Megel!zni könnyebb, mint gyógyítani! Sajnálatos, hogy a legtöbb embernek el!ször meg kell betegednie ahhoz, hogy az egészségére gondoljon.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megel!zni könnyebb, mint gyógyítani! Sajnálatos, hogy a legtöbb embernek el!ször meg kell betegednie ahhoz, hogy az egészségére gondoljon."

Átírás

1 Sajnálatos, hogy a legtöbb embernek el!ször meg kell betegednie ahhoz, hogy az egészségére gondoljon.

2 Pedig tisztában kellene lennünk vele: ahhoz, hogy újra egészségesek legyünk, illetve maradjunk, a legjobb kilátásaink a betegség els!, tünetmentes szakaszában vannak. Hazánkban a halálozás háromnegyed részéért a táplálkozással és életmóddal összefügg! betegségek felel!sek: - a szív- és érrendszeri és - a daganatos megbetegedések. Más szóval: a nem megfelel! táplálkozás és életmód jelent!s mértékben hozzájárul a lakosság kedvez!tlen egészségi állapotához. Mi okozza a fokozott megbetegedési hajlamot? A táplálkozásból kimaradnak a legfontosabb összetev!k: - a vitaminok, - a nyomelemek, - az ásványi anyagok, - az enzimek és ballasztanyagok Annak ellenére, hogy mind a laikusok, mind pedig az orvosok és táplálkozási szakemberek számára ismertek az egyre növekv! számú krónikus betegségek és a táplálkozás közötti összefüggések, az érintettek számára hiányoznak az alapvet! útmutatások. A mindennapos gyakorlatból jól ismert, hogy a stressz, izgalom hatására emelkedik a vérnyomás, fokozódik egyes izmok tónusa, és csökken a specifikus sejtszint" immunvédelem. De néha talán megfeledkezünk arról is, hogy a hosszú id!tartamú és/vagy nagyfokú stresszre adott válasz pszichoszomatikus betegségek kialakulásához vezethet (pl. esszenciális hipertónia, tenziós fejfájás, vírusfert!zésekre való fokozott fogékonyság). Talán meglep!, de tudományosan kimutatott, hogy a rossz családi légkör okozta szorongás, vagy a szeretett rokon elvesztése akár rosszindulatú daganat kialakulásához is vezethet. Ugyanakkor pozitív jelenségként megemlítend! az is, hogy a szellemileg és fizikailag megfelel!en aktív (nem túlhajszolt), kielégít!en táplálkozó emberek hosszabb és jobb min!ség" életet élhetnek.

3 Az orvoslásban kiemelked! jelent!séget kell kapnia a megel!zésnek. A korszer" medicinában is egyre nagyobb teret nyer mind a primer, mind a másodés harmadszint" megel!zés, azaz a betegségmegel!zés, az egészség helyreállítása, illetve a visszaesés megakadályozása. Régóta ismert, hogy a megel!zés jobb, mint a kezelés, mert nemcsak sokkal hatékonyabb, hanem jóval olcsóbb is. Sajnálatos, hogy a mai (feln!tt) egészségügyi finanszírozás még nem veszi figyelembe azt, hogy a betegségek megel!zésébe fektetett id!, pénz és energia busásan megtérül. Nyilvánvalóan az els!dleges megel!zés lehet a leghatékonyabb a helytelen táplálkozással, életmóddal kapcsolatos betegségek esetén is. A klinikai/kórházi gyakorlatban nagy el!relépést jelentene a nyugati országokban már elterjedt, személyre szóló étrendválasztás bevezetése, a dietetikusok, gyógytornászok és pszichológusok jóval szélesebb kör" alkalmazása (de legalább a reformétkezés és a vegetáriánus menü választási lehet!ségének megteremtése megfontolandó). Napjainkban egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a tudatos életmód és ezen belül a tudatos táplálékválasztás kulcsfontosságú lehet a megbetegedés és halálozás csökkentése szempontjából. Talán kevésbé ismert, hogy a rákbetegségek közel egyharmada megel!zhet! lenne megfelel! táplálkozással. A fejlettebb országokban világszerte terjed! elhízást (az Egyesült Államokban minden második, hazánkban minden harmadik ember érintett) az egészségügyi Világszervezet (WHO) önálló kezelend! betegségnek tekinti, mivel ezzel és a kiegyensúlyozatlan táplálkozással összefüggésben számos más kórkép is kialakulhat - pl. esszenciális magas vérnyomás betegség, érelmeszesedés, II-es típusú cukorbetegség, epek!betegség, köszvény, mozgásszervi problémák, daganatos megbetegedések. Ezeket ma civilizációs betegségeknek vagy új népbetegségeknek is nevezik. Közismert, hogy a magasabb életszínvonalú országokban és hazánkban a vezet! halálokok közé tartozik a szívinfarktus és az agyvérzés, melyek hátterében általában a helytelen életmód (kevés testmozgás, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, gyengül! családi/rokoni/baráti kapcsolattartás, elégtelen stressz levezetés) miatt kifejl!d! érelmeszesedés és magas vérnyomás áll.

4 Tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás Számos tanulmány szól arról, hogy a világátlagnál hosszabb életkort megél! populációk táplálkozására a zöldségek, gyümölcsök és magok, bizonyos tejtermékek (pl. kefir) és/vagy halak, tengeri állatok fogyasztása jellemz!, valamint az aktív, sportos életmód és az ehhez képest nem nagyfokú kalória bevitel. A hosszú életkor elérésében jelent!s szerepet játszhat még a megfelel! pszichoszociális háttér, például az id!sek megbecsülése, tevékeny életmódja, a baráti és rokoni kapcsolatok ápolása; ezen kívül alkati, genetikai tényez!k szerepe is valószín". Bár a magas életszínvonalú országokban általában adott a lehet!ség a megfelel! táplálékok kiválasztására és a testmozgásra, a mai (fejlett országban él!) átlagember teste mégsem k!kori el!djéhez hasonlít. Az atlétaalkat helyett sok ember manapság úgy néz ki, mint egy meghizlalt malac. A problémát az jelenti, hogy a modern ember szervezete még mindig inkább a k!kori, eredeti természetes étrendre és aktív életmódra van beállítva, mert még nem volt ideje alkalmazkodni a civilizált körülményekhez: a telített zsírsavakban, koleszterinben és cukrokban dús (luxusbevitel), de rostokban és mikronutriensekben szegény (vitamin- és ásványi anyag hiányhoz vezet!) ételekhez és a mozgásszegény életmódhoz. Ennek eredménye az elhízás és a civilizációs betegségek. A természetes, kiegyensúlyozott táplálkozás mottója a következ! lehet: Nem megterhelni kell a szervezetet, hanem kielégíteni (Huzly Imre). Az étrend beállítása során az a cél, hogy fedezze az egyén szükségleteit (energiaigény, testépítés, funkciós igények), és biztosítsa a normális testsúly fenntartását. A cél tehát tudatos, ésszer" táplálkozással a szervezet alapvet! funkcióinak biztosítása és stabilizálása, a (befolyásolható) kóros változások megállítása, visszafordítása.

5 A kiegyensúlyozott táplálkozás két alappillére röviden a következ!: 1. A szervezet szükségleteinek kielégítése a szervezet állapotának és az alkatnak megfelel! mennyiségben, arányban; ez a megfelel! makro- és mikronutriensek (esszenciális tápanyagok: esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok; nem esszenciális tápanyagok: szénhidrátok, nem esszenciális aminosavak és zsírsavak, lipidek, vitaminszer" anyagok), rostok és esetleg gyógytáplálékok (pl. fokhagyma, gyógy-teafélék) bevitelét jelenti; 2. A káros és/vagy nem természetes anyagok (káros bioaktív alkotók, er!s f"szerek, fert!z! ágensek, toxinok, szennyez!dések, mesterséges adalékanyagok stb.) bevitelének elkerülése, minimalizálása. A gyakorlatban ez egyszer" szénhidrátokban (cukrok) és telített zsírsavakban, valamint koleszterinben és konyhasóban szegény, ugyanakkor összetett szénhidrátban (keményít!), telítetlen zsírsavban (olajsav, alfa-linolénsav), valamint vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, magok és teljes gabonatermékek fogyasztását jelenti, mérsékelt húsbevitel mellett. A sertés- és marhahús helyett hetente egykét alkalommal javasolt a (tengeri) hal és/vagy más tengeri él!lény fogyasztása a megfelel! telítetlen zsírsav bevitel biztosítása érdekében. Az egészséges táplálkozással/életmóddal kapcsolatos ismeretek alapvet!ek minden orvos és egészségügyben dolgozó számára. Elsajátításuk azért fontos, hogy e témakörben mindenkinek tanácsot tudjanak adni, és maguk is alkalmazzák ennek alapjait a gyakorlatban, tudatosan megváltoztatva életmódjukat. A tudatos életmódváltás elérésével - egyszer", hatékony és ugyanakkor költségkímél! egészségvédelmet jelent, és nagymértékben el!segítheti az egészség visszanyerését civilizációs betegségek esetében. A táplálkozás jelent!sége A min!ségi táplálkozás fontos az egészséges élet megvalósításában. Mondd meg mit eszel - megmondom, ki vagy!" Már régóta ismerjük a mondás igazságát. Az egészséggel való tör!dés már a táplálkozással elkezd!dik. Felgyorsult világunkban a hajszolt életmód gyakran vezet energiahiányhoz, fáradékonysághoz, stresszes állapothoz, egészségügyi probléma kialakulásához.

6 Helyesen táplálkozunk? Az elfogyasztott táplálék tartalmazza-e az egészséghez szükséges anyagokat? Megfelel! módon készítjük el! az ételeinket? Ezekhez hasonló kérdések sorozata foglalkoztat bennünket a mindennapjaink életmin!ségével kapcsolatban. A történelem folyamán az embernek mindig alkalmazkodnia kellett a környezetében bekövetkez! változásokhoz. A mai világban ezek a változások felgyorsultak és er!teljesen jelentkeznek. A gépesítés, az urbanizáció következtében a mindennapi táplálékunkat egyre inkább mesterséges úton állítják el!. Az élet felgyorsult ritmusa azt diktálja, hogy gyors ételeket, feldolgozott termékeket fogyasszunk. Ezek magas kalóriaértékkel rendelkeznek, de hiányoznak bel!lük a fontos épít!elemek: enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és ballaszt anyagok. Az épít!elemek hiánya kóros elváltozásokhoz és különféle megbetegedésekhez vezethetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges és helyes táplálkozás egész életünkben a szervezetünk megfelel! m"ködésének a kulcsa. A napi, kiegyensúlyozott táplálkozással szervezetünknek meg kell kapnia mindazt, amire szüksége van az egészséges növekedéshez és a bels! folyamatok zavartalan m"ködéséhez. A szénhidrátok és zsírok alapvet! tápanyagok, az energia f! forrásai. A fehérjék a növekedés és fejl!dés szempontjából fontosak. A vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és ballaszt anyagok nélkülözhetetlenek az teljes anyagcsere-folyamatban. Friss gyümölcs és zöldségfélék, hús, hal, tojás, tejtermékek és gabonafélék: ezek az élelmiszerek jelentik a legjobb biztosítékot arra, hogy szervezetünk hozzájut mindahhoz, amire az egészséghez és a jó er!nléthez szüksége van.

7 Hogyan táplálkozzunk egészségesen? A táplálkozást és a fizikai aktivitást össze kell hangolni. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldségfélét. Együnk minél több, egész magvakból és teljes ki!rlés" lisztb!l készült termékek, mert az!rlés és finomítás folyamatában megsemmisülnek a vitaminok és ásvány anyagok (integrális gabonafélék, rizs, tészta)! Táplálkozzunk változatosan. Kevesebb sót használjunk, kerüljük a sós ételeket. A zsíros hús nem megfelel!, a legegészségesebb fehér hús és a hal. A mottó: kevés cukor és édesség. Igyunk naponta tejet, együnk tejtermékeket. Az alkoholt csak mértékkel!

8 Az egészséges táplálkozás piramisa 1. Gabonafélék és azokból készült termékek: rizs, kenyér, tésztafélék 2. Gyümölcsök és zöldségek 3. Tej és tejtermékek, hús, hal, tojás 4. Zsírok, olajok, édességek A piramist úgy állították össze, hogy a táplálékot hat f! csoportba sorolták, amelyek négy szinten vannak elosztva. A piramis szintjei és ezek felülete mutatja, hogy mekkora arányban kell jelen lennie a mindennapi táplálkozásban. Pl.: kenyér, péksütemények, rizs és tésztafélék alkotják a piramis alapjait és egyben képezik a táplálkozás alapját, illetve azok az élelmiszerek, amelyeket naponta többször fogyaszthatunk.

9 A zsírok, a cukor, a só, az alkoholtartalmú italok és édességek a piramis csúcsán helyezkednek el. Magas a kalóriaértékük, nem vagy nagyon kis mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért legfeljebb naponta egyszer vagy csak havonta néhány alkalommal kell fogyasztani bel!lük. Ahhoz, hogy szervezetünk megkapja mindazt az energiát és tápláló anyagokat, amelyekre szüksége van, jól kell tervezni az étkezést és jól kell kombinálni az élelmiszereket mind a hat csoportból. Bár nagy választék van a különféle élelmiszerekb!l, szenved! alanyai vagyunk a mind s"r"bben el!forduló betegségeknek, amelyek egyik legnagyobb el!idéz!je a nem megfelel!, nem kiegyensúlyozott, hiányos táplálkozás. A cukorbetegség, a szív betegségei, a súlytöbblet, a magas vérnyomás, stb.. gyökerei többek között a rendszertelen életmódban, rossz táplálkozási szokásokban, az élelmiszer min!ségének csökkenésében keresend!. Az életritmus felgyorsulása, a rohanás közbeni táplálkozás, a gyorsételek fogyasztása csak egy az okok közül. Annak ellenére, hogy tudatában vagyunk az egészséges táplálkozás fontosságának, mégis helytelenül táplálkozunk! A helyes táplálkozási szokások betartása és a táplálék gondos kiválasztása mellett sem tudjuk elkerülni napjaink káros hatásait: az élelmiszer az el!állítása folyamán számos olyan technológiai folyamaton megy keresztül, amely károsítja a benne lev! tápanyagokat. A mennyiségi szemlélet", különféle mez!gazdasági technológiák szegényebbé teszik a talajt ásványi anyagokban. Káros hatása van a fóliasátrakban történ! gyors termesztésnek, a hosszan tartó szállításnak vagy a nem megfelel! raktározásnak is. Mindezek a táplálék min!ségének a csökkenéséhez vezetnek. Ellentmondásos helyzetben vagyunk: rendkívül gazdag az élelmiszer kínálatunk, ugyanakkor nem tudjuk csak ezekkel kielégíteni a szervezetünk szükségleteit. Ezért fontos és javallott az élelmiszerekb!l hiányzó létfontosságú anyagok pótlása táplálékkiegészít!k útján. Ilyen módon javítjuk azokat a hibáinkat, amelyeket a modern életmódunkkal elkövetünk. Táplálékkiegészít! minden olyan aktív anyag, amelyet szájon át juttatunk a szervezetbe a táplálkozás kiegészítése, a betegségek megel!zése, stb. céljából. Fontos leszögezni, hogy ez nem orvosság. A természet szerepe A mai kor emberének természett!l elfordult életmódja, az egészségtelen táplálkozási szokások, a szennyezett környezet, egyre fenyeget!bb betegségek lehet!ségét hordozza.

10 Alapvet! szükségszer"ség tehát, hogy többet kell tör!dni az egészség meg!rzésével, illetve helyreállításával. A megel!zést folyamatosan szem el!tt tartó életmódra való törekvés során, kiemelt figyelmet kell fordítani testünk megfelel! karbantartására, az egészséges táplálkozásra, az emberi szervezet optimális funkcionálásához szükséges tápanyagok biztosítására. Testünk legnagyobb kiterjedés" szerve a b!rünk, amelynek mindig optimális állapotban kell lennie. A jól karbantartott és ápolt b!rre nemcsak higiéniás követelmények miatt van szükségünk, hanem az egészségünk számára is az egyik legfontosabb tényez!. A küls! és bels! hatások miatt er!s igénybevételnek kitett b!rünk védelmét és ápolását, a különböz! b!rápoló szerek, kozmetikumok mellett, megfelel! táplálkozással is segítenünk kell. Az utóbbi évtizedekben egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy az egészség meg!rzése, helyreállítása érdekében - mivel az ember a természet részre - els!sorban a természet által kínálta lehet!ségeket kell figyelembe venni. Az emberek újra kezdik értékelni a természetes anyagokat, gyógynövényeket és gyógymódokat, miközben egyre nagyobb aggodalommal figyelik a gyógyszerek mellékhatásait. A természet által kínált számos táplálék és gyógynövény - ha helyesen alkalmazzuk - segítséget nyújt e törekvések eléréséhez. Regenerációs képesség A regeneráció szempontjából ez a kihívás sokkal egyszer"bb. Meg kell találnunk, és követnünk kell az egészséges élet alapelveit, s ezzel segíthetünk az immunrendszerünk természetes egyensúlyának helyreállításában. Valószín"leg ugyanez az alapelv érvényes az összes betegség-kategória esetében is. A feladat itt az, hogy megértsük ezeket a regeneráló elveket. A nyugati egészségügy válságának oka leginkább az, ami hiányzik bel!le. Hiányzik bel!le az a gyengéd, az embert és az emberi szervezetet egységes egész rendszernek tekint! gyógyítási szemlélet, amely ellensúlyozná a nyugati gyógyászat drasztikus módszereit.

11 A beteget a maga teljességében kell vizsgálni és kezelni! A kínaiak s ebben nincsenek egyedül az!si kultúrák között ezt a szemléletet követték hosszú id!n keresztül. Megközelítésüknek, némiképpen leegyszer"sítve, a regeneráció nevet adták ami a forráshoz való visszatérést is jelenti. S bár sok régi kultúrában fellelhetjük az!si, az eredeti tiszteletét, a kínaiak ezen a téren ma is élen járnak. A kínaiak és a nyugati társadalmak egészség-filozófiája közötti különbséget akkor érthetjük meg, ha visszamegyünk az id!ben néhány évszázadot. Az egészség megteremtéséhez sok út vezet. A kínaiak is ráléptek egy útra, a nyugati ember is rálépett egy útra - de a két út gyökeresen eltér egymástól. Ideje újraegyesíteni ezt a két utat! Mit jelez a bels! óránk? Figyeljünk testünk biológiai ritmusára! Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne érezzük magunkat kiüresedve, holtfáradtnak a nap végén, és "rossz napjaink" helyett sokkal több periódust éljünk meg jó formában? A megoldás egyszer": hallgassunk testünk szavára! Szenteljünk több figyelmet a biológiai ritmusnak, éljünk a szervezetünkben végbemen!, ciklikus változások szerint, és napi tevékenységeinket, id!beosztásunkat igazítsuk hozzá! Id!t nyerni, hogy jusson bel!le elegend! napi feladataink elvégzésére; optimalizálni szellemi és fizikai kapacitásunk szintjét; kihasználni, amikor a "toppon" vagyunk - ez lenne mindnyájunk törekvése a hétköznapokban. Zsúfolt munkatempójú életünk, rohanó világunk kényszer"ségei ránk er!ltetik a lehet!leg maximális teljesít! képesség elérését. A munka, a családi és társadalmi élet követelményeinek való megfelelés órái valamint a szabadid!nek szentelt percek között folyik a verseny, gyakran biológiai ritmusunk és szervezetünk szükségletei ellenében.

12 A "bels! óránk" Pedig mára már számos ismeret birtokába juthatunk az ún. kronobiológia tudományának köszönhet!en, mely a különböz! biológiai rendszerek id! függvényében történ! változásait kutatja. Ha például úgy érezzük, energiánk szintje óráról órára változik (hol magasra szökik, hol lezuhan), "bels! óránk" m"ködése okolható érte. Ezt az "órát" valójában egy jól olajozott rendszer irányítja az agyunkban. Mint egy metronóm, a biológiai óra mintegy szabályozza, neurohormonokon keresztül, egyes életfunkcióinkat: a testh!mérséklet változásait, a hormonkiválasztást, a szívritmust, az artériás vérnyomást, a légzést, de az alvást vagy az emlékezetbe vésés, a tanulás képességét, a szervezet általános állapotának javulását. Testünk pontos, mint egy óra A fényviszonyoktól függ!en az említett rendszer önállóan m"ködik. Legalábbis egy ideig. A kómába esett személyek körében végzett kutatások például azt mutatják, hogy "bels! óránk" órás ritmusra van "beállítva", ezt az ismétl!dést hívják circadian ritmusnak, ami tulajdonképpen egy kb. 24 órás (circa diem = kb. egynapos) periódusú biológiai ciklus. Tartsuk a jó tempót - állítsuk be az "órát"! Így tehát a természetes ritmus felforgatása, a biológiai ciklus figyelmen kívül hagyása nem jár következmények nélkül: a szervezetnek nem mindegy, mit "végeztetnek" vele, és mikor. Hosszútávon a biológiai ritmus felborítása többszörösére növelheti például a rák, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a depresszió kockázatát. Különösen érintettek azok a személyek, akik éjszaka dolgoznak vagy rendszeresen eltolt id!ben alszanak. De a mindennapi, apróbb id!eltolódások (alkalmatlan id!pontokban való cselekvések) is vonhatnak maguk után bizonyos rendellenességeket, mondjuk súlygyarapodást, alvási nehézségeket, hangulatromlást, stresszt.

13 Mindezek elkerülésére tartsuk hát a helyes tempót, éljünk lehet!leg biológia ritmusunk szerint. Egy ideálisan végbemen! nap így "az ingaóra beállításának" kérdése, többek közt az alábbiak figyelembevételével: Reggel - kíméletes napkezdés 5-7 óra között: Még általában alszunk, de a szervezetünk újra nekilát az el!készít! munkának, hogy szembenézzen a kezd!d! nappal. Miután testh!mérsékletünk leesett hajnali 4 óra felé - ez magyarázza az éjszakai borzongást -, kés!bb, lassan újra emelkedni kezd. A mellékvesekéregben beindul a kortizol hormon termel!dése, mely a stressz és az éberség hormonja. Ez lehet!vé teszi a szervezet számára, hogy "energiaraktárkészletet" halmozzon fel abból a célból, hogy ellenálljon minden "agressziónak", mellyel a nap folyamán meg kell birkóznia. A melatonin "éjszakai" hormon termel!dése befejez!dik, az adrenalin-képz!dés felkészít az ébredésre. Ha azonban kb. egy héten keresztül hajnali 5 óra körül rendszeresen felébredünk, és nem tudunk újra elaludni, forduljunk a problémával kezel!orvosunkhoz. A megzavart kortizol-kiválasztás a depresszió egyik árulkodó jele. 7-8 óra között: A kortizol-hormonok eredményezte állapot elérte legmagasabb fokát, az adrenalinszint emelkedik, maga után vonva a szívritmus gyorsulását és az artériás vérnyomás emelkedését. Ebben az id!pontban nyitjuk ki a szemünket alvás után el!ször - a kipihent testben a még kissé "álmos" lélek lustálkodásra vágyik... Mindamellett sokunknak nehezen megy az ébredés, de akármilyen is, a több mint 6 órai koplalás után kiadós reggelinek kell következnie. A nap egyik f!étkezéseként annak jó adag szénhidrátot kell tartalmaznia, amire az agynak nagy szüksége lesz a délel!tt folyamán, továbbá fehérjéket és zsírokat is magában kell foglalnia, hogy a szellemi frissesség kitartson ebédig. Egy ajánlott reggeli- összetétel: tea vagy kávé, dzsúz, gyümölcs, enyhén megvajazott barna kenyér vagy egyéb cereálé, zsírszegény sajt vagy joghurt, sovány sonka vagy tojás óra között: Elindult a nap - de csak óvatosan vágjunk neki!

14 Miután esetleg elvittük a gyereket a bölcs!débe, óvodába vagy iskolába, elkezdünk dolgozni, de útközben, ha szép az id!, élvezzük egy kicsit a korai nap sugarait, és a munkahelyre érkezve az els! kávét és hozzá a kollégákkal folytatott, rövid terefere kellemes érzését is. Valójában az utóbbi, azaz a nap els! szociális kapcsolatai stimulálják az agy kéregállományának m"ködését (ez az agyrész teszi lehet!vé a gondolkodást). Így a napnak e korai periódusában szükségtelen nagyobb horderej" munkához látni vagy fontos megbeszélést tartani, hiszen szervezetünk "bemelegítése" még egyáltalán nem fejez!dött be. Inkább ilyenkor tervezzük meg a munkát, nyissuk meg e- mailjeinket, végezzük el a mindennapi kisebb olyan teend!ket, melyek nem igényelnek mélyebb gondolkodást és nagyfokú koncentrációt. Délel!tt: f! a hatékonyság, gyorsaság! 10 óra körül: A szervezet feldolgozta a reggeli táplálékot, emelkedett a testh!mérséklet, és lehet!vé válik számunkra, hogy magas "sebességfokozatba" kapcsoljunk. Most már hozzákezdhetünk a komolyabb feladatok elvégzéséhez. Memorizálási, tanulási képességünk ilyenkor a csúcspontján áll. De csak rövid távra szólóan... Egy ebben az id!szakban betanult szöveget jól felidézhetünk délután, de könnyen megtörténhet, hogy másnapra elfelejtjük. A hosszútávra szóló tanulás céljára a legalkalmasabb a nap közepe, vagy ha nincs máskor id!nk, az este, az elalvás el!tti id!szak. Lehet, hogy maga a memorizálás kicsit hosszabb ideig fog tartani, de tartós lesz óra körül: Célszer" feltölt!dni, mert energia-tartalékaink kimerül!ben vannak, s!t, napközben (a 90 perces "alvási" ciklus miatt) az álmosság is ránk törhet, ezért ilyenkor legalább 5-10 perces munkaszünet elengedhetetlenül fontos. Igyunk ásványvizet, sétáljunk egyet a folyosón, mozgassuk meg végtagjainkat, a nyakszirtünket.

15 Mindent lehet, kivéve a munka folytatását! Tanulmányok tanúsága szerint a dinamizmus a szünet után visszatér, és feladatainkat hatékonyabban tudjuk elvégezni. Ebédid!: lehet hosszabb szünet a munkában óra között: A reggeli már messze van, és az inzulin-szint felpörög, hogy el!készítse az emésztést az ebédhez. Megindul a savtermel!dés a gyomorban. A szervezet hirtelen éhséget jelez: menjünk hát ebédelni, de fogyasszunk könny" ételeket: sovány húst, halat, zöldséggel, keményít! tartalmú köretet, gyümölcsöt. Igyunk hozzá sok ásványvizet, hogy a szervezet megfelel! hidratálása se maradjon el. Utána még pihenjünk egy kicsit, ha tehetjük - nyújtózzunk el kényelmesen, ha módunk van rá, például egy padon a szabadban. Ebédid! után óra között: Most is csak fokozatosan térjünk vissza a szellemi munkához, mert intellektuális kapacitásunk ilyenkor nincs még a tet!pontján, A kortizol hormon szintje ismét csökken, a figyelem, a koncentrálási képesség nem azonnal áll helyre. Könnyebb feladatok elvégzését ütemezzük be ebben a szakaszban. Délután: lehet!leg maximális energiával tevékenykedjünk! óra között: Amikor emelkedik a vércukorszint és az éberség hormonja, akárcsak a testh!mérséklet, optimális állapotba kerülünk a hatékony munkavégzéshez. Most se felejtsünk el 90 percenként szünetet tartani! Nemcsak sokat tudunk befogadni és megtanulni, hanem ilyenkor jó fizikai formában is vagyunk, a vérkeringés javul.

16 Kutatások eredményei szerint például számos sportrekord született már 15 és 18 óra között - emlékeztetnek rá a szakemberek. Este: ismét jöhet a nyugalom! óra között: Este 7 körül a testh!mérséklet csökkenni kezd, hogy el!készítse a szervezetünket az alvásra. Kés!bb, a könny" vacsora után pedig, ha tehetjük, járjunk egyet a friss leveg!n (legalább 20 percet-félórát). De a tornát, jelent!sebb testmozgást kerüljük óra között: Ásítozunk, olykor még fázunk is. Ilyenkor csökken a vérnyomás és a testh!mérséklet, míg a melatonin, az alvás hormonjának termel!dése fokozódik, hogy elérje csúcspontját az éjszaka közepén. Tudni kell, hogy a melatonin kiválasztódás ingadozhat: csökken például egyes gyógyszerek hatására, túl sok alkohol, vagy kávé fogyasztása után, és a korral is. Egy kis szerelmeskedés viszont emeli az endorfin, a jó közérzet hormonjának szintjét - így az alvás egyik jó el!készít!je lehet. Összegezve: kiegyensúlyozottabban, egészségesebben élhetünk, ha figyelembe vesszük, hogyan jár a "bels! óránk". És igazodjunk hozzá! Ám ne feledjük azt sem, hogy minél id!sebbek vagyunk, annál inkább tiszteletben kell tartanunk testünk jelzéseit. A bioenergiáról A Csi a szervezetünkben mindenütt jelen van, de "legszívesebben" meghatározott energiapályákon áramlik. Az utóbbi években az emberrel, a biológiával, az orvoslással foglalkozó tudományágakban egyre több szó esik a bioenergia fogalmáról. Sokféle energiáról tanultunk az iskolában: h!-, elektromos, sugárzó, ionizáló stb. energiáról, de bioenergiáról soha. A legtöbb ember számára ez a fogalom megfoghatatlan, érthetetlen.

17 Hogyan is lehetne definiálni, megfogni, mérni azt, ami a leg!sibb és legmodernebb elméletek szerint egyaránt az él!lények meghatározója, mozgatója, alkotóeleme, környezettel való kommunikációs közege? Mindannyian tudjuk, mennyire sok, a mindennapi gondolkodás számára megfoghatatlan befolyás létezik, amellyel tevékenységünket, "energiaszintünket" befolyásolni képes környezetünk, vagy a saját tudatunk. Hihetetlen mértékben megnövelhetik például cselekv! energiánkat pozitív és negatív behatások egyaránt: öröm, szerelem, hit, szükségszer"ség, motiváció, kötelességtudat, illetve düh, gy"lölet, félelem stb. Ugyanakkor bánat, pszichés sokk, egy kellemetlen incidens, fenyegetettség vagy akár egy meteorológiai front enerválttá tehet minket. A "Csi" áramlása Az!si kínai filozófia volt talán az els!, amely általános érvény"en megfogalmazta, hogy a világegyetemben minden egyazon törvény, a Tao szerint m"köd! egység, s az ember a környezetével szoros egységben, kölcsönhatások sokaságában m"köd! "speciálisan s"rített energia". A kínai orvoslásban a bioenergiát Csi-nek nevezik. Ez alatt azokat az impulzusokat értjük, amelyek valamennyi tevékenységünket irányítják, vagyis a környezeti tényez!k hatására reagálva meghatározzák az egészség-betegség állapotait.

18 Az akupunktúra a kínai orvoslás alapja. A Csi a szervezetünkben mindenütt jelen van, de "legszívesebben" meghatározott energiapályákon, meridiánokon áramlik egy pontos napi ritmus szerint. Itt találhatóak az ún. akupunktúrás pontok. Ezeken keresztül történik évezredek óta a tradicionális kínai betegségmegel!zés, illetve gyógyítás. Ezeknek a pontoknak a természetét energetikai szempontból is megvizsgálták. Kiderült, hogy a pontok területén valóban más energetikai viszonyok uralkodnak, mint a b!rfelület egyéb helyein, így nagyságrendekkel kisebb itt a b!rellenállás, más az infravörös kisugárzás, a h!csere.

19 Mire számíthatunk? 500 évvel ezel!tt az ember várható élettartama év volt. Ma a férfiaknál 69 év a n!knél 78, ugyanakkor az egészségben eltöltött várható id!tartam ennél tíz évvel kevesebb, ami nagyon-nagyon hosszú id!. A teljes magyar lakosság egyötöde és egynegyede között van a 60 éven felüliek aránya, tehát több mint két millió ember, 2050-re pedig a lakosság több, mint egyharmadát teszi ki a 60 felettiek korosztálya, ami drámai fordulat. Egy kutatás eredménye szerint életünk sikere, egészségünk 70%-ban saját maguktól függ, attól, hogyan élünk, 20%-ban attól hol, milyen környezetben élünk, és csak 10%-ban okolták a betegséget, gyógyszert és az orvosokat. Problémáink, amelyeket betegségeink okoznak, a legegyszer"bben és legnyilvánvalóbban úgy orvosolhatók, ha felfedezzük, tudatosítjuk, majd pedig megszüntetjük rossz beidegz!déseinket, változtatunk korábbi életvitelünkön. Néhány kivételt!l eltekintve, az orvosok 2000 éve hisznek abban a dogmában, mely szerint betegségeink gyökere szervezetünkben keresend!, amelyben megbomlott a rend, akár egy meghibásodott órában, ami már nem mutatja a pontos id!t.

20 "Öljétek meg a bacilusokat!" Azok a gyógyítók, akik ezt vallják, vizsgálódásaikat kizárólag betegeik szerveire s azok m"ködésére irányítják. Sohasem teszik fel a következ! kérdéseket: - hogyan él a beteg? - milyen szokásai vannak? - miként bánik szervezetével? - mit eszik és iszik? - milyen élvezeti szereket fogyaszt és milyen mennyiségben? Orvosi szempontból mindez általában mellékesnek t"nik. Csak a baktériumok felfedezése után irányult az orvosok figyelme olyan, az emberi szervezeten túli tényez!kre, amelyek kívülr!l támadnak, és akár komoly betegségek forrásává is válhatnak. Ekkor kezd!dött meg a bacilusok elleni hajsza fél évszázados történelme. "Öljétek meg a bacilusokat!" - ez lett a képzett orvosok jelszava. Sokan azt hitték, ha elegend! mennyiség" szer áll rendelkezésükre a betolakodókkal és él!sköd!kkel szemben, akkor eljön "a tökéletes egészség ezeréves birodalmának kora". Ma is ugyanezen a ponton veszteglünk anélkül, hogy egy lépést is el!rébb jutottunk volna. Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és hormonok tabletták formájában történ! bevitelén túl a civilizált emberiség, élükön az orvosokkal, mit sem tör!dik az életvitellel! Pedig ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, a következ! alapelveket, kell(ene) figyelembe vennünk: 1. Kerüljük a mesterségest! Ne vigyünk be szervezetünkbe semmit, ami nem tartozik annak természetes háztartásához!

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Egészségtudatosság, egészséges életmód felmérés Készült a Médiaunió számára A Szonda Ipsos 2008-ban elnyerte a Business Superbrand címet. HÁTTÉR ÉS KUTATÁSI MEGKÖZELÍTÉS A Médiaunió

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos.

L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos. L-Glutamin 1000g L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos. Értékelés: Még nincs értékelés Ár: Fogyasztói ár: 6500

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel MAKROBIOTIKA INTÉZET Ételek Oktatás Könyvek Tanácsadás Fő az egészség a fazékban Fitten, vonzóan, tele energiával és kortalanul fiatalosan

Részletesebben

Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com

Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com E-mail: maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com Mit jelent a Wellness? Ez az új fogalom túlságosan összetett ahhoz, hogy egy szóval megfogalmazható

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben?

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben? 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Hírlevél Hogyan étkezzünk egészségesebben? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz Egészségfejlesztési Iroda Telefon: +36 46 588 058 Web: www.goncefi.hu EGÉSZSÉGES

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 13 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-9-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk?

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? Téma 1: Egészséges test 1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? 2. Mik az egészséges ember jellemzői? A, egészséges csontok, izmok B, elvékonyodott haj, töredezett körmök C, Betegség

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

A reggeli jelentősége UGYE TE IS EGÉSZSÉGESEN REGGELIZTÉL MA?

A reggeli jelentősége UGYE TE IS EGÉSZSÉGESEN REGGELIZTÉL MA? A reggeli jelentősége UGYE TE IS EGÉSZSÉGESEN REGGELIZTÉL MA? Ébredj rá az egészséges reggeli fontosságára! A rendszeres reggelizés lehetővé teszi az étvágy jobb szabályozását, ezáltal támogatja a súlykontrollt

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉS

TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉS -egészséges táplálkozáshoz való jog (!?) TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉS -százmilliók éheznek, milliárdok táplálkoznak egészségtelenül -a helytelen táplálkozás kockázata: hiánybetegségek, szív-érrendszeri betegségek,

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Cukorbetegek étrendi kezelése

Cukorbetegek étrendi kezelése Cukorbetegek étrendi kezelése A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát anyagcsere zavara dominál. A betegség okai: abszolút vagy relatív inzulinhiány. Klinikai tünetei : - fokozott étvágy

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról 2011. április 6. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról előadását hallhatják! Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

EMBERI LÁTÓKÖZPONT. A fény hatása az emberre

EMBERI LÁTÓKÖZPONT. A fény hatása az emberre EMBERI LÁTÓKÖZPONT A fény hatása az emberre FÉNY ÉS EGÉSZSÉG A fény épp annyira fontos az egészségünk számára, mint a kiegyensúlyozott étkezés, rendszeres testedzés és a megfelelő alvás. A megfelelő fény

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Szilágyi Nóra, Dr. Keresztes Noémi: Asztaliteniszezők életmódjának jellemzői mozgásprogramban résztvevők körében

Szilágyi Nóra, Dr. Keresztes Noémi: Asztaliteniszezők életmódjának jellemzői mozgásprogramban résztvevők körében Szilágyi Nóra, Dr. Keresztes Noémi: Asztaliteniszezők életmódjának jellemzői mozgásprogramban résztvevők körében Túlsúly népbetegség Felnőttkori fizikai aktivitás szerepe Sport fontossága Életmódváltozás

Részletesebben

5. Egészséges emésztés

5. Egészséges emésztés 5. Egészséges emésztés A súlykontroll az egészséges emésztéssel kezdődik Az emésztőrendszered az egész szervezeted egyik legfontosabb része. Egy új felmérés szerint az embereket nagyon érdeklik az egészséges

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Egészségre nevelő és szemléletformáló programok az egészséges balatonszemesi lakosokért

Egészségre nevelő és szemléletformáló programok az egészséges balatonszemesi lakosokért Egészségre nevelő és szemléletformáló programok az egészséges balatonszemesi lakosokért Egészség program tanároknak Az iskolában lezajlott Egészségprogram tanároknak elnevezésű előadássorozat keretében

Részletesebben

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban Vincze Virgil Az vagy amit megeszel. /Görög mondás/ Az Izomműködés Energetikai háttere Az izomműködés alapmolekulája

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

A gyógyító papaya. A gyógyító papaya

A gyógyító papaya. A gyógyító papaya A gyógyító papaya Egészségünk és annak megőrzése elsősorban az emésztő-enzimrendszer erősségétől függ. A papayáb A papaya-fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai,

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Egészséges táplálkozás

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Egészséges táplálkozás A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Egészséges táplálkozás Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre nevelő és szemléletformáló

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 TIE - Egészség kérdőív intézményi koordinátorok számára (2015. ősz) Egyedi mérési azonosító kód:

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 TIE - Egészség kérdőív intézményi koordinátorok számára (2015. ősz) Egyedi mérési azonosító kód: TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 TIE - Egészség kérdőív intézményi koordinátorok számára (2015. ősz) Egyedi mérési azonosító kód: Kérem, jelölje X-szel, vagy karikázza be az Önre jellemző választ a következő

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

Fókuszban a tejtermékek!

Fókuszban a tejtermékek! Fókuszban a tejtermékek! Fogyasztói igények és szokások változása napjainkban V. Tejágazati Konferencia 2015. november 26 Csillag-Vella Rita GfK 1 Magyarország vásárlóerejének Európa átlagához viszonyított,

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében

Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében S Z A K G Y Ó G Y S Z E R É S Z T O V Á B B K É P Z É S 2 0 1 5. 1 0. 1 0. D R. L A C Z A G Y Ö N G Y V É R R E K R E Á C I Ó S S Z A K É R T Ő N E M Z E T I E

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Megszívlelendô tanácsok

Megszívlelendô tanácsok ÉTRENDI TANÁCSOK hipertóniásoknak Megszívlelendô tanácsok hipertóniásoknak Lektorálta: Cseri-Holzmann Brigitta dietetikus ReceptDoki Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered Hippokratész

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA Mindent mértékkel fogyasszunk Ne fogyasszunk a szükségesnél kevesebbet, legyengít a szervezetet Ne fogyasszunk túl sokat, csökken az emésztőerő, betegségek

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenségben szenved beteg szérumjának kreatinin szintje magas, s ha napi 50-60 g fehérjét kap úgy állapota lassan tovább romlik. Ha

Részletesebben

Az egészségre nevelés

Az egészségre nevelés Az egészségre nevelés Mottónk: A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott. Egészségnevelés célja és feladata Célja: az egészségkulturáltság

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK

LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK Kedvence egészsége érdekében úgy döntött, hogy segít neki elérni az ideális testsúlyát. Minden segítséget megkap ehhez állatorvosától és a rendelő munkatársaitól,

Részletesebben

Testanyagaink állandóan változnak

Testanyagaink állandóan változnak Testanyagaink állandóan változnak Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ezek közül óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben