VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

2 Vendéglátó és turizmus alapismeretek 1. Soroljon fel a turizmusban az ember alkotta (kulturális örökség) vonzerők közül hatot! (6 1) 6 pont 1. egyházi központok, szent helyek 2. műemlékek, művészeti tárgyak 3. történelmi helyek, emlékművek, síremlékek 4. a sport emlékhelyei 5. múzeumok, képtárak, gyűjtemények 6. népművészet Elfogadható még: költők, zeneszerzők művei, gasztronómia, szórakozási lehetőségek, sportolási lehetőségek, vidámparkok, szórakoztató rendezvények stb. A megoldó kulcsban felsoroltakból legalább 6 jó megoldásra van szükség a maximálisan elérhető 6 pontért. A vonzerők sorrendje tetszőleges, a fontossági sorrend nem számít. Többletpontszám nem adható, részpontok azonban igen. 2. Határozza meg a következő fogalmak jelentését! (3 1) 3 pont Idényüzlet: az üzlet szezonálisan, csak az év bizonyos szakaszában működik. ÁNTSZ: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Bizományosi szerződés: a vevő a szállító bizományosa. Az átvett áru nem lesz a tulajdona, hanem bizományosi díj fejében értékesíti azt, és az ellenértéket később fizeti ki. Az értékesítés, tárolás kockázata a megbízóé. 3. Jellemezze 4 5 mondatban az incentive turizmust! 4 pont A hivatásturizmusba tartozó turizmus ág. A munkáltató adja elismerésként, jutalomként vagy ösztönzőként a dolgozóinak az utazást, mely mindig tartalmaz szakmai programot is. Az incentive utak egyediek, tartalmukban, programajánlatukban nem ismételhetőek. Aprólékosan megtervezett és kidolgozott, egyedi szolgáltatásokat nyújt. Jellemző a magas szolgáltatási színvonal, így a magas költés is. Fontosak az utazás kellékei, az extra szolgáltatások, pl. üdvözlő zászlók, ajándékok a hotelszobában. A munkaadónak és a munkavállalónak is előnye származik abból, ha nem pénzbeni ösztönzőt alkalmaznak. Gazdaságos tevékenységet jelent a lebonyolítók számára is. Négy érdemi megjegyzésért kaphatja meg a tanuló a maximális 4 pontot. Javítani értelemszerűen kell, természetesen részpont adható, de többletpont nem szerezhető! 4. Komplex feladat A Hajrá Utazási Iroda, amelyben Ön is dolgozik, fontos feladatot kapott. A Kalandvári Középiskola számára kell 1 napos kirándulást szerveznie Álomvárosba, az időpont: május 21. (szombat). Álomváros ezen a napon tartja alapításának 100. évfordulóját. A Középiskola sportköre (23 fő) és két kísérő tanár vesz részt az utazáson. írásbeli vizsga 2/ május 20.

3 A következő információk állnak rendelkezésre a kiránduláshoz: Találkozó reggel 7 órakor az iskola előtt. Az utazás külön autóbusszal történik, melyet az Iroda már megrendelt. Kalandvár és Álomváros távolsága: 120 km. A csoport ebédet igényelt az Álomváros-beli Balhátvéd étteremben. 20 órára a csoportnak vissza kell érkeznie Kalandvárra a másnapi versenyük miatt. Útvonal: Kalandvár Magyarad Honifalva Álomváros Látnivalók: 1. Magyarad: (Kalandvártól való távolsága 60 km) Középkori gótikus templom Gyógyfürdő reumatikus panaszokra Büfé és mosdó az autópálya mellett 2. Honifalva: (Kalandvártól 80 km) Skanzen néprajzi gyűjteménnyel 3. Álomváros: (A látnivalók a belvárosban, egymáshoz közel helyezkednek el) Felújított középkori vár Római kori feltárás, kőgyűjtemény Néprajzi gyűjtemény régi hangszerekkel Traktor- és eketörténeti gyűjtemény Konzervgyár ipari műemlék XV. századi, működő vízimalom XIX. századi bazilika A Nemzeti Sportcsapat Edzőtábora Szoborpark Fedett városi strandfürdő élménymedencékkel Programok Álomvárosban: Az ünnepségek megnyitója, majd mazsorett bemutató a Fő téren A helyi fúvószenekar koncertje a Fő téren Modern bábszínház a Várszínházban Ritmikus sportgimnasztika bemutató a helyi Sportcsarnokban Országos Ötlabda Bajnokság (körverseny) a Sportcsarnokban Utcaszínház kuplék, sanzonok Az Országos Diák Drámaíró Verseny eredményhirdetése a Várszínházban Kortárs írók bemutatkozása a Várszínházban Borkóstoló a Pincesoron Orgonahangverseny a Bazilikában tól Utcabál írásbeli vizsga 3/ május 20.

4 Folyamatos programok a jubileumát ünneplő Álomvárosban: Konzervgyár megtekintése Nyitott nap Kirakodó vásár a Fő téren Utcazenészek a Pincesoron Játszóház és arcfestés Ki az erősebb? kötélhúzás, súlyemelés és más erőversenyek a.) Ön kapta a megbízást, hogy állítsa össze a programot (forgatókönyvet). 6 pont Meg kell határoznia: az időtervet, a megállóhelyeket, látnivalókat. (Kalkulálni nem kell!) A feladat megoldásakor vegye figyelembe a távolságokat, a csoport érdeklődési körét és életkorát, valamint a programok időigényét! Lehetséges program: 7 00 Gyülekezés az iskola előtt 7 15 Indulás Álomvárosba, reggeli a buszon 8 15 Pihenés, mosdó Magyaradon 8 30 Utazás Álomvárosba 9 30 A Nemzeti Sportcsapat Edzőtáborának megtekintése Szabad program (kirakodóvásár, utcazenészek) Ebéd a Balhátvéd étteremben Ritmikus sportgimnasztika bemutató megtekintése Részvétel az Országos Ötlabda Bajnokságon Szabad program, mosdó Indulás Kalandvárra Ez a feladat nem nehéz, bár több szempont figyelembe vétele szükséges: az időtervet be kell tartani, a másnapi program miatt az esti rendezvényen nem tudnak a sportkör tagjai részt venni, bár csábító az utcabáli ajánlat borkóstolás 18 éven aluliaknak tilos! figyelembe kell venni az utazáshoz szükséges időtartamot sportköri tagok révén elsősorban a sporteseményeken való részvétel ajánlott a túl sok program feszítetté teszi az utat fiatalokról lévén szó, szabadidőt feltétlenül biztosítani kell. A 6 pontot akkor kapja meg a tanuló, ha a fenti követelményeket betartotta, illetve ha a szaktanár a megoldását hibátlannak véli. A diákok szívesen látogatják az élményfürdőt, de az nem célja ennek az utazásnak. Pontlevonás jár azért, ha a vizsgázó túl sok látnivalót épít a programba, vagy ha túl keveset. b.) Az Ön megkeresésére reagálva a Balhátvéd étterem elküldte a 23 fő diák és 2 fő kísérő részére összeállított menü javaslatot. Nézze át és véleményezze! Keressen öt hibát, melyhez vegye figyelembe a menü összeállítás szempontjait! 5 pont Új menüt ajánlani nem kell! írásbeli vizsga 4/ május 20.

5 A Balhátvéd étterem által javasolt menü: Álomvárosi kisüsti pálinka (2 cent a fiatalkorúak miatt) Bableves füstölt csülökkel, csipetkével, tejfelesen, bográcsban tálalva Rakott burgonya (burgonya, tojás, füstölt kolbász, tejfel) Majonézes kukorica saláta Káposztás rétes vagy burgonyás pogácsa Kávé A menü ebben a formában nem rendelhető meg, hiszen nagyon sok hibát tartalmaz: 1. Az ételsor nem felel meg az idényszerűségnek (tavaszi menü kell)! 2. Túlságosan nehezek a fogások, még ha sportolókról van is szó! 3. Pálinkát fiatalkorúaknak még kis adagban sem szabad kínálni! 4. A bableves egytálétel, ezután valamilyen éttermi melegtésztát szoktak adni! 5. Babot buszos kiránduláson nem szoktunk javasolni! 6. A bablevesben és a rakott burgonyában is füstölt nyersanyagot találunk! 7. Mindkettőben van tejföl! 8. A majonézes kukorica nem illik a rakott burgonyához, édeskés, és ez is tartalmaz tejfölt! 9. A rakott burgonya és a majonézes kukorica színe is fehér! 10. A káposztás rétest a fiatalok nem kedvelik, a bab és a kukorica után újra egy nehezebben emészthető zöldségféle! 11. A burgonyás pogácsa nem desszert! 12. Hiányzik a desszert, a fiatalok által kedvelt édes íz (például palacsinta)! 13. Kávét középiskolások általában nem fogyasztanak, számukra nem ajánlott! A szaktanárok és a vizsgázók ezen kívül is találhatnak még hibákat, ez a felsorolás sem teljes. Öt hiba esetén jár a maximálisan adható öt pont. Részpont igen, többletpont nem adható! Pontlevonást csak akkor tegyünk, ha nem veszi a vizsgázó észre, hogy túl sok és nehéz ételt javasolt az étterem. c.) A menüt az étteremmel közösen kijavították, az árban megegyeztek. Az iskola a két fő kísérő tanár számára ingyenességet kért, amelyet a Balhátvéd étterem vezetője elfogadott. (23 fő után kell fizetni!) Számolja ki, mennyi árrést realizál az étterem, ha: 6 pont a menü eladási (bruttó) ára: Ft/fő az eladott áruk beszerzési értéke (Elábé): 450 Ft/fő Az árrés kiszámítása: Bruttó ételbevétel 23 fő Ft = Ft 1 pont (a két kísérő ingyen kapja az ebédet) Nettó ételbevétel Ft : 1,15 = Ft 2 pont (az ételek áfája 15 %) Elábé 25 fő 450 Ft = Ft 1 pont (anyagfelhasználása az ingyenes ebédnek is van!) Árrés Ft Ft = Ft 2 pont (nettó bevétel elábé) Lépésenként minden helyes megoldásért a megadott pont jár. Számítási hiba esetén, jó gondolatmenettel, nem irreális eredménnyel a pont felét adhatjuk. Ha a vizsgázó nem veszi észre, hogy az ingyenes ebéd után is kell Elábét számolni, 3 pontnál többet ne adjunk! írásbeli vizsga 5/ május 20.

6 d.) Soroljon fel 5 kérdést, amelyet feltenne a sportkör vezetőjének, ha szállást is kérnének! 1. A rendelkezésre álló pénz 7. Az igényelt szolgáltatások 5 pont 2. A szálláshely színvonala 3. Érkezés dátuma és ideje 4. Elutazás dátuma és ideje 5. A csoport létszáma 8. Igényelnek-e étkezést (vacsorát) 9. A csoport nemenkénti megoszlása 10. A kapcsolattartó neve 11. A fizetés módja 6. Az igényelt szobák típusa Egyéb válasz is elfogadható a szaktanár megítélése szerint. Öt helyes, érdemleges válasz esetén jár az 5 pont. Részpont adható, többletpont szerzésére nincs lehetőség. e.) A Nemzeti Sportcsapat Edzőtáborának meglátogatása szerepel a programban. Felmerült a kérés, hogy jó lenne ismert sportolókkal találkozni, beszélgetni. A találkozó színvonalas lebonyolítása érdekében üdítőre, pogácsára, aprósüteményre gondolt az iskola. Az Ön feladata, hogy írjon megrendelő levelet az Edzőtábor büfé-vezetőjének. A levél megírásakor vegye figyelembe a következő információkon túl az üzleti levéllel szemben támasztott formai és tartalmai követelményeket is! 5 pont A Hajrá Utazási Iroda címe: 8888 Kalandvár, Turbékoló u. 2. Telefon: ; Fax: ; utazunk@hajra.hu Az Edzőtábor címe: 9999 Álomváros, Torna u. 1. Büfé-vezető: Ugró Pál. Minta levél: Hajrá Utazási Iroda 8888 Kalandvár Turbékoló u. 2. Telefon: Fax: utazunk@hajra.hu Nemzeti Sportcsapat Edzőtábora Ugró Pál Büfévezető Álomváros Torna u Tárgy: Megrendelés Dátum: április 4. Tisztelt Ugró Pál Úr! május 21-én a Kalandvári Középiskola sportköre megtekinti az Edzőtábort és találkozik több neves sportolóval. A találkozóra délelőtt 10 órakor kerül sor a Gerely teremben. Szíveskedjen fő részére rostos üdítőt, pogácsát és aprósüteményt biztosítani. A rendelkezésre álló keretösszeg 250 Ft/fő. A számlát banki átutalással rendezzük. Üdvözlettel: saját név ügyintéző írásbeli vizsga 6/ május 20.

7 Értékelés: 5 pont adható ezért a levélért akkor, ha tartalmazza az üzleti levéllel szemben támasztott, a következőkben felsorolt követelményeket. Részpont értelemszerűen adható! Az üzleti leveleknek általánosan elfogadott szerkezete van. A fejléc tartalmazza a feladó nevét, cégmegjelölését, címét, telefon és fax számát, címét. A belső címzés a borítékon szereplő címzés megismétlése. Tartalmazza a cég nevét, a címzett személy nevét (ha tudjuk) és a pontos címet. A keltezést a fejléc alatt, a jobb oldalon helyezzük el, de szerepeltethetjük a levél végén is. A levél tárgya a címzés után, rendszerint a Tárgy rovatban következik, amelynek rövidnek kell lennie. A Tárgy címszó alkalmazható, de el is hagyható. A megszólításban használhatjuk a beosztásra történő utalást is. A megszólítás lehet még a Tisztelt Uram is, bár a beosztással való köszöntés udvariasabb formula. A jó üzleti levélben a gondolatok a következők: a levélírás oka a levélírás célja a célhoz vezető utak kérelem, intézkedés befejezés. Ezek a szerkezeti elemek 1 2 mondatba összesűrítve is szerepelhetnek. A maximális pontszám ezen kritériumok megléte esetén adható meg. Az objektivitás miatt többletpontszámmal nem tudjuk a kreativitást jutalmazni! A fenti szempontok hiánya 0,5 0,5 pont levonásával jár. A megrendelés szövege 1 pontot ér. A javításkor a levél írásképe is értékelhető. Szállodai alapismeretek 1. Rendezze sorba 1-5-ig hatáskörük szerint a következő munkaköröket! Egyessel jelölje a hierarchiában legmagasabban álló (vezetői) és ötössel a legalacsonyabban álló (beosztotti) munkakört. (5 1) 5 pont 3. Chief Concierge 2. Assistant Front Office Manager 5. Bell Captain 1. Front Office Manager 4. Concierge Értékelés: Csak ez az egyetlen jó megoldás fogadható el! Részpont azonban adható a helyes sorrendi számmal ellátott egyes munkakörért, még ha az egész nem is jó! 2. Jelölje a sor elején H vagy I betűvel, hogy a következő állítások közül melyik igaz (I) illetve melyik hamis (H)! (4 0,5) 2 pont A bruttó szoba árbevétel magába foglalja az általános forgalmi adót és az idegenforgalmi adót. (Igaz) A földszinti üzletvezető kiválasztásánál a szakirányú főiskolai végzettség követelmény. (Hamis) A szigorú számadású nyomtatványok kezelésére vonatkozó szabályokat a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza. (Hamis) Ha tűz keletkezik a szállodában, a lifteket tilos használni. (Igaz) írásbeli vizsga 7/ május 20.

8 3. Soroljon fel hatot a kassza feladatai közül! (6 0,5) 3 pont 1. A fizető eszközök pontos átvétele, nyilvántartása, feltöltése. 2. A számlanyitáshoz szükséges kísérőanyagok begyűjtése. 3. Vendégszámla nyitás. 4. A nyitott számlák terheléseinek folyamatos egyeztetése. 5. Az igénybevett szolgáltatások ellenértékének felterhelése. 6. Számlák zárása és fizettetése. Ezeken kívül még lehetnek jó megoldások, pl.: Utazó, de még fizetetlen számlák figyelése. A szobaszámlán lévő kifizetetlen összeg limitének figyelemmel kísérése. Az átutalások és a hátrahagyott számlák követése. Pénzváltás (valutaváltás). Vendégkölcsön nyújtása. MNB valutaárfolyamok lekérése. Értékmegőrző kezelése. Panziósjegyek, étkezési kuponok kezelése. Napi zárás (forgalom összesítése és egyeztetése, pénzkészletek elszámolása). A fentiek közül bármelyik 0,5 pontot ér. Ne fogadjuk el azonban, ha egy feladat több mozzanatával gyarapítja a vizsgázó a felsorolást (pl.: széf kezelése értékmegőrzés a vendégeknek, a széfbérleti nyomtatvány kitölttetése, a széf nyitása és zárása stb.). Hatnál több jó válasz esetén sem jár többletpont. 4. Röviden jellemezzen (szempontonként 2 2 megállapítással) egy üdülőszállót! (5 1) 5 pont Telepítési helye: szép természeti környezetben, vízpart, hegyoldal, erdő Speciális szolgáltatásai: szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz, pihenéshez sporthoz kapcsolódó animációs szolgáltatások (pl.: szervezett gyermek- és felnőtt sport- és kézműves programok, gyermek felügyelet), klubhelyiség, könyvtár, fitness/wellness stb. Vendégkör jellemzői: főleg egyéni, családos, hosszabb tartózkodási idő, vegyes életkor Speciális helyiségei: játszótér, klub helyiség, sportpályák, uszoda, szauna, könyvtár Jellemző értékesítési csatornái: utazási irodák, nyugdíjas és nagycsaládos szervezetek, vállalatok Minden felsorolt szemponthoz értelemszerű és csak kettő választ várunk az 1 pontért. Természetesen a megadottaktól eltérő, de helyes jellemzőért is jár az egy pont. Részpontszám és tört pontszám is adható. Többletpont szerzésére azonban nincs lehetőség. 5. Az alábbi kifejezések közül válassza ki a kakukktojást! Választását aláhúzással jelölje és indokolja meg a kipontozott vonalon! (1+2) 3 pont konferencia szálloda, garni szálló, turista szálló, gyógyszálloda, városi szálloda Indoklás: Mindegyik elnevezés a szállodák típusára (rendeltetésére) vonatkozik, a garni pedig csak a vendéglátó szolgáltatások korlátozott voltát mutatja, nem a szálloda típusát. írásbeli vizsga 8/ május 20.

9 6. Magyarázza el a következő szakmai kifejezések jelentését? (3 1) 3 pont Cardex Card: A vendégek nyilvántartásához és bejelentéséhez szükséges bejelentő lap, melyet az érkezéskor a recepció töltet ki. A vendégek adatait tartalmazza. Security Service: Biztonsági szolgálat, mely a szállodákban a biztonsági és rendészeti feladatokat látja el. Kontingens: Általában utazásszervezők illetve utazási irodák által hosszabb távra előre lefoglalt szobamennyiséget takar. 7. Oldja meg a szituációt! (3 3) 9 pont A szállodai kocsirendező a vendég autóját a garázsba akarta bevinni. Parkolás közben az autóval egy oszlopnak tolatott. Mivel éppen Ön van szolgálatban a portán az eseményt Önnek jelenti. A kár jelentős. Fogalmazza meg 2-2 mondatban az alábbiakat! Mi az Ön illetve a szálloda azonnali teendője? Értesíteni kell a vendéget. Értesíteni kell az ügyeletes vezetőt. Fel kell mérni a károkat (az autóban és esetleg az épületben). Rögzíteni kell a tényeket (jegyzőkönyv, kép felvétel). Kit és mekkora felelősség terhel? Mivel a szálloda felelős a szállodában lakó vendégek minden vagyontárgyáért, ezért a felelősségvállalás alól akkor sem térhet ki, ha a kárt az alkalmazott okozta. A javítási összeget tehát meg kell téríteni. Az alkalmazott viszont a munkaszerződésében foglalt mértékig (maximum hat havi munkabér) kártérítési felelősséggel tartozik a munkáltatója felé. Hogyan kezelné a panasz szituációt? Elnézést kell kérni (többször is) a vendégtől. A vendéget meg kell nyugtatni. Biztosítani kell a vendéget arról, hogy a szálloda vállalja az okozott kárt. Fel kell ajánlani a segítséget a kár kijavításához (pl. szervizek keresése, csereautó biztosítása stb.). Az anyagi kár mellett erkölcsileg is kárpótolni kell, különben a szálloda rossz hírét kelti. Az értékelésben kérdésenként 3 3 pontot adjunk, amely akkor jár, ha kérdésenként legalább két mondatban, két érdemi megállapítást tesz a vizsgázó, a megoldással egyező jelentésben. Nem elvárható a vonatkozó jogszabályok pontos ismerete, inkább csak az, hogy az adott szituációban tovább tud-e lépni és fel tudja-e mérni, hogy milyen hangnemben kell a vendéggel tárgyalni. írásbeli vizsga 9/ május 20.

10 Marketing alapismeretek 1. Az értékesítési csatornán azt az utat értjük, amelynek során a termékek, szolgáltatások a termelőtől a végső fogyasztóig jutnak. Az értékesítési út hossza az értékesítési út lépcsőinek számától függ. Ennek egyik változata a művi út. Jellemezze röviden és ábrázolja ezt a típust! (3 2) 6 pont a.) Jellemzés: A művi út esetén a termelő közvetlenül a kiskereskedelemnek értékesít, a nagykereskedő kimarad a csatorna szereplői közül. b.) Ábra: Termelő Kiskereskedő Fogyasztó c.) Milyen esetekben alkalmazzuk ezt a formát? Ezt a változatot elsősorban a termék jellege indokolja, például a zöldség, gyümölcs, pékáru esetében. Sokszor azért alakul ki ez a forma, mert a termelő és a kiskereskedelem szeretne a nagykereskedelmi árrésen megosztozni. A három válaszra egyenként 2 2 pont jár. Az ábrára csak a fent megadott válasz fogadható el, a másik kettőnél értelemszerűen más megfogalmazás is elfogadható, ha az a lényeget tartalmazza. Ezeknél részpont, azaz 1 pont is adható. 2. Ismertessen a marketing információs rendszerrel szemben támasztott követelmények közül négyet! 4 pont minden szükséges információt be kell táplálni a rendszerbe az adatok sokoldalú felhasználást tegyenek lehetővé ne legyenek manipulálható adatok (semlegesség) csak a valóban fontos információk legyenek a rendszerben naprakészség (megfelelő időben álljanak az adatok rendelkezésre) rugalmasság (alkalmazkodás a változó igényekhez) ellenőrizhetőség áttekinthetőség könnyű kezelhetőség mérhetőség Ezt a felsorolást tovább lehetne bővíteni, hiszen még számos helyes megoldás létezik, illetve a fenti megállapítások tovább bővíthetők. A feladat nehézsége a kérdés megfogalmazásában, a szakszó felismerésében van. Négy helyes megoldásért kaphat a vizsgázó 4 pontot, ha kevesebbet ír, adjunk részpontot is. 3. Mely tényezők nem tartoznak a vállalkozások mikrokörnyezetéhez és miért? Húzza alá az oda nem illő elemeket! Ne felejtse el válaszát indokolni! (1+1) 2 pont versenytársak demográfiai környezet tudományos-technikai környezet szállítók vevők, vendégek Indoklás: A tudományos-technikai környezet és a demográfiai környezet a vállalkozások makrokörnyezetéhez tartoznak. A két helyes aláhúzásért 1 pont jár, ha csak egyet húz alá, akkor értelemszerűen 0,5. Hibás aláhúzás esetén 0,5 0,5 pontot levonunk. Az indoklásért 1 pont jár. írásbeli vizsga 10/ május 20.

11 4. Egy középiskola büféjének üzemeltetése visszatérő gondot okoz. Az iskola a külvárosban található. A vállalkozók néhány havi próbálkozás után rendre szerződést bontanak, arra hivatkozva, hogy a büfé nem üzemeltethető gazdaságosan. A diákok ezzel szemben tanáraikat ostromolják, hogy gondoskodjanak a büfé folyamatos működtetéséről. Panaszkodnak, hogy a gyakran cserélődő üzemeltetők nem fordítanak kellő gondot a megfelelő választék kialakítására és a kulturált kiszolgálásra sem. Jó lenne minél előbb megnyugtató megoldást találni, mert a tanulók nap közben nem hagyhatják el az iskolát, és ebédre is kevesen fizetnek be. Ennek elsődleges oka a kis adagokban és a népszerűtlen választékban rejlik. Ön fantáziát lát a büfé üzemeltetésében. Ha felméri az iskola tanulóinak igényeit, és az ahhoz igazított, bőséges kínálatot kialakítja, akkor a forgalom oly mértékben felfuttatható, hogy a büfé gazdaságos működtetése nem okozhat gondot. Mire vonatkoznának a feltenni kívánt kérdések? Hogyan szerezné be ezeket az információkat? Töltse ki a következő táblázatot! 8 pont Honnan? (Kitől?) Mit? (Milyen kérdések?) Hogyan? (Piackutatás módszere) iskola vezetőitől tanulók és dolgozók létszáma jövőbeni iskolai elképzelések üzlet és raktárhelyiség nagysága szerződési feltételek, bérleti díj szóbeli megkérdezés tanulóktól választék árak nyitva tartás írásbeli megkérdezés kérdőívvel néhány mélyinterjú környékbeli boltok vállalati büfék szállítók választék árak nyitva tartás szállítási feltételek árak megfigyelés szóban és írásos árajánlat A feladatban nyolc hiányzó rovat szerepel. A középső oszlopnál, mely a Mit? kérdésre keresi a választ, két jó meghatározás ér egy pontot. Egy helyes meghatározás esetén 0,5 pontot adjunk. A jobb oldali oszlopnál (Hogyan?) egy elfogadható megoldás esetén is jár a pont, többletpontot nem szabad adni! A feltüntetett megoldások helyett más is elfogadható a szaktanár megítélése szerint. írásbeli vizsga 11/ május 20.

12 5. Ismertesse a piacszegmentálás fogalmát, a szegmentációval szemben támasztott követelményeket, kapcsolatát a termékpozicionálással! (2+2+2) 6 pont Fogalom: A piac megismerését célzó és azt homogén, a marketing akciók gazdaságos végrehajtását lehetővé tevő csoportokra osztó eljárást szegmentálásnak nevezzük. A szegmentációval kapcsolatos követelmények: mérhetőség méret (a szegmentumnak elég nagynak kell lenni ahhoz, hogy nyereséget hozzon) elérhetőség (a szegmentumot el kell tudni érni) kezelhetőség (hatékony programok kidolgozása) időbeli stabilitás, a szegmentumok összetétele rövid idő alatt ne változzon! Kapcsolata a termékpozicionálással: A vállalkozásnak a kiválasztott szegmentumban ki kell építeni piaci pozícióját. Ennek eszköze a termékpozicionálás, amely azt jelenti, hogy a vállalkozás egy adott piacon adott termékre vonatkozóan meghatározza a versenytársaihoz való viszonyát és ezt tudatosítja vevőiben. A termékpozicionálással való kapcsolat válaszért szintén két pont adható. A fogalom meghatározásakor és a termékpozicionálással kapcsolatos kérdéseknél részmegoldásért 1 pont is járhat. A szegmentációval kapcsolatos követelményeknél már két jó válasz esetén megadhatjuk a két pontot, több jó válasznál sem adhatunk azonban többet. 6. Ismertesse a Public Relations és a szponzorálás kapcsolatát! 4 pont A szponzorálás a PR része, közönségkapcsolatot fejez ki. A vállalkozás ezzel a hasznos dolgokhoz való hozzájárulási készségét hivatott bizonyítani, de segíti imázsa kialakítását is. Ha a vizsgázó felismeri, hogy a szponzorálás a PR része, azaz ismeri a szakszavakat és az összefüggéseket, a négy pont jár neki. írásbeli vizsga 12/ május 20.

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 1 6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai F&B Features 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 3. Szállodai vendéglátás költségei F&B Costs

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 2007. május 25. 8:00 EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

54 812 01 1000 00 00 Idegenvezető Idegenvezető

54 812 01 1000 00 00 Idegenvezető Idegenvezető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 811 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy vendéglátó

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 52 812 01 Szállodai recepciós

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT II. 135 perc

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT II. 135 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA KÖZÉPSZINT II. 135 perc A feladatok megoldására 135 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II/B

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. Vándorgyűlése Pécs, 2011. július 14 16. TANULÁS, TUDÁS, MŰVELTSÉG KÖNYVTÁROSOK A JÖVŐ SZOLGÁLATÁBAN

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. Vándorgyűlése Pécs, 2011. július 14 16. TANULÁS, TUDÁS, MŰVELTSÉG KÖNYVTÁROSOK A JÖVŐ SZOLGÁLATÁBAN Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. Vándorgyűlése Pécs, 2011. július 14 16. TANULÁS, TUDÁS, MŰVELTSÉG KÖNYVTÁROSOK A JÖVŐ SZOLGÁLATÁBAN JELENTKEZÉSI LAP Név:... Területi szervezet / szekció neve:... MKE

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0005-06 A kereskedelmi egység szabályszerű

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 02 Kereskedelmi képviselő Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Rendezvényszervezési forgatókönyv

Rendezvényszervezési forgatókönyv 5.sz. melléklet: Rendezvényszervezési forgatókönyv Tervezés Szakmai nap esetén: A rendezvény célja, témája A meghívottak köre: célcsoport, létszám Időpont kijelölése A helyszín kiválasztása Szervezők kiválasztása

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. január 26. 8.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ IPA TAPOLCAI SZERVEZETE 2013. szeptember 05-től szeptember 09-ig a Hunguest Hotel Pelion **** Tapolca Köztársaság tér 10. szám alatt rendezi meg a 20 éves jubileumi ünnepségét, rendezvényét. A rendezvényre

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését. Soroljon fel a vállalat mikrokörnyezeti

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 150 perc Elérhető pontszám: 100 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátásszervező-vendéglős szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 11 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Jegyzőkönyv. bemutató óra értékelése

Jegyzőkönyv. bemutató óra értékelése Jegyzőkönyv Tárgy: Készült: bemutató óra értékelése 2013. 11. 26.-én a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport (szakács) üléséről 12-es tanterem Jelen van: 1. Bajnainé Vizsnyiczki Ildikó munkacsoport

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 1 3.9. Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak?

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 1. tétel: Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 2. tétel: 3. tétel: Milyen érdekegyeztetési fórumokat ismer? Mit

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka

Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka Központi szállodaépület (nyitva: június 15 - augusztus 29.) Az üdülőközpont 2012-ben felújított központi épületében több szinten helyezkednek el a szálláshelyek, melyek 1, 2 és 3 ágyasak. Ezek a szobák

Részletesebben

Kedves Uvaterv -es Vendégeink!

Kedves Uvaterv -es Vendégeink! Kedves Uvaterv -es Vendégeink! A TIHANYI ÜDÜLŐ - a 2012-es évben is várja a pihenni, nyaralni vágyó vendégeket. Az üdülési program lehetőséget ad : - rövidebb, hosszabb időszak, - csak szállás, - szállás

Részletesebben

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai Musinszki Zoltán MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A kereskedelem Fogalma: Az

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: A turisztikai vállalkozás gazdálkodására vonatkozó szabályok. Az utazásszervezés, -közvetítés jogszabályi

Részletesebben

54 812 03 0000 00 00 Szállodai portás, recepciós Szállodai portás, recepciós

54 812 03 0000 00 00 Szállodai portás, recepciós Szállodai portás, recepciós A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM. Reprezentációs szabályzat

TESTNEVELÉSI EGYETEM. Reprezentációs szabályzat TESTNEVELÉSI EGYETEM Reprezentációs szabályzat A Testnevelési Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) alapján

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését.

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Friss kevert saláta készítése a vendég asztalánál

Friss kevert saláta készítése a vendég asztalánál 2014-2015-ös tanév tavaszi vizsgaidőszak Komplex pincér vizsga Gyakorlati tételek 1. Feladatsor Az étteremben, ahol dolgozik, május hónapban esküvőt szeretnének szervezni. Tervezze meg az esküvői menüt

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-29/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-56/2018 Érvényességi idő: 2018. október 2. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Ez

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR

1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR 1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben kitűzött

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT I. 45 perc

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT I. 45 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA KÖZÉPSZINT I. 45 perc A feladatok megoldására 45 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A feladatok

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 1 3.8. Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat!

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat! 1.) Vendégfogadós szakmai ismeretek 1.) a.) Beszéljen a nemzetközi és magyar szállodaipar történetéről! Milyen jelentőségük van a kereskedelmi szálláshelyeknek a turizmus lebonyolításában! b.) Ismertesse

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

TURISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

TURISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA TURISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. MINTATÉTEL A) Határozza meg a gazdálkodás körébe tartozó fogalmakat: gazdálkodás, termelés és technológia, vállalati

Részletesebben

Rendezvényközpont. Zánkai Sport-és

Rendezvényközpont. Zánkai Sport-és Rendezvényközpont Zánkai Sport-és Központi szállodaépület Az üdülőközpont 2012-ben felújított központi épületében több szinten helyezkednek el a szálláshelyek, melyek 1, 2 és 3 ágyasak. Ezek a szobák nem

Részletesebben

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja szöveges

Részletesebben

Tájékoztató felnőttképzési program résztvevői számára

Tájékoztató felnőttképzési program résztvevői számára Tájékoztató felnőttképzési program résztvevői számára A szakképesítés megnevezése: IDEGENVEZETŐ A szakképesítés OKJ azonosító száma: 54 812 01 A szakképesítés nyilvántartásba vételi száma: E-000447/2014/A015

Részletesebben

AZ ELSZÁMOLÁSRÓL. VALUTAVÁLTÁS: bizonyítani kell, hogy a valuta honnét származik: csatolni kell a valutaváltási bizonylatot, DE:

AZ ELSZÁMOLÁSRÓL. VALUTAVÁLTÁS: bizonyítani kell, hogy a valuta honnét származik: csatolni kell a valutaváltási bizonylatot, DE: AZ ELSZÁMOLÁSRÓL Az alábbi információkat a MOB és az EMMI által közösen kiadott Benchmark, valamint az elszámolás során összegyűjtött tapasztalataink alapján állítottuk össze Általánosságban: Mindenről

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-28/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

MÁSODIK TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2015. (DEMIN XV.) MINŐSÉG AZ IRÁNYÍTÁSBAN, MINŐSÉG A GYAKORLATBAN

MÁSODIK TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2015. (DEMIN XV.) MINŐSÉG AZ IRÁNYÍTÁSBAN, MINŐSÉG A GYAKORLATBAN MÁSODIK TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2015. (DEMIN XV.) MINŐSÉG AZ IRÁNYÍTÁSBAN, MINŐSÉG A GYAKORLATBAN A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézet és a Debreceni

Részletesebben