Okmányos meghitelezés. Akkreditív

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Okmányos meghitelezés. Akkreditív"

Átírás

1 Okmányos meghitelezés Akkreditív

2 Fogalma Az akkreditív, más néven okmányos meghitelezés egy pénzügyi intézet által kiállított dokumentum, amely visszavonhatatlan pénzfizetési garanciaként szolgál a kedvezményezett számára. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kedvezményezett teljesíti a megadott feltételeket (bemutatja az akkreditív által meghatározott okmányokat), a bank köteles a meghatározott összeget kifizetni, még ha az akkreditívet aláíró személy utólag másképp rendelkezne is. Más szavakkal, a fizetési kötelezettség teljes egészében az akkreditívet kiállító bankhoz kerül.

3 Fogalma Az akkreditív (okmányos meghitelezés) egyike a külkereskedelmi szerződésekben leggyakrabban előírt fizetési feltételeknek. Nagyfokú biztonságot nyújt a vevőnek és az eladónak egyaránt. A külkereskedelmi ügylet kockázatának elhárítása, illetve csökkentése rendszerint egy bizalmi kéz közbeiktatásával oldható meg. Ez általában bank. Bank bekapcsolása adja az akkreditíves fizetési mód lényegét is.

4 Az akkreditív olyan fizetési mód, ahol valamely bank a vevő megbízásából kötelező ígéretet tesz az eladónak arra, hogy amennyiben az eladó az előírt határidőn belül az előírt okmányokat benyújtja és ezek mindenben megegyeznek az akkreditív feltételeivel úgy: saját maga azonnal fizet, vagy egy megbízott bank közbeiktatásával annak pénztáránál teljesít fizetést, a rá vagy a közbeiktatott bankra címzett váltót elfogadja, illetve felelősséget vállal annak elfogadásáért és esedékességkori megfizetéséért, a megbízóra vagy a meghitelezésben közreműködő más személyre címzett váltót vagy maga megvásárolja, vagy más bank által megvásároltatja.

5 Alkalmazása a következő esetekben: az eladó és a vevő egymásról szerzett tapasztalatai, információi hiányosak, az egymás iránti bizalom nem kielégítő, a vevő országának politikai, gazdasági helyzete miatt az eladó kockázatai túl nagyok, helyi szokások, vagy állami előírások kívánják meg.

6 Az eladónak előnyös, mert: védi az eladót a birtokon kívül kerülés veszélyétől, biztos lehet abban, ha szerződésszerűen szállít, megkapja az ellenértéket, az áru ellenértékét a szállítással kb. egyidőben kapja meg, így likviditását kedvezően befolyásolja, az akkreditív feltételeinek nemzetközileg egységes értelmezése miatt biztonságossá teszi az ellenérték kiegyenlítését.

7 A vevőnek előnyös, mert: nem kerülhet birtokon kívül, a bank csak akkor fizet az eladónak, ha a szerződésszerű áruszállítást okmányokkal igazolta, kedvező üzleti feltételeket (alacsonyabb ár) tud elérni, ha ezt a fizetési módot ajánlja, az akkreditív egyes változatainál hitelben is hozzájuthat az áruhoz.

8 A vevőnek azonban az alábbiakkal is számolnia kell: pénzét hónapokra leköti a banknál az akkreditív fedezeteként, ha az eladó mégsem tesz eleget a szerződéses kötelezettségének, birtokon kívül ugyan nem kerül, de pénzét hiába kötötte le, a vevőnek nincs lehetősége arra, hogy fizetés előtt az árut ellenőrizze.

9 Az akkreditíves ügylet létrejötte minimálisan három szereplő jelenlétét feltételezi: A vevő: az adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségének megfelelően akkreditív nyitási megbízást ad bankjának, a fedezet egyidejű biztosítása mellett. Az akkreditívet nyitó bank: a rendelkezésre bocsátott fedezet és az akkreditív nyitási megbízás alapján az eladónak levél formában kötelező fizetési ígéretet tesz, megnyitja az akkreditívet. A nyitó bank általában a vevő bankja. Az eladó: az akkreditív kedvezményezettje, akinek a bank fizetést ígér, és az akkreditívnek megfelelő okmányok ellenében fizet.

10 További lehetséges szereplők Az ügylet résztvevőinek köre rendszerint kibővül, a nyitó bank mellett ugyanis más bankok is bekapcsolódhatnak az ügylet lebonyolításába. Ez a második bank általában az eladó bankja, melynek az ügylet során a következő funkciói lehetnek: Avizáló vagy értesítő bank Igazoló vagy megerősítő bank Fizető bank Negociáló bank

11 Avizáló vagy értesítő bank Az eladó számára megnyugtatóbb, ha az akkreditív megnyitásáról szóló értesítést saját bankja közvetítésével kapja meg. Ilyenkor az avizáló bank csak postás szerepet tölt be, feladata a pontos időbeni okmánytovábbítás.

12 Igazoló vagy megerősítő bank Az eladó bankját a nyitó bank igazolásra is felkérheti. Az akkreditív igazolása azt jelenti, hogy az eladó bankja a nyitó bank kötelezettségvállalását megerősíti, a maga nevében is határozott kötelezettséget vállal arra, hogy fizet vagy intézvényeket elfogad.

13 Fizető bank Gyakran előfordul, hogy a nyitó bank egy másik bankot kér fel a fizetési funkciók ellátására. A fizető bank a nyitó bank kinyújtott keze, aki a nyitó bank által rendelkezésre bocsátott fedezetből rendben lévő okmányok esetén kifizeti az okmányok összegét az eladónak.

14 Negociáló bank A negociáló bank az eladó felkérésére, saját költségére és kockázatára megveszi az eladótól az okmányokat, ezzel átvállalja az eladónak az akkreditívből eredő kötelezettségeit és jogait az adott okmányok értékéig. A negociálás nem azonos a fizetéssel, a negociáló bank ugyanis megelőlegezi az eladónak az akkreditív összegét arra az időre, míg az okmányok ellenében a nyitó bank fizet.

15 Az okmányos meghitelezés önálló jogügylet. Az akkreditív megnyitása olyan önálló jogviszonyokat hoz létre, amelyek az eladó és a vevő közötti alapügylettől függetlenek. Az áruszállítás és az áru ellenértékének kifizetése ezen fizetési mód esetén elkülönül egymástól, ha a bank az akkreditív nyitásával fizetést ígér, fizetési kötelezettségét az okmányok ellenében akkor is teljesítenie kell, ha a fizetést maga a vevő ellenzi. Az akkreditív szokvány ezt úgy fejezi ki, hogy az akkreditívben részt vevő bankoknak okmányokkal és nem árukkal van dolguk.

16 Alapakkreditív Az akkreditívre vonatkozó szokásokat a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara gyűjtötte össze. A nemzetközi gyakorlat az akkreditívnek számos változatát alakította ki, melyek egyikmásik vonásukban eltérnek az alapakkreditívtől.

17 Az akkreditív alaptípusa a következő feltételeket tartalmazza: A megbízó neve, telephelye. A kedvezményezett megnevezése. Az akkreditív visszavonhatósága. Az akkreditív szokvány szerint az "visszavonhatatlan" kifejezés feltüntetése nélkül az akkreditív visszavonhatónak minősül, ezért a külkereskedelmi ügyletkötés szempontjából az akkreditív elengedhetetlen kellékének kell tekinteni a visszavonhatatlanság megjelölését. A bank visszavonhatatlan fizetési ígérete az akkreditívben megjelölt lejárati határidőig érvényes, azt a lejárat előtt visszavonni, feltételeit egyoldalúan módosítani nem lehet.

18 Az akkreditív lejárata: a bank csak a megjelölt lejárati határidőig kötelezhető fizetésre, ezért az eladónak az okmányokat addig el kell hozzá juttatnia. A szállítási határidő: az akkreditív nem feltétlenül jelöl meg a lejárat napja mellett külön szállítási határidőt is. Amennyiben az akkreditív külön szállítási határidőt is feltüntet, úgy az eladónak már az akkreditív kézhezvételekor ellenőrizni kell, hogy a szállítási és a lejárati határidő közötti időtartam elegendő-e az okmányok benyújtásához.

19 Az áru mennyiségének meghatározása. A meghitelezés összege: lehet pontosan, vagy "kb." megjelöléssel. Egységár, általában nem szükséges, csak részszállításnál fontos. A fizetés pénzneme. Részszállítás engedélyezése: külön tiltó megjelölés nélkül az akkreditív megengedi a részszállítást.

20 Átruházhatóság, áttelepíthetőség, oszthatóság: Az átruházás azt jelenti, hogy az eredeti kedvezményezett maga helyett új kedvezményezettet jelölhet meg. Áttelepíthető akkreditív nyitásával a vevő ahhoz is hozzájárul, hogy a fedezet az első fizető banktól másik bankhoz átkerüljön. Osztható az akkreditív, ha egy kedvezményezett helyett több is megjelölhető.

21 Benyújtandó okmányok: a bank fizetési kötelezettség vállalása feltételekhez kötött, nevezetesen az eladó által időben bemutatott valamennyi okmány helyességétől függ. A benyújtandó okmányok körének, fajtájának, példányszámának és az okmányok tartalmának előírása az akkreditív legfontosabb feltételei közé tartozik. A legfontosabb okmányok: kereskedelmi számla, vámszámla, konzuli számla, származási bizonyítvány stb.

22 Az okmány-felülvizsgálás Fizetés előtt az okmányokat megvizsgálják. Az okmány-felülvizsgálás az akkreditív kedvezményezettje által benyújtott okmányoknak egymással, az akkreditív feltételeivel, az akkreditív szokványok rendelkezéseivel való egybevetését jelenti.

23 Felülvizsgálat lehetséges eredménye Az okmány-felülvizsgálat eredményeként a bank az okmányokat: elfogadja és fizet, vagy fizetés végett továbbítja azokat, visszautasítja és a fizetést megtagadja, fenntartással átveszi és a nyitó bank döntésétől teszi függővé a fizetést.

24 Fizetési időpont szerinti típusok Az akkreditív alaptípusa látra szól, készpénzfizetést ígér. Az azonnali fizetést ígérő (alap)típus mellett azonban az akkreditívnek számos típusa alakult ki, pl.: későbbi fizetést ígérő, halasztott fizetésű, váltóelfogadást ígérő, előlegfizetést lehetővé tevő, stb.

25

26

27 KONKRÉT LEHETŐSÉGEK

28 Budapest Bank Zrt. ajánlata Olyan vállalkozások számára ajánljuk, ahol: az eladó és vevő egymásról szerzett információi hiányosak, az egymás iránti bizalom ezért nem kielégítő, pl. ha az eladó olyan országokba szállít, ahol a politikai vagy gazdasági helyzet instabil, a cég likviditását javítani szeretnék, halasztott fizetési lehetőséget keresnek. DEVIZANEME: HUF, EUR, USD, CHF, GBP. FUTAMIDŐ: maximum 12 hónap.

29 HITELÖSSZEG, KAMATOK, DÍJAK: Az ügylet alapjául szolgáló akkreditív összegének előírt alsó és felső határa nincs, de a kötelezettségvállalás korlátja a vállalkozás banki megítélésétől függ. Az akkreditív megnyitása, és annak fizetési esedékessége közötti időtartamra kockázati díj, illetve a fizetési esedékesség és a fedezet rendelkezésre bocsátása közötti időtartamra hitelkamat fizetendő. HITEL IGÉNYBEVÉTELE: Előfeltétel: legalább két lezárt gazdasági év.

30 BENYÚJTANDÓ DOKUMENTUMOK Érvényes banki limit esetén: akkreditív-nyitási megbízás. Új bankkapcsolat esetén: Auditált pénzügyi beszámolók (mérleg és eredmény-kimutatás), valamint a kiegészítő mellékletek az elmúlt évekre. Auditálási záradék, ill. a pénzügyi beszámolókhoz tartozó könyvvizsgálói jelentések. A legfrissebb, lezárt hónaphoz tartozó, cégszerűen aláírt főkönyvi kivonat, lejárat szerinti szállító és vevő analitika. Hatályos, a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt létesítő okirat, valamint apportlista. Alárendelt tulajdonosi hitelek/kölcsönök fennállása esetén az alárendelést igazoló dokumentum. Megrendelés-állomány részletezése, ill. a kiemelt partnerekkel érvényben lévő szerződések másolata, ha van ilyen. Akkreditív-nyitási megbízás.

31 CIB Bank Zrt. ajánlata Bankunk az akkreditív ügyletek területén az alábbi főbb szolgáltatásokat kínálja: azonnali és halasztott fizetésű akkreditív nyitása, okmányok kezelése, fizetése, avizálás az akkreditív kedvezményezettjének értesítése, az akkreditív keretében érkező okmányok kezelése, fizetése, igazolás a nyitó bank fizetési kötelezettségének megerősítése, átruházás (transzferálás),

32 Bankunk az akkreditív ügyletek területén az alábbi főbb szolgáltatásokat kínálja: engedményezés (assignment), leszámítolás: amennyiben kötött bankunkkal leszámítolási szerződést, úgy az akkreditív előírásainak tökéletesen megfelelő, legalább USD összegű (vagy ennek megfelelő egyéb devizájú) okmányok és a CIB számára elfogadható banki és országkockázat esetén lehetőség van arra, hogy a halasztott fizetésű export akkreditívekből eredő, 15 napon túli, de éven belüli követeléseket kívánságára leszámítoljuk.

33 A CIB Bank Zrt. banki kötelezettségvállalás (akkreditív, garancia) kibocsátására csak hitelképességi vizsgálatokat követően és megfelelő fedezetek megléte esetén fogad el megbízást. A fedezet nyújtása a megbízás teljesítésének előfeltétele. A kibocsátás a mindenkor érvényes, közzétett Kondíciós Listában vagy egyedi megállapodásban rögzített díj ellenében történik. A díj fizetése előre esedékes.

34 A CIB az akkreditíves ügyleteket a Párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mindenkor érvényben lévő - jelenleg a 2007/600 sz., "Az okmányos meghitelezésekre vonatkozó egységes szabályok és szokványok" c. (UCP600) - kiadványa alapján végzi.

35 VAN-E JÖVŐJE AZ OKMÁNYOS MEGHITELEZÉSNEK? Nyári Judit 2011-es diplomamunkája a BGF-n: a jelenlegi fejlesztések mellett mindenképpen van jövője az akkreditívnek. Ezt egyrészt maga az akkreditív alaptulajdonsága okozza, azaz, hogy a legbiztonságosabb fizetési mód. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a hagyományos, papíralapú benyújtás már nem juttatja akkora előnyhöz a kereskedelmi feleket.

36 az elkövetkező évben véleményem szerint jelentős növekedés várható az elektronikusan benyújtható akkreditívek számában. úgy vélem, hogy az eucp a jövő okmányos meghitelezése, mely felváltja a hagyományos, papíralapú akkreditívet. Amelyik cég a jövőben is szeretne a piacon szerepelni, annak kötelessége ismernie és használnia az elektronikus okmánybenyújtást legyen szó akár a legkisebb exportcégről vagy a legnagyobb nemzetközi vállalatig. Aki kimarad, az lemarad.

37 További források tanuláshoz

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Okmányos inkasszó Fizetési mód, a beszedési megbízások egyik változata: az eladó azzal bízza meg bankját, hogy az exportáru ellenértékét

Részletesebben

Export főbb kérdéskörei. KKC Kórógy, Králik Ivánné

Export főbb kérdéskörei. KKC Kórógy, Králik Ivánné Export főbb kérdéskörei KKC Kórógy, 2009. 06.09. Králik Ivánné Amiről a vállalkozások általában nem beszélnek Téveszmék Tévedések, hibák A tévedések ára Érzékeny pontok Külkereskedelmi szerződés Árképzés

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. Okmányos Ügyletek Kondíciós Listája Vállalkozások számára Hatályos: 2013. február 01. napjától visszavonásig I. Általános feltételek A Bank Kondíciós Lista Magánszemélyek

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2013. január 1-től visszavonásig

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2013. január 1-től visszavonásig I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások díja 0,15%, min. HUF 1.500, Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási max. HUF 10.000 megbízást ad. II. Okmányos műveletek Export okmányos

Részletesebben

Tájékoztató. A jelen Tájékoztatóban szereplő számlacsomagok február 24. napjától, HUF, EUR és USD devizanemben igényelhetők.

Tájékoztató. A jelen Tájékoztatóban szereplő számlacsomagok február 24. napjától, HUF, EUR és USD devizanemben igényelhetők. NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. H-1088 Budapest Rákóczi út 1-3. www.nhbbank.hu Tájékoztató Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok Jogi személyek, nem jogi személyiségű

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

Tájékoztató. Jelen Tájékoztató tartalmazza a számlák látra szóló kamatát. A kamatszámítás a napi záróegyenleg alapján történik. Kamatjóváírás évente.

Tájékoztató. Jelen Tájékoztató tartalmazza a számlák látra szóló kamatát. A kamatszámítás a napi záróegyenleg alapján történik. Kamatjóváírás évente. NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. H-1088 Budapest Rákóczi út 1-3. www.nhbbank.hu Tájékoztató Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok Jogi személyek, nem jogi személyiségű

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Pénzforgalom lebonyolítása 63. lecke Vállalkozói bankszámlák

Részletesebben

Tájékoztató. Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok

Tájékoztató. Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. H-1118 Budapest, Kelenhegyi út 39. www.nhbbank.hu Tájékoztató Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok Jogi személyek, nem jogi személyiségű

Részletesebben

Tájékoztató. Érvényes : március 03. Közzétéve: december 07. I. Általános Feltételek

Tájékoztató. Érvényes : március 03. Közzétéve: december 07. I. Általános Feltételek NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. H-1118 Budapest Kelenhegyi út 39. A jelen Tájékoztatóban szereplő számlacsomagok HUF, EUR és USD devizanemben igényelhetők. A számlacsomag igénybe vételének feltétele: a

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOK SZAKIRÁNY

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOK SZAKIRÁNY BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOK SZAKIRÁNY AZ AKKREDITÍV, MINT FIZETÉSI MÓD BANKI SZEMSZÖGBŐL VALÓ MEGKÖZELÍTÉSBEN

Részletesebben

Tájékoztató. Érvényes : március 03. Közzétéve: december 07. I. Általános Feltételek

Tájékoztató. Érvényes : március 03. Közzétéve: december 07. I. Általános Feltételek Tájékoztató Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok Jogi személyek, nem jogi személyiségű gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, általános forgalmi adó fizetésére kötelezett

Részletesebben

Kamattámogatás. Mezőgazdasági export finanszírozása

Kamattámogatás. Mezőgazdasági export finanszírozása Mezőgazdasági export finanszírozása Az Eximbank előfinanszírozó termékeivel a mezőgazdasági-exportteljesítést megelőző időszakra vonatkozóan nyújt finanszírozást a kis-, közép- és nagyvállalatok részére

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2014. április 1-től visszavonásig

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2014. április 1-től visszavonásig I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások díja 0,15%, min. HUF 1.500, Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási max. HUF 10.000 megbízást ad. II. Okmányos műveletek Export okmányos

Részletesebben

Tájékoztató. Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok

Tájékoztató. Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok NHB Növekedési HItel Bank Zrt. H-1118 Budapest Kelenhegyi út 39. www.nhbbank.hu Tájékoztató Forintszámlák és devizaszámlák vezetéséhez kapcsolódó díjak és jutalékok Jogi személyek, nem jogi személyiségű

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

Fizetési eszközök a nemzetközi kereskedelemben

Fizetési eszközök a nemzetközi kereskedelemben Fizetési eszközök a nemzetközi kereskedelemben Fizetési eszközök Minden külkereskedelmi szerződésnek lényegi része, hogy a szerződő felek egyike elad valamit a másik félnek és ezért ellenszolgáltatást

Részletesebben

AZ MKB Bank Zrt. OKMÁNYOS BANKMŰVELETEKKEL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

AZ MKB Bank Zrt. OKMÁNYOS BANKMŰVELETEKKEL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA AZ MKB Bank Zrt. OKMÁNYOS BANKMŰVELETEKKEL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA Budapest, 2014. március 15. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. Az Üzletszabályzat hatálya Jelen Üzletszabályzat tartalmazza a MKB Bank

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2014. december 15-től visszavonásig HUF 10.000

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2014. december 15-től visszavonásig HUF 10.000 Hatályos: 2014. december 15től visszavonásig I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások díja Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási megbízást ad. 0,15%, min. HUF 1.500, max. HUF 10.000

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti T 269-06/2/1A A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye vállalkozások, önkormányzatok bankszámláira, megtakarításira vonatkozóan

A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye vállalkozások, önkormányzatok bankszámláira, megtakarításira vonatkozóan A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye vállalkozások, önkormányzatok bankszámláira, megtakarításira vonatkozóan Érvényes: 2015. március 25-től 1. Bankszámlára, megtakarításra vonatkozó általános

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZRT. (a továbbiakban: Bank) Hatályos: től visszavonásig HUF

KONDÍCIÓS LISTA. MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZRT. (a továbbiakban: Bank) Hatályos: től visszavonásig HUF I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások a Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási megbízást ad. 0,15%, min. HUF 1.500, max. HUF 10.000 II. Okmányos műveletek Export okmányos meghitelezés

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti É 269-06/2/1A A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

A CIB Bank Zrt. CIB MOBILBANK ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA. hatályos március 15. napjától

A CIB Bank Zrt. CIB MOBILBANK ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA. hatályos március 15. napjától A CIB Bank Zrt. CIB MOBILBANK ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA hatályos 2014. március 15. napjától A jelen Különös Üzletszabályzatban használt definíciók és kifejezések a

Részletesebben

HITEL HIRDETMÉNY önkormányzati ügyfelek részére 1. 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre

HITEL HIRDETMÉNY önkormányzati ügyfelek részére 1. 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre HITEL HIRDETMÉNY 1 1 A 2015. november 01-től szerződött ügyletekre 1 Tartalom 1. Fogalomtár...3 2. Rulírozó-, és folyószámlahitel (VRULIROZÓ; VFOLYÓSZLA)...5 3. Rövid lejáratú hitel (éven belüli) (FORGÓÉBEL1;

Részletesebben

Általános berendezés finanszírozási adatlap ÁTVÁLLALÁSHOZ Vállalati Ügyfelek számára

Általános berendezés finanszírozási adatlap ÁTVÁLLALÁSHOZ Vállalati Ügyfelek számára 2007. DECEMBER 31.-RE VONATKOZÓAN SZÍVESKEDJENEK KITÖLTENI! Az adatokat a jelzett év végi adatok alapján, ezer Ft-ban kérjük megadni! Kérjük minden sor kitöltését, a nemleges válaszok ill. nulla érték

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Devizaszámla-vezetés és valutaváltás

HIRDETMÉNY. Devizaszámla-vezetés és valutaváltás HIRDETMÉNY számla-vezetés és valutaváltás Általános feltételek 1. A Takarékszövetkezet csak tartalmi, nyelvi és alaki szempontból pontos, a Takarékszövetkezetnél bejelentett módon aláírt deviza átutalási

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2015. 07. 27-től visszavonásig HUF 10.000

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: 2015. 07. 27-től visszavonásig HUF 10.000 I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások díja Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási megbízást ad. 0,15%, min. HUF 1.500, max. HUF 10.000 II. Okmányos műveletek Export okmányos

Részletesebben

Pénzügyi ismeretek. Üzleti gazdaságtan

Pénzügyi ismeretek. Üzleti gazdaságtan Pénzügyi ismeretek Üzleti gazdaságtan A pénz funkciói Elszámolási eszköz (Értékmérő) Forgalmi eszköz Fizetési eszköz Felhalmozási eszköz Világpénz Pénzforgalom A gazdasági szereplők közti pénzmozgások,

Részletesebben

MECSEK TAKARÉK Szövetkezet Hirdetménye a 2015.07.01-től érvényes kondícióiról

MECSEK TAKARÉK Szövetkezet Hirdetménye a 2015.07.01-től érvényes kondícióiról Számla nyitási díjak Számlafenntartással kapcsolatos díjak 0.00 CHF 0.00 EUR 0.00 GBP 0.00 USD Számlavezetési díjak/hó Számlavezetési díj esetén*** Internetbank havidíj / számla*** Számlavezetési díj +

Részletesebben

AZ OKMÁNYOS MŰVELETEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

AZ OKMÁNYOS MŰVELETEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI AZ OKMÁNYOS MŰVELETEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Szabályzat száma: JOG-005/2010 Jóváhagyó határozat száma: 16/2016 (20161223) számú Igazgatósági Határozat Hatályos: 2017 január 12 A jelen Általános

Részletesebben

TULAJDONOSA KÜLKERESKEDELEMBEN. Kiállítási módok: váltó. bemutatóra névre rendeletre. Értékpapír. Egyéb jog. bill of lading (B/L)

TULAJDONOSA KÜLKERESKEDELEMBEN. Kiállítási módok: váltó. bemutatóra névre rendeletre. Értékpapír. Egyéb jog. bill of lading (B/L) ÉRTÉKPAPÍROK A KÜLKERESKEDELEMBEN TÖRZSÖK ÉVA Értékpapír Áru feletti tulajdonjog Pénzkövetelésnzkövetel Egyéb jog bill of lading (B/L) kiszolgáltatási jegy (D/O) folyami rakjegy váltó csekk biztosítási

Részletesebben

HITELSZERZŐDÉS bankszámla-hitelkeret igénybevételéhez A szerződő felek

HITELSZERZŐDÉS bankszámla-hitelkeret igénybevételéhez A szerződő felek 14. sz. melléklet Cenzúraszám: HITELSZERZŐDÉS bankszámla-hitelkeret igénybevételéhez A szerződő felek: egyrészről a Rétköz Takarékszövetkezet (cím: 4600 Kisvárda, Szent László út 68, cégjegyzékszám: 15-02-050264

Részletesebben

MECSEK TAKARÉK Szövetkezet Hirdetménye a 2015.09.01-től érvényes kondícióiról

MECSEK TAKARÉK Szövetkezet Hirdetménye a 2015.09.01-től érvényes kondícióiról Számla nyitási díjak Számlafenntartással kapcsolatos díjak 0.00 CHF 0.00 EUR 0.00 GBP 0.00 USD Számlavezetési díjak/hó Számlavezetési díj esetén*** Internetbank havidíj / számla*** Számlavezetési díj +

Részletesebben

HIRDETMÉNY A MEGBÍZÁSOK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL KISVÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE

HIRDETMÉNY A MEGBÍZÁSOK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL KISVÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE Hatályos: 2018.01.13-tól Jelen dokumentum a Kondíciós lista Kisvállalati ügyfelek részére dokumentum elválaszthatatlan részét képzi. A Bank az alábbiak szerint rögzíti, hogy a fizetési megbízások teljesítéséből

Részletesebben

TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ

TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ HIRDETMÉNY Jászárokszállás és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet kedvezményes TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ Hatályos: 2016. július 1-től 1 / 5 A Takarék Gazda Számlacsomag igénybevételével összefüggő szolgáltatások

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE. Hatályos: március 15. napjától

A CIB BANK ZRT. FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE. Hatályos: március 15. napjától 1 A CIB BANK ZRT. OKMÁNYOS BESZEDÉS, BANKGARANCIA, KEZESSÉG, FEDEZETIGAZOLÁS, EGYES CSEKK ÜGYLETEKRE ÉS EGYÉB PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK

Részletesebben

TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ

TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ HIRDETMÉNY Jászárokszállás és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet kedvezményes TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ Hatályos: 2015. augusztus 1-től 1 / 5 I. Forint pénzforgalmi és elszámolási számlák kondíciói

Részletesebben

BANKGARANCIA ÜZLETSZABÁLYZAT

BANKGARANCIA ÜZLETSZABÁLYZAT BANKGARANCIA ÜZLETSZABÁLYZAT Tartalomjegyzék 1. Bevezetı rendelkezések... 3 2. A bankgarancia fogalma és általános szabályai... 3 3. A bankgarancia fajtái... 4 4. Bankgarancia nyújtás... 4 5. Hatálybalépés...

Részletesebben

MEGBÍZÁSOK ÁTVÉTELI ÉS TELJESÍTÉSI RENDJE HÉTVÉGI BANKI ÓRAREND A HÉTVÉGÉN IS NYITVATARTÓ FIÓKOK SZÁMÁRA

MEGBÍZÁSOK ÁTVÉTELI ÉS TELJESÍTÉSI RENDJE HÉTVÉGI BANKI ÓRAREND A HÉTVÉGÉN IS NYITVATARTÓ FIÓKOK SZÁMÁRA forint átutalási (eseti) 1. számú melléklet az Általános Kondíciós Lista gazdálkodó és egyéb szervezetek és Egyéni vállalkozók részére című kiadványhoz MEGBÍZÁSOK ÁTVÉTELI ÉS TELJESÍTÉSI RENDJE HÉTVÉGI

Részletesebben

BESZEDVÉNY DOCUMENTARY COLLECTION, CASH AGAINST DOCUMENTS = CAD

BESZEDVÉNY DOCUMENTARY COLLECTION, CASH AGAINST DOCUMENTS = CAD OKMÁNYOS BESZEDVÉNY DOCUMENTARY COLLECTION, CASH AGAINST DOCUMENTS = CAD OKMÁNYOS BESZEDVÉNY ICC szokvány szabályozza Az 1958-ban kiadott szokvány legutóbbi változata a Beszedésre vonatkozó egységes szabályok

Részletesebben

Betéti kamatlábak (%) Bankszámlanyitás

Betéti kamatlábak (%) Bankszámlanyitás Betéti kamatlábak (%) CHF EUR GBP USD Látraszóló 0,00 0,15 0,10 0,08 1 hónap = 30 nap HRK devizanemre a Bank kamatot nem fizet. Bankszámlanyitás Törzsbetét Számlavezetés díja 5.000 Ft-nak megfelelő deviza

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZRT. (a továbbiakban: Bank) Hatályos: től visszavonásig HUF

KONDÍCIÓS LISTA. MAGYAR EXPORT-IMPORT BANK ZRT. (a továbbiakban: Bank) Hatályos: től visszavonásig HUF I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások a Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási megbízást ad. 0,15%, min. HUF 1.500, max. HUF 10.000 II. Okmányos műveletek Export okmányos meghitelezés

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. BETÉTEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

A CIB BANK ZRT. BETÉTEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE A CIB BANK ZRT. BETÉTEKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE Hatályos: 2014. március 15. napjától 2 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 2. KÜLÖNÖS/ELTÉRŐ SZABÁLYOK EGYES

Részletesebben

"STANDARD" pénzforgalmi számlacsomag

STANDARD pénzforgalmi számlacsomag "STANDARD" pénzforgalmi számlacsomag 1201-0000 P10050 Új számla nyitásra nincs lehetőség. A hirdetmény a meglévő számlák kondícióit tartalmazza. Érvényes: Számlavezetési díj (minden megkezdett hónap után)

Részletesebben

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok TAKARÉK Kereskedelmi Bank Zrt. - Lakossági Flexibilis Hitelkeretek Hirdetmény Hirdetmény publikálás napja: 2018. december 28. 6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek,

Részletesebben

I. Széchenyi Forgóeszközhitel

I. Széchenyi Forgóeszközhitel XXXIX./B KONDÍCIÓS LISTA SZÉCHENYI PROGRAM HITELEK Érvényes: 2015. augusztus 14-étől I. Széchenyi Forgóeszközhitel Kamat (évi) 1 havi BUBOR + 5% Kezelési költség, kamat módjára számítandó (évi) Állami

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: től visszavonásig HUF

KONDÍCIÓS LISTA. Hatályos: től visszavonásig HUF Hatályos: 2015. 11. 12től visszavonásig I. Átutalások Kimenő forint, illetve deviza átutalások díja Ha az Ügyfél harmadik fél javára szóló átutalási megbízást ad. 0,15%, min. HUF 1.500, max. HUF 10.000

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja KONDÍCIÓS LISTA Devizabelföldi magánszemélyek CIB Személyi kölcsöneire és eire vonatkozóan Hatályos: 2015. február 1-től A Kúria törvény** rendelkezései alapján a jelen Kondíciós Lista hatálya alá tartozó

Részletesebben

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír 11.) Határozza meg az értékpapírok fogalmát, fajtáit, főkönyvi nyilvántartásának és értékelésének szabályait! Ismertesse az értékpapírok analitikus nyilvántartását! Mutassa be az értékpapírokhoz (váltó,

Részletesebben

MECSEK TAKARÉK Szövetkezet Hirdetménye a től érvényes kondícióiról

MECSEK TAKARÉK Szövetkezet Hirdetménye a től érvényes kondícióiról Számlafenntartással kapcsolatos díjak Számla nyitási díjak 0.00 CHF 0.00 EUR 0.00 GBP 0.00 USD Számlavezetési díjak/hó Számlavezetési díj esetén 50 Internetbank havidíj / számla 50 Számlavezetési díj +

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY A Mohácsi Takarék Bank Zrt. a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt az alábbi feltételek szerint nyújtja: Takarék Személyi Kölcsön célja: A Takarék Személyi Kölcsön standard

Részletesebben

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok FHB Bank Zrt - Lakossági Flexibilis Hitelkeretek Hirdetmény Hirdetmény publikálás napja: 2017 július 14 6/26 számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok Hirdetmény

Részletesebben

Papíron beadott, illetve visszavont beszedés, hatósági átutalás és átutalás végzés esetén a T nap 14:00-ig beadott megbízásokat teljesíti a bank.

Papíron beadott, illetve visszavont beszedés, hatósági átutalás és átutalás végzés esetén a T nap 14:00-ig beadott megbízásokat teljesíti a bank. Hatályos: 2016.11.01-től Jelen dokumentum a Kondíciós lista Kisvállalati ügyfelek részére dokumentum elválaszthatatlan részét képzi. A Bank az alábbiak szerint rögzíti, hogy a fizetési megbízások teljesítéséből

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja

KONDÍCIÓS LISTA HUF éves Késedelmi kamat Kamat + 3,00% 14 Kényszerhitel éves kamata 27,99% CIB Hitelfedezeti Védelem havi díja KONDÍCIÓS LISTA Devizabelföldi magánszemélyek CIB Személyi kölcsöneire és eire vonatkozóan Hatályos: 2015. november 25-től 2014. szeptember 15-én vagy azt követően igényelt kölcsönökre vonatkozó feltételek:,

Részletesebben

Iktatószám: Kölcsönszám: Hitelszámla száma: CB határozatszám:

Iktatószám: Kölcsönszám: Hitelszámla száma: CB határozatszám: Iktatószám: Kölcsönszám: Hitelszámla száma: CB határozatszám: K Ö L C S Ö N S Z E R ZŐDÉS egységes területalapú támogatás és ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatás megelőlegezésére A szerződő felek

Részletesebben

HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK VÁLTOZÁSÁRÓL. I. A változással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók

HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK VÁLTOZÁSÁRÓL. I. A változással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK VÁLTOZÁSÁRÓL I. A változással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.: 01-10-041004)

Részletesebben

Papíron beadott, illetve visszavont beszedés, hatósági átutalás és átutalás végzés esetén a T nap 14:00-ig beadott megbízásokat teljesíti a bank.

Papíron beadott, illetve visszavont beszedés, hatósági átutalás és átutalás végzés esetén a T nap 14:00-ig beadott megbízásokat teljesíti a bank. Hatályos: 2016.04.04-től Jelen dokumentum a Kondíciós lista Kisvállalati ügyfelek részére dokumentum elválaszthatatlan részét képzi. A Bank az alábbiak szerint rögzíti, hogy a fizetési megbízások teljesítéséből

Részletesebben

Megbízások benyújtása tárgynapi (T) feldolgozásra* bankközi átutalás GIRO-n keresztül. Banki munkanapon óráig

Megbízások benyújtása tárgynapi (T) feldolgozásra* bankközi átutalás GIRO-n keresztül. Banki munkanapon óráig 1. számú melléklet az Általános Kondíciós Lista gazdálkodó és egyéb szervezetek és Egyéni vállalkozók részére, az Általános Kondíciós Lista gazdálkodó és egyéb szervezetek és Egyéni vállalkozók részére

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a kedvezményes TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ G/1/2015.

HIRDETMÉNY. a kedvezményes TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ G/1/2015. HIRDETMÉNY a kedvezményes TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAGHOZ G/1/2015. Érvényben: 2015. március 9-től 1.) Kedvezményes TAKARÉK GAZDA SZÁMLACSOMAG kondíciói: Számlanyitási díj Számlavezetési díj Havi zárlati

Részletesebben

BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2015. november 16-ától 1.

BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2015. november 16-ától 1. BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2015. november 16-ától 1. FORINT KAMATOK 1.1 STANDARD VÁLLALATI FORINT LEKÖTÖTT BETÉTEK Leköthető minimum

Részletesebben

Tájékoztatjuk, hogy az év végi ünnepek alatt az alábbi nyitvatartási időben állunk rendelkezésére:

Tájékoztatjuk, hogy az év végi ünnepek alatt az alábbi nyitvatartási időben állunk rendelkezésére: 2018. december 11. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy az év végi ünnepek alatt az alábbi nyitvatartási időben állunk rendelkezésére: 2018. december 21 (péntek) pénteki munkarend 2018. december 24.

Részletesebben

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok FHB Bank Zrt. - Lakossági Flexibilis Hitelkeretek Hirdetmény Hirdetmény publikálás napja: 2017. augusztus 31. 6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok

Részletesebben

BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: december 12-étől 1.

BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: december 12-étől 1. Betéti Hirdetmény BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2016. december 12-étől 1. FORINT KAMATOK 1.1 STANDARD VÁLLALATI FORINT LEKÖTÖTT BETÉTEK

Részletesebben

Egységes területalapú támogatás és zöldítési támogatás (Európai Uniós támogatás, a továbbiakban: Támogatás) előfinanszírozása

Egységes területalapú támogatás és zöldítési támogatás (Európai Uniós támogatás, a továbbiakban: Támogatás) előfinanszírozása HITELKÉRELMI NYILATKOZAT egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az éghajlat és környezet szempontjából előnyös Cég neve: Székhely: Cégjegyzékszám/Adószám: Statisztikai számjele: Kincstár ügyfél-azonosító

Részletesebben

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok TAKARÉK Kereskedelmi Bank Zrt. - Lakossági Flexibilis Hitelkeretek Hirdetmény Hirdetmény publikálás napja: 2019. február 28. 6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek,

Részletesebben

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok TAKARÉK Kereskedelmi Bank Zrt. - Lakossági Flexibilis Hitelkeretek Hirdetmény Hirdetmény publikálás napja: 2019. augusztus 30. 6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek,

Részletesebben

I. BELFÖLDI FORINT FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK 2

I. BELFÖLDI FORINT FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK 2 Hatályos 2016. november 1-től (1603), közzététel napja 2016. október28. Jelen dokumentum a Lakossági Kondíciós Lista elválaszthatatlan részét képzi. A Bank az alábbiak szerint rögzíti, hogy a fizetési

Részletesebben

Pénzforgalom lebonyolítása

Pénzforgalom lebonyolítása Pénzforgalom lebonyolítása Vállalkozói bankszámlák fajtái Fogalmak Bankszámlaszerződés: hitelintézet kötelezettséget vállal Pénzeszközt nyilvántartja A szl. terhére kifizetési és átutalási megbízásokat

Részletesebben

Egyszeri kezelési költség: 1 % min Ft Keretbeállításkor

Egyszeri kezelési költség: 1 % min Ft Keretbeállításkor A hitelkeret feltételei: KONDÍCIÓS LISTA Fizetési számlához kapcsolódó hitelkeretre vonatkozóan devizakülföldi magánszemélyek részére a munkáltatóval történt együttműködési megállapodás alapján 1. Fizetési

Részletesebben

I. BELFÖLDI FORINT FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK 2

I. BELFÖLDI FORINT FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK 2 Hatályos 2015. május 15.-től (1503), közzététel napja 2015. május 15. Jelen dokumentum a Lakossági Kondíciós Lista elválaszthatatlan részét képzi. A Bank az alábbiak szerint rögzíti, hogy a fizetési megbízások

Részletesebben

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet TÁJÉKOZTATÓ A devizában végzett műveletek teljesítési rendjéről Hatályos: 2012. január 2-től 1 I. Általános feltételek A Takarékszövetkezet csak tartalmi, nyelvi és alaki

Részletesebben

Adatlap Költségvetési Hátterű Kereskedelmi Garancia/Garanciakeret Kérelemhez

Adatlap Költségvetési Hátterű Kereskedelmi Garancia/Garanciakeret Kérelemhez Költségvetési Hátterű Kereskedelmi Az igénylő ügyfél alapadatai Neve: Adószáma: Főtevékenység TEÁOR száma, megnevezése: v2019-01-29 Az igényelt banki szolgáltatás Garancia típusa: Összege, devizaneme:

Részletesebben

154/2011. (IX.6.) Kt. sz. határozat visszavonása és új határozat elfogadása folyószámla-hitel felvétele tárgyában

154/2011. (IX.6.) Kt. sz. határozat visszavonása és új határozat elfogadása folyószámla-hitel felvétele tárgyában Tárgy: 154/2011. (IX.6.) Kt. sz. határozat visszavonása és új határozat elfogadása folyószámla-hitel felvétele tárgyában H a t á r o z a t i j a v a s l a t: A képviselő-testület a polgármester előterjesztésében,

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Tájékoztató a pénzforgalmi megbízások és betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: 2018.

HIRDETMÉNY. Tájékoztató a pénzforgalmi megbízások és betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: 2018. betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: 2018. április 18-tól A DUNA TAKARÉK BANK Zrt. (továbbiakban: Bank) a fizetési számlával rendelkező ügyfelek pénzforgalmi megbízásait a jelen

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Jogelőd Kis-Rába menti Takarékszövetkezetnél október 1. és október 31. között forgalmazott

HIRDETMÉNY. A Jogelőd Kis-Rába menti Takarékszövetkezetnél október 1. és október 31. között forgalmazott HIRDETMÉNY A Jogelőd KisRába menti Takarékszövetkezetnél 2017. október 1. és 2017. október 31. között forgalmazott Ingatlan célú nem támogatott Takarékszövetkezeti Kölcsön esetében alkalmazott kondíciókról

Részletesebben

BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN

BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN BETÉTI HIRDETMÉNY VÁLLALATI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2017. szeptember 25-étől Közzététel napja: 2017. szeptember 22. 1. FORINT KAMATOK 1.1 STANDARD VÁLLALATI

Részletesebben

HIRDETMÉNY. I. A módosítással érintett kondíciós listák

HIRDETMÉNY. I. A módosítással érintett kondíciós listák HIRDETMÉNY INGATLAN FEDEZETTEL NEM BIZTOSÍTOTT HITEL-, ÉS KÖLCSÖNSZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓ KONDÍCIÓS LISTÁK VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve

Részletesebben

HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5

HUF EUR, USD 3 Esedékesség. a futamidőnek megfelelő BUBOR 4 + 3% / 5% 5 Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott, fizetési számlához kapcsolódó hitelkeretre vonatkozóan, magánszemélyek részére 1. A hitelkeret

Részletesebben

AZ MKB BANK ZRT. NEMZETKÖZI FAKTORÁLÁSSAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

AZ MKB BANK ZRT. NEMZETKÖZI FAKTORÁLÁSSAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA AZ MKB BANK ZRT. NEMZETKÖZI FAKTORÁLÁSSAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA 2014. március 15. 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Bevezető rendelkezések 1.1. Jelen üzletszabályzat az MKB Bank Zrt. (a továbbiakban:

Részletesebben

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Takarékszövetkezet/Bank (a továbbiakban Hitelintézet) KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Hatálybalépés napja: 2011. április 1. A Király Hitel elengedhetetlen szerződéskötési feltétele,

Részletesebben

BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2015. november 2-ától 1.

BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2015. november 2-ától 1. BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényben: 2015. november 2-ától 1. FORINT KAMATOK 1.1 STANDARD LAKOSSÁGI FORINT LEKÖTÖTT BETÉTEK Leköthető minimum

Részletesebben

Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan

Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan 1. A kölcsön feltételei: Érvényes: 2015. október 1-től, visszavonásig 1.

Részletesebben

Összehasonlító táblázat a CIB Bank lakáscélú ingatlanfedezetes hiteleire vonatkozóan - Érvényben: augusztus 1-től Lakáshitelek

Összehasonlító táblázat a CIB Bank lakáscélú ingatlanfedezetes hiteleire vonatkozóan - Érvényben: augusztus 1-től Lakáshitelek Termékfeltételek/ Termék Ki veheti igénybe? Összehasonlító táblázat a CIB Bank lakáscélú ingatlanfedezetes hiteleire vonatkozóan - Lakáshitelek CIB UNO Lakáskölcsön CIB Végig FIX Lakáskölcsön CIB Minősített

Részletesebben

Összehasonlító táblázat a CIB Bank lakáscélú ingatlanfedezetes hiteleire vonatkozóan - Érvényben: december 1-től Lakáshitelek

Összehasonlító táblázat a CIB Bank lakáscélú ingatlanfedezetes hiteleire vonatkozóan - Érvényben: december 1-től Lakáshitelek Termékfeltételek/ Termék Ki veheti igénybe? Összehasonlító táblázat a CIB Bank lakáscélú ingatlanfedezetes hiteleire vonatkozóan - Lakáshitelek CIB UNO Lakáskölcsön CIB Végig FIX15 Lakáskölcsön CIB Minősített

Részletesebben

SOPRON BANK BURGENLAND ZRT.

SOPRON BANK BURGENLAND ZRT. H-9400 Sopron H-9400 Sopron Kossuth Lajos u. 19, Pf. 154 Tel.: 0036/99/513-000 Fax: 0036/99/513-038 E-mail: sopronbank@sopronbank.hu Adósz.: 12951659-1-44 Bankkapcsolat MNB 19017004-00201768 www.sopronbank.hu

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK BENYÚJTÁSÁNAK ÉS TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK BENYÚJTÁSÁNAK ÉS TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉRŐL B3 TAKARÉK SZÖVETKEZET TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK BENYÚJTÁSÁNAK ÉS TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉRŐL Hatályos: 2017. január 01-től 1 1. FORINT FORGALOMHOZ KAPCSOLÓDÓ MEGBÍZÁSOK BENYÚJTÁSÁNAK ÉS TELJESÍTÉSÉNEK

Részletesebben

ADATLAP KKV VÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE Bt, egyéni vállalkozó

ADATLAP KKV VÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE Bt, egyéni vállalkozó CIB Lízing Csoport H-1138 Budapest, Váci út 140. Telefon: (36-1) 485-9861, 485-9863, 485-9739. Telefax: (36-1) 489-6718 BCI Italian Banking Group Registry Code No. 20024 I. ÜGYFÉL INFORMÁCIÓK Cégnév (rövidített

Részletesebben

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok

6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék. kamatok, költségek, díjak, jutalékok FHB Bank Zrt. - Lakossági Flexibilis Hitelkeretek Hirdetmény Közzététel napja: 2016. november 30. 6/26. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termék kamatok, költségek, díjak, jutalékok Hatályos:

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a fizetési megbízások átvételéről, teljesítési idejéről

HIRDETMÉNY. a fizetési megbízások átvételéről, teljesítési idejéről HIRDETMÉNY a fizetési megbízások átvételéről, teljesítési idejéről teljesítési idejéről 1 TARTALOMJEGYZÉK Hatályos: 2014.04.01-től 1. BELFÖLDI FORINT FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK HUF SZÁMLÁRÓL... 3 1. Készpénzes

Részletesebben

BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN. Érvényben: január 16-ától 1.

BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN. Érvényben: január 16-ától 1. BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN 1. FORINT KAMATOK 1.1 STANDARD LAKOSSÁGI FORINT LEKÖTÖTT BETÉTEK Leköthető minimum összeg: 100.000 Ft Betéti Hirdetmény

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A devizaárfolyamhoz kötött átlagáras strukturált befektetés egy indexált befektetési forma, amely befektetés

Részletesebben

Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás

Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás Előadó: Vadász Iván Budapest, 2013. január 24. Pénzforgalmi szemléletű ÁFA elszámolás választhatja - kisvállalkozás - belföldön letelepedett - nem áll csőd és felszámolás

Részletesebben

H I R D E T M É N Y S Z É C H E N Y I - K Á R T Y A Hatályos: január 1-től

H I R D E T M É N Y S Z É C H E N Y I - K Á R T Y A Hatályos: január 1-től H I R D E T M É N Y S Z É C H E N Y I K Á R T Y A Hatályos: 2016. január 1től I. Számlavezetéssel kapcsolatos díjak Megnevezés Díjtétel Esedékesség Havi számlavezetési díj Bankon kívüli papíralapú forint

Részletesebben

I. VEVŐMINŐSÍTÉSEN ALAPULÓ C és CF MÓDOZATÚ FORGALMI TÍPUSÚ BIZTOSÍTÁS

I. VEVŐMINŐSÍTÉSEN ALAPULÓ C és CF MÓDOZATÚ FORGALMI TÍPUSÚ BIZTOSÍTÁS KONDÍCIÓS LISTA (ÁFA-mentes szolgáltatás) Érvényes: 2018. július 1-től I. VEVŐMINŐSÍTÉSEN ALAPULÓ C és CF MÓDOZATÚ FORGALMI TÍPUSÚ BIZTOSÍTÁS 1. Módozatok: C Halasztott fizetésű követelések biztosítása

Részletesebben

GYÖNGYÖS-MÁTRA Takarékszövetkezet

GYÖNGYÖS-MÁTRA Takarékszövetkezet GYÖNGYÖS-MÁTRA Takarékszövetkezet 3200 Gyöngyös, Magyar út 1. 1 em 7. Telefon: 37/505-220, Fax: 37/505-225 email: kozpont@gyongyosmatra.tksz.hu, www.gyongyosmatratakarek.hu Nyilvántartó bíróság: Egri Törvényszék

Részletesebben

Új Magyarország Hitelgarancia Programés dokumentáció. Új Magyarország Kishitel

Új Magyarország Hitelgarancia Programés dokumentáció. Új Magyarország Kishitel Új Magyarország Hitelgarancia Programés dokumentáció módosítás Új Magyarország Kishitel Bátora László, MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest 2010. március 18. Új Magyarország Hitelgarancia

Részletesebben

CIB Költözési Lakáshitel

CIB Költözési Lakáshitel CIB Költözési Lakáshitel Megtalálta álmai otthonát, ahova jelenlegi lakásából szeretne átköltözni és ehhez lakáshitelre van szüksége? A CIB Költözési Lakáshitellel új lakását tudja megvásárolni úgy, hogy

Részletesebben

BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN

BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN BETÉTI HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI ÜGYFELEK FIZETÉSI SZÁMLÁIRA, LEKÖTÖTT BETÉTEIRE VONATKOZÓAN Érvényes: 2018. június 4-étől Közzététel napja: 2018. június 1. 1. FORINT KAMATOK 1.1 STANDARD LAKOSSÁGI FORINT LEKÖTÖTT

Részletesebben

HIRDETMÉNY 15/2015. Vállalkozóknak szóló kivonata Széchenyi Kártya

HIRDETMÉNY 15/2015. Vállalkozóknak szóló kivonata Széchenyi Kártya HIRDETMÉNY 15/2015. Vállalkozóknak szóló kivonata Széchenyi Kártya SZÉCHENYI KÁRTYA Érvényes 2015. július 01-től I. Számlavezetéssel kapcsolatos díjak Megnevezés Díjtétel Esedékesség Havi számlavezetési

Részletesebben