2012/IV. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2012/IV. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)"

Átírás

1 2012/IV. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 2 Tisztelt Olvasó! Véget ért a 2012-es esztendő, ismét beköszöntött egy új év, mely reméljük, hogy hasonlóan sikeres, és változatos programokban, élményekben bővelkedő lesz, mint a tavalyi év. Az Óév utolsó negyedévében egy alkalommal részesülhettünk élelmiszeradományból a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül: novemberben C-vitamint, lisztet, tésztát, háztartási kekszet, és kristálycukrot oszthattak ki kollégáink a családoknak, illetve átmeneti gyermekotthonunk lakóinak. Nagy örömünkre jelenleg is folyamatosan zajlik még a heti egy alkalommal történő élelmiszeradomány szállítás a budaörsi Metro áruházból a tavalyi évhez hasonlóan, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából mi is részt vehettünk, az összesen 230 helyszínen (Auchan, METRO, Penny Market, TESCO áruházak) megrendezésre kerülő Karácsonyi adománygyűjtésen. Az idei évben már nemcsak a százhalombattai Tesco áruházban, hanem az egyik kecskeméti Penny Marketben is a Fészek nevelőszülői gyűjthettek. Az akció eredménye Százhalombattán 325 kg, Kecskeméten pedig közel 200 kg tartós élelmiszer án a DHL cég dolgozóitól két hatalmas dobozt hozott egy kedves futár. A dobozok tele voltak szebbnél szebb könyvekkel voltak benne mesekönyvek, foglalkoztató füzetek, regények, mondókás-, és kirakós könyvek. Mindenki választhatott belőle kedvére, fel tudtuk tölteni az átmeneti otthon könyvespolcait, és kapcsolattartó helyiségünk könyvszekrényét én Rádiné Festő-Hegedűs Terézia nevelőszülői tanácsadó, csoportvezető, és Csipák Péterné nevelőszülő, az Egyesület elnöke a Mindengyerek Konferencia egyik szekcióülésén beszélhetett a mindennapi küzdelmeinkről, sikereinkről és jövőbeni terveinkről. Nevelőszülői hálózatunk fenntartójának, a Baptista Szeretetszolgálatnak köszönhetően, ebben a negyedévben is több programon és rendezvényen is részt vehettünk: október 3.-án és 4.-én a Fővárosi Nagycirkuszban kicsik és nagyok fergeteges cirkuszi kavalkád részesei lehettek. Az érdeklődők a külföldi fellépőkön túl, számos magyar fiatal cirkusztehetség produkcióját csodálhatták meg.

3 Fészek-Hírlevél 2012/IV én és 07.-én a Mikulásnap alkalmából, szintén a Fővárosi Nagycirkuszban érdekfeszítő koncerten, illetve izgalmas előadáson vehettek részt gyermekeink. A remek hangulatot, olyan neves fellépők biztosították, mint pl.: Nyári Lányok, Mága Zoltán hegedűművész, Szabó Ádám harmonikus, Tóth Olivér színész és Szabó Balázs én Nevelőszülő Hálózatunk Szakmai Napja került megrendezésre a budapesti központunkban. A rendezvény díszvendége Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője volt én a The Body Shop önkéntesei felejthetetlen órákat szereztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt Egyesületünk budapesti irodájában. A kisebb gyerekek az általuk elképzelt mesehősök, állatok bőrébe bújhattak az arcfestés segítségével, a nagyobb lányok pedig hasznos tanácsokkal lehettek gazdagabbak: kinek milyen smink áll jól? Nagy megtiszteltetésünkre, a rendezvényre Demcsák Zsuzsa is ellátogatott gyermekeivel án immár hagyományt teremtve ismét ott voltunk a Mikulásnapi különvonaton, melynek úti célja ezúttal a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont volt. A programon több mint 300-an képviselték a Fészek Gyermekvédő Egyesületet án Egyesületünk munkatársai csapatépítő tréningen vettek részt Bánkon án 13 lakó várta nagy izgalommal és finomságokkal Átmeneti Gyermekotthonunkba a Mikulást. A Nagyszakállú puttonyát a GE Healthcare budaörsi telephelyének dolgozói segítettek megtömni minden jóval án került megrendezésre Átmeneti Gyermekotthonunk Karácsonyi Ünnepsége. A lakók nagy lelkesedéssel készültek. Csodaszép műsorral, saját készítésű ajándékokkal lepték meg a vendégeket; az Egyesület támogatói, segítői, önkéntesei pedig olyan ajándékokkal örvendeztették meg a gyerekeket, melyektől még az idősebbek is úgy érezhették, valóban létezik a Jézuska. Közvetlenül Karácsony előtt is számos program közül válogathattunk én volt, aki a Művészetek Palotájában A Diótörő című bábelőadást csodálhatta meg, melynek különlegessége, hogy a zenét a Nemzeti Filharmonikus szimfonikus zenekar szolgáltatta. Ugyanezen a napon sokan vettek részt a Lurdy Sóbarlang megnyitásán is, ahol a gyerkőcök ingyenes mozijegyet kaptak.

4 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 4 Összegzésként elmondhatjuk, hogy a 2012-es évet rendkívül jól zártuk, melyhez a színes programok mellett, hozzájárultak a karácsonyi ajándékok, illetve a rendkívüli nevelőszülői díj is, mellyel Egyesületünk kedveskedett a gyermekeknek, illetve családoknak. Hasonlóan eseménydús és sikeres évet kívánunk mindenkinek a 2013-as évre is. Az olvasáshoz jó szórakozást kívánunk. Sebestyénné Nagy Viktória ESETMEGBESZÉLŐ CSOPORTOK IDŐPONTJAI ÉV ELSŐ FELÉBEN ÉRDI CSOPORTOK: pénteki csoport: január 25., február 22., március 29., április 26., május 31. hétfői csoport: január 28., február 25., március 25., április 29., május 24. BUDAPESTI CSOPORT: szombatonként: január 19. és január 26. február 16. és február 23. március 23. és március 30. április 27. és május 04. május 25. és június 01. ABONYI CSOPORT: utolsó csütörtök: január 31., február 28., március 28., április 25., május 30. TISZAKÉCSKEI CSOPORT: utolsó keddek: január 29., február 26., március 26., április 30., május 28. Szeretettel várok mindenkit! Vincze Dezsőné Az esetmegbeszélő csoport koordinátora

5 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 5 ADOMÁNYOZÓINK, TÁMOGATÓINK 2012-BEN Mint minden évben idén is szeretnénk az Új Évet azzal kezdeni, hogy köszönetet mondunk mindazon cégeknek, szervezeteknek és magánszemélyeknek, kik munkánkat elismerésre és támogatásra méltónak ítélték a 2012-es évben. GeneralCom Építőipari Kft. KLUDI Szerelvények Kft. GE Healthcare budaörsi telephelyének dolgozói Megatherm Kereskedelmi Kft. DHL Express Magyarország Kft. Generali-Providencia Biztosító Zrt. Jotitex Könnyűipari és Kereskedelmi Kft. Magyar Élelmiszerbank Egyesület Telenor Magyarország Zrt. Allianz Hungária Zrt. Yoga Aid World Challenge Avanzo-Trade Kft. a The Body Shop Franchise patnere Chatmandekor Kft. Nők Lapja Café 33 kívánság program Rendezvényparádé Kft. Törökbálint Város Önkormányzata Segítő Kéz Szolgálat Szamos Marcipán Művészetek Palotájának dolgozói Budapest Bábszínház Lurdy Ház MOL Nyrt. HiPP Kft. Bagi Adél Geiszler Lívia Elevenpark Játszóház Budapest Százhalombattai Hírtükör Alapvető Egyesület Élni Szeretnék Alapítvány Érd és Térsége Víziközmű Kft. József Attila Színház Zsebők András Munteanu Norbert, ABCLAP.HU Geiszler Istvánné Szporni Gábor Dr. Reszler Balázs

6 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 6 Magamról röviden annyit írnék bemutatkozásnak, hogy nevem Biri Imre. Jobban szeretem, ha Iminek szólítanak, de elfogadom az Imrét is, ha valakinek az könnyebb ben születtem, 42 éves leszek nyáron szeptember elejétől dolgozom a Fészek Gyermekvédő Egyesületnél. Ifjúságsegítő és programkoordinátor feladatokra szerződtem. Azon kívül, hogy minden olyan munkában részt veszek, amivel az Egyesületet építem, egyik fő feladatomnak tekintem az ifjúsággal való törődést foglalkozást. Sok területen dolgoztam, sok jót és rosszat is megtapasztaltam eddigi életem során. Itt az Egyesületnél minden eddigi tapasztalataimat hasznosítva próbálok az ifjúságnak segíteni abban, hogy érett felnőtté váljanak. Giller Ildikó pszichológusnővel együtt vezetjük a 2012 szeptemberében megalakult ifjúsági klubot Budapesten. A klubhoz tartozik egy kisebb fitneszterem és egy filmezésre alkalmas terem jól felszerelt házi mozi rendszerrel. A hely adottságait kihasználva a testedzésen kívül filmet nézünk, beszélgetünk, útmutatást adunk a fiataloknak az élet értékeire vonatkozóan. Rendkívül fontosnak tartom a hitelességet ezért magam is úgy élek, hogy hitelesen tudjak olyan értékeket továbbítani a fiatalok számára, amelyek útjelzőtáblák lehetnek-lesznek az életük későbbi szakaszaiban is. Örömmel jöttem dolgozni az Egyesülethez, ahol a kollégák személyében is sok kedves, lelkiismeretes, nagyon jó embert ismerhettem meg. Ennyit röviden magamról, és köszönöm a lehetőséget, hogy itt dolgozhatok. Szeretnék hosszú távon itt dolgozni és része lenni mindannak a sok jónak, amit a Fészek Gyermekvédő Egyesület képvisel. Biri Imre

7 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 7 A Fészek Gyermekvédő Egyesület Kamaszklubja szeptember elején indult heti egy alkalommal KAMASZKLUB péntekenként óráig a Mádi utcai házban. A klub résztvevői a nevelőszülői hálózatban illetve az átmeneti otthonban élő éves fiatalok. A lehetőség, ami rendelkezésre áll egy kisebb fitneszterem, és egy nagyobb filmnézésre alkalmas terem, jól felszerelt házi mozi rendszerrel. A cél az volt, hogy egy jó összetartó közösség kovácsolódjon, akik egyrészt jól érzik magukat kihasználva a hely adta lehetőséget, másrészt megtapasztalják az értékteremtés munka örömét, úgy, hogy részt vállalnak a házi munkában hólapátolás, kerti munka stb. További cél volt, hogy a személyiségük fejlődjön azáltal, hogy csoportos beszélgetésekkel igény esetén személyes beszélgetésekkel szót ejtsünk azokról a kérdésekről, ami leginkább foglalkoztatja a klubtagokat. Az idők folyamán a gyerekek egyre nyitottabban és őszintén beszéltek a csoport előtt érzéseikről, pozitív és negatív élményeikről. Nagyon érdekes tapasztalat volt, hogy egy-egy problémával, vagy valakit érintő szomorú eseménnyel kapcsolatban, hogyan reagáltak és vigasztalták egymást (előfordult, hogy építő viták is kialakultak a nézetkülönbségekből adódóan). Az egyes alkalmakkor megbeszélendő témát, vagy a gyerekek adott problémája, vagy érdeklődése kapcsán közösen koordinálva beszéljük meg. Más alkalmakkor egy történet felolvasása, illetve egy film megnézése után beszélünk az adott témáról, ennek tanulságairól. Pl.: anyagi és erkölcsi értékek, kapcsolatok, szegénység-gazdagság, szerelem, barátság, szexualitás. Ezzel fejlesztve a résztvevők empátiás készségét, toleranciáját és problémamegoldó képességét, valamint értékrendjük kialakulását. További terveinkben szerepel havonta egy-egy érdekes vendég meghívása: - irodalomban tájékozott szakember (esetleg egy irodalmi kör bevezetése alkalmanként), - a rendőrség munkájáról tájékoztatás, - vallási témákban, - menedék alapítvány hajléktalan szállójának meglátogatása, - Idősek otthonának látogatása, - a Mádi utcai ház kertjének tavaszi rendberakása. Giller Ildikó és Biri Imre

8 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 8 Balogh Enikő Bellcey Michael Bata Tibor Bodor János Bori Krisztián Demeter Krisztián Zsolt Farkas Anna Éva Gerdai Márk Gábor Grünberger Gábor Győrfi Julianna Győrfi Petra Halasi Viktória Herczig Dzsamilla Holdosi Dávid Jankovics Márta Kapczella János Kis Virág Éva Lakatos Cintia Losonczi Krisztián Zoltán Magyar Zsülien Nagy Doroti Csenge Németh Károly Orschelbacker Krisztina Beáta Péntek Norbert Rácz Dezső Rafael Krisztián Schors Mária Sulymosi Ádám Sulymosi Imre István Szabó László Ambrus Szurma György Tamás Gábor Tímár Erzsébet Tímár Szandra Tischler Tamás Valent Viktória Váradi Vivien

9 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 9 A FŐVÁROSI CIRKUSZBAN JÁRTUNK A családommal megérkeztünk a cirkuszba. Utána bementünk és elfoglaltuk a helyünket. Amikor elkezdődött az előadás csodás látvány tárult elénk. Előjöttek az állatok, és hogy hallgattak az emberekre, nagyon meglepődtünk. Az állatok egy szamáron mentek át. Utána két fiú volt, nagyon jók voltak. Az egyik lefeküdt a kiságyba, és a másik lábára mászott és el kezdett forogni. És jött a többi szám. A legviccesebb a bohóc volt. Egy labdát nem tudott felvenni, mert mindig elrúgta. Mindenki nagyon nevetett. Aztán jött egy bácsi, aki olyan szépen énekelt, hogy mindenki tátott szájjal hallgatta. Jött két lány, Ők is nagyon szépen énekeltek. Jól éreztük magunkat a cirkuszban. Felejthetetlen élmény volt. Farkas Pál 12 éves tanuló MIKULÁSVONAT, MOSONMAGYARÓVÁR Fél hétre kimentünk reggel a bögi állomásra, ahol felvett minket a vonat. Hamarosan felértünk Szolnokra és ott átszálltunk egy másik vonatra, amely a Mikulásvonat volt. Útközben végigment a Mikulás a vagonokon és kaptunk csomagot, szaloncukrot. Amikor felértünk, a csoportvezetőnk elkísért a Futurához, ahol leadtuk a kabátunkat és mehettünk izgalmas játékokat játszani. Elsőnek egy fizikai kísérletet nézhettünk meg, amely nagyon érdekes volt. Sok játékot próbáltunk ki és mind a fizikához, kémiához kapcsolódott. Volt egy nagyon különleges dolog, a Tesla generátor. Szerintem az összes játék közül ez volt a legjobb, persze ez nem játék volt. Volt memóriafejlesztő játék, vagy egy másik, ahol egy henger alól kellett kiszívni a levegőt egy pumpa segítségével, Hidat kellett összerakni és átmenni rajta, tépőzáras ruhát vettünk fel és feltapadtunk a falra, suttogó tükör és még sok más izgalmas játék. Én mindent kipróbáltam. A játékokból tanulni is lehetett. Hazafelé Szolnokon ismét átszálltunk egy másik vonatra, ami fél óra múlva indult hazafelé. Fáradtan, de teli élménnyel érkeztünk haza. Tóth Krisztián 7. osztályos tanuló

10 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 10

11 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 11 Balog Elizabet Bartal Dóra Blaskó Roxána Aida Bogyó Péter Caldarar Elisabeta Deme Dzsenifer Goda Gábor Dávid Gyarmati Tamás Szilveszter Halasi Árpád Hanák Dominik Zoltán Holdosi Nóra Hup Erzsébet Hurubán Richárd Jakab Eugénia Jávori Bence Jenes Virág Kassai Barnabás Kiss Marcell Milán Kohon Dzsenifer Kovácsics Henrietta Andrea Lévai Valentin Tamás Magyar Pál Majszinger Tünde Makula Magdolna Dzsenifer Maloku Diána Mezei Izabella Molnár Viktória Nagy Ernő Orosz Szonja Papp Kevin Schors Regina Szabó Imre Szennyes Márk Tarczali Mercédesz Tratner Klaudia Vadászi Mónika Váradi Mercédesz Varsányi Krisztina Ágnes Virág Richárd Wolfgéher Ádám

12 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 12 JÁTSZMÁK A NEVELŐCSALÁDON BELÜL Ahhoz, hogy nevelőcsaládon belüli játszma szituációt be tudjunk azonosítani, először a játszma fogalmáról ejtsünk néhány szót. Eric Berne: Ember játszmák című könyvében (61.o.) a következő olvasható erről: A játszma kiegészítő, rejtett tranzakciók folyamatos sorozata, amely pontosan meghatározott, előre látható kimenetel felé halad. köznapi nyelven: csapdás vagy trükkös lépések sorozata, minden játszma alapvetően tisztességtelen, kimenetele pedig nem csupán izgalmas, hanem drámai jellegű. Nos, amiért úgy gondolom, beszélnünk kell erről, az idézet utolsó két szava teszi, hogy elkerüljük, hogy drámai jellegűvé formálódjanak a folyamatok. Fontos, hogy érzékelni tudjuk a mindennapi munkánk rutinjában is, hogy mi az, ami valós feszültség góc, és mi az, ami csak egy feltűnési vágy, egy furfangos agymenés folyománya. Természetesen nem keverendő össze a játszma a játék, játszás szóval és tevékenységgel, hiszen arra nagyon nagy szüksége van mindenkinek. A gyermeknevelést képzési folyamatnak tekinthetjük, melynek során a gyermeket megtanítjuk arra, hogy milyen játszmákat játszon és azt hogyan csinálja (ezek az eljárások, rituálék, időtöltések), illetve az adódó lehetőségeket majd a későbbiekben miként használja a saját javára. Ennek viszont nem mindegy milyen a módja, a mikéntje, hogy ennek kik és hányan dőlnek be, vagy éppen mennek bele a másik oldalról a játszmázásba (anélkül, hogy be tudnák azonosítani) és kuszálják még jobban össze egy adott esemény, folyamat szálait. Egy nevelőszülőnek jelentkező család valójában nem attól válik nevelőszülői családdá, hogy jelentkezett egy fenntartóhoz, elvégezte a tanfolyamot, meglátogatták a szakemberek, belekerült a neve és címe az engedélybe illetve minderről kapott egy tanúsítványt is, hanem attól a perctől kezdve, amikor befogadják más szülők Gyermekeit. Amikor már ott vannak a saját lakásukba az addig ismeretlen, rémült, kétségbeesett, kócos, szakadt ruhájú Apróságok. A legutóbbi képzésen azt a kérdést kaptam az egyik leendő nevelőszülőtől, hogy mit csináljak, hogy ne legyek neki sok, hogy ne megijedjen tőlem, hanem érezze, hogy vártuk, hogy örülünk, hogy itt van? A kérdést parkoltattam kicsit, hiszen ezt elméletben el lehet játszani, végig lehet gondolatban menni a folyamaton, de az éles helyzet az más. Az első benyomás fontos, tehát oda kell rá figyelni. Ha a gyermeki szükségletek piramisát magunk elé képzeljük, akkor alsó szinteken a fiziológiai szükségletek vannak, majd a biztonság érzésének a fontossága, tehát ezek az első lépések, amelyeket meg kell tenni feltétlenül.

13 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 13 Be kell mutatni a lakást, házat, ahová a Gyermek érkezett: hol az ő szobája, ágya, szekrénye, hol a WC, fürdő, konyha. Nagyon fontos, hogy miként szólíthatják, szólítsák egymást az elkövetkezendő időben: pl.: Erzsike néni, Erzsi néni, Erzsi anyu, Gyermeket pl.: István, Pisti, Pityu tegeződő vagy magázódó formában, ki hogy szeretné. Nagyon sok játszmától, felesleges frusztrációtól mentesítheti a nevelőcsalád magát, ha ezeket a legelején tisztázzák. Mi ebben a játszma: én, mint nevelőszülő azt gondolom, ő tudja, hogy akar majd szólítani, tehát nem mondom meg neki, hogy én hogyan szeretném. Ő azt gondolja, ha nem mondtam meg, akkor ez nem fontos, nem szólít meg sehogy, majd mások előtt kapok egyféle jelzőt, amit visszahallva már jelzem nem tetszésem. Ettől ő dühös lesz és már úgy sem szólít meg, ahogy én mondom, sőt egyre rondább jelzőkkel illet a hátam mögött. Ördögi körré fajulhat, pedig le tudtuk volna az elején rendezni, ha mutatunk némi határozottságot. Nagyon fontos, hogy tudja a nevelőszülő, ő mit szeretne elérni, mit akar, azt hogyan, hol, mikor, és ezt ossza meg a gyermekkel, ha olyan korú kérje ki a véleményét, beszéljék meg, pontosítsák, majd zárják le és utána ehhez tartsák magukat. Nem más ez, mint a gyermek biztonság érzetének a kialakítása, a keretek felvázolása, a szabályok tisztázása. Elkerülendő a nevelőszülők magánjellegű problémáiról a gyermekek előtt vitatkozni, őket ebbe belevonni, kihasználni a nevelőcsaládban lévő alárendelt helyzetüket. Ha gond van, akkor közölni kell velük annyit, amit megértenek és rájuk is tartozhat. Hiszen egyébként ezek olyan játszmákká tudják magukat kinőni, amiben nagyon sokan sérülhetnek, és valós drámák alakulnak ki. Azokban a nevelőcsaládokban, ahol saját gyermekek is a családban élnek még, ahol esetleg közel vannak korban egymáshoz, oda kell figyelni a testvérsorrend adta lehetőségekre, nehézségekre, hiszen újabb játszma lehetőség. (pl: a közel egykorúaknál nem jó, ha egy osztályba járnak; kritikussá válhat a helyzet ha a nevelt gyermek esetleg jobb képességű mint a saját gyermek; ha elveszik egymás barátnőit, majd később egymás fiúját; ha nincs tisztázva az első perctől kezdve, hogy kinek, mikor van a szülővel az ún. minőségi idő, amit csak vele töltenek; gondot jelent ha nincs előre látó tervezés, hanem ötletszerűen adjuk a feladatot, programot; )

14 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 14 Egy család felnőttek és gyermekek alrendszeréből tevődik össze. Ha a felnőttek köréből valaki hiányzik, akkor egyszülős családmodellről beszélhetünk. Gyakran előforduló probléma, hogy a legidősebb gyermek úgymond felhúzódik, szerepét, később majd feladatát tekintve a szülői alrendszerbe s ezáltal, személyiségfejlődésében komoly sérülések keletkezhetnek. Ez alól az egyszülős nevelőcsalád sem kivétel, oda kell rá figyelni és más segítőt (barátot, barátnőt, nagyszülőt, testvért, tanácsadót) bevonni a problémák kezelésébe, megoldásába, hogy ne kezdődhessen el a játszma, hogy a gyermek a segítség nyújtás fejében olyan kiváltságokra játszik majd, amelyek messze nem járnának neki, de ő a nevelőszülő szorult helyzetét kihasználva visszaél később ezzel. (pl.: megbeszélni a legnagyobb gyermekkel a kisebbek olyan problémáit, ami szülős feladatkörbe tartozik; mesélni az egyik vér szerinti családról a másik vérszerinti család legnagyobb gyermekének; kitárgyalni a volt férj félrelépéseit; stb) A nevelőszülőnek alapvető feladata támogatni, segíteni a nála élő gyermek vér szerinti családjával való kapcsolattartást. Ennek közismerten többféle módja van, telefon, levél, net, skype, facebook, személyes találkozás és mind-mind alkalmas sajnos arra is, hogy olyan játszmák kezdődjenek meg, amelyeknek szintén beláthatatlan következményei lehetnek. A nevelőszülői családban a nevelt gyermek közreműködésével keletkezett feszültségek megoldása nem tartozik a vér szerinti családra. Nem teszünk nevelőszülőként jót senkinek, ha elmeséljük, hosszasan ecseteljük, milyen csapnivaló a fiacskájuk vagy lánykájuk, hogyan járt túl az eszünkön, vagy mit mondott a szomszédnak, mit firkált össze és egyébként is kitörte az ablakot. Ezeken a helyzeteken mit sem tud változtatni a gyermeke közelében már nem élő szülő, csak olyan érzelmek szabadulnak fel benne, amelyek a tehetetlenségét tovább fokozzák, még jobban haragszik a világra, magára, a gyermekére és a végén természetesen a nevelő családra is. A gyermek majd elmeséli, ha el akarja a szüleinek mi történt vele, amióta nem találkoztak, ha nem meséli el mégsem, akkor annak oka van. Komoly érzelmi vihart tud egy-egy családban keverni azon kamaszok viselkedése, akik a szabályok be nem tartása alól való kibúvókat a vér szerinti szülőknek történő panaszáradattal próbálják megtalálni. Olyan rémtörténeteket képesek kreálni, amelynek a valóság tartalma csak annyiban igaz, hogy történt valami: de nem akkor, nem ott és nem az. Pont ezért nagyon fontos, hogy a szabályok, keretek akár közös megalkotása után annak betartása minden esetben legyen határozott és következetes. A vér szerinti szülőnek ezt már el lehet mesélni, hiszen ezek a mi szabályaink, nem az ő gyermekének a rémtörténetei. El lehet mondani, ha panaszkodik a gyermek, hogy igen, valóban: nálunk iskolai időben este 9 óra után nincs tévézés tovább; vagy nem mehet hét közben este szórakozni a barátokkal, mert másnap iskola; vagy amit elhozott az iskolából és nem az övé azt bizony együtt visszük vissza. Ebből nem lehet játszma, ezt a folyamatot mi irányítjuk, ez a menet a mi kezünkben van.

15 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 15 Ezek a történetek csak nagyon kicsi szeletét mutatták be a játszmázási lehetőségeknek a nevelőszülői munkában, de remélem segítséget tudtam nyújtani ahhoz, hogy sikerüljön felismerni, megbeszélni és tudatosnak, következetesnek maradni. Nagy ölelés Mindenkinek! Rádiné Teri Adamcsik Tímea Orsolya Albert Alexandra Patrícia Balog Alexandra Etelka Balogh József Balogh Renáta Borbély Kevin Bori Mária Fricska Katalin Hangya Patrik Horváth Szintia Mercédesz Hup Mónika Isa Szilveszter Károly Hajnalka Károly Tímea Komáromi Barbara Kovács Jenő Kovács Krisztián Kovács Tibor Lakatos Henrietta Makovits Erzsébet Maloku Ádám Palla Zsolt Péntek Anett Pogonyi Kamilla Pusoma Edit Rácz Dávid Sárközi Levente Solti Alexandra Szabó Diána Réka Szabó Károly Róbert Szabó Manuéla Ramóna Szeles Lilla Tóth Attila Géza Tratner Barbara

16 Fészek-Hírlevél 2012/IV. 16 A Hírlevelet Remete Katalin eredeti elgondolása alapján írták és szerkesztették: Báló Ottília Biri Imre Farkas Pál Giller Ildikó Rádiné Festő-Hegedűs Terézia Sebestyénné Nagy Viktória Tóth Krisztián Vincze Dezsőné Danica Arató Rita A szerkesztőség címe: 2030 Érd, Karolina utca 3. Tel./fax: +36/ Bankszámlaszám: Szívesen fogadunk fényképeket, írásokat, melyet külön kérésre visszaküldünk. H o r v á t h

2011/IV. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2011/IV. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2011/IV. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Tisztelt Olvasó! Programokban, lehetőségekben és támogatásokban

Részletesebben

2009. november - december

2009. november - december 2009. november - december Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta) Fészek-Hírlevél 2009. november december 2 TISZTELT

Részletesebben

2012/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2012/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2012/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) Fészek-Hírlevél 2012/III. 2 Tisztelt Olvasó! Hamar eltelt

Részletesebben

Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2

Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2 2009. szeptember október Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta) Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2 TÖRVÉNYI

Részletesebben

2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2010/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Tisztelt Olvasó! Szeszélyes és szélsőséges időjárás jellemezte

Részletesebben

2011/II. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2011/II. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2011/II. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 ELŐSZÓ Az elmúlt negyedév történéseinek összegzését ezúttal

Részletesebben

2010/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2010/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2010/I. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 TISZTELT OLVASÓ! A szokásosnál kicsit később készült el az

Részletesebben

2013/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2013/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2013/I. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Kedves Olvasó! Máris túl vagyunk az idei év első negyedén.

Részletesebben

2013/II. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2013/II. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2013/II. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Kedves Olvasó! Ismét eltelt egy negyedév, mely igen változatosra,

Részletesebben

2013/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2013/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2013/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Kedves Olvasó! Ismét eltelt egy negyedév, beköszöntött

Részletesebben

Fészek-Hírlevél 2009. január február

Fészek-Hírlevél 2009. január február 2009. január február Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta) 2 2009-BEN IS KERESSÜK A TÁMOGATÓKAT A FÉSZEK EGYESÜLETNEK!

Részletesebben

2009. március - április. (megjelenik kéthavonta)

2009. március - április. (megjelenik kéthavonta) 2009. március - április (megjelenik kéthavonta) 2 3 TISZTELT OLVASÓ! Az elmúlt két hónap ismételten bővelkedett programokban, ezek közül nem mindegyiket vártuk örömmel, de a végén minden jól alakult. Március

Részletesebben

Nagy nyilvánosság előtt kérték meg a lány kezét

Nagy nyilvánosság előtt kérték meg a lány kezét XXII. évfolyam II. szám 2014. február Ára: 120 Ft Nagy nyilvánosság előtt kérték meg a lány kezét Bár lakodalom nem volt, mégis mindenki úgy érezhette magát, mintha ott lett volna. A vendégek szórakozásáról

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ BORSOD ABAÚJ ZEMPLÉN MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT KIADVÁNYA MISKOLC, 2010. A Borsod Abaúj - Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ minden dolgozójának és a Gyermekvédelmi Híradó kedves

Részletesebben

Fizetett politikai hirdetés

Fizetett politikai hirdetés Fizetett politikai hirdetés FELSÔPAKONYI A gora A felsôpakonyi önkormányzat tájékoztatója 2010. XX. évf. JANUÁR 1. szám Felsôpakony hivatalos honlapja: www.felsopakony.hu 2 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL NEMZETI

Részletesebben

HÍRLAP. Újévi köszöntő

HÍRLAP. Újévi köszöntő Értéket teremtünk Sámsoni HÍRLAP HAJDÚSÁMSON VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA Tisztelt Sámsoniak! Nagy örömömre szolgál, és megtisztelő érzés, hogy újévi köszöntőmet fejezhetem ki a lakosság felé. Új év, új

Részletesebben

Tájékoztató testületi ülésekről

Tájékoztató testületi ülésekről A DESZKI FALUNKÉRT EGYESÜLET LAPJA www.falunkert.hu XXV. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2015. JANUÁR Falukarácsony 2014. Az év vége természetesen a Karácsony és a Szilveszter jegyében telt. Karácsonyozott az iskola,

Részletesebben

Menedék Hírlevél. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7. 2013. április

Menedék Hírlevél. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7. 2013. április A Menedék Alapítvány lapja Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7 Önként 2013. április Az önkéntes munka az értelmező szótár szerint - ingyenesen végzett szolgáltatás.

Részletesebben

HOGY VANNAK A GYEREKEK?

HOGY VANNAK A GYEREKEK? HOGY VANNAK A GYEREKEK? Szemelvények a FÉSZEK EGYESÜLET első 15 évének történetéből A könyvben lévő történetek írásában közreműködtek a Fészek Egyesület gyerekei, nevelőszülői, munkatársai. Szerkesztette:

Részletesebben

a pohárba Az ivóvízminőség javító programmal kapcsolatos kérdés és válasz a Megkérdeztük a polgámestert c. rovatban a 2. oldalon található.

a pohárba Az ivóvízminőség javító programmal kapcsolatos kérdés és válasz a Megkérdeztük a polgámestert c. rovatban a 2. oldalon található. A Deszki Falunkért Egyesület lapja www.falunkert.hu XXIII. évfolyam 3. szám 2013. március Ünnepeltünk Március 14-én, csütörtök este 18 órakor került megrendezésre a nemzeti ünnepünk tiszteletére rendezett

Részletesebben

Az ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztõ Egyesület kalendáriuma Koppánmonostor 2007. november 13.

Az ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztõ Egyesület kalendáriuma Koppánmonostor 2007. november 13. Mert nem lehet mindent csak pénzben mérni, bármennyire is ösztönöz korunk. Vannak ennél sokkal fontosabb értékeink is, a maradék szorgalmunk, emberségünk, hitünk és reménységünk a sikeres folytatásban.

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

A család. l magazinja. Ötletek ajándékvásárláshoz. A karácsonyi asztal. Ünnepi készülôdés az óvodákban. Madarak téli etetése

A család. l magazinja. Ötletek ajándékvásárláshoz. A karácsonyi asztal. Ünnepi készülôdés az óvodákban. Madarak téli etetése A család Csomád l Erdôkertes l Galgamácsa l Ôrbottyán l Vácegres l Váckisújfalu l Vácrátót l Veresegyház k i s t é r s é g i Ingyenes magazin I. évfolyam 5. szám l 2006. december l magazinja A karácsonyi

Részletesebben

`abc. defgh 56178+9;2 FG H I J J J KCLMMN $ OPQR S&' % VW S X <=>>? AB CD! $ ! #! # $ % &''& *& '

`abc. defgh 56178+9;2 FG H I J J J KCLMMN $ OPQR S&' % VW S X <=>>? AB CD! $ ! #! # $ % &''& *& ' sheet_1 YZY[ \]_^ `abc defgh +:,-./01-2;341 56178+9;2 >? AB CD! $! #! # $ % &''& *& ' FG H I J J J KCLMMN $ OPQR S&' % VW S X CyanMa TARTALOM, IMPRESSZUM VEZETŐ TESTÜLETEINK MUNKÁJÁBÓL Köszöntők 3 Kitüntetés

Részletesebben

A babák Aranykoszorús mestere. földbirtokos Takács családból

A babák Aranykoszorús mestere. földbirtokos Takács családból 1 0 0 é v Téti Híradó Városi Folyóirat XIV. évfolyam 2. szám 2009. Nyár Köszöntöttük Tét legidõsebb lakóját Hegyi Endre Úr Tét, Fõ utca 114. szám alatti lakos 2009. június 3-án ünnepelte 100 éves születés

Részletesebben

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Jónak lenni jó. Foglalkoztatás másként. embermese. IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Jónak lenni jó. Foglalkoztatás másként. embermese. IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes Adásidő A Katolikus Egyház Hivatalos Segélyszervezetének lapja IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes Mindennek megvan az órája Jónak lenni jó Foglalkoztatás másként Egy IGAZ embermese Jónak lenni

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Tegyünk az egészségért!

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Tegyünk az egészségért! XXII. évfolyam, 2014. május 31. 5. KISBÍRÓ WWW.KISUJSZALLAS.HU KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE Tegyünk az egészségért! Felelősek vagyunk magunkért és másokért. Így van ez az egészség védelmében

Részletesebben

POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ

POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ Iskolai híradó A falu ékessége...alig telt el másfél hónap, mégis rengeteg programot rejt a közös iskolai naptárunk. Kovácsné Darabos Erzsébet írása az iskolai programokról. Ez az összefogás, mellyel az

Részletesebben

Időpont: 2013. február 8-10. Program:

Időpont: 2013. február 8-10. Program: N O V A R T I S F A R S A N G a Transzplantációs Alapítvány szervezésében Hagyományos farsangi találkozónkat, amit 2013-tól örökbe fogadott a NOVARTIS Magyarország Kft., ismét a tengelici Hotel Orchideában

Részletesebben