Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 1

2 2

3 3

4 4

5 5

6 6

7 7

8 8

9 9

10 10

11 11

12 12

13 13

14 14

15 15

16 16

17 17

18 18

19 19

20 20

21 21

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28

29 További információt nyújtanak 29

30 NATURALITER A környezettudatos gazdálkodást megalapozó multimédiás szakképzési rendszer KÉPZÉSI ÚTMUTATÓ Szerkesztette: Dr. Vörös Mihály László Minden jog fenntartva, a képzési anyag a kiadó engedélye nélkül nem másolható és sokszorosítható, elektronikus tárolása is tilos.

31 Bevezető gondolatok Amikor számunkra teljesen ismeretlen, eddig soha nem látott országokba, vidékekre akarunk utazni, mindenek előbb érdemes azokról megfelelő útbaigazítást szereznünk, vagy megbízható útikalauz után néznünk. Hogy ne tévedjünk el, hanem otthonosan mozogjunk, és jól érezzük magunkat ebben az új környezetben megbízható támpontokra, azaz megfelelő mennyiségű és hiteles információra lesz szükségünk. Egy útmutató segítségével, illetve a túravezetőn keresztül pedig minden fontos információhoz hozzájuthatunk. Megismerhetjük az útvonal fontosabb állomásait és megtanulhatjuk azokat a fontos kulcsszavakat, kifejezéseket, amelyek használatával képesek leszünk szót érteni az ott élőkkel ebben az új környezetben. Mindez teljes egészében igaz az üzleti vállalkozásokra, mint sokak számára ismeretlen új területekre is. A képzési útmutató azoknak a szakembereknek, képzési célcsoportoknak kíván útmutatást adni, akik a környezettudatos gazdálkodást elősegítő - NATURALITER elnevezésű - multimédiás szakképzési rendszer segítségével kívánják az első lépéseket megtenni a számukra ismeretlen üzleti vállalkozások világában. A NATURALITER a projekt angol nyelvű címéből ( New Agriculture Training Using Reticular Approach for Low Impact Technologies on Environmental Rurality ) alkotott betűszó. A nyolc európai ország (Ausztria, Franciaország, Görögország, Írország, Magyarország, Olaszország Spanyolország és Szlovákia) partneri együttműködésével elkészített képzési rendszer fő célkitűzése a korszerű mezőgazdasági szakképzés és a gyakorlati szakismeretek terjesztésének megalapozása annak érdekében, hogy a képzés célcsoportjai a lehető leghatékonyabb módon tudják üzleti fejlesztési tervüket kidolgozni. A rendszerbe beépített különböző multimédiás képzési tanösvények tanulmányozásával, tantúrák szervezésével a képzés résztvevői megszerezhetik mindazokat a szakismereteket, amely segítségükre lehet az üzleti sikerhez vezető út megtalálásához, vagy más nézőpontból a rossz vagy kockázatos döntések negatív következményeinek elkerüléséhez. Kedves Felhasználó! Az alábbi képzési útmutató reményeink szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy jövőbeni vállalkozásodban a lehetőségekhez mérten majd el tudd kerülni a tortúrát. A multimédiás képzési rendszer elérhetősége A tantúrához gépeld be kedvenc Internetes keresődbe a címet. Eljutsz a kiinduló pontunkra. A honlapon a program általános céljairól kaphatsz információt. A magyar nyelvű tájékoztatóhoz nyomd meg ikont. A tananyagokat a [Naturaliter system] feliratra kattintva találjuk meg. A következőkben ismerjük meg ezeket az anyagokat. A multimédiás képzési rendszer felépítése Naturaliter system területre érve a következő választási lehetőségek elé kerülünk: Interactive self-assessment tool (Párbeszédes önértékelés) Virtual case studies library (Virtuális esettanulmány könyvtár) Training practice, Training gym (Gyakorlati képzés) Computerized business platform (Számítógépes üzleti tanösvény )

32 Az egyes választási lehetőségre mozgatva az egeredet rövid leírás segít eligazodni, hogy mit találsz, ha arra a hivatkozásra kattintasz. A multimédiás képzési anyagok használata (lépésről lépésre) Értékeld magad! Interactive self-assessment tool (Párbeszédes önértékelés) Kövesd a mintákat, igazodj el a fogalmakban! Virtual case studies library (Virtuális esettanulmány könyvtár) A virtuális könyvtárban a fent felsorolt partnerországokban kidolgozott esettanulmányokat találjuk, illetve egy fogalomtár segít eligazodni azokban a fogalmakban, amelyekkel a tantúra során találkozol. Az eléd táruló könyvtárszoba képére kattintva bejutsz a könyvtárba. A szoba bútorzata különböző lehetőségeket jelképez: Az összes esettanulmányt együtt láthatod egy listában. A baloldalon a résztvevő országok ( ) ikonjaira kattintva ez egyes országokban készült esettanulmányokat követheted. Magyar nyelven az alábbi három esettanulmányt tanulmányozhatod, amelyekben a mondanivalót esetenként képi dokumentumok támasztják alá: - Integrált bio-gazdaság a Közép-Magyarországi régióban (Varga Öko-gazdaság, Püspökhatvan) - Bio-mandula termesztés a Balaton-Felvidéki térségben (Bódis Kft Ellenőrzött Biotermékek, Szentbékkálla) - Egy integrált bio-tejtermelő gazdaság pénzügyi menedzsment modellje (Varga Ökogazdaság, Püspökhatvan) Ezzel az ikonnal a tevékenység szerint csoportosítva találjuk az esettanulmányokat és képzési alapanyagokat. A könyvespolcra kattintva fogalomgyűjteményre lelsz, amely segít eligazodni az esetleg ismeretlen fogalmak között. (A fogalmak magyarázatait lásd a későbbiekben.) A kijáratra kattintva elhagyhatod a könyvtárat.

33 A főbb üzleti területek és kapcsolódó gyakorlati képzési anyagok tanulmányozása, valamint gyakorlás nélkül nincs siker! Training practice (Gyakorlati képzés, szektorokra orientált képzési csomagok) A Training practice menüpontból közvetlenül a Training gym oldalra érkezünk. Ezt követően a Hungarian link kiválasztása után a Hungarian: Continue oldalról elérhetővé válik az alábbi négy képzési anyag: Agroturizmus Hagyományos mezőgazdasági termékek Csemetekertészet Biotermékek

34 Az üzleti siker alapja a valós pénzügyi tervre épülő megbízható üzleti terv! A következőkben az üzleti tervezést segítő képzési anyagokat ismerheted meg! Kattints a Computerized business platform (Számítógépes üzleti tervezési tanösvény ) ikonra. A következő képzési anyagok állnak rendelkezésedre, amelyek segítenek az üzleti terv készítés elsajátításában: Számítógépes üzleti tanösvény Vállalati pénzügyi tervezési űrlapok Üzleti tervezési tanösvény : segíti a vállalat bemutatását és nélkülözhetetlen a terv elemzéséhez Lássuk, mit találunk bennük: Számítógépes üzleti tanösvény A képzési anyag 15 lépésben összefoglalja az üzleti terv előkészítésének feladatait. Ezek a következők: 1. lépés: Útmutatót ad, hogy milyen általános információt kell összegyűjtened és bemutatnod a vállalkozásodról az üzleti tervben. Általános információ Cég neve: Jogi forma: Jogi képviselő: Születési hely: idő: Cégjegyzékbe vétel dátuma és cégjegyzékszáma: Áfa besorolás: Adószám: Székhely: Út/utca/tér: házszám: Város: irányítószám: Telephely: Telefon: Fax: website:

35 2. lépés: A következő feladatod, hogy bemutasd a vállalkozásod történetét, tulajdonosi szerkezetét. Ezeket foglald össze szövegesen! Cég története és típusa Vállalkozás alapítása Alapításkori forma és a társaság tulajdonosi összetétele Részesedések más társaságokban (konzorcium, egyéb) Speciális jellemzők a referencia szektorban Készíts egy Word dokumentumot! 3. lépés: Gyűjtsd össze a gazdálkodásra vonatkozó adatokat! Ez a minta a vállalkozásban végzett növénytermelés szerkezetének adatait veszi számba. Összes (kataszteri) terület Erdő Művelés alól kivont terület Legelő Mezőgazdasági terület: Vetésterület Takarmánytermő terület Olíva ültetvény Szőlő ültetvény Egyéb ültetvény Ipari növények Egyéb Alapinformációs szakasz: Növénytermelés

36 4. lépés: Gyűjtsd össze az állattenyésztés szerkezetének adatait is! Alapinformációs szakasz: Állattenyésztés Szarvasmarha Összes állatlétszám Intenzív tartás Extenzív tartás Juh és kecske Sertés Ló Baromfi és nyúl Egyéb fajok: 5. lépés: Vedd számba a vállalkozásban termelt növényi termékeket! Milyen nyerstermékeket állítasz elő, és milyen feldolgozott termékeid vannak? Nyerstermények (pl. búza) 1. termék 2. termék 3. termék 4. termék 5. termék Feldolgozott termékek (pl. kenyér) 1. termék 2. termék 3. termék 4. termék 5. termék Alapinformációs szakasz: Növényi termékek

37 6. lépés: Végezd el ugyanezt az állattenyésztésre és az állati termékekre! Alapinformációs szakasz: Állati termékek Nyers termények (pl. hús) 1. termék 2. termék 3. termék 4. termék 5. termék Feldolgozott termékek (pl. töltelékáru) 1. termék 2. termék 3. termék 4. termék 5. termék 7. lépés: Tekintsd át, hogy az általad megvalósítani szándékozott üzleti terv milyen ismert mintához kapcsolható! Tanulmányozd azt! Az üzleti terv elkészítése előtt fordulj tanácsért: Szektor Tevékenység Szakképzettségek Virtuális könyvtár Bio termékek Esettanulmány Hagyományos Esettanulmány mezőgazdasági termékek Agroturizmus Esettanulmány Csemetekertészet Esettanulmány Esettanulmány 8. lépés: A következő lépés a tervezés előkészítését szolgálja. Koncentrálj a kulcsfeladatokra! Foglald össze ötleteidet egy szöveges dokumentumban. Legyél felkészülve a tervezésre! Fókuszáld a figyelmedet: Az innovatív termék és/vagy szolgáltatás ötletekre A márkanevekre a termék vagy szolgáltatás azonosítása érdekében A reklámkampány ötletekre Az üzleti projekt potenciális pénzügyi forrásaira Készíts egy Word dokumentumot!

38 9. lépés: A tervezés során nem hagyhatod azonban figyelmen kívül, hogy a terv megvalósításakor számos biztonsági előírást is be kell tartanod. Ezeket veszi számba az alábbi képzési dia: Ne feledd: a biztonságra szükség van! Az üzleti projekt kialakítása során nagyon lényeges, hogy figyelembe vegyük a munkahely egészségügyi és a biztonsági szabályait és eljárásait. Fontos emlékeztetni a tulajdonos felelősségére: még abban az esetben is, ha megbízás útján lehetősége nyílik a megelőzés és védekezés felelősségének átruházására. Európai jogszabályok meghatározzák a követendő előírásokat úgy a munkahelyek, mint a gépek és berendezések biztonságára vonatkozóan. Szakértő bevonásával fel kell mérni a vállalkozás kockázatát, hogy a súlyos kockázatokat, valamint a felügyeleti szervezetek és az ellenőrző hatóságok részéről lehetséges büntetéseket meg lehessen előzni. Az európai uniós szabályok megismerésére látogasd meg az Európai Munkabiztonsági és Munkaegészségügyi Ügynökség (European Agency for Safety and Health at Work) website-ját: 10. lépés: Most már nekiállhatsz az üzleti terv megírásának. Kövesd a következő diák tanácsait! Elképzeléseidet foglald össze szövegesen is! Készítsd el az üzleti terv leírását az alábbi ismertetés szerint: A projekt ötlet rövid leírása Az ötlet jellemzői Az üzleti projekt megvalósításának lehetséges módjai Az ötlet kivitelezésének lehetséges módjai A siker lehetséges indokai Készíts egy Word dokumentumot! 11. lépés: Folytasd tervezési munkádat, a következőkkel! Egészítsd ki a tervet a következő adatokkal: A rendelkezésre álló erőforrások Tőke Összetétel megadása (pl. épületek) Humán erőforrások megadása Megjegyzések

39 12. lépés: Nem elég tudnod, hogy Te mit akarsz, másoknak is be kell azt mutatnod; olyanoknak, akik arról döntenek, hogy támogassák-e elképzeléseidet, illetve nyújtsanak-e számodra hitelt. Ez a dokumentum kulcsfontosságú lesz a továbbiakban. Helyezz rá nagy figyelmet! Mutasd be az üzleti tervet! Írd le a rendelkezésre álló fizikai erőforrásokat és létesítményeket! Értékeld a rendelkezésre álló emberi erőforrásokban rejlő potenciált! A cégvezetés jellemzői: Korábbi tapasztalatok, akár az üzlettel kapcsolatban, vagy azon kívül Motivációk és betöltött funkciók A munkacsoport tagjainak jellemzői: Korábbi tapasztalatok Szerzett szakképesítések és betöltött funkciók Az üzleti terv részét képező termékek /szolgáltatások leírása Megvalósítani kívánt céljaid Alkalmazni kívánt stratégiád Indokok, amelyek alapján úgy gondolod, hogy sikeres lehetsz Készíts egy Word dokumentumot! 13. lépés: Remélem nem vagy babonás! A terveid pénzügyi megalapozottsága nélkül nem jutsz sokra. Legyél tehát alapos, és kövesd a következő tanácsokat! Elemezd a projektedet pénzügyi oldalról a pénzügyi tervezési űrlapok felhasználásával! Mutasd be a vállalkozás jelenlegi és várható forgalmát! Készíts becsléseket a szükséges élőmunkáról és a beszerzendő gépekről és berendezésekről! Mérd fel előre, milyen szakmai szerepeket igényel az üzleti projekt megfelelő irányítása és hány szakemberre lesz szükség! Állíts össze listát a fontosabb rezsiköltségekről! Készíts egy Word dokumentumot! Ugorj a vállalati pénzügyi tervezési űrlapokhoz!

40 14. lépés: Cél közelébe jutottál! Végezd el az üzleti terv készítés befejező fázisait, s fogj hozzá a terv véglegesítéséhez! Az elemző munka befejezése, és az üzleti terv véglegesítése Végezd el valamennyi űrlap felülvizsgálatát! Végezd el a szükséges változtatásokat! Tömören írd le a projektötletet a műszaki szakértőnek! Jegyezd fel a műszaki szakértő észrevételeit! Lásd el a műszaki szakértőt mindazokkal az írásos anyagokkal, amelyek a rendelkezésedre állnak! A műszaki szakértő ezek után rendelkezik mindazzal, ami szükséges, hogy az üzleti terv összeállításához segítséget nyújtson. 15. lépés Ne feledd: nem elég jól termelni, ahhoz hogy üzleti céljaid teljesüljenek, termékeidet el kell juttatnod a vevőkhöz is! Használd a legkorszerűbb kereskedelmi technikákat is! Új technológia használata az Interneten keresztüli értékesítéshez Napjainkban ajánlatos Internet portál készítése a vállalkozás küldetésének (céljainak), arculatának és termékeinek megismertetésére. A portál nem csak a társaság tevékenységeinek ajánlására és elektronikus levelezésre ( ) használható, hanem on-line rendelésre és értékesítésre is. Az e-kereskedelemként ismert tevékenységet kifejezetten a turizmus szállások helyfoglalására és értékesítésére fejlesztették ki. Ezek az eszközök mostanra mindenki számára könnyen elérhetővé váltak. Még azok is, akik nem rendelkeznek speciális számítógépes ismeretekkel, egyszerűen használhatják a szoftver-házak segítségével az e-kereskedelemre elkészített weblapokat.

41 Vállalati pénzügyi tervezési űrlapok A pénzügyi terv megalapozását végezd módszeresen! 6 lépésben kövesd a következő tanácsokat! 1. lépés: Vedd számba, hogy a szükséges forrásokat miből tudod biztosítani! Várható forrásigény Leírás Részvénytőke (tulajdonosok/befektetők részesedése) Kölcsönök Közép/hosszú lejáratú pénzügyi források és részesedések Saját pénzügyi források Bank folyószámla hitel Üzletfelektől származó finanszírozási források Összesen Összeg 2. lépés: Vedd számba, hogy mit kell venned ahhoz, hogy elképzelésed megvalósíthasd! Várható beruházások Leírás Ingatlanok (föld és épület) Épület létesítés és/vagy felújítás költségei Földvásárlás Telephely Közműcsatlakozások Elektromos hálózat Felújítások Gépek Termelő gépek Számítógépek/nyomtatók Fax/fénymásoló Irodai/üzleti bútorok Gépjárművek Igazgatási költségek Berendezés Egyesülés költségei Goodwill Szabadalom/licenc Beszerzés értéke (Áfa nélkül)

42 3. lépés: A projekt várható eredményeit rendszerezd a következő szempontok alapján! A Mérleg/Eredmény-kimutatás űrlapjainak véglegesítéséhez a következő információkra van szükség: Előre látható forgalom Beszerzés és értékesítés áfa kulcsai Halasztott fizetés napjainak száma, amit sikerült a szállítónál elérni (azaz a szállító milyen hosszú ideig hajlandó hitelezni) Halasztott fizetés napjainak száma, amit a vevőknek biztosítasz (azaz milyen hosszú ideig vagy hajlandó hitelezni a vevőidet) Vásárolt anyagok készlete Késztermékek készlete 4. lépés: Tervezd meg várható bevételeidet évről-évre! Bevételek (évről-évre) Különböztesd meg és csoportosítsd a termékeket/ szolgáltatásokat különböző jellemzők: ár, értékesített mennyiség, az előállításukhoz szükséges változó költségek szerint, majd sorold osztályba (az egyes termék csoportok a hasonló jellemzőkkel rendelkező árukat/szolgáltatásokat reprezentálják)! Termékek és szolgáltatások 1. Termék/szolgáltatás 2. Termék/szolgáltatás 3. Termék/szolgáltatás... Termék/szolgáltatás Eladási ár Eladott mennyiség az összes forgalom %-ában 5. lépés: Tervezd meg költségeidet is évről-évre! Elsőként foglalkozz a termelés közvetlen, változó költségeivel! Változó költségek Azok a költségek, amelyek a termelés/értékesítés mennyiségének függvényében változnak Termék és szolgáltatás Alapanyagok Alvállalkozói teljesítmények Megbízási díjak Egyéb változó költségek Összes változó költség

43 6. lépés: És végül vedd számba az állandó költségeidet is! Állandó költségek Azok az általános költségek, amelyek nem változnak a termelés/szolgáltatás mennyisége növekedésének vagy csökkenésének függvényében Leírás Bérleti díjak (föld, épület stb.) Villanyáram, telefon, fűtés Bérköltségek Reklám és értékesítés költségei Szaktanácsadók, könyvelők Kiszervezett szolgáltatások Biztosítások, tagsági díjak Továbbképzések és előfizetések Berendezések karbantartása, tisztítása, felügyelete Értékcsökkenés Éves kamarai tagsági díj, adójegy, jogdíjak Postaköltségek, papír és írószerek Üzemanyagok és útdíjak Elszámolható adók és díjak Szociális kiadások Egyéb kiadások Összeg

44 Üzleti tervezési tanösvény : segíti a vállalat bemutatását és nélkülözhetetlen a terv elemzéséhez. A következő útmutató segít abban, hogyan állítsd össze írásban az üzleti tervedet úgy, hogy az üzletfeleid számára is áttekinthető és világos legyen. A következő 5 lépést kövesd figyelmesen! 1. lépés: Az üzleti terv első része a vállalat általános bemutatását szolgálja. A vállalat bemutatása: A vállalat bemutatása egy alapos összegzés az üzleti terv kulcs elemeiről a megvalósítandó feladatok és a várt eredmények szempontjából, amely az alábbiakat tartalmazza: a vállalat vagy cégcsoport leírását a rendelkezésre álló lehetőségeket az egyes tagok korábbi szakmai tapasztalatait a vállalat termékeinek/szolgáltatásainak leírását az elérendő célokat és a választott alapstratégiát a várt sikeres működés indokait az alkalmazandó szervezetet és eszközöket 2. lépés: Kövesd az utat! Mutasd be a vállalatod fő jellemzőit, erősségeit, gyengeségeit, üzleti stratégiáját! Az üzleti tervezési tanösvény célja és tárgya A vállalat jellemzőinek meghatározása A vállalatnál dolgozó egyének szerepének körvonalazása A vállalat erősségeinek megadása A vállat gyengeségeinek azonosítása Az üzleti stratégia meghatározása A szükséges humán és pénzügyi források megjelölése 3. lépés: Mutasd be a jelenlegi állapotot! Aktuális helyzetkép a vállalatról: Készíts elemző leírást a vállalatról, valamennyi lényeges részére kiterjedően! Vedd listára a lényeges pontokat, majd állíts össze leírást ebben a sorrendben! Készíts egy másik leírást az erősnek vélt pontok sorrendjét követve!

45 4. lépés: Dolgozd ki az elképzeléseidet, értékeld a kidolgozott változatok fejlesztési lehetőségét! Tervezd meg a koncepcionális fejlesztést! Hogyan szeretnéd javítani azt, ami a legkedvezőbbnek látszik? Hogyan szeretnéd javítani azt, ami a legkedvezőtlenebb látszik? Készíts leírást azokról tevékenységekről, amelyek bővítendők, módosítandók és/vagy a kiválasztottakkal helyettesítendők 5. lépés: Dolgozz ki stratégiát az elképzeléseid megvalósítására, készíts cselekvési programot céljaid megvalósítására! Készítsd el a koncepcionális javaslatok végleges listáját! Tegyél javaslatot egy stratégiára, javaslatok felsorolásával Készítsd el a várt eredmények összegzését Mutasd be a végrehajtás következő fázisait Határozd meg a célok eléréséhez szükséges cselekvési programot

Kitöltési Útmutató az Üzleti Terv sablonhoz

Kitöltési Útmutató az Üzleti Terv sablonhoz Kitöltési Útmutató az Üzleti Terv sablonhoz Az Üzleti Tervet magyar nyelven szükséges kitölteni, kizárólag a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről jóváhagyott sablon szerinti, az MVA oldaláról letölthető

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10.

ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10. ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10. TARTALOMJEGYZÉK 1. Ajánlás 3 2. Bevezető 4 3. Mielőtt nekikezdenél... 5 4.1. Üzleti tervezés 7 4.2. SWOT analízis 10 4.3. Piackutatás 13

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSBARÁT ÚJBUDA FÜZETEK a sikeres újbudai kisvállalkozásokért. 2. füzet AZ ÜZLETI TERVEZÉS

VÁLLALKOZÁSBARÁT ÚJBUDA FÜZETEK a sikeres újbudai kisvállalkozásokért. 2. füzet AZ ÜZLETI TERVEZÉS a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 2. füzet AZ ÜZLETI TERVEZÉS Az üzleti tervezés folyamata 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis-

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Üzleti terv készítése

Üzleti terv készítése Pagonyné Mezősi Marietta Üzleti terv készítése A követelménymodul megnevezése: Munkakörrel, munkavégzéssel kapcsolatos feladatok A követelménymodul száma: 2275-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről Kiadja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tervezés és nyomdai kivitelezés: Sásdi Kiadó és Nyomda Kft. Felelős vezető: Sásdi Zoltán Illusztráció: Tréfás

Részletesebben

NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET

NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET REGIOLINE NONPROFIT KFT. NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET 2014. E - 0 0 0 7 5 4 / 2 0 1 4 / B 0 0 3 PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS ÉS PROJEKT TERVEZÉS 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 3 Projekttervezés 8 Üzletiterv-készítés

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

Készült a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott támogatással

Készült a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott támogatással Az eredeti mû: The Use of Occupational Safety and Health Management Systems in the Member States of the European Union Experiences at company level ISBN 92-95007-59-X Luxembourg: Office for Official Publications

Részletesebben

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére 2014 Első kiadás Péter kisvállalkozó, tulajdonos-ügyvezetô. A tegnapra ígért kifizetés késik az ügyfelétôl, beosztottjai pedig holnapra várják a bérüket.

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

Üzleti terv készítése

Üzleti terv készítése Üzleti terv készítése 1. Bevezetés A működő vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek többsége kitűnően tudja, hogy egy alapos üzleti terv készítése csak előnyére válhat a vállalkozásnak, ahogy ezzel a

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE 2013 MÁSODIK KIADÁS MERJEN ELÔRE LÉPNI! CIB DINAMIKUS FOLYÓSZÁMLAHITEL MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK Biztonságos megoldás átmeneti pénzügyi nehézségekre és a fejlôdés

Részletesebben

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007-2013)

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007-2013) A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007-2013) Átfogó célok: a foglalkoztatás bővítése a tartós növekedés feltételeinek megteremtése Horizontális politikák: fenntarthatóság o környezeti fenntarthatóság (pl.

Részletesebben

HEFOP Projekttámogatási Füzetek PROJEKTEK TERVEZÉSE Bevezetés Az EU csatlakozással megnyíló pályázatok új logikát, rendszert és új struktúrát hoztak a projekttervezés módszertanába. A pályázó szervezeteknek,

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

BEVEZETÉS. Pályázatom célja

BEVEZETÉS. Pályázatom célja 1 BEVEZETÉS Pályázatom célja Pályázatom témája a Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoporton belül az üzleti terv készítése kiscsoportos szakmai munka végzésével, irányítással, majd írásos

Részletesebben

9.0. version. Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára

9.0. version. Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára 9.0 version Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára tartalomjegyzék Többszerzõs mû. 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 7 4.2. SWOT analízis...

Részletesebben

II. MODUL. Üzleti terv készítési ismeretek. Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI

II. MODUL. Üzleti terv készítési ismeretek. Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI II. MODUL Üzleti terv készítési ismeretek Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI Tartalomjegyzék Üzleti tervezéssel kapcsolatos alapfogalmak... 21 Az üzleti terv bevezető,

Részletesebben

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Bálint János. Ferenczy Tibor Szűcs István ÜZLETI TERVEZÉS

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Bálint János. Ferenczy Tibor Szűcs István ÜZLETI TERVEZÉS A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Bálint János Ferenczy Tibor Szűcs István ÜZLETI TERVEZÉS DE AMTC AVK 2007 HEFOP 3.3.1 P.-2004-06-0071/1.0 Ez a kiadvány

Részletesebben

1.rész. Hogyan. készítsünk mûködô üzleti tervet? Gyakorlati útmutató, lépésrôl lépésre

1.rész. Hogyan. készítsünk mûködô üzleti tervet? Gyakorlati útmutató, lépésrôl lépésre Hogyan 1.rész készítsünk mûködô üzleti tervet? Gyakorlati útmutató, lépésrôl lépésre Előszó Bizonyára Ön is ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor egészen biztos abban, hogy valami nem működik megfelelően,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az üzleti terv részei, összeállítása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az üzleti terv részei, összeállítása. A követelménymodul megnevezése: Weiser Attila Az üzleti terv részei, összeállítása A követelménymodul megnevezése: A vállalkozások alapítása, működtetése, átszervezése, megszüntetése A követelménymodul száma: 0001-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szigethy Géza Attila. Projektdokumentáció. A követelménymodul megnevezése: Gazdálkodás, projektvezetés

MUNKAANYAG. Szigethy Géza Attila. Projektdokumentáció. A követelménymodul megnevezése: Gazdálkodás, projektvezetés Szigethy Géza Attila Projektdokumentáció A követelménymodul megnevezése: Gazdálkodás, projektvezetés A követelménymodul száma: 1181-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-55 A PROJEKT

Részletesebben

CAF 2013 modell FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN Szervezeti önértékeléshez kapcsolódó módszertani útmutató

CAF 2013 modell FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN Szervezeti önértékeléshez kapcsolódó módszertani útmutató CAF 2013 modell FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN Szervezeti önértékeléshez kapcsolódó módszertani útmutató 2013. április 30. Készítette: A 6/A. Minőségmenedzsment CAF 2013 modell módszertani kézikönyve munkacsoport

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. Az üzleti tervezés lényege, az üzleti terv készítésének célja, tartalma. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. Az üzleti tervezés lényege, az üzleti terv készítésének célja, tartalma. A követelménymodul megnevezése: Bernáth Julianna Az üzleti tervezés lényege, az üzleti terv készítésének célja, tartalma A követelménymodul megnevezése: Vállalkozások menedzselése A követelménymodul száma: 2658-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Útmutató az üzleti terv elkészítéséhez

Útmutató az üzleti terv elkészítéséhez Sikeres üzletmenet láttán mindig gondolj arra, hogy valaki egyszer lépett egy merészet! Drucker, Peter F. Útmutató az üzleti terv elkészítéséhez J u n i o r B u s i n e s s C l u b utv.juniorbusinessclub.ro

Részletesebben

Az üzleti terv fejezetei

Az üzleti terv fejezetei Az üzleti terv alábbiakban bemutatott lehetséges felépítése a következő könyvből származik: Demeter László Fülöp Gábor Hollóné dr. Kacsó Erzsébet Dr. Kádek István Námor Anna Dr. Papanek Gábor DSc. Dr.

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások ügyvitele (Kezdő vállalkozások részére)

Kis- és középvállalkozások ügyvitele (Kezdő vállalkozások részére) Cross-border training of economic experts in distance learning network project (CROSSEDU) HUSK/1101/1.6.1-0300 Szerző: Ing. Miroslav Lukčo, Kassai Műszaki Egyetem Fordította: Illés Balázs Kis- és középvállalkozások

Részletesebben

JÓ GYAKORLAT KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA, A JÓ GYAKORLAT KIVÁLASZTÁS KRITÉRIUMAINAK MEGHATÁROZÁSA

JÓ GYAKORLAT KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA, A JÓ GYAKORLAT KIVÁLASZTÁS KRITÉRIUMAINAK MEGHATÁROZÁSA Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és hálózatba szervezése Jász-Nagykun-Szolnok megyében c. LEADER térségek közötti együttműködés pályázathoz kapcsolódó JÓ

Részletesebben

Gazdálkodási ismeretek

Gazdálkodási ismeretek Gazdálkodási ismeretek 1. A vállalkozás fogalma A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalja a felmerülő

Részletesebben