Energiahatékonyság. ... intelligens szellőzés szabályozással az Europa-Park-ban. Az Europa-Park

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Energiahatékonyság. ... intelligens szellőzés szabályozással az Europa-Park-ban. Az Europa-Park"

Átírás

1 ... intelligens szellőzés szabályozással az Europa-Park-ban Edgar Mayer Termék menedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 09 I 2008 A németországi Rust-ban található Europa-Park a legnagyobb az országban, mely több mint 100 attrakcióval és showműsorral csalogatja látogatóit. A 85 hektáron elterülő létesítmény új standardot állított fel a méret, az attraktivitás és az energiahatékonyság tekintetében. A komplexum energiaellátását nagyrészt hőszivattyúkkal és szoláris panelekkel biztosítják, továbbá újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaztak például a 4-D Magic Cinema részlegen, ahol a nézőket egy új dimenzióba varázsolják. Az épületegyüttes szellőztetését CentraLine rendszerrel szabályozzák, ezzel jelentős energia megtakarítást érve el. Az energiahatékonyságot kiemelten kezelve az Europa-Park vezetősége az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások és az emelkedő energia árak által támasztott követelményekre reagált. Az Europa-Park A létesítményt 1975-ben történt megnyitása óta több mint 74 millióan látogatták meg. Az elmúlt évben elért 4 millió látogatójával az Europa-Park a világ leglátogatottabb szezonális szórakoztató központjává és egyúttal a Kölni Katedrális után Németország legkedveltebb turistalátványosságává vált. A Park a Mack család tulajdonában áll, akik mára több mint 500 millió Eurót fektettek be és 3500 alkalmazottat foglalkoztatnak a létesítményben. A közel 100 attrakció és a nemzetközi showműsorok az egész család számára garantálják a szórakozást. Az Europa-Park azonban több mint szórakoztató központ. A komplexum kedvelt rendezvényközpont is, valamint számos esemény és TV show felvételének helyszíne. Négycsillagos hotelének köszönhetően még Európa minden tájáról érkező vendégek számára is megfelelő szolgáltatásokat biztosít.

2 1. Ábra: Europa-Park Rus városában a leglátogatottabb szórakoztató központ Németországban. A 4-D Mozi A 4-D Magic Cinema 2004-ben nyitotta meg kapuit. Ez a mozi a látogatókat újszerű négydimenziós világba repíti, ahol a látás, hallás, érzés és tapintás komplex élményét nyújtja. A Panda Vision című film a World Wide Fund for Nature (WWF) szervezettel együttműködésben készült és a nézőket az állatok világával ismerteti meg, a természet minden érzékelhető részletét megmutatva. Halat fogni, teknősökkel úszkálni, megérinteni egy kígyót mindezek a bemutató részét képezik impozáns hangtechnikával és egy 19 x 9 méteres óriás kivetítővel megtámogatva. A meglepő 3-D effektek mellett a néző különböző szagokat, illetve bőrén a friss levegő, vagy éppen a sűrű köd érintését érezheti. Ugyancsak a komplex élményhez tartozik az úgynevezett Bodyshaker effekt, mely a székeket hozza mozgásba a film alatt. 2. Ábra: A 4-D mozi többet nyújt, mint egy egyszerű háromdimenziós film.

3 A 4-D előadások délelőtt 10-kor kezdődnek és a komplexum bezárásáig folyamatosan zajlanak. Minden előadás között 15 perc szünet van. Este 8-tól hagyományos mozifilmeket vetítenek, és ezekhez csatlakoznak a különböző elemek, mint például egy földrengést érzékeltető székrázás. A 4-D technológia jelenti a mozi szellőztető rendszerének a legnagyobb kihívást: a 4-D előadások alatt különböző illatanyagokat permeteznek a légtérbe a mennyezetről az adott jelenetnek megfelelően. A víz alatti jelenetek alatt például sós vizet, míg esőerdőben játszódó jelenet közben a friss fű illatát permetezik a terembe. Az egyes illatok keveredését a következő illattal el kell kerülni, ezért ezeket rendszeresen és igen gyorsan kell eltávolítani a nézők környezetéből. Fenti okokból a mozi három különböző vezérlési módban igényli a szellőztető rendszer működését: 1. 4-D bemutatók alatti üzemmód 2. 4-D bemutatók közötti szünet üzemmód 3. Esti vetítések üzemmódja 3. Ábra: A 4-D moziban hagyományos filmeket is vetítenek. Az Europa-Park a CentraLine szabályzási algoritmusok segítségével szabályozza a szellőztető rendszert és ér el ezáltal jelentős energia megtakarítást. A szabályozó rendszer külön programot hajt végre a különböző üzemmódokban az egyes rendszerelemek vezérlésére.

4 A szellőztető rendszer elemei 4. Ábra: A 4-D mozi szellőztető rendszerének sematikus ábrája Ahogy a 4. ábrán látszik, a légtechnikai rendszer légkeverő zsalukat (4) tartalmaz és direkt-léghevítős légcsatorna fűtéssel van ellátva, mely egy levegő/levegő hőcserélőn keresztül fűt. A léghevítőt kizárólag akkor lehet bekapcsolni, amikor a légáramlás érzékelő jele erre engedélyező jelet ad. Az égőt továbbá biztonsági termosztát védi a túlhevüléstől. A hűtést egy ötfokozatú direktelpárologtatós készülék (3) biztosítja. Úgy a fűtő, mint a hűtő készülék igen gyorsan reagál a szabályozó jelére. Ez az együttműködés biztosítja a megnövelt komfortot a nézőtéren. Mind a befúvó (4), mind az elszívó (5) ventilátorok frekvenciaváltóval szabályozottak. A ventilátorok fordulatszáma, így a levegő áramlása az előírt és a tényleges teremhőmérséklet különbségével arányos. A komfort tartományban, ahol a különbség csekély, a rendszer minimum fordulatszámon üzemel. Nagyobb szabályozási eltérés esetén a ventilátorok fordulatszáma a maximálisig növekszik hűtési és fűtési üzemmódban is. Szabályozási programok Jelen esetben a CentraLine szabályozási programok alkalmazásával minden üzemmódban optimálisan kihasználhatók a rendszer megtakarítási lehetőségei. 4- D módban, a szabályozó program jelzést kap a vetítő rendszertől miután az illatanyagokat bepermetezték, hogy a légtechnikai rendszer kevert levegősről 100% frisslevegőre váltson. Ezáltal megakadályozzák, hogy a különböző illatok keveredjenek. Az energiatakarékos működés a következő funkciók által biztosított: Téli és nyári kompenzációs alapjelek biztosítják a lehető legkisebb különbséget a külső és belső levegő hőmérséklete között, a megfelelő komfort biztosítása mellett. Igény által vezérelt változó légmennyiség szabályozás alkalmazása. Légminőség szabályozás a ventilátor fordulatszám felülbírálásával. Komfort mód vagy zéró energia sáv.

5 A 15 perces szünetekben, illetve mikor hagyományos filmet vetítenek a rendszer kevert levegős szabályozási módban működik. További energia megtakarítás érhető el az alábbi szabályozási módoknak köszönhetően: Kevesebb frisslevegő mennyiség, A keverőzsaluk működési szekvenciájának megfordítása a külső és a teremhőmérséklet függvényében, valamint Levegő minőség szabályozás a ventilátor fordulatszám és a keverő zsa luk állapotának felülbírálásával. Éjszakai üzemmódban az energia hatékonysági és biztonsági követelmények kielégítésére a következő funkciók aktiválódnak: Minimális teremhőmérsékletre való szabályozás a téli időszakban, Maximális teremhőmérsékletre való szabályozás a nyári időszakban, valamint Éjszakai szellőztető üzemmód. Az energiafogyasztás hagyományos szabályozási algoritmusokkal a 4-D mozi esetében az 1. táblázatban látható: Energia fogyasztó Működési idő Fűtés [kw] Hűtés [kw] Befúvó [kw] Elszívó [kw] Tömegáram [m³/h] Energia fogyasztás/év Berendezés Max , Működési mód 4-D mód 4,75 [óra/nap] 61% 1 73% 1 4-D szünetek/ Más filmek 8,75 [óra/nap] 43% 1 49% 1 64% 1 Napok /Év % 1 82% % Teljes fűtés, hűtés és elektromos Fogyasztás [kwh/ év] Költség [ /kwh] 0,059 2 Össz [ /év] Táblázat: Energiafogyasztási táblázat hagyományos szabályozási algoritmusokkal 1 Az adott működési módban a második oszlop kihasználtságának átlagos százalékos értéke 2 /kwh gáz 3 /kwh elektromos áram CentraLine szabályozási algoritmusok alkalmazásával lehetővé vált a tömegáram 22%-al való csökkentése anélkül, hogy az komfortban vagy légminőségben kompromisszumokkal járt volna. A megtakarítások legnagyobb szelete az igény szerinti légmennyiség szabályozásnak, valamint a légminőség szabályozás által felülvezérelt frisslevegő zsalu és ventilátor fordulatszám szabályozásnak köszönhető. A légminőség szabályozás vegyes gáz érzékelőt használ, mely a mozi kihasználtságának függvényében biztosítja a megfelelő tömegáramú levegőt. Kevésbé elhasznált levegő esetén kisebb tömegáramú levegő így fűtési és hűtési energia is elegendő.

6 A frekvenciaváltók, melyek a befúvó és elszívó ventilátorok fordulatszámát szabályozzák a vezérlő jelüket a hőmérséklet és a légminőség szabályozó jelek közül a magasabb kiválasztásával képzik. A zéró energia sávban a ventilátorok minimális fordulaton működnek. A teremhőmérséklet nagyobb eltérése az alapjeltől a ventilátorok fordulatszám növekedését eredményezi. A lehetséges maximális szabályozási eltérés esetén a ventilátor fordulatszáma 100%-os lesz, mely a maximális levegő tömegáramot szállítja a nézőtérre. Ez abban az esetben fordul elő, ha a nézőtér teljesen tele van, és a hőmérsékletkülönbség jelentős a terem és a külső levegő között. Amennyiben a tömegáramot a fordulatszámmal arányosan növeljük, úgy az elektromos fogyasztás a harmadik hatvány szerint emelkedik. Az energiafogyasztás alakulása CentraLine szabályozási algoritmusok használatával a 2. táblázatban látható: Energia fogyasztó Működési idő Fűtés [kw] Hűtés [kw] Befúvó [kw] Elszívó [kw] Tömegáram [m³/h] Energiafogyasztás/ év Megtakarítás % Megtakarítás Berendezés max , Működési mód 4-D mód 4,75 [óra/nap] 4-D szünetek/ Más filmek 8,75 [óra/nap] 50% 1 35% 1 60% 1 40% 1 45% 1 45% % 1 35% Napok /Év Teljes fűtés, hűtés, elektromos Fogyasztás [kwh/ év] Költség [ /kwh] Össz [ / év] 0, , % Táblázat: Energiafogyasztás alakulása CentraLine szabályozási algoritmusok használatával 1 Az adott működési módban a második oszlop kihasználtságának átlagos százalékos értéke 2 /kwh gáz 3 /kwh elektromos áram Ahogy a 2. táblázatban látható, a fűtési és hűtési energia fogyasztása a tömegárammal arányosan csökkent, míg a ventilátorok energia fogyasztása a 3. hatvány szerint változott. A teljes energiafogyasztás így 27%-al csökkent. CentraLine frekvenciaváltó vásárlásakor a termékkel együtt egy szoftver is a vásárló rendelkezésére áll, mellyel az elektromos energia megtakarítása kiszámolható a kihasználtság függvényében. Fontos ez azért, mert a ventilátorok életciklusára vetítve a felhasznált energiafogyasztás a teljes költségek 90%-át is eléri, míg a beszerzési és karbantartási igények mindössze 10%-ot tesznek ki.

7 Komfort A komfort növelésére a rendszer állítható légbevezető nyílásokkal rendelkezik a mennyezeten, melyek fűtési üzemben a meleg levegőt közvetlenül a nézők felé vezetik. Hűtési üzemben azonban a légbevezető nyílások oldal irányban juttatják be a hideg levegőt a terembe. Az elhasznált levegőt a terem perforált acéllemezekkel borított oldalfali részein keresztül vezetik el. Az időjárási viszonyoktól függetlenül a nézők kellemes klímaviszonyok között élvezhetik az előadást a mozi mind a 448 székén. Biztonság Hat tűzcsappantyú riasztási kimenetekkel gondoskodik a nézők biztonságáról. Tűz esetén a Park tűzoltó csapata azonnali riasztást kap, miközben a füst eltávolításáról a füstelszívó ventillátor gondoskodik. Rendszeres karbantartás A gördülékeny és energia hatékony üzemeltetés érdekében a rendszert évente karbantartja egy CentraLine Partner. A karbantartás során lehet az egyes rendszerparaméterek beállítását finomítani és így ideálishoz közeli állapotot elérni. A téli leállás alatt a karbantartási munkálatokat egy előre meghatározott ütemterv szerint végzik el. A legfontosabb műveletek az alábbiak: a fűtőkaloriferek és a direkt elpárologtatós hűtők ellenőrzése a légfűtő rendszer biztonsági paramétereinek és termosztátjának ellenőrzése a légszállítással kapcsolatos paraméterek ellenőrzése hajtások szíjainak cseréje szűrők tisztítása. A karbantartási folyamat része, hogy a CentraLine Partner optimalizálja a szabályozási algoritmust az év során összegyűjtött üzemi adatok alapján, melyeket az előző évi adatokkal össze tud vetni. A tervszerű karbantartásnak köszönhetően a áprilisi nyitás óta nem volt váratlan rendszer leállás. 5. Ábra: A rendszeres karbantartást a CentraLine Partner végzi.

8 Összefoglalás A 4-D mozi szellőztető rendszerének szabályozása jól példázza az Europa-Park vezetőinek energiahatékonysági szemléletét. A park személyzete, mint valami energiatakarékossági nyomozó amikor csak lehetősége nyílik rá kutatja az energia megtakarítási lehetőségeket. A CentraLine által nyújtott szabályozási megoldás, mely a 4-D mozi szellőztetését igény szerint vezérli, fontos eleme az energiahatékonysági koncepciónak. Minden szabályozási algoritmus évtizedek tapasztalatai alapján az évek során folyamatosan fejlesztve alakul ki. Az összes energia megtakarítási lehetőség kihasználása érdekében a CentraLine partner előzetesen részletesen és közvetlenül egyeztetett a megrendelővel. A kívánt rendszerfunkciókat egyszerűen aktiválhatjuk a COACH konfigurációs szoftverben. Ezek a szabályozási algoritmusok már eleve az energiahatékonyságot célozva optimalizált paraméter beállításokkal kerültek a szoftverbe. A mozi 2004-es megnyitásakor ezeket az algoritmusokat alkalmazták a rendszerre, majd az évek során a begyűjtött adatok segítségével tovább javították. A munkálatok eredményeként jelentős energia megtakarítást értek el. Ezáltal a szórakoztató központ újabb lépést tett környezetvédelmi és gazdasági céljai elérése felé. Szerző: Edgar Mayer Termék menedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH A CentraLine City részletes információkat nyújt az interneten a com címen. Közelebbi információkat kaphat a CentraLine-ról a +49 (0) 7031 / információs vonalon vagy ben az levelezési címen. CentraLine Honeywell Szabályozástechnikai Kft. H-1139 Budapest Petneházy u Tel +36 (1)

Make the most of your energy. Épületfelügyeleti megoldások

Make the most of your energy. Épületfelügyeleti megoldások Make the most of your energy Épületfelügyeleti megoldások Bevezetés: Az épületfelügyeleti rendszerek feladata jelentősen megváltozott az elmúlt években. Az elsődleges célokat az alábbiakban lehet meghatározni:

Részletesebben

Minden évszakban TÖKÉLETES KOMFORT

Minden évszakban TÖKÉLETES KOMFORT Minden évszakban TÖKÉLETES KOMFORT Fűtés Légkondicionálás Hűtés és légtechnikai rendszerek Kereskedelmi hűtés 2011 A DAIKIN NÖVEKEDÉSÉNEK 4 PILLÉRE TARTALOMJEGYZÉK Új termékek 2011 2 A Daikin növekedésének

Részletesebben

SZELLŐZÉSI MEGOLDÁSOK TERMÉKKATALÓGUS

SZELLŐZÉSI MEGOLDÁSOK TERMÉKKATALÓGUS SZELLŐZÉSI MEGOLDÁSOK TERMÉKKATALÓGUS 2 AERECO Termékkatalógus 30 ÉV INNOVÁCIÓ A LEVEGŐMINŐSÉGÉRT ÉS ENERGIAMEGTAKARÍTÁSÉRT Abban mindenki egyetért, hogy amikor komfortról van szó, akár otthon, akár egy

Részletesebben

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik.

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. Energia hatékonyság Hannes Lütz Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. A szállodai szoba árának fejében elvárják, hogy a fürdőszobában legyen

Részletesebben

Fűtés. katalógus. Egész évben PERFECT C MFORT. Fűtés. Légkondícionálás. Folyadékhűtős rendszerek. Kereskedelmi hűtés

Fűtés. katalógus. Egész évben PERFECT C MFORT. Fűtés. Légkondícionálás. Folyadékhűtős rendszerek. Kereskedelmi hűtés Fűtés Egész évben PERFECT C MFORT katalógus Fűtés Légkondícionálás Folyadékhűtős rendszerek Kereskedelmi hűtés Fűtés - Használati melegvíz - Hűtés KIMAGASLÓAN ENERGIATAKARÉKOS MEGOLDÁSOK LAKOSSÁGI HASZNÁLATHOZ!

Részletesebben

energiatakarékos rendszerek HŐSZIVATTYÚK

energiatakarékos rendszerek HŐSZIVATTYÚK energiatakarékos rendszerek HŐSZIVATTYÚK szellőzőgépek Tartalomjegyzék Bevezető 4. Hőszivattyú működése 5. ANK levegő/víz hőszivattyú és folyadékhűtő 6. ANLI inverteres levegő/víz hőszivattyú és folyadékhűtő

Részletesebben

szellőzési megoldások

szellőzési megoldások szellőzési megoldások 2/3 Jobb levegőminőséget és energiamegtakarítást célzó innováció Abban mindenki egyetért, hogy amikor komfortról van szó, akár otthon, akár egy irodában, a levegőminőség meghatározó

Részletesebben

Egész évben tökéletes C mfort. Kellemes klíma és tiszta levegő otthon, vásárláskor, a munkahelyen. Split Multi Split Sky Air

Egész évben tökéletes C mfort. Kellemes klíma és tiszta levegő otthon, vásárláskor, a munkahelyen. Split Multi Split Sky Air Egész évben tökéletes C mfort Kellemes klíma és tiszta levegő otthon, vásárláskor, a munkahelyen Split Multi Split Sky Air 2009 A vállalat Semmihez sem fogható klíma, semmihez sem fogható vállalat 2002-ben

Részletesebben

FŰTŐ ÉS HŰTŐ RENDSZEREK LAKÓINGATLANOKBA

FŰTŐ ÉS HŰTŐ RENDSZEREK LAKÓINGATLANOKBA FŰTŐ ÉS HŰTŐ RENDSZEREK LAKÓINGATLANOKBA ÚJ 2012 2012 ÉLETMÓDVÁLTÁS ZÖLD ÖTLETEK SEGÍTSÉGÉVEL: GYAKORLATILAG SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS NÉLKÜLI ÉLETMÓDOT KÍNÁLUNK AZ EGÉSZ VILÁGON. RÉSZLETESEBBEN: A teljes

Részletesebben

Teljes körű omfort. alkalmazásokhoz. lakossági és kereskedelmi DAIKIN ALTHERMA FŰTÉSI RENDSZEREK KATALÓGUSA

Teljes körű omfort. alkalmazásokhoz. lakossági és kereskedelmi DAIKIN ALTHERMA FŰTÉSI RENDSZEREK KATALÓGUSA Teljes körű omfort lakossági és kereskedelmi alkalmazásokhoz DAIKIN ALTHERMA FŰTÉSI RENDSZEREK KATALÓGUSA Fűtés, használati melegvíz és hűtés Fenntartható és hatékony energia megoldások lakossági és kereskedelmi

Részletesebben

Egész évben tökéletes C mfort. Kellemes klíma és tiszta levegő otthon, vásárláskor, a munkahelyen. Split Multi Split Sky Air

Egész évben tökéletes C mfort. Kellemes klíma és tiszta levegő otthon, vásárláskor, a munkahelyen. Split Multi Split Sky Air Egész évben tökéletes C mfort Kellemes klíma és tiszta levegő otthon, vásárláskor, a munkahelyen Split Multi Split Sky Air 2008 A vállalat Semmihez sem fogható klíma, semmihez sem fogható vállalat 2002-ben

Részletesebben

ÉPÜLETTULAJDONOSOK SZÁMÁRA ÉPÍTÉSZEK ÉS ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐK SZÁMÁRA KIVITELEZŐK SZÁMÁRA VÉGFELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA ELŐNYÖK ELŐNYÖK ELŐNYÖK ELŐNYÖK

ÉPÜLETTULAJDONOSOK SZÁMÁRA ÉPÍTÉSZEK ÉS ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐK SZÁMÁRA KIVITELEZŐK SZÁMÁRA VÉGFELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA ELŐNYÖK ELŐNYÖK ELŐNYÖK ELŐNYÖK ELŐNYÖK ÉPÜLETTULAJDONOSOK SZÁMÁRA A Daikin saját inverteres és modern hűtőközegszabályozási technológiájával a VRV III légkondicionáló rendszer kimagasló hatékonysággal működik. Ez jelentős energiamegtakarítást

Részletesebben

Fűtőberendezések Katalógusa

Fűtőberendezések Katalógusa Fűtőberendezések Katalógusa 2014 EGYEDÜLÁLLÓ KOMFORT VEZETŐ DIZÁJN LEGÚJABB TECHNOLÓGIÁK Fűtés, használati meleg víz és hűtés Fenntartható energia megoldások lakossági és kereskedelmi használatra 2 3 Napjainkban

Részletesebben

MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN

MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN HASZNÁLATI MELEGVÍZ MEGÚJULÓ ENERGIA KLÍMA HELYISÉGFŰTÉS MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN» HŐSZIVATTYÚK» SZELLŐZTETŐ RENDSZEREK» NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK» ADATOK, TÉNYEK, KIEGÉSZÍTŐK Technika a jó

Részletesebben

Fűtési megoldások Katalógusa

Fűtési megoldások Katalógusa Fűtési megoldások Katalógusa 2014 A komfort ihlette A dizájn vezette A mérnök megvalósította Fűtés, használati meleg víz és hűtés Fenntartható energia megoldások lakossági és kereskedelmi használatra 2

Részletesebben

Innováció, Ösztönöz, Intelligens. A 3. Generáció új dimenziókat tár fel

Innováció, Ösztönöz, Intelligens. A 3. Generáció új dimenziókat tár fel Innováció, Ösztönöz, Intelligens A 3. Generáció új dimenziókat tár fel VRV III Technológia VRV III: nagy elõrelépés, több rugalmasság az egységek kombinálásában Kültéri egység Beltéri egység (max. 64 készülék)

Részletesebben

Energiahatékonyság KNX segítségével

Energiahatékonyság KNX segítségével Energiahatékonyság KNX segítségével Tartalomjegyzék Energiahatékonyság KNX segítségével (A) KNX a zöld technológia 4 A Brémai Főiskola (Németország) tanulmánya A KNX szabvány jelentős energiamegtakarítást

Részletesebben

LABCONTROL. Tervezési kézikönyv. Air management system. The art of handling air

LABCONTROL. Tervezési kézikönyv. Air management system. The art of handling air LABCONTROL Air management system Tervezési kézikönyv The art of handling air Tervezési kéziköny LABCONTROL Tartalomjegyzék Tapasztalat és innováció 3 LABCONTROL 4 Rendszer áttekintés 6 EASYLAB 8 A rendszer

Részletesebben

COMBI 300 POLAR LEGÚJABB CSÚCSKÉSZÜLÉK A NILAN-TÓL. Szellőztetés passzív és aktív hővisszanyeréssel. Lakossági készülék. Aktív hővisszanyerés

COMBI 300 POLAR LEGÚJABB CSÚCSKÉSZÜLÉK A NILAN-TÓL. Szellőztetés passzív és aktív hővisszanyeréssel. Lakossági készülék. Aktív hővisszanyerés COMBI 300 POLAR LEGÚJABB CSÚCSKÉSZÜLÉK A NILAN-TÓL Szellőztetés passzív és aktív hővisszanyeréssel Lakossági készülék Passzív hővisszanyerés Aktív hővisszanyerés Szellőztetés < 350 m 3 /h Légfűtés Léghűtés

Részletesebben

Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól

Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól 2012 Élet az értékek mentén 2 Kondenzációs készülékek Tartalom 2012 Élet az értékek mentén 2 Kondenzációs technika 4 Megtakarítási

Részletesebben

Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól

Kondenzációs készülékek Energiatakarékos fűtési megoldások a Bosch-tól Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág Budapest Gyömrői út 120. 1103 Információs vonal: (06-1) 470-4747 Szerviz vonal (beüzemelés, karbantartás, javítás): (06-1) 470-4748 www.bosch.hu, www.bosch-climate.hu

Részletesebben

Útmutató alacsony hőmérsékletű radiátorokhoz

Útmutató alacsony hőmérsékletű radiátorokhoz Útmutató alacsony hőmérsékletű radiátorokhoz CLEVER LOW TEMPERATURE RADIATORS minden alacsony hő mérsékletű fűtési rendszer esetén a leh ető legjobb megoldás a radiátor. de NE TŐL em fogadja el, olvassa

Részletesebben

Családi házak szellőztető egységei DUPLEX R4

Családi házak szellőztető egységei DUPLEX R4 Családi házak szellőztető egységei DUPLEX R4 HU CÉGTÖRTÉNET AZ ATREA TÁRSASÁG TERMÉKEI Az ATREA társaság 1990-ben a Cseh Köztársaságban, Jablonec nad Nisou-ban jött létre, tiszta cseh családi vállalkozásként.

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA 1094 Budapest, Angyal u. 1-3. / Angyal irodaház, II. emelet Telefon: 455-7080, fax: 455-7089; e-mail: info@mmk.hu Budapest, 2013. április 29. A tanulmány az FPH061/157/2013 ügyiratszámú

Részletesebben

2 0 1 2 / 1 3. KLÍmAReNDSZeReK irodákba, ÜZLetheLYiSÉgeKBe TOSHIBA I 1

2 0 1 2 / 1 3. KLÍmAReNDSZeReK irodákba, ÜZLetheLYiSÉgeKBe TOSHIBA I 1 2 0 1 2 / 1 3 LIGHT COMMERCIAL KLÍmAReNDSZeReK irodákba, ÜZLetheLYiSÉgeKBe TOSHIBA I 1 RAV Light CommeRCiAL 2 I TOSHIBA megoldások szakemberektől szakembereknek. A termékfejlesztés és az újítási lehetőségek

Részletesebben

OTTHONI // HŰTŐ- ÉS FŰTŐRENDSZEREK MINDEN HELYISÉG SZÁMÍT

OTTHONI // HŰTŐ- ÉS FŰTŐRENDSZEREK MINDEN HELYISÉG SZÁMÍT OTTHONI // HŰTŐ- ÉS FŰTŐRENDSZEREK 2011 MINDEN HELYISÉG SZÁMÍT ÖKOÖTLETEK AZ ÉLETVITELHEZ: MINDEN OLYAN ÉLETVITELI STÍLUS TÁMOGATÁSA AZ EGÉSZ VILÁGON, AMELY GYAKORLATILAG NULLÁRA CSÖKKENTI A CO 2 -GÁZ

Részletesebben

Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009

Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009 Energia hatékonyság Ronny Scherf Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Az épületek rendszertechnikáját figyelembe véve kétféle megközelítés létezik a költségek csökkentésére: egyrészről

Részletesebben

30% Vezesse a projektjét hatékony rendszerkoncepcióval. Biztonságos. TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ A Danfoss EvoFlat stations rendszer A-tól Z-ig

30% Vezesse a projektjét hatékony rendszerkoncepcióval. Biztonságos. TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ A Danfoss EvoFlat stations rendszer A-tól Z-ig MAKING MODERN LIVING POSSIBLE TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ A Danfoss EvoFlat stations rendszer A-tól Z-ig Vezesse a projektjét hatékony rendszerkoncepcióval Biztonságos és kényelmes A EvoFlat rendszerek gyorsan,

Részletesebben

Make the most of your energy. Energiahatékonyság Megoldási útmutató

Make the most of your energy. Energiahatékonyság Megoldási útmutató Make the most of your energy Energiahatékonyság Megoldási útmutató Legyen energia hatékonysági szakértő Keresse fel weboldalunkat, ahol további információkat találhat. www.schneider-electric.hu Fedezze

Részletesebben

ÚJ AQUAREA TERMÉKCSALÁD - KIEMELKEDŐ HATÉKONYSÁGÚ HŐSZIVATTYÚ TECHNOLÓGIA 2013 / 2014

ÚJ AQUAREA TERMÉKCSALÁD - KIEMELKEDŐ HATÉKONYSÁGÚ HŐSZIVATTYÚ TECHNOLÓGIA 2013 / 2014 ÚJ AQUAREA TERMÉKCSALÁD - KIEMELKEDŐ HATÉKONYSÁGÚ HŐSZIVATTYÚ TECHNOLÓGIA 2013 / 2014 ÚJ AQUAREA LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚK 2013 / 2014 ÚJ AQUAREA LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ LAKÓINGATLANOKBA A 3-tól 16 kw-ig

Részletesebben