Klinikai immunológia és reumatológia Minimumkérdések. Klinikai immunológia

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klinikai immunológia és reumatológia Minimumkérdések. Klinikai immunológia"

Átírás

1 Klinikai immunológia és reumatológia Minimumkérdések Klinikai immunológia 1. A poliszisztémás autoimmun betegségek vannak feltüntetve egy kivételével, jelölje meg ezt az egy kivételt! 1. Systhemas lupus erythematosus 2. Rheumatoid arthritis 3. Hashimoto thyreoiditis 4. Polymyositis 5. Sjögren-syndroma Helyes válasz: 3 2. A következő állítások a poliszisztémás autoimmun betegségekre jellemzők egy kivételével, jelölje meg ezt az egy kivételt! a. Nőkön fordulnak elő gyakrabban b. Steroid gyulladásgátlók jó hatásúak c. Jellemző a családi halmozódás d. Az ízületeket ritkán érinti a folyamat Helyes válasz: d 3. A poliszisztémás autoimmun betegségekre jellemző tulajdonságok vannak feltüntetve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Genetikai hajlam áll a háttérben 2. Külső tényezők hozzájárulnak a betegség kiváltásához 3. Hullámzó lefolyást mutatnak 4. Igen nagyfokú klinikai heterogenitással jellemezhetők 5. Az idősebb életkorban gyakoribb az előfordulásuk (60 év fölött) Helyes válasz: 5 4. A felsorolt poliszisztémás autoimmun betegségek közül a leggyakrabban előforduló kórképet jelölje meg: 1. Systemas lupus erythematosus 2. Kevert kötőszöveti betegség (MCTD) 3. Dermatomyositis 4. Progressiv systemas sclerosis 5. Rheumatoid arthritis Helyes válasz: 5 5. Melyik immunológiai vizsgálómódszer nem alkalmas immunkomplex mechanizmusú szisztémás autoimmun betegség aktivitásának követésére: 1. Autoantitest titer mérés 2. Komplement aktivitás mérés 3. LE sejtjelenség vizsgálat 4. Immunkomplex szint mérés Helyes válasz: 3

2 6. Melyik effektor mechanizmus nem játszik lényeges szerepet szisztémás autoimmun betegségek patomechanizmusában: 1. IgE mediálta folyamat 2. Antitest + komplement mediálta citotoxicitás 3. Immunkomplex lerakódás 4. T-sejtes citotoxicitás Helyes válasz: 1 7. Az immunkomplex lerakódás legfrekventáltabb helye (egy választ jelöljön meg): a. Bőr b. Vese c. Plexus chorioideus d. Tüdő 8. Melyik autoimmun betegség esetén leggyakoribb a lymphoma jelentkezése? 1. Sjögren-szindróma 2. Hashimoto-thyreoiditis 3. Kevert kötőszöveti betegség 4. Progresszív szisztémás sclerosis Helyes válasz: 1 9. Az antifoszfolipid szindrómában a következő klinikai tünetek fordulnak elő egy kivételével, ezt a kivételt jelölje meg! 1. Vérzékenység 2. Thrombopenia 3. Ismétlődő vetélések 4. Thrombózis készség fokozódás Helyes válasz: Mely felsorolt exogén faktorok játszhatnak lényeges szerepet a poliszisztémás autoimmun betegségek etiopatogenezisében? a. Gyógyszerek b. Ionizáló sugárzás c. Napsugárzás d. Vírusfertőzések Helyes válasz: a, b, c, d 11. Milyen a nemek érintettségének jellemző aránya szisztémás autoimmun betegségekben? a. Férfiaknál gyakoribb b. Nőknél gyakoribb c. Mindkét nemben egyforma

3 12. Milyen a szisztémás autoimmun betegségek legjellemzőbb kórlefolyása? a. Tartós gyógyulás b. Remissziók és exacerbáciok váltakozása c. Gyors progresszió d. Elkerülhetetlen exitus 13. A felsorolt autoantitestek közül melyiknek nincs diagnosztikus jelentősége szisztémás autoimmun betegségekben? a. anti-dsdns b. kollagén ellenes antitest c. anti-ss-a d. anti-rnp 14. Systemas lupus erythematosust provokáló, kiváltó gyógyszerek vannak feltüntetve egy kivételével, ezt válassza ki: 1. Procainamid 2. Isoniacid 3. Hydralazin 4. TNF alfa gátlók 5. Delagil (hydroxychloroquin) Helyes válasz: Válassza ki azt a két készítményt, melyet systemas lupus erythematosusos betegek hypertoniájának kezelésére nem szívesen alkalmazunk: 1. ACE inhibitor (perindopril) 2. Dopegyt (alfa-metyl-dopa) 3. Ca antagonista (amlodipine) 4. Depressan (Hydralazin készítmények) 5. Béta-blokkoló (bisoprolol) Helyes válasz: 2, A systemas lupus erythematosus aktivitásának megítélésére felhasználható laboratóriumi paraméterek egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Fehérvérsejt szám 2. Akut fázis fehérjék 3. Anti-DNS szint 4. Összkomplement szint 5. Kreatin phosphokinase Helyes válasz: A systemas lupus erythematosus diagnosztikus kritériumait válassza ki a felsoroltakból: 1. Raynaud szindróma 2. Serositisek 3. Arthritis-arthralgia

4 4. Hepatosplenomegalia Helyes válasz: 2, A systemas lupus eryhtematosus diagnosztikai kritériumaként szereplő autoantitesteket válassza ki: 1. Anti-ss DNA 2. Anti-ds DNA 3. Anti-granulocyta antitest 4. Anti-Sm 5. Anti-SSA Helyes válasz: 2, A systemas lupus erythematosus kritériumtüneteit válassza ki a felsoroltakból: 1. Uveitis 2. Szájnyálkahártya fekélyek 3. Anti-SS-A következtében kialakult atrio-ventricularis blokk 4. Fotoszenzitivitás 5. Polymyositis Helyes válasz: 2,4 20. Az immunkomplexek lerakódásának gyakori helyei systemas lupus erythematosusban egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Bőr 2. Vese glomerulusok 3. Vese tubulusok bazális membránja 4. Ízületi synovia 5. Pajzsmirigy bazális membrán Helyes válasz: A lupus nephritis szövettani osztályozásába tartozók egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Focalis glomerulonephritis 2. Membranosusos glomerulonephritis 3. Membranoproliferativ glomerulonephritis 4. Mikroszkópos polyarteritis 5. Mesangioproliferativ nephritis 22. A systemas lupus erythematosus (SLE) klinikai alcsoportjait tüntettük fel egy kivételével, melyet jelöljön meg! 1. Időskori SLE 2. Neonatalis SLE 3. Gyógyszer indukálta SLE 4. Lupus nephritis Helyes válasz:4

5 23. Az egypetéjű ikrek közül az egyik systemas lupus erythematosusos (SLE-s) beteg. Mi a valószínűsége annak, hogy a másik is SLE-s lesz? A helyes választ jelölje meg! % % % % % Helyes válasz: Melyek jellemzőek subacut cutan lupus erythematosusra (SCLE) az alábbiak közül? a. Súlyos nephropathia vagy neuropsychiátriai tünetek b. Fényérzékenység c. Myositis d. Anti-SS-A pozitivitás e. Anti-Sm pozitivitás, d 25. Mely systemas lupus erythematosus (SLE) variánsra jellemző az anti-hiszton antitest pozitivitás? a. Neonatalis b. Gyógyszer-indukált c. Időskori d. SCLE 26. Mely elváltozások nem fordulnak elő systemas lupus erythematosusban? a. Myelitis transversa b. Paralysis progressiva c. Amyotrophias lateral sclerosis d. Mononeuritis multiplex, c 27. Melyik a legkedvezőtlenebb prognózisú systemas lupus erythematosusos nephropathia? a. Membranosus proliferativ vagy sclerotisaló b. Diffúz mesangialis c. Diffúz membranoproliferativ Helyes válasz: c 28. Milyen festődési mintázat jellemző systemas lupus erythematosusban indirekt immunfluoreszcenciával végzett antinuclearis factor ( ANF) vizsgálat esetén? a. Anticentromer típusú b. Pettyes c. Homogén d. Foltos e. Nucleolaris Helyes válasz: c

6 29. Melyek a legjellemzőbb autoantitestek systemas lupus erythematosusban? a. Anti-RNP b. Anti-ds DNA c. Reuma faktor d. Anti-Sm e. Anti-SS-A, d 30. A progresszív szisztémás sclerosisra jellemző elváltozások vannak feltüntetve egy kivételével. Ezt a kivételt jelölje meg: a. A kórképben pulmonalis fibrózis gyakran fordul elő b. Antinuclearis autoantitestek 90 % körüli gyakorisággal észlelhetők a betegek szérumában c. A kórképhez gyakran társul chronicus aktív hepatitis d. Az oesophagus alsó szakaszának dysmotilitása gyakran jelentkezik e. Raynaud syndroma gyakori a kórképben Helyes válasz: c 31. Progresszív szisztémás sclerosis jellegzetességeit tüntettük fel, egy kivétellel. Válassza ki a helytelen állítást! a. Súlyos capillaris endothel laesióval jár b. A betegek közel 90%-ban Rayanud syndromaval kezdődik a betegség c. Antinuclearis és egyéb autoantitestek előfordulása igen gyakori d. Remissziókkal és exacerbatiókkal tarkított, hullámzó lefolyású megbetegedés Helyes válasz: d 32. Progresszív szisztémás sclerosis gyógykezelésében az alábbiakat használjuk egy kivételével: a. a vascularis tünetek lehetőség szerinti befolyásolása (Ca antagonisták, stb) b. a beteg psychés vezetése c. scleroderma renális krízis esetén angiotensin convertase inhibitorok alkalmazása d. tartós corticosteroid kezelés Helyes válasz: d 33. A Sjögren-szindróma előfordulási gyakoriságát válassza ki: 1. 0,01 % 2. 0,1 % 3. 1 % 4. 5 % Helyes válasz: A Sjögren-szindrómára jellemző immunológiai elváltozásokat soroltuk fel egy kivételével. Válassza ki a kivételt! 1. Reumatoid faktor pozitivitás 2. Antinukleáris antitest pozitivitás 3. Anti-SS-A autoantitest pozitivitás 4. Anti-synthetase ellenanyag pozitivitás

7 35. Sjögren-szindrómás beteg kisnyálmirigy biopsziás anyagának szövettani vizsgálata során megtalálható sejtek, amelyek a lokális elváltozásokat idézik elő egy kivételével. Válassza ki a kivételt! 1. CD4+ T-lymphocyták 2. DR pozitív macrophagok 3. Plazmasejtek 4. Eosinophil sejtek 36. A Sjögren-szindrómához leggyakrabban társuló tumorféleséget válassza ki: 1. Hodgkin-kór 2. Pancreas rosszindulatú daganata 3. Kaposi sarcoma 4. Non-Hodgkin lymphoma 5. Parotis carcinoma 37. A Sjögren-szindrómás betegek laboratóriumi eltérései vannak feltüntetve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Akut fázis fehérjék felszaporodása 2. Anaemia 3. Thrombopenia 4. Leukopenia 5. Alkalikus phosphatase emelkedés Helyes válasz:5 38. A Sjögren-szindróma keletkezésével kapcsolatba hozható vírusok vannak feltüntetve egy kivételével, ezt a kivételt válassza ki: 1. HTLV I. vírus 2. EB vírus 3. Herpesvirusok 4. Hepatitis B vírus 39. A Sjögren-szindróma extraglandularis tüneteit soroltuk fel egy kivételével. Válassza ki a kivételt! 1. Myositis 2. Vasculitis 3. Polyarthritis 4. Insulin dependens diabetes 40. A Sjögren-szindróma glandularis tünetei vannak felsorolva egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Pharyngitis-bronchitis sicca 2. Stomatitis sicca 3. keratoconjunctivitis sicca 4. Pyelitis

8 5. Atrophiás gastritis 41. A primer Sjögren-szindróma extraglandularis tüneteit soroltuk fel egy kivételével, ezt a kivételt válassza ki! a. Vasculitis b. Polyarthritis c. Lymphadenopathia d. Xeroderma Helyes válasz: d 42. Mely autoantitestek pozitivitása jellegzetes primer Sjögren-szindrómára? a. Anti-DNA b. Anti-SS-A c. Anti-SS-B d. Anti-Sm, c 43. Mikor beszélünk secunder Sjögren-szindrómáról? Válassza ki a helyes állítást! a. Ha a Sjögren-szindróma tünetei második betegségként alakulnak ki b. Ha a Sjögren-szindróma tünetei egyéb poliszisztémás autoimmun betegségben szenvedő betegen alakulnak ki c. Ha a Sjögren-szindróma tünetei csak hiányos formában vannak jelen d. Ha a keratoconjunctivitis siccat egyéb szemészeti betegség előzte meg 44. A secunder Sjögren-szindróma kialakulása milyen következményekkel járhat? Válassza ki a helyes állítást! a. Nem lényeges, mert az alapkezelés nem változik b. Bizonyos poliszisztémás autoimmun betegséggel társulva fokozódik a Sjögren-szindróma extraglandularis tüneteinek gyakorisága c. Lényegtelen, mert az "alapbetegség" prognózisára nincs hatása 45. A Sjögren-szindróma diagnosztizálásában használatos teszteket soroltuk fel egy kivételével, melyet válasszon ki! a. Schirmer próba b. Sialometria c. Ajakbiopszia d. Izombiopszia Helyes válasz: d 46. A kevert kötőszöveti betegség (MCTD ) kezdetének átlagos időpontját jelölje meg: év év év

9 év év Helyes válasz: A kevert kötőszöveti betegség kritérium tünetei vannak felsorolva egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Raynaud jelenség 2. Duzzadt kéz, ujjak 3. Myositis 4. Oesophagus dysmotilitás 5. Xerostomia Helyes válasz: A kevert kötőszöveti betegségben leggyakrabban előforduló autoantitest pozitivitást jelölje meg! 1. Anti-Sm 2. Anti-ds-DNA 3. Anti-Jo 4. Anti-SS-B 5. Anti-U1 RNP Helyes válasz: A kevert kötőszöveti betegségben szenvedő betegek lehetséges leggyakoribb halálokai vannak feltüntetve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Opportunista fertőzés 2. Jobb szívfél elégtelenség 3. Idegrendszeri tünetek 4. Hasnyálmirigy gyulladás 5. Veseelégtelenség 50. A kevert kötőszöveti betegség tüneteinek kialakításában résztvevő poliszisztémás autoimmun betegségek vannak megjelölve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Systemas lupus erythematosus 2. Rheumatoid arthritis 3. Progressiv systemas sclerosis 4. Sjögren-szindróma 51. A kevert kötőszöveti betegség tüdőben megfigyelhető elváltozásait soroltuk fel egy kivételével, melyet jelöljön meg! 1. Interstitialis gyulladásos infiltráció 2. Pulmonalis hypertensio 3. A pulmonalis erek endothel proliferációja és occlusiója 4. Idült bronchitis

10 52. Melyik mellékhatás nem jellemző a Methotrexatra? a. Vesekárosodás b. Tüdő infiltratio c. Csontvelő depresszió d. Májfibrosis Helyes válasz: a 53. Melyik gyógyszert választaná vasculitissel szövődött Sjögren szindróma kezelésére? a. Arany b. Cyclophosphamid c. Chloroquin d. Sulfasalazin 54. Anti SS-A, anti-ss-b autoantitest jelenléténél a polymyositis/dermatomyositis, mely más autoimmun betegséggel társulhatott? a. Progressiv systemas sclerosis b. Sjögren-szindróma c. Crohn betegség d. Rheumatoid arthritis 55. Polymyositis/dermatomyositis kezelése során a Cyclosporin A-t milyen dózisban alkalmazzuk? a. 2-5 mg/kg/nap b. 2-5 ng/kg/nap c. 2-5 ug/kg/nap d mg/kg/nap Helyes válasz: a 56. A nem differenciált collagenosis (NDC) klinikai tünetei vannak feltüntetve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Arthritis-arthralgia 2. Pleuritis 3. Raynaud jelenség 4. Renalis tubularis acidosis 5. Hypersensitiv vasculitis 57. A nem differenciált collagenosishoz társulható laboratóriumi eltéréseket soroltuk fel egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Vörösvértest süllyedés fokozódása 2. Gammaglobulin szint növekedése 3. Izolált IgA hiány 4. Immunkomplex szint emelkedése 5. Rheumatoid faktor jelenléte

11 Helyes válasz: A vasculitisben szereplő sejtes elemek vannak feltüntetve egy kivételével, e sejt jelenléte nem jellemző, ezt jelölje meg: 1. Lymphocyták 2. Granulocyták 3. Plazmasejtek 4. Epitheloid sejtek 5. Basophilek Helyes válasz: 5 59.Az ún. primer vasculitises csoportba tartozó kórképek vannak feltüntetve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Polyarteritis nodosa 2. Eosinophyl granulomatosis polyangiitissel (Churg-Strauss syndroma) 3. IgA vasculitis (Schönlein-Henoch-kór) 4. Hepatitis B által előidézett nekrotizáló vasculitis 5. Granulomatosis polyangiitissel (Wegener) 60. Az ún. secunder vasculitiseket soroltuk fel egy kivételével. Válassza ki a kivételt! 1. Vírusfertőzésekhez társult vasculitis 2. Antibiotikumok provokálta vasculitis 3. Macroglobulinaemiához társult vasculitis 4. Óriássejtes vasculitis 61. A vasculitisek kezelésében a legszélesebben, legáltalánosabban alkalmazott citosztatikumot válassza ki: 1. Imuran (azathioprin) 2. Cyclophosphamid 3. Cyclosporin A 4. Leukeran 5. Methotrexat Helyes válasz: A polyarteritis nodosa (PAN) leggyakrabban a felsorolt szerveket érinti egy kivételével, melyet válasszon ki! : 1. Veseérintettség 2. Pajzsmirigyérintettség 3. Perifériás idegrendszeri manifesztáció 4. Testis érintettség Helyes válasz: Az Eosinophyl granulomatosis polyangiitissel (Churg-Strauss syndroma) jellegzetes tüneteit soroltuk fel egy kivételével, ezt válassza ki! 1. Asthma bronchiale

12 2. Eosinophilia 3. Tüdő infiltrációk 4. Vakság, illetve kettőslátás 64. Polymyalgia rheumatica klinikai tüneteit soroltuk fel, az egy kivételt jelölje meg! 1. Idős életkorú nők betegsége 2. Fokozott vörösvérsejt süllyedéssel jár 3. Kisdózisú steroid jó hatású 4. Általában citosztatikum adására van szükség Helyes válasz:4 65. A nekrotizáló vasculitisek kezelésében alkalmazott bázisterápiát válassza ki (egy megjelölése): a. Steroid b. Cyclophosphamid c. Antibiotikumok d. Nem szteroid gyulladáscsökkentők 66. A Takayashu arteritis jellemző klinikai és laboratóriumi leleteit soroltuk fel egy kivételével. Jelölje meg a kivételt! a. Claudicatio b. Gyorsult vörösvértest süllyedés c. Csökkent brachialis arteriás pulzáció d. Anaemia Helyes válasz: d 67. Antineutrophil citoplazmatikus antitestek (ANCA) mely betegségben mutathatók ki leggyakrabban (egy választási lehetőség): a. Colitis ulcerosa b. Vasculitisek c. Uveitisek d. Systemas autoimmun kórképek 68. Cyclosporin A alkalmazása során milyen mellékhatásra nem kell számítanunk? a. nephrotoxicus b. hirsutismus c. leukopenia d. hypertonia Helyes válasz: c 69. Melyik klinikai tünet, manifesztáció nem jellemző Behcet kórra? a. Orális fekély b. Uveitis c. Vénás thrombosis

13 d. Tüdő infiltratio Helyes válasz: d 70. Melyik betegségre nem jellemző erythema nodosum társulása? a. Wegener granulomatosis b. Crohn betegség c. Sarcoidosis d. Behcet kór Helyes válasz: a 71. Pulmonalis fibrosis alakulhat ki a következő okok miatt, egy kivételével. Jelölje meg a kivételt! a. interstitialis fibrotisaló alveolitis következményeként b. nem-immunologiai mechanismusok (pl. krónikus kisvérköri pangás) következtében c. persistáló (endogen vagy exogen) antigén stimuláció következtében d. corticosteroid kezelés után e. bleomycin kezelést követően Helyes válasz: d 72. A Behcet syndroma sajátosságai vannak feltüntetve egy kivételével, ezt jelölje meg: 1. Szájnyálkahártya fekélyek 2. Genitális ulceráció 3. Phlebitis superficialis 4. Granulocyta funkcionális rendellenesség 5. Glutén szenzitivitás Helyes válasz: Az autoimmun adrenalitis autoimmun eredetét alátámasztó tények kombinációját válassza ki: hydroxilase elleni autoantitest pozitivitás 2. Insulin elleni autoantitest pozitivitás 3. Immunkomplex lerakódás az ízületekben 4. Lymphocytás infiltratio a mellékvesében 5. T-cytopenia mutatható ki Helyes válasz: 1, A felsorolt vírusok közül melyek azok, amelyek mint iniciáló ágensek leginkább számításba jönnek az Insulin dependens diabetes mellitus kialakulása során, a helyes kombinációt válassza ki: 1. Mumps 2. Coxsackie B4 3. Rubeola 4. EBV 5. Herpes simplex Helyes válasz: 1, 2, Az autoimmun adrenalitissel gyakrabban társuló egyéb autoimmun betegségek vannak felsorolva egy kivételével (amelyikkel való társulása nem gyakori), ezt jelölje meg:

14 1. Thyreoiditis (immunthyreoiditis) 2. Hypoparathyreoidismus 3. Ovarium működési elégtelenség 4. Anaemia perniciosa 5. Sclerosis multiplex Helyes válasz: Mely bőrtünetek jellemzőek a dermatomyositisre? 1. Gottron jel 2. Heliotrop rash 3. V-jel 4. Sclerodactilia Helyes válasz: 1, 2, Az Anti-szintetáz szindróma jellegzetessége egy kivétellel: 1. arthritis 2. interstitialis tüdőbetegség 3. láz 4. V-jel 78. A Raynaud szindróma diagnosztikájában használatos eljárás egy kivétellel 1. Capillarmicroscopia 2. Laser Doppler 3. Kéz perfúziós szcintigráfia 4. HRCT Helyes válasz: d 79. Az I-es típusú allergiás reakcióra jellemző 1. IgG mediált reakció 2. Th1 limfociták által kiváltott késői típusú gyulladás 3. IgE mediált reakció 4. Klinikailag anaphylaxiás shockban nyilvánulhat meg Helyes válasz: 3, Mely allergia kimutatására javasolt az in vitro diagnosztikai teszt alkalmazása csecsemőknél? 1. tej 2. kivi 3. tojás 4. paradicsom Helyes válasz: 1, Az Anti-szintetáz szindróma jellegzetessége egy kivétellel: 1. anti-jo-1 antitest jelenléte 2. jó prognózis

15 3. myositis 4. mechanikus kéz Helyes válasz: 2

16 REUMATOLÓGIA 1. A köszvény egy szindróma, melyet a.kristályok..lerakódása idéz elő a szövetekben a. mononátrium-urát - reverzibilis (X) b. mononátrium-urát - irreverzibilis c. mononátrium-hidrát - reverzibilis d. mononátrium-hidrát - irreverzibilis 2. A négy kórkép közül melyik nem okoz underexcretor típusú secunder hyperuricaemiát? a. psoriasis b. limfoproliferatív malignus kórkép c. sarcoidosis d. ólommérgezés (X) 3. Melyik enzim működését gátolja a hyperuricaemia kezelésében alkalmazott allopurinol? a. urikáz b. xantin oxidáz (X) c. hipoxantin guanin foszforibozil transzferáz d. hipoxantin reduktáz 4. Bakteriális arthritis gyanúja esetén a legfontosabb teendő: a. Antibiotikum adása b. Ízületi punkció és bakteriológiai vizsgálat (X) c. Rtg vizsgálat d. Az ízület jegelése 5. Reaktív arthritisre hajlamosító immungenetikai eltérés a. A reumafaktor pozitivitás b. Az anti-ccp pozitivitás c. HLA-B27 pozitivitás (X) d. HLA-B7 pozitivitás 6. A Lyme kórra utaló legjellemzőbb bőrtünet a. Psoriasisos plakk b. Erythema exudativum multiforme c. Erythema chronicum migrans (X) d. Dermatitis pustulosa 7. Melyik a 3 leggyakoribb osteoporoticus csonttörés? a. csukló, a csigolya és a csípőtáji törés (femurnyak) (X) b. Csigolya, humerus, radius c. csigolya, femurnyak, ulna d. ulna, femur distalis része, clavicula 8. A calcipeniák diagnosztizálásakor melyik képalkotó eljárásokat használjuk rutinszerűen? 1. MRI 2. CT 3. RTG sugár osteodenzitometriát (DEXA vizsgálatot) (X) 4. izotópscintigraphia

17 9. Mi az osteoporosis " bázisterápiája"? a. A kalcium és a D3 vitamin kezelés (X) b. biológiai terápia c. fájdalomcsillapítók d. nem-steroid gyulladásgátlók 10. Mi osteoporosisban a -2.5 T score érték alatt választható elsővonalbeli kezelés? 1. biológiai terápia denosumab 2. biszfoszfonátok (X) 3. fájdalomcsillapítók 4. nem-steroid gyulladásgátlók 11. Melyik életkorban a leggyakoribb az RA előfordulása? a, b, c, (X) d, > Melyik HLA haplotípusnak van prognosztikai jelentősége RA-ban? a, HLA-DR2 b, HLA-DR4 (X) c, HLA-DR3 d, HLA-DR1 13. Melyik ízület gyulladása nem jellemző RA-ra? a, proximalis interphalangealis (PIP) b, csukló c, nyaki gerinc d, distalis interphalangealis (DIP) (X) 14. Melyik RA-ban a rutinszerűen használt legspecifikusabb autoantitest? a, antifoszfolipid autoantitest b, antinukleáris faktor c, anti-ciklikus citrullinált peptid antitest (anti-ccp) (X) d, rheumatoid faktor 15. Az elsőként választandó bázisterápiás szer RA-ban? a, arany b, D-penicillamin c, cyclosporin A d, methotrexat (X) 16. RA-hoz hasonló tüneteket okozhat, kivéve: a, Reiter-kór b, spondylitis ankylopoetica (X) c, Sjögren-syndroma d, rheumás láz 17. Milyen immunsejtek játszanak kiemelt szerepet a rheumatoid synovitis kialakulásában? A. Eosinophilek B. Hizósejtek

18 C. Macrophagok (X) D. Basophilek 18. Az RA okozta extraarticularis elváltozások egy kivételével: a, generalizált osteoporosis b, vasculitis c, amyloidosis d, Libman-Sacks endocarditis (X) 19. Az ízületi aktivitás korai kimutatására alkalmazott képalkotó eljárás rheumatoid arthritisben: a, összehasonlító kézfelvétel b, csukló MRI (X) c, nyaki gerinc CT d, mellkas röntgen 20. Lehetséges radiológiai eltérések rheumatoid arthritisben, válassza ki a helytelen választ! a, atlantoaxialis subluxatio b, kézfelvételen marginális erosiok, sávos osteoporosis c, kockacsigolya képződése (X) d, femurfej necrosisa 21. A Felty-syndroma klinikai jellemzői egy kivételével: a, a rheumatoid arthritis különleges formája b, splenomegalia, lymphadenopathia, hepatomegalia jellemzi c, rheumatoid faktor általában nem mutatható ki (X) d, perifériás neuropathia, ulcus cruris előfordul 22. A felnőttkori Still-betegség jellemzői, kivéve: a, szeptikus láz b, RF pozitivitás (X) c, splenomegalia d, generalizált lymphadenopathia 23. Mi igaz az alábbiak közül köszvény vonatkozásában? a, primer köszvény hátterében minden esetben speciális enzimdefektus áll b, a köszvényesek 90%-a nő c, a podagra a bokaízület heveny gyulladásos folyamata d, a hyperuricaemia oka a húgysav túltermelése, vagy csökkent kiválasztása (X) 24. Köszvényes ízületi érintettségre nem jellemző a, MTP ízület gyulladása b, lábháti duzzanat c, bokaérintettség d, DIP ízületek fájdalma (X) 25. Melyik ízülete gyullad be gyakran a köszvényes betegnek? 1. A nagylábujj MTP ízülete (X) 2. Sacroiliacalis ízület 3. Temporomandibularis ízület 4. MCP ízületek

19 26. Arthrosisra melyik nem jellemző? a, 40 év feletti életkor b, ízületi mozgások beszűkülése c, specifikus laboreltérések (X) d, osteophyták a röntgenen 27. Arthrosisra jellemző radiológiai eltérések (jelölje meg a helytelen választ!) a, osteophytaképződés b, ízületi rés beszűkülése c, subchondralis cysták d, marginalis erosiók (X) 28. Melyik ízület a leggyakrabban érintett arthrosisban? a, térd (X) b, csukló c, boka d, kéz DIP ízületek 29. Arthrosis gyógyszeres kezelésében melyik nem jön szóba? a, azathioprin (X) b, NSAID c, COX-2 szelektív NSAID d, intraarticularis steroid 30. Melyik az osteoarthrosis gyógyszeres kezelésében az elsőként választandó szer az alábbiak közül? A. Naproxen B. paracetamol (X) C. Celecoxib D. Rofecoxib 31. Hogy hívják a kezek distalis kisízületekre lokalizálódó deformáló arthrosisát? 1. Heberden arthrosis (X) 2. Psoriasisos arthrosis 3. Spondylarthrosis 4. Bouchard arthrosis 32. Mi nem igaz az alábbiak közül arthrosis vonatkozásában? A. 50 év fölött a leggyakoribb mozgásszervi probléma B. primer és szekunder forma különíthető el C. a leggyakoribb primer forma a Heberden arthrosis D. a panaszok a radiológiai eltérések súlyosságától függenek (X) 33. Osteoporosis klinikai megjelenésére nem jellemző a, femurnyaktörés b, compressios csigolyatörés c, lytikus csonteltérések (X) d, testmagasság csökkenése 34. A secundaer osteoporosisok közé tartoznak, kivéve : a, immobilizációs b, malabsorptios

20 c, hormonális d, senilis (X) 35. Milyen biokémiai marker jellemző az osteoblast aktivitásra (csontépítésre)? A. Szérum osteocalcin (X) B. Vizelet pyridinolin keresztkötés C. Vizelet hydroxyprolin D. Szérum foszfát 36. Milyen biokémiai marker jellemző az osteoclast aktivitásra (csontbontásra)? A. Szérum osteocalcin B. Vizelet pyridinolin keresztkötés (X) C. Szérum alkalikus foszfatáz D. Szérum D vitamin szint 37. Szeronegatív spondylarthritisek közé tartoznak, kivéve: a, SPA b, Reiter-kór c, Polymyalgia rheumatica (X) d, Arthritis psoriatica 38. SNSA-ra jellemző lehet, kivéve: a, családi halmozódás b, HLA B27 asszociáció c, sacroileitis d, RF pozitivitás (X) 39. SNSA-ban jelen lehet, kivéve: a, perifériás oligoarthritis b, derékfájás c, enthesitis d, reumás csomó (X) 40. Reiter-kórra jellemző hármas: a, arthritis, pleuritis, episcleritis b, uveitis, coxitis, pericarditis c, arthritis, urethritis, conjunctivitis (X) d, conjunctivitis, dermatitis, balanitis 41. Reiter kór kezelésében szóba jön, kivéve: a, NSAID b, lokális steroid c, colchicin (X) d, methotrexat 42. SPA-ra leginkább jellemző kezdő tünet: a, térdízületi synovitis b, nyugalmi, hajnali derékfájdalom (X) c, nyaki gerinc fájdalom d, kéz kisízületi synovitis

21 43. SPA-ra jellemző genetikai háttér: a, HLA-B27 (X) b, HLA-DR4 c, HLA-A1 d, HLA-DR1 44. Arthritis psoriaticára melyik nem jellemző? A, DIP ízületi érintettség B, dactylitis C, arhritis mutilans D, pillangó erythema (X) 45. Arthropathia társulhat az alábbiakhoz, kivéve: a, colitis ulcerosa b, Crohn betegség c, Whipple kór d, irritabilis bél syndroma (X) 46. Melyik betegségben fontos a mellkaskitérés mérése? 1. SPA (Bechterew kór) (X) 2. Rheumatoid arthritis 3. Köszvény 4. Osteoporosis 47. Hány izoenzimje ismeretes a ciklooxigenáznak (COX)? A. Egy B. Kettő (X) C. Öt D. Négy 48. Mi a legnagyobb előnye a szelektív COX-2 gátlóknak? A. A klasszikus NSAID.eknél hatékonyabbak B. Kevesebb gyomormellékhatást okoznak (X) C. Injekciós formában is jól adagolhatók D. Sohasem okoznak szív-érrendszeri mellékhatást

IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék

IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék A reumatológiai/gyulladásos betegségek felismerése és szövődményei IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék Gyulladásos betegségek

Részletesebben

PDF Compressor Pro. Dr Petrovicz Edina.április.

PDF Compressor Pro. Dr Petrovicz Edina.április. Dr Petrovicz Edina.április. Az immunrendszer feladata Saját és idegen felismerése Kórokozó mikroorganizmusok elleni védekezés A szervezet saját, megváltozott sejtjeinek a felismerése, eliminálása Az immunrendszer

Részletesebben

Szisztémás autoimmun betegségek: a kezelés és gondozás elvei Dr Szűcs Gabriella

Szisztémás autoimmun betegségek: a kezelés és gondozás elvei Dr Szűcs Gabriella Szisztémás autoimmun betegségek: a kezelés és gondozás elvei Dr Szűcs Gabriella DEOEC Reumatológiai Tanszék Szisztémás autoimmun betegségek Tünetek diagnózis Szervi manifesztációk, stádium felmérése Prognosztikai

Részletesebben

Autoimmun kötőszöveti betegségek. Diagnosztikus lépések szisztémás kötőszöveti betegségekben

Autoimmun kötőszöveti betegségek. Diagnosztikus lépések szisztémás kötőszöveti betegségekben Autoimmun kötőszöveti betegségek. Diagnosztikus lépések szisztémás kötőszöveti betegségekben dr.temesszentandrási György SE. III.Belgyógyászati Klinika Polyszisztémás autoimmun betegségek Systemás lupus

Részletesebben

SZISZTÉMÁS AUTOIMMUN BETEGSÉGEK Az ön-tolerancia elvesztődik a szervezet a saját antigénjei ellen gyulladásos reakciót indít

SZISZTÉMÁS AUTOIMMUN BETEGSÉGEK Az ön-tolerancia elvesztődik a szervezet a saját antigénjei ellen gyulladásos reakciót indít SZISZTÉMÁS AUTOIMMUN BETEGSÉGEK Az ön-tolerancia elvesztődik a szervezet a saját antigénjei ellen gyulladásos reakciót indít Systemás lupus erythematosus Rheumatoid arthritis és egyéb autoimmun arthritis

Részletesebben

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Tantermi előadás Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Glomerulonephritis acuta, nephrosis syndroma, glomerulonephritis chronica. Budapest, 2015. II. 10. Normális glomerulus

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

AZ AUTOIMMUNITÁS VIZSGÁLATA. dr Gergely Péter egyetemi tanár

AZ AUTOIMMUNITÁS VIZSGÁLATA. dr Gergely Péter egyetemi tanár AZ AUTOIMMUNITÁS VIZSGÁLATA dr Gergely Péter egyetemi tanár Nincs autoimmunitást eldöntő általános vizsgálat Csak egyes konkrét autoimmun betegségekre jellemző laboratóriumi vizsgálatok vannak Autoimmun

Részletesebben

Arthritisek differenciáldiagnosztikája. Dr Szőcs Gabriella DEOEC Reumatológiai Tanszék

Arthritisek differenciáldiagnosztikája. Dr Szőcs Gabriella DEOEC Reumatológiai Tanszék Arthritisek differenciáldiagnosztikája Dr Szőcs Gabriella DEOEC Reumatológiai Tanszék 6-ból 1 vizit mozgásszervi probléma miatt ANAMNÉZIS + FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Klinikai immunológia, reumatológia Auguszta tanterem Tematika:

Klinikai immunológia, reumatológia Auguszta tanterem Tematika: Az intézet neve: Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika és Reumatológiai Tanszék A tárgy neve: Klinikai immunológia, reumatológia Oktatási év, félév: 2013. III. évfolyam, 2. félév Óraszám/félév:

Részletesebben

Gyermekkori ízületi gyulladások, Autoimmun kórképek

Gyermekkori ízületi gyulladások, Autoimmun kórképek Gyermekkori ízületi gyulladások, Autoimmun kórképek dr. Mosdósi Bernadett PTE ÁOK Gyermekklinika Izületi gyulladás gyermekkorban Trauma Infektív arthritis JIA AI betegséghez társuló Haemophylia Tumor Degeneratív

Részletesebben

NEM DIFFERENCIÁLT COLLAGENOSIS. Prof. Dr. Bodolay Edit

NEM DIFFERENCIÁLT COLLAGENOSIS. Prof. Dr. Bodolay Edit NEM DIFFERENCIÁLT COLLAGENOSIS Prof. Dr. Bodolay Edit Immunrendszer feladata Védje a szervezetet a veszélyes, káros anyagoktól a saját struktúra ne sérüljön Autoimmun betegség -Patológiás szövet-sejt eltérések

Részletesebben

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009.

Részletesebben

Háziorvosi kötelező fenntartó, 2013. február 6.

Háziorvosi kötelező fenntartó, 2013. február 6. Reumatológia update háziorvosoknak Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológiai Tanszék Háziorvosi kötelező fenntartó, 2013. február 6. Reumatologiai kórképek rövid felosztása 1. Arthritisek (gyulladásos kórképek)

Részletesebben

Kiss Csaba Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Seronegativ spondarthritisek jellemzői RF negatívak, rheumatoid csomó hiánya nem szimmetrikus arthritisek főleg alsó végtagi oligoarthritisek sacroileitis,

Részletesebben

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen Kryoglobulinaemia kezelése Domján Gyula Semmelweis Egyetem I. Belklinika Mi a kryoglobulin? Hidegben kicsapódó immunglobulin Melegben visszaoldódik (37 C-on) Klasszifikáció 3 csoport az Ig komponens

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

Prof. dr. Bodolay Edit. 2016. február 24.

Prof. dr. Bodolay Edit. 2016. február 24. Prof. dr. Bodolay Edit 2016. február 24. Genetikai hajlam Környezet Infekció, gyógyszer, napfény, stressz, műtét Normális immunitás Patológiás immunitás Immunológiai jelek- klinikai tünet nélkül Előfázis

Részletesebben

Klinikai immunológia, reumatológia Auguszta tanterem Tematika:

Klinikai immunológia, reumatológia Auguszta tanterem Tematika: Az intézet neve: Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika és Reumatológiai Tanszék A tárgy neve: Klinikai immunológia, reumatológia Oktatási év, félév: 2011. III. évfolyam, 2. félév Óraszám/félév:

Részletesebben

2. hét. 3. hét. 4. hét

2. hét. 3. hét. 4. hét Az intézet neve: Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék A tárgy neve: Klinikai immunológia, reumatológia Oktatási év, félév: 2010. III. évfolyam,

Részletesebben

AZ IMMUNOLÓGIAI LABORATÓRIUM DIAGNOSZTIKAI LEHETİSÉGEI. http://rimm.dote.hu

AZ IMMUNOLÓGIAI LABORATÓRIUM DIAGNOSZTIKAI LEHETİSÉGEI. http://rimm.dote.hu AZ IMMUNOLÓGIAI LABORATÓRIUM DIAGNOSZTIKAI LEHETİSÉGEI http://rimm.dote.hu Az Immunológiai Laboratórium feladata: A, Egy beteg immunrendszerének komplex vizsgálatával adatokat szolgáltatni egy immunológiai

Részletesebben

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2014.02.05. Szeminárium Szisztémás OP SPA-ban Csigolyatörés SPA-s

Részletesebben

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1.

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1. LUPUSZ KVÍZ Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás 2012. december 1. 1. kérdés: Mi történik egy lupuszos beteg immunrendszerében? A Az immunrendszer túl kevés antitestet termel. B Az immunrendszer antitesteket

Részletesebben

ACLE SCLE CCLE SLE SCLE CCLE

ACLE SCLE CCLE SLE SCLE CCLE Bőrtünetek Szisztémás tünetek BŐR: ACLE SCLE CCLE KÓRKÉP: SLE SCLE CCLE SLE bőrtünetei Lupus specifikus Nem lupus specifikus ACLE SCLE CCLE Lokalizált Anularis Generalizált Papulosquqmosus Napfény expozíciót

Részletesebben

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

Nem differenciált collagenosis

Nem differenciált collagenosis Nem differenciált collagenosis Prof. Dr. Bodolay Edit Debrecen, III. sz. Belgyógyászati Klinika Immunológiai Tanszék Hallgatói elıadás 2009 A patogen autoimmunitás kialakulásának fázisai MHC és nem MHC

Részletesebben

Bevezetés a reumatológiába: epidemiológia, diagnosztika, terápia. Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológia Tanszék www.rheumatology.

Bevezetés a reumatológiába: epidemiológia, diagnosztika, terápia. Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológia Tanszék www.rheumatology. Bevezetés a reumatológiába: epidemiológia, diagnosztika, terápia Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológia Tanszék www.rheumatology.hu A reumatológia a mozgásszervek belgyógyászata Reumatologiai kórképek

Részletesebben

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyermekkori IBD jellegzetességei Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyulladásos bélbetegség feltételezhetı Hasmenés >4 hét >2 székürítés naponta Folyékony/pépes széklet Crohn-betegség? Colitis

Részletesebben

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF)

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF) Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF) 2011.11.10 2011.11.12. Hotel Divinus, Debrecen Főszervező: Prof. Dr. Zeher Margit A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és

Részletesebben

A rheumatoid arthritis diagnosztikája és kezelése

A rheumatoid arthritis diagnosztikája és kezelése A rheumatoid arthritis diagnosztikája és kezelése Finanszírozási protokoll háttéranyaga Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. augusztus

Részletesebben

II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF)

II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) 2011.11.10 2011.11.12. Hotel Divinus, Debrecen (Debrecen, Nagyerdei krt. 1.) Főszervező: A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság

Részletesebben

Mikor merül fel szisztémás autoimmun betegség (kötıszöveti betegség) gyanúja?

Mikor merül fel szisztémás autoimmun betegség (kötıszöveti betegség) gyanúja? Szisztémás autoimmun és gyulladásos reumatológiai kórképek diagnosztikája és terápiája Prof. Dr. Czirják László (PTE, KK, Reumatológiai és Immunológiai Klinika) Pécs Mikor merül fel szisztémás autoimmun

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Veserészvétel rendszerbetegségekben dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Rendszerbetegségek veserészvétellel 1. Hypertenziv nephropathia/nephrosclerosis 2. Metabolikus betegségek( Diabetes mell., Köszvény)

Részletesebben

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia

Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia Dr Petrovicz Edina 2012.11.10. ESZISZL Kh. és Rendelőintézet Hepatitis C vírus (HCV) Flaviviridae család Hepacivirus nemzetség egyszálú RNS vírus Choo és Kuo 1989.

Részletesebben

Gyermekkori szisztémás autoimmun kórképek

Gyermekkori szisztémás autoimmun kórképek Gyermekkori szisztémás autoimmun kórképek Dérfalvi Beáta 1.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem Budapest Juvenilis idiopathiás arthritis 16 éves kor elıtt kezdıdı Krónikus izületi gyulladás (min. 6 hét)

Részletesebben

III./ 5. Szisztémás gerincbetegségek- Szeronegatív spondarthritisek

III./ 5. Szisztémás gerincbetegségek- Szeronegatív spondarthritisek III./ 5. Szisztémás gerincbetegségek- Szeronegatív spondarthritisek Bevezetés A következő fejezetben olyan betegségek bemutatására kerül sor, melyek didaktikai és gyakorlati szempontokat figyelembe véve

Részletesebben

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikája és kezelése

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikája és kezelése A spondylitis ankylopoetica diagnosztikája és kezelése Finanszírozási protokoll háttéranyaga Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009.

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

Osteoporosis, calcipenias osteopathiak differenciáldiagnosztikája. Dr. Molnár Ágnes Kenézy Kórház Reumatológiai Osztály

Osteoporosis, calcipenias osteopathiak differenciáldiagnosztikája. Dr. Molnár Ágnes Kenézy Kórház Reumatológiai Osztály Osteoporosis, calcipenias osteopathiak differenciáldiagnosztikája Dr. Molnár Ágnes Kenézy Kórház Reumatológiai Osztály Az osteoporosis definíciója A csont szerves és szervetlen állományának mechanikai

Részletesebben

Immunpatológiai kórképek laboratóriumi diagnosztikája

Immunpatológiai kórképek laboratóriumi diagnosztikája 20 14.03.06. ÁOK III. évfolyam Klinikai immunológia, reumatológia Immunpatológiai kórképek laboratóriumi diagnosztikája DEKK, Klinikai Immunológiai Tanszék Regionális Immunológiai Laboratórium http://rimm.dote.hu

Részletesebben

Autoantitestek kimutatásának laboratóriumi problémái

Autoantitestek kimutatásának laboratóriumi problémái Autoantitestek kimutatásának laboratóriumi problémái Dr. Németh Julianna, Dr. Miklós Kata Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály Budapest 1901 P. Ehrlich Horror autotoxicus des Organismus

Részletesebben

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszék SPA romlása megfelelő kezelés hiányában Krónikus gerincelváltozások

Részletesebben

Autoimmun májbetegségek

Autoimmun májbetegségek Autoimmun májbetegségek Prof. Dr. Zeher Margit Klinikai Immunológia Tanszék, Debrecen Hallgatói előadás 2011/2012 I. félév Tárgy: Gastroenterológia-hepatológia-anyagcsere betegségek Debrecen, 2011.10.06.

Részletesebben

Háziorvosi Tanfolyam, 2014. október 11.

Háziorvosi Tanfolyam, 2014. október 11. A háziorvos teendői reumatológiai kórképekben Dr. Szekanecz Zoltán DEÁOK Reumatológiai Tanszék Háziorvosi Tanfolyam, 2014. október 11. Idézetek egy interjúból Nem akarok panaszkodni, de tény, egy szakorvosi

Részletesebben

Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció

Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció Antigénfelismerésen alapuló, az antigén elpusztítására irányuló gyulladásos válaszreakció 4 típusa van I-es típusú: allergiás/anaphylaxiás reakció Azonnali (néhány

Részletesebben

Vasculitisek Dr. Zeher Margit

Vasculitisek Dr. Zeher Margit Vasculitisek Dr. Zeher Margit Etiológiai tényezők valamilyen antigen Vasculitisek külső ágens (gyógyszer, infekció) megváltozott immunreaktivitás genetikai tényezők Pathomechanismus 1. Immunkomplex depositio

Részletesebben

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv A VESEÁTÜLTETÉS PATOLÓGIÁJA Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv Az allograftot a peritoneum alá, a fossa iliaca-ba helyezik, az a. és a v. renalist a megfelelő iliacalis érrel varrják össze,

Részletesebben

Katasztrófálisantifoszfolipidantifoszfolipid

Katasztrófálisantifoszfolipidantifoszfolipid Katasztrófálisantifoszfolipidantifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmodulánskezelése - esetbemutatás II. Terápiás Aferezis Konferencia Soltész Pál,Nagy-Vincze Melinda, Tarr Tünde,

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmoduláns kezelése - esetbemutatás

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmoduláns kezelése - esetbemutatás Katasztrófális antifoszfolipid szindróma (CAPS) diagnosztikája és sikeres immunmoduláns kezelése - esetbemutatás II. Terápiás Aferezis Konferencia Soltész Pál, Nagy-Vincze Melinda, Tarr Tünde, Győri Nikolett,

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán Szepesi Ágota 1, Csomor Judit 1, Marschalkó Márta 2 Erős Nóra 2, Kárpáti Sarolta 2, Matolcsy András 1 Semmelweis Egyetem I. Patológiai és Kísérlet

Részletesebben

Májenzim eltérések Psoriasis - szisztémás terápiák a hepatológus szemével

Májenzim eltérések Psoriasis - szisztémás terápiák a hepatológus szemével Májenzim eltérések Psoriasis - szisztémás terápiák a hepatológus szemével Dr. Tornai István DEOEC, Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai tanszék Debrecen, 2012. október 11. Psoriasis és májbetegség

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

szerzett tapasztalataink

szerzett tapasztalataink Anti-CCP mérése során szerzett tapasztalataink Geider Viola,Piros Alfrédn dné Baranya Megyei KórhK rház z Klinikai és Mikrobiológiai Laboratórium rium MOLSZE Kongresszus Pécs 2009 Bevezetı A rheumatoid

Részletesebben

Analgetikumok vesekárosító hatása

Analgetikumok vesekárosító hatása Analgetikumok vesekárosító hatása Nagy Judit Harkány, 2010. Előadás vázlata Leggyakoribb vesekárosító analgetikumok Vesekárosodásra hajlamosító tényezők Analgetikumok okozta vesekárosodások leggyakoribb

Részletesebben

Terhesség immunológiai vonatkozásai. Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, október 2-3.

Terhesség immunológiai vonatkozásai. Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, október 2-3. Terhesség immunológiai vonatkozásai Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, 2014. október 2-3. Az immunrendszer terhességben Magzat: szemiallograft Th1/Th2/Th17

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artritisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszeri megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

DR. BERKES ENIKŐ 2005 MOLSZE

DR. BERKES ENIKŐ 2005 MOLSZE KÜLÖNBÖZŐ ANA KIMUTATÁSI MÓDSZEREK M ÖSSZEHASONLÍTÁSASA MAGYAR MÓNIKA, M DR. BERKES ENIKŐ 2005 MOLSZE VIZSGÁLAT CÉLJAC 30 poliszisztémás autóimmun betegség gyanús páciens vérében vizsgáltuk meg a legfontosabb

Részletesebben

A szisztémás autoimmun betegségek klinikai aspektusai és terápiás kihívásai Prof. Dr. Zeher Margit DE ÁOK Klinikai Immunológiai Tanszék

A szisztémás autoimmun betegségek klinikai aspektusai és terápiás kihívásai Prof. Dr. Zeher Margit DE ÁOK Klinikai Immunológiai Tanszék A szisztémás autoimmun betegségek klinikai aspektusai és terápiás kihívásai Prof. Dr. Zeher Margit DE ÁOK Klinikai Immunológiai Tanszék HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012

Részletesebben

IMMUNOLÓGIAI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK (Mikor kérjünk vizsgálatot, és hogyan értékeljük a leletet?)

IMMUNOLÓGIAI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK (Mikor kérjünk vizsgálatot, és hogyan értékeljük a leletet?) IMMUNOLÓGIAI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK (Mikor kérjünk vizsgálatot, és hogyan értékeljük a leletet?) dr Gergely Péter egyetemi tanár Az immunrendszer működését csak részleteiben vizsgálhatjuk.

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek

Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek VédőHáló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás (termékkód: 15041) Nyomtatványszám: F 150410 01 1411 Jelen feltételek hatályba

Részletesebben

Secunder osteoporosis

Secunder osteoporosis Secunder osteoporosis Szántó Sándor Debreceni Egyetem, OEC, Reumatológiai Tanszék Szeminárium 2014.01.08. Osteoporosisok felosztása Primer osteoporosis Juvenilis osteoporosis Postmenopausalis osteoporosis

Részletesebben

Osteoporosis, calcipenias osteopathiak differenciáldiagnosztikája, metabolikus csontbetegségek. Dr. Molnár Ágnes Kenézy Kórház Reumatológiai Osztály

Osteoporosis, calcipenias osteopathiak differenciáldiagnosztikája, metabolikus csontbetegségek. Dr. Molnár Ágnes Kenézy Kórház Reumatológiai Osztály Osteoporosis, calcipenias osteopathiak differenciáldiagnosztikája, metabolikus csontbetegségek Dr. Molnár Ágnes Kenézy Kórház Reumatológiai Osztály Az osteoporosis definíciója A csont szerves és szervetlen

Részletesebben

A szervspecifikus autoimmun betegségek pathomechanizmusa. Dr. Bakó Gyula DE OEC III. Belklinika Ph.D. Kurzus, Debrecen, 2011.

A szervspecifikus autoimmun betegségek pathomechanizmusa. Dr. Bakó Gyula DE OEC III. Belklinika Ph.D. Kurzus, Debrecen, 2011. A szervspecifikus autoimmun betegségek pathomechanizmusa Dr. Bakó Gyula DE OEC III. Belklinika Ph.D. Kurzus, Debrecen, 2011. Centrális és perifériás tolerancia Az adaptív immunitás esetén a tolerantia

Részletesebben

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek BI544 / 20141201 K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2014. december 1. A Vienna

Részletesebben

Együttműködési lehetőségek spondyloarthritises betegek kezelésében

Együttműködési lehetőségek spondyloarthritises betegek kezelésében Együttműködési lehetőségek spondyloarthritises betegek kezelésében A spondyloarthritis (SpA) fogalma Hasonló tünetek: spondyloarthritis, extraartikuláris manifesztációk (EAM), sacroileitis Nem differenciált

Részletesebben

REUMATOLÓGIAI SZAKVIZSGA

REUMATOLÓGIAI SZAKVIZSGA REUMATOLÓGIAI SZAKVIZSGA 1. Elméleti tételek 1.1. ETIOLÓGIA, PATOGENEZIS Környezeti ártalmak szerepe reumatológiai kórképekben A reumatológiai betegségek genetikai és epigenetikai vonatkozásai A csontszövet

Részletesebben

Az Enbrel önmagában is alkalmazható a metotrexátra való túlérzékenység esetén, vagy akkor, ha a metotrexáttal való folyamatos kezelés nem alkalmas.

Az Enbrel önmagában is alkalmazható a metotrexátra való túlérzékenység esetén, vagy akkor, ha a metotrexáttal való folyamatos kezelés nem alkalmas. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Enbrel 50 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 50 mg etanercept előretöltött injekciós tollanként. Az etanercept egy humán

Részletesebben

A szeronegatív spondylarthritisek és a szisztémás kötőszöveti betegségek

A szeronegatív spondylarthritisek és a szisztémás kötőszöveti betegségek A szeronegatív spondylarthritisek és a szisztémás kötőszöveti betegségek gasztrointesztinális vonatkozásai OTKA nyilvántartási szám: T046437 Dr. Sütő Gábor Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Immunológiai

Részletesebben

Oszteoporózis diagnózis és terápia Mikor, kinek, mit? Dr. Kudlák Katalin Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2015.01.21.

Oszteoporózis diagnózis és terápia Mikor, kinek, mit? Dr. Kudlák Katalin Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2015.01.21. Oszteoporózis diagnózis és terápia Mikor, kinek, mit? Dr. Kudlák Katalin Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2015.01.21. Diagnózis Osteodensitometria ( T- score:

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Immunológia alapjai. 23-24. előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás.

Immunológia alapjai. 23-24. előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Immunológia alapjai 23-24. előadás Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Tolerált bőr graftok MHC (H2) azonos egereken TOLERANCIA & AUTOIMMUNITÁS Toleranciáról beszélünk, ha

Részletesebben

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei 1 Kórelőzmény Család: vesebetegség vesekövesség hypertonia cukorbetegség fejlődési rendellenesség Beteg: fentieken kívül:

Részletesebben

Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék. 2013.10.01. Szeminárium

Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék. 2013.10.01. Szeminárium Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2013.10.01. Szeminárium A spondyloarthritis (SpA) fogalma Nem differenciált SpA Juvenilis SpA Arthritis

Részletesebben

Myositisek. Kumánovics Gábor 2013.

Myositisek. Kumánovics Gábor 2013. Myositisek Kumánovics Gábor 2013. Immunológus, mint klinikus Tisztában van az Az alapbetegség immunológiai hátterével Az egyes szervek eltéréseivel Nem ért semmihez Nem neurológus Nem kardiológus Nem tüdőgyógyász

Részletesebben

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Nagy V. Endre Endokrinológia Tanszék Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, I. Belklinika A pajzsmirigybetegségek

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata

Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék 2014.05.07. Szeminárium A gyulladásos

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica (SPA) és terápiája. Szántó Sándor

A spondylitis ankylopoetica (SPA) és terápiája. Szántó Sándor A spondylitis ankylopoetica (SPA) és terápiája Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék Spondylarthritisek (SpA) és spondylitis ankylopoetica (SPA) Nem differenciált SpA Juvenilis SpA Arthritis colitis

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Definíció, felosztás A szervezetben a saját vvt-k ellen termelt ellenanyagok okozzák a hemolízist. Anaemia

Részletesebben

betegségek Neurológiai Klinika

betegségek Neurológiai Klinika Neuromyelitis optica (NMO) spektrum betegségek g Illés Zsolt Neurológiai Klinika Pécs 2003. kémiai Nobel-díj for discoveries concerning channels in cell membranes Roderick MacKinnon (1956) for structural

Részletesebben

Az emésztőrendszer megbetegedései II.

Az emésztőrendszer megbetegedései II. Az emésztőrendszer megbetegedései II. Gyomordaganatok az összes rosszindulatú daganatok kb. 20-30%-a Előfordulási gyakoriság: 1. Japán 2. Chile 3. Izland 4. Finnország 5. Magyarország Legkevesebb eset:

Részletesebben

A gyermekimmunológiaaktuális kérdései. SLE. Transzplantációs

A gyermekimmunológiaaktuális kérdései. SLE. Transzplantációs A gyermekimmunológiaaktuális kérdései. SLE. Transzplantációs immunológia. Szabó Attila Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinika Allergia Autoimmun betegségek Malignus betegségek Immundeficienciák cöliákia

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Gyermekkori nem reumás eredetû arthritisek

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Gyermekkori nem reumás eredetû arthritisek Gyermekkori nem reumás eredetû arthritisek Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Szõnyi László A gyermekkorban jelentkezõ ízületi fájdalmak jelentõs differenciáldiagnosztikai

Részletesebben

Plazmaferezis neurológiai kórképekben. Devic betegség. Dr.Simó Magdolna SE Neurológiai Klinika

Plazmaferezis neurológiai kórképekben. Devic betegség. Dr.Simó Magdolna SE Neurológiai Klinika Plazmaferezis neurológiai kórképekben Devic betegség Dr.Simó Magdolna SE Neurológiai Klinika TPE neurológiai indikációi Myasthenia gravis Guillain Barre syndroma / AIDP CIDP ADEM Sclerosis multiplex PPN

Részletesebben

Mikroszkópos polyangitis (MPA)

Mikroszkópos polyangitis (MPA) Mikroszkópos polyangitis (MPA) Necrotizáló vasculitis az arteriolákban, a capillarisokban és a venulákban A vasculitis egyidejű elváltozásokkal jelentkezik Megbetegszik a vese, a tüdő, a bőr, a tápcsatorna,

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének 2013-ben felülvizsgált TERVEZET 2013.11.15. Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség, biztonság! 1. Azonosítószám: 17/2013. 2. Az eljárásrend

Részletesebben

REUMA GYERMEKKORBAN?

REUMA GYERMEKKORBAN? REUMA GYERMEKKORBAN? Magyarországon 10 emberből 9, ha azt hallja, hogy gyermekreumatológia, akkor, talán csak magában, de felteszi a kérdést: egy gyerek is lehet reumás? Sokan úgy gondolják tehát, hogy

Részletesebben

AUTOA TITESTEK VIZSGÁLATA ÉS KLI IKAI ÉRTÉKELÉSE

AUTOA TITESTEK VIZSGÁLATA ÉS KLI IKAI ÉRTÉKELÉSE AUTOA TITESTEK VIZSGÁLATA ÉS KLI IKAI ÉRTÉKELÉSE Gergely Péter dr Semmelweis Egyetem Központi Immunológiai Laboratórium Immunológiai Laboratóriumi vizsgálatok (WHO/IUIS/AACI, 1993) Immunglobulinok Antitestek

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Válasz Dr. Csörgő Sándorné dr. Bata Zsuzsanna, az MTA doktora, egyetemi tanár opponensi véleményére

Válasz Dr. Csörgő Sándorné dr. Bata Zsuzsanna, az MTA doktora, egyetemi tanár opponensi véleményére Válasz Dr. Csörgő Sándorné dr. Bata Zsuzsanna, az MTA doktora, egyetemi tanár opponensi véleményére Köszönöm Dr. Bata Zsuzsannának, hogy értekezésem bírálatát elvállalta, nagyon köszönöm a gondos, részletekbe

Részletesebben

Az immunrendszer betegségei. II. Előadás Szepesi Ágota

Az immunrendszer betegségei. II. Előadás Szepesi Ágota Az immunrendszer betegségei II. Előadás Szepesi Ágota Autoimmun betegségek Definíció: immunreakciók saját antigének ellen Patomechanizmus: immun-tolerancia elvesztése Tolerancia: anergia, nincs immun válasz

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Az egészségügyért felelős miniszter 2011. december 23-i rendeletében módosította az egészségügyi

Részletesebben

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF)

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) Forró pontok a belgyógyászati és határterületi klinikai immunológiában 2009.09.17 2009.09.19. Kölcsey Ferenc Kongresszusi Központ, Debrecen Főszervező:

Részletesebben

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása Az NPCRIZ termékek komplex alkalmazása D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev Vándor Anna fordítása Tartalomjegyzék A szív- és érrendszer patológiája...4 Arteriális hypertensio, neurocirkulatiós dystonia... 4

Részletesebben