Cservenák Rita beszámolója. Ausztria

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Cservenák Rita beszámolója. Ausztria"

Átírás

1 Cservenák Rita beszámolója Ausztria A célunk, hogy megnézzük, hogy az itt élőgazdák, hogy boldogulnak, egyedül, ill. közösségbe formálódva s tapasztalatainkat a hazai sajtosok egyesületében, és egyénileg is irányadóként alkalmazhassuk. Az országban gyönyörű zöld minden, a völgyekben, esztétikus összevisszaságban házak állnak, és ami szimpatikus, hogy nagyobb távolságra egymástól, szellősen, akár az egész gazdasági birtoktól körülölelten. Igen sok helyen tehenek legelésznek villanypásztorral körülvett legelőn. Az állatok száma egy legelőn alacsony, sehol nem találkoztunk nagy állománnyal. A többi állat a magaslati legelőkön legelt, hogy az igen zamatos, markáns ízű alpesi sajtokhoz biztosítsák a tejet. Ezeket a sajtokat csak 1800 m feletti magasságban legeltetett állatok tejéből készítik, az ennél alacsonyabb legelőkön (1200 m-től) legeltetett tehenek tejéből, a hegyi sajtot készítik el. Szigorú szabályozás alapján készülnek a sajtok, az Alpesi, fent a legelők mellet elhelyezkedő kis sajt üzemekben, amit csak ősszel, az állatok behajtásakor hoznak le a faluba. A hegyi sajtok előállítása a völgyben történik.

2 A Metzler birtok látogatásával kezdtük Ausztriai tapasztalatszerző utunkat. Itt főleg kecskéket tenyésztenek, bár kevés tehenük is volt. Ez a birtok Ausztria azon kevés birtokaihoz tartozik, - ha nem az egyetlen ilyen,- ahol a legtudatosabban használják ki adottságaikat, és a legleleményesebben csinálnak pénzt a végtermékből a savóból-. Két féle tehén, de főleg kecske sajtokat (kb.7 félét) készítenek a 21. század követelményeinek megfelelően, gépesítéssel. Azért is ezt a farmot ragadtam ki beszámolómban, mert itt ötvözték a turizmust, és a feldolgozást legeredményesebben. Kezdjük a kecskék bemutatásával szisztematikusan. Az istálló emeletes, az alsószintről az állatok, emberi irányítással, feltudnak jönni az első emeletre, ami az állat simogatót is megjeleníti. Külön galériás résznél lefelé nézve, a fejés, ill. a fejőberendezések szemrevételezhetők. A második emeleten történik a széna-szalmatárolás, szárítás. ill. az alternatív (napelemes) melegvíz hálózat berendezései. A helyiségek úgy vannak kialakítva, hogy innen, egy elektromos csiptetővel az állatok szénával való etetése is megoldott. Hihetetlenül átgondolt, jó szerkezeti megoldásokkal tarkított maximális energia, idő felhasználással ellátott gazdaság! Elmondásuk alapján 7 évig tervezették, hogy a legtökéletesebben éljenek lehetőségeikkel. Sikerült! A sajtok előállításakor keletkezett savót (végtermék), hihetetlenül okosan tovább hasznosítják! Savó italport, ill. kenőcsök, egyéb kozmetikumok alapanyagaként hasznosítják. Szépítészeti készítményeik a világ több tájára eljutnak, dicsérve készítőiket! Tehát a külkereskedelmük is profi módon megoldott. Külön terem áll rendelkezésre, ahol kóstoltatás lezajlik. Emellett saját gyümölcs készítményeket, bort, pálinkát, lekvárt,ill. sajtokat is árusítanak a kozmetikumok mellett üzletükben, s ha jól megfigyeltem, mások által előállított

3 termékeket is forgalmaznak, szélesítve skálájukat. A sajtüzem ablakfal mögül teljesen belátható. Vetítő teremmel is rendelkeznek. Mindezt, tehát az állatok szemrevételezésétől kezdve, a kóstoltatással bezárólag, 3 épületben végzik, mint írtam igen szisztematikusan. Tanulságként elmondhatom, hogy rendezett, tiszta körülmények között, jól szervezetten, készítik, elérhető áron, és egyszerű, de tetszetős csomagolásban kínálják termékeiket. Részemről a tanulság óriási, sokat kell még fejlődnünk addig, míg ezt a szervezettséget, befektetést igénylő fejlesztéseket megvalósítjuk, de az elkövetkező években, az itt látott példák alapján ennek megvalósítására fogunk törekedni. Természetesen a saját adottságainkkal ötvözve! Ami a legfontosabb, és elsődleges kezdési pont, az összefogás erősítése, szervezetség kialakítása,amire már kis csapatunk lépéseket is tett Követi a saját adottságaink kiaknázása, megszervezése egyénenként, majd a beruházások megvalósítása, és a termékösszefogásokkal tarkított értékesítés, amihez megint az összefogás ereje szükséges. Svájc Hát igen Svájc! 1375 óta készítik itt a Gruyere sajtot. A korabeli földesuraknak ezt fizették adóképpen, s nem kg-ban, hanem darabban számolták a sajtot l tejből készítették, tehát szép malomkerék nagyságú lett. 500 évig ez így volt. De mintha ez idő elteltével már arra készültek volna, hogy mire Kis csapatunk megérkezik, tökéletesítsék a show-t. Mert az volt, show, a tökéletes, a megszervezett, árú kapcsolásokkal összekapcsolt show!

4 Itt aztán volt minden! De kezdjem az elején. Volt a híres Gruyere, a sajt, elsődlegesen erre rakódott a többi. Az úriember maga egy SHOW MANN volt, tehát először is a sajt után magát adta el, s erre épített mindent észrevételem szerint. Bemutatta a sajt készítés folyamatát, már egyáltalán nem olyan higiénikus körülmények között, mint ezt az osztrákoknál tapasztaltuk. Ablak szennyezett volt, a tejben szintén volt szennyeződés, amit laza mozdulattal kidobott.ami meglepő volt számomra,

5 hogy réz üstben készült a sajt, ami majd Franciáknál is szembetűnő. Tehát a sajt bemutató eleve egy boltban volt, ahol nem csak élelmiszert, hanem ajándék,és használati tárgyakat is árusítottak! Minden Svájci volt! A bemutató után vásárolhattunk szorgalmasan, amit javarészt meg is tettünk! Tehát a bemutatóért már egyszer pénzt kapott, majd a vásárlás, és mivel széles volt a kínálat elég sok pénzt lehetett költeni. Aztán felinvitált az emeletre, ahol megkérdezte mit iszunk. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy ez a drága Úriember meghívott volna mindet vendégszeretetből,- mint ez otthon természetes,- nem ez csak egy kedves trükkös felszólítás volt a fogyasztásra. Tehát itt már a harmadik pénz költési lehetőség éltek vele. Tehát példa szempontjából, itt is tökéletes volt az árú kapcsolódás és a pénz áramlás a tulaj felé. Lássuk be ráadásul nem is volt olcsó! Igaz, a sajt csodás volt, az előadás tökéletes, hisz a múlt taglalásán keresztül, a jelent is bemutatta. Itt is láthattunk érdekes, tanulságos dolgot, lehet másként, lazábban összekötni az értékesítést. Míg Metzlerék sok munkával, termékgyártással érték el a tökéletességet,-ja és sok dolgozóval,- itt a kereskedelmi, előadói képességével érte el,- kevesebb munkaerővel- s lássuk be, ez az egyszerűbb, s olcsóbb.

6 Szinte még örültünk is neki, mikor kiállt velünk az épület elé fotózkodni, mintha mindent ingyen adott volna! S mi, elégedetten mosolyogva váltunk el tőle! Ezt kellene nekünk megtanulni. A hazánkra büszkén, a sajt tökéletességén keresztül, lazán, örömmel, eladni mindent! Gyarapítva saját, s ez álltal hazánk bevételét a turizmusból! Franciaország A franciák, hm Igen! Ezt az országot méltán nevezik a sajtok hazájának!

7 Itt aztán tényleg, szigorú szabályozás szerint készítik a sajtot. Nem is láttunk, csak helyi tarka teheneket, mivel csak ezek tejét használhatják híres félkemény sajtjuk a COMTE elkészítéséhez. Hol is kezdjem, rengeteg élmény ért ebben az országban! Legelőször, és mindenekfelett a SAJT! Először egy kis tejüzemben voltunk, ahol 3 féle sajtot készítettek. Morbie-t, Mont D or-t és a COMTE-t. Az Úriember végig vezetett a sajtüzemben. Elejétől, az érlelőig.., ill. a sajtboltig. Mindent elmondott, amit tudhattunk a sajtok készítéséről, persze itt is egy része a technológiának titok! Megbeszéltük mi rájövünk! Nagyon sok értékes információ birtokába jutottunk, - amit most nem taglalnék- mivel szívesen válaszolt kérdéseinkre. Itt találkoztunk a DOUBS-i fiatal gazdákkal. Meglepő, itt még a fiatalok is szervezetbe tömörülnek. Ami hihetetlen itt mindenki, vagyis a legtöbb gazda valamilyen jól szervezett egységbe tartozik. Itt már tudják, a régi, de ezek szerint nem elcsépelt szlogent, egységbe az erő! Már akár 10 fő is szövetkezik, de a fős egyesületek sem ritkák. Sajaik elérhető áron, mondhatnánk viszonylag olcsón kaphatók, rendszerint kis sajt boltokba, amik természetesen, más élelmiszereket is kínálnak, de valahogy mégis a Sajtra épül!

8 A fiatalok bemutatták a Szt. Antal erődítményt, ami most sajtérlelő pince gyanánt funkcionál! Az erődben sajtmúzeumot is berendeztek. Összekötötték a turizmust, a látványt a hasznossal, és ebből igen jól kapacitálnak! Évi látogatót fogadnak az ódon falak., 36 gazda sajtja, 18 országba indul innét. Az a mérhetetlen büszkeség, ami sugárzik róluk hazájuk, sajtjaik, sőt az összefogás ereje miatt, éve így léteznek- követendő példaként elevenedett meg számunkra ismét! - Az erődben tartózkodásunk idejére, még a sajtót, a francia tévéseket is meghívták, ezzel is reklámot képezve maguk számára, ami ugye lássuk be igen olcsó, és hatékony piacnyitás is egyben, s így még a tv-ben is láthatók voltunk, a gazdákkal!- A sajtok kezelését már itt is robotok végzik. - Ami meglepő volt számomra, hogy elmondásuk szerint az átlag francia tájékozatlan a sajtok világában. Sajnálkozásukat fejezték ki, hogy a borkultúrájuk fejlettebb! Ezt mi is elmondhatjuk, hej de azért örömtáncot járnánk, ha legalább ilyen tájékozatlanok lennének a mi kedves Magyar vásárlóink, sajtfogyasztóink!- Hát itt aztán láttunk COMTE-t darabot! A kezdő gazdák igen büszkék arra, hogy tradíciójukat őrzik, s hogy még az is le van szabályozva, hogy mennyit, mit ehetnek a jószágok. Egy tehén évi 1800 kg abrakot ehet, silót, szenázst tilos etetni, csak fű és széna lehet a szálastakarmány.

9 Tanulságként leszűrtem, hogy nem kell mindig feltétlenül, a modernizálás felé fordulnunk. Egy vidéki sajtkészítő, és egy ifjú gazda,- aki arra volt büszke, hogy kis állat állománya, és kevés földje ellenére, a legtöbbet hozza ki vállalkozásából- példáján okulva, lehet, hogy mint kevés állattal rendelkezőknek, régi palóckontyos kis házunkkal, nekünk a célkitűzésül,-a példa szerint,- a tradíció megteremtése, ill. a régies, hagyományos sajtkészítés felé kellene orientálódnunk! Azért írom a tradíció megteremtését, mert a mi gomolyánk finom, keresett sajtféle, de nem érlelhető hosszan, ezért a célom, hogy hasonlóan kemény feltételekkel, egy itt gyártható, hosszan érlelhető sajtot találjak ki, készítsek, amit a gyermekeim, unokáim, már tradicionálisan, büszkén múltjukra, készíthessenek! Természetesen egybekötve a turizmussal, - bemutatókkal, étkezéssel, esetleg szállással, kereskedelemmel tarkítva. - Igen sokat kell addig még tanulnunk, fejlődnünk, látva az erődítmény sajtmesterének szaktudását,- kopogtatással megmondta, majd megmutatta, hol van belül elrepedve a sajt-. Tanulnunk kellene, mondom még sokat, s ebben látom jövőnket, hogy szervezni kellene tanfolyamokat, ilyen szaktudás elsajátításához, s azt hiszem, ezt külföldön kéne megtanulni. S ha nem is jut ki minden sajtos, egy-két embert kivinni, akik majd a többieknek megtanítják, ezt a gyönyörű, izgalmas szakmát! Azon kívül, ahogy ezt a Kisasszondi sajtosok tették, szakembert behozni az országba, aki, figyelembe véve adottságainkat, megtalálnák a számunkra, személyenként, körülményeinkhez képest, A SAJTOT! Úgy gondolom, ha a Franciák ig, 80 év alatt, 2000 éves fejlődést hajtottak végre - elmondásuk alapján -, akkor büszkén mondhatom, erre mi Magyarok is képesek vagyunk! Természetesen, a kis paraszt gazdától, az államig, összefogva a társadalmi rétegeket, és főleg: egymást támogatva! Ezt kell megtanulnunk! Ez fogja előre lendíteni gazdaságunkat, családjainkat, HAZÁNKAT!

Csepku Ádám. Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Gere pincészet, Öko-Park Panzió, Pendits Kft, Piszkei Öko Kft., Zöldpolc) *

Csepku Ádám. Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Gere pincészet, Öko-Park Panzió, Pendits Kft, Piszkei Öko Kft., Zöldpolc) * Csepku Ádám Ökológiailag-orientált vállalkozások (Gere pincészet, Öko-Park Panzió, Pendits Kft, Piszkei Öko Kft., Zöldpolc) * Műhelytanulmány * A műhelytanulmány a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005 azonosítójú

Részletesebben

A sikeres vidék útja. Áttekintés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott fejlesztésekről. Gyümölcsös lett a szőlő helyén

A sikeres vidék útja. Áttekintés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott fejlesztésekről. Gyümölcsös lett a szőlő helyén A sikeres vidék útja Áttekintés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott fejlesztésekről Gyümölcsös lett a szőlő helyén Elsőgenerációs szegvári gazda Eurót tojtak a bócsai kacsák 3

Részletesebben

Erôt adó, gyógyító falvaink

Erôt adó, gyógyító falvaink Erôt adó, gyógyító falvaink FALUSI TURIZMUS Tájékoztató 2010/3. FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék BEVEZETÔ Gyógyító falvaink (Dr. Csizmadia László) 3 A szellemi kulturális örökség szerepe a falusi

Részletesebben

A Nissan társadalmi felelősségvállalása. A nagyteljesítményű terepjáróktól az elektromos autóig

A Nissan társadalmi felelősségvállalása. A nagyteljesítményű terepjáróktól az elektromos autóig agrostratéga A Nissan társadalmi felelősségvállalása A nagyteljesítményű terepjáróktól az elektromos autóig A vállalatok fenntarthatósággal és társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos viszonyáról szóló

Részletesebben

A kárpáti. borzderes tartása. Az állattartásról őszintén. A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

A kárpáti. borzderes tartása. Az állattartásról őszintén. A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg. A kárpáti borzderes tartása a Polyán gazdaság gyakorlatában Az állattartásról őszintén A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg. Tartalom Az állattartásról

Részletesebben

Amikor nem állatorvos a főnök

Amikor nem állatorvos a főnök Amikor nem állatorvos a főnök Budapest XVIII., Lenkei u. 3. Az állatorvosok közül sokan (vagy akár mindannyian) alaptételnek gondoljuk azt, hogy egy állatorvosi vállalkozást állatorvos(ok) működtet(nek).

Részletesebben

NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS

NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS 2013 Copyright @ 2013 WebShop-Experts Kft. Minden jog fenntartva. A tanulmány megállapításai csak a forrás megjelölésével, és a szerző előzetes jóváhagyásával idézhetőek. Címünk:

Részletesebben

A Cosinus Gamma Kft. új 800 férőhelyes tehénistállója a fejőházzal, madártávlatból

A Cosinus Gamma Kft. új 800 férőhelyes tehénistállója a fejőházzal, madártávlatból I. évfolyam 3.szám 2014. május TEJTERMELŐK ÉS TEJFELDOLGOZÓK LAPJA Először megjelent 1921 januárjában, megújítva 2013-ban A Cosinus Gamma Kft. új 800 férőhelyes tehénistállója a fejőházzal, madártávlatból

Részletesebben

Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak. Házikence Tanoda Kft 1116 Budapest, Szerelmey M. u. 43. http://creativiky.hu

Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak. Házikence Tanoda Kft 1116 Budapest, Szerelmey M. u. 43. http://creativiky.hu Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak Házikence Tanoda Kft 1116 Budapest, Szerelmey M. u. 43. http://creativiky.hu 1 Hobbiból Munka Íme a Házikence Tanoda Bevezetés Hogy mikor kezdődik egy

Részletesebben

Akkor nézz be a kulisszák mögé!

Akkor nézz be a kulisszák mögé! Érdekel egy cég és egy üzleti honlap fejlesztésének teljes története? Akkor nézz be a kulisszák mögé! nevem Juhász Attila. Alapító tag vagyok az Online Vállalkozó Klubban, Volenszki Sándor kollégámmal

Részletesebben

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) *

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Ócsai András Ökológiailag-orientált vállalkozások (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Műhelytanulmány * A műhelytanulmány a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. április 21-én de. 09 00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

Helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban szakértői szemmel

Helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban szakértői szemmel A HÉTFA CSOPORT TAGJA Helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban szakértői szemmel Az MTA Közgazdaságtudományi Intézete szervezésében A helyi kezdeményezésű gazdaságfejlesztési programok vizsgálata c. kötetet

Részletesebben

Nagyüzemi baromfitartás gyakorlati problémái

Nagyüzemi baromfitartás gyakorlati problémái Nagyüzemi baromfitartás gyakorlati problémái Fakultatív tárgy jegyzet Dr. Dobos András 2010. Az állatorvos helyzete ma A baromfi egészségügyben dolgozók, a baromfitenyésztésből élő személyek Önökre bízzák

Részletesebben

helyi termék Szeretjük a helyit 6. oldal Adminisztrációs útvesztôk nehezítik a piackeresést 9. oldal

helyi termék Szeretjük a helyit 6. oldal Adminisztrációs útvesztôk nehezítik a piackeresést 9. oldal IV. évfolyam 2. szám 2012. március április Szeretjük a helyit 6. oldal Adminisztrációs útvesztôk nehezítik a piackeresést 9. oldal Egészség, hagyomány, munka Példák Európából 16. oldal Sokan nyitottak

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

Kérdések és válaszok a francia AMAP csoportok működéséről 2009. május

Kérdések és válaszok a francia AMAP csoportok működéséről 2009. május Kérdések és válaszok a francia AMAP csoportok működéséről 2009. május Előzmény: A nemzetközi URGENCI hálózat 2008-ban kezdett disszeminációs projektjének keretében a Franciaországban nagy sikerrel működő

Részletesebben

J e g y zőkönyv STB-18/2010. (STB-18/2010-2014.)

J e g y zőkönyv STB-18/2010. (STB-18/2010-2014.) STB-18/2010. (STB-18/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának 2010. november 3-án, hétfőn, 9 óra 12 perckor a Képviselői Irodaház V. emelet 520. számú tanácstermében

Részletesebben

Gliwice, Lengyelország

Gliwice, Lengyelország Gliwice, Lengyelország Készítette: Kis Bernadett és Biczók Zoltán 2009. Tartalomjegyzék 1. Szt. Brother Albert segítő szervezet, előzetes áttekintés 2. Munkaterv 3. Szakmai Beszámoló, Lengyelország, Gliwice

Részletesebben

Gömör Expo 2011 Putnok

Gömör Expo 2011 Putnok Szabó János vásárigazgató így értékelte a XIV. Gömör Expót: Hagyományosan április utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Gömör Expo és Fesztivál rendezvény-együttes, amely a térség kiemelkedő kulturális

Részletesebben

ÖSSZEHOZÓ. " Szót kérünk!" Közösségfejlesztési kísérleti. Komárom középiskoláiban. 2008. január-április

ÖSSZEHOZÓ.  Szót kérünk! Közösségfejlesztési kísérleti. Komárom középiskoláiban. 2008. január-április ÖSSZEHOZÓ Szót kérünk! Közösségfejlesztési kísérleti m o d e l l p r o g r a m Komárom középiskoláiban. 2008. január-április ÖSSZEHOZÓ Osztályközösség-fejlesztési kísérleti modellprogram Komárom középiskoláiban.

Részletesebben

ESETTANULMÁNYOK GYŰJTEMÉNYE A HELYI HOZZÁADOTT ÉRTÉK NÖVELÉSÉHEZ

ESETTANULMÁNYOK GYŰJTEMÉNYE A HELYI HOZZÁADOTT ÉRTÉK NÖVELÉSÉHEZ A KÁRPÁT-MEDENCE CIVIL TÁRSADALMÁNAK TUDOMÁNYOS ÉS ISMERETTERJESZTŐ KÖZLEMÉNYEI VIII. SZÁM ESETTANULMÁNYOK GYŰJTEMÉNYE A HELYI HOZZÁADOTT ÉRTÉK NÖVELÉSÉHEZ 2011 1 A KÁRPÁT-MEDENCE CIVIL TÁRSADALMÁNAK INFORMÁCIÓS

Részletesebben

és az együttműködésében NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS

és az együttműködésében NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS és az együttműködésében NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS 2012 Copyright @ 2012 WebShop-Experts Kft. Minden jog fenntartva. A tanulmány megállapításai csak a forrás megjelölésével, és a szerző előzetes jóváhagyásával

Részletesebben

KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Ökonómiai és Szervezési Intézet Marketing és Minőségtani Tanszék

KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Ökonómiai és Szervezési Intézet Marketing és Minőségtani Tanszék KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Ökonómiai és Szervezési Intézet Marketing és Minőségtani Tanszék A doktori iskola vezetője: Dr. Széles Gyula MTA doktora egyetemi tanár Témavezető: Dr. habil Szakály

Részletesebben

EXTRÉM TAKARÉKOS Informatikai Rendszer

EXTRÉM TAKARÉKOS Informatikai Rendszer Bemutatkozik az EXTRÉM TAKARÉKOS Informatikai Rendszer HELLO my name is Egy megoldás, ami HOZZA A PÉNZT Önnek! Nyerjen VERSENYELŐNYT konkurenseivel szemben! SPÓROLJON értékes munkaórákat! 10 tipp - Így

Részletesebben

A finanszírozhatóság 10 titka

A finanszírozhatóság 10 titka A finanszírozhatóság 10 titka Hogyan juthat pénzhez egy kisvállalkozás? Lévai Péter A nehéz helyzetben lévő mikró-vállalkozások finanszírozási tanácsadója 2010, Budapest Amikor az egyik ajtó bezáródik,

Részletesebben

Screencapture vs. Leírás

Screencapture vs. Leírás Screencapture vs. Leírás egy video többet mond ezer szónál KonstantinuszKft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mi az a screen capture?... 4 3.1 Mit tartalmazhat?... 4 3.2

Részletesebben

Jó példák tára. - helyi természeti értékekre, területekre, erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztési programok, vállalkozások, együttműködések -

Jó példák tára. - helyi természeti értékekre, területekre, erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztési programok, vállalkozások, együttműködések - Jó példák tára - helyi természeti értékekre, területekre, erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztési programok, vállalkozások, együttműködések - Példatárunkban Szabolcs-Szatmár Bereg megyei, a természeti

Részletesebben

A szülõk és az iskola

A szülõk és az iskola LIGETI GYÖRGY MÁRTON IZABELLA A szülõk és az iskola A 2001 2002-es tanévben az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala megbízásából országos szociológiai vizsgálatot végeztünk, mely a szülõk jogainak érvényesülését,

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben