SSD-t, de milyet? Mára mindenki tisztában van azzal, miért. Tech. Így válassz 240 gigás SSD-t

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SSD-t, de milyet? Mára mindenki tisztában van azzal, miért. Tech. Így válassz 240 gigás SSD-t"

Átírás

1 SSD-t, de milyet? Egyre többet kacsingatsz az SSD-k felé? Csak biztatni tudunk, hogy szerezz be egyet. Megéri, pörgősebb lesz a géped. Mára mindenki tisztában van azzal, miért jó, ha SSD-n terpeszkedik az operációs rendszer. Tudjuk, hogy jelentősen lerövidül a bootidő, a programok szinte rögtön elindulnak az ikonjukra kattintás után, a projektmentések és -megnyitások nem tartják fel a masinát, az állományok másolása és duplikációja gyorsan lezajlik, és összességében az egész rendszer harapósabbá válik, azonnal elvégzi a kijelölt feladatot. HDD-ről SSD-re váltva érezni is a különbséget. A kép pénztárcánk szempontjából vizsgálva kicsit árnyaltabbá válik. Az SSD meghajtók tárhelyméretükhöz képest sokkal drágábbak, mint öreg tányérpörgető barátaik, kevesebb tárhelyért így többet fizetünk. Nem véletlen hát, hogy mindenki a lehető legjobb SSD-t szeretné magának. Olyat, ami megbízható, és miután beszereltük, látványosan javul tőle a gépünk adta felhasználói élmény.

2 Csalóka számok A mindennapi használat során nem fogunk olyan teljesítményadatokkal találkozni, amik általában a termékek dobozainak hátoldalára felkerülnek. A magas szekvenciális olvasási és írási sebességek láttán ne csábuljunk el, ahogy a gyártók által megadott IOPS ((Input/Output Operations Per Second)-értékek alapján se hozzunk döntést. Egy rendszerlemez esetében sokkal érdekesebb, hogy a kis fájlokat milyen hamar tudja beolvasni a megoldás. Felhasználóként a 4K-olvasás- és -írásértékeket kell szemmel tartanunk. A szekvenciális értékek akkor lesznek érdekesek, ha videoszerkesztéshez keresünk SSD-t. Csatolófelület Sokakban felmerült már a kérdés, hogy milyen csatolófelületű SSD-t érdemes választani. Manapság természetesen a -eseket, de nem azért, mert általános használat során észrevehető teljesítménykülönbséget képesek felmutatni a 3 Gbps sebességű SATA meghajtókhoz képest. Azért érdemes a gyorsabb csatolófelületű modellt választani, mert általában újabb vezérlővel rendelkeznek. MLC? SLC? TLC? A legelső SSD-k SLC, vagyis single-level cell NAND-okkal érkeztek, amiket az olcsóbb multilevel cell (MLC) NAND-okkal szerelt meghajtók követték, végül pedig a Samsung piacra dobta első triple-level cell (TLC) NAND-os meghajtót. A különbség a cellánként tárolt bitek számában keresendő. Az SLC cellánként egy, az MLC két, a TLC három bitet tud tárolni. Minél több bitet tárol egy cella, annál pontosabb feszültségértékek kellenek a programozáshoz, és annál többször kell lefutnia a műveleteknek, vagyis a cella egyrészt hamarabb elhasználódik, és a műveleti idők is hosszabbak, másrészt ha egy cella több bitet képes tárolni egységnyi területen, az megnöveli a tárkapacitást, így olcsóbb lesz a megoldás. Megbízhatóság Fentebb röviden bemutattuk, melyik NAND milyen véges írási kapacitással rendelkezik, ami korrelál a meghajtók élettartamával. Ez azonban csak az érem egyik fele. Rengeteg múlik a vezérlőn is, ami speciális algoritmusok (TRIM, GC) bevetésével próbálja csökkenteni és elosztani az írások mennyiségét, vagyis növeli az élettartamot. Emellett a felhasználónak is ajánlatos odafigyelnie, hogy mennyire tömi tele meghajtóját. Annak érdekében, hogy hosszú üzemidőt érhessünk el, tíz százalékot minimum szabadon kell hagyni. Érdemes megjegyezni, hogy egyes SSD-ken (a legtöbb 60, 120, 10, 240, 40 GB kapacitású SandForce-vezérlős SSD) gyárilag elkülönített memóriarész található, amit nem lát a gép, ezért itt kevesebb szabad helyet kell hagynunk.

3 Tárhely Mivel gigabájtonként elég nagy forintösszegbe kerül az SSD, a legtöbbünk csak az operációs rendszert és a fontosabb programokat tartja a meghajtókon, erre a célra egy 64 GB-os verzió általában megfelel. A médiatartalmakat, a ritkábban használt játékokat pedig a lassabb, de nagyobb tárkapacitású meghajtókra érdemes pakolni. Fogyasztás Amennyiben hordozható számítógépünkbe keresünk SSD-t, egyáltalán nem mindegy, milyen fogyasztási adatokkal bír a modell. Érdemes olyan meghajtót választani, amelynek teljesítménye megfelelő, valamint a szekvenciális és random teljesítmény nem megy az alacsony energiafelvétel rovására. Keressünk olyan SSD-t, ami készenléti állapotban körülbelül 0,5 W-ot, átlagos használat során 1,5 W-ot, csúcsra járatva pedig 2,5 W-ot fogyaszt. TRIM A TRIM utasítás teszi lehetővé, hogy a vezérlő a háttérben az operációs rendszer információi által megszabadulhasson a fölösleges adatoktól, hogy ezzel előkészítse a helyet az újak számára. TRIMtámogatás nélkül az SSD teljesítménye észlelhetően csökken. A legtöbb SSD támogatja ezt az utasítást, de azért érdemes vásárlás előtt utánajárni, hogy a kiszemelt modell vajon hogyan áll ehhez a kérdéshez. Garancia Általában három év garanciát kapunk a meghajtókra, de egyes gyártók akár öt évre is kitolhatják ezt az időtartamot. Itt ismét visszakanyarodunk a memóriamodulok írásciklusának limitált számára, de átlagos használat mellett hamarabb cseréljük le a gépet, mint az SSD-t, vagy hamarabb váltunk jobb modellre, minthogy elhasználódna. Biztos, ami biztos, rendszeresen végezzünk biztonsági mentéseket, mert ezek a meghajtók mindenféle előjel nélkül képesek felmondani a szolgálatot. Érdemes azonban tudni, hogy a jelenleg kapható megoldások hibaszázaléka rég a merevlemezeké alá zuhant. Az SSD-k statisztikailag megbízhatóbbak, mint a HDD-k. Konkrétan?

4 A MEZŐNY Corsair Neutron GTX 240 GB A Neutron GTX teljesítményére igazán nem lehet panasz. A táblázatban is jól látszik, hogy csak apróbb hátrányokat halmozott fel a tesztgyőztes OCZ-vel szemben. Az új Link A Media LM00 vezérlővel szép munkát végzett a Corsair, így az eboost technológia gyengeségei sem érezhetők. A Neutron fogyasztása picit lehetne alacsonyabb is, hogy nyugodt szívvel ajánlhassuk laptopokba, de ettől eltekintve nincs vele probléma. Összességében egy kiegyensúlyozott teljesítményű SSD-ről van szó, ami mellé öt év garancia is jár. Aki ezt a megoldást választja, az ár miatt sem fog túlzottan panaszkodni. ENERGIA- TAKARÉKOS Kingston HyperX 3K 240 GB Habár tesztünk többi versenyzőjéhez képest a HyperX 3K itt-ott lemaradt, tartsuk észben, hogy hatalmas különbségek nem voltak felfedezhetők a meghajtók teljesítményei között. Biztosak vagyunk benne, hogy a mindennapi használat során az átlagfelhasználónak sem lesz gondja a megoldással, pláne annak fényében nem, hogy kedvező áron nagy tárhelykapacitáshoz jutunk általa, és amennyiben szeretnénk, akkor Bundle Kitben is megvásárolható a termék. Utóbbi nemcsak a gépbe történő beszerelést könnyíti meg, de a mellékelt külső tokban a rendszermigrálás is egyszerűbb. OCZ Vector 256 GB A táblázatot elnézve egy fikarcnyi kétségünk sem lehet, hogy az Indilinx Barefoot 3 vezérlővel ellátott OCZ vizsgázott a legjobban. Rendszerlemeznek azonban akkor lenne igazán ideális választás, ha az ára kissé csökkenne. Az OCZ ezzel az SSD-vel ismét megmutatta, miért volt híres a cég teljesítményorientált meghajtóiról, de most az OCZ egy másik oldalával is megismerkedhettünk. A meghajtó megbízhatósága sokat javult. A felhasználók nem futhatnak bele kompatibilitási vagy stabilitási problémákba, de ha mégis, akkor a cég fórumán gyorsan érkezik a segítség. TESZTGYŐZTES

5 Tech Plextor M5 Pro 256 GB A Plextor az M2 széria óta a Marvell 14 vezérlőit használta, öt különböző SSD-je gördült le a gyártósorról ezzel a fedélzetén. Az M5-nél azonban máshogy határoztak. Ez a cég első olyan SSD-je, ami 1 nm-es NANDokat használ, és ehhez egy új, 1 vezérlő és firmware is dukál. Azt gondolnánk, hogy a kisebb csíkszélességen készült lapkákkal egyszerűbb az élet, de ez nem így van. MLC-lapkák esetében az írási és a törlési késleltetés ilyenkor növekszik. Az M5 Pro ennek a terhét nyögheti, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy lassú. Sőt, egészen jól vizsgázott. Ára a többiekhez képest azonban magas. Samsung SSD 40 Pro 256 GB A széria 256 GB-os modellje legalább annyira elnyerte a tetszésünket, mint az OCZ Vector. Ez az egyik leggyorsabb felhasználói SSD, amit be lehet szerezni, ráadásul az árcédulán található összegtől sem megy el az ember kedve. A Samsung a korábbi firmware-problémákat orvosolta, így a termék megbízhatóságával sem lehet probléma, ezt az ötéves garancia is sejteti. Méretéből és kedvező fogyasztási karakterisztikáiból adódóan az otthoni felhasználók mellett azoknak is ajánljuk, akik a laptopjukban kívánják lecserélni a régi, zakatoló merevlemezt. AJÁNLOTT ENERGIATAKARÉKOS Ár Teljesítmény Szolgáltatás Ár/érték Vezérlő NAND Csatoló Iometer 4 kb random írás Iometer 4 kb random olvasás Iometer 12 kb szekvenciális írás Iometer 12 kb szekvenciális olvasás PCMARK PCMARK Vantage PCMARK Vantage Gaming PCMARK Vantage Application PCMARK Vantage Startup PCMARK Vantage Media Player PCMARK Vantage Photo Gallery PCMARK Vantage Defender AS SSD szekvenciális olvasás AS SSD 4K olvasás AS SSD 4K-64 olvasás AS SSD szekvenciális írás AS SSD 4K írás AS SSD 4K-64 írás AS SSD másolás ISO AS SSD másolás Program AS SSD másolás játék Fogasztás induláskor Fogyasztás készenlétben Fogyasztás szekvenciális írás Fogyasztás szekvenciális olvasás Fogyasztás random írás Fogyasztás random olvasás leggyengébb érték Kingston ston HyperX HyperX 3K 3K 240 GB Ft-tól 6 SF-221 MLC 25nm szinkron MLC 242 MB/s 42 MB/s 35 MB/s 32 MB/s MB/s 3 MB/s 40 MB/s 243 MB/s 431 MB/s 3 MB/s 326 MB/s MB/s 26 MB/s 51 MB/s 26 MB/s 225 MB/s 264 MB/s 1 MB/s 226 MB/s 1,45 W 0,56 W 2,03 W 2,35 W 1. W 2,5 W legjobb érték TESZTGYŐZTES Plextor M5 Pro 256 GB Ft-tól Marvell SS1-BLD2 1nm Toggle Mode MLC 15 MB/s 3 MB/s 34 MB/s 32 MB/s MB/s 34 MB/s 1 MB/s 452 MB/s 42 MB/s 452 MB/s MB/s 310 MB/s 510 MB/s 35 MB/s 362 MB/s 332 MB/s 236 MB/s 231 MB/s 2,54 W 1,12 W 2,51 W 2,5 W 3,5 W 2,6 W OCZ Vector Vector GB Ft-tól Indilinx Barefoot 3 25nm szinkron MLC 305 MB/s 5 MB/s 35 MB/s 36 MB/s MB/s 434 MB/s 26 MB/s 416 MB/s 504 MB/s 12 MB/s 341 MB/s 516 MB/s 31 MB/s 31 MB/s 3 MB/s 23 MB/s 234 MB/s 2, W 0, W 3, W 2, W 3,1 W 2, W AJÁNLOTT Corsair Neutron GTX 240 GB Ft-tól 6 Link_A_Media LM00 24nm Toggle Mode 265 MB/s 2 MB/s 354 MB/s 22 MB/s MB/s 405 MB/s 40 MB/s 242 Mb/s 43 MB/s 403 MB/s 45 MB/s 105 MB/s 321 MB/s 51 MB/s 30 MB/s 351 MB/s 410 MB/s 223 MB/s 22 MB/s 2,21 W 1,1 W 4,5 W 3,1 W 3,4 W 2,6 W Samsung ung SSD SSSD Pro Pro 256 GB Ft-tól Samsung 3-core MDX 21 nm Toggle Mode MLC 2 MB/s MB/s 36 MB/s 23 MB/s MB/s 425 MB/s 420 MB/s 2 MB/s 443 MB/s 410 MB/s 502 MB/s 10 MB/s 31 MB/s 514 MB/s 34 MB/s 35 MB/s 40 MB/s 225 MB/s 2 MB/s 1,22 W 0,4 W 4,1 W 3,23 W 3,4 W 2,64 W

Viszonylag ritkán találkozunk olyan zeneszerkesztő

Viszonylag ritkán találkozunk olyan zeneszerkesztő Új termékek tesztje Hónapról hónapra összegyűjtjük a LEGÉRDEKESEBB HARDVER- ÉS SZOFTVERÚJDONSÁGOKAT, hogy kipróbálásuk után beszámolhassunk képességeikről, hasznukról, előnyeikről és hátrányaikról. Tartalom

Részletesebben

A szalag él és élni fog

A szalag él és élni fog A szalag él és élni fog Energiagazdálkodási és környezetvédelmi okokból bebiztosította helyét az adattárolási megoldások között A szalagos alapú adatrögzítés újból a figyelem középpontjába került ideális

Részletesebben

Miért költenek sokan akár évente százezrekkel többet nyomtatásra, mint kellene?

Miért költenek sokan akár évente százezrekkel többet nyomtatásra, mint kellene? 5 költséges hiba Miért költenek sokan akár évente százezrekkel többet nyomtatásra, mint kellene? bevezet A nyomtatótulajdonosok többsége lényegesen többet költ nyomtatásra, mint az szükséges lenne. Teszi

Részletesebben

Új termékek. Így tesztelt a CHIP. Tartalom. TESZTEK, TECHNOLÓGIÁK Bemutatók

Új termékek. Így tesztelt a CHIP. Tartalom. TESZTEK, TECHNOLÓGIÁK Bemutatók Új termékek TESZTJE Hónapról hónapra összegyűjtjük a legérdekesebb hardver- és szoftverújdonságokat, hogy kipróbálásuk után beszámolhassunk képességeikről, hasznukról, előnyeikről és hátrányaikról. Új

Részletesebben

0. szám 2012/01 www.rendszerigeny.hu

0. szám 2012/01 www.rendszerigeny.hu 0. szám 2012/01 www.rendszerigeny.hu Tartalomjegyzék: 4. oldal: WRC 3 6. oldal FIFA13 8. oldal RégiÚjJátékok: Heroes 2 13. oldal F1 2012 15. oldal Leadtek GTX 650 OC 20. oldal Noctua NH-L12 24. oldal Prolimatech

Részletesebben

A gyors és erős számítógépek 7 titka. Ebből kettő garantáltan meglepetést fog okozni még a tapasztaltaknak is!

A gyors és erős számítógépek 7 titka. Ebből kettő garantáltan meglepetést fog okozni még a tapasztaltaknak is! -1- A gyors és erős számítógépek 7 titka Ebből kettő garantáltan meglepetést fog okozni még a tapasztaltaknak is! Ingyenes tanulmány azoknak, akiknek VAN, VOLT, vagy LESZ számítógépük, és végre szeretnék

Részletesebben

Tűzoltás és megelőzés Esettanulmány az adatmentésről

Tűzoltás és megelőzés Esettanulmány az adatmentésről Tűzoltás és megelőzés Esettanulmány az adatmentésről Konstantinusz Kft. 2010 Kétféle ember létezik, akinek volt már adatvesztése, és akinek lesz. Kedves Hallgatók! Ez a tanulmány azért készült, hogy Ti,

Részletesebben

NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS

NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS 2013 Copyright @ 2013 WebShop-Experts Kft. Minden jog fenntartva. A tanulmány megállapításai csak a forrás megjelölésével, és a szerző előzetes jóváhagyásával idézhetőek. Címünk:

Részletesebben

2013 II.évfolyam 1. szám a Villanypára Egyesület kiadványa. Vaper. M a g a z i n

2013 II.évfolyam 1. szám a Villanypára Egyesület kiadványa. Vaper. M a g a z i n 2013 II.évfolyam 1. szám a Villanypára Egyesület kiadványa Vaper M a g a z i n Köszöntő Az olvasó újságunk második számát tartja a kezében. Szerettük volna, ha az aktualitásokra koncentrálva, az érdeklődő

Részletesebben

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket A Google neve mára gyakorlatilag összeforrott az internetes kereséssel, ha valamilyen információra van szükségünk,

Részletesebben

Éder Iván Digitális mélyégfotózás. A filmes fotózás

Éder Iván Digitális mélyégfotózás. A filmes fotózás 130 Digitális mélyégfotózás Éder Iván Digitális mélyégfotózás Minden kezdõ amatõrcsillagász számára a Hold és a bolygók megfigyelése jelenti a legnagyobb élményt, látványuk lenyûgözõ. A mélyég-objektumokkal

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Szűcs Zsolt

SZAKDOLGOZAT. Szűcs Zsolt SZAKDOLGOZAT Szűcs Zsolt Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatika Kar Vékonykliens architektúrák Témavezető: Allaga Gyula és Papp Zoltán Lajos docens egyetemi adjunktus Készítette: Szűcs Zsolt Informatikatanári-matematika

Részletesebben

Olcsó nyomtatás elérhető?!

Olcsó nyomtatás elérhető?! Olcsó nyomtatás elérhető?! www.nyomtassotthon.hu A füzetben található tartalmak felhasználása nyomtatásban, vizuális vagy elektronikus médiában kizárólag a nyomtassotthon.hu előzetes engedélyével történhet.

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Arnóczki Tamás

SZAKDOLGOZAT Arnóczki Tamás SZAKDOLGOZAT Arnóczki Tamás Debrecen 2013 Debreceni Egyetem Informatika Kar Virtualizációs megoldások Témavezető: Dr. Krausz Tamás egyetemi adjunktus Készítette: Arnóczki Tamás Mérnök informatikus BSc

Részletesebben

I. Mi is az a számítógép?

I. Mi is az a számítógép? Internetes oktatás: Ismerkedés a számítógépekkel 52/1. I. Mi is az a számítógép? I/1. A hardver és a szoftver A hardver és a szoftver alapvetően különböznek mégis elválaszthatatlanok, mint Bonnie és Clyde.

Részletesebben

Copyright: Nyugat-Európai Magyar Ref. Lelkigondozó Szolgálat, Alapítvány, Hága,

Copyright: Nyugat-Európai Magyar Ref. Lelkigondozó Szolgálat, Alapítvány, Hága, SZÁMÍTÓGÉP MINDENKINEK TARTALOMJEGYZÉK MI AZ A SZÁMÍTÓGÉP?... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. HOGYAN ÉPÜL FEL EGY SZÁMÍTÓGÉP?... 3 HOGYAN VÁSÁROLJUNK SZÁMÍTÓGÉPET?... 5 A SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLATA... 8 AZ

Részletesebben

Röviden a keresőoptimalizálásról

Röviden a keresőoptimalizálásról Röviden a keresőoptimalizálásról Mielőtt a közepébe vágnánk Miért kell kiemelt figyelmet szentelned a keresőkben lévő helyezéseidre? A magyar felhasználók többsége az internetet keresésre használják. Nézd

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Zsoldos János NYÍREGYHÁZA, 2009.

SZAKDOLGOZAT. Zsoldos János NYÍREGYHÁZA, 2009. SZAKDOLGOZAT Zsoldos János NYÍREGYHÁZA, 2009. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TERMÉSZETTUDOMÁNYI FŐISKOLAI KAR MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA INTÉZET Technika oktatóprogram készítése - A Floppytól a Blu-Ray lemezig, adathordozók

Részletesebben

1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN

1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN 1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN 1.1 ALAPFOGALMAK A számítógép különböző eszközök együttese, amelyeket nap, mint nap láthatunk a számítógépes munka közben, de a számítógép házában egyes eszközök rejtve

Részletesebben

ECDL. Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Bevezetés

ECDL. Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Bevezetés Európai Számítógép-használói Jogosítvány ECDL Bevezetés Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány magyarországi megszerzésének lehetőségével alkalom nyílt arra, hogy bárki lemérje mennyire jártas a számítógépek,

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA. Soltész Dániel. Debrecen

DIPLOMAMUNKA. Soltész Dániel. Debrecen DIPLOMAMUNKA Soltész Dániel Debrecen 2010 DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKA KAR INFORMÁCIÓ TECHNOLÓGIA TANSZÉK Virtualizációs technológiák összehasonlítása Témavezető: Dr. Krausz Tamás Egyetemi adjunktus Készítette:

Részletesebben

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul. Verziószám: 3.03. Felhasználói segédlet

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul. Verziószám: 3.03. Felhasználói segédlet NRG-COM Kft. 1192 Budapest Bercsényi u. 61. HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul Verziószám: 3.03 Felhasználói segédlet 2012 Tartalomjegyzék Általános információk (GYIK - gyakran

Részletesebben

Amit a HD filmek lejátszásáról tudni kell. Mátyás Miklós

Amit a HD filmek lejátszásáról tudni kell. Mátyás Miklós Mátyás Miklós 1 Tartalom Tartalom... 2 Előszó... 3 HD alapismeretek... 3 Mozifilmből otthon lejátszató formátum... 6 A hangról... 7 Tömörítés... 7 Konténerek... 10 Lejátszási lehetőségek... 12 Lejátszás

Részletesebben

Adattároló rendszerek fogalmai. Merevlemez. Adattároló egységek. Diszk = szalag = Merevlemezek paraméterei 2012.02.28. ADAT MEMÓRIA DISZK RANDOM IO

Adattároló rendszerek fogalmai. Merevlemez. Adattároló egységek. Diszk = szalag = Merevlemezek paraméterei 2012.02.28. ADAT MEMÓRIA DISZK RANDOM IO 1 2 Adattároló rendszerek fogalmai On-line: bármikor elérhető Off-line: humán beavatkozás igényel (pl. szalag) Szekvenciális: bájtfolytonosan írható/olvasható Random elérésű: bárhonnan írhatunk/olvashatunk

Részletesebben

Számítástechnikai alapismeretek

Számítástechnikai alapismeretek Számítástechnikai alapismeretek BEVEZETÉS A számítástechnika napjainkban egyre erőteljesebben nyomul be mindennapi életünkbe. A néhány éve még csak a hozzáértő kiváltságosok "játéka", a számítógép mára

Részletesebben

Üzleti kommunikáció a levelezésen túl

Üzleti kommunikáció a levelezésen túl Üzleti kommunikáció a levelezésen túl Tartalom 3 Új igények egy levelező rendszerrel szemben Nagyobb postaládák kisebb költséggel Kiszolgáló-független adatbázis-kezelés 4 Olcsóbb diszk-alrendszerek mellett

Részletesebben

Jagodics Rita kereskedelmimarketing-szakértő és a Kereskedelmi Marketing csapata

Jagodics Rita kereskedelmimarketing-szakértő és a Kereskedelmi Marketing csapata KEDVES OLVASÓM! Először is kérlek, engedd meg, hogy tegeződjünk, hiszen így sokkal gördülékenyebb a kommunikáció. Köszönöm. Rendhagyó oktatóanyagot olvashatsz most: feltöltjük céged motorját a legerősebb

Részletesebben

és az együttműködésében NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS

és az együttműködésében NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS és az együttműködésében NAGY WEBÁRUHÁZ FELMÉRÉS 2012 Copyright @ 2012 WebShop-Experts Kft. Minden jog fenntartva. A tanulmány megállapításai csak a forrás megjelölésével, és a szerző előzetes jóváhagyásával

Részletesebben

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Házipénztár modul. Verziószám: 2.40. Felhasználói segédlet

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Házipénztár modul. Verziószám: 2.40. Felhasználói segédlet NRG-COM Kft. 1192 Budapest Bercsényi u. 61. HORIZONT Integrált irodai programcsomag Házipénztár modul Verziószám: 2.40 Felhasználói segédlet 2012 Tartalomjegyzék Általános információk (GYIK - gyakran ismételt

Részletesebben

Az UEFI Hordozhatóság. Az új eszközök támogatása. Gyorsaság Modularitás. Fokozott biztonság

Az UEFI Hordozhatóság. Az új eszközök támogatása. Gyorsaság Modularitás. Fokozott biztonság Az UEFI Aki egy kicsit is ért a személyi számítógépekhez, többé-kevésbé tisztában van a BIOS mibenlétével, szerepével. A BIOS épp olyan "öreg", mint a személyi számítógép: amikor az IBM létrehozta az IBM

Részletesebben