Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Közép-Dunántúli Regionális Intézetének Pénzkezelési Szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Közép-Dunántúli Regionális Intézetének Pénzkezelési Szabályzata"

Átírás

1 Oldal: 13/1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2 2. A szabályzat hatálya 2 3. A pénzkezelés módja 2 4. Pénzgazdálkodás a kincstári bankszámlákon Az Intézet bankszámlái A bankszámla-vezetéssel kapcsolatos feladatok A bankszámla pénzforgalmával kapcsolatos feladatok 3 5. Házipénztár kezelés általános szabályai A házipénztár alapvető feladata A pénztár helyiség biztonságos kialakítása A házipénztár kulcsainak őrzése A házipénztárban tartható értékek és értékhatárok A készpénz szállítása és befizetése a bankszámlára A pénzkezeléssel kapcsolatos feladatok Az elszámolásra kiadott előlegek nyilvántartása Házipénztári bizonylatok, kiállításuk, kezelésük Házipénztári nyilvántartás és egyéb nyilvántartási feladatok A házipénztár zárlata A házipénztár ellenőrzése A szigorú számadású nyomtatványok és nyilvántartásuk rendje Záró rendelkezések Függelékek 12

2 Oldal: 13/2 1. Bevezetés Az Államháztartásról szóló többször módosított évi XXXVIII. tv (Áht), valamint a számvitelről szóló többször módosított évi C. törvény és a költségvetési szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségét szabályozó, többször módosított 249/2000 (XII.24.) Kormány rendelet szerint minden költségvetési szervnek ki kell alakítania számviteli politikáját, és ennek keretében el kell készítenie a pénzkezelési szabályzatát is, amelyet a költségvetési szerv vezetője ad ki. A pénzkezelési szabályzat tartalma: A pénzkezelési szabályzat a költségvetési előirányzatok kezelésével és teljesítésével kapcsolatos feladatokat, a bankszámlákon és házi pénztáron keresztül a bevételek beszedésének, a kifizetések teljesítésének rendjét határozza meg. 2. A szabályzat hatálya A szabályzat hatálya az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Régió valamennyi Intézetére kiterjed. 3. A pénzkezelés módja Az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézet a pénzforgalom lebonyolítását, vagyis a pénzgazdálkodás gyakorlati megvalósítását jelentő kiadási és bevételi teljesítéseket: készpénzfizetés nélkül, bankszámlákon keresztül, készpénzfizetéssel, házipénztáron keresztül bonyolítja. Az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézet kincstári körbe tartozó, kincstári költségvetéssel rendelkező, részben önálló, részjogkörrel rendelkező költségvetési szerv. A kincstár egy összegben tartja nyilván az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Régiójának kiadási és bevételi előirányzatait, a kifizetéshez szükséges szabad előirányzat kereteket, valamint tételesen, kincstári számlánként a terheléseket (kifizetéseket) és jóváírásokat (bevételeket). A jogszabályok által meghatározott előirányzat-kezelési és adatszolgáltatási feladatokat az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézet Gazdasági és Üzemeltetési Osztálya látja el.

3 Oldal: 13/3 4. Pénzgazdálkodás kincstári bankszámlákon keresztül 4.1. Az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézet kincstári bankszámlája: Előirányzat-felhasználási keretszámla bankszámla száma: A bankszámlák kezelésével kapcsolatos intézményi feladatok: saját hatáskörű előirányzat-módosítások felterjesztése az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, felügyeleti szervi hatáskörbe tartozó előirányzat-módosítások felterjesztése az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH), a havi előirányzat teljesítési terv elkészítése, havi adatszolgáltatás a tartozásállományról és a vevő kintlévőségekről, eredeti és módosított előirányzatok nyilvántartása, könyvelése az előző évi előirányzat-maradvány és vállalkozási tartalék kiadási és bevételi előirányzatának felterjesztése az OTH Közgazdasági Főosztályára, az eredeti és módosított előirányzatok egyeztetése az OTH Közgazdasági Főosztályán vezetett nyilvántartással, kiadások, bevételek tranzakciós kódjainak rendezése, módosítása, a kifizetések, átutalások aláíróinak bejelentése, a kifizetések átutalásainak benyújtása, a téves kifizetések és nem az intézetet érintő, valamint az azonosítatlan bevételek rendezése A kincstári bankszámlák pénzforgalmával kapcsolatos feladatok Az átutalások, kifizetések indítása Az Intézethez beérkező szállítói számlákat az Intézet gazdasági osztályán ezzel megbízott dolgozó köteles tartalmilag, formailag, számszakilag ellenőrizni. Amennyiben a számla nem felel meg a többször módosított általános forgalmi adóról szóló évi LXXIV törvényben leírtaknak (számla és készpénzfizetési számla tartalmi feltételei), levél kíséretében - mely tartalmazza a számlán lévő hiba leírását - azonnal vissza kell küldeni a számlát kiállítónak. Költségvetési intézetek előleget nem fizethetnek, ezért az előleg számlákat minden esetben vissza kell utasítani. Nem fizethető ki fénymásolt számla, számla másolat. Elveszett számla helyett csak hitelesített számla fogadható el. Hitelesítés feltételei: a számlát kiállító nyilatkozata, miszerint a számla hiteles másolat, a kiállító eredeti bélyegzője és cégszerű eredeti aláírása. Faxon küldött számla nem hiteles.

4 Oldal: 13/4 A számlán nem lehet javítás, festés, törlés. Amennyiben a számla hibátlan, a belső gazdasági iktatási rendszerben (Forrás SQL) iktatni kell, és a megfelelő szervezeti egységhez kell továbbítani igazolás és/vagy bevételezés végett. A számla szakmai igazolására csak az erre írásban, az intézet vezetője által felhatalmazott dolgozó jogosult. Az igazoláshoz az erre rendszeresített bélyegző lenyomatát kell használni, és ott a megfelelő rovatokat maradéktalanul ki kell tölteni. (1. sz. függelék) A számlán csak a számla igazolását lehet feljegyezni, tartózkodni kell a nem odaillő megjegyzések felvezetésétől. A számla igazolása után a megbízott dolgozó elvégzi az érvényesítést az utalványon. Az érvényesítés a teljesítés szakmai igazolásán alapul! Érvényesítés előtt vizsgálni kell a követelés jogosultságát, a fedezet meglétét, és azt is, hogy a kötelezettségvállalást az arra jogosult személy végezte-e. Az utalványnak az alábbi adatokat kell kötelezően tartalmaznia: az utalvány szót, a költségvetési évet, a befizető és a kedvezményezett megnevezését, címét, bankszámlájának számát, a fizetés időpontját és összegét a megterhelendő (befizetésnél a jóváíró) bakszámla számát és megnevezését, keltezést, valamint az érvényesítő, utalványozó és ellenjegyző aláírását. Az érvényesítést végző megbízott dolgozónak előadónak a számlákat minden esetben megfelelően fel kell szerelni, vagyis a számlát megelőző szerződés, kötelezettségvállalás számát az utalványra fel kell jegyezni. Ellenjegyzésre, utalványozásra csak hibátlanul felszerelt számla adható át. Az érvényesítésnek tartalmaznia kell a költségviselőre, forrásra utaló kódot is. Érvényesítés után a Forrás-SQL rendszerben ki kell generálni a kincstár felé az átutalási csomagot. Az átutalási megbízás tartalma: átutaló neve és székhelye, az átutaló számlaszáma, a jogosult neve és székhelye, összeg (forintra kerekítve) a jogosult bankszámlaszáma, értéknap, bizonylatszám ( a bizonylatszámot a számítógépes rendszer automatikusan megadja), közlemény, melynek tartalmaznia kell a fontosabb hivatkozási adatokat, a kincstár által megadott kiadási tranzakciós kód, a kincstár által megadott bevételi tranzakciós kód, melyet csak kincstári körbe tartozó jogosult esetén kell kitölteni.

5 Oldal: 13/5 A kincstári tranzakciós kódokat a 36/1999. (XII.27.) PM rendeletben előírtak szerint kötelező alkalmazni. A felszerelt számlát (bankot) az átutalási megbízással együtt kell az utalványozónak, ellenjegyzőnek, illetve aláíróknak aláírás céljából átadni. Az utalványozásra illetve utalvány ellenjegyzésére jogosultak körét a Kötelezettségvállalás rendje tartalmazza. Aláírás mintájukat a pénztárban kötelező kifüggeszteni. A kötelezettségvállaló és ellenjegyző, illetőleg az utalványozó és az ellenjegyző - ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan - azonos személy nem lehet. A kincstár a pénzügyi teljesítésekről naponta összevont számlakivonat -ot küld, mely tartalmazza a tételes terheléseket és jóváírásokat, illetve az egyéb bizonylatokat (KTK módosításokat, meghiúsult átutalásokat). Az összevont számlakivonat tételeit KTK kódonként összesíteni és ellenőrizni szükséges. Ezután a kincstár által teljesített tételeket az aláírt, felszerelt számlákkal párosítani, és a napi összerakott bankanyagot a Forrás SQL rendszerben rögzíteni kell A bevételek azonosítása, pénzügyi rendezése A bevételekről a kincstártól beérkező összevont napi számlakivonat alapján értesül az Intézet. Alapvető feladat megállapítani a bevétel eredetét, valamint jogosultját. A bevételek lehetnek: finanszírozási bevételek, működési vagy felhalmozási célú pénzeszközök, intézményi működési bevételek, valamint megtérülések. A finanszírozási bevételeknél és az átvett pénzeszközöknél értesítés, levél a bevétel alapbizonylata. Egyéb bevételek és jóváírások esetén a számla, illetve bírságoknál a jogerős határozat az alapbizonylat. A napi számlakivonat alapján azonosítani és érvényesíteni kell a bevételeket és az összesítő bizonylatot ellenjegyzésre, utalványozásra átadni. Az Intézet a bevételekről csak összesített érvényesítőt állít ki, a tételes utalványlapot és a bevételi alapbizonylat egy példányát nem szükséges az összesítőhöz csatolni. A nem azonosított bevételeket a tárgyhónapot követő hónap 15-ig maradéktalanul rendezni kell. Az összerakott napi bank anyagát a számítógépes nyilvántartásban rögzíteni kell.

6 Oldal: 13/6 5. Házipénztári pénzkezelés általános szabályai 5.1. A házipénztár alapvető feladata A házipénztárban kell őrizni az Intézet működéséhez szükséges készpénzt és egyéb értékeket, valamint itt kell lebonyolítani a készpénzzel és értékekkel kapcsolatos hivatali forgalmat A pénztárhelyiség biztonságos kialakítása A pénztárhelyiséget a készpénz elhelyezéséhez és őrzéséhez kellő biztonságot nyújtó biztonsági zárral kell ellátni. A pénztáros felelőssége, hogy a pénzkezelés biztonságát szolgáló berendezések kifogástalan állapotban legyenek és meghibásodásukról azonnal jelentést tegyen. A pénztár helyiségében a pénztároson kívül csak 1 személy tartózkodhat. A pénztár helyiségében értéket csak biztonsági zárral ellátott páncélszekrényben lehet őrizni A házipénztár kulcsainak őrzése A pénztárszekrény kulcsát a pénztáros kezeli. Ha a pénztáros betegség vagy más ok miatt van távol, a kulcsokat borítékba zárva, aláírva, lebélyegezve a helyettesnek kell átadni. A pénztári kulcsokról az ellenőr nyilvántartást vezet, melyből megállapítható, hogy a kulcsok meddig és kinél voltak. Ha a kulcs elveszik vagy a zár elromlik, azt azonnal jelenteni kell a gazdasági igazgatónak. Ha a pénztáros a munkahelyét elhagyja, a pénzt a páncélszekrénybe kell zárni A házipénztárban tartható értékek és értékhatárok A pénztárban csak az Intézet kincstári számlájáról felvett, készpénzfizetési számla ellenértékeként befolyt, továbbá a dolgozók által különböző címeken befizetett illetve visszafizetett készpénzt lehet kezelni Ft-nál nagyobb összeg a pénztárba nem fizethető be, ebben az esetben a pénztáros által rendelkezésre bocsátott készpénz-átutalási megbízással közvetlenül a kincstári keretszámlára kell az összeget befizetni. Pénztárban tartható továbbá a készpénzt megtestesítő értékpapír (pl. étkezési utalvány, ajándék utalvány, utazási csekk, üdülési csekk) kiosztásáig. A pénztárban idegen gazdálkodó szervek és magánszemélyek értékeit tartani tilos! Az Intézeti házipénztári forgalom zavarmentes bonyolítása érdekében a házipénztárba készpénzt lehet felvenni a kincstári számláról. A napi kivét a Ft-ot csak különösen indokolt esetben haladhatja meg.

7 Oldal: 13/7 A költségvetési bevételt jelentő házipénztári befizetések összege kiadások teljesítésére nem használható fel. A bevételeket elkülönítve kell kezelni és Ft elérése esetén a kincstárba be kell fizetni Készpénz felvétele szállítása és befizetése a bankszámlára A készpénzt a kincstártól Készpénzfelvételi utalvánnyal, jogcímekre és kódszámokra bontva veszi fel az ezzel megbízott dolgozó. A pénztáros készíti elő a felvételt, a Készpénzfelvételi utalvány hátoldalára rávezeti a jogcímeket és összegeket és külön címletjegyzéket állít össze. Ezek elkészítése után az arra jogosult érvényesíti, ellenjegyzi, illetve utalványozza a bizonylatot. A pénztáros csak valódi és forgalomképes magyar fizetőeszközt fogadhat el. A készpénz szállítása: Ft-ig két fő pénzszállító és pénzszállító táska, Ft és Ft között 3 fő pénzszállító és pénzszállító táska, Ft feletti összegnél három fő, egyik lőfegyverrel. A készpénz szállítását minden esetben intézeti személygépkocsival kell lebonyolítani. A készpénz felvételével és szállításával a dolgozókat írásban kell megbízni, azt a kincstárban előírt módon be kell jelenteni. A készpénz felvételével és szállításával megbízott dolgozók felelősek az általuk átvett készpénzért. Felelősségük addig tart, amíg a pénzt tőlük a házi pénztárban át nem vették és el nem helyezték Pénzkezeléssel kapcsolatos feladatkörök A pénztáros a Gazdasági és Üzemeltetési Osztályhoz tartozik, helyettesítésének rendjét a gazdasági igazgató határozza meg. A pénztáros helyettese a pénztárosi feladatokat teljes felelősséggel köteles ellátni. A pénztáros, a helyettese és a pénztárellenőr kijelölésénél figyelemmel kell lenni az összeférhetetlenségi szabályokra. Összeférhetetlen munkakörben dolgozónak kell tekinteni a pénzügyi, a könyvelési, a bérelszámolási és anyagbeszerzési munkakörben foglalkoztatott munkatársakat, akik utalványozási, érvényesítési hatáskörrel rendelkeznek. Összeférhetetlen munkakörben dolgozónak kell tekinteni azokat a munkatársakat is, akiknek a bankszámla felett rendelkezési jogosultsága van. Az intézet házipénztárát a pénztáros, illetve a helyettese önállóan, teljes anyagi felelősséggel kezeli. Ezt a tényt a pénztáros, illetve helyettese nyilatkozatban köteles tudomásul venni. A pénztáros feladata a házipénztárban tartott készpénz kezelése, megőrzése, valamint az azzal kapcsolatos nyilvántartások, elszámolások vezetése. Köteles továbbá a szigorú számadású nyomtatványok kezelését, beszerzését és megőrzését is teljesíteni. Mindezeken túlmenően a gazdasági igazgató és helyettese egyéb, az osztály munkájával összefüggő - nem összeférhetetlen - feladatokkal is megbízhatja.

8 Oldal: 13/8 Két vagy több személy egy időpontban közösen a pénztárat még kivételesen, kisegítésképpen sem kezelhet. A pénztári készpénzkifizetések előtt a számlákat alaki és tartalmi vizsgálat mellett igazoltatni kell, hogy az elvégzett szolgáltatást, vagy megvásárolt terméket az Intézet rendelte-e meg, valamint a szolgáltatás megfelelő módon és minőségben elvégzésre került-e, a megvásárolt termék mennyiségileg, minőségileg megfelel-e a megrendelésben leírtaknak és az intézet birtokában van-e. Az ellenőrzést az érvényesítéssel megbízott pénzügyi-számviteli munkaterület irányítója köteles elvégezni, aki a készpénzes okmányok szabályszerűségének megállapításával érvényesít. Az érvényesített okmányt ellenjegyezteti és utalványoztatja az arra jogosulttal. Csak ezután lehet a pénztári kifizetést teljesíteni. A napi pénztárzárlat után a pénztárellenőr köteles a bevételek és kiadások bizonylatait ellenőrizni, a napi pénztári kimutatások készpénz egyenlegét a valóságos készpénzállománnyal egyeztetni és köteles az ellenőrzött okmányokat, számadásokat kézjegyével ellátni. A pénztáros a napi pénzforgalmat a Forrás SQL rendszerben rögzíti. A házipénztár helyiségén kívül, tájékoztatásként a házipénztár nyitvatartási rendjét fel kell tüntetni Elszámolásra kiadott előlegek nyilvántartása Készpénzt utólagos elszámolásra kiadni csak az alábbi jogcímeken lehet: állandó készpénzellátmány, kiküldetési kiadásokra, beszerzési (szolgáltatási) kiadásokra, reprezentációs kiadásokra, Készpénzt elszámolásra csak személyre szólóan, személyes elszámolási kötelezettség mellett lehet kifizetni. Az ellátmányban részesülők körét a 2. számú függelék tartalmazza. Készpénzt elszámolásra kiadni illetve felhasználni tilos az alábbi jogcímeken: személyi juttatások kifizetése központosított közbeszerzés keretében beszerezhető termékek és szolgáltatások. Az elszámolásra kiadott összegek házipénztári elszámolása bruttó módon történik. Állandó készpénzállományt a gazdasági igazgató engedélyezhet azon kijelölt dolgozók részére, akik az Intézetek folyamatos ellátását elszámolási kötelezettség terhe mellett zökkenőmentesen tudják biztosítani. Az állandó előleg kisebb javításokra, eseti kisösszegű

9 Oldal: 13/9 beszerzésekre (lakat, zár, nyomtatvány, parkolási költségekre, esetleges postai költségekre) használható fel. Minden egyéb felhasználást a gazdasági igazgatóval előzetesen engedélyeztetni kell. A kistérségi Intézetek a működéshez szükséges anyagokat kötelesek a Regionális Intézte raktárából igényelni az az állandó előlegből nem szerezhető be. Az állandó ellátmányokból teljesített kifizetéseket csak az okmányok érvényesítése, utalványozása, illetve ellenjegyzése után lehet rendezni. Az állandó ellátmányok elszámolását a pénztáros köteles elvégezni. Az állandó készpénzellátmányként felvett összegről folyamatosan, de legkésőbb hó végéig kötelesek elszámolni, 30 napot meghaladóan előleg nem lehet kint. A pénztáros az utólagos elszámolásra kiadott összegek határidejének betartását ellenőrizni köteles, az elszámolni köteles dolgozót a határidő lejárta előtt figyelmezteti. Belföldi kiküldetésnél határidőként a dolgozó munkahelyén való jelentkezés utáni harmadik munkanapot külföldi kiküldetésnél 8. munkanapot kell megjelölni. Ha nyilvánvalóvá válik, hogy az elszámolásra kiadott összegek a célnak megfelelően nem használhatók fel, a felvett összeget azonnal vissza kell fizetni. Újabb előleg az előző előleg elszámolása nélkül nem engedélyezhető. Fenti szabályok sorozatos megsértése esetén, illetve ha a felvett előlegek rendszeresen nem kerülnek felhasználásra, vagy annak magáncélú felhasználása vélelmezhető, az érintett dolgozó készpénzelőleg felvételétől örökre eltiltható Házipénztári bizonylatok, kiállításuk, kezelésük A házipénztári befizetések és kifizetések csak bizonylat alapján számolhatók el. A kiadási pénztárbizonylatot a megfelelő pénztári alapokmány alapján az érvényesítő állítja ki. Egy kiadási bizonylaton általában csak 1 személy vehet fel pénzt. 1 bizonylattal több személy részére csak akkor lehet készpénzt kifizetni, ha a készpénzt felvevő a többi személy által meghatalmazással rendelkezik. A pénztárosnak a kifizetéskor meg kell állapítania, hogy a pénzért jelentkező személy jogosult-e a pénz felvételére. Ha a pénz felvételére jogosult nem személyesen jelenik meg a pénztárban, hanem megbízottját küldi, úgy a megbízottja részére az összeg meghatalmazás ellenében fizethető ki. Az esetenkénti meghatalmazást a kifizetési okmány mellé kell csatolni. A visszavonásig illetőleg meghatározott ideig érvényes meghatalmazásról a pénztáros külön nyilvántartást köteles vezetni és azokat érvényességük lejártáig köteles megőrizni. A pénz átvevőjének személyazonosságát személyi igazolvánnyal kell igazolnia, a pénz átvételét a kiadási pénztárbizonylaton aláírásával kell elismernie.

10 Oldal: 13/ A házipénztári nyilvántartás és egyéb nyilvántartási feladatok A pénztárosnak minden pénztári be és kifizetést a teljesítést követően azonnal felmerülésük sorrendjében a Forrás SQL rendszerben kell rögzíteni. A pénztáros által vezetett nyilvántartás a pénztárjelentés, melyet komplex számviteli program pénztármodulja készít el. A bevételezett és kifizetett összegeket a pénztárjelentés bevételi és illetve kiadási rovatába kell beírni. Az okmányokra a pénztárjelentés sorszámát és keltét rá kell vezetni és a pénztáros részéről a kifizetés teljesítésének tényét aláírni. A pénztáros köteles a költségvetési elszámolási keretszámlára vonatkozó napi pénztárjelentést vezetni. A pénztáros naponta pénztári feladást készít a könyvelés felé a napi okmányokból. A pénztáros őrzi a páncélszekrény és pénztárhelyiség kulcsátadásáról felvett jegyzőkönyveket és a pénztárosi feladat átadás átvételről felvett jegyzőkönyveket A házipénztár zárlata A pénztáros a pénztári órák befejezésével napi pénztár zárlatot köteles készíteni. A pénztárosnak meg kell állapítani egyrészt a pénztárban levő készpénz állományt, másrészt a pénztárjelentés alapján a bevételek és kiadások napi végösszegét, majd az előző napi készpénz maradvány figyelembe vételével az egyenleget. A pénztárjelentésben megállapított egyenleget egyeztetni kell a valóságos készpénz állománnyal. Az egyeztetés megtörténtét a pénztáros és a pénztárellenőr aláírásával igazolja a pénztárjelentésen. Ha eltérés mutatkozik, annak okait azonnal fel kell deríteni. Ha ez nem vezet eredményre, jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet a pénztárellenőr a gazdasági igazgatónak köteles átadni. A jegyzőkönyv szerinti többletet a pénztárba be kell vételezni, a hiányt pedig a pénztáros befizetési kötelezettségeként elő kell írni. Ha a pénztárost bármely okból kifolyólag helyettesíteni kell, vagy ha a pénztáros beosztásából végleg távozik, pénztárzárlatot kell készíteni. A pénztárzárlatnál a pénztári nyilvántartásokat le kell zárni. A pénztárzárlat után a helyettesítendő, illetve távozó személy által kezelt pénzt, továbbá bizonylatokat és nyilvántartásokat a helyettesnek, illetve az utódnak át kell adni, aki az átvétel alkalmával az elszámolások helyességéről meggyőződni köteles. A pénztárzárlatnál, valamint az átadásnál az átvevőnek, az átadónak és az ellenőrnek jelen kell lennie. Ha az átadásnál az átadó betegség vagy egyéb ok miatt jelen lenni nem tud, az átadó helyett a gazdasági igazgató által megbízott dolgozónak kell jelen lennie. A pénztárzárlatról, valamint az átadásról jegyzőkönyvet kell készíteni, amit az átadó-átvevő és a jelenlévők kötelesek aláírni A pénztár ellenőrzése Amennyiben a pénztár ellenőr a pénztár ellenőrzése során a házipénztár kezelésénél mulasztást, szabálytalanságot vagy a pénzkezelésre vonatkozó rendelkezésekkel ellentétes eljárást tapasztal, erről jegyzőkönyvet kell felvennie, melyet a pénztáros is aláír.

11 Oldal: 13/11 A gazdasági igazgató vagy a pénzügyi- számviteli munkaterület irányító legalább negyedévenként egyszer ellenőrizni köteles a házipénztár működésének szabályosságát. Az ellenőrzésnek ki kell terjednie a pénztári készpénzállomány és egyéb értékek nyilvántartásokkal való egyezőségének megállapításán kívül az értékek és bizonylatok kezelésére, a pénz őrzésének biztonságára, valamint a kötelezően vezetendő nyilvántartások vezetésének helyességére is. Ezen túlmenően a gazdasági igazgató és az általa megbízott bármikor, a belső ellenőr pedig megbízólevéllel ellenőrzést végezhet Szigorú számadású nyomtatványok kezelése és felhasználásuk nyilvántartása A pénztárban az alább felsorolt nyomtatványokat kell szigorú számadású nyomtatványként kezelni: készpénzfelvételi nyomtatvány, elszámolási utalvány, bevételi és kiadási pénztárbizonylat, pénztárjelentés, nyomtatvány helyszíni bírság kiszabásáról, elszámolásra kiadott összegek nyilvántartása. A felsorolt nyomtatványokról a pénztáros áttekinthető nyilvántartást köteles vezetni hitelesítés és bélyegzés után. A pénztáros köteles meggyőződni arról, hogy az egyes bizonylatok teljes számban megvannak, azokon a sorszámok és egyéb jelzések helyesek. A szigorú számadású nyomtatványokat páncélszekrényben kell megőrizni. Ha a pénztáros a kezelésében lévő nyomtatványkészletből nyomtatványokat kiad, az átvétel tényét az átvétel keltének feltüntetésével az átvevő személy aláírásával el kell ismertetnie. A stornó jelzést a tőpéldányon és nyilvántartásban a megfelelő sorban is fel kell tüntetni. A csekk és utalvány füzetek visszamaradó tőszelvényeit 5 évig kell megőrizni. 6. Záró rendelkezések A szabályzat a 2. sz. függelék kivételével év augusztus hó 01. napján lép hatályba. A 2. sz. függelék hatályba lépésének dátuma: október 01. A szabályzat hatályba lépése előtt tárgyban kiadott érvényes rendelkezések ezen utasítás alapján hatályukat vesztik. Veszprém, 2007.július 02. Dr. Bujdosó László regionális tisztifőorvos

12 Oldal: 13/12 1. sz. függelék IGAZOLÓ BÉLYEGZŐ A kifizetés jogosságát, a megrendelésnek megfelelő minőségi, mennyiségi teljesítést igazolom. Veszprém,...év... hó... nap... aláírásra jogosult

13 Oldal: 13/13 2.sz. függelék 1. Rendszeres ellátmányban részesülők: 1/ a Tatabányai, Tatai, Oroszlányi Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ b Dorogi, Esztergomi Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ c Komáromi, Kisbéri Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ d Móri, Bicskei Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ e Dunaújvárosi, Adonyi, Ercsi, Sárbogárdi Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ f Székesfehérvári, Abai, Enyingi Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ g Veszprémi, Várpalotai, Zirci Kistérségi Intézet ,- Ft / hó 1/ h Ajkai Kistérségi Intézet ,- Ft / hő 1/ i Balatonfüredi, Balatonalmádi, Tapolcai, Sümegi Kistérségi Intézet ,- Ft / hő 1/ j Pápai Kistérségi Intézet ,- Ft / hő 1/ k Deák János ,- Ft / hő Az ellátmányt havonta a Kistérségi Intézetek részére a pénztáron keresztül juttatjuk el. Az elszámolás havonta történik a hó végén, legkésőbb tárgyhót követő hó 3-án.Az esetleges év végi maradványt visszafizetik a pénztárba, legkésőbb az év utolsó banki munkanapja előtt 3 nappal, hogy a bankban az év utolsó munkanapján megjelenhessen az összeg. 2. Eseti ellátmányban részesülők: 2/a. Stumpf Gyuláné, műszaki-gazdasági ügyintéző Az összeg a felmerülő kiadásokhoz igazodik, minimum: Ft, max: Ft. 2/b. Csatár László raktáros Az összeg a felmerülő kiadásokhoz igazodik, minimum összeg nincs, max: Ft. 2/c. Tatai László, gépkocsi vezető, gépjármű-ügyintéző Az összeg a felmerülő kiadásokhoz igazodik, minimum összeg nincs, max: Ft. 2/d. Útielőlegben részesülők Az összeg a felmerülő kiadásokhoz igazodik. 2/e. Feladatfinanszírozás esetén a témavezetők részesülnek eseti ellátmányban. 2/f. Szükség esetén más dolgozó is vehet fel ellátmányt a gazdasági igazgató jóváhagyásával, meghatározott, előre jóváhagyott célra.

PÉNZTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT DESZK KÖZSÉG KÖZOKTATÁSÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY 6772 Deszk, Móra F. u. 2. 18465239-1-06 PÉNZTÁRKEZELÉSI SZABÁLYZAT A DESZK KÖZSÉG KÖZOKTATÁSÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY házi pénztári pénzkezelése a helyi adottságok figyelembevételével

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT EGYESÜLET NEVE: Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete Csongrád Megyei Helyi Csoport SZÉKHELYE: 6721 Szeged, Osztrovszky u. 6. BEJEGYZÉS SZÁM: KSH SZÁM: 18455405-199 9-529-06 ADÓSZÁMA : HATÁLYOS:

Részletesebben

Az Inspi-Ráció Egyesület Pénzkezelési Szabályzata

Az Inspi-Ráció Egyesület Pénzkezelési Szabályzata Az Inspi-Ráció Egyesület Pénzkezelési Szabályzata Érvényes: 2013. 05. 23-tól I. Bankszámla kezelés 1. Bankszámla nyitása, vezetése Gazdasági társaságunk - a pénzforgalomról, a pénzforgalmi szolgáltatásokról

Részletesebben

MAGYAR IDEGENFORGALMI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

MAGYAR IDEGENFORGALMI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET MAGYAR IDEGENFORGALMI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény előírásai alapján kialakított PÉNZ- ÉS ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos 2014. június 3-tól Tartalomjegyzék

Részletesebben

Bankszámlák feletti rendelkezésre jogosultak nyilvántartása

Bankszámlák feletti rendelkezésre jogosultak nyilvántartása Bankszámlák feletti rendelkezésre jogosultak nyilvántartása Bankszámla száma Egyedüli aláírási joggal aláírók Többes aláírók Jogosultság kezdete Jogosultság vége Az. terminál használtára jogosult személyek

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL JUHÁSZ LEJLA OKLEVELES PÉNZÜGYI REVIZOR H-6763 SZATYMAZ, KOSSUTH U.79/B. BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL Ellenőrzött szerv : Csanytelek Községi

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA PÉNZÜGYI SZABÁLYZATA. Elfogadva 17/2013 Eln. Hat.(IX.19) számú elnökségi határozattal

CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA PÉNZÜGYI SZABÁLYZATA. Elfogadva 17/2013 Eln. Hat.(IX.19) számú elnökségi határozattal CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA PÉNZÜGYI SZABÁLYZATA Elfogadva 17/2013 Eln. Hat.(IX.19) számú elnökségi határozattal 1 Jelen Szabályzat célja a Csongrád Megyei Építész Kamara pénzkezelésének és számvitelének

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 4. napján tartandó nyilvános ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 4. napján tartandó nyilvános ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. november 4. napján tartandó nyilvános ülésére Előterjesztés tárgya: Egyes pénzügyi tárgyú szabályzatok módosítása

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Budapest - 1027 Bem rkp. 47. Hungary Telefon: +361 458-1274 Fax: +361 458-1106 e-mail: kmdsz@mfa.gov.hu PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete Székhely: 1027 Budapest, Bem

Részletesebben

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat Kötelező érvényű szabályzat sablonok Pénzkezelési szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A készpénzben történő pénzforgalom lebonyolítási rendje 1.1. A leggyakrabban előforduló pénztári pénzmozgások 2. Bankszámlán

Részletesebben

MAGYAR KRIMINOLÓGIAI TÁRSASÁG

MAGYAR KRIMINOLÓGIAI TÁRSASÁG MAGYAR KRIMINOLÓGIAI TÁRSASÁG PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Elfogadás dátuma: Határozat száma: Hatályos: Felelős személy: TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...3 1. VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK...3 2. A SZABÁLYZAT

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZATA. Érvényes: 2005. április 18. Aktualizálva: 2012. január 02.

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZATA. Érvényes: 2005. április 18. Aktualizálva: 2012. január 02. MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2005. április 18. Aktualizálva: 2012. január 02. Készítette: Kovácsné Gulyás Erzsébet Jóváhagyta: Bukta László elnök 1)

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT EGYESÜLET NEVE: Soltszentimre Ma Közéleti Egyesület SZÉKHELYE: 6223 Soltszentimre, Hısök tere 1. BEJEGYZÉS SZÁM: Pk.60.183/2008/6 ADÓSZÁMA : 19552220-1-03 SZÁMLAVEZETİ BANK NEVE: Rónasági Takarékszövetkezet

Részletesebben

Fiatalok a Kultúráért Közhasznú Egyesület

Fiatalok a Kultúráért Közhasznú Egyesület FAKULT Egyesület 2023 Dunabogdány, Hegy u.7. Fiatalok a Kultúráért Közhasznú Egyesület P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T Dunabogdány, 2009. május 20. Tóth László FAKULT Egyesület elnöke PÉNZKEZELÉSI

Részletesebben

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE)

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) 7300 Komló, 48-as tér 1. Adószám: 18305898-1-02 KSH: 18305898949952902 PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2013.. Cégszerű aláírás A pénzkezelési szabályzat a Név: Diák és

Részletesebben

Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Budapesti Természetbarát Sportszövetség Adószám: 19638160-1-41 Fővárosi Bíróság 3010 Nyilvántartásbavétel ideje: 1990. 11. 14. 1053 Budapest, Curia u. 3. 1 1 / 2 em. Számviteli politika Hatályos: 2001. január 1-től Módosította a BTSSZ Elnöksége

Részletesebben

A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület pénzkezelési szabályzata

A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület pénzkezelési szabályzata A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület pénzkezelési szabályzata 1. Általános pénzkezelési szabályok A házipénztár a szervezet napi pénzforgalmának lebonyolításához szükséges pénzösszeg kezelésére kijelölt

Részletesebben

B) PÉNZ - ÉS ÉRTÉKKEZELÉS ÜGYVITELI NYOMTATVÁNYAI

B) PÉNZ - ÉS ÉRTÉKKEZELÉS ÜGYVITELI NYOMTATVÁNYAI B) PÉNZ - ÉS ÉRTÉKKEZELÉS ÜGYVITELI NYOMTATVÁNYAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi pénztárbizonylat FORRÁS SQL C01. 2. Kiadási pénztárbizonylat FORRÁS SQL C02. 3. Napi

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól rendelkező

Részletesebben

G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Szállítólevél B. 10-70/A/V. r.sz. G01. 2. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29.

Részletesebben

PÉNZÜGYI SZABÁLYZATA

PÉNZÜGYI SZABÁLYZATA I. sz. melléklet a CsMÉK Alapszabályához CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA PÉNZÜGYI SZABÁLYZATA Elfogadva a 17/2013 Eln. Hat.(IX.19) számú elnökségi határozattal Módosítva a 28/2013 Eln. hat (X. 25.) számú

Részletesebben

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Tel/ Fax: 06-66/441-351 Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Kötelezettségvállalás, utalványozás, pénzügyi ellenjegyzés, érvényesítés rendjének

Részletesebben

Szociális Intézmények Országos Szövetsége PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Szociális Intézmények Országos Szövetsége PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Szociális Intézmények Országos Szövetsége PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT A Szövetség házipénztárát úgy kell kialakítani és elhelyezni, hogy a pénzmegőrzés és tárolás az előírt biztonsági követelményeknek megfeleljen,

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSSEL MEGBÍZOTT DOLGOZÓK. Pénztáros: 1. pénzügyi munkatárs. Pénztáros helyettes, pénztár ellenőr: 2. pénzügyi munkatárs

PÉNZKEZELÉSSEL MEGBÍZOTT DOLGOZÓK. Pénztáros: 1. pénzügyi munkatárs. Pénztáros helyettes, pénztár ellenőr: 2. pénzügyi munkatárs 1. sz. melléklet PÉNZKEZELÉSSEL MEGBÍZOTT DOLGOZÓK Pénztáros: 1. pénzügyi munkatárs Pénztáros helyettes, pénztár ellenőr: 2. pénzügyi munkatárs Kincstári kártya használattal megbízott: 2. sz. melléklet

Részletesebben

Kontrollkörnyezet, szabályzatok

Kontrollkörnyezet, szabályzatok Kontrollkörnyezet, szabályzatok 1. melléklet a /2018.( ) RNÖ számú határozathoz A Hivatal rendelkezik Számviteli Politikával, amely 2017. január 01-től hatályos. A szabályzat hatálya kiterjed az Önkormányzatra

Részletesebben

Költségvetési szervek kötelezettségvállalásának. utalványozás, pénzügyi ellenjegyzés, érvényesítés, teljesítés igazolás

Költségvetési szervek kötelezettségvállalásának. utalványozás, pénzügyi ellenjegyzés, érvényesítés, teljesítés igazolás Költségvetési szervek kötelezettségvállalásának módszertana, utalványozás, pénzügyi ellenjegyzés, érvényesítés, teljesítés igazolás 2017. február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem 1 Kötelezettségvállalás

Részletesebben

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 4-6. Számlaszám: OTP Bank 11705008-29902695 Tel: +36 (1) 361 4094, +36-(30) 640 4114 Közhasznú Szervezet Főv. Bíróság: 12.192

Részletesebben

Számviteli politika Pénzkezelési szabályzat

Számviteli politika Pénzkezelési szabályzat 1137 Budapest, Radnóti Miklós u. 29. Számviteli politika Pénzkezelési szabályzat Hatályos: 2010-04-28 Kelt: 2010 április 28. Gazdálkodó vezetője László János 1. Pénzkezelés körülményei 1.1. Pénzkezelés

Részletesebben

MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG

MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG A MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZATA SZABÁLYZATA Készült: Előterjesztve: Elfogadva: 2009. szeptember 10-én 2009. szeptember 24-i elnökségi ülésre 2009. szeptember 24-i elnökségi

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA MAGYARORSZÁGI KÉMÉNYSEPRÓK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE 5000 Szolnok, Pozsonyi út 68.. Magyarországi Kéményseprők Országos A Ipartestületének PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1. A szabályzat célja: A szabályzat célja

Részletesebben

Pénzkezelési Szabályzat

Pénzkezelési Szabályzat CSA-VAR GO Szabadidő Egyesület 6635, Szegvár, Kórógy utca 45. Pénzkezelési Szabályzat érvényes: 2011. július 1. Jóváhagyta: CSA-VAR GO Szabadidő Egyesület Közgyűlése Szegvár, 2011. július 25. Csatordai

Részletesebben

Pénz- és értékkezelési szabályzat

Pénz- és értékkezelési szabályzat Pénz- és értékkezelési szabályzat A szabályzat célja A szabályzat célja, hogy meghatározza a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete (továbbiakban Egyesület) pénztárának működési szabályait, a pénzkezeléssel

Részletesebben

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) 7300 Komló, 48-as tér 1. Adószám: 18305898-1-02 KSH: 18305898949952902 PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Cégszerű aláírás A pénzkezelési szabályzat a Név: Diák és Öntevékeny

Részletesebben

Kiskanizsa Kulturális Egyesület Nagykanizsa, Hajgató S. u. 1. A bankszámla feletti rendelkezéshez két személy aláírása szükséges.

Kiskanizsa Kulturális Egyesület Nagykanizsa, Hajgató S. u. 1. A bankszámla feletti rendelkezéshez két személy aláírása szükséges. Kiskanizsa Kulturális Egyesület 8800 Nagykanizsa, Hajgató S. u. 1. I. AZ EGYESÜLET PÉNZFORGALMÁNAK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI Az Egyesület bankszámla forgalma: A bankszámla száma: 11749015-20037305 A bankszámla

Részletesebben

Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal

Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal 7562 Segesd, Szabadság tér 1. 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 51. 7543 Beleg, Kossuth u. 97. Telefon:82/733-402 Telefax:82/598-001 E-mail: segesd@latsat.hu 3/2017. (XI. 24.)

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI NYOMVONALAK. A tervezésre vonatkozó ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési nyomvonala

ELLENŐRZÉSI NYOMVONALAK. A tervezésre vonatkozó ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési nyomvonala 4. sz. melléklet ELLENŐRZÉSI NYOMVONALAK A tervezésre ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési Az előirányzat felhasználásra ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési A beszámolásra ellenőrzési pontok

Részletesebben

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND 1. A könyvvezetés módja A Szövetség egyszeres könyvvitelre kötelezett. Az egyszeres könyvvitelt keretében a Szövetség a kezelésében, a használatában,

Részletesebben

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Reprezentációs kiadások szabályzata

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Reprezentációs kiadások szabályzata Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Reprezentációs kiadások szabályzata Jóváhagyta: Pelle József igazgató Hatályos: az aláírás napjától Érvényes visszavonásig A Budapesti Módszertani

Részletesebben

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2003. április 17.

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2003. április 17. Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2003. április 17. A gazdálkodás általános elvei A gazdálkodás célja: - az Egyesület alapszabályában

Részletesebben

HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT

HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT ABONYI VÁROSFEJLESZTŐ KFT. Gazdálkodó HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK: 1. Általános pénzkezelési szabályok 2. A pénz kezelésével kapcsolatos feladatok 3. Házipénztár kialakítása és működtetése,

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Szervezet neve: Címe: Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara 4028 Debrecen, Sarló utca 3.fsz. Adószáma: 18550483-1-09 Képviseletre jogosult személy neve: Pecsenye Béla Elnök Jelen szabályzatban

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT NYÍRSÉG FEJLŐDÉSÉÉRT LEADER EGYESÜLET 4331 NYÍRCSÁSZÁRI Rákóczi út 6. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2008. november 1-től Összeállította: Kiss Istvánné gazdasági vezető Jóváhagyta: Nyírség Fejlődéséért

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2011. áprilisi ülésére

Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2011. áprilisi ülésére Csanytelek Község Önkormányzata Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesterétől J e g y z ő j é t ő l * 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz.( 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu,

Részletesebben

Magyar Vadászgörény Klub Pénzkezelési Szabályzat 1365 Budapest, Pf. 724. Honlap: http://www.mvk.hu Telefon: 06 70 555 07 07 E-mail: info@mvk.

Magyar Vadászgörény Klub Pénzkezelési Szabályzat 1365 Budapest, Pf. 724. Honlap: http://www.mvk.hu Telefon: 06 70 555 07 07 E-mail: info@mvk. Magyar Vadászgörény Klub A számvitelről szóló törvény 14 (5) d, pontja értelmében, jelen szabályzat a számviteli politika részét képezi. A jogszabály előírásainak betartása érdekében a házipénztár kezelését

Részletesebben

P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T. Érvényes: 2007. 09. 08. tól (előterjesztés)

P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T. Érvényes: 2007. 09. 08. tól (előterjesztés) Magyar Nőorvos Társaság 1082 Budapest Üllői út 78/a. P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T Érvényes: 2007. 09. 08. tól (előterjesztés) 2 Hatályba léptető határozat A Magyar Nőorvos Társaság házipénztárában

Részletesebben

HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT

HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT Magyar Ügyvédi Kamara 1054 Budapest, Szemere u. 8. Adószám: 19025788-1-41 HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK: 1. Általános pénzkezelési szabályok 2. A pénz kezelésével kapcsolatos feladatok

Részletesebben

G. 3. KÉSZPÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

G. 3. KÉSZPÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. G. 3. KÉSZPÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2006. március 9. Érvényes: 2006. január 1-től Változat: 1. Oldalak száma: 10. Tartalomjegyzék 1. Elrendelés...3 2. Cél...3

Részletesebben

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) Pénzkezelési szabályzata

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) Pénzkezelési szabályzata 1 MOLDVAI CSÁNGÓMAGYAROK SZÖVETSÉGE (MCSMSZ) ASOCIAŢIA MAGHIARILOR CEANGĂI DIN MOLDOVA (AMCM) ASSOCIATION OF CHANGO-HUNGARIANS IN MOLDAVIA (ACHM) RO-600069 Bacău, O.P. 1, C.P. 124. RO-600162 Bacău Str.

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Pénzkezelési szabályzat Martonvásár, 2012. március 20. Bedő Zoltán főigazgató I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1 A SZABÁLYZAT KIADÁSÁNAK CÉLJA A szabályzat kiadásának

Részletesebben

M A G Y A R B I L I Á R D S Z Ö V E T S É G P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A. Érvényes: 2011. szeptember 9.

M A G Y A R B I L I Á R D S Z Ö V E T S É G P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A. Érvényes: 2011. szeptember 9. M A G Y A R B I L I Á R D S Z Ö V E T S É G P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A Érvényes: 2011. szeptember 9. 1 P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A Magyar Biliárd Szövetség /továbbiakban:mbsz/

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG Levélcím: Telefon: Fax: BM-tel: BM-fax: 1077 Budapest Király u. 71. 441-1827 441-1794 441-1821 21-248 21-232 J ó v á h a g y o m: Budapest, 2015. szeptember.. Dr. Túrós András

Részletesebben

A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE (BDDSZ) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA szeptember 18 -tól

A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE (BDDSZ) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA szeptember 18 -tól A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE (BDDSZ) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Jelen Pénzkezelési Szabályzat hatályos: 2017. szeptember 18 -tól Jelen módosított Pénzkezelési Szabályzatot elfogadta:

Részletesebben

A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE (BDDSZ) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE (BDDSZ) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE (BDDSZ) PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Jelen Pénzkezelési Szabályzat hatályos: 2013. január hó 1-jétől A Pénzkezelési Szabályzatot elfogadta: Budapesten, 2012.december

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesterétől. Előterjesztés

Kunfehértó Község Polgármesterétől. Előterjesztés Kunfehértó Község Polgármesterétől Előterjesztés a Polgármesteri Hivatal, mint önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a részben önálló költségvetési szervei közötti munkamegosztás és felelősségvállalás

Részletesebben

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére Támogatott neve: Támogatási szerződés azonosító száma: I. PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS: BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 01. évi Működési támogatottak részére 1. Részletes költségvetés:

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2016./1. Pénzkezelési Szabályzat MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2016. 1. Érvényes: 2016.01.18-tól Budapest A Magyar Műszaki és Közlekedési

Részletesebben

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29. r.sz. F01. 2. Utalvány Saját készítésű

Részletesebben

Pénzkezelési Szabályzat az alapszervezetek és a középszervezetek részére

Pénzkezelési Szabályzat az alapszervezetek és a középszervezetek részére Vasutasok Szakszervezete Komárom állomás Szakszervezeti Bizottsága Pénzkezelési Szabályzat az alapszervezetek és a középszervezetek részére A Vasutasok Szakszervezete szakszervezeti bizottságai (alapszervezetei),

Részletesebben

Kötelezettségvállalási szabályzat

Kötelezettségvállalási szabályzat Nemesvámos-Veszprémfajsz Községek Körjegyzősége Kötelezettségvállalási szabályzat (B-08) Jóváhagyta Nemesvámos Község Önkormányzata Veszprémfajsz Község Önkormányzata Veszprémfajsz Község Német Nemzetiségi

Részletesebben

ÚJ VILÁG Alapítvány PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Makó 6900 Szerecsen u. 15/a

ÚJ VILÁG Alapítvány PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Makó 6900 Szerecsen u. 15/a ÚJ VILÁG Alapítvány PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Makó 6900 Szerecsen u. 15/a Tartalomjegyzék 1. Házipénztár pénzkezelésének általános szabályai 3 1.1. A pénzkezelés területei: 3 a) A bankszámla kezelése során:

Részletesebben

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS RENDJE

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS RENDJE 1 MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRA 1051 Budapest, Arany János utca 1. KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS RENDJE Hatályos: 2012. január 1. napjától Jóváhagyta: Dr. Náray-Szabó Gábor főigazgató 2 KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS

Részletesebben

Házipénztár kezelési. szabályzat számú függelék SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

Házipénztár kezelési. szabályzat számú függelék SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 2018. 05. 01. Házipénztár kezelési szabályzat 15. számú függelék SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL A házipénztárkezelési szabályzat hatálya Az Szentlőrinci közös Önkormányzati Hivatal 28. (2) bekezdésében

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A Balatonfőkajár Község Önkormányzat és a Balatonfőkajár Roma Nemzetiségi Önkormányzat között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A Balatonfőkajár Község Önkormányzat és a Balatonfőkajár Roma Nemzetiségi Önkormányzat között 1 EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A Balatonfőkajár Község Önkormányzat és a Balatonfőkajár Roma Nemzetiségi Önkormányzat között Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv., valamint a nemzetiségi jogokról

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Dunaföldvári Települési és a Dunaföldvári Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Dunaföldvári Települési és a Dunaföldvári Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat között EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Dunaföldvári Települési és a Dunaföldvári Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat között A helyi cigány kisebbség közösségi jogainak érvényesítése érdekében a Dunaföldvári

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. melléklet a /2014. (XII.19.) határozathoz EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről Ózd Város Önkormányzata (képviseli: Janiczak Dávid polgármester, székhely: 3600 Ózd, Városház tér 1.,

Részletesebben

- a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is,

- a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is, - a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is, - a kölcsön törlesztésekre vonatkozóan alkalmazni kell a Bevételek analitikus nyilvántartási füzetét, mely segítségével nyomon

Részletesebben

Béke Lakásfenntartó Szövetkezet Pénzkezelési szabályzata

Béke Lakásfenntartó Szövetkezet Pénzkezelési szabályzata 3 számú melléklet Béke Lakásfenntartó Szövetkezet Pénzkezelési szabályzata A gazdálkodó szervezet megnevezése: A szabályzat tartalmáért felelős személy: Béke Lakásfenntartó Szövetkezet 1116 Budapest, Fehérvári

Részletesebben

PÉNZ- ÉS ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZ- ÉS ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM PÉNZ- ÉS ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2015 HATÁLYOS: 2015. JÚNIUS 17-TŐL TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések... 3 Készpénz kezelése, pénztárak működése... 3 Pénzkezelő

Részletesebben

Pénzkezelési szabályzat

Pénzkezelési szabályzat Pénzkezelési szabályzat Cégnév: EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Adószám: 19010526-1-43 Székhely címe: Budapest, Köves út 2. valamennyi bankszámláján és a házipénztárában történő pénzkezelés módját

Részletesebben

A közgyűlés felkéri a megyei főjegyzőt, hogy a megállapodások kiegészítéséről, aláírásáról gondoskodjon. M E G Á L L A P O D Á S

A közgyűlés felkéri a megyei főjegyzőt, hogy a megállapodások kiegészítéséről, aláírásáról gondoskodjon. M E G Á L L A P O D Á S 183/2007. (XI. 8.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése jóváhagyja a Veszprémi Petőfi Színház és a Veszprém Megyei Önkormányzat Hivatala közötti a munkamegosztás és felelősségvállalás

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Dunaújváros, Bartók tér 1. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos 2014.10.01-től dr. Borsós Beáta igazgató 1 A szabályzat célja, tartalma, kapcsolódó jogszabályok A számvitelről

Részletesebben

Az indító számla ERA lehet: páratlan kezdetű K, páros kezdetű B, az ellenszámla ERA lehet: páratlan kezdetű B, páros kezdetű K.

Az indító számla ERA lehet: páratlan kezdetű K, páros kezdetű B, az ellenszámla ERA lehet: páratlan kezdetű B, páros kezdetű K. TÁJÉKOZTATÓ a Kincstárban rendszeresített pénzforgalmi bizonylatokon a Kincstárnál használt Egységes Rovatrendhez rendelt Egységes Rovat Azonosító (ERA) feltüntetésének szabályairól 1. A államháztartás

Részletesebben

2.9.) A pénztári ellenőr feladatait a felügyelő bizottság elnöke látja el.

2.9.) A pénztári ellenőr feladatait a felügyelő bizottság elnöke látja el. HÁZIPÉNZTÁR KEZELÉSI SZABÁLYZAT A Magyarországi Kuvik Oltalmi Egyesület (továbbiakban: Egyesület) elnöksége a számvitelről szóló törvény és a kapcsolódó jogszabályok előírásainak betartása érdekében az

Részletesebben

A RÁBASZENTANDRÁSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A RÁBASZENTANDRÁSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A RÁBASZENTANDRÁSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Bevezetés A Rábaszentandrási Evangélikus Egyházközség 1 közgyűlése a jelen Pénzkezelési Szabályzatot abból a célból alkotta meg, hogy

Részletesebben

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 127/2012.(VI.26.) önkormányzati határozata

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 127/2012.(VI.26.) önkormányzati határozata Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 127/2012.(VI.26.) önkormányzati határozata Lőrinci Város Önkormányzata és a Lőrinci Cigány Nemzetiségi Önkormányzata közötti gazdálkodási szabályokra

Részletesebben

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Pénzkezelési szabályzata

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Pénzkezelési szabályzata Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Pénzkezelési szabályzata Jóváhagyta: Pelle József igazgató Hatályos: az aláírás napjától. Érvényes visszavonásig. 2 Az államháztartásról szóló 2011.

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület 5609. Csabaszabadi, Gerendási út 4. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jelen szabályzatot a Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület Elnöksége a 19/2012(IV. 06.) ELN határozatával hagyta

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

PÉ ZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉ ZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PÉ ZKEZELÉSI SZABÁLYZAT az alapszervezetek és a középszervezetek részére VASUTASOK SZAKSZERVEZETE - 1 - A Vasutasok Szakszervezete szakszervezeti bizottságai (alapszervezetei), valamint területi és szakmai

Részletesebben

Kötelezettségvállalás, utalványozás, érvényesítés, ellenjegyzés, teljesítés igazolás rendje

Kötelezettségvállalás, utalványozás, érvényesítés, ellenjegyzés, teljesítés igazolás rendje MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont Kötelezettségvállalás, utalványozás, érvényesítés, ellenjegyzés, teljesítés igazolás rendje Martonvásár, 2012. május 16. Bedő Zoltán főigazgató A

Részletesebben

Pénzkezelési szabályzat ellenőrzési nyomvonala

Pénzkezelési szabályzat ellenőrzési nyomvonala ellenőrzési nyomvonala 1 Bevételek befizetése a bankba (50.000,- Ft felett) 2 Banki egyeztetés, adatszolgáltatás 3 Záró pénzkészlet 500.000,- Ft-ot meghaladó összegének befizetése a bankba 4 átadása 5

Részletesebben

Pénzkezelési szabályzat

Pénzkezelési szabályzat Nemesvámos-Veszprémfajsz Községek Körjegyzősége Pénzkezelési szabályzat (B-05) Jóváhagyta Nemesvámos Község Önkormányzata Veszprémfajsz Község Önkormányzata Veszprémfajsz Község Német Nemzetiségi Önkormányzata./2012.

Részletesebben

Civilek a Palotanegyedért Egyesület Pénzkezelési Szabályzata

Civilek a Palotanegyedért Egyesület Pénzkezelési Szabályzata Adószám: 18196607-1-42 1088 Budapest, Lőrinc pap tér 3. Civilek a Palotanegyedért Egyesület Pénzkezelési Szabályzata Elfogadta az Elnökség 2013. május 16-i ülésén A Civilek a Palotanegyedért Egyesület

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK... 0 BEVEZETÉS ÁLTALÁNOS PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYOK... 0

TARTALOMJEGYZÉK... 0 BEVEZETÉS ÁLTALÁNOS PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYOK... 0 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 0 BEVEZETÉS... 0 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 0 2. A PÉNZKEZELÉSSEL KAPCSOLATOS FELADATOK... 0 2.1. PÉNZTÁROS, PÉNZTÁROS HELYETTES... 0 2.2. PÉNZTÁRI ELLENŐR... 0 2.3. UTALVÁNYOZÓ(K)...

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z ő j é t ő l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail:

Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z ő j é t ő l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z ő j é t ő l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.hu 433-9/2010. Előterjesztés

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. március 1 - től Csetény, 2014. március 1. 2 SZABÁLYZAT HATÁLYA A Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal,

Részletesebben

1/2011. számú Igazgatói utasítás

1/2011. számú Igazgatói utasítás 1/2011. számú Igazgatói utasítás Az Intézet zavartalan működése érdekében, a folyamatos likviditás fenntartása miatt, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló, többször módosított 292/2009.

Részletesebben

Ásotthalom Község Polgármesteri Hivatal PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

Ásotthalom Község Polgármesteri Hivatal PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Ásotthalom Község Polgármesteri Hivatal PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATA I. BANKSZÁMLA KEZELÉS 1. Költségvetési elszámolási számla nyitása, vezetése - Az Önkormányzat a költségvetési gazdálkodásával és a pénzellátással

Részletesebben

SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT

SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT 9. számú melléklet az SZMSZ-hez NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) Jelen szabályozás célja, hogy az Egyesület által kibocsátott,

Részletesebben

változtatás nélkül a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő Együttműködési Megállapodás szövegét. Felhatalmazza Dombi Imréné

változtatás nélkül a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötendő Együttműködési Megállapodás szövegét. Felhatalmazza Dombi Imréné Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S nemzetiségi együttműködési megállapodás elfogadására Tisztelt Képviselő-Testület! Ezúton terjesztem elő a

Részletesebben

A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés

A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés Vasné Botár Ágnes A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek A követelménymodul száma: 0061-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. Általános rész PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. A pénzkezelési szabályzat célja és tartalma A pénzkezelési szabályzat célja, hogy a Marcali Városi Kulturális Központnál meghatározásra kerüljenek azok a szabályok,

Részletesebben

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai A kötelezettségvállalásokról év közben analitikus nyilvántartást kell vezetni. A gazdasági műveletek, illetve események hatását a kötelezettségvállalások folyamatosan vezetett analitikus nyilvántartásból

Részletesebben

SZF/. /2015. Pénzkezelési Szabályzat

SZF/. /2015. Pénzkezelési Szabályzat SZF/. /2015. S z o l n o k i F ő i s k o l a Pénzkezelési Szabályzat Preambulum A Szolnoki Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (továbbiakban: Szt), az

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI JELENTÉS

ELLENŐRZÉSI JELENTÉS ÚJ ATLANTISZ TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS 8400 Ajka, Szabadság tér 12. Tel/Fax: 88/200-710 Ikt.sz.: 86-5/2011. E-mail: ujatlantisz@ajkanet.hu Ajka, 2011.08.10. ELLENŐRZÉSI JELENTÉS Városlőd Község Önkormányzatnál

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Sass Bulcsú Ferenc E L Ő T E R J E S Z T É S a Püspökladányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti. Kutatóintézet, Könyvtár. Kálmán Imre Emlékház. Siófok

Balatoni Regionális Történeti. Kutatóintézet, Könyvtár. Kálmán Imre Emlékház. Siófok Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Siófok Szervezeti és Működési Szabályzat 1. számú melléklete Ügyrend Szabályzat Gazdálkodási melléklete Hatályos: 2016. október

Részletesebben

Pénz és Értékkezelési Szabályzat

Pénz és Értékkezelési Szabályzat Püspökladány Város Gazdasági Ellátó Szervezete Pénz és Értékkezelési Szabályzat A szabályzat a kihirdetése napján lép hatályba. A kihirdetés napja: 2008. március 01. Igazgató Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Házipénztári és Pénzkezelési Szabályzat

Házipénztári és Pénzkezelési Szabályzat BUDAPEST FŐVÁROS III. KER. ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY (a továbbiakban: KSZKI) Budapest, 1033 Folyamőr u. 22. Házipénztári és Pénzkezelési Szabályzat TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában VII. Fejezet Könyvviteli zárlat A könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő, - helyesbítő,

Részletesebben