Kiliti Évszakok. Köszöntő. Visszatekintés a közelmúlt eseményeire. A magazin hosszú távú tervei. Fotó:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiliti Évszakok. Köszöntő. Visszatekintés a közelmúlt eseményeire. A magazin hosszú távú tervei. Fotó: www.kilitiek.hu"

Átírás

1 Köszöntő Kiliti Évszakok I.Évfolyam, 0.szám, November Visszatekintés a közelmúlt eseményeire A magazin hosszú távú tervei Fotó:

2 TARTALOM Impresszum Kiliti Évszakok megjelenik évente 4 alkalommal Szerkeszti: Dudás Ádám Design: Szigony Design and Computer Kft. 2. Tartalom 3. Köszöntő 4. Kiliti köszönti Siófokot 5. Mikulás napja előtt (2009) 6. Óvoda - régi idők 8. Az I. Balatonkiliti Hagyományőrző Húsvét Hétfő 10. Kiliti bemutatkozott 11. Szüreti felvonulás és bál Kilitin 12. Könyv Kilitiről, kilitieknek 14. Kiliti tevékeny és alkotó emberek - Konevál Gyuláné Takács Katalin 16. Kilitiek tollából - Panyiné - Simay Zsuzsanna: Édesapám emlékére Munkatársak: Dr. Dudás Károly Herczegné Csomai Lívia Hirdetés: Dudás Ádám Tel.: 30/ A magazin elsősorban elektronikus formában jelenik meg, a weboldalon. A tartalom módosítása nélkül szabadon nyomtatható, vagy felhasználható A lapunkban megjelent kép- és szöveganyagok bármilyen formában és médiában csak a Szigony Design and Computer Kft., vagy a jogtulajdonos írásos engedélyével hozhatók nyilvánosságra

3 Köszöntő Szeretettel köszöntöm most induló képes, helyi internetes újságunk olvasóit. Bízom benne, hogy aki lapunkat kézbe veszi, rendszeres olvasóként forgatja majd a Balatonkilitiről szóló tartalommal megtöltött írásokat. Felmerülhet a kérdés: szükséges-e egy újabb folyóirat, hiszen mindannyiunk örömére - városunkról, Siófokról szép számban olvashatunk jobbnál jobb, és szebbnél szebb sajtótermékeket. Igen ám, de Siófok kertvárosának kevés oldalt szentelnek. Ezen szeretnénk változtatni, ezt az űrt kívánjuk kitölteni lelkes kis csapatunkkal. Negyedévenként pontosabban évszakonként megjelenő újságunk elsődleges célja, a városrész kulturális és társadalmi életének a bemutatása. Tevékenységünk pártpolitika mentes. - Kilitivel és Siófokkal kapcsolatos írásokat (novellákat, elbeszéléseket, visszaemlékezéseket, stb.) kívánunk közölni, javarészt helyi szerzők tollából. - Minden számban bemutatunk egy főt a Kilitin élő tevékeny emberek, és alkotók közül (fafaragó, kerámiakészítő, kézimunkázó, festő, stb.). - Folyamatos tájékoztatást adunk a Kilitiért Egyesület által szervezett műsorokról és a helyi sportélet eseményeiről. - Nyugdíjasokat és kismamákat szólaltatunk meg mindennapi tevékenységükről, gondjaikról. - Kiemelt helyet szentelünk az Olvasóink tollából c. rovatunknak, ahol a helyi problémákat vethetik fel olvasóink, amelyeket soron kívül továbbítunk önkormányzati képviselőinknek, ezáltal segítve az ő munkájukat is. Folyóiratunk nonprofit, csak elektronikus formában jelenik meg, saját célra történő másolása, letöltése, nyomtatása azonban lehetséges. Tisztelettel: Dudás Ádám 3.

4 Kiliti köszönti Siófokot címmel Kiliti múltját bemutató fotókiállítás A Kilitiért Egyesület életében a 2009-es és 2010-es év a megmérettetés éve volt. Ekkor érkezett el az idő, hogy b e m u t a s - suk, hogy mire képes ez az egyre felkészültebb és napról napra lelkesebb helyi közösség. Az egyesület ekkor már sok éves tapasztalattal a tarsolyában, megérett arra, hogy az összegyűjtött ismereteket kamatoztassa, és azt a kiliti polgárokkal megossza. 4. Az igazi áttörést a 2009 novemberében, a városnapon, a Kálmán Imre Kulturális Központban m e g r e n - d e z e t t f o t ó k i á l l í - tás hozta el. Kiliti múltját, megsárgult m ű t e r m i és amatőr fotókon, száz évre visszavetítve, vittük a nagyszámú é r d e k l ő d ő közönség elé. Kiliti bemutatkozott! Megmutatta magát, és a letűnt korok emlékeivel egyidejűleg, újra határozott életjelet adott magáról. Az egész kiállítás mottója lehetett volna: Kiliti újra él és élni akar. Az esemény egy meghitt ünnepséggé alakult át, azzal a felemelő érzéssel, ahogy ott, akkor éreztünk: egyszerre voltunk siófokiak. és kilitiek. Nagy Sándorné, önkormányzati képviselőnk megnyitó beszéde több ember szemébe könnyeket csalt. De, hát lehetne ez másként, amikor falunkról, erről a csodás meseországról esik szó? Ugye nem, hiszen mi kilitiek vagyunk. Dudás Károly

5 Mikulás napja előtt (2009) December ötödik napján érkezett meg hozzánk a Mikulás, és ahogy a Béke térre ért, csak úgy ömlött ki, hatalmas, minden jóval megtöltött zsákjából a sok-sok szeretet. Frissen vasalt, selymes fényű piros kabátjában üldögélt a csöppségek között, és érdeklődéssel hallgatta a s z e b b n é l szebb dalokat és verseket, amit a kicsik és nagyok csak neki szántak. A jóságos lappföldi igyekezett meghálálni a mérhetetlen szeretetet, amit kapott, naranccsal és szaloncukorral kedveskedett az apróságoknak. Ez alatt segítői, a Kilitiért Egyesület tagjai, a felnőtteket vették pártfogásba; zsíros kenyér, forralt bor és forró tea is jutott a kedves szó, és mosoly mellé. Az idő csak úgy repült, a kedves öreg Nagyszakállúnak ha fájó szívvel is, de indulnia kellett. Elballagott a Tiszttartó közben várakozó hűséges barátaihoz a rénszarvasokhoz, ahol felült ajándékokkal megrakott szánjára, mert tudta: máshol is nagyon várják. Mielőtt azonban tovasuhant volna, néhányan látni vélték, hogy tett még egy kört az ünnepség felett. Jólesően nézett az egymással beszélgető emberekre, fátyolosan csillogó szeme sarkából még homályosan látta, ahogy a gyerekek önfeledten táncolnak és énekelnek..és még egészen magasról is csodálattal nézte a ragyogó fényességet, ami a Kilitiek szívéből áradt szét, és bevilágította,felmelegítette a környéket ezen a hideg decemberi éjszakán. Herczegné Csomai Lívia 5.

6 Óvoda - régi idők (Régi időkre emlékszel-e még?) 6. Március első napjaiban ünnep volt az Asztalos úti óvodában. Az intézmény megalapításának 5-ik évfordulóját ünnepelte az ovi apraja, nagyja - egykori és mostani dolgozók. Pár napra a régi idők szép emlékei beköltöztek, illetve visszaköltöztek az óvoda vaskos falai közé. Az ünnepet megelőző napokban régi ovisok - mai szülők, egykori dolgozók hozták büszkén a padlásról lehozott, fiókok mélyéről elővarázsolt régi kincseket, gyermekjátékokat, fotókat. Ezekből kis kiállítás készült a folyosón, illetve a bejárati aulában, 50 év története elevenedett meg. A gyerekek - a mosatni ovisok - nagy izgalommal készültek kis műsorukkal erre a napra, tanulták a verseket, táncokat. Ők ünneplők és ünnepeltek is voltak egyszerre. Szerdán a város vezetése és a társintézmények köszöntötték az ünnepeltet, csütörtökön délután pedig minden olyan kedves dolgozó, aki valamikor tagja volt, vagy tagja a Pillangó Óvoda nevelőtestületének. Együtt ünnepeltek ifjak és örökifjak mindenki, akinek kedves volt az Asztalos utcai ovi és dolgozott itt, ha csak pár röpke évet is. Szép számmal jelentek meg régi óvó nénik, dajka nénik, konyhás nénik. Mindenki arcán egy kicsit a meghatottság is látszott, ami azt mutatta: szerettek itt dolgozni. Hangos kacajtól visszhangzottak a termek, emlékek elevenedtek fel mindenkiben. Biztosan jó csapat volt az egykori Asztalos utcai gárda. Én kisóvodásként ismertem akkor őket. A kezdő csapatból nagy örömünkre eljött Oti néni, Ili néni, Nelli néni, Irénke néni, Juci néni, Ilonka néni, Kati néni is. Én különös érzésekkel léptem be ezen a napon az oviba. 35 éve körülbelül pont ezekben a napokban lettem kisóvodás, az akkor alig 15 éves intézményben. Akkor 3 csoport működött, Ez idő alatt bővült egyre jobban és jobban az ovi. Mire iskolás lettem, már 5 csoportban közel 200 gyermek járt ebbe az épületbe. Minden elismerésem az akkori munkáért, hiszen mi sem voltunk angyalok, és egy csoportra akkor közel 40 jutott belőlünk. A 80-as évek elején lett 20 éves az intézmény - talán akkor élte az Asztalos úti Óvoda az ARANYKORÁT. Az akkori dolgozók közül hárman még mindig az intézményben dolgoznak. /Klári óvó néni, Erika óvó néni Csárdaréten, Keller Éva néni az Asztalos utcában./. A sors 20 éve úgy hozta, hogy én is itt kezdtem kis óvó néni pályafutásom - és egykori óvó nénim immár 17 éve - a kolleganőm.

7 Miután az első viszontlátáson és nevetésen, könnycseppeken túl voltunk - az ovisok műsora köszöntött bennünket - majd a mostani dolgozók ajkán felzendült egy mindenki számára igen kedves dallam. Régi időkre emlékszel-e még? Volt egyszer rég, volt egyszer rég Mindenki szemében könnycsepp csillogott - az emlékek, a meghatottság, az idetartozás érzése. Emlékeztünk, ki erre, ki arra, ki erre is, meg arra is. Hárman a dolgozók közül itt voltunk ovisok - így nekünk régi idők, szép gyermekkor - jött vissza egy szóra./ Barczi Ildikó, Zséder Csilla és jómagam/. Tu- dom, hogy jó közösség volt itt mindig és van a mai napig! Az ünnepséghez méltó terülj-terülj asztalkával vendégeltek meg ben- nünket. Szülinapi torta is volt, és késő estig jót beszélgettünk o l y a n o k k a l, akiket több éve nem láttunk, vagy nem találkoz- tunk egymással. Régi fotók kerültek elő táskákból, szép pillanatok, kedves élmények elevenedtek fel, sokat nevettünk. Aki eljött, egy újabb kedves emlékkel a szívében távozott. Akik nem jöttek el, csak sajnálhatják, bizony szép dolgot szalasztottak el. Kislányok mindent köszönök, találkozzunk 50 év múlva! köszönt el tőlünk Oti néni. Úgy legyen, itt leszünk! válaszoltuk, és persze hangos kacaj tört ki újból mindenkiből. Most nem dolgozom, pici lányommal vagyok otthon, de azt a munkát, amit megtettek ezért a szép napért, most itt megköszönöm mindenki nevében. A 40-ik évfordulón én is dolgoztam, így tudom, hogy mennyi munka áll egy ilyen szép nap mögött. KÖSZÖNJÜK! Siófok, Viola-Gondán E. Zsuzsanna Óvó néni, egykori óvódás 7.

8 Az I. Balatonkiliti Hagyományőrző Húsvét Hétfő Amikor a Kilitiért Egyesületben felmerült a Húsvét közös megünneplésének gondolata, az ünnepig még sokat kellett aludni. Akkor még előttünk volt a Mikulás ünnep, a Kiliti köszönti Siófokot című fotókiállításunk megrendezése. Az ötletet tettek követték és készült a forgatókönyv, a lehetőségek és az igé- nyek felm é r é s e. Aztán a tervezés és k i v i t e l e z é s során nap, mint nap sorra értek ben- nünket a kellemesebbnél kellemesebb és egyre f e l e m e l ő b b h a t á s o k. A Húsvéti ü n n e p e t és az ehhez kapcsolódó á l t a l u n k szervezett műsort az egyesület minden tagja magáénak érezte, mindenki azon munkálkodott, hogy maradandót alkossunk. Csiki Sándor a Balaton táncegyüttes szenior csoportjának tagja vállalta, hogy táncos barátaival bemutatnak egy falusi húsvéti locsolós táncjelenetet. A gyerekek és felnőttek locsoló verseit kiliti sajátosságokkal fűszerezve, többségében mi magunk írtuk. Összegyűjtöttük a régi húsvét hétfői játékokat és egy csokorra valót állítottunk össze belőlük. Azon töprengtünk, hogy hol tudnánk bemutatni az egyre terebélyesedő műsorunkat, amikor felkeresett bennünket Gárdonyi Máté plébános úr és helyet kínált rendezvényünk számára a Szent Kilit templom kertjében, egyben felkérésünkre elvállalta az ünnepség fővédnöki tisztét. A Pillangó Óvoda és a Somogyi József Általános Iskola is kivette részét a feladatokból, több gyerek szavalt a nevelők felkészítése alapján, valamint szerepelt a táncbemutatón. Egyre közeledett a nagy nap, - a mi húsvétunk - és egyre többször tekintgettünk az égre, szerettük volna kifürkészni, hogy milyen időjárásra számíthatunk április 5-én. 8.

9 Elérkezett az ünnep napja sűrű felhőkkel, esővel. Érdekes, hogy mégsem láttunk egyetlen szomorú arcot sem. Az Iskola, amely- ben egykor magunkba szívtuk a haza és falunk szeretetét, most megint oltalmába fogadott bennünket és a tornacsarnok tágas belsejében megkezdődhetett a mi szeretetről szóló- ünnepünk, amelyen nagy m e g t i s z t e l t e - tés volt, hogy a város vezetői - Polgármester úr, Jegyző úr, képviselők is m e g j e l e n t e k. Megható látvány volt, hogy a falu a p r a j a - n a g y j a együtt mondta a verseket, együtt ropta a táncot, együtt örült ennek a csodálatos napnak. Így ünnepeltük mi Kilitiek, iskolánk tornacsarnokának o l t a l m á b a n, templomaink kö- zelében, Jézus feltámadását. Dr. Dudás Károly 9.

10 Kiliti bemutatkozott július 11-én, a Somogyi József Általános Iskola impozáns tornacsarnokában, jól sikerült műsort láthattak az érdeklődők, Kiliti bemutatkozik elnevezéssel. A műsort a Kilitiért Egyesület szervezte, az iskola pedagógusainak hathatós támogatásával. Az egész napos seregszemle célja, a Kiliti városrészben élő polgárok alkotó tevékenységének megismerése. Itt a bemutatón derült fény arra, hogy Kilitin sok ember végez kézműves t e v é k e n y s é g e t, é r d e k l ő d i k a művészetek iránt. Szemet gyönyörködtető termékeket lát- tunk. Mindenkit l e n y ű g ö z t e k Bátor Mihály és Kuntler János népi iparművészek által készített igényes fa- és csontfaragások, valamint Karda Imre népi faze- kas iparművész, és Privarics Ist- ván által készített k e r á m i á k. Csodálattal vizsgálták a láto- gatók Horváthné Szőke Erzsébet impozáns festményeit, Konevál Gyuláné remekbeszabott patchwork, Fehér Istvánné horgolt virág, és Fehér Katalin gyöngyszövés kompozícióit. Mayerné Páhok Katalin a Somogyi József Iskola pedagógusa elhozta a bemutatóra meseszép, festett babáit, amellyel osztatlan sikert aratott, akárcsak Gizi néni az általa pingált és hímzett húsvéti tojásokkal. Az idősekben nosztalgiát ébresztett, a fiatalok érdeklődését pedig felkeltette Csanádi József néprajzi gyűjteménye, amely magában foglalta a régmúlt Kiliti parasztházak, istállók, pajták, udvarok legfontosabb használati eszközeit. Csanádi úr, akiről köztudott, hogy szenvedélyes lokálpatrióta kiliti, a bemutatott eszközöket alapos munkával, több évtized alatt gyűjtötte össze. Az iskola udvarán a kiliti tagokkal is büszkélkedő Onogur hagyományőrző egyesület felállított egy jurtát és betekintést engedett a honfoglalás kori használati eszközök, és öltözékek világába. A Jurta közelében a Siófoki Önkormányzat népi zenekara és Totóék együttese szolgáltatott az alkalomhoz illő, igényes zenét, valamint Barczi Máté gitárszólókat adott elő. A Balaton táncegyüttes szenior csoportja remek táncokkal szórakoztatta a közönséget. Ebből az alkalomból került sor a Szülőföldünk Kiliti c. könyv bemutatójára is. Kiliti tehát bemutatkozott, és igény van rá, hogy az ilyen bemutatók hagyománnyá váljanak, mert közösség összekovácsoló erejük van, és hazaszeretetre nevelnek. Dudás Károly 10.

11 Szüreti felvonulás és bál Kilitin A borúlátó előrejelzések ellenére szeptember 25-én, szombaton az időjárás mégis a szebbik arcát mutatta, mintha ezzel járult volna hozzá a küszöbön levő szüreti felvonulás jó hangulatához. S ó f o k - K i l i t i városrész utcái vidám nótaszóval teltek meg a szüreti felvonulók tarka serege nyomán, kizökkentve ezzel a környékbeli dolgos embereket a hétköznapok szürkeségéből. A felvonulók a kijelölt helyeken táncra perdültek, sőt táncba is invitáltak sokakat a szép számú nézősereg soraiból. Kilitin immár hagyománnyá vált ez a régi, szép szokás, ezzel is megidézve a múltat, tisztelve a gyökereket. A fellépő csoportok szép száma még színesebbé és színvonalasabbá tette a műsort. A Béke téren a SIOK Pillangó Óvoda Süni csoportjának nagycsoportosai és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékkal Élők Nappali Intézetének napközisei léptek fel, majd a SIOK Somogyi József Általános Iskola alsó tagozatosai adták elő színvonalas műsorukat. Ezek után a Vadhajtás Tánccsoport 6 táncosa táncolt, majd az újonnan, a szüreti felvonulások nyomán szerveződött Kiliti Szőlővirág Tánccsoport szórakoztatta a nézőket. Az összegyűlt sokadalom láthatóan jól érezte magát. A hangulatot még emelte a csikósbemutató is, mely igen népszerűnek bizonyult. Elmondhatjuk, hogy a már megszokott ostorcsattogtatáson túl ez az állatfajta ezúttal is bizonyságot tett okosságáról, engedelmességéről és szeretetéről. A szép számmal egybegyűlt szemlélődők sorai közé népviseletbe öltözött csinos menyecskék vegyültek el és a jó kedvet még magasabbra hangolták a kosárkájukból kínált szüreti pogácsával és borocskával. A nap végére már az időjárás nem bírta tovább, eleredt az eső, azonban ez a tény a bálozók hangulatát már nem befolyásolhatta. Az est ugyanis bállal folytatódott, mely az iskola szépen dekorált tornacsarnokában zajlott. Kb. 300 ember ropta a táncot Sipos Tibor zenéjére egészen hajnal 4 óráig. A Szeibert Team világbajnoki néptáncbemutatója és Kersák Edina operett előadása az alkalmat még fényesebbé tette. És végül, de nem utolsó sorban nagy sikere volt az idén először megrendezett borkirályválasztásnak. Reméljük ebből is hagyomány kerekedik. A Siófok-Kiliti városrészben a szüreti felvonulást és bált (immár negyedszer) a Tanulóink Egészséges Jövőjéért elnevezésű Alapítvány (SIOK Somogyi József Általános Iskola alapítványa) rendezte meg, a Kilitiért Egyesület hathatós támogatásával. Az említett alapítvány az iskola tanulóiért, életmódjuk egészségesebbé tételéért, szabadidejük hasznosabb eltöltése érdekében, alakult. A szüreti bál jótékonysági céllal jött létre, bevételét a Somogyi József Általános Iskola tanulói javára fordítják. Gratulálunk a szervezők és résztvevők igazán szorgalmas és kitartó munkájának. Igazán példa értékű. forrás: fotók: 11.

12 Könyv Kilitiről, kilitieknek 2010.október 2-án, egy jeles eseményre jöttünk össze, iskolánk falai közé, Siófok, Kiliti városrészének kulturális központjába. Nekünk, a megjelentek többségének fontos ez a hely, mert itt kezdtük megismerni a körülöttünk lévő, és az idő múlásával egyre jobban kiszélesedő világot. Itt, néhány méternyire, az egyik osztályteremben Bazsai Lajos, majd Szirovatka Károly tanár urak történelmet tanítottak. Világtörténelmet, Magyarország történelmét, és közben meséltek a mi szűkebb hazánk Kiliti múltjáról is. A mai napon pedig a kezünkbe vehetjük Dr. Gárdonyi Máté plébános úr Balatonkiliti évszázadai című művét, amelyben bemutatja számunkra elődeink életét, az őskortól napjainkig. Ahhoz, hogy a jelenben eligazodhassunk, és, bátran tekinthessünk a jövőbe, szükséges a múlt megismerése, annak tárgyilagos, elfogultság nélküli megítélése. Fontos egyúttal, hogy maradandó emlék legyen állítva azoknak az embereknek, akik alkották, építették, fejlesztették ezt a kis települést, Kilitit, amely immáron 40 éve, a Balaton egyik legszebb városának a joggal Pannónia ékkövének nevezett Siófoknak szerves része. Ezt a nagyszerű könyvet, a mi történelemkönyvünket, Máté Atya nekünk, és az utódainknak írta, méltó emléket állítva a letűnt koroknak, és őseinknek. A könyv olvasásakor szinte magunk előtt látjuk az őskort, a nádasokkal, benőtt tájat, azt a helyet, ahol még a Balaton egy mocsártenger volt. Majd az ókor népeit, amint átvonulnak vagy letelepszenek földünkön, aztán a középkort, honfoglaló őseinkkel, tatárral, törökkel és más népekkel hadakozó magyarjainkat. Magával ragadó a közelmúlt valóságos bemutatása. Milyen távoli, pedig milyen közelinek tűnik a huszadik század, amelyben életünk jelentősebb részét leéltük. 12.

13 Ami tegnap történt, az már történelem, az már lezajlott, és hogy minél hitelesebben fennmaradjon számunkra és utódaink számára, az olyan nagyszerű emberek gondoskodnak, mint Dr. Gárdonyi Máté plébános úr, aki tíz éve szolgálja a kiliti embereket. Ez alatt az évtized alatt papi tevékenysége összekapcsolódott a helyi kulturális és társadalmi élettel. Véleményét, tanácsait kikérik fiatalok, idősek egyaránt. Kedves Máté Atya! Most pedig engedje meg, hogy Kiliti lakói nevében köszönetünket fejezzük ki azért az áldozatos munkáért, amely végigkísérte a számunkra felbecsülhetetlen értékű művének megalkotását. Izgatottan vesszük kezünkbe az Ön könyvét a mi könyvünket szeretett falunk történetét, és ajánljuk jó szívvel mindenkinek, mert minden könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik benne szerepelnek, átélték a történelmet, vagy akár csak álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja lapjait, annak szelleme újraéled, erőre kap, és mesél,..meséli a történelmet, ez a remekmű pedig a mi történelmünket. Hálás köszönettel: Kilitiek Dudás Károly 13.

14 Kiliti tevékeny és alkotó emberek 14.

15 Konevál Gyuláné Takács Katalin október 11-én születtem, Balatonkiliti, Asztalos u. 17. szám alatt élek, családommal. Lányom, Szabó Edit, Budapesten lakik, fodrász vállalkozóként dolgozik. A Magyar Rákellenes Liga Segítő Szolgálatán dolgozom napi 4 órában, ahová többnyire daganatos betegek, és hozzátartozóik jönnek segítségért. A foltvarrást a betegségem miatt kezdtem el tanulgatni, majd később egyre szebbeket sikerült megalkotnom, a szappankészí- téshez pedig az egészséges élet- mód megőrzése adta az ötletet és kihívásnak éreztem, hogy megtanuljam. Mindkettőben egyénit tudok alkotni, és nagy örömöt jelent s z á m o m r a, hogy sokan láthatják és meg- csodálhatják m ű v e i m e t. Foltvarrással kb.10 éve, szap- pankészítéssel, idén tavasszal próbálkoztam először. Szinte az összes szabadidőmet e két tevékenységnek szentelem. Mondhatnám, hogy mindkettő igazi szenvedélyemmé vált. A szappankészítéshez, kizárólag természetes anyagokat és saját termesztésű gyógynövényeket alkalmazok, a foltvarráshoz pedig természetes textileket. A beszerzést Budapesten és Székesfehérváron oldom meg. Ez ideig még nem terveztem kiállítást vagy bemutatót előállított termékeimből, de ha felkérést kapok, szívesen vállalom, akár másokkal közösen is. Sajnos még eddig nagy lehetőségem nem volt, hogy plénumot kapjanak alkotásaim, az idén nyáron megrendezésre kerülő Bemutatjuk Kilitit műsor volt az egyetlen, ahol aránylag sokan láthatták foltvarrásaimat és szappankollekcióimat. Ezen a bemutatón több érdeklődővel is kapcsolatba léptünk. Legújabban a textilfigurák készítése foglalkoztat. Ez egy érdekes munka, és úgy gondolom, hogy az embereket érdeklő tárgyakat hozok létre. Van egy dédelgetett elképzelésem: szeretném, ha lenne egy szabadidős szakkörünk, egy jól működő foltvarró klubunk, amelynek a szakmai, gyakorlati irányítását szívesen vállalnám. 15.

16 16. Kilitiek tollából

17 Panyiné - Simay Zsuzsanna: Édesapám emlékére Egy olyan embert veszítettünk el az Ő személyében, aki mert nagyot álmodni. Egy mindenki által megbecsült, megbízható és pótolhatatlan ember mintája lebegett mindig a szemei előtt. Egész életét ennek az álomnak rendelte alá, melynek megvalósításában, nagyban hozzájárult neveltetése és környezete is. De leginkább az a mérhetetlen akaraterő és szeretet, amely az utolsó pillanatig sugárzott belőle. Sokunknak vált már Ő példaképpé még életében. S ez a tudat Őt még jobban erősítette és nagyon sok energiát adott minden gondolatának és tettének. Ez az 59 év kevés és rövid idő az életünkben, melyet a Földön velünk töltött. Lehet, sőt. De ha jobban belegondolunk, örülhetünk neki, hogy egy ilyen embert egyáltalán megismerhettünk. Örülnünk kell, hogy mikor megszületett minket választott! Velünk osztotta meg minden bánatát és örömét. Sikereiben is vele voltunk. Tőle bárkibármikor számíthatott véleményre, tanácsra, dicséretre vagy legalább egy jó szóra. A neve hallatán Simay Béla nem egy ember arca jelenik meg előttünk, hanem azé az emberé, aki mindig a mosolyával találta meg a legközelebbi utat a másik emberhez. Akiből áradtak az újabbnál újabb és jobbnál jobb viccek. Aki tudásával is elkápráztatott minket. Vele öröm volt együtt lenni. Nem csak nekünk nehéz Őt elengedni. Neki ugyan olyan nehéz. Azt mondják, a csúcson kell abba hagyni! De Ő még vitt magával egy létrát is és ott áll a tetején. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy Neki igen is sikerült elérni a céljait és megvalósítani azokat. 17.

18 Ő büszkélkedhetett nagyszerű szülőkkel, akik szeretettel próbáltak példát mutattak neki és szinte mindenhonnan elismerést kaptak cserébe. Egy erős és öntudatos feleséggel az oldalán, aki minden helyzetben mellette állt (jóban és rosszban, örömben és bánatban, egészségben és betegségben) elérte, amit akart. Büszke volt gyermekeire is, akik a legnagyobb példaképet látták benne és próbálják abban a szellemben nevelni a saját gyermekeiket is, mint ahogyan látták tőle. De a legnagyobb erőt a hit, a remény és a szeretet adta neki. Hatalmas űrt hagyva szívünkben emléke örökre bennünk él, gondoljunk rá sok szeretettel! Simay Béla a buszsofőr, és felejthetetlen apa 18.

19

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

100 éve született Radnóti Miklós

100 éve született Radnóti Miklós 100 éve Miklós született Radnóti 100 éve született Radnóti Miklós április 15-én emlékeztünk könyvtárunkban Radnóti Miklós (1909-1944) születésének 100. évfordulójára a Radnóti-év keretén belül. A rendezvényen

Részletesebben

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015 SZIGLIGETI HARSONA 2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám Mindenki Karácsonya 2015 Már napokkal Karácsony előtt díszbe öltözött a Főtér. Megérkezett a karácsonyfa,

Részletesebben

Nemzetiségi nap az első osztályban

Nemzetiségi nap az első osztályban Nemzetiségi nap az első osztályban November 10-én ismét nemzetiségi napot tartottunk az alsó tagozaton. Az első osztályosok közös programot szerveztek. Két vendéget hívtunk. A nap mesehallgatással kezdődött.

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA)

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) ALAPÍTÁSA 100. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLTE 2006.09.02-án szombaton. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Intézményünk

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Iskolánk, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola (Tehetségpont) 2010. júniusában megnyerte az Oktatási Közalapítvány

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN

VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN 3507/00102 Szakmai beszámoló Az idén immár hatodik alkalommal volt Múzeumok Éjszakája Kisvárdán. A késő

Részletesebben

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ 2015. 12. 11. Fontos információ Karácsonyi vásár - december 12. szombat Bethlehem - december 17. csütörtök Karácsonyi műsor - december 18. péntek Téli szünet - december 19-2016. január 4. Első tanítási

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Készítette: Mészáros Éva Margit óvodavezető A Szálkai Óvoda működési tevékenysége: A Szálkai Óvoda jelenlegi nevelési programjának középpontjában a művészeti célú

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Ügyiratszám: 2631/52/2014

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Ügyiratszám: 2631/52/2014 PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ Ügyiratszám: 2631/52/2014 Támogató: Marcali Város Önkormányzata Oktatási és Közművelődési Bizottság 8700 Marcali Rákóczi u. 11. Támogatott: Marcali Városi Kulturális Központ 8700 Marcali

Részletesebben

Hónap Rendezvény megnevezése Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Február

Hónap Rendezvény megnevezése Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Február Hónap Rendezvény megnevezése Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Február 09. Terápiás foglalkozás (kutyával) Alapítványi Ház 09. Katolikus bál 13. Hamvazószerda Katolikus templom 16. KISZE

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n.

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n. A projekt címe: Belebújunk maskarába farsang - témahét A projekt fő célja: A farsangi ünnepkör szimbólumainak, az ünnepkör eredetének megismertetése mellett az adott témát a lehető legváltozatosabb szemszögből

Részletesebben

Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója

Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója Február 03-án, az idősödő szervezet, testi változások, és az egészséges öregedés 30 pontja című olvasmányok megvitatására került sor a hallottak alapján.

Részletesebben

Badacsonytomaj, 2009.február Csizmarik Béláné igazgató

Badacsonytomaj, 2009.február Csizmarik Béláné igazgató Tisztelt Szülők! Gyermekük életében hamarosan bekövetkezik a nagy változás: iskolás lesz. Szülőként én is átéltem ennek az időszaknak minden izgalmát, szorongását, teli ezernyi kérdéssel: Vajon hogy boldogul

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2015.

Rendezvénynaptár 2015. Rendezvénynaptár 2015. Hónap Nap Időpont Program Helyszín Szervező Január 18. 15 00 Magyar Kultúra Napja Művelődési Ház Művelődési Ház 30. közgyűlése Művelődési Ház Február 13. Tűzoltó közgyűlés Művelődési

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most 2011. március 3 TÉL-FÉNY 2011. XI. alkalommal megrendezett fotókiállításon Afrikától Furugyon át Új-Zélandig láthattunk fényképeket a tárlaton. Először lehetett szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

Balatonkenese: 2014 május 1

Balatonkenese: 2014 május 1 2014 Figyelem! Iskolánkban az idei nyáron is szeretettel várjuk azokat a kutyás gazdikat, aki a Balaton parton töltik a nyarat kedvencükkel! A hétvégi szabadidejüket szeretnék együtt eltölteni, kutyaiskolai

Részletesebben

December 6-kán Fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Művelődési Házban az 6-7. osztály tanulói Németh Lászlóné által

December 6-kán Fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Művelődési Házban az 6-7. osztály tanulói Németh Lászlóné által Kossuth Morzsák November 11.: Márton nap alkalmából ismét összegyűlt az iskola apraja-nagyja. A 4. osztály már a délelőtt folyamán is szorgoskodott a konyhában, hogy vendégül láthassák társaikat. Mert

Részletesebben

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

Nyitnikék nagycsoport

Nyitnikék nagycsoport A TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0114 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Szegvár-Mártély ÁMK óvodáiban és iskoláiban Szegvár-Mártély ÁMK Kurca-parti Óvoda Szegvár, Hunyadi u. 25. BESZÁMOLÓ Szegvár a vizek falva

Részletesebben

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA

A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA Azokról, akik elmentek, akiket a kilencvenes évek kilátástalansága arra kényszerített, hogy máshol próbáljanak szerencsét, azokról általában gyorsan megfeledkezünk. Valahogy ezt

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

Tövises az út a csillagokig

Tövises az út a csillagokig Tövises az út a csillagokig T á b o r i ú j s á g a z Ú r 2 0 1 5. e s z t e n d e j é b e n j ú l i u s h a v á n a k 2 8. n a p j á n C s í k c s o m o r t á n S z é k e l y f ö l d i Ve r s t á b o

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23.

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Bizottság keretéből nyújtott támogatások év

Bizottság keretéből nyújtott támogatások év Bizottság keretéből nyújtott támogatások 2016. év Az egyes bizottságok keretéről és az alapítványok pályázati támogatási rendjéről szóló módosított 2/2006. (I.31.) önkormányzati rendelet 8. (6) bekezdése

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. melyet a kiállításunk képeivel próbálunk megjeleníteni. Próbáltuk az indulással az érkezés folyamatát összevetni, mely meghatározza

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május Galgagyörki Napló Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám 2012. május ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Lőrik László átveszi a Köznevelésért díjat Fristáczki Erik 8. osztályos tanuló Izgatottan

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2011. évről

Közhasznúsági jelentés 2011. évről Közhasznúsági jelentés 2011. évről Fordulónap: 2011.december 31. Beszámolási időszak: 2011.január 1.-2011.december 31. A szervezet bemutatása: Elérhetőség: 2209 Péteri Zöldfa u. 4 Azonosító adatok: Péteri

Részletesebben

2016. Február ISSN 2498-5619. Hartai Újság. TopNet tájékoztató 5. oldal. Intézményi Hírek 4. oldal. Hartai Hírek 2-3. oldal

2016. Február ISSN 2498-5619. Hartai Újság. TopNet tájékoztató 5. oldal. Intézményi Hírek 4. oldal. Hartai Hírek 2-3. oldal 2016. Február ISSN 2498-5619 Hartai Újság Hartai Hírek 2-3. oldal Intézményi Hírek 4. oldal TopNet tájékoztató 5. oldal 2. oldal Hartai Hírek II. Hartai Kolbászfesztivál Január 23-án 11 órakor indult a

Részletesebben

Tökfaragó és tökrím faragó verseny

Tökfaragó és tökrím faragó verseny Tökfaragó és tökrím faragó verseny 2014.11.05. A szennai óvoda Tökfesztiváljának hagyományát gondoltam tavaly tovább és úgy gondoltam jó lenne ezt az iskolában is valamilyen módon tovább vinni, hogy ezzel

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

Bemutatkozik új programszervezo. Falukarácsony. Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Január. XVII. évfolyam - 1.

Bemutatkozik új programszervezo. Falukarácsony. Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Január. XVII. évfolyam - 1. XVII. évfolyam - 1. szám Programajánló január 20. (Szerda) Nyugdíjas Klub 2016. évi első Klubnapja január 22. (Péntek) Magyar Kultúra Napja január 30. (Szombat) DerekDarts - Darts kupa február 13. (Szombat)

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

Toró Árpád. Beszámoló

Toró Árpád. Beszámoló Toró Árpád Beszámoló Az elmúlt egy év szakmai szempontból életem eddigi legmozgalmasabb éve volt. Rengeteg élménnyel és tanulsággal, életre szóló leckével megfűszerezve. Eredetileg 10 egyéni koncertet

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Nefelejcs Fogyatékos Személyek Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény 2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Január 2011. január

Részletesebben

Beszámoló a Dráma és Színjáték tanszak

Beszámoló a Dráma és Színjáték tanszak Beszámoló a Dráma és Színjáték tanszak 2013-2014-es tanév munkájáról Összeállította: Kovácsné Jószai Irén, tagozatvezető Ebben a tanévben 28 tanulóval két csoportban indult meg a tanszakon a munka. A kezdő

Részletesebben

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január MegérkezettaMikulás! Kedves Olvasó! A karácsony közeledtével mindenki szívében megerősödik a szeretet érzése. Végiggondoltad már, mi is

Részletesebben

Nyelvművelők vallomásai

Nyelvművelők vallomásai O O Nyelvművelők vallomásai Szerkeszte e: P I Anyanyelvápolók Szövetsége Tinta Könyvkiadó Budapest, A könyv megjelenését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támoga a. A szerkesztő munkatársai:. B M. R

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

Ballagási ünnepség

Ballagási ünnepség Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Molnár Máté Fotókat készítette: Lajos Abigél és Róka Zsófia Ballagási ünnepség 2016.04.29. Igen, elballagtak a SZISZKI végzős diákjai is. Könny,

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2013.

MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2013. A legjobb orvosok: Dr.Elégedettség, Dr. Higgadtság, és Dr. Jókedély (C.H.Spurgeon) A MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2013. Az egyesület kultúraközvetítő, befogadó szervezet. Célja: a

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink!

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink! 1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - MMSz Kecskemét IV. évfolyam/6. szám Dél-Alföld 2008 szeptember Kedves Máltai Barátaink! Majdnem egy év telt el a legutóbbi hírlevelünk óta. Felsorolni is nehéz az

Részletesebben

Köszöntöm a városavató ünnepség minden kedves résztvevőjét.

Köszöntöm a városavató ünnepség minden kedves résztvevőjét. Köszöntöm a városavató ünnepség minden kedves résztvevőjét. Büszke vagyok arra, hogy választókörzetem 4. települése jutott el a fejlettség azon szintjére, hogy Köztársasági Elnök Úr városi rangot adományozott

Részletesebben

KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban október 7-13. Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Győr KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban

Részletesebben

A WALLA JÓZSEF ÓVODA

A WALLA JÓZSEF ÓVODA A WALLA JÓZSEF ÓVODA Mottónk: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát! Ha terved egy életre szól, embert nevelj! (kínai bölcs mondás) ÓVODÁNK TÖRTÉNETE: Walla

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben

EGERÁG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ EGERÁG KULTURÁLIS KÖZPONT EGYESÜLET KIADVÁNYA

EGERÁG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ EGERÁG KULTURÁLIS KÖZPONT EGYESÜLET KIADVÁNYA XX. évfolyam 1 (170.) 2015. január ALap EGERÁG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ EGERÁG KULTURÁLIS KÖZPONT EGYESÜLET KIADVÁNYA Polgármester Úrtól tudjuk Boldog, egészségben és szerencsében gazdag új esztendőt

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

Napsi-lap A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ évente kétszer megjelenő intézményi folyóirata 2015/2016. ősz-tél

Napsi-lap A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ évente kétszer megjelenő intézményi folyóirata 2015/2016. ősz-tél Napsi-lap A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ évente kétszer megjelenő intézményi folyóirata 2015/2016. ősz-tél Kedves Olvasó! A lap megjelenését 19 év gyógypedagógiai munka előzte meg. Nagy

Részletesebben

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház egységének 2011 évi programterve

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház egységének 2011 évi programterve 43.b.sz. melléklet felnőttek 100 HKH 1 2011 január 1 Szilveszteri mulatság homokkerti kertbarát Kör 2011.01.06 Aprók-falvi ficánkoló óvódások 25 HKH 2 3 2011.01.08 "Találnál csodafiú szarvast" családok

Részletesebben

Fél ötkor mindannyian megérkeztünk az idősek otthonába. Megtekintettük a csodálatos kápolnát, az ünnepség helyszínét.

Fél ötkor mindannyian megérkeztünk az idősek otthonába. Megtekintettük a csodálatos kápolnát, az ünnepség helyszínét. Idősek világnapja Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a tény adta az ötletet, hogy egy szép műsorral felkészüljünk, majd ellátogassunk a Máltai Szeretetszolgálat

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26.

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Csapattagok: Bak Dávid 7.b Boldizsár Cintia 6.b Dudás Fanni 7.b csapatkapitány Kardellás Renátó 6.a Felkészítő tanárok: Kardosné Nagy Tímea Kelemen

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Civil feszt a Szent György-napok alatt. Szombaton és vasárnap a civil feszt keretén belül bemutatkoztak az egyesületek sátrai.

Civil feszt a Szent György-napok alatt. Szombaton és vasárnap a civil feszt keretén belül bemutatkoztak az egyesületek sátrai. Civil feszt a Szent György-napok alatt Szombaton és vasárnap a civil feszt keretén belül bemutatkoztak az egyesületek sátrai. Bemutatkozott az Europe Direct Tarnave információs központ, amely egy kiadványsátorral

Részletesebben

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról 2012 tavaszán két lelkes kolléganő Csapi Edit és Heisz Mónika megírta és megnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatot.

Részletesebben

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus évi beszámoló évi munkaterv

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus évi beszámoló évi munkaterv Szent György Lovagrend Soproni Priorátus 2015. évi beszámoló 2016. évi munkaterv 2 A Soproni Priorátus Szervezeti felépítése Priorátusunk a Győr-Moson-Sopron megyei nagypriorátus része Címe: H-9400 Sopron,

Részletesebben

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7.

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 14 14 GALÉRIA Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 15 www.fotomagazin.hu Gyönyörű fények, elképesztő tájak,

Részletesebben