A Páholy Irodalmi Kör kulturális folyóirata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Páholy Irodalmi Kör kulturális folyóirata"

Átírás

1 3.

2

3 A Páholy Irodalmi Kör kulturális folyóirata II. évfolyam 1. szám tavasz Bartusz-Dobosi László: Reggeli dimenziók Üveges Andrea: Lázár Kézről kézre (beszélgetés Tüskés Tiborral) Szerkesztette: Mikuli Vera Tüskés Tibor: Soproni kapuk Áldozó Krisztián: Eképp Informatikus költő a reggelről Impresszionista költő a reggelről Naív költő a reggelről Hauszknecht Imre: Reggeli áhitat Lovas Anna: (Sötétben borotválkozik reggelente) Mészáros Márk: (zajlanak a dolomitok) ha eszébe jutna feljegyzés Balogh Robert: Tisztás Hauszknecht Imre: rutinmagány Bertók László: Csiga Patika Olczer Világméretű Bartusz-Dobosi László: Egy beregszászi reggel Szakács Eszter: Élnék inkább úgy Genezis Álomidő Kiss Ádám: Színpad Áldozó Krisztián: Van egy hely, mely Sárd Ilijin Kinga: Palást foszló napszítta halott vég nélkül lány aki piros szoknyát húzott a hajnali ködnek Lukáts János: Hajnali vaskakasok Turcsány Péter: Lét-hajnali versfutamok In memoriam Márai Sándor Isten-szerelem Könyörgés elhallgatásért Istenem! Gyöngyösi Zoltán: Őszi nap Mióta téged szeretlek Szív Ernő: Az első gondolat Getto Ferenc: Fonalak I., II., III. Üveges Andrea: Mezítelenségünk felmagasztalása Pék Pál: Reggel Hauszknecht Imre: Jobblagó TARTALOM Tolnay Donát: a matt előtt a király is fél hajnalinégy testellett Jakabfy Edina: Tiszta, tiszta, tiszta Garai István: Reggeli dal A februári szélhez Ivasivka Mátyás: Már kél a fénynek csillaga Gyöngyösi Zoltán: Ottlik Géza - Hajnali háztetők Iván István: Rekviem egy reggeliért reggel Főszerkesztő: Bartusz-Dobosi László Olvasószerkesztő: Üveges Andrea Szerkesztők: Áldozó Krisztián, Árva-Szabó Péter, Ilijin Kinga, Mészáros Márk, Tolnay Donát Lapmenedzser: Hauszknecht Imre Művészeti szerkesztő: Mikuli Vera Honlapszerkesztő: Szakolczi Gábor Tördelőszerkesztő: Komáromi Csaba Fotók: Szabadkai Attila Tematikus rajz: Rajnai Donát

4 Nem tudom, a jövőben milyen hatással lesz életemre a Páholy és az itt eltöltött évek, de most úgy érzem, egész hátralevő, még be nem teljesedett sorsomat befolyásolja, hogy én készítem el a teát itt mindenkinek, s az ehhez szükséges minden tudás birtokában vagyok. Nem tudom, kik ők nekem, és évek múlva emlékszem-e majd mindegyikük nevére, de úgy érzem, ismernek, és én is ismerem őket. Havonta egyszer kirakjuk önmagunkat az asztalra egymás elé, mintha halkan azt suttognánk, csak úgy szemérmesen, magunk elé: - Hoztam egy verset. Tegnap írtam, semmi különös, csak gondoltam, megmutatom, hátha tetszik. Idegenek, akik túl jól ismerik egymást, ezért mosolygunk úgy egymásra a folyosón, és ezért sütjük le a szemünk, ha a Páholyban verseket olvasunk. Nem tudom, mi van a Páholy levegőjében, mi olyan különös a zöldes falakban, de úgy érzem, reggelente, ha kinézek az ablakon, a városháza tornya mögötti szürkeségben a világ végét látom. Mikuli Vera Az az alábbi helyeken kapható: Bagolyfészek, Pécs, Ferencesek utcája 36. Csemege Kultúrbolt, Pécs, Ferencesek utcája Írók Boltja, Budapest, Andrássy u. 45. Írók Könyvesboltja, Pécs, Király utca 21. Parti Galéria Pécs, Mária u. 1. Pécsi Hittudományi Főiskola könyvtára, Pécs, Papnövelde u Virág János Könyvtár, Hőgyész, Fő u Kó-Ma Könyvüzlet, Siófok, Fő utca Megjelenik félévente. Kiadja: Páholy Irodalmi Kör A kiadásért felel: Bartusz-Dobosi László A szerkesztőség címe: 7621 Pécs, Széchenyi tér 11. Páholy Tel.: 72/ (111. mellék) paholy@gmail.com web: A folyóirat megrendelhető a szerkesztőség címén. Ára: 400,- Ft Előfizetési díj a évre: 800,- Ft Nyomdai munkálatok: Sütő Oszkár, DRUCKMODUL Nyomda és Kiadó Kft., Siklós 2 A lap támogatói: Incipit Vita Nova Alapítvány, a CRNL Gimnázium diákönkormányzata ISSN

5 Bartusz-Dobosi László Reggeli dimenziók 3 Nem tudok aludni. A hipochonder őrjöngő kitartásával, görcsösen keresem magamban az álom iszapos masszájának nyomait, de hiába. Órák izzadtságos vergődése után végre rászánom magamat és felülök az ágyban. Nem megy, na! A céltalan gondolkodás léhasága narkotizálja agyamat. Ez maga a fenékig tragikus nonszensz. Itt fekszem álom és ébrenlét barokk csigavonalai között hánykolódva, és nem jutok sehova. Hátamat a falnak támasztom, s a szoba neszeire próbálok figyelni, mintegy szellemi infúzióval kötve magam az egészséges gondolkodás világába. Még teljesen sötét van, a tárgyak körvonalait is csak sejteni lehet, mint egy inkognitóban érkező szerelmes ifjút. Látszólag semmi sem mozdul, amikor váratlanul felcsendül előttem a tárgyak szégyellős szimfóniája, amelyet még az én zenei ízlés-impotenciám is élvezettel figyelget. A sarokban nagyot roppan a nehéz tölgyfaszekrény dobja. Erre aztán meghallom, ahogy a radiátorban lendületesen emelkedik koloratúrig a forró gőz fuvolája, a hűtő a konyhában krepegve tenort kuncog, s az ingaóra unottan pengeti fülembe a metronóm ütemére, hogy Reg-gel. Reg-gel. Reg-gel. De vajon milyen lehetetett az első reggel a földön? - jut eszembe a furcsa gondolat. A kezdet. De natura. A mindent megelőző aprioritás. Mint most én itt teljesen egyedül a nagy sötétségben, időn és téren kívül. Nincs mozgás, nincs tájékozódás, csak én vagyok az egész kozmosz kellős közepén, mint egy anakronisztikus bújócska ottfeledett játékosa. Beresith, azaz kezdetben, - mondja a Szentírás. Azaz, minden dolog elején, minden dolog reggelén, amikor még semmi sem volt. Milyen lehetett az? Milyen félelmetesen első! Egész bensőm kérdéssé gyávul: Kibírható a magány ilyen mértékű crescendója? Aztán játszani kezdek a gondolattal. Mi is az a reggel? Az indulás kényszere, az ébredés kínja, az eszmélet hajnala, az akt gondolatok lassú grammatikába nyújtózkodása. Minden reggel ilyen. Ilyen döbbenetesen affektáló, meleg ágynemű illatot párolgó, tartóztató tranzit állomás a maradás és az indulás limeszén. Minden reggel ugyanaz a fázós világraszületés-érzés, erős vizelési inger, kötelességízű önmegerőszakolás, hogy kikeljünk az ágyból. Az elkezdés bizonytalansága. A rügyek erővel való kinyitása. Csábító kávéillat a konyhából. Az utcai forgalom sziréna-szopránja. Hideg. Az örök kezdés steril múlttalansága. Ha csak egy millimétert is elmozdulok, vége ennek az idilli dimenziónak. A résen beáramlik a múlt, s akkor máris a jövő paranoiájával szemlélhetem az elszalasztott lehetőségek szelíd terrorját.

6 De helyettesítsük most be a reggelt néhány fogalommal. Az agyam egymás után próbálgatta ezen a különleges modellen a definíció-ruhákat, mintha valamiféle szellemi kifutóra került volna. Mondjuk, ha város, akkor nem lehet más csakis Athén. Az első város. A kultúra szülőhazája. Ha természet, akkor a megszentelt pillanat. A jóleső kötelesség. Az állatokat nógató hang. Amikor minden a helyén van: a rügy, a palánta, a vetésre váró föld, a kérges tenyér ereje. A virág esetében a gyökér a kezdet, a próza és a szirom a költészet, a befejezés. A virág egyébiránt meggyőződésem szerint Isten nagyvonalú ráadása a természetre. De ha művészet, akkor az nem lehet más, csak a tapasztalás előtti kor. A tettet megelőző gondolat. A születés előtti állapot. A valósággá érés pillanata. A genezis. Az ihlet. Mi az első dolog, amire emlékszem? Ha zene, akkor az introitus. A belépés. A felütés. A megszólaló hang előtti pillanat. A karmester némán lengő keze. Beethoven. Ha szín, akkor tabula rasa. A tiszta lap, a fehér, a bemaszatolatlan, a szűz. Ha könyv, akkor a Biblia, az egyetlen. Ha filozófia, akkor Szókratész. Ha étel, akkor kenyér. Ha ital, akkor bor. Ha asszony, akkor Éva és Mária polaritása. A testből való és a lélekből való ellentéte. Ha betű, akkor az Ő, a kezdet, vagyis az Ige. Mert hát Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága. (Jn 1,1-4) Világosság. Ekkor vettem észre, hogy a hajnal lassan sikongó lilája elárasztotta a szobát és csipás szellemem világa úgy hevert benne, mint egy elfeledett karácsonyfa a farsangi zsibvásárban. A reggel trivialitása kijózanított. Kelni kell. Üveges Andrea Lázár 4 fehér gyolcsba csavart életem balzsamillatú sebeim Mária és Márta már négy napja siratnak ha itt lettél volna, nem haltam volna meg így halott vagyok, senkim sincs csak a barlang éles levegője csak a rajzok a falon csak a rések, amiket kacatokkal tömködök legrosszabb egyedül a vasárnap délután megszabadítasz-e, ha jön a reggel?

7 Kézről-kézre Beszélgetés Tüskés Tiborral a Páholyban Szerkesztette: Mikuli Vera 5 Az Irodalmi Páholy kulturális folyóirat első megjelenésétől fogva igyekezett a fiatal, pályakezdő generációt megszólaltatni, de a kezdetektől fogva fontosnak tartotta azon kortárs írók, költők megkeresését is, akik életükkel, pályájukkal példát mutathatnak az induló nemzedék számára. Ennek keretében, februárjában ellátogatott hozzánk Tüskés Tibor, akivel nemzedékekről, véletlenekről, no és persze az irodalomról beszélgettünk. Babits azt mondta, hogy a szerkesztés nem más, mint egy magasabb szintű pedagógia. Babitscsal mi bizonyos tekintetben kollégák vagyunk, mert ő is bölcsészkart végzett és tanított. Én tanár akartam lenni mindig, már 15 éves koromban pénzkeresetnek egy likőrgyáros gyerekét instruáltam. A leghumorosabb történet, mikor bizonyos Will Hubertet tanítottam. Meg van ez írva, de azért elmesélem. Egy Nagykanizsa melletti cserkésztáborból hazafelé megkérdezte tőlem a csapatvezetőm, hogy visszamennék-e az ottani gazdasszony gyerekét előkészíteni egy magánvizsgára. Ezt én el is vállaltam augusztusra, egy hónapra. A gondom csak az volt, hogy ezt a gyereket nem tudtam megszólítani. Nem tudtam, mi a neve. Úgy értettem, otthon úgy szólítják: Pubi. De elképzelhetetlennek tartottam, hogy egy anya a 13 éves gyerekét Pubinak becézze. Lejárt az egy hónap, megkaptam a bért, hazamentem, levizsgázott a gyerek, kinyomtatták a nevét az értesítőben, és csak akkor olvastam, hogy Hubert. Az anyja Hubinak becézte. De én addig Hubertet nem hallottam soha életemben. Egy korábbi beszélgetésben említette, hogy az irodalomban az idősebb generáció kézről kézre adja a fiatalabb nemzedéknek az értéket, a tudást. A mestertanítvány viszony talán minden irodalommal foglalkozó ember kapcsolatrendszerében megtalálható. Ezért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön közénk? Nagyon sokat köszönhetek azoknak, akik az asztalukhoz engedtek ülni. De ezt a hálát nekik nem tudtam igazából kifejezni, ezért igyekszem ezt máshol visszaadni. Ha pécsi neveket akarok mondani, akkor Várkonyi Nándor, Bárdosi Németh János vagy Csorba Győző. Ők megosztották velem a gondolataikat, együtt lehettünk, egy ügyet szolgálhattunk, még ha nekem velük szemben egy nemzedéknyi távolságom is volt. Várkonyi Nándor 1896-ban született (apám is akkor született, azért tudom fejből, nem azért mintha amolyan lexikon-típus lennék), Bárdosi Németh János 1902-ben, Csorba Győző pedig Ferenc József halála napján 1916-ban. Ezekhez képest az én 1930-as születésem majdnem éppen egy nemzedéknyi. Ha nekem módon van a tőlük kapottat átadni, továbbítani, akkor én azt az alkalmat megragadom. Amikor először szóba jött ez a talál-

8 6 kozás, nagyon örültem, hogy kapcsolatot teremthetek a fiatalabbakkal. A nemzedékek szerves és természetes egymáshoz kapcsolódását az élet normális velejárójának tartom. Nyilván vannak nemzedéki konfliktusok is, egy családon belül apáknak és fiaknak lehetnek ellentéteik, de ha ép az a család, akkor a gyerek azért elsősorban azt a modellt látja, és átveszi. Nem is mindig tudatos, lehet, hogy daccal fordul felé, és aztán később mégis átveszi a gesztusokat, mozdulatokat. Borsos Miklós mondta, hogy csak a dilettánsnak nincs apja. De a művésznek van apja, van iskolája, kell mesterének lenni. Ez nem azt jelenti, hogy majd egész életében utánozza. Azért van szükség mesterre, hogy annak a bizonyos kezdő művésznek a saját, egyéni hangját felszabadítsa. József Attilának, akit mégiscsak egy eredeti, önálló, szuverén költőként ismerünk, az első kötete egy Juhász Gyula költészetébe beilleszthető kötet. Úgy feltételezem, hogy Juhász Gyula tanítványként tekintett József Attilára, és mikor látta, hogy ez a gyerek kinő, túlnő az általa átadott hangvételen, akkor ezért ő nem haragudott, hanem örült neki. Pedig kettejük között is volt időbeli, sőt még térbeli különbség is. Nemzedékbeli különbség. De ennek ellenére a fiatal József Attila hangja erősen egy Juhász Gyulás, impresszionisztikus hangot tükrözött. Tehát a mester-tanítvány viszony inkább függ a lelki alkatok párhuzamától, mint a nemzedéki, esetleg társadalmi hovatartozástól? Juhász Gyula öngyilkossági kísérletei párhuzamba állíthatók Attilának az öngyilkossági kísérleteivel. A kapcsolatteremtésükben is, a nőkhöz való viszonyukban is van valami konfliktust hordozó. Juhász Gyulának az anyjával való kapcsolata is szokatlan volt. József Attila költészetében a mama meghatározó alak. Azt hiszem helytálló ez az észrevétel, de érdekes, még nem nagyon olvastam kettejük tekintetében ilyen párhuzamról. Eléggé érzékeny pszichológiai problémákat vet fel a dolog. A véletlen: a fel nem ismert szükségszerűség. Tekinthetjük véletlennek, de a megvalósulásában mégiscsak valami törvényszerűség van. Hogy épp valaki melyik mestert találja meg, abban van keresés is, de a véletlenen túli is, a hullámhosszak találkozása, interferenciája. Hogy most Ön itt van, azt hiszem, kevésbé a véletlen műve Valóban. Először postán kaptam egy példányt a lapotokból, az Irodalmi Páholyból, de akkor még nem tudtam semmit a származásáról. De abban a vasúti őrházban, ahol fölnevelkedtem, bizonyos dolgokra megtanítottak. Egy köszönést nem viszonozni udvariatlanság. A bátyám, aki fölöttem járt iskolába, megtanított engem, hogy hogyan kell a tanároknak három lépéssel előre, az egyensapkához tett kézzel köszönni. Ez nem volt terhünkre. Sajnos ma már nem divat levelekre válaszolni. Pedig még ha nyilvánvaló dilettáns szaga van a dolognak, még akkor is megérdemel annyit: köszönöm szépen. Ennél a lapnál pedig egészen mást éreztem. Olyanról is hallottam, aki egy előrenyomtatott lapot használt. Martyn Ferenc születésnapi köszöntőire válaszul egy ilyen előregyártott szöveget küldött, de mindegyikre a saját kezével rajzolt egy hóvirágot. De manapság majdnem azt mondom, van, akiben még a

9 62 Ft-os postaköltség is ingert vált ki. Egyszer írtam egy glosszát a '70-es években Levélkézbesítés csigaháton címmel. Van egy lezárt boríték, amit megkap a címzett. A bélyeget a postán lepecsételik vaspecséttel. Ha ez megtörténik, akkor az nyomot hagy a papíron. A címzett megkapja a borítékot, felnyitja, és ez a nyomat a levél tartalmán a másik sarokban van. Hát igen. Úgy kell élni, mint az angyalok. Amit mi itt most beszélünk, azt a Széchenyi téren hangszórókkal kihangosítják. Sőt, ki is fogjuk adni! Úgy legyen! Ha jól tudjuk, az akadályoztatások ellenére Ön nem kevés íróval, költővel, művésszel váltott leveleket. Igen. Azt tapasztaltam, hogy a tárgyakhoz való viszonyukban az emberek kétfélék. Vannak a megőrzők és vannak az eldobók. Martyn Ferenc például egy tipikus eldobó volt. Kapott egy levelet Somlyó Györgytől, aki akkor az Arion c. antológiát szerkesztette. Ferenc megfordította ezt a papírt és a Tatán élő feleségének írt rá levelet. De találkoztam én egyszer egy vasutassal, aki szabadjeggyel beutazta Európát, és még Párizsból az elhasznált metrójegyet is beragasztotta egy albumba. Ha így nézem, leegyszerűsítve az embereket, én inkább a megőrzőkhöz tartoznék. Nagyon sok mindent a fiatalságomból most égettem el évesen lapot kezdtem el szerkeszteni, leginkább akkor kezdődtek ezek a levelezések. Ezeket dobozokba raktam, talán egy év egy doboz. Így 50 doboz túlélte a költözködéseket. A fiam is mondta, hogy ennek talán lehet valami értéke. Úgy gondoltam, a dobozok legjobb helye a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz. Kaptam is egy kis madáreleséget érte. Csak az volt a gond, hogy ezek időrendi sorrendben voltak. Ha mondjuk, azt kerestem volna, hogy melyikek Illyés Gyula levelei, hát azt csak kínkeservesen találtam volna meg. A kézirattár vezetője ajánlotta, hogy biztos akad egy olyan nyugdíjas tanár Pesten, aki bejön napi 4 órában és ezeket abc sorrendbe teszi. Ez meg is történt. Fodor Andrással óta több mint ezer levelet váltottunk. Ha a kiadó pályázik, akkor ennek a levelezésnek az első kötete még az idén meg is jelenik. De több hozzám írt levelet publikáltam már különböző folyóiratokban, még a könyv megjelenése előtt. Nemrég megnyílt egy kiállítás Kaposváron ex libris lapokból. Erre a gyűjteményre hogyan tett szert? A baráti körömhöz tartozott egy budapesti művész házaspár, a férj Varga Hajdu István, a feleség Diskay Lenke. Sajnos egyikük sem él már. Pista egy budapesti nyomdaipari iskolában rajzot tanított, ez művészembernek favágás volt. Utóbbi időben csak fehér papírra rajzolt fekete tollal. Felesége azt szokta mondani, hogy Pista az írók festője volt. Fülep Lajos, Fodor András és én is nyitottam meg kiállítását. A felesége a kisgrafikának volt nemzetközileg elismert művésze. Járt is találkozókra Svájcba. A kisgrafikán belül egy külön műfaj az ex libris. Lenke sok magyar írónak készített ex librist, s ezekből szokott nekem is küldeni egy-egy példányt. Én ezeket odaadtam a siófoki Kálmán Imre Múzeumban dolgozó barátomnak, Matyikó Sebestyén Józsefnek, hogy tegyen vele belátása szerint. Elsősorban magyar íróknak a könyvjelei vannak köztük, de karácsonyi üdvözlőlapok is. Nekem is készített ex librist Lenke, mielőtt a könyveimet odaadtam a nagykanizsai könyvtárnak, két gyerek a könyvekbe be is ragasztotta azokat. De ezek már nyomdatechnikailag voltak sokszorosítva. A hátlapjuk enyves. Az igazi fa- vagy linóleummetszet, és csak úgy 50 db az igazi, azokat számozni is szokták. Persze ma már olyan technikák vannak, hogy a másolat szebb lesz, mint az eredeti. Szóval ezekből lett egy kiállítás Kaposváron. A Páholy Irodalmi Kör csak 2005-ben 7

10 alakult, azt is mondhatnánk, hogy csak ébredezik. A következő számunk tematikája a reggel lesz. Hogyan kötné ezt a fogalmat az irodalomhoz? Reggel címmel antológiát lehetne szerkeszteni klasszikus versekkel, mint Kosztolányi Hajnali részegség, Somlyó Zoltán Hajnali imádság, Erdélyi József Reggel, vagy éppen Kaffka Margit Hajnali ritmusok című írásaival. Nagyon érdekes lenne ezeket összegyűjteni. De ha azt vesszük, már a napszakoknak is van önálló jelentésük. A reggel pedig egyértelműen valahol a kezdéssel kapcsolatos, de talán valaminek a vége is. Az ébredés, aminek az előzménye az álom. Egy változás, egy folyamat, és ha én ezt kitágítom az élet metaforájára, akkor azt mondom, hogy valaminek a vége és valaminek a kezdete. Reggeli ájtatosság, Illyés Gyula és József Attila közös versjátékának ez a címe. Egyikük adta a rímeket, a másiknak kellett megcsinálni a kész szonettet. Úgy tűnik, körbe ért a beszélgetés, ismét József Attilánál és Illyés Gyulánál lyukadtunk ki. Talán nem véletlenül. Köszönjük szépen, hogy eljött közénk, és megosztotta velünk a gondolatait kézről kézre adott minket. Nagyon szívesen. Tudjátok, én 20 évig tanítottam, s talán abban is valami továbbadás féle érvényesülhetett, de 1973 óta, mióta nem tanári állásban vagyok, az ilyen alkalmak sátoros ünnepek számomra. De bármilyen művész, legyen az író vagy festő, ha valamit csinál, azt ő meg akarja mutatni. Az egy dilettáns, hazug beszéd, hogy nem kíváncsi mások véleményére, magának ír. Ha az a művész egy diák, akkor kit talál meg legelőször, a tanárát. Hogy a tanár szakmailag és emberileg is el tudja-e fogadni ezt a kapcsolatot, ezt a különleges kapcsolatot, az a kérdés. Remélem, én jól vizsgáztam 8

11 Soproni kapuk Részlet Tüskés Tibor Tájak, emberek (1990.) c. könyvéből. 9 Kapuk Öreg falusi házak zöldre festett rácsos kapui Városi bérházak pöffeszkedő kapuóriásai Szürke panelházak jellegtelen, összetéveszthető és éjszakára mindig nyitva felejtett kapui Szögesdróttal szegett börtönkapuk Vizesárokkal, felvonóhíddal, bástyával védett várkapuk Présházak kapui, melyeken az aszaltszilva és az erjedő must illata szűrődik ki Pincébe és toronyba vezető kapuk A kapu: jel. A kerítés, a fal tagadása. A rohanásban a meditáció. Lehetőség. Csönd. Szünetjel. Itt meg kell állni. Vele valami véget ér és elkezdődik. A megérkezés és a búcsú, az indulás és a hazatérés, a küldetés és a befogadás, a várakozás és az elbocsátás jelképe. A bizonytalanság feloldása. Ha a szem a lélek tükre, akkor a kapu a ház lelkének a tükre. Út, kapu, ház: egymásra utalt háromság. Nincsenek meg egymás nélkül. Kapu-metaforák: A cérnahangon énekelt gyermekdal zöldágból font aranykapuja A hegyi beszéd, a jézusi parabola tágas és szűk kapuja: A szűk kapun menjetek be, mert tágas a kapu és széles az út, mely a pusztaságba viszen A Péternek adott intés súlyos és fenyegető kapuja, az erő, a hatalom jelképe: Erre a kősziklára építem egyházamat, és a pokol kapui nem vesznek erőt rajta Dante poklának kapuja, melyen sötét betűkkel áll magasan felírva: Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménynyel! A litániázó, csukott szemű öregasszonyok ajkán pergetett ima kapuja: Mária, mennyország ajtaja, könyörögj érettünk! A társadalmi tapasztalatból leszűrt, cinikus szólásmondás kapuja: Minden nagykapu mellett van egy kiskapu Soproni kapuk Városkapuk A hűség tornyának kapuja Lakóházak kapuja Ódon, belvárosi paloták kapui Egy korongozóműhely kapuja, melyen egy csillagos éjszaka belestem Mindegyik kapu más: egyéniség, jellem, karakter. Az épület része. A ház stílusához, a ház lakóihoz simul. Itt nem téved el a látogató, a lakó nem nyit be másik ház kapuján. Faragott, gótikus ívekkel keretezett kapuk. Virágindákkal díszített reneszánsz boltozatok. Csavart derekú oszlopok tartotta, kerékvető kővel védett barokk portálok. Itt nem a nagykapu mellett, hanem a nagykapun belül nyílik a kiskapu, praktikusan: a kapu embert is, ha kell - szárnyait széttárva - kocsit is bebocsát. Az egyik fölött kagyló alakú fülkében kőszent vigyáz a lakókra. A másikon évszám hirdeti az építés idejét, címer a tulajdonos rangját. A harmadikhoz - a Szent György utca 7. szám alatti kétemeletes barokk palota kapujához - történet fűződik. A kapu fölött egy nagy bajszú magyar arc és egy nyelvöltögető torz pofa látható. A hagyomány szerint mindkét fej az építtető Vitnyédy Istvánt, Zrínyi Miklós titkárát ábrázolja. Az egyik a komoly férfi arcképe, a másik a pereskedő polgáré, aki nyelvet ölt a város garasoskodó elöljáróira. A soproni kapuk a város jelképei. Sopron maga is kapu. Az ország egyik kapuja. Veszélyes területen fekszik, de mindig megőrizte önmagát. Őslakók és telepesek találkoztak itt. Sopron népe kapott és adott, mindkét irányban közvetített értékeket. Sopron a türelem, a hűség jelképe. Mi magyarázza, hogy a régi kapuk itt megmaradtak? A város páratlanul szerencsés múltja.

12 Az idő persze nyomot hagyott a kapukon. A kapuk védtelenek, ki vannak szolgáltatva. A kapukat befalazták, átépítették, befestették. De amit az utódok rontottak rajtuk, a műemlékesek helyrehozták: a régi kapukat kibontják a vakolat alól, a hiányzó kőbordákat pótolják, a deszkaberakás csorbáit megjavítják. Ezek a kapuk a kőfaragó,- az asztalos- és a kovácsmunka remekei. Hol vannak a régi, névtelen mesterek, a kőművesek, az asztalosok, a lakatosok, akik csinálták őket? Ha volt is mintakönyv, sablon a kezükben, amelyből dolgoztak, mindegyik munka más, különböző. Hány kéz melege érintette ezt a szépművű vas kopogtatót? Hányan léptek ki és be ezeken a kapukon? Hány hordó kékfrankost görgettek le ezen a kovácsoltvas pinceajtón? Melyik kapu előtt állt meg a humanista tudós Lackner Kristóf, a diák Berzsenyi, a Sopronban katonáskodó Petőfi, a hangok nagy tanára Liszt, az ország gondját elméjében forgató Széchenyi? Melyik kapu mögött dolgozik az utolsó soproni agyagiparos - így nevezi magát -, Steinbach Vilmos? És a legelső soproni keramikus iparművész? A látogató a kapuk előtt eltűnődik. Az is megáll előttük, aki nem akar bemenni. A lakók helyett beszélnek, megszólítanak. Csendet sugároznak. Kapuk Soproni kapuk 10

13 Áldozó Krisztián Eképp Pontban hatnegyvenkor kezdődjön Legyen benne madárdal és küzdjön Ő is. Higgye el, hogy az ébredés Jogos, és szükségszerű. Megokolt. (Mert okság nélkül én már nem kelek.) Hozzon teát és kommersz túrórudit. Legyen kussban, amíg az első cigit El nem szívom és legyen benne vér, Mint mosdótálban borotválkozás Után. Bokszoljon cipőt, ha velem akar jönni (Lumpen elemekkel nem mutatkozom, Elvégre őmiatta van világos ) Kapjon önnön mínusz ötében torokgyulladást. Csukja oda a lábát a busz. Hitesse El, hogy nem csak Granadában vérvörös. Égesse saját szemét,- sugárkontaktlencse- Fájjon a feje, ha lerészegedtem. Mardossa Önsajnálat, torkát karcolja levegő. Sújtsa memóriazavar, és trubadúr képzetek. Fizesse a kávém, adjon tüzet, álljon elém, Magyarázza meg az okát (Leszögezem, okság nélkül nem kelek) protononként a mókuskerék fokát. Akkor tőlem akár reggel is lehet. 11 Informatikus költő a reggelről Félálom van, reggel, s amint bereggel, Kúszni-mászni kezd megannyi pirk adat. Bíborpixelek, duplagombszemekkel Fehér egér. Drótkölykei szétrajzanak Az asztalon. A háztetőn, cserepek Ölénél nyugvó vektorok száz csőre Égre néz, várva, hogy pixelsugarak -Mint ionok a katódsugárcsőbe- Kétdimenziósan beléjük bukjanak. A tél hasábba tördelt minden bokrot. A szövegszerkesztő darvai V-ket Röptetnek egy sablon-kék A/4-esen. Tudja valaki, hogy hány legörbézett 17 colnyi négyzet a végtelen?

14 Impresszionista költő a reggelről Az ülő asszony hátulról hegedű. Kezében megszikkadt zsemle. Búzakő. Előtte szárnyas koldusok, egyszerű Akár egy Ejzenstejn-szürke téridő. Betonkockák közéből zsemlemorzsát, Kalapja alól ősz hajszálra cserél A szél, s megkerülve a hintakorlát Vaskeresztjét, új feloldozást remél. Máshogy élünk, itt a hajnal a pápa. Átültet minden megőszült gerberát. Csendes a reggel, hegedű roppanása Hallatszik csak, s a szél sodor burukkolást. Naiv költő a reggelről Kicsit itt felejtem magam Isten bácsi Ha megengeded, mint Te a reggeleket S hajnalpiros vermutokkal bódítom magam Egy ismeretlen szék karjába burkolódva Míg várok. Én álló nekifutásból várok Olyan vagyok, mint félhatos Horizontod, vagy bús prófétabogarad Kit eltapos valami kettőezerhatos Hozzám nőtt árnyékú, jövendölt magány. Úgy érzem nemsokára makett hajó leszek. (Széttart ez a versem is, Isten bácsi Mint száz fészekből rajzó madaraid.) A bátrak egybeolvadását keresik Tengerednek és egednek. Odacsúsznak A szürkéskék vízen, de mind csalódnak. Én látom innen is, kéked nem keveredik. 12 Epilogus: Ahonnan nincs kirekesztve senki, ott ahol Senkinek nincs helye, talán még nekem se, A Holdmészárszék és a Napszülőszoba mögött; Isten bácsi felhőlabdacsokba törölközött. Gyönyörű.

15 Hauszknecht Imre Reggeli áhítat 13 Fémes csikordulással hajtották végre a modulok a processzor parancsát, amit az az érzékelők által küldött információk alapján adott ki. Nusi néni mögött becsukódott az ajtó, ahogy lassú léptekkel kilépett az utcára. Magában kicsit morgott, hisz már vagy egy tucatszor kérte a házmestert, hogy nézesse meg azokat a fránya alkatrészeket, mert kiveri a víz ettől a hangtól. De nem stresszelte magát tovább. Nagyot szívott a frissnek mondható levegőből. Hosszú napnak nézett elébe, a miniszterelnök személyes látogatása pedig még ma is izgalommal tölti el. Azért egy kicsit bosszantotta, hogy az elnök úrnak hallania kell majd ezt az éktelen csikordulást. Szerette a napfelkeltéket, és ezeket, a hajnali sétákat az áhítatokra. Különösen odafelé. Ilyenkor készült fel a kikerülhetetlen kérdésekre, amikkel nap mint nap szembe kellett néznie Bár különleges reggel volt a mai, mégsem érzett semmi felemelőt. Persze az ő korában már mindegyik csodának számít. A reggeli áhítat után az esperes úr gratulál majd neki először, és a kedves szomszédjai, ahogy szokták A miniszterelnök úr fél tizenegyre érkezik majd pontosan, mint az elmúlt négy év minden február tizenegyedikéjén. Nem igazán kedvelte ezt a felhajtást, de nem volt mit tenni. Mint a világ legöregebb emberének kijárt ez a fajta tisztelet. A miniszterelnök - egy ízben miniszterelnök asszony - jött a gratulációjával, egy csokor virággal, meg pár újságíróval, elfogyasztottak egy közös teát, aztán távoztak. Másnap pedig viszontolvashatta a találkozást a napilapok többségében. Ez a mai persze már nem volt akkora szám, mint három éve, amikor beállította a világcsúcsot. Az elmúlt 75 év legidősebb emberének mondhatta magát. A híres amerikai magazin jogutódja, az AfterTime az év emberének választotta 2180-ban. Tévészereplés, interjúk, rádió, stb. - mindezt az ő korában. Nem is viselte könnyen. Sztár lett, pedig egy ujját sem mozdította. Az emberek persze nem hitték el, vagyis nem voltak hajlandóak elfogadni a tényt. A titkot akarták tudni. A kérdésekre főleg az elején volt nehéz válaszolni. Viccesnél elmebetegebb ötleteket kreáltak az újságírók és a riporterek. És még csak nem is ők voltak a legroszszabbak A mikrokórosok, ahogy a köznyelv hívta az ebben szenvedőket. Elsősorban rákos szakácsok, akik munkájuk során túl sok időt töltöttek a mikrohullámú készülékek közelében, sütők, energia-rekreátorok, fehérjegenerátorok, stb. Pedig ő is dolgozott vagy 5 évet szakácsként. Nem feledhetjük el a műleveseseket sem. Az E-bombák, a Tartósítószer-dinamitok ellenzői állandóan zaklatják, és biztosra veszik: sosem evett műkajákat. Sosem sikerült bizonyítaniuk, hogy ezek a felelősek azért a számtalan megbetegedésért. Mégis a leggyakoribb egyértelműen a telefonos kérdés volt. Mindenki le merte volna fogadni, hogy soha nem használt mobiltelefont. Mintha ezt a luxust a mai világban bárki is megengedhetné. Ugyan már! Képtelenség ma már anélkül gyorsan kommunikálni. Nem kapott agydaganatot, ennyi. Szerencsés 30%... Az idő múlásával már könnyűszerrel le tudta őket szerelni, de egy-két váratlan fordulat még így is érte. Elmosolyodott most, amikor eszébe jutott. Az egyik hydroautó társaság marketingmenedzsere arra kérte, hogy reklámozza az egyik járművüket, mint a hosszú élet titkát. Igaz, pózolt már néhány termék mellett, jó pénzért, de

16 ez azért mégiscsak abszurd volt. Egyszer egy egyetlenegyházi főméltóság arról faggatta, nem is olyan rég, hogy nem jelent-e meg neki valaha a Teremtő? Mert az Ő csodájának tartotta Nusi néni hosszú életét. De semmi ilyesmi nem történt, különben is az Egyetlenegyháznak nem volt szüksége reklámra. A monoteista egyházak fúziójával, az ellentétek megszűnésével, rohamosan nőtt az imahelyekre járók száma. A halál árnyékában mindenki megtanult hinni a Teremtőben. Már évek óta nem bagózik, de még mindig emlékszik a dobozok oldalán virító holografikus feliratokra és az ismétlődő kis filmecskékre, amelyek felhívták a figyelmet a dohányzás és a halál közti kapcsolatra. A mobiltelefonokra, a számítógépekre és vagy több tucat más ketyerére ezek mégsem kerültek fel. Nem ébredtek a gépek öntudatra, mint az ódivatú 21. századi sci-fi történetekben, csendben szedték áldozataikat. Ők az emberiség passzív gyilkosai. Nusi néni, miközben befordult a térre, amelynek nagy részét elfoglalta az imahely, felpillantott az előbukkanó napra, és kicsit elszomorodott. Biztos volt benne, hogy a templom ajtaján lévő gyászjelentésekben több ismerős névvel is találkozik majd. Kicsit sajogtak a lábai, de ez az ő korában már magától értetődő volt. Hatvanegy év az mégiscsak hatvanegy év. Lovas Anna (Sötétben borotválkozik reggelente) 14 Sötétben borotválkozik reggelente. Egyszerre a fényt és a tükröt nem kedveli. Talán, mert nem szeret szembenézni azzal, aki gyakran mást mond és mást mutat. Ezt látom egy ideje reggelente, ha belesek a félig behúzott, dallamtalan harmonikaajtónyi résen. Ilyenkor nyughatatlan lelkem, zavart falkaparászás és ideges körömpiszkálások közben, csendes béke után kutat, de nem talál. És nélküle? Kavicsokat dobál? Reggelente a tükör előtt egyedül áll.

17 Mészáros Márk (zajlanak a dolomitok) zajlanak a dolomitok. zajlásuk mellkas-meleg öleli körül akár egy magot. benne zuhannak, riannak ezek az bronz- és betondolomitok. 15 esésük meg-megindul és eláll nem is bennem, hanem én rianok már. darabokban pattognak a dolomitok tüdőn, kattognak a kövek gyomorba; belém fröccsen koppanásuk vörös robaja. éjjelenként múltamat viszi, hordja, s tagjaimba inhalál, szétáramlik a sötét horda. ezek csak úgy riannak időnként éjjel leválnak megállíthatatlan eséssel: zuhanásuk, szakadásuk visszhangzik reggel; a sziklák éle, akár a pengék élefelébreszt a dolomitok torlódó nehezéke. ha eszébe jutna mindig keres egy arcot, egy tekintetet de ha valaki meglátja, megijed. mindig keres egy darabot, ami olyan mintha letört volna: valami olyat, ami mintha neki készült volna. aztán leejti, mert úgy hiszi megfogta. félrehamuz, elnyom egy csikket, tesz-vesz, elfelejti, leoltja. -ez megint eszébe juttatja. ilyenkor kiönti csészébe, megissza. estére azután kimegy a fejéből és megint reggelig kutatja.

18 feljegyzés hogyha reggel, akkor késdobálás. és te állsz az ablaknál. állítólag szellőztetsz, pedig késeket dobálsz. este fented meg őket. láttam. most ágyba reggelit, szájba csókot kéne, mégis minden reggel játszunk a késekkel helyette. forog velem az ágy, befúródom a padlóba mint a késdobáló társa (állítólag minden rajta múlik) szálkás lesz a bőröm és te mindig eltalálsz. hogyha reggel, akkor késdobálás. (majd napközben elrendezem magamban.) hogyha reggel akkor vákuum. száraz erek hiába-lüktetése. hogyha reggel, akkor elfeküdt inak, kézbevett rostok, kezeddel melegített, mint kakaó a rezsón. melegvíz a kézre. hogyha reggel, akkor vége a tegnapnak. hogyha reggel, akkor számba veszem, ami tegnapról rám ragadt. hogyha reggel, akkor fekvés még az ágyban és sohasem-volt-béke a paplan alatt. szuszogás. testmeleg. (csap csöpög. nem húztam le éjjel a vécét.) hogyha reggel, akkor végre elalszunk. kicseng a létezés. (hogyha telefon, akkor Szeged. hogyha Szeged, akkor kétszáz kilométer és sírás.) hogyha reggel, akkor megkínozlak, mielőtt még elkezdődne a nap. felboncollak. a mellkasod, gégéd felnyitom (amit este összevarrtálmost majd kezdheted elölről) vért veszek az aortádból. megkínozlak. hagylak vergődni. vergődtetlek a száraz ágyon. nem adok vizet, nem nyitok ablakot, nem mehetsz pisilni. elkaparom a lábadon a sebeket. (majd napközben elrendezed magadban.) hogyha reggel, akkor az ablakon besüt a létezés. hogyha reggel, akkor buszra ülök és indulok Pécsre. 16

19 Balogh Robert Tisztás (részlet a Schvab diriom című készülő regényből) 17 Úgy volt, Édesanya reggel kivisz magával a mezőre, meg Öcsikét is, csak előbb elmegyünk az erdőbe, gombát szedni. Édesanya vállán átvetett egy kendőt, belefektette Öcsikét, másik vállára kapát tett, én egyik kezemmel a szoknyájába kapaszkodtam, a másikban a kosarat tartottam. Így baktattunk sokáig, be a sűrű erdőbe, ahol már alig láttam mást, mint fákat. Kicsit féltem, mondtam Édesanyának, fáj a lábam, pedig nem is fájt, csak akkor talán megsimogat, kedves lesz énhozzám is, nemcsak Öcsikét babusgatja, de nem hitt nekem. Édesanya mindig átlát rajtam, tudja, mikor mondok igazat. Egyszer csak odaértünk a tisztásra, ahol már olyan szépen sütött a napocska, elhajítottam a kosarat, és a harmatos fűben rohangásztam, és elbújtam a bokrok közé, vártam, hogy Édesanya megkeres. Amikor már nagyon régóta nem keresett, előjöttem magamtól, de nem találtam Édesanyát. Otthagyott a tisztáson? Az nem lehet! Sikítva szaladtam a fák közé, és messze, egészen messze, mintha láttam volna valakit, aki nagyon siet. Utolértem, Édesanya volt, mondta, visszajön majd hamar, csak menjek vissza, üljek le a tisztáson, és várjam meg. El kell mennie gombázni. Különben este nem lesz mit ennünk! Féltem. Nem akartam, hogy elmenjen. Édesanya csak erősködött, hogy így kell lennie, elég neki Öcsikére vigyázni, nehéz kendőbe kötve cipelni. Hiába sírtam, folyt a taknyom is, könyörögtem, ne menjen el, Édesanya, nagyon félek egyedül, jó leszek, ha mehetek vele, jó leszek, mint a kisangyalok. Láttam, majdnem sírt ő is, letörölte szoknyájával az arcom, de maradnom kellett, szigorúan rám parancsolt, hogy irány vissza a tisztásra. Próbáltam én maradni, de a lábam nem engedelmeskedett, szaladt Édesanya után, én nem tehettem róla. Édesanya arca elkomorult, visszafordultunk a tisztásra. Leült egy kőre, megszoptatta Öcsikét, majd letette a kendőt a fűbe, ráfektette a babát, aztán fogta a kapát, ásni kezdett egy kidőlt fa gyökerei között. Kérdeztem, mire kell a gödör? Majd meglátod, mondta. Segítettem én is, egy bottal döfködtem a földet. Kérte, inkább hozzak neki indát. Mikor odavittem zavartan megdicsért, azt mondta, legyek jó kislány, és hátrakötötte vele a kezem, annyira megijedtem, hogy még kérdezni sem mertem. Édesanya erősen megfogott, beleállított a gödörbe, nagy követ rakott a lábamra, a köldökömig betemetett, a földet is jól megtaposta körülöttem, aztán elém térdelt, megpuszilta a homlokom, végigsimított az arcomon és elment. Közben én már sírtam, nem is tudtam beszélni, csak hüppögtem, hogy Édesanya nem sze-

20 18 ret, elás engem, nem szeret, itt hagy engem, nem szeret, nem szeret, nem szeret Hideg volt a föld és nyirkos. Féltem, még belém másznak a kukacok. Egyszer láttam egy halott kismadarat, ott feküdt, meg kellett néznem, mert mindig elröpültek, ha észrevettek, és ennek a madárkának színes tollai voltak. Gondoltam, nekem kell egy ilyen kis toll, a hajamba, mint az indiánusoknak. Megfogtam a szárnyát neki, és akkor láttam, hogyan tekergőztek a kukacok a kismadárban, a hangyák is jöttek-mentek ki-be a csőrén. Addig mocorogtam, amíg a kezem sikerült kiszabadítani. Édesanya nem jól kötözött meg az indával, rögtön tudtam, mégis szeret. Kaparni kezdtem a földet. Fájt a körmöm, vérzett, beszakadt, alászorultak a kis kavicsok. Kiáltoztam, szólongattam Édesanyát, várjon, jövök hamar, de csak a kismadarak válaszoltak. Nagyon nehezen kászálódtam ki a földből. Már nem tudtam merre ment el Édesanya, mindenhol eldőlt a fű. Fáradt is voltam. Odaültem, ahol Öcsike feküdt. Eszembe jutott a cicám. Amikor megnőtt a hasa, egyszer eltűnt, aztán megtaláltuk a fészerben a zsákok mögé fészkelte be magát, kibújt belőle három kiscica. Illetve nem is cica, valami nyamvadtságok, és attól kezdve nem törődött velem, csak enni jött elő, amúgy mindig azokat nyalogatta, a nyamvadtságok meg a két kis kezükkel gyömöszölték a hasát és szopizták a ciciket. És ez így ment, azok a kis valamik elkezdtek cicához hasonlítani, kinyílt a szemük, már nem csak nyivákoltak, hanem mászkáltak, játszadoztak is, odadörgölőztek a lábamhoz, az orruk mindig hideg volt, kis mancsukkal lecsaptak, vadásztak a szoknyám szegélyére, néha édesanya lába között futkároztak. Aztán egyik nap eltűntek, mind a hárman. Most értettem meg, Édesanya elvitte őket is az erdőbe. A cicám, az öreg, keservesen nyávogott, mindenfelé kereste a kicsi cicákat, én segítettem neki, próbáltam nyugtatgatni, de hiába simogattam, nem akart hozzám dörgölőzni. Most én kerültem sorra. Csupa piszok voltam, ahogy levertem a ruhámról a földet, véres lett az ujjaimtól. A tisztás füvét figyeltem, merre mehetett Édesanya. Nem segített a fű, nem látszottak a nyomok. Reggel még odadobtam egy kis darab sajtot a cicámnak, hagyta leesni, megnyalta az orrát, majd szagolgatta, és bekapta, de egészen furcsán, oldalról rágicsálta, aztán ugyanúgy nézett rám, mint előtte, azt kérdezte, adok-e még egy kicsit. Az előbb korgott a gyomrom, kezdtem sajnálni a sajtot. Mit lehetne itt enni, nézegettem a füvet, nem találtam semmit. Az erdőbe nem mertem bemenni, olyan sötétnek tűnt, pedig ott találhatnék gombákat, attól jól lehet lakni, de az a sok nagy fa egészen eltakarta a napot, féltem bemenni a sűrűbe. És ha nem találok vissza, mikor ideér Édesanya? Hallottam valami gyanús motoszkálást, levélzizegést, gyorsan visszafutottam a gödörhöz, ahová Édesanya beásott, belekucorogtam, egészen összehúztam magam, amilyen picire csak lehet. Még mindig hallottam a mocorgást, a leveleket zörgette valami, de nem tűnt nagynak, hát kilestem. Csak egy rigócska volt. Sárga csőrű, tehát fiú. Kukacokra vadászott,

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Ikon. bencsik orsolya. figyeltem anyámat ahogy figyeltem a fákat is télvíz idején mikor nagyon erősen fúj a szél 1

Ikon. bencsik orsolya. figyeltem anyámat ahogy figyeltem a fákat is télvíz idején mikor nagyon erősen fúj a szél 1 bencsik orsolya Ikon figyeltem anyámat. ha eljön az idő, bemegy a kamrába. a rossz lábú asztalról fölveszi a zöld tálat. a zsákból merít egy bögre kukoricát, két bögre búzát. összerázogatja. - - - - -

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Erskine Angelika: Lélekmadár

Erskine Angelika: Lélekmadár A vers- és prózaíró pályázat díjazott alkotói a 2011-12-es tanévben: Erskine Angelika 1.a Ring Dóra 1.b Robotka Ádám 2.b Both Noémi 3.a Miletics Maya 4.b Bonecz Bendegúz 5.b Bodóczy Iliáná 8.b Török Anna

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Guy de Maupassant. Ékszerek

Guy de Maupassant. Ékszerek Guy de Maupassant Ékszerek Guy de Maupassant Ékszerek 2011 Válogatta, fordította és az utószót írta Illés Endre Fapadoskonyv.hu Kft. Illés Endre jogutódja A TELLIER-HÁZ 1 Odamentek minden este, tizenegy

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Pokol Anett. Téli mesék. Lindának, ötödik születésnapjára

Pokol Anett. Téli mesék. Lindának, ötödik születésnapjára Pokol Anett Téli mesék Lindának, ötödik születésnapjára December 1. Az aranyszínű léggömb UTOLSÓ NAP, UTOLSÓ ÓRA, NEM FOG AZ AGY, NEM FOG A KRÉTA! üvöltötte kórusban az egész 2. B osztály. Téli szünet

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON. Téboly

Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON. Téboly Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON Téboly Annának nem volt sok dolga, hiszen rajtam kívül egy teremtett lélek sem volt a presszóban, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen kinek jutna eszébe éppen vasárnap éjjel

Részletesebben

Verzár Éva Kelj fel és járj!

Verzár Éva Kelj fel és járj! Verzár Éva Kelj fel és járj! A Tatárdombot megkerülte a viharos szél, ott fenn még egyszer jól összerázta a méltóságos, nehéz fellegeket, lehúzta őket egészen a földig, s mire Terike 1911 pityergő őszén

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT Csapatnév Vörösmarty-Fröccs Település Pincehely Interjúalany Spacérné Szili Zsuzsanna INTERJÚALANY: SPACÉRNÉ SZILI ZSUZSANNA CSAPAT NEVE: VÖRÖSMARTY-FRÖCCS 1/1

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 2. évfolyam 3. szám

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 2. évfolyam 3. szám IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 2. évfolyam 3. szám Mert született néktek ma Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Lk 2,11 Kedves Testvéreim! Karácsony számomra

Részletesebben

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ. Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 3. évfolyam 1. szám

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ. Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 3. évfolyam 1. szám IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 3. évfolyam 1. szám Adjatok hálát az ÚRnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek közt! 1Krón. 16,8 Kedves Testvérem!

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Megbánás nélkül (No regrets)

Megbánás nélkül (No regrets) Stargate SG1- Megbánás nélkül (No Regrets) Kategória: Stargate SG1 Romantika Rövid ismertető: Bárcsak a Jég foglyai néhány perccel tovább tartott volna... Írta: Alli Snow Web: http://www.samandjack.net/fanfics/viewstory.php?sid=1251

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: /2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Község, Pálmonostora Község és Gátér Község Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 13-án a Körjegyzőségi Hivatal Pálmonostori Kirendeltsége

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

A három narancs spanyol népmese

A három narancs spanyol népmese BOLDOG KARÁCSONYT! Veronika meséi A három narancs spanyol népmese Sok-sok évvel ezel tt élt egy faluban egy öregasszony, akinek három feln tt fia volt. Éppen házasulandó korban, de sajnos nem találtak

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

útja a szabadság felé

útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra egy teljesen hétköznapi erdélyi kisvárosban nőtt fel. A családi házuk két kis szobából és egy nappali-konyhából állt. Két húga volt és

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A fiú bólintott. Nem is várt mást. Amikor kilépett a szobából, még látta, hogy az újság zavartalan emelkedik eredeti helyére. Ahogy kattant mögötte a

A fiú bólintott. Nem is várt mást. Amikor kilépett a szobából, még látta, hogy az újság zavartalan emelkedik eredeti helyére. Ahogy kattant mögötte a A bolt - Mást se hallok, csak hogy az üzlet, meg az üzlet, és néha még azért az üzlet is szóba kerül... - Ne bolondozz, fiam. Abból élünk- morogta a reggelizőasztal mellől a rezzenéstelen újság. - Nem

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE A kiadványt összeállította: Laskó Zoltánné, Rosta Helga, Szirmai Nóra Grafika: Varga Gábor Farkas, Tunyogi Gábor Kiadja: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény,

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 (SERBÁN ANDRÁS igaz székely ember emlékének) Karácsonyi történet Mi, gyerekek, nagyon vártuk az első

Részletesebben

Általános iskolás kategória

Általános iskolás kategória Általános iskolás kategória I. helyezett Implom Renáta: Ki ül ott? A nap vacogva lement, S a jégfelhők mögött Még mindig fény bágyad. Talán a felhők fölött, Az ég tetején Ül a Teremtőnk? S egy óriás lámpával

Részletesebben

Szűcs Ilona: Zongora az éjben. Nyitott ablakomban állva A kerten át, hallgatom, Hogy finom, játszi ujjak Hangot csiholnak a zongorán.

Szűcs Ilona: Zongora az éjben. Nyitott ablakomban állva A kerten át, hallgatom, Hogy finom, játszi ujjak Hangot csiholnak a zongorán. A Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában helyezték ki az ország első Verstablóját csütörtökön. Az Irodalmi Rádió akciójának segítségével a fiatalok a kortárs alkotók művészetéhez kerülhetnek közelebb.

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter Szerző Szauer Ágoston Illusztráció Papp Eszter Kiadja Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó 9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. Telefon: 94/513-191, 30/864-5605 E-mail: info@martinuskiado.hu Internet:

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

Kisslaki László Kipper Róza temetése

Kisslaki László Kipper Róza temetése Kisslaki László Kipper Róza temetése Mikor megkondult a lélekharang, a galambok riadtan szétrebbentek a toronyból, ahol eddig teli hassal hűsöltek a vastag falak között. Mostanság nehezen kaptak szárnyra

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

ALEA, az eszkimó lány. Regény

ALEA, az eszkimó lány. Regény ANAUTA ALEA, az eszkimó lány Regény 2011 Előszó Amit ebben a könyvben elmondok, az nem kitalálás. Nagy részét apámtól, Jorgkétől hallottam gyerekkoromban. Viharos téli estéken sokszor kértem, hogy meséljen

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN oral history 186 [ ] SÁRAI SZABÓ KATALIN Változatok az identitásra Az utóbbi években Magyarországon is egyre több kutató fordul a nôtörténet (gender) felé, és szaporodik az egyes nôi csoportok vizsgálatával

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

KIHALT, CSENDES UTCA

KIHALT, CSENDES UTCA KIHALT, CSENDES UTCA Göb megállt egy hosszú kőkerítés mellett. Nem messze innen, rézsút egy valamivel szélesebb utca nyílt, s vége felé, a házak falára már bevilágítottak az állomás fényei. Utazótáskáját

Részletesebben