ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS. Tanulói munkafüzet KOMPETENCIATERÜLET A. 4. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS. Tanulói munkafüzet KOMPETENCIATERÜLET A. 4. évfolyam"

Átírás

1 ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS KOMPETENCIATERÜLET A Tanulói munkafüzet 4. évfolyam

2 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program központi program (Pedagógusok és oktatási szakértők felkészítése a kompetencia alapú képzés és oktatás feladataira) keretében készült. Szakmai vezetők: Pála Károly szakmai igazgató, Puskás Aurél fejlesztési igazgatóhelyettes, Rápli Györgyi, a programfejlesztési központ vezetője Fejlesztési programvezető: Szakmai bizottság: Alkotószerkesztő: Szakmai lektor: Fejlesztők: Farkas László Dr. Klein Sándor elnök Dr. Balogh Andrásné Dr. Krisztián Béla Sum István Dr. Szenes György Székely Balázsné Kézy Ágnes Bárány Botond Joóné Virág Erzsébet Paróczay Balázs Székely Balázsné A kiadvány ingyenes, kizárólag zárt körben, kísérleti-tesztelési céllal használható. Kereskedelmi forgalomba nem kerülhet. Másolása, terjesztése szigorúan tilos! Alkotószerkesztő Kiadja a sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht Budapest, Váci út 37. A kiadásért felel Pála Károly ügyvezetô igazgató Nyomdai munkák: Pátria Nyomda Zrt.

3 TARTALOM 1. témakör: Ön- és társismeret...5 IV.A.1.1. Kortárskapcsolatok Tükröm, tükröm...7 IV.A.1.2. Kortárskapcsolatok Madarat tolláról...25 IV.A.1.3. Kortárskapcsolatok Barátság, szerelem témakör: Éljük az életet IV.A.2.1. Az élet mérföldkövei Indulj el egy úton...59 IV.A.2.2. Lakóhelyünk múltja IV.A.2.3. Lakóhelyünk múltja IV.A.2.4. Lakóhelyünk múltja IV.A.2.6. Nemzeti ünnepeink IV.A.2.7. Nemzeti ünnepeink témakör: A természet a mi világunk A környék felfedezése IV.A.3.1. A környező táj jellemző természeti szépségei IV.A.3.2. A környező táj jellemző természeti szépségei IV.A.3.3. Lakóhelyem tisztasága, szennyezettsége IV.A.3.4. Lakóhelyem tisztasága, szennyezettsége témakör: A természet a mi világunk Kutatunk, kísérletezünk IV.A.4.1. Lakóhelyem természeti értékei: Élőhely, életmód, testfelépítés IV.A.4.2. Nyersanyagból termék IV.A.4.3. Nyersanyagból termék IV.A.4.4. Az eszközök működése, eszközhasználat...197

4

5 1. témakör ÖN- ÉS TÁRSISMERET

6

7 1. feladat KORTÁRSKAPCSOLATOK TÜKRÖM, TÜKRÖM Olvassátok el a szemelvényeket! Elolvasás után beszéljétek meg! A csoport ANDREW MATTHEWS ELŐFORDULT MÁR, HOGY AZT KÍVÁNTAD... bárcsak idősebb lehetnél? bárcsak több pénzed lenne? bárcsak ne bosszantanának folyton a szüleid? bárcsak jobban néznél ki? bárcsak lecserélhetnéd a szüleidet? IV.A.1.1. Érezted már azt, hogy: Engem senki sem ért meg? Tűnődtél már azon: Leszek majd egyszer én is szerelmes? Volt már olyan érzésed, hogy agyon tudnád csapni a testvéreidet? Feltetted már a kérdést: Miért kell nekem az iskolában ezt a sok felesleges dolgot megtanulnom? Soha az életben nem lesz rájuk szükségem! Kérdezted már magadtól: Normális vagyok egyáltalán? Ha a fenti kérdések legalább felére igennel válaszoltál, akkor teljesen normális vagy! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Nektek szoktak hasonló gondolataitok támadni? Gyűjtsétek össze ezeket!

8 8 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. B csoport ANDREW MATTHEWS MIÉRT VISELKEDNEK A SZÜLŐK OLYAN ŐRÜLTEN? Képzeld el, hogy a születésnapodra kapsz egy kiskutyát. Nagyon-nagyon szereted a kiskutyádat! Vigyázod minden lépését. Pánikba esel, amikor nem tudod, hogy éppen merre jár. Folyton aggódsz a kis szőrpamacsért, és talán ilyesmiket mondogatsz neki: Hol voltál? Hová mész? Vigyázz magadra! Mit csinálsz már megint? Imádod ezt a kutyát! Aggódsz, hogy eleget eszik-e. Aggódsz, amikor beteg. Féltve őrzöd. Olyan dolgokat akarsz neki megtanítani, amiket ő nem akar megtanulni. Közben a kiskutya nem érti az egészet: A gazdinak elment az esze... Úgy viselkedik, mint egy diktátor! gondolja. Észrevetted már, hogy a szüleid úgy bánnak veled, mint ahogyan te bánnál a kiskutyával? Állandóan ilyeneket mondanak: Hol voltál? Hová mész? Vigyázz magadra! Mit csinálsz már megint? Pánikba esnek, amikor nem tudják, hol vagy. Aggódnak, hogy eleget eszel-e. Aggódnak, amikor beteg vagy. Féltve őriznek. Olyan dolgokat akarnak neked megtanítani, amiket te nem akarsz megtanulni. Közben azt gondolod: A szüleim úgy viselkednek, mint egy diktátor! A szülők tényleg nagyon idegesítők tudnak lenni. De ez általában azért van, mert olyan nagyon törődnek veled. Néha segít, ha eszedbe jut: azért viselkednek ennyire furcsán, mert törődnek veled. Dióhéjban Amikor legközelebb a szüleid meg akarják mondani, hogy mit csinálj, akkor emlékezz a kiskutyára! Talán egy kicsit jobban meg fogod érteni őket.

9 Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Nektek szoktak hasonlókat mondani a szüleitek? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat! ÖN- ÉS TÁRSISMERET 9 Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. C csoport ANDREW MATTHEWS ÉN MÁR CSAK ILYEN VAGYOK! Mondtad már valaha magadnak, hogy nem tudok megváltozni? Talán a bizonyítványodra, talán a viselkedésedre, esetleg a felesleges kilóidra gondoltál. De az emberek mindig változnak, és ez alól te sem vagy kivétel! PÉLDA I.: Charles Atlas találta ki a testépítést. Nyolcvan évvel ezelőtt, amikor még nem volt divatos fitneszstúdiókba járni és a tévéből megrendelni edzőgépeket, Atlas elhatározta, hogy tökéletes testet épít fel. Ő és az edzésmódszerei világhírűek lettek. De Atlas eredeti nevén Angelo Siciliano azért kezdett el edzeni, mert nagyon szégyellte vékony testalkatát. Negyvenöt kilós vézna srác volt! De vajon mi történt volna, ha Angelo azt mondja: Nem tehetek róla. Én már csak ilyen vagyok! PÉLDA II.: Björn Borg minden idők egyik legnagyobb teniszjátékosa volt. Huszonhat évesen vonult vissza, hatvankét nagy tenisztornát nyert meg, ebből ötöt Wimbledonban, és hatszor győzött a French Openen. Borg legnagyobb fegyvere az önuralma volt. Olyan volt, mint egy gép! Sohasem volt dühös, sohasem káromkodott, sőt még csak meg sem szólalt! Hűvös nyugalommal

10 10 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM a földbe döngölte az ellenfeleit. El is nevezték Ice (Jeges) Borgnak. De Björn Borgot tizenkét évesen hat hónapra kitiltották a teniszklubjából. Miért? A rossz magaviselete miatt: mert kiabált az edzőivel, és a földhöz vagdosta az ütőjét! A fiatal Borgnak igen heves vérmérséklete volt! Mi lett volna, ha Borg ahelyett, hogy megváltozik, azt mondta volna: Nem tehetek róla. Én már csak ilyen vagyok! Dióhéjban Most olyan vagy, amilyen. De megváltozhatsz... Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Veletek előfordult már, hogy jó irányban megváltoztattátok egy-egy tulajdonságotokat? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat! Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. D csoport ANDREW MATTHEWS ÉNKÉPED Képzeld el a következő jelenetet: A szünet utáni első matekórán éppen kibámulsz az ablakon, amikor a tanár megkérdezi tőled: Mi a válasz? Mi a válasz? Meglepődsz. Még a kérdést sem tudod! Egy hang sem jön ki a torkodon! Elvörösödsz. Pánikba esel. Ebben a pillanatban azt gondolod: Utálom a matekot! Este anyukád megkérdezi tőled: Mi volt ma az iskolában? Azt válaszolod: Matekból nem tudtam válaszolni egy kérdésre. Anyukád levonja következtetését: A családunkban senki sem volt jó matekból!

11 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 11 Aha! Hirtelen minden megvilágosodik előtted: Már értem, hogy miért utálom a számokat! Hiszen ez a génjeimben van! Végre találtál egy magyarázatot a gyenge matekszerepléseidre. Fogod valaha is szeretni a matekot? Nem valószínű! Mostantól már a barátaidnak is mondogatod: Utálom a matekot. A családomban senki sincs jóban a számokkal! És arra gondolsz: Minek erőlködjek? Sohasem fog menni. De mi is történt itt valójában? Rosszul startoltál, és lemaradtál. ( ) Rosszul startoltunk, és lemaradtunk. Senki sem jött, hogy bátorítson minket. Egy kellemetlen élmény után fokozatosan meggyőztük magunkat: Reménytelen eset vagyok! Megéri megvizsgálni, hogy honnan származnak a vélemények arról, hogy mit tudunk, és mit nem tudunk jól csinálni. Általában ezek a vélemények egyszerű téveszmék, amelyeknek kevés közük van a valósághoz. Talán éppen a tanáraink, szüleink, testvéreink vagy unokatestvéreink mondtak rólunk valamit, amikor még kicsik voltunk. Hatévesen vagy tízévesen még bedőltünk az ilyeneknek, hogy: Kinga nehezen tanul. Rudi nagyon rossz gyerek. Frank sokat eszik, és éppen olyan dagadt lesz, mint az apukája. Egy egész életet leélhetünk úgy, hogy elhisszük ezeket, pedig egyik sem igaz. Ha ilyen címkéket ragasztottak rád: Rossz tanuló vagy, Ügyetlen vagy, Nem tudsz szorozni, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Mi bizonyítja ezt? Dióhéjban Ne fogadd el a címkéket! Amikor adunk magunknak még egy esélyt, és kapunk egy kis segítséget, akkor legtöbbször minden sikerül! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Veletek kapcsolatban fogalmaztak meg már ilyen általánosító, igazságtalan ítéleteket? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat!

12 12 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. E csoport ANDREW MATTHEWS DE ÉN NEM VAGYOK EGY NAGY SZÁM... Lehet, hogy magadra tekintesz, és azt mondod: Nem vagyok olyan csinos, mint a nővérem, nem vagyok annyira tehetséges, mint a barátaim, nem vagyok nagy szám tulajdonképpen semmiben sem. Így hát mitől is érezhetném jól magam? Tény: Senki sem lehet jó mindenben, ezért a legtöbbünknek vannak hasonló gondolatai. De elárulom neked: A tehetség és a szépség nagyon hasznos lehet, de nagyon sok tehetséges és szép ember van, akit nem feltétlenül csodálunk! Sőt egyeseket ki nem állhatunk! A becsületesség, a bátorság, a kitartás, a nagyvonalúság és a szerénység mind olyan tulajdonságok, melyeket a legtöbben nagyra értékelünk. Figyeld meg jól a listát, és valami érdekeset fogsz észrevenni! Ezek a tulajdonságok nem veled születnek, hanem kifejleszted őket. Bárki kifejlesztheti ezeket! Így hát nem kell Einsteinnek vagy szupermodellnek lenned, ha egy kis elismerésre vágysz. Egyszerűen csak fáradozz azon, hogy kifejleszd a becsületességet, az elszántságot, a nagyvonalúságot, a szerénységet és a bátorságot. Ez az, amit jellemnek hívnak. Dióhéjban Egyedül tőled függ, hogyan érzed magad. Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Ti milyen tulajdonságokat tartotok nagyon fontosnak? Közületek van olyan, aki szeretne kifejleszteni magában valamilyen jó tulajdonságot? Gyűjtsetek össze ezek közül néhányat!

13 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 13 Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. 2. feladat A csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Cornelia Male-t? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 1. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Cornelia Male. CORNELIA MALE Cornelia Male magas és karcsú lány. Hosszú, szőke haja, élénk, átható tekintete van. Szép, kifinomult és elegáns teremtés. Május 10-én született, a Bika jegyében. Az összes tini boszi közül ő a leglogikusabb, leggyakorlatiasabb és legkritikusabb. Néha nagyon makacs, előfordul, hogy sokáig nem tud megbocsátani valakinek egyszóval határozott személyiség. A hűvösnek tűnő külső alatt kedves és romantikus lélek lakozik. Imádja Napóleon nevű macskáját. ( ) Amikor szomorú, házi kedvence mindig felvidítja. Cornelia számára nagyon fontos a külső, a ruházat. Tudja, milyen nagy szerepe van a kiegészítőknek, így ezeket mindig gondosan válogatja meg. Cornelia kedvenc sportja a műkorcsolyázás. Heatherfield elegáns negyedében lakik, egy luxuslakásban a mamájával, Elizabeth-szel, a papájával, Harolddal és a kishúgával, Liliannel, akit néha, amikor mérges, majomnak nevez. ( )

14 14 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Ha valamit megérint, az élettel telítődik, és növekedni kezd. Át tud menni a falon, és az akaratának ereje révén el tudja mozdítani a tárgyakat. Ez különösen rendrakás során hasznos. Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amiket nem értettetek meg! Nézzetek utána A magyar szókincstár című lexikonban, mit jelentenek ezek! karcsú... kifinomult... romantikus... elegáns... logikus... kritikus... Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! hűvösnek tűnő külső romantikus lélek Soroljatok fel a ruházathoz tartozó kiegészítőket! Mit jelent az, ha valaki a Bika jegyében született?

15 Ti tudjátok, milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! ÖN- ÉS TÁRSISMERET 15 Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Milyen rendkívüli képessége van Corneliának? Létezik ilyen? Lehet e valakinek ehhez hasonló rendkívüli képessége? Vagy csak a boszorkányoknak és a varázslóknak van ilyen? Melyik irodalmi műben olvastatok ilyen gyerekekről? Melyik filmben láttatok ilyet? Ha ti is boszorkányok vagy varázslók lennétek, milyen rendkívüli képességeket szeretnétek magatoknak? Jegyezzétek le minden csoporttag kívánságát!

16 16 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el! B csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Irma Lair-t? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 3. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Irma Lair. IRMA LAIR Irma Lairnek dús, barna haja és kerek, vidám arca van. Március 13-án született, a Halak jegyében. Fantasztikus humorérzéke van. Kiszámíthatatlan, gyakran impulzívan cselekszik. Nem mindig gondolja végig, hogy mi mivel jár. Jó szívének és spontaneitásának hála azonban mindenki meghallgatja, és a lehetőségek szerint igyekeznek teljesíteni a kéréseit. Irma nagyon intenzíven reagál az időjárás-változásra. Ha bánatos, szívesen beszélget kedves teknősével, ami a szobájá ban lakik, egy terráriumban. Délutánonként kedvtelve lustálkodik, ilyenkor Karmilla CD-it hallgatja. Néha azon kesereg, hogy még mindig nem sikerült megtalálnia a saját stílusát. Ilyenkor ott áll a tükör előtt, és kesereg: Segítség! Fogalmam sincs, mit vegyek fel! ( ) A tantárgyak többségét, őszintén szólva, utálja, kivéve a földrajzot. Kertes házban lakik az apjával, Tommal, a nevelőanyjával, Annával, és kicsit nyomi öccsével, Christopherrel. ( ) Mindent, ami folyik, képes az ellenőrzése alá, vonni, még a tenger hullámait is meg tudja szelídíteni. Órákig heverészik a kádban, de még ez sem árt a bőrének.

17 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 17 Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amit nem értettetek meg! Nézzetek utána az Idegen szavak és kifejezések szótárában, mit jelentenek ezek! impulzív... spontaneitás... intenzív... terrárium... Mit jelent az öltözködésben az, hogy saját stílus? A csoportotok tagjai közül kinek van saját stílusa? Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! Fantasztikus humorérzék... Intenzíven reagál az időjárás-változásra... Ti ismertek olyan embert, aki intenzíven reagál az időjárás-változásra? Milyen az, ha valaki kedvtelve lustálkodik?

18 18 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Mit jelent az, ha valaki a Halak jegyében született? Ti tudjátok, milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Milyen rendkívüli képessége van Irmának? Létezik ilyen? Lehet e valakinek ehhez hasonló rendkívüli képessége? Vagy csak a boszorkányoknak és a varázslóknak van ilyen? Melyik irodalmi műben olvastatok ilyen gyerekekről?

19 Melyik filmben láttatok ilyet? ÖN- ÉS TÁRSISMERET 19 Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el! C csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Hay Lin-t? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 2. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Hay Lin. HAY LIN Hay Linnek hosszú, fekete haja, mosolygós arca és szépséges, mandulavágású szeme van. Vékony, karcsú lány, olyan, akár egy nádszál. Június 4-én született, az Ikrek jegyében. Kedves, megértő teremtés. Néha csöppet szórakozott, ezért ha valami nagyon fontos a számára, azt feljegyzi a tenyerére. Fantáziadúsan öltözködik, kislányos stílusa számos különleges elemet tartalmaz. Gyakran maga alakítja át régebbi holmijait, amit egyedi kiegészítőkkel dob fel. Szereti a nagy és furcsa szemüvegeket. Rajong a sci-fiért. Egyszer szívesen összefutna egy űrlénnyel. Szeretne minél többet megtudni az űrről. ( ) Kedvenc tantárgya a rajz. ( ) Nincs testvére. A szüleivel együtt azok kínai étterme, a Kínai Sárkány felett lakik. Mivel családi vállalkozásról van szó, Hay Lin gyakran segédkezik a konyhában. Remekül megérti magát a szüleivel. ( ) Repülni is tud. Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amit nem értettetek meg! Nézzetek utána A magyar szókincstár című lexikonban, mit jelentenek ezek! karcsú... fantáziadús...

20 20 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM stílus... sci-fi... Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! mandulavágású szem... fantáziadúsan öltözködik... néha csöppet szórakozott... egyedi kiegészítőkkel dobja fel a ruháját... Egy fiú is hordhat egyedi kiegészítőket, soroljatok ilyeneket! A ti csoportotokban van olyan, aki egyedi kiegészítőket hord? Mik ezek? Ti alakítottatok már át régebbi holmit, hogy tovább tudjátok hordani? Mit? Van-e közöttetek szemüveges? Milyen szemüvege van? Közöttetek van olyan, aki szeretne találkozni egy űrlénnyel?

21 Szerintetek vannak űrlények? ÖN- ÉS TÁRSISMERET 21 Mit jelent az, ha valaki az Ikrek jegyében született? Ti milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Milyen rendkívüli képessége van Hay-nek? Létezik ilyen? Lehet e valakinek ehhez hasonló rendkívüli képessége? Vagy csak a boszorkányoknak és a varázslóknak van ilyen? Melyik irodalmi műben olvastatok ilyen gyerekekről?

22 22 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Melyik filmben láttatok ilyet? Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el! D csoport Olvassátok el a bemutatást! Hogyan, milyen szempontok szerint mutatja be az író Tarnee Cook-ot? Részleteket fogtok olvasni a Kisokos tini boszorkányoknak 2. című könyvből. A könyvsorozat néhány nagyon kedves és különleges képességekkel is rendelkező tini boszorkányról szól, közülük egy Tarnee Cook. TARNEE COOK Tarnee Cook március 23-án született a Kos jegyében. Sötét, fekete haja van, szívesen használ színes csatokat. A lányok közül ő a legnyugodtabb és egyben a legbátortalanabb. Szeret eltöprengeni a dolgokon. Mindig kitalálja, hogy a hozzá közel állóknak éppen mire van szüksége. A szeme csillogása azonban elárulja, hogy tüzes a temperamentuma. Remekül kosarazik. A legnagyobb hobbija azonban a fényképezés. A fényképezőgépet az öltözéke részének tekinti, és tényleg tehetségesen fényképez. Nem rajong a bogarakért, mégis csomó fantasztikus felvételt készített már róluk. ( ) Kedvenc tantárgya a matek. Kedveli a meleg színeket, etno stílusban öltözködik. A szobája tele van különleges tárgyakkal. Komoly kaktuszgyűjteménye van, ezek között áll kókuszpálmából faragott zsiráfja, Zu, amit a nagypapájától kapott. A szüleivel és Peterrel, a bátyjával lakik, aki remek szörfös. Anyukája, Teresa bíró, apukája, Lionel valaha ügyvéd volt, most pedig börtönpszichológus. ( ) Kedves és szelíd, de csak akkor, ha senki nem akarja kibillenteni lelki egyensúlyából. Ha dühbe gurul, kitör, akár a tűz. Ilyenkor senki sem mondaná bátortalannak.

23 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 23 Húzzátok alá a szövegben azokat a kifejezéseket, amit nem értettetek meg! Nézzetek utána A magyar szókincstár című lexikonban, mit jelentenek ezek! temperamentum... stílus... etno... pszichológus... hobbi... Gondolkodjatok el, mit jelentenek a következő kifejezések! börtönpszichológus... etno stílusban öltözködik... lelki egyensúly... kitör, akár a tűz... Melyek szerintetek meleg színek?... Mit jelent az, hogy a fényképezőgép az öltözék része?...

24 24 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Ti hordotok-e olyan tárgyakat, amelyek az öltözéketek részének tekinthetők? Mit? Egy fiú is öltözhet etno stílusban? Milyen tevékenységben tűnik ki Tarnee? Mit jelent az, ha valaki a Kos jegyében született? Ti tudjátok, milyen jegyben születtetek? Soroljátok fel! Ha érdekel benneteket a horoszkópotok, a számítógépes keresőprogramok bármelyikébe írjátok be a horoszkóp szót, és böngészgessetek egy kicsit az interneten! Készítsetek ti is csoportotok egyik tagjáról ilyen bemutatást! Lehet az illető fiú is. A feladatot egy lapra vagy a füzetbe készítsétek el!

25 KORTÁRSKAPCSOLATOK MADARAT TOLLÁRÓL 1. feladat Csoportokban olvassátok el és beszéljétek meg a szöveget! ANDREW MATTHEWS MAGAS & ALACSONY IV.A.1.2. A dolgoknak nem kell mindig jónak vagy rossznak lenniük. Mi lenne, ha egyszerűen csak másnak látnád őket? Vegyük például a magasságodat. Magasnak lenni azért jó, mert: Az emberek észrevesznek. Előnyös a kosárlabdában és a röplabdában. Minden szupermodell magas. Jobban látsz a moziban és a koncerteken. Feléred a legmagasabb polcot is! Alacsonynak lenni azért jó, mert: Kényelmesebben utazhatsz a buszon (és a repülőn). Kevesebb helyet foglalnak a bőröndben a ruháid és a cipőid. Nem lóg le a lábad az ágyról. Átlagos magasságúnak azért jó lenni, mert: Könnyű olyan cipőt és ruhát találni, ami rád illik. Szinte mindent a te méretedre terveztek. Kényelmesebb autót vezetni a fejed mindig a legjobb helyzetben van. Egyik sem jobb a másiknál, egyszerűen csak más. És ez igaz a legtöbb dologra az életedben legyen az a családod, a lakhelyed, a külsőd vagy a tapasztalataid. Ne gondold azt, hogy valami jó vagy rossz. Egyszerűen gondold azt, hogy más. Dióhéjban A hozzáállásod sokkal fontosabb, mint a tények! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) 2. feladat A csoport Olvassátok el és vitassátok meg a történetet!

26 26 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM ANDREW MATTHEWS MIÉRT ADJAM A LEGJOBB FORMÁMAT? Láttál már olyan bokszolót, aki annyira megijedt, hogy bedobta a törülközőt, és kisétált a ringből? Az ilyen bokszolót a nézők kifütyülik. Üres üvegeket és hot dog-darabkákat dobálnak utána a ringbe. Nem azért dobálnak be mindenfélét, mert veszített. Azért, mert feladta. A szívünk mélyén mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a legjobb formánkat kellene adnunk. Eric Moussambani Egyenlítői Guineát képviselte a 2000-es Olimpiai Játékok egyik 100 méteres úszó számában. Nem nyert érmet. Eric még csak ötvenméteres medencét sem látott korábban. Hazájában egy hotel kismedencéjében edzett amikor éppen nem voltak vendégek. Eredetileg hárman indultak a futamában. A másik két versenyzőt kizárták a túl korai rajtjuk miatt, így Eric egyedül versenyzett az órával. Ez volt Eric életében az első 100 méteres táv. Ezt a nézők is hamar sejteni kezdték. Úgy úszott, hogy a feje kint volt a vízből, és alig használta a lábait. Az első hossz alatt nagyon nehezen ment neki az úszás... a második alatt majdnem megfulladt! De Eric mindent beleadott. A fordulónál már néző ünnepelte őt. Minden egyes csapásnál egyre hangosabban éljeneztek. Húsz méterrel a cél előtt Eric alig haladt, de a tömeg már őrjöngött. Amikor végre megérintette a medence falát, az éljenzés és ováció majdnem leszakította a stadion tetejét. Az 1 perc 52 másodperces ideje körülbelül egy perccel volt gyengébb a többi versenyző idejénél. De ki törődött ezzel? Eric Moussambani a legjobb formáját adta. Amikor a legjobb formádat adod, az emberek mögéd állnak. Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Keressétek ki a kevésbé ismert szavak jelentését lexikonokból! Beszéljétek meg, ti hogyan értékelitek a sportoló teljesítményét? Ti hogyan viselkedtetek volna, ha a közönség soraiban ültök? Ti mit tettetek volna a sportoló helyében? Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. B csoport Olvassátok el a szemelvényt! Válaszoljatok a kérdésekre! ANDREW MATTHEWS AMIKOR A LEGJOBB FORMÁDAT ADOD, BOLDOGABB VAGY Emlékezz csak vissza, mennyivel jobb érzés az iskola felé bandukolni, amikor az összes házi feladatodat elkészítetted! Ugye, egy kicsit lelkesebben bandu-

27 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 27 kolsz azokon a napokon? Miért van ez? Mert mindig nagyon jó érzés százszázalékosan teljesíteni, legyen az egy fogalmazás vagy egy kosármeccs. A tanáraid folyton azt mondják, hogy tanulj keményen. A szüleid is valószínűleg arra buzdítanak, hogy add a legjobb formádat. Egy napon majd a főnököd mondja, hogy dolgozz keményen és add a legjobb formádat. De ne azért tanulj keményen, hogy a szüleidnek és a tanáraidnak a kedvében járj. ( ) Tedd ezt csak és kizárólag saját magadért! Ha emellett még jó jegyeket is kapsz, akkor az külön előny! Ha mások is megdicsérnek érte, az csodálatos! De a legfontosabb az, hogy te mit érzel magadban. Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Veletek előfordult már, hogy be akartátok bizonyítani magatoknak, hogy egy nehéz dolgot meg tudtok csinálni? Soroljatok erre példákat! Veletek előfordult már, hogy úgy éreztétek, nem tudtok valamit megcsinálni, és feladtátok? Soroljatok erre példákat! Veletek előfordult már, hogy úgy éreztétek, ezt úgysem tudjátok megcsinálni, a végén mégis sikerült, és azt mondtátok, nem is volt olyan nehéz? Soroljatok erre példákat! Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott.

28 28 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM C csoport Olvassátok el a szemelvényt, és oldjátok meg a feladatokat! ANDREW MATTHEWS NÉHA MINDENT BELEADSZ... ÉS MÉGSEM SIKERÜL! Nem az fáj legjobban, ha nem sikerül valami, hanem az, ha nem tettél meg mindent! Néha akkor is előfordul, hogy nem sikerül valami, amikor a legjobb formádat hozod. Ilyenkor az is megesik, hogy vannak, akik kritizálnak vagy kinevetnek. Az igazi jutalom, az elégedettség érzése azonban akkor is megmarad: Mindent megtettem, amit csak tudtam. Ha már mindent megtettél......akkor eljön az idő, amikor azt kell mondanod magadnak: Most már elég volt. Ha készülsz egy vizsgára vagy egy fontos interjúra, és már mindent megtettél, amit csak tudtál, akkor engedd el magad! Sétálj be a vizsgára vagy az interjúra, és mondd azt magadnak: Megtettem, amit csak tudtam jöjjön, aminek jönnie kell! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Interjú: A szövegben ez a szó azt jelenti, hogy valaki egy meghatározott célú kikérdezésen, beszélgetésen rész vesz. Például, ha valaki munkát keres és jelentkezik egy állásra, behívják, és kérdéseket tesznek fel neki. Azt szeretnék tudni, megfelel-e a munkára. Közületek volt már valaki valamilyen felvételi vizsgán? Mit kérdeztek ott? Mit kellett csinálni? Számoljatok be erről szóban! Soroljatok arra példákat, amikor mindent megtettetek, és el is értétek, amit akartatok! Soroljatok arra példákat, amikor úgy éreztétek, mindent megtettetek, mégsem sikerült valamit elérnetek vagy megcsinálnotok!

29 ÖN- ÉS TÁRSISMERET 29 Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott. D csoport Olvassátok el a szemelvényt, és számoljatok be róla más csoportoknak! ANDREW MATTHEWS ÖNMEGERŐSÍTÉSEK Van egy trükk, amivel könnyen beugrathatod az iskolatársaidat. Remélem, nem fogod kipróbálni, mert nem valami szép dolog. Barátod, Csaba, makkegészségesnek tűnik, de odaszólsz neki, és azt mondod: Hé, Csaba! Mi baj van? Csaba azt válaszolja: Semmi, miért? Azt mondod: Olyan betegesnek tűnsz. Aztán egy másik barátja is azt mondja neki: Csaba! Annyira sápadt vagy! Mi történt veled? És egy harmadik is: Csaba! Szörnyen nézel ki. Minden rendben van? Végül szegény Csaba elkezdi lógatni az orrát. Az ebédszünetben valószínűleg hazamegy. Miért? Mert mindannyian nyitottak vagyunk a külső befolyásokra. Gondolataink hatással vannak a testünkre, olyan módon, melyet a tudomány még nem teljesen ért. De azért még működik! Az előző példa megmutatta, hogyan lehet az értelmedet negatívan befolyásolni. De pozitívan is lehet befolyásolni, úgynevezett önmegerősítésekkel. Egy önmegerősítés olyan pozitív értelmű mondat, amelyet magadnak ismételsz. Tegyük fel, hogy hasogató fejfájásod van. Elkezded mondogatni magadban: Csodálatosan érzem magam! vagy A fejem nyugodt és pihekönnyű. Ahogy elkezded ezeket ismételgetni, valószínűleg a háttérben egy hang majd azt mondja: Te idióta! Miket mondasz? Hiszen te rosszul érzed magad! De ne hagyd magad eltéríteni, és a gondolat, hogy jól érzed magad, gyökeret ereszt a tudatalattidban. Egy órával később talán már azt mondod magadnak: Micsoda véletlen elmúlt a fejfájásom! ( ) Tegyük fel, hogy 1500 méteren futsz vagy triatlon versenyen veszel részt, és kezdesz kimerülni. Ha ilyenkor használni kezded az önmegerősítéseket: Erős vagyok. Friss vagyok. Erős vagyok. Friss vagyok..., akkor hamarosan erősebbnek érzed magad, és tovább bírod. Használhatod ezeket a technikákat a versenyek előtti ráhangolódásra is. Akkor hát az önmegerősítések csodákat művelnek? Talán nem. De hogy segíteni tudnak, arra mérget vehetsz.

30 30 ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A 4. ÉVFOLYAM Akár énekes vagy, akár magasugró, a siker kulcsa a magabiztosság és az önmagadba vetett hit. A megerősítések segítenek ezeket a tulajdonságokat felépíteni. Ha idegesnek vagy nyugtalannak érzed magad, akkor is segíthetnek az ilyen önmegerősítések: Békés vagyok és nyugodt. Békés vagyok és nyugodt. Az önmegerősítések nem bonyolult és nem is kifinomult technikák. Ha te kifinomult és intellektuális alkat vagy, talán azt mondod: Használják ezt inkább a nyolc osztályt végzettek, ez nem nekem való! De ezzel lemondanál egy nagyszerű eszközről, amely egész életedben a segítségedre lehet! Tartsd be a következő szabályokat: Gondolkodj mindig pozitívan! Tudjuk, hogy az agyunk nem tud mit kezdeni a tagadásokkal. Így az olyan önmegerősítések, mint: Nem fogok a barátommal veszekedni vagy Nem leszek ideges, csak rontanak a dolgon. Használj inkább ilyeneket: Zolival nagyon jó barátok vagyunk vagy Nyugodt vagyok, és jól érzem magam. Írd le vagy mondd ki hangosan az önmegerősítéseket! Ha csak gondolatban használod az önmegerősítéseket, akkor a gondolataid könnyen elkalandozhatnak: Mi lesz az ebéd? vagy Hol a lakáskulcsom? A beszéd és az írás több érzékszervedet veszi igénybe, ezért hatékonyabb. Ismétlés. Ne várd azt, hogy alapjaiban megváltozik majd az életed, ha csak hatszor azt mondod: Hű, de boldog vagyok! Az önmegerősítésekben igazán az értékes, hogy hatásosak, akár hiszel bennük, akár nem. De állandóan ismételned kell őket! Dióhéjban Lehet, hogy már megkérdezted magadtól: Miért pont velem történnek meg a rossz dolgok? ( ) Nincs megírva a csillagokban, hogy bárkinek is vesztesnek kellene lennie. Ha egészen eddig sokat szenvedtél, akkor most már ismersz egy egyszerű módszert, az önmegerősítéseket, amelyekkel javíthatsz az életeden! Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser (részletek) Pozitív: A szó itt azt jelenti, hogy jó, helyeslő, egyetértő, biztató, értékes Intellektuális: A szó azt jelenti, hogy értelmes, gondolkodó, töprengő Csoportunk a beszámolójára.. pontot kapott.

Lezárási útmutató. Kasza Tamás. Kasza Tamás KÖZLEMÉNY AZ INGYENES PDF EBOOK SZERZŐI JOGAIHOZ

Lezárási útmutató. Kasza Tamás. Kasza Tamás KÖZLEMÉNY AZ INGYENES PDF EBOOK SZERZŐI JOGAIHOZ KÖZLEMÉNY AZ INGYENES PDF EBOOK SZERZŐI JOGAIHOZ Mivel látjuk, hogy ma minden magyar értékesítőnek, cégvezetőnek, és hálózatépítőnek nehezebben megy, mint eddig bármikor, ezért szeretnénk segíteni mindenkinek,

Részletesebben

, Fiatalok Krisztusert TheoLogion 2004.

, Fiatalok Krisztusert TheoLogion 2004. , Fiatalok Krisztusert TheoLogion 2004. Sziasztok! Kedves ifjúsági vezetők! Sok ifjúsági vezető és lelkipásztor egyik legnagyobb problémája úgy péntek környékén, hogy mit is mondjon a fiataljainak az

Részletesebben

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja. 8.b (Pacsirta) 8.a (Teknős)

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja. 8.b (Pacsirta) 8.a (Teknős) HÖKI BALLAGÓ A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXI. évfolyam különszám 2012. június 8.b (Pacsirta) 8.a (Teknős) Höki Hírlap Ballagás 2012. Ballagó Höki 2012. Ady Endre: Üzenet egykori

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

TARTALOM Köszönetnyilvánítás...9. Bevezetés...11

TARTALOM Köszönetnyilvánítás...9. Bevezetés...11 TARTALOM Köszönetnyilvánítás...9 Bevezetés...11 ELSŐ RÉSZ - A tudattalan hozzá nem értés 1.fejezet - Panaszkodom, tehát vagyok...33 2.fejezet - A panaszkodás és az egészség...51 MÁSODIK RÉSZ - A tudatos

Részletesebben

ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS TANULÓI MUNKAFÜZET KOMPETENCIATERÜLET A. 3. évfolyam

ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS TANULÓI MUNKAFÜZET KOMPETENCIATERÜLET A. 3. évfolyam ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS KOMPETENCIATERÜLET A TANULÓI MUNKAFÜZET 3. évfolyam A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 3.1.1. központi program (Pedagógusok és oktatási

Részletesebben

Isten nyilai között avagy A Titok valóban működik

Isten nyilai között avagy A Titok valóban működik Isten nyilai között avagy A Titok valóban működik LENA BELICOSA Publio Kiadó 2011 2009 Béres Magdolna ISBN 978-1-4709-6518-1 Minden jog fenntartva.! Smashwords Edition Jelen könyvet, illetve annak részeit

Részletesebben

E képregény alapján: http://img269.imageshack.us/img269/5121/happybirthdayrd1.jpg by http://oppositebros.deviantart.com/

E képregény alapján: http://img269.imageshack.us/img269/5121/happybirthdayrd1.jpg by http://oppositebros.deviantart.com/ //----------------------------- // Story: My Little Dashie // Chapter: My Little Dashie // Author: ROBCakeran53 //----------------------------- Írta ROBCakeran53 http://robcakeran53.deviantart.com/ Szerkesztette

Részletesebben

Szövegértés szövegalkotás. Tanulói munkafüzet

Szövegértés szövegalkotás. Tanulói munkafüzet Szövegértés szövegalkotás Tanulói munkafüzet 1 A kiadvány KHF/4247-14/2008 engedélyszámon 2008. 11. 07. időponttól tankönyvi engedélyt kapott. Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterv.

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához A www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához Az alábbiakat a www.ferficsabitas.com jóvoltából olvasod. Ha még többet szeretnél megtudni álmaid férfijának

Részletesebben

STEWART FERRIS HOGYAN CSÍPJÜNK FEL CSAJOKAT

STEWART FERRIS HOGYAN CSÍPJÜNK FEL CSAJOKAT STEWART FERRIS HOGYAN CSÍPJÜNK FEL CSAJOKAT Fordította Szántai Zsolt Stewart Ferris: How To Chat-up Women Copyright Summersdale Publishers, 1994 Hungarian adaptation Szántai Zsolt Sorozatszerkesztő Réz

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Felütés. az első 12 kisközösségi összejövetel forgatókönyve. Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület

Felütés. az első 12 kisközösségi összejövetel forgatókönyve. Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület Felütés az első 12 kisközösségi összejövetel forgatókönyve Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület Ajánlás írta a Háló Közösségi Műhelye: Bayer Róbert, Bittsánszky Lotti, Gaga Zsuzsa, Juhász Bálint,

Részletesebben

The Secret (A titok) A Vonzás Törvénye

The Secret (A titok) A Vonzás Törvénye The Secret (A titok) A Vonzás Törvénye A film szövegének kivonata, emlékeztetőnek. Fordította: VL Nitti Egy évvel ezelőtt az életem összeomlott. Végkimerültségig hajtottam magam a munkahelyemen. Apám váratlanul

Részletesebben

Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 2003. 06. 28.

Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 2003. 06. 28. Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 29. SZÁM 2003. 06. 28. A PAPAGÁJ TANÁCSADÓJA 1 Pingtung, Formosa, 1993. január 24. Mester

Részletesebben

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség munkavállalás és karrierépítés között Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség

Részletesebben

ÖSSZEHOZÓ. " Szót kérünk!" Közösségfejlesztési kísérleti. Komárom középiskoláiban. 2008. január-április

ÖSSZEHOZÓ.  Szót kérünk! Közösségfejlesztési kísérleti. Komárom középiskoláiban. 2008. január-április ÖSSZEHOZÓ Szót kérünk! Közösségfejlesztési kísérleti m o d e l l p r o g r a m Komárom középiskoláiban. 2008. január-április ÖSSZEHOZÓ Osztályközösség-fejlesztési kísérleti modellprogram Komárom középiskoláiban.

Részletesebben

Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai Hsihu Központ, Formoza, 1990. május 30. 84. magazin 43. old. (eredetileg kínaiul)

Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai Hsihu Központ, Formoza, 1990. május 30. 84. magazin 43. old. (eredetileg kínaiul) Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai Hsihu Központ, Formoza, 1990. május 30. 84. magazin 43. old. (eredetileg kínaiul) 1 Most már az özönvíz ideje elmúlt. Noé már nyolcszáz évet élt, és sok fia volt, valószínűleg

Részletesebben

Kelemen Zoltánné. Áhítatok óvodások számára IV. Bárányka. Baranyka fuzetek IV_belivek.indd 1 2013.09.23. 12:33:22

Kelemen Zoltánné. Áhítatok óvodások számára IV. Bárányka. Baranyka fuzetek IV_belivek.indd 1 2013.09.23. 12:33:22 Kelemen Zoltánné Áhítatok óvodások számára Bárányka füzetek IV. 2013 Baranyka fuzetek IV_belivek.indd 1 2013.09.23. 12:33:22 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet

Részletesebben

IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 67. SZÁM

IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 67. SZÁM Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 67. SZÁM Ching Hai Legfelsőbb Mester beszéde Surrey, Egyesült Királyság, 2006. január 2.

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE TANÁRI SEGÉDLET

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE TANÁRI SEGÉDLET A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE TANÁRI SEGÉDLET A SZABAD VÁLLALKOZÁS 15 ALAPELVE Allen, Andre, Marcella és Sabetha története Gyakorlatok a diákokkal írta Jerry Dean Epps, Ph.D. A SZERZŐRŐL Dr. Jerry Dean Epps,

Részletesebben

Csaknem hétmilliárdan élünk a Földön

Csaknem hétmilliárdan élünk a Földön Emberek Csaknem hétmilliárdan élünk a Földön köszöntő Annyian vagyunk sokfélék HÖK választás * Ha tennél az érdekeidért. 2010. március 08-13. Utálom a tökfőzeléket. Egy barátomnak az a kedvence. Imádom

Részletesebben

Ne félj, mesélj! Újra

Ne félj, mesélj! Újra V. Kulcsár Ildikó Ne félj, mesélj! Újra V. Kulcsár Ildikó, 2006 Szerkesztette: Erdélyi Z. Ágnes Borítóterv: Kálmán Tünde Borítórajz: Szűcs Édua Tördelés: Kerényi Attila ISBN 963 9710 03 Megjelent a Sanoma

Részletesebben

Keresztvonalazás: Ajánlás: Hideghívás: Reszponzoráció:

Keresztvonalazás: Ajánlás: Hideghívás: Reszponzoráció: Keresztvonalazás: Olyan üzletépítővel való konzultáció, aki anyagilag nem érdekelt az üzleted épülésében. Veszélyes lehet. Persze ha a szponzorod jelen van akkor az egy kontrolált keresztvonalazás és az

Részletesebben

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám HÖKI BALLAGÓ A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám 2015. június Mandula Puli Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért Fák, csillagok, állatok és kövek szeressétek

Részletesebben

Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám

Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám Alternatíva Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám A PHARE-projektről Az ALTERNATÍV Szakképző Iskola egy PHARE-pályázat keretében nyerte el a lehetőséget, hogy részt vehessünk

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet. Budapest, 2005.

Részletesebben