ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS. Tanulói munkafüzet KOMPETENCIATERÜLET A. 4. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS. Tanulói munkafüzet KOMPETENCIATERÜLET A. 4. évfolyam"

Átírás

1 ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS KOMPETENCIATERÜLET A Tanulói munkafüzet 4. évfolyam

2 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program központi program (Pedagógusok és oktatási szakértők felkészítése a kompetencia alapú képzés és oktatás feladataira) keretében készült. Szakmai vezetők: Pála Károly szakmai igazgató, Puskás Aurél fejlesztési igazgatóhelyettes, Rápli Györgyi, a programfejlesztési központ vezetője Fejlesztési programvezető: Szakmai bizottság: Alkotószerkesztő: Szakmai lektor: Fejlesztők: Farkas László Dr. Klein Sándor elnök Dr. Balogh Andrásné Dr. Krisztián Béla Sum István Dr. Szenes György Székely Balázsné Kézy Ágnes Bárány Botond Joóné Virág Erzsébet Paróczay Balázs Székely Balázsné A kiadvány ingyenes, kizárólag zárt körben, kísérleti-tesztelési céllal használható. Kereskedelmi forgalomba nem kerülhet. Másolása, terjesztése szigorúan tilos! Alkotószerkesztő Kiadja a sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht Budapest, Váci út 37. A kiadásért felel Pála Károly ügyvezetô igazgató Nyomdai munkák: Pátria Nyomda Zrt.

3 TARTALOM 1. témakör: Ön- és társismeret...5 IV.A.1.1. Kortárskapcsolatok Tükröm, tükröm...7 IV.A.1.2. Kortárskapcsolatok Madarat tolláról...25 IV.A.1.3. Kortárskapcsolatok Barátság, szerelem témakör: Éljük az életet IV.A.2.1. Az élet mérföldkövei Indulj el egy úton...59 IV.A.2.2. Lakóhelyünk múltja IV.A.2.3. Lakóhelyünk múltja IV.A.2.4. Lakóhelyünk múltja IV.A.2.6. Nemzeti ünnepeink IV.A.2.7. Nemzeti ünnepeink témakör: A természet a mi világunk A környék felfedezése IV.A.3.1. A környező táj jellemző természeti szépségei IV.A.3.2. A környező táj jellemző természeti szépségei IV.A.3.3. Lakóhelyem tisztasága, szennyezettsége IV.A.3.4. Lakóhelyem tisztasága, szennyezettsége témakör: A természet a mi világunk Kutatunk, kísérletezünk IV.A.4.1. Lakóhelyem természeti értékei: Élőhely, életmód, testfelépítés IV.A.4.2. Nyersanyagból termék IV.A.4.3. Nyersanyagból termék IV.A.4.4. Az eszközök működése, eszközhasználat...197

4

5 1. témakör ÖN- ÉS TÁRSISMERET

6

7 1. feladat KORTÁRSKAPCSOLATOK TÜKRÖM, TÜKRÖM Olvassátok el a szemelvényeket! Elolvasás után beszéljétek meg! A csoport ANDREW MATTHEWS ELŐFORDULT MÁR, HOGY AZT KÍVÁNTAD... bárcsak idősebb lehetnél? bárcsak több pénzed lenne? bárcsak ne bosszantanának folyton a szüleid? bárcsak jobban néznél ki? bárcsak lecserélhetnéd a szüleidet? IV.A.1.1. Érezted már azt, hogy: Engem senki sem ért meg? Tűnődtél már azon: Leszek majd egyszer én is szerelmes? Volt már olyan érzésed, hogy agyon tudnád csapni a testvéreidet? Feltetted már a kérdést: Miért kell nekem az iskolában ezt a sok felesleges dolgot megtanulnom? Soha az életben nem lesz rájuk szükségem! Kérdezted már magadtól: Normális vagyok egyáltalán? Ha a fenti kérdések legalább felére igennel válaszoltál, akkor teljesen normális vagy! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Nektek szoktak hasonló gondolataitok támadni? Gyűjtsétek össze ezeket!

8 8 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. B csoport ANDREW MATTHEWS MIÉRT VISELKEDNEK A SZÜLŐK OLYAN ŐRÜLTEN? Képzeld el, hogy a születésnapodra kapsz egy kiskutyát. Nagyon-nagyon szereted a kiskutyádat! Vigyázod minden lépését. Pánikba esel, amikor nem tudod, hogy éppen merre jár. Folyton aggódsz a kis szőrpamacsért, és talán ilyesmiket mondogatsz neki: Hol voltál? Hová mész? Vigyázz magadra! Mit csinálsz már megint? Imádod ezt a kutyát! Aggódsz, hogy eleget eszik-e. Aggódsz, amikor beteg. Féltve őrzöd. Olyan dolgokat akarsz neki megtanítani, amiket ő nem akar megtanulni. Közben a kiskutya nem érti az egészet: A gazdinak elment az esze... Úgy viselkedik, mint egy diktátor! gondolja. Észrevetted már, hogy a szüleid úgy bánnak veled, mint ahogyan te bánnál a kiskutyával? Állandóan ilyeneket mondanak: Hol voltál? Hová mész? Vigyázz magadra! Mit csinálsz már megint? Pánikba esnek, amikor nem tudják, hol vagy. Aggódnak, hogy eleget eszel-e. Aggódnak, amikor beteg vagy. Féltve őriznek. Olyan dolgokat akarnak neked megtanítani, amiket te nem akarsz megtanulni. Közben azt gondolod: A szüleim úgy viselkednek, mint egy diktátor! A szülők tényleg nagyon idegesítők tudnak lenni. De ez általában azért van, mert olyan nagyon törődnek veled. Néha segít, ha eszedbe jut: azért viselkednek ennyire furcsán, mert törődnek veled. Dióhéjban Amikor legközelebb a szüleid meg akarják mondani, hogy mit csinálj, akkor emlékezz a kiskutyára! Talán egy kicsit jobban meg fogod érteni őket.

9 Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Nektek szoktak hasonlókat mondani a szüleitek? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat! ÖN- ÉS TÁRSISMERET 9 Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. C csoport ANDREW MATTHEWS ÉN MÁR CSAK ILYEN VAGYOK! Mondtad már valaha magadnak, hogy nem tudok megváltozni? Talán a bizonyítványodra, talán a viselkedésedre, esetleg a felesleges kilóidra gondoltál. De az emberek mindig változnak, és ez alól te sem vagy kivétel! PÉLDA I.: Charles Atlas találta ki a testépítést. Nyolcvan évvel ezelőtt, amikor még nem volt divatos fitneszstúdiókba járni és a tévéből megrendelni edzőgépeket, Atlas elhatározta, hogy tökéletes testet épít fel. Ő és az edzésmódszerei világhírűek lettek. De Atlas eredeti nevén Angelo Siciliano azért kezdett el edzeni, mert nagyon szégyellte vékony testalkatát. Negyvenöt kilós vézna srác volt! De vajon mi történt volna, ha Angelo azt mondja: Nem tehetek róla. Én már csak ilyen vagyok! PÉLDA II.: Björn Borg minden idők egyik legnagyobb teniszjátékosa volt. Huszonhat évesen vonult vissza, hatvankét nagy tenisztornát nyert meg, ebből ötöt Wimbledonban, és hatszor győzött a French Openen. Borg legnagyobb fegyvere az önuralma volt. Olyan volt, mint egy gép! Sohasem volt dühös, sohasem káromkodott, sőt még csak meg sem szólalt! Hűvös nyugalommal

10 10 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM a földbe döngölte az ellenfeleit. El is nevezték Ice (Jeges) Borgnak. De Björn Borgot tizenkét évesen hat hónapra kitiltották a teniszklubjából. Miért? A rossz magaviselete miatt: mert kiabált az edzőivel, és a földhöz vagdosta az ütőjét! A fiatal Borgnak igen heves vérmérséklete volt! Mi lett volna, ha Borg ahelyett, hogy megváltozik, azt mondta volna: Nem tehetek róla. Én már csak ilyen vagyok! Dióhéjban Most olyan vagy, amilyen. De megváltozhatsz... Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Veletek előfordult már, hogy jó irányban megváltoztattátok egy-egy tulajdonságotokat? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat! Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. D csoport ANDREW MATTHEWS ÉNKÉPED Képzeld el a következő jelenetet: A szünet utáni első matekórán éppen kibámulsz az ablakon, amikor a tanár megkérdezi tőled: Mi a válasz? Mi a válasz? Meglepődsz. Még a kérdést sem tudod! Egy hang sem jön ki a torkodon! Elvörösödsz. Pánikba esel. Ebben a pillanatban azt gondolod: Utálom a matekot! Este anyukád megkérdezi tőled: Mi volt ma az iskolában? Azt válaszolod: Matekból nem tudtam válaszolni egy kérdésre. Anyukád levonja következtetését: A családunkban senki sem volt jó matekból!

11 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 11 Aha! Hirtelen minden megvilágosodik előtted: Már értem, hogy miért utálom a számokat! Hiszen ez a génjeimben van! Végre találtál egy magyarázatot a gyenge matekszerepléseidre. Fogod valaha is szeretni a matekot? Nem valószínű! Mostantól már a barátaidnak is mondogatod: Utálom a matekot. A családomban senki sincs jóban a számokkal! És arra gondolsz: Minek erőlködjek? Sohasem fog menni. De mi is történt itt valójában? Rosszul startoltál, és lemaradtál. ( ) Rosszul startoltunk, és lemaradtunk. Senki sem jött, hogy bátorítson minket. Egy kellemetlen élmény után fokozatosan meggyőztük magunkat: Reménytelen eset vagyok! Megéri megvizsgálni, hogy honnan származnak a vélemények arról, hogy mit tudunk, és mit nem tudunk jól csinálni. Általában ezek a vélemények egyszerű téveszmék, amelyeknek kevés közük van a valósághoz. Talán éppen a tanáraink, szüleink, testvéreink vagy unokatestvéreink mondtak rólunk valamit, amikor még kicsik voltunk. Hatévesen vagy tízévesen még bedőltünk az ilyeneknek, hogy: Kinga nehezen tanul. Rudi nagyon rossz gyerek. Frank sokat eszik, és éppen olyan dagadt lesz, mint az apukája. Egy egész életet leélhetünk úgy, hogy elhisszük ezeket, pedig egyik sem igaz. Ha ilyen címkéket ragasztottak rád: Rossz tanuló vagy, Ügyetlen vagy, Nem tudsz szorozni, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Mi bizonyítja ezt? Dióhéjban Ne fogadd el a címkéket! Amikor adunk magunknak még egy esélyt, és kapunk egy kis segítséget, akkor legtöbbször minden sikerül! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Veletek kapcsolatban fogalmaztak meg már ilyen általánosító, igazságtalan ítéleteket? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat!

12 12 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. E csoport ANDREW MATTHEWS DE ÉN NEM VAGYOK EGY NAGY SZÁM... Lehet, hogy magadra tekintesz, és azt mondod: Nem vagyok olyan csinos, mint a nővérem, nem vagyok annyira tehetséges, mint a barátaim, nem vagyok nagy szám tulajdonképpen semmiben sem. Így hát mitől is érezhetném jól magam? Tény: Senki sem lehet jó mindenben, ezért a legtöbbünknek vannak hasonló gondolatai. De elárulom neked: A tehetség és a szépség nagyon hasznos lehet, de nagyon sok tehetséges és szép ember van, akit nem feltétlenül csodálunk! Sőt egyeseket ki nem állhatunk! A becsületesség, a bátorság, a kitartás, a nagyvonalúság és a szerénység mind olyan tulajdonságok, melyeket a legtöbben nagyra értékelünk. Figyeld meg jól a listát, és valami érdekeset fogsz észrevenni! Ezek a tulajdonságok nem veled születnek, hanem kifejleszted őket. Bárki kifejlesztheti ezeket! Így hát nem kell Einsteinnek vagy szupermodellnek lenned, ha egy kis elismerésre vágysz. Egyszerűen csak fáradozz azon, hogy kifejleszd a becsületességet, az elszántságot, a nagyvonalúságot, a szerénységet és a bátorságot. Ez az, amit jellemnek hívnak. Dióhéjban Egyedül tőled függ, hogyan érzed magad. Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Ti milyen tulajdonságokat tartotok nagyon fontosnak? Közületek van olyan, aki szeretne kifejleszteni magában valamilyen jó tulajdonságot? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat!

13 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 13 Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. 2. feladat A csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Cornelia Male-t? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 1. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Cornelia Male. CORNELIA MALE Cornelia Male magas és karcsú lány. Hosszú, szőke haja, élénk, átható tekintete van. Szép, kifinomult és elegáns teremtés. Május 10-én született, a Bika jegyében. Az összes tini boszi közül ő a leglogikusabb, leggyakorlatiasabb és legkritikusabb. Néha nagyon makacs, előfordul, hogy sokáig nem tud megbocsátani valakinek egyszóval határozott személyiség. A hűvösnek tűnő külső alatt kedves és romantikus lélek lakozik. Imádja Napóleon nevű macskáját. ( ) Amikor szomorú, házi kedvence mindig felvidítja. Cornelia számára nagyon fontos a külső, a ruházat. Tudja, milyen nagy szerepe van a kiegészítőknek, így ezeket mindig gondosan válogatja meg. Cornelia kedvenc sportja a műkorcsolyázás. Heatherfield elegáns negyedében lakik, egy luxuslakásban a mamájával, Elizabeth-szel, a papájával, Harolddal és a kishúgával, Liliannel, akit néha, amikor mérges, majomnak nevez. ( )

14 14 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Ha valamit megérint, az élettel telítődik, és növekedni kezd. Át tud menni a falon, és az akaratának ereje révén el tudja mozdítani a tárgyakat. Ez különösen rendrakás során hasznos. Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amiket nem értettetek meg! Nézzetek utána A magyar szókincstár című lexikonban, mit jelentenek ezek! karcsú... kifinomult... romantikus... elegáns... logikus... kritikus... Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! hűvösnek tűnő külső romantikus lélek Soroljatok fel a ruházathoz tartozó kiegészítőket! Mit jelent az, ha valaki a Bika jegyében született?

15 Ti tudjátok, milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! ÖN- ÉS TÁRSISMERET 15 Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Milyen rendkívüli képessége van Corneliának? Létezik ilyen? Lehet e valakinek ehhez hasonló rendkívüli képessége? Vagy csak a boszorkányoknak és a varázslóknak van ilyen? Melyik irodalmi műben olvastatok ilyen gyerekekről? Melyik filmben láttatok ilyet? Ha ti is boszorkányok vagy varázslók lennétek, milyen rendkívüli képességeket szeretnétek magatoknak? Jegyezzétek le minden csoporttag kívánságát!

16 16 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el! B csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Irma Lair-t? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 3. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Irma Lair. IRMA LAIR Irma Lairnek dús, barna haja és kerek, vidám arca van. Március 13-án született, a Halak jegyében. Fantasztikus humorérzéke van. Kiszámíthatatlan, gyakran impulzívan cselekszik. Nem mindig gondolja végig, hogy mi mivel jár. Jó szívének és spontaneitásának hála azonban mindenki meghallgatja, és a lehetőségek szerint igyekeznek teljesíteni a kéréseit. Irma nagyon intenzíven reagál az időjárás-változásra. Ha bánatos, szívesen beszélget kedves teknősével, ami a szobájá ban lakik, egy terráriumban. Délutánonként kedvtelve lustálkodik, ilyenkor Karmilla CD-it hallgatja. Néha azon kesereg, hogy még mindig nem sikerült megtalálnia a saját stílusát. Ilyenkor ott áll a tükör előtt, és kesereg: Segítség! Fogalmam sincs, mit vegyek fel! ( ) A tantárgyak többségét, őszintén szólva, utálja, kivéve a földrajzot. Kertes házban lakik az apjával, Tommal, a nevelőanyjával, Annával, és kicsit nyomi öccsével, Christopherrel. ( ) Mindent, ami folyik, képes az ellenőrzése alá, vonni, még a tenger hullámait is meg tudja szelídíteni. Órákig heverészik a kádban, de még ez sem árt a bőrének.

17 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 17 Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amit nem értettetek meg! Nézzetek utána az Idegen szavak és kifejezések szótárában, mit jelentenek ezek! impulzív... spontaneitás... intenzív... terrárium... Mit jelent az öltözködésben az, hogy saját stílus? A csoportotok tagjai közül kinek van saját stílusa? Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! Fantasztikus humorérzék... Intenzíven reagál az időjárás-változásra... Ti ismertek olyan embert, aki intenzíven reagál az időjárás-változásra? Milyen az, ha valaki kedvtelve lustálkodik?

18 18 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Mit jelent az, ha valaki a Halak jegyében született? Ti tudjátok, milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Milyen rendkívüli képessége van Irmának? Létezik ilyen? Lehet e valakinek ehhez hasonló rendkívüli képessége? Vagy csak a boszorkányoknak és a varázslóknak van ilyen? Melyik irodalmi műben olvastatok ilyen gyerekekről?

19 Melyik filmben láttatok ilyet? ÖN- ÉS TÁRSISMERET 19 Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el! C csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Hay Lin-t? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 2. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Hay Lin. HAY LIN Hay Linnek hosszú, fekete haja, mosolygós arca és szépséges, mandulavágású szeme van. Vékony, karcsú lány, olyan, akár egy nádszál. Június 4-én született, az Ikrek jegyében. Kedves, megértő teremtés. Néha csöppet szórakozott, ezért ha valami nagyon fontos a számára, azt feljegyzi a tenyerére. Fantáziadúsan öltözködik, kislányos stílusa számos különleges elemet tartalmaz. Gyakran maga alakítja át régebbi holmijait, amit egyedi kiegészítőkkel dob fel. Szereti a nagy és furcsa szemüvegeket. Rajong a sci-fiért. Egyszer szívesen összefutna egy űrlénnyel. Szeretne minél többet megtudni az űrről. ( ) Kedvenc tantárgya a rajz. ( ) Nincs testvére. A szüleivel együtt azok kínai étterme, a Kínai Sárkány felett lakik. Mivel családi vállalkozásról van szó, Hay Lin gyakran segédkezik a konyhában. Remekül megérti magát a szüleivel. ( ) Repülni is tud. Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amit nem értettetek meg! Nézzetek utána A magyar szókincstár című lexikonban, mit jelentenek ezek! karcsú... fantáziadús...

20 20 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM stílus... sci-fi... Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! mandulavágású szem... fantáziadúsan öltözködik... néha csöppet szórakozott... egyedi kiegészítőkkel dobja fel a ruháját... Egy fiú is hordhat egyedi kiegészítőket, soroljatok ilyeneket! A ti csoportotokban van olyan, aki egyedi kiegészítőket hord? Mik ezek? Ti alakítottatok már át régebbi holmit, hogy tovább tudjátok hordani? Mit? Van-e közöttetek szemüveges? Milyen szemüvege van? Közöttetek van olyan, aki szeretne találkozni egy űrlénnyel?

21 Szerintetek vannak űrlények? ÖN- ÉS TÁRSISMERET 21 Mit jelent az, ha valaki az Ikrek jegyében született? Ti milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Milyen rendkívüli képessége van Hay-nek? Létezik ilyen? Lehet e valakinek ehhez hasonló rendkívüli képessége? Vagy csak a boszorkányoknak és a varázslóknak van ilyen? Melyik irodalmi műben olvastatok ilyen gyerekekről?

22 22 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Melyik filmben láttatok ilyet? Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el! D csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Tarnee Cook-ot? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 2. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Tarnee Cook. TARNEE COOK Tarnee Cook március 23-án született a Kos jegyében. Sötét, fekete haja van, szívesen használ színes csatokat. A lányok közül ő a legnyugodtabb és egyben a legbátortalanabb. Szeret eltöprengeni a dolgokon. Mindig kitalálja, hogy a hozzá közel állóknak éppen mire van szüksége. A szeme csillogása azonban elárulja, hogy tüzes a temperamentuma. Remekül kosarazik. A legnagyobb hobbija azonban a fényképezés. A fényképezőgépet az öltözéke részének tekinti, és tényleg tehetségesen fényképez. Nem rajong a bogarakért, mégis csomó fantasztikus felvételt készített már róluk. ( ) Kedvenc tantárgya a matek. Kedveli a meleg színeket, etno stílusban öltözködik. A szobája tele van különleges tárgyakkal. Komoly kaktuszgyűjteménye van, ezek között áll kókuszpálmából faragott zsiráfja, Zu, amit a nagypapájától kapott. A szüleivel és Peterrel, a bátyjával lakik, aki remek szörfös. Anyukája, Teresa bíró, apukája, Lionel valaha ügyvéd volt, most pedig börtönpszichológus. ( ) Kedves és szelíd, de csak akkor, ha senki nem akarja kibillenteni lelki egyensúlyából. Ha dühbe gurul, kitör, akár a tűz. Ilyenkor senki sem mondaná bátortalannak.

23 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 23 Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amit nem értettetek meg! Nézzetek utána A magyar szókincstár című lexikonban, mit jelentenek ezek! temperamentum... stílus... etno... pszichológus... hobbi... Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! börtönpszichológus... etno stílusban öltözködik... lelki egyensúly... kitör, akár a tűz... Melyek szerintetek meleg színek?... Mit jelent az, hogy a fényképezőgép az öltözék része?...

24 24 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Ti hordotok-e olyan tárgyakat, amelyek az öltözéketek részének tekinthetők? Mit? Egy fiú is öltözhet etno stílusban? Milyen tevékenységben tűnik ki Tarnee? Mit jelent az, ha valaki a Kos jegyében született? Ti tudjátok, milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el!

25 KORTÁRSKAPCSOLATOK MADARAT TOLLÁRÓL 1. feladat Csoportokban olvassátok el és beszéljétek meg a szöveget! ANDREW MATTHEWS MAGAS & ALACSONY IV.A.1.2. A dolgoknak nem kell mindig jónak vagy rossznak lenniük. Mi lenne, ha egyszerűen csak másnak látnád őket? Vegyük például a magasságodat. Magasnak lenni azért jó, mert: Az emberek észrevesznek. Előnyös a kosárlabdában és a röplabdában. Minden szupermodell magas. Jobban látsz a moziban és a koncerteken. Feléred a legmagasabb polcot is! Alacsonynak lenni azért jó, mert: Kényelmesebben utazhatsz a buszon (és a repülőn). Kevesebb helyet foglalnak a bőröndben a ruháid és a cipőid. Nem lóg le a lábad az ágyról. Átlagos magasságúnak azért jó lenni, mert: Könnyű olyan cipőt és ruhát találni, ami rád illik. Szinte mindent a te méretedre terveztek. Kényelmesebb autót vezetni a fejed mindig a legjobb helyzetben van. Egyik sem jobb a másiknál, egyszerűen csak más. És ez igaz a legtöbb dologra az életedben legyen az a családod, a lakhelyed, a külsőd vagy a tapasztalataid. Ne gondold azt, hogy valami jó vagy rossz. Egyszerűen gondold azt, hogy más. Dióhéjban A hozzáállásod sokkal fontosabb, mint a tények! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) 2. feladat A csoport Olvassátok el és vitassátok meg a történetet!

26 26 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM ANDREW MATTHEWS MIÉRT ADJAM A LEGJOBB FORMÁMAT? Láttál már olyan bokszolót, aki annyira megijedt, hogy bedobta a törülközőt, és kisétált a ringből? Az ilyen bokszolót a nézők kifütyülik. Üres üvegeket és hot dog-darabkákat dobálnak utána a ringbe. Nem azért dobálnak be mindenfélét, mert veszített. Azért, mert feladta. A szívünk mélyén mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a legjobb formánkat kellene adnunk. Eric Moussambani Egyenlítői Guineát képviselte a 2000-es Olimpiai Játékok egyik 100 méteres úszó számában. Nem nyert érmet. Eric még csak ötvenméteres medencét sem látott korábban. Hazájában egy hotel kismedencéjében edzett amikor éppen nem voltak vendégek. Eredetileg hárman indultak a futamában. A másik két versenyzőt kizárták a túl korai rajtjuk miatt, így Eric egyedül versenyzett az órával. Ez volt Eric életében az első 100 méteres táv. Ezt a nézők is hamar sejteni kezdték. Úgy úszott, hogy a feje kint volt a vízből, és alig használta a lábait. Az első hossz alatt nagyon nehezen ment neki az úszás... a második alatt majdnem megfulladt! De Eric mindent beleadott. A fordulónál már néző ünnepelte őt. Minden egyes csapásnál egyre hangosabban éljeneztek. Húsz méterrel a cél előtt Eric alig haladt, de a tömeg már őrjöngött. Amikor végre megérintette a medence falát, az éljenzés és ováció majdnem leszakította a stadion tetejét. Az 1 perc 52 másodperces ideje körülbelül egy perccel volt gyengébb a többi versenyző idejénél. De ki törődött ezzel? Eric Moussambani a legjobb formáját adta. Amikor a legjobb formádat adod, az emberek mögéd állnak. Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Keressétek ki a kevésbé ismert szavak jelentését lexikonokból! Beszéljétek meg, ti hogyan értékelitek a sportoló teljesítményét? Ti hogyan viselkedtetek volna, ha a közönség soraiban ültök? Ti mit tettetek volna a sportoló helyében? Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. B csoport Olvassátok el a szemelvényt! Válaszoljatok a kérdésekre! ANDREW MATTHEWS AMIKOR A LEGJOBB FORMÁDAT ADOD, BOLDOGABB VAGY Emlékezz csak vissza, mennyivel jobb érzés az iskola felé bandukolni, amikor az összes házi feladatodat elkészítetted! Ugye, egy kicsit lelkesebben bandu-

27 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 27 kolsz azokon a napokon? Miért van ez? Mert mindig nagyon jó érzés százszázalékosan teljesíteni, legyen az egy fogalmazás vagy egy kosármeccs. A tanáraid folyton azt mondják, hogy tanulj keményen. A szüleid is valószínűleg arra buzdítanak, hogy add a legjobb formádat. Egy napon majd a főnököd mondja, hogy dolgozz keményen és add a legjobb formádat. De ne azért tanulj keményen, hogy a szüleidnek és a tanáraidnak a kedvében járj. ( ) Tedd ezt csak és kizárólag saját magadért! Ha emellett még jó jegyeket is kapsz, akkor az külön előny! Ha mások is megdicsérnek érte, az csodálatos! De a legfontosabb az, hogy te mit érzel magadban. Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Veletek előfordult már, hogy be akartátok bizonyítani magatoknak, hogy egy nehéz dolgot meg tudtok csinálni? Soroljatok erre példákat! Veletek előfordult már, hogy úgy éreztétek, nem tudtok valamit megcsinálni, és feladtátok? Soroljatok erre példákat! Veletek előfordult már, hogy úgy éreztétek, ezt úgysem tudjátok megcsinálni, a végén mégis sikerült, és azt mondtátok, nem is volt olyan nehéz? Soroljatok erre példákat! Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott.

28 28 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM C csoport Olvassátok el a szemelvényt, és oldjátok meg a feladatokat! ANDREW MATTHEWS NÉHA MINDENT BELEADSZ... ÉS MÉGSEM SIKERÜL! Nem az fáj legjobban, ha nem sikerül valami, hanem az, ha nem tettél meg mindent! Néha akkor is előfordul, hogy nem sikerül valami, amikor a legjobb formádat hozod. Ilyenkor az is megesik, hogy vannak, akik kritizálnak vagy kinevetnek. Az igazi jutalom, az elégedettség érzése azonban akkor is megmarad: Mindent megtettem, amit csak tudtam. Ha már mindent megtettél......akkor eljön az idő, amikor azt kell mondanod magadnak: Most már elég volt. Ha készülsz egy vizsgára vagy egy fontos interjúra, és már mindent megtettél, amit csak tudtál, akkor engedd el magad! Sétálj be a vizsgára vagy az interjúra, és mondd azt magadnak: Megtettem, amit csak tudtam jöjjön, aminek jönnie kell! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Interjú: A szövegben ez a szó azt jelenti, hogy valaki egy meghatározott célú kikérdezésen, beszélgetésen rész vesz. Például, ha valaki munkát keres és jelentkezik egy állásra, behívják, és kérdéseket tesznek fel neki. Azt szeretnék tudni, megfelel-e a munkára. Közületek volt már valaki valamilyen felvételi vizsgán? Mit kérdeztek ott? Mit kellett csinálni? Számoljatok be erről szóban! Soroljatok arra példákat, amikor mindent megtettetek, és el is értétek, amit akartatok! Soroljatok arra példákat, amikor úgy éreztétek, mindent megtettetek, mégsem sikerült valamit elérnetek vagy megcsinálnotok!

29 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 29 Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. D csoport Olvassátok el a szemelvényt, és számoljatok be róla más csoportoknak! ANDREW MATTHEWS ÖNMEGERŐSÍTÉSEK Van egy trükk, amivel könnyen beugrathatod az iskolatársaidat. Remélem, nem fogod kipróbálni, mert nem valami szép dolog. Barátod, Csaba, makkegészségesnek tűnik, de odaszólsz neki, és azt mondod: Hé, Csaba! Mi baj van? Csaba azt válaszolja: Semmi, miért? Azt mondod: Olyan betegesnek tűnsz. Aztán egy másik barátja is azt mondja neki: Csaba! Annyira sápadt vagy! Mi történt veled? És egy harmadik is: Csaba! Szörnyen nézel ki. Minden rendben van? Végül szegény Csaba elkezdi lógatni az orrát. Az ebédszünetben valószínűleg hazamegy. Miért? Mert mindannyian nyitottak vagyunk a külső befolyásokra. Gondolataink hatással vannak a testünkre, olyan módon, melyet a tudomány még nem teljesen ért. De azért még működik! Az előző példa megmutatta, hogyan lehet az értelmedet negatívan befolyásolni. De pozitívan is lehet befolyásolni, úgynevezett önmegerősítésekkel. Egy önmegerősítés olyan pozitív értelmű mondat, amelyet magadnak ismételsz. Tegyük fel, hogy hasogató fejfájásod van. Elkezded mondogatni magadban: Csodálatosan érzem magam! vagy A fejem nyugodt és pihekönnyű. Ahogy elkezded ezeket ismételgetni, valószínűleg a háttérben egy hang majd azt mondja: Te idióta! Miket mondasz? Hiszen te rosszul érzed magad! De ne hagyd magad eltéríteni, és a gondolat, hogy jól érzed magad, gyökeret ereszt a tudatalattidban. Egy órával később talán már azt mondod magadnak: Micsoda véletlen elmúlt a fejfájásom! ( ) Tegyük fel, hogy 1500 méteren futsz vagy triatlon versenyen veszel részt, és kezdesz kimerülni. Ha ilyenkor használni kezded az önmegerősítéseket: Erős vagyok. Friss vagyok. Erős vagyok. Friss vagyok..., akkor hamarosan erősebbnek érzed magad, és tovább bírod. Használhatod ezeket a technikákat a versenyek előtti ráhangolódásra is. Akkor hát az önmegerősítések csodákat művelnek? Talán nem. De hogy segíteni tudnak, arra mérget vehetsz.

30 30 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Akár énekes vagy, akár magasugró, a siker kulcsa a magabiztosság és az önmagadba vetett hit. A megerősítések segítenek ezeket a tulajdonságokat felépíteni. Ha idegesnek vagy nyugtalannak érzed magad, akkor is segíthetnek az ilyen önmegerősítések: Békés vagyok és nyugodt. Békés vagyok és nyugodt. Az önmegerősítések nem bonyolult és nem is kifinomult technikák. Ha te kifinomult és intellektuális alkat vagy, talán azt mondod: Használják ezt inkább a nyolc osztályt végzettek, ez nem nekem való! De ezzel lemondanál egy nagyszerű eszközről, amely egész életedben a segítségedre lehet! Tartsd be a következő szabályokat: Gondolkodj mindig pozitívan! Tudjuk, hogy az agyunk nem tud mit kezdeni a tagadásokkal. Így az olyan önmegerősítések, mint: Nem fogok a barátommal veszekedni vagy Nem leszek ideges, csak rontanak a dolgon. Használj inkább ilyeneket: Zolival nagyon jó barátok vagyunk vagy Nyugodt vagyok, és jól érzem magam. Írd le vagy mondd ki hangosan az önmegerősítéseket! Ha csak gondolatban használod az önmegerősítéseket, akkor a gondolataid könnyen elkalandozhatnak: Mi lesz az ebéd? vagy Hol a lakáskulcsom? A beszéd és az írás több érzékszervedet veszi igénybe, ezért hatékonyabb. Ismétlés. Ne várd azt, hogy alapjaiban megváltozik majd az életed, ha csak hatszor azt mondod: Hű, de boldog vagyok! Az önmegerősítésekben igazán az értékes, hogy hatásosak, akár hiszel bennük, akár nem. De állandóan ismételned kell őket! Dióhéjban Lehet, hogy már megkérdezted magadtól: Miért pont velem történnek meg a rossz dolgok? ( ) Nincs megírva a csillagokban, hogy bárkinek is vesztesnek kellene lennie. Ha egészen eddig sokat szenvedtél, akkor most már ismersz egy egyszerű módszert, az önmegerősítéseket, amelyekkel javíthatsz az életeden! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Pozitív: A szó itt azt jelenti, hogy jó, helyeslő, egyetértő, biztató, értékes Intellektuális: A szó azt jelenti, hogy értelmes, gondolkodó, töprengő Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott.

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Molnár Krisztina 3 Az angyali üdvözlet Három festmény A KIADVÁNY KHF/4531-13/2008 ENGEDÉLYSZÁMON 2008. 12.

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. Egyperces novella elolvasása, kép megtekintése! (Melléklet 1.)

Óravázlat. Az óra menete. Egyperces novella elolvasása, kép megtekintése! (Melléklet 1.) Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5-6. Tematikai egység: Test és lélek Az óra témája: Egész-ség Az óra célja és feladata: A beteg és a fogyatékkal élő emberek iránti empátia fejlesztése. Az elfogadó,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Közeledtek 2012 megtapasztalása felé, megkezdődik a magok elvetése, hogy növekedjen a fizikai bolygó rezgésszáma. Ez az ami rajtatok múlik.

Közeledtek 2012 megtapasztalása felé, megkezdődik a magok elvetése, hogy növekedjen a fizikai bolygó rezgésszáma. Ez az ami rajtatok múlik. Ide gyűjtöttem össze kivonatolva az információkat, amelyeket Kryon 2012-vel kapcsolatban tett közzé... Mindenkinek ajánlom továbbá Lee Carroll Végzetgyár című témába vágó cikkét 2012-ről, valamint a magyar

Részletesebben

El camino A zarándokút. 1. állomás

El camino A zarándokút. 1. állomás 1. állomás Ennek a zarándokútnak az alapjai nagyon sok régi katedrális falára fel van vésve, de nem úgy, mint egy labirintus, hanem mint egy egyszerű út. Nincsenek benne kijárat nélküli zsákutcák. Az emberek

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

SZKA_210_38. Mennyibe kerül a becsület? (Az értékek piacán)

SZKA_210_38. Mennyibe kerül a becsület? (Az értékek piacán) SZKA_210_38 Mennyibe kerül a becsület? (Az értékek piacán) TANULÓI MENNYIBE KERÜL A BECSÜLET? (AZ ÉRTÉKEK PIACÁN) 10. ÉVFOLYAM 437 38/1 ILYEN VAGYOK EGYÉNI FELADATLAP 438 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz 1 Ha bizonytalannak látom gyermekem fejlődését, kihez fordulhatok? Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány H-8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

Nem 1. Férfi 2. Nő Kor: Iskolai végzettséged: 1. 8 osztály 2. középiskola 3. főiskola/egyetem

Nem 1. Férfi 2. Nő Kor: Iskolai végzettséged: 1. 8 osztály 2. középiskola 3. főiskola/egyetem Név. szám Nem 1. Férfi 2. Nő Kor: Iskolai végzettséged: 1. 8 osztály 2. középiskola 3. főiskola/egyetem BIS-11 HU Az emberek különböznek abban, hogy miként gondolkoznak a különböző dolgokról és hogyan

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT!

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! ténet r ö t Ó J n a b ó l a v Egy kal k o jz a r A S C R U F n valóba Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! részlet 1. fejezet fj NEM TUDOK RAJZOLNI, OKÉ? Ez itt Pálcikakutya. Nem

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Személyes Eredményességi Tréning Szet

Személyes Eredményességi Tréning Szet Személyes Eredményességi Tréning Szet Munkafüzet VAGYOK VALAKI A változtatás kulcsa Én : 1. Ki vagyok én? saját személyiségem feltérképezése 2. Párkapcsolatom 3. Munkám, hobbym 4. Anyagi tisztánlátásom

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Írta: Bagdi Bella, Petőné Honvári Jolán Szerkesztette: Feledi Eszter Illusztráció: Tarjányi

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság érzésére az SZTE Pszichológiai Intézetének minikonferenciáján Hallgató Emese 2012. május

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

6+1 TIPP hogy. jól induljon a napod! www.harmonialiget.hu. Készítette: Rácz Beatrix. Ingyen letölthető!

6+1 TIPP hogy. jól induljon a napod! www.harmonialiget.hu. Készítette: Rácz Beatrix. Ingyen letölthető! 6+1 TIPP hogy jól induljon a napod! Készítette: Rácz Beatrix Ingyen letölthető! Szeretettel köszöntelek Kedves Olvasó! Rácz Beatrix (Betti) vagyok és stresszt oldok kineziológiai módszerekkel, valamint

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Gárdonyi Géza. Az ablak

Gárdonyi Géza. Az ablak Gárdonyi Géza Az ablak Egy tizenöt éves fiú is járt az iskolába. Daninak hívták. Leány is volt három olyan nagyocska. De azok mind vidámak voltak és kedvesek. Csak ez a Dani! Ült fakó arccal az első helyen,

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll.

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll. 1. forduló Részlet a feladatlapból. 1. Magyar népmese A feladatlap 5 feladatból áll. Az égig érő fa mítosza Belső Ázsiából származik. Nemcsak hiedelemmondáink, népmeséink sajátos eleme ez a hatalmas fa,

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ...

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ... 2. munkalap: ÉRTÉKEIM - 1. Dátum:... - 2. oldal - Mindennapi NLP A most következő feladattal megismerheted az alapvető értékeidet. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 3. levelét.

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve?

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve? Gulyás Eszter iskolánk hatosztályos képzésben tanuló végzős, speciális matematika tagozatos diákja. Számos országos matematikai verseny előkelő helyezettje, az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek...

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... A pénz-érzelmekkel kapcsolatos, országosan egyedülálló felmérést kezdeményezte, készítette és a tanulmányt írta 2011 szeptemberében

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Kommunikációs teszt elemzése

Kommunikációs teszt elemzése Kommunikációs teszt elemzése A pontszámaid értelmezése A legmagasabb pontszámod reprezentálja a domináns, avagy a legkedveltebb kommunikációs stílusodat. Ez azt határozza meg, hogy hogyan kommunikálsz

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Én akarom, így akarom, most akarom!

Én akarom, így akarom, most akarom! 2 fotók: Belényesi Tímea (http://timeabelenyesi.blogspot.com) Én akarom, így akarom, most akarom! Kisnémet Mónika Kedves OlvasóIM! Ahogy azt az augusztusi számban ígértem, a szeptemberi megjelenést a dackorszak

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben