Modul 5 Termékjelleg PrProProduktausstattung. Fejezet 1. Címkézés. Jürgen Undeutsch, B.A.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Modul 5 Termékjelleg PrProProduktausstattung. Fejezet 1. Címkézés. Jürgen Undeutsch, B.A."

Átírás

1 Modul 5 Termékjelleg PrProProduktausstattung Fejezet 1 Címkézés Jürgen Undeutsch, B.A.

2 TARTALOM Szerző: Jürgen Undeutsch, B.A. A. Bevezetés B. Mielőtt elkezdené C. Címkék létrehozása: Hogyan kell tervezni a címkéket Design # 1: Munkakész sablonok Design # 2: Követelmények szerinti elrendezés Design # 3: Testreszabott címkék D. Gyártás: Így nyomtatja ki a címkéket Gyártás # 1: Mini Az egyéni és mikro-gyártási sorozatokból legfeljebb 50 címke Gyártás # 2: Midi 250 címkéig Gyártás # 3: Maxi 250 címkén felül Impresszum A tartalomért felelős: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Wieselburg Campus of FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Minden jog, beleértve a többszörözési jogot, a terjesztés és fordítás jogát fenntartva. Tel: 0043-(0) Internet: Képviselve: Dr. Astin Malschinger. Ez az önálló tanulási program volt, köszönhetően az EU támogatásával, vált át a konkrét életen hosszan tartó tanulás valósul meg.

3 A. BEVEZETÉS A címkék a fogyasztók számára a termék vásárlásánál információs bázisként szolgálnak. A címkén tilosak azok az információk, amelyek nem kifejezetten megengedettek. Bizonyos típusú megengedett információk kötelezőek, mások választhatóak, és felhasználásukkal a személyes értékesítést és versenytársaktól való megkülönböztetést szolgálják. A saját termelésű mezőgazdasági termékekről olyan különböző objektív és szubjektív adatokat kell közölni, melyek a fogyasztók számára fontosak. Itt megkülönböztetjük az információs funkciót (objektív tények közvetítése), a promóciós és bemutató funkciót (szubjektív információk, melyek a fogyasztók vásárlói magatartását befolyásolják). Az objektív információk elsődleges célja a tanácsadás a fogyasztóknak, és ezek bizonyos mértékben törvény által kötelezően előírtak. A jogszabályok által előírt információk, például a tartalom és a mennyiségi adatok, a lejárat időpontja és a gyártók adatai (név, a gyártás helye és ideje stb.). Az információs funkcióhoz képest a promóciós és bemutató funkció szerepe a fogyasztót aktív vásárlásra ösztönözi, valamint reklámhordozóként is működik. A termék címkézése a termék és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolatot hozza létre, és megfoghatóvá teszi a terméket és annak eredetét. A lecke célja A lecke célja az, hogy Ön képes legyen címkéket személyes használatra egyedül kialakítani és előállítani. Lehetősége van az előregyártott sablonok közül választani, vagy egyedi címkéket létrehozni.

4 B. Mielőtt nekikezdene Önt bizonyára nagyon érdekli, hogyan tudhat saját címkéket előállítani. Mielőtt elkezdené, választania kell egy Önhöz és a vállalkozásához illő stílust. Választhat a hagyományos vidéki, kézműves, modern vagy klasszikus-semleges stílusok közül. Minden stílusban számos tervezési lehetőség van, és ezen túlmenően különböző javaslatok a termékek címkézését illetően. Hogy leegyszerűsítsük saját stílusának kiválasztását, gyakorlati példákon mutatjuk be a különböző gyártók termékeinek csomagolását, melyek egy-egy stílust képviselnek.

5 Gyakorlati példa - Joghurt Nézze meg az alábbi, különböző gyártóktól való joghurtok csomagolásait, hogy jobban tudjon egy stílus mellett dönteni. Megállapítja majd, hogy a szupermarketek termékeinél is a konkrét irányelveket követnek, hogy célcsoportjukat megszólithassák. Hagyományos - vidéki: Forrás: A Landliebe gyümölcsjoghurtnál használt üveg is hagyományosan vidéki. A duplavonalas címke és a díszes felirat is ehhez a stílushoz alkalmazkodik. Ehhez járul hozzá még a címke földsárga háttere és az ideillő illusztráció. A Landliebe terméknév is ehhez kapcsolódik. kézműves: Forrás: A Bonne Maman gyümölcsjoghurt címkéjének erős vörös-fehér kockás mintája is a kézműves stílust hangsúlyozza. Ehhez az egyszerű és elegáns elrendezéshez társul még a természetes hatású kézírás. modern:

6 Forrás:http://www.yoplait.ca A Yoplait gyümölcsjoghurt modern stílusát a pasztellszínek és a világos betűtípus adja. A fotorealisztikus illusztrációk, valamint a zavaros, vagy díszes háttér még fokozzák a modern stílust. Termék neve gyakran egy fantázianév, mint ebben a példában a Source. (Source = forrás) klasszikus-semleges: Forrás:http://www.yeovalleyorganic.co.uk A Yeo Valley szerves gyümölcsjoghurt egy egyszerű és világos csomagolást használ. A jól olvasható írás, kevésbé erős színek fehérrel kombinálva, és a felhasznált gyümölcs fotorealisztikus képe fejezik ki ezt a stílust. A termék neve semlegesen a cég nevével van jelölve. TIPP! A döntésénél mindig a fogyasztókra gondoljon: Hogyan szeretné, hogy Önt a fogyasztók érzékeljék? Miután kiválasztotta a stílust, kezdheti a címke tervezését.

7 C. A címke létrehozása így alakítja ki címkéit A címkék tervezésekor számos, változatos és komplex tervezési lehetőség áll rendelkezésére. Attól függően, hogy milyen technikai lehetőségei vannak, és mit részesít előnyben eldöntheti, hogy kész sablonokkal fog dolgozni, vagy egyedi címkét akar. TIPP! A termékeit termékkategóriáktól, vagy az idénytől függően alakíthatja. Azonban gondoljon arra, hogy hű maradjon a saját stílusához. A szezonális kínálatok mellett gondoljon az olyan alkalmakra is, mint például a Valentin-nap, húsvét, esküvő, születés, születésnap, üdvözlés, évforduló, szerelem, szórakozás, klubbok, vagy a karácsony, és ajánlja fel az ügyfeleinek a különleges címkék szolgáltatását.

8 A címke létrehozása # 1: A kész sablonok alapján Különböző sablonokat terveztünk az Ön számára, melyek segítségével a termékeinek címkét készíthet. A címke szerkesztéséhez elegendő a kívánt sablont az Adobe Acrobat Readerrel megnyitni, és az információkat a megfelelő mezőkbe beírni. A szabad szoftver a oldaláról letölthető, és néhány kattintással a számítógépre telepíthető. Válassza ki a kívánt sablont a honlapon, és egyszerűen, rövid időn belül készítse el saját címkéit. Ebben a konkrét példában feltételeztük, hogy Ön frisset gyümölcslevek előállítással foglalkozik, ezek üvegpalackokba tölti, és ezért gyorsan és egyszerűen elkészíthető címkéket akar. Forrás: Győzödjön meg arról már üvegpalackok vásárlásnál, hogy azokra a címkék jól ragaszthatók, és hogy a palackok nem hasas, vagy ívelt formájúak legyenek. Miután a terméke elkészült kérjük, hogy látogassa meg a honlapot, és válassza ki az Ön számára megfelelő sablont a sok, ott javasolt közül. A példánkban mi egy modern címkét szeretnénk, és ezért a 01 sablon mellett döntöttünk. Mivel málnaléhez kell a címke a példánkban, a vörös címkét választjuk, és a 0101 sablont töltjük le a számítógépünkre. Először nyissa meg a sablont az Adobe Acrobat Reader-rel. Mint láthatja, a sablont úgy alakítottuk ki, hogy egy A4-es lapon négy címke fér el.

9 a termék nevét a kijelölt sorokba. A címkék szerkesztéséhez kattintson az egérrel pld. a Vállalkozás neve -re, és helyette írja be az Ön vállalkozásának a nevét. Látni fogja, hogy automatikusan mind négy címke frissül. Ezután írja be A módosítások mentéséhez, kattintson a Fájl a Mentés másként, és mentse el az újonnan létrehozott dokumentumot.

10 A fő címke kialakítása után szeretnénk a palack hátoldalán az összetevőket, a gyártó adatait, és a törvény által előírt információkat közölni. TIPP! Ismerje meg előzetesen Magyarország élelmiszer- és áruforgalmában, melyek a törvény által kötelezővé tett adatok. Összhangban a vörös címkével a oldalról a 0105 sablont választjuk, és szerkesztjük a PDF dokumentumot, mint korábban. Mivel az információs címke kisebb, 8 címke található minden egyes esetben egy A4-es lapon. Adja meg a kért területeken az ideszánt információkat, ez lehet több vagy kevesebb szöveg, mert a betűméret automatikusan a bekerült szöveghez igazodik. Azután mentse el címkéit további használatra.

11 Verzió # 2: Egyéni sablonokkal dolgozni Néhányan Önök közül biztosan szeretnének egyéni címkéket tervezni, de anélkül, hogy ezzel hosszú időt töltenének el. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy használja a címkegyártók által kínált szoftvereket, melyek általában ingyenesek. Ezek lehetnek a megvásárolt címkék mellé CD-n csatolva, vagy az egyes gyártók honlapjáról letölthetőek. A gyártótól függően találhat többnyire valamilyen sablont, amelyen elvégezheti a szükséges változtatásokat, vagy egyéni elrendezést hoz létre. Böngéssze át az internetet a keresőbe beírt címkék online, vagy például az angol design labels online után. Ezzel a kereséssel több szállítót talál. Érdemes választani olyan szolgáltatót, aki olyan nagyságú címkéket használ, melyekből Ön is már előre vágott címkelapokat vehet nagyobb mennyiségben akár copycenterekben, vagy papírüzletekben, és ezekhez használhatja a címketervező szoftverét. Ebben a konkrét példában feltételezzük, hogy a termék lekvár, melyet üvegekbe töltünk, és gyorsan, egyszerűen készülő címkékkel szeretnénk ellátni ezeket. Forrás: TIPP! Győződjön meg arról már a vásárlásánál, hogy az üvegek nem domború, vagy ívelt formájúak, és rájuk a címke könyen ragasztható legyen. Miután befejezte a termékek gyártását, kezdheti kereseni a megfelelő címkegyártót. Lehet ez például a honlapon,

12 ahonnan az online szoftver címkék szekciót kell választania. A legtöbb esetben szüksége lesz valamelyik idegen nyelvre, de néhol a nemzeti nyelv beállítható, és ezáltal a szoftver használata egyszerűbb lesz. Nyelv Szoftver Töltheti le a szoftvert (install on your computer), vagy online dolgozhat a szoftverrel (working online). Ebben a gyakorlati példában az online verzió mellett döntöttünk. Indítsa el a Label Assistent Online a honlapon.

13 Képzés video Comp-Start Már rövid idő elteltével a szoftver készen áll a használatra. Lehetséges egy rövid oktató filmmel, vagy közvetlenül a design tervezésével kezdeni. TIPP! Használja ki a lehetőséget, és nézze meg a rövid és ingyenes oktatási videofilmet. Ezzel sok időt nyer a későbbi tervezéskor, ha megtanulja az itt megmagyarázott kulcsfontosságú pontokat. Sőt mi több, általában az adott gyártónál regisztrálhatja magát, és így sablonait későbbi használatra elmentheti. A példákban a lekváros üvegekre a 4464 számú univerzális címkét választottuk. Ennél 24 darab címke van egy A4-es lapon. Egy csomagolásban 22 Euro-ért 2400 címke található. A sablon tervezését a kiválosztott címke számának beírásával kezdje az erre meghatározott helyre. Az Online-Assistant automatikusan megkeresi a címkék megfelelő formátumát, és javasol néhány sablont.

14 Kezdjük meg az elrendezést egy üres címkével. A különböző eszközök használatával a címkét az Ön kívánságának megfelelően alkothatja. Jelentős mennyiségű betűtípus és forma áll rendelkezésére, és lehetőség van saját fényképeket és rajzokat beszúrni. Eszköztár Kérjük itt is legyen hű a saját stílusához. Miután befejezte az elrendezést, akkor kiválaszthatja, hogy minden címkét a lapon külön-külön akar kialakítani, vagy a lapon levő címkék mind ugyanúgy néznek ki. Fennt a menüsorban találhatók az ikonok, melyek a kész sablont segítenek elmenteni a számitógépére.

15 Nyomtatás/ PDF- Format Címkelap beállítása Eldöntöttük, hogy minden címke a lapon egyforma lesz, a sablon végső elrendezést a nyomtatás segítségével PDF-dokumentumba exportáljuk. Ezt tárolja az Ön számítógépe későbbi használatra. Verzió # 3: Egyedi címkék Önnek is van természetesen lehetősége teljesen egyedi címkéket előállítani. Ehhez azonban előre el kell döntenie, hogy mely típúsú termelést választja (lásd D), hogy a sablont a kívánt méretre állítsa. A saját címkénél képzelete szabadon szárnyalhat. A címkét egy szövegszerkesztő program, mint például a Microsoft Word, vagy egy grafikai program, például az Adobe Photoshop segítségével alakíthatja. Mindkét esetben nagyon hasznos, ha ezeket a programokat már elég jól ismeri. Az interneten és a jól ellátott könyvesboltokban számos szakirodalom található ehhez a szoftverhez. Mi tehát az egyéni sablonok tervezésével itt közelebbről nem fogunk foglalkozni, de szeretnénk Önt a következő beállításokra figyelmeztetni: A sablon alkotásánál mindig abszolút mércében dolgozzon, mint például mm-ben, hogy megelőzze a nyomtatásnál a torzulásokat. Válassza ki a legalább 300dpi (dots per inch képpont per hüvelyk) nyomtatási felbontást a címkéknél, ez biztosítja az éles nyomtatási eredményt.

16 Számos program felajánl egy sorozat- vagy címkenyomtatást. Használja ezt a funkciót a létrehozott címke több példányban való kinyomtatásához. Állítsa be a szín módot CMYK (cyán, magenta, sárga, gomb), hogy később a nyomtatásnál a legpontosabb színeket érje el. A harmadik féltől vett címkék használatánál vigyázzon a szerkesztési pontok beállításával, nehogy fehér keret maradjon a címke körül. Ha ezekhez tartja magát, nyugodtan alkalmazhatja ezt a kreatív mozgásteret.

17 D. Produkció hogyan kinyomtatja saját címkéit A személyes igényektől és követelményektől függően nagy a választék a címkékből, azok felső anyagából, ragasztókból és hordozóanyagokból. Ezért fontos, hogy az adott összetevőket saját igényeinek megfelelően állítsa össze. A számos kombinációbol válassza ki az Ön számára legjobb technológiát. Az eredmény egy magas minőségű, egyedi termék, és így a címke megoldása igényeire szabott. Válassza ki az Ön igényeire legjobb címkemegoldást: Gyártás # 1: Mini az egyéni és mikro-gyártási sorozatokból legfeljebb 50 címke Nyomtassa ki a címkét normális papírlapra, vágja szét az elkészült címkéket, és vízben oldódó ragasztóval ragassza a termékekre. TIPP! Használjon a címkéihez öntapadós címkelapokat az írószer üzletekből, melyekből egyedi méretű címkéket vághat ki. Avery Denninson Zweckform. Fólia címkék (J ) különösen strapabíróak, szennyeződésnek, olajnak, hőnek ellenállnak és víz-és szakadásmentesek. Egy doboz - 10 darabbal, A4es lappal körülbelül 12 Euro ÁFAval, és a címke méretétől függően több száz darab címkére elég. Címkék: pld. 210 darab címke lekváros üvegre 63x38 mm formátum esetében). A

18 vásárláskor kérjük, adja meg a nyomtató adatait különböző címkék léteznek a tintasugaras vagy lézernyomtatókhoz. A címke nyomtatáshoz, kattintson a fajl -ra és a nyomtatás -ra a menüpontban. Azután kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. TIPP! Ügyeljen arra, hogy a nyomtatáskor a Seitenanpaasung -nál a Keine (semmilyen) lehetőséget válassza annak érdekében, hogy a címkék eredeti méretben legyenek kinyomtatva. Ez önmagában nem különösen fontosszerepet játszik, hogy a címkéket egy adott gyártó eredeti címkelapjára vagy sima papírra nyomtatja. Fordítson különös figyelmet a vágott címkéknél arra, hogy azok méretei megfeleljenek a nyomtatási adatoknak. TIPP! Mielőtt kinyomtatná a címkéket egy címkelapra, ajánlatos egy próbanyomtatást végezni kereskedelmi papírra. Így összehasonlíthatja,

19 hogy a címkék ténylegesen a megfelelő pozícióba lesznek nyomtatva, és ha szükséges, módosíthatja a nyomtatási beállításokat. Kis példányszám esetében díszítheti a termékeket csillámporral, Swarowski kövekkel, vagy egyéb díszítőelemekkel. Különösen azoknál a termékeknél, melyek ajándékként kiválóan alkalmasak, a fogyasztóknak különböző csomagolási lehetőségeket kínálhat. Kép forrása: TIPP! Gondoljon a különböző alkalmakra megfelelő ajándékszettekre is. Ideális esetben, az ügyfelek ezeket még továbbalakíthatják, vagy feliratozhatják. Forrás: Gyártás # 2: Midi 250 címkéig Nagyobb számú címkék esetében, 250 darabig javasoljuk a korábban ismertetett felvágott címkelap használatát. Ezek különböző gyártóktól sok színben, formában és variációban kaphatók, és az interneten keresztül, vagy jó papírkereskedésekben szerezhetők be.

20 Nagyobb számú címkék esetében a megvásárolt címkenyomtató előnyt jelent. Sok különböző méretű és formájú címkét tud így kinyomtatni. Egy ilyen készülék ára 200 Euro-tól netto felfelé kezdődik. A nyomtatási minőség körülbelül 300 dpi legyen, és a legnagyobb széleségű címke kinyomtatására is alkalmas legyen a nyomtató. Minden esetben javasoljuk, hogy a vásárlás előtt alaposan konzultáljon több szállítóval. Mint példát, szeretnénk bemutatni a következő címkenyomtatót a Zebratol. A TLP 3844-Z model egy vonalkód-nyomtató termál és termáltranszfer nyomtatással, nagy teljesítményt nyújtó, helytakarékos asztali nyomtató. Soros, párhuzamos és USB interface kapcsolással, a nyomtató könnyen számítógépre vagy hálózatra csatlakozható. A 300 dpi nyomtatófej által különösen alkalmas címkézésekre, amelyeknél kétdimenziós vonalkódot, kis szöveget vagy összetett grafikát borotvaéles, és magas színvonalú minőségben kell nyomtatni. Forrás: Gyártás # 3: Maxi 250 címkén felül Ha rendszeresen nagyobb számú címkére van szüksége, javasoljuk az erre alkalmas címkenyomtató beszerzését, vagy a címkék gyártását egy harmadik félre bízni. Ha a címkéket egy nyomdában állítatja elő, több lehetősége van azok alakját megválasztani, arany vagy ezüst színnel díszíteni. TIPP! A legjobb, kapcsolatba lépni egy nyomdával a környéken. Ha nem gyakorlott a sablonok készítésében,vagy nincs ideje, fontolja meg a sablon elkészíttetését egy szolgáltatóval. Ez a legtöbb nyomdánál megrendelhető, és általában nagyon jó áron. Erre a célra, gyakran elég egy egyszerű vázlatot küldeni elképzeléseivel a szolgáltatónak, akitől ezután kap egy költségbecslést, és megtudja a várható átfutási időt.

21 TIPP! Kérjen árajánlatot, nehogy meglepődjön a váratlan költségektől. Ha a nyomtatási adatokat egyedül hozza létre, keresse meg a megfelelő beállítást a ráhagyásokra, a vágások jelzésére, a színes üzemmódra és a kiválasztott nyomda PDF verziójára. Általában az adatok PDF/X-3:2002- Standard-ban vannak használva. Reméljük, az útmutatóval egy első áttekintést adtunk Önnek, és kívánunk sok örömet saját ötleteinek megvalósításából.

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal Budapest, 2009 1. oldal 1. Általános tudnivalók Ez a rövid leírás kizárólag a nyomtatványok kitöltésének legalapvetőbb technikai ismeretanyagát érinti, különös tekintettel a TEÁOR tételek gyors bevitelének

Részletesebben

használati utasítás Egy kérdésre vonatkozó válasz kereséséhez válasszon egy témakört a nyomtatótípusa képe alatt:

használati utasítás Egy kérdésre vonatkozó válasz kereséséhez válasszon egy témakört a nyomtatótípusa képe alatt: használati utasítás Egy kérdésre vonatkozó válasz kereséséhez válasszon egy témakört a nyomtatótípusa képe alatt: megjegyzések különleges jellemzõk az elsõ lépések csatlakoztathatóság nyomtatás karbantartás

Részletesebben

DYMO Label Software felhasználói kézikönyv. 7.6 változat

DYMO Label Software felhasználói kézikönyv. 7.6 változat DYMO Label Software felhasználói kézikönyv 7.6 változat Copyright 2004-2006 DYMO Corporation. Minden jog fenntartva. 7.6 verzió, átdolgozva 07/06. Ezen dokumentum vagy szoftver egyetlen része sem reprodukálható

Részletesebben

SZOFTVER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

SZOFTVER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZOFTVER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-felhasználók számára; ez a dokumentáció mind MFC, mind DCP típusokhoz készült. Ahol a használati útmutatóban MFC szerepel, az a DCP -re és az MFC -re is vonatkozik. Nem

Részletesebben

Modul 1 Pozícionálás. Fejezet 5. Differenciálás. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Modul 1 Pozícionálás. Fejezet 5. Differenciálás. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 1 Pozícionálás Fejezet 5 Differenciálás Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL: POZÍCIONÁLÁS Fejezet 5: Differenciálás - megkülönböztetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés, üzletvitel

Elektronikus ügyintézés, üzletvitel Készült a Phare HU0008-02 program támogatásával A felnőttoktatás és az élethosszig tartó tanulás lehetőségeinek javítása Rózsa Tünde Készült a Phare HU0008-02-01-0007 számú Vállalkozások felhasználó-orientált

Részletesebben

Alapműveletek számítógéppel (készletek nyilvántartása, mennyiségek meghatározása)

Alapműveletek számítógéppel (készletek nyilvántartása, mennyiségek meghatározása) Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona Alapműveletek számítógéppel (készletek nyilvántartása, mennyiségek meghatározása) A követelménymodul megnevezése: Építőanyag-ipari közös feladatok I. A követelménymodul

Részletesebben

METRISoft M é r l e g g y á r t ó K FT

METRISoft M é r l e g g y á r t ó K FT METRISoft M é r l e g g y á r t ó K FT 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30. Telefon: 62/246-657, Fax: 62/249-765 E-mail: merleg@metrisof t.hu Honlap: w w w. metrisoft. h u Mentés: 2005.12.30. Program Ver.:01.0

Részletesebben

GYORS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GYORS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GYORS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ H500 A P-touch készülék használata előtt olvassa el ezt az útmutatót. Mindig tartsa kéznél ezt az útmutatót, mert a későbbiekben még szüksége lehet rá. Látogassa meg honlapunkat

Részletesebben

Dell V525w használati útmutató

Dell V525w használati útmutató Dell V525w használati útmutató 2012. január www.dell.com support.dell.com Géptípus(ok): 4448 Modell(ek): 4d1, 4dE Védjegyek A jelen dokumentumban szereplő információk előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak.

Részletesebben

HP LaserJet M1005 MFP Felhasználói kézikönyv

HP LaserJet M1005 MFP Felhasználói kézikönyv HP LaserJet M1005 MFP Felhasználói kézikönyv Szerzői jogok és licenc 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, LP A dokumentum előzetes írásbeli engedély nélküli sokszorosítása, módosítása vagy

Részletesebben

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni.

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. Használati utasítás az elektronikus kézikönyvhöz A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. 1. Mozgassa a kurzort az

Részletesebben

HP DeskJet nyomtató Felhasználói kézikönyv (Windows) 930C Series. Magyar

HP DeskJet nyomtató Felhasználói kézikönyv (Windows) 930C Series. Magyar HP DeskJet nyomtató Felhasználói kézikönyv (Windows) 930C Series Magyar Köszönetnyilvánítás A Microsoft, az MS, az MS-DOS és a Windows a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye (az Egyesült Államokban

Részletesebben

SP 1200S Használati Útmutató

SP 1200S Használati Útmutató SP 1200S Használati Útmutató Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót mielőtt a készüléket használná és tartsa kéznél, hogy bármikor tanulmányozhassa. A biztonságos és helyes használat érdekében

Részletesebben

HP Scanjet G2410/G2710. Felhasználói kézikönyv

HP Scanjet G2410/G2710. Felhasználói kézikönyv HP Scanjet G2410/G2710 Felhasználói kézikönyv Tartalom 1 A lapolvasó használata További tudnivalókat itt találhat:...3 Kisegítő lehetőségek...3 A felhasználói kézikönyv elérése képernyőolvasó szoftverrel...3

Részletesebben

Bevezető kézikönyv. (Magyar változat)

Bevezető kézikönyv. (Magyar változat) Bevezető kézikönyv A BarTender címkenyomtatószoftver, a Commander integrációs segédprogram és a Seagull nyomtatóillesztők használata (Magyar változat) Alverzió: 07.07.26.16.12 Magyar ii BarTender Bevezető

Részletesebben

Tartalom. Bevezetés... 1. 1. fejezet Elsõ lépések... 4. 2. fejezet A Címketervezõ használata... 17. 3. fejezet Listák használata...

Tartalom. Bevezetés... 1. 1. fejezet Elsõ lépések... 4. 2. fejezet A Címketervezõ használata... 17. 3. fejezet Listák használata... Tartalom Bevezetés... 1 Jellemzõk... 1 A LabelWriter telepítése... 2 A Súgó használata... 2 1. fejezet Elsõ lépések... 4 DYMO Label ablak... 4 Új címke létrehozása... 6 2. fejezet A Címketervezõ használata...

Részletesebben

HP Color LaserJet CP1210 sorozat nyomtató

HP Color LaserJet CP1210 sorozat nyomtató HP Color LaserJet CP1210 sorozat nyomtató Felhasználói kézikönyv Szerzői jog és licenc 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli engedély nélküli reprodukálása, adaptálása

Részletesebben

Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 11 Felhasználói kézikönyv

Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 11 Felhasználói kézikönyv Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 11 2011 ABBYY. Minden jog fenntartva. Az ebben a dokumentumban szereplő információk értesítés nélkül megváltozhatnak, és nem jelentenek kötelezettségvállalást

Részletesebben

4. ÁLLÓKÉPSZERKESZTÉS

4. ÁLLÓKÉPSZERKESZTÉS ELEKTRONIKUS TANANYAGOK MEDIÁLIS ELEMEI I. ÁLLÓKÉPSZERKESZTÉS 4. ÁLLÓKÉPSZERKESZTÉS 4.1 A LECKE CÉLJA ÉS TARTALMA A lecke célja a könyvtári munkában előforduló kép- és szövegalapú dokumentumok digitalizálásának

Részletesebben

Optikai szövegfelismerő program. ABBYY FineReader. 9.0 változat Felhasználói kézikönyv. 2007 ABBYY. Minden jog fenntartva.

Optikai szövegfelismerő program. ABBYY FineReader. 9.0 változat Felhasználói kézikönyv. 2007 ABBYY. Minden jog fenntartva. Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 9.0 változat Felhasználói kézikönyv 2007 ABBYY. Minden jog fenntartva. Az ebben a dokumentumban szereplő információk értesítés nélkül megváltozhatnak, és

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-7030 DCP-7045N. 0 verzió HUN

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-7030 DCP-7045N. 0 verzió HUN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-7030 DCP-7045N 0 verzió HUN Ha az Ügyfélszolgálatot kell hívnia Kérjük, adja meg az alábbi információkat a későbbi beazonosításhoz: Típusszám: DCP-7030 és DCP-7045N (Karikázza be

Részletesebben

hp LaserJet 1010 1012 1015 series nyomtatók használat

hp LaserJet 1010 1012 1015 series nyomtatók használat hp LaserJet 1010 1012 1015 series nyomtatók használat hp LaserJet 1010 hp LaserJet 1012 hp LaserJet 1015 series nyomtatók felhasználói útmutató Szerzői jogi információk Copyright Hewlett-Packard Company

Részletesebben

HP Color LaserJet 2600n Felhasználói kézikönyv

HP Color LaserJet 2600n Felhasználói kézikönyv HP Color LaserJet 2600n Felhasználói kézikönyv HP Color LaserJet 2600n nyomtató Felhasználói kézikönyv Copyright és licenc 2005 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. A dokumentum előzetes

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

Használati útmutató NPD4134-00 HU

Használati útmutató NPD4134-00 HU NPD4134-00 HU Tartalomjegyzék Szerzői jogok és védjegyek Operációs rendszerek verziói Biztonsági előírások Fontos biztonsági előírások... 11 A nyomtató üzembe helyezése.... 11 A nyomtató helyének kiválasztása...

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

infotéka Házipénztár FB (SQL verzió) 2011... Infotéka Kft.

infotéka Házipénztár FB (SQL verzió) 2011... Infotéka Kft. infotéka Házipénztár FB (SQL verzió) I infotéka Házipénztár FB Tartalomjegyzék Fejezet I Bevezetés 2 Fejezet II Telepítés 4 Fejezet III Cégek létrehozása, kiválasztása 17 Fejezet IV A szoftver regisztrálása

Részletesebben

ABBYY PDF Transformer

ABBYY PDF Transformer ABBYY PDF Transformer 2.0 változat Felhasználói kézikönyv 2006 ABBYY Software. Minden jog fenntartva. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Mi az ABBYY PDF Transformer?... 3 Az ABBYY PDF Transformer 2.0

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-J125 DCP-J315W. 0 verzió HUN

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-J125 DCP-J315W. 0 verzió HUN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DCP-J125 DCP-J315W 0 verzió HUN Ha az ügyfélszolgálathoz kell fordulnia Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat későbbi referencia céljára: Modellszám: DCP-J125, DCP-J315W (karikázza be

Részletesebben