TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM"

Átírás

1 TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM Tudásdepo-Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális az élethosszig tartó tanulás érdekében szolgáltatás fejlesztése, Tisztelt Vendégeink! Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi megújulás Operatív Program Támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatunk sikeresnek bizonyult. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága Ft összegben támogatta terveinket, melyek megvalósítására szeptember 1. és augusztus 31. között kerül sor. Szeretnénk elérni, hogy a könyvtári rendszerünk korszerűbb technológiával biztosított szolgáltatásokon keresztül jobb hatásfokkal szolgálja a lakosság igényeit. Adatbázisok létrehozásával és a távoli elérésű, könyvtári online szolgáltatások megvalósításával segítjük a minőségi oktatást, az informális képzést. Figyelmet fordítunk az új lakossági rétegekre, a várost körülölelő lakóparkok lakóira, kibővítjük az otthonról 24 órán keresztül elérhető web-alapú szolgáltatásokat. Gondoskodunk szolgáltatásaink sokrétű bemutatásáról, a szolgáltatásokat megismertető orientációs foglalkozásokról, konzultációkról. Segítjük a gyermek és az ifjúsági korosztály, ezen belül a szociális szempontból hátrányos helyzetű fiatalok eligazodását az internet világában, előtérbe helyezve az olvasás és a tanulás fontosságát. Áttekintve az iskoláskor alatti nevelés lehetőségeit, közös könyvtári és családi programokon keresztül segítjük a kisgyermekek korai szocializációját. A nagyszabású Olvasó Város programunkkal az olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését célozzuk meg. Nagy hangsúlyt fektetünk a település történetének széleskörű megismertetésére, a gazdag helytörténeti információk kutatására, adatbázisba szervezésére, honlapunkon történő közzétételére. Korszerű, web 2.0-ás, többnyelvű interaktív könyvtári honlapot tervezünk, melyen keresztül szolgáltatásaink széles körét ismerheti meg és használhatja a világ minden polgára.

2 A fenti tevékenységek hosszú távú működtetéséhez gondoskodunk könyvtárosaink akkreditált képzéseken való részvételéről, a szükséges legkorszerűbb kompetenciák megszerzéséről. Pályázatunk megvalósításában együttműködő partnerként számítunk az önkormányzatra, az oktatási intézményekre, iskolai könyvtárakra, a kistérségünk könyvtáraira, a város lakosságára. Fent vázolt főbb céljaink röviden megfogalmazva: adatbázisok építése web 2.0-s honlap készítése az olvasáskultúra fejlesztése 24 órás online szolgáltatások megvalósítása helytörténeti kutatás és elektronikus közzététel könyvtárhasználat információkeresés e-tájékoztatás könyvtárosok képzése Pályázati elképzelések Könyvtári elektronikus katalógusok, az oktatást támogató adatbázisok kialakítása, fejlesztése területén. Elkészítjük a kistérségi írók, művészek és műveik adatbázisát (kb. 100 fő). A Dunakeszi területén lévő szobrok, kiállítóhelyek, emléktáblák adatbázisát (kb. 220 tétel és 220 fotó). A Dunakeszit bemutató helytörténeti képanyag adatbázisát (kb fotó). Többnyelvű interaktív könyvtári portál kialakítása a tanulási szükségleteknek és a felhasználói csoportok igényeiknek megfelelően. Új, korszerű könyvtári portált tervezünk. Angol, német, olasz, lengyel nyelven a bevezető szövegek és menüelemek fordításával. A könyvtári portálhoz külön családtörténeti aloldalt készíttetünk, ahova családtörténeti és a városhoz kötődő dokumentumokat, tölthetnek fel a lakosok. Az olvasáskultúra fejlesztése, könyvtári szolgáltatások népszerűsítése, új társadalmi csoportok bevonása, iskoláskorúak, hátrányos helyzetűek. E tevékenység megvalósítására az OLVASÓ VÁROS elnevezésű keretprogramot dolgoztuk ki. Az OLVASÓ VÁROS program célja, hogy együttműködve az oktatási intézményekkel, iskolai könyvtárakkal, szülőkkel, népszerűsítsük az olvasást, fej

3 lesszük az olvasási készséget, kedvet csináljunk az olvasás nyújtotta élmények megszerzéséhez. A programba minél szélesebb körbe bevonjuk a város lakosságát. Kiemelt célcsoport: általános és középiskolás korúak, ezen belül a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, a lakóparkok lakói (új beköltözők). További résztvevők: családok, ill. kisgyerekkel otthon lévő szülők, felnőttek, ill. nyugdíjas korosztály. Az OLVASÓ VÁROS keretprogram rendezvénycsoportjai: OLVASÓ VÁROS játék Kampány- és projektindító szeptember 24. Irodalmi Szalon Sellei Zoltán Városi Versmondó Verseny Szülők mesélnek gyerekeknek Olvasásfejlesztési tréning biblioterápia. Foglalkozások szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek a Bárdos Lajos, a Szent István és a Széchenyi István Általános Iskolákkal együttműködve. Az olvasáskultúra fejlesztése a könyvtári szolgáltatások népszerűsítésével, megismertetésével. Szolgáltatásnépszerűsítő film készítése. Oktatóvideók készítése. Rövid, 5-10 perces ismertetők az elektronikus szolgáltatások használatának bemutatásáról. Az oktatóvideók számítógépről használhatók. Könyvtárosok részvétele könyvtárszakmai akkreditált képzésen. Távoli elérésű, esetenként 24 órán keresztül elérhető könyvtári online szolgáltatások megvalósítása. Napjainkban már természetes igényként merül fel, hogy az internettel rendelkezők otthonról is bonyolíthassanak ügyeket, online szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Megkönnyíti az új lakóparkok lakóinak, különösen a kisgyerekes szülőknek a helyzetét ha bizonyos szolgáltatásokért nem kell bejönni a könyvtárba, hanem otthonról is igénybe vehetik. Sok segítséget nyújthatunk így a középiskolás és felsőfokú tanintézményekbe járó vagy távoktatásban résztvevő diákoknak. A TextLib integrált könyvtári rendszerünket a fentiek érdekében a következő modulokkal tervezzük továbbépíteni. Autolink szolgáltatás, olvasói értesítés, internetes előjegyzés és hosszabbítás, akadálymentesített TextLib webfelület, intézményi kölcsönzés. Itt említjük meg a látnivalók, turistautak, kerékpárturizmus c. projektünket, amely a weblapon szintén 24 órán keresztül hozzáférhető lesz.

4 A helytörténeti és helyismereti információk hozzáférhetővé tétele a könyvtári honlapon. Ide sorolhatjuk az első pontban felsorolt helytörténeti adatbázisok honlapon történő publikálását, helytörténeti rendezvények, évfordulók közzétételét. A könyvtárhasználatra irányuló kizárólag a könyvtárakban megvalósuló digitális és információkeresési készségeket fejlesztő helyszíni és online programok. E-tájékoztatás E két pontra együttesen alkalmazható a Mit-hogyan? elektronikus szolgáltatási kalauzunk elkészítése. Helyi orientációs foglalkozások (oktatások, képzések) megvalósítása különös tekintettel a szociálisan szempontból támogatásra szorulók részére. Továbbá egyéni igények szerinti konzultációs foglalkozásokat tervezünk a hátrányos helyzetű általános iskolások részére. Kérjük Önöket, kísérjék figyelemmel pályázati tevékenységünk megvalósulását, legyenek partnereink a könyvtári szolgáltatások korszerűsítésében! Projektmenedzser Csonka Mária könyvtárigazgató tel.: (20) , csonkam@mail.dkvk.hu A pályázat megvalósításában együttműködő intézmények, szervezetek: Révész István Helytörténeti Gyűjtemény (Fő út 110.) Tóth Mariska Hagyományőrző Alapítvány (Fő út 110.) Bárdos Lajos Általános (Iskola sétány 18.) Fazekas Mihály Általános Iskola (Radnóti Miklós u. 2.) Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (Garas u. 22.) Radnóti Miklós Gimnázium (Bazsanth Vince u 10.) Széchenyi István Általános Iskola (Károlyi u. 24.) Szent István Általános Iskola (Táncsics Mihály u. 4.) Juhász Jácint Művelődési Ház és Könyvtár Mogyoród (Fóti út 18/a.) Városi Könyvtár Fót (Dózsa György út ) Városi Könyvtár Göd (Pesti út 72.)

5 24 ÓRÁN KERESZTŰL ELÉRHETŐ ONLINE KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MEGVALÓSÍTÁSA A TextLlib integrált könyvtári rendszer fejlesztésének, interaktívvá tételének a célja a felhasználói igényeknek minden tekintetben megfelelő elektronikus könyvtári felület kialakítása, amely figyelembe veszi egyes felhasználói csoportok tanulási és információszerzési szükségleteit és biztonságos alapot nyújt a 24 órán keresztül elérhető online szolgáltatások kiépítéséhez. Ennek a feladatnak a megvalósításánál célcsoportnak tekintjük a könyvtár beiratkozott olvasóin kívül a rendszert az interneten felkereső távhasználókat is, akiknek a száma már most jelentősen meghaladja az intézményt személyesen felkeresőket és várható, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően dinamikusan tovább fog emelkedni, mivel a városi könyvtár főként a várost körülölelő új lakóparkok kiépülésével egyre nagyobb vonzáskörzettel rendelkezik, és az internet-kultúra elterjedésével mind többen választják a különböző szolgáltatásoknak a gyorsabb és takarékosabb online igénybevételét. Nem feledkezhetünk meg azokról sem akik személyes mozgásukban korlátozott körülmények között élnek és a könyvtári szolgáltatásokat csak speciális feltételekkel tudják igénybe venni. Integrált könyvtári rendszerünket a fentiek szerint kivánjuk a legújabb modulokkal továbbfejleszteni. Akadálymentes TextLib webszerver Nagyméretű betűkkel és felolvasó programmal jól olvashatóan szerkesztett webes megjelenést biztosít. A modullal a vakoknak és gyengénlátóknak is kezelhetővé válik a könyvtári OPAC távoli eléréssel és az intézményben. Autolink A szolgáltatással az elektronikus katalógusban való keresés eredményéhez a dokumentumok bibliográfiai adatain kívül a borító képe, fülszövege vagy akár a könyv digitalizált szövege (e-book) is elérhetővé válik. Ezeket az adatokat egy háttérben futó alkalmazás gyűjti össze az interneten.

6 Olvasói értesítések rendszere Az olvasószolgálat működése során keletkező értesítések és felszólítások elektronikus küldésének rendszere. Használatával a kapcsolattartás rendkívül gyorssá és ingyenessé válik. Internetes előjegyzés és hosszabbítás A leggyakoribb olvasói kérés egyes dokumentumok előjegyzésére illetve a kölcsönzések hosszabbítására vonatkozik. A modul segítségével ezeket a tranzakciókat tudja az olvasó akár otthonról is kényelmesen a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül elvégezni. Intézményi kölcsönzés A könyvtári kölcsönzést igénybe vevő városi és kistérségi partnerintézmények adminisztrációs felületét kezeli a modul. E-tájékoztatás Elektronikusan továbbított írott üzenetváltás az olvasó és a TextLib felületet használó könyvtáros között. Segítségével találati halmazokat lehet közvetlenül a Text- Lib programból továbbítani. Távoli beiratkozás és kölcsönzés A beiratkozás modullal a könyvtári beiratkozást lehet kezdeményezni egy távoli számítógépes munkaállomásról. A távoli kölcsönzés pedig az internetes katalógussal lekeresett és a könyvtárban bent lévő dokumentumot teszi automatikusan félre az olvasónak. Szakmai kapcsolattartó: Preysing Frigyes könyvtáros tel.: (27) , pfrigyes@mail.dkvk.hu

7 TÖBBNYELVŰ INTERAKTÍV KÖNYVTÁRI PORTÁL KIALAKÍTÁSA A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár már a hazai számítógépes kultúra elterjedésének korai időszakában felismerte az interneten való jelenlét és a saját honlap meglétének fontosságát. A domain név közel másfél évtizede közvetíti a világnak a dunakeszi könyvtár legfontosabb információit. A weblapunk időközben többször megújult, tartalmában bővült, megjelenésében korszerűsödött. Ennek ellenére folyamatosan megmaradt az igény a továbbfejlesztésére. Ez jelenleg elsősorban a mind inkább elterjedő 2.0 interaktív alkalmazások integrálását és a meglévő szolgáltatások egységes szerkezetben való megjelenítését jelenti. A fejlesztések célja hogy honlapunk valódi webportállá válva biztosítsa a hozzáférést az állandóan gyarapodó és most már a nap 24 órájában folyamatosan elérhető elektronikus szolgáltatásainknak. A változatlan információkat tartalmazó statikus oldalakon kívül egyre nagyobb szerep jut a dinamikus változó tartalmú oldalaknak is. Pl. hírek, információk, könyvajánlások, rendezvénynaptár és egyéb adattárak, amelyeknél az olvasóilátogatói visszajelzésekre is lehetőséget kívánunk majd teremteni kommentek, hozzászólások, szavazólapok formájában. Európai uniós tagságunk és a város kiterjed testvérvárosi kapcsolatai szükségessé teszik az internetes megjelenésünk többnyelvűségét. A TÁMOP pályázatból megújuló honlap a magyar nyelven kívül további 4 nyelvi változatban is hozzáférhető lesz. A menüelemeket és bizonyos alapinformációkat angol, német, olasz és lengyel nyelven elérhetik majd, a nyelvet tanulók, a hazánkba látogató külföldiek és azok akik távoli országukból keresnek fel minket. Természetesen gondolunk a vakokra és csökkentlátókra is. Nekik akadálymentesített változatban kínálunk majd hozzáférést az őket érintő tartalmakhoz.

8 A webportál integrálja majd a jelenleg is működő, dedikált szerveren futó elektronikus katalógusunkat, amely hamarosan egy sor új, távolból is elérhető szolgáltatással fog bővülni. (Pl. olvasói funkció, távoli beiratkozás és kölcsönzés, előjegyzés és hosszabbítás, e-tájékoztatás.) A jelenleginél lényegesen nagyobb teret kapnak majd a gyermekolvasók. Az önálló gyermekportált olyan ugróponttá szeretnénk fejleszteni, ahol a kisiskolások segítséget kapnak a számítógép-használat elsajátításához, az őket érdeklő kérdésekre való válasz megtalálásához, de ötleteket kapnak az érdekes és hasznos időtöltéshez, a játékhoz is. A felnőttek és a tanulóifjúság a folyamatosan gyarapodó helyismereti adatbázisokban juthat majd városunkról, a kistérségről szóló fontos információkhoz. Egyre többen vannak akik nem csak keresni kívánnak az interneten felhasználva az ott felhalmozott mérhetetlen mennyiségű tudást, hanem maguk is közvetítenének publikálnának számukra fontos témakörökben. Nekik kívánunk lehetőséget teremteni egy un. Családtörténeti portálrész kialakításával, ahol meghatározott méretű tárhelyen és könnyen kezelhető felületen publikálhatják majd az elsősorban helyismereti-helytörténeti vonatkozású információikat az arra vállalkozók. A nem formális és informális képzésben már hosszú ideje kiemelten fontos szerepe van az internetnek. A könyvtár feladata ezen a téren, hogy állandóan megújuló korszerű eszközeivel segítse az információk kétirányú áramlásat és mindenki számára biztosítsa az azokhoz való szabad, akadálymentes hozzáférést. Ennek a feladatnak a megvalósításához nyújt technikai keretet a kialakítandó új webportálunk. Szakmai kapcsolattartó: Preysing Frigyes rendszerinformatikus tel.: (27) , pfrigyes@mail.dkvk.hu

9 AZ OLVASÁSKULTÚRA FEJLESZTÉSE, KÖNYVTÁRI SZOLGÁL- TATÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE Az elmúlt másfél évtizedben az emberek túlnyomó részének jelentősen megváltozott az életmódja, ehhez nagymértékben hozzájárult az Internet tömegessé vált használata is. Ez kihatással van az olvasási kultúránkra, megváltoztak olvasási szokásaink. A társadalom egy része használja mindennap az internetet, egy része olvas könyvet, periodikát napi szinten, de hatalmas azoknak a száma, akik az írott információknak semmilyen formáját nem élvezik, nem keresik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy csökkent az olvasás gyakorisága, ugyanakkor az olvasók között különösen a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbb a képernyő előtti olvasás. Mi könyvtárosok szorgalmazzuk, hogy a mai digitális világban is próbáljunk meg kitartani a könyv, az olvasás mellett, bízzunk az olvasás élményt nyújtó, személyiségformáló erejében. Az olvasás megszerettetése, a könyv megbecsülése szakmai munkánk mindennapi szép feladata. E pályázat keretében lehetőségünk adódik az olvasást népszerűsíteni, minden korosztályt megszólítani, és elmondani, hogy Olvasni érdemes! A nagyszabású Olvasó Város programunkkal a gyermekeken, szülőkön, nagyszülőkön keresztül az egész várost szeretnénk olvasásra buzdítani a szeptember végén kezdődő, és két hónapig tartó olvasási játék keretében. Tapasztalataink szerint jó hatással van az olvasókra az írókkal, költőkkel való személyes találkozás. Pályázatunk keretében Irodalmi Szalonokat szervezünk. A fiatal írógeneráció tagjaival való közvetlen kapcsolat felkelti az érdeklődést műveik iránt. Személyes élményeken keresztül a kortárs irodalom jobban megközelíthető, megérthető. A verset kedvelő olvasóinknak szervezzük meg a Sellei Zoltán előadóművészről elnevezett Városi Versmondó Versenyt. A versek kiválasztása komoly jártasságot feltételez az irodalom terén, az előadás pedig a felnőtt korosztály tekintetében komoly bátorságot feltételez, tekintve, hogy amatőr versenyzőkről van szó.

10 Az olvasóvá nevelésben kiemelt korosztály az ifjúság. A kisebbek életét a mese hallgatása, olvasása és szeretete tölti ki. A mesének nevelő ereje is van, nem mindegy tehát, hogyan és mit mesélünk gyerekeinknek. Milyen mesét és milyen gyakorisággal néznek a TV képernyője előtt. Mesekonferenciát szervezünk óvónők és szülők részére, ahol a mese személyiségformáló erejéről, fontosságáról és a média hatásáról beszélnek majd neves szakemberek. Nagy figyelmet fordítunk a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokra. Biblioterápia foglalkozások keretében segítjük őket problémáik megoldásában, felhasználva a könyvekben rejlő gondolatok nevelő, gyógyító erejét. Feladataink sorából nem hagyhatjuk ki az interneten meglévő elektronikus tartalmakat sem. Ezek megismertetésére egyéni konzultációs foglalkozásokat szervezünk a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok és felnőttek részére. Könyvtári szolgáltatásaink megismertetését, népszerűsítését egy reklámfilm elkészítésével a város minden lakójának szánjuk. Szakmai kapcsolattartó: zakmai kapcsolattartó: kmai kapcsolattartó: Csonka Mária könyvtárigazgató tel.: (20) , csonkam@mail.dkvk.hu

11 ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE Az elektronikus ügyintézés egy új formája a hivatali ügyeink lebonyolításának. Egyre több szervezet és szolgáltató teszi lehetővé a részleges, vagy teljes, interneten lebonyolítható ügyintézést. Ma már elektronikus úton elérhető szolgáltatásokat nyújtanak például az okmányirodák, a felsőoktatási intézmények, az APEH vagy az OEP. Az ilyen ügyintézés előnye a gyorsaság, a hivatali időn kívüli lebonyolítás, az utazás, a sorban állás kiküszöbölése. Ennek hatására egyre többen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat nem csak otthonról, hanem közösségi internet elérési helyekről is. A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár emagyarország Pontként eddig is nagy figyelmet fordított azon látogatói segítségére, akik a könyvtár számítógépeiről kívánták hivatalos ügyeiket elintézni. Az e-tanácsadó és a rendszerinformatikus kolléga mellett minden munkatárs kiveszi a részét a felmerülő kérdések és problémák megválaszolásában, megoldásában, a meglévő tudásanyag átadásában. A projekt keretén belül nagy hangsúllyal szerepel a formális és az informális képzés szerepének erősítése, az önképzés fontosságának hangsúlyozása, lehetőségének megteremtése. Ezt a könyvtár oktató videók készítésével segíti, melyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók önállóan sajátítsák el az elektronikus szolgáltatások használatát. Az oktatási anyag a megújult könyvtári honlapról is elérhető lesz, így biztosítva a nyitvatartási időn kívül, otthonról is elérhető ismereteket. A hagyományos és új szolgáltatásokhoz, a könyvtár informatikai rendszerének használatához segédlet is készül. Az Elektronikus szolgáltatási kalauz lexikonszerűen tartalmazza a főbb területek és szolgáltatások ismertetését, a témával kapcsolatos fogalmak, szak- és idegen szavak magyarázatát. Szakmai kapcsolattartó: Lőrincz Róbert könyvtáros tel.: (27) , lorincz@mail.dkvk.hu

12 HELYTÖRTÉNETI ADATBÁZISOK Intézményünk lassan huszonöt éve foglalkozik szisztematikusan a helyismereti irodalom gyűjtésével és a téma kutatásával. Napjainkban az egyik legfontosabb igény, hogy egy könyvtár a gyűjteményét hozzáférhetővé tegye digitális formában is, hogy az távoli eléréssel is használható, felhasználható legyen. A pályázat keretében ezért kialakításra kerül egy több részből álló helytörténeti adatbázis, amely elektronikusan is elérhető lesz a könyvtár új, többnyelvű, akadálymentesített honlapján. Az adatbázis három elemből áll, amely a helytörténeti kutatás három nagy területét fedi le. Az első adatbázis a kistérségi írók, művészek életrajzát, valamint fontosabb műveiket mutatja be. A második adatbázis a kistérség négy településén (Dunakeszi, Göd, Fót, Mogyoród) fellelhető emlékműveket, szobrokat, emléktáblákat és kiállítóhelyeket veszi katalógusba és ad róluk ismertetőt. A harmadik adatbázis a Dunakeszin fellelhető, helytörténeti jelentőséggel bíró fotó- és képeslapanyagot dolgozza fel. Ezekkel az adatbázisokkal nagyban javulnak a lehetőségeink arra, hogy mindenki számára biztosítsuk a tudáshoz való szabad hozzáférést és elérhetővé tegyük a magyar kultúrának azon szeletét, amelyet ez a térség kínálni tud. Az adatbázisok segítséget nyújtanak az általános műveltség minél magasabb fokon történő elsajátításához, és támogatást adnak az iskolai rendszerű, valamint az iskolán kívüli oktatáshoz egyaránt. Éppen ezért szoros kapcsolatot alakítunk ki a település oktatási intézményeivel és a kistérség könyvtáraival. A helytörténeti adatbázisok ezen felül segítik a szabadidő tartalmas eltöltését és az önművelést is.

13 HELYTÖRTÉNETI ADATBÁZISOK I. Kistérségi írók, művészek és műveik adatbázisa Ma az információhoz való hozzájutás elsődleges helye a könyvtár. A könyvtárügy célkitűzéseiből adódóan a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárnak is főbb feladatai közé tartozik minden nyilvánosságra kerülő információ közvetítése, a nemzeti kultúrához és az ehhez kapcsolódó adatokhoz való hozzáférés biztosítása. Ezek megvalósításának érdekében a könyvtár kulcsfontosságúnak tartja a konzorciális információs szolgáltatások (adatbázisok) meghonosítását, valamint a web-alapú szolgáltatások kiterjesztését. A most megvalósítandó program fontos részét képezi az információ szolgáltatási rendszerünk fejlesztése, melynek keretén belül a könyvtár elektronikus katalógusokat hoz létre, melyek segítik az információhoz való gyors és célzott hozzáférést. A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár feladatának érzi a helyi, de regionális vezető szerepéből adódóan a kistérségi írók, művészek felkarolását, támogatását is. A fenti feladatok összekapcsolásával a pályázat keretében létrehozzuk a kistérségi írók, művészek és műveik adatbázisát, amely a könyvtári portálon keresztül a nap 24 órájában valamennyi célcsoport számára elérhetővé válik. A célközönség ebben az esetben értelemszerűen nem csak Dunakeszi, hanem a kistérség további településeinek (Göd, Fót, Mogyoród) lakossága is. A vállalkozás megalapozottságát mutatja, hogy a pályázatot megelőző igényfelméréskor a válaszadók 84%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy igénybe venne-e a könyvtár honlapjáról elérhető helyismereti (köztük a helyi írók és művészek adatait tartalmazó) adatbázisokat. Az adatbázis kialakításának első feladata az anyaggyűjtés. A kistérségi partnereink segítségével (városi könyvtárak, művelődési házak) begyűjtött anyagnak tartalmaznia kell az írók és művészek fontosabb személyi adatai és rövid életrajza mellett az eddig megjelent műveik teljes listáját is. A következő munkafázisban az adatok rendszerezése, egységes formába rendezése történik. Végül az elkészült adatbázis felkerül a könyvtár megújított honlapjára, így biztosítva az adatokhoz való gyors és célzott hozzáférést. Szakmai kapcsolattartó: Lőrincz Róbert könyvtáros tel.: (27) , lorincz@mail.dkvk.hu

14 HELYTÖRTÉNETI ADATBÁZISOK II. Szobrok, emlékművek, emléktáblák és kiállítóhelyek adatbázisa A pályázat keretében kialakított helytörténeti adatbázisok egyike a kistérség négy településén (Dunakeszi, Göd, Fót, Mogyoród) található szobrok, emlékművek, emléktáblák és kiállítóhelyek összegyűjtésére és bemutatására vállalkozik. Az ilyen jellegű adatbázis a kistérségben eddig teljesen ismeretlen, így a vállalkozás újító jellegű. Az adatbázis építésénél a szerkesztő a teljességre törekszik, azaz minden, az érintett területen fellelhető műtárgy felvételre kerül az adatbázisba. Az egyes tételekben szerepelni fog amennyiben megállapítható, kikutatható a műtárgy elnevezése (hivatalos elnevezés hiánya esetében egy megállapított név), pontos helye, méretei, anyaga, avatásának ideje, alkotójának megnevezése, valamint a rajta elhelyezett szöveg. Szobrok és emlékművek esetében egy rövid elemzés is készül a műtárgyról, amelyben annak stílusát, kompozícióját, felállításának történetét, körülményeit foglaljuk össze. Az egyes műtárgyakról fényképfelvétel is készül, a tételben szereplő dolgok alátámasztására és a műtárgy könnyebb beazonosítása végett. Az így elkészített adatbázis honismeret órákon jó segítséget fog nyújtani az iskoláknak a település történetének eredményesebb megismeréséhez, de a művészettörténet tanulása során is segíthet az egyes művészeti stílusok tanulmányozásához. Az adatbázis természetesen szolgálni fogja a város teljes lakosságát, akik az eddiginél rendszerezettebb ismereteket kapnak majd lakóhelyük nevezetességeiről. Szakmai kapcsolattartó: Csoma Attila tel: (27) , csomaa@mail.dkvk.hu

15 HELYTÖRTÉNETI ADATBÁZISOK III. Helytörténeti képanyag adatbázis A pályázat keretében létrehozott helytörténeti adatbázisok között kialakításra kerül Dunakeszi helytörténeti fotóadatbázisa, amelynek segítségével a város vizuális öröksége egységes formátumban kerül bemutatásra. Ez az adatbázis két városi intézmény, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár és a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény közreműködésével jön létre. Az adatbázisban feldolgozásra kerül mintegy 2000 olyan fényképfelvétel és képeslap, amely leginkább reprezentálja a város történetét. Az összeállított anyag kézzel fogható, a diákokhoz napi közelségben lévő példákkal tud segítséget nyújtani az iskolai oktatásban a történelem, a néprajz, vagy akár a művészettörténet területén. A közös munkához a Kölcsey Könyvtár mintegy 500 felvétellel járul hozzá saját helyismereti anyagából. Ezek között található egy közel háromszáz darabból álló képeslapgyűjtemény, amelynek java része a második világháborút megelőzően mutatja be Dunakeszi és az akkor még önálló községként szereplő, ma viszont már a város részét képező Alag történetét. A Révész István Helytörténeti Gyűjtemény anyaga ennél nagyobb, ebből 1500 fotódokumentum kerül kiválasztásra és bemutatásra. Ennek a gyűjteménynek nagy erénye, hogy döntő részét helyi lakosok adományozták az elmúlt évtizedekben, így még egy száz éves felvételen is beazonosíthatóak a rajta szereplő személyek. Az adatbázisban megtalálhatóak lesznek a települést bemutató utca- és épületképek, egyes szokásokat és a helyi viseletet bemutató képek, a település történetében nagyobb jelentőséggel bíró eseményeken, rendezvényeken készült felvételek, de helyet kapnak az adatbázisban a nevesebb személyekről, családokról készült fotók is. A képanyag téma szerint lesz rendezve az adatbázisban, az egyes témákon belül pedig az időrendi sorrend határozza meg az egyes felvételek helyzetét. A képek mellé leírás is készül, amelyen meghatározásra kerül a felvétel témája, a fénykép méretei, készítésének ideje és amennyiben ismert a készítője is. Ezen alapadatok mellett, a felvétel témájáról, mondanivalójáról, jelentőségéről néhány mondatos kivonat is készül. Szakmai partner: Révész István Helytörténeti Gyűjtemény Szakmai kapcsolattartó: Csoma Attila tel: (27) , csomaa@mail.dkvk.hu

16 LÁTNIVALÓK, TURISTAUTAK, KERÉKPÁRTURIZMUS Dunakeszi lakossága az elmúlt években exponenciálisan növekedett, számos új lakópark épült. Az újonnan betelepülők, a lakóhelyük története iránt érdeklődők valamint a felnövekvő nemzedék, az iskolások számára szeretnénk a helytörténeti, helyismereti tudást, információkat átadni. A pályázat segítségével a megújított könyvtári honlapon adatbázisok formájában elérhetővé válnak a helytörténeti és helyismereti információk is. Ezek az adatbázisok elektronikus úton a nap 24 órájában használhatók lesznek. A Dunakanyar kapujaként említett Dunakeszi látnivalóiról készítendő projektünk a gyalogosan, kerékpárral és kerekesszékkel közlekedők részére dolgozza fel összesen 80 állomás anyagát. A három egymástól független, ám közös pontokkal is rendelkező útvonal felöleli Dunakeszi Alag nevezetes helyeit, felidézve ezzel a település történetének különböző időszakait is a római kortól egészen a közelmúltig. A projekt során megvalósítandó virtuális anyag az interneten megtekinthető és innen letölthető formában tünteti fel az útvonalakat a térképen, jelezve és részletesen bemutatva a különböző állomásokat, jelzi a sétára, kerékpározásra ráfordítandó időintervallumokat, távolságokat és információkat nyújt alternatív közlekedési lehetőségekről is. A gyalogosan végigjárható turistaút a település nevezetességeinek bemutatásakor a teljességre törekszik. A templomok, útikeresztek, az alagi lovasélet fontosabb helyei, az emlékművek, a nevesebb épületek, a Kegyeleti temető, a Duna part történelmi látnivalói mind-mind bemutatásra kerülnek az út során. A célközönség itt a helyi lakosság, kiemelten az új lakóparkokba költöző többszáz család, illetve azok a vendégek, akik hosszabb időt töltenek városunkban.

17 A kerékpárral teljesíthető út elsősorban a településen ezzel a közlekedési eszközzel átutazók, vagy az egyre fejlődő kerékpáros infrastruktúrát használó helyiek számára készül. A projekt megvalósításának időpontjában Dunakeszin számos kerékpárút építése zajlik. Ilyen a Fóti úti valamint a Fő út és a Liget utca menti út, melyek szervesen kapcsolódnak a már meglévő bicikliutakhoz, és egyben csatlakoznak egy Európán keresztülhaladó nemzetközi kerékpárút-hálózathoz is. A kerekesszékkel közlekedők és a mozgáskorlátozottak számára egy rövidített, főleg a legbelső területek nevezetességeit bemutató útvonaltervet készítünk. Ebben az esetben természetesen elsődleges szempont az akadálymentes útvonal kiválasztása, amely viszonylagos rövidsége ellenére tartalmas, sok információt nyújtó kikapcsolódást és ismeretszerzési lehetőséget biztosít az azon végighaladók számára. Szakmai kapcsolattartó: Lőrincz Róbert könyvtáros tel.: (27) , lorincz@mail.dkvk.hu

A konstrukció keretében megvalósuló fejlesztések szervesen illeszkednek a hazai könyvtári rendszer általános fejlesztési stratégiájához.

A konstrukció keretében megvalósuló fejlesztések szervesen illeszkednek a hazai könyvtári rendszer általános fejlesztési stratégiájához. Polgármesteri Hivatal Művelődés Irodája 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt.szám: P-29838-2/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Tárgy: TÁMOP-3.2.4-08/1 kódszámú pályázat benyújtása Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

Tudásdepó Expressz A könyvtári hálózat fejlesztése a Keményben az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP 3.2.4A 11/1 2012-0043

Tudásdepó Expressz A könyvtári hálózat fejlesztése a Keményben az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP 3.2.4A 11/1 2012-0043 Tudásdepó Expressz A könyvtári hálózat fejlesztése a Keményben az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP 3.2.4A 11/1 2012-0043 Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Társadalmi Széchenyi Megújulás István

Részletesebben

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály A könyvtárak fejlesztési lehetőségei az EU támogatási rendszerében (2007-2013) Országos

Részletesebben

3.1 Jövőkép. 3.2 Átfogó cél

3.1 Jövőkép. 3.2 Átfogó cél 3.1 Jövőkép A könyvtári rendszer egésze alkalmas a 21. századi könyvtárhasználó igényeinek kielégítésére. A nyilvánosságra hozott információnak, felhalmozott tudásnak, valamint műveltségnek a mindenki

Részletesebben

- átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás minıségének, foglalkoztathatóságának javításán keresztül

- átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás minıségének, foglalkoztathatóságának javításán keresztül TÁMOP Társadalmi Megújulás Operatív Program - a munkaerıpiac kínálati oldalára irányuló intézkedések, az emberi erıforrások fejlesztése - átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás

Részletesebben

Pályázati felhívás címe, kódszáma. Társadalmi Megújulás Operatív Program

Pályázati felhívás címe, kódszáma. Társadalmi Megújulás Operatív Program Pályázati felhívás címe, kódszáma Társadalmi Megújulás Operatív Program Tudásdepó-Expressz - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében

Részletesebben

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017 A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017 Rum,. Felülvizsgálva: 2015. január 5. 1. A tervezet célja A községi és iskolai könyvtár stratégiai

Részletesebben

Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein című projekt nyitó fóruma

Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein című projekt nyitó fóruma Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein című projekt nyitó fóruma 2009. október 16. Szerencs, Rákóczi-vár Lovagterme A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS, CÉLCSOPORT-ELEMZÉS Verzió száma: 1.0

Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS, CÉLCSOPORT-ELEMZÉS Verzió száma: 1.0 Kérdőíves felmérés A kérdőíves felmérés 50 fő reprezentatív mintavételes részvételével zajlott le, anonim módon. A válaszadók többsége (68%) nő volt. Életkoruk megoszlása a kijelölt célcsoportnak megfelelően

Részletesebben

A könyvtárak, mint tanulási terek

A könyvtárak, mint tanulási terek A könyvtárak, mint tanulási terek Partnerség az egész életen át tartó tanulásban WORKSHOP Nyíregyháza 2008.Június 5. A könyvtár mindenkori feladata volt és lesz a tanulás segítése Klasszikus szolgáltatóként:

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve 2013-2018 Mikolasek Zsófia József Attila Megyei és Városi Könyvtár KSZR Szakma Nap, Tatabánya, 2018.06.18. Törvényi háttér 2013. május 31. 39/2013 EMMI rendelet

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására

Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására Barki Katalin projektmenedzser bkati@sek.nyme.hu A pályázati program "Tudásdepó-Expressz" - A könyvtári

Részletesebben

AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN

AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001 AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN KERBER ZOLTÁN SZAKMAI VEZETŐ BUDAPEST, 2015. ÁPRILIS 8.

Részletesebben

Oktatást és tanulást támogató elektronikus Szakkönyvtári Partner Portál (e-szapport)

Oktatást és tanulást támogató elektronikus Szakkönyvtári Partner Portál (e-szapport) Partner Portál??? Üzleti alapú Szolgáltatás alapú (Szolgáltatók és szolgáltatások összegyűjtése az használók segítségére) A konzorcium Eszterházy Károly Főiskola (konzorciumvezető) Egri Hittudományi Főiskola

Részletesebben

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja Könyvtár-népszerűsítő munka a Pest Megyei Könyvtárban, Szentendrén A könyvtár szerepe a változó társadalomban Információk, dokumentumok gyűjtése feltárása

Részletesebben

A Paragvári és a Neumann Iskola konzorciuma

A Paragvári és a Neumann Iskola konzorciuma A Paragvári és a Neumann Iskola konzorciuma Pályázatunk címe Közös tudásbázis kialakítása az iskolai könyvtárak fejlesztésével Együttműködés a Paragvári Utcai Általános Iskola és a Neumann János Általános

Részletesebben

Olvasási komptencia és társadalmi mobilizáció (Az iskolai könyvtárak szerepe a hátrányos helyzetű gyerekek szocializációjában)

Olvasási komptencia és társadalmi mobilizáció (Az iskolai könyvtárak szerepe a hátrányos helyzetű gyerekek szocializációjában) Olvasási komptencia és társadalmi mobilizáció (Az iskolai könyvtárak szerepe a hátrányos helyzetű gyerekek szocializációjában) Miskolc, 2012. november 21. Dr. Jenei Teréz Intézetigazgató, főiskolai tanár

Részletesebben

Kedves Könyvtárlátogató!

Kedves Könyvtárlátogató! Kedves Könyvtárlátogató! Az Önök településén a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosítja a könyvtári szolgáltatásokat. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk

Részletesebben

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről

Részletesebben

TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ

TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ Digitális Nemzet Fejlesztési Program 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Fenyvesi Judit 2016. Elhangzott a Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében c.

Részletesebben

Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében

Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében térségében a fenntarthatóság jegyében Alapadatok TÁMOP 3.2.13/12/1 Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában című felhívásra beadott pályázat. A pozitív támogatói

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT- RENDSZER ELEMEI

A PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT- RENDSZER ELEMEI A PEDAGÓGIAI TUDÁSMENEDZSMENT- RENDSZER ELEMEI A PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL Kerber Zoltán TÁMOP 3.1.15 szakmai vezető Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Köznevelési

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák. Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák. Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Könyvtárhasználati kurzusok és kompetenciák Kristóf Ibolya, Kristof.Ibolya@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Tartalom Könyvtárbemutatók, használóképzés Célcsoport Tartalom

Részletesebben

Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0188

Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0188 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP Társadalmi megújulás operatív program A Társadalmi Megújulás Operatív Program célja olyan beavatkozások sikeres végrehajtása a 2007-2013-as programozási

Részletesebben

Rövid összefoglalás a projektrıl:

Rövid összefoglalás a projektrıl: Rövid összefoglalás a projektrıl: B.-A.-Z. megye könyvtárainak konzorciumban megvalósuló fejlesztése, melynek eredményeként bıvülnek a szolgáltatások és széles kör számára elérhetıvé válnak. Egységes,

Részletesebben

PÁLYÁZATI SZAKMAI BESZÁMOLÓ

PÁLYÁZATI SZAKMAI BESZÁMOLÓ PÁLYÁZATI SZAKMAI BESZÁMOLÓ (3522/00151) DIGITÁLIS FOTÓTÁR A Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet fotógyűjteményeinek felhasználóbarát közzététele a múzeum honlapján A Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában

Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában Szakmai fejlesztőhálózat a kistelepülésektől az agorákig országos projektzáró konferencia Hatvan, 2015. szeptember 3. Partnereink

Részletesebben

KONCEPCIÓ A KÖNYVTÁRFEJLESZTÉSRŐL 2008-2013

KONCEPCIÓ A KÖNYVTÁRFEJLESZTÉSRŐL 2008-2013 KONCEPCIÓ A KÖNYVTÁRFEJLESZTÉSRŐL PORTÁL PROGRAM A KÖNYVTÁRÜGY STRATÉGIÁJA 2008-2013 1. Könyvtárfejlesztési stratégiai célok 2008-2013 A könyvtárak fejlesztése magában foglalja a különböző típusú könyvtárak

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi beszámolója

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi beszámolója Révfülöp Nagyközség Könyvtára beszámolója 8253 Révfülöp Káli út 17. Molnár Júlia Révfülöp, 2018. február 20. I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Révfülöp Nagyközség Könyvtára a település nyilvános könyvtáraként biztosítja

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.)

Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.) MEGYEI Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.) Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár http://www.vfmk.hu/vfek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

KOPI. KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál DSD. Pataki Máté MTA SZTAKI. Elosztott Rendszerek Osztály

KOPI. KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál DSD. Pataki Máté MTA SZTAKI. Elosztott Rendszerek Osztály KOPI Rendszerek Osztály KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál Pataki Máté MA SZAKI émakörök Bemutatkozás A KOPI projekt célja A rendszer működése A KOPI portál bemutatása ovábbfejlesztési lehetőségek

Részletesebben

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2002. (IX.30.) számú R e n d e l e t e a helyi közművelődésről Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a Bakonyban Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit A BAKONYÉRT Egyesület Egyesületünk alakult meg 2008-ban 2 megye, 3 kistérség 43 ezer érintett lakosa 4

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete. a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről

Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete. a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről 1 1. melléklet a /2013. számú előterjesztéshez Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári

Részletesebben

Projektnyitó IKSZT találkozó

Projektnyitó IKSZT találkozó Projektnyitó IKSZT találkozó 2012. október 25. csütörtök 12 óra IFI PONT Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Eger, Dobó tér 7. I. szakasz Projektnyitó IKSZT találkozó Heves megyében (2012. október)

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája OFI - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum A Magyar Pedagógusok Háza Információs központ, országos tudományos

Részletesebben

KÖZGYŰJTEMÉNYI ADATBÁZISOK ÉS ONLINE TARTALMAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÖZMŰVELŐDÉSBEN

KÖZGYŰJTEMÉNYI ADATBÁZISOK ÉS ONLINE TARTALMAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÖZMŰVELŐDÉSBEN KÖZGYŰJTEMÉNYI ADATBÁZISOK ÉS ONLINE TARTALMAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÖZMŰVELŐDÉSBEN Közgyűjteményi adatbázisok a tudomány és az oktatás szolgálatában A JÓ GYAKORLATOK SZÍNTERE:

Részletesebben

Tudásdepó-Expressz - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében

Tudásdepó-Expressz - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében Tudásdepó-Expressz - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP-3.2.4.A-11/1 A konstrukció célja Cél: a könyvtári rendszer

Részletesebben

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése A projekt jövőbeni hasznosíthatósága kétirányú: egyrészről a Továbbképzési és Szakképzési Központ segítségével külső körnek történő értékesítés,

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL KERBER ZOLTÁN TÁMOP 3.1.15 SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP 3.1.15 projekt

Részletesebben

A Könyvtári Intézet Határon túli könyvtári szakemberek képzése és továbbképzése programja

A Könyvtári Intézet Határon túli könyvtári szakemberek képzése és továbbképzése programja A Könyvtári Intézet Határon túli könyvtári szakemberek képzése és továbbképzése programja Országos Könyvtárügyi Konferencia, Magyar könyvtári hálózat Határok nélkül szekció Dr. Hangodi Ágnes Könyvtári

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

A helyismereti információszolgáltatás jellemzői és új irányai a könyvtári honlapokon

A helyismereti információszolgáltatás jellemzői és új irányai a könyvtári honlapokon A helyismereti információszolgáltatás jellemzői és új irányai a könyvtári honlapokon Antaliné Hujter Szilvia KKMK, helyismereti szaktájékoztató Győr, 2012. július A témaválasztás indoka Információs társadalom

Részletesebben

Igényfelmérés TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01. kódjelű pályázat. elkészítéséhez

Igényfelmérés TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01. kódjelű pályázat. elkészítéséhez Igényfelmérés a TÁMOP-3.2.4 / 08 / 01 kódjelű pályázat elkészítéséhez 1. Az igényfelmérés módja Az igényfelmérésre mivel elsődleges célja a pályázni kívánt intézményi portálon keresztül elérhető szolgáltatások

Részletesebben

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/1-2009-0042 Építő közösségek, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért 1.kör: Program a közművelődési intézményrendszer

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 22389/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Javaslat az EFOP-1.3.5-16. kódszámú, Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című pályázati konstrukció keretében

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 118. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 118. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 118. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012. szeptember 27-i ülésére Tárgy: Beszámoló

Részletesebben

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG hirdet a Kulturális és tudományos keretből elnyerhető támogatásra. A felosztható keretösszeg: 3 millió Ft. 1. A 2012. évben megvalósítandó ünnepi rendezvényekre, eseményekre, kiemelten az irodalmi, történelmi,

Részletesebben

községben végzett közművelődési munkáról 2014-ben

községben végzett közművelődési munkáról 2014-ben Beszámoló a községben végzett közművelődési munkáról 2014-ben Tisztelt Képviselő- Testület! Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására a közművelődési tevékenységek~ folyamatos ~megval6síthat6ságára

Részletesebben

Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program

Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program A projekt: Megnevezése: Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program Támogatta: Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 3808/ számú pályázathoz kapcsolódó Csongrád megyei rendezvények lebonyolításáról

Szakmai beszámoló a 3808/ számú pályázathoz kapcsolódó Csongrád megyei rendezvények lebonyolításáról 6720 Szeged, Dóm tér 1-4. Ea.: Dobosné Brezovszky Anikó : 6701 Szeged, Pf.: 441. Szeged, 2016.03.09. : (36) 62/425-525 Pályázati azonosító: 3808/02605 Fax: (36) 62/630-601 Tárgy: Gyermekkönyvhónap - szakmai

Részletesebben

Amit tudni kell a pályázatról:

Amit tudni kell a pályázatról: A PÁLYÁZAT KIÍRÁSA Amit tudni kell a pályázatról: Az EU élethosszig tartó tanulás programjának közoktatási intézményekre vonatkozó pályázata, Az Egész életen át tartó tanulás program gyerekkortól id skoriő

Részletesebben

Oktatás és tanulás online környezetben

Oktatás és tanulás online környezetben A digitális átállás hatása a Könyvtári Intézet továbbképzéseire avagy Miért foglalkozunk az online tanulással? Oktatás és tanulás online környezetben Szepesi Judit Bánkeszi Katalin Szepesi Judit Miről

Részletesebben

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Gyor-Moson-Sopron megyében

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Gyor-Moson-Sopron megyében kszr.gyorikonyvtar.hu Győr: +36/96/328-331 +36/30/955-07-93 +36/30/596-66-55 Mosonmagyaróvár: +36/96/555-553 Sopron: +36/99/511-250 Felelős kiadó: Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató Fotók: Szabó Béla

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE INFORMÁCIÓROBBANÁS??? DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás HORDOZÓTÓL FÜGGETLENÜL! ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ EURÓPAI

Részletesebben

Magyar könyvtárosok Kárpátmedencei. hálózata

Magyar könyvtárosok Kárpátmedencei. hálózata Magyar könyvtárosok Kárpátmedencei továbbképző hálózata A hőskor 2000-es évek eleje kísérleti időszak 2004. Könyvtárosok VI. világtalálkozója, kerekasztal-beszélgetés az MKE rendezésében együttműködés

Részletesebben

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi munkaterve

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi munkaterve Révfülöp Nagyközség Könyvtára munkae 8253 Révfülöp Káli út 17. Molnár Júlia Révfülöp, 2018. február 20. I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Révfülöp Nagyközség Könyvtára a település nyilvános könyvtáraként biztosítja

Részletesebben

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak HÁLÓZAT Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak Az Eurodesk Európa 34 országában van jelen. 33 hazai partnerszervezet: helyi és regionális civil szervezetek, közintézmények, ifjúsági irodák, közösségi

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A költségvetési szerv neve: Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A költségvetési szerv neve: Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár ALAPÍTÓ OKIRAT 1. A költségvetési szerv neve: Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár 1.1. Rövidített névalakja: Művelődési Ház és Könyvtár 2. A költségvetési szerv székhelye: 9721 Gencsapáti, Szentegyház

Részletesebben

Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata

Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata A Vécsey Károly Könyvtár általános gyűjtőkörű, nyilvános közkönyvtár. A közkönyvtári ellátást szolgáló könyvállományt Solt város lakossága társadalmi

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Pécsi Helyi Akciócsoport

Pécsi Helyi Akciócsoport TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 Útmutató helyi cselekvési tervben szereplő programjavaslatok elkészítéséhez Jelen útmutató célja a TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosítószámú A helyi identitás és kohézió erősítése

Részletesebben

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások ismertető A GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások projekt A projekt célja: A GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban az Európai

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0028.

TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0028. A minőségi oktatás, az olvasási és a digitális kompetenciák fejlesztése és az életen át tartó tanulás hátterét biztosító XXI. századi könyvtári szolgáltatások megteremtése partnerségben, az esélyegyenlőség

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK SZEREPE A MEGVÁLTOZOTT KÖRNYEZETBEN Virágos Márta Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma marta@lib.unideb.hu KÖNYVTÁRI TÖRVÉNY ÉS KÖNYVTÁRI STRATÉGIA A Könyvtári törvény elfogadásával

Részletesebben

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő Igényfelmérés 2011 Adatok Neme: 7 férfi 67 nő életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő szakmai végzettség: középfokú felsőfokú munkakör: beosztott középvezető

Részletesebben

Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről

Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális

Részletesebben

Könyvtári munkaterv. 2015/2016. tanév

Könyvtári munkaterv. 2015/2016. tanév Könyvtári munkaterv 2015/2016. tanév Olvassunk tehát minél többet, hiszen az irodalom az örökkévalóság távcsöve: felébreszti bennünk létünk rejtett erőit, amelyek átsegítenek minket sorsunk nagy viharain

Részletesebben

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Kedves Könyvtárhasználónk és Látogatónk! Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk szolgáltatásai mennyire felelnek meg az Ön igényeinek.

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 32/2017.

Az előterjesztés száma: 32/2017. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 32/2017. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2017. február 28. napján

Részletesebben

Városi Művelődési Központ Rakamaz

Városi Művelődési Központ Rakamaz Városi Művelődési Központ Rakamaz TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0068 Élj a lehetőséggel Pályázati célok: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása a közművelődési intézmények bevonásával és eszközeivel A

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban pályázat Kódszám: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai

Részletesebben

KÖNYVTÁRI INNOVÁCIÓ INNOVATÍV KÖNYVTÁRAK

KÖNYVTÁRI INNOVÁCIÓ INNOVATÍV KÖNYVTÁRAK KÖNYVTÁRI INNOVÁCIÓ INNOVATÍV KÖNYVTÁRAK Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári Osztály Budapest, 2012. július 13. TARTALOM Könyvtár és Innováció Kulturális fejlesztések

Részletesebben

Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (VII.21.) számú rendelete a helyi Közművelődésről

Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (VII.21.) számú rendelete a helyi Közművelődésről Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (VII.21.) számú rendelete a helyi Közművelődésről Magyarszerdahely község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított

Részletesebben

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA Neveléstudományi Kar Budapesti Kihelyezett Tagozat A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE Konzulens: Fehér Miklós OSZK-KI Kutatási és Szervezetfejl.

Részletesebben

Intézkedési terv a minőségirányítási program értékelése alapján 2011/2012-es tanév

Intézkedési terv a minőségirányítási program értékelése alapján 2011/2012-es tanév Gyulaffy László Általános Iskola 8412 Veszprém-Gyulafirátót, Vízi u. 24 OM azonosító: 037040 Intézkedési terv a minőségirányítási program értékelése alapján 2011/2012-es tanév Készítette: Fodorné Szöllősi

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA I. PILLÉR: FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E-LEARNING KÉPZÉS II.

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban

Részletesebben

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL ZOMBA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETE 7/2007. /V.7./ RENDELETE A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL 2 Zomba község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat közművelődési feladatairól *

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat közművelődési feladatairól * Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól * Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről,

Részletesebben