Anorexia nevrosa. Irta: Kendralyn Bourgeois Danielle Finn Drew Hodges Destiny Teague. Forditotta: Julianna Fisher

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Anorexia nevrosa. Irta: Kendralyn Bourgeois Danielle Finn Drew Hodges Destiny Teague. Forditotta: Julianna Fisher"

Átírás

1 Anorexia nevrosa Irta: Kendralyn Bourgeois Danielle Finn Drew Hodges Destiny Teague Forditotta: Julianna Fisher

2 Mi az Anorexia nevrosa? Az anorexia egy mentális zavar amelyet jellemez a minimális testsuly fenntartásának a megtagadása, a sulygyarapodástól való félelem és a testkép torz felfogása. (American Psychiatric Association, 2000)

3 Anorexia nevrosa 1. Önéheztetés 2. Az életkorhoz és magassághoz szükséges minimális testsuly fenntartásának a megtagadása, kevesebb mint 85% az ideális testsulynak. 3. Intenzv, irracionális félelem a sulygyarapodástól, illetve hogy köver. 4. A testalkat vagy a testkép torz felfogása. 5. A teste tomegét ées alakját a saját értékelése alapján látja. 6. Amenorrea: A lányok és nők menstruácios periodusainak elvesztése. (American Psychiatric Association, 2000)

4 Altipusok Korlátozó tipus: A fogyás a diéta és önéheztetés által történik. Mértéktelen evés-tisztítás-i tipus: A mértéktelen evési és tisztítási viselkedések epizódjainak jelle. (American Psychiatric Association, 2000)

5 Mitoszok 1. Az ázsiai és afro-amerikai nők nem szenvednek az anorexiaban. 2. Csak a lányoknél és nőknél alakul ki az anorexia. 3. Az egyetlen tunete az anorexiának a sajat éheztetés. 4. Nincs igazi felépülés az anorexiából. (Osvoldet. al., 1993)

6 Okok Az evészavarok oka az egyik népszerü téma a kutatók számára mert szémos tényező kapcsolatos a zavarok kifejlődésénél. Pszichologiai tényezők amelyek hozzájárulhatnak az étkezési zavarokhoz. 1. Alacsony önbecsülés. 2. Az érzések nem kielégitő volta vagy hiánya az élete ellenörzésében 3. Depresszio, szorongás, harag vagy a magány Interperszonalis tényezők amik hozzajárulhatnak az evészavarokhoz 1. Zavaros családi és személyes kapcsolatok. 2. Érzések és érzelmek kifejezésének nehézsége. 3. Fizikai, érzelmi vagy szexuális visszaélések története. 4. Trauma történet. (http://www.nationaleatingdisorders.org)

7 Okok folyt. Társadalmi tényezők amelyek hozzájárulhatnak az étkezési zavarokhoz 1. Kultúra, amely dicsőíti a vékonyságot és a helyek értékét a tökéletes test megszerzésére. 2. Kultúra, amely a fizikai megjelenés alapján eszményíti az embereket és nem a saját belső lényük alapján. Biológiai tényezők amelyek hozzájárulhatnak a táplálkozási rendellenességek: 1. Kutatások kiderítették, hogy biokémiai vagy biológiai okai vannak az evészavaroknak 2. Az evészavarok gyakran előfordulnak a családban. A jelenlegi kutatás azt mutatja hogy jelentős genetikai hozzájárulások vannak az étkezési zavaroknál. (http://www.nationaleatingdisorders.org)

8 Jelek és tünetek Túlzott mértékű és gyors fogyás. Extrém minták az élelmiszerek korlátozásánál, úgymint egyes élelmiszer kategóriák teljes felszámolása Az elsődleges hangsúly a test alakja, a diéta, a kalória és a testgyakorlat Különleges félelem és aggódás a súlygyarapodástól Az éhség jelszónak a hiánya vagy megtagadása. Étkezési rituálék használata, úgymint rágás, köpködés, az élelmiszer megrágása számos alkalommal vagy elrendezése színük szerint. Az étkezések elkerülése és az élelmiszerek eltakarásának, beburkolásának tevékenysége. Hazugságok az élelmiszerek elfogyasztása körül (http://www.nationaleatingdisorders.org)

9 Hogyan kezdődik az Anorexia A legtöbb esetben az anorexia nevroza a serdülő korban alakul ki. Az evészavarok úgy kezdődnek hogy a diéta kikerül irányítás alul. Néhány anorexia nevrozában szenvedő egyénnél a korlátozó evés is motiválja a kivánságát, hogy büntesse magát, bizonyos értelemben verseng, vagy az örömet megtagadja. Egy külső fizikai megnyilvánulásaa megrázkodtatásnak. (Fairburn et. al., 2003)

10 Figyelmeztető jelek Az étkezések ugrása. Hazugságok az étkezések körül. Az ételek eldugása, elrejtése. Túlságosan bő ruhák viselése. Gyakori súlyméretkezés Állandó ellenörzése a testnek. (Costin, 2007)

11 A testkép torzítása Az anorexiának egy alapvető jellemzője egy szélsőséges, torz testkép gondolata. Nagybani túlbecsülése a tényleges méretnek. Nem képes felismerni a súlyos fogyást. Az önértékelést a test alakja és mérete alapján birlája. Túlbecsüli a tényleges méretet. Képtelen elismerje a súlyos fogyást. (Feldman, 2008)

12 Kit befolyásol az anorexia? A év közti nőknél. Világszerte 40 országban dokumentálnak eseteket. A közelmultban emelkedett az anorexia az ázsiai és afro-amerikai nők körében. A Hiszpán nőknél az étkezési zavarok aránya hasonló a fehér nőkéhez. Az étkezési zavaroknál a férfiak 10 százalékát teszik ki. (Feldman, 2008)

13 Kulturális hatások Az ideális soványság, vékonyság a mi kulturánkban nyomasztó mindkettőre, a férfiakra és nőkre. A táplálkozási zavarok, különösen az anorexia érinti a népszerű médiák alakjait is. Például: Elton John, Mary Kate Olson, Victoria Beckham, Karen Carpenter... (Costin, 2007)

14 Kockázati tényezők Nők A nyugati társadalomban való élet Perfekcionizmus Együttélés a szorongási zavarokkal. Család fogyókura története Munkahelyi befolyások, hogy vékony legyen. Alacsony önbecsülés. Szekszuális visszaélések. (Fairburn et. al., 2003)

15 Egészségügyi és érzelmi következmények Szívelégedetlenség és szívroham Csontritkulás Fogszuvasodás Depresszió és szorongás Alacsony önbecsülés Hajhullás Lanugó növekedése Társadalmi elszigeteltség (http://www.nationaleatingdisorders.org)

16 Rendellenességek Sok anorexiás egyénnek van más pszichiátriai diagnózisa. Kompulzív zavar Depresszió Szorongás Saját károsításu viselkedések Borderline személyiség zavar (Fairburn et. al., 2003)

17 Tudta-e? Az anorexia nevroza az egyike a legmagasabb elhalálozási aránynak a mentális betegségek közül. Az anorexiában szenvedők százaléka lányok és nők. Az anorexiában szenvedők 5-20 százaléka meg fog halni. Az elhalálozás növekedésének valószinüsége attó függ hogy mennyi ideig tartanak a zavarok. (http://www.nationaleatingdisorders.org)

18 Kezelés A gyakori pszichiátriai kezelés foglalkozik az evészavari tünetekkel és a pszichologiai, interperszonális és kulturélis tényezőkkel amelyek hozzájárulnak az anorexiához. Csoportos vagy családi kezelés Gyakori táplálkozási tanácsadás és oktatás. Orvosi nyilvántartás és felügyelet. Pszichiátriai gyógyszeres kezelés megszervezése. Különleges esetekben korházi beutalás szükséges amikor egy étkezési rendellenesség sulyos egészségügyi komplikációkhoz vezet vagy sulyos pszichikai és viselkedési zavar áll fenn. (Costin, 2007)

19 Hogyan segítsünk Támogatás és respekt: Az aggódalmak nyílt és őszinte megbeszélése gondoskodó és támogató módon Ösztönözni a professzionális segítőkhöz fordulást: tanácsadó, orvos, diatétikus vagy más egészségügyi szakember aki jártas a táplálkozási kérdésekben. Ha jol érzi magát a beteg, segítsen ő is a barátainak feliratkozni egy orvosi vizsgálatra vagy kisérje el az első vizitre. Az akaratos konfliktusok és küzdelmek elkerülése. Néhány beteg vissza fogja utasítani a probléma elismerését vagy igazolja a szokásos tüneteket Próbáljon ne harcolni az ellenállással, hagyja magát nyitottnak és elérhetőnek mint támogató meghallgató. Kerüljük a szégyen, hiba, vád állítását a személyről. Ne használjuk a vádló te nyilatkozatokat mint pld: neked szükséges enni, Felelőtlenül jársz el. Ehelyett az Én nyilatkozatokat használdd. Pld. Aggódom miattad mert visszautasítod a reggelit vagy az ebédet vagy Félelemmel tölt el azt hallani hogy hánysz. Elkerülni a szimpla megoldásokat. Az anorexia komplex folyamat és szakmai beavatkozást igényel Megosztani az aggódalmakat a beteg személynek egy családtagjával. (http://www.nationaleatingdisorders.org)

20 Bibliográfia American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-IV-TR. Washington, DC: Author Bloom, C., Gitter, A., Gutwill, S., Kogel, S., & Zaphiropoulos, L. (1994). Eating problems. New York, New York: Basic Books Costin, C. (2007). The eating disorder sourcebook: A comprehensive guide to the causes, treatments and prevention of eating disorders. New York, New York: McGraw Hill Publishers Fairburn, C.G., & Harrison, P.J. (February 2003). Eating disorders. The Lancet. 361, Feldman, R.S. (2008). Development across the life span: Fifth edition.upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall Osvold, L.L., & Sodowsky, G. R. (July 1993). Eating disorders of White American, racial and ethnic minority American, and international women. Journal of Multicultural Counseling and Development. 21, Retrieved November 13, 2009 from ost-live

21 Teszt 1. Az anorexia nevroza egyik altípusa a korlátozás megnevezésü. Az alábbiak közül melyik kerülhet be a korlátozás -ba a, A vitaminok elkerülése b, Extrém fogyókura c, Saját éheztetés d, Mindkettő c és d e, Az összes fenti 2. A következőkből melyik egy interperszonális tényező ami anorexia nevrozát okozhat? a, A személyiség megszünése b, Az élelem élvezete c, Az érzelem kifejezés nehézsége d, Szegény tanulási készség e, A fentiek egyike sem 3. Az alábbiak közül melyik nem pszichologiai tényezője az anorexia nevrozának a, Szorongás b, Genetika c, Alacsony önértékelés d, Depresszió e, Mind pszichologiai tényezők 4. Az anorexia nevroza egyik jele és tünete egy étkezési rögeszme. Hogyan vehető észre mások által ez a rögeszme? a, Az élelmiszerek elrendezése szinük szerint b, Egyes élelmiszertipusok eltávolítása c, A kalória bevitelre való koncentrálás d, Rágás, köpködés e, Az összes fenti 5. Mikor kezdődik el az anorexia nevroza legtöbb oka? a, gyerekkor b, felnöttkor c, serdülőkor

22 Kérdések az anorexia nevrozáról (folytatás) 6. Az alábbiak közül melyek a figyelmeztető jelek amelyek az anorexia nevrozára utalnak a, Tulságosan bő öltözet viselése b, Érdektelenség a családban és a barátok közt c, A vízfogyasztás növekedése d, A tükrok és testellenörzés elkerülése e, Az összes fenti 7. Az alábbiak közül melyik nem egészségügyi következménye az anorexia nevrozának a, Hajhullás b, Látásgyengülés vagy elvesztése c, Fogszuvasodás d, Lanugo növekedés e, A b és d 8. Sok anorexia nevrozás személynek vannak együttélő rendellenségei a, Igaz b, Hamis 9. Az alábbiak közül melyik tipusú embert érint az anorexia nevroza? a, Himnemüek, vagyis férfiak b, Spanyol népek c, Afro-amerikaiak d, Ázsiaiak e, Az összes fenti 10. Az anorexia nevroza kezelhetősége. a, Családi kezelés által b, Az egyén evésre késztetése, erőltetése c, Pszichoterápia d, Boot camp e, Az a és c

23 Feleletek az anorexia nevroza kérdéseire 1. D - Extrém fogyókura és önéheztetés 2. C - Érzelemkifejezés nehézsége 3. B - Genetikai 4. E - Az összes fenti 5. C - Serdülőkor 6. A - Tulságosan bő öltözet viselése 7. B - Látásgyengülés, vagy elvesztése 8. A - Igaz 9. E - Az összes fenti 10. E - Mindkettő, csládi kezelés és pszichiátriai