Bergen, Norvégia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bergen, Norvégia 2015. 06. 12-13-14."

Átírás

1 Bergen, Norvégia Megérkezés Vendéglátó és szállodavezető köszöntője [átlagos hotel, átlagon felüli emberekkel hátrányos helyzetű személyeket ( egészségügyi-, mentális betegek), fogyatékkal élőket alkalmaznak ( recepciós, konyhai kisegítő, takarítás, stb.) Cél- reintegrálják őket a társadalomba, a munka világába. Néhány gondolat Norvégiáról (Karl) Bemelegítés: fel kellett állni ABC sorrendben, aztán életkor alapján, majd képviseleti ország alapján mi a motivációd az önkéntességre? Papírra felírni (pl.: jelentőségteljes munka, támogatás, segítés, csapat munka, nem vagy egyedül, erőt ad, értelmet ad az életnek, stb.) hasonlóság szerint a motivációk csoportba rendeződtek és kifejtették a gondolataikat mindenki egyesével elmondta a nevét, hogy hány éve önkéntes, és egy dolgot kellett mondani amiben jó (általánosságban) Greta meggyújtott egy gyertyát a remény szimbólumaként, megemlékezve mindenkiről, akinek öngyilkos gondolatai vannak, elvesztett valakit vagy már nincs közöttünk. közös célunk hogy életeket mentsünk, segítsünk másképpen élni Filmvetítés, előadás video: Empty Seat PSA youtube inkább egy barátságot veszítsünk el, mint egy barátot statisztikák, öngyilkossági ráták (legmagasabb arány Grönland, skandináv országokösszehasonlítás GDP ráták- ellentmondások feltárása (pl. Olaszország Jessica) férfi nő arány a befejezett öngyilkossági mutatók alapján (sokkal több a férfi). Norvégiában kb. 530 befejezett öngyilkosság van egy évben (150 nő/ 400 férfi) Kirkens SOS 8-16 telefonvonal van nyitva minden nap, a hívások emelkedésének megfelelő napszakokban a segítők száma több, (de 40 vonalat lehet legalább mobilizálni, ha kell) ezen kívül chat van, és levelezés, amelyre 24 órán belül adnak választ. 6 munkatárs, 110 önkéntes plusz felelősségük van a siket populáció miatt; a siket központban van a SOS központ is, sokan telefonálnak külföldről, külföldön élő norvégok metodológia: hallgatás, érzelmek felfedése, öngyilkosság prevenció kérdezés által empatikus érzelmi odafordulás, csökkenteni az egyedüllét érzését beszélgetés/ nap 70 Bergenben hívás volt megválaszolva 2014-ben Norvégiában Bergenben a válaszolási arány 67% 6940 chat 1563 Bergenben 6022 üzenet 1246 Bergenben átlagosan 13 perc egy telefonbeszélgetés átlagosan egy órás egy chat a hívók általában depresszióról, egyedüllétről, magányról stb. beszélnek

2 Öngyilkosság 60%-os növekedés volt világszinten az elmúlt 4-5 évben az első háromban van a halálozási okokat nézve a éves korosztálynál Norvégiában a fiatalok között az öngyilkosság a legfőbb halálozási ok Sok a paradoxon: fejlett ország lévén meg van az anyagi hátterük, tudják, hogy vigyázzanak a testükre, egészségükre, vannak barátaik, de túl nagy a teljesítmény-nyomás (a fehér éjszakák kevés sötét órák száma) öngyilkosság, mint téma a hívásokban: telefonhívások 16% SOS üzenetek 32% chat 57% video: WHO preventing suicide a global imperative Konklúzió: Az önkéntesek félnek a suicid hívásoktól, nehezen kérdeznek rá konkrétan a szándékra. Kérdés: Benne van a saját szervezet leiratában? (említve van e konkrétan az öngyilkosság és a szuicid prevenció? Jelen lévő országok közül: Norvégiában és Magyarországon szerepel a szervezet okiratában; de mindannyian úgy gondolják, hogy bele kellene foglalni egyértelműen célként. Mítoszok az öngyilkossággal kapcsolatosan: Ha valaki egyszer öngyilkos hajlamú, mindig is az marad. a szuicid gondolatok visszatérhetnek, de nem állandóak Ha beszélünk az öngyilkosságról az egy rossz ötlet, mert érthetik bátorításnak. igazából, ha beszélünk róla csökkentjük a kockázatot Csak a mentális betegségekkel rendelkezők szuicidek. A legtöbb öngyilkosság hirtelen történik figyelmeztetés nélkül. Ha valaki szuicid, eltökélten meg akar halni. Ha beszélnek róla úgysem teszik meg. Csak figyelemre van szükségük. Megérzés? Nem bízhatsz benne. Csak a tényekben. Gyakorlat: Karl leült egy székbe, kezébe temette az arcát. Kérdés: Mit látsz? fáradt, frusztrált, szomorú... ezek csak a saját gondolataid, érzéseid tény: egy férfi ül a székben a képzeletbeli tengely egyik végén fény, másik végén az öngyilkossági gondolatok, negatív érzések, a beszélgetés során meg kell állapítani, hogy a személy hol helyezkedik el a képzeletbeli tengelyen belül ehhez kérdezni kell, ha kérdezel, általában őszintén válaszolnak, konkrétan megfogalmazzák, hogyan szeretnék elkövetni- amennyiben reális a veszély Gréta szimbolizálta az érzelmeket az egyik tenyerében- másikban a gondolatokat, egyensúlyban ill. negatív érzelmi állapotban ennek változásait.

3 film: I am not okay (teen suicide prevention and awareness) Tinédzser kérdés: Ha megkérdezed, általában tudnak egy embert mondani a környezetükben, akivel tudnak beszélni. Gyakorlat: szituációs játék 1-1 ember ráállt a vonalra, kérdezni kellett, feltárni a benne zajló érzéseket LÁTNI TÁMOGATNI MEGERŐSÍTENI szuicid gondolatok feltérképezése, érzések és gondolatok, megértés kísérni az úton eredmény félünk kérdezni, amikor öngyilkossági krízisben van az egyén Mi volt az a pillanat az előző napon, ami a legjobban megérintett? Film: For those considering suicide (KirkensSOS.no)

4 Workshop: hívó/önkéntes/megfigyelő -hármas csoportokban, szerepek, hívástémák kiosztva, imitált beszélgetés szerepcserék, utána reflexió (érzések hívóként, ügyelőként, megfigyelőként visszajelzés) - megfigyelő elmondja az észrevételeit - a hívó elmondja, érzéseit, gondolatait, hogy mit érzett jónak, mi segítette, mit hiányolt - önkéntes segítő visszajelzései, pozitívumok, nehézségek szerepcsere, mindenki mindhárom szerepben - reflexiók Kirkens SOS központ Torony Emeletenként helyezkednek el segítő szervezetek központjai Működő ügyeleti szolgálat struktúrája (telefon, chat, levelezés) megtekintése, - számítógépes rendszer, számítógépes dokumentáció, hívások elektronikus rögzítése, jegyzőkönyv elektronikus kitöltése az adatbázisban 2 fő állású vezető- megosztott feladatkörök, önkéntes segítők előre elkészített struktúrábanforgalmas üzemidőben több önkéntes segítő rendelése a vonalakhoz A szolgálati helyiségben jól elkülönülnek a szolgálati helyiségek, ügyeleti szolgálat ( fon, chat, üzenet), - stábkarbantartás- szupervízió helyisége, pihenőszoba, háttérmunka szobák, kiszolgálókonyha, étkező, szociális helyiségek (kb m2)

5 Stefan előadása a Projekt utolsó lépéseiről Ki mit csinál? Mikorra? Határidők. Dropbox: ha nincs elég helyed lehet nem látod az utolsó feltöltéseket ha valamit lementesz a gépedre, tudod törölni, így nagyobb lesz a tárhely - ami a meetingek neve alatt van, ott van az összes prezentált anyag az evaluation form-ot (a program értékelését mindenkinek ki kell töltenie, aki hivatalosan képviselte a szervezetét, (pl. Gábor- Krisztina elektronikus értékelése Berlin, Maribor, Nápoly összesen 6 értékelés kitöltés, Mónika - Rotterdam értékelése; Ildikó - Bergen, Külön nyomtatványt tölt ki mindenki és a nevével menti el. ezt a fogadó országok is kitöltik, ahol az adott meeting volt jövő hétig mindenki elküldi, hogy Kriszta meg tudja csinálni a végső összegzést (mivel HUN nem tartott meetinget), ezt ők vállalták. Stefán kérése: A Gábor által Mariborban prezentált filmet mindannyian töltsük le, és töröljük a levelező programból, mert kevés a tárhely. minden szervezet a saját dokumentációját csinálja a saját hétvégéjéről (mi volt a program, tartalom, néhány kép pár oldalban) eredetileg Olaszország csinálta volna a dokumentációt, de mivel Franciaország visszalépett, így Nápolyban lett a meeting, ezért mindenki a sajátját dokumentálja Mivel Magyarország nem tartott hétvégét, ezért a kérdőívek végső értékelését ő csinálja. Az anyagokat Word dokumentumban kell küldeni Stefánnak, és ő csatolja fel a pályázati dokumentációba, megelőzve, hogy esetleg valaki véletlenül véglegesíti a félkész pályázati anyagot, és Stefan rögzíti az átküldött anyagokat (dokumentáció, értékelés, final report) Határidő:

6 kézikönyv (best practice manual) feladatok, legjobb kezelési módszerek (a prezentációk alapján) miért oktasd - elméleti háttér hogyan oktasd leírás példák rövid dialógus/ feladat/ esetleg kép Varga Gábor: Krízis intervenció + empátia (MAX 15 oldal, ne legyen túlbonyolítva; egyszerű legyen, átlátható, a fotókkal, képekkel minél kisebb terjedelem) FINAL REPORT hasonló a jelentkezési laphoz, sok részt ki lehet tölteni annak a segítségével az E részt felosztva töltjük ki, mert az közös, és minden ország a saját nyelvén is beszámol Az etikus hallgatás szabályai (Stefan) [az ő szervezetük szabályairól kaptunk listát] náluk nincs benne a szerződésben, csak egy miheztartás, útmutatás szerepel, az olaszoknál benne van a szerződésben eszmecsere erről jó, ha benne van/ nem jó? Amiről ebben a témában szó eset, nálunk absztinencia szabálynak, anonimitásunk megtartásának hívjuk. Ki, mennyire foglalja be az önkéntes szerződésbe, kötnek-e titoktartási megállapodást. Előfordult, amikor az önkéntes azt gondolja, hogy a legjobbat teszi, ezáltal írott vagy akár íratlan szabályokat szegett meg úgy, hogy nincs is tudatában (pl. Olaszország szuicid téma)

7 Határidők az evaluation form-okat június 21-ig kell dropboxba feltölteni augusztus 1-ig kell Magyarországnak megcsinálni az összegzését az értékeléseknek (Krisztina) augusztus 15-ig kell a 15 oldalt elküldeni angolul (a kézikönyvhöz Gábornak) [feltölteni a training manual mappába] általános bevezetés, elmélet és háttér leírása + hogyan + példa a final report ránk eső részét egy doc-ba kell feltölteni a dropboxba a közös részt mindenki be tudja másolni magának Feladatok struktúrája (a training manualhoz a 15 oldal utolsó részéhez, hogy írja le mindenki a feladatokat) -a feladat fő célja; mit akarunk hogy megtanuljanak? Metodológia hogyan tanítsuk? Leírás hogyan? (állva, ülve..) Hol? (kinn, benn..) Időkeret? Feladat leírása lépésekben Miért? Hogyan viszed véghez? Felszerelés, mire van szükséged, ki kell e valamit nyomtatni stb? Röviden! Precízen! Nem kell túlbonyolítani ha van hozzáillő kép, hivatkozás, utalás, be lehet szúrni + esetleg instrukciók a trénernek, mire kell még figyelni? Cél? Kompetenciák? Final report felosztása E1. Norvégia E2. E6. E7. Stefan E3. E4. Hollandia E8. Németország E10. Magyarország (evaluation)

www.sos505.hu 2015. 2. Tartalom

www.sos505.hu 2015. 2. Tartalom 2015. 2. Tartalom Elnöki gondolatok 2. oldal Nemzetközi kitenkintés 4. oldal Szolgálatainktól Grundtvig program Győrben 8. oldal Előadás a kiégésről 9. oldal Stábon történt Szolnokon 10. oldal Salgótarján

Részletesebben

Európai Telefonos Elsősegély Szolgálatok: Felmérés az Önkéntesek Elégedettségéről és Motivációiról (TESVolSat) 2015

Európai Telefonos Elsősegély Szolgálatok: Felmérés az Önkéntesek Elégedettségéről és Motivációiról (TESVolSat) 2015 Európai Telefonos Elsősegély Szolgálatok: Felmérés az Önkéntesek Elégedettségéről és Motivációiról (TESVolSat) 2015 Székely András, Hal Melinda, Tóth Mónika Ditta, Ádám Szilvia TESVolSat 2013-1-BE1_GRU06-00495

Részletesebben

DEBRECEN. A lelki segítő feladata a "motor beindítása"

DEBRECEN. A lelki segítő feladata a motor beindítása DEBRECEN A lelki segítő feladata a "motor beindítása" Sok házaspár nem engedheti meg magának azt, hogy elvigye nyaralni a gyermekeit PIROS ÉVA E-MAIL: eva.piros@naplo.haon.hu Date: Aug 15, 2003. Publication:

Részletesebben

Szakmai programok, események kalendáriuma 2009.

Szakmai programok, események kalendáriuma 2009. MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 www.sos505.hu E-mail: iroda@sos505.hu szolgalat@sos505.hu Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok

Részletesebben

1077 Budapest, Bethlen Gábor u. 5. Tel.: (1) 316-3060 E-mail: szolgalat@sos505.hu

1077 Budapest, Bethlen Gábor u. 5. Tel.: (1) 316-3060 E-mail: szolgalat@sos505.hu MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 1077 Budapest, Bethlen Gábor u. 5. Tel.: (1) 316-3060 E-mail: szolgalat@sos505.hu Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége LESZ Szakmai

Részletesebben

2003. 4. szám. Tartalom:

2003. 4. szám. Tartalom: "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Beszámoló konferenciákról Önkéntesek Hete Cikkek a Délkeleti Régió Hírleveléből Tanulmányok Mindentudás Egyeteme

Részletesebben

Kattints rá, nagyi! (Képzelt napló egy önkéntes életéből)

Kattints rá, nagyi! (Képzelt napló egy önkéntes életéből) Kattints rá, nagyi! (Képzelt napló egy önkéntes életéből) 2006. Előkészületek Ma kaptam a hírt, hogy kérésemet teljesítették. Közös megegyezéssel nyugdíjba mehetek. Nem töltöttem ugyan még be a nyugdíjkorhatárt,

Részletesebben

Az Országos Találkozó elé

Az Országos Találkozó elé 2009. 2. Tartalom Az Országos Találkozó elé 2. oldal Országos Találkozó programok 3. oldal Élet a kódok mögött 4. oldal Régiótalálkozó Szegeden 8. oldal SZVT-25. 10. oldal Hogyan lettem ügyelő 12. oldal

Részletesebben

Mentor könyv. Európai Önkéntes Szolgálat

Mentor könyv. Európai Önkéntes Szolgálat Mentor könyv Európai Önkéntes Szolgálat Mentor könyv Európai Önkéntes Szolgálat TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ A Fiatalok Lendületben Program és az Európai Önkéntes Szolgálat 1. AZ EVS MENTORÁLÁS KERETEI 1.1 BEVEZETŐ:

Részletesebben

A FiAtAlok lendületben ProgrAm hét éve

A FiAtAlok lendületben ProgrAm hét éve A Fiatalok Lendületben Program hét éve 2 1 A Fiatalok Lendületben Program (FLP) 1.1 Az FLP alprogramjai 2 Az FLP a számok tükrében 2.1 A benyújtott és támogatott pályázatok száma 2.2 Honnan érkeztek a

Részletesebben

A tanári pályaalkalmasság megítélésének módszerei

A tanári pályaalkalmasság megítélésének módszerei Társadalmi Megújulás Operatív Program Regionális Pedagógiai Kutató és Szolgáltató Központ kialakítása pedagógusképző intézmények együttműködésére TÁMOP-4.1.2-08/1/B-2009-0002 13. alprojekt: Módszertani

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

2003. 3. szám. Tartalom:

2003. 3. szám. Tartalom: "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Konferenciák Délkeleti Régió hírei Tanulmányok az önkéntességről Mindentudás Egyeteme Könyvajánlat Idézetek

Részletesebben

3+ Megmutatni Megmozgatni Megtartani:

3+ Megmutatni Megmozgatni Megtartani: 3+ Megmutatni Megmozgatni Megtartani: Ifjúsági civil szervezetek humánerőforrásfejlesztése TARTALOM Bevezetés 3 Képzések 4 Szakmai gyakorlat 9 Bemutató projektek 10 Esetek, helyzetek 16 Hatása az Egyesekre

Részletesebben

Önkéntes Kurír. Hírek, információk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkéntes Centrumból. Tartalomjegyzék

Önkéntes Kurír. Hírek, információk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkéntes Centrumból. Tartalomjegyzék Önkéntes Kurír Hírek, információk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkéntes Centrumból Tartalomjegyzék I. évfolyam 4-5. szám Önkéntes menedzsment - Az önkéntesek bevezetése a fogadószervezetbe...1 Önkéntes

Részletesebben

A TARTÓSAN GONDOZOTT IDŐSEK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA. Széman Zsuzsa tudományos főmunkatárs, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet

A TARTÓSAN GONDOZOTT IDŐSEK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA. Széman Zsuzsa tudományos főmunkatárs, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet A TARTÓSAN GONDOZOTT IDŐSEK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Széman Zsuzsa tudományos főmunkatárs, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet Kulcskifejezések: magány, idősgondozás,

Részletesebben

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Beszélgetőtársaink voltak: Antal Adrien, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Társadalmi Felzárkózási és Szociális

Részletesebben

Szükség van a szolgálatra!

Szükség van a szolgálatra! Szükség van a szolgálatra! Önkéntesek a betegekért 10 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata 2. Vác 2015 Szükség van a szolgálatra!...3 Dr. Faragó Artúr Örökségtől kiscsoportig, azaz sokszínű

Részletesebben

Szakmai programok, események kalendáriuma 2010

Szakmai programok, események kalendáriuma 2010 MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 www.sos505.hu E-mail: iroda@sos505.hu Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége LESZ

Részletesebben

XII. LESZ Országos Konferencia

XII. LESZ Országos Konferencia Hódmezővásárhely - Makó XII. LESZ Országos Konferencia 1999. augusztus 27-29. A szakmai előadások rövid ismertetése Dr. Sárvári György 1 A szupervízió értelmezése (interpretációja) Olyan rendszerben átadni

Részletesebben

Együtt az Életért Közhasznú Egyesület KIÚTKERESŐ. Segítségnyújtás krízisbe jutott kismamáknak. A kiadvány elkészítésében közreműködtek:

Együtt az Életért Közhasznú Egyesület KIÚTKERESŐ. Segítségnyújtás krízisbe jutott kismamáknak. A kiadvány elkészítésében közreműködtek: Együtt az Életért Közhasznú Egyesület KIÚTKERESŐ Segítségnyújtás krízisbe jutott kismamáknak A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-NK-10-C pályázati program keretén belül valósult meg. A kiadvány

Részletesebben

European Social Survey R6-2012 K É R D Ő Í V A KÉRDŐÍV FŐ BLOKKJAI A KÉRDŐÍV KIEMELT KÉRDÉSEI

European Social Survey R6-2012 K É R D Ő Í V A KÉRDŐÍV FŐ BLOKKJAI A KÉRDŐÍV KIEMELT KÉRDÉSEI European Social Survey R6-2012 K É R D Ő Í V A KÉRDŐÍV FŐ BLOKKJAI A1 A5 B1 B34 C1 C28 D1-D39 E1-E45 F1 F60 H I J N TV nézés, társadalmi bizalom Politika Szubjektív jólét, társadalmi kirekesztés, vallás,

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

J e g y zőkö n y v. IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkö n y v. IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés) IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkö n y v az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága Ifjúsági albizottságának 2012. március 12-én, hétfőn 11 óra 08

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 3. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 3. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_20080320.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 3. EQUAL FÓKUSZ Mielőtt erről a mai feladatról beszélnénk, egy rövid bemutatkozó kört kérnék Önöktől, hogy ha indulhatunk innen,

Részletesebben

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Kádár Erika - Dr. Kovács András - Tóth Ibolya Szerkesztette: Balogh Zsuzsanna Debrecen 2008. 1 A foglalkozás módszere A tananyag célja, hogy gyakorlati ismeretekkel segítse

Részletesebben

EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki?

EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki? EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki? Hol is lehet elkezdeni a történetet azok számára, akik most hallottak először az Európai Önkéntes Szolgálatról és azon gondolkodnak,

Részletesebben

Szakmai Élmény Beszámoló

Szakmai Élmény Beszámoló Szakmai Élmény Beszámoló Visiting Glasgow Homelessness Network 2013. Leonardo Mobility Project Radichné Szigeti Andrea BMSZKI Dózsa Átmeneti Szállás 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK: Bevezető. 4. A GHN küldetése

Részletesebben

No. 25-30. (2002 2002.) "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen. Tartalom: Bevezetés. Tisztelt olvasó!

No. 25-30. (2002 2002.) Segítőkéz Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen. Tartalom: Bevezetés. Tisztelt olvasó! No. 25-30. (2002 2002.) "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés A 200l. évi statisztikánk Cikkek, tanulmányok a Délkeleti Régió Hírleveléből Beszámolók konferenciákról Tanulmányok

Részletesebben