A cukorbetegség fogalma A cukorbetegség felosztása A cukorbetegek étrendje Az étrendi kezelés célja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A cukorbetegség fogalma A cukorbetegség felosztása A cukorbetegek étrendje Az étrendi kezelés célja"

Átírás

1

2 A cukorbetegség fogalma A cukorbetegség az inzulin hiánya vagy csökkent termelôdése miatt kialakuló összetett anyagcserezavar, melyben a szénhidrát-anyagcsere zavara mellé a fehérje- és a zsíranyagcsere zavara is társul. Legjellemzôbb tünete a vércukorszint megemelkedése. A cukorbetegség felosztása Két alaptípusát különböztetjük meg, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Az 1-es típusú cukorbetegség elsôsorban gyermek és ifjúkorban alakul ki, legtöbbször viharos tünetekkel. A szervezet nem termel inzulint, ezért a betegnek feltétlenül inzulin injekcióra van szüksége. A 2-es típusú cukorbetegség fôként felnôttkorban jelentkezik, de tizenévesek körében is egyre gyakrabban találkozunk vele. E betegség kialakulásáért nagyrészt a külsô környezeti tényezôk a felelôsek. Ezek: helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és a kettô eredményeként jelentkezô kövérség. A rendellenesség abból adódik, hogy a szervezet nem tud elegendô inzulint termelni, vagy az inzulin nem tudja hatását megfelelôen kifejteni. Ennél a típusnál fôleg testmozgással, diétával és vércukorszintet csökkentô tabletták alkalmazásával lehet a vércukorszintet a kívánt szinten tartani. A cukorbetegek étrendje Szeretnénk, ha minél több cukorbeteg számára világossá válna, hogy a korszerû diabéteszes étrend ma már gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik azzal, amit egészséges táplálkozásként tartunk számon. A továbbiakban ennek megismerésében és gyakorlati megvalósításában kívánunk segítséget nyújtani. 2 Az étrendi kezelés célja ideális testsúly elérése és megtartása közel normális vércukorszintek és vérzsírszintek elérése magas és alacsony vércukorértékek elkerülése szövôdmények kialakulásának megelôzése illetve késleltetése.

3 Az étrendi kezelés fôbb szempontjai egyénre szabott energia-bevitel gyakori kisebb étkezések (5-6/nap), étkezési ritmus kialakítása, a tápanyagbevitel és a terápia összehangolása a fehérje-zsír-szénhidrát energia %-os aránya megfelel az egészségeseknek javasolt %-os megosztással étrend koleszterin tartalma mg rostgazdag lassú és gyors szénhidrátok megfelelô alkalmazása vitaminok, nyomelemek, ásványi sók Mindezek elsajátítása megoldhatatlan a tápanyagtáblázat használata nélkül. Kezdeti idôszakban célszerû vezetni diétás naplót, mérésekkel és számolásokkal kialakítani az étrend összeállításában szerzett rutint.

4 Az étrend energiatartalma A normál súlyú cukorbeteg étrendjének energiatartalma annyi legyen, amennyit a testsúlyának, fizikai állapotának, munkaképességének fenntartása igényel. A testsúlyfelesleggel rendelkezôk részére az elhízás mértékétôl függôen az étrend energiaszegény. Általában célszerû az kalória tartalmú fogyókúra tartása, de szükség esetén a kezelôorvos elrendelhet ennél szigorúbb kalóriájú étrendet is. A fogyókúra esetén is az egészségeseknek javasolt irányelvek a mértékadók, mennyiségileg korlátozva. Gyakori hiba, hogy csak az orvos által megállapított szénhidrát mennyiségekre figyelnek, az étrend energiatartalmát figyelmen kívül hagyva. Pedig pl. 180 g szénhidrát tartalmú étrendet lehet 1300 kalóriával, de akár 5000 kalóriával is összeállítani. Testsúlyfelesleggel rendelkezôknek párhuzamosan kell figyelni az étrend szénhidrát és energiatartalmára. Étkezések gyakorisága A napi kalória és ezen belül a szénhidrát mennyiséget 5-6, esetleg még ennél is kisebb étkezésre érdemes elosztani a nagyobb vércukor ingadozások elkerülésére. Ajánlatos, hogy az étkezések kb. 2,5-3 óránként kövessék egymást. Az étkezés fogalma itt azt jelenti, hogy minden olyan étel (pl. gyümölcsök) vagy ital is (tej, gyümölcslé) amely energiát ad a szervezetnek, étkezésnek számít. Egészséges emberek általában csak azt számítják étkezésnek, amit megterített asztal mellett fogyasztanak el. 4 Az étkezéseknél elfogyasztott szénhidrát mennyisége nem egyforma. Mivel az inzulinérzékenység napszakos ingadozást mutat, étkezések közül legbôségesebb az ebéd, ezt követi a vacsora, s fôétkezések közül a legkisebb szénhidrát tartalmú a reggeli. A közti étkezések általában g mennyiséget tartalmaznak. Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nagyon fontos, hogy az elsô étkezés a reggeli inzulin beadáshoz igazodjon. Az utóvacsora megfelelô idôben való elfogyasztására is célszerû odafigyelni. Fokozott fizikai igénybevétel esetén esetleg plusz étkezés beiktatására lehet szükség az étkezések közti idô lerövidítésével 1,5-2 órára.

5 Az étrend tápanyag összetétele Az étrenden belül a fehérje- és zsír aránya megfelel az egészségeseknek javasolt mennyiséggel; tehát a diéta zsírszegény és fehérjében relatíve korlátozott. A fehérjék korlátozása nem fehérjeszegénységet jelent, hanem a szervezet számára szükséges fehérje bevitelt, de nem többet. A többlet fehérje ugyanis energia és zsír többletet is jelent, mely kedvezôtlenül alakítja az étrend tápanyag összetételét. A veseszövôdmény kialakulását gyorsítja. A zsírszegénység, mint az egészségeseknél is, érrendszeri problémák megelôzésének egyik eszköze. Azoknál pedig, akiknél ilyen problémák fennállnak, fontos, hogy állapotuk tovább ne romoljon. A zsiradék szegénység-fogyókúra esetén- az energia megszorítás egyik lehetôsége is. Fontos a zsiradékfogyasztáson belül az állati zsiradékok kerülése. Mivel az állati eredetû élelmiszerek tartalmazzák a koleszterint, ezért ezek kerülésével a vér koleszterin szint is mérsékelhetô. Azoknál, akiknek a vér koleszterin tartalma még normális, inkább megelôzô jellegû a megszorítás. Tekintve, hogy a magyar néptáplálkozás koleszterin bevitele közel kétszerese az ajánlott mennyiségnek, a normál bevitel fogyasztása igen csak kimeríti a diétázás fogalmát. Jó tudni, hogy amíg a napi ajánlott koleszterin bevitel mg, 1 db tojássárga már 250 mg koleszterint tartalmaz, a belsôségekbôl 10 dkg mennyiség pedig többet, mint az egész napi bevitel. A zsírosabb húsok, sajtok, felvágottak, szalonnafélék 100 mg körülikoleszterint tartalmaznak. A tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegek étrendje szénhidrátban gazdag kell, hogy legyen. Persze a szénhidrátgazdagság nem a magyar fogalom szerinti tészta, fehérliszt és kenyérfogyasztás bôségét jelenti, hanem rostos gabonatermékeket, zöldséget, fôzeléket és gyümölcsöt.

6 A szénhidrátokat az alábbi módon csoportosítjuk: Egyszerû cukrok: Monoszaharidok, amilyen a szôlôcukor (glükóz), amely a gyümölcsökben és a mézben található, valamint a gyümölcscukor (fruktóz), ami fôként a gyümölcsökben fordul elô. Diszaharidok, amilyen a répacukor (szacharóz)- ez a kristály-, kocka- és porcukor; a tejcukor (laktóz), amely a tejben- és tejtermékekben fordul elô, valamint a malátacukor (maltóz), amely a sörben és a malátakávéban lelhetô fel. Összetett cukrok: (vagy poliszaharidok) Keményítô, amely szôlôcukorrá bomlik le az emésztôrendszerben. Fôleg a búzalisztben (kenyér, pékáru, tésztafélék), burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben és kisebb mértékben a zöldségfélékben meg a salátákban található. A búzakeményítônek két változata ismeretes: az egyik az amilóz, ami elsôsorban a durum búza (teljes kiôrlésû) lisztjében van, s amely lassan, elhúzódóan emeli a vércukorszintet (belôle készül a spagetti és a makaróni, barna- és félbarna kenyér), a másik pedig az amilopektin, amely a legtöbb hazai kenyérben és tésztafélében megtalálható, s igen gyorsan emeli a vércukorszintet. Növényi rostok, amelyek az emberi szervezet számára nem emészthetô szénhidrátokból állnak ilyen a cellulóz (korpában, zöldségekben, mákban, száraz hüvelyesekben fordul elô), vagy a pektin (gyümölcsökben). Minél több növényi rostot tartalmaz az étrend, annál elhúzódóbb a vércukorszint emelô hatása. További elônyük még, hogy mérséklik zsírok felszívódását, csökkentik a koleszterinszintet, laktató hatásúak. Megfelelô rostbevitel mellett a kellô mennyiségû folyadékbevitel is fontos, különben nem tudják kifejteni jótékony hatásukat. 6 Az ételek szénhidrát tartalmukon túl különbözô mértékben emelik a vércukor szintet. Ezt hívják az ételek Glikémiás indexének. A Glikémiás index (GI) azt fejezi ki százalékban, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékû étkezés utáni vércukoremelô hatással rendelkezik a szôlôcukor vércukoremelô hatásához képest. Cukorbeteg diétában célszerû kerülnie a nagy glikémiás indexû élelmiszereket, és elônyben kell részesíteni azokat, amelyek a kis glikémiás indexû csoportba tartoznak. (Magas Glikémiás indexû ételek: GI>70; közepes Glikémiás indexû ételek: GI 55-69; alacsony Glikémiás indexû ételek: GI<55.)

7 Néhány élelmi anyag és élelmiszer Glikémiás indexe: % malátacukor, burgonyapehely, fôtt burgonya, gabonapehely (nem az eredeti szétlapított gabonamag!), kukoricapehely, rizspehely, minden cukros italféleség 70-90% fehér- és félbarna kenyér, zsemle, kifli, Abonett, ostyák, kétszersültek, sós sütemények, keksz, kalács (finomra ôrölt lisztet tartalmazók), édes müzli, pudingpor, tejberizs, zacskós-elôfôzött rizs, fehérliszt, fôtt tésztafélék (kivéve a durumtészták!, spagetti, makaróni) a magas amilopektin-tartalom miatt, szôlô, banán, mangó, datolya, füge, papaja, görögdinnye, sárgarépa, fehérrépa, karalábé (gyökérzöldségek kivéve hagyma, retek), sütôtök 50-70% zabpehely (egész, szétlapított mag), kukorica, fôtt rizs (Basmati indiai rizs, barnarizs), fekete kenyér, barna kenyér, zöldbanán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé, étcsokoládé 30-50% tej, joghurt, kefir, legtöbb hazai gyümölcs alma, körte, barack, cseresznye, meggy, eper, málna, szeder (középen magvas- és csonthéjas fajták, aprómagvasok), narancs, grapefruit, mandarin, ananász, citrom (magas savtartalmú citrusfélék) durumtészták (spagetti félkeményre-, Olaszosra fôzve) magas amilóztartalom miatt 30% alatti fruktóz, szorbit, lencse, szárazbab, sárgaborsó, borsó, szójabab, olajos magvak, korpás müzli, zöldbab, articsóka, cukkíni, brokkoli, padlizsán, karfiol, nyári tök, kelbimbó, cékla, paradicsom (színes fôzelékek, föld felett növôk), zöld levelesek, hagyma. Van egy ún. Szénhidrát mentes csoport (általában a 3g/100g szénhidrát tartalmúak): búza- és gabona csírák, zöldpaprika és pritamin, kínai kel, zöldszárú zeller (szára!), uborka, leveles saláták, spenót, gombafélék (kivéve a laskagombát), sóska, retek, cikória, spárga, mángold. Talán túl részletesnek találja az eddig olvasottakat, de azért tartjuk fontosnak mindezt áttekinteni, mert a szénhidrátok viselkedése, vércukoremelô hatása és ennek idôbeli lefolyása (lassan emeli vagy gyorsan) a cukorbeteg étrend talán legfontosabb része. Hiszen a nagy vércukoringadozások (így a kedvezôtlen vércukor-szabályozás) következménye lehet még- a cukorbetegségen túl - a teljesítmény csökkenése (szellemi is!), az elhízás, a magas vérnyomás, a gyenge immunrendszer, a szív- és keringési betegségek, a lehetetlen fogyás.

8 A Glikémiás indexet befolyásoló tényezôk: Ha egy kicsit több idôt szán a fenti csoportosítás tanulmányozására, biztosan megérti majd a következô összefüggéseket is. A vércukorszintemelô hatás gyorsasága az alábbi tényezôktôl függ: a szénhidrát fajtájától: az amilopektint tartalmazó gabonafélék gyorsan lebomlanak (legtöbb hazai kenyér- és tésztaféle), a halmazállapottól: a szilárd táplálékok lassabban jutnak át a gyomron, míg a vízben oldott cukor igen gyorsan, az étel zsír és fehérjetartalmától: a zsírok és fehérjék emésztése idôigényes folyamat, ezért, ha szénhidráttal együtt fogyasztja ôket, a cukrok is lassabban szívódnak fel az ételkészítés módjától: a pelyhesített, erôsen fôzött, felaprított, reszelt, turmixolt, centrifugázott élelmiszerekben levô szénhidrátok gyorsabban emésztôdik meg, mint a nyers vagy enyhén párolt élelmiszerben lévô (ezért van az, hogy a kedvezô Glikémiás indexû durumtészta elveszti jó tulajdonságát, ha puhára fôzi), a rosttartalomtól: nagy rosttartalmú zöldségek, hüvelyesek, teljes kiôrlésû lisztbôl készült korpás kenyér stb. vércukorszint emelô hatása lassúbb. Glikémiás index a gyakorlatban Mivel az élelmiszerek Glikémiás indexe átlagolódik, egy magas Glikémiás indexû étel egy kisebb Glikémiás indexûvel kombinálva egészségesebbé tehetô, illetve a Glikémiás indexet befolyásoló tényezôket alkalmazva sokat javíthat rajtuk. Nézzük mindezt a gyakorlatban: 8 Fôtt burgonya Glikémiás indexû, de ha burgonyapürének készíti el (zsír-vaj, fehérje-tej hozzáadása), akkor a Glikémiás index csökken, energiatartalma magasabb lesz! Vagy, ha rizst választ köretnek (Glikémiás indexû), az eddig fogyasztott mennyiség felét szedje csak a tányérjára, és válasszon mellé salátát citromos dresszinggel,

9 Sûrítés: legjobb lenne a rántás, habarás mellôzése, de vannak ételek, melyek megkövetelik ezt. Már tudja, hogy a fehérliszt szénhidráttartalma magas, mennyiségét csökkentenie kell kb. az eddig megszokott felére. Még jobb megoldás, ha teljes kiôrlésû lisztet használ ezentúl, esetleg fele fehér-fele barnaliszt keveréket. De használhat sárgaborsó lisztet is. (E: 372kcal; F: 27,2g; ZS: 1,3g; CH: 60,5g)

10 Ajánlott mennyiségek: Nem elegendô csak a Glikémiás indexszel foglalkozni, fontos, hogy tisztában legyünk az ajánlott mennyiségekkel is. Rizs: félköretként 30-40g, +?Glikémiás index zöldségféleség, rakott töltött ételekhez 15g Liszt: egy adag leves berántásához 10g, fôzelékhez g, elôbbi esetben 7 g-mal, az utóbbiban pedig g-mal növeljük meg ételünk szénhidrát tartalmát, ami napi engedélyezett 200 g alatti szénhidrát mennyiségnél luxusnak számít. Sárgaborsó liszttel kicsit kevesebb lesz a pluszbevitel. Érdemes megjegyezni, hogy a rántott hús 100g-os mennyisége mintegy 10 g lisztet vesz föl és 20 g prézlit. Száraztészták: g nyers állapotban. Ne feledje a teljes kiôrlésû durumtészta Olaszosan (al dante) elkészítve a legjobb választás! Kedvelt párosítás a szárazbableves túrós tésztával. Önnek itt kompromisszumot kell kötnie. Ha ragaszkodik a bableveshez a tésztát húsos feltéttel fogyassza, így szénhidrátot spórolhat meg. Ha inkább a túrós tésztát választaná, készüljön a leves zöldbabból és adjon hozzá húst is. Kapható diabetikus száraztészta is 45g/100 g szénhidrát tartalommal. 10 Kenyér, péksütemények: Hozzátartoznak mindennapjainkhoz, egy sûrûbb levest vagy fôzeléket el se tudunk képzelni nélkülük. Ha Ön kenyeres, talán itt érzi leginkább, hogy valamirôl le kell mondania. Fogyasztásukat mindenképpen korlátozni kell, de ezt szinte mindenkinek lehetne ajánlani. Ezen élelmiszercsoport szénhidrát tartalma magas, átlagosan 50 g/100 g. Részesítse elônyben a teljes kiôrlésû lisztbôl készült fajtákat, kedvezôbb tulajdonságai miatt. Azt sem árt tudnia, hogy, ha az összetevôk között maláta is fel van tüntetve, ráadásul a kenyér állaga hasonló a fehéréhez, akkor az a

11 termék csak barna színû. Célszerû megnézni a választott kenyér részecskéit is, mert, ha a teljes kiôrlésû lisztet agyonfinomítják, a fehérhez hasonlóan szétôrlik a gabona héját, akkor tápanyagtartalomban jobb ugyan, de a Glikémiás index nôni fog. Ezért javasolnám a magvas készítményeket. Egy 180 g szénhidrát tartalmú étrendnél a reggelire 30 g szénhidrát jut, ezt 60 g kenyérrel ki is pipálhatjuk. Ilyenkor már nem fér bele a bögre tej, vagy joghurt sem. Azt kell majd mérlegelnie, hogy inkább a kenyérbôl vesz-e el egy keveset (csökkentse g-ra) a tejtermékek, idényzöldségek javára, vagy inkább felvágottat, tojást választ hozzá. Törekedjen a változatosságra. A cukorbetegek közt igen népszerû zsemle darabja 30 g szénhidrát, általában fél/egész jut egy étkezésre. A diabetikus termékek között már megtalálható az alacsonyabb szénhidrát tartalmú zsemle (20g szénhidrát/db), a búzatöretes kenyér 23 g szénhidrát/100 g, a búzakorpás pedig 27 g/100 g. A kifli 25 g/100 g-os. Napjainkban egyre nagyobb a kínálat az ún. kenyérpótló termékekbôl is (Abonett, Hamlett 5g szénhidrát/db). Óvatos fogyasztásukat javaslom, mivel a hagyományos kenyerekkel ellentétben máshogy emelik a vércukorszintet. A kétszersültekrôl meg annyit érdemes megjegyezni, hogy víztartalmuk kicsi, szénhidráttartalmuk nagy. Hüvelyesek: Igen értékes tagjai a táplálkozásnak, gazdagok jó minôségû fehérjében, vitaminokban, ásványi sókban, mikroelemekben és élelmi rostokban. Kedvezô Glikémiás index, de magas szénhidrát tartalom! Számoljon vele! Lehetôleg ne pürésítse, mert akkor gyorsabban fog felszívódni és hirtelen magas vércukor-emelkedést okoz. Egy adag leves 40, egy adag fôzelék 80g nyersanyagból készül. A leves szokásos mennyiségbôl készítve is belefér a diétájába (persze ne rántsa agyon, mellôzze a sok tésztabetétet is), de a fôzeléket csak 60g nyers hüvelyesbôl célszerû készíteni. Burgonya: Szénhidrát tartalma 20 g/100 g (ez 2 db tojás nagyságú burgonya). Egy adag krumplileves 100, egy adag fôtt burgonya vagy püré 250 g burgonyából készül általában, tehát a levesben 20 g, a köretben 50 g szénhidrát lesz a burgonyából. A hagyományos mennyiségbôl készített leves maradhat, de a köret 150 g-ra lecsökkentve ajánlott, vagy lehet még kevesebb és kiegészítheti egy alacsony Glikémiás indexszel rendelkezô, vagy szénhidrát mentes zöldségfélével.

12 Zöldség- és fôzelékfélék: Étrendjének alappillérei, mert szénhidrát tartalmuk kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmi rostokban (pektin) gazdagok, változatosan elkészíthetôk. A kukorica 24, sütôtök 17, zöldborsó 14, fejtett bab 14 g szénhidrátot tartalmaz 100g-onként. A többi szénhidrát tartalma 10g/100g-nál kisebb. Ebbôl következik, hogy ételkészítéshez 20-40g nyers, tisztított zöldség- és fôzelékféle használható fel. Lehetôleg kevés rántással, roppanósra készítse el és kerülje a pürésített ételeket. Fogyasszon sok nyers zöldségfélét, salátát is! Gyümölcsök: A cukorbetegek többsége nem mer gyümölcsöt enni. Ez a félelem fölösleges, mert néhány kivételével nincs sok cukor bennük, és élelmi rostanyagaiknak köszönhetôen (pektin) lassú szénhidrátként hatnak a vércukorszintre. Szénhidrát tartalmuk alapján két csoportra oszthatjuk ôket: 10 g/100 g-nál nagyobb szénhidrát tartalom: ananász (12), banán (24), sárgadinnye (11), cseresznye (14), kajszibarack (10), kivi (11), körte (12), meggy (11), naspolya (12), szilva (13), szôlô (18), vörös szilva (10), zöld ringló (14). A többiek a másik csoportba, a 10 g/100 g alattiba tartoznak. Általánosságban elmondható, hogy szénhidrát tartalomtól függôen naponta g közötti adagok fogyaszthatók, akár minden étkezésre elosztva. 12 Tej, tejtermékek: A tej cukortartalma mindössze 5 g/100 ml, tehát napi fél liter is csak 25 g szénhidrátot fog jelenteni. Ezt a mennyiséget mindenképpen javaslom, hiszen a tej számos vitamin- (A- és D vitamin, B2) és ásványi anyag forrása is (legjelentôsebb a kalcium, amibôl fél liter tej 600 mg-ot tartalmaz, a napi ajánlott kalcium bevitel 800 mg). A savanyított tejtermékek ugyancsak szerepeljenek étrendjében. Laktóztartalmuk kisebb, tejfehérjéjük mintegy elôemésztett formában van jelen, így kevésbé terhelik meg az emésztôrendszert. Ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, és a szelén is könnyebben szívódik fel belôlük. Csökkentik a koleszterint. Gyakran tartalmaznak valamilyen ún. probiotikus baktériumot. Az ilyen kultúrával ellátott termékek további elônye még, hogy gátolják a betegség-

13 okozó mikrobák elszaporodását, és megfelelô táptalajt biztosítanak a hasznos baktériumok számára. (Immunrendszerünk részét képezi egy természetes baktériumflóra, amely a belekben található. Az egyoldalú- és civilizációs táplálkozás, a hosszas antibiotikus kezelések, szteroidok, dohányzás, stressz stb. ezeket a hasznos mikrobákat elpusztítják, így hajlamosabbá válunk a betegségekre.) Probiotikumokat (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidusbacteriumok) tartalmazó natúr joghurtok: Activia, Danone, Bakony, AB kultúrás MiZo. Legjobb arány a napi 2 dl savanyított tejtermék- és 3 dl tej elfogyasztása. A sajtok szénhidrát tartalma kicsi, átlagosan 2 g/100 g. Túró, író 4 g/100 g. Húsok, belsôségek: szénhidrát tartalmuk elhanyagolható, de a májban átlagosan 3g/100g szénhidrát van (A késôbbiekben részletesebben foglalkozunk velük.).

14 Étrendi ötletek: 10 g szénhidrát (általában közti étkezéshez) - 2 db Abonett (60 kcal) - 15 dkg alma (45 kcal) (alma fajtájától függ, ez savanyú almára vonatkozik) - 1/3 zsemle, 3 dkg gépsonka (104 kcal) - 2 dl kefir (126 kcal) - 2 db Abonett, 1 db kockasajt (135 kcal) - 15 dkg alma, 1 db kockasajt (120 kcal) - 1 vékony szelet diab. Ízestekercs (kb. 75 kcal) - 10 dkg kiwi (52 kcal), de a kiwi hirtelen magas vércukor értéket produkál - 15 dkg grapefruit (54 kcal) - 10 dkg napraforgómag (590 kcal) - 6 dkg földimogyoró (400 kcal) - 20 dkg piros ribiszke (66 kcal) 15 g szénhidrát - 20 dkg alma (60 kcal) - 4 db korpáskeksz (120 kcal) - 2 db Hamlett (65 kcal) - 1 /2 db zsemle, 1 dkg margarin, 5 dkg párizsi (250 kcal) - 20 dkg sárgarépa (80 kcal) - 3 dl Garden rostos ivólé (45 kcal) - 2 dl kefir, 1 db Abonett (156 kcal) g szénhidrát - 4 dkg kenyér, 1 db kockasajt (167 kcal) - 2 dl tej, 1/3 zsemle (110 kcal) - 2 dl kefir, 2 db Abonett (186 kcal) - 20 dkg ôszibarack (82 kcal)

15 - 2 dl tej, 2 db Abonett, 3 dkg gépsonka, 1 dkg margarin (300 kcal) - 15 dkg körte (78 kcal) - Tepertôs pogácsa 1 db 47 g (204 kcal) 30 g szénhidrát (általában reggeli-esetleg vacsora vagy közti étkezés) - Tea édesítôvel, 1 zsemle, 2 dkg margarin, 5 dkg párizsi, retek (290 kcal) - 2 dl tej, 4 dkg kenyér, 1 dkg margarin, 3 dkg gépsonka, 5 dkg paprika (260 kcal) - 2 dl kefir, 5 db korpáskeksz (276 kcal) - Tea édesítôvel, 6 dkg kenyér, 3 dkg zalai, 5 dkg paradicsom (220 kcal) - 3 dkg natúr müzli, 2 dl kefir (226 kcal) - 3 dl kakaó édesítôvel, 2 db Abonett, 3 dkg diab. Jam (290 kcal) - 2 dl tej, 1 db virsli, 1 adag franciasaláta 15 dkg, 1 db Abonett (549 kcal) vacsorához - natúr szelet, tökfôzelék (528 kcal) - grillcsirke (fél comb), 15 dkg petr. Burgonya, kov. Uborka (280 kcal) - vagdalt, lucskos vagy sach. Paradicsomos káposzta (500 kcal) - párolt marha szelet, zöldbabfôzelék (540 kcal) - vagdalt, parajfôzelék (540 kcal) - grillcsirke (fél comb), 20 dkg párolt mexikói köret (380 kcal) - 10 dkg natúr halszelet, 25 dkg morzsás karfiollal (310 kcal) - 10 dkg fôtt csirkemell, 30 dkg párolt sárgarépa, 10 dkg alma (305 kcal) 40 g szénhidrát - 2 dl 1,5%-os tej, 1 zsömle, 5 dkg párizsi, retek (340 kcal) - 3 dl 1, 5%-os tej, 1 kifli, 5 dkg körözött, 10 dkg zöldpaprika (345 kcal) - tea sacharin., 8 dkg kenyér, 2 dkg margarin, 3 dkg gépsonka (380 kcal) - 2 dl Garden ôszilé, 6 dkg kenyér, 5 dkg köményes sajt (270 kcal)

16 - tea sacharin, 2 db tojásból rántotta, 8 dkg kenyér (390 kcal) - 1 pár virsli, mustár, 8 dkg kenyér, tea Bach. (484 kcal) - 2 dl kefír, 8 dkg túró, 6 dkg rozskenyér (406 kcal) - 3 dkg müzli, 2 dl Garden körtelé, 10 dkg reszelt alma (160 kcal) - 7 dkg natúrszelet, kelkáposzta-fôzelék (490 kcal) - 15 dkg grillcsirke, 5 dkg rizs párolva, csemege uborka (420 kcal) - gulyásleves 15 dkg burgonyával, csipetkével (420 kcal) - Stefánia vagdalt, parajfôzelék (630 kcal) - rakott kelkáposzta (440 kcal) - csirkepaprikás (fél comb), 5dkg tészta, kovászos uborka (600 kcal) - 7 dkg csemege sertéskaraj, 20 dkg petr. Burgonya, paprikasaláta (380 kcal) - fôtt marhahús, sacharin paradicsommártás, 15 dkg burgonya (370 kcal) - 10 dkg roston sült heck, burgonyapüré (20 dkg burgonya) (370 kcal) - 10 dkg fôtt csirkemell, 25 dkg majorannás párolt borsó (382 kcal) - 7 dkg csemege karaj, 10 dkg kukorica, 10 dkg zöldborsó párolva (400 kcal) - 7 dkg fôtt csirkemell, 15 dkg fôtt burgonya, dkg uborka, zöldpaprika, paradicsom borecettel (264 kcal) - 2 dl paradicsomlé csabai, 7 dkg natúrszelet, 20 dkg morzsásbab (370 kcal) - csontleves zöldségbetéttel, 20 dkg fôtt brokkoli 5 dkg reszelt soványsajttal, 15 dkg héjában sült burgonya (360 kcal) - erôleves üresen, 10 dkg párolt pulyka, 20 dkg párolt gomba, 4 dkg párolt rizs (410 kcal) g szénhidrát - 3 dl Garden light ivólé, 20 dkg grillcsirke, 15 dkg franciasaláta (boltiban cukor van!), 2 Abonett (484 kcal) - csontleves zöldségbetéttel, natúrszelet, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg karfiol (454 kcal) - rizsleves, 7 dkg csemege sertés, tökfôzelék (780 kcal) - gombaleves, 7 dkg sertéssült, vegyes zöldségköret-mexikói (740 kcal)

17 - sacharin vadas marhasült 7 dkg, 5 dkg tészta (475 kcal) - sertés raguleves, diab. Túrófelfújt (664 kcal) - bakonyi sertés szelet, 5 dkg párolt rizs (586 kcal) - rizsleves, párizsi sertés, sajtos kelbimbó (770 kcal) - zöldborsóleves, grillcsirke (1/2 comb), majonézes almás zellersaláta (817 kcal) - natúrszelet, zöldborsófôzelék (690 kcal) - zöldbabpörkölt, 20 dkg fôtt burgonya (335 kcal) - daragaluska leves, grill csirke, majonézes céklasaláta, 10 dkg burgonya (830 kcal) - csontleves, tojás omlett, parajfôzelék (720 kcal) - köményleves zsemlekockával, fôtt csirke, kefires zöldségsaláta (550 kcal) - rántott hús, csôben sült karfiol (580 kcal) - diab. Meggyleves, sertéssült, lengyeles karfiol (580 kcal) - karfiolleves, vagdalt, lengyeles zöldbab (732 kcal) 60 g szénhidrát - tavaszi jérceleves (Knorr), zöldséges sertéssült, 5 dkg tészta (668 kcal) - csontleves, grillcsirke, 5 dkg rizs párolva, csemege uborka (502 kcal) - rizsleves, sertéssült, zöldborsófôzelék (760 kcal) - köményleves zsemlekockával, rakott kelkáposzta (735 kcal) - csontleves, óvári sertéssült, 5 dkg rizs párolva (674 kcal) - sach, paradicsomleves, natúrszelet, kelfôzelék (730 kcal) - zöldségleves, sertéssült, burgonyafôzelék (700 kcal) - húsleves, fôtt marhahús, sach. Paradicsommártás, 20 dkg burgonya (580 kcal) - májgaluskaleves, debreceni sertéssült, párolt káposzta, 15 dkg burgonya (720 kcal) - csontleves, borsos tokány, 5 dkg tarhonya, kov. uborka (690 kcal) - rántott hal, franciasaláta 15 dkg,? kifli (780 kcal) - hagymás rostélyos 25 dkg burgonyával, káposztasaláta (760 kcal) - burgonyaleves, vagdalt, kefires saláta (750 kcal) - grill csirke, rizi-bizi, paradicsomsaláta (580 kcal)

18 Kalóriaszegény cukorbeteg mintaétlap 180 g szénhidráttal nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 2. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 3. nap reggeli: tízórai: ebéd: vacsora: 3 dl tejeskávé mesterséges édesítôvel, 2 dkg light margarin, 5 dkg barna kenyér, zöldpaprika 15 dkg alma zöldséges burgonyaleves (10 dkg burgonyából), 6 dkg roston sült sertéskaraj, 15 dkg fôtt zöldborsó, 15 dkg fôtt sárgarépa 20 dkg narancs tea édesítôvel, 3 dkg párizsi, 10 dkg barna kenyér tea édesítôvel, 1 db medvesajt, 8 dkg barna kenyér, 1 db paradicsom 3 db Abonett, ásványvíz lezsírozott húsleves 1 dkg tésztával, 7 dkg fôtt sertés, sacharin. paradicsommártás, 20 dkg fôtt burgonya 20 dkg alma 6 dkg roston sült marhahús, tökfôzelék kefirrel habarva, 4 dkg kenyér tea édesítôvel, 6 dkg körözött, 8 dkg rozskenyér, 1 db zöldpaprika 3 dkg korpás keksz, light üdítô köményleves zsemlekockával, 6 dkg teflonban sült sertés, 20 dkg morzsás zöldbab, 20 dkg alma tea ízesítôvel, 3 dkg gépsonka, 10 dkg rozskenyér

19 4. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 5. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 6. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 2 dl kefir, 1 db zsemle 25 dkg alma csontleves 1 dkg tésztával, rizses hús 6 dkg húsból, 5 dkg rizsbók kovászos uborka 4 db Abonett, light üdítô 1 db fôtt virsli, mustár, 8 dkg barna kenyér, tea édesítôvel tejeskávé édesítôvel, 2 dkg light margarin, 2 dkg diab. Jam, 4 dkg kenyér 3 dl paradicsom ivólé, 2 db korpás keksz reszelt tésztaleves, 6 dkg marhasült, kelfôzelék 10 dkg burgonyával, 10 dkg körte 20 dkg alma, 2 db Hamlet? db grill csirkecomb, bolgársaláta, 5 dkg barna kenyér tea édesítôvel, 3 dkg pulykasonka, 8 dkg barna kenyér, 1 db paradicsom 15 dkg körte magyaros rizsleves, 6 dkg fóliában sült sertés, 25 dkg majoránnás párolt bors 2 dl paradicsom ivólé, 2 db Abonett 2 dl joghurt, 7 dkg barna kenyér 7. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 3 dl kakaó édesítôvel, 2 dkg light margarin, 4 dkg rozskenyér 25 dkg alma zöldségleves, 7 dkg csemege sertéskaraj, 20 dkg fôtt burgonya, 15 dkg párolt káposzta édesítôvel 4 dkg korpás keksz, ásványvíz tea édesítôvel, 3 dkg sonkaszalámi, 10 dkg rozskenyér, zöldpaprika Az étrend energia tartalma: 1400 kcal Fehérje: Zsír: 60 g 48 g

20 20 Mérleg hiányában Élelmiszer Szénhidráttartalom Energiatartalom g kcal 1 szelet ujjnyi vastag kenyér (100g) szelet vékony kenyér (70g) csapott tk. liszt (10g) csapott ek. liszt (10g) ek búzadara (10g) ek zabpehely (10g) ek száraztészta (10g) ek rizs (20g) tk kakaópor (10g) közepes burgonya (100g) ek. burgonypüré (10g) közepes fiatal karalábé (100g) ek zöldborsó (100g) közepes sárgarépa (100g) /2 fehérrépa (50g) közepes fej vöröshagyma (100g) 0 0 1/4 zeller (50g) csapott ek paradicsompüré (15g) közepes paradicsom (100g) közepes zöldpaprika (100g) közepes alma (100g) közepes narancs (150g) közepes grapefruit (300g) nagyobb körte (100g) kisebb körte (100g) 12 75

21 Élelmiszer Szénhidráttartalom Energiatartalom g kcal 1 ek túró (30g) ek joghurt/kefir (30g) ek reszelt sajt 0 változó 1 tk margarin (5g) tk Delma light margarin tk olaj (5g) 0 45

22 Kivonat a tápanyagtáblázatból Gabonák és gabonatermékek Súly (g) Kcal Fehérje Zsír Szénhidrát Árpagyöngy ,4 75 Búzamag ,4 1,8 64,4 Szezámmag , ,6 Búzacsíra Búzakorpa ,5 51 Kukoricacsíra ,8 34,5 29 Kukoricaliszt ,6 3,1 70 Kukoricapehely ,7 0,6 83 Zabpehely ,4 6,8 64 Magvaskenyér ,3 5,5 38,6 Bakonyi barna kenyér ,5 0,8 50,6 Graham kenyér Lenmagos kenyér ,8 2,5 48 Szójás kenyér ,7 0,5 38,5 TOFU szójababtúró ,1 Szójakocka, -granulátum Búzaliszt Búzadara , Rizs Briós 1 db Büfékenyér Fehérkenyér

23 Súly (g) Kcal Fehérje Zsír Szénhidrát Félbarna kenyér Diabetikus korp.kenyér Fehérjeszegény kenyér ,9 2 51,6 Kalács Kétszersült (édes) Kifli 1 db Rozskenyér Száraztészta (fehér) Szénh. szeg. tészta ,5 49 Zsemle 1 db ,5 Zsúrkenyér Zsemlemorzsa Szójaliszt

Kalóriaszegény mintaétrend

Kalóriaszegény mintaétrend Kalóriaszegény mintaétrend Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 1. nap 2 dl 1,5%-os tej 94 5 dkg párizsi 106 2 db abonett 60 10 dkg zöldpaprika 20 1 db kockasajt (3,3 dkg) 75 15 dkg alma 45 3 dl Garden rostos

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal MOZAIK ÉTREND A megadott étrendi minták közül válasszon kedve szerint az Ön számára javasolt energiatartalmat tartsa szem előtt! 1200 kcal/nap Reggelik: 200-240 kcal 1 Reggeli natúr joghurt 125 g friss

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Cukorbetegek étrendi kezelése

Cukorbetegek étrendi kezelése Cukorbetegek étrendi kezelése A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát anyagcsere zavara dominál. A betegség okai: abszolút vagy relatív inzulinhiány. Klinikai tünetei : - fokozott étvágy

Részletesebben

Gyümölcs tea, Gyümölcs joghurt, Kifli, Rama Margarin, Zöldség

Gyümölcs tea, Gyümölcs joghurt, Kifli, Rama Margarin, Zöldség Heti étlap 2016.10.1. - 2016.11.04. Rama Margarin, Teljes kiőrlésű kenyér, Citromos tea, Kakaó, Kuglóf, Zöldség Gyümölcs tea, Gyümölcs joghurt, Kifli, Rama Margarin, Zöldség Tej, Citromos tea, Rama Margarin,

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.01.02. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magyaros karfiol leves Paprikás pulyka csíkok Fõtt tészta Kockasajt Félbarna kenyér 2017.01.03. KEDD

Részletesebben

Diétás Naplóm. http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/

Diétás Naplóm. http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/ http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/ Diétás Naplóm Kedves Én! Használati útmutató Ezúton megígérem magamnak, hogy a következő egy-négy hétben becsületesen vezetni fogom a diétás naplómat azzal a

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2015.11.02. HÉTFÕ Tavaszi leves Bakonyi sertés szelet Hántolt árpa Gyümölcslé Kõrözött Lilahagyma 2015.11.03. KEDD Tarhonya leves Grill csirkecomb Rizi-bizi Vegyes savanyúság Tojáskrém Barna kenyér Jégsaláta

Részletesebben

ÉTLAP ESETLEGES VÁLTOZÁSÁÉRT ELNÉZÉSÜKET KÉRJÜK!

ÉTLAP ESETLEGES VÁLTOZÁSÁÉRT ELNÉZÉSÜKET KÉRJÜK! ÉTLAP 9. hét 2016.03.01-2016.03.05 SZOMBAT I PÉTEK I CSÜTÖRTÖK I I KEDD HÉTFŐ i Tízórai: Tej, Kakaós csiga Ebéd: Tarhonyaleves, Rakott zöldbab, Teljes kiőrlésű Uzsonna: Kocka sajt, Rozsos zsemle, Póréhagyma

Részletesebben

2014.MÁRCIUS 3-7. Tea Sajt szelet Margarin Félbarna kenyér. Brokkoli krémleves Zsemlekocka Milánói spagetti. Allergének: glutén, tej, szója.

2014.MÁRCIUS 3-7. Tea Sajt szelet Margarin Félbarna kenyér. Brokkoli krémleves Zsemlekocka Milánói spagetti. Allergének: glutén, tej, szója. 2014.MÁRCIUS 3-7. ISKOLA Kakaó Sajt szelet Magvas stangli Főtt tojás Körözött, tojás EN: 251 kcal SZH: 42 g ZSÍR:3 g EN:330 kcal FEH:10 g SZH:38 g ZSÍR: 14 g EN:301 kcal EN:350 kcal FEH: 11 g SZH:45 g

Részletesebben

ÉTLAP. 2015. szeptember 1-től szeptember 4-ig - - Sárgaborsó főzelék Aprópecsenye Telj. kiőrl. Kenyér. Bácskai rizses hús Uborkasaláta

ÉTLAP. 2015. szeptember 1-től szeptember 4-ig - - Sárgaborsó főzelék Aprópecsenye Telj. kiőrl. Kenyér. Bácskai rizses hús Uborkasaláta 2015. szeptember 1től szeptember 4ig 36. HÉT TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA Sajtos kifli Sárgaborsó főzelék Aprópecsenye Zöldségleves os káposzta Aprópecsenye Lapkasajt/szelet sajt Bácskai rizses hús Uborkasaláta

Részletesebben

Cukorbetegek étlapja

Cukorbetegek étlapja 2015. szeptember 28.- október 2. Diab. jam Natúr vajkrém Zöld tea* Kocka sajt Kakaó* Kalács* Főtt tojás fölös karfiolleves Tarhonyás hús Cékla savanyúság* Vajas galuskaleves Vagdalt pogácsa Burgonyafőzelék*

Részletesebben

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V : < 45. hét 2015.11.02-2015.11.06. "B^-MENÜ

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V : < 45. hét 2015.11.02-2015.11.06. B^-MENÜ 45. hét 2015.11.02-2015.11.06. Tízórai: Gyümölcstea, Margarin, Csirkemell sonka, Teljes kiőrlésű, Zöldpaprika Ebéd: Gulyásleves, Tejbedara, Kakaószórás, Uzsonna:, Margarin, 1/2 főtt tojás Tízórai: Gyümölcstea,

Részletesebben

NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA

NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA ÉTLAP 2016. junius 6-10 Eredeti NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA Hétfő Gyümölcs tea Zeller leves Nutella Tojás rántotta Csirkemell gyümölcs mártással Félbarna kenyér Korpás zsemle Rizs Lilahagyma Bölcsi: Tej Csirkemell

Részletesebben

ÉTLAP. Tej Kenőmájas Teljes kiőrlésű kenyér Kígyóuborka. Allergének: glutén, szója, tej SZH: 36 EN: EN: 222 SÓ: 1,58 ZSÍR: 13

ÉTLAP. Tej Kenőmájas Teljes kiőrlésű kenyér Kígyóuborka. Allergének: glutén, szója, tej SZH: 36 EN: EN: 222 SÓ: 1,58 ZSÍR: 13 2015.Október 26. November 1. Fahéjas csiga Vajkrém Kakaó Kenőmájas lekvár Teljes kiőrlésű zsemle, tojás glutén 256 42 292 35 316 52 292 36 222 44 1,16 15 1,4 10 1,61 6 1,58 13 1,18 2 Hagyma krémleves Bácskai

Részletesebben

ÉTLAP. Alapdiéta. Palócz leves tej és cukor mentes Diós metélt. Alma. Adalékmentes kenyér E

ÉTLAP. Alapdiéta. Palócz leves tej és cukor mentes Diós metélt. Alma. Adalékmentes kenyér E Alapdiéta 02.02 Palócz leves tej és cukor mentes Diós metélt Energia: 314,59kcal Szénh.: 62,14g Energia: 636,35kcal Zsír: 17,32g 1 Fehérje: 22,45g Szénh.: 94,18g Energia: 172,1kcal 02.03 Õszibarack rostos

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

TRÜKKÖK 1. TARTALOM. Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése Néhány alapanyag jellemző méretei Miből mennyivel számoljunk?

TRÜKKÖK 1. TARTALOM. Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése Néhány alapanyag jellemző méretei Miből mennyivel számoljunk? TRÜKKÖK 1. TARTALOM Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése Néhány alapanyag jellemző méretei Miből mennyivel számoljunk? gabonafélék húsok halak zsiradékok tejfélék, tojás zöldségek gyümölcsök

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

ÉTLAP 19 69 év, 70 év feletti korosztály

ÉTLAP 19 69 év, 70 év feletti korosztály 2014. május 01 május 04. Májkrém Újhagyma 491 kcal, F:10, Zs:25, Ch:55, Cukor:9, Só:1,2 Diákcsemege 521 kcal, F:18, Zs:20, Ch:63, Só:1,6, Cukor:9 Zöldhagymás omlett 445 kcal, F:17, Zs:14, Ch:61, Só:1,2,

Részletesebben

ÉTLAP. Alapdiéta. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta. Alma. Adalékmentes kenyér E

ÉTLAP. Alapdiéta. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta. Alma. Adalékmentes kenyér E Alapdiéta 09.28 Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta Energia: 266,6kcal Zsír: 7g,2 Fehérje: 11g Szénh.: 42g Energia: 695,46kcal Zsír: 21,03g,2 Fehérje: 19,29g Szénh.: 103,86g Só: 2,8g Energia: 163,4kcal

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

ÉTLAP. Szociális Otthon. Tea Körözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének:, glutén, tej. Babgulyás Aranygaluska Vaníliás öntet Félbarna kenyér

ÉTLAP. Szociális Otthon. Tea Körözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének:, glutén, tej. Babgulyás Aranygaluska Vaníliás öntet Félbarna kenyér 2017. január 02-08. Sárgabarack dzsem Kenőmájas Paradicsom Karamell Fonott kalács Körözött Tojáskrém Füstölt-főtt tarja Zala felvágott glutén, szójabab, tojás, tojás, mustár glutén, 521 82 477 61 559 70

Részletesebben

Amerikai Kukoricás csirkeragu leves Teljes kiőrlésű kenyér Tejberizs Kakaós barnacukorral

Amerikai Kukoricás csirkeragu leves Teljes kiőrlésű kenyér Tejberizs Kakaós barnacukorral Vajkrémes Sárgarépa csíkokkal Amerikai Kukoricás csirkeragu leves berizs Kakaós barnacukorral Zalás margarinos zsemlével Só:0,9 g 1,7 Só: 1,0g 1,7,9 Só:0,6g 1,6,7 Kakaó Foszlós kalács Reszelt tésztaleves

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük Önöket az Elamen ZRt. nevében. Jó étvágyat kívánunk! 2015. március 02. március 06. Iskola

Szeretettel köszöntjük Önöket az Elamen ZRt. nevében. Jó étvágyat kívánunk! 2015. március 02. március 06. Iskola 2015. március 02. március 06. Hétfő Karamellás tej Erdei gyümölcsleves Sonkás Édes pogácsa Panírozott csirkemell vajkrémes 1. nap Petrezselymes burgonya Tkb. kenyér Sárgarépás káposztasaláta Uborka Energia

Részletesebben

ÉTLAP. Diabetesz. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta. Alma. Energia: 573,06kcal Zsír: 20,58g Cukor: 0g (*)Allergének: 2

ÉTLAP. Diabetesz. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta. Alma. Energia: 573,06kcal Zsír: 20,58g Cukor: 0g (*)Allergének: 2 09.28 Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta,2 Energia: 573,06kcal Zsír: 20,58g Fehérje: 15,69g Szénh.: 78,21g Só: 2,53g 09.29 Fõtt baromfi virsli diéta Gombaleves Tarhonyás sertéshús Meggykompót cukor

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.10.03. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Paradicsom Zöldborsó leves Tarhonyáshús sertés hússból Cékla Nutella Félbarna kenyér 2016.10.04. KEDD Kakaó Gomba leves Csirkepaprikás Fél adag barna rizs

Részletesebben

ÉTLAP. Budapest - Zugló Felnőtt 2017.Január Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Tej Körözött

ÉTLAP. Budapest - Zugló Felnőtt 2017.Január Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Tej Körözött Budapest - Zugló Felnőtt 2017.Január 02. 08. Lekváros bukta Kenőmájas Karamell Fonott kalács Körözött Tojáskrém EN: 508 SZH: 69 EN: 510 SZH: 65 EN: 320 SZH: 56 EN: 456 SZH: 66 EN: 454 SZH: 68 EN: SZH:

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2015.10.05. HÉTFÕ Vaniliás tej Grill sajt Sárgarépa Zsemle Csurgatott tojásleves árpával Zöldborsós tarhonyáshús, sertéshúsból Cékla Zalai felvágott

Részletesebben

Diétás étlap Gluténmentes étlap

Diétás étlap Gluténmentes étlap 2014. december 01. - december 05. Méz Abonett Kenőmájas Vaníliás túrókrém Kakaó Főtt tojás Paradicsom Zöldségleves Sertés pörkölt fölös tökfőzelék Gulyásleves Túrós metélt Köménymagleves Kenyérkocka Vagdaltpogácsa

Részletesebben

ÉTLAP. Budapest - Zugló Óvoda 2017.Január Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Tej Körözött

ÉTLAP. Budapest - Zugló Óvoda 2017.Január Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Tej Körözött Budapest - Zugló Óvoda 2017.Január 02. 08. Lekváros bukta Kenőmájas Karamell Fonott kalács Körözött Tojáskrém EN: 483 SZH: 66 EN: 292 SZH: 36 EN: 238 SZH: 42 EN: 284 SZH: 37 EN: 282 SZH: 38 EN: SZH: EN:

Részletesebben

Elhízott betegek étrendje

Elhízott betegek étrendje : Az energiaszegénység azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 6300 kj (1500 kcal) alatt kell, hogy legyen. E felett az energiamennyiség felett már csak relatív energiaszegénységr l beszélünk. Általában

Részletesebben

Heti étlap hétfő kedd szerda csütörtök péntek. Reggeli. Ebéd. Vacsora. Gyümölcs joghurt, Teljes

Heti étlap hétfő kedd szerda csütörtök péntek. Reggeli. Ebéd. Vacsora. Gyümölcs joghurt, Teljes Heti étlap 2016.08.29. - 2016.09.02. Tejeskávé, Kuglóf, Jégcsap retek, Teljes, Párizsi Gyümölcs joghurt, Teljes, Zsemle, Paradicsom, Rama Margarin Gyümölcs tea, Kőrözött túró, Jégcsap retek, Teljes, Tej

Részletesebben

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Az értékek g/100g élelmiszerre vannak megadva, vagyis hány g fruktózt, glukózt, szorbitot és szacharózt tartalmaz 100g élelmiszer. Ha a glükóznak a fruktózhoz

Részletesebben

2013.ÁPRILIS 1-5. fehérje 17 g cukor g

2013.ÁPRILIS 1-5. fehérje 17 g cukor g 2013.ÁPRILIS 1-5 Májkrém Tojáskarika Párizsi Kígyóuborka Allergének:glutén,, tej Allergének:glutén, tojás, tej, energia 483 kcal zsír 12 g szénhidr.72 g energia 570 kcal energia 527 kcal Vegyes zöldségleves

Részletesebben

ÉTLAP. Budapest - Zugló Szociális 2017.Január Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Körözött Kenyér

ÉTLAP. Budapest - Zugló Szociális 2017.Január Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Körözött Kenyér Budapest - Zugló Szociális 2017.Január 02. 08. Lekváros bukta Májkrém Briós Körözött Mini dzsem Kefir EN: 250 SZH: 27 EN: 415 SZH: 52 EN: 604 SZH: 89 EN: 246 SZH: 48 EN: 426 SZH: 50 EN: 614 SZH: 103 EN:

Részletesebben

2014. JÚNIUS 2-6. Tea Barackos túrókrém Félbarna kenyér. Csontleves eperlevéllel Vagdaltpogácsa Burgonyafőzelék Kenyér

2014. JÚNIUS 2-6. Tea Barackos túrókrém Félbarna kenyér. Csontleves eperlevéllel Vagdaltpogácsa Burgonyafőzelék Kenyér 2014. JÚNIUS 2-6. Briós energia 320 kcal szénhidr.44 g zsír 8 g Barackos túrókrém energia 358 kcal szénhidr.67 g zsír 3 g Soproni felvágott Szezámmagos zsemle Allergének: glutén, szója, szezámmag energia

Részletesebben

Kakaó Pogácsa sajtos. Tea Sült kolbász, hurka Kenyér fehér Csemege uborka. Palóc leves Kókusz kocka. Tea Tavaszi vagdalthús 130 gr.

Kakaó Pogácsa sajtos. Tea Sült kolbász, hurka Kenyér fehér Csemege uborka. Palóc leves Kókusz kocka. Tea Tavaszi vagdalthús 130 gr. Heti étlap: 2016.11.01. - 2016.11.07. A / Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása / 19-69 év Szeghalom Város Önkormányzat Intézményműködtető Központja, 5520 Szeghalom, Tildy út 19-21. / II.sz. Konyha

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

ÉTLAP. 2015.11.02-11.06. 45. hét Étkezés Hétfő 2. Szerda 4. Péntek 6. Citromos tea Kenőmájas Zöldség, Kenyér

ÉTLAP. 2015.11.02-11.06. 45. hét Étkezés Hétfő 2. Szerda 4. Péntek 6. Citromos tea Kenőmájas Zöldség, Kenyér 2015.11.02-11.06. 45. hét 2. 3. 4. 5. 6. Kenőmájas, Kenyér Szója, tojás, Kakaós gabonagolyó Vaj, Kenyér tea Virsli Ketchup Karamell Lekvár Mini kuglóf Allergének glutén, tej, Szója, tojás, Kenyér Parajkrémleves

Részletesebben

ÉTLAP. Általános iskola. Allergének:

ÉTLAP. Általános iskola. Allergének: 2016. október 31-november 06., elnézésedet kérjük, megértésedet köszönjük! Tápanyagtartalom jelölés magyarázata: EN (energia; kcal/adag), SZH (szénhidrát; g/adag), SÓ (sótartalom; g/adag), ZSÍR (zsírtartalom;

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük Önöket az Elamen ZRt. nevében. Jó étvágyat kívánunk! 2015. augusztus 31. szeptember 04. Óvoda

Szeretettel köszöntjük Önöket az Elamen ZRt. nevében. Jó étvágyat kívánunk! 2015. augusztus 31. szeptember 04. Óvoda 2015. augusztus 31. szeptember 04. Hétfő Tej Csontleves eperlevéllel Parizeres Margarinos Sült baromfi kolbász vajkrémes 1. nap Lekváros Lencsefőzelék Szezám m.zsemle Tkb. kenyér Fb. kenyér Uborka Energia

Részletesebben

2015. augusztus 31 szeptember 4. 36. hét. Kakaó, csirkemellsonka, teljes kiőrlésű kifli, paradicsom

2015. augusztus 31 szeptember 4. 36. hét. Kakaó, csirkemellsonka, teljes kiőrlésű kifli, paradicsom 2015. augusztus 31 szeptember 4. 36. hét Tej, májkrémes félbarna kenyér, kaliforniai paprika csirkemellsonka, teljes kiőrlésű kifli, főtt tojás, margarinos fehér magos kenyér, lilahagyma Tejeskávé, körözött,

Részletesebben

ÉTLAP. Alapdiéta. Lencsegulyás leves lisztmentes Túrós tészta. Alma. Adalékmentes kenyér E

ÉTLAP. Alapdiéta. Lencsegulyás leves lisztmentes Túrós tészta. Alma. Adalékmentes kenyér E Alapdiéta 11.30 Pápai sonka diéta Lencsegulyás leves lisztmentes Túrós tészta Energia: 223,1kcal Zsír: 3,8g Cukor: 15,57g Fehérje: 7,8g Szénh.: 37,8g Energia: 774,82kcal Zsír: 18,06g Cukor: 3,64g,2 Fehérje:

Részletesebben

Diétás étlap Cukorbetegek étlapja

Diétás étlap Cukorbetegek étlapja 2015. szeptember 28.- október 2. Natúr vajkrém Zöld tea* Kocka sajt Kakaó* Kalács* Főtt tojás fölös karfiolleves Tarhonyás hús Cékla savanyúság* Vajas galuskaleves Vagdalt pogácsa Burgonyafőzelék* Gulyásleves

Részletesebben

ÉTLAP. Alapdiéta. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta. Alma. Adalékmentes kenyér E

ÉTLAP. Alapdiéta. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta. Alma. Adalékmentes kenyér E 09.28 Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta,2 Energia: 695,46kcal Zsír: 21,03g,2 Fehérje: 19,29g Szénh.: 103,86g Só: 2,8g Energia: 163,4kcal 09.29 Fõtt baromfi virsli diéta rostoslé dob. Gombaleves

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

ÉTLAP. Kakaó Kalács. Allergének: glutén, tej, tojás EN: 259 EN: 366 SZH: ZSÍR: 5 SÓ: SÓ:

ÉTLAP. Kakaó Kalács. Allergének: glutén, tej, tojás EN: 259 EN: 366 SZH: ZSÍR: 5 SÓ: SÓ: Lekvár Natúr vajkrém Zöld tea Sajtos pogácsa Kakaó Kalács Főtt tojás, tojás, tojás 2015.Szeptember 28. Október 4., tojás 291 42 304 43 269 36 259 42 366 45 1,42 6 1,5 10 2 11 2 5 2 15 fölös karfiolleves

Részletesebben

ÉTLAP. Kakaó Kalács. Allergének: glutén, tej, tojás EN: 222 SZH: 37 EN: 314 SÓ: 1 ZSÍR: 4 SÓ:

ÉTLAP. Kakaó Kalács. Allergének: glutén, tej, tojás EN: 222 SZH: 37 EN: 314 SÓ: 1 ZSÍR: 4 SÓ: Lekvár Natúr vajkrém tej, glutén 2015.Szeptember 28. Október 4. Zöld tea Sajtos pogácsa Kakaó Kalács Főtt tojás, tojás, tojás, tojás 241 35 245 38 269 36 222 37 314 37 1,18 6 1,18 7 2 11 1 4 2 14 fölös

Részletesebben

2015. szeptember 1-4. PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

2015. szeptember 1-4. PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2015. szeptember 1-4. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Szünet Tej, fehér, halkrém Tea, túróstáska margarin, sajtos párizsi, paprika Tej, fehér, margarin, csirkejava, Csontleves cérnametélttel Paradicsomleves

Részletesebben

Idősek Otthona könnyű vegyes cukorbeteg ÉTLAP a NUTRICOMP 4O alapján

Idősek Otthona könnyű vegyes cukorbeteg ÉTLAP a NUTRICOMP 4O alapján 2017.jan.30 -febr.03. Idősek Otthona könnyű vegyes cukorbeteg ÉTLAP a NUTRICOMP 4O alapján Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Tejes kávé, Natúr túrókrém, Zöldpaprika 493 Kcal 67 g 2 16 g / 7,5 g 3, Csipkebogyó

Részletesebben

2017. JANUÁR FEBRUÁR 05.

2017. JANUÁR FEBRUÁR 05. 2017. JANUÁR 30.-2017. FEBRUÁR 05. 01.30. 01.31. 02.01. 02.02. 02.03. 02.04. 02.05. Sajtos stangli Vaníliás túrókrém Házi barackos joghurt Citromos tea Tojáskrém eskávé Vaj Brokkoli krémleves Levesgyöngy

Részletesebben

ÉTLAP. Tea Kenőmájas Félbarna kenyér. Allergének: glutén, szója EN: SZH: SÓ: ZSÍR:

ÉTLAP. Tea Kenőmájas Félbarna kenyér. Allergének: glutén, szója EN: SZH: SÓ: ZSÍR: Pizzás csiga joghurt Kenőmájas, tojás 2015.December 28. 2016.Január 3. 265 28 207 36 265 28 207 36 1,43 11 1,48 4 1,43 11 1,48 4 Csirkebecsinált leves Túrógombóc Vaníliás tejföl Mandarin Fokhagyma krémleves

Részletesebben

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.11.07. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Õszi zöldségleves Hentes tokány Párolt rizs Nutella Félbarna kenyér 2016.11.08. KEDD Kakaó Fahéjas

Részletesebben

2013. FEBRUÁR 1-3. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Reggeli. Tízórai. Ebéd. Uzsonna H.vacsora. Vacsora CSAK ÉLTES

2013. FEBRUÁR 1-3. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Reggeli. Tízórai. Ebéd. Uzsonna H.vacsora. Vacsora CSAK ÉLTES 2013. FEBRUÁR 1-3. eskávé Körözött Magyaros zöldbableves Bolognai spagetti Sárgaborsóleves kolbásszal Lekváros derelye Erőleves csigatésztával Brassói aprópecsenye Ecetes almapaprika Gyümölcsjoghurt Diákcsemege

Részletesebben

Az étlapváltozás jogát fenntartjuk. Jó étvágyat kíván a PENSIÓ 17 KFT. Szmk részére kóstolás lehetséges KOVÁCS ISTVÁNNÉ kovacsmarcsi50@gmail.

Az étlapváltozás jogát fenntartjuk. Jó étvágyat kíván a PENSIÓ 17 KFT. Szmk részére kóstolás lehetséges KOVÁCS ISTVÁNNÉ kovacsmarcsi50@gmail. 2012,10,01,-10,05, Citromos tea, sajtkrém, zsemle, paprika HÉTFŐ Hamis gulyásleves, bolognai spagetti, reszelt sajt, alma Kakaós csiga KEDD Forralt tej, gabona golyó Kelkáposzta főzelék, vagdalt, félbarna

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt 2017.03.07. KEDD Kakaó Paradicsom leves Tavaszi sertés szelet

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.01.04. HÉTFÕ Gyümölcs tea Tojás rántotta Korpás zsemle Lilahagyma Lestyános karalábé leves Sertés pörkölt Hántolt árpa Csemege uborka Nutella 2016.01.05. KEDD Kakaó Gomba leves Baromfihúsos rakott

Részletesebben

Heti étlap

Heti étlap Heti étlap 2016.02.29. - 2016.03.06. hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat Kakaó, Margarin, Paprika, Zsemle, magos Epres tea, Trappista sajt, Margarin, Teljes Jégcsap retek Sült húskrém, Jégcsap retek,

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

ÉTLAP hét Étkezés Hétfő 31. Szerda 2. Citromos tea Sajtkrém,Reszelt sajt Tízórai. Gyümölcs tea Kolbász karika.

ÉTLAP hét Étkezés Hétfő 31. Szerda 2. Citromos tea Sajtkrém,Reszelt sajt Tízórai. Gyümölcs tea Kolbász karika. 2015.08.31-09.04. 36. hét 31. 1. 2. 3. 4. Baromfi májas tea Kolbász karika Kakaó Parizer, zsemle Sajtkrém,Reszelt sajt, kenyér, kenyér Graham zsemle szezámmag Zöldbableves Borsos tokány Lecsós virsli mustár

Részletesebben

ÉTLAP. Lisztmentes. Lencsegulyás leves lisztmentes Túrós tészta. Alma. Femini kenyér. Energia: 810,53kcal Zsír: 22,58g Cukor: 3g (*)Allergének: 2

ÉTLAP. Lisztmentes. Lencsegulyás leves lisztmentes Túrós tészta. Alma. Femini kenyér. Energia: 810,53kcal Zsír: 22,58g Cukor: 3g (*)Allergének: 2 11.30 Pápai sonka diéta Lencsegulyás leves lisztmentes Túrós tészta Energia: 272,41kcal Zsír: 8,37g Fehérje: 8,1g Energia: 810,53kcal Zsír: 22,58g Cukor: 3g 2 Fehérje: 33,98g Szénh.: 112,17g Só: 1,5g Energia:

Részletesebben

2013. SZEPTEMBER 2-6. Tea Házi májpástétom Korpás kenyérrel Zöldpaprikával. Joghurtos fahéjas szilvaleves Bácskai rizses hús Káposztasaláta

2013. SZEPTEMBER 2-6. Tea Házi májpástétom Korpás kenyérrel Zöldpaprikával. Joghurtos fahéjas szilvaleves Bácskai rizses hús Káposztasaláta 2013. SZEPTEMBER 2-6. Margarinosmézes Zsemle Házi májpástétom tea Házi kőrözött krém Kakaó Fonott kalács Párizsi Uborkával Allergének: glutén, tej Allergének:glutén, tej Allergének:glutén, tej Allergének:glutén,

Részletesebben

Cukorbetegek étlapja

Cukorbetegek étlapja 2014. március 03. március 07. Kakaó* Sajt szelet Magvas margarinkrém Főtt tojás Kőrözött Tarhonyaleves Székelykáposzta Gyümölcs Brokkoli krémleves Zsemlekocka Milánói spagetti* Tavaszi zöldségleves Sertés

Részletesebben

REFORM VACSORA VEGETÁRINUS VACSORA

REFORM VACSORA VEGETÁRINUS VACSORA 2016.07.17. VASÁRNAP Csemege sertéskaraj Rántott trappista sajt 2016.07.18-24- Téliszalámi, Tavaszi felvágott, Danone meggyes joghurt Camping natúr sajt,, Trappista sajt, főtt tojás, Danone meggyes joghurt

Részletesebben

Heti étlap

Heti étlap csütörtök Heti étlap 2016.08.29. - 2016.09.02. péntek Epres tea, Főtt tojás, Margarin, Rozsos kenyér, Paradicsom Kakaó, Vaj, Sajtos kifli Tízórai Energia: 357,87 Kcal / 1 495,90 Kj 11,12 g 9,51 g 1,26

Részletesebben

ÉTLAP. Óvoda. Tej/Tea Körözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének: glutén, tej. Babgulyás Aranygaluska Vaníliás öntet Félbarna kenyér

ÉTLAP. Óvoda. Tej/Tea Körözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének: glutén, tej. Babgulyás Aranygaluska Vaníliás öntet Félbarna kenyér 2017. január 02-08. Sárgabarack dzsem / Kenőmájas Paradicsom Karamell Fonott kalács / Körözött / Tojáskrém,, szójabab, tojás, tojás, mustár 293 36 280 39 280 41 239 37 263 37 0,94 12 0,68 9 0,54 8 1,05

Részletesebben

Húsleves Székelykáposzta. Grill csirkecomb Mexicói rizs Meggy befőtt 5/1

Húsleves Székelykáposzta. Grill csirkecomb Mexicói rizs Meggy befőtt 5/1 Heti étlap: 2016.04.04. - 2016.04.10. A / Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása / 19-69 év Szeghalom Város Önkormányzat Intézményműködtető Központja, 5520 Szeghalom, Tildy út 19-21. / 1-es raktár 2016.04.04.

Részletesebben

22. hét. Tízórai: Gyümölcstea, Kenőmájas, Teljes kiőrlésű kenyér, Kígyó uborka Ebéd: Tojás leves, Sült csirkecomb, Vajas burgonya, Savanyúság

22. hét. Tízórai: Gyümölcstea, Kenőmájas, Teljes kiőrlésű kenyér, Kígyó uborka Ebéd: Tojás leves, Sült csirkecomb, Vajas burgonya, Savanyúság 22. hét 2017.05.29-2017.06.02. Tízórai: Tea, Gépsonka, Margarin, Félbarna kenyér Tízórai: Tea, Gépsonka, Margarin, Félbarna kenyér Ebéd: Zöldborsóleves, Magyaros spagetti, Saláta Ebéd: Zöldborsóleves,

Részletesebben

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.04.04. HÉTFÕ Gyümölcs tea Tojás rántotta Lilahagyma Kapros karfiol leves fölös fokhagymás sertésragu Tészta köret Nutella 2016.04.05. KEDD Kakaó

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben

Heti étlap hétfő kedd szerda csütörtök péntek. Tízórai. Ebéd. Forralt tej, Sajt, lapka,

Heti étlap hétfő kedd szerda csütörtök péntek. Tízórai. Ebéd. Forralt tej, Sajt, lapka, Heti étlap 2017.01.02. - 2017.01.06. Forralt tej, Sajt, lapka, Margarin, Teljes kiőrlésű Tejeskávé, Margarin, Kifli Citromos tea, Sajtos párizsi, Margarin, Teljes kiőrlésű Hideg tej, Csokis gabonagolyó

Részletesebben

2015. szeptember 1-4. PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

2015. szeptember 1-4. PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2015. szeptember 1-4. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Szünet Tej, fehér kenyér, halkrém Tea, túróstáska Tej, teljes, margarin, sajtos párizsi, Tej, fehér kenyér, margarin, csirkejava, Csontleves cérnametélttel

Részletesebben

ÉTLAP. Kollégium. Tej/Tea Körözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének: glutén, tej. Babgulyás Aranygaluska Vaníliás öntet Félbarna kenyér.

ÉTLAP. Kollégium. Tej/Tea Körözött Teljes kiőrlésű kenyér. Allergének: glutén, tej. Babgulyás Aranygaluska Vaníliás öntet Félbarna kenyér. , / Kenőmájas Zsemle Paradicsom Karamell Fonott kalács / Körözött / Tojáskrém, szójabab, mustár 466 65 495 59 348 53 370 54 1,23 15 0,74 22 1,31 7 1,5 11 Zellerkrémleves Zsemlekocka Csirkepörkölt Főtt

Részletesebben

ÉTLAP. Kakaó Fonott kalács. Allergének: glutén, tej, tojás EN: 222 SZH: 37 EN: 188 SÓ: 1,23 ZSÍR: 4 SÓ: 0,81

ÉTLAP. Kakaó Fonott kalács. Allergének: glutén, tej, tojás EN: 222 SZH: 37 EN: 188 SÓ: 1,23 ZSÍR: 4 SÓ: 0,81 2015.Augusztus 31-Szeptember 6. Méz Kenőmájas Körözött Fonott kalács, tojás,tej, tojás 260 53 292 35 273 36 222 37 188 11 1,3 3 1,25 9 1,25 6 1,23 4 0,81 10 Lebbencsleves szárnyas aprópecsenye Zöldbabfőzelék

Részletesebben

Tejeskávé, Kalács, Margarin. Fehérje Zsír T.Zsírsav. Szénhidrát Cukor Só. 72,08 g 22,88 g 0,38 g. Gombaleves magyaros,

Tejeskávé, Kalács, Margarin. Fehérje Zsír T.Zsírsav. Szénhidrát Cukor Só. 72,08 g 22,88 g 0,38 g. Gombaleves magyaros, Heti étlap 2016.08.29. - 2016.09.02. Citromos tea, Kockasajt, Teljes kiőrlésű zsemle, Margarin Tejeskávé, Kalács, Margarin Epres tea, Margarin, Tavaszi felvágott, Teljes kiőrlésű kenyér, Paradicsom barackos

Részletesebben

ÉTLAP. cukormentes. Tárkonyos csirkeraguleves Gránátos kocka. Alma. Energia: 439,19kcal Zsír: 11,51g Cukor: 0g (*)Allergének:

ÉTLAP. cukormentes. Tárkonyos csirkeraguleves Gránátos kocka. Alma. Energia: 439,19kcal Zsír: 11,51g Cukor: 0g (*)Allergének: 02.27 Tárkonyos csirkeraguleves Gránátos kocka Gépsonka diéta,2 Energia: 439,19kcal Zsír: 11,51g Fehérje: 12,57g Szénh.: 67,05g Só: 9g Energia: 179,4kcal 02.28 Gombaleves Sertés sült Paradicsomos káposztafõz.

Részletesebben

MÁRCIUS Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat VANÍLIÁS TEJ, BRIÓS

MÁRCIUS Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat VANÍLIÁS TEJ, BRIÓS MÁRCIUS 01-05 Hétfő Kedd 03.01. Szerda 03.02. Csütörtök 03.03. Péntek 03.04. Szombat 03.05. HÁZI BARACKOS IVÓJOGHURT, STANGLI VANÍLIÁS TEJ, BRIÓS KAKAÓ, MOLNÁRKA MARGARINNAL CITROMOS TEA, VANÍLIÁS TÚRÓKRÉM,

Részletesebben

CUKORBETEGKÉNT IS LEHET JÓL ÉLNI! 2. rész Ahogyan ÉN diétázom

CUKORBETEGKÉNT IS LEHET JÓL ÉLNI! 2. rész Ahogyan ÉN diétázom CUKORBETEGKÉNT IS LEHET JÓL ÉLNI! 2. rész Ahogyan ÉN diétázom Kövesd a példám, és Te is kézben tarthatod cukorbetegségedet. tegyél magad és családod egészségéért! 2 Egészségesen étkezem! ElÕzÕ könyvemben

Részletesebben

ÉTLAP február 1-3

ÉTLAP február 1-3 2017. február 1-3 5. HÉT Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek sajtkrémes Házi barackos ivójoghurt stangli Citromos tea főtt virsli ketchup Kakaó Vaníliás tej sárgarépás tökmagos pogácsa LEVES Zöldbableves

Részletesebben

2013. SZEPTEMBER 2-6. Tea Házi májpástétom Korpás kenyérrel Zöldpaprikával. Joghurtos fahéjas szilvaleves Bácskai rizses hús Káposztasaláta

2013. SZEPTEMBER 2-6. Tea Házi májpástétom Korpás kenyérrel Zöldpaprikával. Joghurtos fahéjas szilvaleves Bácskai rizses hús Káposztasaláta 2013. SZEPTEMBER 2-6. Margarinosmézes Zsemle Házi májpástétom tea Házi kőrözött krém Kakaó Fonott kalács Párizsi Uborkával Allergének: glutén, tej Allergének:glutén, tej Allergének:glutén, tej Allergének:glutén,

Részletesebben

ÉTLAP. Informatikai megoldások. Jó étvágyat kívánunk! Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Tízórai. Ebéd. Uzsonna 2013.FEBRUÁR 1.

ÉTLAP. Informatikai megoldások. Jó étvágyat kívánunk! Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Tízórai. Ebéd. Uzsonna 2013.FEBRUÁR 1. 2013.FEBRUÁR 1. Tízórai Sajtkrém Teljes kiőrlésű kenyér energia 458 kcal fehérje 11 g zsír 17 g Magyaros zöldbableves Bolognai spagetti energia 780 kcal fehérje 25 g zsír 23 g szénhidr.114 g só 11 g Uzsonna

Részletesebben

2013. MÁJUS 01-05. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Tea Zöldséges baromfi szelet Zsemle, margarin. Tea Kenőmájas Kenyér

2013. MÁJUS 01-05. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. Tea Zöldséges baromfi szelet Zsemle, margarin. Tea Kenőmájas Kenyér 2013. MÁJUS 01-05. Zöldséges baromfi szelet, margarin Főtt virsli Mustár Tepertőkrém Körözött Gyümölcsíz es kávé Méz Fokhagyma krémleves zsemlekockával Rántott sertésszelet Káposztasaláta Erőleves eperlevéllel

Részletesebben

h L 1 \S ETLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! hét A"-MENU 'B"-MENÜ PÉNTEK I C5ÜTÖRTÖK I I KEDD I HÉTFÔ

h L 1 \S ETLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! hét A-MENU 'B-MENÜ PÉNTEK I C5ÜTÖRTÖK I I KEDD I HÉTFÔ 5Î... 1. hét 2017.01.02-2017.01.06. Tízórai: Hideg tej, Vajkrém, Félbarna, Kígyóuborka Tízórai: Hideg tej, Vajkrém, Félbarna, Kígyóuborka Ebéd: Májgaluska leves, Mákos metélt/almás zabkása, Mandarin Uzsonna:

Részletesebben

ÉTLAP. Budapest - Zugló Általános Iskola Alsó Tagozat 2016.November December 04. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap

ÉTLAP. Budapest - Zugló Általános Iskola Alsó Tagozat 2016.November December 04. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Budapest - Zugló Általános Iskola Alsó Tagozat 2016.November 28 2016.December 04. Kakaós csiga Gyümölcsjoghurt Főtt tojás Kakaó Kalács Gépsonka EN: 321 SZH: 36 EN: 405 SZH: 78 EN: 543 SZH: 62 EN: 223 SZH:

Részletesebben

ÉTLAP. Kakaó Kalács. Allergének: glutén, tej. glutén, szója, tej, tojás EN: 377 SZH: 61 SÓ: 0,28 ZSÍR: 10

ÉTLAP. Kakaó Kalács. Allergének: glutén, tej. glutén, szója, tej, tojás EN: 377 SZH: 61 SÓ: 0,28 ZSÍR: 10 Kenőmájas Zöldpaprika Házi körözött krém Kakaó Kalács glutén, mustár, szója, tej,, tojás 2015.SZEPTEMBER 1-6 glutén, tojás 363 43 312 44 377 61 264 36 1,03 13 1,04 7 0,28 10 0,87 8 Fahéjas szilvaleves

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

2014.ÁPRILIS 1-4. Tea Körözött Korpás zsemle. Allergének: tej, glutén. Hamis gulyásleves Rakott brokkoli Kenyér

2014.ÁPRILIS 1-4. Tea Körözött Korpás zsemle. Allergének: tej, glutén. Hamis gulyásleves Rakott brokkoli Kenyér 2014.ÁPRILIS 1-4 Körözött Korpás zsemle tej, glutén energia 235 kcal fehérje 9 g Kenőmájas glutén, mustár, szója, tej, energia 288 kcal szénhidr.41 g eskávé energia 421 kcal zsír 20 g szénhidr.46 g tea

Részletesebben

ÉTLAP. Tejmentes. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta tejm. Alma. Adalékmentes kenyér E

ÉTLAP. Tejmentes. Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta tejm. Alma. Adalékmentes kenyér E 09.28 Frankfurti leves Brokkolis rakott tészta tejm. Paradicsomos harcsapástétom Energia: 365,1kcal Energia: 617,9kcal Zsír: 13,53g Fehérje: 17,85g Szénh.: 102,22g Energia: 130,4kcal,9 Szénh.: 23,1g 09.29

Részletesebben

Az étrend összesített kiszabata Kedd Reggeli. Tízórai. Ebéd Szerda Reggeli fagyasztott zöldborsó

Az étrend összesített kiszabata Kedd Reggeli. Tízórai. Ebéd Szerda Reggeli fagyasztott zöldborsó Az étrend összesített kiszabata 2016. 11. 01. Kedd 2016. 11. 02. Szerda fagyasztott zöldborsó Korpás TK zsemle/ep krémfehérsajt Édes mákos TK kifli/ep bulgur citromlé cukkíni fagyasztott sárgarépa fagyasztott

Részletesebben

A

A Heti étlap: 2016.04.01. - 2016.04.03. A / Bölcsődei étkeztetés / 1-3 év Szeghalom Város Önkormányzat Intézményműködtető Központja, 5520 Szeghalom, Tildy út 19-21. / 2-es raktár 2016.04.01. péntek 2016.04.02.

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA. Tejfölös karfiol leves Pulykahúsos-zöldséges bulgur Körte

TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA. Tejfölös karfiol leves Pulykahúsos-zöldséges bulgur Körte Párizsis Paprikával Teljes kiőrlésű kenyér fölös karfiol leves Pulykahúsos-zöldséges bulgur Körte Kefir zsemle Só: 0,2 g 1,7,12 Só: 1,8g 1,7,12 Só: 0,2g 1,7,12 eskávé Briós Sárgaborsó krémleves T.K. pirított

Részletesebben

Étlap (2015.01.05.-2015.01.30.)

Étlap (2015.01.05.-2015.01.30.) 2015.01.05. HÉTFÕ Zöldborsó leves Házi tarhonyáshús Vegyes saláta Tej Vajkrém Reszelt sajt Félbarna kenyér 2015.01.06. KEDD Daragaluska leves Sült csirkemell Meggymártás Párolt rizs Natur sertés szelet

Részletesebben

ÉTLAP. Tejmentes. Tárkonyos csirkeraguleves Gránátos kocka. Alma. Adalékmentes kenyér E

ÉTLAP. Tejmentes. Tárkonyos csirkeraguleves Gránátos kocka. Alma. Adalékmentes kenyér E 01.02 Tárkonyos csirkeraguleves Gránátos kocka Gépsonka diéta Energia: 234,3kcal Cukor: 5g,13 Fehérje: 8g Szénh.: 37,38g Só: 1g Energia: 561,59kcal Zsír: 11,96g Fehérje: 16,17g Szénh.: 92,7g Só: 9,27g

Részletesebben

A

A Heti étlap: 2017.02.01. - 2017.02.05. A / Bölcsődei étkeztetés / 1-3 év 2017.02.01. szerda 2017.02.02. csütörtök 2017.02.03. péntek 2017.02.04. szombat 2017.02.05. vasárnap 2017.02.06. hétfő 2017.02.07.

Részletesebben

2015. szeptember 1-2.

2015. szeptember 1-2. 2015. szeptember 1-2. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Tej,, margarin, Csirkejava, Tej, fehér kenyér, parajkrém, paradicsom Daragaluska-leves Lencsegulyás, Tökfőzelék, pulyka aprópecsenye, Szőlő Császármorzsa

Részletesebben