A kuponos értékesítés alternatív koncepciói

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kuponos értékesítés alternatív koncepciói"

Átírás

1 A MARKETING ESZKÖZEI A kuponos értékesítés alternatív koncepciói Az A. Miller tejipari cég és a Burger King étteremlánc együttműködése jó példa a Németországban alkalmazott új, kreatív forgalomnövelő eszköz, az értéktöbbletet alkotó kuponos eladás alkalmazására. Milyen legyen a vele kapcsolatos marketing- és értékesítési stratéga, melyek a módszer lehetőségei és korlátai? Milyen eredménnyel zárult a két vállalat közös akciója? Tárgyszavak: kuponos értékesítés; marketingstratégia; A. Miller; Burger King. A bevezetés bizonytalanságai Az ipar és a kereskedelem újabb, jobb és még hatékonyabb értékesítési eszközök után kutat, igyekszik biztosítani a fogyasztók márkáik iránti ragaszkodását és törzsvevőkörüket. Az árengedményekre és a ráadásokra vonatkozó törvény módosításával egy egyetemes új értékesítési eszköz jelent meg Németországban. A couponing (forgalmat növelő szelvények) három fajtáját lehet megkülönböztetni: árengedményre jogosító couponing ( x összeget takarít meg y termék megvásárlásával ), ráadást adó couponing ( Vegye meg x termékünket, és még egy y terméket is kap hozzá ) és párbeszédes couponing (pl. az információs brosúra megrendelésére szolgáló kupon ). A couponing-gal elérendő célok igen különbözőek lehetnek. Még mindig nincs egyetértés abban, hogy milyen feladatot kell teljesítenie és hogy mi lesz a hatása. Hívei és kínálói szívesen látnak benne olyan kiegészítő eszközt, amely klasszikus és így nehezen mérhető propagandahatással, imázs-aspektusokkal stb. rendelkezik a vonatkozó termékkel kapcsolatban. Feltehetőleg helyesebb, ha végső soron taktikai eszköznek minősítik a többletértékesítés realizálására.

2 Azok az eredmények, amelyeket eddig a couponing-gal elértek Németországban, nem adnak okot általános eufóriára egy szabványos árengedményre jogosító couponing-akcióval elért 0,5%-os visszajelzés semmiképp sem áll megfelelő arányban a vonatkozó ráfordítással. Mindazonáltal nem törhetünk pálcát a couponing fölött, mert nem csak azt az időtartamot kell felmérni, amely alatt az akció ténylegesen lezajlott, hanem bizonyos későbbi hatásokat is, például azt is, hogy ily módon új és a márkáikhoz ragaszkodó vevőket tudtak szerezni maguknak a cégek. A couponing olyan eszköz, amelyet minden vállalatnak saját magának kell megvizsgálnia abból a szempontból, hogy mennyiség, minőség és hatékonyság tekintetében tud-e jobb teljesítményt nyújtani, mint más, alternatív intézkedések. Olyan, nem periodikusan jelentkező igényeket kielégítő magasabb árszintű kínálat esetében, amely a vevőknek csak kisebb körére terjed ki, feltétlenül hatékony lehet: magasabb árengedményt lehet nyújtani egyes termékek megvásárlásakor. Lehet, hogy csökken az árrés, de személyes kapcsolat építésére nyílik lehetőség a kevesebb vevővel, ami viszont magasabb visszajelzési arányt tesz lehetővé. Problematikus ennek az eszköznek az alkalmazása napi fogyasztási cikkek, az ún. gyorsan mozgó fogyasztási javak (Fast Moving Consumer Goods = FMCG), pl. tejipari termékek, joghurtok esetében. A napi fogyasztási cikkeknek eredetileg alacsonyabb a haszonkulcsa. A felmerülő couponing-költségek a termékektől függő állandó és változó költségekkel együtt negatív fedezeti összegekkel járnak ezeknél az akcióknál. A kuponok (szelvények) hiánytalan fedésű, ideális esetben személyekre vonatkoztatott szórását és a különböző kereskedelmi vállalatok általi elfogadásukat csak jelentős munka(erő)-ráfordítással lehet biztosítani. Az A. Müller és a Burger King összefogása Az A. Müller tejipari cég az értéktöbbletet alkotó couponing méretre szabott koncepciójával (az ágazatoktól és a márkáktól függően) a hagyományos couponing-gal szemben jobb reklámhatást és eladást tudott alacsonyabb költségek mellett elérni. Az A. Müller cég három márka (Müllermilch, Buttermilch és Drink) saját kategóriájában piacvezetőnek számít. Ezeknél a márkáknál 2003 elején egy kreatív értékesítést növelő koncepciót valósítottak meg a gyakorlatban, amelynek keretében ezt a három márkát közösen hozták forgalomba.

3 A stratégia elemei az alábbiak voltak: a márkák koncepcionális egységként való érzékelhetősége az eladási helyeken (Point of Sale = PoS) és ideális esetben azokon kívül is; próbavásárlások generálása; az igények fedezése és tartalékoló vásárlások valamennyi termékkategóriában; az áruk széles körű és tömeges jelenléte; erős értékesítési mechanizmus; a termékek maximális elérhetősége az eladási helyeken. A következő feladatokat kellett teljesíteni: Rendkívüli mértékű forgalmazási aktivitás a fogyasztók, a külső értékesítési szolgálat és a kereskedelem célcsoportjai számára. Egy nagy ötlet megvalósítása, ami egyszerű és könnyen fölfogható (Big idea, but keep it simple and stupid). Értéktöbblet az egyéb akciókkal szemben. A gyakorisági paraméterek figyelembevétele, Intelligens akcióeszközök alkalmazása a költség/haszon arány függvényében. Az akciók hálózatosítása ( cross media alkalmazások). A nagy ötlet Gyűjtsön össze 6 fedelet és takarítson meg 66 centet a Burger King menüinél! Annak érdekében, hogy a felsorolt célokat pozitív szaldóval megtudják megvalósítani, megszületett az ötlet: a három Müllermárka megvásárlását kreatívan és szokatlanul, de a fogyasztók számára konkrét módon és ugyanakkor egyszerűen kell megjutalmazni. A cég a Burger King vállalatot nyerte meg kooperációs partneréül. Mindazok a fogyasztók, akik az akció időtartama alatt a Müller cég akciós termékeinek 6 fedelét összegyűjtötték, Németország területén minden Burger King étteremben a fedelek a leadása ellenében az elfogyasztott menüre 66 cent árengedményt kaptak. Maga a Müller-ital fedele volt a legfőbb reklámmédium ennél az akciónál. Kommunikációs eszközül az internetet is felhasználták. Az akció előnyei az A. Müller cég számára: Az árengedmény nagymértékben és ismételten vásárlásra ösztönözte a fogyasztókat. Az akciónak feltűnő volt a jelenléte nem csak az összes eladási helyen, hanem a 400 Burger King gyorsétteremben is.

4 A szokatlan ötlet feltűnést keltett a folyóiratokban, a napilapokban és a tv-ben is. Kedvező költséghatékonyság. Az akció előnyei a Burger King számára: Csúcsjelenlét több mint 28 millió Müller-poháron, valamennyi offline és on-line reklámeszközön. Jelenlét olyan értékesítési csatornákon, ahol egyébként a cég nem volt képviselve. Az éttermek gyakori látogatottsága. Kedvező költséghatékonyság. Az akció előnyei a fogyasztók számára: A szórakoztató és fesztelen élvezeten kívül: 66 cent vásárlási kedvezmény többletráfordítás nélkül. Eredmények és tanulságok Ennek az alternatív akciónak a széles hatású nyomtatott és vizuális PR-en, valamint a fogyasztóktól érkezett számtalan on-line és off-line levélen kívül több más eredménye is volt. Összesen 334 ezer fedelet gyűjtöttek össze a fogyasztók. A Burger Kingnél az akció befejeződése után négy hétig lehetett a fedeleket beváltani, de még hetekkel később is jelentős mennyiség futott be. A marketingakció tanulságai: Olyan koncepciókat és együttműködő partnereket kell választani, amelyek, illetve akik megfelelnek a márka lényegének és azt támogatják. Mind belsőleg, mind pedig külsőleg idejében össze kell hangolni az akciót mindazokkal, akik részt vesznek a folyamatban. Az akció során és azt követően ki kell értékelni az eredményeket a jövőbeli koncepciók sikere érdekében. Az akcióban részt vevő cégeknek nem szabad a márkájukat, hosszú távú márkairányításukat és fogyasztói keresletüket felhígítaniuk. Nem szabad, hogy az akcióknak túl hosszú legyen az átfutási idejük, mert ez hátrányos a márka különböző értékeire nézve. El kell kerülni túl gyakori akciókat ugyanazzal a márkával kapcsolatosan.

5 Fejlődési kilátások A bírálók indokoltan mutatnak rá arra, hogy a couponing népszerűsége még az Egyesült Államokban, minden kuponok szülőhazájában is csökkenő tendenciát mutat egy idő óta, sőt részben tudatosan negligálják a fogyasztók. A kezdeti eufória Németországban nem folytatódik tovább minden ágazatnál vagy termékkínálatnál, így az olcsó napi fogyasztási javaknál sem, egyrészt, mert ez az eszköz nem áll költség/ haszon viszonyban, pozitív minőségi reklámhatást nem lehet nála kimutatni és mennyiségileg is túl csekély az eladásra gyakorolt befolyása, másrészt pedig azon gyakorlati ok miatt, hogy már régóta léteznek olyan más, jobb és hatékonyabb kommunikációs eszközök, amelyekkel győzni lehet a tetszés szerint nem bővíthető marketing- vagy értékesítési költségvetésért folyó elosztási csatában. Talán más a helyzet a magasabb árszintű termékkategóriáknál vagy ágazatoknál, mint például a csomagküldő kereskedelemben, ahol a céltól függően feltétlenül működőképesek lehetnek a couponing különböző formái. Összegzés Az A. Müller cég értéktöbbletet alkotó együttműködési ötlete az első ilyen jellegű volt Németországban. Ezek az akciók jelenleg még virágzó stádiumban vannak, de itt egy olyan veszélyes spirális mozgás alakulhat ki, amely középtávon azzal a veszéllyel járhat, hogy a fogyasztók által (már) nem kívánt ráadások túlkínálata vásárlói bojkottot idéz elő. Végső soron a fogyasztó hosszú távon egy már bevált márkacikknél pontosan a belőle eredő, számára fontos értékeket keresi. Összeállította: Kovács Géczi Judit Irodalom: [1] Kulisch, R.: Mehrwert-Konzepte der anderen Art. = Marketing Journal, 37. k. 1/2. sz p [2] Raghubir, P.: Coupons in context: discounting prices or decreasing profits? = Journal of Retailing, 80. k. 1. sz p Kapcsolódó honlapok: [1] [2] [3]

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség.

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség. A MARKETING TERÜLETEI Többcsatornás értékesítés Németországban A német vállalatok 40%-a négy vagy ennél is több értékesítési csatornát használ. A hagyományos értékesítési csatornák mellett a (helyhez kötött)

Részletesebben

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat Marketing mix Partnerek Értékajánlat Pozícionálás Márkaépítés Referenciacsoportok Szolgáltató Fogyasztó Termék Árazás Értékesítés Versenytársak Reklám gyüttfogyasztók Árazás Ár Áron egy termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A MARKETING ESZKÖZEI Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A marketing fontos feladata a vevők és a vállalatok közötti, valamint a vállalati hálózaton belüli információk kezelése. Az

Részletesebben

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni -

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Green Edge reklámügynökség integrált kommunikációs ügynökség vagyunk a projektek kezelését tervezéstől a kivitelezésig

Részletesebben

GKIeNET T-Mobile. Egyre több webkosarat tol a magyar. Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés. 2012. május

GKIeNET T-Mobile. Egyre több webkosarat tol a magyar. Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés. 2012. május GKIeNET T-Mobile Egyre több webkosarat tol a magyar Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. Postacím: 1092 Budapest,

Részletesebben

Hogyan lehetne hatékonyabb a marketingkommunikáció?

Hogyan lehetne hatékonyabb a marketingkommunikáció? A MARKETING ESZKÖZEI Hogyan lehetne hatékonyabb a marketingkommunikáció? A hatékony marketingkommunikáció kérdései nem érnek véget a B2B ügyletekkel. Hol lehet megtakarítást elérni? Hogyan érhetünk el

Részletesebben

Változó vásárlói szokások nyomon követése 2016 Szeptember SAP Forum. Komjáthy Csaba

Változó vásárlói szokások nyomon követése 2016 Szeptember SAP Forum. Komjáthy Csaba Változó vásárlói szokások nyomon követése 2016 Szeptember SAP Forum Komjáthy Csaba Digitális átalakulás, nem csak az online boltokban A bolti értékesítés megoszlása a teljes kereskedelmi bevételek tekintetében

Részletesebben

ÖSSZEGZŐ JELENTÉS A SZELLEMI TULAJDONT ÉRINTŐ JOGSÉRTÉSEKRŐL 2018

ÖSSZEGZŐ JELENTÉS A SZELLEMI TULAJDONT ÉRINTŐ JOGSÉRTÉSEKRŐL 2018 ÖSSZEGZŐ JELENTÉS A SZELLEMI TULAJDONT ÉRINTŐ JOGSÉRTÉSEKRŐL 2018 Összefoglaló 2018 június ÖSSZEFOGLALÓ ÖSSZEGZŐ JELENTÉS A SZELLEMI TULAJDONT ÉRINTŐ JOGSÉRTÉSEKRŐL 2018 2018 június 2 Összefoglaló Összegző

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

adroll A SIKER KISZÁMLÁZVA! KISKERESKEDELEM

adroll A SIKER KISZÁMLÁZVA! KISKERESKEDELEM adroll A SIKER KISZÁMLÁZVA! KISKERESKEDELEM BEMUTATKOZÁS MI AZ ADROLL? PÉNZTÁRGÉPSZALAG HIRDETÉS, A POS KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ GENERÁCIÓJA Cégünk, az adroll Marketing Kft. kizárólagos joggal Az rendelkezik a

Részletesebben

ONLINE KISKERESKEDELEMI INDEX ÖSSZEFOGLALÓ

ONLINE KISKERESKEDELEMI INDEX ÖSSZEFOGLALÓ ONLINE KISKERESKEDELEMI INDEX ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ 2016/III. 2016 GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. & Naspers OCS Hungary Kft. Minden jog fenntartva! A KUTATÁS 2016-OS MENETRENDJE I. forduló

Részletesebben

Miért érdemes csatlakozni?

Miért érdemes csatlakozni? Miért érdemes csatlakozni? Az Internetes Vásárlás Napja szervezője bemutatja: A karácsonyi vásárlás nem gyerekjáték. De mi azzá tesszük, hogy több időt tölthess szeretteiddel! Koncepció Tavalyi évben először

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Készítette Borbola Péter EGY KIS IDÉZET A kereskedelem a hálón kezdetben lehet,hogy veszteséges lesz, de biztosan azzá fog válni, ha nem kerül oda! Esther Dyson TÉMAKÖRÖK, TARTALOM

Részletesebben

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkaimázs; márkastratégia.

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkaimázs; márkastratégia. A MARKETING ESZKÖZEI Mitől függ a márkatranszfer sikere? Új termékek esetében a márkaismertség és a márkaimázs átvitele kockázatos, a kísérletek 80%-a kudarcba fullad. A márkatranszfer sikertényezőinek

Részletesebben

Emocionális és racionális elemek a vásárlási folyamatban

Emocionális és racionális elemek a vásárlási folyamatban MARKETINGELMÉLET Emocionális és racionális elemek a vásárlási folyamatban Milyen szerepet játszanak az érzelmek a vásárlási folyamatban? Egy most lezárult vizsgálat szerint az érzelmi tényezők hosszú távon

Részletesebben

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána Helyünk a reklámpiacon Török Diána Magunkon kísérletezünk Print Online Rendezvények Rádió 103 milliárd. Békaperspektíva? Digitálist akarok! Fiatalokat akarok! Trendit akarok! Mérhetőt akarok! Olcsót akarok!

Részletesebben

A kutatás időtartama: 2013. március

A kutatás időtartama: 2013. március 1 A kutatás célja a Magyarországon működő, rendszeresen frissített termékkínálattal rendelkező, online kiskereskedelemmel foglalkozó cégek működésének vizsgálata. A kutatás célcsoportjának kiválasztása:

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

Hogyan támogatja az e-kereskedelmet a tartalommarketing?

Hogyan támogatja az e-kereskedelmet a tartalommarketing? Hogyan támogatja az e-kereskedelmet a tartalommarketing? Boruzs Ákos - Digital Manager Hungary Croatia Bosnia and Herzegovina Slovenia 2015 Szeptember Hogyan viselkednek a beauty shopperek és mi befolyásolja

Részletesebben

Kupon felhasználási szabályzat

Kupon felhasználási szabályzat Kupon felhasználási szabályzat 1. Fogalom meghatározások Kupon: Kedvezményre jogosító szelvény, melynek felhasználásával a vásárló az azon feltüntetett értékben, árkedvezménnyel vásárolhatja meg a számára

Részletesebben

Tárgyszavak: csomagolás; csomagolóanyag; csomagolóipar; kozmetikum; illatszer.

Tárgyszavak: csomagolás; csomagolóanyag; csomagolóipar; kozmetikum; illatszer. A MARKETING TERÜLETEI Új kihívások előtt a csomagolóipar Egy brit kutatóintézet, a Packaging Research Intelligence Strategies & Marketing Ltd. (PRISM) is úgy látja, hogy a csomagolóipar új kihívások előtt

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

mitôl boldogok a Milka tehenek?

mitôl boldogok a Milka tehenek? 2010 második félévében kommunikálja az alpesi tej üzenetet a Kraft Foods Milka márkája, amely a csokoládé minôségét kívánja aláhúzni a zsúfolt piacon. A kampány nem csupán a hossza és a komplexitása miatt

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus)

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) 2018. 11. 08. A IKT általános szerepe 2001-ben már több, mint 400 millióan rendelkeztek internet hozzáféréssel világszerte Az internet hatással van a vállalatok

Részletesebben

A Mediaforce. A többit bízza ránk:

A Mediaforce. A többit bízza ránk: A Mediaforce Cégünk egyedi, testre szabott megoldásokat kínál vállalkozása fejlesztésére és marketingjének racionalizálására. A mindig túlterhelt vállalatvezetők válláról vesszük le a terhet integrált

Részletesebben

FMCG matek. Pintér Róbert Ph.D. Internet Hungary szeptember 26., Siófok

FMCG matek. Pintér Róbert Ph.D. Internet Hungary szeptember 26., Siófok FMCG matek Pintér Róbert Ph.D. Internet Hungary 2017 2017. szeptember 26., Siófok 2017 enet Internetkutató Kft. Minden jog fenntartva! Hogyan épül fel az FMCG? Élelmiszer a háztartásnak Drogéria, háztartási

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

BIJÓ SZAKÁRUHÁZ ÉS WEBSHOP

BIJÓ SZAKÁRUHÁZ ÉS WEBSHOP BIJÓ SZAKÁRUHÁZ ÉS WEBSHOP Marketing kommunikációs megjelenési lehetőségek TISZTELT PARTNERÜNK, Szakáruházunkban online és offline hirdetési felületek illetve számos marketing eszköz áll rendelkezésükre

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig) NEUMANN JÁNOS EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól

Részletesebben

Esettanulmány Sága Füstlifalatozó Applikáció

Esettanulmány Sága Füstlifalatozó Applikáció Esettanulmány Sága Füstlifalatozó Applikáció Megbízó: Sága Foods Zrt. Márka: Sága Marketing cél: A fő cél a Füstli megújult, új csomagolásának és ízvariánsának bevezetése volt és vele az integrált kampány

Részletesebben

Marketing tervezési naptár 2012.

Marketing tervezési naptár 2012. Marketing tanácsadó program kis- és középvállalkozásoknak! Marketing tervezési naptár 2012. A Marketing EXPRESSZ egy marketing szakmai segédanyag, így a leírt példák és gyakorlati ötletek megvalósítása,

Részletesebben

A többcsatornás értékesítés vállalati irányítása

A többcsatornás értékesítés vállalati irányítása A MARKETING ESZKÖZEI A többcsatornás értékesítés vállalati irányítása A többcsatornás értékesítés irányítása összetett feladat, magában foglalja az értékesítési csatornák működtetését, a termékek és az

Részletesebben

Közgazdaságtan. A vállalatok kínálata Szalai László

Közgazdaságtan. A vállalatok kínálata Szalai László Közgazdaságtan A vállalatok kínálata Szalai László A vállalat kínálata Döntési faktorok Termelési mennyiség Értékesítési ár Korlátozó feltételek Technológiai korlátok Termelési függvény Gazdasági korlátok

Részletesebben

A Qpocket egy mobileszközökre optimalizált kupon applikáció

A Qpocket egy mobileszközökre optimalizált kupon applikáció A egy mobileszközökre optimalizált kupon applikáció A papíralapú kuponfüzetet váltja ki és teljesen eltér az eddig megszokott letölthető és web alapú kuponoktól is. A legfontosabb jellemzője, hogy a mobileszközökre

Részletesebben

BIJÓ SZAKÁRUHÁZ ÉS WEBSHOP

BIJÓ SZAKÁRUHÁZ ÉS WEBSHOP BIJÓ SZAKÁRUHÁZ ÉS WEBSHOP Marketing kommunikációs megjelenési lehetőségek TISZTELT PARTNERÜNK, Szakáruházunkban online és offline hirdetési felületek illetve számos marketing eszköz áll rendelkezésükre

Részletesebben

(Prím Online, Kütyü Magazin, Prím Letöltés, Prímlista)

(Prím Online, Kütyü Magazin, Prím Letöltés, Prímlista) Médiaajánlat 2013. (Prím Online, Kütyü Magazin, Prím Letöltés, Prímlista) Komplex médiaajánlat Hirdessen kedvezményes áron a Prím Online Kütyü Magazin Prím Letöltés Prímlista oldalakon egyszerre! Célközönségünk,

Részletesebben

ARTIQ MÉDIAAJÁNLAT 2015. ARTIQ Kulturális Magazin

ARTIQ MÉDIAAJÁNLAT 2015. ARTIQ Kulturális Magazin Kulturális Magazin MÉDIAAJÁNLAT 2015. A Magazinról Tisztelt leendő Hirdetőnk, Partnerünk! Az Kulturális Magazin 2014 januárja óta napi rendszerességgel tájékoztatja olvasóit a kulturális élet hazai és

Részletesebben

TestLine - Gazdasági és jogi ismeretek Minta feladatsor

TestLine - Gazdasági és jogi ismeretek Minta feladatsor soport: Felnőtt Név: Ignécziné Sárosi ea Tanár: Kulics György Kidolgozási idő: 68 perc lapfogalmak 1. z alábbi táblázatban fogalmakat és azok meghatározásait találja. definíciók melletti cellák legördülő

Részletesebben

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást?

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Webáruház elemzés Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Tudatos e-kereskedelem (üzleti terv tervezés profi kivitelezés / mérés tesztelés elemzés optimalizálás) Internetes vásárlás támogatása, népszerűsítése,

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

A MARKETING FOGALMA február 01.

A MARKETING FOGALMA február 01. A MARKETING FOGALMA 2019. február 01. Szűkebb értelemben: - vállalati tevékenység, - amely elemzi a piacot, - meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, - megismerteti azokat a fogyasztókkal,

Részletesebben

Marmalade.hu médiaajánlat

Marmalade.hu médiaajánlat Marmalade.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Marmalade.hu bemutatkozás 3 Marmalade.hu tartalmi elemei 4 A Marmalade.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági

Részletesebben

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők Az értékesítési rendszer szereplői Készítette: Tóth Éva Tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Tóth É. - Kereskedelmi ismeretek 2 Az értékesítési rendszer

Részletesebben

52 341 05 1000 00 00 Kereskedő Kereskedő

52 341 05 1000 00 00 Kereskedő Kereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A híres bónusz. avagy amiről eddig nem akartunk beszélni. Urbán Zsolt elnök Magyar Reklámszövetség

A híres bónusz. avagy amiről eddig nem akartunk beszélni. Urbán Zsolt elnök Magyar Reklámszövetség A híres bónusz avagy amiről eddig nem akartunk beszélni Urbán Zsolt elnök Magyar Reklámszövetség A médiapiac működése Médiaügynökségek hozzáadott értéke a hirdető számára Szakmai támogatás: Speciális szakmai

Részletesebben

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet I. KÉRDÉS SOR: MINTA Töltsd ki az alábbi táblázatot a jelenlegi gondolataid, tudásanyagod, feltételezéseid alapján.

Részletesebben

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára 1./ A kereskedelmi vállalkozások sajátosságai, a kereskedelem szerepe helye, jelentősége a gazdaságban. Vállalkozások csoportosítása

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói A marketing értelmezése A marketing a menedzsmenttudományok egyik szakterülete Üzleti filozófia (a vevőt középpontba helyező szemléletmód Funkció (vevőközpontúság érvényesítését

Részletesebben

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Kik is vagyunk? A célzott webes megoldások ügynöksége! Az e-kereskedelemről Adatok: A GKIeNET 2700 magyarországi legális webshopot

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

DIGITÁLIS MÉRÉSEK A SZÁLLODAIPARBAN

DIGITÁLIS MÉRÉSEK A SZÁLLODAIPARBAN DIGITÁLIS MÉRÉSEK A SZÁLLODAIPARBAN AVAGY MIÉRT NEM CSAK A SZÁLLODAI ECOMMERCE MANAGERNEK KELL EZZEL FOGLALKOZNI? MSZÉSZ Közgyűlés Danubius Hotel Gellért, Budapest, 2017.04.06. nora.toth@intren.hu INTREN-RŐL

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

A fogyasztói és B2B promóciók versenye! arany. versenykiírás

A fogyasztói és B2B promóciók versenye! arany. versenykiírás versenykiírás 2 Reklám-, BTL- vagy hosztesz ügynökségek, egyéni szervezők, melyek a nevezett eladáshelyi anyagot, installációt, hosztesz promóciót, kampányt vagy ajándéktárgyat tervezték, lebonyolították,

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem A gazdasági válság hatása a szervezetek mőködésére és vezetésére Tudomány napi konferencia MTA Gazdálkodástudományi

Részletesebben

A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai. Nagy Péter Pápai Zoltán

A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai. Nagy Péter Pápai Zoltán A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai Nagy Péter Pápai Zoltán 1 A piaci erő közgazdasági fogalma A kiindulópont a tökéletes versenyhez való viszony Tökéletes verseny esetén egyik szereplőnek

Részletesebben

Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/24 Vállalkozások árképzése (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Árbevétel Nyereség Fejlődés, presztízs 2/24 Hozam Árbevétel Bevétel HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG

Részletesebben

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1.

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. Melyek a kereskedelmi rendszer elemei történelmi perspektívából? Polányi (1984): A kereskedelmi tevékenységek során

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

corinwebshop.com bérelhető webáruház egyszerűen

corinwebshop.com bérelhető webáruház egyszerűen corinwebshop.com bérelhető webáruház egyszerűen 2 CorinCloud Webshop bérelhető webáruház egyszerűen... Mi is a corinwebshop? Bérelhető webáruház kezdeti költségek nélkül 2 perc alatt ::: Nincs kockázat,

Részletesebben

Miért érdemes csatlakozni? Az Internetes Vásárlás Napja szervezője bemutatja:

Miért érdemes csatlakozni? Az Internetes Vásárlás Napja szervezője bemutatja: Miért érdemes csatlakozni? Az Internetes Vásárlás Napja szervezője bemutatja: Koncepció Az őszi Internetes Vásárlás Napja az e-kereskedők és az online vásárlók közös mozgalma, immár 7. éve. Most közösen

Részletesebben

Országos Tourinform Találkozó. Horváth Gergely

Országos Tourinform Találkozó. Horváth Gergely Országos Tourinform Találkozó Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt. Budapest, VAM Design Center, 2011. május 11. Szakmai találkozó és párbeszéd 143 Tourinform Fenntartók, önkormányzatok TDM-ek Magyar Turizmus

Részletesebben

Szintvizsga Mikroökonómia május 5.

Szintvizsga Mikroökonómia május 5. Szintvizsga Mikroökonómia 2010. május 5. Név:. Fontos tudnivalók: A feladatsor megoldásához számológépet, vonalzót és kék színű tollat használhat! A számításoknál nem elegendő a végeredmény feltüntetése,

Részletesebben

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_GLD110-K3 Marketing 2. A neve, beosztása:, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező

Részletesebben

Webáruházi trendek 2015 BCM Nagykereskedelmi és Konferencia Központ 2015. február 19. Készült: 2015. 02.19.

Webáruházi trendek 2015 BCM Nagykereskedelmi és Konferencia Központ 2015. február 19. Készült: 2015. 02.19. Webáruházi trendek 2015 BCM Nagykereskedelmi és Konferencia Központ 2015. február 19. Készült: 2015. 02.19. 1 2015 enet Internetkutató Kft. Minden jog fenntartva! 2 Teljes lakosság: 9.877.000 fő KSH lakónépességi

Részletesebben

A BRIEFTŐL A HATÁSVIZSGÁLATOKIG

A BRIEFTŐL A HATÁSVIZSGÁLATOKIG Tervezés-Kutatás Gyak.3. A BRIEFTŐL A HATÁSVIZSGÁLATOKIG Az ügynökség munkája Coldrex 3 D reklám a Blahán Hogyan készülhetett? 2012.január feladat? - célmeghatározás? - elvárások? - kivitelezés? - elfogadás?

Részletesebben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma Készítette: Tóth Lajos Bálint Hallgató - BME Regionális- és

Részletesebben

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os A Freeway To Success hasonlóan gondolkodó vállalkozók csapata, amely azért működik együtt, hogy tagjainak biztosítsa a vagyonteremtéshez szükséges eszközöket és információkat. A Freeway To üzlettulajdonosokból,

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés GfK Custom Research A friss zöldség, gyümölcs vásárlások GfK Hungária / Sánta Zoltán OMÉK 2011 A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés kedvező adottságok, de csökkenő termelés 2 kemény korlátok között:

Részletesebben

Tipikus konverziós utak - Banki esettanulmány. Media Hungary, május 10. Dunai Zsolt, CIB Bank

Tipikus konverziós utak - Banki esettanulmány. Media Hungary, május 10. Dunai Zsolt, CIB Bank Tipikus konverziós utak - Banki esettanulmány Media Hungary, 2017. május 10. Dunai Zsolt, CIB Bank 1 TARTALOM Banki szektor bemutatása Tipikus konverziós utak 2 Banki termékek az Online értékesítés szerepe

Részletesebben

A KKV-K MARKETING AKTIVITÁSAI

A KKV-K MARKETING AKTIVITÁSAI A KKV-K MARKETING AKTIVITÁSAI Dr. Polereczki Zsolt DE-GTK Marketing és Kereskedelem Intézet Élelmiszer Kutató és Marketing Szolgáltató Központ Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter A MARKETING

Részletesebben

MSZÉSZ XLII Közgyűlés. Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18

MSZÉSZ XLII Közgyűlés. Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18 MSZÉSZ XLII Közgyűlés Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18 Aktuális online sales és marketing témák TÉMÁK: - DIREKT ÉRTÉKESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK - VERSENYJOGI TÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA MIATT -A GLOBÁLIS

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva.

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. 1210-06 Modul (Szépségszalon létrehozása, gazdálkodása, marketingje) 4. pontjának részletes

Részletesebben

Kalauz.hu médiaajánlat

Kalauz.hu médiaajánlat Kalauz.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Kalauz.hu bemutatkozás 3 A Kalauz.hu tartalmi elemei 4 A Kalauz.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és demográfiai

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

WebShop-Experts Kft.

WebShop-Experts Kft. WebShop-Experts Kft. Debrecen, 2013 Cím: 4028 Debrecen, Kassai út 129. 3.em. 301-308. Telefon: (+36 1) 234 5011 E-mail: kapcsolat@webshopexperts.hu Web: A füzetben található tartalmak felhasználása nyomtatásban,

Részletesebben

ÁRAZÁS, ÁRKÉPZÉS MARKETING GYAKORLAT 7.

ÁRAZÁS, ÁRKÉPZÉS MARKETING GYAKORLAT 7. ÁRAZÁS, ÁRKÉPZÉS MARKETING GYAKORLAT 7. ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK (30-35 PERC) Milyen árképzési módokat ismer? A gyakorlatban melyiket használják leginkább? Mi a jelentősége a fix és változó költségek elkülönítésének?

Részletesebben

1. A mellékelt újságcikk (szemelvény, esettanulmány) alapján mutassa be a marketing fejlődési szakaszait, a marketing jellemzői tendenciáit

1. A mellékelt újságcikk (szemelvény, esettanulmány) alapján mutassa be a marketing fejlődési szakaszait, a marketing jellemzői tendenciáit 1. A mellékelt újságcikk (szemelvény, esettanulmány) alapján mutassa be a marketing fejlődési szakaszait, a marketing jellemzői tendenciáit napjainkban, a marketing sajátosságait a kereskedelemben! 7.

Részletesebben

Ellátogattunk a konkurenciádhoz, és megkérdeztük: Mi a véleménye rólad?

Ellátogattunk a konkurenciádhoz, és megkérdeztük: Mi a véleménye rólad? Ellátogattunk a konkurenciádhoz, és megkérdeztük: Mi a véleménye rólad? A disznó vége, a kolbász kezdete. Nem ötletekre van szükséged, hanem konkrét eszközökre és egy működő stratégiára. A STRATÉGIA hosszú

Részletesebben

Webmarketing Online marketing Gerilla marketing

Webmarketing Online marketing Gerilla marketing Webmarketing Online marketing Gerilla marketing 2014. 03. 03. Kovács Máté, tanársegéd info@kovacs-mate.hu 1 2 Weboldal az online marketing alapja A jó weboldal teljesíti a(z üzleti) CÉLt! SMART célok (specifikus,

Részletesebben

Kereslet törvénye: ha az árak nőnek, a keresett mennyiség csökken. Az árak csökkenésével a keresett mennyiség növekszik.

Kereslet törvénye: ha az árak nőnek, a keresett mennyiség csökken. Az árak csökkenésével a keresett mennyiség növekszik. 2 Ha az ár nő a költségvetési egyenes meredekebb lesz: B A U2 U1 U3 I2 I1 I0 1 d = egyéni keresleti függvény Kereslet: az a termékmennyiség, amennyit a vevő vásárolni kíván adott áruból. d iaci kereslet:

Részletesebben

Erőteljes növekedést mutat az Online Kiskereskedelmi Index

Erőteljes növekedést mutat az Online Kiskereskedelmi Index SAJTÓKÖZLEMÉNY - azonnal közölhető 2014. szeptember 2. Erőteljes növekedést mutat az Online Kiskereskedelmi Index Az online kiskereskedelem hat legnagyobb szektora az év első hat hónapjában, együttesen

Részletesebben

Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban

Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban 2018. december 4. Nemzeti Agrárgazdasági kamara Gandera Balázs balazs.gandera@intren.hu Full service digitális ügynökség Az INTREN-nél digitalis marketing ökoszisztémák

Részletesebben

Üzleti terv kisvállalkozásoknak

Üzleti terv kisvállalkozásoknak Üzleti terv kisvállalkozásoknak Vállalkozás neve: Tervkészítés ideje: Az üzleti terv részei: 1. Vezetői összefoglaló 2. A vállalkozás általános bemutatása 3. Marketing Terv 4. Működési terv 5. Vezetőség

Részletesebben

Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció. Schwarcz Tibor Oneline PR

Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció. Schwarcz Tibor Oneline PR Marketing és kommunikáció PR Online kommunikáció Schwarcz Tibor Oneline PR Marketingkommunikáció elhelyezése A marketing ( társadalmi és vezetési lépések láncolata, melyek során az egyének és csoportok

Részletesebben

Sajtóközlemény 2018, december 10.

Sajtóközlemény 2018, december 10. Sajtóközlemény 2018, december 10. Újra nőtt a Black Friday-forgalom Európában, itthon is jelentős bővülés történt Sztupár Andrea Head of Market Insight Tel. + 36 30 970 6418 andrea.sztupar@gfk.com Mihók

Részletesebben

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 8. hét TERMÉKPIACI EGYENSÚLY VERSENYZŽI ÁGAZATBAN

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 8. hét TERMÉKPIACI EGYENSÚLY VERSENYZŽI ÁGAZATBAN MIKROÖKONÓMIA I. B ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Mikroökonómia I. B TERMÉKPIACI EGYENSÚLY VERSENYZŽI ÁGAZATBAN K hegyi Gergely, Horn Dániel, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010.

Részletesebben

A kereskedelem helye, szerepe

A kereskedelem helye, szerepe A kereskedelem helye, szerepe Kereskedelem: Egyrészt tevékenység, melynek során a termékek előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz. Másrészt szervezet, amelyhez azok a vállalatok tartoznak, amelyek fő

Részletesebben

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat Marketing Tanszék Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat A hallgatók a Külkereskedelmi Kar szaktanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Az alábbi

Részletesebben

Teremts esélyt magadnak és másoknak!

Teremts esélyt magadnak és másoknak! Néhány szó a mikrovállalkozásokról a SEED Alapítvány kutatásai és empirikus tapasztalatai tükrében Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. június 26., Budapest Teremts esélyt magadnak és másoknak! Vállalkozások

Részletesebben

KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN. Kiskereskedelmi választékpolitika február

KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN. Kiskereskedelmi választékpolitika február KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN Kiskereskedelmi választékpolitika 2019. február 18-19. 1. ÁRUVÁLASZTÉK SZEREPE A KISKERESKEDELEMBEN Kiskereskedelmi árpolitika MIT? MENNYIT? Telephelyválasztás Választékpolitika

Részletesebben

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS ÉS VEVŐTÍPUSOK 7. tétel A vásárlási döntés folyamata A kereskedelmi vállalkozások létérdeke a forgalom folyamatosságának fenntartása, növelés. Ehhez nem elegendő csupán alkalmazkodniuk

Részletesebben