A MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE év 1. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE. 2015. év 1. szám"

Átírás

1 A MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE év 1. szám Tisztelt MASZ tag! A MASZ Hírlevél évi 1. száma egy olyan új elektronikus tájékoztató sorozat kezdete, amely kombinálja a MASZ híreknek a Szövetség honlapján történő folyamatos megjelenését egy negyedévenként megjelenő Hírlevéllel. Remélem, hogy tagjaink közül többen észrevették, hogy megújult a MASZ honlapja, amely folyamatosan tájékoztatást ad a MASZ egyes programjairól legyen az a vezetőség, vagy a tagok által végzett a MASZ közösséget, vagy az egész ágazatot érintő tevékenység. Alább látható a megújult honlap Hírek, események rovatának felülete, amelyen a rövid szöveget váltakozó képek is illusztrálják. A negyedévente megjelenő Hírlevél összefoglalja és szöveges, illetve képes kiegészítéseket tesz a honlapon már megjelentetett rövid információkhoz. A honlap Hírek, események rovata, illetve a Hírlevél a tagok minél teljesebb körű tájékoztatását szolgálja. Számítunk azonban arra, hogy tagjaink nem csak olvasói lesznek a MASZ programjairól szóló híreknek, hanem saját tevékenységüket bemutató írásokat és fotókat is küldenek a titkárságra. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a MASZ tagok ne csak a főbb intézkedésekről és programokról kapjanak tájékoztatást, hanem egymást is jobban megismerjék, erősítve ezzel a MASZ közösséget. Dr. Váradi László elnök

2 Barramundi promóció A közösségi halmarketing kampány gasztronómiai szaklapok és gasztrobloggerek számára szervezett sajtóeseménye január 21 én került megrendezésre Budapesten a Chefparade Főzőiskolán. A rendezvény, amelyre HOP. 3. tengelye által finanszírozott Kapj Rá hal promóciós program keretében került sor a barramundira fókuszált. A hazánkban nem nagyon ismert halfajról a MASZ tagjának a Jászkiséri Halas Kft nek ügyvezető igazgatója Borbély Gyula tartott ismertető előadást, majd a Kapj rá!" kampány séfje, Áman Attila különleges barramundi fogásokat készített a résztvevők számára. A programot követően több média is beszámolt a rendezvényről, ami jól szolgálta nem csak a barramundi, de általában a halfogyasztás növelését. Cikk a Magyar Mezőgazdaságban A Magyar Mezőgazdaság 70. évf. 4. számában jelent meg Dr. Váradi László és Dr. Szűcs István cikke A halastavak ökológiai szolgáltatásai címmel. A cikk tartalmazza a MASZ állásfoglalását is a halastavak ökológiai szolgáltatásainak kompenzációjára vonatkozóan. Az állásfoglalás többek között az alábbiakat fogalmazza meg: 2015 től egy új alapokra helyezett HKP támogatási rendszer kidolgozása és beindítása szükséges a fenntartható tógazdasági haltermelés érdekében. A rendszer kidolgozása során figyelembe kell venni a kapcsolódó K+F+I tevékenység eredményeit, a halastavi ökológiai szolgáltatások támogatásával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokat, illetve a mezőgazdasági támogatások tapasztalatait és tendenciáit. Kászoni Zoltán temetése A MASZ elnöke és több tagjának képviselője is megjelent Kászoni Zoltán temetésén, ahol a szövetség koszorút helyezett el Kászoni Zoltánnak a MASZ örökös tiszteletbeli tagjának urnájánál.

3 Turisztikai Évadnyitó A MASZ támogatta a Szegedi Halászlé nek, mint Hungarikumnak a bemutatását a 2015 évi Turisztikai Évadnyitón, amelyre a Budapest Kongresszusi Központban került sor. A rendezvényen a MASZ nak is volt egy standja, amelyen bemutatott egy halgazdaságok meglátogatására ösztönző posztert. A MASZ elnöke és titkára a szövetség standján Egy ágazat sikeréhez ma már hozzátartozik a gazdálkodók munkájának széles körben történő meg, illetve elismertetése. A halgazdálkodás nagyobb társadalmi elismertségét segíti elő a halgazdaságoknak a hazai turisztikai programokban való aktívabb bekapcsolódása. Ebben követendő példaként szolgál több MASZ taggazdaság. EU pályázat benyújtása A MASZ csatlakozott ahhoz a nemzetközi konzorciumhoz, amely pályázatot nyújtott be a HORIZON 2020 EU program keretében. A SOLID című pályázat arra irányul, hogy a társadalmi együttműködés új, innovatív formáinak alkalmazásával a résztvevők hozzájáruljanak a vidéki régiók fenntartható fejlődéséhez. A Társadalmi innovációk vidéki régiók fenntartható fejlődéséhe z (Social Innovation for Sustainable Development of Rural Areas) című projektet egy 22 tagú, 15 országot képviselő nemzetközi konzorcium készíti elő, amelyiknek koordinátora a német Hohenheim Egyetem. Magyar részről a MASZ mellett a NAIK HAKI tagja a konzorciumnak. Halászati Horgászati Szakember találkozó A Gödöllői SZIE Halgazdálkodási Tanszéke által megrendezett Szakmai Napokon a MASZ több tagja is részt vett, illetve a MASZ elnöke előadást is tartott a MAHOP állásáról. A MAHOP késői beindulásával a hazai haltermelési ágazat komoly versenyhátrányba kerülhet azon országok termelőivel szemben, amelyek az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) forrásainak hamarabb történő felhasználása révén magasabb minőségű, kedvezőbb árú és nagyobb választékú termékekkel jelennek meg azokon a piacokon (akár hazai piacokon), ahol mi is étékesítjük termékeinket.

4 A rendezvény alkalmából megbeszélést tartottak a MASZ és a MAHAL vezető munkatársai a Halászati Környezetgazdálkodási Program beindításának lehetőségeiről, illetve a szükséges intézkedésekről. A Halászat lap szerkesztése A Halászat lap szerkesztőbizottságának ülésén a MASZ hat vezető munkatársa vett részt: Váradi László, főszerkesztő; Bercsényi Miklós, főszerkesztő helyettes; Bozánné Békefi Emese, szerkesztő; Hoitsy György; Szűcs István és Urbányi Béla a szerkesztőbizottság tagjai, akik aktívan közreműködnek abban, hogy színvonalas szaklap kerüljön a halászat iránt érdeklődő olvasók kezébe. A szerkesztőbizottság tagjának Udvari Zsolt főosztályvezetőnek indítványozására az FM vezetése anyagilag támogatja, hogy a Halászat lap a jövőben színesben jelenjen meg, illetve a négy nyomtatásban megjelenő szám két elektronikus számmal bővüljön. A Halászat lap egyre igényesebb külsővel és gazdagodó tartalommal történő megjelenése jó példája a lap tulajdonosának a Földművelésügyi Minisztériumnak, a kiadónak a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézetetnek (NAKVI), valamint a szerkesztőbizottságnak a kiváló együttműködésére. A lap színvonalas megjelenésében fontos szerepe van a MASZnak, miután a szerkesztőbizottság munkájában meghatározó szerepet játszanak a MASZ tisztségviselői. A lap megjelenését segítik azok a halgazdaságok is, akik hirdetéseikkel hozzájárulnak a lap bevételihez. Részvétel a FEHOVA n A MASZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének keretében a FEHOVA n a fenntartható akvakultúrát bemutató, illetve a haltermékeket ismertető szórólapok kerültek a látogatók elé a NAK standján. A MASZ által készített szórólapok EU promóciós program keretében készült tájékoztató anyagok magyar változatai. A szórólapok a MASZ honlap Dokumentumtárában megtalálhatók.

5 Levél az FM be és a BM be belvízkár témában A MASZ és a MAHA közös levelet küldött a Földművelésügyi Minisztériumba és a Belügyminisztériumba, kérve, hogy az érintett halastavak is részesülhessenek a belvíz okozta károk kompenzációjában. A levél hangsúlyozta, hogy a halastavak halászat céljából történő lecsapolása a befogadó vízfolyások, csatornák magas vízszintje miatt akadályozott, így nem csak a piacra kerülő III. nyaras állomány nem jut el a fogyasztói piacokra horgász egyesületek, vendéglátás, lakossági értékesítés de a helyükre kerülő egy és két nyaras állományok is a nevelő tavakban maradnak. Felborul a tógazdálkodás rendje, 2 3 év alatt állítható helyre a klasszikus halastavi forgó 10% egynyaras, 20% kétnyaras, 70% piaci haltermelés az adott halastórendszerben. Megalakult a Nemz etközi Ponty Konferencia szervező bizottsága Prágában, Bajorország Csehországi Képviseletén hat európai pontytenyésztő ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Magyarország és Románia) termelő szövetségei képviselőinek részvételével megalakult a Nemzetközi Ponty Konferencia szervező bizottság, amely elkezdte az idei Vodnany ban (szeptember 3 4) sorra kerülő konferencia, illetve a következő évek ponty konferenciáinak előkészítését. A magyarországi haltermelőket a MASZ elnöke képviselte. Az ülésről készült emlékeztető a MASZ honlapján található. IV. Nemzeti Halászbál Szegeden A MASZ egyik alapító tagja a Szegedfish Kft. szervezte a negyedik Nemzeti Halászbált Szegeden, amelynek a Fehértói Halászcsárda és Panzió adott otthont. Frank Sándor mesterszakács által összeállított ételek, a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek előadása és a ZsomBoys együttes zenéje biztosította, hogy az ország minden részéből érkező, mintegy 150 vendég jól érezze magát. A halászbálról készült fotó összeállítás a MASZ honlapján található.

6 Részvétel az Európai Bizottság által szervezett, a Madár és Élőhely Direktívákat elemző tanácskozáson Brüsszelben Az Európai Bizottság kezdeményezte a Madár és Élőhely Direktívák alkalmazhatósági vizsgálatát ( Fitnesscheck ), amelyen a FEAP kérésére a MASZ képviselője is részt vett. A direktívák felülvizsgálata elindított egy olyan folyamatot, amely keretében a Bizottság elé terjeszthetők a madarak kártételére és a halastavak ökológiai szolgáltatásaira vonatkozó információk. A magyar szakértő brüsszeli kiutazásának költségét a MASZ és a MAHAL közösen vállalta. Az ülésről készült emlékeztető a MASZ honlapján található. A kiskormoránok előfordulásáról a MASZ készített egy helyzetjelentést, amely kidolgozásához a térképen megjelölt nyolc MASZ taggazdaság szolgáltatott adatokat. Arraina projekt Workshop Szarvason A NAIK HA KI szervezésében került sor az Arraina EU projekt workshopjára Kihívások és lehetőségek a ponty takarmányozásban címmel, ami országos szakmai tanácskozás is volt. A szakmai rendezvényen a MASZ elnöke és az Aranyponty Zrt képviselője, mint a FEAP Édesvízi Bizottságának elnöke is előadást tartott. A rendezvényről bővebb információ a NAIK HAKI, illetve az Arraina projekt honlapján található Levél Lázár János miniszter úrnak MAHOP témában A Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ), a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület hasznosítók Szövetsége (MAHAL) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Állattenyésztési Osztályának, Halászati Alosztálya közös levelet írt Lázár János miniszter úrnak, amelyikben kérték a minisztert, segítse elő, hogy a Nemzeti Akvakultúra Stratégia és a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) kidolgozásának folyamata felgyorsuljon, illetve abban aktívan részt vehessenek az ágazat képviselői.

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában II. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2012. augusztus 3. A magyar halászat helye az európai akvakultúrában Dr. Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség Szarvas Magyarország az Európai

Részletesebben

A MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE. 2012/1 szám

A MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE. 2012/1 szám 2012/1 szám A Magyar Akvakultúra Szövetség a 2012. év során is aktívan részt vett az ágazatot érintő rendeletek és szabályzók kidolgozásával kapcsolatos előkészítő munkában, illetve a Halászati Operatív

Részletesebben

A halgazdálkodás fenntartható fejlesztése és jövője Szakmai tanácskozás, szeptember 20. Budapest

A halgazdálkodás fenntartható fejlesztése és jövője Szakmai tanácskozás, szeptember 20. Budapest 2013 A halgazdálkodás fenntartható fejlesztése és jövője Szakmai tanácskozás, 2013. szeptember 20. Budapest 2013 A halgazdálkodás fenntartható fejlesztése és jövője Szakmai tanácskozás, 2013. szeptember

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni fejlesztési lehetőségei Gál Dénes NAIK Halászati Kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több mint 100 éves kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több

Részletesebben

ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA, MINT A KÉK GAZDASÁG FONTOS ELEME

ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA, MINT A KÉK GAZDASÁG FONTOS ELEME WORKSHOP BLUE ECONOMY IN FRESHWATER AQUACULTURE 10 APRIL 2013, EUROPEAN PARLIAMENT BRUSSELS ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA, MINT A KÉK GAZDASÁG FONTOS ELEME Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség A Kék Gazdaság

Részletesebben

Bardócz Tamás Halászati osztály

Bardócz Tamás Halászati osztály A Közös Halászati Politika reformja és ennek tükrében a Vidékfejlesztési Minisztérium hazai halászati ágazat fejlesztésével kapcsolatos stratégiája és koncepciója Bardócz Tamás Halászati osztály Az előadás

Részletesebben

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP 2014-2020 dr. Viski József Helyettes államtitkár Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság Irányító Hatóság Európa

Részletesebben

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek Urbányi Béla, Bercsényi Miklós*, Stündl László**, Kucska Balázs***, Gál Dénes****, Kovács Örs*****, Horváth Ákos, Müller

Részletesebben

Halászati Operatív Program Magyarországon

Halászati Operatív Program Magyarországon Halászati Operatív Program Magyarországon www.fvm.hu 1 Mi az Európai Halászati Alap? A halászat az Európai Unióban kiemelt fontosságú, a mezőgazdaságtól elkülönülő, önálló politikával rendelkező ágazat.

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

A Halászati Operatív Program értékelése és a halgazdálkodás várható támogatása a idıszakban május 22.

A Halászati Operatív Program értékelése és a halgazdálkodás várható támogatása a idıszakban május 22. A Halászati Operatív Program értékelése és a halgazdálkodás várható támogatása a 2014-2020 idıszakban Bardócz Tamás, Mihálffy Szilvia 2013. május 22. HOP támogatás 2007-2013 Európai Halászati Alap + nemzeti

Részletesebben

AZ AKVAKULTÚRA ÁGAZAT JELENLEGI HELYZETE, EREDMÉNYEI ÉS JÖVŐBELI PERSPEKTÍVÁI MAGYARORSZÁGON

AZ AKVAKULTÚRA ÁGAZAT JELENLEGI HELYZETE, EREDMÉNYEI ÉS JÖVŐBELI PERSPEKTÍVÁI MAGYARORSZÁGON XLII. Halászati Tudományos Tanácskozás NAIK Halászati Kutatóintézet, Szarvas 2018. május 30-31. AZ AKVAKULTÚRA ÁGAZAT JELENLEGI HELYZETE, EREDMÉNYEI ÉS JÖVŐBELI PERSPEKTÍVÁI MAGYARORSZÁGON Németh István

Részletesebben

1. Agropoint Kft. 2. Aranykárász Bt. 3. Czikkhalas Kft. 4. Debreceni Egyetem AGTC 5. Halászati és Öntözési Kutatóintézet 6. Hoitsy és Rieger Kft.

1. Agropoint Kft. 2. Aranykárász Bt. 3. Czikkhalas Kft. 4. Debreceni Egyetem AGTC 5. Halászati és Öntözési Kutatóintézet 6. Hoitsy és Rieger Kft. MAGUNKRÓL A MASZ küldetése A MASZ küldetésének tekinti a hazai halászati ágazat, illetve hal termékpálya fenntartható fejlődésének biztosítását, valamint versenyképességének növelését elsősorban az innovációra

Részletesebben

A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre

A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre Bardócz Tamás halászati osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Az előadás tartalma: Magyar

Részletesebben

A magyar halászati stratégia A as időszak Magyar Halgazdálkodási Operatív Programját megalapozó háttérdokumentumok és stratégiai alapok.

A magyar halászati stratégia A as időszak Magyar Halgazdálkodási Operatív Programját megalapozó háttérdokumentumok és stratégiai alapok. A magyar halászati stratégia A 2014-2020-as időszak Magyar Halgazdálkodási Operatív Programját megalapozó háttérdokumentumok és stratégiai alapok. Gábor János VM HAHOPIHO Halászati horgászati szabályozás

Részletesebben

A HALÁSZATI K+F+I SZEKTOR HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HELYZETE, LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI, AVAGY MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A GYAKORLATNAK A KUTATÁSRA?

A HALÁSZATI K+F+I SZEKTOR HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HELYZETE, LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI, AVAGY MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A GYAKORLATNAK A KUTATÁSRA? A HALÁSZATI K+F+I SZEKTOR HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HELYZETE, LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI, AVAGY MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A GYAKORLATNAK A KUTATÁSRA? Urbányi Béla, Horváth Ákos, Müllerné Trenovszki Magdolna, Hegyi Árpád,

Részletesebben

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) éves fejlesztési kerete

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) éves fejlesztési kerete A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) éves fejlesztési kerete A környezeti szempontból fenntartható, erőforrás-hatékony, innovatív, versenyképes és tudásalapú halászat előmozdításáról szóló

Részletesebben

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Kárókatona probléma kezelését megalapozó szakértői munkacsoport létrehozása Vidékfejlesztési

Részletesebben

MEGHÍVÓ. VIII. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember Találkozó. Időpont: február 1-2., csütörtök-péntek

MEGHÍVÓ. VIII. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember Találkozó. Időpont: február 1-2., csütörtök-péntek MEGHÍVÓ VIII. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember Találkozó Időpont: 2018. február 1-2., csütörtök-péntek Helyszín: Szent István Egyetem, Tudástranszfer Központ A bejárat földszint 9. előadóterem

Részletesebben

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok-

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi docens SzIE, MKK-KTI Halgazdálkodási tanszék

Részletesebben

A hazai ágazatfejlesztés nemzetközi kapcsolatai Dr. Váradi László HAKI

A hazai ágazatfejlesztés nemzetközi kapcsolatai Dr. Váradi László HAKI Konferencia a hazai akvakultúra ágazat megújulásáért A 15. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál alkalmából 2011. Szeptember 2. Szeged A hazai ágazatfejlesztés nemzetközi kapcsolatai Dr. Váradi László HAKI Tartalom

Részletesebben

A magyar halgazdálkodás és a Natura 2000 területek Uniós finanszírozásának összefüggései

A magyar halgazdálkodás és a Natura 2000 területek Uniós finanszírozásának összefüggései A magyar halgazdálkodás és a Natura 2000 területek Uniós finanszírozásának összefüggései Mihálffy Szilvia Halgazdálkodási és HOP Irányító Hatósági osztály Az előadás tartalma: Mi a halgazdálkodás? Milyen

Részletesebben

A HOP eddigi eredményei és tapasztalatai Magyarországon

A HOP eddigi eredményei és tapasztalatai Magyarországon A HOP eddigi eredményei és tapasztalatai Magyarországon Dr. Réczey Gábor Vidékfejlesztési Minisztérium Dr. Szűcs István Magyar Akvakultúra Szövetség Székelyudvarhely, 2011. február 24. Közös Halászati

Részletesebben

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai Dr. Németh István Elnök-vezérigazgató Tógazda Zrt. Millió tonna Tények a világból Hal Hús A hústermékek és az akvakultúra/tengeri haltermékek

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖS HALÁSZATI POLITIKÁJÁNAK REFORMJA ÉS LEHETSÉGES HATÁSAI A MAGYAR HALÁSZATI ÁGAZATRA

AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖS HALÁSZATI POLITIKÁJÁNAK REFORMJA ÉS LEHETSÉGES HATÁSAI A MAGYAR HALÁSZATI ÁGAZATRA AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖS HALÁSZATI POLITIKÁJÁNAK REFORMJA ÉS LEHETSÉGES HATÁSAI A MAGYAR HALÁSZATI ÁGAZATRA Bardócz Tamás, Mihálffy Szilvia, Tarpataki Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest Magyar

Részletesebben

Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon

Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon Természetbarát halgazdálkodás homoródszentpálon (Románia) AGROPISC HAKI együttműködés 2008 július 12., Sáregres - Rétimajor Halgazdálkodás természetvédelmi

Részletesebben

1. Értelmezõ rendelkezések

1. Értelmezõ rendelkezések 1192 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 7. szám A vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (VI. 21.) VM rendelete az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló Halászati Operatív Program 3. prioritási

Részletesebben

Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása. Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető

Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása. Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, 2018.10.25. Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető A Biharugrai Halgazdaság Kft. elhelyezkedése - A Biharugrai-halastavak,

Részletesebben

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon MAGYAR-ROMÁN HALÁSZATI ÉS AKVAKULTÚRA WORKSHOP SZARVAS, 2018. OKTÓBER 25-26. A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon Halasi-Kovács Béla igazgató NAIK Halászati Kutató Intézet A HAKI

Részletesebben

A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) az ágazat versenyképességének növeléséért és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért. Szakmai tanácskozás

A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) az ágazat versenyképességének növeléséért és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért. Szakmai tanácskozás A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) az ágazat versenyképességének növeléséért és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért Szakmai tanácskozás Budapest, 2015. december 3. MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG,

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader.

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader. Emlékeztető Tárgy: Projektlátogatások ECOSYAL program 2. Időpont: 2014. augusztus 28. Helyszín: Szokolya, IKSZT 2014. áprilisától a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület bekapcsolódott egy már

Részletesebben

Lehetőségek és kihívások a tógazdasági haltermelésben

Lehetőségek és kihívások a tógazdasági haltermelésben Lehetőségek és kihívások a tógazdasági haltermelésben Dr. Szűcs István egyetemi docens Debreceni Egyetem (DE GVK) Dr. Szathmári László egyetemi docens Mosonmagyaróvári Kar (NymE-MÉK) A halgazdálkodás fenntartható

Részletesebben

MEGHÍVÓ. VII. Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozó. Időpont: február 2-3., csütörtök-péntek

MEGHÍVÓ. VII. Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozó. Időpont: február 2-3., csütörtök-péntek MEGHÍVÓ VII. Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozó Időpont: 2017. február 2-3., csütörtök-péntek Helyszín: Szent István Egyetem, 1. nap: Tudástranszfer Központ A bejárat földszint 9. előadóterem

Részletesebben

TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA. Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály

TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA. Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály Miért? Érdekeltek nem elégedettek a jelenlegi szabályozással Változó társadalmi

Részletesebben

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja, november 9.

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja, november 9. A harcsatenyésztés fejlesztésének lehetősége itthon Lengyel Péter, Udvari Zsolt Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja,

Részletesebben

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN XXXVII. HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS, 2013. május 22-23. A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN Dr. Szűcs István alelnök Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) Dr. Németh István elnök

Részletesebben

Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA)

Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA) Kutatók és termelők együtt az ágazatfejlesztés lendületvételéért II. MASZ Szakmai Fórum, 2012. március 2. Debrecen Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA)

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

XLIII. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas

XLIII. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas Meghívó XLIII. Halászati Tudományos Tanácskozás 2019. május 29-30. NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas A tanácskozás tervezett tématerületei: Haltermelési technológiák Természetesvízi halgazdálkodás Halfeldolgozás,

Részletesebben

A díszkertész ágazat kutatási és innovációs kilátásai 2014-2020 közötti időszakban

A díszkertész ágazat kutatási és innovációs kilátásai 2014-2020 közötti időszakban A díszkertész ágazat kutatási és innovációs kilátásai 2014-2020 közötti időszakban Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Budapest, 2014. szeptember

Részletesebben

Előremutató döntések a közgyűlésen

Előremutató döntések a közgyűlésen A halászati szakmaközi szervezetté válás jogi lépései A halászok már 1945 előtt is szervezettek voltak, országos szinten különböző halászati társulatok működtek, azzal a céllal, hogy a halászati ágazat

Részletesebben

FruitVeB. Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Beszámoló évi tevékenységről

FruitVeB. Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Beszámoló évi tevékenységről FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Beszámoló 2018. évi tevékenységről Ledó Ferenc elnök dr. Domján Erika ügyvezető Kiemelt célok A szakmai szolgáltatások színvonalának

Részletesebben

cskozás HAKI, Szarvas ltatás

cskozás HAKI, Szarvas ltatás XXXII. Halászati Tudományos Tanácskoz cskozás 2008. május m 14-15. 15. HAKI, Szarvas A téli t horgásztat sztatási si szolgáltat ltatás ökonómiai értékelése Békefi E. Gyalog G. Váradi L. Halászati és Öntözési

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens Amiről szó lesz 1. A NAKVI és a tervezés kapcsolata 2. Hogyan segíti az

Részletesebben

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Államreform Operatív Program ÁROP-1.1.19 Amiről szó lesz. Az ÁROP-1.1.19 pályázati

Részletesebben

Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában

Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában 1. Alapítás éve: 2000 2. Céljai: Elősegítse a Dél-Alföldi Régióban az információ technológia szolgáltatásainak elterjesztését, megismertetését, részt vegyen

Részletesebben

Az Európai Unió tógazdálkodóinak tanácskozása MAGYARORSZÁG, RÉTIMAJOR, 2013. SZEPTEMBER 3.

Az Európai Unió tógazdálkodóinak tanácskozása MAGYARORSZÁG, RÉTIMAJOR, 2013. SZEPTEMBER 3. Az Európai Unió tógazdálkodóinak tanácskozása MAGYARORSZÁG, RÉTIMAJOR, 2013. SZEPTEMBER 3. MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG, 2013 A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával a PTKF/1652-2/2013.

Részletesebben

I. Magyar-Lengyel Akvakultúra Találkozó I. Węgiersko-Polskie Spotkanie Producentów Ryb

I. Magyar-Lengyel Akvakultúra Találkozó I. Węgiersko-Polskie Spotkanie Producentów Ryb I. Magyar-Lengyel Akvakultúra Találkozó I. Węgiersko-Polskie Spotkanie Producentów Ryb Vállvetve az édesvízi akvakultúra fejlesztésért Meghívó Zaproszenie Central-Hungarian Aquaculture Research Center

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP1-1.1.1-17 Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged,

Részletesebben

Tógazdaságok szerepe a természetvédelemben és a vízgazdálkodásban

Tógazdaságok szerepe a természetvédelemben és a vízgazdálkodásban Tógazdaságok szerepe a természetvédelemben és a vízgazdálkodásban Puskás Nándor vezérigazgató Hortobágyi Halgazdaság Zrt. XIV. Nemzetközi Tiszai HalfeszDvál A magyar halászat vidékformáló ereje konferencia

Részletesebben

Tájékoztató a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról és a 2013. évi LEADER pályázatok benyújtásáról

Tájékoztató a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról és a 2013. évi LEADER pályázatok benyújtásáról Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos háttere, gyakorlati tapasztalatai

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

Többirányú ökológiai természethasznosítás egy vizes élőhelyen. Vidéki turizmus és halgazdálkodás az Aranyponty Zrt. területén

Többirányú ökológiai természethasznosítás egy vizes élőhelyen. Vidéki turizmus és halgazdálkodás az Aranyponty Zrt. területén Többirányú ökológiai természethasznosítás egy vizes élőhelyen Vidéki turizmus és halgazdálkodás az Aranyponty Zrt. területén Teljes vertikumú halászat Rétimajor : halászat Halszaporítás Ivadéknevelés Áruhal-termelés

Részletesebben

Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform

Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi docens Platform szakmai vezető Bemutatkozás NKTH által meghirdetett pályázat, 2007: Nemzeti Technológiai

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

Fenntartható technológiák a halastavi gazdálkodásban. Gál Dénes Halászati és Öntözési Kutatóintézet

Fenntartható technológiák a halastavi gazdálkodásban. Gál Dénes Halászati és Öntözési Kutatóintézet Fenntartható technológiák a halastavi gazdálkodásban Gál Dénes Halászati és Öntözési Kutatóintézet Tartalom A fenntarthatóság a haltermelésben Haltermelő rendszerek típusai Jellemző haltermelési gyakorlat

Részletesebben

Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig

Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig Fodor Ferenc tógazdasági ágazatvezető 2017.04.08. Siófok Feladataink: az állami tulajdonban lévő balatoni halállomány

Részletesebben

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség 5 000 17 000 35 000 52 000 58 000 93 000 133 000 240 000 298 000 320

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója,

Részletesebben

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap Nyilvántartási szám: SZTK- 11589/2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Fővédnök: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Dr. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért

Részletesebben

FEHÉR KÖNYV Magyarország Nemzeti Akvakultúra Stratégiájához a 2014-2023. közötti időszakra FEHÉR KÖNYV

FEHÉR KÖNYV Magyarország Nemzeti Akvakultúra Stratégiájához a 2014-2023. közötti időszakra FEHÉR KÖNYV FEHÉR KÖNYV MAGYARORSZÁG NEMZETI AKVAKULTÚRA STRATÉGIÁJÁHOZ a 2014-2023-as időszakra 2013. november 1. verzió - 1 - A Fehér Könyvben szereplő adatok hivatalos forrásokból származnak, az alábbi intézményektől:

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JÖVŐJE Az EATIP dokumentuma

AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JÖVŐJE Az EATIP dokumentuma KUTATÓK ÉS TERMELŐK EGYÜTT AZ ÁGAZATFEJLESZTÉS LENDÜLETVÉTELÉÉRT III. MASZ Fórum, 2013. március 28. Debrecen AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JÖVŐJE Az EATIP dokumentuma Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2016-ban

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2016-ban Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2016-ban Gábor János 1, Kiss Gabriella 2, Bojtárné Lukácsik Mónika 2, Udvari Zsolt 1 1 Földművelésügyi Minisztérium, 2 Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató

Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Megújuló energia és energiahatékonysági beruházások pályázati finanszírozásának lehetőségei Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Zöldségtermesztés a homokon szakmai konferencia Nyíradony, 2015.09.25. Tartalom

Részletesebben

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre Gál Dénes és Kerepeczki Éva NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas XXXIII. Országos Vándorgyűlés, Szombathely 2015. július 1-3. Tartalom Halastavi termelés

Részletesebben

HELYI TERMÉKEK, REGIONÁLIS GASZTRONÓMIAI ÉRTÉKEK NEMZETKÖZI ELISMERTSÉGÉNEK NÖVELÉSE A CÍVIS KONVÍVIUM (SLOW FOOD DEBRECEN) TEVÉKENYSÉGE ÁLTAL

HELYI TERMÉKEK, REGIONÁLIS GASZTRONÓMIAI ÉRTÉKEK NEMZETKÖZI ELISMERTSÉGÉNEK NÖVELÉSE A CÍVIS KONVÍVIUM (SLOW FOOD DEBRECEN) TEVÉKENYSÉGE ÁLTAL HELYI TERMÉKEK, REGIONÁLIS GASZTRONÓMIAI ÉRTÉKEK NEMZETKÖZI ELISMERTSÉGÉNEK NÖVELÉSE A CÍVIS KONVÍVIUM (SLOW FOOD DEBRECEN) TEVÉKENYSÉGE ÁLTAL Erdős Zoltán Boros László Dániel Péter A SLOW FOOD MOZGALOM

Részletesebben

Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt.

Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt. Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt. Szeretnénk elérni, hogy a Budapestre látogatók a városban járva a megérkezéstől az elutazásig folyamatosan találkozzanak

Részletesebben

Idősek életminőségét javító infokommunikációs megoldások támogatása

Idősek életminőségét javító infokommunikációs megoldások támogatása Idősek életminőségét javító infokommunikációs megoldások támogatása Határidő: 2015. 05. 28. Kiíró: AAL * A pályázat célja Otthon, a közösségben és a munkahelyen töltött aktív és egészséges időskort szolgáló

Részletesebben

Ökológiai védekezés a halpusztító madarak ellen kiképzett ragadozó madarakkal

Ökológiai védekezés a halpusztító madarak ellen kiképzett ragadozó madarakkal Magyar Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, 2018.10.25 Ökológiai védekezés a halpusztító madarak ellen kiképzett ragadozó madarakkal Hungarikum a gazdaság szolgálatában Győrffy-Villám András

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2013/01

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2013/01 Projekt címe: Turizmus határok nélkül információs látogatóközpontok fejlesztése Nagyatádon és Križevciben Projekt rövid címe: ViNaK Projekt azonosító: HUHR/1101/1.2.2/2020 Vezető Kedvezményezett: Križevci

Részletesebben

A 2016. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok

A 2016. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok A 2016. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok Költségvetésben megjelenő EU támogatások Központi Bevétel költségvetési EU forrás Strukturális támogatások 1 220 957,8 749 828,7 471 129,1 Nemzeti Stratégiai

Részletesebben

EGYESÜLÉSI SZERZŐDÉS

EGYESÜLÉSI SZERZŐDÉS A Fővárosi Törvényszéken 01-02-0001454 számon nyilvántartott Magyar Haltermelők és Halászati Vízterülethasznosítók Szövetség (1115 Budapest, Ballagi Mór utca 8. fsz./2.) mint összeolvadó egyesület I. valamint

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel

Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel Öntözésfejlesztés lehetőségei kormányzati szemmel Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Szarvas, 2015. július 09. A mezőgazdasági célú vízhasználat

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról 2012. évi CXXVI. Törvény -> 2013. március 28-án megalakult a Magyar Agrár-,

Részletesebben

Kutatók és termelők együtt az ágazatfejlesztés lendületvételéért IV.

Kutatók és termelők együtt az ágazatfejlesztés lendületvételéért IV. Kutatók és termelők együtt az ágazatfejlesztés lendületvételéért IV. szakmai fórum DEBRECEN, 2014. MÁRCIUS 28. MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG, 2014 A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával

Részletesebben

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Részletesebben

Váradi László és Jeney Zsigmond Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI), Szarvas

Váradi László és Jeney Zsigmond Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI), Szarvas 75. ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS 2011. szeptember 28. október 2. AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Váradi László és Jeney Zsigmond Halászati és Öntözési Kutatóintézet

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen március

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen március KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A 2014-2020 EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen 2017. március 22-23. 2014-20 IDŐSZAKRA VONATKOZÓ LEGFONTOSABB EURÓPAI UNIÓS ÉS HAZAI

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei

Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei pályázati lehetőségei Célcsoport: Mezőgazdasági termelők, Erdőgazdálkodók, Élelmiszer-feldolgozók. Összes forrás: 4200,8 millió euró Támogatási formák: Vissza nem térítendő támogatás, Kamattámogatás Prioritások:

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Merre tovább HOP? helyzetértékelés és jöv beni kitekintés

Merre tovább HOP? helyzetértékelés és jöv beni kitekintés Halászatfejlesztés 34 - Fisheries & Aquaculture Development 34 2012 ISBN 978-963-7120-32-9 Merre tovább HOP? helyzetértékelés és jöv beni kitekintés Gábor János Vidékfejlesztési Minisztérium Halászati

Részletesebben

Az MNVH céljai, feladata és felépítése

Az MNVH céljai, feladata és felépítése Az MNVH céljai, feladata és felépítése Tóth Márta MNVH Bács-Kiskun megyei referens Szarvas, 2013. április 29. MNVH megalakulása, jogszabályi háttér 1698/2005 EK rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési

Részletesebben

Agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamata

Agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamata Agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamata Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár 2016. január 14. EIP hálózat jogszabályi alapja 1305/2013/EU EMVA rendelet 53. cikke Európai

Részletesebben

HORGÁSZ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

HORGÁSZ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY HORGÁSZ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY 2017.kormany.hu 1 2 3 A HORGÁSZOKÉ AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB CIVIL SZERVEZETE 2017 elejére a nyilvántartott horgászlétszám közel 80 000 fős bővüléssel már 400 000 fő felé emelkedett,

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

A magyar tógazdaságok működésének természetvédelmi vonatkozásai

A magyar tógazdaságok működésének természetvédelmi vonatkozásai A magyar tógazdaságok működésének természetvédelmi vonatkozásai Halasi-Kovács Béla Halászati és Öntözési Kutatóintézet A tógazdasági haltermelés jellemző adatai Magyarországon 1. 30 000 Haltermelés adatai

Részletesebben

Ágazatfejlesztés az új halgazdálkodási törvény tükrében. Bardócz Tamás főosztályvezető

Ágazatfejlesztés az új halgazdálkodási törvény tükrében. Bardócz Tamás főosztályvezető Ágazatfejlesztés az új halgazdálkodási törvény tükrében Bardócz Tamás főosztályvezető Változó szabályozási környezet Új Btk. Új rendészeti tv. EU Közös Halászati Politika Változó társadalmi, gazdasági

Részletesebben

A HALÁSZATI OPERATÍV PROGRAM KERETÉBEN BENYÚJTHATÓ ÁGAZATI FEJLESZTÉSEK FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI

A HALÁSZATI OPERATÍV PROGRAM KERETÉBEN BENYÚJTHATÓ ÁGAZATI FEJLESZTÉSEK FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI A HALÁSZATI OPERATÍV PROGRAM KERETÉBEN BENYÚJTHATÓ ÁGAZATI FEJLESZTÉSEK FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2009. június BEVEZETÉS A Halászati Operatív Program (HOP) Magyarország Nemzeti Halászati Stratégiai Terve

Részletesebben

MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE. 6. szám. In memoriam Woynárovich Elek (1915 2011)

MAGYAR AKVAKULTÚRA SZÖVETSÉG HÍRLEVELE. 6. szám. In memoriam Woynárovich Elek (1915 2011) 6. szám In memoriam Woynárovich Elek (1915 2011) Woynarovich Elek 1915. november 14 én született a Szatmár megyei Tiszakóródon. A természeti környezet már gyerekkorában felkeltette érdeklődését és a természet

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Egyed Imre Czikkhalas Kft. Debrecen 2011. Innováció Innováció: az a társadalmi jelenség, amely a technikai eszközök, technológiák

Részletesebben

Európai Halászati Alapból nyújtandó támogatások összefoglalása (26/2009. FVM rendelet)

Európai Halászati Alapból nyújtandó támogatások összefoglalása (26/2009. FVM rendelet) Európai Halászati Alapból nyújtandó támogatások összefoglalása (26/2009. FVM rendelet) az akvakultúra (beleértve az intenzív iparszerű üzemeket is) termelési kapacitás növelése új halgazdaságok építésével;

Részletesebben

DR. FAZEKAS SÁNDOR VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER BESZÉDE A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ NYITÓ PLENÁRIS ÜLÉSÉN

DR. FAZEKAS SÁNDOR VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER BESZÉDE A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ NYITÓ PLENÁRIS ÜLÉSÉN DR. FAZEKAS SÁNDOR VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER BESZÉDE A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ NYITÓ PLENÁRIS ÜLÉSÉN Tisztelt Királyi Felségek, Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Főtitkár Úr, Excellenciás Hölgyek és Urak!

Részletesebben

Esettanulmány A friss ponty árstruktúrája az ellátási lánc különböző szintjein Közép- Európában

Esettanulmány A friss ponty árstruktúrája az ellátási lánc különböző szintjein Közép- Európában Esettanulmány A friss ponty árstruktúrája az ellátási lánc különböző szintjein Közép- Európában Utolsó frissítés: 2016. június Tartalom ÖSSZEFOGLALÁS... 3 0 EMLÉKEZTETŐ KERETEK ÉS TARTALOM... 4 0.1 AZ

Részletesebben

A MAGYAR PAPRIKA NAPJA MÓRAHALOM SZEPTEMBER 1.

A MAGYAR PAPRIKA NAPJA MÓRAHALOM SZEPTEMBER 1. A MAGYAR PAPRIKA NAPJA MÓRAHALOM 2017. SZEPTEMBER 1. KIÁLLÍTÓI TÁJÉKOZTATÓ Kapcsolat: Kis-Tóth Roland FruitVeB Tel: 06-70-338-9569 E-mail: roland.kis-toth@fruitveb.hu Fax: 06-1-209-1697 www.fruitveb.hu

Részletesebben