SSD-t, de milyet? Mára mindenki tisztában van azzal, miért. Tech. Így válassz 240 gigás SSD-t

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SSD-t, de milyet? Mára mindenki tisztában van azzal, miért. Tech. Így válassz 240 gigás SSD-t"

Átírás

1 SSD-t, de milyet? Egyre többet kacsingatsz az SSD-k felé? Csak biztatni tudunk, hogy szerezz be egyet. Megéri, pörgősebb lesz a géped. Mára mindenki tisztában van azzal, miért jó, ha SSD-n terpeszkedik az operációs rendszer. Tudjuk, hogy jelentősen lerövidül a bootidő, a programok szinte rögtön elindulnak az ikonjukra kattintás után, a projektmentések és -megnyitások nem tartják fel a masinát, az állományok másolása és duplikációja gyorsan lezajlik, és összességében az egész rendszer harapósabbá válik, azonnal elvégzi a kijelölt feladatot. HDD-ről SSD-re váltva érezni is a különbséget. A kép pénztárcánk szempontjából vizsgálva kicsit árnyaltabbá válik. Az SSD meghajtók tárhelyméretükhöz képest sokkal drágábbak, mint öreg tányérpörgető barátaik, kevesebb tárhelyért így többet fizetünk. Nem véletlen hát, hogy mindenki a lehető legjobb SSD-t szeretné magának. Olyat, ami megbízható, és miután beszereltük, látványosan javul tőle a gépünk adta felhasználói élmény.

2 Csalóka számok A mindennapi használat során nem fogunk olyan teljesítményadatokkal találkozni, amik általában a termékek dobozainak hátoldalára felkerülnek. A magas szekvenciális olvasási és írási sebességek láttán ne csábuljunk el, ahogy a gyártók által megadott IOPS ((Input/Output Operations Per Second)-értékek alapján se hozzunk döntést. Egy rendszerlemez esetében sokkal érdekesebb, hogy a kis fájlokat milyen hamar tudja beolvasni a megoldás. Felhasználóként a 4K-olvasás- és -írásértékeket kell szemmel tartanunk. A szekvenciális értékek akkor lesznek érdekesek, ha videoszerkesztéshez keresünk SSD-t. Csatolófelület Sokakban felmerült már a kérdés, hogy milyen csatolófelületű SSD-t érdemes választani. Manapság természetesen a -eseket, de nem azért, mert általános használat során észrevehető teljesítménykülönbséget képesek felmutatni a 3 Gbps sebességű SATA meghajtókhoz képest. Azért érdemes a gyorsabb csatolófelületű modellt választani, mert általában újabb vezérlővel rendelkeznek. MLC? SLC? TLC? A legelső SSD-k SLC, vagyis single-level cell NAND-okkal érkeztek, amiket az olcsóbb multilevel cell (MLC) NAND-okkal szerelt meghajtók követték, végül pedig a Samsung piacra dobta első triple-level cell (TLC) NAND-os meghajtót. A különbség a cellánként tárolt bitek számában keresendő. Az SLC cellánként egy, az MLC két, a TLC három bitet tud tárolni. Minél több bitet tárol egy cella, annál pontosabb feszültségértékek kellenek a programozáshoz, és annál többször kell lefutnia a műveleteknek, vagyis a cella egyrészt hamarabb elhasználódik, és a műveleti idők is hosszabbak, másrészt ha egy cella több bitet képes tárolni egységnyi területen, az megnöveli a tárkapacitást, így olcsóbb lesz a megoldás. Megbízhatóság Fentebb röviden bemutattuk, melyik NAND milyen véges írási kapacitással rendelkezik, ami korrelál a meghajtók élettartamával. Ez azonban csak az érem egyik fele. Rengeteg múlik a vezérlőn is, ami speciális algoritmusok (TRIM, GC) bevetésével próbálja csökkenteni és elosztani az írások mennyiségét, vagyis növeli az élettartamot. Emellett a felhasználónak is ajánlatos odafigyelnie, hogy mennyire tömi tele meghajtóját. Annak érdekében, hogy hosszú üzemidőt érhessünk el, tíz százalékot minimum szabadon kell hagyni. Érdemes megjegyezni, hogy egyes SSD-ken (a legtöbb 60, 120, 10, 240, 40 GB kapacitású SandForce-vezérlős SSD) gyárilag elkülönített memóriarész található, amit nem lát a gép, ezért itt kevesebb szabad helyet kell hagynunk.

3 Tárhely Mivel gigabájtonként elég nagy forintösszegbe kerül az SSD, a legtöbbünk csak az operációs rendszert és a fontosabb programokat tartja a meghajtókon, erre a célra egy 64 GB-os verzió általában megfelel. A médiatartalmakat, a ritkábban használt játékokat pedig a lassabb, de nagyobb tárkapacitású meghajtókra érdemes pakolni. Fogyasztás Amennyiben hordozható számítógépünkbe keresünk SSD-t, egyáltalán nem mindegy, milyen fogyasztási adatokkal bír a modell. Érdemes olyan meghajtót választani, amelynek teljesítménye megfelelő, valamint a szekvenciális és random teljesítmény nem megy az alacsony energiafelvétel rovására. Keressünk olyan SSD-t, ami készenléti állapotban körülbelül 0,5 W-ot, átlagos használat során 1,5 W-ot, csúcsra járatva pedig 2,5 W-ot fogyaszt. TRIM A TRIM utasítás teszi lehetővé, hogy a vezérlő a háttérben az operációs rendszer információi által megszabadulhasson a fölösleges adatoktól, hogy ezzel előkészítse a helyet az újak számára. TRIMtámogatás nélkül az SSD teljesítménye észlelhetően csökken. A legtöbb SSD támogatja ezt az utasítást, de azért érdemes vásárlás előtt utánajárni, hogy a kiszemelt modell vajon hogyan áll ehhez a kérdéshez. Garancia Általában három év garanciát kapunk a meghajtókra, de egyes gyártók akár öt évre is kitolhatják ezt az időtartamot. Itt ismét visszakanyarodunk a memóriamodulok írásciklusának limitált számára, de átlagos használat mellett hamarabb cseréljük le a gépet, mint az SSD-t, vagy hamarabb váltunk jobb modellre, minthogy elhasználódna. Biztos, ami biztos, rendszeresen végezzünk biztonsági mentéseket, mert ezek a meghajtók mindenféle előjel nélkül képesek felmondani a szolgálatot. Érdemes azonban tudni, hogy a jelenleg kapható megoldások hibaszázaléka rég a merevlemezeké alá zuhant. Az SSD-k statisztikailag megbízhatóbbak, mint a HDD-k. Konkrétan?

4 A MEZŐNY Corsair Neutron GTX 240 GB A Neutron GTX teljesítményére igazán nem lehet panasz. A táblázatban is jól látszik, hogy csak apróbb hátrányokat halmozott fel a tesztgyőztes OCZ-vel szemben. Az új Link A Media LM00 vezérlővel szép munkát végzett a Corsair, így az eboost technológia gyengeségei sem érezhetők. A Neutron fogyasztása picit lehetne alacsonyabb is, hogy nyugodt szívvel ajánlhassuk laptopokba, de ettől eltekintve nincs vele probléma. Összességében egy kiegyensúlyozott teljesítményű SSD-ről van szó, ami mellé öt év garancia is jár. Aki ezt a megoldást választja, az ár miatt sem fog túlzottan panaszkodni. ENERGIA- TAKARÉKOS Kingston HyperX 3K 240 GB Habár tesztünk többi versenyzőjéhez képest a HyperX 3K itt-ott lemaradt, tartsuk észben, hogy hatalmas különbségek nem voltak felfedezhetők a meghajtók teljesítményei között. Biztosak vagyunk benne, hogy a mindennapi használat során az átlagfelhasználónak sem lesz gondja a megoldással, pláne annak fényében nem, hogy kedvező áron nagy tárhelykapacitáshoz jutunk általa, és amennyiben szeretnénk, akkor Bundle Kitben is megvásárolható a termék. Utóbbi nemcsak a gépbe történő beszerelést könnyíti meg, de a mellékelt külső tokban a rendszermigrálás is egyszerűbb. OCZ Vector 256 GB A táblázatot elnézve egy fikarcnyi kétségünk sem lehet, hogy az Indilinx Barefoot 3 vezérlővel ellátott OCZ vizsgázott a legjobban. Rendszerlemeznek azonban akkor lenne igazán ideális választás, ha az ára kissé csökkenne. Az OCZ ezzel az SSD-vel ismét megmutatta, miért volt híres a cég teljesítményorientált meghajtóiról, de most az OCZ egy másik oldalával is megismerkedhettünk. A meghajtó megbízhatósága sokat javult. A felhasználók nem futhatnak bele kompatibilitási vagy stabilitási problémákba, de ha mégis, akkor a cég fórumán gyorsan érkezik a segítség. TESZTGYŐZTES

5 Tech Plextor M5 Pro 256 GB A Plextor az M2 széria óta a Marvell 14 vezérlőit használta, öt különböző SSD-je gördült le a gyártósorról ezzel a fedélzetén. Az M5-nél azonban máshogy határoztak. Ez a cég első olyan SSD-je, ami 1 nm-es NANDokat használ, és ehhez egy új, 1 vezérlő és firmware is dukál. Azt gondolnánk, hogy a kisebb csíkszélességen készült lapkákkal egyszerűbb az élet, de ez nem így van. MLC-lapkák esetében az írási és a törlési késleltetés ilyenkor növekszik. Az M5 Pro ennek a terhét nyögheti, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy lassú. Sőt, egészen jól vizsgázott. Ára a többiekhez képest azonban magas. Samsung SSD 40 Pro 256 GB A széria 256 GB-os modellje legalább annyira elnyerte a tetszésünket, mint az OCZ Vector. Ez az egyik leggyorsabb felhasználói SSD, amit be lehet szerezni, ráadásul az árcédulán található összegtől sem megy el az ember kedve. A Samsung a korábbi firmware-problémákat orvosolta, így a termék megbízhatóságával sem lehet probléma, ezt az ötéves garancia is sejteti. Méretéből és kedvező fogyasztási karakterisztikáiból adódóan az otthoni felhasználók mellett azoknak is ajánljuk, akik a laptopjukban kívánják lecserélni a régi, zakatoló merevlemezt. AJÁNLOTT ENERGIATAKARÉKOS Ár Teljesítmény Szolgáltatás Ár/érték Vezérlő NAND Csatoló Iometer 4 kb random írás Iometer 4 kb random olvasás Iometer 12 kb szekvenciális írás Iometer 12 kb szekvenciális olvasás PCMARK PCMARK Vantage PCMARK Vantage Gaming PCMARK Vantage Application PCMARK Vantage Startup PCMARK Vantage Media Player PCMARK Vantage Photo Gallery PCMARK Vantage Defender AS SSD szekvenciális olvasás AS SSD 4K olvasás AS SSD 4K-64 olvasás AS SSD szekvenciális írás AS SSD 4K írás AS SSD 4K-64 írás AS SSD másolás ISO AS SSD másolás Program AS SSD másolás játék Fogasztás induláskor Fogyasztás készenlétben Fogyasztás szekvenciális írás Fogyasztás szekvenciális olvasás Fogyasztás random írás Fogyasztás random olvasás leggyengébb érték Kingston ston HyperX HyperX 3K 3K 240 GB Ft-tól 6 SF-221 MLC 25nm szinkron MLC 242 MB/s 42 MB/s 35 MB/s 32 MB/s MB/s 3 MB/s 40 MB/s 243 MB/s 431 MB/s 3 MB/s 326 MB/s MB/s 26 MB/s 51 MB/s 26 MB/s 225 MB/s 264 MB/s 1 MB/s 226 MB/s 1,45 W 0,56 W 2,03 W 2,35 W 1. W 2,5 W legjobb érték TESZTGYŐZTES Plextor M5 Pro 256 GB Ft-tól Marvell SS1-BLD2 1nm Toggle Mode MLC 15 MB/s 3 MB/s 34 MB/s 32 MB/s MB/s 34 MB/s 1 MB/s 452 MB/s 42 MB/s 452 MB/s MB/s 310 MB/s 510 MB/s 35 MB/s 362 MB/s 332 MB/s 236 MB/s 231 MB/s 2,54 W 1,12 W 2,51 W 2,5 W 3,5 W 2,6 W OCZ Vector Vector GB Ft-tól Indilinx Barefoot 3 25nm szinkron MLC 305 MB/s 5 MB/s 35 MB/s 36 MB/s MB/s 434 MB/s 26 MB/s 416 MB/s 504 MB/s 12 MB/s 341 MB/s 516 MB/s 31 MB/s 31 MB/s 3 MB/s 23 MB/s 234 MB/s 2, W 0, W 3, W 2, W 3,1 W 2, W AJÁNLOTT Corsair Neutron GTX 240 GB Ft-tól 6 Link_A_Media LM00 24nm Toggle Mode 265 MB/s 2 MB/s 354 MB/s 22 MB/s MB/s 405 MB/s 40 MB/s 242 Mb/s 43 MB/s 403 MB/s 45 MB/s 105 MB/s 321 MB/s 51 MB/s 30 MB/s 351 MB/s 410 MB/s 223 MB/s 22 MB/s 2,21 W 1,1 W 4,5 W 3,1 W 3,4 W 2,6 W Samsung ung SSD SSSD Pro Pro 256 GB Ft-tól Samsung 3-core MDX 21 nm Toggle Mode MLC 2 MB/s MB/s 36 MB/s 23 MB/s MB/s 425 MB/s 420 MB/s 2 MB/s 443 MB/s 410 MB/s 502 MB/s 10 MB/s 31 MB/s 514 MB/s 34 MB/s 35 MB/s 40 MB/s 225 MB/s 2 MB/s 1,22 W 0,4 W 4,1 W 3,23 W 3,4 W 2,64 W

A Samsung az új, hordozható X5 SSD-vel új szintre emeli a külső tárhely megoldásait

A Samsung az új, hordozható X5 SSD-vel új szintre emeli a külső tárhely megoldásait A Samsung bemutatta első, NVMe 1 alapú szilárdtest-meghajtóját, a hordozható X5 SSD-t, amely a teljesítményben és megbízhatóságben új mércét állít a külső merevlemezek piacán. Az X5 ideális választás a

Részletesebben

Ajánlott adatbázis-szerver konfiguráció a Novitax szoftverekhez

Ajánlott adatbázis-szerver konfiguráció a Novitax szoftverekhez Ajánlott adatbázis-szerver konfiguráció a Novitax szoftverekhez A Novitax ügyviteli szoftverek nagyon sok adatbázis-műveletet végeznek, ezért gyors programműködést elsősorban az adatbázis-szerver hardvereinek

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása lizengo használati utasítás A Windows egy USB A Windows egy USB lizengo használati utasítás Kattintson a Windows verziókra, amelyet egy USB stick-re szeretne másolni, így elér a megfelelő útmutatóhoz.

Részletesebben

Grayteq. Grayteq DLP Teljesítmény Benchmark. Grayteq DLP Benchmark. Sealar Corporate Proprietary Commercial-in-confidence

Grayteq. Grayteq DLP Teljesítmény Benchmark. Grayteq DLP Benchmark. Sealar Corporate Proprietary Commercial-in-confidence Teljesítmény Benchmark Benchmark 1. oldal a 12-ből Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 A dokumentum célja 3 Részletek 3 3 Teszt alkalmazás 3 Általános hardver és szoftver mérések 3 CPU, Memória és HDD mérések

Részletesebben

Lenovo Ideapad YOGA3 PRO 80HE00MCHV (80HE00MCHV)

Lenovo Ideapad YOGA3 PRO 80HE00MCHV (80HE00MCHV) Lenovo Ideapad YOGA3 PRO 80HE00MCHV (80HE00MCHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: YOGA Termékvonal: Lenovo 2 az 1-ben Hibrid Notebook Termékvonal2: 2 az 1-ben Hibrid Notebook Processzor: Intel Core M Processzor

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Elektronikus háttértárak

Elektronikus háttértárak Elektronikus háttértárak Az elektronikus tár elektronikusan rögzíti az adatokat, megbízható, törölhető tár. Az elektronikus háttértárak mindenféle mozgó alkatrész nélkül, elektronikus elven, úgynevezett

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Ajánlat kelte: 2008. november 18. Ajánlattevő: FTK Kft. Cím: 3531 Miskolc, Vászonfehérítő 32.

Ajánlat kelte: 2008. november 18. Ajánlattevő: FTK Kft. Cím: 3531 Miskolc, Vászonfehérítő 32. Ajánlat kelte: 2008. november 18. Ajánlattevő: FTK Kft. Cím: 3531 Miskolc, Vászonfehérítő 32. Ajánlat érvényessége: 2008. november 21. (275-ös EUR/HUF árfolyamig) Teljesíthetőség: akár 2008-as év Számítógépek:

Részletesebben

Asztali PC kínálatunk:

Asztali PC kínálatunk: Asztali PC kínálatunk: Alfa Office PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3420-3,20GHz Memória: 4GB DDR-III 99 291 Ft + ÁFA Alfa II Offfice PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3460-3,50GHz Memória:

Részletesebben

AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI

AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI I. Standard 89.900 HUF (Gigabyte alaplap, AMD Sempron 3200+, 512MB 667MHz DDR2 RAM, 80GB SATA WD HDD, LG DVD-ROM, 17 Acer LCD monitor, Billentyűzet, Optikai

Részletesebben

A TOSHIBA ÚJ SZILÁRDTEST-MEGHAJTÓJA A RUGALMAS VÁLLALATI TÁROLÁSI MEGOLDÁSOKAT SZOLGÁLJA

A TOSHIBA ÚJ SZILÁRDTEST-MEGHAJTÓJA A RUGALMAS VÁLLALATI TÁROLÁSI MEGOLDÁSOKAT SZOLGÁLJA A TOSHIBA ÚJ SZILÁRDTEST-MEGHAJTÓJA A RUGALMAS VÁLLALATI TÁROLÁSI MEGOLDÁSOKAT SZOLGÁLJA Az új vállalati szilárdtest-meghajtó által biztosított kibővített tárolási lehetőségek segítségével a vállalatok

Részletesebben

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA ZT610R VONALKÓD NYOMTATÓ

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA ZT610R VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra ZT610R ipari tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a ZT610R ipari nyomtatóval új követelményeket állított fel

Részletesebben

Samsung Solid State Drive Rövid kezelési útmutató

Samsung Solid State Drive Rövid kezelési útmutató MZ-7PC064 MZ-7PC128 MZ-7PC256 MZ-7PC512 Rev. 3.1 Samsung Solid State Drive Rövid kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. Kicsomagolás...3 2. A szilárdtest-meghajtó (SSD)...4 3. Biztonsági előírások...4 Kezelési

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

EM1053-66 az 1-ben kártyaolvasó USB 2.0

EM1053-66 az 1-ben kártyaolvasó USB 2.0 E EM1053-66 az 1-ben kártyaolvasó USB 2.0 2 MAGYAR EM1053-66 az 1-ben kártyaolvasó USB 2.0 Figyelmeztetések és felhívások A termék(ek) felnyitása súlyos személyi sérülést eredményezhet! A termék javítását

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

A merevlemez buzgó imádata

A merevlemez buzgó imádata A merevlemez buzgó imádata Igazából erről egy másik termék fog részletesen szólni (hogyan és miért kell imádni a merevlemezt és főleg a tartalmát), de van egy minimális követelmény, amire nap mint nap

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor Melyik igaz? (1 helyes válasz) (1 helyes válasz) 1. 1:47 Normál szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. Le lehet mondani a szerzői jogról szerzői jog eladható Mi a szerepe a fájlnév

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Teszt: Az nvidia GeForce kártyák Crysis 2-ben mért teljesítménye

Teszt: Az nvidia GeForce kártyák Crysis 2-ben mért teljesítménye Teszt: Az nvidia GeForce kártyák Crysis 2-ben mért teljesítménye Mivel úgy gondoljuk, hogy az egyes nvidia GeForce kártyák teljesítményét legjobban egy játékteszt során lehet bemutatni, így a Dirt3 teszt

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik nem háttértár? (1 helyes válasz) 1. 1:33 Normál PI SSD HDD Mi a teljes elérési út helyes sorrendje? (1 helyes válasz) 2. 1:54 Normál állományazonosító, mappa-azonosító,

Részletesebben

1. Tétel. felhasználásával! Milyen szempontok alapján választotta ki a konfigurációt? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

1. Tétel. felhasználásával! Milyen szempontok alapján választotta ki a konfigurációt? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! 1. Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell újabb, korszerűbb gépekre. Ön, mint szoftverüzemeltető azt a feladatot kapta,

Részletesebben

A Sony napjaink digitális képalkotáshoz kapcsolódó igényeihez igazítva bővítette

A Sony napjaink digitális képalkotáshoz kapcsolódó igényeihez igazítva bővítette Sajtóközlemény Budapest, 2010. december 13. A Sony bővíti SD kártya kínálatát Az új sorozat kedvező ár/érték arányú belépő modellekkel, nagysebességű, Class 10-es kártyákkal valamint a világ első, AVCHD

Részletesebben

Lenovo Ideapad G E301PAHV

Lenovo Ideapad G E301PAHV Lenovo Ideapad G50-45 - 80E301PAHV (80E301PAHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA GC420T VONALKÓD NYOMTATÓ

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA GC420T VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra GC420t asztali tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a GC420t asztali nyomtatóval új követelményeket állított

Részletesebben

h Számítógép h Akkumulátor

h Számítógép h Akkumulátor Köszönjük, hogy IBM ThinkPad G40 sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel a kapcsolatot a vásárlás

Részletesebben

NOLLEX Nemzetközi Kft. Magyarországi kizárólagos disztribútor. www.nollex.hu www.webroot.hu

NOLLEX Nemzetközi Kft. Magyarországi kizárólagos disztribútor. www.nollex.hu www.webroot.hu NOLLEX Nemzetközi Kft. Magyarországi kizárólagos disztribútor www.nollex.hu www.webroot.hu A kártevő-probléma Mennyi új kártevő jelenik meg naponta? A Webroot Intelligence Network 100,000+ egyedi kártevőt

Részletesebben

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV)

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV) Lenovo Ideapad YOGA 300 80M1001BHV (80M1001BHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: YOGA Termékvonal: Lenovo 2 az 1-ben Hibrid Notebook Termékvonal2: 2 az 1-ben Hibrid Notebook Processzor: Intel Celeron Processzor

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Dell Inspiron 3567 i3 notebook

Dell Inspiron 3567 i3 notebook AUDI VBK notebook A kategória Dell Inspiron 3567 i3 notebook Kitűnő választás otthoni vagy irodai használatra. Média lejátszáshoz, internetezéshez, munkához ajánljuk. Intel Core i3 2,0 GHz 15,6 FullHD

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK

SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK Háttértárak Horváth Gábor, Belső Zoltán BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék ghorvath@hit.bme.hu, belso@hit.bme.hu Budapest, 2019.03.22. 1 Adattárolás merevlemezen

Részletesebben

ANDROID EMULÁTOR. Avagy nincsen pénz drága telóra.

ANDROID EMULÁTOR. Avagy nincsen pénz drága telóra. ANDROID EMULÁTOR Avagy nincsen pénz drága telóra. Mi az az android? Operációs rendszer. Linux kernelt használó. Android Incorporated kezdte el, majd a Google 2005-ben felvásárolta, az Open Handset Alliance

Részletesebben

AUDI VBK notebook Belépő kategória. HP 15 notebook

AUDI VBK notebook Belépő kategória. HP 15 notebook AUDI VBK notebook Belépő kategória HP 15 notebook Kitűnő választás otthoni vagy irodai használatra. Média lejátszáshoz, internetezéshez, munkához ajánljuk. Intel Core i3-7100u 15,6 FullHD AG (1920x1080)

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA ZD500R VONALKÓD NYOMTATÓ

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA ZD500R VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra ZD500R asztali tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a ZD500R asztali nyomtatóval új követelményeket állított

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

PolyVision illesztőprogram Kibocsátási megjegyzések 2.2. változat

PolyVision illesztőprogram Kibocsátási megjegyzések 2.2. változat PolyVision illesztőprogram Kibocsátási megjegyzések 2.2. változat C. átdolgozás 2011. február 3. Áttekintés Ez a dokumentum a PolyVision illesztőprogram 2.2. változatára vonatkozó kibocsátási megjegyzéseket

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratórium LED-es

Részletesebben

Merevlemezek tegnap, ma, holnap

Merevlemezek tegnap, ma, holnap Bodogán Bálint Tibor Merevlemezek tegnap, ma, holnap 2010. október 25. A kezdetek kezdete Mint még sok más, az első merevlemez megjelenése is a Nagy Kék nevéhez fűződik. 1956. szeptember 4-ét írunk, amikor

Részletesebben

A miniatűr kompakt fénycsövek teljes választéka. www.save-the-penguin.com

A miniatűr kompakt fénycsövek teljes választéka. www.save-the-penguin.com A miniatűr kompakt fénycsövek teljes választéka www.save-the-penguin.com A Sylvania büszkén vesz részt környezetünk megmentésében az energiatakarékos lámpák új családjával A globális felmelegedés jelenleg

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

Software Defined technológiák használata Oracle adatbázis konszolidációhoz

Software Defined technológiák használata Oracle adatbázis konszolidációhoz Software Defined technológiák használata Oracle adatbázis konszolidációhoz Popovics László 2014. Október 2. Technológiai evolúció 2000-es évek eleje A 2000-es években főképp monolit rendszereket használtak

Részletesebben

A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.

A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem. 1 / 5 2011.08.27. 13:21 www.hdsentinel.com Lemez Tulajdonságok Lemez sorszám : 3 Interfész : JMicron USB/ATA Gyártó információ : VID: 152D, PID: 2338 Lemez modelszám : GB0250EAFYK Lemez revízió : HPG2

Részletesebben

Kvantumszámítógép a munkára fogott kvantummechanika

Kvantumszámítógép a munkára fogott kvantummechanika Kvantumszámítógép a munkára fogott kvantummechanika Széchenyi Gábor ELTE, Anyagfizikai Tanszék Atomoktól a csillagokig, 2019. április 25. Kvantumszámítógép a hírekben Egy új technológia 1940-es 1980-as

Részletesebben

A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.

A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem. 1 / 5 2011.08.27. 10:21 www.hdsentinel.com Lemez Tulajdonságok Lemez sorszám : 3 Interfész : JMicron USB/ATA Gyártó információ : VID: 152D, PID: 2338 Lemez modelszám : SAMSUNG SP2504C Lemez revízió : VT100-50

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek z alábbiak közül melyik IKT eszköz? (1 helyes válasz) 1. 1:38 Normál számítógép hangkártya processzor Mi a feladata a tűzfalnak? (1 helyes válasz) 2. 1:56 Normál z operációs

Részletesebben

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU Photoshop VL felsoroltak közül mi jellemző a WE2-re? (1 helyes válasz) 2. 1:53 Normál komoly felkészültség és szaktudás

Részletesebben

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alaismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU VL Photoshop felsoroltakból melyik periféria? (1 helyes válasz) 2. 1:36 Normál Egér RM Processzor Melyik jellemző

Részletesebben

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA GK420D VONALKÓD NYOMTATÓ

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA GK420D VONALKÓD NYOMTATÓ ZEBRA GK420D VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra GK420d asztali tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a GK420d asztali nyomtatóval új követelményeket

Részletesebben

ZEBRA LI3608 VONALKÓD OLVASÓ

ZEBRA LI3608 VONALKÓD OLVASÓ VONALKÓD OLVASÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra LI3608 vonalkód olvasó A Zebra LI3608 mérsékelt áron kínál egy nagy teljesítményű vonalkód leolvasót, 36 hónap garanciával. A kiskereskedelemi értékesítési helytől

Részletesebben

hakkumulátor h Számítógép

hakkumulátor h Számítógép Köszönjük, hogy IBM ThinkPad R sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel a kapcsolatot a vásárlás

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

DELL Inspiron 5758 (DI5758N GH1TD4BK-11)

DELL Inspiron 5758 (DI5758N GH1TD4BK-11) DELL Inspiron 5758 (DI5758N2-4005-4GH1TD4BK-11) (DI5758N2-4005-4GH1TD4BK-11) Bruttó ár: 0 Ft Ár: 100.000-125.000 Ft Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. AirPrint

Felhasználói kézikönyv. AirPrint Felhasználói kézikönyv AirPrint BEVEZETÉS Mindent megtettünk annak érdekében, hogy e dokumentumban található adatok teljes körűek, pontosak és naprakészek legyenek. A gyártó nem vállal felelősséget a hatáskörén

Részletesebben

A TOSHIBA BEMUTATJA FEJLETT TITKOSÍTÓ ÉS TITKOSÍTÁSI TÖRLÉS FUNKCIÓJÁT AZ ÚJ VÁLLALAT SSD- ÉS HODOZHATÓ HDD-MODELLEKHEZ

A TOSHIBA BEMUTATJA FEJLETT TITKOSÍTÓ ÉS TITKOSÍTÁSI TÖRLÉS FUNKCIÓJÁT AZ ÚJ VÁLLALAT SSD- ÉS HODOZHATÓ HDD-MODELLEKHEZ A TOSHIBA BEMUTATJA FEJLETT TITKOSÍTÓ ÉS TITKOSÍTÁSI TÖRLÉS FUNKCIÓJÁT AZ ÚJ VÁLLALAT SSD- ÉS HODOZHATÓ HDD-MODELLEKHEZ Az új meghajtók csúcsminőségű adatvédelmi szinteket kínálnak vállalati alkalmazások,

Részletesebben

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU)

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória típusa: Háttértár mérete: Háttértár

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Gyors Indítási Útmutató

Gyors Indítási Útmutató NWA1300-NJ Gyors Indítási Útmutató 802.11 b/g/n Falban lévő PoE Hozzáférési pont Firmware Verzió 1.00 1. kiadás, 0 / 2011 ALAPÉRTELMEZETT BEJELENTKEZÉSI RÉSZLETEK Felhasználónév admin Jelszó 1234 TARTALOM

Részletesebben

ZEBRA 105SL PLUS VONALKÓD NYOMTATÓ

ZEBRA 105SL PLUS VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra 105SL Plus ipari tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a 105SL Plus ipari nyomtatóval új követelményeket állított

Részletesebben

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA GX420D VONALKÓD NYOMTATÓ

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA GX420D VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra GX420d asztali tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a GX420d asztali nyomtatóval új követelményeket állított

Részletesebben

RC12 Air Mouse. Használati útmutató

RC12 Air Mouse. Használati útmutató RC12 Air Mouse Használati útmutató Bevezetés Köszönjük, hogy Measy terméket választott! Kérjük, használatba vétel előtt olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy a készüléket könnyen és egyszerűen

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Miért szükséges a háttértár Az alkalmazások és adatok tárolása Háttértárak típusai Szekvenciális elérésű Mágnesszalag Lyukszalag Lyukkártya Véletlen elérésű Csak olvasható

Részletesebben

DigitAudit a felhőben. Azonnal kipróbálható DEMÓ, Ingyenes PRÓBA szeptember 30-ig.

DigitAudit a felhőben. Azonnal kipróbálható DEMÓ, Ingyenes PRÓBA szeptember 30-ig. DigitAudit a felhőben Több mint felhőtároló, új kommunikációs felület! Azonnal kipróbálható DEMÓ, Ingyenes PRÓBA 2018. szeptember 30-ig. A DigitAudit felhasználók részére egy új AuditCloud elnevezésű kommunikációs

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

Technikai tájékoztató - kérdések és válaszok TSD-QA (2012/05)

Technikai tájékoztató - kérdések és válaszok TSD-QA (2012/05) Technikai tájékoztató - kérdések és válaszok TSD-QA (2012/05) 1. K: Mik a Smart Response Technology alapvet követelményei? V: Az Intel dokumentációja alapján az Intel Smart Response technológia támogatásához

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

A képernyő felbontásának módosítása

A képernyő felbontásának módosítása A képernyő felbontásának módosítása A folyadékkristályos megjelenítési (LCD) technológia jellegéből fakadóan a képfelbontás rögzített. A lehető legjobb megjelenítési teljesítmény elérése érdekében állítsa

Részletesebben

Lenovo Y50. Ildikó Árva 2015 Lenovo Internal. All rights reserved.

Lenovo Y50. Ildikó Árva 2015 Lenovo Internal. All rights reserved. Lenovo Y50 Ildikó Árva (iarva@lenovo.com) A Lenovo Y50 etailer Kit (zip.) tartalma PPT Javasolt tartalom (Összegzés, áttekintés, főbb jellemzők) Fotók Fotó galéria link 2 Javasolt tartalom Összegzés Használja

Részletesebben

E-Shopping Report 2011 Internetes vásárlási trendek Magyarországon

E-Shopping Report 2011 Internetes vásárlási trendek Magyarországon Internetes vásárlási trendek Magyarországon Kutatási ismertető 2011. augusztus KutatóCentrum 1024 Budapest, Margit krt. 5/b Tel.:+36 (1) 373 09 36. Fax: +36 (1) 373 09 54. Eredmények, 2011 Az elmúlt egy

Részletesebben

HONEYWELL PC42T VONALKÓD NYOMTATÓ

HONEYWELL PC42T VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Honeywell PC42T asztali tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a PC42T asztali nyomtatóval új követelményeket állított

Részletesebben

ZEBRA LI3678 VONALKÓD OLVASÓ

ZEBRA LI3678 VONALKÓD OLVASÓ VONALKÓD OLVASÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra LI3678 vonalkód olvasó A Zebra LI3678 mérsékelt áron kínál egy nagy teljesítményű vonalkód leolvasót, 36 hónap garanciával. A kiskereskedelemi értékesítési helytől

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 2 Egyszerűen telepíthető, beállítható, karbantartható és használható tűzjelző központ. LCD- kijelző az összes érzékelőzónára vonatkozó

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt szereplő

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat 1 2 3 Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat XT: 83. CPU ugyanaz, nagyobb RAM, elsőként jelent

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése Adatbázis rendszerek 1. 2. Gy: Az adattárolás fejlődése 1/22 B ITv: MAN 2017.09.17 Papír alapú adattárolás Lyukkártya 2/22 Probléma: 3/22 Papír alapú adattárolás Lyukszalag 4/22 Papír alapú adattárolás

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

SYMBOL/MOTOROLA LI4278 VONALKÓD OLVASÓ

SYMBOL/MOTOROLA LI4278 VONALKÓD OLVASÓ SYMBOL/MOTOROLA LI4278 VONALKÓD OLVASÓ TERMÉK ISMERTETŐ Symbol/Motorola LI4278 vonalkód olvasó A Symbol/Motorola LI4278 mérsékelt áron kínál egy nagy teljesítményű vonalkód leolvasót, 36 hónap garanciával.

Részletesebben

Lenovo Ideapad B LK004AHV

Lenovo Ideapad B LK004AHV Lenovo Ideapad B51-30 - 80LK004AHV (80LK004AHV) Bruttó ár: 94.990 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Celeron Processzor jellemző: N3050 /

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány ASUS X302UJ-FN021D (X302UJ-FN021D) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Asus Notebook / Asus Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core i5 Processzor jellemző: i5-6200u / 2,30GHz - 2,80GHz /

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

DPTP SMFD 64/128Mbit Plus Card

DPTP SMFD 64/128Mbit Plus Card [DPTP SYSTEM PROJEKT] 1 DPTP SMFD 64/128Mbit Plus Card 2017-05-31 Elõzmények: 1. DPTP SMFD 8Mbit dokumentáció http://neo-geo.hu/letoltes/dptp SEGA MEGA FLASH DRIVE CART.pdf 2. DPTP SMFD 64/128Mbit and

Részletesebben

DATALOGIC HERON HD3430 VONALKÓD OLVASÓ

DATALOGIC HERON HD3430 VONALKÓD OLVASÓ DATALOGIC HERON HD3430 VONALKÓD OLVASÓ TERMÉK ISMERTETŐ Datalogic Heron HD3430 vonalkód olvasó A Datalogic Heron HD3430 mérsékelt áron kínál egy nagy teljesítményű vonalkód leolvasót, 60 hónap garanciával.

Részletesebben