Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat évi szakmai beszámolója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2011. évi szakmai beszámolója"

Átírás

1 Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat évi szakmai beszámolója Az intézmény fenntartója: Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Működtető: Fészek Gyermekvédő Egyesület egy rendkívül intenzív év volt számunkra, sok programmal, sok feladattal, és számtalan kihívással úgy szakmai, mint szervezeti szinten. Ez volt az első teljes év azóta, hogy a fenntartói jogok átadásra kerültek a Baptista Szeretetszolgálat számára. A gondozottak létszámváltozását tekintve a következők történtek: Gondozottak létszáma én: 352 fő Gondozottak létszáma én: 348 fő Tárgyévi létszámnövekedés: 31 fő. Tárgyévi létszámcsökkenés: 35 fő. A hálózatunkból a következő okokból kerültek el gyermekek: Hazagondozás: 6 fő Nagykorúvá válás, vagy nagykorúként az ellátás megszűnése: 11 fő Örökbeadás: 11 fő Gondozási hely módosítás: 7 fő. Ahogy a korábbi két évben, úgy 2011-ben is, minimálisan ugyan, de csökkent a gondozottak létszáma. Ennek oka, hogy kevesebb gyermek került hozzánk, és ugyanakkor többnek szűnt meg az ellátása. Továbbra is érezhető volt, hogy a szakszolgálatok elsősorban a saját hálózataikba helyezték a gyermekeket, és csak azokban az esetekben kerestek minket, ha olyan speciális gondozási szükségletű gyermekről volt szó, akit nem tudtak vállalni, vagy az új bekerülő gyermeknek testvére volt a mi hálózatunkban. Az ellátások megszűnését bemutató adatok azt mutatják, hogy egyre több nagykorú fiatalunk van, a kormegoszlás jelentősen eltolódik a magasabb életkorú gyermekek irányába. Bár köztudo mású tény, hogy a 3 év alatti gyermekek bekerülési aránya igen magas, és a fővárosban például megoldatlan a családba helyezésük, mégis kevés megkeresést kaptunk, ezek a gyermekek inkább gyermekotthonokban kerültek elhelyezésre. Kiugró adat még az örökbeadások száma. Ez annak következménye elsősorban, hogy a jogszabály lerövidítette a türelmi időt, és korábban veszi kezdetét az örökbe adhatóvá nyilvánítási eljárás. Hogy ez szakmailag mennyire jó irány, az majd néhány év múlva derül ki, ha ezek a gyerekek elérik a kamaszkort. Az örökbe fogadó családok mellett ugyanis nincs szakmai támogatás, így a felmerülő problémákkal egyedül kell megküzdeniük. A hazagondozások aránya megfelel az Egyesületünkben elért korábbi évek tendenciáinak. A Fészek Egyesületnél ugyanis már hosszú évek óta kiemelkedően magas színvonalú szakmai munka folyik a vér szerinti kapcsolatok gondozása érdekében, ezen a téren a közelmúlt jogszabályváltozása a mi gyakorlatunkhoz képest nem hozott semmi többletet. Másrészt látni kell, hogy a családok szociális helyezte egyre rosszabb, nem azon múlik a hazagondozás sikeressége, hogy a nevelőszülői hálózat mennyire segíti és ápolja a vér szerinti kapcsolatokat.

2 fő Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat Gondozott gyermekek kor szerinti megoszlása i létszámadatok alapján: tól éves Az ellátottak megoszlása ellátási forma szerint: - otthont nyújtó, normál ellátás: 180 fő - különleges szükségletű gyermek (tartósan beteg, fogyatékos vagy 3 év alatti): 130 fő - utógondozói ellátott: 38 fő. Gondozott gyermekek megoszlása megyei illetékesség szerinti bontásban: - Budapest: 165 fő - Pest Megye: 167 fő - Bács-Kiskun megye: 11 fő - Jász-Nagykun Szolnok megye: 1 fő - Borsod megye: 4 fő Nevelőszülői gondoskodás keretében teljeskörű ellátás biztosítása szükséges. Ez a 2011-es évben a következőképpen valósult meg: Egészségi állapotnak, életkornak megfelelő étkeztetés: nem jelentett különösebb problémát. Vannak olyan gyermekek, akiknek speciális étrendet szükséges biztosítani (liszt- vagy tejérzékenység), ezt a nevelőszülők meg tudják oldani. Idén több alkalommal is tudtunk élelmiszeradományokat osztani, amit a családok örömmel vettek, és hasznosítottak. Ruházattal történő ellátás: ebben az évben kimagaslóan eredményesek voltunk ezen a téren. Egyesületünk történetében először tudtuk az új gondozottak kiruházását anyagilag is támogatni. Tanévkezdési támogatást adtunk, amiből szintén jelentős mértékben sikerült a családoknak megújítani a gyermekek ruhatárát, és továbbra is népszerűek az adományok, és az egymás közti ruhacsere akció. 0-3 éves korosztály ellátása: nem okozott gondot a családok számára. Bár igen kevés 3 év alatti gyermek van jelenleg a hálózatunkban, a családok minden esetben felkészültek, és minden tekintetben biztosítani tudják a teljeskörű ellátást.

3 Iskolai oktatásban, szakképzésben való részvétel: minden gondozottunk teljesíti a tankötelezettségét. Ezen a téren a nevelőszülők és a tanácsadók is megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a gyermek a képességeinek és érdeklődési körének megfelelő oktatásban vegyen részt. Vannak kollégistáink amennyiben csak így oldható meg a gyermeknek megfelelő oktatásban való részvétel. Az oktatási intézményekkel igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani, hiszen nagyon fontos információ az, amit tőlük kaphatunk a gyermekekről. Az utógondozottak közül 6-an tanulnak felsőoktatási intézményben. Felzárkóztatás: Szinte minden gyermekünknél alapvető feladat. A nevelőszülők felkészültek, és minden lehetőséget kihasználva próbálják felkutatni, biztosítani a különböző fejlesztéseket. Némi problémát jelent a hosszú várakozási idő, és kapacitások végessége, de ezt Egyesületünk saját szakemberek foglalkoztatásával, megbízásával (pszichológus, fejlesztő pedagógus) próbálja kompenzálni. Külön foglakozásokat is támogattunk rendkívüli ellátmánnyal, illetve nem ritk a, hogy maga a nevelőszülő biztosítja saját keretből a különböző extra foglalkozásokat (kutyás terápia, lovas terápia, Gekko játszóház, stb.) Tehetséggondozás: Igen sok tehetséges gyermekünk van a zene, rajz, versmondás, sport, tánc, irodalom, színjátszás, stb. terültén. Két paralimpikonunk is van (úszás, tollaslabda). Az ő fejlesztésük, támogatásuk rendkívül fontos feladat, hiszen sikerélményt ad, segíti a gyermekek személyiségfejlődését (szabálykövetés, kitartás, kudarctűrés, tolerancia, stb.). És nem utolsó sorban példa a többiek számára, hogy van értelme küzdeni. Ezen a téren az elmúlt évben rendkívüli ellátmánnyal, programok szervezésével és felkutatásával tudtuk támogatni a családokat (Pécsi tehetségkutató verseny, különböző rajzpályázatok, kiállítás a TEGYESZ gyermekvédelmi konferenciáján, stb.) Különleges ellátás: Gyermekeink több, mint 1/3-a különleges szükségletű. Amennyiben ennek oka a 3 év alatti életkor, vagy valamilyen betegség, a nevelőszülők megfelelően tudják biztosítani a gyermekek számára szükséges ellátást. Sokkal nehezebb a helyzet, ha enyhe fokban értelmi fogyatékos gyermekekről van szó, vagy bármilyen más organikus alapú tanulási és magatartási problémáról. Előfordul, hogy a TKVSZB integrált oktatatást javasol, ami nagy teher a családoknak, sok kudarc a gyermeknek, mert nem tudják számukra az iskolában azt a figyelmet biztosítani, ami szükséges lenne. Különleges szükséglet megoszlása okok szerint: tartós bet. 40% SNI org. 7% 0-3 éves 13% ért.fogy 40% 0-3 éves ért.fogy SNI org. tartós bet.

4 Mentálhigiénés és egészségügyi ellátás: Az egészségügy területén az alapellátásban az ellátás mindenütt biztosított és megfelelő. A szakellátáshoz való hozzáférés már nehezebb, hosszú a várakozási idő sok esetében. Szabadidő hasznos eltöltése: Ezen a téren jelentős fejlődést tudtunk elérni az elmúlt évben. Bár a családok maguk is szerveznek programokat, és megvoltak az Egyesület által biztosított programok is, de lényegesen nagyobb kínálattal. Ezt részben annak köszönhetjük, hogy egyre több támogató segíti a munkánkat, és ez sok esetben különböző programok, rendezvények biztosításával támogatnak bennünket. Fenntartónk, a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából is több rendezvényen vettünk részt az év folyamán: koncertek, cirkusz, állatkert, cipősdoboz akció, stb. A nyár folyamán 200 gyermeket táboroztattunk Szilvásváradon. Évek óta ez volt a legnagyobb sikert aratott nyári program. A családok számára Zalaszombatfán biztosítottunk nyaralási lehetőséget, melyet több, mint 50 fő vett igénybe. Akik csak egy napot tudtak szakítani az idejükből, azok Cserkeszőlőre mehettek strandolni. Itt 200 fő töltött el egy felejthetetlen napot augusztus folyamán. December elején 270-en mentünk a Mikulásvonattal Nyíregyházára az állatkertbe. De voltunk Bábszínhában, Eleven Parkban, múzeumban, koncerteken, Művészetek Palotájában, szerepeltünk a Neo Fm Rádióban, stb. Minden felajánlott lehetőséggel tudunk élni. Zsebpénz ellátás: Lényegében zökkenőmentesnek mondható, a nevelőszülők tisztában vannak a kötelezettségükkel, többen még magasabb összeget is adnak a törvény által előírtnál. Jellemző azonban, hogy a nevelőszülők neheztelnek, amiért a gyerekek nem tudják megbecsülni a pénzt, és nem tudják beosztani. Sokan amint megkapják, szinte még aznap elköltik az egészet, lényegtelen és értelmetlen dolgokra. Fiatal felnőttek részére az önálló élethez szükséges személyre szóló tanácsadás: Tekintettel arra, hogy növekszik az utógondozott fiataljaink száma, ez egyre fontosabb feladatunk, és egyre tudatosabb odafigyelést és tervezést igényel a részünkről. A fiataljaink egy fő kivételével 2011-ben tanulmányokat folytatott. Az ellátórendszerből kikerültek vagy saját kérésre távoztak, vagy megszűnt ugyan az ellátásuk, de valójában továbbra is a nevelőcsalád közelében maradtak. Többségük éretlen még az önálló életre, problémát jelent a pénzkezelés, a munkahely megtartása, a párkapcsolatok. Valószínűleg az önálló életre való felkészítésnek nem a nagykorúságukkal kell elkezdődnie, hanem évekkel korábban, még akkor is, ha azt tapasztaljuk, hogy a fiataloknak sokszor fogalmuk sincs, mit szeretnének, vagy ha igen, akkor is sokszor változnak a tervek és a célok. Személyi és tárgyi feltételek elhelyezés: Hálózatunk előnye, hogy országos hatáskörű, így szinte minden felmerülő problémára tudunk megoldást találni. A fővárosban ugyanúgy élnek nevelőszülőink, mint kisvárosokban, vagy falun. Vannak kertes családi házban élők, gazdálkodók, nagycsaládosok, de az utóbbi években egyre több a magasan kvalifikált, jómódú család is, aki nevelőszülői feladatokra vállalkozik, és jelentős többlet energiát, odafigyelést és anyagi forrást tud fordítani a családjába helyezett gyermek gondozására. Ezek a családok többnyire budapesti, vagy Budapest környéki családok, leginkább 1, maximum 2 gyermek nevelését vállalják. A gyermekek fogadásához szükséges feltételek meglétét miden esetben elvárjuk, és mindig a gyermek számára legmegfelelőbb gondozási helyet tudjuk javasolni. Nevelőszülők képzése, továbbképzése: novemberében történt legutóbb működési engedély módosítás. Jelenleg 179 nevelőszülői családban biztosítunk 494 férőhelyet. Ebből 137 családban

5 családok száma Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat nevelkedik a 348 gyermek. Vagyis családonként az elhelyezett gyermeklétszám átlagosan: 2,5 fő/család. Családok megoszlása az elhelyezett gyermeklétszám alapján: gy 2 gy 3 gy 4 gy 5 gy Az igényekhez igazodva 2011-ben 2 nevelőszülői csoportot képeztünk ki saját hálózatunkba (ez összesen 15 családot jelentett), és 2 csoportot felkérésre, Komárom-Esztergom megye számára. A továbbképzések egy pályázati lehetőség jóvoltából egységesen az egész hálózatban tavasszal kerültek megtartásra, és a fókuszban a kamaszkorú gyermekek nevelése volt. 2 napos, tömbösített kiscsoportos oktatás zajlott a témában nagy tapasztalattal rendelkező, külső szakemberek bevonásával. Ősztől minden terülten havi rendszerességgel esetmegbeszélőket is szervezünk a nevelőszülők számára, ahol meg tudják beszélni problémáikat, megosztani tapasztalataikat. 4 helyszínen (Érd, Budapest, Abony, Tiszakécske) 6 csoportban, összesen 60 nevelőszülő vesz részt rendszeresen a foglalkozásokon. Karácsonyra a nevelőszülők szakkönyvet is kaptak ajándékba. Szakmai együttműködéseink: A kollégák visszajelzései alapján az elmúlt évekhez képest lényegi változás nem történt. A gyámhivatalokkal továbbra is jó a kapcsolat és az együttműködés. A gyerekjóléti szolgálatokkal inkább formális, egyoldalú, persze tisztelet a kivételnek. Általánosan jellemző, hogy a gyermekjóléti szolgálatok családgondozói kevesebbet tudnak a vér szerinti családról, akiket gondozniuk kellene a gyermek hazakerülésének elősegítése érdekében, mint mi, hiszen hozzánk eljönnek a kapcsolattartásra, és az így kialakult kapcsolat általában eredményesebb családgondozást tesz lehetővé, mint amit a gyermekjóléti szolgálatok tudnak tenni. A szakszolgálatokkal több területen is volt kapcsolatunk: felülvizsgálatok, örökbeadások gyámi tanácsadókkal való együttműködés. Bár a kollégák azt jelezték, hogy az együttműködés megfelelő, azért mindig is érezhető volt, hogy a szakszolgálatok magukhoz képest alárendelt szerepbe képzelnek bennünket. A 2011-es év további eseményei, megvalósult programok: Elvégeztük az esedékes 3 éves alkalmassági felülvizsgálatokat. 29 nevelőszülői család esetében volt ez aktuális. 5 esetben végeztünk rendkívüli felülvizsgálatot, ebből 3 esetben külső szakértőt is bevontunk. A rendes felülvizsgálatoknál 2 esetben, a rendkívülieknél minden esetben az alkalmasság feltétele volt további segítségnyújtás igénybevétele: pszichológiai tanácsadás, családterápia, vagy a tanácsadó részéről fokozott odafigyelés került megállapításra. Szeptembertől önállóan béreljük az abonyi csoport munkáját segítő ingatlant, mivel a társbérlő Alapítvány más megoldást talált. Ez egyúttal több teret ad a tevékenységeinknek (pszichológiai

6 tanácsadás, fejlesztő pedagógiai megsegítés, kapcsolattartások, esetmegbeszélők, csoportrendezvények, ünnepségek, továbbképzések, adományosztás, stb.) Bár az elmúlt években a hálózat fejlődése stagnáló szakaszban volt (a tizenéves dinamikus fejlődési görbénk stagnált, sőt, enyhén visszaesett), a férőhelyek és a gondozottak létszámára tekintettel már évekkel ezelőtt is indokolt lett volna egy struktúraváltás a hatékony és színvonalas munkavégzés lehetőségének megőrzése érdekében. (Itt szeretném megjegyezni, hogy 2012-ben ismételten fokozottabb igény volt a munkánkra, hiszen csak januárban 14 új gondozott érkezett hozzánk, ami majdnem a fele annak, ami egész évében volt.) Így hamar megtérülhet az átszervezésbe fektetett energia. Az év második félévében egy külső tanácsadó cég segítségével meg is kezdtük ezt a munkát. A helyzet feltérképezése után a nevelőszülői hálózatból két önálló régió került kialakításra: Érd-Budapest és Tiszakécske-Abony, önálló csoportvezetők irányításával. A csoportok munkájának a segítésére javítottuk az Érdi központ infrastruktúráját, (nyilvántartási szoftwer, multifunkcionális fénymásoló, új számítógépek), annak érdekében, hogy az adminisztráció és a csoportok szakmai munkájának segítése minél ésszerűbb és hatékonyabb legyen. Ennek eredményei 2012-ben fognak beérni. Ezzel egyidejűleg az arculatunkon is változtattunk, a jelenlegi felépítésünket tükröző, lendületes, modern megjelenéssel, melynek célja többek között a támogatók számának növelése érdekében kifejtett PR és adományszervezési munka segítése. Javítani tudtuk a terülten dolgozó kollégák munkakörülményeit is. Lap topokat kaptak, az Érd- Budapesti csoport pedig az eddig bérelt irodánkból (Cserepesház) hamarosan egy sokkal nagyobb, és az igényeknek megfelelő ingatlanba költözhet, ahol a kapcsolattartásokon túl lesz lehetőség a képzések és rendezvények lebonyolítására, az esetmegbeszélők megtartására, a pszichológus kollégák is jobb körülmények közt dolgozhatnak majd itt. De terveink szerint egy olyan központot tudunk majd kialakítani, ahol a gyermekeink, főleg az idejükkel bánni nem tudó, folyton számítógépező kamaszaink számára kínálunk itt tartalmas szabadidős foglalkozásokhoz helyet és infrastruktúrát. A munkatársaink és nevelőszülőink számára az év folyamán több lehetőséget is biztosítottunk képzéseken, konferenciákon, szakmai rendezvényeken való részvételre. Idén is megtartottuk csapatépítő tréningünket Bikalon, a hálózat minden munkatársának részvételével. A program szakmai témája a segítő szakember személyiségfejlesztését, és a kiégés megelőzését szolgálta. De a szakma fejlesztésében is aktívan részt vettünk, pl. a közeljövőben bevezetésre kerülő tevékenységadminisztráció szakmai előkészítésében, a Nevelőszülők Országos Találkozójának lebonyolításban, a Nevelőszülői ellátás kézikönyvének átdolgozásában (Nevelőszülői ellátás módszertani munkacsoportja), stb ben új stratégiával kezeltük a más hálózatból átjelentkező nevelőszülők kérelmét is. Korábban alapelvként tekintettük, hogy elsősorban saját képzési rendszerünkben felkészített családokkal dolgozunk ben 6 működő nevelőszülői családot vettünk át más hálózatoktól (Pest Megye, Budapest, Borsod). Összességében elmondható, hogy a tárgyévre előirányzott szakmai terveinket szinte 100%-ban sikerült megvalósítanunk. Néhány olyan eset van csupán, ahol belekezdtünk, de a lezárás nem valósult meg 2011-ben, hanem csak 2012-ben, vagy még jelenleg is folyamatban van. Ilyen például a strukturális átszervezése a nevelőszülői hálózatnak, vagy az új arculattal történő megjelenés a

7 dokumentációinkban, illetve a budapesti központ használatba vétele is várat még magára, je lenleg javítási, karbantartási munkálatok folynak az ingatlanban. Munkatársaim és a gondozott gyermekek nevében is köszönöm fenntartónknak, minden partnerünknek, támogatónknak az egész éves munkát, az eredményes együttműködést, és bízom benne, hogy a 2012-es év is ezek jegyében telik majd el. Érd, tisztelettel: Báló Ottília ügyvezető

Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2013. évi szakmai beszámolója

Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2013. évi szakmai beszámolója Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2013. évi szakmai beszámolója Fenntartó: Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Működető: Fészek Gyermekvédő Egyesület Működési engedély szerinti ellátási területe:

Részletesebben

Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere

Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere Bács-Kiskun megyében a gyermekvédelmi szakellátás sokszínű, több szolgáltató vesz részt az otthont nyújtó ellátásban. Ez a teljes körű ellátás minden

Részletesebben

Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2013. évi szakmai beszámolója

Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2013. évi szakmai beszámolója Fészek Nevelőszülői és Helyettes Szülői Hálózat 2013. évi szakmai beszámolója Fenntartó: Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Működető: Fészek Gyermekvédő Egyesület Ellátott feladatok: gyermekvédelmi szakellátás:

Részletesebben

A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013.

A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013. A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013. Miről lesz szó az ellátási igények háttere bekerülési okok a bekerülők jellemzői a bent lévők

Részletesebben

A 2010.-es évben jogosultan felhasznált normatív támogatások összege a következőképpen alakult:

A 2010.-es évben jogosultan felhasznált normatív támogatások összege a következőképpen alakult: BESZÁMOLÓ ÁLLAMI NORMATÍV TÁMOGATÁSRÓL 1997. évi CLVI. Tv a közhasznú szervezetekről 19. (2) b. pont értelmében A 2010.-es évben jogosultan felhasznált normatív támogatások összege a következőképpen alakult:

Részletesebben

- ÁLTALÁNOS FELADATOK - 1. Beszámoló a évi feladatvégzésről felelős: Both Éva határidő: január 25.

- ÁLTALÁNOS FELADATOK - 1. Beszámoló a évi feladatvégzésről felelős: Both Éva határidő: január 25. - ÁLTALÁNOS FELADATOK - 1. Beszámoló a 2010. évi feladatvégzésről felelős: Both Éva határidő: január 25. 2. Jelentés a 2010. évi létszámadatokról és a beáramlásról felelős: Békés Zoltán, Kiss Máté határidő:

Részletesebben

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 5600 Békéscsaba Degré u. 59. Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek 1 A nevelőszülők nemes hivatásáról

Részletesebben

Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Közpo 2. oldal 8. Közfeladata: A szakellátás keretében biztosítja az ideigle

Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Közpo 2. oldal 8. Közfeladata: A szakellátás keretében biztosítja az ideigle Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Közpo 1. oldal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Központ Nyíregyháza alapító okirata, módosításokkal egységes

Részletesebben

A rendelet célja, hatálya

A rendelet célja, hatálya A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 6/2009.(II.25.) KR számú, valamint a 8/2010.(IV.23.) KR számú rendelettel módosított 11/2008. (IV.30.) számú rendelete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK

GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS V. TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK 2005. évi adatok összesítése (ORSZÁGOS és néhány megyei) a 303/2004.(XI.2.) Korm. rendelet alapján 1209. számon elrendelt JELENTÉS

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

Módszertani és Elemző Szolgálat. Munkaterv 2009.

Módszertani és Elemző Szolgálat. Munkaterv 2009. BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATA Módszertani és Elemző Szolgálat 1081 BUDAPEST, ALFÖLDI U. 9-13 : 3232-900 : 1430 BUDAPEST, Pf.: 20 / : 3232-948 modszertan@tegyesz.hu

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Intézmény székhelye: Nagykanizsa, Zrínyi Miklós u. 51. Telefonszáma:06-20-920-8044 e-mail:gyjsznk@gmail.com facebook: Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Részletesebben

II. fejezet. Gyermekjóléti Szolgálat működtetése

II. fejezet. Gyermekjóléti Szolgálat működtetése 2. sz. melléklet II. fejezet Gyermekjóléti Szolgálat működtetése Jogszabályok és a fenntartó által előírt feladatok. A gyermekjóléti szolgálat feladatai: 1997. évi XXXI. tv., a 235/1997 ( XII.17.) sz.

Részletesebben

Szociális segítő. 54 762 01 0010 54 03 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző É 1/10

Szociális segítő. 54 762 01 0010 54 03 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző É 1/10 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gyermekvédelmi ellátás rendszere II.

Gyermekvédelmi ellátás rendszere II. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere II. Előadó: Kátainé Lusztig Ilona gyermekjogi képviselő 2013. október

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON

A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON dr. Radoszáv Miklós Fővárosi TEGYESZ GYERMEKI JOGOK A legalapvetőbb gyermeki jogok: az élethez való jog a származás megismerésének joga a családban

Részletesebben

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szakmai beszámoló 2014. 2. negyedév Esztergom Szolgálat neve: HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szolgálat székhelye: 2500 Esztergom, Aranyhegyi u 5. Telefon/fax: 06-33-415-435 Egyéb

Részletesebben

Leendő Nevelőszülőknek

Leendő Nevelőszülőknek Leendő Nevelőszülőknek Kedves Leendő Nevelőszülők! Köszönjük Önöknek, hogy nevelőszülőnek szeretnének jelentkezni. Ezzel a tájékoztatóval szeretném Önöket elkalauzolni a nevelőszülői hivatás útján. A nevelőszülői

Részletesebben

Az iskolapszichológiai,

Az iskolapszichológiai, Az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás Készítette: Czirjákné Vértesi Marianna klinikai gyermek szakpszichológus B.-A.-Z. Megyei Ped.Szakszolg. Miskolci Tagintézményének igazgatója Pszichológiai

Részletesebben

Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve

Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve 1 Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve 2010. évben folyamatosan végzett feladatok: A területi gyermekvédelmi szakszolgálatok nyilvántartási

Részletesebben

Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai

Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai tapasztalatai alapján Falvai Rita műhelyvezető Résztvevők: Fészek Gyermekvédő Egyesület: tiszakécskei nevelőszülők és

Részletesebben

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN VÍGH KATA ELTE-TÁTK KINEK AZ ÉRDEKE? GYERMEKVÉDELMI KONFERENCIA 2017. NOVEMBER 23. Speciális, különleges és kettős szükséglet (Gyvt. 53. ) Speciális:

Részletesebben

Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer. Szekszárd

Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer. Szekszárd Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer Szekszárd 2018.02.22. A 2016. Január 1-től jogszabályi változások Családsegítő- Gyermekjóléti Központok/Szolgálatok 2016. január 1 előtt külön

Részletesebben

Gyermekjóléti Szolgálat, Diósd Helyettes szülői hálózat Gyermekek Átmeneti Otthona

Gyermekjóléti Szolgálat, Diósd Helyettes szülői hálózat Gyermekek Átmeneti Otthona SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Fészek Egyesület 2006. évi tevékenysége kapcsán A Közhasznúsági jelentés keretében 1997. évi CLVI. Tv a közhasznú szervezetekről 19. (2) g. pont értelmében Gyermekjóléti Szolgálat,

Részletesebben

OTTHONT MINDENKINEK! Projektzáró szakmai találkozó szeptember 29.

OTTHONT MINDENKINEK! Projektzáró szakmai találkozó szeptember 29. OTTHONT MINDENKINEK! - OTTHONT MINDENKINEK! Projektzáró szakmai találkozó 2016. szeptember 29. Fogyatékos gyermekek a gyermekvédelmi gondoskodásban - Az Otthont mindenkinek program bemutatása Borbély Kata,

Részletesebben

A gyermekjogi képviselők tapasztalatai a szakellátásban

A gyermekjogi képviselők tapasztalatai a szakellátásban A gyermekjogi képviselők tapasztalatai a szakellátásban Dr. Herczeg Rita Jogszabályi háttér Az OBDK létrehozásáról a 214/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet rendelkezett jogvédelem A központi hivatal feladatai

Részletesebben

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 5600 Békéscsaba Degré u. 59. Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek BEVEZETŐ A nevelőszülő tevékenység

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS TERÜLETÉN

VÁLTOZÁSOK A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS TERÜLETÉN VÁLTOZÁSOK A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS TERÜLETÉN dr. Andráczi-Tóth Veronika Főosztályvezető Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK RENDSZERSZINTŰ ÁTALAKÍTÁSA

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

5. Hatályon kívül helyező rendelkezések. 6. Hatályba léptető rendelkezések

5. Hatályon kívül helyező rendelkezések. 6. Hatályba léptető rendelkezések 89036 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 222. szám 29. E rendelet 15. (7) bekezdésétől eltérően a közigazgatási szerv 2014-ben a 2014. január 1-jei állapotnak megfelelően köteles adatot szolgáltatni legkésőbb

Részletesebben

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály Új Megegyezés 2010 Nemzeti Együttműködés Programja Szociális

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998. (IV.

Részletesebben

Módszertani feladatellátás

Módszertani feladatellátás Sidlovics Ferenc Módszertani feladatellátás A korábban kijelölt módszertani intézmények kijelölése 2012. december 31-én megszűnt. 2013. január 1-től a Főigazgatóság látja el az országos szociális, illetve

Részletesebben

2273/2017. BESZÁMOLÓ BAPTISTA TEVÉKENY SZERETET MISSZIÓ É V I M Ű K Ö D É S É R Ő L

2273/2017. BESZÁMOLÓ BAPTISTA TEVÉKENY SZERETET MISSZIÓ É V I M Ű K Ö D É S É R Ő L 2273/2017. BESZÁMOLÓ A BAPTISTA TEVÉKENY SZERETET MISSZIÓ S Z E N V E D É L Y B E T E G E K B A L M A Z Ú J V Á R O S I N A P P A L I I N T É Z M É N Y E E G Y E K I H Á Z I S E G Í T S É G N Y Ú J T Ó

Részletesebben

Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat

Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 11. számú melléklet Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Szakmai Program (2017. április 10. napján kelt Szakmai Program módosításainak kivonata) Kelt: 2017. április

Részletesebben

10. Napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról

10. Napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról 1 0. N a p i r e n d BESZÁMOLÓ az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.)

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai.

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai. ESETTANULMÁNY Eset leírása: Fogyatékos személyeket ellátó bentlakásos intézményben az ellátottak napközben 40-45 fős csoportokban töltik szabadidejüket. A helyiségek tárgyi felszereltsége nem biztosítja

Részletesebben

negyedév Esztergom

negyedév Esztergom HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2014. 4.negyedév Esztergom Szolgálat neve: HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szolgálat székhelye: 2500 Esztergom, Aranyhegyi u 5. Telefon/fax: 06-33-415-435 Egyéb elérhetőségek :

Részletesebben

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat által jelenleg biztosított /kötelező / alapszolgáltatások és szakellátások formái és az ellátottak száma Az alábbi önkormányzati fenntartású intézmények

Részletesebben

a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése a gyermek veszélyeztetettségének megszüntetése

a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése a gyermek veszélyeztetettségének megszüntetése Szakmai feladataink közül továbbra is a legfontosabbak: a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése a gyermek veszélyeztetettségének megszüntetése

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

Változó gyermekek, változó generációk, változó támogató rendszerek

Változó gyermekek, változó generációk, változó támogató rendszerek Változó gyermekek, változó generációk, változó támogató rendszerek Brassói Sándor Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Forrás: www.pwc.com/hu A Z generáció jellemző tulajdonságainak egyike a

Részletesebben

Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai

Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai 3. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC

Részletesebben

Gyermekjogi képviselők jogtudatosítási tevékenysége. OBDK, 2015 Dr. Herczeg Rita

Gyermekjogi képviselők jogtudatosítási tevékenysége. OBDK, 2015 Dr. Herczeg Rita Gyermekjogi képviselők jogtudatosítási tevékenysége OBDK, 2015 Dr. Herczeg Rita A hatékony jogvédelem eszközei I. Jogtudatosítással kapcsolatos feladatok - jogszabályi háttér Gyermekvédelmi törvény: A

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2015. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Pécs, Egyetem u. 2. BESZÁMOLÓ 2010. év

Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Pécs, Egyetem u. 2. BESZÁMOLÓ 2010. év Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Pécs, Egyetem u. 2. BESZÁMOLÓ 2010. év Készítette: Illés Tiborné BESZÁMOLÓ 2010. év A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ 2010. költségvetése az alábbiak szerint

Részletesebben

SOS-GYERMEKFALU MAGYARORSZÁGI ALAPÍTVÁNYA 2010. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

SOS-GYERMEKFALU MAGYARORSZÁGI ALAPÍTVÁNYA 2010. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A közhasznúsági jelentés az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa vonatkozó legfontosabb információt tartalmazza, valamint a törvény által előírt kötelező elemeket (költségvetési támogatás felhasználása,

Részletesebben

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban:

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban: 29 I. számú melléklet 1. számú táblázat 0-18 éves gyermekek korcsoport szerinti megoszlása 2004. év 2005. év korosztály férfi (fő) nő (fő) összesen férfi (fő) nő (fő) összesen 0-2 éves 2265 2122 4387 2364

Részletesebben

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Sorompó Anett, Dr.Paraicz Éva, Dr.Hegyi Márta, Dr.Hirsch Anikó MRE Bethesda Gyermekkórház, Budapest Kórházi szociális munka

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

21/2010. (III. 3.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása

21/2010. (III. 3.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása 21/2010. (III. 3.) Kgy. határozat A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése jóváhagyja a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2005

Közhasznúsági jelentés 2005 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2005 Nyíregyháza, 2006-04-01. Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében. 2014. szeptember 23.

A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében. 2014. szeptember 23. A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében 2014. szeptember 23. Szempontsor Eddigi tapasztalatok: Teljes körű adatszolgáltatás a gyámhivatalok felé Egyre jobb minőségű,

Részletesebben

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről A tanácskozás helyszíne: Katolikus Pedagógiai Intézet 1068 Budapest, Városligeti fasor 42. A tanácskozás témája: Védelmi nyomok A tanácskozás ideje: 2019. április 09. 10 óra, várható befejezés 14.30 A

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2006

Közhasznúsági jelentés 2006 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2006 Nyíregyháza, 2007-04-02 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás a

Részletesebben

9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK

9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK 9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK 9.1 Gyermekjóléti szolgálatatás 9.1.1 Gyermekjóléti intézmények férőhelyeinek megyénként, 2004 Gyermekek átmeneti gondozása Bölcsődék Családi napközik Helyettes szülők Gyermekek

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL 1 BESZÁMOLÓ A GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL I. A TELEPÜLÉS DEMOGRÁFIAI MUTATÓI: Jánossomorján 2015. december 31-én 6182 fő élt, míg 2016. december 31-én 6124 fő. Az említett adatok

Részletesebben

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek száma megyénként, Házi gyermekfelü gyeletek

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek száma megyénként, Házi gyermekfelü gyeletek 9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS 9.1.1 A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek megyénként, 2003 Bölcsődék Családi napközik Házi gyermekfelü gyeletek Gyermekek átmeneti gondozása Helyettes szülők Gyermekek

Részletesebben

/2010. (11.18.) számú határozata. Szociális és gyermekjóléti intézmények alapító okiratainak módosításáról. 3. Az intézmény gazdálkodási jogköre:

/2010. (11.18.) számú határozata. Szociális és gyermekjóléti intézmények alapító okiratainak módosításáról. 3. Az intézmény gazdálkodási jogköre: PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK /2010. (11.18.) számú határozata Szociális és gyermekjóléti intézmények alapító okiratainak módosításáról 1. A Közgyűlés az Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008.

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008. E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

9. napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról

9. napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról 9. napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról 9. Napirend BESZÁMOLÓ az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról A gyermekek védelméről és a

Részletesebben

Gyermekjogi képviselő feladata, tevékenysége

Gyermekjogi képviselő feladata, tevékenysége TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekjogi képviselő feladata, tevékenysége dr. Herczeg Rita. A jogvédő helye a gyermekvédelmi rendszerben

Részletesebben

Pályázati támogatások

Pályázati támogatások Pályázati támogatások 2011. 2010. 2008. 2007. Időtartam2011. 06. 01. -2011. 10. 31. Eredmény: pedagógiai fejlesztés, családterápia biztosítása; működési kiadásokhoz hozzájárulás Támogatás mértéke: 103.000

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN Merklné Kálvin Mária főosztályvezető Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya A tanulói lemorzsolódással

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE EMPIRIKUS KUTATÁSOK EREDMÉNYEINEK ÖSSZEGZÉSE GASKÓ KRISZTINA

Részletesebben

1. sz. melléklet a 23/2009. (V. 22.) OKM rendelethez

1. sz. melléklet a 23/2009. (V. 22.) OKM rendelethez 1. sz. melléklet a 23/2009. (V. 22.) OKM rendelethez Képesség-kibontakoztató, integrációs támogatás felhasználásának kerete általános iskolai székhely, tagintézmény esetén: KÖTELEZŐEN MEGALÓSÍTANDÓ TEVÉKENYSÉGEK

Részletesebben

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft Eredmények Pályázattal megvalósított programjaink 1999. Szülőcsoport Célja a sérült gyermekek szüleinek előadássorozat tartása a gyermekük fejlesztéséhez. Időtartam: 1999.10.01.-2000.05.31. Eredmény: 9

Részletesebben

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 6775 Kiszombor, Óbébai u. 11. Tel: 62/297-074 e-mail: kszgyi.kiszombor@gmail.com Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testület részére Ikt.sz.: 316/2016.

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2010. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2010. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2010. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények száma megyénként, Családi napközik

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények száma megyénként, Családi napközik 9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS 9.1.1 A gyermekjóléti intézmények megyénként, 2002 Gyermekjóléti szolgálatok Bölcsődék Családi napközik Házi gyermekfelü gyeletek Gyermekek átmeneti gondozása Helyettes szülők

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Fin áros X. kerület Kőbányai SZIVÁRVÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYUJTÖ, P. «stuict uiese KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ~4 j S2dj /Ior?f_ 1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3. Tel: 434-2150, Fax: 264-3621 onnn

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ A Fészek Egyesület 2008. évi tevékenysége kapcsán 1997. évi CLVI. Tv a közhasznú szervezetekről szóló törvény értelmében

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ A Fészek Egyesület 2008. évi tevékenysége kapcsán 1997. évi CLVI. Tv a közhasznú szervezetekről szóló törvény értelmében KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ A Fészek Egyesület 2008. évi tevékenysége kapcsán 1997. évi CLVI. Tv a közhasznú szervezetekről szóló törvény értelmében BESZÁMOLÓ ÁLLAMI NORMATÍV TÁMOGATÁSRÓL 1997. évi CLVI. Tv

Részletesebben

MIT JELENT NEVELŐSZÜLŐNEK LENNI?

MIT JELENT NEVELŐSZÜLŐNEK LENNI? MIT JELENT NEVELŐSZÜLŐNEK LENNI? Tájékoztatás befogadó szülőnek jelentkező személy részére a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony létesítésének feltételeiről és a feladatellátásra való alkalmasság vizsgálatának

Részletesebben

Beszámoló. a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szakmai tevékenységéről, Röjtökmuzsaj településen

Beszámoló. a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szakmai tevékenységéről, Röjtökmuzsaj településen Beszámoló a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szakmai tevékenységéről, Röjtökmuzsaj településen Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek

Részletesebben

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéseit tartalmazó jegyzék közzétételéről

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéseit tartalmazó jegyzék közzétételéről NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéseit tartalmazó jegyzék közzétételéről A személyes

Részletesebben

2013. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓ

2013. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2013. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓ Fészek Gyermekvédő Egyesület Gyermekek Átmeneti Otthona 2030 Érd, Karolina u. 3. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Fészek Gyermekvédő Egyesület Gyermekek Átmeneti Otthona 1999. év óta krízishelyzetbe

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2007

Közhasznúsági jelentés 2007 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2007 Nyíregyháza, 2008-05-26 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás a

Részletesebben

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015 januárjában végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási

Részletesebben

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/III A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus A nevelési tanácsadás feladatain belül a pszichológusokat érintő feladatkörök teljesítését a nevelési tanácsadást ellátó intézmény szervezeti és működési szabályzatában is rögzítetten lehet megosztani.

Részletesebben

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 21-i rendkívüli üléséről.

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 21-i rendkívüli üléséről. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 3-11/2011/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 21-i rendkívüli üléséről.

Részletesebben

Mell.: 2 db kimutatás ASZKGYSZ beszámolója

Mell.: 2 db kimutatás ASZKGYSZ beszámolója Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105 731/2013. Tárgy: Az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának

Részletesebben

4.7. A szerv nyilvántartásai

4.7. A szerv nyilvántartásai 4.7. A szerv nyilvántartásai Az in téz mén y alap f eladata Az intézmény alapfeladata, hogy a személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátás keretében az ápolást-gondozást nyújtó intézmények, a lakóotthonok,

Részletesebben

Az iskolapszichológusok helyzete a nevelési-oktatási intézményekben. A hőskor és a jelenlegi helyzet

Az iskolapszichológusok helyzete a nevelési-oktatási intézményekben. A hőskor és a jelenlegi helyzet Az iskolapszichológusok helyzete a nevelési-oktatási intézményekben A hőskor és a jelenlegi helyzet Az iskolapszichológiai hálózat kiépítésének kezdetei N. Kollár K.: Történeti áttekintés: az iskolapszichológusok

Részletesebben

Asesor Consulting Kft. Cégbemutató

Asesor Consulting Kft. Cégbemutató Asesor Consulting Kft. Cégbemutató 1/7 Tartalom Bemutatkozás... 4 Fő tevékenységi köreink... 5 Pályázati tevékenységek, tanácsadás... 5 Projektmenedzsment, pénzügyi menedzsment... 5 Közbeszerzési tanácsadás,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Nevelőszülői hálózat 288 fő 61 fő 34 fő 315 fő teljeskörű ellátás szabadidős programok tehetséggondozás

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Nevelőszülői hálózat 288 fő 61 fő 34 fő 315 fő teljeskörű ellátás szabadidős programok tehetséggondozás SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Fészek Egyesület 2007. évi tevékenysége kapcsán A Közhasznúsági jelentés keretében 1997. évi CLVI. Tv a közhasznú szervezetekről 19. (2) g. pont értelmében Nevelőszülői hálózat Szerény

Részletesebben

Payer Istvánné Balogh Ildikó A VÉRSZERINTI KAPCSOLATOK ÁPOLÁSÁNAK ESÉLYEI A CIVIL NEVELŐSZÜLŐKNÉL ELHELYEZETT GYERMEKEK ESETÉBEN

Payer Istvánné Balogh Ildikó A VÉRSZERINTI KAPCSOLATOK ÁPOLÁSÁNAK ESÉLYEI A CIVIL NEVELŐSZÜLŐKNÉL ELHELYEZETT GYERMEKEK ESETÉBEN 1 Payer Istvánné Balogh Ildikó A VÉRSZERINTI KAPCSOLATOK ÁPOLÁSÁNAK ESÉLYEI A CIVIL NEVELŐSZÜLŐKNÉL ELHELYEZETT GYERMEKEK ESETÉBEN A szakellátásba utalt és nevelkedő gyermekek vérszerinti kapcsolatainak

Részletesebben

A személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekvédelmi közfeladatot ellátó intézmény nem állami fenntartóját megillető támogatások

A személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekvédelmi közfeladatot ellátó intézmény nem állami fenntartóját megillető támogatások 8. melléklet a 2015. évi C. törvényhez A személyes gondoskodást nyújtó szociális, közfeladatot ellátó intézmény nem állami fenntartóját megillető támogatások A központi költségvetés a nem állami szociális

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

Az SOS Gyermekfalu budapesti koordinációs irodája GYERMEKVÉDELMI FŐMUNKATÁRS

Az SOS Gyermekfalu budapesti koordinációs irodája GYERMEKVÉDELMI FŐMUNKATÁRS Kedves Hallgatok! Ismét köszönjük Sárkány Ildikónak az álláshírt!! Az SOS Gyermekfalu tobbfele munkakorbe munkatársakat keres! Tudjátok a munkatapasztalatszerzés érdekében esetleg bizonyos időre érdemes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük

TÁJÉKOZTATÓ. 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük TÁJÉKOZTATÓ Az egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról és a szociális módszertani intézmények kijelöléséről és feladatairól, valamint a szociális szolgáltatók, intézmények engedélyezési

Részletesebben