Tárolás, pihentetés, érlelés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárolás, pihentetés, érlelés"

Átírás

1 Negyedik óra 14:00 15:25 Elmélet: a pálinka utóélete, törvényi szabályozás, vállalkozás indítása (pálinka értékesítés/bérfőzde nyitás) Gyakorlat: tisztázás megindítása, párlat megindulás, előpárlat leválasztás, kóstolás, pálinkabírálat szabályai

2 Újabb bölcsesség

3 Tárolás, pihentetés, érlelés Amikor megtörtént a pálinka fogyasztási alkoholtartalomra való beállítása (hígítása), a sokkolt pálinkát pihentetni, nyugtatni kell: sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, oxigén jelenlétében, 1-3 (vagy ennél is több) hónapig üvegballonban kell tárolni oly módon, hogy a tárolóedényt csak 75 %-áig töltjük meg és csak lazán zárjuk le az üveg száját, hogy a levegő tudjon közlekedni. (Pl.: vászonkendő és tölcsér vagy a szlovák almafedő módszer.) A pihentetési idő jó megválasztását követően a sokkolt pálinka megnyugszik, kikerekedik, a belső egyensúlyok rendeződnek, a friss pálinka darabossága megszűnik. Pihentetés esetén a pálinka jelentős, eredeti beltartalmi értékei nem változnak (a színe sem), ugyanakkor a pihentetési idő előre haladtával az ital harmonikussá válik, lesimul. Fahordós érlelés során minőségében más ital keletkezik. A pálinka tárolására saválló edényeket használjunk. Az edényeket töltés előtt alaposan tisztítsuk ki, szükség szerint fertőtlenítsük, vízzel alaposan öblítsük ki, a vizet csurgassuk ki belőle. Tárolásra használhatunk üveg-, műanyag és rozsdamentes acélból készített edényeket. Az üvegedény lehet befont demizson is. Műanyag kannában csak átmenetileg (néhány napig) tároljunk pálinkát, mert hosszú tárolás alatt műanyag-íze lehet!

4 Tárolás, pihentetés, érlelés Régi tapasztalat, hogy a hordóban tárolt pálinka minősége javul, hisz a hordós érlelés során többletérték keletkezik, harmonikus virágillat, kellemes fűszeres háttér alakul ki, édeskés, lágy gyümölcsösséggel, illattal. Olyan illat és ízalkotók gazdagítják a pálinkát, amelyek semmilyen más módszerrel nem reprodukálhatók. A fahordóban tárolt pálinka sokféle kémiai és fizikai változáson megy keresztül az érlelési idő alatt. E folyamatokban a hordó faanyagának döntő szerepe van. A fából egyrészt kellemes aromaanyagok, valamint színanyagok oldódnak ki, másrészt pedig a fa - elsősorban tannin- és polifenoltartalma miatt - katalizálja az oxidációs folyamatokat. Eszköze a tölgyfahordó. Új irányzat az érlelésben, hogy a gyümölcs fajtával azonos fából készült hordóban érlelik a pálinkát. A hordóba töltéstől kezdve szinte heti rendszerességgel minden hordó tartalmát érzékszervileg ellenőrizni kell! Az itallal együtt kell élni, minden apró változást figyelni kell, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni. Gyümölcságyon való érlelésről, mint speciálisan Magyaroroszágon alkalmazott érlelési eljárásról akkor beszélünk, ha a pálinkát legalább három hónapig valamilyen, élelmiszerek tárolására alkalmas anyagból (saválló acél, műanyag, üveg) készült érlelőtartályban, gyümölccsel együtt érlelik.

5 Tárolás, pihentetés, érlelés A gyümölcs lehet a pálinka fajtájával azonos, de tartalmazhat másfajta gyümölcsöt is, illetve használatos aszalt gyümölcs is. 100 liter pálinkához legalább 10 kg jó minőségű, érett vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt kell gyümölcságyként felhasználni. Erjesztési és párlási hibákat gyümölcságyon való érleléssel sem lehet eltűntetni! Fahordós érlelésre csak a markánsabb, testesebb pálinkák (szilva, cseresznye) alkalmasak, az üde, törékeny testű (vilmoskörte, kajszi, őszibarack, málna) pálinkák hamar eloxidálódnak, elöregednek. Az érés folyamata az első hat hónapban a legintenzívebb - noha az idővel lassul -, de sohasem fejeződik be!

6 Érlelési és tárolási hibák Szűrésből eredő, nem megfelelő tisztaság: A pálinka opálos, melyet a szűrőből eredő finom részecskék okozhatnak, ismételt szűréssel eltávolítható. Tárolóedényből származó íz-, szín- és illathiba: Az új fahordókat használatba vétel előtt kezelni kell (forró vizes, vegyszeres, paraffinos kezelés, gőzölés), mivel a fából cser- és más oldható anyagok nagyobb mennyiségben kerülnek át a pálinkába. Az érlelés helytelen vezetéséből származó íz-, illat- és színhiba: a légmozgás, a páratartalom, a hőmérsékleti viszonyok helyes megválasztása elősegíti a párolgás folyamatát, ami ugyan alkoholveszteséget okoz, de a könnyen illó, elpárolgó anyagok között vannak kellemetlen illatú és ízű vegyületek is, ezért a párolgás elősegíti a pálinka minőségének javulását. Fontos az érlelő-helyiség levegőjének tisztasága. A levegő a fahordó pórusain bejut a pálinkába, így a kellemetlen szagú levegő rontja a minőséget. Fontos az érlelési idő helyes megválasztása (pl.: eper érlelése csak rövid ideig, vagy egyáltalán, mert aromája elhalványul).

7 Szűrés A pálinka zavarodása az alkoholtartalom csökkenésével növekszik, ez 45 tf% alatt jellemző. Olyan anyagok válnak ki, amelyek csak magasabb alkoholtartalom esetén maradnak oldatban. Ezeket egyszerű szűréssel eltávolíthatjuk. Állítsuk magasabb alkoholtartalomra a pálinkát, majd állítsuk hűvös helyre és hagyjuk ülepedni. Szűrhetünk tölcsérrel és szűrőlappal is házilag. Fémes törés ellen kationcserélő gyantás szűrő/tejes módszer. Ipari szűrő esetén a pálinkát először mínusz 3-5 ⁰C-ra hűtik, aztán szűrik. Használhatunk házi szűrésre még porcelánbetétes pálinkaszűrőt. Szűrés után pihentetni kell a pálinkát!

8 Palackozás, palackok Palackozás A fogyasztási alkoholfokra beállított, pihentetett (esetlegesen szűrt, érlelt) pálinkát üvegpalackokba töltsük. Kistermelő az értékesítési célra szánt házi pálinkáját legfeljebb 2 literes palackba töltheti. Méretek: 0,02, 0,04, 0,05, 0,1, 0,2, 0,35, 0,5, 0,7, 1,0, 1,5, 1,75, 2,0 liter Palackok A csonthéjas gyümölcsökből készült pálinkát zöld vagy barna színű palackba töltsük, megelőzve az etilkarbamát képződését. Töltés előtt ivóvízzel öblítsük ki. A használt palackokat öblítsük, majd tisztítószeres oldatban, üvegmosóval mossuk ki, vízzel öblítsük újra. A palackokból a vizet csorgassuk ki!

9 Töltés, zárás, tárolás Töltés Zárás A töltés előtt nézzük meg, hogy van e a palackokon repedés, száján csorba, maradt e benne víz vagy szennyeződés. A palackba helyezzünk tiszta, saválló tölcsért és töltsük meg pálinkával. Dugóval zárunk! A dugó lehet parafa, műanyag, formája lehet henger vagy fogantyús (kalapos). Tárolás A csonthéjas gyümölcsből készült pálinkát mindig tegyük kartondobozba vagy a kamra legsötétebb polcára, hogy ne érje fény a palackot. A kamra vagy italtároló tiszta, rendezett, száraz hűvös (14-16 ⁰C) legyen.

10 Címkézés, zárjegyezés Saját fogyasztás esetén egyszerű címke: pálinka megnevezése, alkoholtartalma, főzés éve, magán vagy bérfőzés. Kistermelőként, az adózott pálinkát párlatzárjeggyel és címkével kell ellátni. Az öntapadós párlatzárjegyet a lezárt palackzáró-elem (dugó teteje) közepétől kiindulva az üveg nyakára kell ragasztani úgy, hogy a palack felnyitásakor a párlatzárjegy elszakadjon. A zárjegy igazolja, hogy a termék adóraktárban került előállításra (palackozásra), és onnan került kiszállításra. A zárjegyet a Magyar Állam állíttatja elő és a Vámhatóság bocsátja az adóraktár engedélyese rendelkezésére. A zárjegyet az adózott pálinkához lehet igényelni elektronikus úton, ügyfélkapun benyújtott megrendelés alapján a vámhivataltól. A zárjegyhez a zárjegy előállítási költségének a megfizetése ellenében lehet hozzájutni, személyes átvétellel és három napon belül fel kell ragasztani. A pálinka zárjegye darabonként 1000 Forint értéket képvisel, amelyet arra a zárjegyre kell megfizetni, amellyel az adóraktár engedélyese nem tud elszámolni (zárjegyhiány).

11 Érzékszervi bírálat (kóstolás) A bírálat során a pálinka négy legfontosabb tulajdonságát határozzuk meg: a tisztaságát, a színét, az illatát és az ízét. A kóstolónak egészségesnek kell lennie (ne legyen meghűlve, náthás, szájában ne legyen afta, seb, ne fájjon a feje, ne legyen fáradt, ideges). Ízlelés előtt nem szabad zsíros, fűszeres ételeket fogyasztani, dohányozni. A helyiség levegője tiszta, minden idegen szagtól mentes, jól szellőztethető legyen. Természetes vagy természethű fénnyel legyen megvilágítva és hőmérséklete 20 ⁰C körül legyen. A kóstoláshoz színtelen, vékony falú, talpas, felfelé keskenyedő, üvegtetővel ellátott üvegpohárra van szükség. Két kóstolás között fogyasszunk kiflit, natúr sajtot, vizet, hogy ízlelőszerveinket közömbösítsük. A vizsgálatot a tisztaság és a szín bírálatával kell kezdeni, utána az illat, végül az íz vizsgálata következik. A poharat a száránál fogva a fény felé emeljük, és megnézzük a színét, a tisztaságát, tükrösségét. Ezután a pálinkát a pohárban lassú mozgásba hozzuk, a pohárba szagolunk, majd egy kortyot a szánkba véve lenyeljük. Ezt a műveletsort többször megismételve alakítjuk ki a véleményünket. Jegyezzük fel az első benyomást. Az egyes ízanyagok a garatban, mások a garatból kiáramló levegő hatására válnak észlelhetővé. Az üres poharat melegítsük kezünk melegével, majd szagoljunk bele. Pár cseppet tehetünk a kézfejünkre is, majd azt eldörzsölve minősíthetjük az illatot. Az ízleléskor tehát arra kell ügyelni, hogy a szájban, a garatban és az orrban egyidejűleg jelentkező érzetet, ízt, utóízt, illatot komplexen, összbenyomásában értékeljük. A jó pálinka illata, íze a gyümölcsre jellemző, a gyümölcsösség határozottan felismerhető, karakteres, mentes minden idegen íztől és illattól.

12 Qualitätsbrand Az osztrák minőségi párlat készítésének tízparancsolata 1. Kizárólag fogyasztásra érett, egészséges és tiszta gyümölcsöt dolgozzunk fel. A szennyeződött, - penészgombával fertőzött, rothadt gyümölcsök cefrézési, desztillációs hibákhoz vezetnek. 2. Az almatermésűekhez tartozó gyümölcsöket és a bogyósok termését alaposan szét kell zúzni, a magvaknak azonban sértetlennek kell maradniuk. 3. Csak tiszta, alkoholnak ellenálló, élelmiszerekkel való érintkezésre alkalmas és jól záródó, kotyogóval ellátott erjesztő-edényeket használjunk. 4. Az eredményes erjesztés végett tiszta élesztőtenyészet és enzim adagolásával, valamint ha szükséges a cefre savkezelésével operálunk. 5. Gondoskodunk a ⁰C-os erjesztési hőmérséklet tartásáról kivétel csak a Vilmos körte és a málna; e fajoknál ⁰C-ra állítjuk be a hőmérsékletet. Az erjesztés gyors végigfuttatására törekedve, a cefrézés során ügyeljünk az erjesztési hőmérséklet tartására. 6. Az erjedés végeztével hozzáfogunk a cefre lepárlásához. Ha ez ekkor nem lehetséges, gondoskodni kell a cefre megfelelő tárolásáról. 7. A nyerspárlatot viszonylag rövid idő alatt, a finompárlatot óvatosan fogjuk föl. Eközben az elő-, közép- és utópárlatot gondosan elválasztjuk egymástól. 8. A középpárlatot sötétben, ⁰C-os hőmérsékleten, némi levegőzöttséget és megfelelő tárolóedényzetet biztosítva tároljuk. A bogyósok terméséből, valamint a Vilmos körtéből készült párlatokat maximum 15 ⁰C-on, teletöltött (tehát nem darabban hagyott) tárolóedényekben tartjuk el. 9. A desztillátumot megfelelő minőségű vízzel hígítva, beállítjuk az ital alkoholfokát, szükség esetén szűrjük, egy ideig még tároljuk, mígnem végül megfelelően csomagolva, kikészítve piacra dobjuk. 10. Csak olyan párlatot hozzunk piacra, mely 100%-ban gyümölcsből készült, és semmiféle adalékot nem tartalmaz.

13 Törvény Házi pálinka Mit jelent a hungarikum pálinka ilyen megkülönböztető jelzője? Egyrészről azt, hogy otthon a háznál, házi munkával és eszközökkel, házilag készült pálinkáról van szó, másrészről azt, hogy nem kereskedelmi célra, hanem elsősorban a háziak számára készült. A pálinka ilyen megkülönböztetésére szeptember 27-ig elsősorban a bérfőzött pálinka kifejezést használták, mert a házilagos cefrekészítés mellett csak jövedékileg engedélyezett szeszfőzdében lehetett desztilláltatni (bérfőzetni). Az új, otthon főzési lehetőség megteremtését a 2010-ben a kormány gazdasági akciótervének 9. pontja tette lehetővé. Az akcióterv alapján módosultak a vonatkozó jövedéki jogszabályok, szabályozták a magánfőzésű pálinka-előállítást, és módosult a bérfőzetésben előállított házi pálinkafőzetés szabályrendszere is.

14 Törvény A magánfőzésre vonatkozó szabályokat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 67/A. -a tartalmazza. A magánfőző a lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Az önkormányzati adhatóság a bejelentésről értesíti a vámhatóságot és a bejelentéssel érintett másik önkormányzati adóhatóságot. A Jöt január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól. Párlat adójegy beszerzésére az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult. A Jöt. 64. (6) bekezdése szerint a párlat adójegy a beszerző magánfőzőt egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosítja. A párlat adójegy 700 forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. A magánfőző tárgyévi első beszerzéskor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. Ha a magánfőző a párlat adójeggyel megfizetett adójú párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlat adójegyeket a vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni. Figyelem! Egy tárgyéven belül a természetes személy vagy bérfőzetőként vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni, illetve előállítani párlatot. A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik. Felhívjuk figyelmét arra, hogy párlat adójegy csak a párlat adójegy értékének megfizetését követően bocsátható az igénylő rendelkezésére!

15 Törvény A párlat adójegy értékének megfizetése teljesíthető: a) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál beszerezhető készpénz átutalási megbízással (csekken) vagy b) banki átutalással. Kérjük, hogy adóazonosító jelét a készpénz átutalási megbízás megjegyzés rovatában, banki átutaláskor pedig a közlemény rovatban szíveskedjen feltüntetni! A megrendelés benyújtásának módja, helye, időpontja: A megrendelést jelen nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani a magánfőző lakóhelye szerint illetékes adó- és vámigazgatósághoz. A megrendelés a vámhatóságnál benyújtható: 1. elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül: a) a vámhatóság által e célra rendszeresített és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján ( közzétett elektronikus nyomtatvány felhasználásával: a nyomtatvány számítógépen történő kitöltését követően elektronikusan beküldve, vagy 2. papír alapon, 1 eredeti példányban, személyesen vagy postai úton: a) a vámhatóság által e célra rendszeresített és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján közzétett elektronikus nyomtatvány felhasználásával: aa) nyomtatvány számítógépen történő kitöltését követően kinyomtatva és eredeti aláírással ellátva, vagy ab) a nyomtatvány üres példányának kinyomtatása után azt kézzel kitöltve és eredeti aláírással ellátva, vagy b) a vámhatóság által e célra rendszeresített és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján közzétett az elektronikus nyomtatvánnyal teljes mértékben megegyező rovattartalmú pdf formátumú, letölthető, elektronikusan nem kitölthető nyomtatvány felhasználásával: letöltés és kinyomtatás után kézzel kitöltve és eredeti aláírással ellátva, vagy c) a vámhatóságnál beszerezhető papír alapú nyomtatvány felhasználásával: kézzel kitöltve és eredeti aláírással ellátva. Figyelem! A papír alapon benyújtott nyomtatvány aláírás nélkül érvénytelen! Javasoljuk az elektronikus nyomtatvány számítógéppel történő kitöltését, mivel a program beépített ellenőrző funkciói elősegítik a helyes kitöltést, egyúttal figyelmeztet az esetleges hiányosságokra. A nyomtatvány elektronikus úton történő megküldése: A nyomtatvány elektronikus úton történő megküldésének feltétele, hogy az adózó/ügyfél, illetve képviselője, meghatalmazottja az Ügyfélkapu nyitásához szükséges regisztrációs eljárás során képzett felhasználói névvel és az általa meghatározott jelszóval rendelkezzen.

16 Törvény

17 Törvény Magánfőzés Magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása. Magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik Gyümölcstermesztő személy: az a természetes személy, aki gyümölcstermő területtel rendelkezik. A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot. Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult párlat adójegy beszerzésére. A magánfőző a párlat adójegy igénylésekor a vámhatóságnak megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel. A vámhatóság a párlat adójegyet a párlat adójegy értékének megfizetését követően bocsátja az igénylő rendelkezésére. A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. A magánfőzött párlat eredetét a párlat adójegy igazolja. Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog 1 év elteltével évül el.

18 Törvény Bérfőzés Bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot. Mennyiségi korlátozás nincsen, viszont a jövedéki adó legfeljebb 50 liter mennyiségig forint, az 50 litert meghaladó mennyiségre forint. A bérfőzde munkadíján túl ( ,-Forint) a kedvezményes jövedéki adó 1 liter 50%-os párlat után 835,-Forint. Az alkalmazásában az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell érteni. Egy tárgyéven belül a természetes személy vagy bérfőzetőként vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni, illetve előállítani párlatot. Amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, a meghatározott éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett, illetve főzött mennyiségek egybeszámítandók. A bérfőzött párlat utáni adó összegét a szeszfőzde állapítja meg és szedi be a bérfőzetőtől. A bérfőzető a szeszfőzdének írásbeli nyilatkozatot ad a tárgyévben általa, illetve a vele egy háztartásban élő más bérfőzető által együttesen főzetett párlat mennyiségéről, továbbá arról, hogy az átvételre kerülő bérfőzött párlatból milyen mennyiséget kíván értékesíteni, és magánfőzésben sem ő, sem a vele egy háztartásban élő más bérfőzető nem állít elő párlatot. A szeszfőzde a bérfőzető részére a párlat átadásával egyidejűleg egyszerűsített kísérő okmányt állít ki, amely igazolja az adó megfizetését, valamint a párlat adóraktárban történt előállítását, származását. A szeszfőzde által a bérfőzető részére kiállított származási igazolvány az átvételt követő 15 évig alkalmas a bérfőzető birtokában lévő párlat származásának igazolására. A vámhatóság a származási igazolvány érvényességét a 15 év letelte után kérelemre 2 évente 2 éves időtartamra meghosszabbítja. A magánfőzőként bérfőzetett párlat kizárólag a bérfőzető háztartásában való személyes fogyasztás céljára szolgálhat, kivéve, ha az alábbiak szerint kerül értékesítésre: A bérfőzető a bérfőzött párlatot a) csak az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére, vagy b) - amennyiben a bérfőzető a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet szerinti kistermelőnek minősül és megfizette az adót - palackozott kiszerelésben, zárjeggyel ellátva ba) a saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében, vagy bb) a saját gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron vagy piacon nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében, bejelentés megtételével értékesítheti.

19 Törvény A házi pálinka értékesítésének alapfeltételei A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV.30) FVM rendelet állapítja meg. A kistermelő olyan természetes személy, aki az általa kis mennyiségben termelt, betakarított, összegyűjtött és előállított élelmiszereket közvetlenül a végső fogyasztónak és a kiskereskedelmi, vendéglátó, valamint közétkeztetési intézménynek értékesíti. Házi pálinka esetében a rendeletnek megfelelő kis (max. 2 hl tiszta szesz) mennyiséget a jövedéki törvény határozza meg. A saját gazdaságban történő előállítás (magánfőzés) fontosabb kritériumai: o Kistermelő 2015 január 1-től csak bérfőzdében állíttathatja elő az eladásra szánt pálinkáját. Saját pálinkafőzőt csak magánfőzés keretein belül használhat. o A pálinkát csak tiszta, annak megfelelő tároló eszközben árusíthatja, a már ismert korlátozott körben. o Gazdaság helye: a növények termesztésével összefüggő gazdasági udvar és termék-előállítási hely. o Falusi vendégasztal: falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatás, és az elkészített élelmiszerek felkínálása, helyben fogyasztása a gazdaság helyén. o A házi pálinkát a kistermelőn kívül, a vele közös háztartásban élő személy is értékesítheti, ha az erre megfelelő egészségi állapotát orvosi igazolással bizonyítani tudja. o A kistermelő köteles tevékenysége megkezdését, tevékenységének lényeges megváltozását, szüneteltetését és megszűnését írásban benyújtani a gazdaság helye szerint illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MhSzH) kerületi hivatalának. A bejelentést követően az MgSzH kerületi hivatala a kistermelőt nyilvántartásba veszi és regisztrációs számmal látja el. o A kistermelőnek nyilvántartást kell vezetnie az általa előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről. A nyilvántartást vagy annak másolatát a kistermelőnek az árusítás helyén kell tartania, és köteles a nyilvántartást két évig megőrizni.

20 Törvény Kistermelői információk: Kistermelői élelmiszer előállítása és árusítása (zöldség-gyümölcs árusítása fogyasztóknak szintén!) regisztráció köteles, melyet a területileg illetékes Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hivatalokban (Kerületi Főállatorvosi Hivatal) lehet kezdeményezni. A hivatalok elérhetősége itt. A bejelentés után történik meg a nyilvántartásba vétel ami 2012 augusztus 1- től ingyenes. Állati eredetű termék árusítása esetén hatósági állatorvosi bizonyítványt állítanak ki (a kötelezően előírt mentesítési programokban való részvételt igazolják), melyet évente meg kell újítani most már szintén ingyenesen. Állati eredetű termék esetében a regisztrációt akkor tudják megtenni, ha az állatok tartási helyét/tartást és a tenyészetet már regisztrálták a Tenyészeti Információs Rendszerben (TIR Rendszer). Ezt szintén a hatósági állatorvosuknál tudják megtenni az itt található adatlapokkal és kitöltési útmutatókkal. A TIR rendszerbe való bejelentkezés feltétele, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál bejelentkezzenek ügyfélnek és kapjanak ügyfélszámot. Azon termelők akik igénybe vettek bármilyen agrártámogatást, azok már kaptak ügyfélszámot, akik nem, azoknak be kell jelentkezni ezzel a nyomtatvánnyal. MVH tájékoztató is megtalálható ezen a linken. Mivel kereskedni is szeretne a kistermelő az előállított termékkel, így a jegyzőnél is be kell jelenteni a tevékenységet, ahol szintén nyilvántartásba veszik. A bejelentőt az állatorvosi hivatalban is le lehet adni. Kistermelőnek az adóhatóságnál is be kell jelentkeznie, adózása őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként történhet. Adózással kapcsolatos tájékoztatók itt. Jövedéki termék (bor, pálinka) előállítására, forgalmazására részben külön szabályok vonatkoznak. További infók:

21 Törvény Jogkövetkezmények A pálinkával kapcsolatos adóhiány után adóbírságot kell fizetni. Mulasztási bírsággal sújtható, ha az erre kötelezett a Jöt.-ben meghatározott nyilvántartást nem vagy valótlanul, hiányosan vezeti, illetve a nyilvántartás havi zárását, összesítését késedelmesen vagy nem nyújtja be a Vámhatósághoz. Aki a pálinkát adóraktáron kívül állítja elő, illetve olyan pálinkát birtokol, szállít, értékesít, amelyet nem adóraktárban állítottak elő, jövedéki bírságot fizet. Ugyanez vonatkozik arra, aki olyan pálinkát forgalmaz, mely zárjegy nélküli vagy hamisított, lopott zárjeggyel ellátott. Magánfőzőnek nem kell adóraktárnak lennie. A pálinka előállítására alkalmas desztillálóberendezés jogosulatlan előállítása, értékesítése vagy birtoklása esetén szintén jövedéki bírságot kell fizetni, valamint az ilyen készüléket a Vámhatóség elkobozza az ezzel a készülékkel előállított pálinkával együtt.

22 Törvény Adóalap, adómérték, jövedéki biztosíték Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 ⁰C-on mért mennyisége. Az erre vonatkozó adóalap 2013-tól Forint. Ez azt jelenti, hogy 1 liter tiszta szesz után a jövedéki adó Forint, és 1 liter 50 tf%-os alkohol után Forint. A jövedéki törvény /2003. évi CXXVII. Törvény/: A net jogtár linkje alatt mindig a hatályos jogszabály olvasható. A X. fejezet foglalkozik az alkoholtermékekkel. A jövedéki törvény végrehajtási rendelete /8/2004. (III. 10.) PM rendelet/: Kihozatali arányszámok (100 kg alapanyagra /100 liter szőlőborra/ számítva) Alapanyag megnevezése Párlat (liter, tiszta szesz) Cseresznye 4.0 Meggy 5.0 Kajszibarack 6.0 Szilva 7.0 Körte 4.5 Alma 5.0 Őszibarack 4.0 Vegyes 6.0 Birs 4.5 Bodza 3.0 Erdei gyümölcs 3.0 Szőlőtörköly 6.0 Aszútörköly 6.0 Borseprő 8.0 Szőlőbor 9.0 Szőlő 8.0

23 Törvény Adóraktár: Az a fizikailag (pl. fallal, kerítéssel, mérési ponttal) elkülönített, helyrajzi számmal beazonosított, egy technológiai egységet képező üzem, raktár, ahol az e törvényben meghatározott engedély birtokában pálinka előállítása folyik, illetve ahol olyan pálinka tárolását, raktározását végzik, amely után az adót még nem fizették meg. Alkoholtároló adóraktár: a 2208 vámtarifaszám alá tartozó, a 2 liter űrtartalmat meg nem haladó (vagy engedéllyel meghaladó) göngyölegben forgalmazott alkoholtermék önálló tárolását, raktározását végző raktár. Az alkoholtároló adóraktári engedély akkor adható, ha o a raktár alapterülete legalább 1000 m2; o a raktárban számítógépes raktárgazdálkodási rendszert működtetnek. A jövedéki biztosítékot adóraktáranként legalább 40 millió forint és legfeljebb 200 millió forint értékben kell teljesíteni. A jövedéki biztosítékot a kizárólag bérfőzést végző szeszfőzdére 200 ezer forint, az etanolüzemre legalább 1 millió forint, az évi legfeljebb 20 hektoliter tiszta szesz tartalmú alkoholterméket előállító kereskedelmi szeszfőzdére 2 millió forint, más szeszfőzdére és az egyéb alkoholtermék-adóraktárra legalább 10 millió forint értékben kell nyújtani. Amennyiben a szeszüzem éves etilalkohol-gyártó kapacitása nem haladja meg az évi 50 ezer hektolitert, és a szeszüzemben kizárólag legalább 80, legfeljebb 92 térfogatszázalék alkoholtartalmú, finomítatlan, élelmiszer-ipari alapanyagkénti felhasználásra alkalmatlan etilalkoholt állítanak elő egy desztillációs lépésben, a jövedéki biztosítékot legfeljebb 25 millió forint értékben kell nyújtani.

24 Bérfőzde nyitása Így kezdjen neki! /rövid áttekintő és általános információk/ Első lépés: Szükség van egy erre a célra alkalmas ingatlanra. A helyi önkormányzat építéshatósági csoportjánál le kell kérdezni, hogy az ingatlanon milyen lehetőségek vannak bérfőzde kialakítására. Meglévő helység alkalmas e a tevékenységre, illetve új építmény esetében mik az épület-elhelyezési szabályok. Meg kell határozni, hogy milyen költségvetés áll rendelkezésre, melynek alapján árajánlatot lehet kérni az adott gyártótól, akivel egyeztetni kell a meglévő vagy új épület tervezet alaprajzát. Második lépés: Meglévő alaprajz és technológiai rajz birtokában a helyi önkormányzattól előzetes állásfoglalást kell kérni. Amennyiben elvi engedélyt adnak, úgy már az engedélyeztetési eljáráshoz szükséges tervdokumentáció el lehet kezdeni készíttetni egy építész tervezővel, aki szoros konzultációban van a pálinkafőző berendezések gyártójával. A berendezés technológiai leírását csatolja a gyártó az engedélyeztetési dokumentációhoz. Harmadik lépés: A tervezési időszak alatt a különböző szakhatóságoktól be kell szerezni az engedélyeket. Ilyen hatóságok a helyileg illetékes állategészségügyi állomás, ANTSZ, tűzoltóság, NAV, helyi önkormányzat egyéb csoportjai, mint pl. környezetvédelmi, kereskedelmi, stb. Negyedik lépés: A helyi önkormányzat megadja az építési engedélyt vagy a rendeltetési mód változtatást. Ezt követően indulhat az építkezés vagy átalakítás. Az önkormányzattól használatbavételi és működési engedélyt kell kérni. A NAV-tól pedig jövedéki engedélyt. Ötödik lépés: Mindeközben elkészül a gyártónál a pálinkafőző berendezés. A gyártóhoz elmegy a helyileg illetékes NAV és a kísérő okmányok kiállítását követően plombálja a szállító járművet. Elszállítják a berendezést a helyszínre, ahol az ott illetékes NAV fogadja a készüléket /ezt legalább 20 nappal érkezés előtt jelezni kell a fogadó NAV-nak/. A fogadó NAV gondoskodik róla, hogy az összeszerelésig üzemképtelen legyen a berendezés. Összeszereléskor az ólomzáraknak a gyártó kialakítja a helyet, hogy a NAV plombálni tudjon. A NAV üzembe helyezi a készüléket és üzembe helyezési jegyzőkönyvet ír, melyben jelzi, hogy az első próbafőzéskor a berendezés alkalmas e pálinkafőzésre.

25 Fontos elérhetőségek A kapcsolat menüpontja alatt megtalálaható: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Regionális VP főigazgatóságai és a felügyeletük alatt álló VP igazgatóságok elérhetősége, ügyfélfogadási ideje közvetlen link: es_vamhivatal_regio nalis_vp_foigazgatosagai_es_a_felugyeletuk_alatt_allo_vp_igazgatosagok_kozerde ku_informacioi.pdf Finánc vonal:

26

Határidő: január 15.

Határidő: január 15. 2015. január 1-jétől a magánfőzés adózási szabályozása - saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés saját tulajdonú desztilláló-berendezése n - több tekintetben is változik. 2015. évtől a magánfőző desztillálóberendezésének

Részletesebben

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa 8319 Lesenceistvánd, Kossuth utca 145. Telefon: 87/436-151 Fax: 87/436-151 (30) E-mail: korjegyzoseg@lesenceistvand.hu

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

2010. évi XC. törvény

2010. évi XC. törvény 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést:

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést: A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.): 2010. szeptember 27. kezdettel lehetővé teszi minden 18. életévét betöltött

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő január 1-től hatályos jövedéki adóról

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő január 1-től hatályos jövedéki adóról TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő 2016. január 1-től hatályos jövedéki adóról Tisztelt Adózók! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény

Részletesebben

További információk a magán pálinkafőzés adójáról

További információk a magán pálinkafőzés adójáról További információk a magán pálinkafőzés adójáról A Nemzeti Adó és Vámhivatal 2015.01.05-én tájékoztatást adott ki a magán pálinkafőzéssel kapcsolatban, mely kivonatát az alábbiakban ismertetjük: 2015.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról Tisztelt Adózók! A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályozói 2017. évben ismételten

Részletesebben

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr! ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Dr. Schmitt Pál úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben ~)Or`wGylvy{.ig y/ti1~~/1///?~k 7 lonlany.yzam : -lri/a. 3 IIv d~ila Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Magánfőző párlat adójegy megrendelése. év hó nap év hó nap év hó nap. Felülvizsgáló kódja, aláírása. közter. neve. közter. jellege

Magánfőző párlat adójegy megrendelése. év hó nap év hó nap év hó nap. Felülvizsgáló kódja, aláírása. közter. neve. közter. jellege Magánfőző párlat adójegy megrendelése vonalkód helye H I V A T A L (A) Nemzeti Adóés Vámhivatal NAV_J27 Postára adás dátuma Beérkezés dátuma Iktatás dátuma 2 0 2 0 2 0 év hó nap év hó nap év hó nap Átvevő

Részletesebben

FELHÍVÁS. A jövedéki adótörvény változásairól

FELHÍVÁS. A jövedéki adótörvény változásairól FELHÍVÁS A jövedéki adótörvény változásairól Tisztelt Ügyfeleink! A Magyar Közlöny MK 161/2014. évi számában 2014. november 26-án kihirdetett, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények,

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12.

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12. A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, 2016. augusztus 12. Kistermelői termék előállítás és értékesítése Jogszabályi háttér: 52/2010.

Részletesebben

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki törvény aktualitások Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki szabályozás változása A 2016. évi XLVIII. törvény a jövedéki adóról - módosította a 2017. évi XXI.

Részletesebben

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési stratégiájában dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Helyi termékek Foglalkoztatás,

Részletesebben

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal. szellemi tulajdonjog védelmi feladatai. Előadó: Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok, szakfőigazgató

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal. szellemi tulajdonjog védelmi feladatai. Előadó: Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok, szakfőigazgató A Nemzeti Adó-és Vámhivatal szellemi tulajdonjog védelmi feladatai Előadó: Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok, szakfőigazgató Szellemi tulajdonjog védelem a NAV feladatkörében (I.) Feldolgozza a vámhatósági

Részletesebben

Jövedéki termékek kiskereskedelme A vendéglátó ipari tevékenység tükrében

Jövedéki termékek kiskereskedelme A vendéglátó ipari tevékenység tükrében Jövedéki termékek kiskereskedelme A vendéglátó ipari tevékenység tükrében Jogforrások 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól (a továbbiakban:

Részletesebben

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47.

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői piacon rendezvényen Kisléptékű Termékelőállítók

Részletesebben

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy;

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel

Részletesebben

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő Egyszerűsített adóraktár Általánostól eltérő szabályozás Nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani a palackos

Részletesebben

A JÖVEDÉKI KISKERESKEDELMI

A JÖVEDÉKI KISKERESKEDELMI A JÖVEDÉKI KISKERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGET ÉRINTŐ JÖVEDÉKI SZABÁLYOK 2018 Dr. Türgyei Róbert alezredes osztályvezető Lampert László őrnagy osztályvezető Hatályos jogszabályok 2016. évi LXVIII. törvény a

Részletesebben

2012. január 18. 1/2012.

2012. január 18. 1/2012. Jövedéki Hírlevél Mi található a 1/2012. számban? I. A természetes személy által adómentesen előállítható sör, bor és pezsgő termékekkel kapcsolatos szabályozás, illetve ezen termékekhez kapcsolódó egyéb

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * Tagállami kötelezettségszegés Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója 92/83/EGK irányelv A jövedékiadó-mérték meghatározása Etilalkoholnak

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

Vámhatóság jogkörébe tartozó vám és adó jogszabályok változásai. Blahó Péter igazgató NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága

Vámhatóság jogkörébe tartozó vám és adó jogszabályok változásai. Blahó Péter igazgató NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Vámhatóság jogkörébe tartozó vám és adó jogszabályok változásai 2014 Blahó Péter igazgató NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Az előadás témakörei Jövedéki adó Dohány kiskereskedelem Vám

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 3. (1) A törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános

Részletesebben

A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága

A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás A 2003. évi CXXVII. törvény (Jöt.) A Jöt.-ben meghatározott tevékenység ( jövedéki termék előállítása, felhasználása, kereskedelme, tárolása, raktározása,

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

Érvényes: január 27-től.

Érvényes: január 27-től. Kitöltési útmutató Zárjegy megrendelőlap című J10/1 elektronikus nyomtatvány KITÖLTŐ PROGRAM használatához 2009 - verzió 1.0 Érvényes: 2009. január 27-től. 1. oldal; összesen: 11 Kitöltési útmutató a Zárjegy

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 29/2015. (II. 20.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 29/2015. (II. 20.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 29/2015. (II. 20.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések 2015. évi kiegészítő monitoring adatszolgáltatás

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2015. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: F1)

Jövedéki adó fajtakódok 2015. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: F1) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/580-022 E-mail: hivatal@sagvar.hu Fax: 84/380-256 BEJELENTÉS ADATVÁLTOZÁSRÓL

Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/580-022 E-mail: hivatal@sagvar.hu Fax: 84/380-256 BEJELENTÉS ADATVÁLTOZÁSRÓL Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/580-022 E-mail: hivatal@sagvar.hu Fax: 84/380-256 TISZTELT ÜGYFELÜNK! KITÖLTÉS ELŐTT KÉRJÜK, OLVASSA EL A TÁJÉKOZTATÓT ( 4. OLDAL)! Tisztelt

Részletesebben

HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS. Szabadkai Andrea

HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS. Szabadkai Andrea HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS NEMZETKÖZI VIDÉKFEJLESZTÉSI KONFERENCIA BAKONY ÉS BALATON GASZTROFESZTIVÁL 2012. AUGUSZTUS 17. BALATONKENESE HELYI TERMÉKEK PIACRA JUTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 e-mail: ujszasz@pr.hu Tárgyalja: Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság, Ügyrendi Bizottság E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász

Részletesebben

Magiszter Menedzser Kft.

Magiszter Menedzser Kft. Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2016-09-16 Ütemezés: Hetente Időtartam: 240 óra Helyszín: Budapest Tanfolyami napok: péntek (15:00-21:00), szombat (9:00-15:00) Oktatás díja egy összegben: 140

Részletesebben

Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014.

Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014. Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014. november 27., Székesfehérvár Szomi Edina/Bognár Krisztián/ vidékfejlesztési

Részletesebben

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Jövedéki adótörvény bor termékkört érintő változásai 2016. évi XLVIII. törvény és a T/12741. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Jogcímkód: 6.122.01.01. Általános tudnivalók

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Jogcímkód: 6.122.01.01. Általános tudnivalók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem kitöltéséhez Jogcímkód: 6.122.01.01 Általános

Részletesebben

SEGÉDLET. a méhcsaládok számának szinten tartásának támogatása (méhanya támogatás) iránti kérelem (B1217-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez

SEGÉDLET. a méhcsaládok számának szinten tartásának támogatása (méhanya támogatás) iránti kérelem (B1217-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez SEGÉDLET a méhcsaládok számának szinten tartásának támogatása (méhanya támogatás) iránti kérelem (B1217-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez Általános tudnivalók 1. A kifizetési kérelem nyomtatványainak

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2013. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: E1)

Jövedéki adó fajtakódok 2013. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: E1) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

Jövedéki tájékoztató

Jövedéki tájékoztató Jövedéki törvény módosítását, illetve a jövedéki termékek szabályozását érintő egyéb rendelkezések A következőkben összefoglaltuk a jövedéki termékekre és azokkal végzett egyes tevékenységek szabályozását

Részletesebben

Általános tudnivalók:

Általános tudnivalók: KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatása Nyilatkozat a 2014. évi kötelezettség

Részletesebben

SEGÉDLET. Általános tudnivalók

SEGÉDLET. Általános tudnivalók SEGÉDLET a varroa atka elleni alternatív védekezés higiénikus aljdeszka, valamint a keretek megjelölésére alkalmas rádiófrekvenciás azonosító (RFID-chip) beszerzésének támogatása iránti kérelem (B1216-02

Részletesebben

Jogcímkód: Általános tudnivalók

Jogcímkód: Általános tudnivalók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán a 79/2011. (VIII. 3.) VM rendelet alapján benyújtott támogatási kérelem kitöltéséhez Jogcímkód: 6.127.08.01 Általános tudnivalók

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Bejelentés. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai. 1./ A kereskedő neve (cégneve) :... A kereskedő székhelye: Ir.szám:... Település:...

Bejelentés. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai. 1./ A kereskedő neve (cégneve) :... A kereskedő székhelye: Ir.szám:... Település:... Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője 3.000,-Ft illetékköteles Bejelentés Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról ( A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

Helyi adók 2015 Települési adó (új adónem)

Helyi adók 2015 Települési adó (új adónem) Helyi adók 2015 Helyi adók 2015 Települési adó (új adónem) A települési önkormányzat képviselő-testülete a helyi adók mellett új adónemként települési adót, adókat is bevezethet az önkormányzat illetékességi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat)

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat) Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés Jó higiénia gyakorlat útmutatója (Nem tartalmazza falusi vendégasztal

Részletesebben

VERSENYFELHÍVÁS. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére. Bács-Kiskun megye

VERSENYFELHÍVÁS. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére. Bács-Kiskun megye VERSENYFELHÍVÁS Bács-Kiskun megye LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére 1 Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, az évenként Kecelen megrendezésre kerülő

Részletesebben

Jelentkezési felhívás VI. Keceli Pálinkaünnep keretében megrendezendő Bor- és Pálinka- Szépségversenyre VERSENYKIÍRÁS TERMELŐK ÉS FORGALMAZÓK RÉSZÉRE

Jelentkezési felhívás VI. Keceli Pálinkaünnep keretében megrendezendő Bor- és Pálinka- Szépségversenyre VERSENYKIÍRÁS TERMELŐK ÉS FORGALMAZÓK RÉSZÉRE Jelentkezési felhívás VI. Keceli Pálinkaünnep keretében megrendezendő re VERSENYKIÍRÁS TERMELŐK ÉS FORGALMAZÓK RÉSZÉRE 2013. november 25-29. Szeretnénk felhívni a borászatok, pálinkások figyelmét, hogy

Részletesebben

Ellenőrzési terv december 31-ig. (a helyi adók és a törvény által önkormányzati feladatként meghatározottak vonatkozásában)

Ellenőrzési terv december 31-ig. (a helyi adók és a törvény által önkormányzati feladatként meghatározottak vonatkozásában) Ellenőrzési terv 2016. december 31-ig (a helyi adók és a törvény által önkormányzati feladatként meghatározottak vonatkozásában) Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (továbbiakban: Art.)

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az elektronikus ügyintézéshez rendszeresített Regisztrációs lap hoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az elektronikus ügyintézéshez rendszeresített Regisztrációs lap hoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az elektronikus ügyintézéshez rendszeresített Regisztrációs lap hoz KÉRJÜK, HOGY A REGISZTRÁCIÓS LAP KITÖLTÉSE ELŐTT A KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ T FIGYELMESEN OLVASSA EL! AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉST

Részletesebben

T/4049/11. számú EGYSÉGES JAVASLAT

T/4049/11. számú EGYSÉGES JAVASLAT MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ORS ZÁGGYÜLÉS HIVATAL A Érkezett : 2011,E 2 2. T/4049/11. számú EGYSÉGES JAVASLAT az államháztartás stabilitását el ősegítő egyes adótörvények módosításáról szól ó T/4049. számú

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS Halász Róbert Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Budapest, 2016. november 22. Rövid áttekintés az égetett szeszekről Az

Részletesebben

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet 120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet a borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sűrítmény után járó támogatás igénybevételének feltételeiről A

Részletesebben

II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015

II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015 II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015 A verseny kiíró, rendező: - Fehérvár AV19 Kék-Fehér Fanatikusok Szurkolói Csoportja A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a

Részletesebben

LEADER PÁLYÁZAT e-benyújtás TECHNIKAI KÖZREMŰKŐDÉS / MEGHATALMAZÁS

LEADER PÁLYÁZAT e-benyújtás TECHNIKAI KÖZREMŰKŐDÉS / MEGHATALMAZÁS LEADER PÁLYÁZAT 2011 - e-benyújtás TECHNIKAI KÖZREMŰKŐDÉS / MEGHATALMAZÁS 2011-09-19 A LEADER 2011-es pályázati körében pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, ügyfélkapun keresztül. Az

Részletesebben

Segédlet. Általános tudnivalók

Segédlet. Általános tudnivalók Segédlet az árutermő, törzs- és kísérleti borszőlőültetvény telepítési-, pótlási-, illetve fajtaváltásiengedély kérelemhez kapcsolódó a 37/2012. (III. 8.) MVH Közleményben rendszeresített, a 178/2012.

Részletesebben

A jövedéki biztosíték bankgarancia formájában történő biztosítása 2017.

A jövedéki biztosíték bankgarancia formájában történő biztosítása 2017. A jövedéki biztosíték bankgarancia formájában történő biztosítása 2017. I) A bankgaranciával szembeni alaki és tartalmi követelmények Az utóbbi időben a bankgarancia formájában nyújtott jövedéki biztosítékkal

Részletesebben

Kitöltési Útmutató a szõlõ és borászati termékek elszámolásához (Alkalmazható 2004. december 31-ig)

Kitöltési Útmutató a szõlõ és borászati termékek elszámolásához (Alkalmazható 2004. december 31-ig) ELSZÁMOLÁS a szõlõ- és a borászati termékkészletek alakulásáról Benyújtandó 1 példányban az illetékes vámhivatalhoz Postára adás dátuma: A) A vámhivatal tölti ki! Beérkezés dátuma: Átvevõ kódja, aláírása:

Részletesebben

2008. évi LXXIII. törvény

2008. évi LXXIII. törvény 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról Az Országgyűlés a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek

Részletesebben

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem 2014. II negyedévére és az azt követő negyedévekre vonatkozóan Benyújtás helye:

Részletesebben

4/2010. (VII. 5.) VM rendelet

4/2010. (VII. 5.) VM rendelet 4/2010. (VII. 5.) VM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet és az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.)

Részletesebben

Jogcímkód: Általános tudnivalók

Jogcímkód: Általános tudnivalók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán a 79/2011. (VIII. 3.) VM rendelet alapján benyújtott támogatási kérelem kitöltéséhez Jogcímkód: 6.131.01.01 Általános tudnivalók

Részletesebben

SEGÉDLET. Általános tudnivalók

SEGÉDLET. Általános tudnivalók SEGÉDLET a varroa atka elleni alternatív védekezés higiénikus aljdeszka, valamint a keretek megjelölésére alkalmas rádiófrekvenciás azonosító (RFID-chip) beszerzésének támogatása iránti kérelem (B1216-03

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 27/2014. (II.17.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. 27/2014. (II.17.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 27/2014. (II.17.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések 2014. évi kiegészítő monitoring adatszolgáltatás

Részletesebben

117/2007. (X. 10.) FVM

117/2007. (X. 10.) FVM 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet egyes növényegészségügyi vizsgálatok költségeinek támogatásáról 2014.09.27 5 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet egyes növényegészségügyi vizsgálatok költségeinek támogatásáról

Részletesebben

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:...

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... Bejelentés a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról I. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... 2. A kereskedő cégjegyzékszáma,

Részletesebben

A pálinka fahordóban történő érlelése

A pálinka fahordóban történő érlelése A jó dolgokat újra és újra át kell élni. A pálinka cseppjei úgy hintáznak a nyelvemen, mint ahogy 1982-ben az első szerelmemmel hintáztunk a vándorcirkusz ringlispíljében. Szédítő élmény volt. A pálinka

Részletesebben

Őstermelés A 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a Saját gazdaságában a 6. számú mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására

Részletesebben

19TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP

19TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP 19TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó adatokról a munkavállalót kölcsönvevő, foglalkoztató adózó részére történő bejelentéshez Tisztelt Adózó! Felhívjuk szíves figyelmét,

Részletesebben

VI. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY 2015

VI. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY 2015 A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP

13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP 13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó adatokról a munkavállalót kölcsönvevő, foglalkoztató adózó részére történő bejelentéshez Tisztelt Adózó! Felhívjuk szíves figyelmét,

Részletesebben

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma:

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma: Kérelem benyújtásának időpontja: Kérelmet átvevő vámszerv megnevezése, aláírása: KÉRELEM vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez Új kérelem

Részletesebben

Jövedéki adó. Költségvetési kapcsolatok. Dr. Zsombori Zsolt adjunktus

Jövedéki adó. Költségvetési kapcsolatok. Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Jövedéki adó Költségvetési kapcsolatok Dr. Zsombori Zsolt adjunktus A törvényi szabályozás változása Régi jövedéki törvény 2003.évi CXXVII. tv. (Jöt.) Energiaadó törvény 2003. évi LXXXVIII. tv. Új jövedéki

Részletesebben

ÜGYMENETLEÍRÁS KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSÉHEZ ÉS MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY KIADÁSÁHOZ, MÓDOSÍTÁSÁHOZ

ÜGYMENETLEÍRÁS KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSÉHEZ ÉS MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY KIADÁSÁHOZ, MÓDOSÍTÁSÁHOZ ÜGYMENETLEÍRÁS KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSÉHEZ ÉS MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY KIADÁSÁHOZ, MÓDOSÍTÁSÁHOZ Vonatkozó jogszabályok: - a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény - a kereskedelmi tevékenységek

Részletesebben

KENŐOLAJOK JÖVEDÉKI ENGEDÉLYES KERESKEDELME

KENŐOLAJOK JÖVEDÉKI ENGEDÉLYES KERESKEDELME KENŐOLAJOK JÖVEDÉKI ENGEDÉLYES KERESKEDELME ( Az összeállítás a 2014.01.01-től hatályos 2003 évi CXXVII tv (Jöt.) és a 8/2004(III.10) PM rendelet ( Vhr.) kenőolajokra vonatkozó lényeges rendelkezései alapján

Részletesebben

2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4)

2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4) 2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4) Fajtakód száma Adómérték Fajtakód megnevezés Adómérték hivatkozása a Jöt.-ben Energiatermék 001 adómérték nélküli energiatermék

Részletesebben

Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei

Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei Hutflesz Mihály ügyvezető Győr, 2012. november 9. A helyi termék k fogalma A helyi termék k fontossága

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

HÍRLEVÉL. a Tiszazugi LEADER Helyi Akciócsoport területéről

HÍRLEVÉL. a Tiszazugi LEADER Helyi Akciócsoport területéről Tiszazugi LEADER Egyesület 5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 8. Tel: 06-56/560-294; 06-56/560-295 E-mail: tiszazug.leader@gmail.com Honlap: www.tiszazugleader.eu HÍRLEVÉL 2013/1. a Tiszazugi LEADER

Részletesebben

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 1. (1) E rendeletet azon tevékenységekre kell alkalmazni, amelynek során a kistermelő a) az

Részletesebben

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője.

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője. V. Kereskedelmi igazgatás 1.1. Bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység bejelentése A kereskedelmi hatóság és a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóság (a nemesfémből készült ékszekerek, díszműáruk

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012

Versenyfelhívás 2012 Versenyfelhívás 2012. GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT 2012. április 20-22. I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa/Gyula, Budapest/ benne a XX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka,

Részletesebben

A méz termelésének és forgalmazásának támogatása Kifizetési kérelem Főlap

A méz termelésének és forgalmazásának támogatása Kifizetési kérelem Főlap Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A méz termelésének és forgalmazásának támogatása Kifizetési kérelem Főlap Varroa atka elleni alternatív védekezés - higiénikus aljdeszka beszerzésének támogatása

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók Kitöltési útmutató a 14K50 jelű, a hitelintézet és a kincstár adatszolgáltatása a vissza nem térítendő munkáltatói támogatások 2014. évi kifizetéséről elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A

Részletesebben

Az okmány hátoldalán szereplő kategória érvényességig.

Az okmány hátoldalán szereplő kategória érvényességig. GYIK (Gyakran ismételt kérdések) 1./ Mikor van nyitva az Okmányiroda? Hétfő - Péntek 8.00-12,00 12,30-20.00 óra 2./ Van-e hosszított ügyfélfogadás az Okmányirodában? Igen van, minden nap este 8 óráig.

Részletesebben

SZABÁLYZAT. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím kiválasztásához. Bács-Kiskun megye

SZABÁLYZAT. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím kiválasztásához. Bács-Kiskun megye SZABÁLYZAT Bács-Kiskun megye LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím kiválasztásához 1 A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az évenként Kecelen megrendezésre kerülő

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Seregélyes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2015.(XII.28.) önkormányzati rendelete A talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról Seregélyes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata

A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Sőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete borverseny szabályzata A Sólyi Szőlőhegyi Kertbarátok Egyesülete minden évben borversenyt rendez, hogy a gazdák egymás között meg tudják méretni boraikat. I. Nevezési

Részletesebben

a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 8/2004. (III. 10.) PM rendelet a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 2015.07.29 2015.12.31

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 57/2007. (VIII. 02.) MVH KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 57/2007. (VIII. 02.) MVH KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 57/2007. (VIII. 02.) MVH KÖZLEMÉNYE a borászati melléktermékek kötelező lepárlásából származó alkohol intervenciós felvásárlásáról I. A támogatás igénylésének

Részletesebben

Növényvédelmi gépek kötelező típusminősítési eljárása

Növényvédelmi gépek kötelező típusminősítési eljárása Növényvédelmi gépek kötelező típusminősítési eljárása Vonatkozó jogszabályok: 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 43/2010.

Részletesebben

Fertőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének../2012. (XI.29.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról és a talajterhelési díj megállapításáról

Fertőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének../2012. (XI.29.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról és a talajterhelési díj megállapításáról Fertőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2012. (XI.29.) önkormányzati rendelete a helyi adókról és a talajterhelési díj megállapításáról Fertőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Jogcímkód: Általános tudnivalók

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Jogcímkód: Általános tudnivalók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások keretében a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem kitöltéséhez Jogcímkód: 6.122.01.01

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben