ÉDESAPÁM KEDVENC ÉTELEI ***** RECEPTEK ÉS TÖRTÉNETEK ÍRTA: KOPPÁN ENDRE FERENC 2002-BEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉDESAPÁM KEDVENC ÉTELEI ***** RECEPTEK ÉS TÖRTÉNETEK ÍRTA: KOPPÁN ENDRE FERENC 2002-BEN"

Átírás

1 1 ÉDESAPÁM KEDVENC ÉTELEI ***** RECEPTEK ÉS TÖRTÉNETEK ÍRTA: KOPPÁN ENDRE FERENC 2002-BEN AJÁNLOM E KÖNYVET - gondolatban és emlékeimben- DRÁGA SZÜLEIMNEK: Édesanyámnak: Dr. Koppán Józsefné-nek ( ), mindenki VIKI nénijének, Édesapámnak: Dr. Koppán József-nek ( ), akit sokan Igazgató- vagy Tanár Úrnak, de leggyakrabban Jóska Bátyámnak vagy még gyakrabban Jóska-, illetve Józsi Bácsinak szólítottak tanítványai, rokonai, ismerősei. Ajánlom feleségemnek: Margitnak. Anyósomnak. Továbbá ajánlom gyermekeinknek: Endrének, Barnabásnak, Barbarának, testvéreimnek: Zsuzsikának, ( ), neki szintén gondolataimban. Bátyáimnak: Miklósnak, Jóskának, öcsémnek: Zsoltnak és húgomnak: Erzsinek. Testvéreim gyerekeinek és unokáinak, unokatestvéreimnek, családjaiknak, sógornőimnek, sógoraimnak, rokonainknak, barátaimnak, ismerőseimnek és mindenkinek, akik szerették, tisztelték vagy ismerték édesapámat. És természetesen, mindazoknak, akik e könyvből ismerik meg Őt és édesapám kedvenc ételeit. A RECEPTEK nem tartalmazzák, a pontosan kimért hozzávalókat, de úgy gondolom, hogy a hozzáértőknek elég az elkészítés mássága, mely attól válik izgalmassá, hogy édesapám sok ételt, nem a mindennapi elkészítési módszerrel készített el, vagy készítette el édesanyámmal. Ahol a hozzávalóknál, a kedves olvasó vagylagosságot talál, ez legtöbbszőr azt jelenti, -és ezt tapasztalatból tudom-, hogy ezekből az ételekből, több fogy, mint egyéb esetekben. Nem árt, ha többet készítünk, de jelenti azt is, hogy az elkészítőjének ízlésére van bízva a mennyiség. Általában a receptek 4(-6) személyre szólnak Nagyon sok étel, a mai szemmel nézve, nem éppen az egészséges táplálkozásnak megfelelően van elkészítve, nem a mai korszerű alapanyagokat tartalmazza, de én megpróbáltam hűen visszaadni azt,ahogy édesapám kedvelte (ahogyan a szüleim készítették). Lehet, hogy ez is egyik titka volt, édesapám hosszú életének?! 1. kép: A szüleim reggeliznek egy jeles Ünnepen. Édesapám előtt az a bizonyos fosz- lós kalács.

2 2 Édesapám kedvenc ételei: 1 FINOMSÁGOK-CSEMEGÉK A mai nap, -hogy Barbara kislányomnak és barátnőjének: Nikinek sütöttem az éppen nyíló, akácfa virágot,bundában,- jutottak eszembe drága szüleim-, és akkor határoztam el, hogy szakácskönyvek megírásával állítok emléket csodálatosan eltöltött együtt létünknek. Édesapámnak ezzel a könyvvel, édesanyámnak meg az Ő szakácskönyvének kiadásával ÍNYENC CSEMEGE AKÁCVIRÁGBÓL Hozzávalók: (négy személyre) Személyenként: 2-3 akácvirág szárastól (éppen nyílásban lévő) tojás dkg liszt - 1 pohár tej - olaj a kisütéshez - porcukor vagy CANDEREL édesítőpor a cukorbetegeknek - akácfalevelek (levélnyéllel) a díszítéshez Elkészítése: az akácfavirágokat és a leveleket folyó csapi vízben megmossuk. Tojásból, lisztből és a tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. A papír szalvétával leitatott akácvirágokat lisztbe forgatjuk, majd a sűrű palacsintatésztába mártjuk és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Sütés után az olajat szalvétával leitatjuk, majd tálra rendezzük, porcukorral vagy édesítőporral meghintjük. A tálat a virágoknál egy kissé hosszabb akácfalevelekkel sugárirányban díszítjük. /hasonló ínyenc csemegéket készíthetünk, hasonló módon, a ribiszke érés idején is/ 2. kép: Az akácfavirág, mint ínyenc csemege, tálalva.

3 3 Édesapám kedvenc ételei: 2. SALÁTÁK DÖGLESZTETT (fonnyasztott) SALÁTA A salátakészítést mindig megelőzte a szalonnasütés, vagy a zsírban eltett töpörtyű kiolvasztása. Ezt édesapa mindig szertartásszerűen, nagy odafigyeléssel végezte, a kedvenc serpenyőjében. Míg sütötte a kakastaréj formájú szalonnát vagy kiolvasztotta a töpörtyűket, addig édesanyámmal megmosatta a fejes salátát. A négyfelé vágott saláta, salátástálba várakozott, a következő mozdulatokra: egy kanál cukorral meghintette, egy kanál ecettel, vízzel meglocsolta és ezt követte a saláta döglesztése, fonnyasztása, azáltal, Hogy a forró szalonnazsírral vagy a töpörtyűből villával kinyomkodott olvasztott zsírral leforrázta. Komótosan megforgatta a salátaleveleket a különleges egyveleget alkotott lében és jóízűen elfogyasztották a nem éppen könnyűnek mondható sültszalonnát vagy töpörtyűt a kedvenc döglesztett salátával. Édesapám kedvenc ételei: 3. FINOMSÁGOK-CSEMEGÉK HÁJZSÍRBAN SÜTÖTT PÍRÍTÓS (pirított kenyér) /Történet/ A dédnagyapám, a téli szünetekben, nagyon sokszor kivitte édesapámat a koppányszántó-i Szőlőjükbe. Míg dédnagyapám venyigével (lemetszett száraz szőlővessző) begyújtott a rakott tűzhelybe, addig édesapámat a következőkkel küldte fel a nádfedeles présház padlására: menj fel kisszolgám, kanyarints le egy szelet gyúrt hájat és hozd le. Ez a gyúrt háj nem volt más mint amit disznóvágáskor úgy készítettek, hogy a belső kerítésre kiakasztott és ott kifagyott hájról a pergamenszerű hártyát óvatosan lefejtették, úgy, hogy lehetőleg egyben maradjon. A hájat sóval összegyúrták, gömbölyűre formázták. A hártyába csomagolva, a négy sarkát zsineggel összekötve, enyhe hidegfüsttel konzerválva, került a végleges helyére, a nádfedeles padlásra, ahol a nád tökéletes szigetelésének köszönhetően még a legforróbb nyári napokon sem olvadt meg. Ebből a hájból került egy szelet a ropogó tűz fölé az igazi lábasba. Ennek az ércből készült edénynek valóban volt három, terpeszkedő lába. Innen a lábas elnevezés, ami az idők folyamán átalakult lábossá. Én még láttam ezt a lábast a hetvenes évek elején, amikor Berci Bátyám (nagybátyám), aki Kaposváron lakott, a katonaságtól, Taszárról, saját kocsijával hozott haza némi kitérővel. Meg kellett néznem a nagyszülői szőlőt, melynek felét Ő, másik felét Vince Bátyám (nagybátyám) illetve a lánya, Móni néni, és családja művelték. A mai napig bánom, hogy akkor nem kértem el ezt a ritkaságnak számító edényt. Visszatérve a sütéshez, dédnagyapám a kellően átforrósodott hájzsírban gyönyörű pirosra megsütötte a házi fehér kenyérszeleteket. Míg sült az ízletes pirítós, addig a másik edényben elkészült a forralt bor is. Édesapámék jókat ettek, erre a finom étekre csúszott az aromás, fűszeres forralt bor.

4 4 Édesapám kedvenc ételei: 4. ZSÓFI SALÁTA SALÁTÁK Hozzávalók: 1 csokor (8-10 db) póréhagyma halványzöld és a haragoszöld szára ( de megfelel az újhagyma szára is ) 2 pohár tejföl csipetnyi só, ízlés szerinti mennyiségben Elkészítése: a megmosott zöld hagymaszárakat vékony karikákra vágjuk, majd összekeverjük a tejföllel. Sózzuk és kb. 1 órára, hideghelyre vagy manapság hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. A receptet édesanyám egy Zsófi nevű menekült Lengyel lánytól tanulta a második világháború elején. Édesapám önálló ételként is nagyon szerette, de ha tehette malacsülttel vagy sült csirkével fogyasztotta el, jóízűen. Édesapám kedvenc ételei: 5. FINOMSÁGOK-CSEMEGÉK KRUMPLI LÁNGOS, TEJFÖLÖS MÁRTOGATÓSSAL Gyakran megesett, és általában hétfőn reggel, édesanyám krumpli lángossal lepte meg a családot. És történt ez mind azért, mert a nagy létszámú családnál semmi sem mehetett kárba. Sokszor a megelőző vasárnapi ebédből megmaradt főtt krumpliból vagy a belőle készült krumplipüréből készült a lángos. /Valahogy mindig a krumpli maradt meg, a húsok vasárnap estig rendszeresen elfogytak. / A krumpli össze lett gyúrva tojással, tejben megfuttatott élesztővel, csipetnyi sóval és annyi liszttel amennyit felvett, ill. a lángos tészta megfelelő állagú lett. Kis cipókká formázva, szakajtóruhával letakarva a pihentetés következett. Közben a zsír, később már az étolaj, is melegedett, forrósodott. A téglalap alakura nyújtott lángos tészta késsel egy-két helyen be lett vágva, kézzel még egyszer hosszirányba meghúzva, és kezdődött a sütés. A mindkét oldalán gyönyörű pirosra sült lángosokat ki-ki fokhagymával bedörzsölte és a tejfölös mártogatóssal ízesítette. Hozzávalók a tejfölös mártogatóshoz: 1-2 pohár tejföl (létszámtól függően) só és őrölt magyar bors ízlés szerint Ínyenceknek: reszelt sajt. A mártogatós elkészítése: a meg lannygyitott tejfölbe, folyamatos kevergetés mellett belehintjük a sót és a borsot (Ínyencek a reszelt sajtot a legvégén, tűzről levéve keverjék bele a mártogatósba, ill. a meleg lángosra ráhinthetik.)

5 5 JELES ÜNNEPEK ÉS ALKALMAK ÉTELEI Édesapám kedvenc ételei: 6 VASÁR- ÉS ÜNNEPNAPI ÉTELEK, ITALOK Mindig volt gazdag és szépen művelt konyhakertünk. Ez többnyire édesanyám érdeme volt. Édesapám reszortja a kerti munkában az ásás, gereblyézés, az ágyások kijelölése, az utak elkészítése, a paradicsomok karózása és az öntözés volt. Persze a termések érését Ő is figyelte. Ez adta mindig az ötletet ahhoz, hogy édesanya mit főzzön ebédre. Általában az csak a véletlenek összejátszása volt, hogy az ötletei éppen a kedvenc ételeiről szóltak. Ahogy mindig volt konyhakertünk, úgy mindig volt baromfiudvarunk is, saját keltetésű és nevelésű csirkékkel, kacsákkal. Itt voltak az öregtyúkok, nyulak a disznók Sőt a disznóól mellett volt az édesapám, saját kezűleg épített, -a fiai által építésében segített- MÉHESE is. Tehát, hála Istennek, megvolt minden alapanyagunk a finom ebédekhez. A következő vasárnapi ételek is ezek közé tartoztak CUKORBORSÓ LEVES CSIRKE APRÓLÉKKAL ÉS GALUSKÁVAL LEVESEK Hozzávalók: 1-1½ kg zsenge cukorborsó (héjastól, az első szedésből a legfinomabb) 2-3db zsenge sárgarépa 1-2db zsenge fehérrépa (gyökér) a kerti zöldség ritkításkor, a kihúzottak is megfelelőek 1 e. kanál étolaj 1-2 e. kanál kristálycukor 1-2 db. rántani való csirke apróléka és szíve csipetnyi só Daragaluskához: 1 teáskanál étolaj 1 db tojás só, bors (ízlés szerint) kb. 1-1 ½ e. kanál búzadara (amennyit kikeveréskor felvesz) Elkészítése: A kifejtett cukorborsó héjából kiválogatjuk az egészséges és igazán zsengéket. Szűrőkanálban csapi folyóvízben átmossuk, majd 2-3 liter vízben feltesszük főzni. Addig míg fő egy másik edényben felhevítjük az olajat. Ebben az olajban a kristálycukrot, folytonos kevergetés mellett karamellizáljuk. Ezt felöntjük a héjból készült, világos zöldes színű, leszűrt forró lével és addig kevergetjük, míg a karamell felolvad, elvegyül a lében. Ezután a levesbe tesszük az aprólékokat. Mikor ezek félig megfőttek, bezőldségeljük és ízesítjük sóval. Bele helyezzük a zsenge borsószemeket, és készre főzzük. Ez alatt elkészített daragaluskát kiskanalakkal ovális hengerré formázva a levesbe főzzük /Apró galuskát vagy csipetkét is szaggathatunk bele, 1 tojásból és lisztből készítve/.a daragaluska elkészítése: porcellán tálkába, vagy bögrébe beleöntjük az olajat, sózzuk, borsózzuk és bele ütjük a tojást. Habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a búzadarát. Meleg helyen egy kicsit pihentetjük, mielőtt a levesbe főznénk. A vasárnapi (ünnepi) menüsor a cukorborsó leves után, mely nemcsak a nevében volt cukros, folytatódott a rántott csirkével, köretként: petrezselymes újkrumplival, pirospaprika színesítésű, tejfölös uborkasalátával és befejeződött, piskóta tekerccsel és feketekávéval.

6 6 Édesapám kedvenc ételei: 7 Vasárnapi ebéd folytatása. Csak a fiatalok kedvéért említem meg, hogy össze sem lehet hasonlítani a baromfi udvarban nevelkedett, kapirgáló csirke húsát a tápon nőtt, nagyüzemileg előállított csírke húsával. Én még most is érzem azt a leírhatatlan, finom ízeket, melyeket édesanyám varázsolt elő a saját nevelésű csirkéből. Ilyen volt a most közre adott étel is. Édesanyám és édesapám általában korán kelő emberek voltak Tették azért, mert ezt szokták meg, és azért is, mert a nyári hónapokban ha reggel nem gyújtottak be a sparheltbe (tűzhelybe), akkor később, a nap által felmelegített kéményben kevesebb füst távozott, mint a sparhelt tetején, meg az oldalán. Ilyenkor lehetetlen volt a konyhában megmaradni. Tehát ezen a vasárnapon is korán keltek. Édesapámmal közösen megetették az állatokat, és mielőtt kiengedték volna a tyúkokat, kacsákat és a csirkéket az ólból, édesanyám az ajtónál állva elkapott két szép rántani való csirkét. Míg Ő levágta őket és felfogta a vérüket, addig édesapám felszedte az új krumplit. A tányérban megalvadt vért anyukám hegyes késsel kb. 1x1 cm-s kockákra vágta és a már zsírban dinsztelődő hagymához keverve megsütötte. Ebből lett a finom reggeli, melyet kevés vér esetén, tojással szaporított. Ha kisebb csirkéket vágtak, akkor a szárnya vége egyben maradt a felső combbal és azok is ki lettek rántva, viszont ha nagyobbak voltak akkor a szárnya vége a többi aprólékkal a cukorborsó levesbe került. A szárny úgy lett kirántva, hogy a felsőcombra vissza lett hajtva a szárny vége (ráfeszítve így egy háromszögletű alakot vett fel) és ennek közepébe lettek helyezve a félbevágva, megtisztított zúzák és a májak. Ha már idősebb csirkék voltak, akkor ezek is a levesbe kerültek. RÁNTOTT CSIRKE, PETREZSELYMES ÚJKRUMPLIVAL ** KIRÁNTOTT ÉTELEK Hozzávalók: 2db rántani való csirke 3db tojás só kevés tej liszt és zsemle morzsa (prézli) zsír vagy étolaj a kisütéshez.az újkrumplihoz lehet 2-3dkg vajat is használni. 1csokor petrezselyem zöldje (helyettesíthető zöldség zöldjével is) 1-1/2kg újkrumpli Elkészítése: a megmosott és feldarabolt csirkék rántani való részeit besózzuk. A sóban kissé állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a panírnak valót. A felütött tojásokat csipetnyi sóval, a kevés tejjel felverjük Külön tányérba rakjuk a lisztet és a prézlit. A húsokat először lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba mártjuk, prézlibe forgatjuk (amit, ha nem árt ha a húsokra paskolunk). Sütés előtt és közben elkészítjük a petrezselymes krumplit is. A felhevített, de nem túl forró zsírban, vagy olajban, lassan, szép barnára sütjük a húsokat. A petrezselymes krumpli elkészítése: Több féle módszert hallottam az újkrumpli tisztítására. Van aki zsákvászonnal dörzsöli le, van aki nagyszemcsés sóval. A szüleim mindig késpengével kaparva tisztították majd megmosták. Az újkrumpli nagyjai karikázva lettek a kisebbek két darabbá vágva. A zsiradékon, kavargatva, megsózva, majd saját levében, fedő alatt pároljuk. A kész újkrumplit, tálalás előtt meghintjük a vagdalt zöldpetrezselyem levéllel, és még melegen átforgatjuk.

7 7 Édesapám kedvenc ételei: 8. TEJFÖLÖS UBORKA SALÁTA SALÁTÁK Hozzávalók:80 dkg-1kg uborka 1-2 pohár tejföl 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint) só, bors (ízlés szerinti mennyiségben) 1 kávéskanál, házi, pirospaprika Elkészítése: a meghámozott, levágott végű uborkákat legyaluljuk. Megsózzuk, majd félóráig ebben a sós lében tartott uborkákat kinyomkodjuk. Összekeverjük a zúzott fokhagymával, tejföllel és a pirospaprikával. Csíkokra vágott zöldpaprikával sugárirányban díszítjük. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. Ízlés szerint a sózott uborkát, kinyomkodás előtt, kevés ételecettel is meglocsolhatjuk. Édesapám kedvenc ételei: 9. PISKÓTA TEKERCS SÜTEMÉNYEK Hozzávalók: 6db tojás 6 kanál porcukor 6 kanál liszt kevés vaj vagy margarin (a tepsi kikenéséhez) Elkészítése: a hat tojás fehérjéből kemény habot készítünk. A tojások sárgáját a négy kanál porcukorral jól kikeverjük, közétéve három kanál lisztet és végezetül belekeverjük a fehérjéből készült kemény habot. A kivajazott tepsit a negyedik kanál liszttel meghintjük (egyenletesen). A piskótát megsütjük. A megsült tésztát asztalkendőre fordítjuk. Ízlés szerint olvasztott meleg csokoládéval vagy lekvárral megkenjük és a kendő segítségével, még melegen, felgöngyölítjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk /édesanyám leggyakrabban un. vízespiskótát készített. A különbség annyi, hogy csak 4db.tojás kell és pluszban 4 e.kanál víz Édesapám kedvenc (ételei) italai: 10. HÁZI BARNA SÖR ITALOK /Történet/ Apukám leges-legkedveltebb itala volt az artézi kútról behozott jéghideg víz. Volt úgy, hogy nekem, vagy testvéreimnek egy nyári ebéd alkalmával kétszer-háromszor ki kellett ugranunk egy fél pohár vízért. Hiába való küzdelem volt egy kancsóval be hoznunk, mert így sem úsztuk meg az újabb fél pohár víz behozását. Állítólag a szomját csak ez oltotta. Kedvelte a világos sört, de templomi búcsú idején, Nagyboldog asszonykor (aug. 15-n) és a világi-, mutatványos-, búcsúkor, aug. 20-n szívesebben itta az édesanyám által már egy hónappal megelőzően főzött házi, barna sört. Ezek szépen, csatos üvegekben várták az elfogyasztásukat a pincében, vagy a pince előterében elhelyezett jégszekrényben. Általában a szövetkezet (FÖLD SZÖV,ma: ÁFÉSZ) jégverméből, búcsúra, mindig kaptunk jeget. Mértékkel, szerette a borokat is, de csak a kóstolásig tisztán, utána szódavízzel. Rövid italokat nem igazán kedvelte, legfeljebb, a névnapján, koccintott a köszöntőkkel, az édesanyám által készített dió likőrrel. Kedvelte reggelente a tejeskávét, úgy, hogy kalácsot, kiflit vagy kenyeret darabolt bele. Ünnepi ebédek befejezéseként gyakorta ivott egy csésze feketekávét. Gyerekkoromban ritkán lehetett hozzájutni a szemes kávéhoz, inkább lehetett vásárolni cikoria és Frank kávépótlókat. Ha néhanapján megengedtetett, hogy igazi Brazil pörkölt kávé-

8 8 hoz (szemes babkávé) vagy zöld (pörköletlen) kávéhoz juthattak, akkor mindegyikből vehettek (az ismeretség kapcsán) negyed-negyed kilót. Édesapám a sütőben megpörkölte a nyers kávét, majd összekeverték a gyárilag pörkölttel, ezáltal értek el egy különleges, egyedi aromát. Eleinte kézi kávédarálóval, majd később már elektromos darálóval lett kellő finomságúra őrölve. Ebből készült a finom feketekávé. 3. kép: Barbara unokájával (az én kislányommal) falatoznak 1992-ben. Édesapám kedvenc ételei : közé tartoztak, a különböző húsokból készült PÖRKÖLTEK / Történet a paprikával készült ételek elnevezéséről / Számomra, a legfrappánsabban, Erdei Ferenc, néprajz kutató fogalmazta meg, hogy mi a pör költ, a paprikás, és ami se nem pörkölt, se nem paprikás. Ő is egy karcagi jeles főzőmestertől tanulta meg, ami számára is, és a juhászok számára is köztudott, magától értetődő volt. Ezek szerint, a paprikával főzött nemzeti húsételeinknek, az előbb említett, három ága van. A pörkölt lényege, hogy a feldarabolt húst, zsír és víz nélkül teszik a bográcsba. Kavargatás Közben pörkölődik és levet enged. Ilyenkor még nem szabad sem sót, sem vizet és fűszereket hozzáadni. Külön kell a hagymát, kevés zsíron fonnyasztani, paprikázni, és a pörkölődő húshoz tenni. Ilyenkor már szabad sózni, fűszerezni, és ha kis mennyiséget főzünk, akkor kevés vizet hozzáönteni. Az igazi pörköltnek, rövid, sűrű, szaftja van. A kenyéren kívül, más nem is való hozzá, legfeljebb savanyúság. A paprikás lényege az, hogy a tűzön olvasztott zsírban hagymát fonnyasztunk, ebbe tesszük a - tűzről levéve- a pirospaprikát, erre tesszük rá a feldarabolt húst, összekeverjük és egy kevés víz hozzáadásával, készre főzzük. Ha elkészül, vékony paprikás zsír úszik a tetején, de maga a leve sűrű. Krumplival, tarhonyával, nokedlivel (galuskával) fogyasztva, igazi asztali örömet okoz, a számunkra. (tejfölt, csak a paprikás csirkére szokás tenni, de vannak vidékek, ahol a borjú-, és a harcsapaprikást is tejföllel készítik és szeretik. Ami se nem pörkölt, se nem paprikás, ilyenek a hosszú levű paprikás ételeink, úgy mint a halászlé, vagy a gulyás, de van rövid levű kivétel is, mint például a juhászos birka és a disznóvágáskor, a böllér által készített: toros disznó. Ezeknek az ételeknek, a főzési módjában, közös a következő: a feldarabolt húst, apróra vágott hagymával, zsír nélkül, hidegvízben tesszük fel főni a bográcsba. Tűz fölé akasztva, erős tűzön főzzük. A pirospaprikát és a sót, forrás közben tesszük hozzá, azt is a forrásba szórjuk, hogy a lé mozgása, mindenhova elvigye.

9 9 Édesapám kedvenc ételei:11. FŐTT KUKORICA. KUKORICÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK Azon ritka kedvenc ételei közé tartozott, melyet mindig Ő készített el. Nagy gondossággal, szakértelemmel, választotta ki a főzésre leginkább megfelelőeket. Feltépte a kukoricacső csuhé-ját, a szemeket ujjával megnyomkodta, hogy puhák-e. Ha annak ítélte meg, akkor még hátra volt egy utolsó ellenőrzés is. Ez nem állt másból, mint abból, hogy a nagyobb szemeket, (a cső vége fele) hüvelyk ujjának körmével, oldalról jó erősen megnyomta, és ha abból, ilyenkor a tejhez hasonló lé sercent ki, akkor már törte is le a kukorica száráról és tette a fonott, középen egy szögletes fülű, vesszőkosárba. Kb db t. Ez volt nálunk egy főzési adag. Az előbb elfelejtettem leírni, hogy erre a válogatásra azért volt szükség, mert amennyi csemege kukoricát elvetettek a szüleim a konyhakertbe, az nagyon hamar beérett, és bizony a nagy létszámú családunknál hamar elfogyott. Ezért a sárga, ma úgy mondják, hogy takarmány kukoricából és a fehér, filléres kukoricából (az alakjáról kapta a nevét) is főzött az édesapám csemegekukoricát. A következő módon készítette el: levette a csövekről a leveleket, és azokat félre rakta. A kukorica baj(ú)szát, kihúzkodva a szemek közül, a cső végéről kisdarabot letörve, eldobta. A levelek közül kiválogatta a zsengéket (sárgás-zöldeket) és ezekből megterítette a nagyfazék alját. Erre rakott egy sor kukoricát, és azt enyhén megsózta. Következtek megint a levelek és megint a csövek megsózva. Így ment addig míg el nem fogyott. A legvégén ismét betakarta levelekkel. Felöntötte annyi vízzel, hogy jól ellepje. Fedőt tett rá és már főhetett is. A csuhéra két dolog miatt volt szükség, egy részről, mert fantasztikusan jó ízt adott a kukoricának, másrész, mert a megfőtt kukoricát nehezebben engedte kihűlni. Imádta a kukoricából készült ételeket, melyeket én is, kisgyermek koromtól szeretek. Ezek közé tartozik az előző receptben leírtakon kívül a prósza, a kukoricakása, és a kukoricakásás véres hurka, kukorica gánica, puliszka (olaszosan: pollenta), sült és pattogatott kukorica. Édesapám kedvenc ételei:10. PRÓSZA KUKORICÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK /Egyes vidékeken kukorica málénak is hívják./ Hozzávalók: dkg finomra szitált kukoricaliszt 5 dkg cukor ½ liter tej 1 tojás 2 dkg vaj só (csipetnyi) Kevés zsír a tepsi kikenéséhez Elkészítése: a kukoricalisztet a sóstejben megfőzzük, vagy tejjel leforrázzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk. Hozzákeverjük a tojás sárgáját, a cukorral és a vajjal, valamint a keményhabbá vert tojásfehérjét is. Kizsírozott tepsiben úgy sütjük meg, mint a piskótát. Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk. /változatosságért, lekvárral megkenve, Darált- diót, vagy mákot is szórhatunk a tetejére. De ezt még a sütés befejezése előtti ötpercben kell megtennünk

10 10 Édesapám kedvenc ételei:11. KUKORICÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK KUKORICAGÁNICA Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt 1-2 e. kanál zsír és tejföl só, forró víz töpörtyű Elkészítése: folyamatos kevergetéssel, óvatosan a forró sósvízbe engedjük, a kukoricalisztet. Addig keverjük míg el nem válik a fazéktól. Ebből a pépből, kanállal galuskákat szaggatunk, melyeket a tejföllel összekevert forró zsírban megforgatjuk. A gánicát ízlésszerinti mennyiségű, sült, húsos -, vagy sonkából sült, (kövér részével egybekockázott) töpörtyűvel díszítünk és fogyasztunk. Édesapám kedvenc ételei:12. KUKORICÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK KUKORICAKÁSA Általában disznó vágáskor készült. /ugyanis ez volt az alapja, a kukoricakásás véres hurkának, melyet az un. Kata könyökébe töltöttek. Úgy emlékszem, hogy más vidékeken ezt fodrosbélnek mondják. Hivatalosan azt hiszem, ez a disznó vastagbele./ Hozzávalók:60-70 dkg dúrvára darált kukorica 1-2 fej, nagyobb hagyma 3-4 liter abalé (abárlé) /ebben főnek disznóvágáskor a hurkába való húsok, a tüdő, szív, máj stb./ -nagyon értékes és kifőtt ízekkel teli lézsír só, bors (ízesítésre, ízlés szerinti mennyiségben) Frissen sült töpörtyű, oldalas vagy pecsenye darabkák. Elkészítése: a kukoricadarát megszitáljuk. A kiszitált lisztet félre rakjuk, ebből süthetünk majd prószát. A darát szűrőkanál segítségével jól átmossuk, lecsepegtetjük. Közben az aprókockára vágott hagymát megsütjük, sózzuk, borsózzuk Belekeverjük a kukorica darát és a nem túl zsíros, abalébe feltesszük főni, úgy mintha rizst főznénk Gyakran kavargatjuk, mindaddig, míg kezdi a levét elfőni (ha előbb elfőne a leve, mint ahogy a kukorica puhulna, akkor a levet pótoljuk) Ha puhul és már a levét is jó részben elfőtte, akkor a tűzhelyről félre húzzuk. Fedővel leborítjuk és hagyjuk teljesen megpárolódni. A kész kukoricakását mély cseréptálba rakjuk, (ebben lassabban hűl ki), tetejét megrakjuk frissen sütött töpörtyűvel, pecsenyével vagy sült oldalassal./ valamikor régen ez volt a toroskása, amit a szomszédoknak szoktak, disznóvágáskor küldeni./

11 11 Édesapám kedvenc ételei:13 KUKORICÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK PATTOGATOTT KUKORICA Erre a célra a legmegfelelőbb kukorica, a fehér-, gömbölyű szemű, un. pattogtatni való kukorica. Ebből is a legjobb, a kétéves kukorica. Édesapám folyamatosan gyűjtötte ezeket a csöveket, míg el nem jött a pattogtatás napja. Hozzávalók:3-4 cső pattogtatni való kukorica / ebből kb. két liternyi lesz/ Só, vaj Elkészítése: a lemorzsolt, és megtisztított kukoricából egy marékkal, nagy átmérőjű, kivajazott edényben, a tűzhelyre rakjuk. A felhevített edényt körkörösen mozgatjuk. Megvárjuk míg a kukorica pattogni kezd, ekkor az odakészített, zománcos tállal villámgyorsan leborítjuk és tovább mozgatjuk. A hangjából lehet hallani, hogy mikor fejeződött be a pattogás. Ekkor félre húzzuk az edényeket. Folyamatos enyhe sózás mellett tálba fordítjuk és hasonló módon az előzőekben leírtakhoz, folytatjuk a pattogtatást, amig el nem fogy a pattogtatni való. Édesapám kedvenc ételei:14 KUKORICÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK SÜLT KUKORICA Általában a pásztoremberek kedvenc csemegéje volt. Este, rakott tűznél sütötték. Így csináltuk édesapámmal is, amikor kora ősszel, a főzésre már nem alkalmas, de még száraznak igazán nem mondható kukoricát sütögettünk. Mindig találtunk olyan csöveket, melyeket a parázson is megsüthettünk. A kukoricát, a tövénél, hegyes botokra tűztük és parázs fölött forgatva, készítettük el. Édesapám kedvenc ételei:15 FINOMSÁGOK- CSEMEGÉK SÜTŐTÖK avagy, ahogy édesapám nevezte: DÖBLEC / Történet és recept/ Apukám mondása szerint, csak akkor lehet ősszel a sütőtököt védett helyre tenni, majd idővel megsütni, ha már a dér megcsípte. Ezt mindig be is tartotta. Mondhatom, minden alkalommal remek döblecet sütött. Soha nem volt vizes, összeesett, hanem ahogy ő mondta purzsásnak, édesnek és krémesnek, semmivel össze nem téveszthető, különleges csemegének kell lennie. Elkészítése: a megmosott sütőtököt félbe vágjuk. Kanállal a magházat a magokkal együtt kivájjuk Azután keresztbe és ismét félbe daraboljuk. Egy pohár vizet öntünk a tepsibe, majd berakjuk a kb. 8x8 cm-s cikkekre vágott sütőtököket és megsütjük. Sütőből kivéve tálra rakjuk, majd meghintjük porcukorral, vagy édesítő porral. Még melegen kínáljuk.

12 12 Édesapám kedvenc ételei:16. GULYÁSLEVES LEVESEK /Történet és recept / Az ötvenes és hatvanas években az ürességtől kongtak a húsüzletek. Így volt ez Tamásiban is. Örült az ember, ha jeles ÜNNEPEK-re húshoz jutott, már aki szerencsés vagy korán kelő és kitartó volt. A szerencse ahhoz kellett, hogy az ember időben meghallja, hogy az ünnep előtt, melyik nap lesz hatósági vágás. Érdekes módon, ilyenkor mindig volt. Arról nem is beszélve, hogy a nagy munkásmozgalmi ünnepekre az elvtársak mindig feltöltették az üzleteket, így a húsboltot is, nehogy az ünneplés helyett zúgolódó, tiltakozó felvonulás legyen. A nagybetűs ünnepen, családunk és még nagyon sokan, a vallási ünnepeket értettük, így Karácsonyt, Húsvétot, a Búcsút, stb-t. A hatósági vágás azt jelentette, hogy az olyan állatot, ami egyébként egészséges volt, de pld.- ul eltörött a lába, azt levágták A hatósági állatorvos megvizsgálta, a sérült, vagy betegnek ítélt részeket elkoboztatta és megsemmisítette, s engedélyt adott a hús több helyen történt lepecsételésével, az értékesítésére. Ezeket a húsokat, az un.hatósági húsboltban értékesítették. Mindig voltak olyan rendes emberek, akik gondoskodtak arról, hogy főleg Búcsúra legyen friss marha-, vagy borjúhús, s főleg azt olcsóbban megvehessék a hatósági húsboltban. Azt tudni kell, hogy a sérült lábú állatot a felvásárlóknak, nem volt szabad tovább szállítani a a nagy vágóhídra, a legközelebbi településen, a hatósági vágóhídon, le kellett vágni. Érdekes módon, a véletlenek összejátszásának köszönhetően, ezeken a településeken napokon belül Búcsú volt. Édesapám is ha meghallotta, hogy másnap lesz hús, a reggel hatkor nyító, hatósági mészárszékben, akkor aznap már hajnal háromkor felkelt. Gyakran megesett, hogy mire odaért a húsbolthoz, bizony már sorban álltak az emberek. Volt úgy, hogy mire a vásárlásnál rá került a sor, a friss borjú-, vagy marhahús elfogyott, de volt még. Argentin, fagyasztott marhahús. Ebben az időben, ettől, idegenkedtek az emberek. Sajnos nem volt választék, így édesapám ebből vitt. Édesanyám mindig tejben áztatva olvasztotta ki, így már el is veszítette, azt a jellegzetes mirelit ízt, amitől az emberek többsége, idegenkedett. Tehát íly módon lehetett vidéken borjú-, vagy marhahúshoz jutni. Baromfi, disznó-, vagy nyúlhús, szinte minden háznál volt, de borjút pld.-ul, csak a gazdagabb községekben vágtak, és azt is, nagy parasztlakodalmakra. Hozzávalók a gulyásleveshez: dkg. marhahús 1 db. nagyobb fej hagyma 1 evőkanál zsír 1 evőkanál pirospaprika 1 kávéskanál köménymag (őrölt) 2-3 db. sárgarépa 1-2 db. fehérrépa.. 1 csokor zöldség zöldje 1 gerezd fokhagyma (zúzott) dkg. kockára vágott krumpli tejföl só

13 13 Gulyásleves elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát, a felforrósított zsíron, fedő alatt megdinszteljük. Belerakjuk a kockára vágott marhahúst, meghintjük a pirospaprikával, őrölt köménymaggal, zúzott fokhagymával. Összekeverjük, ügyelve arra, hogy a paprika meg ne égjen. Felöntjük 2L vízzel.bezöldségeljűk, bele tesszük a krumplit A zöldség zöldjét cérnával összekötve helyezzük a levesbe, hogy elkészülte után egyben kivehessük.sózzuk. Kb /2 óráig főzzük. Tejföllel díszítjük és tálaljuk Édesapám kedvenc ételei:17 SZÜRETI GULYÁS LEVESEK. Hozzávalók:1 nagy tyúk vagy kakas 1 nagy fej hagyma 2-3 db sárgarépa 1-2 db fehérrépa 1 kg krumpli 1 csokor zöldség zöldje 4-5 szem egész fekete bors 1-2 babérlevél 1 e. kanál zsír 1 e. kanál pirospaprika 1 k. kanál szárított, morzsolt tárkony (elhagyható) 1 db lehéjázott paradicsom só A szüreti gulyás elkészítése: a megmosott és lecsepegtetett tyúkot vagy kakast feldaraboljuk. A nagyobb részeket több kisebb darabokra. Enyhén besózzuk. A felforrósított zsírban a hagymát megsütjük, majd közé keverjük a lehéjázott, s negyedekbe vágott paradicsomot. Ráhintjük a pirospaprikát és a keveréssel egy időben 1 ½-2 L vízzel felöntjük. Beletesszük a húsokat, a magyar borsot, babérlevelet, zöldségzöldjét. Lassú tűzön főzzük. Amikor a húsok puhulni kezdenek, a lébe tesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépákat, valamint a hasábokra vágott krumplit.. Közben, többször kóstolgatva, után sózzuk. A legvégén ráhintjük a tárkonyt, meg várva míg meglágyul a forró gulyáslevesben. Ha módunkban áll, akkor mázas cseréptálban tálaljuk és ilyen tálkákból fogyasszuk, mert ezekben sokáig meleg marad. Aki szereti, egyen hozzá finom fehérkenyeret, majd a gulyás elfogyasztása után diós kalácsot vagy kuglófot, s igyon hozzá mézédes, finom mustot. A szüreti gulyás elnevezést onnan kapta, hogy általában ezt az ételt szüretre szokták elkésziteni, ez az, amit szinte kivétel nélkül mindenki szeretett a szüretelők között, s az sem volt utólsó szempont, hogy szüret tájékán volt váltás a baromfi udvarban, s az öreg tyúkoktól vagy a kakasoktól mi sem volt egyszerűbb,mint ilyenkor megválni.

14 14 Édesapám kedvenc ételei:18. RETEK SALÁTA SALÁTÁK Reggel étek, délben: vétek este pedig: orvosság. Ezt a mondókát mindig elmondta édesapám, valahányszor retket ettünk. Az orvosság azt jelentette,a retek esti fogyasztásánál, hogy csínján kell vele bánni, nagyon keveset lehet belőle fogyasztani, úgy mint a gyógyszernél, csak a felírt mennyiséget. Jelentette még azt is, hogy célszerű este orvosságot készíteni belőle, ha ez indokolt. Ez a gyógyszer úgy készült, hogy a lereszelt retket össze kellett keverni mézzel. Kiválóan gyógyította a mélyről jövő köhögést. Hozzávalók: hónapos-, jégcsap-, sör- vagy fekete retek. Só Retek saláta elkészítése: A megmosott, gyökerétől és a leveleitől megszabadított retkeket uborkaszeletelővel vékony karikákra vágjuk. Enyhén megsózzuk. Megvárjuk míg levet enged. Ebben a sós lében mégegyszer átforgatjuk az egészet, s leöntjük róla a levet. Kis ideig hűtő szekrénybe tesszük. Ezalatt megkenjük a zsíros kenyereket. Édesapám nagyon szerette ezeket a zsíros kenyereket, reggelire, vagy tízóraira, persze mindig az idénynek megfelelő feltétekkel.. Így a retken kívül zöldpaprikával, paradicsommal, vörös-, és lilahagymával, kovászos uborkával, télen: savanyú paprikával, ecetes uborkával. Kedvencei közé tartoztak a kacsazsíros-, a pecsenyezsíros-, házi disznózsíros-, kenyerek. Időnként. megette a píros zsíros, ahogy mi hívtuk: hurkazsíros kenyeret is, de erre őrölt majoránnát szórt Édesapám kedvenc ételei:19. KRUMPLI SALÁTA SALÁTÁK Hozzávalók: 1-1 ½ kg héjában főtt krumpli ( a legjobb a kifli krumpli) 2-3 fej lila-, vagy vöröshagyma 1-2 e. kanál ecet 1 e. kanál olaj (napraforgó-, olívaolaj) 3-4 dl víz só, bors és kevés cukor, ízlés szerint Elkészítése: az enyhén sós vízben főtt krumplit meghámozzuk, majd felkarikázzuk. Salátás tálban, rétegezve, elhelyezzük a krumplit és a szintén karikára vágott hagymát. Soronként egy kis olajat csepegtetünk a krumplira. Az ecetből, vízből, - só, bors és cukor összekeverésével-, saláta öntetet készítünk. Ezzel a lével leöntjük a hagymás krumplit. Ügyeljünk arra, hogy a lé ellepje. Ha mégsem, akkor újbóli ízesítéssel pótlevet készítünk. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

15 15 Édesapám kedvenc ételei:20 PAPRIKA PARADICSOM SALÁTA SALÁTÁK Hozzávalók: 8-10 db paradicsom (kemény húsú-, saláta-paradicsom) 4-5 db zöld és fehérhúsú paprika 1 db nagyfej vöröshagyma a krumpli salátánál leírt salátaöntet Elkészítése: a paprikát, a paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk. Sózzuk, óvatosan összekeverjük. Leöntjük a saláta öntettel. Hidegen kínáljuk. Édesapám kedvenc ételei:21. KOVÁSZOS UBORKA SAVANYÚSÁGOK Nagyon szerette édesapám az édesanyám télre eltett savanyúságait, különösen a savanyú paprikát és az ecetes uborkát. A jól bevált receptek szerint elrakott savanyúságokhoz mindig rakott tormát, meggyfa levelet, az üveg nyakánál lehéjazott meggyfa vesszővel szorította le a savanyúságot. Ezek igazán egyénivé és remek ízűvé varázsolták a savanyú paprikát és az ecetes uborkát. Ezeket nyáron felváltotta az uborka saláta, no meg a kapros-, kovászos uborka. Hozzávalók a kovászos uborkához: Annyi uborka, amennyi belefér egy ötliteres savanyúságos üvegbe 4-5 db kapor (szárastól, szakálastól ) só kenyérsütéshez használt kovász (de megfelel helyette a kiforrott kenyér vége, a csücske.) Elkészítése: a megmosott és a levágott végű uborkákat, a két végétől számított 2-2 centitől, hosszában bevágjuk ( a nagyobb darabokat négy részre osztjuk, ügyelve arra, hogy az uborkák ne essenek szét, egyben maradjanak.) Beletesszük az üvegbe. Közé és rátesszük a kaprot. Egy kis marok sót szórunk rá, és felöntjük annyi langyos vízzel, amennyi ellepi. Erre rakjuk a kovászt, illetve a kenyérvéget. Ennek is a vízbe kell érnie. Kistányérral lefedjük. Az üveg alá tálat helyezünk, napra, de nem tűző napra tesszük. Ha mindent jól csináltunk, 3-4 nap múlva kész a ropogós kovászos uborka. Ezt egyébként az uborka sárguló színe is jelzi. / A forrás után a kaprot és a kovászt kivehetjük az üvegből./ A kész kovászos uborkát célszerű az üvegből kiszedni, s tálba rakva a hűtőszekrényben tartani, így sokkal tovább marad ropogós. Édesapám annyira szerette, hogy sokszor, csak úgy, minden nélkül bekapott egy kis darabkát, de legjobban a paprikás krumplihoz szerette enni, mint savanyúságot.

16 16 Édesapám kedvenc ételei:21. ÚJKRUMPLI SÜLTPAPRIKÁVAL REGGELI ÉTELEK Gyerekkoromból két dolog maradt meg, az iskola befejezésével, azaz a VAKÁCIÓ elkezdődésével kapcsolatban. Az egyik az, hogy az utolsó tanítási napon, a kicsöngetés után, az öcsémmel első dolgunk volt az, hogy az iskolák közti fodrászüzletbe, a Tanner bácsihoz menjünk. A fal melletti padon, mindig beljebb csúszva (ahogy fogytak a vendégek ) kerültünk közelebb a fodrászszékhez. A fiuk nyári frizurájában két dolog közt lehetett választani. Kopaszra vágást vagy csikó frizurát kérhettünk. A csikó frizura csak abban különbözött, a nullás géppel vágott kopasz fejtől, hogy elől egy két centis frufrut hagyott a fodrász. Mindkettő ára három forint volt Az öcsém néha az utóbbi frizurát választotta. A hajvágás után siettünk haza. Annak rendje és módja szerint a táskát bevágtuk az előszoba sarkába és rohantunk ki az ártézi kúthoz, ahol megmostuk a kopasz fejünket és lemostuk a felső testünkről a hajvágás nyomait. A másik dolog ami maradandó emlék, hogy következő reggel az édesapám kedvence volt reggelire: a sültpaprika újkrumplival. Az, hogy az iskolai év befejezésekor van újkrumpli, az ma sem jelent csodát, de, hogy gyerekkoromban ilyenkor már szabadföldön (fóliasátor nélkül) érett a zöldpaprika az mai szemmel nézve maga volt a csoda./hová tűntek ezek a korai fajták? / Elkészítése: kevés zsiradékon elkezdjük sütni a paprikát, majd beletesszük a karikára vágott újkrumplit. Sózzuk, kevergetjük, míg a paprika és az újkrumpli levet nem enged. Ebben a lében fedő alatt megpároljuk. Időnként megkeverjük, hogy le ne égjen. Egyébként akkor a legfinomabb, ha a legvégén egy kicsit lekapatjuk /megpirítjuk/ az alját. Mi így szerettük. Édesapám kedvenc ételei:22. SÜLTPAPRIKA REGGELI ÉTELEK Hozzávalók: 1kg zöldpaprika Zsiradék Só Elkészítése: a megmosott zöldpaprikát újnyi csíkokra vágjuk.a zsiradékon először pároljuk, Sózzuk, majd készre sütjük. Kenyérrel fogyasztjuk. Édesapám kedvenc ételei:23. TOJÁSOS-SONKÁS SÜLTPAPRIKA * REGGELI ÉTELEK Hozzávalók: ½ kg paprika (sütnivaló) 1 tenyérnyi szelet, 4-5 mm vastag, parasztsonka, ha nem zsíros, akkor zsiradék is kell 1 fej vöröshagyma 4 tojás Elkészítése: a karikára vágott hagymát, a felkockázott sonkát fedő alatt megdinszteljük. Hozzákeverjük a felkarikázott, s előzőleg a magházától megszabadított paprikát. Az egészet kevergetve sütjük, majd ráütjük a tojásokat, amit lazán összekeverünk a sült paprikával és készre sütünk. Ha a sonkától nem lett elég sós, akkor ízlés szerint, után sózzuk. Sonka helyett készíthetjük, karikára vágott füstölt-, vagy un. lecsókolbásszal is.

17 17 Édesapám kedvenc ételei:24. HAMIS SÜLTGOMBA TOJÁSSAL REGGELI ÉTELEK Amikor sültpaprika, lecsó vagy töltött paprika készült ebédre, akkor édesanyám a paprikák magházát sosem dobta el. A kiskés pengéjének hátával, a magokat lekaparta és a megmaradt puha részt, a szárához közeledve, felszelte, úgy mint a gombát szokták. Sózta, borsózta és a hagymával együtt megsütötte. Ráütötte a tojásokat és készre sütötte a hamisgombát. Ha nagyon sok magház volt, akkor készített belőle hamisgomba pörköltet is. Édesapám kedvenc ételei:25. SZALONNÁS TOJÁSRÁNTOTTA REGGELI ÉTELEK Hozzávalók: 1-2 szelet hasa szalonna 1 nagyfej vöröshagyma 3-4 db tojás 1 kispohár tej 1 e. kanál liszt Elkészítése: a kockára vágott szalonnát, majd a hagymát megsütjük. A tejjel felvert tojásokat a lisztel összekeverjük, ráöntjük a sültszalonnás hagymára. Közben meg-meg keverve készítjük el a tojásrántottát. Apukám, a változatosság kedvéért sokszor kolbásszal vagy sonkával készítette el a tojásrántottát. Édesapám kedvenc ételei:26. FÜSTÖLT KOLBÁSZ, SÜTVE REGGELI ÉTELEK /Történet/ Nem túl gyakran, de megesett nyaranta, hogy úgymond, édesapám a maga ura volt. Ilyenkor vitt el édesanyánk nyaralni, a testvéreihez Budapestre ( a belvárosba és a XV. kerületbe ) Ő ekkor jutott haza, a Rákospalotai (XV.ker.) szülői házba. Ez a kirándulás 2-3 napnál tovább nem tarhatott, mert apu részére főzni kellett, meg a házkörüli munkák sem engedtek hosszabb szabadságot. Otthon, ez alatt, édesapám felségterülete volt a konyha is. Ez alkalommal előkerült a kedvenc serpenyője, ami az ötvenes évek menő edénye volt. Egy kb cm átmérőjű mélyhúzott alumínium lábas. Ezt felrakta kevés vízzel a PETRÓ- FORR-ra /szintén díjnyertes alkotás volt: petróleum működtetésű, két lángos, asztali tűzhely/ Beletette a karikára vágott füstölt kolbászt, amit addig sütött míg a víz elpárolgott és kiolvadt némi zsiradék. Ez pont elég volt ahhoz, hogy a serpenyő szélére, körben, kihúzott kolbászkarikák közé, középen ráüssön egy tükörtojást (ökörszemet) Ezzel kész is volt a kiadós, nem éppen epekímélőnek mondható reggeli. A füstölt kolbászunkról még csak annyit érdemes leírnom, hogy ez, sváb recept alapján készült un. krumplis kolbász volt. Előnyei a következők voltak: azonos mennyiségű húsból sokkal több kolbász volt készíthető, több zsírszalonnát vett fel keveréskor a töltelék, sokáig nem száradt ki, nem lett kőkemény és nem utolsó sorban, rendkívül finom volt

18 18 Édesapám kedvenc ételei:27. PÁSTÉTOMOK HIDEG ÉTELEK Ahogy már többször említettem, nálunk, általában nem dobódott ki maradék étel. Ha sültnyúlból, vadhúsból(sültből), Húsvéti főtt sonkából, tavasszal a zsírból kiolvasztott töpörtyűből maradt, akkor édesanyám pástétomokat készített belőlük. Pástétom variációk 1. HÚSPÁSTÉTOM Készíthető: sült házi-, vagy vadnyúlból, -vadhúsokból, -disznó vagy marhahúsból. Hozzávalók: kb. 1 kg sült hús 1 teáskanál mustár 1 fej vöröshagyma 2-3 kanál tejföl 1 e. kanál zsír 1-2 dkg pástétom fűszer 2 db főtt tojás só, ízlés szerint Pástétom fűszert, mi magunk is készíthetünk. Keverjünk össze 1-1 dkg őrölt tárkonyt, bazsalikomot, kakukkfüvet, gyömbért, szegfűborsot, morzsolt babérlevelet, reszelt szerecsendiót, szerecsendió virágot szárított citromhéját ½ dkg magyar borssal, ½ dkg pirospaprikával. Zárjuk üvegbe. Felhasználás előtt mindig rázzuk össze és finom szitán át szórjuk a készítendő pástétomhoz. A pástétom elkészítése: a hagymát a zsírban puhára dinszteljük. A húsokat lefejtjük a csontokról. A húst, hagymát és a tojás sárgákat kétszer ledaráljuk, majd tálba rakva hozzákeverjük a pástétom fűszert és a nagyon apróra vágott, főtt, tojásfehérjéket, tejfölt, mustárt és a sót. Ha túl száraznak ítélnénk meg, akkor egy diónyi vajat is elkeverhetünk benne. Megnedvesített őzgerinc-, vagy más formába nyomkodjuk Jól lehűtjük, majd hosszúkás porcelán tálra fordítjuk, amit salátalevéllel, negyedelt paprikával és paradicsommal díszítünk. Pástétom variációk 2. HÚSVÉTI SONKAPÁSTÉTOM Hasonlóan készül, mint a húspástétom, azzal a különbséggel, hogy ebbe nem teszünk bele pástétom fűszert és tejfölt, csak mustárt. A hagymát nyersen reszeljük bele. Elkészítése: a főtt sonkát a bőrkével együtt, a főtt tojásokkal (többet is tehetünk bele) kétszer átdaráljuk Bele keverjük a reszelt hagymát és a mustárt. Ha kell sóval borssal ízesítjük. Egy kis darabka vajjal habosra keverjük. Porcelán tálkába tesszük és lehűtjük annyira, hogy még kenhető legyen. Pástétom variációk 3. TÖPÖRTYŰ PÁSTÉTOM Hozzávalók: 20 dkg kihűlt, héjában főtt krumpli 40 dkg töpörtyű 1 kis fej hagyma 1 e. kanál mustár

19 19 /A töpörtyű pástétom folytatása/ 1 mokkás kanál pirospaprika 1 teáskanál pástétom fűszer (elhagyható) 2-3 db főtt tojás sárgája só, bors, ízlés szerint Elkészítése: A meghámozott krumplit a tojás sárgájával és a töpörtyűvel, kétszer átdaráljuk. Hozzákeverjük a lereszelt vöröshagymát, mustárt és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk és borsózzuk Jól kikeverjük. Villával üvegtálkába nyomkodjuk. A tetejét villával húzott csíkokkal, vagy sugárirányban elhelyezett, főtt, csíkokra vágott tojásfehérjével díszítjük. Kis időre hűtő szekrénybe rakjuk. Édesapám kedvenc ételei:28. ALUDTTEJ TEJTERMÉKEK Gyerekkoromban lényegesen olcsóbban és jobb minőségben (magasabb zsírtartalmú és finomabb tejhez és tejtermékhez lehetett hozzájutni) Hozzánk a Hetesi néni hozta a tejet, az utcánk végéről. Mi körülbelül fél úton laktunk, a háza és a tejcsarnok (későbbiekben TEJÜZEM lett) közt. Jól tejelő tehene volt és mindig volt felesleges teje, a leszerződött mennyiségen felül. Jól járt ő is és jól jártunk mi is. Nem kellett az összes tejet tovább cipelnie a csarnokba, a pénzét is mindjárt megkapta, nekünk viszont helybe hozta (ahogy öregedett, később már mi mentünk a tejért) és olcsóbban megkaptuk, mint a tejboltban. Így mindig volt tejünk, aludttejünk, túrónk. Édesanyám, a hozott tej nagy részét felforralta. Annyit mindig hagyott, hogy abból aludttej, illetve túró készüljön. Természetesen ilyenkor többet hagyott forralatlanul. A tej nála sosem futott ki, nem égett oda a tejesedény aljára.nagy gondot fordított ezekre. Ma már, szakácskönyvekből tudom, azokat a praktikus fogásokat, ami nála természetes mozdulat volt, a tejkezeléssel kapcsolatban. Ilyenek voltak, például az, hogy a tejesedényt másra használni, nem volt szabad. Hogy a tej ne kozmáljon az edény aljára, azt úgy kerülte ki, hogy a tejesedényt hideg vízzel kiöblítette és abba rakta fel a tejet forralni. Ha nem akarta, hogy a tej kiforrjon, akkor az edény belső peremét megkente vajjal. Azt a tejet, amit nem forralt fel, azt köcsögbe, vagy széles szájú, literes üvegekbe öntötte. A nyers tejről tudni kell, hogyha egy napig, szobahőmérsékleten van, akkor megsavanyodik. Másfél, két nap múlva megalszik és kész az aludttej. Fiola Gizi nénitől tudom, aki sokáig dolgozott a tejüzemben, hogy ezt a folyamatot meglehet gyorsítani úgy, hogy a nyers tejbe egy kanál tejfölt teszünk, literenként. Jól összekeverjük és langyos helyre tesszük. Ha kis poharakba kiadagoljuk, akkor fél nap elteltével már ehetjük az aludttejet, ha literes üvegben hagyjuk, akkor egy nap kell neki. Én mindig az utolsó módszert választom. Ha túrót akarunk készíteni az aludttejből, akkor zománcos edénybe tegyük fel melegedni. Addig kell melegíteni, amíg túrósodni nem kezd. Húzzuk félre, öntsük bele szűrőkanálba, vagy tüll zacskóba, a savót csöpögtessük ki. Édesanyám ezt a savót is felhasználta, például tökfőzelék készítésekor. Ebben az ecetes savóban készítette el a főzeléket, melyet aludttejes liszttel habart be. Megítélésem szerint ettől válik ehetővé a tökfőzelék.

20 20 Édesapám kedvenc ételei:29. KŐRÖZÖTT TEJTERMÉKEK Apukám nagyon szerette a túró minden változatát. Különösen imádta a keserű túrót. Ezt külön nem kellett készíteni, csupán csak túlérésig kellet hagyni. Ilyenkor a túró külső része a camembert sajtra kezdett hasonlítani, a belseje pedig egy jellegzetes keserű ízt vett fel. Szerette sósan a tejfölös túrót, a rétesbe és palacsintába csak sósan és kaprosan tudta elképzelni, mégis legjobban a körözöttet szerette. Hozzávalók:50 dkg túró dkg tejföl/ kb. 2dl./ 1 nagy fej vöröshagyma 1 csapott teáskanál köménymag, vagy 1 mokkáskanál őrölt kömény 1 teáskanál pirospaprika 1 mokkáskanál őrölt fekte bors só (ízlés szerint) Elkészítése: A túrót a tejföllel és a nagyon apróra vágott vöröshagymával, összekeverjük. Rászórjuk a köménymagot, a paprikát, borsot, megsózzuk. Az egészet körözve azaz körkörösen keverve, összedolgozzuk. Porcelán-, vagy üvegtálba rakjuk, az evővilla (hátával) segítségével, csíkokat húzva középre, a tetején kis halmot képezve díszítjük. Egy másfél órára hűtőszekrénybe helyezzük, ez idő alatt az ízek jól összeérnek. Tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsumázott, fehérhúsú paprikát megtöltjük a körözöttel, hűtőbe rakjuk, majd ceruza vastagságura szeleteljük és a felkarikázott óriási kiflikre helyezve tálaljuk. Középen egy fogvájóra tűzött, kockára vágott, keménysajt darabbal gazdagítjuk. Édesapám kedvenc ételei:30. SÓS TÚRÓTÖLTELÉK TÖLTELÉKEK Hozzávalók: 50 dkg túró 2 db tojás 2 dl tejföl só Kapros változatnál 1-2 kanál apróra vágott kapor vagy szárított, morzsolt kapor Elkészítése: a tojásokat a tejföllel és a túróval jól összekeverjük, sózzuk. Kapros változatnál a kaprot először tejföllel keverjük, majd a tojásokkal. Ezután dolgozzuk össze a túróval és a sóval. Édesapám kedvenc ételei:31. ÖMLESZTETT SAJT TEJTERMÉKEK /Történet/ 1956-ban, a Vöröskereszttől, kaptunk élelmiszer csomagot. Volt abban tejpor és ömlesztett sajt is. Ha jól emlékszem, fényes, 3kg-s, konzervdobozban volt a pirosas színű ömlesztett sajt. A dobozon, középen egy nagy vöröskereszt, felül magyarul rá írva, hogy ömlesztett sajt, alul pedig, hogy az Amerikai nép ajándéka. Hátul ugyanez angolul. Kezdetben nagyon ízlett. Hosszú időnek kellett el telnie, hála a szocializmusban megtapasztalt jó létnek, míg ismét megkedveltük az ömlesztett sajtot.

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve Z-dsgn Ez a könyv kizárólag referencia kiadványként szolgál, és üzleti célból semmilyen formában nem terjeszthető, nem nyomtatható! Receptek:

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd Magyaros libamáj 50 dkg libamáj 15 dkg libazsír 6 dkg liszt 2 fej vöröshagyma 4 cső zöldpaprika 3 darab paradicsom 15 dkg csípős kolbász 4 kisebb szelet szalonna (bőrös) A felaprított hagymát dinszteljük

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Chilis bab (3 adag) 1 ek olívaolaj 150g vöröshagyma 400g darált pulykacomb

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !"#$%&'#()*"+$,-)./)01

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !#$%&'#()*+$,-)./)01 Burgonyalepény pizza módra - sajttal burgonyalepény db 10 paradicsom konzerv kg 0,15 fehér hagyma kg 0,1 fokhagyma kg 0,04 oregano kg 0,01 sajt kg 0,2 vaj kg 0,05 olívaolaj l 0,04 márványsajt kg 0,1 só,

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó Krumplipüré 1 kg krumpli, hámozva, kockára vágva víz a krumpli megfőzéséhez ízlés szerint 3 dkg vaj 2 deci tejföl 1 egész tojás A krumplit fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd!

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! 1/17 FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! Mosd meg! A kész ételre reszeld rá! Édességekben is kipróbálhatod! 2/17 Hozzávalók: Szarvasgombás fűszervaj 1 cs

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK:

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: 1. BÁLVÁNYOSI BABGULYÁS FANTÁZIA 2. KőRÖSHEGYI BÖLLÉRMÁJ 3. SZÁRSZÓI LACIPECSENYE

Részletesebben

Emese süteménypor. Meggyes pite: Almás pite: 1 csg Emese süteménypor, 5 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 kávés kanál szódabikarbóna

Emese süteménypor. Meggyes pite: Almás pite: 1 csg Emese süteménypor, 5 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 kávés kanál szódabikarbóna Emese süteménypor Meggyes pite: Almás pite: 1 csg Emese süteménypor, 5 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 kávés kanál szódabikarbóna Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, kettéosztjuk. Ki

Részletesebben

Magyarország étele 2018.

Magyarország étele 2018. Magyarország étele 2018. Belfegor: Makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal 1. lépés Velőtöltelék elkészítése A makói vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken.

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A Sió-kanál Fesztiválon a balatonföldvári csapat által készített ételek receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A magyar konyha nem titkok és mítoszok világa, a jó receptek és fűszerek nem titkosak,

Részletesebben

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre Húsvéti sonkás muffin Hozzávalók 12 főre Búza finomliszt 200g Teljes kiőrlésű liszt 100g Füstölt főtt sonka 200g Burgonya 150g Olaj 1 evőkanál Tojás 1 db Póréhagyma 60g Zöldpaprika 60g Élesztő 1 csomag

Részletesebben

1300 kcal minta étrend

1300 kcal minta étrend Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Összesen Étel 1 adag (4) Fehérjés zabkása 150g Uborka 150g Paprika 150g Paradicsom 1db (52g) Főt tojás 100g Főtt rizs (zsír és olaj nélkül) 100g Sült csirkemell 200g

Részletesebben

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Reggeli: Sárgarépás tojáskrém kenyérrel Elkészítési leírás: A tojás(oka)t keményre főzzük, majd alaposan kihűtjük. Ezután majonézzel, ízlés szerint mustárral,

Részletesebben

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé 2010 december 20. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Avairértékelve receptek - Karácsonyi Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Főzzön vele! Az automata vezérlésű elektromos kukta újdonság a biztonságos

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1 A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Klemi 202. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...6 Fűszeres hideg paradicsomleves...6 Fűszeres paradicsomleves...6 Habart paradicsomleves...6 Hideg tejszínes paradicsomleves...6

Részletesebben

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Nálunk a családban egy jó ideje már szinte hagyomány lett a gnocchi (és egyéb olasz tésztaételek) készítése. Sajnos én csak havonta egyszer, egy hétvége erejéig tudom

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

Előételek. Házi vegyes finomságok. Levesek

Előételek. Házi vegyes finomságok. Levesek Házi vegyes finomságok Előételek (kolbász, sajt, szalonna, paprika, paradicsom, lila hagyma) Húsleves Levesek (leveszöldség, cérnametélt vagy csigatészta) Májgaluska leves (leveszöldség, májgaluska) Csülkös

Részletesebben

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály 2015 RECEPTFÜZET 1 Írta Orosz Mihály Medvehagymás fűszervaj» 15 dkg vaj» 15-17 szál medvehagyma és bors» chili pehely» 1 gerezd fokhagyma» 2 ek. Aprított petrezselyemzöld A medvehagymát felaprítom, s hozzákeverem

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Lekvár gyorsan, stílusosan

Lekvár gyorsan, stílusosan Lekvár gyorsan, stílusosan azenlekvarom.hu Nyereményjáték, receptek, tippek, ingyenesen letölthető alkalmazás és még sok meglepetés a legfinomabb lekvárokhoz! Az élet édesen teljes azenlekvarom.hu Nyerjen

Részletesebben

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN A kukorica P KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN Szentlászló község Baranya megye északnyugati részén, a Dél-Zselicben fekszik, a 67-es fõút mentén, Szigetvár és Kaposvár között. 2006 óta itt mûködik az ország

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió Előszó Éveken át jártuk a világot, gyűjtöttük az információkat, hogy egyre mélyebbre merülhessünk az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Magyarországra hazatérve időnként azt tapasztaltuk, hogy az egészséges

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra A magyar gasztronómia lényege az, hogy mi kerül otthon a családi asztalra. Borbás Marcsi A sűrűje 2. 100 recept a családi asztalra Borbás Marcsi Asűrűje 2. A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás

Részletesebben

Hencsey Roland mesterszakács receptjei

Hencsey Roland mesterszakács receptjei 1 2 1. alkalom Minestrone leves Könnyű ugyanakkor tartalmas olasz zöldségleves elkészítése egyszerű, de mint minden nagy odafigyelést igényel 0,15 kg császárszalonna kockára vágva 0,2 kg sárgarépa batonokra

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap 2018. november 05. Eger, Vallon u. 2. Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája. Rendezvény célja: - egészséges

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

É T L A P T E R V-Sz.Otthon 1. Diabetes diéta 180Ch

É T L A P T E R V-Sz.Otthon 1. Diabetes diéta 180Ch É T L A P T E R VSz.Otthon 1. Diabetes diéta 180Ch 2014.év 26.hét Gyümölcs tea Poh. Tej Gyümölcs tea Gyümölcs joghurt Gyümölcs tea Gyümölcs tea Poh. Tej Körös pu.mell Főtt csécsi szalonna Tr.sajt Ráma

Részletesebben

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését ÉTLAP Előételek 1. Rántott Camembert áfonyával 1260.- 2. Juhtúróval töltött gombafejek rántva 1190.- 3. Görög saláta 490.- 4. Tenger gyümölcsei, kerti zöldségekkel 1200.- Levesek Csésze Tál 5. Tejszínes

Részletesebben

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Tanulj meg főzni egyszerűen,

Részletesebben

Konyhai technológiák alkalmazása

Konyhai technológiák alkalmazása Asztalos Árpád Konyhai technológiák alkalmazása a 37/2014. (VI.30) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások figyelembevételével. Konyhai technológiák alkalmazása a

Részletesebben

Főzelékek,köretek készítése 4.0/

Főzelékek,köretek készítése 4.0/ Főzelékek,köretek készítése 4.0/6280-11 A köretek és a főzelékek ételeink kiegészítői, fontos szerepük van a táplálkozásban: Változatossá tehetjük velük ételeink tálalását Színesebbé étrendjeink összeállítását

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK

1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK 1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK 18 19 20 A munkahelyi ebédek világában mostanában nagyon divatosak az üvegekbe, dobozokba rétegezett saláták. Hogy ne csak csomagoláskor, hanem fogyasztáskor

Részletesebben

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői XI.4. FŐZŐCSKE Tárgy, téma Előzmények Cél Egyenes arányosság. Egyenes arányosság ismerete. A feladatsor jellemzői Problémamegoldás fejlesztése. A projektmunka gyakorlása. A feladatsor által fejleszthető

Részletesebben

1. Román krémes Mikádó (kőszikla) torta I Mikádó (kőszikla) torta II Kókusztetős ananászkocka... 5

1. Román krémes Mikádó (kőszikla) torta I Mikádó (kőszikla) torta II Kókusztetős ananászkocka... 5 1 Tartalomjegyzék: 1. Román krémes... 2 2. Mikádó (kőszikla) torta I.... 3 3. Mikádó (kőszikla) torta II.... 4 4. Kókusztetős ananászkocka... 5 5. Tejfölös csodasüti... 6 6. Gesztenyebomba... 7 2 1. Román

Részletesebben

ARANYLÓ TYÚKHÚSLEVES. Hozzávalók:

ARANYLÓ TYÚKHÚSLEVES. Hozzávalók: ARANYLÓ TYÚKHÚSLEVES 1 kisebb tyúk 4-5 szál sárgarépa 3-4 szál petrezselyemgyökér 1 db zeller 1 db karalábé vagy karfiol 1 kisebb fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 db paradicsom 1 db zöldpaprika 1 szem

Részletesebben

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL szakácskönyv Tényleg ennyi pénzt szánunk a kukába? Az Európai Unióban évente 89 millió tonna étel és élelmiszer végzi a szemetesben. A naponta közel 10 000 kamionnyi mennyiség

Részletesebben

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só.

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Hájas tészta Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Elkészítése: 50 dkg lisztből a tojásokkal, ecettel, élesztővel rétestésztát

Részletesebben

RECEPTEK KERTI PARTIKHOZ

RECEPTEK KERTI PARTIKHOZ RECEPTEK KERTI PARTIKHOZ 2016 GREFAU WEBÁRUHÁZ Tartalomjegyzék Bográcsban... 2 Pincepörkölt... 2 Borsópörkölt bográcsban... 3 Harcsa pörkölt... 4 Grillezve... 5 Grillezett padlizsán... 5 Grillezett gomba...

Részletesebben

SZERETEM - ETETEM. Ételek kisdedek és családok számára. Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014.

SZERETEM - ETETEM. Ételek kisdedek és családok számára. Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014. SZERETEM - ETETEM Ételek kisdedek és családok számára Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014. 1 Sütőtökös krumpli kisdedeknek Készítsük elő a krumplit és a sütőtököt,

Részletesebben

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Receptötletek a friss és sütésre kész tésztákhoz Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Friss tészták Tante Fannytól A valaha legjobb, ahogy ma is szeretjük. Frissen sütjük, és sajnos, mindig rögtön

Részletesebben

330.-/DB(KB. 20dkg.)

330.-/DB(KB. 20dkg.) A pirog vagy pirozsok egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pír, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

KENÉZ HEKA ETELKA II. SAJÁT ÉTELRECEPT KÖNYVE

KENÉZ HEKA ETELKA II. SAJÁT ÉTELRECEPT KÖNYVE KENÉZ HEKA ETELKA II. SAJÁT ÉTELRECEPT KÖNYVE 1 KENÉZ HEKA ETELKA II. SAJÁT ÉTELRECEPT KÖNYVE Felelős kiadó: Kenéz Heka Etelka Nyomdai munkák: Norma Nyomdász Kft. Hódmezővásárhely ISBN: 963 460 228 2 2

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 2. Hét

Menü - 1800 kcal. 2. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

HIDEG ELŐÉTEK LEVESEK

HIDEG ELŐÉTEK LEVESEK HIDEG ELŐÉTEK Vadászkürt kóstoló: 2500 vaddisznó pástétom, hideg libamáj, füstölt szarvas comb, juhsajt Tatárbeefsteak, lilahagyma, paradicsom, paprika és pirítós 2500 LEVESEK Fácán erőleves fürjtojással

Részletesebben

SVÁB RECEPTEK. Kaporszósz, Kapormártás (Kopersoß)

SVÁB RECEPTEK. Kaporszósz, Kapormártás (Kopersoß) SVÁB RECEPTEK Kaporszósz, Kapormártás (Kopersoß) 5 dkg zsír, 3 ek liszt, 1 csomó kapor,, tej. A kaprot apróra vágom. Egy világos rántást készítek, hozzáadom a kaprot és rövid ideig együtt pirítom. Feltöltöm

Részletesebben

Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai

Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Magyarországi spezialitások Kenyérlángos Iváncsik Natália Hozzávalók: A tésztához: 1 kg liszt 6 dl tej 2 evőkanál olaj

Részletesebben

Krémlevesek. Brokkoli krémleves Camambert-kockákkal Spárga krémleves Fokhagyma krémleves Levesek

Krémlevesek. Brokkoli krémleves Camambert-kockákkal Spárga krémleves Fokhagyma krémleves Levesek Krémlevesek Brokkoli krémleves Camambert-kockákkal Spárga krémleves Fokhagyma krémleves Levesek 690 Ft Bográcsgulyás Falusi Raguleves tárkonnyal, és tejföllel 750 Ft Hideg gyümölcsleves tejszínhabbal mandulaszelettel

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait.

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait. Gemenci ízek Előszó Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdõgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már õseink is rengeteg

Részletesebben

Babareceptek 6 hónapos kortól

Babareceptek 6 hónapos kortól Anyatejes spenót 2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót) 2 ek olívaolaj 2 ek kukoricaliszt 150 ml anyatej Jó- ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit

Részletesebben

A Konyhafőnök ajánlásával

A Konyhafőnök ajánlásával A Konyhafőnök ajánlásával 1. Jocó papa halászleve 0,6 liter, 20 dkg pontyszelettel 2000.- 0,3 liter, 10 dkg pontyszelettel 1400.- 2. Süllő egyben sütve, vajas, petrezselymes burgonyával 100.-Ft/dkg 3.

Részletesebben

Félbarna kenyér. Forralt tej

Félbarna kenyér. Forralt tej Reggeli 2019.FEBRUÁR 4-8 Briós kicsi Kakaó Párizsi felvágott Tavaszi felvágott Körözött Kaliforniai paprika Allergének: glutén, tej, tojások Allergének: glutén, tej Allergének: glutén, szójabab Allergének:

Részletesebben

Krumpli laska Tõzsér Imréné receptje

Krumpli laska Tõzsér Imréné receptje Kazári Laska Feszt Minden év május Krumpli laska Tõzsér Imréné receptje 1 kg fõtt krumpli 60 dkg liszt só A krumplit megfõzzük, krumplinyomón átnyomjuk, majd gyúrótáblára hagyjuk hûlni. Összegyúrjuk a

Részletesebben

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek.

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek. Derelyeformázó hu Használati útmutató és receptek www.tchibo.hu/utmutatok Fontos tudnivalók Tisztítsa meg a formákat az első használat előtt és minden használat után meleg vízzel és kevés mosogatószerrel.

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

HIDEG ELÖÉTELEK LEVESEK

HIDEG ELÖÉTELEK LEVESEK A megterített asytal nyújtotta örömöt mindannyian élvezhetjük kortól és társadalmi helyzettől függetlenül, minden nap, a Föld bármelyik résyén az élet többi szépségével együtt. HIDEG ELÖÉTELEK 100 g Sajttál

Részletesebben

CrockPot receptek mezítlábasoknak

CrockPot receptek mezítlábasoknak CrockPot receptek mezítlábasoknak Egyszerű egytálak a rohanó hétköznapokra www.mezitlabasszuperhos.hu made with Tartalomjegyzék 1. Előszó 2. Csontleves 3. Sült csirke gyökérzöldségekkel 4. Csülök vagy

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben