Modul 5 Termékjelleg PrProProduktausstattung. Fejezet 1. Címkézés. Jürgen Undeutsch, B.A.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Modul 5 Termékjelleg PrProProduktausstattung. Fejezet 1. Címkézés. Jürgen Undeutsch, B.A."

Átírás

1 Modul 5 Termékjelleg PrProProduktausstattung Fejezet 1 Címkézés Jürgen Undeutsch, B.A.

2 TARTALOM Szerző: Jürgen Undeutsch, B.A. A. Bevezetés B. Mielőtt elkezdené C. Címkék létrehozása: Hogyan kell tervezni a címkéket Design # 1: Munkakész sablonok Design # 2: Követelmények szerinti elrendezés Design # 3: Testreszabott címkék D. Gyártás: Így nyomtatja ki a címkéket Gyártás # 1: Mini Az egyéni és mikro-gyártási sorozatokból legfeljebb 50 címke Gyártás # 2: Midi 250 címkéig Gyártás # 3: Maxi 250 címkén felül Impresszum A tartalomért felelős: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Wieselburg Campus of FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Minden jog, beleértve a többszörözési jogot, a terjesztés és fordítás jogát fenntartva. Tel: 0043-(0) Internet: Képviselve: Dr. Astin Malschinger. Ez az önálló tanulási program volt, köszönhetően az EU támogatásával, vált át a konkrét életen hosszan tartó tanulás valósul meg.

3 A. BEVEZETÉS A címkék a fogyasztók számára a termék vásárlásánál információs bázisként szolgálnak. A címkén tilosak azok az információk, amelyek nem kifejezetten megengedettek. Bizonyos típusú megengedett információk kötelezőek, mások választhatóak, és felhasználásukkal a személyes értékesítést és versenytársaktól való megkülönböztetést szolgálják. A saját termelésű mezőgazdasági termékekről olyan különböző objektív és szubjektív adatokat kell közölni, melyek a fogyasztók számára fontosak. Itt megkülönböztetjük az információs funkciót (objektív tények közvetítése), a promóciós és bemutató funkciót (szubjektív információk, melyek a fogyasztók vásárlói magatartását befolyásolják). Az objektív információk elsődleges célja a tanácsadás a fogyasztóknak, és ezek bizonyos mértékben törvény által kötelezően előírtak. A jogszabályok által előírt információk, például a tartalom és a mennyiségi adatok, a lejárat időpontja és a gyártók adatai (név, a gyártás helye és ideje stb.). Az információs funkcióhoz képest a promóciós és bemutató funkció szerepe a fogyasztót aktív vásárlásra ösztönözi, valamint reklámhordozóként is működik. A termék címkézése a termék és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolatot hozza létre, és megfoghatóvá teszi a terméket és annak eredetét. A lecke célja A lecke célja az, hogy Ön képes legyen címkéket személyes használatra egyedül kialakítani és előállítani. Lehetősége van az előregyártott sablonok közül választani, vagy egyedi címkéket létrehozni.

4 B. Mielőtt nekikezdene Önt bizonyára nagyon érdekli, hogyan tudhat saját címkéket előállítani. Mielőtt elkezdené, választania kell egy Önhöz és a vállalkozásához illő stílust. Választhat a hagyományos vidéki, kézműves, modern vagy klasszikus-semleges stílusok közül. Minden stílusban számos tervezési lehetőség van, és ezen túlmenően különböző javaslatok a termékek címkézését illetően. Hogy leegyszerűsítsük saját stílusának kiválasztását, gyakorlati példákon mutatjuk be a különböző gyártók termékeinek csomagolását, melyek egy-egy stílust képviselnek.

5 Gyakorlati példa - Joghurt Nézze meg az alábbi, különböző gyártóktól való joghurtok csomagolásait, hogy jobban tudjon egy stílus mellett dönteni. Megállapítja majd, hogy a szupermarketek termékeinél is a konkrét irányelveket követnek, hogy célcsoportjukat megszólithassák. Hagyományos - vidéki: Forrás: A Landliebe gyümölcsjoghurtnál használt üveg is hagyományosan vidéki. A duplavonalas címke és a díszes felirat is ehhez a stílushoz alkalmazkodik. Ehhez járul hozzá még a címke földsárga háttere és az ideillő illusztráció. A Landliebe terméknév is ehhez kapcsolódik. kézműves: Forrás: A Bonne Maman gyümölcsjoghurt címkéjének erős vörös-fehér kockás mintája is a kézműves stílust hangsúlyozza. Ehhez az egyszerű és elegáns elrendezéshez társul még a természetes hatású kézírás. modern:

6 Forrás:http://www.yoplait.ca A Yoplait gyümölcsjoghurt modern stílusát a pasztellszínek és a világos betűtípus adja. A fotorealisztikus illusztrációk, valamint a zavaros, vagy díszes háttér még fokozzák a modern stílust. Termék neve gyakran egy fantázianév, mint ebben a példában a Source. (Source = forrás) klasszikus-semleges: Forrás:http://www.yeovalleyorganic.co.uk A Yeo Valley szerves gyümölcsjoghurt egy egyszerű és világos csomagolást használ. A jól olvasható írás, kevésbé erős színek fehérrel kombinálva, és a felhasznált gyümölcs fotorealisztikus képe fejezik ki ezt a stílust. A termék neve semlegesen a cég nevével van jelölve. TIPP! A döntésénél mindig a fogyasztókra gondoljon: Hogyan szeretné, hogy Önt a fogyasztók érzékeljék? Miután kiválasztotta a stílust, kezdheti a címke tervezését.

7 C. A címke létrehozása így alakítja ki címkéit A címkék tervezésekor számos, változatos és komplex tervezési lehetőség áll rendelkezésére. Attól függően, hogy milyen technikai lehetőségei vannak, és mit részesít előnyben eldöntheti, hogy kész sablonokkal fog dolgozni, vagy egyedi címkét akar. TIPP! A termékeit termékkategóriáktól, vagy az idénytől függően alakíthatja. Azonban gondoljon arra, hogy hű maradjon a saját stílusához. A szezonális kínálatok mellett gondoljon az olyan alkalmakra is, mint például a Valentin-nap, húsvét, esküvő, születés, születésnap, üdvözlés, évforduló, szerelem, szórakozás, klubbok, vagy a karácsony, és ajánlja fel az ügyfeleinek a különleges címkék szolgáltatását.

8 A címke létrehozása # 1: A kész sablonok alapján Különböző sablonokat terveztünk az Ön számára, melyek segítségével a termékeinek címkét készíthet. A címke szerkesztéséhez elegendő a kívánt sablont az Adobe Acrobat Readerrel megnyitni, és az információkat a megfelelő mezőkbe beírni. A szabad szoftver a oldaláról letölthető, és néhány kattintással a számítógépre telepíthető. Válassza ki a kívánt sablont a honlapon, és egyszerűen, rövid időn belül készítse el saját címkéit. Ebben a konkrét példában feltételeztük, hogy Ön frisset gyümölcslevek előállítással foglalkozik, ezek üvegpalackokba tölti, és ezért gyorsan és egyszerűen elkészíthető címkéket akar. Forrás: Győzödjön meg arról már üvegpalackok vásárlásnál, hogy azokra a címkék jól ragaszthatók, és hogy a palackok nem hasas, vagy ívelt formájúak legyenek. Miután a terméke elkészült kérjük, hogy látogassa meg a honlapot, és válassza ki az Ön számára megfelelő sablont a sok, ott javasolt közül. A példánkban mi egy modern címkét szeretnénk, és ezért a 01 sablon mellett döntöttünk. Mivel málnaléhez kell a címke a példánkban, a vörös címkét választjuk, és a 0101 sablont töltjük le a számítógépünkre. Először nyissa meg a sablont az Adobe Acrobat Reader-rel. Mint láthatja, a sablont úgy alakítottuk ki, hogy egy A4-es lapon négy címke fér el.

9 a termék nevét a kijelölt sorokba. A címkék szerkesztéséhez kattintson az egérrel pld. a Vállalkozás neve -re, és helyette írja be az Ön vállalkozásának a nevét. Látni fogja, hogy automatikusan mind négy címke frissül. Ezután írja be A módosítások mentéséhez, kattintson a Fájl a Mentés másként, és mentse el az újonnan létrehozott dokumentumot.

10 A fő címke kialakítása után szeretnénk a palack hátoldalán az összetevőket, a gyártó adatait, és a törvény által előírt információkat közölni. TIPP! Ismerje meg előzetesen Magyarország élelmiszer- és áruforgalmában, melyek a törvény által kötelezővé tett adatok. Összhangban a vörös címkével a oldalról a 0105 sablont választjuk, és szerkesztjük a PDF dokumentumot, mint korábban. Mivel az információs címke kisebb, 8 címke található minden egyes esetben egy A4-es lapon. Adja meg a kért területeken az ideszánt információkat, ez lehet több vagy kevesebb szöveg, mert a betűméret automatikusan a bekerült szöveghez igazodik. Azután mentse el címkéit további használatra.

11 Verzió # 2: Egyéni sablonokkal dolgozni Néhányan Önök közül biztosan szeretnének egyéni címkéket tervezni, de anélkül, hogy ezzel hosszú időt töltenének el. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy használja a címkegyártók által kínált szoftvereket, melyek általában ingyenesek. Ezek lehetnek a megvásárolt címkék mellé CD-n csatolva, vagy az egyes gyártók honlapjáról letölthetőek. A gyártótól függően találhat többnyire valamilyen sablont, amelyen elvégezheti a szükséges változtatásokat, vagy egyéni elrendezést hoz létre. Böngéssze át az internetet a keresőbe beírt címkék online, vagy például az angol design labels online után. Ezzel a kereséssel több szállítót talál. Érdemes választani olyan szolgáltatót, aki olyan nagyságú címkéket használ, melyekből Ön is már előre vágott címkelapokat vehet nagyobb mennyiségben akár copycenterekben, vagy papírüzletekben, és ezekhez használhatja a címketervező szoftverét. Ebben a konkrét példában feltételezzük, hogy a termék lekvár, melyet üvegekbe töltünk, és gyorsan, egyszerűen készülő címkékkel szeretnénk ellátni ezeket. Forrás: TIPP! Győződjön meg arról már a vásárlásánál, hogy az üvegek nem domború, vagy ívelt formájúak, és rájuk a címke könyen ragasztható legyen. Miután befejezte a termékek gyártását, kezdheti kereseni a megfelelő címkegyártót. Lehet ez például a honlapon,

12 ahonnan az online szoftver címkék szekciót kell választania. A legtöbb esetben szüksége lesz valamelyik idegen nyelvre, de néhol a nemzeti nyelv beállítható, és ezáltal a szoftver használata egyszerűbb lesz. Nyelv Szoftver Töltheti le a szoftvert (install on your computer), vagy online dolgozhat a szoftverrel (working online). Ebben a gyakorlati példában az online verzió mellett döntöttünk. Indítsa el a Label Assistent Online a honlapon.

13 Képzés video Comp-Start Már rövid idő elteltével a szoftver készen áll a használatra. Lehetséges egy rövid oktató filmmel, vagy közvetlenül a design tervezésével kezdeni. TIPP! Használja ki a lehetőséget, és nézze meg a rövid és ingyenes oktatási videofilmet. Ezzel sok időt nyer a későbbi tervezéskor, ha megtanulja az itt megmagyarázott kulcsfontosságú pontokat. Sőt mi több, általában az adott gyártónál regisztrálhatja magát, és így sablonait későbbi használatra elmentheti. A példákban a lekváros üvegekre a 4464 számú univerzális címkét választottuk. Ennél 24 darab címke van egy A4-es lapon. Egy csomagolásban 22 Euro-ért 2400 címke található. A sablon tervezését a kiválosztott címke számának beírásával kezdje az erre meghatározott helyre. Az Online-Assistant automatikusan megkeresi a címkék megfelelő formátumát, és javasol néhány sablont.

14 Kezdjük meg az elrendezést egy üres címkével. A különböző eszközök használatával a címkét az Ön kívánságának megfelelően alkothatja. Jelentős mennyiségű betűtípus és forma áll rendelkezésére, és lehetőség van saját fényképeket és rajzokat beszúrni. Eszköztár Kérjük itt is legyen hű a saját stílusához. Miután befejezte az elrendezést, akkor kiválaszthatja, hogy minden címkét a lapon külön-külön akar kialakítani, vagy a lapon levő címkék mind ugyanúgy néznek ki. Fennt a menüsorban találhatók az ikonok, melyek a kész sablont segítenek elmenteni a számitógépére.

15 Nyomtatás/ PDF- Format Címkelap beállítása Eldöntöttük, hogy minden címke a lapon egyforma lesz, a sablon végső elrendezést a nyomtatás segítségével PDF-dokumentumba exportáljuk. Ezt tárolja az Ön számítógépe későbbi használatra. Verzió # 3: Egyedi címkék Önnek is van természetesen lehetősége teljesen egyedi címkéket előállítani. Ehhez azonban előre el kell döntenie, hogy mely típúsú termelést választja (lásd D), hogy a sablont a kívánt méretre állítsa. A saját címkénél képzelete szabadon szárnyalhat. A címkét egy szövegszerkesztő program, mint például a Microsoft Word, vagy egy grafikai program, például az Adobe Photoshop segítségével alakíthatja. Mindkét esetben nagyon hasznos, ha ezeket a programokat már elég jól ismeri. Az interneten és a jól ellátott könyvesboltokban számos szakirodalom található ehhez a szoftverhez. Mi tehát az egyéni sablonok tervezésével itt közelebbről nem fogunk foglalkozni, de szeretnénk Önt a következő beállításokra figyelmeztetni: A sablon alkotásánál mindig abszolút mércében dolgozzon, mint például mm-ben, hogy megelőzze a nyomtatásnál a torzulásokat. Válassza ki a legalább 300dpi (dots per inch képpont per hüvelyk) nyomtatási felbontást a címkéknél, ez biztosítja az éles nyomtatási eredményt.

16 Számos program felajánl egy sorozat- vagy címkenyomtatást. Használja ezt a funkciót a létrehozott címke több példányban való kinyomtatásához. Állítsa be a szín módot CMYK (cyán, magenta, sárga, gomb), hogy később a nyomtatásnál a legpontosabb színeket érje el. A harmadik féltől vett címkék használatánál vigyázzon a szerkesztési pontok beállításával, nehogy fehér keret maradjon a címke körül. Ha ezekhez tartja magát, nyugodtan alkalmazhatja ezt a kreatív mozgásteret.

17 D. Produkció hogyan kinyomtatja saját címkéit A személyes igényektől és követelményektől függően nagy a választék a címkékből, azok felső anyagából, ragasztókból és hordozóanyagokból. Ezért fontos, hogy az adott összetevőket saját igényeinek megfelelően állítsa össze. A számos kombinációbol válassza ki az Ön számára legjobb technológiát. Az eredmény egy magas minőségű, egyedi termék, és így a címke megoldása igényeire szabott. Válassza ki az Ön igényeire legjobb címkemegoldást: Gyártás # 1: Mini az egyéni és mikro-gyártási sorozatokból legfeljebb 50 címke Nyomtassa ki a címkét normális papírlapra, vágja szét az elkészült címkéket, és vízben oldódó ragasztóval ragassza a termékekre. TIPP! Használjon a címkéihez öntapadós címkelapokat az írószer üzletekből, melyekből egyedi méretű címkéket vághat ki. Avery Denninson Zweckform. Fólia címkék (J ) különösen strapabíróak, szennyeződésnek, olajnak, hőnek ellenállnak és víz-és szakadásmentesek. Egy doboz - 10 darabbal, A4es lappal körülbelül 12 Euro ÁFAval, és a címke méretétől függően több száz darab címkére elég. Címkék: pld. 210 darab címke lekváros üvegre 63x38 mm formátum esetében). A

18 vásárláskor kérjük, adja meg a nyomtató adatait különböző címkék léteznek a tintasugaras vagy lézernyomtatókhoz. A címke nyomtatáshoz, kattintson a fajl -ra és a nyomtatás -ra a menüpontban. Azután kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. TIPP! Ügyeljen arra, hogy a nyomtatáskor a Seitenanpaasung -nál a Keine (semmilyen) lehetőséget válassza annak érdekében, hogy a címkék eredeti méretben legyenek kinyomtatva. Ez önmagában nem különösen fontosszerepet játszik, hogy a címkéket egy adott gyártó eredeti címkelapjára vagy sima papírra nyomtatja. Fordítson különös figyelmet a vágott címkéknél arra, hogy azok méretei megfeleljenek a nyomtatási adatoknak. TIPP! Mielőtt kinyomtatná a címkéket egy címkelapra, ajánlatos egy próbanyomtatást végezni kereskedelmi papírra. Így összehasonlíthatja,

19 hogy a címkék ténylegesen a megfelelő pozícióba lesznek nyomtatva, és ha szükséges, módosíthatja a nyomtatási beállításokat. Kis példányszám esetében díszítheti a termékeket csillámporral, Swarowski kövekkel, vagy egyéb díszítőelemekkel. Különösen azoknál a termékeknél, melyek ajándékként kiválóan alkalmasak, a fogyasztóknak különböző csomagolási lehetőségeket kínálhat. Kép forrása: TIPP! Gondoljon a különböző alkalmakra megfelelő ajándékszettekre is. Ideális esetben, az ügyfelek ezeket még továbbalakíthatják, vagy feliratozhatják. Forrás: Gyártás # 2: Midi 250 címkéig Nagyobb számú címkék esetében, 250 darabig javasoljuk a korábban ismertetett felvágott címkelap használatát. Ezek különböző gyártóktól sok színben, formában és variációban kaphatók, és az interneten keresztül, vagy jó papírkereskedésekben szerezhetők be.

20 Nagyobb számú címkék esetében a megvásárolt címkenyomtató előnyt jelent. Sok különböző méretű és formájú címkét tud így kinyomtatni. Egy ilyen készülék ára 200 Euro-tól netto felfelé kezdődik. A nyomtatási minőség körülbelül 300 dpi legyen, és a legnagyobb széleségű címke kinyomtatására is alkalmas legyen a nyomtató. Minden esetben javasoljuk, hogy a vásárlás előtt alaposan konzultáljon több szállítóval. Mint példát, szeretnénk bemutatni a következő címkenyomtatót a Zebratol. A TLP 3844-Z model egy vonalkód-nyomtató termál és termáltranszfer nyomtatással, nagy teljesítményt nyújtó, helytakarékos asztali nyomtató. Soros, párhuzamos és USB interface kapcsolással, a nyomtató könnyen számítógépre vagy hálózatra csatlakozható. A 300 dpi nyomtatófej által különösen alkalmas címkézésekre, amelyeknél kétdimenziós vonalkódot, kis szöveget vagy összetett grafikát borotvaéles, és magas színvonalú minőségben kell nyomtatni. Forrás: Gyártás # 3: Maxi 250 címkén felül Ha rendszeresen nagyobb számú címkére van szüksége, javasoljuk az erre alkalmas címkenyomtató beszerzését, vagy a címkék gyártását egy harmadik félre bízni. Ha a címkéket egy nyomdában állítatja elő, több lehetősége van azok alakját megválasztani, arany vagy ezüst színnel díszíteni. TIPP! A legjobb, kapcsolatba lépni egy nyomdával a környéken. Ha nem gyakorlott a sablonok készítésében,vagy nincs ideje, fontolja meg a sablon elkészíttetését egy szolgáltatóval. Ez a legtöbb nyomdánál megrendelhető, és általában nagyon jó áron. Erre a célra, gyakran elég egy egyszerű vázlatot küldeni elképzeléseivel a szolgáltatónak, akitől ezután kap egy költségbecslést, és megtudja a várható átfutási időt.

21 TIPP! Kérjen árajánlatot, nehogy meglepődjön a váratlan költségektől. Ha a nyomtatási adatokat egyedül hozza létre, keresse meg a megfelelő beállítást a ráhagyásokra, a vágások jelzésére, a színes üzemmódra és a kiválasztott nyomda PDF verziójára. Általában az adatok PDF/X-3:2002- Standard-ban vannak használva. Reméljük, az útmutatóval egy első áttekintést adtunk Önnek, és kívánunk sok örömet saját ötleteinek megvalósításából.

A konkurrencia elemzése

A konkurrencia elemzése Modul 1: Pozícionálás Fejezet 2 A konkurrencia elemzése Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Fejezet 2: Pozícionálás- A konkurrencia elemzése Szerzők: Dr. Andrea Grimm,

Részletesebben

Raktározás és logisztika

Raktározás és logisztika Raktározás és logisztika Az általánosan használt szállítási címkeméretek elérhetők a TD-4000 és TD- 4100N modelleknél, továbbá a beépített vágóegység használatával egyéni címkék is készíthetők, így rengeteg

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató

StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató 1 Tartalomjegyzék Alapvető tudnivalók...3 Használatba vétel előtt megadandó és ellenőrizendő adatok...3 Alanyi adómentes vállalkozás esetén...3 Számla

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

Általános nyomtató meghajtó útmutató

Általános nyomtató meghajtó útmutató Általános nyomtató meghajtó útmutató Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) B verzió HUN 1 Áttekintés 1 A Brother

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: Beállítás gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó Termékinformáció A: Objektívgyűrű B: A távcső lencséi C: LCD-kijelző A távcső használata D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó G: Üzemmód gomb H: Fókuszbeállító

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE A Word sok előre elkészített típus dokumentummal rendelkezik. Ezek használatához válasszuk a Fájl menü Új dokumentum menüpontját. Itt több különböző kategóriába rendezve találhatjuk

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Fejezet 1. Modul 2 Marketingtervezés. Marketingeszközök. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 1. Modul 2 Marketingtervezés. Marketingeszközök. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 1 Marketingeszközök Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINTERVEZÉS Fejezet 1: Marketingeszközök Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

Az Ön kézikönyve XEROX PHASER 3130

Az Ön kézikönyve XEROX PHASER 3130 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar OTOsuite Telepítési útmutató Magyar Ez a dokumentum leírja miképp telepítse az OTOsuite szoftvert DVD-ről, pendrive-ról vagy tömörített fájlból. Rendszerkövetelmények 1,5 GHz processzor vagy gyorsabb (ajánlott:

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó

D: A digitális fényképezőgép objektíve E: Beállítás gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó Termékinformáció A: Objektívgyűrű B: A távcső lencséi C: LCD-kijelző A távcső használata D: A digitális fényképezőgép objektíve E: "Beállítás" gomb (exponálás) F: USB-csatlakozó G: Üzemmód gomb H: Fókuszbeállító

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

A másolás folyamata. vagy. Xerox WorkCentre 5945/5955 többfunkciós nyomtató. Szolgáltatások kezdőlap. Munkaállapot. Érintőképernyő.

A másolás folyamata. vagy. Xerox WorkCentre 5945/5955 többfunkciós nyomtató. Szolgáltatások kezdőlap. Munkaállapot. Érintőképernyő. Xerox WorkCentre 9/9 többfunkciós nyomtató A másolás folyamata. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló bemeneti tálcájába. Állítsa be úgy a vezetőt, hogy. Nyomja meg a vezérlőpult

Részletesebben

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 4 Az ár Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINGTERVEZÉS Fejezet 4: Az ár Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartalomért

Részletesebben

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok 1 4 Tartalomjegyzék 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 10 3 ÁRUCIKK - MEGJELENÍTÉS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]... 12 4 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]13

Részletesebben

SAP DocuSign Aláírási Útmutató

SAP DocuSign Aláírási Útmutató SAP DocuSign Aláírási Útmutató Tartalomjegyzék 1. SAP DocuSign Aláírási Útmutató... 2 2. E-mail értesítés fogadása... 2 3. A Dokumentum aláírása... 3 4. További opciók... 4 4.1 Befejezés később... 4 4.2

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN AirPrint útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a használati útmutatóban végig az alábbi ikont használjuk: Megjegyzés A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző helyzetek kezelésére,

Részletesebben

Sharpdesk Információs útmutató

Sharpdesk Információs útmutató Sharpdesk Információs útmutató Tartsa meg ezt a kézikönyvet, mivel nagyon fontos információkat tartalmaz. Sharpdesk sorozatszámok Ez a termék csak a licencekkel megegyező számú számítógépre telepíthető.

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Avery Design Pro 4.0

Avery Design Pro 4.0 Avery Design Pro 4.0 Felhasználói útmutató Az Avery Design egy egyszerű, de sokfunkciós, könnyen kezelhető címkenyomtató, kártyatervező program. Készítsük el a kártyasablont Indításkor az Üdvözlő ablak

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 A másolás folyamata Szolgáltatások kezdőlap Munkaállapot Érintőképernyő Start Összes törlése Leállítás. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Kézikönyv. Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés

Kézikönyv. Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés Kézikönyv Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 VEVŐ - MEGJELENÍTÉS [76372 PARTNER PARTNER KERESKEDŐHÁZ KFT] 7 4 ABAS-ERP

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik:

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW A verzió HUN

Részletesebben

Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása

Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása Szakterület: Értékesítés Támogatás Terület Értékesítési csatorna: Exkluzív Szerző: Horváth Lajosné infomanager +36 70 370-7850 / +36 72 513-871 gyongyi.horvath@uniqa.hu

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére

Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére FONTOS: Telepítési megjegyzések Windows 7 és Windows Server 2008 R2 felhasználók részére Sajnálattal értesítjük, hogy a készülékkel együtt szállított CD vagy DVD lemezen található automata telepítőprogramok

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Google Cloud Print útmutató

Google Cloud Print útmutató Google Cloud Print útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a Használati útmutatóban a megjegyzéseket végig a következő módon használjuk: A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző

Részletesebben

USB-Nyomtató Menedzser

USB-Nyomtató Menedzser USB-Nyomtató Menedzser Használati útmutató HU-01 BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Horizont-Alfa

Részletesebben

METRIPACK KFT. Hódmezővásárhely

METRIPACK KFT. Hódmezővásárhely METRIPACK KFT. Hódmezővásárhely VIPColor Technologies A VIPColor Technologies több, mint egy évtizede fejleszt, gyárt és szállít digitális nyomtatási megoldásokat 35 országba világszerte. A VIPColor megoldásokat

Részletesebben

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Terminál szerverről indított nyomtatási folyamat elindításával elérhetővé válik a kliens gépen feltelepített ingyenes

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Acer kivetítők 3D technológiával. Gyorsútmutató

Acer kivetítők 3D technológiával. Gyorsútmutató Acer kivetítők 3D technológiával Gyorsútmutató 2012. Minden jog fenntartva. Használati útmutató az Acer kivetítősorozatához Eredeti kiadás: 8/2012 Típusszám: Sorozatszám: Vásárlás időpontja: Vásárlás helye:

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19 Oldal: 1 / 19 Nyomtatási útmutató A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése VIGYÁZAT! SÉRÜLÉSVESZÉLY: A berendezés stabilitásvesztésének elkerülése érdekében minden egyes tálcába különkülön töltse be a papírt.

Részletesebben

Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik:

Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW A verzió HUN Megjegyzések meghatározása

Részletesebben

Kézikönyv Korosítás infosystem

Kézikönyv Korosítás infosystem Kézikönyv Korosítás infosystem 1 4 Tartalomjegyzék 2 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 6 3 ABAS ERP... 7 4 KOROSÍTÁS... 8 5 "VÁLASSZON!"... 9 6 KOROSÍTÁS... 10 7 KOROSÍTÁS (15.07.22) - ABAS ERP WEBBÖNGÉSZ...

Részletesebben

Belépés Éles és Demo számlára

Belépés Éles és Demo számlára Belépés Éles és Demo számlára Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba Ügyfélszolgálatunkkal. E-mail: : concordetrader@con.hu Telefon: : (+36 1) 489

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete I. Az adatbázis motor telepítése II. A MEDITOR 5 KLÓN program telepítése III. Adatok feltöltése a KLÓN programba I. Adatbázis motor telepítése Kérem, hogy a telepítések

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató AÁ OK sablon Használati útmutató Tartalomjegyzék Dia elrendezésének kiválasztása... 2 Szöveg formázása... 3 Ajánlott betűformázások... 4 Színek használata... 5 Kép beillesztése... 6 Diagram formázása...

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

Kézikönyv. Pro-forma számla nyomtatása

Kézikönyv. Pro-forma számla nyomtatása Kézikönyv Pro-forma számla nyomtatása Összefoglalás Verzió: 2012r2n03 A tanulás célja Ön képes lesz pro-forma számla kiállítására. Pro-forma számla nyomtatására értékesítési megbízás, vagy szállítólevél

Részletesebben

Egészségterv és edzésprogram használati utasítás

Egészségterv és edzésprogram használati utasítás TELEPÍTÉS (1) Üdvözli a Bi-LINK. Az alkalmazás használatával követheti, megértheti és irányíthatja legfontosabb egészségügyi paramétereit. Az első lépés készüléke adatainak megtekintéséhez, hogy letölti,

Részletesebben

7 megkülönböztetési stratégia

7 megkülönböztetési stratégia Modul 1 Pozícionálás Fejezet 6 7 megkülönböztetési stratégia Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL 1 A TERMÉK HELYE A PIACON Fejezet 6: 7 stratégia egy egyedi termékarculat létrehozására

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Első lépések. A Microsoft Visio 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

Első lépések. A Microsoft Visio 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Visio 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Frissített sablonok A sablonok kiindulópontul szolgálnak

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Az EU-beli bűnözők adatminőségének javítása

Az EU-beli bűnözők adatminőségének javítása Az EU-beli bűnözők adatminőségének javítása A REFERENCIA ESZKÖZ HASZNÁLATI UTASÍTÁSA Az ERIC (European Request Information Capture Európai kérelmi adatrögzítés) egy referencia eszköz, amelynek rendeltetése

Részletesebben

LASERJET PROFESSIONAL M1130/M1210 MFP SOROZAT. Gyorshasználati útmutató

LASERJET PROFESSIONAL M1130/M1210 MFP SOROZAT. Gyorshasználati útmutató LASERJET PROFESSIONAL M1130/M1210 MFP SOROZAT Gyorshasználati útmutató Nyomtatás különleges papírra, címkékre vagy írásvetítőfóliákra Windows rendszerben 1. A szoftver Fájl menüjében kattintson a Nyomtatás

Részletesebben

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Nyomtatás. 1. ábra. Nyomtatás

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Nyomtatás. 1. ábra. Nyomtatás Prezentáció, előkészítése Nyomatás PowerPointban ikonra kattintva készíthetjük el nyomtatási mun- A Fájl/ (Ctrl+P) vagy a kánkat. 1. ábra A Felső részben először a nyomtatót választhatjuk ki. A Tulajdonság

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése

A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése Köszönjük, hogy a Nikon termékét választotta! A jelen útmutató a firmware-frissítés elvégzését ismerteti. Ha nem biztos benne, hogy sikeresen végre tudja

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE Helyi önkormányzatok és Többcélú Kistérségi Társulások normatív hozzájárulásainak és normatív, kötött felhasználású támogatásainak igénylési rendszere 2008. évre FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÖNKORMÁNYZATOK ÉS

Részletesebben

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat.

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat. Szövegszerkesztés 1. Bevezetés Ebben a modulban a szövegszerkesztési szabályokat kívánjuk bemutatni. Feltételezzük, az olvasó már ismer legalább egy szövegszerkesztő programot, így annak teljes körű bemutatására

Részletesebben

HP Photo Printing referenciaútmutató

HP Photo Printing referenciaútmutató Képek bevitele a képtárba Az alábbi eljárások bármelyikével képeket adhat a képtárhoz. A képtár a HP Photo Printing program bal oldali ablaktáblája. Ez a nyomtatásnak és a fényképalbumlapok létrehozásának

Részletesebben

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS 1 TARTALOM Főalkatrészek. 3 Telepítési útmutató...5 A Bluetooth telepítése....17 A

Részletesebben

Kézikönyv. Fizetési feltétel kulcs felvitele

Kézikönyv. Fizetési feltétel kulcs felvitele Kézikönyv Fizetési feltétel kulcs felvitele Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 3 2 FIZETÉSI FELTÉTEL KULCS - ÜRES... 5 3 FIZETÉSI FELTÉTEL KULCS - ÚJ... 6 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS...

Részletesebben

Megrendelés menete. 1. Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő terméket!

Megrendelés menete. 1. Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő terméket! Megrendelés menete 1. Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő terméket! 2. A megvásárolni kívánt terméket helyezze a kosárba! ( Kosárba kifejezésre kattintva.) 3. Amennyiben szeretne további terméket kosárba

Részletesebben

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Kedves Megrendelőnk, nyomtatandó állományát a következő előírások alapján szerkessze meg. Ha ezeket

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

HP Color LaserJet CP1210 sorozat nyomtató

HP Color LaserJet CP1210 sorozat nyomtató HP Color LaserJet CP1210 sorozat nyomtató Útmutató a papírhoz és a nyomtatási médiához Szerzői jog és licenc 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli engedély nélküli

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

AirPrint útmutató. Ez a dokumentáció a tintasugaras modellekre vonatkozik. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. Ez a dokumentáció a tintasugaras modellekre vonatkozik. 0 verzió HUN AirPrint útmutató Ez a dokumentáció a tintasugaras modellekre vonatkozik. 0 verzió HUN Vonatkozó modellek Ez a Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik. MFC-J450DW Megjegyzések meghatározása

Részletesebben