A cukorbetegség fogalma A cukorbetegség felosztása A cukorbetegek étrendje Az étrendi kezelés célja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A cukorbetegség fogalma A cukorbetegség felosztása A cukorbetegek étrendje Az étrendi kezelés célja"

Átírás

1

2 A cukorbetegség fogalma A cukorbetegség az inzulin hiánya vagy csökkent termelôdése miatt kialakuló összetett anyagcserezavar, melyben a szénhidrát-anyagcsere zavara mellé a fehérje- és a zsíranyagcsere zavara is társul. Legjellemzôbb tünete a vércukorszint megemelkedése. A cukorbetegség felosztása Két alaptípusát különböztetjük meg, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Az 1-es típusú cukorbetegség elsôsorban gyermek és ifjúkorban alakul ki, legtöbbször viharos tünetekkel. A szervezet nem termel inzulint, ezért a betegnek feltétlenül inzulin injekcióra van szüksége. A 2-es típusú cukorbetegség fôként felnôttkorban jelentkezik, de tizenévesek körében is egyre gyakrabban találkozunk vele. E betegség kialakulásáért nagyrészt a külsô környezeti tényezôk a felelôsek. Ezek: helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és a kettô eredményeként jelentkezô kövérség. A rendellenesség abból adódik, hogy a szervezet nem tud elegendô inzulint termelni, vagy az inzulin nem tudja hatását megfelelôen kifejteni. Ennél a típusnál fôleg testmozgással, diétával és vércukorszintet csökkentô tabletták alkalmazásával lehet a vércukorszintet a kívánt szinten tartani. A cukorbetegek étrendje Szeretnénk, ha minél több cukorbeteg számára világossá válna, hogy a korszerû diabéteszes étrend ma már gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik azzal, amit egészséges táplálkozásként tartunk számon. A továbbiakban ennek megismerésében és gyakorlati megvalósításában kívánunk segítséget nyújtani. 2 Az étrendi kezelés célja ideális testsúly elérése és megtartása közel normális vércukorszintek és vérzsírszintek elérése magas és alacsony vércukorértékek elkerülése szövôdmények kialakulásának megelôzése illetve késleltetése.

3 Az étrendi kezelés fôbb szempontjai egyénre szabott energia-bevitel gyakori kisebb étkezések (5-6/nap), étkezési ritmus kialakítása, a tápanyagbevitel és a terápia összehangolása a fehérje-zsír-szénhidrát energia %-os aránya megfelel az egészségeseknek javasolt %-os megosztással étrend koleszterin tartalma mg rostgazdag lassú és gyors szénhidrátok megfelelô alkalmazása vitaminok, nyomelemek, ásványi sók Mindezek elsajátítása megoldhatatlan a tápanyagtáblázat használata nélkül. Kezdeti idôszakban célszerû vezetni diétás naplót, mérésekkel és számolásokkal kialakítani az étrend összeállításában szerzett rutint.

4 Az étrend energiatartalma A normál súlyú cukorbeteg étrendjének energiatartalma annyi legyen, amennyit a testsúlyának, fizikai állapotának, munkaképességének fenntartása igényel. A testsúlyfelesleggel rendelkezôk részére az elhízás mértékétôl függôen az étrend energiaszegény. Általában célszerû az kalória tartalmú fogyókúra tartása, de szükség esetén a kezelôorvos elrendelhet ennél szigorúbb kalóriájú étrendet is. A fogyókúra esetén is az egészségeseknek javasolt irányelvek a mértékadók, mennyiségileg korlátozva. Gyakori hiba, hogy csak az orvos által megállapított szénhidrát mennyiségekre figyelnek, az étrend energiatartalmát figyelmen kívül hagyva. Pedig pl. 180 g szénhidrát tartalmú étrendet lehet 1300 kalóriával, de akár 5000 kalóriával is összeállítani. Testsúlyfelesleggel rendelkezôknek párhuzamosan kell figyelni az étrend szénhidrát és energiatartalmára. Étkezések gyakorisága A napi kalória és ezen belül a szénhidrát mennyiséget 5-6, esetleg még ennél is kisebb étkezésre érdemes elosztani a nagyobb vércukor ingadozások elkerülésére. Ajánlatos, hogy az étkezések kb. 2,5-3 óránként kövessék egymást. Az étkezés fogalma itt azt jelenti, hogy minden olyan étel (pl. gyümölcsök) vagy ital is (tej, gyümölcslé) amely energiát ad a szervezetnek, étkezésnek számít. Egészséges emberek általában csak azt számítják étkezésnek, amit megterített asztal mellett fogyasztanak el. 4 Az étkezéseknél elfogyasztott szénhidrát mennyisége nem egyforma. Mivel az inzulinérzékenység napszakos ingadozást mutat, étkezések közül legbôségesebb az ebéd, ezt követi a vacsora, s fôétkezések közül a legkisebb szénhidrát tartalmú a reggeli. A közti étkezések általában g mennyiséget tartalmaznak. Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nagyon fontos, hogy az elsô étkezés a reggeli inzulin beadáshoz igazodjon. Az utóvacsora megfelelô idôben való elfogyasztására is célszerû odafigyelni. Fokozott fizikai igénybevétel esetén esetleg plusz étkezés beiktatására lehet szükség az étkezések közti idô lerövidítésével 1,5-2 órára.

5 Az étrend tápanyag összetétele Az étrenden belül a fehérje- és zsír aránya megfelel az egészségeseknek javasolt mennyiséggel; tehát a diéta zsírszegény és fehérjében relatíve korlátozott. A fehérjék korlátozása nem fehérjeszegénységet jelent, hanem a szervezet számára szükséges fehérje bevitelt, de nem többet. A többlet fehérje ugyanis energia és zsír többletet is jelent, mely kedvezôtlenül alakítja az étrend tápanyag összetételét. A veseszövôdmény kialakulását gyorsítja. A zsírszegénység, mint az egészségeseknél is, érrendszeri problémák megelôzésének egyik eszköze. Azoknál pedig, akiknél ilyen problémák fennállnak, fontos, hogy állapotuk tovább ne romoljon. A zsiradék szegénység-fogyókúra esetén- az energia megszorítás egyik lehetôsége is. Fontos a zsiradékfogyasztáson belül az állati zsiradékok kerülése. Mivel az állati eredetû élelmiszerek tartalmazzák a koleszterint, ezért ezek kerülésével a vér koleszterin szint is mérsékelhetô. Azoknál, akiknek a vér koleszterin tartalma még normális, inkább megelôzô jellegû a megszorítás. Tekintve, hogy a magyar néptáplálkozás koleszterin bevitele közel kétszerese az ajánlott mennyiségnek, a normál bevitel fogyasztása igen csak kimeríti a diétázás fogalmát. Jó tudni, hogy amíg a napi ajánlott koleszterin bevitel mg, 1 db tojássárga már 250 mg koleszterint tartalmaz, a belsôségekbôl 10 dkg mennyiség pedig többet, mint az egész napi bevitel. A zsírosabb húsok, sajtok, felvágottak, szalonnafélék 100 mg körülikoleszterint tartalmaznak. A tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegek étrendje szénhidrátban gazdag kell, hogy legyen. Persze a szénhidrátgazdagság nem a magyar fogalom szerinti tészta, fehérliszt és kenyérfogyasztás bôségét jelenti, hanem rostos gabonatermékeket, zöldséget, fôzeléket és gyümölcsöt.

6 A szénhidrátokat az alábbi módon csoportosítjuk: Egyszerû cukrok: Monoszaharidok, amilyen a szôlôcukor (glükóz), amely a gyümölcsökben és a mézben található, valamint a gyümölcscukor (fruktóz), ami fôként a gyümölcsökben fordul elô. Diszaharidok, amilyen a répacukor (szacharóz)- ez a kristály-, kocka- és porcukor; a tejcukor (laktóz), amely a tejben- és tejtermékekben fordul elô, valamint a malátacukor (maltóz), amely a sörben és a malátakávéban lelhetô fel. Összetett cukrok: (vagy poliszaharidok) Keményítô, amely szôlôcukorrá bomlik le az emésztôrendszerben. Fôleg a búzalisztben (kenyér, pékáru, tésztafélék), burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben és kisebb mértékben a zöldségfélékben meg a salátákban található. A búzakeményítônek két változata ismeretes: az egyik az amilóz, ami elsôsorban a durum búza (teljes kiôrlésû) lisztjében van, s amely lassan, elhúzódóan emeli a vércukorszintet (belôle készül a spagetti és a makaróni, barna- és félbarna kenyér), a másik pedig az amilopektin, amely a legtöbb hazai kenyérben és tésztafélében megtalálható, s igen gyorsan emeli a vércukorszintet. Növényi rostok, amelyek az emberi szervezet számára nem emészthetô szénhidrátokból állnak ilyen a cellulóz (korpában, zöldségekben, mákban, száraz hüvelyesekben fordul elô), vagy a pektin (gyümölcsökben). Minél több növényi rostot tartalmaz az étrend, annál elhúzódóbb a vércukorszint emelô hatása. További elônyük még, hogy mérséklik zsírok felszívódását, csökkentik a koleszterinszintet, laktató hatásúak. Megfelelô rostbevitel mellett a kellô mennyiségû folyadékbevitel is fontos, különben nem tudják kifejteni jótékony hatásukat. 6 Az ételek szénhidrát tartalmukon túl különbözô mértékben emelik a vércukor szintet. Ezt hívják az ételek Glikémiás indexének. A Glikémiás index (GI) azt fejezi ki százalékban, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékû étkezés utáni vércukoremelô hatással rendelkezik a szôlôcukor vércukoremelô hatásához képest. Cukorbeteg diétában célszerû kerülnie a nagy glikémiás indexû élelmiszereket, és elônyben kell részesíteni azokat, amelyek a kis glikémiás indexû csoportba tartoznak. (Magas Glikémiás indexû ételek: GI>70; közepes Glikémiás indexû ételek: GI 55-69; alacsony Glikémiás indexû ételek: GI<55.)

7 Néhány élelmi anyag és élelmiszer Glikémiás indexe: % malátacukor, burgonyapehely, fôtt burgonya, gabonapehely (nem az eredeti szétlapított gabonamag!), kukoricapehely, rizspehely, minden cukros italféleség 70-90% fehér- és félbarna kenyér, zsemle, kifli, Abonett, ostyák, kétszersültek, sós sütemények, keksz, kalács (finomra ôrölt lisztet tartalmazók), édes müzli, pudingpor, tejberizs, zacskós-elôfôzött rizs, fehérliszt, fôtt tésztafélék (kivéve a durumtészták!, spagetti, makaróni) a magas amilopektin-tartalom miatt, szôlô, banán, mangó, datolya, füge, papaja, görögdinnye, sárgarépa, fehérrépa, karalábé (gyökérzöldségek kivéve hagyma, retek), sütôtök 50-70% zabpehely (egész, szétlapított mag), kukorica, fôtt rizs (Basmati indiai rizs, barnarizs), fekete kenyér, barna kenyér, zöldbanán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé, étcsokoládé 30-50% tej, joghurt, kefir, legtöbb hazai gyümölcs alma, körte, barack, cseresznye, meggy, eper, málna, szeder (középen magvas- és csonthéjas fajták, aprómagvasok), narancs, grapefruit, mandarin, ananász, citrom (magas savtartalmú citrusfélék) durumtészták (spagetti félkeményre-, Olaszosra fôzve) magas amilóztartalom miatt 30% alatti fruktóz, szorbit, lencse, szárazbab, sárgaborsó, borsó, szójabab, olajos magvak, korpás müzli, zöldbab, articsóka, cukkíni, brokkoli, padlizsán, karfiol, nyári tök, kelbimbó, cékla, paradicsom (színes fôzelékek, föld felett növôk), zöld levelesek, hagyma. Van egy ún. Szénhidrát mentes csoport (általában a 3g/100g szénhidrát tartalmúak): búza- és gabona csírák, zöldpaprika és pritamin, kínai kel, zöldszárú zeller (szára!), uborka, leveles saláták, spenót, gombafélék (kivéve a laskagombát), sóska, retek, cikória, spárga, mángold. Talán túl részletesnek találja az eddig olvasottakat, de azért tartjuk fontosnak mindezt áttekinteni, mert a szénhidrátok viselkedése, vércukoremelô hatása és ennek idôbeli lefolyása (lassan emeli vagy gyorsan) a cukorbeteg étrend talán legfontosabb része. Hiszen a nagy vércukoringadozások (így a kedvezôtlen vércukor-szabályozás) következménye lehet még- a cukorbetegségen túl - a teljesítmény csökkenése (szellemi is!), az elhízás, a magas vérnyomás, a gyenge immunrendszer, a szív- és keringési betegségek, a lehetetlen fogyás.

8 A Glikémiás indexet befolyásoló tényezôk: Ha egy kicsit több idôt szán a fenti csoportosítás tanulmányozására, biztosan megérti majd a következô összefüggéseket is. A vércukorszintemelô hatás gyorsasága az alábbi tényezôktôl függ: a szénhidrát fajtájától: az amilopektint tartalmazó gabonafélék gyorsan lebomlanak (legtöbb hazai kenyér- és tésztaféle), a halmazállapottól: a szilárd táplálékok lassabban jutnak át a gyomron, míg a vízben oldott cukor igen gyorsan, az étel zsír és fehérjetartalmától: a zsírok és fehérjék emésztése idôigényes folyamat, ezért, ha szénhidráttal együtt fogyasztja ôket, a cukrok is lassabban szívódnak fel az ételkészítés módjától: a pelyhesített, erôsen fôzött, felaprított, reszelt, turmixolt, centrifugázott élelmiszerekben levô szénhidrátok gyorsabban emésztôdik meg, mint a nyers vagy enyhén párolt élelmiszerben lévô (ezért van az, hogy a kedvezô Glikémiás indexû durumtészta elveszti jó tulajdonságát, ha puhára fôzi), a rosttartalomtól: nagy rosttartalmú zöldségek, hüvelyesek, teljes kiôrlésû lisztbôl készült korpás kenyér stb. vércukorszint emelô hatása lassúbb. Glikémiás index a gyakorlatban Mivel az élelmiszerek Glikémiás indexe átlagolódik, egy magas Glikémiás indexû étel egy kisebb Glikémiás indexûvel kombinálva egészségesebbé tehetô, illetve a Glikémiás indexet befolyásoló tényezôket alkalmazva sokat javíthat rajtuk. Nézzük mindezt a gyakorlatban: 8 Fôtt burgonya Glikémiás indexû, de ha burgonyapürének készíti el (zsír-vaj, fehérje-tej hozzáadása), akkor a Glikémiás index csökken, energiatartalma magasabb lesz! Vagy, ha rizst választ köretnek (Glikémiás indexû), az eddig fogyasztott mennyiség felét szedje csak a tányérjára, és válasszon mellé salátát citromos dresszinggel,

9 Sûrítés: legjobb lenne a rántás, habarás mellôzése, de vannak ételek, melyek megkövetelik ezt. Már tudja, hogy a fehérliszt szénhidráttartalma magas, mennyiségét csökkentenie kell kb. az eddig megszokott felére. Még jobb megoldás, ha teljes kiôrlésû lisztet használ ezentúl, esetleg fele fehér-fele barnaliszt keveréket. De használhat sárgaborsó lisztet is. (E: 372kcal; F: 27,2g; ZS: 1,3g; CH: 60,5g)

10 Ajánlott mennyiségek: Nem elegendô csak a Glikémiás indexszel foglalkozni, fontos, hogy tisztában legyünk az ajánlott mennyiségekkel is. Rizs: félköretként 30-40g, +?Glikémiás index zöldségféleség, rakott töltött ételekhez 15g Liszt: egy adag leves berántásához 10g, fôzelékhez g, elôbbi esetben 7 g-mal, az utóbbiban pedig g-mal növeljük meg ételünk szénhidrát tartalmát, ami napi engedélyezett 200 g alatti szénhidrát mennyiségnél luxusnak számít. Sárgaborsó liszttel kicsit kevesebb lesz a pluszbevitel. Érdemes megjegyezni, hogy a rántott hús 100g-os mennyisége mintegy 10 g lisztet vesz föl és 20 g prézlit. Száraztészták: g nyers állapotban. Ne feledje a teljes kiôrlésû durumtészta Olaszosan (al dante) elkészítve a legjobb választás! Kedvelt párosítás a szárazbableves túrós tésztával. Önnek itt kompromisszumot kell kötnie. Ha ragaszkodik a bableveshez a tésztát húsos feltéttel fogyassza, így szénhidrátot spórolhat meg. Ha inkább a túrós tésztát választaná, készüljön a leves zöldbabból és adjon hozzá húst is. Kapható diabetikus száraztészta is 45g/100 g szénhidrát tartalommal. 10 Kenyér, péksütemények: Hozzátartoznak mindennapjainkhoz, egy sûrûbb levest vagy fôzeléket el se tudunk képzelni nélkülük. Ha Ön kenyeres, talán itt érzi leginkább, hogy valamirôl le kell mondania. Fogyasztásukat mindenképpen korlátozni kell, de ezt szinte mindenkinek lehetne ajánlani. Ezen élelmiszercsoport szénhidrát tartalma magas, átlagosan 50 g/100 g. Részesítse elônyben a teljes kiôrlésû lisztbôl készült fajtákat, kedvezôbb tulajdonságai miatt. Azt sem árt tudnia, hogy, ha az összetevôk között maláta is fel van tüntetve, ráadásul a kenyér állaga hasonló a fehéréhez, akkor az a

11 termék csak barna színû. Célszerû megnézni a választott kenyér részecskéit is, mert, ha a teljes kiôrlésû lisztet agyonfinomítják, a fehérhez hasonlóan szétôrlik a gabona héját, akkor tápanyagtartalomban jobb ugyan, de a Glikémiás index nôni fog. Ezért javasolnám a magvas készítményeket. Egy 180 g szénhidrát tartalmú étrendnél a reggelire 30 g szénhidrát jut, ezt 60 g kenyérrel ki is pipálhatjuk. Ilyenkor már nem fér bele a bögre tej, vagy joghurt sem. Azt kell majd mérlegelnie, hogy inkább a kenyérbôl vesz-e el egy keveset (csökkentse g-ra) a tejtermékek, idényzöldségek javára, vagy inkább felvágottat, tojást választ hozzá. Törekedjen a változatosságra. A cukorbetegek közt igen népszerû zsemle darabja 30 g szénhidrát, általában fél/egész jut egy étkezésre. A diabetikus termékek között már megtalálható az alacsonyabb szénhidrát tartalmú zsemle (20g szénhidrát/db), a búzatöretes kenyér 23 g szénhidrát/100 g, a búzakorpás pedig 27 g/100 g. A kifli 25 g/100 g-os. Napjainkban egyre nagyobb a kínálat az ún. kenyérpótló termékekbôl is (Abonett, Hamlett 5g szénhidrát/db). Óvatos fogyasztásukat javaslom, mivel a hagyományos kenyerekkel ellentétben máshogy emelik a vércukorszintet. A kétszersültekrôl meg annyit érdemes megjegyezni, hogy víztartalmuk kicsi, szénhidráttartalmuk nagy. Hüvelyesek: Igen értékes tagjai a táplálkozásnak, gazdagok jó minôségû fehérjében, vitaminokban, ásványi sókban, mikroelemekben és élelmi rostokban. Kedvezô Glikémiás index, de magas szénhidrát tartalom! Számoljon vele! Lehetôleg ne pürésítse, mert akkor gyorsabban fog felszívódni és hirtelen magas vércukor-emelkedést okoz. Egy adag leves 40, egy adag fôzelék 80g nyersanyagból készül. A leves szokásos mennyiségbôl készítve is belefér a diétájába (persze ne rántsa agyon, mellôzze a sok tésztabetétet is), de a fôzeléket csak 60g nyers hüvelyesbôl célszerû készíteni. Burgonya: Szénhidrát tartalma 20 g/100 g (ez 2 db tojás nagyságú burgonya). Egy adag krumplileves 100, egy adag fôtt burgonya vagy püré 250 g burgonyából készül általában, tehát a levesben 20 g, a köretben 50 g szénhidrát lesz a burgonyából. A hagyományos mennyiségbôl készített leves maradhat, de a köret 150 g-ra lecsökkentve ajánlott, vagy lehet még kevesebb és kiegészítheti egy alacsony Glikémiás indexszel rendelkezô, vagy szénhidrát mentes zöldségfélével.

12 Zöldség- és fôzelékfélék: Étrendjének alappillérei, mert szénhidrát tartalmuk kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmi rostokban (pektin) gazdagok, változatosan elkészíthetôk. A kukorica 24, sütôtök 17, zöldborsó 14, fejtett bab 14 g szénhidrátot tartalmaz 100g-onként. A többi szénhidrát tartalma 10g/100g-nál kisebb. Ebbôl következik, hogy ételkészítéshez 20-40g nyers, tisztított zöldség- és fôzelékféle használható fel. Lehetôleg kevés rántással, roppanósra készítse el és kerülje a pürésített ételeket. Fogyasszon sok nyers zöldségfélét, salátát is! Gyümölcsök: A cukorbetegek többsége nem mer gyümölcsöt enni. Ez a félelem fölösleges, mert néhány kivételével nincs sok cukor bennük, és élelmi rostanyagaiknak köszönhetôen (pektin) lassú szénhidrátként hatnak a vércukorszintre. Szénhidrát tartalmuk alapján két csoportra oszthatjuk ôket: 10 g/100 g-nál nagyobb szénhidrát tartalom: ananász (12), banán (24), sárgadinnye (11), cseresznye (14), kajszibarack (10), kivi (11), körte (12), meggy (11), naspolya (12), szilva (13), szôlô (18), vörös szilva (10), zöld ringló (14). A többiek a másik csoportba, a 10 g/100 g alattiba tartoznak. Általánosságban elmondható, hogy szénhidrát tartalomtól függôen naponta g közötti adagok fogyaszthatók, akár minden étkezésre elosztva. 12 Tej, tejtermékek: A tej cukortartalma mindössze 5 g/100 ml, tehát napi fél liter is csak 25 g szénhidrátot fog jelenteni. Ezt a mennyiséget mindenképpen javaslom, hiszen a tej számos vitamin- (A- és D vitamin, B2) és ásványi anyag forrása is (legjelentôsebb a kalcium, amibôl fél liter tej 600 mg-ot tartalmaz, a napi ajánlott kalcium bevitel 800 mg). A savanyított tejtermékek ugyancsak szerepeljenek étrendjében. Laktóztartalmuk kisebb, tejfehérjéjük mintegy elôemésztett formában van jelen, így kevésbé terhelik meg az emésztôrendszert. Ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, és a szelén is könnyebben szívódik fel belôlük. Csökkentik a koleszterint. Gyakran tartalmaznak valamilyen ún. probiotikus baktériumot. Az ilyen kultúrával ellátott termékek további elônye még, hogy gátolják a betegség-

13 okozó mikrobák elszaporodását, és megfelelô táptalajt biztosítanak a hasznos baktériumok számára. (Immunrendszerünk részét képezi egy természetes baktériumflóra, amely a belekben található. Az egyoldalú- és civilizációs táplálkozás, a hosszas antibiotikus kezelések, szteroidok, dohányzás, stressz stb. ezeket a hasznos mikrobákat elpusztítják, így hajlamosabbá válunk a betegségekre.) Probiotikumokat (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidusbacteriumok) tartalmazó natúr joghurtok: Activia, Danone, Bakony, AB kultúrás MiZo. Legjobb arány a napi 2 dl savanyított tejtermék- és 3 dl tej elfogyasztása. A sajtok szénhidrát tartalma kicsi, átlagosan 2 g/100 g. Túró, író 4 g/100 g. Húsok, belsôségek: szénhidrát tartalmuk elhanyagolható, de a májban átlagosan 3g/100g szénhidrát van (A késôbbiekben részletesebben foglalkozunk velük.).

14 Étrendi ötletek: 10 g szénhidrát (általában közti étkezéshez) - 2 db Abonett (60 kcal) - 15 dkg alma (45 kcal) (alma fajtájától függ, ez savanyú almára vonatkozik) - 1/3 zsemle, 3 dkg gépsonka (104 kcal) - 2 dl kefir (126 kcal) - 2 db Abonett, 1 db kockasajt (135 kcal) - 15 dkg alma, 1 db kockasajt (120 kcal) - 1 vékony szelet diab. Ízestekercs (kb. 75 kcal) - 10 dkg kiwi (52 kcal), de a kiwi hirtelen magas vércukor értéket produkál - 15 dkg grapefruit (54 kcal) - 10 dkg napraforgómag (590 kcal) - 6 dkg földimogyoró (400 kcal) - 20 dkg piros ribiszke (66 kcal) 15 g szénhidrát - 20 dkg alma (60 kcal) - 4 db korpáskeksz (120 kcal) - 2 db Hamlett (65 kcal) - 1 /2 db zsemle, 1 dkg margarin, 5 dkg párizsi (250 kcal) - 20 dkg sárgarépa (80 kcal) - 3 dl Garden rostos ivólé (45 kcal) - 2 dl kefir, 1 db Abonett (156 kcal) g szénhidrát - 4 dkg kenyér, 1 db kockasajt (167 kcal) - 2 dl tej, 1/3 zsemle (110 kcal) - 2 dl kefir, 2 db Abonett (186 kcal) - 20 dkg ôszibarack (82 kcal)

15 - 2 dl tej, 2 db Abonett, 3 dkg gépsonka, 1 dkg margarin (300 kcal) - 15 dkg körte (78 kcal) - Tepertôs pogácsa 1 db 47 g (204 kcal) 30 g szénhidrát (általában reggeli-esetleg vacsora vagy közti étkezés) - Tea édesítôvel, 1 zsemle, 2 dkg margarin, 5 dkg párizsi, retek (290 kcal) - 2 dl tej, 4 dkg kenyér, 1 dkg margarin, 3 dkg gépsonka, 5 dkg paprika (260 kcal) - 2 dl kefir, 5 db korpáskeksz (276 kcal) - Tea édesítôvel, 6 dkg kenyér, 3 dkg zalai, 5 dkg paradicsom (220 kcal) - 3 dkg natúr müzli, 2 dl kefir (226 kcal) - 3 dl kakaó édesítôvel, 2 db Abonett, 3 dkg diab. Jam (290 kcal) - 2 dl tej, 1 db virsli, 1 adag franciasaláta 15 dkg, 1 db Abonett (549 kcal) vacsorához - natúr szelet, tökfôzelék (528 kcal) - grillcsirke (fél comb), 15 dkg petr. Burgonya, kov. Uborka (280 kcal) - vagdalt, lucskos vagy sach. Paradicsomos káposzta (500 kcal) - párolt marha szelet, zöldbabfôzelék (540 kcal) - vagdalt, parajfôzelék (540 kcal) - grillcsirke (fél comb), 20 dkg párolt mexikói köret (380 kcal) - 10 dkg natúr halszelet, 25 dkg morzsás karfiollal (310 kcal) - 10 dkg fôtt csirkemell, 30 dkg párolt sárgarépa, 10 dkg alma (305 kcal) 40 g szénhidrát - 2 dl 1,5%-os tej, 1 zsömle, 5 dkg párizsi, retek (340 kcal) - 3 dl 1, 5%-os tej, 1 kifli, 5 dkg körözött, 10 dkg zöldpaprika (345 kcal) - tea sacharin., 8 dkg kenyér, 2 dkg margarin, 3 dkg gépsonka (380 kcal) - 2 dl Garden ôszilé, 6 dkg kenyér, 5 dkg köményes sajt (270 kcal)

16 - tea sacharin, 2 db tojásból rántotta, 8 dkg kenyér (390 kcal) - 1 pár virsli, mustár, 8 dkg kenyér, tea Bach. (484 kcal) - 2 dl kefír, 8 dkg túró, 6 dkg rozskenyér (406 kcal) - 3 dkg müzli, 2 dl Garden körtelé, 10 dkg reszelt alma (160 kcal) - 7 dkg natúrszelet, kelkáposzta-fôzelék (490 kcal) - 15 dkg grillcsirke, 5 dkg rizs párolva, csemege uborka (420 kcal) - gulyásleves 15 dkg burgonyával, csipetkével (420 kcal) - Stefánia vagdalt, parajfôzelék (630 kcal) - rakott kelkáposzta (440 kcal) - csirkepaprikás (fél comb), 5dkg tészta, kovászos uborka (600 kcal) - 7 dkg csemege sertéskaraj, 20 dkg petr. Burgonya, paprikasaláta (380 kcal) - fôtt marhahús, sacharin paradicsommártás, 15 dkg burgonya (370 kcal) - 10 dkg roston sült heck, burgonyapüré (20 dkg burgonya) (370 kcal) - 10 dkg fôtt csirkemell, 25 dkg majorannás párolt borsó (382 kcal) - 7 dkg csemege karaj, 10 dkg kukorica, 10 dkg zöldborsó párolva (400 kcal) - 7 dkg fôtt csirkemell, 15 dkg fôtt burgonya, dkg uborka, zöldpaprika, paradicsom borecettel (264 kcal) - 2 dl paradicsomlé csabai, 7 dkg natúrszelet, 20 dkg morzsásbab (370 kcal) - csontleves zöldségbetéttel, 20 dkg fôtt brokkoli 5 dkg reszelt soványsajttal, 15 dkg héjában sült burgonya (360 kcal) - erôleves üresen, 10 dkg párolt pulyka, 20 dkg párolt gomba, 4 dkg párolt rizs (410 kcal) g szénhidrát - 3 dl Garden light ivólé, 20 dkg grillcsirke, 15 dkg franciasaláta (boltiban cukor van!), 2 Abonett (484 kcal) - csontleves zöldségbetéttel, natúrszelet, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg karfiol (454 kcal) - rizsleves, 7 dkg csemege sertés, tökfôzelék (780 kcal) - gombaleves, 7 dkg sertéssült, vegyes zöldségköret-mexikói (740 kcal)

17 - sacharin vadas marhasült 7 dkg, 5 dkg tészta (475 kcal) - sertés raguleves, diab. Túrófelfújt (664 kcal) - bakonyi sertés szelet, 5 dkg párolt rizs (586 kcal) - rizsleves, párizsi sertés, sajtos kelbimbó (770 kcal) - zöldborsóleves, grillcsirke (1/2 comb), majonézes almás zellersaláta (817 kcal) - natúrszelet, zöldborsófôzelék (690 kcal) - zöldbabpörkölt, 20 dkg fôtt burgonya (335 kcal) - daragaluska leves, grill csirke, majonézes céklasaláta, 10 dkg burgonya (830 kcal) - csontleves, tojás omlett, parajfôzelék (720 kcal) - köményleves zsemlekockával, fôtt csirke, kefires zöldségsaláta (550 kcal) - rántott hús, csôben sült karfiol (580 kcal) - diab. Meggyleves, sertéssült, lengyeles karfiol (580 kcal) - karfiolleves, vagdalt, lengyeles zöldbab (732 kcal) 60 g szénhidrát - tavaszi jérceleves (Knorr), zöldséges sertéssült, 5 dkg tészta (668 kcal) - csontleves, grillcsirke, 5 dkg rizs párolva, csemege uborka (502 kcal) - rizsleves, sertéssült, zöldborsófôzelék (760 kcal) - köményleves zsemlekockával, rakott kelkáposzta (735 kcal) - csontleves, óvári sertéssült, 5 dkg rizs párolva (674 kcal) - sach, paradicsomleves, natúrszelet, kelfôzelék (730 kcal) - zöldségleves, sertéssült, burgonyafôzelék (700 kcal) - húsleves, fôtt marhahús, sach. Paradicsommártás, 20 dkg burgonya (580 kcal) - májgaluskaleves, debreceni sertéssült, párolt káposzta, 15 dkg burgonya (720 kcal) - csontleves, borsos tokány, 5 dkg tarhonya, kov. uborka (690 kcal) - rántott hal, franciasaláta 15 dkg,? kifli (780 kcal) - hagymás rostélyos 25 dkg burgonyával, káposztasaláta (760 kcal) - burgonyaleves, vagdalt, kefires saláta (750 kcal) - grill csirke, rizi-bizi, paradicsomsaláta (580 kcal)

18 Kalóriaszegény cukorbeteg mintaétlap 180 g szénhidráttal nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 2. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 3. nap reggeli: tízórai: ebéd: vacsora: 3 dl tejeskávé mesterséges édesítôvel, 2 dkg light margarin, 5 dkg barna kenyér, zöldpaprika 15 dkg alma zöldséges burgonyaleves (10 dkg burgonyából), 6 dkg roston sült sertéskaraj, 15 dkg fôtt zöldborsó, 15 dkg fôtt sárgarépa 20 dkg narancs tea édesítôvel, 3 dkg párizsi, 10 dkg barna kenyér tea édesítôvel, 1 db medvesajt, 8 dkg barna kenyér, 1 db paradicsom 3 db Abonett, ásványvíz lezsírozott húsleves 1 dkg tésztával, 7 dkg fôtt sertés, sacharin. paradicsommártás, 20 dkg fôtt burgonya 20 dkg alma 6 dkg roston sült marhahús, tökfôzelék kefirrel habarva, 4 dkg kenyér tea édesítôvel, 6 dkg körözött, 8 dkg rozskenyér, 1 db zöldpaprika 3 dkg korpás keksz, light üdítô köményleves zsemlekockával, 6 dkg teflonban sült sertés, 20 dkg morzsás zöldbab, 20 dkg alma tea ízesítôvel, 3 dkg gépsonka, 10 dkg rozskenyér

19 4. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 5. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 6. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 2 dl kefir, 1 db zsemle 25 dkg alma csontleves 1 dkg tésztával, rizses hús 6 dkg húsból, 5 dkg rizsbók kovászos uborka 4 db Abonett, light üdítô 1 db fôtt virsli, mustár, 8 dkg barna kenyér, tea édesítôvel tejeskávé édesítôvel, 2 dkg light margarin, 2 dkg diab. Jam, 4 dkg kenyér 3 dl paradicsom ivólé, 2 db korpás keksz reszelt tésztaleves, 6 dkg marhasült, kelfôzelék 10 dkg burgonyával, 10 dkg körte 20 dkg alma, 2 db Hamlet? db grill csirkecomb, bolgársaláta, 5 dkg barna kenyér tea édesítôvel, 3 dkg pulykasonka, 8 dkg barna kenyér, 1 db paradicsom 15 dkg körte magyaros rizsleves, 6 dkg fóliában sült sertés, 25 dkg majoránnás párolt bors 2 dl paradicsom ivólé, 2 db Abonett 2 dl joghurt, 7 dkg barna kenyér 7. nap reggeli: tízórai: ebéd: uzsonna: vacsora: 3 dl kakaó édesítôvel, 2 dkg light margarin, 4 dkg rozskenyér 25 dkg alma zöldségleves, 7 dkg csemege sertéskaraj, 20 dkg fôtt burgonya, 15 dkg párolt káposzta édesítôvel 4 dkg korpás keksz, ásványvíz tea édesítôvel, 3 dkg sonkaszalámi, 10 dkg rozskenyér, zöldpaprika Az étrend energia tartalma: 1400 kcal Fehérje: Zsír: 60 g 48 g

20 20 Mérleg hiányában Élelmiszer Szénhidráttartalom Energiatartalom g kcal 1 szelet ujjnyi vastag kenyér (100g) szelet vékony kenyér (70g) csapott tk. liszt (10g) csapott ek. liszt (10g) ek búzadara (10g) ek zabpehely (10g) ek száraztészta (10g) ek rizs (20g) tk kakaópor (10g) közepes burgonya (100g) ek. burgonypüré (10g) közepes fiatal karalábé (100g) ek zöldborsó (100g) közepes sárgarépa (100g) /2 fehérrépa (50g) közepes fej vöröshagyma (100g) 0 0 1/4 zeller (50g) csapott ek paradicsompüré (15g) közepes paradicsom (100g) közepes zöldpaprika (100g) közepes alma (100g) közepes narancs (150g) közepes grapefruit (300g) nagyobb körte (100g) kisebb körte (100g) 12 75

21 Élelmiszer Szénhidráttartalom Energiatartalom g kcal 1 ek túró (30g) ek joghurt/kefir (30g) ek reszelt sajt 0 változó 1 tk margarin (5g) tk Delma light margarin tk olaj (5g) 0 45

22 Kivonat a tápanyagtáblázatból Gabonák és gabonatermékek Súly (g) Kcal Fehérje Zsír Szénhidrát Árpagyöngy ,4 75 Búzamag ,4 1,8 64,4 Szezámmag , ,6 Búzacsíra Búzakorpa ,5 51 Kukoricacsíra ,8 34,5 29 Kukoricaliszt ,6 3,1 70 Kukoricapehely ,7 0,6 83 Zabpehely ,4 6,8 64 Magvaskenyér ,3 5,5 38,6 Bakonyi barna kenyér ,5 0,8 50,6 Graham kenyér Lenmagos kenyér ,8 2,5 48 Szójás kenyér ,7 0,5 38,5 TOFU szójababtúró ,1 Szójakocka, -granulátum Búzaliszt Búzadara , Rizs Briós 1 db Büfékenyér Fehérkenyér

23 Súly (g) Kcal Fehérje Zsír Szénhidrát Félbarna kenyér Diabetikus korp.kenyér Fehérjeszegény kenyér ,9 2 51,6 Kalács Kétszersült (édes) Kifli 1 db Rozskenyér Száraztészta (fehér) Szénh. szeg. tészta ,5 49 Zsemle 1 db ,5 Zsúrkenyér Zsemlemorzsa Szójaliszt

Étrendi ajánlások cukorbetegeknek hagyományos ízekkel

Étrendi ajánlások cukorbetegeknek hagyományos ízekkel Étrendi ajánlások cukorbetegeknek hagyományos ízekkel 2012. szeptember 12DIA1ÉAC1 Összeállította: Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus A kiadvány ingyenes, megjelenését a Servier Hungária Kft. támogatta.

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhetõ el az étrend megfelelõ módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhető el az étrend megfelelő módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK Készítették: Ágoston Helga Bőcs Éva Domonkos Andrea Fekete Krisztina Dr. Greiner Erika Szórád Ildikó Készült a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében

Részletesebben

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET MI VAN? N O R É Y N A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük így jut megfelelő

Részletesebben

Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és Colitis betegek számára

Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és Colitis betegek számára Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és Colitis betegek számára Összeállította: Palotai Ágota, a ZMK II. Belgyógyászat Dietetikusa és egy gyakorló Crohn beteg A Crohn-

Részletesebben

A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi

A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi testedzéssel, milyen tevékenységgel egyenértékû, mennyit kell mozogni az elégetéséhez. 9. táblázat.

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

Belevalók. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabétesz oktató programja pedagógusoknak

Belevalók. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabétesz oktató programja pedagógusoknak Belevalók Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabétesz oktató programja pedagógusoknak tartalom Bevezető Mi a cukorbetegség? A kezdődő cukorbetegség tünetei Cukorbeteg mindennapok Inzulinadás Vércukormérés

Részletesebben

2007. március 4. évfolyam 1. szám PorphyriaHÍRADÓ A Magyar Porphyria Egyesület lapja Fõszerkesztõ: dr. Tasnádi Gyöngyi Állandó rovatok és rovatvezetõk: Egyesület Kovácsné Füri Margit Porphyria Központ

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai

Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/6 Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású

Részletesebben

A szív konyhájának receptkönyve

A szív konyhájának receptkönyve A szív konyhájának receptkönyve Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet Felelős kiadó: Dr. Vokó Zoltán Szerzők: Csizmadia Péter, Fekete Krisztina, Köteles Gábor, Monspart Sarolta Második kiadás:

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére Kedves Kismamaetrend.hu Olvasó! Ha megtetszett és elégedett vagy a leírással és szívesen megosztanád másokkal, kérlek írányítsd a oldalra, ahol regisztálás után, automatikusan megkapják ezen táplálkozási

Részletesebben

MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan

MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan 1 dr. Török Szilveszter MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan Egyél úgy, mintha imádkoznál Ételed legyen orvosságod Természetgyógyászok tanácsai 2009. Kedves Olvasó! Több mint 50 éve

Részletesebben

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN Gyakorlati módszertani útmutató sorozat szakemberek számára Táplálkozás OTH,

Részletesebben

Stratégiai dokumentum

Stratégiai dokumentum EGÉSZSÉGES ÉTEL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ Stratégiai dokumentum DIETETIKAI TANÁCSOK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉHEZ ÉS EGYES BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉHEZ, GYÓGYÍTÁSÁHOZ Készítette a Vas Megyei Markusovszky

Részletesebben

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei A szív és érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető! Magyarországon a halálozási statisztikák vezető helyén az érelmeszesedés

Részletesebben

Étrendi ajánlások Crohn-betegségben szenvedők részére

Étrendi ajánlások Crohn-betegségben szenvedők részére Étrendi ajánlások Crohn-betegségben szenvedők részére A Crohn-betegség a belek kifekélyesedésével járó gyulladásos megbetegedés, mely a bélfal valamennyi rétegére kiterjed. A tápcsatorna bármely szakaszán

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása Vincze Imréné Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Aszalt gyümölcsök. Édességek

Aszalt gyümölcsök. Édességek Aszalt gyümölcsök Vannak az életben ilyen sunyi energia gyilkosok, akik úgy mérgezik az életünket, hogy az nekünk fel sem tűnik, és ami a legrosszabb, hogy azt hisszük róluk jót akarnak, közben csak simán

Részletesebben

Mértékegységek másképpen

Mértékegységek másképpen Füzet_cukorbetegeknek_1114_140x210 promo MSME317/131114 2013.11.27. 10:56 Page 1 ÉTRENDI TANÁCSOK cukorbetegeknek Mértékegységek másképpen Segítség a cukorbetegek étrendjéhez Szerkesztette és lektorálta:

Részletesebben

Testsúlyfeleslegről - V a j o n t ú l s ú l y o s Ö n?

Testsúlyfeleslegről - V a j o n t ú l s ú l y o s Ö n? Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/10 Testsúlyfeleslegről - V a j o n t ú l s ú l y o s Ö n? " Energia mérleg " BMI (Bodi Mass Index) = Testtömeg index = testtömeg (kg) / testmagasság (m) 2 Sovány 18,4 Ideális

Részletesebben

A tartalomból: A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének kiadványa. Pálffi Brigitta (Az MCCBE új elnöke) 3. oldal 11.

A tartalomból: A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének kiadványa. Pálffi Brigitta (Az MCCBE új elnöke) 3. oldal 11. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének kiadványa A tartalomból: 3. oldal 11. oldal Dr. Kovács Ágota A környezeti hatások jelentősége Szekeres Anita Higiéniás elvárások ételkészítés során

Részletesebben

Az élet cukorbetegként

Az élet cukorbetegként Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Az élet cukorbetegként Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Az élet cukorbetegként 1 Rajtad múlik! - életmódprogramok

Részletesebben

Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek

Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek Mi a cukorbetegség, kiket érinthet, milyen gyakori hazánkban? A cukorbetegség, az orvosi gyakorlatban használt

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

EGÉSZSÉGES KONYHÁM APRÓ TITKAI. Prim. mag. Branislava Belović, dr. med.

EGÉSZSÉGES KONYHÁM APRÓ TITKAI. Prim. mag. Branislava Belović, dr. med. EGÉSZSÉGES KONYHÁM APRÓ TITKAI Prim. mag. Branislava Belović, dr. med. EGÉSZSÉGES KONYHÁM APRÓ TITKAI Prim. mag. Branislava Belović, dr. med. Cím: EGÉSZSÉGES KONYHÁM APRÓ TITKAI (Majhne skrivnosti moje

Részletesebben