Élelmiszergazdaságtani ismeretek. Lukács Gábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élelmiszergazdaságtani ismeretek. Lukács Gábor"

Átírás

1 Élelmiszergazdaságtani ismeretek Lukács Gábor

2 Gazdag, iparosodott észak szegény, túlnépesedett dél : Fekete-Afrika alultápláltak száma: millió millió Talajerózió: 494 millió ha 1,3 mrd embernek nincs ivóvize! 2,6 mrd embernek nincs egészségügyi ellátása! Nyugaton : 105 mrd USD alkohol 50 mrd USD cigaretta 400 mrd USD drog Fekete-Afrikában: 40 mrd USD élelmezés, vízellátás, és egészségügy helyrehozható (lenne) (Náray-Szabó 2003)

3 A világon minden ötödik ember 1 USD-nál kevesebből él, és nap mint nap éhen marad. Az EU-ban minden tehénre 2,5 USD támogatás jutaz afrikaiak ¾-e kevesebből él. A világ kábítószer-kereskedelme évente 400 mrd USD= törvényes gyógyszerkereskedelem. A világ lakosságának harmada háborúban áll.

4 A Föld népességének növekedése

5 A világ népességének megoszlása

6 Nemzetgazdaság A nemzetgazdaság a gazdasági élet egésze, a termelés, elosztás, forgalmazás, fogyasztás egysége és összessége. Más megfogalmazás szerint a nemzetgazdasági ágak összessége. A nemzetgazdasági ágak a nemzetgazdaság alapvető, elkülönült részei, amelyek a termelőerők fejlődése, a társadalmi munkamegosztás során alakultak ki. Két fő csoportjuk az anyagi termelés ágai, valamint a nem anyagi ágak.

7 A nemzetgazdasági ágak sajátosságai: egymástól elkülönültek, relatíve önállóak; sajátos eszköz- és feltételrendszerrel rendelkeznek; végtermékeik különbözőek; egymással közvetlen és közvetett kapcsolatban állnak anyagi értelemben, eszközrendszerük, illetve szolgáltatásaik tekintetében; közöttük meghatározott arányosságnak, egyensúlynak kell fennállnia, hatékonyság- a növekedés kritériumainak, valamint a társadalmi, illetve nemzetgazdasági céloknak is megfelelhessenek. Piackonformnak is kell lenniük, tehát ki kell elégíteniük az új piacgazdasági feltételeket is.

8 Az anyagi termelés ágai: 1. alapvető anyagi termelés ágai (ipar, építőipar, a mezőgazdaság). Használati értékek előállításával foglalkoznak. 2. kiegészítő anyagi termelési ágak (anyagi és termelő szolgáltatások). Szállítás, a hírközlés, a belkereskedelem, valamint a külkereskedelem. Tevékenységük a használati értékek mennyiségének gyarapítására, megőrzésére, realizálására irányul.

9 A nem anyagi ágak: szolgáltatások, mint például a személyi- és üzleti szolgáltatás, a lakás-, város- és községgazdálkodás, az egészségügyi-, nyugdíj- és szociális ellátás, az oktatási és kulturális szolgáltatás, a tudományos szolgáltatás (a kutatás, fejlesztés, az innováció), a köz- és szakigazgatás, a honvédelem, a politikai pártok és szervezetek tevékenysége, az érdekvédelem, -képviselet, -egyeztetés intézményei, a polgári szerveződések és egyesületek.

10 A nemzetgazdaság tagozódásának sémája

11 A nemzetgazdaság szintbeli tagozódása I. fokozat: a nemzetgazdasági ágak, mint az ipar, építőipar, mezőgazdaság, kereskedelem, közlekedés, hírközlés, pénzgazdálkodás (beleértve a bankrendszert, az egyéb pénzintézeteket és a tőzsdét is). II. fokozat: a nemzetgazdasági ágazatok, mint a könnyűipar, nehézipar, növénytermesztés, állattenyésztés stb. III. fokozat: nemzetgazdasági alágazatok, ilyenek a műszeripar, a gabonatermesztés, a szarvasmarha termékeinek termelése stb. IV. fokozat: nemzetgazdasági szakágazatok, például a híradástechnikai gépgyártás, tejtermelés, tojástermelés stb.

12 A mezőgazdaság 3 szerkezeti egységből felépülő strukturális rendszer egyik eleme is felfogható. Ezek a nagyobb strukturális egységek, mint tevékenység csoportok, vagy részhalmazok egymással átfedésben vannak, ugyanakkor elhatárolást is igényelnek. Sémaszerűen egymást részlegesen átfedő körökként ábrázolhatók, szimbolizálva az élelmiszergazdaságot, az agrárgazdaságot és a mezőgazdaságot, amelyek egyfelől átfedik, másfelől kiegészítik egymást. Az említett három nagy tevékenységcsoport egyfelől egymásnál bővebb, másfelől szűkebb kategóriaként is felfogható. A mezőgazdaság ugyanúgy kitermelő ágazat, mint például a bányászat; jellemző vonása, hogy eszközigényessége magas, termelési struktúráit, műveleteit tekintve igen bonyolult, összetett.

13

14 Élelmiszer gazdaságtani ismeretek I. Élelmiszeripar Az élelmiszer-ipari termelés célja a növényi, állati és ásványi (ásványvíz) eredetű nyersanyagok emberi fogyasztásra történő előkészítése és feldolgozása. A mezőgazdasági termék-előállításhoz kapcsolódó tevékenységek és az élelmiszer-ipari feldolgozás között általában annak alapján húzzuk meg a határvonalat, hogy milyen mértékben alakulnak át a termék alapvető jellemzői.

15 Élelmiszer-gazdaság Az élelmiszer-gazdaság fogalma, szűkebb értelemben a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, tágabban értelmezve a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és az élelmiszer-kereskedelmet (élelmiszer-forgalmazást) foglalja magában. Rendszerelméleti megközelítésben az élelmiszergazdaság a mezőgazdaságot és az élelmiszer-ipari feldolgozást egységes rendszerként tekint.

16 A gazdaság fejlődésével a mezőgazdasági termékek mind jelentősebb hányada kerül élelmiszer-ipari feldolgozásra. A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-ipari feldolgozás vertikálisan kapcsolódik egymáshoz. Az élelmiszeripari vállalkozások mind nagyobb szerepet játszanak abban, hogy termékeiket eljuttassák a fogyasztóhoz. mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és az élelmiszer-kereskedelmet egységes egészként kezelik.

17 Agribiznisz (agrobusiness) Az 1950-es években alakult ki az Amerikai Egyesült Államokban a koncepciója: az élelmiszer-gazdaság + kapcsolódó szakágazatokat is magában foglalja. A végtermék-szemléletű élelmiszer-gazdasági integrációk lehetnek sikeresek. Az integrációban együttműködő szervezeteknek úgy kell összehangolniuk tevékenységüket, hogy az a lehető legnagyobb mértékben szolgálja a végtermék piacképességét.

18 Az agribiznisz az élelmiszer-gazdaságon kívül tartalmazza a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termeléshez, valamint az élelmiszerkereskedelemhez szükséges anyagok, eszközök, humán erőforrások és információk előállítását, létrehozását. A fogalom alkalmazásának kétségtelen hátránya, hogy meglehetősen nehéz meghatározni, meddig terjed a háttérágazatok köre.

19 Az agrobiznisz (agribiznisz) megnevezés is, ami mindhárom fenti struktúrát egyesíti. A fogalom bevezetése és használatának elterjedése a mezőgazdaság termékkapcsolatainak gyors ütemű bővülésével, a mezőgazdaság iparosodásával is magyarázható. A klasszikus értelmezés szerint az agribizinisz fogalma három meghatározó tevékenységi csoportra tagolódik, amelyek közül az elsőt az ellátó ágazatok, a másodikat a mezőgazdasági nyersanyagtermelés, a harmadikat az élelmiszeripar és az élelmiszerkereskedelem alkotják.

20 Egyes szerzők az agribizniszt mint tervezési, strukturális és gazdaságpolitikai egységet is definiálják, jóllehet nem jár együtt önálló szervezeti egységek kialakulásával. Tágabb értelemben az agrárszakoktatás, a kutatás és szaktanácsadás is agribiznisz fogalomköréhez kapcsolódik.

21 Agribiznisz sémája /M. Tracy (1994)/ Az élelmiszer termékpálya első eleme a mezőgazdasági alapanyag-előállító iparágak: a mezőgazdasági gépek, a műtrágyák, peszticidek, herbicidek, vetőmagvak és állati takarmányok előállításával foglalkozó iparágak. A második elemet a farmok képezik, amelyek mezőgazdasági nyersanyagokat (pl.: gyapjút, olajos magvakat stb.), élelmiszereket és italokat, közbülső termékeket (állati takarmányok, tenyészállatok, vetőmagvak) állítanak elő.

22 A rendszer harmadik elemét a nagykereskedelem, illetve a feldolgozás alkotja, amelynek egységei szervezeti formájuk alapján lehetnek szövetkezetek vagy egyéb vállalkozások. Ezek termékeiket a kiskereskedelemhez, illetve a vendéglátóiparhoz továbbítják, amelyek a fogyasztói végtermékeket végső felhasználás céljából a fogyasztókhoz juttatják el.

23

24 A magyar agribiznisz fejlődése és szerkezete

25 Az élelmiszeripar szakágazati (iparági) rendszere és szerkezete A gazdasági folyamatok áttekintése érdekében a gazdaságot nemzetgazdasági ágakba, ágazatokba és szakágazatokba soroljuk. A magyar statisztikai rendszer, a szakigazgatás és a szakmai szóhasználat hagyományosan 14 szakágazatot különböztet meg (4. táblázat). A legutóbbi években terjed az ún. tevékenységi csoportok szerinti felosztás is, amely 18 fő tevékenységi csoportot különít el. Az Európai Unióban alkalmazott csoportosítási rendszer a hűtő és konzervipart összevontan kezeli, a szesziparhoz sorolja a keményítőgyártást is, és így 16 szakágazatot különít el.

26

27 A magyar élelmiszer-gazdaság a nemzetgazdaság egyik legfontosabb területe. Az élelmiszeripar: - a belföldi élelmiszer-fogyasztás alapvető forrása, - a nemzetgazdaság külpiaci kapcsolatainak szereplője, -a mezőgazdasági termékek legjelentősebb piaca.

28 A szakágazatok különböző ismérvek szerint csoportokba sorolhatók: a feldolgozott alapanyag eredete alapvető és nem alapvető jellegű élelmiszereket tárolhatóságuk szempontjából napi, illetve hosszabb ideig készletezhető termékeket előállító szakágazatokat is megkülönböztethetünk Az egyes szakágazatok gyártási ágakból tevődnek össze- (konzervipar például zöldség-, gyümölcs és húskonzervgyártás). Szakágazati (iparági) szerkezet fogalmán azt értjük, hogy az élelmiszeripari termelésben melyik szakágazat milyen súllyal vesz részt (a bruttó termelési érték alapján vizsgáljuk). A szakágazatok eltérő súlyúak a külpiaci értékesítésben, egyesek exportorientáltak, más a belföldi élelmiszerpiacon értékesíti termelését.

29 Az élelmiszeripar a belföldi ellátásban Az államok döntő hányada arra törekszik, hogy minél magasabb önellátottsági szintet érjen el. Napjainkra ez az önellátó (autarch) szerep több ok miatt háttérbe szorul.: - csökkent a globális (világméretű) krízishelyzetek kialakulásának veszélye, - önellátás gyakran nem egy-egy államra, hanem sokkal inkább egy-egy gazdasági együttműködési szervezetre értelmezendő, - fokozódik az egyes nemzetgazdaságok külpiaci függősége.

30 A vázolt tényezők ellenére a fejlett nemzetgazdaságok élelmiszeriparának egyik fő feladata a belátható jövőben is a belföldi élelmiszer-szükséglet fedezése lesz. A magyar élelmiszeripar termelésének jelentős hányadát belföldön értékesíti. A jövőben kismértékben nő az élelmiszerimport részaránya.

31 Az élelmiszeripar szerepe a nemzetgazdaság külpiaci egyensúlyának kialakításában Évszázadok óta tudatos, export célú termelés. Nem arról van szó, hogy a magyar élelmiszeripar a belföldön fizetőképes kereslet hiányában már nem értékesíthető termékeit vinné ki külföldre. Az élelmiszeripar Magyarországon nettó devizaimportőrnek tekinthető.

32

33

34 Az élelmiszeripar a mezőgazdasági termékek legfőbb piaca A mezőgazdasági termékek mind jelentősebb hányada élelmiszer-ipari feldolgozást követően jut el a fogyasztókhoz. A magyar élelmiszeripar termelési költségeinek 50-80% a mezőgazdasági termékek költségeinek aránya. Az élelmiszeripar színvonala és fejlettsége egy-egy állam mezőgazdaságának piaci lehetőségeit, a mezőgazdasági termékek versenyképességét is meghatározza.

35 A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szoros kapcsolata következtében az élelmiszeripar nemzetgazdasági helyzete és jelentősége szervesen kötődik az adott gazdaság agrárpolitikájához. Az agrárproblémák társadalmi és gazdasági vetületei a föld szinte valamennyi államában az érdeklődés homlokterében állnak. A különböző szerepfelfogásokat (agrárpolitikai iskolákat) öt fő csoportra oszthatjuk.

36 Agrárpolitikai iskolák Az agrárfundamentalizmus. Az agrárgazdasági liberalizmus. A világélelmezés jelentőségét hangsúlyozó elméletek. A mezőgazdasági termelés tervezését. A fenntartható mezőgazdasági fejlődés koncepciója.

37 Az agrárfundamentalizmus Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának emblémáján szereplő felirat foglalja össze: A mezőgazdaság, az ipar és a kereskedelem alapja. A mezőgazdasági termelés meghatározó szerepet játszik valamennyi nemzetgazdaság fejlődésében, ennek alárendelve célszerű fejleszteni a nemzetgazdaság egészét is. A mezőgazdasági termelés a hagyományos társadalmi alapértékek megőrzését is jelenti.

38 Az agrárgazdasági liberalizmus Az agrárfundamentalizmussal éles ellentétben azt állítja, hogy a mezőgazdaságot ugyanúgy kell kezelni, mint a gazdaság egyéb területeit. A piaci viszonyok minél jelentősebb mértékű érvényesítésében látják a feszültségek feloldásának legfőbb lehetőségét. Eredeti, tiszta formájában a világ egyetlen országában sem valósul meg.

39 A világélelmezés jelentőségét hangsúlyozó elméletek A 60-as évek vége óta mindinkább előtérbe kerültek részben etikai, részben hosszú távú biztonságpolitikai szemszögből vetik fel a fejlett országok szerepét, növekvő jelentőségét a Föld lakosságának élelmezésében.

40 A mezőgazdasági termelés tervezését és kiegyensúlyozottá tételét hangsúlyozó elképzelések. A modern nemzetgazdaságok jelentős része növeli az állami szerepvállalás mértékét a mezőgazdasági termelés szabályozásában, és megkísérli csökkenteni a szabadpiac spontán, differenciáló hatását. Az állami szerepvállalás szükségességét, a tervezés növekvő jelentőségét állítja az agrárgazdasággal kapcsolatos kormányzati politika és szabályozórendszer középpontjába.

41 A fenntartható mezőgazdasági fejlődés koncepciója Felveti a mezőgazdasági termelés szerepét a környezetszennyezésben. A mezőgazdasági termelést úgy kell megvalósítani, hogy az hosszú távon is fenntartható növekedést eredményezzen, ne okozza a természeti környezet jóvátehetetlen átalakítását, a rövid távú előnyökért ne kelljen feláldozni a kiegyensúlyozott és arányos fejlődés lehetőségét. A mezőgazdasági termék-előállítás ésszerű szintű fenntartása fontos eszköze a környezetés természetvédelemnek.

42 A modern nemzetgazdaságok agrárpolitikája A bemutatott elméletrendszerek mindegyikéből vesz át gondolatokat, és azokat különböző arányban ötvözi. Főbb, globális érvényű következtetéseket: a termékelőállítás, a vidéki népesség foglalkoztatásának biztosítása, a mezőgazdasági kultúrtáj megőrzése, a fejlett országok mezőgazdasági termelése egyre inkább a fizetőképes kereslet növekedésének arányában emelkedik majd; előtérbe kerül a fenntartható fejlődés koncepciója.

43 A világ élelmiszer-termelésének változása

44 A fejlett országok élelmiszer-gazdasága Általános jellemző: a kínálat tartósan meghaladja a fizetőképes belföldi kereslet növekedését, Néhány tartós, hosszú távon érvényesülő fejlődési tendencia: Globalizáció. Integráció. Humanizáció. Fogyasztóközpontúság. A szolgáltatások növekvő szerepe.

45 A fejlődő országok korábban viszonylag homogénnek tekintett köre egyre inkább differenciálódik. 1. Gyorsan alkalmazkodó, modernizálódó államok: Kína és India 2. Súlyos makrogazdasági problémákkal küzd ugyan, de ennek ellenére képes igényes termékekkel megjelenni az exportpiacokon: latin-amerikai államok, Mexikó. 3. Tartósan leszakad. A volt szocialista országok élelmiszer-gazdasága ugyancsak alapvető átalakuláson megy keresztül.

46 Nem a mezőgazdaság, hanem a piaci mechanizmus hiányosságai, a gazdasági szabályozórendszer, a logisztikai rendszer, a protekcionizmus és az esetek jelentős részében a politikai döntések hibái okozzák az alultápláltságot.

47 A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődése Lukács Gábor

48 A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődési szakaszainak áttekintése A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a jobbágyfelszabadítástól az ezredfordulóig több, egymástól alapvetően különböző fejlődési szakaszon ment keresztül.

49 A magyar élelmiszeripar fejlődése a kiegyezéstől a II. világháborúig A magyar élelmiszeripar a XIX. század második felében részben jelentős külföldi tőkével épült nagyüzemekben, illetve egy-egy nagybirtokhoz kapcsolódóan fejlődött ki. Az I. világháborúig lezajlott magyar fejlődés legfontosabb jellemzői: Budapest-centrikusság, meghatározó maradt a nagybirtokrendszer, erőteljes infrastruktúra-fejlesztés, külföldi (elsősorban osztrák és német) tőkebevonás, a belkereskedelem és a hitelélet modernizációja.

50 A magyar iparfejlődésben kiemelkedően jelentős szerepe volt az élelmiszeripar fejlődésének ban az összes foglalkoztatott mintegy 15 %-a dolgozott az élelmiszeriparban az élelmiszeripar részesedése az ipari termelésben közel 40 %-ot tett ki.

51 Az I. világháborút követően az élelmiszeripari fejlődést mindinkább a kétpólusú (duális) struktúra kialakulása jellemezte. Az élelmiszeripari termelés közel 80%-át nagyipari módszerekkel végezték. A fennmaradó 20 % a technikai-technológiai színvonal szempontjából erősen heterogén kisüzem volt. Az élelmiszeripar akkori tevékenységét a különböző termelési folyamatok optimális kombinációjára irányuló törekvés jellemezte: konzervipari üzemek mellett a kevésbé értékes nyersanyag feldolgozására gyümölcsszeszfőzdék épültek. A 30-as évekre a magyar élelmiszeripar számos ismert és elismert márkával rendelkezett: Hertz, Pick szalámi, Zwack.

52 A magyar agrárgazdaság átalakulása a II. világháború végétől a rendszerváltásig Az 1945-ös földosztás az ország földterületének több mint egyharmadát érintette, és eredményeként 650 ezer szegény parasztcsalád átlagosan három hektár födet kapott. A magyar mezőgazdaság Európában példátlanul gyorsan talpra állt, és 1949-ben termelése elérte a háborút megelőző időszak termelési színvonalának 85 %-át. Sikerült megvalósítani a földtulajdon és a földhasználat egységét.

53 Az 1950-es évek elején megkísérelt erőszakos a kötelező beszolgáltatási rendszer súlyos társadalmi és gazdasági feszültségekkel, az agrárnépesség abszolút és relatív helyzetének romlásával járt és 1962 között alapvetően átalakult a magyar agrárszerkezet, az állami gazdaságok a mezőgazdaságilag hasznosított földterület 28 %-át, a termelőszövetkezetek 65 %-át művelték. Az egyéni gazdaságok a földterület mindössze 3,4 %-án gazdálkodtak.

54 A magyar agrárpolitika a 60-as években mindinkább eltért a többi egykori szocialista országban alkalmazott gyakorlattól A magyar agrármodell, eltért mind az akkori KGSTországok agrárpolitikai gyakorlatától, mind a nyugateurópai agrárfejlődéstől. Legfőbb jellemzői: olyan tulajdonkoncepcióra alapult, amely az állami, a szövetkezeti és a magántulajdon szerepét és jelentőségét egyaránt felismerte.

55 Fontosságának megfelelően kezelte a kistermelést. Vertikális szemlélet, vertikális integráció. Szerepet kaptak a termelési rendszerek. Vidék fejlesztésében szerepet kapott a nem mezőgazdasági tevékenység is. A mezőgazdaság nemzetközi mértékben is páratlan sikereket ért el és 1975 között a mezőgazdaság bruttó termelési értéke közel megkétszereződött, és ugyanígy megduplázódott a mezőgazdasági üzemekben működő vonóerő-kapacitás is.

56 A 70-es évek második felétől a jövedelem kivonás, a mélyülő piaci válság és sok esetben a nem kellő hatékonyságú személyes ösztönzés miatt, mélyreható válságba került.

57 A magyar mezőgazdaság bruttó termelési értékének változása ( )

58 Búza- és kukoricatermelés hazánkban ( )

59 Az élelmiszeripar átalakulása között Máig ható érvénnyel befolyásolják a magyar élelmiszeripar helyzetét Az közötti időszak élelmiszer-ipari fejlődésének főbb jellemzői: Megtörtént a háborús károk helyreállítása ben meghaladta a háború előtti szintet, és 1960-ban több mint kétszeres. kialakult az állami tulajdon hegemóniája Megszűnt a vállalati gazdálkodás önállósága (tervutasítások) bevezetésével és a piaci hatások teljes kiiktatásával.

60 Gyorsan növekedett a termelés mennyisége: jóvátételi szállítások, a KGST létrejötte, Létrejöttek új technológiák, nagyvállalati keretben. Kialakult az élelmiszer-ipari gyártmány és gyártásfejlesztés tudományos bázisa közötti időszak jellemzői: a piaci mechanizmusoknak állami direktívákkal történő helyettesítése, a magántulajdon szerepének erőteljes visszaszorítása (sok területen teljes eltörlése), a termeléskoncentráció, extenzív jellegű, dinamikus termelésnövekedés jellemezte.

61 Az élelmiszeripari fejlődés között 1968 (gazdaságirányítási rendszer reformja): A magyar mezőgazdaság termelési színvonala jelentős mértékben emelkedett. Szovjetunió a KGST keretében kezdeményezte a termelés szakosítását. Alapvető gazdaságpolitikai célkitűzés volt a belföldi élelmiszer-fogyasztás növelése után megváltozott a gazdaságirányítás rendszere. Nőtt a vállalati önállóság Több mezőgazdasági termelő és fogyasztási szövetkezet kezdett élelmiszer-ipari tevékenységbe, az állami tulajdonú ipar termelésének részaránya 73 %-ra csökkent.

62 Az élelmiszeripari termelés mennyisége folyamatosan emelkedett % olyan többletet állított elő, amely kivitelre kerülhetett. A mezőgazdasági termelés és a kivitel állami támogatása is elősegítette. Központi tervezésű országok meghatározó részarányra tettek szert Magyarország külkereskedelmi forgalmában Az élelmiszeripar a 80-as évek közepéig tartó folytonos növekedése fokozódó mértékű egyensúlyhiány közepette valósult meg.

63 Élelmiszer-ipari termékek termelése és kivitele

64 A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a kilencvenes évek első felében A mezőgazdaság helyzete Történelmi léptékű átalakulások. A kárpótlás, a szövetkezeti törvények és az állami gazdaságok privatizációjának következtében a mezőgazdaságilag hasznosított földterület tulajdonviszonyai gyökeresen átalakultak.

65 Termőterület gazdálkodási forma szerinti megoszlása

66 A földhasználat változása ( ) 100% 14% 80% 60% 40% 20% 60% 26% 55% 8% 37% 0% Vállalatok, gazdasági társaságok Egyéni gazdálkodók Szövetkezetek

67 A földtulajdon szerkezetének változása ( ) 90 % 83% % 34% 31% % % 4% Magántulajdon Állami tulajdon Szövetkezeti tulajdon Gazdasági társaságok tulajdona

68 Az agrárgazdaság viszonyainak rendezése érdekében a Magyar Országgyűlés 1998-ban törvényt alkotott az agrárgazdaságról. A 90-es évek végének fő a magyar agrárgazdasági céljai a termelés versenyképességének javítása; a nemzetgazdaság más ágazataihoz viszonyított esélyegyenlőség megteremtése; a kedvező agráradottságok gazdaságos, exportorientált termelés szolgálatába állítása; a megfelelő foglalkoztatás és jövedelemszerzés; az agrárgazdaság fenntartható fejlődése; a gazdaság emberi erőforrásainak fejlesztése.

69 Az agrártermelés jogi és gazdasági feltételeinek kialakításakor kiemelt feladatok: magántulajdonon alapuló változatos üzemviszonyok, fiatal gazdák gazdaságilag erősödjenek és versenyképessé válhassanak, a gazdálkodók szövetkezése és más szerveződése, integrációs együttműködés megfelelő támogatása, a földtulajdoni és használati viszonyok alakulása a termőföld jobb hasznosítását eredményezze, az agrárjövedelmek növekedjenek és stabilizálódjanak, a piacra jutási és intervenciós támogatások.

70 Az élelmiszeripar a kilencvenes években Társadalmi-gazdasági változássorozat felkészületlenül érte az élelmiszeripart. A több összekapcsolódó, hatásában egymást erősítő folyamat eredőjeként számos élelmiszer-ipari vállalat csőd vagy csőd közeli helyzetbe került.

71 Az élelmiszer-ipari vállalatok válságának főbb összetevői

72 A kialakult válsághelyzet létrejöttében jelentős szerepe volt az agrárpolitika úttévesztésének, és az ipar-, a pénzügy-, valamint a kereskedelempolitika hiányosságainak is. A kilencvenes évek közepén az élelmiszeripari vállalkozások fejlődésnek indultak. Okai: a vállalati tulajdonviszonyok rendeződése, a vállalkozások menedzsmentjének fejlődése, a volt KGST-térséggel folytatott élelmiszerkereskedelem megélénkülése, a nemzetgazdaság egyensúlyi helyzetének javulása.

73 Az élelmiszeripar privatizációja A privatizáció célja és elvei Az állami vagy szövetkezeti tulajdon magánkézbe adását privatizációnak (magánosítás) nevezzük. A rendszerváltás legalapvetőbb kérdése a tulajdonviszonyok megváltoztatása volt. A tulajdonreform középpontjában a tőke és a vállalkozó értékteremtő működésének elismertetése áll.

74 Az élelmiszeripar privatizációjának célrendszere az közötti időszakban több alkalommal változott. Legfőbb célkitűzések: a vállalatok versenyképességének növelése, erőforrásaik fejlesztése, a meglévő piacok megtartása, Új piacok megszerzése, a versenyképességet biztosító iparszerkezet kialakítása, a vállalati működőképesség fenntartása, a mezőgazdasági termelők tulajdonszerzésének lehetővé tétele az élelmiszeripari vállalatokban, magyar tulajdonosi réteg kialakulásának ösztönzése, a hazai tőkepiac fejlesztése, az állami költségvetés bevételeinek növelése.

75 A privatizáció (magánosítás) hatásai Az állami tulajdon leépítése történelmi előzmény nélküli kísérlet volt. A privatizáció gyökeresen átalakította az élelmiszeripar tulajdoni szerkezetét és vállalati méretstruktúráját végén az élelmiszer-ipari vállalati vagyonnak már csak 10 %-a volt állami ellenőrzés alatt, 60 %-a külföldi és 30 %-a belföldi befektetők kezében volt.

76 Az élelmiszeripar egészében a kisméretű vállalkozások száma (és aránya) rendkívüli mértékben emelkedett. Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak létszámcsökkenésének okai: már nem kötötte foglalkoztatási kötelezettség, csökkent a termelés volumene, végrehajtott technikai korszerűsítés és nőtt a munka termelékenysége,

77 Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak létszámcsökkenésének okai: a privatizált vállalatok a továbbiakban szolgáltatásként vásároltak meg bizonyos tevékenységeket. Magyarországon igen kedvező, hogy a magánosítás az esetek döntő hányadában piaci alapon, versenyeztetéses eljárások alkalmazásával történt, átalakult a vállalatok műszaki-technológiai színvonala és javult piaci alkalmazkodóképességük is.

78

79 A vállalkozások közötti együttműködési formák az élelmiszer-termelésben Két fő típusa a horizontális és a vertikális együttműködés. Az integráció a szoros gazdasági egymásrautaltság felismeréséből fakadó, és érdekközösség megteremtésére irányuló gazdaságszervezési folyamat, amelynek eredményeként a létrejött szervezetekben megtaláljuk: önmagukban is gazdaságilag életképes részeket, a szervezeti egységek gazdasági tevékenységének közvetlen egymáshoz kapcsolódását, közös irányítás alatti egybefoglalását, az egységes irányítással szemben érvényesülő széttartó erőket, közös (testületi) döntéshozatali jogát. A kooperáció és integráció közötti határvonal meghúzása gyakran nehéz feladat.

80 A horizontális integráció Horizontális együttműködésről akkor beszélünk, ha a vertikum azonos szintjén elhelyezkedő szereplők lépnek egymással kapcsolatba. A rendszer előnyei: lehetővé válik a mezőgazdasági termelők számára az igen erősen koncentrált élelmiszer-ipari feldolgozó vállalatokkal szembeni egységes fellépés, egyfajta termelői kár és veszélyközösséget is képez. A vertikális integráció A vertikális integrációban a társadalmi munkamegosztás különböző szintjein működő vállalkozások lépnek egymással kapcsolatba.

81 A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-ipari feldolgozás kapcsolatrendszerének gyakorlata A mezőgazdasági termelő és az élelmiszer-ipari feldolgozó között egyfajta sajátos érdekellentét feszül. A mezőgazdasági termelő rövidtávon abban érdekelt, hogy minél kisebb ráfordítással, minél nagyobb árbevételt érjen el. A feldolgozó olyan minőségű nyersanyag átvételére törekszik, amely a lehető legmegfelelőbb a késztermék gazdaságos előállítása szempontjából.

82 A mezőgazdaság és az élelmiszeripar közötti érdekkonfliktus feloldásához a rendszerelmélet gyakorlati alkalmazására van szükség. Egységes rendszerként kezeljük a mezőgazdasági termelőt és az élelmiszer-ipari feldolgozót. Az élelmiszertermelő rendszer egésze hogyan működik leghatékonyabban, melyik az a nyersanyagminőség, amely a legkedvezőbb lehetőséget biztosítja a rendszer számára a körülményekhez való alkalmazkodásra, a rendszer egészére meghatározott output/input hányados maximalizálására.

83 Az élelmiszeripar számára kívánatos minőségű nyersanyagért olyan árat kell fizetni, hogy a mezőgazdasági termelőnek a magasabb minőség elérésével kapcsolatos költségek megtérüljenek, és a jobb minőségű termékért fizetett ártöbblet pótolja azt az árbevételkiesést, amely az alacsonyabb hozamszintből adódott. A megfelelő rugalmasságú nyersanyag-átvételi rendszer kialakítása bonyolult feladat.

84 A nyersanyagátvétel korszerű rendszerével kapcsolatos legfontosabb követelmények a következők: A nyersanyag minőségének megítélése objektív legyen. A vizsgált minőségi jellemzők legyenek egyértelműen definiáltak. A minőségi követelmények rugalmasan kövessék a változó fogyasztói igényeket és a tudományos-technológiai fejlődést.

85 1.táblázat Az állattenyésztés főbb adatai ( ) Megnevezés Főbb állatfajok állományának alakulása (ezer db) Változás (%) 1994=100% Szarvasmarha ,2 Ebből: tehén ,3 Sertés ,8 Ebből: anyakoca ,0 Juh ,9 Ebből: anyajuh ,2 Tyúkfélék ,4 Ebből: tojó ,3 Állatsűrűség (100 ha mezőgazdasági területre jutó állat) db Szarvasmarha 14,9 14,1 14,1 13,9 13,8 13,4 13,1 12,6 84,6 Ebből: tehén 6,8 6,5 6,6 6,4 6,5 6,3 6,2 6,0 88,2 Sertés 71,2 79,6 88,5 86,2 82,6 82,4 86,6 83,8 117,7 Ebből: anyakoca 6,8 5,6 6,3 6,1 5,9 5,9 6,5 5,6 82,4 Juh 15,5 9,4 14,7 15,1 19,3 19,4 18,8 22,1 142,6 Ebből: anyajuh 12,0 10,2 11,3 11,8 15,3 14,5 14,6 16,3 135,8 Tyúkfélék 550,0 500,5 493,4 418,5 524,7 586,7 548,9 639,5 116,3 Ebből: tojó 288,3 261,8 266,4 243,0 240,9 283,7 287,2 277,7 96,3

86 A magyar mezőgazdaság fontosabb jellemzői az EU régi és új tagországaihoz mérten (2002) Megnevezés EU-15 EU-10 EU-25 Magyarország Mezőgazdasági terület - összesen (1000 ha) aránya az összes területből, % 43,5 51,7 45,0 63,1 Szántóterület - összesen (1000 ha) aránya a mezőgazdasági területből, % 52,6 75,0 57,4 76,9 A mezőgazdasági foglalkoztatottak - száma (1000 fő) aránya,% 4,0 13,0 5,4 6,2 A földellátottság, ha/fő 20,7 10,2 16,7 24,4 Munkaerő-sűrűség, fő/100ha 4,8 9,8 6,0 4,1 Területi termelékenység* ( /ha) Munkatermelékenység** ( /fő) * Egy hektár mezőgazdasági területre jutó bruttó hozzáadott érték ** Egy fő mezőgazdasági foglalkoztatottra jutó bruttó hozzáadott érték (1 = 250 Ft) Forrás: Rómától Athénig Statisztikai Elemzés, KSH Employment in Europe EUROSTAT, 2004.

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2014. június

Részletesebben

Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében

Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 29. Mezőgazdaság

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Kibocsátás, agrár-külkereskedelem 23. lecke Többfunkciós (multifunkcionális)

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrárgazdaságtan Alapfogalmak A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe 20.

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban 2016. február 04. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar súlya -

Részletesebben

Nagygazdák és kisgazdák*

Nagygazdák és kisgazdák* Raskó György Nagygazdák és kisgazdák* Helyzet- és jövőkép az agrárgazdaságról *Gazdaságpolitikai választások, GKI konferencia 2005 november 8. Húzóerő-e az agrárszektor Magyarországon? Nem Az agrárium

Részletesebben

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1.

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. MI A MAGYAR ÉLELMISZER? A VM már egy éve próbálja megfogalmazni, de még ma sincs rendelet róla A VM

Részletesebben

Tovább nőtt a mezőgazdaság hitelállománya. Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai III. negyedév

Tovább nőtt a mezőgazdaság hitelállománya. Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai III. negyedév Tovább nőtt a mezőgazdaság hitelállománya Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai 17. III. negyedév I) Az agrárgazdaság (mezőgazdaág és élelmiszeripar) hitelállományának alakulása Az agrárgazdaság hitelállománya

Részletesebben

Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében

Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében Kapronczai István 52. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza, 2014. szeptember 4-6. Az induló állapot Kérdés: Felkészült agrárgazdasággal csatlakoztunk

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

4. el ő el adás Értékkategóriák ÁKM Élelmisz Élelmis eripar z, élelmisz élelmis erf z o erf gy o as gy zt as ás zt

4. el ő el adás Értékkategóriák ÁKM Élelmisz Élelmis eripar z, élelmisz élelmis erf z o erf gy o as gy zt as ás zt 4. előadás Értékkategóriák ÁKM Élelmiszeripar, élelmiszerfogyasztás Az értékkategóriák SNA termelési mutatók Félnettó Mutatók Bruttó (elnevezésben bruttó) Megtermelt jövedelem Nettó bruttó bruttó hazai

Részletesebben

A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban

A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban 2016. február 16. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar számokban 1992-ben

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

A magyar élelmiszeripar fejlesztési stratégiájának elemei. Szilágyi Péter közigazgatási főtanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

A magyar élelmiszeripar fejlesztési stratégiájának elemei. Szilágyi Péter közigazgatási főtanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A magyar élelmiszeripar fejlesztési stratégiájának elemei Szilágyi Péter közigazgatási főtanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Magyar élelmiszeripar 2014.

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 2014 III. negyedév, második becslés december 3.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 2014 III. negyedév, második becslés december 3. STATISZTIKAI TÜKÖR 1 I ében 3,-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 1 I, második becslés 1/18 1. december 3. EMBARGÓ! Közölhető: 1. december 3-án reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ I. negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) június 4.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ I. negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) június 4. STATISZTIKAI TÜKÖR 1 negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) 1/5 1. június. EMBARGÓ! Közölhető: 1. június -én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1 Felhasználási oldal...

Részletesebben

Integráció és szövetkezés

Integráció és szövetkezés Integráció és szövetkezés Jakab István Országgyűlés alelnöke MAGOSZ elnöke Napi Gazdaság Konferencia Budapest 2013. április 30. A mezőgazdasági termelés hatékonyságát a élelmiszerláncban elért magas érdekérvényesítési

Részletesebben

Mire lesz elég az élelmiszeriparra szánt uniós fejlesztési pénz? Szeptember 4. Éder Tamás

Mire lesz elég az élelmiszeriparra szánt uniós fejlesztési pénz? Szeptember 4. Éder Tamás Mire lesz elég az élelmiszeriparra szánt uniós fejlesztési pénz? 2015. Szeptember 4. Éder Tamás Valami van, de nem az igazi A magyar élelmiszeripar teljesítménye némileg javult 115 110 105 100 95 90 85

Részletesebben

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT CEPO KONFERENCIA ÉS WORKSHOP, KESZTHELY, 2013. OKTÓBER 18 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT FEJLESZTÉSI (TÚLÉLÉSI?) STRATÉGIÁJA Dr. Csorbai Attila Világ hústermelése Me.: millió t marha sertés baromfi 38,3 35,8 15,2

Részletesebben

PIAC A K I ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XII. évfolyam/2. szám /5. hét PIACI JELENTÉS

PIAC A K I ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XII. évfolyam/2. szám /5. hét PIACI JELENTÉS PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I XII. évfolyam/2. szám.02.09. /5. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS Tartalom Piaci jelentés... 1 Ábrák... 2 Táblázatok... 6 Külpiaci információk...

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Agrárgazdaságtan Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Társadalomtudományok Közgazdaságtan: általános gazdasági törvényszerűségek Ágazati tudományágak Agrárgazdaságtan Vállalati gazdaságtan

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

A magyar vegyipar 2008-ban

A magyar vegyipar 2008-ban A magyar vegyipar 2008-ban A szakma fejlődését megalapozó gazdasági környezet A világgazdaság dinamikus (évi 5% körüli) növekedése 2008-ban lefékeződött, az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiindult

Részletesebben

Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar

Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar 52. Közgazdász Vándorgyűlés, Nyíregyháza Dr. Losó József MIRELITE MIRSA Zrt. - Elnök A mezőgazdaság az

Részletesebben

XI. évfolyam/10. szám /21. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Magyarország az év elsı két hónapjában növelte

XI. évfolyam/10. szám /21. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Magyarország az év elsı két hónapjában növelte PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I XI. évfolyam/10. szám.06.02. /21. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS Tartalom Piaci jelentés...1 Ábrák...3 Táblázatok...7 Külpiaci információk...9

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. február 6. Élelmiszergazdaság

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 4. Élıállat és Hús 2009. 17. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az élelmiszer-gazdaság társadalmi- gazdasági szerkezetének változásai és

Részletesebben

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, IV. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1124,9 milliárd Ft

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, IV. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1124,9 milliárd Ft 441,2 458,3 508,8 563,3 605,0 622,5 644,7 610,7 580,4 601,9 625,3 623,0 Az agrárfinanszírozás aktuális helyzete az AM adatgyűjtése alapján (2018. IV. negyedév) Az agrárgazdaság egyéni és társas vállalkozásainak

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. Élelmiszermérlegek, június 27.

STATISZTIKAI TÜKÖR. Élelmiszermérlegek, június 27. STATISZTIKAI TÜKÖR 217. június 27. Élelmiszermérlegek, Tartalom Bevezető...1 Jelentősen nőtt a hús- és a tejkínálat...2 Újra emelkedett a zsiradékfelhasználás...3 A növényi termékek kínálata alig változott...3

Részletesebben

Külföldi terjeszkedés, vagy a magyar piac visszahódítása? Éder Tamás elnök Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012. május 24.

Külföldi terjeszkedés, vagy a magyar piac visszahódítása? Éder Tamás elnök Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012. május 24. Külföldi terjeszkedés, vagy a magyar piac visszahódítása? Éder Tamás elnök Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012. május 24. Az élelmiszer-előállítás gazdaságtörténete Egyéni önellátás Családi

Részletesebben

Az EU mezőgazdasága. A kezdetek. Mivel jellemezhető a mezőgazdaság jelentősége?

Az EU mezőgazdasága. A kezdetek. Mivel jellemezhető a mezőgazdaság jelentősége? Az EU mezőgazdasága A kezdetek Mivel jellemezhető a mezőgazdaság jelentősége? Nemzetgazdaságban betöltött szerep: GDP-hez való hozzájárulás Ágazati jövedelem, gazdaság szintű jövedelem Foglalkoztatásban

Részletesebben

Az élelmiszeripar jelene, jövője

Az élelmiszeripar jelene, jövője Az élelmiszeripar jelene, jövője dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. április 25. Élelmiszergazdaság jelentősége Stratégiai jelentőségű ágazat:

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. november 30. Élıállat és Hús 2009. 47. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja:

Részletesebben

Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban

Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban Előadó: Kapronczai István Agrárakadémia Herman Ottó Konferencia Központ, 217. április 4. A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.

Részletesebben

A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban

A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2016. március 10. 2015-ben a kertészeti

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2010. június 28. Baromfi 2010. 24. hét Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára

A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Agrárakadémia Merre tovább Közös Agrárpolitika? Herman Ottó

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2010. november 29. Baromfi 2010. 46. hét Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Bruttó hazai termék, IV. negyedév

Bruttó hazai termék, IV. negyedév Közzététel: 11. március 11. Sorszám: 43. Következik: 11. március 11., Fogyasztói árak, 11. február Bruttó hazai termék, 1. IV. Magyarország bruttó hazai terméke 1 IV. ében 1,9%-kal, a naptárhatás kiszűrésével

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály. EGYES ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK ÁRUMÉRLEGE SZAKÁGAZATONKÉNT félév A K I

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály. EGYES ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK ÁRUMÉRLEGE SZAKÁGAZATONKÉNT félév A K I Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály EGYES ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK ÁRUMÉRLEGE SZAKÁGAZATONKÉNT 2009. félév A K I BUDAPEST 2009. szeptember Készült: Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. október 5. Élıállat és Hús 2009. 39. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

2. A kelet-közép-európai országok mezőgazdasági kereskedelme a világpiacon

2. A kelet-közép-európai országok mezőgazdasági kereskedelme a világpiacon 2. A kelet-közép-európai országok mezőgazdasági kereskedelme a világpiacon Ez a fejezet a kelet-közép-európai országok világpiaci agrárkereskedelmének legfontosabb jellemzőit mutatja be az 1992 közötti

Részletesebben

Agrárgazdaságtan. Óraadók: Dr. Bánhegyi Gabriella, Weisz Miklós. Az agrárgazdaságtani tanulmányokról

Agrárgazdaságtan. Óraadók: Dr. Bánhegyi Gabriella, Weisz Miklós. Az agrárgazdaságtani tanulmányokról Agrárgazdaságtan Az elıadások anyagát készítette:dr. Palkovics Miklós Óraadók: Dr. Bánhegyi Gabriella, Weisz Miklós Az agrárgazdaságtani tanulmányokról Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai:

Részletesebben

A magyar textil- és ruhaipar 2013-ban a számok tükrében Máthé Csabáné dr.

A magyar textil- és ruhaipar 2013-ban a számok tükrében Máthé Csabáné dr. A magyar textil- és ruhaipar 2013-ban a számok tükrében Máthé Csabáné dr. A termelés és az árbevétel alakulása 2013-ban 1. táblázat a termelés változásának indexe Év 2005 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Részletesebben

2014/92 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/92 STATISZTIKAI TÜKÖR 14/9 STATISZTIKAI TÜKÖR 14. szeptember 3. 14 II. ében 3,9-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 14. II., második becslés Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1 Felhasználási oldal... A GDP változása az

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. szeptember 21. Élıállat és Hús 2009. 37. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja:

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. június 29. 2009. 25. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági Kutató

Részletesebben

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Hazánk tudománya, innovációja és versenyképessége szakmai vitafórum Nagykanizsa, 2012. november 7.

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2011. március 7. 2011. 8. hét Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás?

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? 2012 óta a világ külkereskedelme rendkívül lassú ütemben bővül, tartósan elmaradva az elmúlt évtizedek átlagától. A GDP növekedés

Részletesebben

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban TARTALOM 3 Elôszó 4 6 10 Az agrárgazdaság szereplôi A magyar mezôgazdaság adottságai A mezôgazdaság eredményei 14 Erdôgazdálkodás 15 Vadgazdálkodás és halászat 16 Agrár-vidékfejlesztési intézkedések 20

Részletesebben

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése Takarék Agrár Igazgatóság Értékesítési Osztályvezető Sánta József Dátum: 218.8.1 Kibocsátási mutatók 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2010. február 8. Baromfi 2010. 4. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA

VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA 2014-2020 UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő kedvezőtlen folyamatokat

Részletesebben

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS Versenyképességünk helyzete Európában 2010 2014. Előzmények: a hazai agrár-élelmiszer ipar elmúlt 25 éve ~ A '80-as évek végére a tőkeigényes állattenyésztési

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS 2005 BUDAPEST, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Készült a KSH Mezőgazdasági és környezetstatisztikai főosztályán Főosztályvezető: Dr. Laczka Éva Főosztályvezető-helyettes:

Részletesebben

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, III. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1118,6 milliárd Ft

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, III. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1118,6 milliárd Ft Az agrárfinanszírozás aktuális helyzete az AM adatgyűjtése alapján (2018. III. negyedév) Az agrárgazdaság egyéni és társas vállalkozásainak (mezőgazdasági és élelmiszeripar összesen) 2018. III. negyedévének

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Túry Gábor MTA Világgazdasági kutatóintézet Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. július 13. Élıállat és Hús 2009. 27. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

A termıföldkérdés vidékfejlesztési összefüggései

A termıföldkérdés vidékfejlesztési összefüggései A termıföldkérdés vidékfejlesztési összefüggései Varga Péter Stratégia Kft. 2011. február 3. Kelebia Egy kis bevezetés - A közlegelık tragédiája (Hardin, 1968) Adva van egy közlegelı, amelyen a faluban

Részletesebben

Az alapanyag-termelés és feldolgozás helyzete és kilátásai Problémák és megoldások a zöldség-és gyümölcs-feldolgozásban február 11.

Az alapanyag-termelés és feldolgozás helyzete és kilátásai Problémák és megoldások a zöldség-és gyümölcs-feldolgozásban február 11. Az alapanyag-termelés és feldolgozás helyzete és kilátásai Problémák és megoldások a zöldség-és gyümölcs-feldolgozásban 2016. február 11. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. 2013-06-10 1./5 Egy jónak tűnő, de nem annyira fényes GDP-adat Magyarország bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal,

Részletesebben

Korszerű vidékfejlesztés

Korszerű vidékfejlesztés Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1. Korszerű vidékfejlesztés Dr. Buday-Sántha Attila 2010.08.02. Buday-Sántha Attila 1 I. Korszerű

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2009. július 13. 2009. 27. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági Kutató

Részletesebben

A magyar vegyipar* 2011-ben

A magyar vegyipar* 2011-ben A magyar vegyipar* 2011-ben Nemzetközi és hazai gazdasági folyamatok¹ 2011-ben a globális konjunktúra dinamikája veszített lendületéből. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 2011-ben a világgazdaság

Részletesebben

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA-

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS BÚTORIPAR HELYZETÉRE 2009. JANUÁR-JÚNIUS KÉSZÍTETTE: MILEI OLGA BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER A gazdaság fontosabb mutatószámai 2008. január 1-től ahogy azt korábban

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet A KETTİS KÖNYVVITELT VEZETİ MEZİGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZERVEZETEK GAZDÁLKODÁSÁNAK FİBB ADATAI 2003-2008 A K I

Agrárgazdasági Kutató Intézet A KETTİS KÖNYVVITELT VEZETİ MEZİGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZERVEZETEK GAZDÁLKODÁSÁNAK FİBB ADATAI 2003-2008 A K I Agrárgazdasági Kutató Intézet A KETTİS KÖNYVVITELT VEZETİ MEZİGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZERVEZETEK GAZDÁLKODÁSÁNAK FİBB ADATAI 2003-2008 A K I Budapest 2010 Készült: Az AKI Gazdaságelemzési és Vidékfejlesztési

Részletesebben

A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt

A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Magyar Közgazdasági Társaság

Részletesebben

XIV. évfolyam, 15. szám, Agrárpiaci Jelentések BAROMFI

XIV. évfolyam, 15. szám, Agrárpiaci Jelentések BAROMFI XIV. évfolyam, 15. szám, 2014 Agrárpiaci Jelentések BAROMFI Baromfi Baromfi XIV. évfolyam, 15. szám, 2014 2014. augusztus 05. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó Tartalomjegyzék

Részletesebben

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 Mezőgazdaság és agrárélelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 2 A teljes mezőgazdasági termelés Lengyelországban 2011-ben 1,1%-kal, ezen belül a növénytermesztés 3,8%-kal nőtt. Csökkent az állattenyésztés

Részletesebben

XI. évfolyam/17. szám /35. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. A világ marhapiacán júliusban többnyire

XI. évfolyam/17. szám /35. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. A világ marhapiacán júliusban többnyire PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I XI. évfolyam/17. szám.09.08. /35. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS Tartalom Piaci jelentés...1 Ábrák...3 Táblázatok...7 Külpiaci információk...9

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban. Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató

A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban. Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató A fenntartható gazdasági növekedés értelmezése (24) a.) Ellentmondásos megközelítésekkel

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő

Részletesebben

Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai I. negyedév

Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai I. negyedév Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai- 218. I. negyedév Az agrárgazdaság egyéni és társas vállalkozásainak (mezőgazdasági és élelmiszeripar összesen) 218. I. negyedévének végére az előző negyedévhez képest

Részletesebben

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45 Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2011. II. negyedévében 2015-12-16 18:54:45 2 2011. második negyedévében a Magyarországra irányuló lengyel export dinamikája jelentősen lassult. Folyó év első negyedéve

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. szeptember 7. Élıállat és Hús 2009. 35. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja:

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. november 2. Élıállat és Hús 2009. 43. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2010. november 2. Baromfi 2010. 42. hét Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2013. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Megjelenik évente

Részletesebben

HITA roadshow 2012.05.8-10.

HITA roadshow 2012.05.8-10. HITA roadshow 2012.05.8-10. Széleskörű kétoldalú gazdasági kapcsolatok Áru és szolgáltatás kereskedelem Kétoldalú tőkekapcsolatok Közös infrastruktúra fejlesztések Határ menti, regionális együttműködés

Részletesebben

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4.

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. A két ország gazdasági kapcsolatainak alapjai A gazdasági kapcsolatok rendezettek: 1998-tól 2004-ig a CEFTA, azt követően az EU szabályozása hatályos, 2007 január

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. március 23. Élıállat és Hús 2009. 11. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2011. június 14. Baromfi 2011. 22. hét Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben