenu, a kétszemélyesnél 600 Ft/kenu, a négyszemélyes kenu esetén Ft/kenu. A négyszemélyes kenuból a cég Szváziföldre is értékesít 00 garas/kenu áron, amelybõl 0 a fuvarköltség. A tervezett árfolyam Ft =,8 garas. A kenuk összevarrásához szükséges varrógépóraigény rendre ; ill. 6 óra/kenu. Az elõzõ évi varrógépóra 5 %-kal növelhetõ.

8 A piackutatási eredményeket a következõ táblázat tartalmazza: Kenu típusa Piaci igény (db) egyszemélyes belföldi 000 kétszemélyes belföldi 000 négyszemélyes belföldi négyszemélyes export A tervezett közvetlen önköltségek varrógépköltség nélkül sorrendben 50, 80, 0 Ft/kenu. A cég a varrógépköltséget az elõállítási költség részének tekinti. Elõzõ évben a varrógépköltség ezer Ft volt. A varrógépköltségek reagálási foka 0,6, a költségjellemzõ a varrógépórák száma. A társaság kenujavítással foglalkozó részlegének tervezett bevétele eft, tervezett közvetlen költsége 000 eft. A tervezett értékesítési költség 00 ezer Ft. Az irányítás költsége elõzõ évben 000 ezer Ft. Az irányítási költségek reagálási foka 0,8, a költségjellemzõ a szváziföldi kenguruk száma, amely várhatóan %-kal emelkedik. Az egyéb bevételek, ráfordítások tervezett egyenlege - ezer Ft. a) Ellenõrizze, hogy a varrógépóra valóban szûkös erõforrás-e! b) Tervezze meg az optimális termékösszetételt! c) Számszerûsítse a terv évi üzemi (üzleti) tevékenység eredményét! 6. feladat A Négyszögletû Kerekerdõ mókustápelõállító brigádja háromféle terméket állít elõ. A termékekrõl, illetve gyártásukról az alábbi információkat ismeri: Termékek Megnevezés Me Misi Misi Csip Dél belföld export Várható nettó eladási ár Ft/doboz * Tervezett gépköltség nélküli közvetlen önköltség Ft/doboz Fajlagos erõforrás felhasználások - tápkeverõgép gó/doboz,5 - diétás mogyoró kg/doboz, 0,8 0,9 0,9 - munkaerõ mó/doboz 0, 0, 0,5 0,5 Piaci korlátok - Értékesítési maximum doboz Értékesítési minimum doboz *:várható eladási ár 85Euro/doboz, ebbõl fuvar Euro/doboz Rendelkezésre álló erõforrások: tápkeverõgép: diétás mogyoró: munkaerõ: gó kg mó A fel nem használt erõforrásokat a vállalat máshol hasznosíthatja. Devizaárfolyam 50 Ft/Euro. a) Számítsa ki az tápelõállító brigád termékeinek közvetlen önköltségét, ha a vállalkozás a gépköltségeket az elõállítási költség részének tekinti! A gépköltségek tervezhetõ összege 000 eft.

9 b) Tervezze meg az üzemi (üzleti) tevékenység eredményét! Elõzõ idõszakban az értékesítési költségek eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,8, a költségjellemzõ az árbevétel, amely várhatóan 5%-kal emelkedik. Az elõzõ idõszakban az irányítás költségei eft-ot tettek ki. A reagálási fok 0,75, a költségjellemzõ a gépórák száma. Elõzõ idõszakban gó-t használtak fel. c) Írja fel a lineáris programozási modellt, ha a figyelembe vehetõ erõforrások: tápkeverõgép gó diétás mogyoró kg munkaerõ mó! 7. feladat Egy ipari tevékenységet folytató vállalkozás termékeirõl az alábbi információkat ismeri: Termék Mennyiség (db) Egységár (Ft/db) Önköltség (Ft/db) Terv Tény Terv Tény Terv Tény A B C D Összesen: (Termelési érték = Nettó árbevétel) Az egyéb bevételek értéke terv szerint.500 e Ft, tény idõszakban.00 e Ft. Az értékesítés közvetett költsége rendre.850 e Ft, ill e Ft. A pénzügyi mûveletek eredménye tervben 000 e Ft, tény idõszakban +00 e Ft. A rendkívüli bevételek, ráfordítások egyenlege a tervben +500 e Ft, tény idõszakban 00 e Ft. Határozza meg a vállalkozás adózás elõtti eredményét, és a változására ható tényezõket! 8. feladat A Melótlan Diák Vadhalász Szövetség halászati tevékenységérõl az alábbi információkat ismerjük: Termék Mennyiség (kg) Árbevétel (eft) Közvetlen költség (eft) Terv Tény Terv Tény Terv Tény ponty harcsa keszeg süllõ Összesen: (Termelési érték = Nettó árbevétel) Számszerûsítse és értékelje a fedezeti összeg változására ható tényezõket! 9. feladat Egy csavargyár tevékenységérõl az alábbi információkat ismerjük: Termék Mennyiség (db) Egységár (Ft/db) Közvetlen önköltség (Ft/db) Terv Tény Terv Tény Terv Tény M M M Összesen: (Termelési érték = Nettó árbevétel)

10 Egyéb tevékenységre vonatkozó adatok: Közvetlen költség (eft) Közvetlen anyagköltség (eft) Árindex (%) Anyaghányad (%) Terv Tény (Termelési érték = Nettó árbevétel) A közvetett költségek tervezett értéke eft, az egyéb bevételeké eft, a pénzügyi bevételeké eft, a pénzügyi ráfordításoké eft volt. A társaság tárgyévben.000 eft állami támogatáshoz jutott. Az eszközök értékelése után a cég.000 eft értékvesztést képzett. Kamatokra.00 eft-ot fizetett ki, míg betétei után eft kamatra volt jogosult. A társaság kapott osztalék címen eft-ot számolt el, a tény közvetett költségek pedig 0%-kal maradtak el a tervezettõl. Elemezze az adózás elõtti eredmény változását! Mutassa be az egyes tényezõk eredményre gyakorolt hatását! 0. feladat Egy betûtésztát gyártó vállalkozás tevékenységérõl az alábbi információkat ismeri: Terv információk: Megnevezés Me Termékek A B C Tervezett értékesítés - belföldre db exportra db Tervezett önköltség (gépköltség nélkül) Ft/db Fajlagos gépórafelhasználás gó/db,5 Eladási ár - belföldre Ft/db exportár EURO/db - 0,9 - - ebbõl fuvarköltség EURO/db - - A gépköltség tervezett összege.800 eft. A gépek kapacitását teljes mértékben a fenti termékek elõállítására fordítják. Az értékesítés tervezett közvetett költsége eft, az egyéb bevételek összege várhatóan.000 eft, az egyéb ráfordítások értéke pedig várhatóan eft lesz. A várható átlagos árfolyam 50 Ft/EURO. Tényadatok: Megnevezés Me Termékek A B C Eladási ár - belföldre Ft/db exportár EURO/db -,5 - - ebben fuvarköltség EURO/db - - Közvetlen önköltség Ft/db Értékesített mennyiség - belföldre Db exportra db Értékesítés közvetett költségei eft Egyéb bevételek és ráfordítások különbözete eft Pénzügyi mûveletek eredménye eft Rendkívüli eredmény eft Átlagos árfolyam 0 Ft/EURO Elemezze az adózás elõtti eredmény változását! Mutassa be az egyes tényezõk eredményre gyakorolt hatását!

11 . feladat Termékek Nettó árbevétel (e Ft) Árindex Fedezeti hányad (%) Terv Tény (%) Terv Tény A B C ,5 D Összesen: (Nettó árbevétel = Termelési érték) a) Állapítsa meg az érték-, ár-, és volumenindexeket! Értékelje a kiszámított adatokat! b) Számszerûsítse a fedezeti összeg változására ható tényezõket, és értékelje a kapott adatokat!. feladat Termékek Közvetlen költség (e Ft) Nettó árbevétel (e Ft) Árindex (%) Terv Tény Terv Tény A B C D E F Összesen: (Nettó árbevétel = Termelési érték) A közvetett költségek tervezett értéke eft, az egyéb bevételeké eft, a pénzügyi bevételeké eft, a pénzügyi ráfordításoké eft volt. A várható terven felüli értékcsökkenés.000 eft. A társaság úgy véli, hogy az adózás elõtti eredményének 0%-át fogja kitenni a társasági adó. A társaság tárgyévben eft egyéb bevételek között elszámolandó állami támogatáshoz jutott. A készletek értékelése után a cég.000 eft értékvesztést képzett. A visszaírt értékvesztés összege eft. Kamatokra.00 eft-ot fizetett ki, míg betétei után.000 eft kamatra volt jogosult. A társaság kapott osztalék címen.000 eft-ot számolt el, a tény közvetett költségek pedig 0%-kal maradtak el a tervezett értéktõl. A fizetendõ társasági adó.66 eft. A tulajdonosok eft-os -már a tervekben is megjelenõ- osztalékelvárását a cég teljesítette. Elemezze a mérleg szerinti eredmény változását! Mutassa be az egyes tényezõk eredményre gyakorolt hatását!

12 Megoldások. feladat megoldás Mérleg szerinti eredmény meghatározása mérleg szerinti eredmény + értékcsökkenési leírás = beruházáshoz szükséges pénzjövedelem Fizetendõ osztalék meghatározása megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés ( ) x (%+%) eft terven felüli =msze 000 megnevezés eft mellékszámítás osztalékfizetés alapja osztalék mértéke 5% osztalék Adózás elõtti eredmény kiszámítása az alábbi összefüggések felhasználásával: Adózott eredmény = osztalék + mérleg szerinti eredmény Adózás elõtti eredmény = adózott eredmény + társasági adó Társasági adó = (adózás elõtti eredmény ± adóalap korrekciós tételek) x társasági adó mértéke ± adókorrekciós tételek adó és adóalap korrekciós tételek hiányában osztalék + MSZE minimális AEE = ( adókulcs) Ellenõrzés. feladat megoldás megnevezés eft mellékszámítás adózás elõtti eredmény ( ) / (-0,) korrekciós tételek társasági adó alapja adó mértéke 0% társasági adó megnevezés eft mellékszámítás adózás elõtti eredmény adó adózott eredmény osztalék mérleg szerinti eredmény 000 megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés 57 8 meglevõ eszközökre 0.0-tõl 0.-ig x0,5x/ 0.0-tõl.-ig 5 000x0,5x9/ új eszközökre 09.0-tõl.-ig x 0,x/

13 . feladat megoldás. feladat megoldás =msze 7 56 osztalékfizetés alapja osztalék mértéke 5% osztalék 000 adózás elõtti eredmény ( ) / (-0,6) korrekciós tételek társasági adó alapja adó mértéke 6% társasági adó 7 5 adózás elõtti eredmény adó 7 5 adózott eredmény 8 56 osztalék 000 mérleg szerinti eredmény 7 56 megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés meglevõ eszközökre 0.0-tõl.-ig x0,5 új eszközökre 09.0-tõl.-ig x 0,x/ =msze 500 osztalékfizetés alapja osztalék mértéke 5% osztalék 000 adózás elõtti eredmény 8 67 AEE (AEE-9000)x0,6= korrekciós tételek számviteli trv szerinti écs eft adótörvény szerinti écs eft (90 000x0, x0,5x/) kapott osztalék eft társasági adó alapja 9 67 adó mértéke 6% társasági adó 667 adózás elõtti eredmény 8 67 adó 667 adózott eredmény 500 osztalék 000 mérleg szerinti eredmény 500 megnevezés eft mellékszámítás pénzjövedelem értékcsökkenés meglevõ eszközökre új eszközökre 0.0-tõl.-ig x 0, 0.0-tõl.-ig x 0,0x/ =msze 8 00

14 osztalék (kamatozó részvény) 50 osztalék (egyéb részvény) osztalék 6 50 jegyzett tõke x 0,6 = x 0, x 0,5 5. feladat megoldás adózás elõtti eredmény AEE (AEE+900)x0,= korrekciós tételek 900 számviteli trv szerinti écs eft adótörvény szerinti écs eft ( x0, x0,0x/) társasági adó alapja 6 98 adó mértéke 0% társasági adó 588 adózás elõtti eredmény adó 588 adózott eredmény 7 50 osztalék 6 50 mérleg szerinti eredmény 8 00 A számításoknál felhasznált összefüggés: (egységár termékegységre jutó változó költség) x mennyiség = fix költség + nyereség a.) (000 Ft/darab 7500 Ft/darab) x menny a = eft + 0 eft menny a = 857 darab 857 darabos termelés mellett sem nyeresége, sem vesztesége nem várható. b.) egységár b x 5000 darab 7500 Ft/darab x 5000 darab = eft + 0 eft egységár b = 9500 Ft/darab A fedezeti ár 9500 Ft/darab. c.) (000 Ft/darab x (-0,5) Ft/darab) x menny c = eft + 0 eft menny c = 66 darab A 950 Ft/darabos egységár mellett legalább 66 darabos termelés szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás ne legyen veszteséges. d.) (000 Ft/darab x (-0,5) Ft/darab) x menny d = eft eft menny d = 70 darab A kívánt nyereség engedményadás esetén- 70 darabos termelés mellett érhetõ el. 6. feladat megoldás a.) (egységár szobánkénti változó költség) x mennyiség = fix költség (amortizáció, bér, kamat) + nyereség (6000 Ft/nap 00 Ft/nap) x menny a = Ft + 0 Ft menny a = 5 vendégéjszaka 5 vendégéjszaka / 65 nap = 9,7 szoba/nap Átlagosan 9,7 szobát kell kiadni naponta ahhoz, hogy se nyeresége, se vesztesége ne legyen.

15 b.) beáramló pénz: kiáramló pénz árbevétel változó költség bérköltség kamat törlesztõrészlet nyereségadó 6000 Ft/nap x menny b = 00 Ft/nap x menny b Ft + ((6000 Ft/nap 00 Ft/nap) x menny b Ft) x 0,8 menny b = 577 vendégéjszaka 577 vendégéjszaka / 65 nap = 5,6 szoba/nap Átlagosan 5,6 szobát kell kiadni naponta ahhoz, hogy a beáramló pénz egyenlõ legyen a kiáramló pénzösszeggel. c.) 6000 Ft/nap x menny c = 00 Ft/nap x menny c Ft + ((6000 Ft/nap 00 Ft/nap) x menny c Ft) x 0,6 menny c = 5675 vendégéjszaka 5675 vendégéjszaka / 65 nap = 5,5 szoba/nap Átlagosan 5,5 szobát kell kiadni naponta ahhoz, hogy a beáramló pénz egyenlõ legyen a kiáramló pénzösszeggel. 7. feladat megoldás A számításoknál felhasznált összefüggés: (egységár önköltség) x mennyiség = közvetett költség + nyereség a.) fedezeti összeg = értékesítés nettó árbevétele - értékesítés közvetlen költsége fedezeti összeg = eft fedezeti hányad = fedezeti összeg / értékesítés nettó árbevétele fedezeti hányad = 7,5% fedezeti pont (000 Ft/darab 50 Ft/darab) x mennyiség fedezeti pont = 8 50 eft mennyiség fedezeti pont = 000 darab fedezeti ár (fedezeti ár 50 Ft/darab) x 000 darab = 8 50 eft fedezeti ár = 65 Ft/darab b.) (000 Ft/darab 50 Ft/darab) x menny b = 8 50 eft eft menny b = darab c.) (egységár c 50 Ft/darab) x darab = 8 50 eft eft egységár c = 95 Ft/darab Az árengedmény mértéke 75 Ft/darab, azaz,75%. (000 Ft/darab x (-0,5) 50 Ft/darab) x menny c = 8 50 eft eft menny c = darab 8. feladat megoldás Bázis év Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg eft eft eft

16 Közvetett költség Eredmény Árnövelés p = ,5 Volumennövelés q ( ) = 0000 Önköltségcsökkentés ö = 0000 Közvetett költség csökkentés k = eft eft p=5,6% q=,9% ö=8,% k=0% 9. feladat megoldás a.) Bázis év Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség Eredmény eft eft eft eft eft b.) A változat Árbevétel 000 eft ( x,05 x,05) Közvetlen költség eft ( x,05 x,06) Fedezeti összeg 6 90 eft Közvetett költség eft Eredmény 90 eft B változat Árbevétel eft ( x, x 0, x,0 x 0,98) Közvetlen költség eft ( x, x,05) Fedezeti összeg eft Közvetett költség eft Eredmény eft c.) A változat árbevétel eft eft = / x árbevétel árbevétel = 59 eft B változat árbevétel eft eft = eft árbevétel = eft d.) Árnövelés p = 6000 Volumennövelés q ( ) = 6000 p=,00% q=6,% Önköltségcsökkentés ö = 6000 ö=5,8%

17 0. feladat megoldás szûk keresztmetszet: gépóra Az erõforrás tervezhetõ mennyiségének meghatározása: megnevezés A B belföld B export C bázis mennyiség (db) bázis fajl gépóraigény (gó/db) bázis gépóra bázis gépóra összesen: tervezhetõ gépóra: gó gó x,05 = 7 50 gó A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: megnevezés A B belföld B export C max piaci igény (db) terv fajl gépóraigény (gó/db) max piaci igény elõállításához szükséges gépóra max piaci igény elõállításához szükséges gépóra összesen: 9 00 gó tervezhetõ gépóra max piaci igény elõállításához szükséges gépóra 7 50 gó < 9 00 gó A tervezhetõ gépóra nem elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz a gépóra szûk keresztmetszet. A termékek jövedelmezõségi rangsorának meghatározása: megnevezés A B belföld B export C ár (Ft/db) * 500 klen önkstg (Ft/db) gépktsg nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) gó/db fedezet (Ft/gó) 00,00 66,67 66,67 00,00 jövedelmezõségi rangsor * (9 Euro/db,5 Euro/db [fuvarköltség]) x 0 Ft/Euro = 800 Ft/db Az optimális termékszerkezet megtervezése: Szállítási kötelezettség miatt minimálisan gyártandó (értékesítendõ) mennyiség (lekötött erõforrás) termék db gó/db a termék elõállításához felhasznált gó összes gépórafelhasználás szabad gó a b c = a x b d e=terv gó - d A B belföld B export C

18 A jövedelmezõségi rangsor alapján gyártandó (értékesítendõ) mennyiség: (szabadon felhasználható erõforrás) Optimális termékszerkezet termék db gó/db a termék elõállításához felhasznált gó összes gépórafelhasználás szabad gó a b c = a x b d e=terv gó - d B export A C B belföld 50 (050/) termék szállítási jövedelmezõségi összesen kötelezettség (db) rangsor (db) (db) a b c = a + b A B belföld B export C A tervezett üzemi (üzleti) eredmény meghatározása: Tervezett árbevétel Tervezett közvetlen költség termék mennyiség (db) egységár (Ft/db) árbevétel (eft) A B belföld B export C Mindösszesen termék mennyiség (db) önköltség (Ft/db) követlen költség (eft) A B belföld B export C Mindösszesen 9 00 (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg 6 80 Közvetett költség 000 Egyéb bevételek, ráfordítások 800 Üzemi (üzleti) tevékenység er 6 60

19 . feladat megoldás szûk keresztmetszet: munkaerõ. sz. gépcsoport Az. sz. gépcsoport tervezhetõ teljesítménye: tervezhetõ gépóra: 0 00 gó A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: Al-kohol B-or C-onyak megnevezés max piaci igény (db) terv fajl gépóraigény (gó/db) 0,5 0, 0, 0,7 max piaci igény elõállításához szükséges gépóra max piaci igény elõállításához szükséges gépóra összesen: gó tervezhetõ gépóra max piaci igény elõállításához szükséges gépóra 0 00 gó > gó A tervezhetõ gépóra elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz az. sz. gépcsoport nem szûk keresztmetszet. K alapanyag Az K alapanyag tervezhetõ mennyisége: tervezhetõ kg: kg A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: Al-kohol B-or C-onyak Denaturált Denaturált megnevezés max piaci igény (db) terv fajl alapanyagigény (kg/db),5,5,,5 max piaci igény elõállításához szükséges alapanyag max piaci igény elõállításához szükséges alapanyag összesen: 500 kg tervezhetõ alapanyag max piaci igény elõállításához szükséges alapanyag kg > 500 kg A tervezhetõ alapanyag elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz a K alapanyag nem szûk keresztmetszet. munkaerõ A munkaerõfelhasználás tervezhetõ mennyisége: tervezhetõ munkaóra: 000 mó A maximális piaci igény kielégítéséhez szükséges erõforrás mennyiségének meghatározása: megnevezés Al-kohol B-or C-onyak De-naturált max piaci igény (db) terv fajl munkaerõigény (mó/db) 0,9 0,6 0,8 0,7 max piaci igény elõállításához szükséges munkaóra

20 max piaci igény elõállításához szükséges munkaóra összesen: 00 mó tervezhetõ munkaóra max piaci igény elõállításához szükséges munkaóra 000 mó < 00 mó A tervezhetõ munkaóra nem elegendõ ahhoz, hogy a piaci igényeket a társaság maradéktalanul kielégítse, azaz a munkaerõ szûk keresztmetszet. A termékek jövedelmezõségi rangsorának meghatározása: megnevezés Al-kohol B-or C-onyak De-naturált ár (Ft/db) * klen önkstg (Ft/db) gépktsg nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) mó/db 0,9 0,6 0,8 0,7 fedezet (Ft/mó) 8 8,89 85,00 775, , jövedelmezõségi rangsor * ( Euro/db Euro/db) x 60 Ft/Euro = Ft/db A termékegységre jutó tervezett gépköltség meghatározása: tervezett gépköltség: tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 00 eft 0 00 gó 50 Ft/gó Alkohonaturált De- B-or C-onyak megnevezés terv fajl gépóraigény (gó/db) 0,5 0, 0, 0,7 Ft/gó termékegységre jutó gépköltség (Ft/db) Az optimális termékszerkezet megtervezése: Szállítási kötelezettség miatt minimálisan gyártandó (értékesítendõ) mennyiség (lekötött erõforrás) - A jövedelmezõségi rangsor alapján gyártandó (értékesítendõ) mennyiség: (szabadon felhasználható erõforrás) termék db mó/db a termék elõállításához felhasznált mó összes munkaórafelhasználás szabad mó a b c = a x b d e=terv mó - d B-or , Al-kohol 000 0, De-naturált , C-onyak ,

21 Optimális termékszerkezet termék szállítási jövedelmezõségi összesen kötelezettség (db) rangsor (db) (db) a b c = a + b Al-kohol B-or C-onyak De-naturált A tervezett fedezeti összeg meghatározása: Tervezett árbevétel Tervezett közvetlen költség Lineáris programozási modell termék mennyiség (db) egységár (Ft/db) árbevétel (eft) Al-kohol B-or C-onyak De-naturált Mindösszesen 76 5 termék mennyiség (db) önköltség (Ft/db) követlen költség (eft) Al-kohol B-or C-onyak De-naturált Mindösszesen (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Változók meghatározása x : Al-koholból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x : B-orból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x : C-onyakból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x : De-naturáltból termelendõ/értékesítendõ mennyiség x, x, x, x 0 Korlátozó feltételek a.) termelési. sz. gépcsoport 0,5x + 0,x + 0,x + 0,7x K alapanyag,5 x +,5x +, x +,5x

22 munkaerõ b.) értékesítési 0,9x + 0,6x + 0,8x + 0,7x x x x x Célfüggvény (fedezeti összeg maximalizálása) 75x + 895x + 00x + 555x max. feladat megoldás szûk keresztmetszet: gépóra tervezhetõ mennyiség: 00 gó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: 000 gó megnevezés I belf I export II belf III belf III export ár (Ft/db) klen önkstg (Ft/db) gépktsg nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) gó/db,6,6,,8,8 fedezet (Ft/gó) jövedelmezõségi rangsor 5 optimális termékszerkezet (db) A termékegységre jutó tervezett gépköltség meghatározása: K% r = = KJ % K K0 K0 KJ KJ KJ 0 00% 0 00% ahol r: reagálási fok K%: költségváltozás százalékban (gépköltség) KJ%: költségjellemzõváltozás százalékban (gépóra) K 0 : t 0 idõszaki költség (bázis gépköltség) K : t idõszaki költség (tervezett gépköltség) KJ 0 : t 0 idõszaki költségjellemzõ (bázis gépóra) KJ : t idõszaki költségjellemzõ (tervezett gépóra) K 07eFt 00% 0,7 = 07eFt 00gó 600gó 00% 600gó

23 tervezett gépköltség (K ): tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 0 76 eft 00 gó 80 Ft/gó. feladat megoldás megnevezés I termék II termék III termék terv fajl gépóraigény (gó/db),6,,8 Ft/gó termékegységre jutó gépköltség (Ft/db) (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg szûk keresztmetszet: teveszõrtelenítõ gépcsoport tervezhetõ mennyiség: gó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: gó megnevezés pálmabor pálmalikõr vörösbor gabonapálinka (x ) (x ) (x ) (x ) ár (Ft/l) klen önkstg (Ft/l) gépktsg nélkül gépköltség fedezet (Ft/l) gó/l 0,5 0,5 0, 0, fedezet (Ft/gó) 800,00 500,00 750,00 8, jövedelmezõségi rangsor optimális termékszerkezet (l) A közvetett költség meghatározása: (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség Egyéb bevételek, ráfordítások Üzemi (üzleti) tevékenység er 5 50 K% r = = KJ % K K0 K0 KJ KJ KJ 0 00% 0 00% ahol r: reagálási fok K%: költségváltozás százalékban (közvetett költség) KJ%: költségjellemzõváltozás százalékban (árbevétel) K 0 : t 0 idõszaki költség (bázis közvetett költség) K : t idõszaki költség (tervezett közvetett költség) KJ 0 : t 0 idõszaki költségjellemzõ (bázis árbevétel) KJ : t idõszaki költségjellemzõ (tervezett árbevétel)

24 K 500eFt 0,8 = 500eFt 5% 00% tervezett közvetett költség (K ): eft x, x 0,6x,5 x 0,5x 8000 x x x x x, x, x + 0,x +,5x + 0,5x x + 0,5x +, x + 0,x +,5x + 50x. feladat megoldás + 0,x + 0,x x max szûk keresztmetszet: munkaerõ tervezhetõ mennyiség: 6000 mó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: 750 mó megnevezés csip belföld misi misi usa misi (x ) belföld (x ) (x ) németo. (x ) ár (Ft/db) klen önkstg (Ft/db) gépktsg nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) mó/db 0, 0,5 0,5 0,5 fedezet (Ft/mó) 5 000, ,00 00, ,00 jövedelmezõségi rangsor optimális termékszerkezet (db) tervezett gépköltség: eft tervezett gépóra: gó teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 500 Ft/gó (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg 50 Közvetett költség Egyéb bevételek Egyéb ráfordítások 000 Üzemi (üzleti) tevékenység er 5 00 Pénzügyi mûveletek bevételei Pénzügyi mûv ráfordításai Adózás elõtti eredmény 5 50 Adó 0 Adózott eredmény 6 A közvetett költség meghatározása: a) értékesítési költségek eft b) irányítási költségek 8 eft

25 x, x x, x 0,x, x + x 8000 x 5000 x 5000 x 5000 x 500x, x + x + 0,9x + 0,5x 0 + 0,9x x + x + 0,5x 5. feladat megoldás ,9x + 680x + 0,5x x max szûk keresztmetszet: gépóra tervezhetõ mennyiség: gó értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: gó megnevezés belf belf belf export ár (Ft/db) klen önkstg (Ft/db) 95,00 7,00 8,00 8,00 gépktsg nélkül gépköltség,00 55,00 88,00 88,00 fedezet (Ft/db) 06,00 8,00 86,00 06,00 gó/db 6 6 fedezet (Ft/gó) 8,67 07,00 0,,67 jövedelmezõségi rangsor optimális termékszerkezet (db) tervezett gépköltség: 0 50 eft tervezett gépóra: gó teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 8 Ft/gó (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség 5 55 Egyéb bevételek, ráfordítások - Üzemi (üzleti) tevékenység er feladat megoldás szûk keresztmetszet: diétás mogyoró tervezhetõ mennyiség: kg értékesítési maximum elõállításához szükséges mennyiség: 000 kg megnevezés csip (x ) dél (x ) misi belföld misi export (x ) (x ) ár (Ft/db) klen önkstg (Ft/db) gépktsg nélkül gépköltség fedezet (Ft/db) kg/db, 0,8 0,9 0,9 fedezet (Ft/kg) 000, ,00 666,67 6, jövedelmezõségi rangsor optimális termékszerkezet (db)

26 tervezett gépköltség: tervezett gépóra: teljesítményegységre jutó gépköltség (tervezett) 000 eft gó 800 Ft/gó (adatok eft-ban) alaptevékenység kiegészítõ tev összesen Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg 5 58 Közvetett költség Üzemi (üzleti) tevékenység er x, x x, x 0,x, x +,5x 5000 x 5000 x x x, x + 0,8x + 0,x x x + 0,9x x + x + 0,5x + 0,9x + 0,5x + 00x x max 7. feladat megoldás q p 0 0 (terv árbevétel) eft 7 00 q p 0 (változatlan áras árbevétel) eft 7 55 q p (tény árbevétel) eft 7 75 q ö 0 0 (terv közvetlen költség) eft 9 5 q ö 0 (változatlan áras közvetlen költség) eft 9 00 q ö (tény követlen költség) eft 9 0 Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft 88,99 Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft 6,0 0 q Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft -0,00 Árváltozás ( q p 0 ) eft 70,00 Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft 50,00 ( 0 0 0ö0 q p 0 (változatlan áras árbevétel) meghatározása Megnevezés termelés (db) tény q egységár (Ft/db) terv p 0 változatlan áras árbevétel (eft) q p 0 "A" termék "B" termék "C" termék "D" termék Összesen: 7 55

27 q ö 0 (változatlan áras közvetlen költség) meghatározása Megnevezés termelés (db) tény q önköltség (Ft/db) terv ö 0 változatlan áras közvetlen költség (eft) q ö 0 "A" termék "B" termék "C" termék "D" termék Összesen: 9 00 (adatok eft-ban) terv tény eredményre gyakorolt hatás Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg ,00 Közvetett költség ,00 Egyéb bevétel ,00 Pénzügyi eredmény ,00 Rendkívüli eredmény ,00 Adózás elõtti eredmény ,00 Az ipari tevékenységbõl származó fedezeti összeg a tervezett eft helyett 8 5 eft lett. Ez az 50 eft-os növekedés tényezõ hatására vezethetõ vissza. A volumenváltozás hatására a fedezeti összeg 88,99 eft-tal nõtt. Az értékesítés összetétele a magasabb fedezeti hányadú termékek felé tolódott el. Az összetétel-változás hatásra a tényleges fedezeti összeg 6,0 eft-tal haladja meg a tervezett értéket. A termékek önköltségének változása negatívan hatott a fedezeti összegre. Az önköltségváltozás hatására a fedezeti összeg 0 eft-tal csökkent. Az árváltozás hatása a fedezeti összegre 70 eft volt. A tényleges adózás elõtti eredmény 00 eft-tal marad el a várttól. Ebben a következõ tényezõk játszottak szerepet:. a fedezeti összeg 50 eft-tal haladja meg a tervezett összeget,. a közvetett költségek változásának hatására a tény adózás elõtti eredmény 650 eft-tal marad el a tervtõl,. az egyéb bevételek változásának hatása az adózás elõtti eredményre -00 eft,. a pénzügyi mûveletek eredményének változása 00 eft-tal növelte az eredményt, 5. a rendkívüli mûveletek eredményének változása következtében az adózás elõtti eredmény 800 eft-tal csökkent. 8. feladat megoldás q p 0 0 eft q p 0 eft q p eft q ö 0 0 eft q ö 0 eft q ö eft 6 00 Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft - 057,07 Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft -9,9 0 q Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft - 00,00 Árváltozás ( q p 0 ) eft 6 050,00 Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft 00,00 ( 0 0 0ö0

28 9. feladat megoldás Csavargyártás q p 0 0 eft q p 0 eft q p eft q ö 0 0 eft q ö 0 eft q ö eft Egyéb tevékenység Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft 09,7 Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft -9,7 0 q Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft 750,00 Árváltozás ( q p 0 ) eft 000,00 Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft 850,00 ( 0 0 0ö0 q 0 p 0 eft q p 0 eft q p eft q ö 0 0 eft q ö 0 eft q ö eft Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft, Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft 0,00 0 q Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft 666,67 Árváltozás ( q p 0 ) eft 0 000,00 Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft 6 000,00 ( 0 0 0ö0 Tevékenységek fedezeti összegre gyakorolt hatása (adatok eft-ban) csavargyártás egyéb összesen Volumenváltozás 09 Összetétel-változás Önköltségváltozás Árváltozás Összesen

29 (adatok eft-ban) terv tény eredményre gyakorolt hatás Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség Egyéb bevételek Egyéb ráfordítások Üzemi (üzleti) eredmény Pénzügyi mûv bevételei Pénzügyi mûv ráfordítása Pénzügyi mûv eredmény Szokásos váll eredmény Rendkívüli bevételek Rendkívüli ráfordítások Rendkívüli mûveletek er 0 0 Adózás elõtti eredmény feladat megoldás q p 0 0 eft q p 0 eft 9 50 q p eft 5 50 q ö 0 0 eft q ö 0 eft q ö eft Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft -6 60,9 Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft 5,9 0 q Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft - 860,00 Árváltozás ( q p 0 ) eft 00,00 Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft -8 5,00 ( 0 0 0ö0 A termékek tervezett önköltsége: 500, 70 valamint 00 Ft/db. (adatok eft-ban) terv tény eredményre gyakorolt hatás Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség Egyéb bevételek, ráfordítások egyenlege Pénzügyi eredmény Rendkívüli eredmény Adózás elõtti eredmény

30 . feladat megoldás q 0 p 0 eft q p 0 eft 7 00 q p eft q ö 0 0 eft q ö 0 eft 68 8 q ö eft Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft 9 9,00 Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft 5 70, 0 q Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft 8 8, Árváltozás ( q p 0 ) eft - 00,87 Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft 70,00 ( 0 0 0ö0. feladat megoldás q 0 p 0 eft q p 0 eft 6 9 q p eft q ö 0 0 eft 50 q ö 0 eft q ö eft 8 90 Volumenváltozás ö0 ( q q0 ) eft 05,05 Összetétel-változás q qö0 ö0 ( ) q p eft 5 780,6 0 q p q p Önköltségváltozás ( 0 q ö ) eft -9 9,76 Árváltozás ( q p 0 ) eft 9 06, Összesen q p q ö ) ( q p q ) eft - 80,00 ( 0 0 0ö0 (adatok eft-ban) terv tény eredményre gyakorolt hatás Árbevétel Közvetlen költség Fedezeti összeg Közvetett költség Egyéb bevételek

31 Egyéb ráfordítások Üzemi (üzleti) eredmény Pénzügyi mûv bevételei Pénzügyi mûv ráfordítása Pénzügyi mûv eredmény Szokásos váll eredmény Adózás elõtti eredmény Adófizetési kötelezettség Adózott eredmény Osztalék Mérleg szerinti eredmény

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Utólagos eredményelemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Utólagos eredményelemzés 1. feladat Egy ipari tevékenységet folytató vállalkozás termékeirõl az alábbi információkat ismeri: Termék Mennyiség db) Egységár Ft/db) Önköltség Ft/db) Terv Tény Terv Tény Terv Tény A 16 15 82 81 54

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. 070421/1. példa Termékek Termelési érték (eft) Árindex Közvetlen bérköltség (eft) Terv Tény % Terv Tény A 60 000 84 000 105 9 000 11 760 B 18 000 15 000 100 1 800 1 800 C 40 000 35 280 98 4 800 5 292 Az

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Eredménytervezés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Eredménytervezés . feladat Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 80 000 eft - átlagos

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés)

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés) Gyakorló feladatok a Kontrolling alajai tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség előző év tárgy év előző év tárgy év

Részletesebben

Eredményelemzés. Minimális AEE. Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Eredményelemzés. Minimális AEE. Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Eredményelemzés Musinszki Zoltán Minimális AEE Határozzamega terv évi adózáselõtti eredményminimálisan

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés 1. példa Egy vállalkozás termékválasztékának bõvítése érdekében új termék kifejlesztését tervezi. A fejlesztés elsõ szakasza lezárult, az összegyûjtött és értékelt információk alapján két termék fejlesztését

Részletesebben

Bázis időszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 380 000 eft - átlagos leírási kulcs 14%

Bázis időszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 380 000 eft - átlagos leírási kulcs 14% 1. feladat Számítsa ki a terv évi adózás előtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következő információk segítségével! Bázis időszak adatai: tárgyi eszközök bruttó értéke 380 000 eft átlagos leírási

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Tényezőkre bontás) 1. feladat

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Tényezőkre bontás) 1. feladat . feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Megnevezés mennyiségi egység terv tény Termelés db 2 Fajlagos anyagfelhasználás kg/db 8, 9, Anyag egységár Ft/kg 25,, Fajlagos munkaórafelhasználás

Részletesebben

Az eredmény elemzés szakaszai. Eredményelemzés

Az eredmény elemzés szakaszai. Eredményelemzés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Az eredmény elemzés szakaszai Eredményelemzés I szakasz /Tervezés/ II szakasz Végrehajtás Cél

Részletesebben

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. . feladat Egy vállalkozás termelésérõl az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség elõzõ év tárgy év elõzõ év tárgy év elõzõ év tárgy év "A" termék 5 96 4 8 "B" termék

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés)

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés) Gyakorló feladatok a Kontrolling alajai tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség előző év tárgy év előző év tárgy év

Részletesebben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben Bevezető feladat Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben A vállalkozás a tárgyidőszakban A és B típusú terméket gyártott. A tárgyidőszakkal kapcsolatban a következő információkat ismeri: A termék

Részletesebben

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV 1 1. FELADAT: Gazdasági kalkuláció Egy vállalkozás tevékenységéhez tartozó egyik üzem adatai a következők: (Az üzemben

Részletesebben

Feladat: Határozza meg az értékcsökkenési leírás várható értékét a 20X6. évre!

Feladat: Határozza meg az értékcsökkenési leírás várható értékét a 20X6. évre! 1. feladat A terv szerinti értékcsökkenési leírás bázis időszaki összege 55.000 eft. A tervévben két aktiválás várható. Az egyik esetben március 31én egy ingatlan aktiválása várható, melynek bruttó értéke

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Minőség

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Minőség Gyakorló feladatok a Komlex elemzés tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termelőfolyamatának minősége a következőkéen alakult: Megnevezés Termelés vezértermékben (db Selejt (db terv tény terv tény I. sz.

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat 1. feladat Egy vállalkozás 1.000 darab terméket állít elő. Az eladási ár 25.000 Ft/db. A közvetlen költség 10.000 eft, a közvetett költségek összege 10.000 eft, amelyből elvileg felosztható 2.000 eft.

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó 1. feladat Egy vállalkozás három termelőrészleggel (T1, T2, T3) és két szolgáltatórészleggel (S1, S2) S1 21 000 eft S2 18 000 eft T1 30 000 eft T2 22 000 eft T3 50 000 eft összesen 141 000 eft Határozza

Részletesebben

Tevékenység költségei

Tevékenység költségei Tevékenység költségei Kiadás, ráfordítás, költség Kiadás: minden kifizetés, amely csökkenti a pénzeszközöket Ráfordítás: A vállalkozás eredményét csökkenti. Költség: a költség a tevékenység/termelés során

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014 II. félév 1. feladat (lekötött tartalék meghatározása, osztalékkal kapcsolatos számítások, saját tőke mérlegrészlet

Részletesebben

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK

1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK 1. gyakorló feladat ESZKÖZÖK A. BEFEKTETT ESZKÖZÖK 846.663 952.892 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 31.343 23.945 1. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2. Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 3. Vagyoni értékû

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Minõség

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Minõség Gyakorló feladatok a Komlex elemzés tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termelõfolyamatának minõsége a következõkéen alakult: Megnevezés Termelés vezértermékben (db Selejt (db terv tény terv tény I. sz.

Részletesebben

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges A/1 Edutus Főiskola Név:. A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont Dátum..... 30ponttól elégséges A dolgozathoz csak számológép használható! feladat ( 15 p) Az ÉRTÉKESITŐ Kft. főkönyvi kivonatából az eredményszámlák

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló a vállalkozás megnevezése a vállalkozás címe, telefonszáma 2011 évi Egyszerűsített éves beszámoló Éves zárómérleg P.H. 1 1 Egyszerűsített éves beszámoló MÉRLEGE "A" változat ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) Időszak:

Részletesebben

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium 1. Feladat Egy vállalat néhány éve alapanyagot vásárolt, amelynek beszerzési értéke 100 000 forint volt. Az alapanyag felhasználásával gyártott termékre nincs kereslet, egy vevő kivételével, aki az általa

Részletesebben

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással) " A " változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m.

Éves beszámoló eredménykimutatása (összköltség eljárással)  A  változat. (adatok ezer forintban) Előző év(ek) módosítása i. Sorszá m. 6.) Határozza meg az eredménykimutatás célját! Ismertesse az eredmény- megállapítás módjait, az A változat szerint (összköltség és forgalmi költség eljárás)! Részletezze az egyes eredmény kategóriák tartalmát!

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLATOK. Tao

ADÓZÁS GYAKORLATOK. Tao ADÓZÁS GYAKORLATOK Tao Társasági adó A társasági adó A társas vállalkozások (részvénytársaságok, kft-k, bt-k) eredményét terhelő központi költségvetést illető adónem. Közvetlen (direkt), jövedelemadó Magyarországon

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok adatok e Ft-ban

Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok adatok e Ft-ban 1. feladat Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok A tétel megnevezése Tárgy év Terven felüli értékcsökkenés 25 139 Egyéb ráfordítás sorból

Részletesebben

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999.

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. 54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. december 31-én 3 000 eft jegyzett tőkével alakult, amely összeget

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Alapfogalmak, alapszámítások

Alapfogalmak, alapszámítások Alapfogalmak, alapszámítások Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium 1. Vállalati gazdálkodás Gazdálkodás - Gazdaságosság. A gazdálkodás a vállalat számára szűkösen rendelkezésre álló és adott időszakon

Részletesebben

Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására

Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására Egy vállalkozásnál az önellenőrzés keretében hibát tártak fel 2008. március 12-én (a 2007. évi mérlegkészítés napját megelőzően).

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (10 pont) Egy tárgyi eszközről a következő információkkal rendelkezik: Bruttó érték 15 000 000

Részletesebben

EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL A változat

EREDMÉNYKIMUTATÁS ÖSSZKÖLTSÉG ELJÁRÁSSAL A változat I. Feladatcsoport Saját részvények, saját üzletrészek névértéke: 19.360.000 / 0,88 = 22.000.000 Állományváltozás = Zárókészlet Nyitókészlet 91.576.000 38.365.000 = + 53.211.000 Az állományváltozás Követel

Részletesebben

1 1 9 3 1 5 5 5 4 7 1 1 1 1 4 0 4 Statisztikai számjel. Szarvas Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 5540 Szarvas, Kossuth Lajos u. 64.

1 1 9 3 1 5 5 5 4 7 1 1 1 1 4 0 4 Statisztikai számjel. Szarvas Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 5540 Szarvas, Kossuth Lajos u. 64. 1 1 9 3 1 5 5 5 4 7 1 1 1 1 4 0 4 Statisztikai számjel 0 4 1 0 0 0 1 5 5 4 Cégjegyzék száma Szarvas Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 5540 Szarvas, Kossuth Lajos u. 64. 2008. év 12. 31. es beszámoló

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló A EREDMÉNYKIMUTATÁSA (összköltség eljárással) adatok E Ft-ban

Egyszerűsített éves beszámoló A EREDMÉNYKIMUTATÁSA (összköltség eljárással) adatok E Ft-ban 2 4 7 3 4 1 9 0 4 7 5 9 1 1 3 1 0 Statisztikai számjel 1 0-0 9-0 3 4 2 7 4 3 1 Cégjegyzék száma Az üzleti év mérlegfordulónapja: 2013. 12. 31. (év, hó, nap ) Egyszerűsített éves beszámoló A EREDMÉNYKIMUTATÁSA

Részletesebben

I. Feladatcsoport megoldása:

I. Feladatcsoport megoldása: I. Feladatcsoport megoldása: 1. feladatrész: Hiányzó adatok meghatározása: 1191. Alapítás-átszervezés értékcsökkenése: Lekötött tartalék 26.900.000,-- Kísérleti fejlesztés nettó értéke - 4.302.000,-- Saját

Részletesebben

07-09-003060 6 Cégjegyzék száma. "A" EREDMÉNYKIMUTATÁS (összköltség eljárással) 2012. december 31. adatok E Ft-ban

07-09-003060 6 Cégjegyzék száma. A EREDMÉNYKIMUTATÁS (összköltség eljárással) 2012. december 31. adatok E Ft-ban 6 1 1 Belföldi értékesítés nettó árbevétele 483 989 846 779 2 2 Exportértékesítés nettó árbevétele 3 I. Értékesítés nettó árbevétele (01+02) 483 989-846 779 4 3 Saját termelésű készletek állományváltozása

Részletesebben

Mennyi az üzleti eredmény? 3600e 3180e. A gép eladása: 961 311 467 861 800e 800e 200e (áfa)

Mennyi az üzleti eredmény? 3600e 3180e. A gép eladása: 961 311 467 861 800e 800e 200e (áfa) I Számvitel 1/6 PallasSzámvitel feladatok Fogy ár: 960 Ft Feladat: Gépbeszerzés: 3600000 Ft Aktiválás: 2003.05.31 Leírási kulcs: 20% lineáris Értékesítése: 2007. nov.1 Leírása: Évi ÉCS-leírás 3600*0,2=

Részletesebben

A tétel megnevezése 2007.12.31 2008.12.31. a b d d

A tétel megnevezése 2007.12.31 2008.12.31. a b d d 1.2.4.6.4.7.8.0./5.1.9.0./1.1.4/0.1. Statisztikai jel 01-10-044336 Cégjegyzék 0.1 BMSK Beruházási, Mőszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. MÉRLEG - 2008.01.01.- 2008.12.31. MÉRLEG

Részletesebben

60A A kockázati tőkealap adatai - Források

60A A kockázati tőkealap adatai - Források 60A A kockázati tőkealap adatai - Források 001 60A1 Saját tőke 002 60A11 Jegyzett tőke 003 60A12 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (-) 004 60A13 Tartalék 005 60A131 Lekötött tartalék 006 60A132 Értékelési

Részletesebben

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők:

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: Példa az eredménykimutatáshoz Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: (adatok ezer Ft-ban) 1. Késztermék értékesítés ellenértéke ÁFÁ nélkül 100.000 2. Vevő által el nem ismert

Részletesebben

Statisztikai számjel: 23024216-6420-114-01 Cégjegyzék szám: 01-10-046833. BVK Holding Zrt. MÉRLEG Eszközök (aktívák)

Statisztikai számjel: 23024216-6420-114-01 Cégjegyzék szám: 01-10-046833. BVK Holding Zrt. MÉRLEG Eszközök (aktívák) MÉRLEG Eszközök (aktívák) 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+18. sorok) 55 999 937-103 742 764 02. I. IMMATERIÁLIS JAVAK (03. - 09. sorok) 2 029-3 942 03. Alapítás- átszervezés aktivált értéke - - 04.

Részletesebben

Az eredmény a kereskedelmi vállalkozásoknál

Az eredmény a kereskedelmi vállalkozásoknál Az eredmény a kereskedelmi vállalkozásoknál Hozam: az adott időszak alatt értékesített áruk számlázott nettó ellenértéke (értékesítés nettó árbevétele) Ráfordítás: az értékesítés érdekében felmerült közvetlen

Részletesebben

www.szamviteltanar.hu

www.szamviteltanar.hu ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 200X. december 31. adatok E Ft-ban Sorszám A tétel megnevezése Előző év Előző év(ek) módosításai Tárgyév a b c d e 1 A. Befektetett eszközök 2 I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. "A" változat

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. A változat A vállalkozás neve: A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. Éves Beszámoló Beszámolási időszak: 2005. január 1. - Előző időszak: 2004. január 1. - 2004. december 31. Beszámoló készítés oka: Normál,

Részletesebben

Megnevezés 2007 2008

Megnevezés 2007 2008 Vagyon Tartósan befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök / Eszközök összesen Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Tárgyi eszközök fedezettsége Saját tőke / Tárgyi

Részletesebben

Megnevezés 2009 2010

Megnevezés 2009 2010 Vagyon Tartósan befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök / Eszközök összesen Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Tárgyi eszközök fedezettsége Saját tőke / Tárgyi

Részletesebben

Megnevezés 2006 2007

Megnevezés 2006 2007 Vagyon Tartósan befektetett eszközök aránya Befektetett eszközök / Eszközök összesen Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Tárgyi eszközök fedezettsége Saját tőke / Tárgyi

Részletesebben

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük.

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. ESZKÖZÖK (aktívák) Előző év Tárgyév A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 79 260 72 655 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 10

Részletesebben

Tárgy : Szentes Városellátó Nkft. 2015. I. negyedéves beszámolója Témafelelős: Varga Sándor Mell. : 2015 I. negyedéves mérleg Ikt. sz.

Tárgy : Szentes Városellátó Nkft. 2015. I. negyedéves beszámolója Témafelelős: Varga Sándor Mell. : 2015 I. negyedéves mérleg Ikt. sz. Szentes Városellátó Nonprofit Kft. 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Tárgy : Szentes Városellátó Nkft. 2015. I. negyedéves beszámolója Témafelelős: Varga Sándor Mell. : 2015 I. negyedéves mérleg Ikt. sz. :

Részletesebben

Hungarian Interim Management Kft. 1122 Budapest, Ráth György utca 54. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ. 2009. évről 2009. január 1-2009. december 31.

Hungarian Interim Management Kft. 1122 Budapest, Ráth György utca 54. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ. 2009. évről 2009. január 1-2009. december 31. 1122 Budapest, Ráth György utca 54. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ 2009. évről 2009. január 1-2009. december 31. "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) Sor- A tétel megnevezése Előző év Előző év(ek) Tárgyév 01.

Részletesebben

DÉKÁ KFT. Statisztikai számjel. Cégjegyzékszám. MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok eft-ban. Előző év(ek) módosításai. Előző év. A tétel megnevezése

DÉKÁ KFT. Statisztikai számjel. Cégjegyzékszám. MÉRLEG Eszközök (aktívák) adatok eft-ban. Előző év(ek) módosításai. Előző év. A tétel megnevezése 0 1-0 9-9 8 0 0 7 5 1 1 MÉRLEG Eszközök (aktívák) (ek) A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK (I.+II.+III. sorok) 3 612 3 439 I. IMMATERIÁLIS JAVAK (1-7. sorok) 2 000 2 000 1 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 2 Kísérleti

Részletesebben

Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok adatok e Ft-ban

Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok adatok e Ft-ban 1. feladat Állítsa össze a vállalkozás cash flow-kimutatását és értékelje a kapott adatokat! Tájékoztató adatok A tétel megnevezése Tárgy év Terven felüli értékcsökkenés 25 139 Egyéb ráfordítás sorból

Részletesebben

Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület. 1013 Budapest, Pauler utca 11. 2011.01.01-2011.12.31

Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület. 1013 Budapest, Pauler utca 11. 2011.01.01-2011.12.31 1013 Budapest, Pauler utca 11. 2011.01.01-2011.12.31 A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek Egyszerűsített éves beszámolója Kelt: Budapest 2012.április 21. egyéb szervezet vezetője Statisztikai

Részletesebben

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ 1. Feladat SZÁMVITEL ALAPJAI Cash Flow példa Mérlegadatok: Bázis Tárgy Befektetett eszközök: Ingatlanok: 375 476 Műszaki berendezések: 340 292 Szellemi termékek: 510 400 Forgóeszközök: Készletek: 420 350

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ I. Feladatcsoport 1. Feladatrész megoldása: 117. tartós részesedések értékhelyesbítése: Mivel csak ez az egy értékhelyesbítés van, ezért az összeg megegyezik a 4171. Értékhelyesbítés értékelési tartaléka

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI Money makes the world go around A pénz forgatja a világot A pénzügyi tevékenység tartalma a pénzügyek a vállalati működés egészét átfogó tevékenységi kört jelentenek,

Részletesebben

Eredménykimutatás 2014.

Eredménykimutatás 2014. 1 1 1 0 9 0 0 0 0 1 5 0 1 1 3 0 7 Statisztikai számjel 0 7-0 9-0 0 3 0 6 2 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése Pálhalmai Agrospeciál Kft. a vállalkozás címe, telefonszáma 2407 Dunaújváros, Pálhalma

Részletesebben

Cégjegyzék szám

Cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: A beszámoló: Lehet például: Üzleti év Időszak Keltezés helye dátuma 1 1 9 9 0 7 7 8 7 2 2 0 1 1 4 0 6 0 6-1 0-0 0 0 2 7 9 Előtársasági beszámoló

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Formai jellemzõk. Eredménykategóriák. Tartalmi jellemzõk. Az eredménykimutatás fajtái

Az eredménykimutatás. Formai jellemzõk. Eredménykategóriák. Tartalmi jellemzõk. Az eredménykimutatás fajtái Üzleti számvitel XXI. Elõadás Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Az eredménykimutatás Számviteli

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái.

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Üzleti számvitel Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor Az eredménykimutatás Számviteli okmány

Részletesebben

A vállalattal kapcsolatban lévık

A vállalattal kapcsolatban lévık Az éves beszámoló és a vállalati eredmény elemzése Gazdasági elemzés 4. alkalom Budaházy György Az elemzés szükségessége A vállalkozás helyzetének, fejlıdésének a megítélése évenként a teljesítmény megállapítása.

Részletesebben

Éves beszámoló 2013. december 31.

Éves beszámoló 2013. december 31. 2465481-1412-113-3 Statisztikai számjel 3-9- 126499 Cégjegyzék száma Adorján-Tex Kft. 63 Kalocsa Szent István király út 26. Éves beszámoló Keltezés: 214. április 25. 2465481-1412-113-3 1/6. oldal "A" MÉRLEG

Részletesebben

IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT

IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 2015. 07. 02. ELEKTRONIKUS BESZÁMOLÓ PORTÁL NYOMTATÓBARÁT VERZIÓ IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 15EB 02 15EB 15EB/A 15EB/M/A1 15EB/M/A2 15EB/E

Részletesebben

Mérleg "A" betű római arab Megnevezés Megnevezések módosulásai

Mérleg A betű római arab Megnevezés Megnevezések módosulásai Mérleg "A" A Befektetett eszközök A I Immateriális javak A I 1 Alapítás-átszervezés aktivált értéke A I 2 Kísérleti fejlesztés aktivált értéke A I 3 Vagyoni értékű jogok A I 4 Szellemi termékek A I 5 Üzleti

Részletesebben

ÖSSZKÖLTSÉG TÍPUSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ( A VÁLTOZAT)

ÖSSZKÖLTSÉG TÍPUSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ( A VÁLTOZAT) ÖSSZKÖLTSÉG TÍPUSÚ EREDMÉNYKIMUTATÁS ( A VÁLTOZAT) 01. Belföldi értékesítés nettó árbevétele 02. Exportértékesítés nettó árbevétele I. Értékesítés nettó árbevétele (01+02) 03. Saját termelésű készletek

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló MÉRLEGE "A" változat

Egyszerűsített éves beszámoló MÉRLEGE A változat Statisztikai számjele: 18474244-6910-131-06 Egyszerűsített éves beszámoló MÉRLEGE "A" változat Az üzleti év mélegfordulónapja: 2014. december 31. Adatok ezer Ft-ban ESZKÖZÖK (ek) módosításai Tárgyév 01.

Részletesebben

55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/4-12/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. február 17. 13.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Média Unió Közhasznú Alapítvány. 2012.12.31.-i mérleg fordulónapi EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ

Média Unió Közhasznú Alapítvány. 2012.12.31.-i mérleg fordulónapi EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ 5 5 2 1 8 1 3 3 5 5 2-1 - 4 1 adó száma 2012.12.31.-i mérleg fordulónapi EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A mérleg főösszege: 33.740 eft; a saját tőke összege: 33.239 eft, a mérleg szerinti eredmény: 30.923

Részletesebben

Vígszínház Nonprofit Kft

Vígszínház Nonprofit Kft 2 3 3 9 5 8 1 9-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 6 3 6 4 5 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: címe: 1137 Budapest, Szent István krt 14. 2016.december 31 ÉVES BESZÁMOLÓ. Cg-01-09-963645

Részletesebben

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT GYULA, Szent László u Eves beszámoló

GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT GYULA, Szent László u Eves beszámoló 0 GYULAI KÖZÜZEMI NONPROFIT KFT 5700. GYULA, Szent László u. 16. 06-66-362-377, Eves beszámoló 2016 Keltezés: 2017. március 16. ~~--= 1/6. oldal "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2016 december 31 adatok E

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/4-11/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 17. 15.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló 19215422-9120-331-16 Statisztikai számjel ----------------- Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése: PEDAGÓGUS SZAKSZERVEZET A vállalkozás címe, telefonszáma: 5000 Szolnok, Baross út 20. 3/20. 2011.

Részletesebben

Éves beszámoló. 2012. üzleti évről. 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel. 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. 2012. üzleti évről. 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel. 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma 2 3 9 2 1 9 1 7 3 7 0 0 1 1 3 1 3 Statisztikai számjel 1 3 0 9 1 5 6 2 9 2 Cégjegyzék száma a vállalkozás megnevezése Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft a vállalkozás címe, telefonszáma 2030 Érd,

Részletesebben

Éves beszámoló üzleti évről

Éves beszámoló üzleti évről 2 2 2 6 0 3 3 6139257201 Statisztikai jel 0 1-0 9-9 1 9 8 82 Cégjegyzék a KÉZMŰ Fővárosi Kézműipari Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 1147 Budapest, Csömöri út 50-60. Éves beoló 2012. üzleti évről

Részletesebben

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33.

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33. statisztikai számjel cégjegyzék szám Szegedi Sport és Fürdők Kft. 2011. december 31. BESZÁMOLÓ Keltezés: Szeged, 2012.június 08. vállalkozás vezetője (képviselője) PH. MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Statisztikai számjel: Cégjegyzékszám: MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Statisztikai számjel: 1 1 0 0 9 4 2 9-0 2 1 0-1 1 4-0 2 Cégjegyzékszám: 0 2-1 0-0 6 0 0 9 3 MECSEKERDŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság 7623 Pécs, Rét u. 8. 2012. év Éves beszámoló Pécs, 2013. február

Részletesebben

1 0. s z. m e l l é k l e t

1 0. s z. m e l l é k l e t 1. sz. me lléklet Az üzleti év fordulónapja: 214.12.31. Budaörsi Települési Nonprofit Kft. üzletág MÉRLEG eszközök (aktívák) Sorszám tev. Btg egész 1. A. Befektetett eszközök (2.+1.+18.sor) 197 932 2 238

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám:. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. december 5. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló TÁRSADALMI SZERVEZET MEGNEVEZÉSE: MAGYAR ORSZÁGOS HORGÁSZ SZÖVETSÉG TÁRSADALMI SZERVEZET CÍME: 1124 BUDAPEST, KOROMPAI U. 17. Statisztikai számjel: 19815857911252301 Egyszerűsített éves beszámoló 2015.12.31

Részletesebben

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2 0 1 9 8 9 5 0-9 0 0 1-5 7 2-0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-9 1 7 9 0 0 cégjegyzék szám A vállalkozás megnevezése: CENTRÁL SZÍNHÁZ Színházművészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címe: 1065

Részletesebben

Kiegészítő melléklete

Kiegészítő melléklete Statisztikai számjel: 25004582-6312-113-01 Cégjegyzék száma: 01-09-194184 Vállalkozás megnevezése: Direkt36 Újságíró Központ Nonprofit Kft. Vállalkozás székhelye: 1137 BUDAPEST POZSONYI ÚT 10. 2. EM/8

Részletesebben

Ügyfél neve Bookline Magyarország Kft 1 2 6 o 2 1 8 o 5 2 4 7 1 1 3 o 1 Statisztikai számjel Mérlegkészítés helye Budapest

Ügyfél neve Bookline Magyarország Kft 1 2 6 o 2 1 8 o 5 2 4 7 1 1 3 o 1 Statisztikai számjel Mérlegkészítés helye Budapest Ügyfél neve Bookline Magyarország Kft 1 2 6 o 2 1 8 o 5 2 4 7 1 1 3 o 1 Statisztikai számjel Mérlegkészítés helye Budapest Mérlegzárás éve 2005 o 1 - o 9-6 9 4 4 4 2 Cégjegyzék szám Mérlegzárás dátuma

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: /2015. MK/HU KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. március 17. 08 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm.

Részletesebben

Éves beszámoló. a 2012. üzleti évről

Éves beszámoló. a 2012. üzleti évről 2 1 9 2 5 2 2 1 7 2 1 9 5 7 2 0 1 0 1-0 9-8 9 0 7 1 0 Cégjegyzék száma Statisztikai számjel a vállalkozás megnevezése KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. a vállalkozás címe, telefonszáma 1119

Részletesebben

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Éves beszámoló összeállítása I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások Fogalmi

Részletesebben

ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE

ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE ESZKÖZÖK (aktívák) ÜZLETI TERV 2014. ÉVRE Tervadat 2014.év 01. A. Befektetett eszközök (02.+10.+17.) 739 644 712 382 703 558 02. I. Immateriális javak (03.-09.) 15 846 12 883 23 858 03. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 2014.2.25. ELEKTRONIKUS BESZÁMOLÓ PORTÁL - NYOMTATÓBARÁT VERZIÓ KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM CÉGINFORMÁCIÓS ÉS AZ ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁSBAN KÖZREMŰKÖDŐ SZOLGÁLAT 13EB-02 13EB 13EB/A 13EB/M/A1

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

Nextent Informatika Zrt.

Nextent Informatika Zrt. 1 3 5 2 2 2 2 5 6 2 2 1 1 4 1 1-1 - 4 5 2 6 a vállalkozás megnevezése 1112 Budapest, Facsemete u. 1/5 a vállalkozás címe 27. évi ÉVES BESZÁMOLÓ Budapest, 28. május 6. 1 3 5 2 2 2 2 5 6 2 2 1 1 4 1 1-1

Részletesebben

2015. I. féléves beszámoló

2015. I. féléves beszámoló 1 3 8 1 2 2 0 3 5 8 2 9 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 5 5 3 1 Cégjegyzék száma Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. a vállalkozás megnevezése 1022 Budapest, Törökvész út 30/a a vállalkozás címe,

Részletesebben

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben