Szembetűnő feljegyzések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szembetűnő feljegyzések"

Átírás

1 Szembetűnő feljegyzések Homályos, elmosódott, ködös a látása? Olyan érzése van, mintha vízfüggönyön keresztül nézné a világot? Súlyos látáscsökkenést tapasztal, amikor fényes felületre tekint? Éjszakai vezetéskor vakítja a fény? Könnyen lehet, hogy szürkehályog betegség áll fenn Önnél! Ne hagyja, hogy látása elhagyja Önt, mikor egy igen korszerű, ultrahangos technikával megszüntethető a betegség! Europ-Med Kft Budaörs, Kossuth Lajos u Telefon:

2 Szürkehályog-elleni műtét, hogy ne vízfüggönyön keresztül nézze a világot! A szürkehályogot az orvosi nyelv cataracta néven említi, mely egy görög eredetű szó és fehér vízesést jelent. A szürkehályog a szemlencsében jelentkező homályosodás, mely az idő előrehaladtával fokozódást mutat, rontja a látást, amit szemüveggel nem lehet javítani. A szürkehályog korábban vezető vaksági okként szerepelt világszerte. Manapság azonban a fejlett országokban, például Magyarországon a cataracta miatt kialakuló vakság csupán az ötödik helyen áll a gyakorisági sorrendben, köszönhetően a műtéti technikák fejlődésének. Gyógyításának egyetlen módja a műtéti eltávolítás. Napjainkban a leggyakrabban alkalmazott műtéti technika az ún. phacoemulsificatio, mely egy igen korszerű, ultrahangos technika. Lényege, hogy cseppekkel történő érzéstelenítés után a műtétet egy kis seben keresztül végzik, körülbelül negyedóra alatt. A saját elszürkült szemlencsét eltávolítják, majd a kis nyíláson keresztül egy összehajtható, műanyag lencsét ültetnek be a szivárványhártya mögé. A beteg már a műtét napján jól lát, olvashat, tv-t nézhet, autót vezethet, pár nap után dolgozhat is. A szürkehályog-elleni műtét tehát manapság egy gyors és egy-

3 ben biztonságos beavatkozásnak számít. Semmiképpen nem kell elfogadja az elszürkült világot, a torz színeket és formákat az, akinek szemében szürkehályog alakult ki, hanem érdemes élnie a modern műtéti technika adta lehetőséggel, ezzel javítva életminőségén.

4 A szürkehályogról A magyar szürkehályog kifejezés arra utal, hogy előrehaladott állapotban a beteg pupillája nem fekete, hanem szürke. Oka a szemlencse fokozatos elhomályosodása. A betegség jellemzően 50 éves kor felett kezdődik, de kialakulása és lefutása nagyon eltérő lehet. A szürkehályog előrehaladtával a látás (látásélesség és színlátás) fokozatosan romlik, először megnehezítve, majd lehetetlenné téve az Ön mindennapos tevékenységeit. Kezelés nélkül a teljesen elszürkülő szemlencse nagyfokú látásromláshoz, vaksághoz vezet. A szürkehályog kialakulásának oka Egészséges állapotában a szemlencse áttetsző, mivel alkotó rostjai hidrofóbok (taszítják a vizet). A lencse víztartalma és rugalmassága születéskor a legnagyobb, az életkor előrehaladtával mindkettő csökken. Szürkehályog akkor alakul ki, ha a lencsében a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége kórosan megnő, azok kicsapódnak és csökkentik a lencse átlátszóságát. Ennek a mechanizmusnak a pontos okát azonban ma még nem ismerjük. Lehet veleszületett, de ez minden tízezer esetből csupán háromnál fordul elő. Ekkor többnyire genetikai oka van, esetleg anyagcsere-betegséghez társul vagy a terhesség alatti hatások következménye. Sokkal valószínűbb a szerzett szürkehályog, amely lehet szenilis (időskori), de kapcsolódhat egyéb betegségekhez, szemsérülésekhez, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Tünetek A tünetek nagyon egyéniek lehetnek a szürkehályog fajtájától, elhelyezkedésétől és a betegség előrehaladottságától függően. A leggyakoribb panaszok a következők: A látás homályossá válik, elmosódott vagy ködös lesz, olyan, mintha egy filmrétegen, fátylon vagy vízfüggönyön nézne keresztül. A látás kontúros, a tárgyak dupla körvonallal rendelkeznek.

5 A színek kifakulnak, elhalványodnak. (Erre sokszor csak utólag, a műtét után jön rá a beteg, hiszen a folyamat fokozatos, képes hozzászokni a fakuló világhoz.) Minden kissé sárgásabb színben tűnik fel. (Ez azzal magyarázható, hogy az életkor növekedésével a szemlencse fokozatosan sárgul - ez a sárga festék védi a retinát a káros fénysugaraktól.) Fényes felületre tekintéskor, látáscsökkenés észlelhető. Sötétben, például esti vezetéskor fényudvar jelentkezik a világító fényszórók körül, szemkáprázás kíséretében. Gyakran kell szemüveget cserélni. A távollátók kezdetben azt tapasztalhatják, hogy javul a látásuk, mert a szemlencse megvastagodik, sűrűbbé válik, így újra jól látnak közelre. A javulás azonban nem tart sokáig, a látás hamarosan újra romlani kezd, először a távoli, majd a közeli tartományban is. A kevesebb fénytől romolhat a kedélyállapot is.

6 Mennyi idő alatt fejlődik ki a szürkehályog? A betegség többnyire hónapok vagy évek alatt fejlődik ki. Mivel nem jár fájdalommal, sokáig nem is veszi észre, mivel fokozatosan hozzászokik szeme a látásélmény változásához, így nem is gyanakodhat a betegségre. A tünetek jelentkezését több tényező is befolyásolja. A lencse szélén található hályog például később okoz panaszt, mint egy olyan, amely középen, az éleslátás tengelyében észlelhető. Az Ön munkája is szerepet játszhat a felismerésben: egy aktív, számítógéppel dolgozó mérnök hamarabb vesz észre egy egészen apró látászavart is, míg esetleg egy mezőgazdasági munkást később fog zavarni a kifejezett homályos látás. A betegség lassan halad előre, általában kétoldali, de a két szemnél nem feltétlenül egyenletes mértékben okoz látáscsökkenést. Műtét nélkül évek alatt jelentős, sőt akár teljes látásromlás is bekövetkezhet. Napjainkban azonban már olyan műszerek állnak rendelkezésre és olyan kiváló műlencsék beültetésére van lehetőség, hogy a szürkehályog okozta látásromlás egy sikeres műtéttel akár teljes mértékben javítható. Sőt, bizonyos műlencse típusok lehetővé teszik, hogy Önnek a műtét után se közelre, se távolra ne kelljen szemüveget viselnie. A szürkehályog kezelésének lehetőségei Jelenlegi ismereteink szerint a szürkehályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerekkel nem gyógyítható, az egyetlen eredményhez vezető kezelés a műtét. Az eljárás a legkisebb beavatkozás elvét követi. Lényege, hogy az elszürkült szemlencsét ulrahangos eljárással egy mindössze néhány milliméteres seben keresztül távolítja el az operáló orvos. A korszerű, összehajtható műlencse beültetése is ezen a kis seben keresztül történik. A seb mérete és alakja miatt magától záródik, ezért általában nincs szükség varrat behelyezésére. A gyógyulás nagyon gyors és szövődménymentes. Az Intézetünkben alkalmazott eljárás és az eszköz, amivel a beavatkozást végezzük megegyezik a világ fejlett országaiban használtakkal. Szükséges vizsgálatok műtét előtt Műtét előtt részletes szemészeti vizsgálaton kell átesnie, mivel nem lehet elvégezni a műtétet a szem gyulladásos megbetegedésekor. A vizsgálatot operáló orvosa végzi. Ekkor beszélik meg a beültetendő műlencse erősségét, típusát, figyelembe véve az operálandó és a másik szem fénytörését, illetve az Ön igényeit. Ekkor kapja meg írásos tájékoztatónkat és a beleegyező nyilatkozatot. Műtét előtt fontos a teljes belgyógyászati kivizsgálás, szükség esetén akár a belgyógyászati előkészítés is. Ez az Ön biztonságát szolgálja, nemcsak a műtét alatt, hanem a későbbiekben is.

7 Műtéti érzéstelenítés A műtét a korszerű eljárásnak és a legkisebb beavatkozás elvének köszönhetően az esetek 99%- ban cseppérzéstelenítésben zajlik, ami teljes fájdalommentességet biztosít. Az érzéstelenítés módját az operáló orvos, illetve intézetünk aneszteziológusa az Ön egészségi állapotát figyelembe véve, Önnel egyeztetve határozza meg. Műtét előtti teendők A műtét napján reggelizhet, ebédelhet és kérjük, hogy gyógyszereit feltétlenül vegye be, valamint korábbi orvosi dokumentációit hozza magával. A műtéthez laza ruházatot viseljen, váltócipőt hozzon. Érdemes a nyakhoz érintkező ruhadarabokból váltást előkészíteni. Hallókészüléket a nem operálandó szem oldalán viselhet. A műtét nem altatásban történik, ezért műfogsorát nem kell eltávolítani. Műtéti előkészítés A műtét előtt ismét lehetősége nyílik arra, hogy kérdéseit feltegye, illetve az esetleg még homályos részleteket tisztázza, ezt követően kérjük Öntől aláírt, beleegyező nyilatkozatát. A szakápolónő kitölti az ápolási dokumentációt. Megmérik vérnyomását és amennyiben szükséges egy nyugtató tablettát kap, mely az izgalmat, illetve a belső feszültséget csökkenti. Bizonyos általános betegségek esetén vénájába infúziós kanült helyeznek be, hogy a műtét során bármikor adagolhassanak gyógyszert. Előkészítő cseppeket kap, melyek a szemet érzéstelenítik és a szembogarat (pupillát) tágítják. A műtét menete Az elszürkült szemlencsét műtéti úton, a fejlett világban ismert legkorszerűbb ultrahangos technikával távolítjuk el, melyhez az ALCON cég csúcstechnológiát képviselő készülékét használjuk. Az eltávolított lencse helyére, az előre kiválasztott fénytörésű műanyag lencsét ültetjük be. A rugalmas, összehajlítható műlencsék alkalmazása lehetővé teszi, hogy az operáló orvos egészen apró, 3 milliméternél kisebb bemetszésen át tudja azt behelyezni a szembe, mely a műtét végén magától zárul, ezért a seb varrása általában nem szükséges. A műtét alatt háton, nyugodtan kell feküdni. A teljes tisztaság miatt izoláló fóliával fejét letakarjuk. A mikroszkóp fénye mutatja Önnek, hová kell néznie. A szem nyitva tartását kis eszköz biztosítja, így nyugodtan ellazíthatja szemét. A kiszáradást megakadályozandó folyamatosan nedvesítik majd szemének felszínét. A műtét átlagos időtartama perc. Műtét során a készülék berregő hangját hallja, sokszor érzi a szemet védő folyadék áramlását. A műtét végén kötés kerül a szemre a szemgolyó védelmére. A műlencsékről A beültethető (intraocularis) lencse egy kis műanyag optikai lencse, szélein apró lábakkal. Ezek segítségével tud a szemen belül, az eredeti lencse megtisztított tokjában rögzülni. A műlencsék általában egyfókuszúak, tehát a műtét után nem adnak minden távolságra egyformán jó látást, így távolra vagy/és közelre szemüvegre lesz szüksége. Intézetünkben az ALCON cég által forgalmazott, korszerű anyagú, egyfókuszú műlencséket ültetjük be, amit az állami egészségbiztosítás teljes egészében fedez. Bizonyos műlencsék képesek arra is, hogy a szaruhártya görbületi hibáit (astigmia) korrigálják, ezeket speciálisan kell megrendelni és a műlencse költsége a beteget terheli. A technika fejlődésével lehetővé vált olyan műlencsék beültetése is, melyek a közeli és távoli éleslátást egyszerre biztosítják. Ilyenek a többfókuszú (multifocalis), valamint az alkalmazkodó (accomodativ) műlencsék.

8 Ezek beültetését követően a betegek szemüveg-függősége nagymértékben csökken. Intézetünkben ilyen műlencsék beültetésére is van lehetőség, de a lencsék teljes költsége a beteget terheli. Azt, hogy az Ön szeme alkalmas-e ezen lencsék viselésére, és hogy milyen speciális vizsgálatok szükségesek a beültetés előtt, kezelőorvosa fogja meghatározni. A műtéthez alkalmazott érzéstelenítés miatt Önnek 30 percig csukott szemmel kell pihennie. Amennyiben szükséges, a műtét után közvetlenül szemnyomáscsökkentő cseppet vagy tablettát kap. Az érzéstelenítő hatásának elmúltával, a műtéti seb által okozott egyenetlenség és az alkalmazott fertőtlenítőszerek miatt idegentestérzése lehet. Ekkor a könnyezés is normális reakció. Ezek a tünetek általában 1-2 nap alatt megszűnnek. Távozás műtétről Amennyiben közérzetét jónak tartja, illetve az operáló és aneszteziológus orvos az Ön mind szemészeti, mind általános állapotát rendben találja, úgy a zárójelentés kézhezvétele után, hozzátartozója kíséretében távozhat. A műtét után csak gépkocsival, mint utas közlekedhet. A biztonságos otthoni gyógyulás érdekében a műtét után 48 óráig nem lehet egyedül. A műtét napján operáló orvosa telefonon elérhető, bármilyen problémával hozzá fordulhat. Intézményünk 24 órás központi ügyeletét is elérheti, vagy felhívhatja közvetlenül az Egynapos Sebészeti Részleget. Otthoni teendők Műtét után fájdalom nem szokott jelentkezni, ha mégis, szokásos fájdalomcsillapítóját beveheti. Ha panaszai nem enyhülnek, forduljon kezelőorvosához. A műtét napján fontos betartani az alábbiakat: A kötést másnap reggelig hagyja a szemén! 3 óránként a kötést lehajtva, 1-1 cseppet cseppentsen az előre megbeszélt cseppből az operált szemébe elalvásig! Ne nyomkodja, dörzsölje vagy mossa a szemét! Másnap reggel a váladékot csukott szem mellett kamillás vagy forralt vizes lemosással távolíthatja el, ezután a kötés viselése már nem szükséges. A műtétet követő napon szemorvosi viziten kell megjelennie.

9 A műtét után több hétig szemcseppeket kell alkalmaznia a teljes gyógyulás érdekében. Ennek pontos adagját és alkalmazását kezelőorvosa fogja Önnek elmagyarázni. Amennyiben kimegy a szabadba, különösen, ha süt a nap viseljen színezett lencséjű szemüveget! A műtét utáni napokban, hetekben megszokott tevékenységeit végezheti, lehajolhat, emelhet (max.5kg). Korábbi szemüvegeit viselheti, nézhet tv-t, számítógépet, olvashat. A teljes optikai rehabilitáció a műtét után több hétig tart, ezután fogja végleges szemüvegét megkapni, általában a műtétet követő 6. héten. Kérjük, vigyázzon arra, hogy 2 hétig nem steril folyadék (pl. csapvíz) ne kerüljön az operált szemébe! Uszodába legalább 4 hétig ne menjen! Bizonyos tünetek esetén azonnali kezelésre van szükség: erős fájdalom, látásromlás, a szem fokozódó vörössége esetén azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál! Lehetséges szövődmények Mielőtt a műtét vállalásáról dönt, ismernie kell a lehetséges szövődményeket. A műtét alatt - a lencse hátsó tokjának szakadása, amely meghiúsíthatja a műlencse beültetését, így azt egy későbbi, újabb műtét során helyezzük be. A lencsetok szakadásán keresztül lencsedarabok süllyedhetnek az üvegtestbe, illetve az ideghártya elé, ami további műtétet tesz szükségessé. - más szembetegség, általános kórkép, illetve bizonyos gyógyszerek használata esetén előfordulhat a szem belsejében kialakuló vérzés. A műtét után - a kötőhártya vagy szemhéj véraláfutása (ami nem jár látásromlással), - különböző mértékű szemgyulladás, esetleg allergia az alkalmazott szemcseppekre, - magas szemnyomás, szaruhártya borússág, - ideghártya-vizenyő, ideghártya-leválás (mely a látás elvesztésével is járhat). Késői szövődmények Több hónappal, évekkel a műtét után alakulhat ki a műlencsét tartó tok megvastagodása, mely látásromlást okoz. A tok ambulánsan végzett lézerkezeléssel megtisztítható és látása ismét teljes lesz. Manapság a szövődmények igen ritkák és a legtöbb esetben eredményesen gyógyíthatók, rendkívül ritka a jelentős látásromlás, vagy látásvesztés. Megelőzhető-e a szürkehályog kialakulása? A dohányzásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és az UV-sugárzásnak bizonyítottan szerepe van a betegség kialakulásában. Ezért nagyon fontos, hogy egészségesen étkezzünk, jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget viseljünk és különösen védjük szemünket a tengerparton és a hegyekben. Óvjuk gyermekeink szemét is! Amennyiben mégis kialakul a szürkehályog, keresse fel Intézetünket, ahol személyre szabott megoldást kínálunk Önnek! Nálunk jó kezekben van!

10 Szürkehályog műtét a Budaörsi Klinika magánrendelésén kényelmes körülmények között! További felvilágosításért, információért illetve, ha be szeretne jelentkezni hívja Dr. Gombos Katalin asszisztensnőjét, Végh Esztert a as telefonszámon, vagy írjon az címre. <<Bejelentkezés online >> A Europ-Med Kft. Budaörsi egynapos sebészete nyolc éve nyílt meg. Ez volt Magyarországon az első, és azóta is folyamatosan bővülő, sikeres sebészeti részleg. Orvosaink mintegy 40 százaléka a helyi ambuláns szakrendeléseken is rendel, de vannak olyanok is, akik hetente, havonta néhány alkalommal kifejezetten az egynapos sebészet miatt érhetők el a Budaörsi Egészségügyi Központunkban. Europ-Med Kft Budaörs, Kossuth Lajos u Telefon:

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően?

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően? Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelte klinikánkat! Tisztelt Páciensünk! Jelenlegi, első találkozásunknak kettős célja van. Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy Ön alkalmas-e a beavatkozásra. Nagyon fontos,

Részletesebben

Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény!

Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény! 2015. tavasz Amit a veséről tudni kell A cukorbetegség szövődményei Különböző országok különböző szokások Transzplantáció: mindig legyen remény! NephroCare Magyarország Betegelégedettségi Program eredmények

Részletesebben

Teljes térdízületi protézis

Teljes térdízületi protézis Teljes térdízületi protézis Mi az ízületi gyulladás? Az ízületi gyulladás olyan betegségek gyűjtőneve, amely egy vagy több ízület károsodását okozza. Az Ön sebésze teljes térdízületi protézis műtétet javasolt.

Részletesebben

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28.

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28. Egészségére! magazin Találkozzunk a Szív Napján! 2014. szeptember 28. IV. évfolyam 3. szám 2014. szeptember Sürgősségi szemészeti ellátás Táplálkozási tanácsok A címlapon: dr. Bedő Zoltán Batthyány-Strattmann

Részletesebben

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval Betegtájékoztató Elôszó Tisztelt Olvasó! A mély agyi stimuláció az elmúlt húsz évben a mozgászavarok

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 1 Tájékoztató betegek számára Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 2 Összeállította: Békés Judit és Halász Péter - 2010

Részletesebben

Harry Benjamin. TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül. A szerző első kiadáshoz írt előszava

Harry Benjamin. TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül. A szerző első kiadáshoz írt előszava Harry Benjamin TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül Nem tudom megmondani, hogy rövidlátóként jöttem-e a világra vagy sem. Egy azonban biztos: az iskolában már az első napon észrevették, hogy csökkentlátó vagyok.

Részletesebben

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Dr. Kovács Norbert Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Neurology Kft, 2014 Dr. Kovács Norbert: Mély agyi stimuláció: múlt, jelen, jövő Elektronikus könyv Dr. Kovács Norbert A könyv tartalma szerzői

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk Hogyan beszéld meg problémáidat orvosoddal? Általános kérdések Gyógyszerváltás További információk 2011. december A kiadványt teljes körûen

Részletesebben

A Magyar Marfan Alapítvány hírlevele. III. évfolyam 11-12. szám 2012. március június. Tartalom. Beköszöntő... 2. Gyászhír... 2

A Magyar Marfan Alapítvány hírlevele. III. évfolyam 11-12. szám 2012. március június. Tartalom. Beköszöntő... 2. Gyászhír... 2 Marfan Hírmondó A Magyar Marfan Alapítvány hírlevele III. évfolyam 11-12. szám 2012. március június Tartalom Beköszöntő... 2 Gyászhír... 2 Interjú Dr. Milibák Tibor szemsebésszel... 3 Tudományos Kongresszus...

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Hány

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A tartalomból: Egészségesebb nemzedékért épül az Auguszta Erős mag a Neonatológiai

Részletesebben

IV. KOMMUNIKÁCIÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS A SZÜLŐKKEL. Szülőkkel való együttműködés

IV. KOMMUNIKÁCIÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS A SZÜLŐKKEL. Szülőkkel való együttműködés TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program IV. KOMMUNIKÁCIÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS A SZÜLŐKKEL Szülőkkel való együttműködés OTH, Budapest 2013. Szerző Dr. Muzsay Géza házi gyermekorvos A TÁMOP

Részletesebben

Mi az SM? Mi nem az SM? Melyek lehetnek az SM tünetei?

Mi az SM? Mi nem az SM? Melyek lehetnek az SM tünetei? Szklero zis multiplex amit felte tlen tudni kell 24 o ra val a diagno zis uta n! Mi az SM? A sclerosis multiplex egyre gyakrabban diagnosztizált idegrendszeri krónikus gyulladásos kórkép. A neve sokgócú

Részletesebben

Napjaink egyik legalapvetôbb

Napjaink egyik legalapvetôbb . FEJEZET Kéri Nagy Krisztina és Dr. Kéri Ildikó AZ EGÉSZSÉGRÔL Bevezetés: Az egészség védelmének alapkérdései Napjaink egyik legalapvetôbb társadalmi problémája az életminôség romlása, valamint az indokolatlan

Részletesebben

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK A kiadvány a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Az irányelvek érvényességi területe

Tartalomjegyzék. 1. Az irányelvek érvényességi területe A 0-18 éves életkorú gyermekek látásfejlődésének követése, a kancsalság és a fénytörési hibák felismerése. Szűrővizsgálati irányelvek védőnők és gyermekorvosok számára Tartalomjegyzék 1. Az irányelvek

Részletesebben

Stang Tünde. Szociális munka családokkal

Stang Tünde. Szociális munka családokkal Stang Tünde Szociális munka családokkal A szakma különböző területein dolgozó szociális munkások egyre inkább érzik, hogy a családok belső forrásai kiapadnak, nem tudják biztonságban tartani beteg, bajba

Részletesebben

Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4.

Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4. Akut lymphoid leukemia Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4. 2 Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Akut lymphoid leukemia 3 Készült az Egészségügyi

Részletesebben

magyar egészségügy Zöld könyv

magyar egészségügy Zöld könyv magyar egészségügy Zöld könyv Tartalomjegyzék Mi a zöld könyv? 4 6+! 4 I. Általános rész 6 Mi valósult meg eddig az egészségügyi reformból 6 Miért? 6 Dilemmák világszerte II. Részletes rész 1 3 1) Valódi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL Lényeg BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL Az emberi betegségek közül talán a legideálisabban kezelhetõ rendellenesség. Az esetek nagy részében ugyan egy életen át kell gyógyszert szedni, de

Részletesebben

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277 H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról (1. módosított változat) Készítette: a

Részletesebben

mabe Bevezetés A betegség rövid bemutatása Mi okozza a betegséget? SPA Hasznos információk a betegségről

mabe Bevezetés A betegség rövid bemutatása Mi okozza a betegséget? SPA Hasznos információk a betegségről mabe SPA Hasznos információk a betegségről Bevezetés Ez a tájékoztató azért íródott, hogy a betegségben szenvedők megkapják a legfontosabb ismereteket, amelyek alapján megismerik betegségüket, annak okát,

Részletesebben

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására?

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? 29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? A közúti forgalomban mindenütt szükség van sebességkorlátozásra. A jelenleg közlekedő gépjárművek

Részletesebben