Varga Julianna 3. osztály Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Nádudvar. A hazád

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Varga Julianna 3. osztály Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Nádudvar. A hazád"

Átírás

1 Varga Julianna 3. osztály Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Nádudvar A hazád A hazád olyan, mint az édesanyád. Akármilyen gyermeke vagy: mindig hazavár. Lehetsz akármilyen bölcs, együgyű vagy balga, Anyádnak s hazádnak te vagy az aranya. Ezért hát úgy szeresd szép hazád s anyád, Mint a mennybéli az Isten egyetlen fiát. Őrizd, szeresd, féltsd, mert mindent kaphatsz kétszer, De hazát és anyát csak egyetlen egyszer! Itt születtél, ez a föld téged mindig visszavár, Itt értik nyelved szavát, érzik bajod zaját. Segítő kezek itt mindig feléd nyúlnak, utolérnek, Hegyek, völgyek, vizek, rétek veled búsulnak vagy örülnek.

2 Juhász János 2. osztály Bekecs II. Rákóczi Ferenc Informatika - Matematika Tagozatos Általános Iskola Bekecsnek varázsa Földi zarándokutamat járva, Bármerre járok is a világban, Mindig visszavágyom a Bekecs aljára, Mert ahol megszülettünk, ott a helyünk. Sokszor körbejártam az apostolok lován, Lábamra csatolva a békesség saruját. A Bekecsnek csúcsára feljutva, Kitárult előttem hegyalja kapuja. Háttérben magaslik a kopaszhegy orma, Melynek vesszeje a jó nedűt ontja. Imádkozom az Úrhoz, kérem, hogy meghallgasson, A Bekecs varázsa mindig megmaradjon.

3 Hajdu Gréta 2. osztály Gregor József Általános Iskola Budapest Rákos-patak Patakocska tocska-tocska Hova sietsz, hova-hova? A nagy hegy aljába? Vagy talán a Dunába? Vized, mint a tó tükre, Olyan csodálatos! Álmomban sem láttam ilyet, Hisz oly varázslatos! Ne dobj bele szemetet, A halak elpusztulnak! Neked se jó, s a pataknak sem, Inkább csak tisztítsad!

4 Stern Lili Anna 8. osztály Bét Menachem Héber-Magyar Két tannyelvű Általános Iskola Budapest Az én Budapestem Ébredezik a város, kinyitja a szemét, kukásautó cammog, hol van sok szemét. Elindul a villamos, kinyit a pék, feltárul elénk a hajnali kép. Megindul mindenki, ahova kell, vár az óvoda, iskola, munkahely. Tömöttek a trolik, buszok, ideges a nép, pedig a város ilyenkor igazán szép! Sétálván a hídon, nézni a Nap sugarát, ahogy megvilágítja a Gellérthegy oldalát. Zöld parkok, hangulatos helyek, szűk utcák, zsúfolt kis terek. Délután lesznek tömve a boltok, fölülről sok picinyke foltok. Utazunk haza, vége a napnak, a villamosok is szerteszét szaladnak. De éjszaka indul be igazán az élet, mikor kigyulladnak a sokszínű fények. Városomat nyüzsgő tarkaságban festem, ilyen ez az én Budapestem!

5 Molnár Botond és Kecskés Márton 3. osztály Képes Géza Általános Iskola Mátészalka Magyarország az én otthonom Magyarország az én otthonom, mert itt születtem, s itt is lakom. Itt nevelkedtem sok éven át, s megszerettem ezt a szép hazát. Van itt sok kedves fiú, de közülük egy sem hiú. Az ország egyik keleti városában élek, de itt is nagyon sok az igaz lélek. Magyarország az én otthonom, úgy szeretem, hogy elmondani sem tudom. Máshol is jártam már, de itt a legjobb, mert ez az én hazám, ami nekem fontos. Magyarország az én otthonom, azért, mert itt születtem, itt is lakom. Itt nevelkedtem sok éven át, nagyon megszerettem ezt a szép hazát.

6 Minorics Réka 2. osztály Gregor József Általános Iskola Budapest A hóember Ha sok hó esett völgyben, réten, Összefogunk hárman-négyen, Messze szálló vidámsággal Birkózunk a hólabdákkal. Hóból készült teste, feje Répa orra, bot a keze. Hófehér és hideg teste, Fekete szén meleg szeme. Kockás sálja, nagy sapkája, Pirospaprika a szája. Söprű van a kezében, Vaskalap a fejében. Ha meleg van, elolvad, Ha hideg van, megmarad. Egy cseppet sem didereg, Seprűjével integet.

7 Palkovics Ádám 4. osztály Somogyi Rezső Általános Iskola Kisvárda Az én városom A város ahol élek, Kisvárda, melynek büszkesége a vára. Gimik, sulik, óvodák képezik a zseniket, s nem találsz itt hibát, semmilyet. A Báger-tó partján szívesen halászunk, a kifogott zsákmányból főfogást csinálunk. Várszínházi estéken jókat nevetünk, s hazaérve saját történetünk hősei lehetünk. Szívesen látunk itt minden idegent, ki a városunkba vendégként érkezett.

8 Szűcs Mercédesz Vivien 7. osztály Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Gyermekkorom városa Szolnok mellett van egy kis városka, Ami valójában inkább csak falucska, Lakik ott sokféle ember, Köztük én is, drága szüleimmel. Nem egy modern hely, De szeretet van benne, Fiatalok, öregek békességben élve. Itt születtem én is, Nem is olyan régen, Gyermekkorom csodaszép, Sok jóra emlékszem. Itt kezdtem az iskolát, Gyermekkorom nagy vágyát. Ez a hely sok titkot rejt, Gyere el és fedezd fel!

9 Énekes Máté 6. osztály Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka Honvágy Tegnap fontos napra ébredtem, álmaim földjére léphettem. Nem éreztem vad kétséget, csak izgatott feszültséget. Régről élő ábrándos vágyam, hogy Amerika csodáit lássam. Körbenéztem, de nem láttam a csodát, amire vágytam Villództak a vakító fények, hiányzott belőlük az élet. Hömpölygött az utca népe, arctalan mindenik lelke. Halántékom vadul lüktetett, úrrá lett rajtam a rémület. Hol vagyok, mit keresek?! Mi után is epekedek?! Hiányzott a szikkadt legelő, a szőke Tisza ölelte erdő, a Hortobágy vonulata, az OTTHON édes illata. Ősi nyugalmad, ha keresed, megnyugodni máshol nem lehet, ez a föld az, mely életet adott, a békét csak TŐLE kaphatod!

10 Énekes Máté 6. osztály Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka Magyar havas róna A hosszú havas alföldön elsüllyedt a nap, egy kismadár keresgél a fák alatt magvakat. Befagytak a tavak, eltűntek a halak, elindultak délre az énekes madarak. Belepte a síkságot a fekete sötétség, ilyenkor hallhatjuk a vadászok lövését. Előbújtak az erdei, nagytestű vadak, a hideg miatt nyugodtan, sokat nem alszanak. Mivel, hogy a síkság mellett van egy erdő, ilyenkor olyan, mint egy téli temető. A környező falvak lakosai félnek, hogy nem fagynak-e le télen a vetések. De megkímélte a hideg a búzát és a rozsot, lesz mivel etetni a háziállatot. A bükkfák alá kieresztik majd az éhes malacot, árpát fognak csipegetni a színes tollú tyúkok.

11 Pócsi Noémi 6.osztály Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka A pátria Itt láttam meg először a napvilágot, Itt szedtem először napvirágot. Lelkem, mint a szélvész, járom az utamat, De az országhatárnál szabadságomnak vége szakad. Itt van az életünk, itt van a végzetünk, Megmarad a hazaszeretet, míg csak élünk. Amíg van magyar nép, nincs mitől félnünk, Mert magyarságunk megmarad bennünk. Szívd magadba lelkem e föld minden baját, Halld meg, ha kér vagy sóhajt, szavát! Érezd bensőm, hogy dobban belül szívem, S ne légy rest, ha tettre hív végzetem! Haza csak egy van, nem is kell több pátria, Ezt a hont megáldotta már Szűz Mária. Ez a szülőföldünk, ez a lakhelyünk, Fontos határ mezsgye, itt zajlik életünk.

12 Pál Vivien 8. osztály Móricz Zsigmond Magyar - Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka Hazám Magyarország az én csodálatos hazám, itt születtem, nem egy külföldi tanyán. Nem egy dúsgazdag ország a miénk, de itt élünk, és boldogságra várunk már rég. Szeretem ezt a földet, magaménak érzem, ha el kellene hagynom, a gondolattól is vérzem. A családom, a barátok, ide köt engem minden, nem hagynám el őket a világ összes pénzéért sem. Ha gyerekeket szülök, itt nevelem fel őket, dolgos felnőtteket nevelek belőlük, férfiakat, nőket. Ők mindent megtesznek majd azért, hogy mi, magyarok, erős európai nép legyünk, ne csak uniós tagok. Magyarország az én csodálatos hazám, ide születtem, nem kell nekem Japán. Hamarosan stabil, gazdag ország lesz a miénk, Boldogok leszünk, milyenek nem voltunk már rég.

13 Nyíregyházi Nóra 5. osztály Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka Álom hazámról Dunával kettészelt kicsi országunk, hol a Tisza vizében sokat úszkálunk nyáron, mikor oly szépen ragyog a Nap, máshol nem is lehetnék boldogabb. Várak romjai közt sétálunk, Eger romjain és Mohácsnál csatázunk, regényt olvasva értem meg csak, mitől lett a maroknyi magyar nagy. Képzeletben nagyra nőtt világunk, melyben mi is lóháton vágtázunk, sosem látott korok és tájak, egytől egyig mind megbabonáznak. A zöld pusztán keresztül futok, de messzire mégsem jutok. Nem is akarok sehová se menni, mert én csak ITTHON szeretek lenni. Befejezve szárnyaló álombeli utunk, felébredünk, ismét itthon vagyunk. boldog-fáradtan és kimerülten, szülőföldünkön álomba merülten.

14 Szabó Balázs 5. osztály Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka Az én Szalkám Mátészalka, ott születtem én, Egy szép nyári hónap közepén. Körbevettek nővérek, orvosok, Őket pillantottam meg először e szép napon. Idővel megtanultam beszélni és járni, A bölcsődében a lányok után mászni. Hamar eltelt az az év nekem, Utána az óvoda lett a második lakhelyem. Onnan egyenes út vezetett az iskolába, Írás, számtan és sok más tanórára. El vagyunk itt látva bőven tanodával, Öt általános és négy középiskolával.

15 Hegedűs Áron 4. osztály Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Szajol Magyarország Szülőföldem! Itt a helyem, Mindennél szebb vagy nekem. Magyarország, én kedvesem Versemmel most őt dicsérem. Ha elmegyünk a Tiszára, Az nem lesz soha hiába, Mert ha a kérészeket nézem, A tévémet nem kérem. Nincs messze a Hortobágy, Ott legszebb a délibáb. És nincs távol Budapest, Javaslom, hogy felkeresd, Ez az ország nagyon jó, Számomra nincs hozzá fogható, Ezért hogyha máshol járok, Rögtön hazavágyok. De most éppen itthon vagyok, Sok szép dolgon csodálkozok. Nem is megyek én el soha, Itt maradok, áldott Haza!

16 Papp Marcell Miklós 4. osztály Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola Felsőzsolca Séta a Garadna völgyben A Bükk hegység szívében fakad a Szinva és Garadna patak, Gyorsan, halványkéken szaladnak, s lenn a völgyben összefutnak. Épült itt vízzáró-duzzasztó, s létrejött a Hámori-tó. Sötétzölden csillog a vize, ez lett Lillafüred gyöngyszeme! Palotaszálló oldalában függőkert és tanösvény vezet, Az Anna-barlang mészkövei felett mesterséges vízesés ered. Vonat süvít alagúton át, színeikkel játszadoznak a fák. Lombjaik között madár dalol, szelek szárnyán visszhang lovagol. Tovaszáguld a Szinva-patak, a Molnár-szikla integet. Kohász Múzeum és Pisztrángos, a hegy lábánál már ott a város!

17 Portik Andrea 8. osztály Gyulakuti Általános Iskola Románia Ahol megszületünk, ott a helyünk Édes hazánk, szép hazánk Itt születtünk, itt maradánk. Itt éljük már rég életünk, Innen aztán el nem megyünk. Itt maradunk, itt születtünk, Itt tettük első lépésünk, Itt tanultunk beszélni, Az élményeinket megélni. Az iskolában számolni, Írni, olvasni tanulni. Évről évre cseperedtünk, Végül aztán nagyot nőttünk. Ahogy nőttünk, okosodtunk, Már sok mindent tapasztaltunk, Itt tanultunk meg remélni, Bizakodni és szeretni. Itt élünk, míg élni lehet, Itt neveljük gyerekünket. Ők is itt fognak felnőni, Magyarul jól megtanulni. S mikor véget ér életünk, A szülőföld lesz nyugvóhelyünk.

18 Varga Mátyás 8. osztály Gyulakuti Általános Iskola Románia Hazatérünk Magyar ember vándorsólyom, Megszületik, s messze száll. Bejárja a nagy világot, Ahol csak tud, meg-megáll. Nem csak túlél, hanem átél Sok veszélyes helyzetet, Büszkén, s bátran száll magasan, Magasan a föld felett. Ezer ellen is jól helytáll, Nem töri meg száz veszély, Társak nélkül, egyedül van, S mégis szárnyal, vígan él. Kalandozik, megismeri Világának száz csodáját, Hazatérve tapasztaltan Építi fel saját házát. Hazatér, mert hívja a föld, Kövek szólnak hozzája: -,,Ide gyere! Itt kell élned! - A szél csókot dob arcára. Ezeréves hegyek, sziklák Magasodnak föléje, Nyugodt szívvel hajtja fejét Őshazája keblére.

19 Magyari Dóra 6. osztály Gyulakuti Általános Iskola Románia Szülőföldem Erdélyország, szülőföldem, szeretem, mert itt születtem. Szülőföld az anyanyelv is, itt élnek a szüleim is. Nincs most határ, bárhová mehetek, de igazán boldog, csak itt lehetek. Itt tanultam beszélni, járni és énekelni. Nem hagyhatom el otthonom, a fenyvesek hangját csak itt hallom. Hegyek, völgyek, erdők, fák, végtelen e kis ország. Ha felnézek az égre, látom a Napot, éjszaka a Holdat és a csillagot. Mikor felnézek az égre, mindig arra gondolok:,,köszönöm, Istenem, hogy magyar vagyok!'' Magyarnak születtem, magyarok az őseim, magyarként tettem meg első lépteim. Imám is magyar, mire jó anyám tanított. Egy jobb jövőről ő is magyarul álmodott. Te vagy az én szülőföldem! Nem hagylak el, bármi is történjen! Nekem mindig itt a helyem, itt, ahol születtem.

20 Ondrik András 4. osztály Acsai Petőfi Sándor Általános Iskola Ahol megszülettem Ahol megszülettem, ott az én helyem. A hely, ahol élek, hol mindig elférek. Ahol megszülettem, ott erdők zöldellnek, Méhek zümmögnek, tücskök ciripelnek. Ahol megszülettem, ott virágok nyílnak, folyók csobognak, s madarak dalolnak. Ahol megszülettem, ott ébreszt fel a Nap, ott altat el a Hold ide rendelt a sors.

21 Szekeres Lázár Zsigmond 4. osztály Acsai Petőfi Sándor Általános Iskola Szülőföldem, a haza Ahol megszülettünk, ott van a helyünk, hiszen ott élünk és tevékenykedünk. Ahol megszülettünk, ott van a helyünk, mert ott van minékünk sok, kedves kincsünk. Ahol megszülettünk, ott van a helyünk, mert ott a családunk, a mi boldogságunk. Ahol megszülettünk, ott van a helyünk, mert az az otthonunk, ahol otthon vagyunk. Ahol megszülettünk, ott van a helyünk, elődeink útja célt mutat nekünk.

22 Kiss Ibolya 8. osztály Beszédes József Általános Iskola Dunaföldvár Itt a helyem, itt születtem Mint minden nap, ma is itt állok a füvön, ezen a puha zöldes szőnyegen, az alkonyattól elámulva, a tájtól részegen. A házunk, a szép, kicsiny otthon lassan elmosódik a halvány szürkületben, ahogy a nap elbújt már, úgy tűnik el ő is az alkony lágy ölében. Távol, a messzi pusztaságban, hol tán még a madár se járt, egy bús fenyőfa várakozott, az égtől tán csodát várt. Egy pillanatra megállt az idő, megteremtődött a harmónia, leste azt még a hold is tán, ahogy a fenyő fején állt a napkorona. A víz tükrében csillant arcom, legbelül azt éreztem, mily szerencsés s boldog vagyok, hogy itt a helyem, ide születtem.

23 Bolyos Zsuzsanna Réka 4. osztály Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Törökbálint HAZÁM Hazám büszkesége a Balaton, Csónak ringatózik a tavon Hattyúsereg száll fel róla, S száll le a tükörsima tóra. Duna folyik hömpölyögve, Országunkat kettészelve. Hosszú folyó, hosszú élet, Hálát adok szerencsémnek. Tisza zúg itt kanyarogva, S tépi szívem darabokra. Hisz oly sok emlék fűz e helyre, Itt játszottam énekelve. Alpokalja, Mecsek, dombság, Szép örökség, nagy gazdagság. E táj, mi oly szép s titkokat rejt, Engem most már el nem felejt. S hálát küldök szerencsémnek, Hogy én itt, e tájban élek. S bánatomat elfelejtem, Repül, szárnyal boldog lelkem.

24 Hawkins Laura 4. osztály Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Törökbálint A SZÍV TITKA A világ kinyílt, s annak megannyi tarkasága, vonzza, hívja az elmét, egy nagy kalandozásra. A távoli tájak színes kavalkádja, az ismeretlen emberek izgalmas kultúrája, elhiteti velünk ideig-óráig, hogy az élet csodáját más országok ígérik. De szívünk hamar megérzi, hogy a szeretet forrását csakis saját hazánk idézi. Ide húznak gyökereink vissza, hisz itt születtünk, lelkünk itt lelt otthonra. Bármerre vigyen az élet útja, csillagok és felhők alatt, szívünk mindig tudni fogja, honnan jöttünk és hová térjünk vissza.

25 Horváth Emese Dorka 4. osztály Budenz József Általános Iskola és Gimnázium Budapest Magyarországon születtem Magyarországon születtem, Ez hát a szülőföldem! A Balatonban is fürödtem, Sok emlék van már mögöttem. Magyar kolbász a jó kolbász, Azt eszem vacsorára, Magyar forrás a friss forrás, Belefut a Dunába. Hortobágyon nézelődtem, Nagy pusztaság előttem, A Mátrában, a Kékesen Kék madár szállt felettem. Mikor írtam ezt a verset, Magyar tollat ragadtam, Magyar lámpa az asztalon, S magyar padló alattam. Magyarországon születtem, Ez hát a szülőföldem! A Balatonban is fürödtem, Sok élmény van még előttem.

26 Kádár Zsombor 4. osztály Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Törökbálint Hazám-házam A ház előtt udvar vár, az udvar végén egy tavacska már. Tavacska, szép kis tavacska, fölébe hajlik egy fűzfa ágacska. Tavacskában kacsák úsznak, a tavacska mellett kígyók kúsznak. Fölötte pillangók repülnek, a tó aljára halak merülnek. A Hold eltolja a Napot, és feljönnek a csillagok. A fákra felkúszik az árnyék, a tanulással én még várnék!

27 Rimóczi Zsanett 4. osztály Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Törökbálint Miért szeretem Magyarországot? Magyarország, édes hazám, itt élek én, s édesanyám. Törökbálint az én tanyám, ott lakunk mi, és nagyanyám. Imádom a magyar nyelvet, ezt a kedves szülőföldet. Barátságosak az emberek, szinte mindig jókedvűek. Balaton a tengerünk, hol nyaranta pihenünk. Magyarország! - szeretlek, nekem mindig jó benned!

28 Lenky Péter 4. osztály Bálint Márton Általános Iskola és Középisko la Törökbálint Naplementekor Este van, lemegy a nap. Látszik az árnyék a fa alatt. Szürkül már, csillag még nincsen, odaadnám értük minden kincsem. Az árnyék felkúszik a fára, egy levél ráesik Bodri kutyánkra. Szép a kert nyáron, télen, de legszebb naplementében. A borban az alkohol is alszik már. Az eresz alatt alszik egy kis madár. A pincében békák kuruttyolnak, ők nem sokat kutyagolnak. Hátul egy komposztáló foglalja a helyet, benne alszik egy kukacgyerek. Mondták neki, menjen a dolgára, nagyon meg lett dorgálva. A focit a tévében este űzik, ebben valami nagyon bűzlik. A verset abbahagyom, rímem több nincsen, Sajnos ilyet nem vehetek pár fityingen.

29 Gódor Boglárka 4. osztály Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Törökbálint Szeretem Magyarországot Szeretem Magyarországot, Főleg az érdi világot. Érden a jó friss levegőt, A kisbabát, ágyban fekvőt. Budapest a főváros, Nagyon szép és lakájos. Kettészeli a Duna, Két oldalán Pest és Buda. Magyarország tengere a Balaton, Együtt játszhatunk a partodon. Ha van bringád, tekerhetsz, Ha nincs, a tóba merülhetsz. Mákos guba, Pöttyös Rudi, Kürtöskalács és Tokaji, Pörkölt, gulyás Unikum, Ez mind hungarikum!

30 Farkas Dóra 1. osztály Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Honvágy Mamáéknál nyaralok, ami nagyon jó dolog. De amikor lefekszek, kicsit szomorú leszek. Hiányzik a kiságyam, puha párnám a vágyam. Hiányzik az otthonom, s az én kedves kis falum. Bárhová is mehettek, megtanítom tinektek: Mindenütt jó, de a legjobb otthon!

31 Szécsi Janka 1. osztály Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Otthonom Magyarország a hazám, hol nevel az anyukám. Itt van, akit szeretek, anya, apa, testvérek. Mikor egy szép ünnepen, a zászlónkat lengettem, apa büszkén mondta: Ez az én nemzetem! Mutatta az erdőt, a zöldellő réteket, virágos kis házunkat, ahol boldogan élhetek.

32 Matajsz Etelka Hanna 1. osztály Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Falum Szajol az én falum, kicsiny település. De itt élni mindenkinek nagy-nagy felüdülés. Tisza partján sok ember, ki horgászik, ki úszik. Mindenki egész nap jól szórakozik. Anyuval és apuval azért jó itt élni, mert ezen a szép helyen, nem lehet unatkozni.

33 Bravik Lili Alexa 1. osztály Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Rajzolok egy képet Ez itt a házunk, ez itt anyukám, itt néz az ablakból ki az én nagymamám. A kertben a kutyám, és egy fán ül a cicám. Ők várnak délután, az iskola után. Boldog vagyok, ahogy meglátom, fut elém a kutyám, tárt karokkal az édesanyám. Az én hazám a legszebb, soha el nem hagynám. Gyönyörű dombjait szívesen bejárnám. De amíg kicsi vagyok, egyedül nem tudom. Legjobb lesz, ha máris egy szép képbe - lerajzolom!

34 Varga Virág Napsugár 1. osztály Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola Szülőfalum Egy kis községben élek én, hol a Tisza kanyarog. Itt van az én otthonom, boldog gyerek itt vagyok. Szajol az én kis falum, máshová én nem vágyom. Minden nap örömet ad nekem, a családom elégedett velem. Iskolába itt járok, ott okosodok és játszok. S ha majd nagyobb leszek, még a Tiszán is átkelek!

35 Ekler-Szabó Botond Alexander 6. osztály Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Keszthely Ahol az életfa Ahol az életfa gyökeret ver és elválaszt világokat, ott növekszik az én fám is, ott nevel virágokat. Ahol az életfa törzsében menedékre találhatsz, ott keresem a helyem én is, ott lelem meg hazámat. Ahol az életfa ágai átkarolják az országot, ott ölel át apám, anyám, ott alkotunk kis családot. Ahol az életfa lombja védelmezőn szétterül, ott találok otthonra én is, ott, kívül és legbelül.

36 Kadlicskó Sára Judit 7. osztály Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Keszthely Otthonaim A nagy kék bolygón, A Földön élek, Van itt arany, réz, ón És rengeteg fényes lélek. Tekintsünk beljebb Egy kicsit Magyarországra, A nemzetek közt nekem a legszebb, A lehetőségek tárháza. Az én falum Cserszegtomaj, Hazánk legnagyobb faluja, Csupa életvidámság, zaj, Hatalmas erdők otthona. Zala megyében fut A vad, szilaj Zala, Nehogy azt hidd, hogy rút, Maga a megtestesült csoda. De a legjobban mégiscsak Belül érzem magam otthon, Talán, mint mindenki, én is Csak itt hallom az igazi hangom.

37 Berei Nicoleta-Monica 5. osztály Gyulakuti Általános Iskola Ahol megszületünk, ott a helyünk Kossuth Lajos és Gábor Áron Védték a hazát mindenáron. Hogy megnyerjék a csatát, Életüket áldozták. Harcba ment a nép, Hogy a hazát megmentsék. Hogy a szabadságot keressék, És a jövőt megteremtsék. Ahol megszületünk, ott a helyünk. Nem számít, hogy hova megyünk. Nekünk oda vissza kell térnünk, Mert ez marad mindig a szülőhelyünk.

38 Ilyés Melánia 5. osztály Gyulakuti Általános Iskola Ahol megszületünk, ott a helyünk Erdély a legszebb haza, Ez a magyarság igaza. Mindenki szereti, Egész népét becsüli. Nem tudja senki jobban nálunk, Mi az igazi boldogságunk. Az igazi otthon Erdély, Ahol te is megszülettél. Aki egyszer járt már Erdélyben, Annak mindig ott marad a szívében. Ha távol többet is keresünk. Hol megszülettünk, ott a helyünk.

39 László Anetta 7. osztály Gyulakuti Általános Iskola Ahol megszületünk, ott a helyünk Ha esik eső s tombol a szél, A hazád megvéd, ne félj! Ha rémálmok sora kerget, Ő ringat, altat téged! Simogat és ölel e föld, Az ég színe kék, a fű pedig zöld. Tenyerén hordoz e hely, És ha szólít, kell, hogy igent felelj! Hisz csak te érted a jajgató beszédet. Vigyázz a hazára, eddig ő óvott, ő védett. Most itt az idő, hogy te maradj vele. Meglásd, ha rendbe jő, simít még keze. Bárhová csábíthat téged a világ. Neked itt kell élned, ide szült anyád. Hallgasd meg néped hívó szavát, Neked itt kell élned, itt van a hazád!

40 Apáti Jázmin 5. osztály Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola Mátészalka Kisvárosi vallomás Ahogy kinézek az ablakon, látom a szél játékát. Nézem, ahogy vidáman megszagolja a tulipánfát. Majd később másfelé veszi útját, sietve tovaszáll az utcán át. Amikor hirtelen eláll a szél, elnémul hangja, tovább már nem zenél. A napsütötte ég alatt vidáman ballagok, a tavaszi határ felé haladok. A látóhatár közepén a templom karcsú tornya int felém, Madarak éneke, tücskök zenéje, Dina kutyám kedves nézése, ez az én számomra kisvárosom - Mátészalka - szépsége. Mivel szeretnek itt az emberek, a szívem csak e szép helyen kerek: Szeretett városom, nekem oly csodás vagy. Lakóid ragaszkodása is téged méltat. Bármerre visz majd el tőled az élet, sohasem felejtem ezt a vidéket.

41 Czobor Péter 7. osztály Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI Nyíregyháza Ez a hazám Megszülettem, magyar lettem. Nem angol, nem német nyelvem, Sorsom miért ide vetett, Ezzel milyen célja lehet? Leszek-e egy új Széchenyi, Deák, Kossuth vagy Petőfi? Vagy csak egy jó magyar ember, Ki teszi, mit tennie kell? Földet művel, házat épít, Technikai csodát készít, Egy apa, ki gyermekeit, Szépre, jóra nevelgeti? Vajon hogyha úgy adódna, Tőlem függne hazám sorsa, Tenném-e, mit tennem kéne? Vagy felkötném a nyúlcipőmet? Magyarország lett otthonom, Érzem, hogy ide tartozom. Itt születtem, itt kell élnem, Tudom, itt van küldetésem. Más országba is elmennék, Ott is van sok érdekesség. De a szívem visszavezet. Édes hazám el nem ereszt.

42 Pintye Annamária 6. osztály Nyíradonyi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Általános Iskola Ahol születtünk, ott a helyünk Szép hazám, Magyarhon, Igazán itt vagyok itthon. Ide szült a jó anyám, Magyar vagyok igazán. Büszke vagyok hazámra, Erre a kis országra! Kicsiny ország, de remek, Kedvesek az emberek. Hegyek, völgyek, síkságok, Átszelik az országot. Szép tájak és vidékek, Csábítják a vendéget. Őseim is itt éltek, Utódaink hová mehetnének? Nekem a távoli világ idegen, Itt születtem, itt a helyem!

43 Pintye Nikoletta 6. osztály Nyíradonyi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Általános Iskola Ahol születtünk, ott a helyünk Az én hazám Magyarhon, itt születtem, nem máshon. Szeretem is hazámat, mint az édesanyámat. Egyszer, ha lesz gyermekem, én is arra nevelem, hogy szeresse hazáját, mint az édes mamáját. Legyen hű és tettre kész védeni, ha itt a vész. Építse és szépítse, jó hírnevét öregbítse!

44 Kovács Mercédesz 5. osztály D-B-M Madocsai Általános Iskola Madocsa Ahol megszülettem Ahol megszülettem, ott az én hazám, ahol kisgyerekből nagylányt nevelt anyám. Egy kicsiny faluban a Duna mellett lakom, Madocsa a neve, ott az én kedves otthonom. Kicsiny udvar, kicsi ház, két kiskutya ránk vigyáz. Közelben az iskola, szorgalmasan járok oda, vár ott énrám sok barát, szeretjük az iskolát. Befejezem versemet, mindjárt aludni megyek, lekapcsolom villanyom, jó éjszakát otthonom!

45 Nyitrai Barbara 11. osztály Lévay József Református Gimnázium Vizsoly A Biblia bölcsője Isten csodásan megalkotott világában Kaptam életet, édesanyám pocakjában. Megszülettem e benépesített Anyaföldre, Hogy szívemnek kedves tájáról meséljek. Gyermekként szemléltem először a Földet, Mit rejt nekem a csodás zempléni körzet. Valóságos ékszerdobozban tárja elém Azt a gyöngyszemet, ami már az enyém. Varázslatos, gazdag múltat rejtő, A természet szépségével rabul ejtő, Nyugalmat árasztó, békés, csendes táj, Ez az én otthonom, szülőföldem már. Kicsi falum felett a hegyormokon Büszkén pompáznak a várromok. A Zempléni-hegyek mögül Hajnaltájban még a nap is mosolyra derül. Templomaink három messzelátszó nagy tornya Vasárnap a híveket harangszóval vonzza. A református templom egy szent épület, Itt őrzik az 1590-ben magyar nyelvre fordított Könyvet. Édes szülőanyja lett a Bibliának e falucska, Isten igéje a turistát idevonzza. E szent Könyv a legszentebb dolog, itt minden vendég szíve áhítattal dobog. Köszönöm Istenem, ez ékes Hazát, Mely nekem mindenkor otthont ád. A legáldottabb falucskában élek én, Vizsoly csak egy van a föld kerekén.

46 Szőke Gábor 8. osztály Bolyai János Általános Iskola Érd A haza minden előtt! Küzdöttünk mi oly sokáig, Védtük mi a drága hont. Most itt vagyunk mindannyian, Mi magyarok, szabadon. Harcoltunk minden erőnkkel, Utolsó csepp vérünkkel. Harcoltunk a szabadságért, Drága szép magyar hazánkért. A történelem eltiport mindent, mi magyaroknak kedves. De a hazaszeretet megmaradt, Vissza kell szerezni rögvest! Ha elhagy is minden remény, Akkor se válhat vízzé a vér. Legyek inkább üldözött, Mint áruló latrok között! A haza minden előtt!

47 Prém Annamária 8. osztály NymE Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola Győr Szülőföldem Mikor először nyitottam ki szememet, Először láttam meg édes, parányi földünket. Drága ország ez, amiben élek, Gondoltam ezt, mint kicsi lélek. Mennyi gyönyör, mennyi pompa! Szülőföldem rózsás bimbója. S ez mind-mind ezernyi élőlény otthona! Magyarország szerető mosolya. Egy- két- há lépek nagyot, Még mindig ugyanott vagyok. Akármilyen messze megyek, Debrecentől Sopronig ugyanoda érhetek! A síkság, a dombok, a hegyek, Mind más gyönyört rejtenek. Mivel kezdjem? Mind olyan szép! Segítsetek kedves facsemeték! Miről írjak? Tán a színes virágokról? Állatokról, hegyi kristályokról? A Tisza vagy a Duna medréről? Nehéz a döntés e szép vidékről. Az alföldön etetők, a városban égi meszelők Vidéken illatos levendulák illata, A patakban virgonc békák szózata. Londonban nincsenek ám ilyen mezők! Voltam Athénban, Tuniszban, Párizsban, S mindenki azt mondja: Ó egek! Én meg ezt mondom: Mi volt olyan szép, Mint az itteni mezők, hegyek? Hiába jártam Törökben, Görögben, Ébresztett fel a müezzin fölöttem, Mégsem zárult szívembe örökre, Mint fegyenc a börtönbe. Édes, drága otthonom! Olyan gyönyörű ez a hon! Tőled elszakadni nem lehet, Mert visszahív a hazaszeretet! S mikor, majd utoljára hunyom le szemem, Magyarország lebeg majd előttem! Eszembe jutnak ismét a tájak, Ez, majd mindig megmarad a világnak!

48 Herke Bence 5. osztály Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola Hazatérés Óh, édes hazám, Te mindig tárt karokkal vársz reám, Ölelj át és vigyázz rám! De tudd, ha én egyszer elmegyek, végül mindig hazatérek a Te páratlan tájaidra, Hortobágyra, Balatonra, ahol még a pipacs is máshogy nyílik és az almafa is szebben zöldellik, ahol édesanyám ölelő karja vár, s szabadnak érzem magam, mint a madár. Óh, édes hazám, ne feledd, hozzád mindig visszatérek, még akkor is, ha olykor távol repít tőled az élet.

49 Szappanos Miklós 5. osztály Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola Ahol megszülettél, ott a helyed Ahol megszülettél, ott a helyed, Ahol megszülettél, ott jó neked. Ott nem gyötör a kín, veszély nem fenyeget, Csak boldogság van veled. Ismerős arcok, terek, Feledhetetlen emlékek, fák, levelek. Bokrok, melyben csivitelő madarak, Virágok, melyek szépen nyílanak. Hóvirág, ibolya, rózsa és nefelejcs, Hogy ne felejtsd házadat, hazádat, népedet, Kedves iskoládat, a játszótereket. Tudod, hová kopogtass, ha fáj a rémület. A magányt itt nem ismered. Ha azt hiszed, hogy más hazában jobb neked, Tévedsz, idegen maradsz, ott nincs helyed! Ahol megszülettél, ott a te helyed!

50 Fridrik Dorka 5. osztály Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola Hazám Földanyának szívében, Kárpátoknak ölében terül el a hazám. Tisztességre, a szépre, ékes magyar beszédre tanít itt édesanyám. Bükk hegységnek tövében, Szinva-patak völgyében születtem világra. Nagyszüleim gyökerén, édes szülém ághegyén hajtottam virágba. Nemzetemnek bús szívén, ezer sebet vágott Trianonnak kardja. De magyar az, ki emberül, a lelkében legbelül magát annak tartja. De jó, hogy nincs háború, s fegyvereknek zajától most nem kell, hogy féljek. Ezért a mag népére, Magyarország földjére áldást kell, hogy kérjek.

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA...

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek. Harmat leszek, ha te napsugár vagy... Csak hogy lényink egyesüljenek. Ha, leányka, te vagy a mennyország:

Részletesebben

Krúdy Gyula. Magyar tükör (1921)

Krúdy Gyula. Magyar tükör (1921) Krúdy Gyula Magyar tükör (1921) 2011 AZ ÉGETT EMBERHEZ Ne hajtsd búbánatnak fejed, jó magyarom; amit elvettek tőled a hegyszorosban, ahová bekergettek a viszontagságok, balsorsok: amit elvett a rossz szomszéd,

Részletesebben

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj 01 Klapka induló Föl-föl vitézek a csatára A Szent Szabadság oltalmára Mennydörög az ágyú csattog a kard Ez lelkesíti a magyart Föl-föl látjátok lobogómat Indulj vidáman robogó had Édes hazánkért hősi

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Makó Csenge 1. Baky Boglárka Makó Csenge 2. Hegyi Petra Szűcs Helga 21:08 3. Rétháti Lili Kiss Fanni Dóra Makó Csenge 4. Makó Csenge Kiss Fanni 21:16

Makó Csenge 1. Baky Boglárka Makó Csenge 2. Hegyi Petra Szűcs Helga 21:08 3. Rétháti Lili Kiss Fanni Dóra Makó Csenge 4. Makó Csenge Kiss Fanni 21:16 Makó Csenge 1. Baky Boglárka Makó Csenge 2. Hegyi Petra Szűcs Helga 21:08 3. Rétháti Lili Kiss Fanni Dóra Makó Csenge 4. Makó Csenge Kiss Fanni 21:16 5.-6. Kiss Fanni Kovács Debóra 21:14 Kiss Fanni 5.-6.

Részletesebben

Tavaszváró. A tartalomból. Nem szeretem ezt a telet, Ennél szebb a kikelet. Minek tűrjem a hideget, Ha hógolyózni nem lehet.

Tavaszváró. A tartalomból. Nem szeretem ezt a telet, Ennél szebb a kikelet. Minek tűrjem a hideget, Ha hógolyózni nem lehet. Apáczai Nevelési és ÁMK 1. Sz. Ált. Iskola 2005. év tavaszi kiadás Tavaszváró Nem szeretem ezt a telet, Ennél szebb a kikelet. Minek tűrjem a hideget, Ha hógolyózni nem lehet. Fáznak szegény madarak, A

Részletesebben

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont)

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Írjatok tréfás nőnapi köszöntőverset a földgáziparban dolgozó hölgyeknek úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! plankton, odorál, hexán, nyomás,

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Körzeti Diákolimpia Úszás 2011.11.28. 14:00 0. KORCSOPORT - FIÚ 0. KORCSOPORT - LÁNY

Körzeti Diákolimpia Úszás 2011.11.28. 14:00 0. KORCSOPORT - FIÚ 0. KORCSOPORT - LÁNY Körzeti Diákolimpia Úszás 2011.11.28. 14:00 Helyszín: KOMÁROM GYÓGYFÜRDŐ FEDETT USZODA EREDMÉNYEK 0. KORCSOPORT - FIÚ 33,3 m GYORS 1. Halász Viktor (oklevél) 1 : 05 : 30 Gesztenyés Óvoda 33,3 MELL 1. Halász

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

XXI. Törd a fejed! tehetséggondozó matematika vetélkedő

XXI. Törd a fejed! tehetséggondozó matematika vetélkedő Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola 1 Kovács Ágnes Panna 38 Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda 1 Hatvani Nagy Kristóf 37,5 Kis Bálint Református Általános Iskola, Vésztő 1

Részletesebben

Magamról. Én tartom a létrát, te állj fel rája, Te köss bokrétát a szivárványra. /hova/

Magamról. Én tartom a létrát, te állj fel rája, Te köss bokrétát a szivárványra. /hova/ Én tartom a létrát, te állj fel rája, Te köss bokrétát a szivárványra. /hova/ Magamról. Én még gyertya és lámpa világánál gyakoroltam a szépírást. Szerettem, és ma is szeretek kézzel írni. Gyönyörűséggel

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

Királyerdői Harangszó

Királyerdői Harangszó Királyerdői Harangszó A Csepel-Királyerdői Református Egyházközség lapja, megjelenik évente 5 alkalommal V. évf. 4. szám - 2014 Reformáció -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Cím. Hely. Debrecen, február 16.

Cím. Hely. Debrecen, február 16. Hely. Cím Csapatnév 1 Debrecen Debreceni Református Kollégium Ált. Isk. 47,700 2 47,600 1 47,500 1 142,800 2 Debrecen Debreceni Egyetem Kossuth L. Gyak. Ált. Isk. 47,300 4 47,300 2 46,800 2 141,400 3 Ózd

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

Futam: Pálya: Versenyző: Iskola: Idő:

Futam: Pálya: Versenyző: Iskola: Idő: Futam: Pálya: Versenyző: : Idő: I. 100 m fiú gyorsúszás 1 1 4 2 4 3 Gyulai Dávid Sándor Kosina Gergő Péter Mihucz Márton János (1995) 4 4 Hajdú Kristóf 4 5 Petrus Szilárd Tóth Árpád Gimnázium 00:57,81

Részletesebben

Mindenkit Szeressetek

Mindenkit Szeressetek Gondolatok Mindenkit Szeressetek Életem napjaiban Szivem sarkaiban Egyszerű szeretettel Gondolok mindenkire. A szél fújásával Szabadon száguldok. Szivem dobogásával Ajkam suttogásával Szeretettel kérlek

Részletesebben

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok 1. rész: Hol terem a magyar vitéz? 1. Hol és mikor indul a történet? 2. Kikkel ismerkedték meg a fejezetben? 3. Ki érkezik lóháton az öreg Ceceyhez? 4. Kik terveztek támadást

Részletesebben

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve PPEK 904 Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina Kis Boldogasszony képeskönyve mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Részletesebben

Versajánló a Márciusi ifjak című szavalóversenyre

Versajánló a Márciusi ifjak című szavalóversenyre Versajánló a Márciusi ifjak című szavalóversenyre Juhász Gyula: Petőfi ünnepére Petőfi ünnepére, fel, A munka véle ünnepel, Dalában él múlt és jelen És a jövő, a végtelen. Átzeng az bércen és folyón Virrasztva

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

AMV 2015. megyei eredmények 8.osztály

AMV 2015. megyei eredmények 8.osztály Iskola neve Iskola város helyezés pontszám Tanuló neve Kálvin Téri Általános Iskola 1. 46 Sass Boglárka Kálvin Téri Általános Iskola 2. 40 Horváth Petra Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola Tiszacsege

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014/2015 tanév Budapest I. korcsoport "B" kategória leány csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014/2015 tanév Budapest I. korcsoport B kategória leány csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 Ózd Újváros Téri Ált. Isk. 36,600 38,000 74,600 2 Szombathely Zrínyi Ilona Ált. Isk. 35,850 37,400 73,250 3 Kecskemét Széchenyivárosi Óvoda és Ált. Isk. 35,250 37,750 73,000 4 Zalaegerszeg

Részletesebben

2018. évi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Úszóbajnokság Mezőtúr,

2018. évi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Úszóbajnokság Mezőtúr, 1. 50 m. fiú mell 1 Nagy-Hornok Sámuel Szolnoki Dózsa 2010 0:59,37 0:53,34 10 2 Molnár Benett Invictus Szolnok 2010 0:58,00 0:53,38 8 3 Remete Márk Invictus Szolnok 2010 0:59,00 0:57,06 6 4 Rácz Gyula

Részletesebben

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Morajló tenger Bíró Krisztina 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 1. rész - Úttalan utakon (2006-2008) HA MEGLÁTOM... Ha meglátom sötét árnyak Heves táncát bennem, Nyögve kiáltok távolba De senki

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből

Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből As If We Never Said Goodbye Mintha sosem mentem volna el Norma dala a Sunset Boulevard c. musical-ből. Don Black és Christopher Hampton angol szövegéből, saját fordítása

Részletesebben

60 m - Leány Döntő. Hajdú Édua 2008 Titán TC 9,19 I. Forrai Sára 2008 Arany János 9,8 II. Kovács Anna 2008 Hódiák 10,4 III.

60 m - Leány Döntő. Hajdú Édua 2008 Titán TC 9,19 I. Forrai Sára 2008 Arany János 9,8 II. Kovács Anna 2008 Hódiák 10,4 III. 60 m - Leány 2010-2011 Hofman Manka Panka 2010 Rókus II. 11,29 I. Lóvéra Gina 2010 Rókus II. 12,44 II. Veres Lili 2010 Rókus II. 13,03 III. Zsigmond Léna 2010 Rókus II. 13,46 60 m - Leány 2008-2009 Előfutam

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/2017 tanév Budapest II. korcsoport "B" kategória leány csapatbajnokság. Össz: 37,300 37,400 37, ,900

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/2017 tanév Budapest II. korcsoport B kategória leány csapatbajnokság. Össz: 37,300 37,400 37, ,900 1 12 Kecskemét Vezető: Bálint Erika Arany J. Ált. Isk. Lánchíd Utcai Sport Iskolája Szelei Odett 9,300 9,000 9,000 27,300 Csillag Virág 9,200 8,900 9,100 27,200 Kovács Kinga 9,300 9,200 9,200 27,700 Lapéta

Részletesebben

2015/2016. TANÉVI ÚSZÓ DIÁKOLIMPIA II. KORCSOPORTOS MEGYEI DÖNTŐ ban születettek

2015/2016. TANÉVI ÚSZÓ DIÁKOLIMPIA II. KORCSOPORTOS MEGYEI DÖNTŐ ban születettek 2005--ban születettek 50 m fiú gyorsúszás 1. Kiss Róbert Ádám Miskolci Könyves Kálmán Általános és Alapfokú Mûvészeti 0:33,18 Bagi Zoltán Tiszaújváros, Kazinczy Ferenc Református Általános 0:33,75 Léport

Részletesebben

OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK OS TANÉV

OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK OS TANÉV OSZT. OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2015-2016-OS TANÉV NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET (KÖNYV + OKLEVÉL A BAZILIKÁBAN) KÖNYV + OKLEVÉL OKLEVÉL 1.a 1. 1. Kovács Zalán Levente: kimagasló tanulmányi magatartásáért 2.

Részletesebben

PINTÉR LAJOS VERSEI NÉGYSOROS

PINTÉR LAJOS VERSEI NÉGYSOROS PINTÉR LAJOS VERSEI NÉGYSOROS A kosár körtéért lel őtt cigányasszony én vagyok. A lezsidózott költ ő én vagyok. A háborúk t űzvonalába rúgdalt parasztbaka én vagyok. A vérző seb a világ arcán én vagyok,

Részletesebben

XII. REGIONÁLIS KÖZÉPISKOLAI RAJZVERSENY

XII. REGIONÁLIS KÖZÉPISKOLAI RAJZVERSENY XII. REGIONÁLIS KÖZÉPISKOLAI RAJZVERSENY 2018.május 23. MISKOLCI ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM Borsod-Abaúj-Zemplén megye Heves megye Nógrád megye 9-10. évfolyam tanulmány (csendélet) I.díj POLYÁK VIOLETTA Rózsavölgyi

Részletesebben

ANGOL 1. kategória Maximális pontszám : 75 60% = 45 HEL YEZ ÉS

ANGOL 1. kategória Maximális pontszám : 75 60% = 45 HEL YEZ ÉS ANGOL 1. kategória Maximális pontszám : 75 60% = 45 HEL YEZ ÉS PONTS ZÁM NÉV 1. 72 Németh Zsolt I. angol KATEG ÓRIA NYELV ISKOLA VÁROS FELKÉSZÍTŐ TANÁR 2. 71 Eke Laura I. angol Kazinczy Ferenc Református

Részletesebben

MEGYEI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY EREDMÉNYEK LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA

MEGYEI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY EREDMÉNYEK LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA MEGYEI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY EREDMÉNYEK LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2017.11.17. ANGOL 5.o Leskovics Péter Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Ált. Isk. Virág Roland Hunyadi János Általános I Nagy Bence

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Töprengő matematika verseny 2017 eredmények

Töprengő matematika verseny 2017 eredmények Töprengő matematika verseny 2017 eredmények 2. évfolyam Helyezés Név Pontszám 1. Szörényi Zalán 25 pont Diósgyőri-Református Általános Felkészítő tanár: Fojtánné Miszkusz Szilvia 2. Gnándt Gergő 23 pont

Részletesebben

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter Szerző Szauer Ágoston Illusztráció Papp Eszter Kiadja Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó 9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. Telefon: 94/513-191, 30/864-5605 E-mail: info@martinuskiado.hu Internet:

Részletesebben

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás A képzőművészeti és a tánc tagozat szóbeli felvételije két részből áll (elméleti és gyakorlati). (Angyalföld tér 7.) aulájában szakmai tájékoztató (csoport

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

I. Tanévnyitó Amatőr Úszóverseny

I. Tanévnyitó Amatőr Úszóverseny 1/11 Délelőtti végeredmény Versenyszám Futam Sáv Egyesület Név szül nev. Idő vers. idő helyezés 1 25 m fiú gyors 3 Győri Vízisport SE Török Donát vk 2004 9:99,9 0:22,3-1 25 m fiú gyors 4 Győri Vízisport

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019 GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019 Bejutók a döntőbe A döntő helyszínének címei és a bejutás ponthatárai a dokumentum végén láthatóak. Város Iskolanév Osztály Kategória Név Helyszín Darnózseli

Részletesebben

s tanév versenyeredményei

s tanév versenyeredményei 2013-2014 - s tanév versenyeredményei Alsós munkaközösség eredményei Olvasás verseny (tankerületi): Sándor Viktória 3.b Vinkler Gréta 3. a Rozsnyai Luca 4.a Matematika verseny Nyírbátor: Szabó Anikó 4.b

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Berettyóújfalu,2011.márc.19.

JEGYZŐKÖNYV Berettyóújfalu,2011.márc.19. 100m fiú gyorsúszás - 1.versenyszám 1. Molnár Bálint 2002 Debreceni Sportiskola 1:20,10 2. Sándor Benedek 2002 Debreceni Sportiskola 1:24,00 3. Szabó Róbert 2002 Herpály SE 1:31,30 4. Nagy Dávid 2002 Herpály

Részletesebben

11 ÓRÁTÓL 11 ÓRA 45 -IG I.EMELET KOLLÉGIUM 1K3-AS TEREM

11 ÓRÁTÓL 11 ÓRA 45 -IG I.EMELET KOLLÉGIUM 1K3-AS TEREM I.EMELET KOLLÉGIUM 1K3-AS TEREM 1. Agócs Adrienn Farkasréti 2. Baka Ádám Kőrösi 3. Balogh Vivien Laura Érdligeti 4. Béres Bianka Herman 5. Bisbac Bálint II. Rákóczi 6. Bódi Kitti Kőrösi 7. Bódizs Botond

Részletesebben

Intézmény neve Évfolyam Név Pont Mezőcsát Dr. Enyedy Andor Ref.Ált.Isk. "9" 1 Bajtai Patrik 28 Ároktő Dr. Mészáros Kálmán Általános Iskola 1 Illés

Intézmény neve Évfolyam Név Pont Mezőcsát Dr. Enyedy Andor Ref.Ált.Isk. 9 1 Bajtai Patrik 28 Ároktő Dr. Mészáros Kálmán Általános Iskola 1 Illés Mezőcsát Dr. Enyedy Andor Ref.Ált.Isk. "9" 1 Bajtai Patrik 28 Ároktő Dr. Mészáros Kálmán Általános Iskola 1 Illés Csaba 28 Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda 1 Lakatos Áron Levente

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között? Ha egy ilyen típusú lakótelepen tölti mindennapjait, kint is és bent is egyaránt panelfalakba ütközik az ember.

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

ANGOL 1. kategória Max: 78 pont, Min: 47 pont A zölddel jelölt versenyzők jutottak a döntőbe.

ANGOL 1. kategória Max: 78 pont, Min: 47 pont A zölddel jelölt versenyzők jutottak a döntőbe. ANGOL 1. kategória Max: 78 pont, Min: 47 pont A zölddel jelölt versenyzők jutottak a döntőbe. HELYEZÉS PONT- SZÁM KATEGÓRIA NYELV NÉV ISKOLA VÁROS FELKÉSZÍTŐ TANÁR 1 77 1 angol Farkas Gellért Ferenc Bercsényi

Részletesebben

Batsányi János: A látó

Batsányi János: A látó Batsányi János: A látó Vídulj, gyászos elme! megújul a világ, S előbb, mint e század végső pontjára hág. Zengj, hárfa! Hallgasson ma minden reája, Valakinek kedves nemzete s hazája; S valaki a magyar változó

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném.

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném. 1 - Pillangó ha lehetnék... 7 Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. 7 S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. 7 Vagy kis halként a tó fenekén buborékot vígan eregetném. e

Részletesebben

AZ ELVESZETT ÉDEST. Igy szólt, igy esdett hevülettel, S a nő hallgatta szent gyönyörrel. Igy érzett ő is. Kebelét: Titkos érzések fölverek.

AZ ELVESZETT ÉDEST. Igy szólt, igy esdett hevülettel, S a nő hallgatta szent gyönyörrel. Igy érzett ő is. Kebelét: Titkos érzések fölverek. AZ ELVESZETT ÉDEN. Legenda.*) Legyen!" szóllott az Ur hatalma És lett azonnal, a mi van! A zűrzavar kibontakozva Feltűnt csodás pompáiban... S mi eddig rejtve szunnyadott: Alakra kelt, törvényt kapott.

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Megyei Matematikaverseny

Megyei Matematikaverseny Megyei Matematikaverseny Zala megye 3. osztály általános iskolai kategória 1. Göntér Jenni Lizandra Zrínyi Miklós-Bolyai János ÁI., Bolyai Tagint. Nagykanizsa 33 2. Korcz Dorka Mindszenty József Ált. Isk.

Részletesebben

Budai Református Egyházközség. Advent

Budai Református Egyházközség. Advent Budai Református Egyházközség 2013 Advent ...meglátogat minket a felkelő fény a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség

Részletesebben

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum HAT-18-02-0074 2019. június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum Egy vérből valók vagyunk - Testvériskolák diákjai közötti kapcsolaterősítés Beszámoló az erdélyi diákok magyarországi újáról Hazafele úton

Részletesebben

A Mikulás Kupán a következı eredmények születtek: I. korcsoport

A Mikulás Kupán a következı eredmények születtek: I. korcsoport A Mikulás Kupán a következı eredmények születtek: I. korcsoport Fiú 25 méter mellúszás: 1. Vismeg Zsombor, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 2. Kék Tamás Ákos, Carolina Óvoda és Bölcsıde 2.Klamancsek

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Az ókori világ csodái pályázati füzet eredményei

Az ókori világ csodái pályázati füzet eredményei Az ókori világ csodái pályázati füzet eredményei helyezés pontszám név iskola 1. 124 Póda Katica Bíborka 1. 124 Sárközi Eszter Móricz Zsigmond Általános 2. 122 Marschalkó Csinszka 2. 122 Kovács Ádám Győri

Részletesebben

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 1 Megrendülten tudatjuk, hogy 2013. január 26-án 87 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2013. február 10-én 10.30 órakor a Budafoki Temetőben a Római Katolikus Egyház

Részletesebben

50 m. fiú gyorsúszás 1. versenyszám Országos csúcs: 0:21.42 (Takács Krisztián )

50 m. fiú gyorsúszás 1. versenyszám Országos csúcs: 0:21.42 (Takács Krisztián ) 50 m. fiú gyorsúszás 1. versenyszám Országos csúcs: 0:21.42 (Takács Krisztián - 2009) 3. Bakai László 2006 Nyíregyházi Sportc. 0:46,46 4. Ullaga Ármin 2006 Debreceni Sportc. SI 0:43,10 5. Sütő Alexander

Részletesebben

Gyakorló feladatok 3.osztály. Készítette: Gyányi Ibolya

Gyakorló feladatok 3.osztály. Készítette: Gyányi Ibolya Gyakorló feladatok 3.osztály Készítette: Gyányi Ibolya Melyik mesterség bújt el a mondatokban? A süveg Eszter fején van. A hóbucka lapos. Ott pihen testvérem a fa árnyékában. A csizma diadala csak elnyomás

Részletesebben

Sport XXI. mezei 2015.03.28. Szombathely

Sport XXI. mezei 2015.03.28. Szombathely U11 1.hely "A"-57 p 1 Béres Milán 4 Róka Bora 5 Iker Natália 6 Bodzzay Dániel 8 Bene Noel 10 Juhász-Tóth Eszter 11 Vidos Evelin 12 Horváth Léna Sport XXI. mezei 2.hely "B"-170 p 14 Takács Zsombor 18 Ecker

Részletesebben

Úszás Diákolimpia városi forduló Hajdúböszörmény, november 28.

Úszás Diákolimpia városi forduló Hajdúböszörmény, november 28. 1. 100 m fiú gyors 1. Némethi László 2002. Bethlen G. Ált. Isk. 1:24,6 2. Homen Péter 2002 Bocskai I. Gimnázium 1:35,1 3. Székely Norbert 2003 Bocskai I. Gimnázium 1:42,1 4. Rozs Botond 2003 Bocskai I.

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

2014. március 4. - Szóbeli meghallgatás szakközépiskolába jelentkezett tanulóknak Bizottság Sorszám Időpont Tanuló neve Születési hely Születési idő

2014. március 4. - Szóbeli meghallgatás szakközépiskolába jelentkezett tanulóknak Bizottság Sorszám Időpont Tanuló neve Születési hely Születési idő 2014. március 4. - Szóbeli meghallgatás szakközépiskolába jelentkezett tanulóknak Bizottság Sorszám Időpont Tanuló neve Születési hely Születési idő I. 1 13:00 Ákos Anita Budapest 1999.05.31 I. 2 13:07

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ 2011/2012 tanév Budapest, Kőrösi Cs. S. Ált. Isk. és Gimn. I-II. korcsoport "B" kategória leány csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ 2011/2012 tanév Budapest, Kőrösi Cs. S. Ált. Isk. és Gimn. I-II. korcsoport B kategória leány csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 Velence Zöldligeti Magyar-Angol Két Tan. Nyelvű Ált. Isk. 44,400 3 45,550 1 45,750 2 135,700 2 Budapest XVII. Kossuth Lajos Ált. Isk. 44,650 1 44,300 3 45,900 1 134,850 3 Budapest

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Ópályi Hírlap. Székelyföldre zarándokolt a Baráti Kör

Ópályi Hírlap. Székelyföldre zarándokolt a Baráti Kör www.opalyi.hu Ópályi Hírlap Az Ópályiak Baráti Körének Lapja - Felelős kiadó: Tisza-kiadó Bt. - Eng. Sz: 710/2/1995 - www.obkweb.hu Főszerkesztő: Erdélyi Miklós - Szerkesztés: Farkas Ferenc - Nyomdai munkák:

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019 HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MATEMATIKAVERSENY 2018/2019 Bejutók a döntőbe A döntő helyszínének címei és a bejutás ponthatárai a dokumentum végén láthatóak. Város Iskolanév Osztály Kategória Név Helyszín Bagamér

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Magyarnak maradni Egy település (város/község) közösségének küzdelme napjainkban iskolái, kulturális élete szinten tartásáért.

Magyarnak maradni Egy település (város/község) közösségének küzdelme napjainkban iskolái, kulturális élete szinten tartásáért. Kiss Alexandra II. Rákóczi Ferenc Főiskola, Beregszász II./B Magyarnak maradni Egy település (város/község) közösségének küzdelme napjainkban iskolái, kulturális élete szinten tartásáért. Kiss Alexandrának

Részletesebben