Információk munkavállaló szülőknek. Kismamák munkajogai. 3. átdolgozott változat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Információk munkavállaló szülőknek. Kismamák munkajogai. 3. átdolgozott változat"

Átírás

1 Kismamák munkajogai 3. átdolgozott változat a Munka Törvénykönyve január 1-jétől hatályos szabályozása szerint Összeállította: Horváthné Pelyva Erzsébet március Minden jog fenntartva! Az összeállítás saját számítógépre egy példányban letölthető.

2 Kedves Olvasó! Az új Munka Törvénykönyve (Mt.) július 1-től jelentősen megváltoztatta a kismamák védelmét és speciális szabályok vonatkoznak az elbocsátásukra. A közszférához hasonlóan a munkavállaló egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató számára kötelező érvényűvé vált a 4 órás részmunkaidős foglalkoztatás. A szülők pótszabadság jogosultságában már január 1-től változás történt és ezen a téren július 1-től a szülő fogalmának meghatározása az újdonság. A szabadság, a szülési szabadság, a fizetés nélküli szabadság és az apák pótszabadságának új szabályai január 1-jétől hatályosak. Természetesen a szabályozások néhány kivételtől eltekintve az apákra is érvényesek. Jogi nyilatkozat: Jelen összeállítás kizárólag a tájékoztatást szolgálja, nem minősül tanácsadásnak. Budapest, március Horváthné Pelyva Erzsébet

3 Tartalomjegyzék Egyenlő bánásmód a munka díjazásában...4. A munkáltató kérhet-e a várandóssággal kapcsolatos információt?...4. Egészségügyileg megfelelő munkakör...5. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól...6. Apák pótszabadsága...8. Szülési szabadság...9. Fizetés nélküli szabadság Szabadság Munkabér rendezése Felmondási védelem Munkába visszatérés Kötelező részmunkaidő...19.

4 Egyenlő bánásmód követelménye a munka díjazásában Az egyenlő bánásmód követelményrendszerét külön törvény szabályozza, a Munka Törvénykönyve előírása a munka díjazásával összefüggő rendelkezésre korlátozódik. Az egyenlő munkáért, vagy egyenlő értékűként elismert munkáért, egyenlő munkabér követelményét minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatásra alkalmazni kell, vagyis minden olyan juttatásra vonatkozik, amit a munkaviszonyra tekintettel fizetnek ki. A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerő-piaci viszonyokat kell figyelembe venni. A munkáltató kérhet-e a várandóssággal kapcsolatos információt? A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. A munkavállalóval szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges. A várandóssággal kapcsolatos információ bekérése, csak akkor megengedett, ha kismama foglalkoztatásához kapcsolódó munkabiztonsági okok indokolják, egyéb esetben a sérti a személyhez fűződő jogokat.

5 Egészségügyileg megfelelő munkakör A munkavállaló csak olyan munkával bízható meg, amelynek ellátására egészségileg alkalmas, rendelkezik az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretekkel, készséggel és jártassággal. A terhes, legfeljebb hat héten belül szült, anyatejet adó nők és szoptató anyák sérülékeny csoportba tartoznak, alkalmatlanok vagy csak bizonyos feltételekkel alkalmasak meghatározott egészségkárosító kockázatot jelentő vagy veszélyes megterhelésekkel járó munkakörülmények közötti munkavégzésre. Ebbe a csoportba tartozó nőt a várandósság megállapításától gyermeke egy éves koráig a munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő munkakörben nem foglalkoztatható. A felmentés idejére az alapbére illeti meg. A munkakör a munkaszerződés kötelező eleme és az új munkakör felajánlása a munkáltató számára munkaszerződés módosítására irányuló ajánlattételi kötelezettséget jelent, a megállapodást írásba kell foglalni. Nem jár az alapbér, ha munkavállaló a felajánlott munkakört alapos indok nélkül nem fogadja el. Az alapos indokhoz az Mt. nem ad támpontot. A munkakör visszautasítására felmondást nem lehet alapozni. Elfogadás esetében a kismama az új munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, ami nem lehet kevesebb, mint a munkaszerződés szerinti alapbére. A munkáltató csak akkor tud eleget tenni a másik munkakör felajánlási, vagy munkavégzés alóli felmentési kötelezettségének, ha a munkavállaló a várandósságot a tudomására hozza. A munkavállaló egészségi állapotának megfelelő munkakört az munkaköri alkalmasságra vonatkozó orvosi vélemény alapján kell meghatározni. Kölcsönzött munkaerőnél a kölcsönbeadó köteles új munkakört felajánlani, vagy kismamát a munkavégzés alól felmenteni.

6 Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól A munkavállaló meghatározott esetekben mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól és nézzük a kismamákat, gyermeket nevelő szülőket leggyakrabban érintő helyzeteket: 1. keresőképtelenség A munkavállaló a keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság illeti meg, kivéve a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget, valamint a veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti kereső képtelenséget. Tehát egy veszélyeztetett terhességgel, 9 -es keresőképtelenség kóddal kiírt kismama a betegállomány első naptól táppénzt kap. Évközben létesített munkaviszonynál a munkavállaló részére a betegszabadság időarányos része jár, függetlenül attól, hogy az előző munkáltatónál mennyi munkanapot töltött betegszabadságon. Példa: A munkaviszonyban álló anya a fizetés nélküli szabadságát megszünteti és munkába áll február 1-jén. Keresőképtelen (nem veszélyeztetett terhes, nem üzemi baleset) február 11- február 28. között. A betegszabadságon töltött idő 11 munkanap. A munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnik február 28-án április 2-án munkaviszonyt létesít. Június 12-től ismételten keresőképtelen és az új munkáltatónál időarányos 11 munkanap betegszabadságát kimerítve június 27-től táppénzre válik jogosulttá. A két munkáltatónál a betegszabadság összesen 22 munkanap.

7 2. a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés A reprodukciós eljárást az egészségügyről szóló törvény szabályozza, melynek értelmében emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárás: testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel, ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, embrióadományozással végzett embrióbeültetés, a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer alkalmazható. A munkavállaló kizárólag az intézményben történő kezelés idejére mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. A távollét idejére díjazás nem jár. 3. kötelező orvosi vizsgálat tartamára Kötelező orvosi vizsgálat: az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is. A vizsgálat időtartamára távolléti díj jár. 4. Szoptatás tartamára A szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra, ikergyermekek esetén kétszer két óra, az első hat hónapot követő időszakban a kilencedik hónap végéig

8 naponta egy, ikergyermekek esetében naponta két óra időtartamban mentesül a munkavégzés alól, illetve erre az időtartamra távolléti díjra jogosult. 5. a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára Előre nem látható és váratlan esemény miatt indokolt a távolmaradás. Például a bölcsőde értesti a szülőt, hogy a gyermek belázasodott és orvoshoz kell vinni. A távollét idejére díjazás nem jár. Apák pótszabadsága Megszületett a baba és bizony a családok élete átrendeződik, akár az első, akár második, harmadik... baba érkezik a családba. Az apák a kezdeti időszakban több időt tölthetnek a családdal és pótszabadságra jogosultak (korábban munkaidő-kedvezmény jogcímen járt), amit a gyermek születését követő második hónap végéig vehetnek igénybe. Egy gyermek születésekor öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet az apa kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal. A pótszabadságot távolléti díjjal fizeti a munkáltató, gyakorlatilag olyan bért számfejtenek, mint a szabadság időszakára. A kifizetett összeg a nem jelent többlet anyagi terhet a munkáltató számára, mert az általa előre megfinanszírozott összeget a Magyar Államkincstártól továbbra is visszaigényelheti.

9 Szülési szabadság Szülési szabadságra az anya jogosult és az a nő, aki a gyermeket a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette. Időtartama -egybefüggően- huszonnégy hét és eltérő megállapodás hiányában lehetőleg úgy kell kiadni, hogy abból négy hét a szülés várható időpontja elé essen. Az anya és munkáltató megállapodhat úgy is, hogy a szülési szabadságot az anya a szülést megelőzően egyáltalán nem veszi igénybe. A szülési szabadság bizonyos események bekövetkezésekor huszonnégy hétnél előbb megszűnik. Egyik sajnálatos esemény a gyermek halva születése, ilyenkor a szüléstől számított hat hét elteltével szűnik meg. Másik szomorú esemény, a gyermek élve születését követően, későbbi időpontban meghal. Ebben az esetben a szülési szabadság gyermek halálát követő tizenötödik napon szűnik meg, de az időtartama a szülést követő hat hétnél szintén nem lehet rövidebb. Ha a gyermeket a külön jogszabályban foglaltak szerint ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el, a gyermek elhelyezését követő napon a szülési szabadság megszűnik, az időtartama szintén nem lehet rövidebb a szülést követő hat hétnél. Ha a gyermek a kiírt időpontnál korábban születik és koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, az anyának lehetősége van, hogy az intézményben ápolt gyermeket szoptassa, a szülési szabadságot megszakíthatja és az igénybe nem vett részét -a szülést követő egy év elteltéig- a gyermeknek az intézetből történt elbocsátása után is igénybe veheti. A megszakítás időtartamára -egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása- gyermekápolási táppénzt igényelhet.

10 Fizetés nélküli szabadság A szülőt a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadság illeti meg, amely legkorábban a szülési szabadság megszűnése után kezdődhet. Ha az anya meghal szülésnél, vagy a szülési szabadság időtartama alatt, mivel az apa nem jogosult szülési szabadságra, fizetés nélküli szabadságot igényelhet. Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után a gyermek harmadik életéve után a gyes legfeljebb a gyermek tizedik életévéig folyósítható és a folyósítás időszakára igényelhető fizetés nélküli szabadság. A szülő a tizenkét éven aluli gyermek betegsége esetében a gyermek otthoni ápolás érdekében fizetés nélküli szabadságot igényelhet. A szülőt megillető fizetés nélküli szabadságot egyidejűleg akár minkét munkavállaló szülő igénybe veheti, ilyenkor a védelem csak az anyát illeti meg. A munkavállaló megválaszthatja milyen időszakra és milyen ütemben kívánja igénybe venni tól változás, hogy a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni. A szülési szabadsághoz hasonlóan a fizetés nélküli szabadság megszűnik a gyermek halált követő tizenötödik napon, valamint ha a gyermeket - a külön jogszabályban foglaltak szerint - ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el, a gyermek elhelyezését követő napon.

11 Szabadság A munkavállaló szülőt az alapszabadságon felül pótszabadság illeti meg és a szabadság tartamára távolléti díj szabályai szerint számfejtik a munkabért. Az alapszabadság mértéke húsz munkanap. Az alapszabadságon felül életkor szerint az alábbi mértékű pótszabadság jár: huszonötödik életévétől egy, huszonnyolcadik életévétől kettő, harmincegyedik életévétől három, harmincharmadik életévétől négy, harmincötödik életévétől öt, harminchetedik életévétől hat, harminckilencedik életévétől hét, negyvenegyedik életévétől nyolc, negyvenharmadik életévétől kilenc, negyvenötödik életévétől tíz. Szabadság jár éves szinten 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség tartamára. Fontos, hogy a 30 nap a naptári éven belül halmozott adat, tehát több alkalommal bekövetkező keresőképtelenség esetén nem külön-külön kell vizsgálni. Emellett a munkavállalót szabadság illeti meg a szülési szabadság és a július 31-ét követően megkezdett gyermek otthoni gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság első félévére augusztus 1-jét megelőzően megkezdett a fizetés nélküli szabadságoknál még az első évre jár a rendes szabadság január 01-jétől a 16 évesnél fiatalabb gyermekek után a pótszabadság a munkavállalót illeti meg, így mindkét szülő jogosult lehet az igénybevételére. A szülőnek egy gyermeke után 2, két gyermeke után 4, kettőnél több gyermeke után összesen 7

12 munkanap pótszabadság jár januárt 1-jétől a fogyatékos gyermeket nevelő szülő pótszabadság jogosultsága évente 2 nappal nő fogyatékos gyermekenként. Fogyatékosnak (ide tartozik a tartós beteg gyermek is), azt a gyermeket kell tekinteni, akire tekintettel magasabb összegű családi pótlék került megállapításra (A magasabb összegű családi pótlékra való jogosultsághoz a betegséget véleményező szakorvos állít ki igazolást.) július 1-jétől a jogosultság feltétele, hogy a gyermek a szülő saját háztartásában nevelkedjen (gondozza) és megfeleljen a szülő fogalmának. Szülő: a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, továbbá az együtt élő házastárs, az, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, a gyám, a nevelőszülő és a helyettes szülő. A gyakorlatban kérdésként leggyakrabban az élettársak és az elvált szülők jogosultsága merül fel. Az élettárs részére csak a saját háztartásban nevelt és vér szerinti gyermeke után jár pótszabadság, a nem vér szerinti gyermeke után csak abban az esetben, ha a vér szerinti szülővel házasságot köt (együtt élő házastárs). Az elvált szülő, aki nem él a gyermekkel egy háztartásban szintén nem jogosult pótszabadságra. Támpontként abból lehet kiindulni, hogy a munkavállaló jogosult-e családi pótlékra. Példa szabadság számítására (aktuális időszakban hatályos szabályozás szerint): Az anya születési évi Minta Kft. -nél munkaviszonyban áll január 10-től, jelenleg is. Szül: augusztus 25-én és március 27-én, évet megelőzően nincs felhalmozott szabadsága, évben kiadott szabadság 5 munkanap, Az apa évben a gyermekek után járó pótszabadságot nem vette igénybe, nyilatkozat alapján az anya igényelte január 01-május 19. munkavégzés és szabadság, május 20-augusztus 04. keresőképtelen, augusztus január 19. szülési szabadság, január szeptember 14. gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett fizetés

13 nélküli szabadság, szeptember február 28. keresőképtelen, március 1-augusztus 15. szülési szabadság, augusztus december 31. gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság január 01-jén munkába áll. Szabadság jogszerző idő: munkavégzés, szabadság, keresőképtelenség, szülési szabadság időszaka, január január 19. közötti fizetés nélküli szabadság első éve és augusztus február 15. közötti fizetés nélküli szabadság első félévére. Szabadság: év: jogszerző idő: 366 nap, anya életkora: 30 év, szabadság jogosultsága: 22 munkanap alapszabadság és 2 munkanap gyermek után járó pótszabadság, összesen 24 munkanap, ebből kiadott 5 munkanap, ki nem adott felhalmozott szabadság 24-5=19 munkanap év: jogszerző idő: 365 nap, anya életkora: 31 év, szabadság jogosultsága: 23 munkanap alapszabadság és 2 munkanap gyermek után járó pótszabadság, összesen 25 munkanap év: anya életkora: 32. év, jogszerző idő: január 1-január nap, és szeptember 15- december nap, összes jogszerző idő: 128 nap, időarányos szabadság: ((23+2)/365)x128=8,76 kerekítve: 9 munkanap év: jogszerző idő: 365 nap, anya életkora: 33 év, szabadság jogosultsága: 24 munkanap alapszabadság és 4 munkanap gyermekek után járó pótszabadság, összesen 28 munkanap év: jogszerző idő: január 01-február nap, összes jogszerző idő: 46 nap. Anya életkora: 34 év. Időarányos szabadság: ((24+4)/366)x46=3,52 kerekítve 4 munkanap. Esedékesség évétől eltérő ( évi), akadályoztatás miatt ki nem adott szabadság összesen: =85 munkanap. Kiadás szeptember 01-től kezdődően számított 60 napon belül. A visszatérés évét megelőző évekről áthozott ún. felhalmozott szabadság kiadása 2013-tól változott, a munkáltató a visszatérést követő 60 napon belül köteles kiadni. A munkaviszonyban foglalkoztatott és augusztus december 31. között munkahelyere visszatérő szülő kérhette a fizetés nélküli szabadság első félévére járó rendes szabadság pénzben való megváltását, akkor is, ha az anya/apa a fizetés nélküli szabadság első évére volt szabadságra jogosult. A kifizetéshez a munkáltató beleegyezése volt szükséges és munkába visszatéréskor megállapodásba kellett foglalni. A szabadság pénzben való kifizetése a munkaviszony fennállása alatt Európai Uniós

14 irányelvbe ütközik, ezért a munkaviszonyban foglalkoztatottak részére ez a lehetőség megszűnt. A hatályon kívül helyezés a munkaviszony megszűnéséig ki nem adott szabadságot nem érinti, a munkaviszony megszűnésekor továbbra is kifizethető. Munkabér rendezése A munkáltató a szülési szabadság és a gyermek otthoni gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság megszűnését követően köteles ajánlatot tenni a munkavállaló részére a munkabér módosítására. Az emelés nem automatikus, az ajánlatot a munkavállalónak el kell fogadnia. A módosításnál azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó. Ha a távollét alatt nem valósult meg béremelés, a munkáltatónak nincs ajánlattételi kötelezettsége. Bérfejlesztés nélkül, illetőleg bérfejlesztéssel korrigált bér nem lehet kevesebb a minimálbérnél, illetőleg a garantált bérminimumnál. Előfordulhat, hogy a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága alatt a munkáltatónál bércsökkentést hajtottak végre és a visszatéréskor a csökkentésre irányuló ajánlattételt nem köteles elfogadni. Felmondási tilalom A felmondási tilalmak július 1-jétől két csoportra oszthatók. 1.) Az egyik csoportba az abszolút felmondási tilalmak tartoznak, a tilalomra okot adó esemény alatt a munkáltató felmondást jogszerűen nem közölhet. Fontos szempont a felmondás közlésének időpontja.

15 Az anya a munkáltató tudomására hozza a várandósságot én. A felmondási tilalomra okot adó esemény kezdőnapja: e. A csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának egyes lépései meghatározott időszakok betartásához kötött, egyik ilyen esemény, hogy a munkáltató a döntéséről a létszámcsökkentésben érintett munkavállalót a felmondás közlését megelőzően legalább 30 nappal korábban köteles tájékoztatni. Csoportos létszámcsökkentésnél a védelem alkalmazása szempontjából az az időpont az irányadó, amikor a munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az érintett munkavállalót tájékoztatja, vagyis a tilalomra okot adó eseménynek a tájékoztatás időpontjában kell fennállnia és felmondás a tilalomra okot adó esemény megszűnéséig nem közölhető. Példák: 1.) Az anya a munkáltató tudomására hozza a várandósságot én. A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésről szóló tájékoztatást én kézhez kapja. A felmondás tilalom megilleti az anyát, mert a tájékoztató közlésének időpontjában várandós volt és erről a tényről a munkáltatóját korábban tájékoztatta. A tájékoztatót a munkáltató jogszerűen közölte, a felmondást a védelemre okot adó időszak alatt jogszerűen nem közölhet. 2.) Az anya három évesnél fiatalabb gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadságon van. A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésről szóló tájékoztatást én kézhez kapja. A felmondás tilalom megilleti az anyát, mert a tájékoztató közlésének időpontjában gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadságon volt. A védelem a munkába visszatéréssel megszűnik. Az anya fizetés nélküli szabadsága megszűnését követően első munkanapon, december 11-től a szabadságát tölti. A munkáltató által postai úton továbbított felmondást december 13-án kézhez veszi. A felmondási idő december 14-én kezdődik. Abszolút felmondási tilalom a várandósság időszaka, ugyanakkor erre a körülményre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha a várandósság tényéről a felmondás közlését megelőzően a munkáltatót tájékoztatta. Abszolút felmondási tilalom illeti meg az emberi reprodukciós eljárásban részt vevő nőt az eljárás megkezdését követő hat hónapban. A felmondási tilalom a várandóssághoz hasonlóan a munkáltató tudomására hozott esetben valósul meg. A július 1-jét megelőzően megkezdett kezeléseknél a felmondási tilalom december 31-ig állt

16 fenn. Ugyancsak abszolút felmondási tilalom vonatkozik a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időszakára. Mindkét szülő által igénybe vett fizetés nélküli szabadság esetében a felmondási tilalom az anyát illeti meg. 2.) Másik csoport a relatív felmondási tilalmak közé tartozó események, amely alatt a felmondás közölhető, de a felmondási idő csak az esemény megszűnését követően kezdődik. Csoportos létszámcsökkentéskor szintén akkor alkalmazható a relatív felmondási tilalom, ha a tilalmak a tájékoztatás közlésekor fennállnak. Relatív felmondási tilalmak körébe tartozik a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy évig érvényes. Továbbá a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, és a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság. Példák: 1.) Az anya megszakítja fizetés nélküli szabadságát és munkába áll szeptember 3-án. 2 éves gyermeke megbetegszik és szeptember 20-október 09. között keresőképtelenné válik. A munkáltató felmondást közöl október 1-jén, a felmondási idő október 10-én, a keresőképessé válás napján indul. 2.) Az anya a gyermek 3. életévét követően június 1-jén munkába áll. Keresőképtelen augusztus 1-jétől. A munkáltató felmondást közöl augusztus 13-án. Az anya korai terhessége beigazolódott és várandósságát augusztus 27-én a munkáltató felé jelzi. Keresőképessé válik augusztus 29-től. A felmondási idő a várandósság ellenére augusztus 29-én kezdődik, mivel a munkáltatónak a várandósság tényéről a felmondás közlésének időpontjában nem volt tudomása. 3,) Az anya a gyermek otthoni gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot igényel augusztus 1-jétől. Az apa szintén a gyermek otthoni gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot igényel szeptember 10-től december 31-ig. Az apa részére a munkáltató felmondást közöl október 8-án, a felmondási idő október 9-én kezdődik. Mivel mindkét szülő igényelte a fizetés nélküli szabadságot, az felmondási tilalom az anya vonatkozásában érvényes, a védelem az apát nem illeti meg. 3.) A felmondás korlátozásának speciális esete vonatkozik az anya vagy a gyermekét

17 ha a gyermek hároméves koráig visszatér a munkába és szülési szabadságot (csak az anya) vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe. Ebben az esetben a munkaviszony a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a munkavégzés helyén -munkaszerződésben meghatározott, ennek hiányában munkahelynek az a helye, ahol munkáját szokás szerint végzi- nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. 1.) Az anya a munkáltatója felé a gyed folyósítás megszűnését írásban jelzi a fizetés nélküli szabadság megszakítását, ami a bejelentéstől számított harmincadik napon szűnik meg és a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségének köteles eleget tenni. A munkavállaló február 15-én munkába áll. A munkáltató február 14-én az összes munkavállalót írásban tájékoztatja, hogy a Magyarországon folytatott tevékenységét megszünteti és a munkavállalókat csoportos létszámcsökkentés keretében elbocsátja. A példában szereplő munkavállaló anyával a felmondást március 18-án közlik, mivel a teljes tevékenység beszüntetése miatt nincs felajánlható megfelelő munkakör. 2.) Az anya a fizetés nélküli szabadságát szeptember 1-jétől megszakítja. Az anya munkaszerződésében feltüntetett munkavégzési helye általánosan megfogalmazva a munkáltató székhelye (pontos cím nélkül). Az anya távolléte alatt a munkáltató székhelye -adott településen belül- megváltozott és átszervezés miatt a munkaköre megszűnt. A visszatéréskor a munkáltató a korábbi munkakör betöltéséhez szükséges feltéteknek (képesség, végzettség, gyakorlat) megfelelő betöltetlen munkakört ajánl fel, amit a munkavállaló visszautasít. A felajánlott munkakör elutasítása miatt a munkáltató szeptember 5-én felmondást közöl. Az valóban igaz, hogy a visszatérő anya nincs bebetonozva a gyermek harmadik életévéig, de a felmondáshoz megfelelő indok szükséges és ezt írásban kell közölni. Követelmény, hogy a felmondás indokának világosnak és okszerűnek kell lennie.

18 Munkába visszatérés A munkába visszatérés történhet a szülési szabadság, a fizetés nélküli szabadság letelte után, vagy a fizetés nélküli szabadság megszakításával. Az első két esetben az időszak letelte utáni naptól a munkavállalónak rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége, a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik. A fizetés nélküli szabadság hosszát a munkavállaló választhatja meg és az előzetesen kérvényezett időszakot megszakíthatja. A munkavállaló egyoldalú kezdeményezésére azonban a munkáltatónak fel kell készülnie, ezért a visszatérést megelőzően a munkavállaló a visszatérési szándékát köteles bejelenteni. A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetés közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg. A bejelentést írásban kell megtenni. Tehát a munkáltatónak legalább harminc nap áll rendelkezésére, hogy a munkavállaló visszatérésével kapcsolatos feladatokat megszervezze, és ahogy letelik a nyitva álló időszak, a munkáltató köteles a munkavállalót az eredeti szerződése szerint foglalkoztatni. Ettől eltérő foglalkoztatáshoz mindkét fél beleegyezése szükséges. Bármelyik fél kezdeményezheti a munkaszerződés átmeneti, vagy végleges módosítását, de az csak közös akarat érvényesülése esetében jöhet(ne) létre. Hosszú idő után a munkáltató működési körében bekövetkezhetnek olyan változások, amely miatt nem tud eleget tenni a foglalkoztatási kötelezettségének és ilyenkor állásidőre járó alapbért köteles fizetni.

19 Kötelező részmunkaidő A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról, a gyermek harmadik életévét megelőzően visszatérő munkavállaló ajánlatára a munkáltató köteles a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani a munkaszerződést. A heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkező munkavállaló a gyermek 2 éves kora után megszakítja a fizetés nélküli szabadságát és a gyermek 3. életévéig kéri a részmunkaidős foglalkoztatását. A munkáltató kötelező részmunkaidős foglalkoztatásának, az eredeti munkaidő felében, napi 4 órában tesz eleget.

az új Munka Törvénykönyvében

az új Munka Törvénykönyvében Nők az új Munka Törvénykönyvében JÓLÉT Közhasznú Alapítvány 2012.V.23. Dr. Horváth István ügyvéd, c. egyetemi docens PhD ELTE ÁJK Az egyenlő bánásmód 12. A munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE ORSZÁGOS IRODA 1068 Budapest, Városligeti fasor 10. * 1417 Budapest, Pf.: 11. Központi telefon: 322-8452, 322-8453, 322-8454, 322-8455, 322-8456 Elnök, alelnökök tel/fax: 322-2249

Részletesebben

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG szabályozás DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 EU- s irányelvek 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve DR SZALAI ERZSÉBET 3 MUNKASZERZŐDÉS Szerződést kötő felek..

Részletesebben

A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK A SZABADSÁGRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK Dr. Ember Alex Ügyvéd, munkaügyi szakjogász Habilitált egyetemi adjunktus, PhD Tanszékvezető helyettes, SZTE A SZABADSÁG FOGALMA, FAJTÁI A szabadság fogalma: A munkavállalót

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12

HÍRLEVÉL. Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2012 / 12 Tájékoztató az új Munka Törvénykönyvének 2013. január 1-jén hatályba lépő rendelkezéseiről 2013. január 1-jén az új Mt. eddig még életbe nem lépett további rendelkezései is hatályba lépnek. Idén még nem

Részletesebben

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. MUNKAJOGI ALAPOK A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek? A munkaszerződésnek vannak kötelező

Részletesebben

A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok

A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok Dr. Borsy János ügyvéd 2012 / 24 A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok Köztudottan július 1. napján életbe lépett az új Munka Törvénykönyve (Mt.), azonban annak bizonyos szakaszai csak

Részletesebben

MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR?

MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR? MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR? Az új Munka Törvénykönyve a munkaviszony megszüntetésének rendszerét némiképp átalakította. A munkaviszony megszüntetésére a jövőben az alábbi módokon kerülhet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. munkaszerződést kötő képviselői alkalmazott számára. (minta)

TÁJÉKOZTATÓ. munkaszerződést kötő képviselői alkalmazott számára. (minta) 8. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ munkaszerződést kötő képviselői alkalmazott számára (minta) A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 46. -ban meghatározott kötelezettségemnek megfelelően a következőkről

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor.

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés Amit a munkaszerződésnek tartalmaznia kell: Feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében

Részletesebben

Egészségbiztosítási szakorvosképzés Budapest Előadó: Dr. Bogdán Zsuzsanna

Egészségbiztosítási szakorvosképzés Budapest Előadó: Dr. Bogdán Zsuzsanna Egészségbiztosítási szakorvosképzés Budapest 2017. 04.12. Előadó: Dr. Bogdán Zsuzsanna 1 Ebtv. 43. Táppénz jogosultság Fennálló biztosítási jogviszony Orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség

Részletesebben

2013. július 14.napját követően kezdődő pénzbeli ellátásra való jogosultság esetén 1997.évi LXXXIII. törvény változásai. Farkasné Gondos Krisztina

2013. július 14.napját követően kezdődő pénzbeli ellátásra való jogosultság esetén 1997.évi LXXXIII. törvény változásai. Farkasné Gondos Krisztina 2013. július 14.napját követően kezdődő pénzbeli ellátásra való jogosultság esetén 1997.évi LXXXIII. törvény változásai Farkasné Gondos Krisztina 39/a (1) bekezdés változik Az egészségbiztosítási pénzellátás

Részletesebben

MUNKAJOG Dr. Alpár Erzsébet

MUNKAJOG Dr. Alpár Erzsébet MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet Munkajogviszony alanyai A munkaviszony alanyai: a munkáltató és a munkavállaló. Munkáltató az a jogképes személy, aki munkaszerződés alapján munkavállalót foglalkoztat.

Részletesebben

Gyermekgondozási támogatások GYES/GYET

Gyermekgondozási támogatások GYES/GYET Gyermekgondozási támogatások GYES/GYET GYES Ki jogosult gyermekgondozási segélyre? - a szülő, a nevelőszülő, a gyám, a 16. életévét betöltött kiskorú szülő (ha a saját háztartásban nevelt gyermekének gyámjával

Részletesebben

Miladies. Összeállította: Dr. Jakab Nóra

Miladies. Összeállította: Dr. Jakab Nóra Miladies Édesanyák a munkajogi szabályozásban Összeállította: Dr. Jakab Nóra 2013 0 Dolgozol és kiderült, hogy babát vársz? Édesanyaként újra vissza szeretnél újra munkába állni? Fontos, hogy tisztában

Részletesebben

Az első feltétel, hogy a szülő nőnek a szülést közvetlenül megelőző két éven belül legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel kell rendelkeznie.

Az első feltétel, hogy a szülő nőnek a szülést közvetlenül megelőző két éven belül legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel kell rendelkeznie. A terhességi-gyermekágyi segély jogosultsági feltételei A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadság idejére járó keresetpótló pénzbeli ellátás. megállapításánál az alábbi jogosultsági feltételek

Részletesebben

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése A munkaviszony megszűnése és megszüntetése (63-85. ) A munkaviszony megszűnése A törvény a munkaviszony megszűnése alatt azokat az eseteket szabályozza, amelyeknél a munkaviszony automatikusan, a felek

Részletesebben

A Munka Törvénykönyve változásai január 1-től

A Munka Törvénykönyve változásai január 1-től A Munka Törvénykönyve változásai 2018. január 1-től A Munka Törvénykönyve változásai 2018. január 1-től 1. 2. egyrészt az európai uniós joggal és a nemzetközi (ILO) egyezményekkel való összhang megteremtése

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Általános magatartási követelmények Az adott helyzetben általában elvárható magatartás ÚJ! Jóhiszeműség és tisztesség

Részletesebben

Munka Törvénykönyve. szabályainak változása. 2012. január 1.

Munka Törvénykönyve. szabályainak változása. 2012. január 1. Munka Törvénykönyve szabályainak változása 2012. január 1. Fontosabb változások Kollektív szerződéssel kapcsolatos bejelentési kötelezettség Korlátozottan cselekvőképes munkavállaló foglalkoztatása Cselekvőképtelen

Részletesebben

AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ

AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ AZ ÚJ. MT. ÉS A MUNKAIDŐ, PIHENŐIDŐ Szociális menedzser képzés ALAPFOGALMAK I. 86. (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Álláskeresési Tanácsadó Füzet Álláskeresők részére

Álláskeresési Tanácsadó Füzet Álláskeresők részére Álláskeresési Tanácsadó Füzet Álláskeresők részére Az összeállított anyag a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat által elnyert TÁMOP-2.4.5-12/4-2012-0008 kódszámú Összefogás Kőbánya családjaiért

Részletesebben

A munkaviszony létrejötte és megszűnése

A munkaviszony létrejötte és megszűnése A munkaviszony létrejötte és megszűnése a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

Jogcím Feltételek Jogosultság Mit vált ki? Ft értéke? Pályakezdő fiatal a huszonötödik életévét - felsőfokú végzettségű

Jogcím Feltételek Jogosultság Mit vált ki? Ft értéke? Pályakezdő fiatal a huszonötödik életévét - felsőfokú végzettségű Jogcím Feltételek Jogosultság Mit vált ki? Ft értéke? Pályakezdő fiatal foglalkoztatása Pályakezdő fiatal a huszonötödik életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a harmincadik életévét - be nem

Részletesebben

Az Mt a alapján a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg.

Az Mt a alapján a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg. Betegszabadság 2011: betegszabadság számítása és táppénz mértéke 2011-ben - Nettó BÉRKALKULÁTO Betegszabadság 2011: betegszabadság számítása és táppénz mértéke 2011-ben, betegszabadság kalkulátor. A betegszabadság

Részletesebben

MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE

MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE A munkaviszony megszüntetésére az alábbi módokon kerülhet sor: Közös megegyezés A munkáltató és a munkavállaló a munkaviszonyt közös megegyezéssel bármikor megszüntetheti. A

Részletesebben

Rendes szabadság. Alapszabadság

Rendes szabadság. Alapszabadság Szabadság kalkulátor 2011: Önnek mennyi szabadság jár 2011-ben? Éves szabadság 2011-ben a Munka Törvénykönyve alapján. A 2011-es nyári főszezon előtt osztjuk-szorozzuk a szabadságunkat. A Munka Törvénykönyve

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds TARTALOM I. A kárfelelősség szabályai Munkáltatói kárfelelősség Munkavállalói kárfelelőség II. Atipikus munkaviszonyok

Részletesebben

Melléklet. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései

Melléklet. A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései Melléklet A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény munka- és pihenőidőre, valamint bérpótlékra vonatkozó rendelkezései XI. fejezet A munka- és pihenőidő 46. Fogalmak 86. (1) Munkaidő: a munkavégzésre

Részletesebben

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4.1 1 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése Az egyik legradikálisabb munkajogi változás a munkaviszony megszűnését, illetve megszüntetését érinti. Az

Részletesebben

Tájékoztató (Munkaszerződés melléklet) Munkáltató (Mt. 33. ) Munkavállaló (Mt. 34. ) Munkavállaló:

Tájékoztató (Munkaszerződés melléklet) Munkáltató (Mt. 33. ) Munkavállaló (Mt. 34. ) Munkavállaló: Tájékztató (Munkaszerződés melléklet) A munkaszerződéssel létrehztt munkaviszny alanyai: Neve, elnevezése: Cégjegyzék száma: Adószáma: Székhelye: Képviselője: Neve: Születési neve: Születési helye, ideje:

Részletesebben

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt.

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. 1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. hatálya kiterjed Területi hatály: E törvény rendelkezéseit a nemzetközi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

Gyermekápolási táppénzre vonatkozó évközi módosítások

Gyermekápolási táppénzre vonatkozó évközi módosítások Gyermekápolási táppénzre vonatkozó évközi módosítások Forrás: Önadózó 2016/7-8 Példákon keresztül mutatjuk be a változásokat. Az egyes egészségügyet érintő törvények módosításáról szóló 2016. évi XXXIV.

Részletesebben

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Cím: Fővárosi Önkormányzat Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Adószám: 15492526-1-42 Törzsszám: 492 522 BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Hatályos: 2017. január 01-től

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

2013/28. SZÁM TARTALOM

2013/28. SZÁM TARTALOM 2013/28. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 35/2013. (VIII. 29. MÁV-START Ért. 28.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt.-nél foglalkoztatott munkavállalók szabadságának kiadásáról és elszámolásáról...

Részletesebben

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Munkajogi ismeretek 2014. 1 A munkajogi szabályok rendszere Alaptörvény Törvények 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 1992. évi XXXIII.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Előszó 1. Határozott idejű munkaviszony megszüntetése 2. Határozott idejű munkaviszony munkáltató általi megszüntetése

TARTALOMJEGYZÉK Előszó 1. Határozott idejű munkaviszony megszüntetése 2. Határozott idejű munkaviszony munkáltató általi megszüntetése TARTALOMJEGYZÉK Előszó...5 1. Határozott idejű munkaviszony megszüntetése...7 1.1 A határozott idejű szerződés megszűnésének, megszűntetésének időpontja...9 1.2 Jognyilatkozat közlése...10 1.3 Távolléti

Részletesebben

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról:

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Bérpótló juttatás: A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személyek részére megállapított rendelkezésre

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv Esélyegyenlőségi terv 2013.07.18-tól visszavonásig érvényes (Jelen esélyegyenlőségi terv egységes szerkezetbe foglalt belső dokumentum, összhangban a KMOP-1.5.2-2008-0020 azonosítószámú pályázati projekt

Részletesebben

Gyermekes munkavállalókra vonatkozó szabályok, családbarát munkahely a munkavállalói szempontból. Mellékletek

Gyermekes munkavállalókra vonatkozó szabályok, családbarát munkahely a munkavállalói szempontból. Mellékletek Gyermekes munkavállalókra vonatkozó szabályok, családbarát munkahely a munkavállalói szempontból Mellékletek Kivonat a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényből 4. Általános magatartási követelmények

Részletesebben

2015. július 01. napjától jogszabályváltozások történtek. az 1997. évi LXXXIII. törvényben. (Magyar Közlöny 2015. évi 84. száma)

2015. július 01. napjától jogszabályváltozások történtek. az 1997. évi LXXXIII. törvényben. (Magyar Közlöny 2015. évi 84. száma) 2015. július 01. napjától jogszabályváltozások történtek az 1997. évi LXXXIII. törvényben (Magyar Közlöny 2015. évi 84. száma) A következő változások érintik a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási

Részletesebben

Az apákat megillető pótszabadság

Az apákat megillető pótszabadság Az apákat megillető pótszabadság Szerző: Dr. Palotay Pálma A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 115 126. -ai rendelkeznek a munkavállalók részére járó szabadság intézményéről

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 13. hét

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 13. hét Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 13. hét Az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások általános feltételei Emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásként testen kívüli megtermékenyítés

Részletesebben

a Munka Törvénykönyve 2012 évi módosításaiból

a Munka Törvénykönyve 2012 évi módosításaiból a Munka Törvénykönyve 2012 évi módosításaiból Általános rendelkezések Hatály: Az új törvény 2012.07.01-től lép hatályba. 2012 április-májusban külön törvény várható az átmeneti rendelkezések és egyéb törvénymódosítások

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG MUNKAÜGYI SZABÁLYZAT

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG MUNKAÜGYI SZABÁLYZAT MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG MUNKAÜGYI SZABÁLYZAT Hatályos: 2013. április 15. BEVEZETÉS A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban Mt.) a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait

Részletesebben

Dr. Papp Anett, munkaügyi szakjogász. Munkajog: kérdések-válaszok 1. Kérdés

Dr. Papp Anett, munkaügyi szakjogász. Munkajog: kérdések-válaszok 1. Kérdés Dr. Papp Anett, munkaügyi szakjogász Munkajog: kérdések-válaszok 1 Jelenleg beosztott óvónőként dolgozom, de hamarosan óvodavezetői feladataim lesznek. Egy két csoportos óvodában dolgozunk hárman, (a kolléganőnek

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

A csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok az Mt. szerint

A csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok az Mt. szerint A csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok az Mt. szerint Csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató a döntést megelőző féléves, átlagos statisztikai létszáma szerint - 20-nál több

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1 2015/2. számú TÁJÉKOZTATÓ A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KIFIZETŐHELYEK RÉSZÉRE a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozás díj napi alapjának megállapítását érintő 2015.

Részletesebben

V. Fejezet AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI. Általános rendelkezések

V. Fejezet AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI. Általános rendelkezések V. Fejezet AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI Általános rendelkezések 39. (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi

Részletesebben

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Minimálbér kifizetés, kiküldetés, behívásos munkavégzés szabályosan A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya)

Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya) Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya) Előadó: Dr. Bicskei Ildikó A munkaviszony megszűnése I. A munkaviszony megszűnik:

Részletesebben

A munka- és pihenőidő szabályai

A munka- és pihenőidő szabályai 2012. évi I. törvény (Mt.) XI. Fejezet A munka- és pihenőidő szabályai Előadó: Dr. Végh Lajos Fogalmak 86. Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdettől befejezéséig tart valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon Munkaerőpiaci i rendszer Magyarországon Támogatás Feltételek Célcsoport formája mértéke % időtartama (hó) továbbfoglalkoztatá si kötelezettség nettó létsz. növelési kötelezettség felmond tilalom mindenkire

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

A családi élet és a munka összeegyeztethetősége. Budapest, 2012. szeptember 25. Dr. Czuglerné dr. Ivány Judit

A családi élet és a munka összeegyeztethetősége. Budapest, 2012. szeptember 25. Dr. Czuglerné dr. Ivány Judit A családi élet és a munka összeegyeztethetősége Budapest, 2012. szeptember 25. Dr. Czuglerné dr. Ivány Judit Fogalom Cél: családi élet és a munkavégzés összeegyeztethetősége Lényege: - Az egyén munkája

Részletesebben

A MUNKA ÚJ VILÁGA. Milyen szabályokat hoz az új Munka Törvénykönyve? részletek kézirat, csak belső használatra! Új Média Kft.

A MUNKA ÚJ VILÁGA. Milyen szabályokat hoz az új Munka Törvénykönyve? részletek kézirat, csak belső használatra! Új Média Kft. A MUNKA ÚJ VILÁGA Milyen szabályokat hoz az új Munka Törvénykönyve? részletek kézirat, csak belső használatra! Új Média Kft. Nagy Csaba 2012 Szabadság, fizetés nélküli szabadság A kiadható szabadság mértéke

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

Foglalkoztatási támogatások 2011-ben Jáger László

Foglalkoztatási támogatások 2011-ben Jáger László Foglalkoztatási támogatások 2011-ben Jáger László kirendeltségvezető Támogatások Foglalkoztatás bővítését elősegítő bértámogatás Pályakezdők munkatapasztalat szerzés támogatása Mobilitási támogatás MKKv

Részletesebben

MUNKAJOG. 11. évfolyam

MUNKAJOG. 11. évfolyam MUNKAJOG 11. évfolyam A munkajogi szabályozás eszközei 1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény Munkarendről szóló rendeletek munkaszüneti

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 10980/2018. Javaslat a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

A munkaidő és a pihenőidő az új munka törvénykönyve szerint július 1-jétől

A munkaidő és a pihenőidő az új munka törvénykönyve szerint július 1-jétől A munkaidő és a pihenőidő az új munka törvénykönyve szerint 2012. július 1-jétől Molnárné dr. Nagy Ágnes A törvény minden esetben a munkavállaló érdekeit tartja szem előtt. Ám ezek az esetek olykor nem

Részletesebben

A MUNKAHELYI NEMEN ALAPULÓ KÜLÖNBSÉGTÉTEL FELSZÁMOLÁSÁNAK ELŐFELTÉTELE A NEMEN ALAPULÓ RÉSZREHA JLÁS FELSZÁMOLÁSA A SZÜLŐI SZEREPEK TEKINTETÉBEN

A MUNKAHELYI NEMEN ALAPULÓ KÜLÖNBSÉGTÉTEL FELSZÁMOLÁSÁNAK ELŐFELTÉTELE A NEMEN ALAPULÓ RÉSZREHA JLÁS FELSZÁMOLÁSA A SZÜLŐI SZEREPEK TEKINTETÉBEN A HIVATÁS ÉS A CSALÁDI ÉLET ÖSSZEEGYEZTETÉSE Várandós munkavállalók védelme; szülési szabadság; szülő i szabadság Kollonay-Lehoczky Csilla JÓ MUNKAVÁLLALÓ kontra JÓ GONDOZÓ még meddig? A MUNKAHELYI NEMEN

Részletesebben

Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal Cafetéria Szabályzata

Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal Cafetéria Szabályzata Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal Cafetéria Szabályzata 1. A közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011.évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 151. (3) bekezdése alapján

Részletesebben

Nyugellátások és nyugdíjszerű ellátások

Nyugellátások és nyugdíjszerű ellátások illetve 80 %-os vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett és nyugellátást, baleseti nyugellátást részére nem állapítottak meg (R. 1. 1. bekezdés). A 25. életév betöltése után is igényelhető,

Részletesebben

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL HÍRLEVÉL 2018. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL Hatályos: 2019.01.01-től (de lásd az átmeneti rendelkezések is.) A módosítások a módosító törvény sorrendjében

Részletesebben

Gödöllői Tankerület. Szabados Lajosné. Szakmai nap, 2014. március 18., Gödöllő. - Szabadság -

Gödöllői Tankerület. Szabados Lajosné. Szakmai nap, 2014. március 18., Gödöllő. - Szabadság - Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület Gödöllői Tankerület Szabados Lajosné Szakmai nap, 2014. március 18., Gödöllő - Szabadság - Irányadó jogszabályok A 2012. évi I. törvény a munka

Részletesebben

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Készítette: Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Igazgató helyettes Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó Dedákné Németh

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek utáni fizetendő adó megállapításánál a számított adót (27%) e törvény külön rendelkezése

Részletesebben

GYAKORLATI KISOKOS a gyed extrához

GYAKORLATI KISOKOS a gyed extrához GYAKORLATI KISOKOS a gyed extrához A gyed extra a gyermekgondozási díjra (továbbiakban: gyed) vonatkozóan 4 fő rendelkezést tartalmaz. Ebben a tájékoztatóban ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogy minden

Részletesebben

Hogyan készüljünk a munkába visszatérésre gyermekvállalás után?

Hogyan készüljünk a munkába visszatérésre gyermekvállalás után? Hogyan készüljünk a munkába visszatérésre gyermekvállalás után? A dél-békési fiatalok családi életre nevelése és komplex, családbarát szolgáltatások kialakítása a Dél-Békési termelő családok munkaerő-piaci

Részletesebben

A közalkalmazottak szabadságának és a szabadság kiadásának szabályai a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban

A közalkalmazottak szabadságának és a szabadság kiadásának szabályai a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban A közalkalmazottak szabadságának és a szabadság kiadásának szabályai a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban A szabadság A közalkalmazottnak a munkában töltött idő alapján minden

Részletesebben

T/12490/27. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvényjavaslat zárószavazásához

T/12490/27. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/12490/27. számú EGYSÉGES JAVASLAT a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Családpolitikai Szótár

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Családpolitikai Szótár Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Családpolitikai Szótár 2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság Központi Ügyfélszolgálati

Részletesebben

Gyermekápolási táppénz (GYÁP)

Gyermekápolási táppénz (GYÁP) 2014/02/R Gyermekápolási táppénz (GYÁP) A gyermekápolási táppénz a 12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátás. Ebben az esetben a szülő nem a saját betegsége okán válik

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Rövid áttekintés a munkaidő és a munka díjazásának szabályairól 2012. szeptember 12. Dr. Király Éva Mária Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds A MUNKA- ÉS PIHENŐIDŐ Fogalom:

Részletesebben

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés Bérügyintéző részszakképesítés

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés Bérügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/5-45/2019 Érvényességi idő: 2019. február 6. 09:00 óra Minősítő neve: Mészáros László eosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és 1 fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. november XIV. évfolyam 11. szám. 1 A hónap témája. 2 Így döntött a Kúria

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. november XIV. évfolyam 11. szám. 1 A hónap témája. 2 Így döntött a Kúria E-Munkajog Szakmai folyóirat 2013. november XIV. évfolyam 11. szám In-house szeminárium! Szeretne közvetlenül munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról a munkajog elismert szakértőitől?

Részletesebben

Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak

Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE: KI LEHET MUNKAVÁLLALÓ? A munkavállalóvá válásnak általános és speciális feltételei vannak. Általános feltétel: 16. életév betöltése.

Részletesebben

- 20 munkanap alapszabadság - Életkor alapján járó is pótszabadság lesz - Gyermek után járó mindkét szülnek - Fogyatékos gyermek után + 2 nap

- 20 munkanap alapszabadság - Életkor alapján járó is pótszabadság lesz - Gyermek után járó mindkét szülnek - Fogyatékos gyermek után + 2 nap Újdonságok a munkajogban 2013. január 1-jétl Rendes szabadság mértéke - 20 munkanap alapszabadság - Életkor alapján járó is pótszabadság lesz - Gyermek után járó mindkét szülnek - Fogyatékos gyermek után

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.)

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.) MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött a... (cím:..., székhely:., cégjegyzékszám:, adószám:..) mint munkáltató és... (cím:..., szül. hely és idő:., anyja neve:., adóazonosító jele: tb. azonosító jele:..) mint

Részletesebben

Jövedelmeket terhelő közterhek és pénzbeli ellátások évközi változásai

Jövedelmeket terhelő közterhek és pénzbeli ellátások évközi változásai Jövedelmeket terhelő közterhek és pénzbeli ellátások 2009. évközi változásai 1. Személyi jövedelemadó 2. Társadalombiztosítási járulék 3. Munkaadói és vállalkozói járulék 4. START kártyás foglalkoztatás

Részletesebben

Az Áttv. Kjt. Kttv. Mt. összehasonlítása. Dr. Tánczos Rita

Az Áttv. Kjt. Kttv. Mt. összehasonlítása. Dr. Tánczos Rita Az Áttv. Kjt. Kttv. Mt. összehasonlítása Dr. Tánczos Rita Kinevezési feltétel állampolgárság Áttv Kttv.: magyar állampolgárság Kjt.: Magyar állampolgárság, vagy külön jogszabály szerint a szabad mozgás

Részletesebben

Munka törvénykönyve II.

Munka törvénykönyve II. Munka törvénykönyve II. 2012. évi 8. szám 2012. június 25. Tartalom i védelem A törvény szabadságra vonatkozó részei csak 2013. január 1-én lépnek hatályba. A rendes szabadság az új törvény szerint is

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme után fizetendő nyugdíjjárulékával szemben érvényesítheti a

Részletesebben

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd 2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd Tematika A munkaviszony létesítése A munkaviszony megszüntetése Alapvető munkaidő-szabályok A munka díjazása, bérpótlékok Jogforrások 1992. évi XXII. törvény

Részletesebben

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet!

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2013/1 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Szeretettel köszöntjük Önöket a 2013-as év első Hírlevelével! 2012. július 01 december 31. közötti időszakban furcsa kettősség, párhuzam jellemezte a Munka

Részletesebben

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás 2012.07.01-től A munkaviszony létesítése Munkaviszony kizárólag munkaszerződéssel jöhet létre munkaviszony kezdetének megjelölésével A munkaszerződés - a

Részletesebben

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén 1. Kell külön értesíteni a munkavállalót a KSZ megszűnéséről? Ok: A KSZ határozott időre került megkötésre, december 31-én automatikusan lejár.

Részletesebben

Munkavédelmi képviselők képzése. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény munkavédelmi képviselőket érintő legfontosabb szabályai

Munkavédelmi képviselők képzése. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény munkavédelmi képviselőket érintő legfontosabb szabályai Munkavédelmi képviselők képzése A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény munkavédelmi képviselőket érintő legfontosabb szabályai Dr. Bérdi András - 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről

Részletesebben