Vezetőfüzet - kiállítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vezetőfüzet - kiállítás"

Átírás

1 Vezetőfüzet - kiállítás 1. Méhek Tánca Terem Kedves Látogató! Szeretettel köszöntünk a Levendula Ház Látogatóközpontban, amely április 29-én nyílt meg és még ebben az évben elnyerte az Év Ökoturisztukai Látogatóközpontja címet. A füzet végigvezet a kiállításon és a kérdésekre a válasz a falon elhelyezett táblákról és a kiállítási elemekről leolvasható. Kellemes időtöltést! A Látogatóközpont megépítése az Európa Diploma megtartásának feltétele volt. A. Mikor nyerte el a Diplomát a Tihanyi-félsziget? Nézzétek meg a falon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térképét és keressétek meg azokat a bemutatóhelyeket, ahol már jártatok! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult meg. A félsziget a Nemzeti Park része, 1952 óta védett. B. Milyen rovarok tartózkodnak az óriási levendulavirágok körül? A betűk helyes sorrendje megoldást ad! (éeeaóankskbc, öáeegyngyhzlpk, eeaúeefcskfrklpk, éemhk) A belépődíj megváltása után egy nagyon szép film mutatja be a Balaton-felvidék vulkáni, utóvulkáni történéseit a vetítőteremben. A vetítőből kilépve balra fenn a falon fotót láttok egy nevezetes félszigetbéli helyről. C. Mit ábrázol a kép? Jobbra induljatok el a kiállító terembe, kövessétek a földre festett sávot!

2 2. Kiállító terem A. A geológiai óra fogadja a látogatókat, amelyen kétoldalas óra lapot látunk, előlapja a Föld történetét mutatja, hátsó oldala a félsziget keletkezését 24 órában. Olvassátok le a válaszokat az óra két oldaláról? 1. Mikor jelent meg az értelmes ember? 2. Honnan származik a legidősebb kőzet? 3. Mikor lettek a dinoszauruszok a világ urai? 4. Mikor törtek ki az első tihanyi vulkánok? 5. Mikor kezd kialakulni a Balaton? 6. Mivel azonos időben jelenik meg a Tihanyi visszhang? B. Továbbhaladva jobbról a makett a félsziget alatt mélyen húzódó kőzetrétegeket mutatja be. Ha megnyomjátok a gombokat a valódi kőzetek világítást kapnak. C. Kagylómaradvány 1. Melyik régi tihanyi legendának állít emléket a két hatalmas kagylómaradvány: 2. Melyik tóban vagy tengerben élt a kagyló? 3. Mekkorára lehetett a kagyló mérete? 4. Mely szavak hiányoznak az idézetből? A régi szép időkben Egy szép királyleány Aranyszőrű Őrzött Tihany fokán. Sok kinccsel ért fel a Mely a hegyen legel. Még többel a leányka Szépsége ékivel. A kertben megpihenve majd olvassátok el Garay János Visszhang regéjét! Több mint 150 évvel ezelőtt íródott, nehéz a nyelvezete, de gyönyörű. A feladatlap végén találjátok. D. Bezsákolódás: A vulkáni kitörések során bazaltdarabkák, és idegen kőzetdarabok pl. vöröshomokkő, repültek szét a vulkánok környezetében, majd visszahullottak a felszínre, és a még puha, frissen lerakódott üledékbe becsapódva különböző mértékben meghajlították a rétegeket. Hol látható példa a félszigeten a bezsákolódásra? E. Beszédes hévforráskúpok Indítsátok el a hévforrásműködést majd a gejzírműködést is a terepasztal oldalán lévő nyomógomb segítségével!

3 Melyik leírás illik a hévforrásműködésre és melyik a gejzírműködésre? A mélybe szivárgó víz a lassan kihűlő magma hőjének hatására felmelegszik, s vulkáni gázokkal keveredik. A felfelé áramló forró víz az idősebb kőzetekből kioldott anyagokat a felszínen lerakja. Források, amelyek szabálytalan időközönként hirtelen, erős sugárban, több tíz méter magasba forró vizet lövellnek ki F. A Pannon-tó és környékének néhány jellegzetes lakója Tovább haladva jobboldalt falra szerelt üvegdobozokban kerültek elhelyezésre a környéken megtalált ősmaradványok. 1. Keressétek meg a megkövesedett csiga és kagylófajok, a kapafogú őselefánt fog között a kecskekörmöt! 2. Írjátok le a kecskeköröm tudományos, latin nevét! G. Sétáljatok át a vulkánon! H. Élet a nádasban - Próbáljátok ki a mocsárjárást! 1. Mely tavak határozzák meg a tihanyi táj szépségét? 2. A hídon megállva bal oldalt a nádas életét látjátok. Gyűjtsétek össze a lakókat! Amelyre nem találtok példát, írjatok magatok! madarak: kétéltűek: hüllők: emlősök: rovarok: I. Repülés a félsziget fölött - Soroljatok fel 3 helyszint, ahova elrepültetek! J. A Balaton halai Melyik halról szól a leírás? 1. A horgászat fő hala. Élőhelye főként a nádasokra, partmenti részekre esik. Fő tápláléka a vándorkagyló, üledékből árvaszúnyog lárva, magvak vízinövény. 3 éves korra 5-8 kg-os súlyt ér el. Jellegzetessége: nagy pikkely, 4 bajusz-szál. 2. Tömeges a Balatonban. A pontyfélék családjába tartozik. Tápláléka: kis fenékállatok pl. árvaszúnyoglárva. Jellegzetessége: ezüstszürke szín, magas hát, oldalról erősen lapított test.

4 3. A hal másik neve búzaszemű keszeg: elterjedt, főként parti sáv, ill. nádasok hala. Táplálékai: vándorkagyló, borsócsigák, rákok, zooplankton, de jellemző a fonalas zöldalga fogyasztásuk melyet a kövekről vagy a nádról csipegetnek. Legjobb csalihal. Étkezési értéke csekély, nagyon szálkás, húsa kevésbé ízletes. Jellegzetessége: csaknem vízszintes szájnyílás, a hasúszók kezdete pontban a hátúszó alatt van, pirosas szemgyűrű, fehér has, enyhén vörös páros úszók. 4. Gyakori halfaj. Egyéb neve: őn. Kezdetben zooplanktont eszik, utána vízre hullott rovarokat, felnőttként ragadozóvá válik. A tóban elsősorban a nyílt vízen tartózkodik, innen rabol kishalakra. Sokszor csapatokban vadászik, a csapat bekerítve ront rá a kishalakra. Jellegzetessége: hosszan elnyúló test, nagy szájnyílás (mivel pontyféle, szájában nincsenek fogak, áldozatát egyetlen szippantással nyeli el,) farokúszó mélyen kimetszett, kicsi pikkelyek. 5. Jellemzően nyíltvízi hal, a sügérfélék családjába tartozik. Apró halakkal táplálkozik. A Balaton királyaként emlegetik. 2 kg feletti példányait fogas névvel jelölik. Jellegzetessége: megnyúlt test, aránylag alacsony hát, nagy fej. Szájában erős fogak ülnek. Hátúszó kettéosztott. 6. Gyakori keszegféle. Más elnevezések: sneci. Vízfelszíni törpe hal. A nemes ragadozók fontos táplálékhala. Tápláléka zooplankton, vízre hulló rovarok főként a kifejlett, aláhulló árvaszúnyogok. Jellegzetessége: ezüstszürke szín, mélyen bemetszett farokúszó, felsőállású pofa. 7. Tömeges, jellegzetes nyíltvízi csapathal. Nappal a tófenéken tartózkodik, éjjel feljön a felszínre. Herman Ottó írta le tihanyi halászatának ősi módszerét, látott halnak nevezve. Tápláléka zooplankton, apró halakkal kiegészítve. Jellegzetessége: ezüstszürke szín, hosszan elnyúló test, egyenes hát, felső állású száj, kicsi hátúszó. 8. A hal egyéb neve cigányhal. Növényzettel sűrűn benőtt partmenti helyeket szereti. Óvatos, fénykerülő, nappal többnyire fenékközelben, csak az alkony beálltával élénkebb. Ivadékhalként planktont, később kis fenékállatokat (kukacok, rovarlárvák, csigák) és növényeket fogyaszt. Jellegzetessége: feketészöld háti rész, aranysárga vagy olajzöld oldal, lekerekített uszonyok, az apró pikkelyek miatt nyálkás a bőr. 9. A dús növényzetű parti zóna halfaja, a növények szárai között les zsákmányára. Minden halfajt elfogyaszt, amelyhez hozzájut. Az áldozatul kiszemelt halról oldalvonal szervével szerez tudomást, szeme csak a támadás utolsó fázisában segíti. Jellegzetessége: színe vízterülettől, életkortól függően változó. kacsacsőr alakú pofa, viszonylag kicsi úszók, előre álló alsó állkapocs, erőteljes fogazat, kicsi pikkelyek, erősen hátra helyezett hátuszony.

5 10. Éjszaka aktív fenékhal, amely nappal rejtekhelyen bújik meg. Télen csapatokban vermel. Az ikrafészket a hím őrzi és a farkának állandó mozgatásával biztosítja az ikra fejlődéséhez szükséges oxigéndús környezetet. Rendkívül falánk ragadozó. Egyedüli ellensége az ember. Jellegzetessége: hosszan hengeresen elnyúló pikkely nélküli nyálkás test. Nagy szájnyílás, amelyben alul és felül fogak vannak, kicsi hátuszony. 2 igen hosszú bajusz-szál a felső állkapcson, 4 rövidebb a fej alsó oldalán.. K. Mocsári teknős terrárium Írjátok le a teknősök 3 tulajdonságát! L. Élet az erdőben Helyezzétek el az állatokat az erdő megfelelő szintjén (a képek háttere segítséget ad)! M. Népi építészet, levendula, levendulaolaj Az út végén egy, az 1920-as éveket idéző tihanyi épület homlokzatának imitációja látható. 1. Válasszátok ki a felsorolásból a tihanyi népi építészet elemeit! a. téglából épített falak b. bazalttufából épített falak c. nádtető, d. díszes kéményfedő e. egy ívből álló tornác, amelyet négy oszlop tart f. vakolatlan kőfal, az ablak körül fehérrel meszelve. 2. a. Mikor kezdődik a levendulaolaj párlása? b. Mire használható a levendula olaja? c. Ki telepítette a félszigetre az első nagyobb levendula ültetvényt? d. Milyen régi megélhetési formákat mutat be a film? A megoldás segítségével ellenőrizzétek válaszaitokat! További kellemes időtöltést! A TIHANYI VISSZHANG Rege, írta GARAY JÁNOS 1. A régi szép időkben 2. Sok kinccsel ért fel a nyáj Egy szép királyleány Mely a hegyen legel. Aranyszőrű kecskéket Még többel a leányka Őrzött Tihany fokán. Szépsége ékivel. 3. Szemének, éj-hajának, 4. Adj szép leány nyájadból Arcának párja nincs: Egy csésze friss tejet Csak rózsabimbó ajakán Beteg fiam számára, Van néma bús bilincs. S megoldom nyelvedet.

6 5. Szólt Balaton tündére, Az ősz hullámkirály, Ajkáról térdig érvén A hófehér szakáll. 6. Adott tejet fiának A szép királyleány S a szót a víz királya Megoldotta ajakán. 7. S csengőbb lön szép ezüstnél, 8. De büszkeség kapá meg A méznél édesebb A leánykát a vad negéd A szép leány beszéde: Hallván, mi szép, mi bájos Meggyógyult a beteg. Most ajakán a beszéd. 9. Mint pénzfukar kincsével 10. Isten dicsőségére Bánt nyelve bájival: Meg nem nyitotta azt, Nem zenge csak magának Szegénynek vigaszára E csattogányi dal. Nem zenge lágy vigaszt 11. Testvérnek és barátnak 12. Amily hamar megnyerte Irigyen zárta be, Sok ifjúnak szívét, Az esdő szerelemnek A rózsaláncot gőge Nem nyílt meg kőszíve Oly rögtön tépte szét. 13. Csak egyet vitt sírjába 14. Az aranyszőrű nyájnak A mélyebb érezet: Tejéből itt szegény Fiát a tókirálynak, Bűvös varázsszerelmet, Ki érte elepedt. Mely méreg lett szívén. 15. A tónak ősz királya 16. A bérc tüzet bocsátott, Haragra gyúlt ezért. A sziklája mind kigyúlt: A bérctől a leányra Három nap, három éj, mint S a nyájra átkot kért. Ítélet napja dúlt. 17. A nyáj a Balatonba 18. A lányt pedig örökre Rohant, de bennveszett- Bűbáj kötötte meg, A tó máig is kihányja Foglyául tartá máig, A kecskekörmöket. Ki tudja, mely üreg? 19. Szemmel nem látja senki, 20. Mert büntetésül mondta Kézzel nem fogható- A tündér átka ki: De bárki megszólítja Hogy nyelvével lakoljon, Visszhangja hallható. Mellyel vétett neki. 21. S ki csengő szép szavával, 22. Most bárki szóljon hozzá Kevélyen visszaélt, Bár gazdag és szegény: Istennel és emberrel Felelni köteles rá Negédből nem beszélt. E bércnek tetején.

7 Megoldás 1. A július 1. B. énekes kabóca, gyöngyház lepke, fecskefarkú lepke, méhek C. Aranyház forráskúp 2. A 1. 0,4 0,15 millió éve A 2. Kanadából A ,5 65,5 millió éve A 4. 7,95 millió éve A éve A 6. Az Apátság barokk stílusban történő újjáépítésével C 1. kecskeköröm C 2. Pannon-tó C cm-nél nagyobbra is megnőtt C 4. kecskéket, nyáj D. Barlanglakások falában E. hévforrásműködés, gejzírműködés F 2. Congeria ungula-caprae H 1. Balaton, Belső-tó, Külső-tó H 2. madarak: jégmadár, törpegém, guvat kétéltűek: dunai tarajos gőte, pettyes gőte, tavi (kacagó) béka, hüllők: mocsári teknős, kockás sikló emlősök: vízi cickány, hermelin rovarok: búvárpók, közönséges szitakötő J 1. ponty J 2. dévérkeszeg J 3. bodorka J 4. balin J 5. fogas süllő J 6. szélhajtó küsz J 7. garda J 8. compó J 9. csuka J 10. harcsa K Egyetlen őshonos teknősfaj a Kárpát-medencében. Tápláléka: vízi rovarok, kisebb halak, kétéltűek. A kivadult vörösfülű ékszerteknős terjedése veszélyezteti. M 1. b, c, d, f M 2. a. Közvetlenül az aratás után. M 2. b. légút tisztító, nyugtató, rovarűző, M 2. c. Dr. Bittera Gyula M 2. d. levendula termesztés, szántó művelés, állattartás, halászat

Tihanyi-félsziget 15

Tihanyi-félsziget 15 Tihanyi-félsziget 15 I. Barangolás Tihanyban, faluismereti feladatlap Sok szeretettel köszöntünk benneteket Tihanyban. Egy kis sétára hívunk, úgy gondoljuk, a magatok által felderített, megismert hely

Részletesebben

Fogassüllő. Keszeg (Dévérkeszeg)

Fogassüllő. Keszeg (Dévérkeszeg) Fogassüllő Erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának

Részletesebben

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok A KözépTisza vidék árterületein ívó halfajok Képes zsebhatározó 1 Bevezetés A Tisza szabályozását 1846 nyarán kezdték el, ami jelentős átalakulásokat hozott a Tiszavidéken. Az egykori árterületeknek mindössze

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV 0 TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 4 1.1. A horgászok számra fontos alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések...

Részletesebben

Székhely: 1224. Budapest, Diótörő út 61. Tel., Fax: 207-42-92 Mobil: 20/945-87-15

Székhely: 1224. Budapest, Diótörő út 61. Tel., Fax: 207-42-92 Mobil: 20/945-87-15 B A L A T O N I H O R G Á S Z E G Y E S Ü L E T Székhely: 1224. Budapest, Diótörő út 61. Tel., Fax: 207-42-92 Mobil: 20/945-87-15 A BALATON HALAI, BIOLÓGIÁJUK ÉS A HALÁLLOMÁNY KEZELÉSÉNEK KÉRDÉSEI Magyar

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 3 1.1. Alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések... 5 1.3. A hal élőhelyének

Részletesebben

Jelen felhívás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu ; www.hungary-romania-cbc.

Jelen felhívás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu ; www.hungary-romania-cbc. ECOMETHODS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VETÉLKEDŐ II. forduló Kedves Vetélkedős Csapatok! Arra kérünk benneteket, mielőtt elkezdenétek a feladatlapok kitöltését figyelmesen olvassátok el az alábbi tájékoztatót!

Részletesebben

TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK MÛEMLÉKEK TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK MÛEMLÉKEK TERMÉSZETI ÉRTÉKEK TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK MÛEMLÉKEK TERMÉSZETI ÉRTÉKEK TIHANY TÖRTÉNETE A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizû tava tektonikai süllyedésekkel keletkezett mintegy 25 ezer évvel ezelõtt. Ebbe nyúlik

Részletesebben

Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3. Kalandra fel!

Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3. Kalandra fel! Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3 Kalandra fel! Izgalmas vakációk hosszú hó napjait töltöttem gyermekként a Tisza-tónál. Kergettem a móló körül nyüzsgő küszöket, a fürge vörösszárnyúakat, édesapámmal

Részletesebben

ECOMETHODS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓ- MEGOLDÁSOK

ECOMETHODS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓ- MEGOLDÁSOK ECOMETHODS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓ- MEGOLDÁSOK 1. RAGADOZÓ MADARAINK Erdeink otthont, menedéket, táplálékot szolgáltatnak az állatvilág legdíszesebb csoportjának, a madaraknak.

Részletesebben

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok Vizeink legfejlettebb élőlényei a halak. A halak biológiai szabályozó szerepet töltenek be a vízi környezetben, jelzik a víz minőségi állapotát,

Részletesebben

1. Magasban keringve. 2. Nappal az avarban. 3. Faodúban. 4. Bokrok sûrûjében. 5. Vízen. 6. Víz fölé hajló ágon.

1. Magasban keringve. 2. Nappal az avarban. 3. Faodúban. 4. Bokrok sûrûjében. 5. Vízen. 6. Víz fölé hajló ágon. Kis-Balaton 105 I. A Kis-Balaton 1. Állíts sorrendbe a Kis-Balatonnal kapcsolatos történelmi eseményeket, összepárosítva a megadott évszámokkal, idõszakokkal! a. A közeli domboldalakról kiirtják az erdõt,

Részletesebben

AZ EGER-PATAK ÁLLATVILÁGA

AZ EGER-PATAK ÁLLATVILÁGA AZ EGER-PATAK ÁLLATVILÁGA ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KORTÓL AJÁNLOTT TEREPI, KÉPES ISMERETTERJESZTŐ FÜZET AZ EGER-PATAK EGRI ÉS SZARVASKŐI SZAKASZÁNAK ÁLLATVILÁGÁRÓL Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Részletesebben

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013.

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. www.husk-cbc.eu Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért HUSK/1101/1.7.1/0014. Szerzők: Bárd Edit Fehér Györgyi

Részletesebben

Koncz Attila: Az ökoturizmus lehetőségei az Ócsai Tájvédelmi Körzetben

Koncz Attila: Az ökoturizmus lehetőségei az Ócsai Tájvédelmi Körzetben Koncz Attila: Az ökoturizmus lehetőségei az Ócsai Tájvédelmi Körzetben Székesfehérvár Kodolányi János Főiskola Idegenforgalmi szak 1999 1. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 3 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS 4 A RAMSARI EGYEZMÉNY

Részletesebben

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIA VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) FORDULÓ FELADATLAPJA 2015.

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIA VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) FORDULÓ FELADATLAPJA 2015. MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIA VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) FORDULÓ FELADATLAPJA 2015. 25. HERMAN OTTÓ Országos Biológia Verseny megyei forduló 2015. április 25. 1. oldal

Részletesebben

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 3 Segédanyag-ismertető A Vízivilág nyáron oktatásisegédanyag-csomag a vizes élőhelyek növény- és állatvilágának életébe nyújt

Részletesebben

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK Megoldások BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK 1.a. 1. Aggteleki Nemzeti Park, 2.Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 3.Bükki Nemzeti Park, 4.Duna-Dráva Nemzeti Park, 5.Duna-Ipoly Nemzeti Park, 6.Fertõ-Hanság Nemzeti

Részletesebben

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei NATIONALPARK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK A nemzeti park emlősvilága aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei Tartalomjegyzék Nemzeti park a határ két oldalán...

Részletesebben

tt t k mini-expedíció a Balaton-felvidéken A The Explorer bemutatja:

tt t k mini-expedíció a Balaton-felvidéken A The Explorer bemutatja: A The Explorer bemutatja: Kő be r i ko földjén zá tt t k mini-expedíció a Balaton-felvidéken Ha a Szent György-hegy tetején állva tekintetünk végigsiklik a szelíd, dimbes-dombos tájon, nehéz elképzelnünk,

Részletesebben

A BALATON LUKÁCS KÁROLY BUDAPEST MAGYAR SZEMLE TÁRSASÁG I R T A

A BALATON LUKÁCS KÁROLY BUDAPEST MAGYAR SZEMLE TÁRSASÁG I R T A A MAGYAR KINCSESTÁRA, # SZEMLE 114. SZ. A BALATON I R T A LUKÁCS KÁROLY BUDAPEST MAGYAR SZEMLE TÁRSASÁG MD0EH ÍZÉBEJi ÚJ gondolatot valósít meg az a kis könyvtár, melyet a Magyar Szemle Társaság bocsát

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

A területen előforduló Natura 2000-es állat és növényfajok, kezelési javaslataik

A területen előforduló Natura 2000-es állat és növényfajok, kezelési javaslataik A területen előforduló Natura 2000-es állat és növényfajok, kezelési javaslataik (Elterjedésüket a Kék-Kállóvölgy site-n belül a térképmelléklet - lásd Galéria rovat: http://kekkallo.csillagpark.hu/gal.html

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

Az arizonai meteoritkráter

Az arizonai meteoritkráter 69. évfolyam 2014/4. szám Ára: 420 Ft. Előfizetőknek: 350 Ft TermészetBúvár AL APÍT VA: 1935 CSILLAGSEBHELY Az arizonai meteoritkráter Leleplezett rejtőzködők Ecuadori medvementők Tudáspróbák egy hiányzóval

Részletesebben

II. RÉSZ ÁLLATTAN: ÁLLATÖKOLÓGIA ÉS ETOLÓGIA

II. RÉSZ ÁLLATTAN: ÁLLATÖKOLÓGIA ÉS ETOLÓGIA II. RÉSZ ÁLLATTAN: ÁLLATÖKOLÓGIA ÉS ETOLÓGIA 184 72. A szivacsok sejtjei (F) Nézd meg jól az ábrát, majd oldd meg a feladatot! Írd a megfelelő betűjelet (I, H) az állítás utáni négyzetbe! 1. Az ábra egy

Részletesebben

FÖVENYESI SALÁTA. Bakancsban vasparipával 2009.

FÖVENYESI SALÁTA. Bakancsban vasparipával 2009. FÖVENYESI SALÁTA Bakancsban vasparipával 2009. Balatononudvari-Fövenyes A Balaton északi partján, Balatonfüredtől 10 km-re keletre, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik Balatonudvari település.

Részletesebben

ÁLLATTAN: ÁLLATÖKOLÓGIA ÉS ETOLÓGIA

ÁLLATTAN: ÁLLATÖKOLÓGIA ÉS ETOLÓGIA II. RÉSZ ÁLLATTAN: ÁLLATÖKOLÓGIA ÉS ETOLÓGIA Foto: G. Diesener és J. Reichholf: Kétéltűek és hüllők 184 72. A szivacsok sejtjei (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

1.1. Természeti környezetünk 3. 1.3. Saját helyi óvodai programunk 5. 1.3.1. A külső világ, a környezet tevékeny megismerése : A víz 5

1.1. Természeti környezetünk 3. 1.3. Saját helyi óvodai programunk 5. 1.3.1. A külső világ, a környezet tevékeny megismerése : A víz 5 Tartalomjegyzék Bevezetés 1. Bemutatkozás 3 1.1. Természeti környezetünk 3 1.2. Társadalmi környezetünk 4 1.3. Saját helyi óvodai programunk 5 1.3.1. A külső világ, a környezet tevékeny megismerése : A

Részletesebben