E-kereskedelem UX: 9 javaslat, amivel javíthatod webshopod felhasználói élményét

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E-kereskedelem UX: 9 javaslat, amivel javíthatod webshopod felhasználói élményét"

Átírás

1 E-kereskedelem UX: 9 javaslat, amivel javíthatod webshopod felhasználói élményét» INGYENES 22 oldalas e-book» Gyakorlati tanácsok tömören» Kezdőknek is érthető» Hasznos javaslatok bármely e-kereskedelmi oldalhoz e-book

2 1 Online kereskedelem: növekvő piac, erősödő verseny Ma tele van az internet webshopokkal és hatalmas a verseny a vásárlókért. Magyarországon bizonyos termékkategóriákban - pl. IT, fotó, irodatechnika, telekommunikáció - már 20%-ot is elér az online vásárlások aránya, és ez a szám évről-évre dinamikusan növekszik. Itthon is egyre többen vásárolnak rendszeresen az interneten: között 25 %-ról 28%-ra emelkedett a havonta online vásárlók aránya. A magyar számok még elmaradnak pl. a csehekétől, ahol az elektronikai cikkek körében az online értékesítés aránya megközelíti a 39%-ot, így várhatóan látványos növekedés előtt állunk még itthon is. (Adatok forrása: GfK, február) Egy ilyen gyorsan növekvő piacon a verseny is folyamatosan erősödik, a felhasználók pedig egyre több alternatíva közül választhatnak. Ebben a piaci környezetben egyre fontosabbá válik, hogy a webshopok az árakon kívül mással is megkülönbeztéssék magukat. Míg az aktív marketingkommunikáció növelheti a látogatók számát és a márkaismertséget, addig a felhasználói élmény optimalizásála sokkal kissebb befektetéssel ér el nagyon fontos hatást: élménnyé teszi a vásárlást, így javítja a konverziós arányokat és a visszatérő vásárlók számát.

3 2 Amivel megkülönböztetheted webshopod: a vásárlási élmény Online térben az árak könnyedén összehasonlíthatóak - különösen az aggregátor oldalaknak köszönhetően -, így csak ezzel nehéz megkülönböztetnie magát egy webshopnak. Az árverseny csökkenti a profitot, így egy logikus határon túl nem folytatható. A legnagyobb webshopok erősen támaszkodnak a hirdetésekre, hogy növeljék a látogatóik számát, de az igazán komoly kampányokat csak a nagy büdzséből gazdálkodók engedhetik meg maguknak. Van azonban még egy pillére egy webshop sikerének, ami sokkal kisebb befektetéssel is fejleszthető: a vásárlási élmény az online térben is ugyanolyan létező dolog, mint a fizikai boltokban. Van, ahol szeretünk vásárolni, mert könnyen megtaláljuk, amit keresünk, mert gyorsan működik a kasszarendszer, mert úgy érezzük figyelnek ránk, tetszik a környezet és nem érnek frusztrációk. Ugyanezek a szempontok egy webshop esetében is léteznek: ezeket összefoglalóan felhasználói élménynek (User Experience, UX) nevezzük. A felhasználói élmény meghatározó lehet abban, hogy végül hol is vásárol valaki, és hova tér vissza szívesen. A jó felhasználói élmény bizalmat ébreszt a látogatóban, emellett biztosítja, hogy semmi ne akadályozza a sikeres vásárlást. Gondold végig, te melyik webshopban szeretsz vásárolni! Választásodban valószínűleg nagy szerepe van a jó felhasználói élménynek.

4 3 A jó felhasználói élmény nem a véletlen műve, hanem a gondos tervezésé Mikor egy webshopot fejlesztesz, számos különféle szempontot kell szem előtt tartanod: a technikai háttér, a design, a sales célok mind-mind folyamatos figyelmet igényelnek. A felhasználói élményt az teszi trükkössé, hogy akkor is kialakul, ha nem foglalkozol vele külön szempontként - csak éppen ekkor a véletlenre van bízva. Az, hogy milyen élmények is érnek egy látogatót a weboldaladon, tervezhető és optimalizálható, sőt a mérésére is vannak módszerek. Mára a User Experience Designer sok fejlesztőcsapat fontos tagja, akinek az a feladata, hogy a felhasználói igényeket a fejlesztés fókuszában tartsa. A UX-es tapasztalata és elméleti tudása mellett - pszichológiában, webdesignban, ember-gép interakcióban, a user experience már egyre növekvő szakirodalmában - a felhasználókkal végzett tesztelésekre (user research) támaszkodik.

5 4 A felhasználói élmény legfontosabb eleme: Usability A felhasználói élmény komplex fogalom, hiszen minden olyan élményt, tapasztalást magába foglal, amely a felhasználót éri, miközben egy terméket használ. Hogy pontosan milyen elemekből épül fel, arra többféle felosztás létezik, de az egyik legfontosabb eleme a usability, avagy használhatóság. Ha került már a kezedbe olyan, egyszerű rendeltetésű tárgy, amelynél csak nagy nehezen jöttél rá, hogyan is működhet, akkor máris el tudod képzelni, mit jelent a rossz usability. Usability: valaminek a kezeléséhez, illetve kezelésének megtanulásához szükséges erőfeszítés mértéke. A fenti definíció szerint egy webshop annál jobban használható, minél kevesebb energiát igényel egy felhasználó részéről a megtanulása és a kezelése. Minél kevesebbet kell gondolkodnia és fölöslegesen kattintgatnia, ahhoz, hogy elérje céljait, annál használhatóbb a felület. Gondolj arra, mikor legutóbb percekig kerestél egy fontos információt egy weboldalon, menükben bolyongva - frusztráló volt, igaz? A következő oldalakon elsősorban olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyeket felhasználva sokat javíthatsz a webshopod használhatóságán, hogy látogatóidat csak pozitív élmények érjék vásárlás közben. A javaslatok jórésze nem igényel költséges fejlesztést, csupán alapos átgondolást és munkát a részedről. Ne felejtsd, a jó felhasználói élmény alaptétele egyszerű: ismerd meg felhasználóid igényeit és valóban azokra adj megoldásokat!

6 5 A felhasználók megismerése A következő javaslatok gyakran feltételezik, hogy tudod, mire is vágynak a felhasználóid, milyen információk fontosak számukra. A webshopod nyújtotta felhasználói élmény javításához ez az egyik legfontosabb feladatod: megismerni a felhasználóidat. Ha webshopod már üzemel, akkor sok UX szempontjából releváns adatot tudsz meglévő analitikai rendszereidből is kinyerni. Ha elmerülsz kicsit pl. a Google Analytics számsoraiban, sok alapvető kérdésre egyből választ kaphatsz: melyik kategóriákat keresik leginkább látogatóid, milyen információk után kutatnak stb. Ha még csak most készülsz elindítani a webshopodat, illetve nem ennyire számszerűsíthető kérdésekre keresel választ, akkor felhasználókkal végzett kutatások (user research) és usability tesztelések segítenek megtalálni a válaszokat. Professzionális eredményért és szakértő segítségért fordulhatsz ezzel foglalkozó céghez (mint amilyen a Testbirds is), de magad is végezhetsz egyszerűbb felméréseket, teszteléseket felhasználóid körében. Még a legegyszerűbb felhasználói tesztelés (pl. mikor egyszerűen megfigyeled, hogyan használja oldaladat valaki a célcsoportodból) is sokkal hasznosabb, mint, ha teljesen kimarad ez a lépés. Már az is sokat segít, ha az oldaladat nem ismerőket megkérsz, hogy próbálják ki azt, majd beszélgetsz velük élményeikről. Ne feledd: te soha nem fogod már átlagfelhasználóként látni a saját webshopodat, ráadásul sokszor a célcsoportodba sem esel bele. A profi UXeseknek is az a fő fegyvere, hogy bevonják a felhasználókat a fejlesztésbe - hiszen a a termék a felhasználók igényeit hivatott kielégíteni.

7 6 Javaslatok, amikkel javíthatod webshopod felhasználói élményét»

8 7 1. A felhasználó rémálma: ha valamit ki kell tölteni Mindenki utál adatokat bevinni. Azok a pillanatok, amikor a felhasználónak információt kell begépelnie egy weboldalon a leggyakoribb lemorzsolódási pontok között vannak. Ilyenkor energiabefektetést várunk a látogatótól, és könnyen dönthet úgy, hogy ehhez neki bizony nincs kedve. Minden olyan helyzet, amikor adatbevitelt várunk el, kiemelt figyelmet érdemel a tervezés során. Annak a valószínűsége, hogy egy felhasználó lemorzsolódik egy kitöltendő űrlapnál annál kisebb... minél magasabb a motivációs szintje, amikor be kell vinnie az adatokat. Mi növelheti meg egy látogató motivációs szintjét? A várható előnyök (mit kap jutalmul, ha pl. regisztrál), valamint a már korábban befektetett energia elvesztegetésétől való félelem (ha már összerakta a kosarát, vagy kedvenceket gyűjtött össze, nem akarja elveszteni azokat). Soha ne várjuk egy felhasználótól, hogy ködös igéretekért cserébe adjon meg adatokat: világosan tudnia kell, mit nyerhet vagy veszíthet. minél kevesebb energiát kell befektetnie. Gondolj itt leütött karakterekre, kitöltendő mezőkre, sőt általában a gondolkodásra. Nem akarod dolgoztatni a felhasználót: a te érdeked, hogy minél kellemesebb, folyamatosabb élményként élje meg a vásárlást. A következő oldalon adunk pár tippet, hogyan csökkentheted a felhasználóra eső feladatokat az adatbevitel kapcsán.

9 8» Így tedd minél könnyebbé az adatbevitelt!» Felhasználói név helyett kérj címet! Minek találna ki és adna meg felhasználói nevet, mikor az címén biztosan nem kell gondolkodnia? Így máris egy kitöltendő mezőt spóroltál a felhasználónak. Ráadásul az címét biztos nem felejti majd el. A belépéskor ne felejtsd majd ej jelezni, hogy az címét kell beírnia, ne számíts rá, hogy hetek múlva is emlékszik, mivel regisztrált. A személyes hangvételt ettől még nem veszted el: szólítsd keresztnevén a felhasználót.» Gépelj a felhasználó helyett! Csökkentsd a szükséges gépelést prediktív szövegbevitellel és legördülő listákkal. Ez különösen a címek megadásánál hasznos, ráadásul így azon sem kell majd gondolkodnia a felhasználónak, mi a helyes formátum, és te is tisztább adatbázist kapsz. Ha kiválasztotta az országot, pár betű leütése után már javaslatokat tehetsz a településre, majd megjelenítheted a választható irányítószámokat, ezután újabb pár betű elegendő az utca megtalálásához. Dátumokhoz biztosíts naptárat!» Fogd vissza a kíváncsiságod! Mindig csak annyit kérdezz, amennyire tényleg szükséged van! Vonzó lehet rengeteg különféle információt bekérni egy felhasználótól, hiszen egy gazdag adatbázisra remek marketing kampányok építhetők, de ha emiatt páran visszafordulnak, már nem biztos, hogy megéri. Kutatások szerint egy űrlap hosszának növekedésével folyamatosan csökken az azt kitöltők aránya. Mindig mérlegeld gondosan, mire is van tényleg szükséged. A/B teszteléssel kikísérletezheted az ideális kérdés számot.» Kérdezz nagyon világosan! Mindig úgy fogalmazd meg a kérdéseket vagy a kitöltendő mezők elnevezéseit, hogy azok teljesen világosak legyen a felhasználónak. Ne félj teljesen hétköznapi nyelvezetet használni! Tartózkodj a szakkifejezésektől, adj jól érthető példákat! Mindig tedd teljesen világossá, milyen formátumban várod a választ egy kérdésre (telefonszám, dátum esetében stb.)! Itt válaszokat vársz a felhasználótól, pont úgy, mint egy beszélgetésben: szólj jól érthetően, emberien a felhasználóhoz!

10 9» Bejelentkezés Facebook vagy Google felhasználói fiókkal Szinte teljesen meg is spórolhatod a felhasználó számára a regisztráció fáradalmait, ha lehetőséget biztosítasz rá, hogy azt Facebook vagy Google felhasználói fiókjával tegye meg. Sokkal valószínűbb, hogy erre akkor is rá tudod venni, ha még nem akar vásárolni, mint egy teljesen új regisztrációra. A felhasználónak ez a megoldás gyorsabb, kevesebb gondolkodással és gépeléssel jár, ráadásul biztosan nem felejti majd el a bejelentkezéshez szükséges adatait. Ma számos alkalmazás és weboldal kínálja fel ezt a belépési módot, így sok felhasználó már el is várja, hogy biztosítsd rá a lehetőséget. Nem csak a felhasználónak jó ez a megoldás: a Facebook ilyenkor számos olyan adatot tesz elérhetővé számodra a felhasználóról, amelyet a profil tulajdonosa publikusra állított. Így egyből számos adatból dolgozhatsz majd, hogy célzottabb ajánlatokkal és kampányokkal kereshesd meg, illetve fogadhasd a webshopodban. Vigyázz rá, hogy nem mindenki preferálja, hogy összekapcsolja webshopodat egy közösségi hálózatban lévő profiljával, így azért mindig hagyd meg a lehetőséget a hagyományos regisztrációra is.» A trükkös jelszavak, amiket mindenki elfelejt Az adatbiztonság fontos szempont, de vigyázni kell, hogy ne menjen a felhasználói élmény rovására. Ha arra kényszeríted a felhasználót, hogy olyan jelszót adjon meg, ami megfelel bizonyos szabályoknak (karakterszám, nagy- és kisbetűk keverése, számok és betűk keverése) akkor számíts rá, hogy sokuk pár hét alatt elfelejti majd azt, mivel a megszokott jelszavai jellemzően nem tesznek eleget ezeknek a kívánalmaknak. Ezzel azt kockáztatod, hogy nem jelentkezik be többet az oldaladra - korántsem biztos, hogy lesz kedve végig menni a jelszó-emlékeztető folyamaton. Gondold át, hogy biztosan ez e a legfontosabb lépés az adatbiztonság megteremtéséhez egy webshop esetében?

11 10 2. A jó webshop kiszámítható és érthető Az online vásárlás nehezen tudja a kontrollnak azt az erős érzetet megteremteni, amit akkor kap egy ügyfél, ha fizikailag besétál egy boltba, kézbeveszi a terméket, majd a kasszához sétálva kifizeti. Míg a fizikai világban a folyamat minden pontján kezében érzi az irányítást a vásárló, ezt nehezebb feladat egy webshopban biztosítan. Épp ezért törekedni kell arra, hogy minimalizáljunk minden olyan hatást, ami bizonytalanságot kelthet a felhasználóban. A lényeg, hogy a felhasználó végig úgy érezze: kontroll alat tartja a folyamatot. Minden legyen nagyon kiszámítható és következetes. A meglepetéseket hagyjuk meg a nagy leárazásokra.» Mindig tedd világossá, mi lesz egy tevékenység következménye! A felhasználó számára soha ne legyen kétséges, mi lesz a következménye, ha rákattint valamire a weboldalon. A gombok feliratainak félreérthetelenül jeleznie kell funkciójukat. A megrendelési folyamat során különösen figyelni kell erre: a fogyasztó egyik legnagyobb félelme, hogy itt ront el valamit, és olyasmit, vagy úgy rendel meg, ahogy nem szerette volna. Egy tovább feliratú gomb egy megrendelési folyamat során bizonytalanságot kelthet - pontosan hova is tovább? Ezzel szemben pl. egy tovább a kiszállítási cím megadásához gomb pontosan tájékoztatja a felhasználót, mire is számíthat. Mindenki utálja, ha újra kell kezdenie valamit: ha valami tevékenység már beírt adatok, összeválogatott termékek elvesztésével járhat, mindenképpen kérj megerősítést előtte.» Légy nagyon következetes! Ne feledd, a felhasználó nem ismeri a webshopod belső logikáját. Azzal, ha ugyanazt a funkciót néha más szövegezésű gombra kattintva érheti el, alaposan összezavarod. Sőt, már egy gomb helyének váltakozása is zavaró lehet. A felhasználói felület mindig legyen tökéletesen következetes.» A felhasználó tudni akarja, mi folyik éppen A megrendelési folyamat során figyelj rá, hogy a felhasználó pontosan tudja, hol is tart, és mi van még hátra. Ha a rendelési folyamat pl. három lépésből áll, tedd világossá, melyik ez a három, és hol tart most. Ettől sokkal inkább úgy érzi, átlátja és kontrollálja a folyamatot.

12 11» Mindig adj visszajelzést! Ha a felhasználó elvégzett egy tevékenységet a weboldalon, arról mindig világos visszajelzést kell kapnia. A fizikai térben megszoktuk, hogy cselekedeteink érzékelhető visszajelzésekkel járnak - ha egy konzervet bedobtunk a szatyrunkba, vizuális megerősítést kapunk, hogy ott is van. Az online térben is nagy szükség van erre! Ha a felhasználó berak egy terméket virtuális kosarába, jelezzük nagyon egyértelműen, hogy a termék valóban sikeresen bekerült. Ha egy megrendelést ad fel, erősítsük meg, hogy azt sikeresen megkaptuk. Ha egy folyamat sikertelen volt, vagy további közreműködésre van szükség a felhasználó részéről, akkor erre mindig nagyon érthetően és látványosan hívjuk fel a figyelmet. A hibaüzenetek szövege az átlagfelhasználónak is jól érthető legyen - ilyenkor egyből javasoljunk neki következő lépéseket, hogy mégis elérhesse célját. Ne gondolkodtassuk a felhasználót: értse, hogy pontosan mi történt, és mit kell még tennie!

13 12 3. Rétegezd az információkat A tartalom minden weboldal legfontosabb eleme. Látogatóid a webshopodban információkat gyűjtenek - termékekről és a szolgáltatásod részleteiről egyaránt -, amelyek alapján aztán döntést hoznak az esetleges vásárlásról. Ahhoz, hogy könnyen és kényelmesen hozhassák meg ezeket a döntéseket, az információkat megfelelően kell tálalnod számukra. Ezt nehezíti, hogy mindenki kicsit másra kíváncsi, így nincs minden felhasználónak egyaránt tökéletesen megfelelő információs struktúra.» Letisztultság információ hiány Napjaink fő web design irányzata, hogy a weboldalak egyre letisztultabbak. Ez egy oldalról jót tesz a felhasználói élménynek: a letisztultság segít kiemelni a fontos elemeket és átláthatóságot eredményez. Azonban ez a minimalizmus sokszor a tartalmak mennyiségére is kihat: a sok szöveg látszólag belerondít az összhatásba, így megpróbálják minimalizálni annak mennyiségét. Azonban ne feledd: webshopod lényege a tartalom, anélkül a design csupán üres dekoráció. Nem kell feladnod a letisztult megjelenést ahhoz, hogy minden fontos információt megőrizz: magyarázatok elhelyezéséhez használj tooltipeket, a nem mindenki számára érdekes témákat rejtsd könnyen megtalálható lenyitható panelekbe. A design soha ne menjen a tartalom, a látogatóidat érdeklő és segítő információk rovására! Az információkat ezért érdemes rétegezned: látszólag csak a mindenki számára lényeges, kiemelt fontosságú információk legyenek szembetűnőek, de akiket mélyebben érdekel egy kérdés, azok könnyedén találjanak további tartalmat róla. Fontos, hogy az információk mindig ott álljanak rendelkezésre, ahol éppen igénylik őket, ne külön aloldalakról kelljen összevadászni őket. Ha a felhasználó úgy érzi, szinte egy aktív beszélgetés alakult ki közte és a weboldal között, amely során a benne felmerülő kérdésekre mindig azonnal választ talál, akkor jó munkát végeztél.» Minden szöveget tagolj gondosan! Számolj le a nagy, tagolatlan szövegekkel. Egy weboldal - pláne egy webshop - nem könyv (még csak nem is e-book, mint ez): a látogatók ritkán akarják az elejétől a végéig elolvasni a szövegeket, csak le akarják fölözni a fontos információkat. Segíts nekik ebben: rövid bekezdéseket törj meg világos alcímekkel, és használj sok felsorolást. A felsorolások amúgy is a barátaid, hiszen szemkamerás viszgálatok szerint a látogatók a főcímen kívül ezeket olvassák el a legnagyobb eséllyel. Érdemes figyelned rá, hogy a legfontosabb információk az alcímekben, a bekezdések első mondataiban, és a felsorolások első szavai között legyenek: kutatások szerint ezeket olvassák el legnagyobb eséllyel a felhasználók.

14 13» Linkek, linkek, linkek... Az internetes navigáció legfontosabb eszközei a linkek, ezek jelentik az információkat összekötő kapcsokat a felhasználók számára. Figyelj rá, hogy az oldaladon található minden információ minél több ponton és minél logikusabban össze legyen drótozva egymással. Ha a felhasználóban kérdés merül fel olvasás közben, csak egy kattintásra legyen a további információ az adott témával kapcsolatban. Érdemes a szövegekben linkké alakítanod az olyan kifejezéseket, amelyek kapcsán további információ is elérhető, valamint az egyes szekciók, oldalak alján külön is kiemelned az ahhoz kapcsolódó további tartalmakat.

15 14 4. A vásárló a termékekért jött: találja meg őket! Látogatóid nagyobbik része valamilyen céllal érkezik a webshopodba, nem csak úgy körül akar nézni: keres egy konkrét terméket, vagy fel akar deríteni egy termékkategóriát. Minél hamarabb és kevesebb erőfeszítéssel (gondolkodással és kattintgatással) megtalálja amiért jött, annál jobb élmény lesz számára a látogatás. Két utat szokás biztosítani egy termék megtalálására: a keresőt, illetve a kategóriákban való böngészést. Mindkettő komoly figyelmet érdemel a részedről, hiszen amit nem talál meg a vásárló, azt biztos nem is fogja megvenni» Ne dugd el a keresőt! A Google dominanciája az online térben egyre inkább rászoktatja a felhasználókat, hogy a keresőt használják, főleg ha pontosan tudják, mit is szeretnének vásárolni - éppen ezért érdemes kiemelt helyre helyezned. Elemezd, milyen arányban használják látogatóid ezt a funkciót, és ha nagyon sokan, akár a kezelőfelület egyik központi elemévé is teheted.» Intelligens kereső funkciók Egy kereső, ami csak a címekben, esetleg a termékleírásokban keres egy webshop esetében ma már nem elég. A felhasználók elvárják, hogy intelligens találatokat kapjanak: ha azt írják be könyv, könyveket akarnak látni, nem pedig azokat a termékeket, amelyek nevében szerepel a könyv szó. A már gépelés közben automatikusan megjelenő javaslatok neked és a vásárlónak is jók: neki kevesebbet kell gépelnie, te pedig ötleteket adhatsz számára, mit is akarhat még venni. A keresési eredményeket (főleg, ha széles a kínálatod) szűrőkkel teheted még átláthatóbbá - a találatok közötti ár és termékkategória szerinti szűrés már alapelvárás a felhasználók részéről. Egy igazán intelligens keresőmotor az egész webshopod felhasználói élményét nagyban javítja, így ez egy olyan terület, amelybebe komoly energiákat érdmes fektetned.

16 15» Kategorizálás: egyszerűen, logikusan Egy webshop esetében a keresés mellett a termékkategóriákban való böngészés jelenti a navigáció fő formáját. Ennek a szerkezetnek a kialakítása az egyik legnehezebb feladatod: a túlzottan bonyolult struktúra és a rossz elnevezések frusztrációkhoz és elvesztett vásárlókhoz vezetnek. Használj olyan elnevezéseket, amelyek világosan utalnak rá, milyen alkategóriákat, termékeket várhat a felhasználó a kattintás után. A jópofa kategória nevek elsőre jól hangzanak, elnyerhetik a felhasználó szimpátiáját, de biztosan megnehezítik a navigációt - győzd le a kisértést, és használj nagyon világos, a kategóriát jól leíró elnevezéseket! Vigyázz rá, hogy a kategóriák száma átlátható maradjon - a főkategóriák és az alkategóriák szintjén is. Ha több mint 6-7 főkategóriád van, az már megnehezítiheti a navigációt. Sajnos arra, hogy a webshopod struktúrája inkább mély vagy széles legyen, nincs univerzális válasz. Széles struktúra: sok főkategória, melyeknek nincs sok alsóbb szintje. Mély struktúra: kevés főkategória, sok alsóbb szinttel. A tartalmakat könnyebb megtalálni, ha nincsenek túl mélyre eltemetve a strktúrában, de a túl sok választási lehetőség egy szinten átláthatatlanná válik. A helyes egyensúlyt saját kínálatod és a felhasználóid viselkedésének elemzésével találhatod meg.» Szűrők vs. kategóriák Mindig mérlegelj, milyen mélységig érdemes lebontanod az alkategóriákat. Az oldalsó hasábban elhelyezett, kategóriához illeszkedő szűrők alkalmazásával sokkal dinamikusabban tudja megkeresni a felhasználó a termékeket, mint az egészen elaprózott alkategóriákkal (színek, alakok, méretek). A szűrők automatikusan töltsék újra a terméklistát, ne kelljen egy fölösleges plusz kattintással manuálisan megtennie ezt a vásárlónak.» A kötelező körök Vannak olyan alapvető, jól bevált funkciók egy webshop esetében, amelyeket a felhasználók egyből keresnek, és hiányuk frusztrációt kelt. Te sem engedheted meg magadnak, hogy ezeket kihagyd, így álljon itt egy lista a legfontosabbakról: Termékek sorrendbe állítása ár szerint Szűrés akciós termékekre Szűrés árkategóriákra Szűrés a legfontosabb terméktulajdonságokra (cipőknél, ruháknál méret, technológiai cikkeknél főbb specifikációk stb.) Megjelenített termékek számának állítása (a kategória minden termékének megjelenítése opció is szükséges)

17 16 5. Szólítsd meg a felhasználót! Az eddigi javaslatok elsősorban a webshopod használhatóságát (usability) javítják, de a felhasználói élmény ennél egy sokkal tágabb fogalom. Fontos eleme, hogy miként kommunikálsz a vásárlókkal: milyen stílusban és milyen gyakran szólítod meg őket - ráadásul a kommunikációd végeredményben visszahat a használhatóságra is. Gondold át az alábbi szempontokat, amikor megalkotod a webshopod felületén olvasható szövegeket!» Tegezve könnyebb A magyar nyelvben eredetileg csak a tegezés létezett, és ma is ez hat természetesebben. Magázó formában nehézkes megszólítani az olvasót, furcsán hangzanak a felszólítások és szinte lehetetlen igazán közvetlen szöveget írni. A tegezés sokkal felszabadultabb, kényelmesebben olvasható mondatokat eredményez, és nem idegeníti el a látogatódat. Ha nincs nagyon nyomatékos indokod magázni, válaszd inkább a tegezést. Az internet olvasása a felhasználók számára egy privát, személyes élmény: ehhez sokkal inkább illeszkedik a tegezés, és az online vásárlók többsége számára már teljesen elfogadott. Fontos: ha egyszer lándzsát törtél valamelyik forma mellett, ragaszkodj hozzá minden online kommunikációdban!» A látogatóid emberek, beszélj velük emberként! Mindeki utál olyan mondatokat olvasni, amik látszólag egy szerződés szövegéből szöktek meg. Merd igazán megszólítani a felhasználókat: használj jól érthető, közvetlen hangot. Ne ijedj meg, ha valami nem hangzik elég hivatalosan, hiszen látogatóid vásárolni érkeztek, nem adót-bevallani. Olyan stílust válassz, ami a célcsoportod kedvel: képzeld el, ha tipikus vásárlóid veled szembe ülnének, hogyan mesélnél nekik termékeidről, szolgáltatásaidról. Akár a tegezés/magázás esetében, itt is légy nagyon következetes: weboldalad minden szövege egységes stílusban szóljon a felhasználóhoz.» A felhasználó kevesebbet tud a webshopról mint te, így több segítségre van szüksége A tudás átkának azt nevezzük, hogy nagyon nehezen tudjuk elképzelni, milyen is lenne, ha még nem ismernénk egy információt, aminek már birtokban vagyunk. Te pontosan ismered a webshopod működését, azonban a látogatód nem. Ami neked teljesen logikus, számára ködös lehet. Ha bármelyik ponton plusz információra lehet szüksége, ne habozz leírni azt! Vigyázz, hogy ettől ne válljon túl zsúfolttá a felület: rétegezd az információkat linkekkel, tooltipekkel, kinyitható panelekkel, hogy csak azok a felhasználók jussanak plusz információhoz, akik valóban igénylik azt - ők viszont pont akkor találják meg, amikor szükségük van rá.

18 17 6. Óvatosan az ikonokkal Az ikonok remek módjai, hogy letisztultabbá tegyünk egy kezelőfelületet - mindaddig, amíg a felhasználó pontosan érti a jelentésüket. Vannak jelek, amelyek mindenki számára egyértelműek: ilyen a szív, a pipa, vagy az X. Bizonyos színkódokra is nyugodtan támaszkodhatsz: a zöld tipikusan engedélyt, míg a piros veszélyt vagy tiltást jelez (ne feledkezz meg azonban a színtévesztőkről, soha ne jelölj semmi fontosat csak színekkel). Azonban a legalapvetőbb szimbólumokon túl ne számíts rá, hogy a látogatóid egyből értik majd az ikonokat. Ne tévesszen meg, hogy munkára szánt programok (pl. Photoshop, Word) esetében a felhasználók hajlandóak ikonok garmadáinak jelentését megtanulni: a te webshopodba vásárolni jöttek, minél kevesebb gondolkodással, nem tanulni. Ha ikonokat használsz, mindig magyarázd el jelentésüket (és ne a GYIK egy eldugott oldalán): ha a felhasználó föléjük húzza az egeret, biztosíts világos magyarázatokat tooltip-ek formájában. Ha az ikonok csak extra információkat hordoznak egy termékről (pl. paprika = csípős étel) bátrabban használhatod őket, de ha gombként viselkednek, nagyon alaposan fontold meg, elég világosan érthetőek-e mindenki számára. Ilyen esetekben szerencsésebb, ha az ikonokat csak grafikus megerősítésként használod a szöveg mellett. Soha ne építs arra, hogy a felhasználók majd idővel megtanulják kezelni a webshopodat! Az ikonok használatának szabályairól ide kattintva a Testbirds blogon olvashatsz részletesebben.

19 18 7. Ami szép, az jobban is használható? Attól, hogy egy webshop szép, valójában nem lesz feltétlenül könnyebben használható, de a felhasználók mégis így élik meg. Ezt nevezi a szociálpszichológia Halo-hatásnak: hajlamosak vagyunk elhamarkodottan megítélni valaminek, vagy valakinek egy képességét egy másik feltűnő tulajdonsága alapján, akkor is, ha semmiféle összefüggés nincs a kettő között. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy designos, szép webshopot használva úgy érezzük kényelmesebb kezelni, mint egy másik, azonos felépítésű, de elavultnak tűnőt. Így webshopod jó megjelenése (amellett, hogy befolyásolja márkád megítélését), duplán is pozitív hatással van a felhasználói élményre: jó esztétikai élményt nyújt és befolyásolja, mennyire tűnik jól használhatónak. Ugyanezen logika szerint a korszerű, tetszetős megjelenés kivetül a webshopod minden aspektusára a felhasználó gondolkodásában: a szolgáltatást megbízhatóbbnak, a termékek minőségét jobbnak fogja sejteni. A Halo-hatás elnevezése az angol halo (glória) szóból ered: a szenteket a középkori és reneszánsz festményeken fejük felett lebegő glóriával ábárzolták. Ha a glóriát meglátjuk, egyből pozitív tulajdonságokat (jólelkű, erkölcsös) tulajdonítunk egy személynek. Végeredményben egy látványos tulajdonsága alapján (a glória megléte) vonunk le ehhez nem automatikusan kapcsolódó következtetéseket valakiről.

20 19 8. Mutasd a termékeket: egy kép többet mond 1000 szónál Minél több érzékszervünkre hat valami, annál erősebb élményt okoz. Egy boltban a termékeket szeretjük kézbe venni, megtapogatni, netán megszagolni: milyen az anyaguk, milyen a csomagolásuk. Még az is hat ránk, milyen zene szól az üzlettérben. A különféle ingerekből az agyunk mind következtetéseket próbál levonni arra nézve, milyen döntést hozzunk a vásárlást illetően: mennyire megbízható valami, milyen lehet az ügyintézés az adott boltban, mennyire fogja kielégíteni a termék az igényeinket. Ezeknek az ingereknek a jó része az online térben hiányzik, hiszen elsősorban csak vizuális ingerek érnek minket (esetleg hanghatások a videók esetében). Ezért a vizuális anyagoknak magukban elégnek kell lenniük, hogy meggyőzzenek minket a vásárlásról és segítsenek választani a termékek közül. Minél nagyobb értékű, annál lényegesebb a termék alapos bemutatása.» Sok, nagy, jó minőségű kép Minden terméket nagy és jó minőségű képekkel mutass be. Fontos, hogy belekattintás, nagyítás nélkül is jól látható méretű képeket használjunk, mind az adatlapokon, mind a listákban (keresés után és a kategóriákban egyaránt). A felhasználók első körben még jellemzően csak kiszűrik azokat az opciókat, amik nagyjából elnyerik a tetszésüket - ilyenkor nem akarnak minden termékfotót egyesével kinagyítgatni. A legújabb trendek szerint a képek egyre nagyobb területet foglalnak el a termékek adatlapjain, ezt tesztjeink során a felhasználók rendszerese pozitív jelenségnek tartják. A nagyméretű képek természetesen jó minőségű termékfotókat igényelnek, így ebbe a területbe ma egyre többet kell invesztálnod.» Mutasd meg mozgásban is!» Segíts elképzelni, milyen lesz birtokolni! Az olyan termékek esetében, amelyek hordhatóak, vagy lényeges a méretük, mindig biztosíts olyan képeket, amelyek alapján pontosan elképzelhető, mekkorák a valóságban. Ha ruhákról van szó, mutasd be embereken (akár többféle alkaton, a vásárlóid jó része várhatólag nem modell). Eszközök esetén mutasd meg őket olyan tárgyak mellett, amelyek méreteivel mind tisztában vagyunk (bankkártya, borosüveg stb.). Jó ötlet tárgyakat valós környezetben (berendezett szoba stb.) is bemutatni, hogy a vásárló jobban el tudja képzelni őket saját otthonában, életében. A felhasználó sokkal nagyobb bizalommal vesz meg valamit, ha nagyon pontos mentális képet tud kialakítani magában kinézetéről. Ha az adott terméknél van értelme, mellékelj videókat is róla. Egész más mozgásban látni pl. egy ruhát, mint egy kimerevített pillanatban. A 3D-ben forgatható képek is sokat segítenek, hogy élőbbé varázsoljanak egy terméket.

21 20 9. A termékleírás művészete A képek mellett a másik fogódzkodót a termékleírások jelentik a felhasználóknak. A Rétegezd az információkat résznél leírtakat itt kell legerősebben alkalmaznod, de külön kiemelnénk újra a szövegek tagolását. Senki nem akar egybefolyó szövegeket olvasni az interneten: figyelj rá, hogy termékleírásaid könnyen átfuthatóak legyenek, világos alcímekkel, és sok, lényegre törő listával, felsorolással. Számolj vele, hogy a felhasználók csak lefölözik a szövegeket: ennek tudatában készítsd őket, hogy megkönnyítsd a gyors információfelvételt. A minőségi termékleírások kiemelhetik a webshopodat a konkurencia oldalai közül: míg egy szaküzletet a szakképzett eladók tesznek igazán sikeressé, te így segíthetsz a vásárlódinak jó döntéseket hozni, ezzel elnyerve bizalmukat. Ha a gyártó nem ad kellő információt a termékekről, bizony neked kell azokat jó minőségben pótolni.» Tudnod kell, mi a fontos információ Ahogy egy jó eladó tudja, milyen termékkategóriánál milyen kérdésekre kell felkészülnie, egy webshopnál is fontos, hogy egy termékleírás a releváns információkra fókuszáljon. Gyakorlatilag bármilyen termékről lehet információgazdag, döntést segítő leírást készíteni, legyen az akár tej, akár oszcilloszkóp. Élelmiszerek esetében szükséges minden elérhető tápanyagokra vonatkozó információ, részletes összetevő lista, míg műszaki eszközök esetében a részletes technikai specifikációk elvárhatóak. Nincs olyan, hogy túl sok információ, csak olyan, hogy rosszul rétegzett információ! A kevésbé lényeges adatokat mindig elhelyezheted összecsukható paneleken stb., így nem vonja el a figyelmet a legtöbbek által keresett információktól, de ott lesz azoknak, akiknek szükséges a döntéshez. Fontos, hogy a száraz információk mellett olvasmányos leírást is biztosíts: mindig lesznek vásárlóid, akiket nem a specifikációk alapján döntenek.» Minden vásárlót más érdekel Minden vásárló igényei és céljai különböznek kissé, így más-más információk fontosak nekik egy termék adatlapján. Azonban ha alaposan megismered a célcsoportodat, akkor felállíthatsz olyan vásárló archetípusokat, amelyek eltérő igényeire oda tudsz figyelni, amikor kialakítod a termékek adatlapjait. Ha vásárlóid fiatal férfi tech rajongók, ők vélhetően nagyon részletes technikai specifikációkat igényelnek, míg középkorú nők egy jól érthető bemutató szöveg alapján rendelnek meg egy notebookot. Figyelned kell rá, hogy minden komolyabb méretű vásárlói csoportod eltérő információigényeit kielégítsék a termékadatlapok, anélkül, hogy átláthatatlanná válnának. Az első feladatod, hogy feltárd, milyen információkat is igényelnek a különböző vásárlóid!

22 21» Egy termékleírás, több cél Számolj azzal, hogy a vásárlóid többször, más-más célból is elolvashatják ugyanazt a termékleírást, ahogy haladnak előre döntési folyamatban. A felhasználók először jellemzően csak nagyon felületesen olvassák a termékelírásokat: ebben a fázisban információt gyűjtenek és összehasonlítják a versenyzőket. Ilyenkor bizonyos konkrét adatokat, fogódzkodókat keresnek, amelyek a döntés alapját képezik majd, illetve a termékkategóriát próbálják felmérni. Fontos, hogy az ilyen döntések alapját képező adatok átláthatóan ki legyenek emelve, felsorolásokban, alcímekben, a technikai adatok pedig táblázatokban. A korábban említett képek is nagyon fontosak ilyenkor, valamint az árak jól látható elhelyezése. Amikor a vásárló már leszűkítette a neki tetsző lehetőségeket, jellemzően alaposabban is elolvassa a versenyben maradt termékek leírásait. Ilyenkor szeretné megerősíteni magát abban, hogy jó döntést hoz, vagy megtalálni azokat az apróságokat, amiért végül az egyik termék mellett dönthet. Éppen ezért nem elég, ha csak a fentebb említett, legfontosabb adatok szerepelnek egy terméknél: ebben a későbbi fázisban a felhasználó sokkal alaposabb információkat vár, ilyenkor nyitottabb a szubjektívebb megállapításokra is (marketing szövegek). A legvégső fázisban, mikor már alapvetően letette a voksát egy termék mellett, még meg akarja győzni saját magát, hogy nem fogja megbánni azt. Ilyenkor a bővebb anyagok billenthetik át, hogy valóban meg is rendelje.» Segítség, nem értem! Sok vásárlód nem túl járatos a területen, ahol éppen be kell szereznie valamit. Az elektronikai cikkek az életünk minden területén megjelentek, de a legtöbbünknek mégse mondanak sokat a technikai specifikációk. Persze nem csak az elektronikai cikkekről van szó: például a férfiak sokszor elveszettek ajándéknak szánt ékszerek, virágok vásárlása közben. A webshopod nyújtotta felhasználói élménynek nagy lökést ad, ha segítesz látogatóidnak ezekben a helyzetekben. Teheted ezt akár objektív, mindenki számára is érthető magyarázatokkal (pl. mi az az impedancia egy fülhallgatónál), összehasonlító táblázatokkal (pl.: videokártyák rangsora, melyik ékszer milyen típusnak áll jól), vagy akár szubjektív véleményekkel (szakértők által ajánlott termékek). Egy webshop így válik sokkal többé, mint egy csomagküldő szolgáltatás online katalógusa: hasznos tartalommal megtöltve elkötelezetté tehetjük a felhasználót, elnyerhetjük bizalmát. Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a UX design, és a marketing egyik legmodernebb iránya, a tartalom marketing (content marketing) hasonló célokat tűztek ki maguk elé, így nem nehéz összehangolnod a két területet. Ez a cél pedig nem más, mint mindig a felhasználó igényeiből kiindulva értékes és hasznos tartalmat kínálni: így nyered el bizalmát és válik a vásárlóddá. A tartalom értékét mindig a felhasználó szemszögéből kell vizsgálni!

23 22 A szerző: Fónagy Balázs Marketinggel és UX kutatásokkal foglalkozik a Testbirds budapesti irodájában. Marketingesként mindig az online és digitális megoldások foglalkoztatták. A marketing legfontosabb szerepének az ügyfelek igényeinek hatékony összehangolását tartja a vállalat kínálatával. Jelenleg a Testbirds UX kutatójaként is pontosan ezt teszi: segít a Testbirds megrendelőinek minél közelebb kerülni végfelhasználóikhoz, és minél világosabban feltárni a felhasználói igényeket a crowdtesting módszerével. Emellett azon dolgozik, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a felhasználói élmény és a felhasználókkal végzett kutatások fontosságát hazánkban is. Hisz benne, hogy a felhasználói élmény legalább annyira fontos a marketing számára, mint amennyire a designereknek. LinkedIn: balazsfonagy

24 A Testbirds-ről Segítünk ügyfeleinknek együtt dolgozni a felhasználókkal olyan digitális termékek, szolgáltatások fejlesztése során, amelyeket öröm használni. A Testbirds egy crowdtesting szolgáltató. Hiszünk benne, hogy ha a felhasználókat bevonjuk a fejlesztési folyamatokba, azzal mindenki nyer: ebben segít a crowdtesting. A német hátterű Testbirds hazai irodáját 2013 nyarán indítottuk el Magyarországon, hogy itthon is segítsünk áthidalni a fejlesztőket a végfelhasználóktól elválasztó információs-szakadékot. Nemzetközi szinten eddig több mint tesztelő regisztrált platformunkon, itthon pedig több mint magyar tesztelővel rendelkezünk. A Testbirds két nagy területen kínálja szolgáltatásait: felhasználói élmény (UX) tesztelés és elemzés, valamint funkcionális tesztelés (hibakeresés). Magyar csapatunk célja, hogy a hazai cégeknek segítsen olyan hibamentes, jól használható digitális termékeket fejleszteni, amelyeket a felhasználók örömmel kezelnek majd, akár a hazai, akár a nemzetközi piacon. Eddig a legnagyobb hazai digitális szolgáltatások és e-kereskedelmi oldalak fejlesztését segítettük, felhasználói teszteléssel csatornázva be visszajelzéseket a folyamatokba. Bármilyen szerepben is támogassuk megrendelőinket, küldetésünk mindig ugyanaz: segíteni ügyfeleinknek együtt dolgozni a felhasználókkal olyan digitális termékek, szolgáltatások fejlesztése során, amelyeket öröm használni.» További információ: testbirds.hu Segítsünk a te webshopod felhasználói élményét is tökéletesíteni? Hívj minket: vagy kérj egy ingyenes konzultációt ide kattintva a Testbirds weblapján!

25 2014, Testbirds Kft. Minden jog fentartva. testbirds.hu

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Kik is vagyunk? A célzott webes megoldások ügynöksége! Az e-kereskedelemről Adatok: A GKIeNET 2700 magyarországi legális webshopot

Részletesebben

Lincos Kft. megújuló weboldal. A Lincos Kft. weboldala, webáruháza hamarosan megújul, az alábbi képek segíthetnek Önnek az eligazodásban.

Lincos Kft. megújuló weboldal. A Lincos Kft. weboldala, webáruháza hamarosan megújul, az alábbi képek segíthetnek Önnek az eligazodásban. Lincos Kft. megújuló weboldal A Lincos Kft. weboldala, webáruháza hamarosan megújul, az alábbi képek segíthetnek Önnek az eligazodásban. Kezdőoldal: hu.lincos.tools Ez a képernyő fogadja a weboldalra látogatókat,

Részletesebben

Mitől jó egy weboldal?

Mitől jó egy weboldal? 1 Mitől jó egy weboldal? Mitől jó egy weboldal? Készítette: Pálinkás Róbert Csatlós Csaba 2 Mitől jó egy weboldal? Ellenőrző lista A Marketingzseni módszer négy lépésből áll (bővebbet a módszerről a www.marketingzseni.hu

Részletesebben

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást?

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Webáruház elemzés Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Tudatos e-kereskedelem (üzleti terv tervezés profi kivitelezés / mérés tesztelés elemzés optimalizálás) Internetes vásárlás támogatása, népszerűsítése,

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ Regisztrációra akkor van szükség, ha még nem volt nálunk semmilyen

Részletesebben

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Responsive, dinamikus weboldal Alapcsomag tartalma Reszponzív, dinamikus weboldal Egyedi webdesign 1-5 menüpont

Részletesebben

Csavarda mobil áruház

Csavarda mobil áruház Csavarda mobil áruház Használati útmutató Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarda mobil áruház alkalmazást, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. TARTALOMJEGYZÉK 1. Letöltés 2. oldal 2.

Részletesebben

Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló

Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló Tájékozódás és a magyar internetezők körében Összefoglaló Tájékozódás és online és offline Termékenként és termékkategóriánként Tájékozódás és termékenként (1./2) Online tájékozódás Online tájékozódás

Részletesebben

minic studio VitaMed Pilula Weboldal és web-shop kivitelezés Vadasz Zoltán 2013.05.20.

minic studio VitaMed Pilula Weboldal és web-shop kivitelezés Vadasz Zoltán 2013.05.20. minic studio VitaMed Pilula Weboldal és web-shop kivitelezés Vadasz Zoltán 2013.05.20. Projekt rövid leírása Weboldal és shop magyar nyelven, szűk termékkínálattal, célzott marketinggel. A romániai piac

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Segédlet és tájékoztató Látogatók részére

Segédlet és tájékoztató Látogatók részére www.arakcio.hu Segédlet és tájékoztató Látogatók részére Tartalomjegyzék OLDAL CÉLJA ÉS RÖVID BEMUTATÁSA...3 NAVIGÁCIÓ...3 PARTNER INFORMÁCIÓ...5 KERESÉS...6 KERESÉS CSAK SZÓRA...6 KERESÉS CSAK MEGYÉRE...7

Részletesebben

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Ötlet Mit? (pl. online tortarendelés) Miért lesz más/jobb, mint a hasonló oldalak? (pl. egy grafikus felületen mindenki saját maga tervezheti

Részletesebben

Vajda Éva. Bevezetés a keresőmarketingbe

Vajda Éva. Bevezetés a keresőmarketingbe Vajda Éva Bevezetés a keresőmarketingbe Alapfogalmak Fizetett hivatkozások - hirdetés Organikus találatok - ki kell "érdemelni" jó honlappal Organikus vs fizetett hivatkozás Organikus - keresőoptimalizálás

Részletesebben

Facebook, mint keresőrendszer Egy nyomós érv megszületése a Bing optimalizálás mellett Clear Online Riport www.clear.hu 1. oldal JOGI FELTÉTELEK FELELŐSSÉG KORLÁTOZÁS Ez a riport nem üzleti vagy jogi tanácsadás

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEJELENTKEZÉS A www.velostar.hu/webshop címet írjuk be a böngésző címsorába. A bejelentkezéshez adjuk meg a partnerkódot és a jelszót. Uugyanaz, mint a régi webshopnál. Nyomjuk meg

Részletesebben

Az ACN és a Vodafone közös Mobilajánlata. Útmutató a rendeléshez

Az ACN és a Vodafone közös Mobilajánlata. Útmutató a rendeléshez Az ACN és a Vodafone közös Mobilajánlata Útmutató a rendeléshez RENDELÉSI FOLYAMAT 1. lépés: Az online Vodafone teszt kitöltése 2. lépés: Hogyan rendelhetnek az ügyfelek 3. lépés: Termék aktiválás 1. lépés:

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv Kincskereső Könyvelő Klub Moodle felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK 1. Kincskereső Könyvelő Klub bemutatása... 3 2. Belépés az oldalra... 3 3. Kincskereső Könyvelő Klub oldala... 4 3.1 Kincskereső

Részletesebben

Gyorstippek a Webgalamb 4 szoftverhez

Gyorstippek a Webgalamb 4 szoftverhez Gyorstippek a Webgalamb 4 szoftverhez 1/25 Tartalom 1. Személyre szabott feliratkozói oldal. 2. Órára beállítható levélküldés. 3. Visszaolvasható levelek. 4. Automata feliratkozó oldal és QR kód. 5. Automata

Részletesebben

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban 1/5. Intézményi oldal Ezen az oldalon adhatók meg a regisztráló intézmény adatai. Úgy kell kitölteni, hogy ezzel

Részletesebben

IV/8. sz. melléklet: Internetes megjelenés (vállalati portál) funkcionális specifikáció

IV/8. sz. melléklet: Internetes megjelenés (vállalati portál) funkcionális specifikáció IV/8. sz. melléklet: Internetes megjelenés (vállalati portál) funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete)

Részletesebben

HONDA K2D webmodulok. Használati útmutató

HONDA K2D webmodulok. Használati útmutató HONDA K2D webmodulok Használati útmutató Tartalomjegyzék 1. ALKATRÉSZKERESKEDELEM, SZERVIZ... 3 1.1. ALKATRÉSZ WEBSHOP... 3 1.1.1. Bejelentkezés... 3 1.1.2. Keresés... 4 1.1.3. Rendelés... 6 1.1.4. Korábbi

Részletesebben

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv 2007 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 3 2. A termék kiválasztása... 4 3. Keresés... 5 4. Részletek... 6 5. Rendelés... 7 6. A kosár tartalma... 8 7. Szállítási

Részletesebben

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak 1. fejezet: Regisztráció 2. fejezet: Profil szerkesztése 3. fejezet: Hirdetésfeladás menete 4. fejezet: Hirdetések kezelése 5. fejezet: Hallgatói Pályázatok böngészése

Részletesebben

Első belépés az Office 365 rendszerbe

Első belépés az Office 365 rendszerbe Első belépés az Office 365 rendszerbe Az Office 365 rendszerbe való első belépéshez szükséges hozzáférési adatokat a rendszergazdától emailben, telefonon, vagy papír alapon kapja meg. Ilyen formátumú adatok

Részletesebben

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN AZ MSZÉSZ XXXVIII. KÖZGYŰLÉSE HOTEL EGER PARK 2012.11.21. Gál Péter Tanácsadó BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. TÉMÁK NEMZETKÖZI ÉS MAGYAR MOBILPENETRÁCIÓ,

Részletesebben

Egy hirtelen ötlet. 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára?

Egy hirtelen ötlet. 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára? Egy hirtelen ötlet 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára? Megoldás: Google kérdőív + Facebook hirdetések Kutatás a Facebookon Előadó:

Részletesebben

Tisztelt Felhasználók!

Tisztelt Felhasználók! Tisztelt Felhasználók! Ezzel az összeállítással kívánunk Önöknek segítséget nyújtani a Kossuth Lajos Kollégiumok időpontfoglaló felületéhez. Kérjük, tanulmányozzák tájékoztatónkat. 1./ Mire jó az időpontfoglaló

Részletesebben

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet I. KÉRDÉS SOR: MINTA Töltsd ki az alábbi táblázatot a jelenlegi gondolataid, tudásanyagod, feltételezéseid alapján.

Részletesebben

Médiaajánlat www.bioboltbudapesten.hu

Médiaajánlat www.bioboltbudapesten.hu Médiaajánlat A bioboltbudapesten.hu 2012. tavaszán indult információs portál, mely a budapesti bioboltok és bio webáruházak bemutatását célozta meg. A weboldal a bio termékek térhódításának köszönhetően

Részletesebben

Regisztrálási útmutató

Regisztrálási útmutató Regisztrálási útmutató Az első feladat a FONIO szolgáltatás igénybevételéhez, hogy adatait megadva beregisztrál a weboldalunkon: www.fonio.hu. a. A weboldalunk ( www.fonio.hu ) elindítása után válassza

Részletesebben

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell?

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell? Közösségi marketing 2015-ben Facebook kommunikáció miért kell? Hidasi Judit Író (Húsz éve ír és szerkeszt, öt regényt írt közben) Kommunikátor (PR és Közösségi Marketing szakértő Uzine Communications)

Részletesebben

ÍjászPortál Súgó Egyesületek Számára

ÍjászPortál Súgó Egyesületek Számára ÍjászPortál Súgó Egyesületek Számára Regisztráció Az oldal használata mind az egyesületek, mind pedig a felhasználók számára regisztrációhoz kötött, melynek elsősorban biztonsági okai vannak, hiszen így

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Automatizált Marketing Webshopoknak

Automatizált Marketing Webshopoknak Automatizált Marketing Webshopoknak Kocsis Márk üzletágvezető, Digitális Marketing Tanácsadás linkedin.com/in/kocsismark Konverziós költség CPC / Konv. arány CPC függ: hirdetési csatorna hirdetői verseny,

Részletesebben

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom EU LOGIN KÉZIKÖNYV Az EU Login az Európai Bizottság megújult felhasználó-azonosítási rendszere, amely a korábbi ECAS rendszert váltja fel. Az EU Login lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen

Részletesebben

Regisztráció. Kattintson a Regisztráció fülre

Regisztráció. Kattintson a Regisztráció fülre Regisztráció 1. lépés: Regisztráció Kattintson a Regisztráció fülre 2. lépés: Regisztráció Adja meg nevét (lehet keresztnév is, de teljes név is) és e-mail címét (működő címre van szükség) Klikkeljen abba

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

Hatékonyságnövelés webáruházaknak

Hatékonyságnövelés webáruházaknak 2010. 04.14. Hatékonyságnövelés webáruházaknak...avagy több vevő azonos költségből Zajdó Csaba Vásárlási folyamat Vásárlási folyamat: Az a folyamat, amin keresztül egy új látogatóból áruházunk vásárlója

Részletesebben

Az új PHOENIX CONTACT webshop. Mojzes Gábor 2014. szeptember

Az új PHOENIX CONTACT webshop. Mojzes Gábor 2014. szeptember Az új PHOENIX CONTACT webshop Mojzes Gábor 2014. szeptember Belépés a Phoenix Contact webshopba www.phoenixcontact.hu Bejelentkezni az Ön által a regisztrációkor megadott e-mail címmel és a visszaigazoló

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

Útmutató a KPIOR bírálói felületének használatához

Útmutató a KPIOR bírálói felületének használatához Útmutató a KPIOR bírálói felületének használatához I. REGISZTRÁCIÓ A korábban már regisztrált bírálóinknak nem kell újból feliratkozniuk, csupán a regisztráláskor választott felhasználónevükkel és jelszavukkal

Részletesebben

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány

fogadalom kampány offline kampány Előkészítő kampányok Felvezető Karácsonyi kampány kampány offline kampány fogadalom kampány Előkészítő kampányok Felvezető kampány Karácsonyi kampány 18 nap karácsonyig 17 / 18 nap az offline vásárlásig 13 nap az online szállítási határidőig Karácsony 2017 Közösségi

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen Általános szerződési feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák az ILST-Hungary Kft. ( szolgáltató ) és az által üzemeltetett ilst.hu internetes címen található webáruház

Részletesebben

shop.haberkorn.hu Rendeljen online egyszerűen és gyorsan!

shop.haberkorn.hu Rendeljen online egyszerűen és gyorsan! shop.haberkorn.hu Rendeljen online egyszerűen és gyorsan! www.haberkorn.hu EGYSZERUEN JOBB Egyszerűen Haberkorn Több mint 8000 termék Felhasználóbarát felület E-shop kínálatunkban több mint 8000 munkavédelmi

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

A 365 Solutions Kft. büszke a teljesítményére, az elért sikereire és a munkatársai képességeire. Kamatoztassa ön is a tapasztalatainkat és a

A 365 Solutions Kft. büszke a teljesítményére, az elért sikereire és a munkatársai képességeire. Kamatoztassa ön is a tapasztalatainkat és a 365 365 A 365 Solutions Kft. büszke a teljesítményére, az elért sikereire és a munkatársai képességeire. Kamatoztassa ön is a tapasztalatainkat és a tökéletesre való törekvésünket: Legyen a partnerünk,

Részletesebben

EU Login kézikönyv (rövidített változat)

EU Login kézikönyv (rövidített változat) EU Login kézikönyv (rövidített változat) Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (EU Login, régebbi nevén: ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók

Részletesebben

Partner. kezelési útmutató

Partner. kezelési útmutató Partner kezelési útmutató A P&T Partner mobil alkalmazás minden Android operációsrendszerrel mûködô mobileszközön ingyenesen elérhetô a Google Play áruházból. Keresd: P&T Partner. Az alkalmazást a telepítés

Részletesebben

A WWW.BIONET.HU WEBLAP FŐOLDAL SZERKEZETE ÉS

A WWW.BIONET.HU WEBLAP FŐOLDAL SZERKEZETE ÉS 2 A WWW.BIONET.HU WEBLAP FŐOLDAL SZERKEZETE ÉS STRUKTÚRÁJA Kedves Barátunk! Az alábbi néhány oldalon a BI NET weblapjának használatához nyújtunk segítséget. Amennyiben további kérdésed merül fel, kérlek,

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

15+1 hiba, amit a weboldal szövegezésében elkövethetsz és hogyan orvosold őket.

15+1 hiba, amit a weboldal szövegezésében elkövethetsz és hogyan orvosold őket. 15+1 hiba, amit a weboldal szövegezésében elkövethetsz és hogyan orvosold őket. Töltsd ki őszintén a tesztünket, és máris megtudhatod, hogy melyek azok a hibák, amelyek a te weboldaladon is felütötték

Részletesebben

Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat

Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat KÉZIKÖNYV Online ügyfélszolgálat Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Budai Egészségközpontban immár online ügyfélszolgálaton keresztül is módja van egészségügyi ellátással

Részletesebben

Médiaajánlat Villanyszerelő Szakmai Fórum

Médiaajánlat Villanyszerelő Szakmai Fórum Médiaajánlat Villanyszerelő Szakmai Fórum http://villanyszerelo.forum.hu 2013 A Villanyszerelő Szakmai Fórum küldetése a magyarországi villamos szakemberek összefogása, annak érdekében, hogy szakmai párbeszédet

Részletesebben

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi

Részletesebben

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 2014.11.20. Netex-Magyarország Kft. Bevezető A www.webkiallitas.hu oldalon a kiállítóknak lehetőségük van úgynevezett online események, így például

Részletesebben

Kreatív értékesítési technikák a social media segítségével.

Kreatív értékesítési technikák a social media segítségével. Kreatív értékesítési technikák a social media segítségével. Lukács Ádám József Piac & Profit 2014.09.24. Lukács Ádám József Online Marketing Specialista Ügynökség ATL BTL ONLINE KREATÍV PRODUKCIÓS GYÁRTÁS

Részletesebben

A mai problémákra mai megoldások kellenek.

A mai problémákra mai megoldások kellenek. Az Ön üzletében sem tolonganak a vevők? Hálót szőtt a pók a pénztárgépére? Szeretné, ha jobban menne az üzlet, de nincs ötlete? Van megoldás! A világ és a vevők megváltoztak. Önnek is változnia kell! Ezt

Részletesebben

Vajda Éva. Keresőoptimalizált üzleti honlap

Vajda Éva. Keresőoptimalizált üzleti honlap Vajda Éva Keresőoptimalizált üzleti honlap Hagyományos és keresőmarketing Hagyományos marketing Csoportképzésen alapul Passzív befogadás Magas belépési korlát Konverzió alig mérhető Keresőmarketing Egyéni

Részletesebben

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- A KiallitasAjanlo.hu programajánló weboldal szolgáltatásai Érvényes 2013.09.01-től visszavonásig Szolgáltatásaink a weboldal látogatóinak ingyenes Kiállítás- és programlista fókuszál, de megtalálhatók

Részletesebben

Online oktatsz az easylearn-ön. Egy platform több százezer hallgató

Online oktatsz az easylearn-ön. Egy platform több százezer hallgató Online oktatsz Online oktatsz az easylearn-ön Egy platform több százezer hallgató Jövőkép A jövő a modern e-learning Közösség az oktatásban Határtalan lehetőségek Az easylearn az online oktatás egy egészen

Részletesebben

A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban

A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban Darvas Péter Szonda Ipsos Ipsos csoport és a keresőmarketing SEM Felhasználó Online kutatások, panel rekrutáció

Részletesebben

Használati útmutató Az online példatárhoz

Használati útmutató Az online példatárhoz Használati útmutató Az online példatárhoz A Példatár egy többféle szűrési feltétellel és találati megjelenítéssel rendelkező online adatbázis: I. Keresés 1. Találati lista 2. Térképes megjelenítés 3. Alrendszerek

Részletesebben

Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer

Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer Kedves Tag! Az eddigi papíralapú foglalási forma helyett, bevezetünk egy új, online edzés-regisztrációs rendszert, mely kezeli a, szabad helyeket, várólistákat,

Részletesebben

SEGÉDLET A CSAVARDA PLUSZ KFT. CSAVAR WEBÁRUHÁZÁHOZ

SEGÉDLET A CSAVARDA PLUSZ KFT. CSAVAR WEBÁRUHÁZÁHOZ SEGÉDLET A CSAVARDA PLUSZ KFT. CSAVAR WEBÁRUHÁZÁHOZ Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a csavar webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. 1. REGISZTRÁCIÓ A webáruházban kizárólag regisztrált

Részletesebben

Online Marketing Akadémia: INSTANT Karácsonyi Ötletcsomag

Online Marketing Akadémia: INSTANT Karácsonyi Ötletcsomag Karácsonykor mindenkinek égeti a zsebét néhány ezer vagy tízezer forint, amit muszáj elkölteni ajándékra! Ne feledd! Ilyenkor az emberek sokkal fogékonyabbak a vásárlási ajánlatokra! Most még van időd

Részletesebben

21 tipp a sikeres bloghoz

21 tipp a sikeres bloghoz 21 tipp a sikeres bloghoz Egy blogot többféle célból is használhatunk. Leírhatjuk benne véleményünket, képeket és videókat oszthatunk meg számtalan témában, vagy megoszthatjuk tudásunkat, akár oktathatunk

Részletesebben

Hogyan többszörözd meg weboldalaid látogatottságát?

Hogyan többszörözd meg weboldalaid látogatottságát? Hogyan többszörözd meg weboldalaid látogatottságát? 1 Nagyobb látogatottság jobb ajánlatok több pénz 2 Amit helyettünk csinálnak kész rendszert működtetnek újabb ajánlatok hírlevél kiküldés ügyfélszolgálat

Részletesebben

A/B tesztelés webáruházaknak. Zajdó Csaba

A/B tesztelés webáruházaknak. Zajdó Csaba A/B tesztelés webáruházaknak Zajdó Csaba Miről lesz most szó? 1) Mi az az A/B tesztelés? 2) Miért érdemes A/B tesztelni? 3) Milyen lehetőségek vannak A/B tesztelésre? 4) Mit érdemes tesztelni? 5) A/B teszt

Részletesebben

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tartalomjegyzék KÖZÖSSÉGI MEGOSZTÁS - 2 - MIÉRT HASZNOS? - 2 - A JÓ SHARE GOMB ISMERTETŐ JELEI - 3 - MEGOSZTÁSI

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Az e-napló elérhető a www.ckik.hu oldal mozaik elrendezésében található E-napló linkre történő kattintással, valamint közvetlenül

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

professzionális e-mail kommunikáció

professzionális e-mail kommunikáció professzionális e-mail kommunikáció Kik vagyunk? A Targetmax 100% magyar tulajdonú vállalkozás, több mint 10 éves szakmai tapasztalattal az e-kommunikáció és online direkt marketing területén. Két területen

Részletesebben

A felnőttkorba lépő digitális fogyasztó

A felnőttkorba lépő digitális fogyasztó A felnőttkorba lépő digitális fogyasztó Bacher János Ügyfélkapcsolati igazgató GfK Hungária 2012. március 21. GfK 2012 Presentation guideline and slide gallery February 2012 1 Háttér 2 A fogyasztói magatartás

Részletesebben

FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN

FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN A sikeres kampányok tervezésében az internet a médiamix mára már kihagyhatatlan elemévé vált. A jóváhagyott költésgvetések tervezéséhez

Részletesebben

Most. Társkeresõ. Hogyan mûködik a társkeresõ? Milyen funkciói vannak? Hogyan kell regisztrálni? Miért válaszd az Itt és Most társkeresõt?

Most. Társkeresõ. Hogyan mûködik a társkeresõ? Milyen funkciói vannak? Hogyan kell regisztrálni? Miért válaszd az Itt és Most társkeresõt? Társkeresõ Hogyan mûködik a társkeresõ? Milyen funkciói vannak? Hogyan kell regisztrálni? Miért válaszd az társkeresõt? Hasznos cikkek a fõoldalon! Önbizalomról Társkeresrõl Kapcsolatainkról Mit Hol találok?

Részletesebben

hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Google AdWords ügynökség kiválasztása:

hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Google AdWords ügynökség kiválasztása: Google AdWords ügynökség kiválasztása: hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Még több hasznos info» www.klikkmarketing.hu Google AdWords ügynökség kiválasztása:

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében végzett informatikai eszközellátottság felméréséhez 1 1 1 TÁJÉKOZTATÓ az OTH

Részletesebben

Társasjáték, táblajáték

Társasjáték, táblajáték Társasjáték, táblajáték A mai világban ahol a telefonok és az internet rabjaivá lettünk, egyre kevesebb időt töltünk el barátainkkal, családtagjainkkal, szeretteinkkel. A célja, hogy erősítsük a személyes

Részletesebben

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió Új jelszó igénylése Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió 2016.10.24. TARTALOMJEGYZÉK 1 Áttekintés...

Részletesebben

Webáruház. Tisztelt Partnerünk!

Webáruház. Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Partnerünk! Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a cégünk WEB áruházát, amely online hozzáférést biztosít a által forgalmazott katalógustermékekhez, az Ön vagy az Ön által képviselt cég részére

Részletesebben

Megújult az ARTISJUS Szerzői Információs Rendszere (SZIR) Online adatszolgáltatás szerzőknek bármikor, bárhonnan

Megújult az ARTISJUS Szerzői Információs Rendszere (SZIR) Online adatszolgáltatás szerzőknek bármikor, bárhonnan Megújult az ARTISJUS Szerzői Információs Rendszere (SZIR) Online adatszolgáltatás szerzőknek bármikor, bárhonnan Grafikus megjelenítés A grafikus felület lehetővé teszi a jogdíjak és elhangzások áttekinthetőbb

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

E-kereskedelmi kommunikáció és marketing automatizáció. Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva

E-kereskedelmi kommunikáció és marketing automatizáció. Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva E-kereskedelmi kommunikáció és marketing automatizáció Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva E-kereskedelmi trendek Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva Klikkmánia - We understand, We

Részletesebben

Felhasználói Leírás v.2.00

Felhasználói Leírás v.2.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v.2.00 Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 1. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Program indítása:... 3 A program üzemmódjai:... 4 Számlaegyenleg lekérdezése:...

Részletesebben

Minali befizetés online a PayPal segítségével

Minali befizetés online a PayPal segítségével Minali befizetés online a PayPal segítségével Útmutató lépésről-lépésre Ha rendelkezel internetfizetésre alkalmas bankkártyával, vagy ha van PayPal számlád, akkor a Minali projektbe ezen keresztül is be

Részletesebben

A Kuponcenter.hu ajánlatai. Miért érdemes a Kuponcenter.hu weboldalt választania cége népszerűsítésére?

A Kuponcenter.hu ajánlatai. Miért érdemes a Kuponcenter.hu weboldalt választania cége népszerűsítésére? KUPONCENTER 2 A Kuponcenter.hu ajánlatai Miért érdemes a Kuponcenter.hu weboldalt választania cége népszerűsítésére? 3 Tisztelt leendő ügyfelünk! Ez a tájékoztató anyag azért készült, hogy Ön is átfogó

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Webáruházak és a marketing Az e-kereskedelem új trendjei. Milyen webáruházat építsünk 2014-ben? Webáruház-forgalomnövelés Facebookkal.

Webáruházak és a marketing Az e-kereskedelem új trendjei. Milyen webáruházat építsünk 2014-ben? Webáruház-forgalomnövelés Facebookkal. Webáruházak és a marketing Az e-kereskedelem új trendjei. Milyen webáruházat építsünk 2014-ben? Webáruház-forgalomnövelés Facebookkal. Hogyan építsünk, szegmentáljuk és növeljünk adatbázist? Miért szükséges

Részletesebben

MI AZ A NIKE.COM? LEADEREK ÚTMUTATÓJA SZÓLÍTSD MEG

MI AZ A NIKE.COM? LEADEREK ÚTMUTATÓJA SZÓLÍTSD MEG MI AZ A NIKE.COM? Ez a szimbólum a képzés levezetéséhez adott tippeket jelzi. Szükséged lesz a store egyik eszközére a Nike.com eléréséhez. BEVEZETÉS MI AZ A NIKE.COM? EZT A KÉPZÉS LEVEZETŐJE HANGOSAN

Részletesebben

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül www.helpynet.com Kérdésed van? Írj nekünk! info@helpynet.com Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül Apple ID ahhoz szükséges, hogy bármilyen Apple készülékre appokat tudjunk letölteni, ez tulajdonképpen

Részletesebben

A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV. alkalmazásának felhasználói kézikönyve. Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft.

A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV. alkalmazásának felhasználói kézikönyve. Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV alkalmazásának felhasználói kézikönyve Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. Debrecen, 2016. szeptember 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A telefonkönyv alkalmazás

Részletesebben