Közgazdasági elemző mesterszak. Makrogazdasági elemző szakirány

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közgazdasági elemző mesterszak. Makrogazdasági elemző szakirány"

Átírás

1 Közgazdasági elemző mesterszak Makrogazdasági elemző szakirány

2 Makrogazdasági elemző szakirány Bod Péter Ákos Miért van szükség makroelemzőkre? A modern állam a gazdaságot elsősorban költségvetési és monetáris politikai eszközökkel szabályozza, ezek az eszközök pedig közvetlenül kihatnak az egyének, családok és cégek életére. Monetáris-, és fiskális politikai célokkal, eszközökkel, intézményekkel, és ezen intézmények működési gyakorlatával, valamint a döntési folyamat mögött meghúzódó elvekkel ezért nemcsak a gazdaságpolitikai problémák iránt érdeklődőknek kell mélyen foglalkozniuk; az üzleti ciklust sem érthetjük meg a fiskális és monetáris politikai vonatkozások ismerete nélkül. Szaktárgyainkat azoknak ajánljuk, akik szeretik a világos elméleti alapokon nyugvó, fejlett módszertani eszkökkel jól elemezhető, és egyben gyorsan változó közgazdasági problémákat, amelyek ezer szállal kapcsolódnak a valós gazdasági folyamatokhoz.

3 Makrogazdasági elemző szakirány Alapok Makroökonómia, modellépítési ismeretek, ökonometria. Kutatási irányok a mai makroökonómiában. Még több fogalom, még tőbb módszer, még több releváns gazdasági kérdés. Alkalmazott makrogazdasági elemzések Alkalmazott kutatás Költségvetési politika Adó, adósság, intézmények. Nyitott gazdaságok makroökonómiája Árfolyam, nemzetközi pénzügyek. Monetáris makroökonómia Transzmissziós mechanizmus, DSGE modell. Modellszerű, konzisztens gondolkodás. Problémafelismerő-, és elemző képesség. Diploma.

4 Kutatási irányok és módszerek Varga Gergely Miről szól a tárgy? A makroökonómiai modelleknek sajátos nyelvezete van, és a modellek megoldása során alkalmazott módszertani elemek is jól behatárolhatók. A kurzus célja ennek megfelelően azoknak a módszertani rutinoknak, elméleti alapösszefüggéseknek és empirikus eredményeknek a bemutatása, amelyek segítségével a makroökonómia számára releváns gazdasági kérdések megválaszolhatók. Alaptárgyról van szó. A szakirány további tárgyai erőteljesen építenek a Kutatási irányok és módszerek a modern makroökonómiában kurzuson megszerzett ismeretekre. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Mert a módszertan pontos, és rutinszerű ismerete nélkül nem kaphatunk kvantitatív válaszokat kérdéseinkre, és mert a makroökonómiában a kérdések jelentős része tényleg kvantitatív válasz igényel. Az intuíció, a tapasztalat és a verbális kifejezőképesség persze hasznos, de az optimális infláció és a munkajövedelemre kivetett adó változtatásának fogyasztásra gyakorolt hatását ki kell számolni.

5 Kutatási irányok és módszerek a mai makroökonómiában A feladat és megoldása Az értékfüggvény és a döntési függvény meghatározása Megoldás 2. Ezekből az optimális viselkedést leíró egyenlet: 1 x x = β 1 x x, vagy 1 c = β 1 c A probléma teljes megoldásaegy általános t időszakra: [ lim β T 1 T ct xt 1 ct ] = β 1 = ct+1 x adott xt+1 = xt ct, feltéve, hogy xt+1 xt Varga Gergely Bevezetés Stilizált tények az üzleti ciklusokról A szereplők viselkedése Az egyensúly Impulzus válaszok értelmezése A szimulációk eredményei RBC modell kormányzati kiadásokkal Néhány kiegészítés az RBC modellhez A tőkeállomány átmeneti dinamikája Kamat δ=.5 δ=.2 Dinamikus programozási feladat Átmeneti dinamika A technológiai sokkok hatása Bér δ=.5 δ=.2 Milyen tankönyre épül a kurzus? Mikor lesz? Milyen képességeket fejleszt? David Romer (26) Advanced macroeconomics, McGraw-Hill Irvin, New York Közgazdasági elemző mesterszak, Makrogazdasági elemző szakirány, 2. félév. Alapozó kurzusról van szó, melynek anyagára a szakirány többi tárgya erőteljesen támaszkodik, így elsősorban a kvantitatív problémamegoldó képességet fejleszti. Fontos azonban az is, hogy a hallgatók felismerjék a makroökonómia számára releváns gazdasági problémákat, rendelkezzenek olyan rutinokkal, amelyek segítségével hozzákezdhetnek a probléma megoldásához, valamint kifejlődjön bennük a verbális képesség a kapott kvantitatív eredmények elemzésére, tudományos összefoglalására Bérleti díj Tõke.9 δ=.5.8 δ=.2 δ=.5 δ=

6 Költségvetési politika Németh András Olivér Miről szól a tárgy? Az EU országaiban átlagosan a GDP 5 százaléka átfolyik a költségvetésen adóbefizetések, illetve a másik oldalról költségvetési kiadások formájában. Ezzel összhangban a fiskális politika irányítása a kormányzat legfontosabb eszköze a gazdasági folyamatok befolyásolására, a gazdaságpolitikai célok elérésére. Ennek megfelelően elengedhetetlen annak megismerése, hogyan születnek a fiskális politikai döntések, milyen hatást gyakorolnak a gazdaság működésére, milyen kihívásokkal néz szembe a döntéshozó, illetve létezik-e optimális fiskális politikai lépés. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Egy végzett makroközgazdásznak kiemelkedően fontos, hogy tisztában legyen a költségvetési intézkedések gazdasági hatásaival, az adóztatás elméleti hátterével, vagy azzal, hogy a valóságban miért figyelhetünk meg annyiszor az optimálistól látszólag eltérő költségvetési politikát. A fikális politikai lépések befolyásolják a döntési környezetünket akár egy kutatóintézetnél dolgozunk, akár pénzügyi közvetítőnél, akár valamely magánszektorbeli vállalatnál.

7 Költségvetési politika A politikai üzleti ciklusok A politikai üzleti ciklusok opportunista modelljei A politikai elkötelezettség modelljei Költségvetési ciklusok A költségvetési kiigazítás Az országok közötti eltérések A Nordhaus-modell 4. A kormányzat a rövid távú Phillips-görbe mentén optimalizál Milyen tankönyre épül a kurzus? Benczes István, Kutasi Gábor (21) Költségvetési pénzügyek, Akadémiai kiadó, Budapest Joseph E. Stiglitz (2) A kormányzati szektor gazdaságtana, KJK-Kerszöv, Budappest Mikor lesz? Közgazdasági elemző mesterszak, Makrogazdasági elemző szakirány, 2. félév. Forrás: William D. Nordhaus: The Political Business Cycle, Review of Economic Studies, XLII/2, 1975, old. Az Alesina-modell 2. Németh András A politikai üzleti ciklusok A politikai elkötelezettség modelljei A költségvetési kiigazítás Politikai üzleti ciklusok, költségvetési kiigazítás A modell formálisan: A két párt célfüggvénye: ul = (πt πl) 2 + bl yt, illetve ur = (πt πr) 2 + br yt, ahol πl > πr é s bl > br A szavazók célfüggvénye: ui = (πt πi) 2 + bi yt A gazdasági folyamatokat a várakozásokkal kiegészített Phillips-görbe írja le: yt = y + γ (πt πt e ) A pártok célfüggvényéből és a Phillips-görbéből levezethető a pártok optimális inflációs szintje: πl = πl + γ b L, illetve 2 π R = πr + γ b R, ahol 2 πl >πr A választások utánra várt infláció e két érték súlyozott átlaga: π e = P πl + (1 P) πr, πl >π e >πr, ahol P a baloldal győzelmi valószínűsége A választások után a Phillips-görbe alapján a gazdaság kibocsátása: Baloldali győzelem esetén: yl = y + γ (1 P) (π L R) π > y Jobboldali győzelem esetén: yr = y + γ P (π R ) π L < y Milyen képességeket fejleszt? A hallgatók megismerik a költségvetési politika fogalomrendszerét, képesek lesznek elemezni annak rövid- és hosszútávú hatásait, valamint eszközöket kapnak az aktuális gazdaságpolitikai lépések értékelésére. Megtanulhatják strukturáltan átgondolni a fiskális politikai intézkedések mozgatórugóit, azaz a kurzus segíti a modellalapú látásmód fejlődését, míg a követelmények részét képező házi dolgozat az elemzési-kutatási képességet javítja.

8 Nyitott gazdaságok makroökonómiája Varga Gergely Miről szól a tárgy? Árfolyamról, fizetési mérlegről, nemzetközi pénzügyekről, ikerdeficitről, reálárfolyamról, cserearányról, szuverén kockázatról, a növekedés nemzetközi hatásairól, valamint a monetáris és a fiskális politika lehetőségeiről rugalmas és rögzített árfolyamrendszer mellett. A kurzus a fenti fogalmakat és eseményeket strukturált szemléletben vizsgálja, erőteljesen építve a szakirány korábbi tantárgyaiban már bemutatott módszertani elemekre. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Még az Egyesült Államok sem tudja magát függetleníteni a Világ Többi Részétől, Magyarországnak kis nyitott gazdaságként még ennél is fontosabb a nemzetközi kereskedelem és a nemzetközi pénzügyi folyamatok hatásainak vizsgálata. Fontos tudni, hogy a gazdasági, gazdaságpolitikai, demográfia változások mennyiben hatnak másként egy nyitott gazdaságban, illetve hogy milyen csatornákon keresztül hatnak a gazdaságra a világgazdasági események, folyamatok.

9 Nyitott gazdaságok makroökonómiája Fogalmak Alapmodell Fiskális politika az alapmodellben Alapmodell tőkével Két gazdaságos modellek A megtakarítási függvény meredeksége Folyó fizetési mérleg a GDP-arányos egyenlege - EU12 Milyen tankönyre épül a kurzus? Maurice Obstfeld és Kenneth Rogoff (1996) Foundations of international macroeconomics, MIT Press, Cambridge, Massachusetts Mikor lesz? Közgazdasági elemző mesterszak, Makrogazdasági elemző szakirány, 3. félév. Varga Gergely Bevezetés Állapotfüggő eszközök bevezetése a kis ország modelljébe A teljes AD-piac kétországos (globális) modellje Nemzetközi portfólió-diverzifikáció Alkalmazások Egyensúlyi eszközárak I Intertemporális kereskedelem és a folyó fizetési mérleg két időszakos modellben Egyensúlyi eszközárak Egyensúlyi fogyasztási szintek A teljes piac feltevésének végtelen időszakos kiterjesztése: dinamikus hatások Globális általános egyensúlyban teljesülnek a következő piaci egyensúlyi feltételek: C1 + C1 = Y1 + Y1 = Y1 w C2(s)+C2 (s) = Y2(s)+Y2 (s) =Y2 w (s) s = 1, 2,..., S. Az országok Euler-egyenleteiből a piaci egyensúlyi feltételek felhasználásával az s állapotra vonatkozó értékpapír első időszaki egyensúlyi ára: [ p(s) Y W ] ρ 1+r = π(s)β 2 (s), s =1, 2,..., S. Y1 W Az egyensúlyi eszközárak feltételből megkaphatjuk a méltányos árak feltételét is: [ p(s) Y W ] ρ p(s ) = 2 (s) π(s) Y2 W (s ) π(s ). Milyen képességeket fejleszt? A kurzus elvégzésével a hallgatók rutinosan fognak mozogni a nemzetközi pénzügyek, valamint a nemzetközi kereskedelem fogalom-, és összefüggésrendszerében, kialakul bennük az ahhoz szükséges látásmód, hogy a gazdaságban uralkodó hatásokból kiemeljék a fontosakat, és ezeket modellekben képzeljék el, amellyel fejlődik a problémamegoldó képességük, s módszertani ismereteik bővülnek. A kurzus egyik célja, hogy ösztönözze a hallgatókat arra, hogy egy-egy témában részletesebben merüljenek el, ismerjék meg a terület szakirodalmát, és azt, hogyan születnek a tudományos eredmények, s a szakmai közösség egyátalán mit tekint annak.

10 Monetáris makroökonómia Szabó-Bakos Eszter Miről szól a tárgy? A monetáris makroökonómia kurzus bemutatja, mikor, hogyan és mekkora hatást képes a monetáris politikai döntéshozó gyakorolni a gazdaság működésére, mi készteti beavatkozásra, milyen céljai, eszközei vannak, s mely tényezők árnyalják a beavatkozás hatásosságáról alkotott képet. A kurzus az elméleti ismeretek mellett erőteljesen fókuszál a hatásmechanizmus kvantitatív vizsgálatára alkalmas eszközrendszer kiépítésére. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Lehet ugyan az infláció, a monetáris politika transzmissziós mechanizmusa, nominális rigiditás, inflációs célkitűzések rendszere, operatív cél, nominális árfolyam, inflációs torzítás, nyílt piaci műveletek és forward guidance fogalmak ismerete nélkül is elemezni releváns gazdasági kérdéseket, csak nem érdemes, és ha valóban fontos a kvantitatív eredmény, akkor nem is célszerű.

11 Monetáris makroökonómia Árazási egyenlet Milyen tankönyre épül a kurzus? Mikor lesz? Carl E. Walsh (23) Monetary theory and policy, MIT Press, Cambridge, Massachusetts Jordi Galí (28) Monetary policy, inflation and the business cycle, Princeton University Press, Princeton and Oxford Közgazdasági elemző mesterszak, Makrogazdasági elemző szakirány, 3. félév y w c u l pi Milyen képességeket fejleszt? A Monetáris makroökonómia abban hasonlít a szakirány összes többi kurzusára, hogy hangsúlyos célja a problémamegoldó képesség fejlesztése, a szakmai fogalomtár bővítése, valamint a modellszerű látásmód megerősítése. Abban viszont különbözik, hogy a többi tárgynál erőteljesebben támaszkodik a MATLAB programok adta lehetőségek kiaknázására, így fejleszti a programozási képességet, valamint a kvantitatív eredmények értelmezésére, elemzésére, és a következtetések levonására vonatkozó rutinokat R.15 I

12 Alkalmazott makroökonómia Vonnák Balázs Miről szól a tárgy? Az alkalmazott makroökonómia kurzus konkrét alkalmazásokon keresztül mélyebb betekintést ad a kurrens makroökonómiai témákba, a modellezés lehetőségeibe. Az egyes előadásokat olyan kutatók tartják, akik az adott témakör legnevesebb ismerőinek számítanak, így a hallgatók nem csak a fogyasztásról, beruházásról, inflációról és munkanélküliségről, a fiskális és monetáris politika hatásmechanizmusáról, szerezhetnek mélyebb ismereteket, hanem azt is megfigyelhetik, hogy e témekörök kutatási folyamatában hogyan lehet felhasználni a szakirány korábbi kurzusain tanult elméleti és modszertani elemeket. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Mert a makroökonómiában a kérdésfelvetésnek, a kutatási folyamatnak, az eredmények értelmezésének sajátos dinamikája van, amelyet érdemes azoktól megtanulni, akik az egyes témakörök legnevesebb kutatóinak számítanak. Érdemes továbbá azt is látni, hogy a korábbi kurzusok fogalmi és módszertani keretrendszere hasznos abban az értelemben, hogy a megtanult fogalmakat, és a megtanult összefüggéseket egy adott téma vizsgálata során fel lehet, sőt fel kell használni.

13 Alkalmazott makroökonómia NBER WORKING PAPER SERIES THE STATE OF MACRO Olivier J. Blanchard Working Paper Milyen tankönyre épül a kurzus? Mikor lesz? A kurzus cikkekre, és előadás-vázlatokra épül. Közgazdasági elemző mesterszak, Makrogazdasági elemző szakirány, 4. félév. NATIONAL BUREAU OF ECONOMIC RESEARCH 15 Massachusetts Avenue Cambridge, MA 2138 August 28 Milyen képességeket fejleszt? Problémafelismerő, problémamegoldó, és megoldás-értelmező-, és elemző képességek fejlesztésére szolgál a kurzus, illetve bemutatja, mit gondol a makroökonómia a kutatói képességről, mit tart jó kutatási témának, valamint hogyan képzeli el a kutatás folyamatát. Prepared for the "Annual Review of Economics". Thanks to Daron Acemoglu (one of the editors), Ricardo Caballero, V.V. Chari, Laura Feiveson, Ben Friedman, Jordi Gali, Anil Kashyap, Jaewoo Lee, N.Greg Mankiw, Marianna Riggi, Julio Rotemberg, Robert Shimer, Andrei Shleifer, and Harald Uhlig for their very useful comments. The views expressed herein are those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the National Bureau of Economic Research. 28 by Olivier J. Blanchard. All rights reserved. Short sections of text, not to exceed two paragraphs, may be quoted without explicit permission provided that full credit, including notice, is given to the source.

14 Makrogazdasági elemző szakirány Akadémiai pálya Juhász Réka Teaching Philo., Teaching Assistant, London School of Economics Horváth Gergely Assistant Professor in Economics, Institute of Labor Economics of the School of Public Administration at the Southwestern University of Finance and Economics, Chengdu, China PhD program Kuncz Izabella, Nagy Erzsébet Éva, Mérő Bence Közgadaságtani Doktori Iskola PhD hallgatói, BCE Hajdú Gergely, Pető Rita, Reizer Balázs Master in Economics, CEU Marczel Kinga, Mosberger Pálma, Farkas Miklós - PhD Student in Economics, CEU Kovács Ágnes PhD Student in Economics, Norwegian School of Economics Munkácsi Zsuzsa PhD Student in Economics, Firenze Borsi Mihály PhD Student in Economics, University Alicante Vigh Melinda PhD Student in Economics, Tinbergen Institute Komáromi András PhD Student, University of California, Berkeley Sándor László PhD Student in Economics, Harvard University

15 Makrogazdasági elemző szakirány Láda Ákos PhD Student in Political Ecnomics and Government, Harvard University Tóbiás Áron - PhD Student in Economics, Yale University Magyar Nemzeti Bank Baksa Dániel Rácz Olivér Körmendi Gyöngyi Kaponya Éva Felcser Dániel Krusper Balázs Martonosi Ádám Várnai Tímea Horváth Norbert Ligeti Imre Lukács Miklós

16 Makrogazdasági elemző szakirány Kiss Regina Várhegyi Judit Gyöngyösi Győző Kovalszky Zsolt Odorán Rita Hudák Emese Soós Gábor Aczél Ákos Kóczián Balázs Csortos Orsolya Sulyok András Szoboszlai Mihály Kiss Tamás Stricker Balázs

17 Makrogazdasági elemző szakirány Nemzetgazdasági Minisztérium Századvég Gazdaságkutató Zrt Közpolitika Kutatások Intézete Nobilis Benedek Venyige Róbert Erdélyi Balázs Ádám János Huszár Edit Cseh András tudományos munkatárs Virovácz Péter tudományos munkatárs Gáspár Attila Szentmihályi Szabolcs

18 Makrogazdasági elemző szakirány Kopint-Datorg Zrt Dabasi Tamás Syreon Kutató Intézet Zsólyom Adriána KSH Szoboszlai Mihály Gáspár Attila

19 Makrogazdasági elemző szakirány OTP Bank Eppich Győző Dunai Gábor Gyáni Gergely Szaniszló Bálint MOL Iváncsó László McKinsey Horváth Norbert Portfólió Nagy Zsófia Rita

20 Makrogazdasági elemző szakirány Google Pogány Ákos Váradi Alexandra Boston Consulting Group Papp Zsolt Pogány Ákos Ernst & Young Nemes Anna Budapest Alapkezelő Zrt Habsz Dániel

21 Makrogazdasági elemző szakirány Quaestor Somlyai László Colliers International Falussy Dániel TEVA Herpai Levente (stratégiai elemző) ING Befektetési Alapkezelő Csikós György

Makroökonómia monetáris makroökonómia

Makroökonómia monetáris makroökonómia Makroökonómia monetáris makroökonómia Tematika 2014 Közgazdasági elemző mesterszak Kérjük, hogy a kurzus megkezdése előtt a tematikát figyelmesen olvassa el, az abban foglaltakhoz a Makroökonómia Tanszék

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Makroökonómia c. tárgy tematikája

Makroökonómia c. tárgy tematikája Makroökonómia c. tárgy tematikája A kurzus célja: A modern makroökonómiai kutatások során használt fogalmak és módszerek megismertetése. A kurzus sikeresen teljesítő hallgatók képesek lesznek akadémiai

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Berettyóújfalu,2011.márc.19.

JEGYZŐKÖNYV Berettyóújfalu,2011.márc.19. 100m fiú gyorsúszás - 1.versenyszám 1. Molnár Bálint 2002 Debreceni Sportiskola 1:20,10 2. Sándor Benedek 2002 Debreceni Sportiskola 1:24,00 3. Szabó Róbert 2002 Herpály SE 1:31,30 4. Nagy Dávid 2002 Herpály

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Lábatlani Sirályok SE Népszerősítı verseny

Lábatlani Sirályok SE Népszerősítı verseny Lábatlani Sirályok SE Népszerősítı verseny 2009.09.27 EREDMÉNY 1. Futam K1 fiú V. kcs. 10:00 1. Gurgulits Bence Zoltek 2. Kovács Patrik Zoltek 3. Szegedi Tamás Vért 4. Tóth Bence Tata 5. Dér Ádám Esztergom

Részletesebben

GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. június

GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. június GAZDASÁGPOLITIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

Várakozások és gazdasági interakciók november Program

Várakozások és gazdasági interakciók november Program Várakozások és gazdasági interakciók 2016. november 24-25. Program 2016. november 24. (csütörtök) 9.00-10.00 Regisztráció (folyamatosan) Kálvária sgt. 1. földszint 10.00-11.45 Plenáris előadások (GTK Aula)

Részletesebben

ANGOL. Vargáné dr.kiss Katalin-Göncz Hajnalka. Március 26. Igazgatási épület Baligács László angol B2 B2

ANGOL. Vargáné dr.kiss Katalin-Göncz Hajnalka. Március 26. Igazgatási épület Baligács László angol B2 B2 ANGOL Vargáné dr.kiss Katalin-Göncz Hajnalka Március 26. Igazgatási épület 312 14.45 Baligács László angol B2 B2 Ferenc Baráth Norbert angol B2 B2 Berencsik Szabolcs angol B2 B2 Bódis Tamás angol B2 B2

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

XI. Fóti-Futi. 5 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

XI. Fóti-Futi. 5 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 14 éves és ez alatti 1 5089 SZŐKE-KISS Jácint 2003 00:20:00 Nem Fóton Járok Iskolába 4:00 min/km +00:00:00 2 5091 TAKÁCS Levente Márton 2004 00:21:04 Garay János Általános Iskola, Fót 4:12 min/km

Részletesebben

- eredmények - 5. osztály

- eredmények - 5. osztály 5. osztály N o Név Felkészítı tanár 17. Keresztes Dániel Hatvani Márton 4. Kotormán Dóra Torma Evelin 12. Kollárik Kálmán Gábor Viktor 3. Szeles Dávid Szögi László 13. Sisák Tamás Kovács Dezdemona 11.

Részletesebben

A kötet szerkesztői. Ábel István

A kötet szerkesztői. Ábel István A kötet szerkesztői Ábel István A Marx Károly Közgazdasági Egyetem gazdaságmatematika szakán végzet 1978- ban. A közgazdaság-tudomány kandidátusa (CSc) címet 1989-ben a vállalati viselkedés, a nyereségérdekeltség

Részletesebben

Név oszt. helyezés korcsoport/lány felkészítő tanár Kaszásné Farkas Viola Soltészné Szörfi Anikó CSAPAT

Név oszt. helyezés korcsoport/lány felkészítő tanár Kaszásné Farkas Viola Soltészné Szörfi Anikó CSAPAT KÖRZETI MEZEI FUTÓ DIÁKOLIMPIA EGYÉNI Soltészné Szörfi Anikó Lukács Réka 1. 1-2. osztály Bíró Eszter 4.a 1. 3-4. osztály korcsoport/fiú Bolgár Dániel 3. 1-2. osztály 1 Lukács Réka Bán Lilla Vágási Dorottya

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019 HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019 Bejutók a döntőbe A döntő helyszínének címei és a bejutás ponthatárai a dokumentum végén láthatóak. Város Iskolanév Osztály Kategória Név Helyszín Bagamér

Részletesebben

2. oldal Dolhai Balázs Dombi Ádám dr. Buséter Gábor dr. Galó Zsolt dr. Gyürke Bettina dr. Kovács Nikolett dr. Nagy Dóra Zita dr. Németh István dr. Sán

2. oldal Dolhai Balázs Dombi Ádám dr. Buséter Gábor dr. Galó Zsolt dr. Gyürke Bettina dr. Kovács Nikolett dr. Nagy Dóra Zita dr. Németh István dr. Sán 1. oldal Személyi rész a Hivatalos Értesítő 2018/2. számában A Honvédelmi Minisztérium személyügyi hírei 2017. december 1. - 2017. december 31. közötti időszakban Kormányzati szolgálati jogviszony létesült

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Sz. 1 50m Gyorsúszás Férfi 7 éves és idősebb ben születettek Nincs szintidő

Sz. 1 50m Gyorsúszás Férfi 7 éves és idősebb ben születettek Nincs szintidő Oldal 1 Sz. 1 50m Gyorsúszás Férfi 7 éves és idősebb 2006.11.25. 98-99-ben születettek Nincs szintidő 1. Atyi Ádám 98 006 37.49 2. Ujlakán Kálmán 98 006 40.89 4. Nagy Balázs 98 006 43.91 3. Varga Márton

Részletesebben

11 ÓRÁTÓL 11 ÓRA 45 -IG I.EMELET KOLLÉGIUM 1K5-ÖS TEREM

11 ÓRÁTÓL 11 ÓRA 45 -IG I.EMELET KOLLÉGIUM 1K5-ÖS TEREM I.EMELET KOLLÉGIUM 1K5-ÖS TEREM 1. Ágoston György Tamás Herman 2. Ament Réka Érdligeti 3. András-Dóra Zsófia Érdligeti 4. Árkosi Ivett Nádasdy 5. Bagoly Kitti Gárdonyi 6. Balázs Fanni Érdligeti 7. Bálint

Részletesebben

Generali Runner s World Run április 22. Maraton Nemenkénti és kategóriánkénti eredmények

Generali Runner s World Run április 22. Maraton Nemenkénti és kategóriánkénti eredmények Nem/Kategória: Férfi 18-24 év 1 42041 LABODA Fecó 1994 04:19:08 04:18:20 48 40 2 42100 NYAKAS Attila 1994 05:46:13 05:44:10 118 91 Nem/Kategória: Nő 18-24 év 1 42150 KAS Lisa 1994 03:35:34 03:35:28 9 1

Részletesebben

Csefusz - Futás a tiszta Duna-partért, Helyezés Rajtszám Név Korcsoport Eredmény 3.7km Férfi abszolút Nagy Richárd Felnőtt (1976)

Csefusz - Futás a tiszta Duna-partért, Helyezés Rajtszám Név Korcsoport Eredmény 3.7km Férfi abszolút Nagy Richárd Felnőtt (1976) Csefusz - Futás a tiszta Duna-partért, 2014.04.27. Helyezés Rajtszám Név Korcsoport Eredmény 3.7km Férfi abszolút 1 104 Nagy Richárd Felnőtt (1976) 0:14:05 2 76 Vaskó Balázs IV (2000) 0:14:19 3 125 Tátrai

Részletesebben

Eredménylista. Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Pontszám

Eredménylista. Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Pontszám Eredménylista Megye: Bihar Körzet: Nagyvárad és környéke V. osztály Sorszám Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Pontszám 1. Benedek Boglárka Fehér Gabriella Szent László Római Katolikus Gimnázium

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Országos Levelező Verseny Döntő helyezések 2011/2012.

Országos Levelező Verseny Döntő helyezések 2011/2012. Nagykőrös Országos Levelező Verseny Döntő helyezések 2011/2012. Tantárgy Évf. Helyezés Neve Város/Iskola neve Bibliaismeret 2. I. Czagány Lotti Mezőcsát, Dr. Enyedy Andor Ref.Ált.Isk. II. Szabó Petra Mezőcsát,

Részletesebben

módszertana Miben más és mivel foglalkozik a Mit tanultunk mikroökonómiából? és mivel foglalkozik a makroökonómia? Miért

módszertana Miben más és mivel foglalkozik a Mit tanultunk mikroökonómiából? és mivel foglalkozik a makroökonómia? Miért A makroökonómia tárgya és módszertana Mit tanultunk mikroökonómiából? Miben más és mivel foglalkozik a makroökonómia? Miért van külön makroökonómia? A makroökonómia módszertana. Miért fontos a makroökonómia

Részletesebben

Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye Gimnáziumok

Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye Gimnáziumok Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye ok Név Iskola Pontszám 1 Horváth Bálint 49 2 Matos Lilla 48 3 Demjén Balázs Ádám 47 4 Matos Bence 47 5 Ubrea Roland 6 Krizsna Szabolcs

Részletesebben

Tantárgyi program. II. évfolyam, Pénzügy számvitel szak levelezı képzés MAKROÖKONÓMIA (KÖZGAZDASÁGTAN II.) tantárgy 2012/2013. tanév, 1.

Tantárgyi program. II. évfolyam, Pénzügy számvitel szak levelezı képzés MAKROÖKONÓMIA (KÖZGAZDASÁGTAN II.) tantárgy 2012/2013. tanév, 1. Tantárgyi program II. évfolyam, Pénzügy számvitel szak levelezı képzés MAKROÖKONÓMIA (KÖZGAZDASÁGTAN II.) tantárgy 2012/2013. tanév, 1. félév 1. A tantárgy neve (csoportja): Makroökonómia (Közgazdaságtan

Részletesebben

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás A képzőművészeti és a tánc tagozat szóbeli felvételije két részből áll (elméleti és gyakorlati). (Angyalföld tér 7.) aulájában szakmai tájékoztató (csoport

Részletesebben

Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni

Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni Hajdú-Bihar Debrecen 2009.05.15. 1 Mogyorósi Dávid 94 Püspökladány Püspökladány 882 12,40-530 - 64,48-9,10-02:12.00 2 Kiss Ádám 95 Debrecen Kazinczy

Részletesebben

RAJTLISTA. 50m férfi gyors. Hajdúság Kupa február 1. Hajdúböszörmény

RAJTLISTA. 50m férfi gyors. Hajdúság Kupa február 1. Hajdúböszörmény 50m férfi gyors Juhász Patrik 2002 Aquasport min. vizsga 2. Varga András Gergő 2002 Aquasport min. vizsga 3. Dénes Noel 2007 Aquasport min. vizsga 4. Horváth Simeon 2007 Aquasport min. vizsga 2. Kiss László

Részletesebben

Lánchíd Darvas Kupa Terematlétika Verseny. Kecskemét Városi Döntő

Lánchíd Darvas Kupa Terematlétika Verseny. Kecskemét Városi Döntő Lánchíd Darvas Kupa Terematlétika Verseny Kecskemét Városi Döntő 2012. 02. 04. 60 m-es síkfutás Molnár Ivett 1997. KARC 8:14 I. Fricska Zoé 1997. KARC 8:21 II. Varga Fanni 1998. KARC 8:66 III. Gálig Emese

Részletesebben

EREDMÉNYLISTA. Megye: Maros. Körzet: Marosvásárhely és környéke. Osztály: V.

EREDMÉNYLISTA. Megye: Maros. Körzet: Marosvásárhely és környéke. Osztály: V. EREDMÉNYLISTA Megye: Maros Körzet: Marosvásárhely és környéke Osztály: V. 1. Kotirlán Ágnes Barabás Anna Liviu Rebreanu Általános Iskola Marosvásárhely 140,5 2. Szekeres Kinga Kádár Andrea Dr.Bernády György

Részletesebben

Megyei matematika verseny 2009.

Megyei matematika verseny 2009. 9. évfolyam 1 Pácsonyi Márton 77 Zrínyi Miklós Zalaegerszeg Kiss Zsolt, Péteri Szabolcs 2 Bubits Bence 66 Kölcsey Ferenc Zalaegerszeg Forgács Ferencné 2 Jung Dániel 66 Zrínyi Miklós Zalaegerszeg Kiss Zsolt,

Részletesebben

2010. évi Budapesti Egyetemi Atlétikai Bajnokság jegyzőkönyve

2010. évi Budapesti Egyetemi Atlétikai Bajnokság jegyzőkönyve 2010. évi Budapesti Egyetemi Atlétikai Bajnokság jegyzőkönyve Időpont: 2010. április 24. Helyszín: BEAC- XI. Ker. Bogdánffy u. 10 Rendező: ELTE ADSK Résztvevő intézmények: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

Köszöntjük a városi olvasópályázat díjátadóján megjelent kedves vendégeinket!

Köszöntjük a városi olvasópályázat díjátadóján megjelent kedves vendégeinket! Köszöntjük a városi olvasópályázat díjátadóján megjelent kedves vendégeinket! 2015. 04. 22. Olvasmányok: 1. évf.: Benedek Elek: Szélike királykisasszony/ Zolnainé Lovas Emma 2. évf.: Tersánszky Józsi Jenő:

Részletesebben

Eredménylista Megye: Kovászna Körzet: Kovászna Osztály: I. Sorsz. Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Pontszám 1. Fugaru Szocs Blanka

Eredménylista Megye: Kovászna Körzet: Kovászna Osztály: I. Sorsz. Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Pontszám 1. Fugaru Szocs Blanka Eredménylista Megye: Kovászna Körzet: Kovászna Osztály: I. 1. Fugaru Szocs Blanka Bodor Annamaria Korosi Csoma Sandor Liceum Kovaszna 152 2. Erdelyi Botond Ors Bodor Annamaria Korosi Csoma Sandor Liceum

Részletesebben

AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22.

AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22. AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22. 187 fő versenyző (BJG 84 fő, 52 fő Sághy 51, fő Bársony.) 1993-as fiúk 1. Lelik András Bársony 8:26 2. Bürgés Ferenc Bársony 8:51

Részletesebben

MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI BAJNOKSÁG (MEFOB)

MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI BAJNOKSÁG (MEFOB) A TUDÁS ÚTJA - THE WAY OF KNOWLEDGE - Félmaraton - MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI BAJNOKSÁG (MEFOB) Hallgató Csapat eredmények Budapest, 2009. november 8. Készítette: HUNRUN.COM 1. 8:34:28 Semmelweis Egyetem

Részletesebben

50 m. fiú gyors - I. korcsoport - EREDMÉNYEK

50 m. fiú gyors - I. korcsoport - EREDMÉNYEK 50 m. fiú gyors - I. korcsoport - EREDMÉNYEK helyezés Név szül.év Iskola Időeredmény 1 Cseh Maxim 2007 Tiszaparti Ált. és Gimn. 0,3844 2 Drávucz Dániel 2007 Kassai ált. 0,4044 3 Keresztfalvi Áron Kristóf

Részletesebben

Futakeszi. 10 km nemenkénti eredménylista. Férfi

Futakeszi. 10 km nemenkénti eredménylista. Férfi 1 1027 FAZEKAS Attila 1970 00:38:34 00:38:20 3:50 min/km 1 Szenior (40 év felett) 1 +00:00:00 2 1068 KÖVÉR Balázs 1976 00:40:33 00:40:19 4:01 min/km 2 Szenior (40 év felett) 2 +00:01:59 3 1079 MAZUG Zsolt

Részletesebben

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13.

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13. A Századvég makro-fiskális modelljével (MFM) készült középtávú előrejelzés* Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető 15. október 13. *A modell kidolgozásában nyújtott segítségért köszönet illeti az OGResearch

Részletesebben

Reumatológia klinika tanterme Élettan 8:00-8:45

Reumatológia klinika tanterme Élettan 8:00-8:45 Reumatológia klinika tanterme Élettan 8:00-8:45 Bódy Péter Bordás János begs Boros Gábor Bendegúz es a=anatómia Cserháti Zoltán b=biokémia Farkas Dániel Márton e=élettan Fekete Ákos s=szövettan Gógl Aliz

Részletesebben

VI.Szigetköz Minimaraton

VI.Szigetköz Minimaraton 2009.05.03. Táv : 16 km Abszolút eredmények 1. 33. Major József 1979 0:52:57 2. 10. Garami Árpád 1966 0:55:22 3. 71. Görözdi Máté 1983 0:57:34 4. 153. Sándor Csaba 1985 0:58:58 5. 6. Varga Csaba 1965 0:59:51

Részletesebben

Az ókori világ csodái pályázati füzet eredményei

Az ókori világ csodái pályázati füzet eredményei Az ókori világ csodái pályázati füzet eredményei helyezés pontszám név iskola 1. 124 Póda Katica Bíborka 1. 124 Sárközi Eszter Móricz Zsigmond Általános 2. 122 Marschalkó Csinszka 2. 122 Kovács Ádám Győri

Részletesebben

Jelentkezési űrlap. Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Tollbamon dás

Jelentkezési űrlap. Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Tollbamon dás Jelentkezési űrlap Megye: Kolozs Körzet: Osztály: 2. osztály 1. RUFF BRIGITTA SĂLĂJAN MÁRIA Báthory István Elméleti Kolozsvár 29 65 94 2. BIRÓ ANDOR SĂLĂJAN MÁRIA Báthory István Elméleti Kolozsvár 29 64

Részletesebben

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 20 év alatt 1 1102 BOROS Ádám 2004 01:14:33 7 7 12:25 min/km +00:00:00 2 1064 RÁCZ Balázs 1997 01:18:10 11 10 13:01 min/km +00:03:37 3 352 SZABÓ Dávid 1999 01:18:43 12 11 13:06 min/km +00:04:08 4

Részletesebben

TOLLASLABDA SERDÜLŐ (U-16, 1997. után U-17) MAGYAR BAJNOKOK

TOLLASLABDA SERDÜLŐ (U-16, 1997. után U-17) MAGYAR BAJNOKOK TOLLASLABDA SERDÜLŐ (U-16, után U-17) MAGYAR BAJNOKOK Fiú egyes 1971. Túri Béla Növényolaj Kinizsi SK 1972. Englert István Kilián FSE 1973. Englert István Kilián FSE 1974. Vörös György Zrínyi SE 1975.

Részletesebben

VERSENYJEGYZŐKÖNYV. Verseny rendezője: Szerencs Város Sportegyesülete és Szerencs Város Önkormányzata

VERSENYJEGYZŐKÖNYV. Verseny rendezője: Szerencs Város Sportegyesülete és Szerencs Város Önkormányzata VERSENYJEGYZŐKÖNYV Verseny megnevezése: VI. SZERENCS TRIATLON jótékonysági verseny Verseny időpontja: 2014. szeptember 7. Verseny helye: Szerencs Verseny rendezője: Szerencs Város Sportegyesülete és Szerencs

Részletesebben

Descendants of Urbanus Benedek

Descendants of Urbanus Benedek Descendants of Urbanus Benedek 1 Mr. Urbanus Benedek 1460 -... 2 Mr. Name Benedek... 3 Mr. János Benedek... 3 Mr. Péter Benedekfi... 2 Mr. Antal Benedek... 3 Mr. Balázs Benedek... 4 Mr. János Benedek...

Részletesebben

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Hunfoglalás - Kékes-Vertikál, Kékestető 1 kör - 6 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Profi 1 1087 VARGA Zoltán Csaba 1972 00:55:25 1 1 9:14 min/km +00:00:00 1 1009 BITA Árpád 1985 00:56:34 2 2 9:25 min/km +00:01:08 1 1063 PICHLER Tamás 1988 01:05:55 3 3 10:58 min/km +00:10:27 3 352 SZABÓ

Részletesebben

100 m fiú gyorsúszás

100 m fiú gyorsúszás 100 m fiú gyorsúszás eredmény Uzonyi Tamás Tóth Árpád Gimn. Debrecen 01:02,00 2. Kaszás Róbert 01:02,10 3. Andorkó Attila Bocskai I. Gimn. H. böszörmény 01:02,90 4. Elek Dávid Bocskai I. Szakképző H.szoboszló

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

A gazdasági növekedés és a relatív gazdasági fejlettség empíriája

A gazdasági növekedés és a relatív gazdasági fejlettség empíriája A gazdasági növekedés és a relatív gazdasági fejlettség empíriája Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) Jövedelmi diszparitások a világban Stilizált tények: 1. Már a 20. század közepén is jelentős jövedelmi

Részletesebben

Strandkézilabda Magyar Egyetemi-Főiskolás Bajnokság 2013 Országos Döntő, FÉRFIAK június Zánka

Strandkézilabda Magyar Egyetemi-Főiskolás Bajnokság 2013 Országos Döntő, FÉRFIAK június Zánka Strandkézilabda Magyar Egyetemi-Főiskolás Bajnokság 2013 Országos Döntő, FÉRFIAK 2013. június 25-26. Zánka Benevezett A csoport Benevezett B csoport KGRE Budapest 0,0 SE Budapest TS 0,0,1 BCE Budapest

Részletesebben

Futakeszi. 10 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista. Nem/Kategória: Fiatal (19 éves korig) Tempó Hátrány

Futakeszi. 10 km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista. Nem/Kategória: Fiatal (19 éves korig) Tempó Hátrány Fiatal (19 éves korig) 1 1101 PUSZTAI Dominik 2003 00:42:36 00:42:23 4 4 4:14 min/km +00:00:00 2 1152 GOTTHARD Béla 2000 00:45:39 00:44:45 12 12 4:28 min/km +00:02:21 3 1093 NEMESS-KISS Noel 2006 00:45:44

Részletesebben

2018. április 17. Kommunikációs nap Komlóstetőn verseny eredményei MAGYAR

2018. április 17. Kommunikációs nap Komlóstetőn verseny eredményei MAGYAR 2018. április 17. Kommunikációs nap Komlóstetőn verseny eredményei MAGYAR 3. évfolyam NÉV ISKOLA HELYEZÉS EREDMÉNY Sári Nándor Kiss Ágnes Szopkó Hanna Kiss Fruzsina Kiss Boglárka Sára Diósgyőri Református

Részletesebben

Eredménylista. Felkészítő Ssz. Tanuló neve Település Intézmény neve pedagógus. Kolozs Körzet: Kolozsvár Osztály: II.

Eredménylista. Felkészítő Ssz. Tanuló neve Település Intézmény neve pedagógus. Kolozs Körzet: Kolozsvár Osztály: II. 1 Szabó Dóra Kolozsvár János Zsigmond Unitárius Kollégium Finta Erika 29.5 70 99.5 2 Nagyosi Áron Kolozsvár Octavian Goga Gimnázium Ábrahám Gizella 28 69 97 3 Mátyás Petra Kolozsvár Báthory István Elméleti

Részletesebben

Hely. Rajtszám Atléta Sz. év Egyesület Sorrend Csapatnév Eredmény Rekord

Hely. Rajtszám Atléta Sz. év Egyesület Sorrend Csapatnév Eredmény Rekord EREDMÉNYEK Férfi 10 km utcai futás Döntő 13:05 1. nap 1 029 Bicsák Bence 1995 Psn Zrt 14 A 30:27 PB 2 007 Jenkei Péter 1992 Vasas 32 A 30:45 PB 3 003 Csere Gáspár 1991 BEAC 36 A 31:00 SB 4 005 Farkas Dárius

Részletesebben

IV. futam kategóriánkénti eredménylista

IV. futam kategóriánkénti eredménylista Férfi Újonc A (2007 - ) 1 404 BODNÁR Alex Dániel 2007 00:16:04 Csepel Dolphins SC Férfi 14 00:03:48 00:09:14 00:01:03 00:01:57 +00:00:00 2 405 HOLBA Zsombor 2007 00:16:05 Csepel Dolphins SC Férfi 15 00:03:45

Részletesebben

Informatika Alkalmazói verseny

Informatika Alkalmazói verseny 1 / 8 2014.02.20. 16:38 Informatika Alkalmazói verseny Felkészítő tanár neve 1 Hunyadi János Általános Iskola Rátki Barnabás 6.b Hegedűs Hedvig 5-6. 90,0 1. 2 Herman Ottó Általános Iskola Bagotai Tamás

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Pátyi Terepfutás szeptember 01, vasárnap

Pátyi Terepfutás szeptember 01, vasárnap Pátyi Terepfutás 2013. szeptember 01, vasárnap 400 m 2007-1. 29 Nagy Soma Dániel f 2007-1 1:29 2. 24 Sike Roland András f 2007-2 1:30 3. 88 Laky Péter f 2007-3 1:32 4. 8 Szöllıs Hanka n 2007-1 1:35 5.

Részletesebben

Futakeszi. 10 km nemenkénti eredménylista. Férfi. Hely Rsz Név Szév Nettó idő 1. kör 2. kör 3. kör 4. kör

Futakeszi. 10 km nemenkénti eredménylista. Férfi. Hely Rsz Név Szév Nettó idő 1. kör 2. kör 3. kör 4. kör 1 9035 FAZEKAS Attila 1970 00:37:38 00:08:50 00:09:28 00:09:36 00:09:42 3:45 min/km +00:00:00 2 9150 THURAUER Roman 1977 00:37:54 00:08:51 00:09:28 00:09:41 00:09:53 3:47 min/km +00:00:15 3 9051 HAJTMAN

Részletesebben

Végleges felvételi jegyzék a 2009/2010. tanévre. Tagozatkód : 02 emelt óraszámú angol nyelvi képzés Keretszám: 18 fő Felvettek száma: 18 fő

Végleges felvételi jegyzék a 2009/2010. tanévre. Tagozatkód : 02 emelt óraszámú angol nyelvi képzés Keretszám: 18 fő Felvettek száma: 18 fő Végleges felvételi jegyzék a 2009/2010. tanévre Tagozatkód: 03. ( emelt óraszámú német nyelvi képzés) Keretszám: 12 fő Felvettek száma: 12 fő 74057483395 ECKER BALÁZS felvett 71851959995 HAJDÚ ANNA felvett

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés Kiss Olivér AS elmélet 4 modell az agregált kínálatra Azonos rövid távú egyenlőség az aggregált kínálatra: Y = Y + α(p P

Részletesebben

Felvehető létszám: 22

Felvehető létszám: 22 01 speciális angol Felvehető létszám: 22 1. Halasy Eszter 1 2,8 2. Komáromi Réka 1 3 3. KOVIKA15 1 8 4. DANTES49 1 2 5. Könyves Lilla 1 8 6. SZ. LEILA 1 3,8 7. Szabó Réka 1 3,8 8. Nagy Lili 1 3 9. Bacsa

Részletesebben

Meghívó. Program November 11. péntek

Meghívó. Program November 11. péntek Meghívó az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet és az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottsága által rendezett Munkaerőpiaci kutatások 2016 című szakmai konferenciára A konferencia támogatója

Részletesebben

Dél-Alföld.xls. 1. oldal, összesen: :00

Dél-Alföld.xls. 1. oldal, összesen: :00 Szum Irodalom, nyelv és helymatematika és fizika Számítástechnika Történelem Összesen Elérhető: 100 100 100 75 Elért maximum: 75 74 100 68 Bejutási határ: 60 35 69 54 Beküldési határ: 55 55 55 41 Beküldött

Részletesebben

13 Bánhalmi Kata 3 B'Ulibu Kereskedelmi szervezetek kontrollingja (vagy: Marketing Kontrolling)

13 Bánhalmi Kata 3 B'Ulibu Kereskedelmi szervezetek kontrollingja (vagy: Marketing Kontrolling) Név Csapat Csapatnév Választott téma 1 Hajnóczy Soma 1 Szolgáltató szervezetek kontrollinja 2 Makkai Andrea 1 Szolgáltató szervezetek kontrollinja 3 Pancsovay Zita 1 Szolgáltató szervezetek kontrollinja

Részletesebben

Az MNB által előfizetett bel- és külföldi lapok, folyóiratok, adatbázisok listája - 2011

Az MNB által előfizetett bel- és külföldi lapok, folyóiratok, adatbázisok listája - 2011 Belföldi lapok Külföldi lapok Acta Oeconomica Állam- és Jogtudomány Chip Számítógép Magazin (DVD melléklettel) Élet és Irodalom Figyelő /Profit plusz csomag: Figyelő TOP 200; Figyelő Trend Figyelő /plusz

Részletesebben

II. S.Pártai Félmarathon

II. S.Pártai Félmarathon 1 8008 BERTALAN Renátó 2014 00:00:00 00:14:03 00:27:48 +00:00:00 3:28 min/km 1 2 8121 BARABÁS Gábor 2014 00:00:00 00:14:03 00:28:30 +00:00:42 3:33 min/km 2 3 8118 ZATYKÓ Miklós 1977 00:00:00 00:14:09 00:29:26

Részletesebben

B U D A P E S T I Ü G Y V É D I K A M A R A V Á L A S Z T Á S S Z A V A Z A T S Z Á M L Á L Ó B I Z O T T S Á G

B U D A P E S T I Ü G Y V É D I K A M A R A V Á L A S Z T Á S S Z A V A Z A T S Z Á M L Á L Ó B I Z O T T S Á G A megválasztott személyek neve és annak a tisztségnek, illetve testületnek a neve, amelyre, illetve amelybe a jelöltet megválasztották: Elnök DR. TÓTH M. GÁBOR Főtitkár DR. GYALOG BALÁZS Elnökhelyettes

Részletesebben

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Tárgyelőadó: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Gyakorlatvezető: dr. Paget Gertrúd Tantárgyi leírás

Részletesebben

VERSENYJEGYZŐKÖNYV A TOLNA MEGYEI ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ÁLTAL 2012. ÁPR. 27-ÉN SZEKSZÁRDON RENDEZETT NYÍLT MEGYEI RANGLISTA VERSNYRŐL

VERSENYJEGYZŐKÖNYV A TOLNA MEGYEI ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ÁLTAL 2012. ÁPR. 27-ÉN SZEKSZÁRDON RENDEZETT NYÍLT MEGYEI RANGLISTA VERSNYRŐL VERSENYJEGYZŐKÖNYV A TOLNA MEGYEI ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ÁLTAL 2012. ÁPR. 27-ÉN SZEKSZÁRDON RENDEZETT NYÍLT MEGYEI RANGLISTA VERSNYRŐL EREDMÉNYEK: 80 m serülő férfi 1. Valkay Tamás 99 AC Szekszárd 10,3 2.

Részletesebben

Andrássy Gyula Szakközépiskola

Andrássy Gyula Szakközépiskola 2011 2015 Meghívó Andrássy Gyula Szakközépiskola A Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola ÉRETTSÉGIZŐ ÉVFOLYAMA 2015. április 30-án 17.00 órakor búcsúzik iskolájától A ballagási ünnepélyre szeretettel

Részletesebben

SADE KUPA Zalaegerszeg, január 16.

SADE KUPA Zalaegerszeg, január 16. SADE KUPA Zalaegerszeg, 2010. január 16. 60 m fiú döntő 1. Takács Soma 98 Zalaszám - ZAC 8,4 2. Székács Máté 98 KASI 8,5 3. Horváth Dániel 99 Zalaszám - ZAC 8,6 4. Molnár Gergő 99 Zalaszám - ZAC 8,6 5.

Részletesebben

BBU Föld alatti futás

BBU Föld alatti futás 1 Csapatnév: ROPILÁBAPA Csapatidő: 00:02:59.85 SZILASY Tibor 1973-12-23 Férfi Budapest +00:00:00.00 SZILASY Dávid 2008-12-16 Férfi 2 Csapatnév: FÜRGELÁB Csapatidő: 00:03:22.60 STAICU Ilona 1971-05-05 Nő

Részletesebben

2. oldal Farkas Ferenc kormánytisztviselőnek; közös megegyezéssel Feke Anikó kormánytisztviselőnek, Grézál Ádám kormánytisztviselőnek, dr. Klemencsics

2. oldal Farkas Ferenc kormánytisztviselőnek; közös megegyezéssel Feke Anikó kormánytisztviselőnek, Grézál Ádám kormánytisztviselőnek, dr. Klemencsics 1. oldal Személyi rész a Hivatalos Értesítő 2017/36. számában A Belügyminisztérium személyügyi hírei 2017. június hónapban A közigazgatási államtitkár Kinevezés Bereczki Ferencet a Belügyminisztériumban,

Részletesebben

Kıbánya Sport Club versenyzıinek évi, hazai és nemzetközi eredményei.

Kıbánya Sport Club versenyzıinek évi, hazai és nemzetközi eredményei. Kıbánya Sport Club versenyzıinek 2007. évi, hazai és nemzetközi eredményei. Úszás HAZAI Korosztály, Országos Béka Delfin: 2007. június 23-24. Gyula Dombrádi Ákos 1, 1, 2, 4, 4, 7, Mészáros Richárd 1, 1,

Részletesebben

Zsámbékfutás Félmaraton km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Zsámbékfutás Félmaraton km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 35 év alatti 1 593 FARKAS Pál 1985 01:30:31.8 01:30:27.8 1 1 4:16 min/km +00:00:00.0 2 699 PINTÉR András 1996 01:33:36.5 01:33:33.8 3 3 4:24 min/km +00:03:05.9 3 609 HERCZEG Zoltán 1986 01:33:41.8

Részletesebben

M Bodó Levente 85 DSC-SI M Pokol Csaba 83 DSC-SI M Szabó Tamás 84 DSC-SI M Szabó Róbert 85 DSC-SI Pál Tamás 89 DSC-SI DNS

M Bodó Levente 85 DSC-SI M Pokol Csaba 83 DSC-SI M Szabó Tamás 84 DSC-SI M Szabó Róbert 85 DSC-SI Pál Tamás 89 DSC-SI DNS Atlétikai Világnap - VIII. Nemzetközi Tiszaújvárosi Verseny Tiszaújváros - 2008. május 17. 100 m síkfutás férfi junior 1. időfutam M Bodó Levente 85 DSC-SI 10.92 100 m síkfutás férfi junior 2. időfutam

Részletesebben

1. futam. 4. futam. 3. futam. 2. futam. össz. Borsod MTB Bajnoka 2016 Helyezés Név / Felnıtt/ Szül. év Egyesület

1. futam. 4. futam. 3. futam. 2. futam. össz. Borsod MTB Bajnoka 2016 Helyezés Név / Felnıtt/ Szül. év Egyesület Helyezés Név / Felnıtt/ 1977-1997 Szül. év Egyesület Nıi Kallus Edit 1980 Team 3K, Miskolc 125 125 125 125 375 Kovács Piroska 1989 Kazincbarcika 100 100 100 80 300 Németh Réka 1981 Bükkszentkereszt 70

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közgazdaságtan 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közgazdaságtan 2. tanulmányokhoz I. évfolyam GM/PS szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Közgazdaságtan 2 tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) tavaszi félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Közgazdaságtan 2 Tanszék: Közgazdasági

Részletesebben

(közlekedésgépész szakmacsoportos nappali rendszerű alapozó oktatás)

(közlekedésgépész szakmacsoportos nappali rendszerű alapozó oktatás) AZ EGYEZTETETT FELVÉTELI JEGYZÉK ALAPJÁN FELVETT TANULÓK AZ EGYEZTETETT FELVÉTELI JEGYZÉK ALAPJÁN FELVETT TANULÓK 01-ES KÓD (közlekedésgépész szakmacsoportos nappali rendszerű alapozó oktatás) rangsor

Részletesebben

ANGOL ÁLTALÁNOS NYELV

ANGOL ÁLTALÁNOS NYELV 1. Nagy Endre Ádám (48) 2. Ráczkövi Kamilla Zsuzsanna (48) 3. Sánta Bendegúz (48) 4. Beke Gábor Lehel (49) 5. Katona Erzsébet (49) 7. Szládek Csaba Attila (50) 8. Dubavánszky Astrián (51) 9. Radnai Stefánia

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter MAKROÖKONÓMIA MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Légpisztoly 20, serdülő fiú csapatok OB Nyíregyházi PLE Bodnár Géza Leszkoven Dániel Kósa Dávid Hód PLE Molnár Ben

Légpisztoly 20, serdülő fiú csapatok OB Nyíregyházi PLE Bodnár Géza Leszkoven Dániel Kósa Dávid Hód PLE Molnár Ben Serdülők Országos Bajnoksága Budapest, Mexikói út - 2005. december 10. Légpisztoly 20, serdülő lányok 1 Herendi Réka 1992 Pécs VLK 73 69 142 2 Fedor Zsófia 1993 Nyíregyházi PLE 69 71 140 3 Mokos Nikoletta

Részletesebben

Az angol nyelvi előkészítő (01) osztályba jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzéke

Az angol nyelvi előkészítő (01) osztályba jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzéke Az angol nyelvi előkészítő (01) osztályba jelentkezők Első helyen az angol nyelvi előkészítő tagozatot megjelölő WANIC991 94 1. BIANKA01 92 2. LENDVAI ÁDÁM 90 3. VARGA TAMÁS BOTOND 89 4. NÉMETH KLAUDIA

Részletesebben

A szakdolgozat/diplomamunka védés beosztása

A szakdolgozat/diplomamunka védés beosztása NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM, GEOINFORMATIKAI KAR 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. 8002 Székesfehérvár, Pf. 52. Email: ep@geo.info.hu +36 22 516 528 Fax: +36 22 516 521 http://www.geo.info.hu OKTATÁSI

Részletesebben

Válság, termelékenység, növekedés

Válság, termelékenység, növekedés MTA-KRTK-KTI és CEU Eger, 2017 szeptember Lassuló magyar konvergencia 80 75 70 Csehország Magyarország Lengyelország Szlovákia 65 60 Y/N 55 50 45 40 35 30 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014

Részletesebben

KTF TRAIL, RÉSZLETES EREDMÉNYLISTA futónaptár.hu 10 KM

KTF TRAIL, RÉSZLETES EREDMÉNYLISTA futónaptár.hu 10 KM KTF TRAIL, RÉSZLETES EREDMÉNYLISTA 2016. futónaptár.hu 10 KM Összesített eredmények: Helyezés Név Rajtszám Teljesítés ideje 1. Varga József 322 00:40:43 00:00:00 2. Hajduska Balázs 320 00:44:22 00:03:39

Részletesebben

Amatőr gyermek leány ( ) Amatőr gyermek fiú ( )

Amatőr gyermek leány ( ) Amatőr gyermek fiú ( ) Amatőr gyermek leány (2009-2010) Helyezés Név Rajtszám Egy./Iskola Idő 1 Hegyi Flóra 476 VEDAC 0:04:22 2 Szalai Manna 461 Tóvárosi Ált. 0:04:26 3 Zatykó Panka 486 Futóbarátok 0:05:20 4 Nagy Emese 483 VEDAC

Részletesebben

5. osztály. 19 Gál Zsofia Kolozsvár Németh Nóémi Medgyes Török Ildikó Medgyes

5. osztály. 19 Gál Zsofia Kolozsvár Németh Nóémi Medgyes Török Ildikó Medgyes 5. osztály 1 Sipos Lehel Sepsiszentgyörgy 10 10 10 7 37 2 Kovács Krausz Zoltán Kolozsvár 10 3 10 1 24 3 Reider László Kolozsvár 10 8 5 1 24 4 Széll Melinda Csíkszereda 8 8 5,5 1 22,5 5 Kolumbán József

Részletesebben

OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2016/2017-ES TANÉV

OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2016/2017-ES TANÉV OSZT. OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2016/2017-ES TANÉV NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET (KÖNYV + OKLEVÉL A BAZILIKÁBAN) KÖNYV + OKLEVÉL OKLEVÉL 1.a 1. 1. Mosonyi Mirjam: kimagasló tanulmányi magatartásáért és hitéletéért,

Részletesebben

Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság Kosárlabda Döntő

Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság Kosárlabda Döntő Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság Kosárlabda Döntő Szombathely, 2012.06. 1-3. EREDMÉNYEK Végeredmény női: M Gy V Pont Kosár 1. Szegedi Tudományegyetem 3 2 1 5 202:203 2. Semmelweis Egyetem

Részletesebben

A fogyasztási kereslet elméletei

A fogyasztási kereslet elméletei 6. lecke A fogyasztási kereslet elméletei A GDP, a rendelkezésre álló jövedelem, a fogyasztás és a megtakarítás kapcsolata. Az abszolút jövedelem hipotézis és a keynesi fogyasztáselmélet. A permanens jövedelem

Részletesebben

TDVT2018 VELENCEBIKE MTB MARATON RT/KT/HT EREDMÉNYEK

TDVT2018 VELENCEBIKE MTB MARATON RT/KT/HT EREDMÉNYEK MTB RÖVID TÁV FÉRFI ABSZOLÚT 1 2877 KOVÁCS Győző VELENCE BIKE TEAM 00:58:50 2 2912 HORVÁTH Áron Mihály Superior MTB Team 01:02:10 3 2855 SZERZŐ Péter 01:02:24 4 2901 MÉHÉSZ Tamás Merida Maraton Team-CST

Részletesebben

"Rólad szól" 5-6. évfolyam tanulmányi verseny eredménye. Helyezés Tanuló Iskola 1 Sütő Lili Fodros Általános Iskola

Rólad szól 5-6. évfolyam tanulmányi verseny eredménye. Helyezés Tanuló Iskola 1 Sütő Lili Fodros Általános Iskola "Rólad szól" 5-6. évfolyam tanulmányi verseny eredménye Helyezés Tanuló Iskola 1 Sütő Lili Fodros Általános Iskola 2 Ritzl Dorina Zipernowsky Károly Általános Iskola 3 Szabó Csenge Napsugár Zipernowsky

Részletesebben