Mentális Egészségügyi Szakpolitikai Program (MESZP) A pszichiátriai ellátórendszer fejlesztése 2020-ig tervezet. szakmai szempontjainak ismertetése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mentális Egészségügyi Szakpolitikai Program (MESZP) A pszichiátriai ellátórendszer fejlesztése 2020-ig tervezet. szakmai szempontjainak ismertetése"

Átírás

1 Mentális Egészségügyi Szakpolitikai Program (MESZP) A pszichiátriai ellátórendszer fejlesztése 2020-ig tervezet szakmai szempontjainak ismertetése Prof. Dr. Kurimay Tamás Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tanács elnök Kormányzati szakértő (EU, WHO, OECD)

2 A MESZP - tervezet felépítése Bevezetés, létrejöttének kontextusa, hazai és nemzetközi előzmények Tervezési kontextus Koncepció Stratégia Cselekvési terv Megvalósítás

3 Célrendszer - hatókör A pszichiátriai ellátórendszer komplex fejlesztése nem állhat meg az infrastrukturális fejlesztésnél. Ennek megfelelően a Mentális Egészségügyi Szakpolitikai Program (MESZP) célrendszere és az ehhez kapcsolódó beavatkozások is ezen túlmutatnak. A jelen dokumentum típusa szerint szakpolitikai program. Hatóköre Magyarország egész területére kiterjed. A MESZP-ben megfogalmazott nemzeti szintű célok megegyeznek a WHO Európai Regionális irodája által szeptember 19-n elfogadott Mentális Egészségügyi Akciótervben (WHO European Mental Health Action Plan, EU - MHAP) megfogalmazott célokkal.

4 EU MHAP (WHO) MESZP Négy alapvető cél 1. Mindenkinek egyenlő lehetősége van arra, hogy az egész élete folyamán megvalósítsa mentális jól-létét, különösen azok, akik a legsérülékenyebbek vagy veszélyeztettek. 2. A mentális egészség problémákkal küzdő emberek teljes jogú állampolgárok, akiknek az emberi jogait értékelik, megvédik és fejlesztik. 3. A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető 4. Az emberek jogosultak tiszteletteljes, biztonságos és hatékony kezelésre, részt vesznek a döntésekben.

5 EU MHAP (WHO) MESZP Három átfogó cél 1. Az egészségügyi rendszer jó fizikai és mentális egészségügyi ellátást nyújt mindenkinek. 2. A mentális egészségügyi rendszer jól koordinált partnerségben működik más szektorokkal együtt. 3. A mentális egészség irányítását és a végrehajtást helyes információk és tudás vezérlik.

6 Lelki Egészség Országos Programja helyett MESZP LEGOP konkrét cselekvési terv kidolgozására nem került sor. A lakosság mentális egészségi állapotát rendkívül sok tényező befolyásolja. Ennek javítása több ágazat feladat és hatáskörét érinti, több szektor együttműködését feltételezi. Jelen szakpolitikai programnak nem célja egy átfogó, lelki egészség fejlesztését célzó stratégia kialakítása, a MESZP az egészségügyi ágazatnak alapvetően az egészségügyi ellátórendszert érintő szakpolitikai programja. A dokumentum csupán azon kapcsolódási pontok azonosítását tűzte ki céljául, ahol az egészségügy más ágazatokkal érintkezik. Nem célja tehát a dokumentumnak a lelki egészségre ható tényezők átfogó vizsgálata sem.

7 Helye és szerepe a KSIR dokumentum rendszerben A MESZP kapcsolódik és összhangban van a kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) Korm. rendelet alapján elkészített Nemzeti Drogellenes Stratégiával, a jelenleg tervezés alatt álló Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására című dokumentummal, továbbá illeszkedik a 2011-ben született Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére című egészségügyi szakmai koncepcióhoz.

8 A MESZP tervezetének előkészítése, módszertana 1. A mentális betegségek növekvő prevalenciája és terhei korszerű prevenciós és ellátási rendszert igényelnek Magyarországon is. Partneri együttműködés szükséges mindazon szereplők között, akik hozzájárulhatnak a mentális betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez, a mentális betegséggel élők egészségi állapotának és életminőségének javításához, a mentális betegségek által okozott terhek csökkentéséhez. A nemzetközi és hazai szakirodalmi, kiemelten az epidemiológiai adatok és a mentális egészségüggyel kapcsolatos hazai és nemzetközi szakmai és politikai állásfoglalások alapján készült a program. A program készítésénél maximálisan figyelembe vettük a bevált módszereket és a jó gyakorlatok folytatásának szükségességét, ugyanakkor alkalmasnak kell lennie a hazai megelőző és ellátó rendszernek az új, innovatív módszerek befogadására is.

9 A MESZP tervezetének előkészítése, módszertana 2. Másodlagos és harmadlagos Prevenció A Mentális Egészségügyi Szakpolitikai Program ( ) egységes rendszerben kezeli a megelőzést és az egészségügyi ellátást. Ez az egészségügyi program a prevención belül kiemelten a másodlagos és a harmadlagos megelőzésre koncentrál, az elsődleges megelőzés ugyanis elsősorban az egészségügyön kívüli tevékenység. A Program sikeres végrehajtása ugyanakkor feltételezi az egészségügyi, a szociális és az oktatási-nevelési intézményekkel, kormányhivatalokkal, önkormányzati szervekkel, civil szervezetekkel, szakmai és gazdálkodó szervezetekkel valamint a médiával való szoros együttműködést. A Program végrehajtásához elengedhetetlen az intézményi feltételek biztosítása mellett az emberi és anyagi erőforrások folyamatos, fenntartható biztosítása és fejlesztése.

10 Az EU főbb válaszlépései Európai Nyilatkozat a Mentális Egészségről - Szembenézve a kihívásokkal, megoldásokat keresve, Zöld Könyv a népesség mentális egészségének javításáról - Az Európai Unió mentális egészségügyi stratégiájának céljából, A Lelki Egészség és Jól-lét Európai Paktuma, Mental health and development: targeting people with mental health conditions as a vulnerable group, WHO 2010 A Tanács következtetései a lelki egészség és a jól-lét európai paktumáról: eredmények és jövőbeli intézkedések, (Következtetések)

11 Történeti kontextus EU A Tanács következtetései a lelki egészség és a jólét európai paktumáról: eredmények és jövőbeli intézkedések (2011/C202/01) (Council Conclusion) a magyar Soros Elnökség alatt! A lelki egészség és jól-lét Közös Akció (Join Action on Mental Health) Joint Action - Health Workforce Planning (Egészségügyi humán erőforrás tervezés) Kurimay T Norvég Alap

12 Történeti kontextus EU 2 WHO magas szintű konzultációs konferencia (Osló, Norvégia, szeptember 3-5) - Lelki Egészség Globális Akciótervéről ( n_plan_2013_2020/en/) - Európai Lelki Egészség Akciótervéről (elfogadás 2013 szept. 19) ( Mentális egészség szakpolitikai program (MESZP)

13 A lelki egészség és jól-lét Közös Akció (Join Action on Mental Health) Coordination - Portugal Dissemination - Island Evaluation - Slovenia Depresszió, öngyilkosság megelőzés, E-health (WP4) (Taking evidence-based action against depression, including actions to prevent suicide. E-health. -WP Leader: Hungary, co-leaderin E-health: Netherlands) Közösségi pszichiátria (Managing the evolution towards community-based and socially inclusive approaches in mental health (Partner) Leader: Portugal Lelki egészség munkahelyi promóciója (WP6) (Promoting mental health at the workplace (Partner University of Pécs) Leader: Germany Promoting mental health and preventing depression in children and adolescents Leader: Italy Mental health in all policies Leader: Finnland

14 Az európai trend és a magyar sajátosságok, különbségek a mentális zavarok előfordulásában Az európai átlagnál kedvezőtlenebb a helyzetünk: a férfiak depressziója, a kóros alkoholhasználat, a bipoláris betegség a befejezett öngyilkosságok tekintetében. (idősek 65+ első helyen) Az európai élcsoportba tartozunk a lakosság elöregedésének ütemében is következményesen az időskori mentális - neuropszichiátriai zavarok és a demencia vonatkozásában

15 Humán erőforrás helyzet A Jelentés megállapítja, hogy 2006 és 2010 között erőteljesen csökkent a betegellátásban dolgozó pszichiáterek, gyermekpszichiáterek létszáma, 778 főről 706,4-re, vagyis 71,6 fővel. Ugyancsak csökkent az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó pszichológusok létszáma 272,8-ról 191,2-re, 81,6 fővel. A fekvőbeteg ellátásban a szakápolók létszáma pedig 631,6 fővel 1360,6-ról 729 főre csökkent, azaz a szakápolók száma mintegy a felére csökkent. A pszichiáterek részére a külföldi munkavállalás céljából kiadott hatósági bizonyítványok száma emelkedett: míg 2006-ben 25, addig 2011-ben 36 volt. Jelenleg mind a pszichiátria, mind pedig a gyermek- és ifjúságpszichiátria is hiányszakma. A Jelentés alapján a felnőtt pszichiátriai gondozók esetében az orvosok száma 2009-re a 2006-os érték 76%-ára, 222,6 főre csökkent. Ezt követően enyhe emelkedés következett be, de 2010-ben így is csak a évi átlaglétszám 80%-a, 233 fő dolgozott.

16

17

18 Célállapot meghatározás Méltányosság: Mindenki jogosult a mentális jól-lét lehető legmagasabb szintjének elérésére, és arra, hogy a szükségletei arányában kapjon támogatást. Meg kell gátolni a diszkrimináció, az előítélet vagy az elhanyagolás bármely formáját, ami a mentális egészségi problémáktól szenvedő emberek jogai teljes elérésének útját állja. Felhatalmazás: Minden mentális egészségi problémától szenvedő embernek egész életében joga van ahhoz, hogy autonóm legyen, kapjon lehetőséget arra, hogy felelősséget vállaljon és részt vegyen minden döntésben, amely életét, mentális egészségét és jól-létét érinti. Biztonság és hatékonyság: Az emberek bízhatnak abban, hogy minden aktivitás és intervenció biztonságos és hatékony, és a mentális egészségi problémákkal küzdő populáció javát, illetve jól-létét szolgálja.

19 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető A közösségi mentális egészségi ellátás középpontjában nem csupán a mentális zavarok kezelése áll, hanem a remény felébresztése és olyan lehetőségek biztosítása a mentális egészség problémákkal küzdő emberek számára, melyek segítik a felépülésüket. A bio-medikális, a társadalmigazdasági, a kulturális és pszichológiai aspektusok mind egyenlően fontos szerepet töltenek be a teljes élet elérésében. Olyan stratégiák és/vagy akciótervek kidolgozása és elfogadása, amelyek célja az, hogy a hangsúlyt az intézményi pszichiátriáról áthelyezzék a közösségi alapú mentális egészségi ellátásra. A pszichiátriai ágyak száma jelentősen csökkent, a további csökkentés nem indokolt. Azonban a területi egyenlőtlenségek csökkentése egyes esetekben decentralizációt, míg a valóban progresszív ellátórendszer kialakítása, hiányos-hiányzó (szub)specialitások kialakítása ugyanakkor centralizációt jelent.

20 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető (2) A nálunk valóban hungarikumnak tekinthető pszichiátriai gondozók köré olyan helyi közösségi alapú ellátást hozunk létre, amelyek az ellátandó terület igényeihez, a közösség demográfiai, morbiditási mutatóihoz és egyéb helyi sajátosságaihoz igazodik. Az ilyen alapon szervezett ellátás képes integrálni a helyben releváns információkat, ellátási formákat és eszközöket, támogatni az önsegítést, a családtagok bevonását és támogatását.. Ezen okok miatt a gondozói hálózat szerkezet átalakítását az alapellátáshoz, a területhez való közelítésben és nem az intézményi integrációban kell megvalósítani.

21 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető (3) A speciális, ritkábban előforduló állapotok, a terápia rezisztens, illetve egyéb okokból specializált ellátást igénylők számára regionális/országos központokban kell megszervezni az ellátást, ideértve a forenzikus ellátást és a magasabb biztonsági fokozatú intézményeket is. Komorbiditás - komplexebb megközelítést kívánnak, szakma- és ágazatközi, valódi partnerségen alapuló együttműködést igényelnek. A gyermek-pszichiátriai vagy időskori ellátások olyan speciális ellátások különleges képzettségű szakemberekkel, amelyek szorosan együttműködnek a családokkal és a szociális szektorral.

22 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető (4) A mentális ellátás megfelelő színvonala kizárólag a kompetens szakemberek elégséges létszámával és megfelelő összetételével biztosítható. Az ellátási struktúra és gyakorlat változásai a munkaerő létszámának és a stáb megfelelő szakemberekkel történő összeállításának változtatását kívánja meg az ellátás minden szintjén. Az alapvető mentális ellátások térítésmentesek, illetve olyan alacsony térítéssel vehetők igénybe, amelyek mellett a legelesettebbek számára is biztosított azok elérése. Egyes speciális ellátásokkal kapcsolatban is biztosítani kell a rendszernek azt, hogy az egész népesség számára elérhető legyen a megfelelő ellátás.

23 Cselekvési terv konkrét javaslatok Indikátor: Ütemezés: Felelős: Becsült költség (ahol releváns): Forrás: Feltételek (ahol releváns): 1.Személyi 1.Tárgyi 1.Szervezeti

24 Cselekvési terv konkrét javaslatok I. Öngyilkosság megelőzési stratégia határidő Pl. A szuicid prevenciós stratégiák egészségügyben történő alkalmazásához szükséges beavatkozási kódok felülvizsgálata és finanszírozási protokoll kidolgozása II. cél: A mentális egészség problémáival élő emberek teljes jogú állampolgárok, akiknek az emberi jogait értékelik, megvédik és fejlesztik. -Feladat: A pszichiátriai betegekre vonatkozó egészségügyi ágazati jogszabályok emberi jogi szempontú felülvizsgálata az érintett civil szervezetek bevonásával.

25 Cselekvési terv konkrét javaslatok 2 II. cél: A mentális egészség problémáival élő emberek teljes jogú állampolgárok, akiknek az emberi jogait értékelik, megvédik és fejlesztik. -Feladat: A pszichiátriai betegekre vonatkozó egészségügyi ágazati jogszabályok emberi jogi szempontú felülvizsgálata az érintett civil szervezetek bevonásával. HI: 2015 decemberig. Felelős: EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság -. Feladat: Az egészségügyi humán erőforrás tudásának és ismereteinek fejlesztése és bővítése a pszichiátriai betegek egészségügyi ellátásának fejlesztése, méltóságuk, emberi jogaik tiszteletben tartása érdekében: az orvosok és egészségügyi szakdolgozók képzési anyagainak szükség szerinti felülvizsgálata; az orvosok és egészségügyi szakdolgozók képzési kurrikulumainak, szakmai és vizsgakövetelményeinek rendszeres felülvizsgálata; igény szerint akkreditált továbbképző tanfolyamok szervezése orvosok és egészségügyi szakdolgozók részére HI: 2014 folyamatos

26 Cselekvési terv konkrét javaslatok 3 II. cél: - Minden érintettet és családtagot el kell látni a betegséggel és a kezeléssel, gyógyulással kapcsolatos megfelelő információkkal, hozzáférhető formátumban, a jogaikról, a gondozási standardokról és kezelési alternatívákról. Feladat: A szakmai irányelvek ezirányú felülvizsgálata, átdolgozása, egységes betegtájékoztató dokumentumok kidolgozása. Feladat: Ingyenes jogi tanácsadás biztosítása a nem önkéntesen intézetbe felvett betegek számára. Felelős: EMMI, OBDK HI: 2015 Pl. kubaturálisan a pszichiátriai intézetben lehetőség szerint egy külön szoba biztosítása a tanácsadás időtartamára

27 Cselekvési terv konkrét javaslatok 4 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető - Olyan alapellátás létrehozása és működtetése, amely alkalmas arra, hogy a mentális problémákkal küzdő emberek elsődleges belépési pontja lehessen az egészségügyi ellátásba, és amely képes a leggyakoribb mentális zavarok, kiemelten a szorongásos zavarok és a depresszió általános kezelésére. Feladat:A háziorvosi rezidensi képzési rendszer és a háziorvosi továbbképzési rendszer felülvizsgálata és szükség esetén módosítása. HI: 2014-től Feladat: A továbbképzésben részt vett, és bizonyítottan megfelelő felkészültséggel rendelkező családorvosok jogosultságának bővítése a pszichofarmakonok térítéssel történő rendelhetőségére. HI: 2014-től

28 Cselekvési terv konkrét javaslatok 5 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető - Olyan alapellátás létrehozása és működtetése, amely alkalmas arra, hogy a mentális problémákkal küzdő emberek elsődleges belépési pontja lehessen az egészségügyi ellátásba, és amely képes a leggyakoribb mentális zavarok, kiemelten a szorongásos zavarok és a depresszió általános kezelésére. Feladat:A háziorvosi rezidensi képzési rendszer és a háziorvosi továbbképzési rendszer felülvizsgálata és szükség esetén módosítása. HI: 2014-től Feladat: A továbbképzésben részt vett, és bizonyítottan megfelelő felkészültséggel rendelkező családorvosok jogosultságának bővítése a pszichofarmakonok térítéssel történő rendelhetőségére. HI: 2014-től

29 Cselekvési terv konkrét javaslatok 6 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető -Könnyen elérhető közösségi alapellátás, közel a legveszélyeztetettebb csoportokhoz, ide értve a legfontosabb támogató szolgáltatásokat is. Feladat: A szociális és az egészségügyi ellátás koordinált együttműködése érdekében mentális egészségügyi koordinátorok bevezetése az aktív pszichiátriai és addiktológiai osztályokon HI: 2014-től - Olyan pszichiátriai egységek kialakítása, amelyek terápiás hatású környezetet jelentenek, biztosítják a magánélet tiszteletben tartását, ide értve a nemi elkülönülés lehetőségét a hálószobák, WC-k, fürdőszobák tekintetében. Olyan személyzet biztosítása, amely egyéni és hatékony kezelés nyújtására képes a méltóság tiszteletben tartásával. Mindez feltételezi a minimum-feltételek módosítását és a finanszírozás átalakítását. Feladat: A pszichiátriai osztályok ezirányú infrastrukturális, kubaturális felmérése. A vonatkozó minimumfeltételek és finanszírozási szabályozók ezirányú felülvizsgálata. HI:

30 Cselekvési terv konkrét javaslatok 7 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető - A forenzikus pszichiátriai ellátást az egészségügyi ellátó rendszerbe kell integrálni, azonban a személyzet speciális képzésére és speciális tárgyi feltételekre van szükség. Feladat: A bíróságok által elrendelt pszichiátriai osztályos elmemegfigyelések végzésére megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkező osztályok/részlegek kialakítása. Ezek az osztályok/részlegek látják el a polgári peres ügyekben szükségessé váló intézeti megfigyelést is.

31 Cselekvési terv konkrét javaslatok 8 III. cél: A mentális egészségügyi ellátás hozzáférhető és megfizethető, a közösségben az igényeknek megfelelően elérhető -Bizonyítékokon alapuló antistigma tevékenységek folytatása a közösségben, különösen megcélozva azokat az embereket, akik hatással lehetnek a diszkriminációtól szenvedők életére. Feladat: Antistigma programok támogatása. Indikátor: Ütemezés: 2014-től folyamatosan Felelős: EMMI Becsült költség (ahol - releváns): Forrás: Feltételek (ahol releváns): Monitorozás: ágazati és intézményi költségvetés keretében éves jelentés

32 Cselekvési terv konkrét javaslatok 9 IV. cél: Az emberek jogosultak tiszteletteljes, biztonságos és hatékony kezelésre, részt vesznek a döntésekben. -Olyan szakigazgatási struktúrát kell kialakítani, amely elősegíti, biztosítja és ellenőrzi, hogy a betegek hatékony, biztonságos és etikus ellátásban részesüljenek. Feladat: Az orvosi és bioetika oktatását, művelését meg kell erősíteni az egyetemeken. Az Egészségügyi Államtitkárság javaslatot tesz az illetékes felsőoktatási intézményeknek bioetikai tanszéki csoportok kialakítására. - Minden gyakorlatot a szakmai társaságok és kollégiumi tagozatok által megerősített szakmai és etikai standardok szerint kell működtetni. Feladat:A szakmai irányelvek és protokollok folyamatos fejlesztése/reviziója.

33 Cselekvési terv konkrét javaslatok 10 IV. cél: Az emberek jogosultak tiszteletteljes, biztonságos és hatékony kezelésre, részt vesznek a döntésekben. - A mentális egészséggel kapcsolatos kompetenciákat minden orvosi és más szakmai csoport egyetemi képzésébe be kell építeni, és folyamatosan olyan továbbképzést kell nyújtani, hogy az ellátórendszer tagjai képesek legyenek az új gyakorlatok alkalmazására és alkalmazkodni a változásokhoz. - Az ellátás minden szintjén biztosítani kell a megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakembereket, a folyamatos továbbfejlődési lehetőséget, stimuláló munkakörnyezetet, és előremozdító etikai standardokat.

34 Cselekvési terv konkrét javaslatok 11 V. cél: Az egészségügyi rendszer jó fizikai és mentális egészséggondozást nyújt mindenkinek. - Az intézményekben kezelt mentális zavarban szenvedők egészségi paramétereit, a kockázati tényezőit és a gyógyszerek nem kívánt hatásait folyamatosan monitorozni kell. - A mentális zavarokban szenvedőknél az oktatásba és a kezelési programokba be kell építeni az életmód-változtatást. Feladat: A meglévő, kidolgozott jó gyakorlatokat be kell emelni a közfinanszírozott eljárások közé.

35 Cselekvési terv konkrét javaslatok 12 VI. cél: Mentális egészségi rendszerek jól koordinált partnerségben működnek együtt más szektorokkal -Specifikálni kell az alapellátás és a mentális ellátásban működő szolgáltatók szerepét, feladatait, kötelezettségeit, kompetenciakörét. Feladat: Egyeztetések, konszenzus konferenciák szervezése az érintett felek széleskörű részvételével, melynek alapján megszületnek ezek a specifikációk és azok beépülnek a szakmai és finanszírozási irányelvekbe/protokollokba Ütemezés: Felelős: Becsült költség (ahol releváns): Forrás: Feltételek (ahol releváns): 2014-től folyamatosan EMMI - Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (PDP)

36 Cselekvési terv konkrét javaslatok 13 VI. cél: Mentális egészségi rendszerek jól koordinált partnerségben működnek együtt más szektorokkal Feladat: Egységes értékelési-(át)irányítási eljárásokat kell kialakítani a különféle szolgálatok között, ide értve a különböző ágazatok égisze alatt működő szolgálatokat is. - A szoros partnerségben működő szolgáltatók számára az együttműködést ösztönző finanszírozási módszereket kell kialakítani és működtetni. Feladat: Az ágazatok közötti együttműködést ösztönző finanszírozási modellek kidolgozása. Felelős:EMMI, ESZK, OEP, WHO Magyarországi Irodája

37 Cselekvési terv konkrét javaslatok 14 VII. cél: A mentális egészségügy irányítását és a mentális egészségügyi ellátást helyes információk és tudás vezérlik. -Támogatják a kutatást, fejlesztik a kapacitásokat a szükségletek felmérése, a hatékony innováció és mentális ellátás kimeneti változóinak értékelése érdekében. Feladat: Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság megbeszélést kezdeményez az ETT, az MTA, az NFÜ és más, kutatást irányító és finanszírozó szervezetekkel annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és a szükségletek kutatását, fejlesztését, a technológia transzfer és az innovatív módszerek hazai bevezetését a pályázati rendszerek támogassák a mentális egészség betegségek területén és hogy minél több hazai szakember kapjon kutatási támogatást a mentális egészség javítását, a betegségek okait és jobb kezelését vizsgáló projektekre. Felelős:EMMI, ETT, MTA, NFÜ, ESZK HI:2014

38 Cselekvési terv konkrét javaslatok 15 VII. cél: A mentális egészségügy irányítását és a mentális egészségügyi ellátást helyes információk és tudás vezérlik. Feladat: A felhasználókat és családtagjaikat a minőségellenőrzés integráns részeivé kell tenni. Indikátor: Ütemezés: 2014-től folyamatosan Felelős: EMMI, GYEMSZI, Nemzeti Betegfórum Becsült költség (ahol - releváns): Forrás: ágazati és intézményi költségvetés keretében Feltételek (ahol releváns): Monitorozás: éves jelentés

39 Megvalósítás A nyomon követés és értékelés A Mentális Egészségügyi Szakpolitikai Program ( ) által kitűzött célok megvalósításának folyamatos monitorozása és rendszeres értékelése tervezett módon fog történni. A szakpolitikai program végrehajtásáról és eredményeiről évente jelentés készül. Azon eredmény (outcome) indikátoroknak a kiválasztása, amelyeket a program megvalósítása során monitorozni és értékelni szükséges. Az eredmények monitorozására alkalmas folyamat (process) indikátorok kiválasztása. A kiválasztott indikátorok kiindulási értékének meghatározása. A teljesítmény javításának megtervezése: eredménycélok meghatározása. Az eredmények monitorozása. Értékelés. Az eredmények, megállapítások összefoglalása, jelentése. Az eredmények, megállapítások felhasználása. A teljesítményértékelési rendszer fenntartása a program időszaka alatt, és az azt követő egy évben.

Joint Action program a depresszió és öngyilkosságok megelőzésére. Dr. Purebl György Prof Dr. Kurimay Tamás Székely András Tóth Mónika

Joint Action program a depresszió és öngyilkosságok megelőzésére. Dr. Purebl György Prof Dr. Kurimay Tamás Székely András Tóth Mónika Joint Action program a depresszió és öngyilkosságok megelőzésére Dr. Purebl György Prof Dr. Kurimay Tamás Székely András Tóth Mónika Joint Action of Mental Health and Well-being Munkacsomagok: Depression,

Részletesebben

Egészségügyi Világszervezet. A magyar mentális egészségügyi ellátás értékelése 2014 március

Egészségügyi Világszervezet. A magyar mentális egészségügyi ellátás értékelése 2014 március Egészségügyi Világszervezet A magyar mentális egészségügyi ellátás értékelése 2014 március A 60 oldalas angol nyelvű jelentés következő 3 oldalon olvasható összefoglalóját készítette a a Szakmai Kollégium

Részletesebben

KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT

KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT

IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT dr. Safadi Heléna REGISZTRÁLT JOGVÉDŐK ÉVES TOVÁBBKÉPZÉSE 2015. december 07. Az egészségügyi ellátáshoz való jog /1997. évi CLIV. Tv./ 7. (1) Minden betegnek joga van

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető A Nemzeti Egészségügyi Minőségfejlesztési és Betegbiztonsági Stratégia (MIBES 2011) koncepciója és a megvalósítás feladatai a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályán dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

A Lelki Egészség. Magas szintú EU-konferencia. Brüsszel, 2008. június 12-13. Együtt a lelki egészségért

A Lelki Egészség. Magas szintú EU-konferencia. Brüsszel, 2008. június 12-13. Együtt a lelki egészségért A Lelki Egészség és Jól-lét Európai Paktuma Magas szintú EU-konferencia Együtt a lelki egészségért és jól-létért Brüsszel, 2008. június 12-13. Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency of che

Részletesebben

Az egészségügyi ellátáshoz való jog /1997. évi CLIV. Tv./ 7. (1) Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi

Az egészségügyi ellátáshoz való jog /1997. évi CLIV. Tv./ 7. (1) Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi Az egészségügyi ellátáshoz való jog /1997. évi CLIV. Tv./ 7. (1) Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető

Részletesebben

SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram

SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Dr. Margitai Barnabás Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Projektmenedzsment Szervezet Vezető DEMIN 2016. május 27. Svájci Hozzájárulás Tematikus Prioritásai

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Készült: A Fejér Megyei Önkormányzat megbízásából a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. Területi és építésügyi szakértői osztályán

Részletesebben

A Lelki Egészség és Jól-lét Európai Paktuma

A Lelki Egészség és Jól-lét Európai Paktuma A Lelki Egészség és Jól-lét Európai Paktuma Magas szint EU-konferencia Együtt a lelki egészségért és jól-létért Brüsszel, 2008. június 12-13. Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency of che EU

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG Az addiktológia aktuális kihívásai Berényi András Addiktológiai Országos Szakmai Kollégium elnöke A KOLLÉGIUM MŰKÖDTETÉSÉNEK CÉLJA I.

Részletesebben

Európában számos olyan kezdeményezés létezik, mely a mentális problémákkal küzdők kutatástervezésbe és kivitelezésbe való bevonódását célozza.

Európában számos olyan kezdeményezés létezik, mely a mentális problémákkal küzdők kutatástervezésbe és kivitelezésbe való bevonódását célozza. A mentális egészség kutatásának jelentősége A mentális betegségek egyaránt hatalmas terhet rónak a páciensekre, családjaikra és a társadalomra is. Egy adott évben minden harmadik európai polgár közül legalább

Részletesebben

A Kormány. /2012. ( ) Korm. rendelete. az Országos Népegészségügyi Intézetről

A Kormány. /2012. ( ) Korm. rendelete. az Országos Népegészségügyi Intézetről A Kormány /2012. ( ) Korm. rendelete az Országos Népegészségügyi Intézetről A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdése szerinti eredeti jogalkotó hatáskörében, a 4. tekintetében a kötelező egészségbiztosítás

Részletesebben

KÖZÖSSÉG ÁLTAL IRÁNYÍTOTT HELYI FEJLESZTÉS

KÖZÖSSÉG ÁLTAL IRÁNYÍTOTT HELYI FEJLESZTÉS KÖZÖSSÉG ÁLTAL IRÁNYÍTOTT HELYI FEJLESZTÉS HORVÁTH CSILLA OSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG STRATÉGIAI TERVEZÉSI ÉS ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Szy Ildikó DEMIN 2014.

Szy Ildikó DEMIN 2014. Szy Ildikó DEMIN 2014. Az azonos bánásmód és a szolidaritás elvének megfelelően a ritka betegségek multidiszciplináris megközelítésű diagnosztikájának és kezelésének fejlesztése, a racionalizált beteg

Részletesebben

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Kihívások az intézményes eü-ben

Részletesebben

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Prof. Dr. Orosz Éva egyetemi tanár ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az OECD szakértője Alapvető kérdések Merre tart Európa?

Részletesebben

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, 2017. január 23. Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fejlesztési feladatok

Részletesebben

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS Az Együttműködésről Mi is az az OGP? A Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership - OGP) egy önkéntes részvételen

Részletesebben

Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen

Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen Müller Éva osztályvezető Budapest, 2017. december 14. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya Nemzeti

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B.

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A pedagógiai szakszolgálati tevékenységek (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről) a) a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 EFI kialakítása a Rétsági Kistérségben a Előzmények A magyar lakosság egészségi állapota nem tükrözi az egészségügy fejlettségét A magyar gazdaság fejlettsége nem indokolja a

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN

A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN BRASSÓI SÁNDOR KÖZNEVELÉSI ELNÖKHELYETTES OKTATÁSI HIVATAL FOGALMAK ÉS AZ ÉRTELMEZÉSI KERETEK VÁLTOZÁSA Lemorzsolódás Korai vagy végzettség nélküli iskolaelhagyás

Részletesebben

Az Egészségporta Egyesület stratégiája

Az Egészségporta Egyesület stratégiája Az Egészségporta Egyesület stratégiája A Nemzeti Népegészségügyi Program és az ehhez csatlakozó Nemzeti Programok (A a Szív és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja, a

Részletesebben

EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK

EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=102184.263634 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

EU 2020 és foglalkoztatás

EU 2020 és foglalkoztatás EU 2020 és foglalkoztatás EU 2020 fejlesztési stratégia egyik kiemelkedő célkitűzése a foglalkoztatási kapacitás növelése. A kijelölt problémák: munkaerő-piaci szegmentáció képzési kimenetek és munkaerő-piaci

Részletesebben

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Budapest, 2017.09.07 Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Domokos Esztergár-Kiss, BME MUNKAHELYI MOBILITÁSI TERV hosszú távú stratégia egy cég/szervezet alkalmazza célja a fenntartható

Részletesebben

AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja. Dr. Németh László ÁEEK főigazgató

AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja. Dr. Németh László ÁEEK főigazgató AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja Dr. Németh László ÁEEK főigazgató ÁEEK feladatai No1: Fenntartói feladatkör No2: Középirányítói feladatkör No3: Tulajdonosi joggyakorlás

Részletesebben

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés Dr. Klotz Péter, főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Védelmi Szolgálat Budapest, 2015. május 12. Szervezeti változások

Részletesebben

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc FESZ Közgyűlés Budapest, 2012. november 29 FESZ GYSE Forgalmazók az Egészségért Gyártók a Minőségért Misszió A szervezet tagjai hozzásegítsék

Részletesebben

Konszenzus dokumentum

Konszenzus dokumentum Konszenzus dokumentum Alzheimer Világnapi Rendezvény Budapest, 2017. szeptember 8. Dr. Vajda Norbert Szociális Klaszter Egyesület, titkár Tartalom: I. A Szociális Klaszter Egyesület II. Egy nemzetközi

Részletesebben

HRH tervezés: a jelen és a jövő, elmélet és gyakorlat

HRH tervezés: a jelen és a jövő, elmélet és gyakorlat HRH tervezés: a jelen és a jövő, elmélet és gyakorlat Dr. Cserháti Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Ágazati Humán Erőforrás Stratégiai Főosztály Budapest, 2013. május 29. Humán erőforrás

Részletesebben

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületében

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

A szakmai kollégiumi tagozatok és tanácsok javasolt teendői és munkarendje

A szakmai kollégiumi tagozatok és tanácsok javasolt teendői és munkarendje A szakmai kollégiumi tagozatok és tanácsok javasolt teendői és munkarendje A Tagozat nyilvánít véleményt a következőkről: a szakmát érintő finanszírozási kérdésekről, a kapacitás elosztásokról, a progresszív

Részletesebben

Közpolitikai stratégiai tervezés és menedzsment jövőbeni keretei a közigazgatásban

Közpolitikai stratégiai tervezés és menedzsment jövőbeni keretei a közigazgatásban Közpolitikai stratégiai tervezés és menedzsment jövőbeni keretei a közigazgatásban Farkas Krisztina KIM közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár Minőségfejlesztés a felsőoktatásban, TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002

Részletesebben

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás AZ EFOP- 2.2.19-17-2017-00054 JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZBAN PROJEKT CÉLJA: A Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Fejér

Részletesebben

Az egészségügyi intézményi struktúra átalakítása

Az egészségügyi intézményi struktúra átalakítása Az egészségügyi intézményi struktúra átalakítása dr. Helmle László 2012. szeptember 20. A Semmelweis Terv tézisei Az ellátórendszer összhangjának ismételt megteremtése (térségi szervezés, progresszív ellátás)

Részletesebben

ÉLETÚT. Lelki Megújulás Program terv

ÉLETÚT. Lelki Megújulás Program terv Lelki Megújulás Program terv Közösségi Lelki Egészség Eszmecsere Dr. Csányi Péter EMMI 2013. október 8. A kihívás A magyar lakosság kedvezőtlen egészségi állapota, melyben az egészségtelen életmód mellett

Részletesebben

KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT

KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT INTEGRÁLT FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉS KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT Az Európai Bizottság 2011 októberében elfogadta a 2014 és 2020 közötti kohéziós politikára vonatkozó jogalkotási javaslatokat

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

Az Autizmussal élő Gyermekek Oktatási és Integrációs Szakértői Bizottsága (P-RR-AUT)

Az Autizmussal élő Gyermekek Oktatási és Integrációs Szakértői Bizottsága (P-RR-AUT) Az Autizmussal élő Gyermekek Oktatási és Integrációs Szakértői Bizottsága (P-RR-AUT) Európa Tanács, Strasbourg 2004-2006. Őszi Tamásné - gyógypedagógus A bizottság létrejötte: A P-RR-AUT létrehozásáról

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei Bécsy Etelka Pécs, 2012. december 5. Tartalom I. Kiindulás II. III. IV. Tervezés az Emberi Erőforrások Minisztériumában A 9. tematikus

Részletesebben

A PAKTUM BEMUTATÁSA Hargita Megye Tanácsa

A PAKTUM BEMUTATÁSA Hargita Megye Tanácsa TERÜLETI PAKTUM A PAKTUM BEMUTATÁSA 2006. szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot (egyezmény), melynek a többi 73 mellett, ebből 11

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2005. június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 TÁJÉKOZTATÓ FELJEGYZÉS Küldi: a Főtitkárság Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 9181/05 SAN 67 Tárgy: A Tanács következtetései

Részletesebben

Országos Egészségfejlesztési Intézet

Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Egészségfejlesztési Intézet Szervezeti egységek megnevezése Szervezeti egységek feladatai I. Módszertani és Fejlesztési Főosztály Az Országos Egészségfejlesztési Intézet állami feladatként ellátandó

Részletesebben

Ameghosszabbodott élettartam és az idősek

Ameghosszabbodott élettartam és az idősek Egészségi állapot, egészségügyi ellátások, szolgáltatások az idősek egészsége egészségügyi ellátások hozzáférhetőség fizikai és szellemi aktivitás mentális egészség betegségi kockázatok mérséklése szűrő-

Részletesebben

Sérülékenység vizsgálatok a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában

Sérülékenység vizsgálatok a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában Sérülékenység vizsgálatok a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában Dr. Pálvölgyi Tamás NÉS szakmai koordinátor Nemzeti Alkalmazkodási Központ 2013. november 13. NÉS-2 szakmai műhelyvita Magyar

Részletesebben

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01)

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01) Érettségi utáni képzések nappali képzés 1. Gyakorló ápoló 2. Egészségügyi asszisztens A szakképesítés alapadatai Gyakorló ápoló (52 723 01) A szakképesítés azonosító száma: 52 723 01 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Új PÉF szöveg betét Az eredeti OPK szövegből maradó ///Zöld/// kiszerkesztve

Új PÉF szöveg betét Az eredeti OPK szövegből maradó ///Zöld/// kiszerkesztve Új PÉF szöveg betét Az eredeti OPK szövegből maradó ///Zöld/// kiszerkesztve 1 ///Emlékeztető/// Jegyzőkönyv PÉF + OPK megbeszélés Budapest, OPK hivatali helyisége, 2010. szeptember 09. Résztvevők: dr.

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

DEMIN XI. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, A SZOCÁLIS ELLÁTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGIPAR MINŐSÉGI HELYZETÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

DEMIN XI. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, A SZOCÁLIS ELLÁTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGIPAR MINŐSÉGI HELYZETÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI DEMIN XI. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, A SZOCÁLIS ELLÁTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGIPAR MINŐSÉGI HELYZETÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Ahhoz, hogy valami megváltozzon: valamit meg kell változtatni. ( Hegel) DEMIN X. - DEMIN

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

A háziorvosi szolgálatok indikátor alapú teljesítményértékelési rendszerének változásai, eredményei

A háziorvosi szolgálatok indikátor alapú teljesítményértékelési rendszerének változásai, eredményei A háziorvosi szolgálatok indikátor alapú teljesítményértékelési rendszerének változásai, eredményei Dr. Kőrösi László (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) 1. Bevezetés, célok A háziorvosi és házi gyermekorvosi

Részletesebben

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján - 2014-2020 különös tekintettel az ITI eszközre A diák Nicholas Martyn, a DG Regio főigazgatóhelyettesének 2012. március

Részletesebben

A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA

A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben Területi együttműködések kialakítása A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA Tanúsítás és akkreditáció Dr.

Részletesebben

Velencei tó Térségfejlesztő Egyesület HVS 2011 LEADER Kritériumok

Velencei tó Térségfejlesztő Egyesület HVS 2011 LEADER Kritériumok A LEADER program a társadalmi-gazdasági szereplők együttműködését ösztönzi az olyan javak és szolgáltatások létrejötte, fejlesztése érdekében, amelyek a lehető legnagyobb hozzáadott értéket biztosítják

Részletesebben

SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT SZENTANNAI SÁMUEL KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

Tervezett humán fejlesztések között különös tekintettel a hajléktalanok ellátására

Tervezett humán fejlesztések között különös tekintettel a hajléktalanok ellátására Tervezett humán fejlesztések 2014-2020. között különös tekintettel a hajléktalanok ellátására Horváth Viktor főosztályvezető Balatonföldvár, 2013. augusztus 29. FEJLESZTÉSEK 2014-2020. KÖZÖTT KÜLÖNÖS TEKINTETTEL

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

32. NEVES Betegbiztonsági Fórum

32. NEVES Betegbiztonsági Fórum 32. NEVES Betegbiztonsági Fórum Best of BELLA II. - Az akkreditációs program betegbiztonságot támogató legjobb gyakorlatai: A szakmai protokollok szerinti tevékenység lehetőségei és korlátai 2015. december

Részletesebben

Klinikai audit standard. NEVES Fórum október 20.

Klinikai audit standard. NEVES Fórum október 20. Klinikai audit standard NEVES Fórum 2016. október 20. A standard filozófiája Felépítése a PDCA elvet követi Fókusz: minőségügy, betegbiztonság Fejlesztési célú tevékenység A klinikai audit a szakmai tevékenységet

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

Köznevelési stratégia

Köznevelési stratégia Köznevelési stratégia 2013 Stratégia alkotás módszertana Hazai és nemzetközi dokumentumok elemzése Helyzetelemzés SWOT elemzés Célok meghatározása Stratégiai beavatkozások meghatározása Indikátorok meghatározása

Részletesebben

Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001

Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Az akkreditációs rendszer kialakításának helyzete TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Dr. Belicza Éva szakmai vezető / GYEMSZI egyetemi docens / SE EMK DEMIN, 2013. május 31. Miért? Mit? Ki? Hogyan? Mikor? Miből?

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD ÁLLAMI ÉS CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN SZEREPLŐ GYERMEKEK SZÁMA SZERVEZETI STRUKTÚRA FINANSZIROZÁSI LEHETŐSÉGEK GYERMEKVÉDELMI

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16.

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16. TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására MISKOLC 2010. november 16. V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A fogyatékosság értelmezése Projekt szolgáltatásai

Részletesebben

Egészségpolitika. Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek. hatnak.

Egészségpolitika. Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek. hatnak. Dr. Stubnya Gusztáv Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli) feltételeinek biztosítására, a lakosok és a közösségek

Részletesebben

A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK

A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Globális egészségügyi felmérés

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S IKTATÓSZÁM: 26-26/77-1/2017. TÁRGY: A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN CÍMŰ PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK JÓVÁHAGYÁSA (TOP-6.9.2-16) MELLÉKLET: 2 DB E L Ő T E R J E S Z T É S PÉCS MEGYEI JOGÚ

Részletesebben

A magyarországi kábítószer-helyzet átalakulásáról

A magyarországi kábítószer-helyzet átalakulásáról Ács Andrea A magyarországi kábítószer-helyzet átalakulásáról Az új pszichoaktív anyagok széleskörű megjelenése jelentősen átformálta a kábítószerprobléma hazai megjelenését. Az új pszichoaktív anyagok

Részletesebben

GINOP VEKOP A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése. Intézkedési terv megvalósítása

GINOP VEKOP A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése. Intézkedési terv megvalósítása GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése Intézkedési terv megvalósítása Előadó: Vedovatti Anildo Eruditio Zrt. szakértője 06 20-428-1256 vedovatti.anildo@gmail.com

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Stratégiai menedzsment a felsőoktatásban Dr. Drótos György egyetemi docens, tanszékvezető Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza

TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei 2009-2010-ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza 2007-2008. évi AT TÁMOP 2-TIOP 3. TISZK TÁMOP 2.2.3 6 régió 31 pályázó,

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

HOSPICE-PALLIATÍV ELLÁTÁS KIHÍVÁSAI A STRUKTÚRA OLDALÁRÓL

HOSPICE-PALLIATÍV ELLÁTÁS KIHÍVÁSAI A STRUKTÚRA OLDALÁRÓL MAGYAR ÁPOLÓK NAPJA PÉCS, 2016. február 19. HOSPICE-PALLIATÍV ELLÁTÁS KIHÍVÁSAI A STRUKTÚRA OLDALÁRÓL Lukács Miklós 1,2,3 1 PTE Klinikai Központ Palliatív Mobil Team 2 PTE ÁOK Családorvostani Intézet Hospice-Palliatív

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM KALOCSAI KORNÉL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

FIRECE PROJEKT bemutatása

FIRECE PROJEKT bemutatása NGM GINOP IH Interreg nap 2017. október 10., Budapest FIRECE PROJEKT bemutatása Bán Róbert ügyvezető, Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ASP 11, FIRECE CE1131 projekt TARTALOM FIRECE - RÖVID INFORMÁCIÓK

Részletesebben