Kovács Dani vagyok, a Calandorok kapitánya, de ez nem volt mindig így

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kovács Dani vagyok, a Calandorok kapitánya, de ez nem volt mindig így"

Átírás

1

2 Sziasztok Cimborák! Kovács Dani vagyok, a Calandorok kapitánya, de ez nem volt mindig így A Karib-szigetektől kissé keletre, Gyöngyösön láttam meg a napvilágot, a hajósrum feltalálása után 250 évvel. A problémák nagy része, - mint a hordók kiürülése, vagy a kardom eltörése, - is ezzel kezdődött. Már az elején erőszak alkalmazására kényszerültem, amikor az orvos megpróbált elfenekelni, ugyanis naivul abba a hitbe ringatta magát, hogy kettőnk közül én sírok fel hamarabb. Aztán fogtam magam és gyorsan férfivá értem. A ravaszságot az anyatejjel szívtam magamba kísérő nélkül. Talán így eshetett az óvodai kalózbanda vezére - ki az ablakon- én pedig rögtön a kapitányi függőágyba. Miután ily módon a legénységet megszereztem, kisebb kalandozásokat szerveztem. Először csupán az Óvoda nevű kikötőben, ahol a WC-barlangokat meghódítottam, s a pisikardozás bajnokaként, örökös tej, illetve rum ellátmányt szereztem. Az óvó nénik a rájuk gyakorolt - nem csak fizikálisnyomás miatt egy térképpel ajándékoztak meg, s székhelyem az Általános Iskola szorosba tettem átmenetileg. De a 8 év fáradtságos semmittevése mellett, tökélyre fejlesztettem eddig sem csekély, s hibátlan képességeimet. Riválisaimat amnéziába, majd sötét börtönökbe ejtettem. A tanárok gondolatában való olvasás már nem volt kihívás, ezért nagyobb kincset remélve hátrahagytam eddigi életem és a SZEG-be, a bűn és kalózkodás, valamint a Neumanntól 0,1-el jobb évi tanulmányi átlag kikötőjébe hajóztam. Lakhelyem a kollégium 05-ös szobájába rendeztem be. A főhadiszállásom pedig a 215-ös terem lett. Kalandos Kapitányi életem tovább folytattam melyek során rengeteg szárazföldi patkányt és női szívet ejtettem rabul. Becsületes kemény vesztegetés és csalás árán de különösebb nehézségek nélkül végeztem - el az éveket - és ki az ellenlábasaimat. Áprilisig úgy látszott, nem gördülhet elém semmilyen akadály, ám most mégis a segítségeteket kérem. Fogságba estem a kalandorok játékában, és a szabaduláshoz szükséges titkos Kincset ezúttal a Ti közbenjárásotokkal szerezhetem meg. Kalandor-becsületszavam adom, hogy Ti is részt kaptok a titokzatos Kincsből, amint az egyedül az enyém lesz. Kalandra fel, hát Cimborák és szavazzatok rám és a 11.C-re!

3 A Japán TDK együttes CD-jét ne vedd meg. Nincs rajta semmi. Norbi: Zoli! A sportolásod kezd az ivás rovására menni! Kriszti: Kérsz egy activalt? Aliz: Köszi, de nem szeretem azokat, ami ilyen nagy, és be kell kapni. Eszter: Valaki dugja már be nekem! (Egy kis hatásszünet ) a monitort! Vivi: Ákos, hogy van angolul az, hogy pisilnem kell? Ákos: Mire eszedbe jut, addigra inkább majd azt kell mondanod, hogy bepisiltem... Roli: Nekem kellene otthonra egy saját Barabás, csak felcsapom és már meg is van a gyök Norbi: Tanárnő! Az a gomba, ami az erdőben nő, meg az, ami a lábamon van, az ugyanolyan? Kriszti: Mi lenne, ha másik suliba mennék? Prokai: Beülnék a helyedre! Kiss Dani: Hegyesszögű derékszög. Aliz: Én kimegyek egyedül, ha jön valaki velem. Aliz: Dani, te miért ruhába napozol? Dani: Miért, napba ruházzak? Dani: Egy hosszú lépés nekem egy kis lépés az emberiségnek. Dani: Roli, iszunk még egy... (a tanár odanéz) Fantát? Norbi házibuli szervezése közben: Én nem mondom, hogy jobban szeretem a pókert, mint a barátaimat, de amíg megy a tv-ben, addig nem engedlek be titeket a házamba. Marci: Ich esse gern őőő... Norbi: Alkohol! Misi: De ez állatkínzás! Roli: Mi? Az, hogy neked olvasnod kell? Aliz: Te meg még kajálni se eszel. Súlylökés után: Marci: Csáki, retkes a nyakam? Csoki: Nem. Marci: Csak, mert Horesz golyója kidörzsölte... Norbi: Olyan koszos ez a hó. Nem kéne megmosni? Tanár: Kötelező olvasmány lesz: Homérosz: Iliász és Odüsszeia. Magyari: Akkor ez most 3 könyv? Tanár: Nem tudom, hogy maguk alapból ilyen zajosak, vagy ezt csak nekem tartogatják? Vivi: Nem, ebből Koncsos tanár úrnak is jut bőven! Tanár: Ezek az órák nem azért vannak, hogy maguk jól érezzék magukat, hanem, hogy én jól érezzem magam! Tanár: Nem lesz valami nagyon szép, de legalább csúnya lesz! Tanár: Lényegében lényegtelen Tanár: Engem nem zavar, ha hátrébblépnek és csendben, messziről utálják ezt a tantárgyat. A kulcsszó a csendben! Tanár: Ez a könyv azért tök jó mert ez a világ első négyrészes trilógiája, ami attól speciális, hogy 5 részes. Szicsák: Tanár úr, ezt le kell rajzolni? Tanár: Nem csak felrajzoltam, mert jól néz ki. Tanár: Az nem jó, ha valakinek nincs önbizalma. Nincs mit lerombolni. Tanár: Kréta nincs? Osztály: Nincs, eldobáltuk.. Tanár: Ja, akkor oké.. Tanár: Jegyzőkönyv part 1 és jegyzőkönyv part 2, ugyanolyan, mint a segg két partja van!

4 Megkérdeztek egy rádiót: igaz-e, hogy a sárgarépa növeli a férfiasságot? A válasz: a hír igaz, csak erősen rá kell kötözni. Tanár: Mi a legkörnyezetkímélőbb közlekedési forma? Dani: A tolószék. Kistanárok után: Véget ért a jó világ, a király visszatért. Borb: Vannak óriás falvak, meg annál kisebbek... Tanár: Jaja, egészen kicsi ilyen zsebfalvak, mi? Tanár: Holló úr! Úgy megnőttél, mint mákvirág a trágyából... Tanár: Mit hoznak ide Dél-Amerikából? Avagy melyik az a sárga déligyümölcs, amely feltűnően banán alakú? Misi felel térképnél: Tanár: Nem látom, vak vagyok... Misi: Na jó, akkor megmutatom még egyszer. Tanár: Az a baj Szabó úr hogy néha megpróbálsz gondolkozni.. Misi felel: Tanár: Segítsek? Kérdezzek? Misi: Aha. Tanár: Mit tudsz még? Tanár: Ott olyan szegények élnek, hogy ha nem fiúnak születnek nincs mivel játszaniuk. Vetélkedőt hirdet: Norbi, Zoli: Tanár Úr, ez szellemi szintű? Tanár: Igen, úgyhogy Ti nem kelletek oda! Tanár: Dombság, síkság. Szerintetek hol él a szarvasmarha, és hol a sertés? Ákos: A malac a síkságon, mert az lusta felmenni. Bernáth: Ja igen, lusta disznó. Tanár: Ritka női adottság: nem beszél! Tanár: Nem élte túl a kivégzését: úgy lelőtték, hogy meghalt. Norbi: Nemár, ahhoz fel kell állnom! Misi: Miért, nem megy? Tanár: Elégítsd ki Aliz kíváncsiságát, add oda a makettet! Norbi: Tessék. Remélem kielégítettelek. Tanár: Naiv gyerek,azt hiszed ennyivel megúszod?! Tanár: Mit csinálnak télen az alpesi tehenekkel? Zoli: Levágják és csokit csinálnak belőlük. Tanár: Siklóson milyen gyár van? Roli: Vazelin. Tanár: A hajók nem jókedvükből járkálnak a vízen, mint Jézus! Tanár: Az osztállyal maximálisan elégedett vagyok... Á nem, ez túl jól hangzott, majdnem elégedett vagyok, nehogy már elszálljatok itt.. Tanár Zolinak: Még azt is meg merném kockáztatni, hogy lenne hozzá érzéked, csak az a baj, hogy nincs. Roli a térképnél nem tud semmit. Tanár: Köszönjük Emese... Tanár: Miért csökkent a népesség? Józsi bácsi felébredt és azt mondta, hogy Mari, most már nem kupakolunk, mert sok a gyerek! Tanár: Mindig az én családomat szoktam felhozni példának. Mert az én családom tökéletes példának. Tanár: Apámnak négy gyereke volt Bevallása szerint Tanár: Szabó úr, neked milyen igényeidet elégíti ki ez az iskola? Szabó Zoli: Természetesen a földrajz iránti érdeklődésemet. Tanár: Mekkora nyalás Tanár: Hol van Algyő? Szicsák: Szeged felett. Tanár: Szeged felett az atmoszféra van! Tanár: Ez a fránya nap Az EU tagság óta ez is nyugatról kel. Misi felel: Tanár: Melyik Európa legnagyobb vulkánja? Misi elkezdi a térképen keresni Tanár: Javaslom, Európánál keresgélj, ne Ázsiában! Misi: Jól van na, hát elég rossz ez a térkép.

5 Tegnap olvastam egy könyvet az antigravitációról. Le se bírtam tenni ismérv arra, hogy túl vagy civilizálva 1. Oldalra hajtod a fejed, amikor mosolyogsz. 2. A pasziánszot már évek óta nem játszottad igazi papírkártyával. 3. A melletted ülő embert ben kérdezed meg arról, hogy szeretne-e kávézni. Mire ő ben válaszol, hogy várj 5 percet különböző telefonszámod van egy háromtagú családhoz. 5. Egy nap többször is chatelsz egy dél-amerikai ismeretlennel, de a szomszédodat idén még nem láttad. 6. A barátaidat azért veszted el, mert nincs címük. 7. Egy hete vettél új mobil telefont/számítógépet, és ma már azt mondják rá, hogy túl öreg típus. 8. Nem tudod, mennyibe kerül egy bélyeg. 10. A legtöbb viccet az interneten olvasod. 11. Amikor otthon felveszed a telefont, a céged nevét mondod be. 12. Nullát nyomsz a telefonálásod előtt a városi vonalért (még este otthon is). 13. Négy éve ugyanazon a széken ülsz, ugyanannál az asztalnál, de már a harmadik cégnél. 14. Akkor mész melózni, mikor még sötét van, és akkor jössz haza, mikor már sötét van. 15. Van egy külön programod, ami visszafelé számolja a napokat nyugdíjig (vagy karácsonyig). 16. A szüleid úgy határozzák meg a foglalkozásodat, hogy valami számítógépes meló. 17. A gyerekeidre úgy emlékszel, ahogy a képen kinéznek, ami a géped mellett van. 18. Akkor mész orvoshoz, amikor időd/pénzed van, nem pedig akkor, ha beteg vagy. 19. Ezt a listát úgy olvastad, hogy közben bólogattál és röhögtél. 20. Épp azon tűnődsz most, hogy kinek akarod továbbküldeni. 21. A főnököd nem tudná elvégezni a te munkádat. 22. Túl elfoglalt vagy, hogy észrevedd, hogy nincs 9-es a listán. 23. Tényleg megnézted, hogy nincs 9-es a listán. 24. és most röhögsz magadon. Egy ember beszáll egy taxiba, és menet közben szólni akar a sofőrnek, ezért megkocogtatja a vállát, mire a sofőr annyira megrémül, hogy majdnem nekimegy egy fának: - Ha tudtam volna, hogy ennyire megijed nem csináltam volna. - Igen, tudja ez az első munkanapom, csak pár órája vagyok taxis, ezelőtt halottaskocsit vezettem. Az anya beszélget tinédzser lányával: - Én sosem feküdtem le más férfival, csak az apáddal! Ugyanezt te is el tudod majd mondani a lányodnak? - Igen anyu, csak ezt a rezzenéstelen arcot kell még gyakorolnom...

6 Úgy szeretnék meghalni, mint a nagyapám: álmában, csendesen, gondtalanul, nem pedig pánikban, ordítva, sikítozva, mint az utasai Az ajándék Egy fiatalember ajándékot szeretett volna vásárolni a kedvese születésnapjára, és mivel még csak rövid ideje jártak együtt, hosszas fontolgatás után úgy döntött, hogy egy pár kesztyű lenne a legmegfelelőbb: romantikus, de nem túl személyes. Kedvese húga elkísérte őt a Nordstrom áruházba, és megvették a kesztyűt. A húg bugyit vett magának. Csomagolás közben azonban az eladó összekeverte a ruhadarabokat és a húgé lett a kesztyű, a kedvese pedig a bugyi. A fiatalember ellenőrzés nélkül lezárta a csomagot és elküldte kedvesének a következő kísérőlevéllel együtt: Azért választottam ezt, mert úgy vettem észre, hogy nem szoktál ilyet viselni, mikor esténként találkozunk. Ha a húgod nem lett volna velem a hosszú gombosat választottam volna, de ő is rövidet visel, amit könnyebb levenni. Ez az árnyalat nagyon kényes, de az eladóhölgy megmutatta a sajátját, amit az elmúlt három hétben viselt, és alig volt még koszos. Felpróbáltattam vele a tiédet és igazán jól nézett ki benne. Bárcsak ott lehetnek veled, hogy én adjam rád elsőnek, mert nem kétséges, hogy más kezek is érinteni fogjak mielőtt még találkozhatnánk. Amikor leveszed, ne felejts el kicsit belefújni, mielőtt elteszed, mert a hordástól természetszerűleg kicsit nedves lesz. Gondolj csak arra, hányszor fogom megcsókolni az elkövetkezendő évben. Remélem pénteken is rajtad lesz. U.I.: A legutolsó divat szerint vissza kell hajtani, hogy kilátsszon egy kis szőr. Egyszer a románok nagy ásatásba kezdtek, hogy hátha találnak valamit, ami igazolja, hogy ők már a római-korban is ott voltak. A szorgos munka meghozta gyümölcsét, találtak egy régi nagy kőtáblát a következő felirattal "Ave Cezar Vavan" Megörülnek, hiszen kezükben a bizonyíték, már nem érheti szó a ház elejét, csak a "vavan" szót nem értik, de a többi egyértelműen igazolja, hogy római-kori. De a hiányzó részt majd a tudósok kitalálják, addig is a Bukaresti Nemzeti Múzeumban a helye. Jöttek is a látogatók, ám egyszer csak a sokaság arra figyel fel, hogy egy székely paraszt iszonyatosan röhög. Oda is súgja neki a múzeumőr: - No, te székely! Ne nevess ilyen hangosan, mert elvisz az őr. De a székely csak nevet, és nem bírja abbahagyni. Be is viszik kihallgatásra és kérdezik, min nevet ennyire. - Hát, csak azon, - mondja a székely - hogy nem az van oda írva "Ave Cezar Vavan", hanem az, hogy "A Vécé Zárva Van".

7 Az iszik ige ragozása: én iszom, te iszol, ő fizet A tanár is ember, avagy a sárgaház három oktatójának reakciói Becsöngettek, s várjuk a tanárt, aki hirtelen kilép a tanáriból: A: Szétnéz, naplót fog a kezébe, s tempósan a kémia terem felé veszi az irányt. B: Nyugodt tempóban, faktos naplóval a kézben, több helyen megáll. S lassan ringatózva, gondolaiban elmerengve feltipeg a lépcsőn. C: Naplót és krétás dobozt kézbe veszi, ötösével szedi a lépcsőket, s határozott mozdulattal berántja az ajtót maga mögött, természetesen nem hagyva időt a folyosón álldogálóknak időben beérni a terembe. Az óra elején a hetes jelent, túl sok a hiányzó: A: Buksika, hát mindenki matek versenyen van? Még Norbert is az a rossz, buta gyerek? Na legalább nem rontja itt a levegőt B: Vegyed úgy, hogy családias légkörben jobban fog menni a tanulás, és amint látod, dupla annyi fiú van, mint lány, ez pont ideális C: Ezek a gazfickók, ennyien lógnak? Úgy érzem a következő órán néhány csudaszép verseny feladattal fognak találkozni Felelő választásnál: A: Miska fiam, gyere csak ki, nézzük mit tudsz, aztán adok egy jegyet egytől-ötig De leginkább egy! B: Mr. Jacsó, esetleg mit szólsz egy orális prezentációhoz? Avagy szeretnél kis barátaidnak is örömszerzési lehetőséget biztosítani? C: Hányadika is van, 13.? Aliz, konvergálj ki a táblához, hacsak nincs távirányítású krétád, aztán, választunk neked egy csudaszép feladatot! Rágógumi: A: Te Macska, rágózol az én órámon? Hát komolyan azt akarja, hogy adjak neki egy egyeset! B: Drága Norbert, szerintem ez zavarni fog téged a megnyilvánulásodban, jegyezzed meg ez nem érettségi. C: A rágógumival vándorolj csak ki szépen a kukához Ha már kint vagy, oldjunk meg egy szép feladatot. Terem előtt elmegy egy busz, hangosan ordibálnak benne: A: Istenem ennyi birka gyerek odakint, de ha rátok nézek, megnyugszom, hogy itt a teremben is jut nekem bőven B: Lehet Ubul épp most erőszakolja meg Kunigundát a buszon. Avagy Ödönt, ugye ez már MÁS világ. C: Ah kutyafáját, ilyen zsibajban nem lehet órát tartani, le kellene ezeket a csúnya fiúkat halkítani egy picit. Egy feladat kifog az osztályon: A: Ajaj gyerekek, Szicsák gyere csak ki, ne helytelenkedjél, vegyük valami hasznodat is! B: Hát lássad be ezt most itt, nem tudjuk, but Who knows? C: Nos, khm hát gyerekek akkor ezt most nézzük egy picit távolról, nyugodtan, aztán ha senkinek nem jut eszébe semmi, majd Ákos elmondja, hogy kell. Dolgozat elhalasztásánál: A: Nem mindegy mikor írunk? Úgyse tud senki semmit, sok nagy, buta gyerek! B: Am, már miért halasztanád el a dolgozatot, egyébként is, nem nevezhetnénk egy kis kedvcsinálónak? C: Minek halasztanánk el, honnan tudjátok egyáltalán, hogy mikor akarok íratni? A helyes megfejtők között kisorsolunk: A: Egy lelkes amatőr macskagyereket. B: Egy utazást Ubullal a buszon. C: Egy csudaszép példát.

8 A gyerekek a sötétben balesetet okozhatnak. A balesetek a sötétben gyerekeket okozhatnak. A 10 legidegesítőbb női kérdés egy focimeccs alatt Kik játszanak az izék ellen? Átkapcsolnál amíg megnézem a Lucecítát? Te, a Figónak van felesége? Szerinted melyik csapatnak szebb a meze? Akinek nincs labdája, az miért fut? A hosszabbításra is kíváncsi vagy? Összesen hány félidő van? A németek miért rúgnak olyan erősen? Te, azért lassítják a képet, mert a Vitray már öreg? A részeg székely kijön a kocsmából, és összeesik. Így szól: ha felbírok kelni, iszok még egy fröccsöt, ha nem, hazamegyek. Egy szexológus a barátjával ebédel, és közben beszélgetnek. - Végeztünk egy felmérést, és kiderült, hogy az emberek 90%- a maszturbál a zuhany alatt, 10 % pedig énekel. - Tényleg? Ez érdekes. - És tudod, mit énekelnek? - Mit? - Én se tudtam. - Nagyi mi az a szerető? - Úristen! - Nagyi eldobja a kötőtűket, rohan fel a padlásra, feltépi a szekrényajtót, amiből kiesik egy csontváz. -A francba, tudtam, hogy elfelejtettem valamit Újságíró készít riportot az elmegyógyintézetben. Azt kérdezi a főorvostól: - Hogyan állapítják meg egy páciensről, hogy már elhagyhatja a kórházat? - Vannak olyan feladataink, amiket helyesen végrehajtva bizonyíthatják elmeállapotukat. - Tudna egy ilyen példát mondani? - Persze. Vegyük például ezt: van egy kád, teli vízzel. Van a fürdőszobában három tárgy, egy kiskanál, egy pohár és egy vödör. Melyikkel tüntetné el a vizet a kádból? - Ó, hát ez egyszerű! Minden normális ember a vödröt választaná. - Nem, minden normális ember kihúzná a dugót a kádból...

9 Milyen játékokat szoktál tolni? - Dömpert meg kisautót. Tanár: Ákos és Marci ugye tudjátok, hogy holnap verseny! El kell menni és megnyerni! Mindenki néz Tanár: Na mi van? Csak diszkréten közöltem az elvárásokat Tanár: Hát, a lányok is olyanok mint a villamosok, ha az egyik elmegy, majd jön a következő. Zoli: Hát igen, meg vannak fizetős villamosok is Tanár: A számológéped mibe, hogy kínai. Mindent ott állítanak elő a legtöbbet, még embert is. Tanár: Ez a "P" pont egy tisztességes pont. Ákos: Egyszer úgy megnéznék egy tisztességtelen pontot... Norbi: Azonosság azokat be kell nyalni. Tanár: Nekem arról más képek jutnak az eszembe Tanár: Ne nyelvvel akard megoldani! Habár nyelvvel nagyon sok dolgot meglehet oldani Norbi: Ötöst is? Tanár: Szabad országban szabad ember szabad akaratából azt tesz, és azt mond, amit szabad. Tanár: Ez nem csak végtelen, hanem görbe is, az anyja Úristenit! Tanár: A matematikában, ha valami ellentmondást okoz azt kiiktatjuk. (nevetés) - Látom nevettek... Az osztálytársakat is ki lehet iktatni //kinéz az ablakon// csak az a baj, hogy ha innen kihajítanánk őket még lehet túl is élnék. Tanár: 50% esélyem van nyerni a lottón: vagy igen vagy nem... Függetlenül attól, hogy veszek-e szelvényt. Tanár: A férgek féregmozgással mozognak. Lipkó: Tessék már bemutatni! Tanár: Néhány állat visz valami élelmet a nősténynek, ha szaporodni akar. Magyari: Vivi, kérsz egy szendvicset? Tanár: Misi, te hol voltál tegnap osztályfőnöki órán? Misi: Őőő... asszem igen... muteromékkal voltam vásárolni Tanár: Ha felhívom anyukádat, ugyanezt fogja mondani? Misi: Hát, ha szombaton tetszik felhívni, akkor igen. (Osztály röhög) Misi: Mert ma ugye nincs otthon Tanár: A languszták menetoszlopban mennek. Misi: A parasztok ezt libasornak hívják. Tanár: A majom a fa üregében lévő mézet egy bottal szerzi meg. Bedugja, megforgatja, majd a botra ráragadt mézet lenyalja. Öröklött elemeket tartalmaz. Judit: De tanárnő, azt csak meg kell tapasztalni,hogy hova kell dugni... Tanár: Hát, valakinek egyből sikerül Roli játszik Aliz tolltartójával bioszon. Tanár: Ne játszunk a másik tolltartójával meg a másik füzetével se! Roli: Akkor mivel játsszak? A másikkal? A cseh vendégekről: Tanár: Ahhoz képest, h tesi tanár egész jól beszélt angolul. Misi: Hát igen ilyenek ezek a tesitanárok, Leveszik tanárnőt a lábáról... Tanár (Marci igazolását nézi): Hmm... megfázás ez az új szó a másnaposságra? Tanár: A hüvely-ostoros a hüvelyváladékban szaporodik. Norbi: Hmm, én is jól érezném magam ott Tanár: Tudunk olyat mondani az állatvilágból, akinél fontos a fényenergia? Kiss Dani: Szentjánosbogár. Tanár: Érdekel titeket egyáltalán valami a saját hülyeségeiteken kívül? Lipkó: Persze, a másik hülyesége. Szicsák nézi a könyvben az orgazmus grafikonját. Tanár: Ez is csak azért van benne, hogy legalább papíron láthass ilyet. Tanár: Minden élőlény más-más kromoszóma számmal rendelkezik: pl. embernél 46, csimpánznál 48. Szicsák: És ha valakinek több van? Tanár: Az a down kór, vagy hasonló. Dani: Ja, és ha kettővel több van, akkor már csimpánz. Tanár: A női nemi ciklus többszörös orgazmus hatására eltolódhat. Sz. Zoli: Nyugi Norbi, a te barátnődet ez nem fenyegeti.

10 A jelenlegi pénzügyi világválságra való tekintettel az energiaköltségek csökkentése érdekében átmenetileg kikapcsoljuk a fényt az alagút végén... Dolgozatnál: A következő órán kertész leszek.. ültetek... Odamegy a hátsó sorhoz: Itt vannak az ideálok ezért én most ide állok. Dolgozat közben: (mosolyog) Vigyázz, megyek! Tanár: Nincs olyan hely, ahová az ember keze ne tette volna be a lábát. Dolgozat közben: Mindjárt beszedem! Vivi: Mit, a kavintont? Zoli el akarta kérni a hangvillát: Tanár: Játssz azzal, amivel egyidős vagy! Tanár: Na akkor most 5 perces néma csendben tisztelegjünk egy 19. századbeli hősről és addig én elmondom az anyagot! Szabó Zoli: Akkor pénteken fagyizunk? Tanár: Na jó, pénteken nyalhatsz Marcsinak: Megkérhetném, hogy dugd be nekem? Fordított esetben én is megtettem volna. Tanár: Látszik, hogy az iskola nem az életre nevel... Itt vagytok több mint 2 éve és még most sem tudtok rendesen puskázni. Tanár: 90 % hogy elmarad az óra! Dani: Én meg 100%, hogy nem leszek itt! Tanár: Mondjátok el a Markov-Nyikov szabály megfordítását! Zoli: Nyikog-makog! Valaki kopog a folyosón Patrik: Ki ez a b*zi? Tanár: Én magam is ezt kérdeztem volna, csak nem ilyen csúnyán. Tanár: Mossa ki a hetes a szivacsot, mert megetetem vele. A száraz szivacs nehezen megy le ám az ember torkán. Tanár: Milyen párhuzamosság van még Petőfi ezen két verse között? Vivi: Egymás mellett van a könyvben. Tanár: A 12. c-sek negyed ennyi zajjal nincsenek. Ákos: Mert nekünk adják a "Zay"-ukat. Tanár: Osszián: skót népi költő. Aliz: Tegnap még kelta népi énekes volt. Lipkó: Hát, telik az idő... Tanár: Itt a normális is megbolondul. Tanár: A Toldi verselése 4 ütemű 12-es. Misi : És automata váltós? Dani iszik Tanár: Dani! Én is szomjas vagyok... Dani: De én már nem. Tanár: Itt van az ősz, itt van újra. Roli: Lába közt a dzsungel. Tanár: Az ilyen ember rókalelkű. Dani: És oroszlán szagú Csáki: Mi lett Dódival meg Noémivel? Tanár: Nem mondom el, olvassátok el a művet.. Norbi: A dolgozatban majd én is ezt fogom írni... Tanár: Petike, what do you think about good teacher? Peti: A good teacher doesn't call me Petike. Just Peti. Tanár: Jaj, jaj, gyerekek, mindent csak én tudok? Sanyi: Azé' van ego! Tanár: A protokoll szóról mi jut még az eszetekbe? Talán az illem, nem? Például, nem köpök a padlóra, nem vakarom a seggem! Ha ilyen feladat áll előttünk, akkor 2 út van. Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan...

11 Az autóbalesetem után a kiérkező rendőrnek elmondtam, hogy azt hiszem, a másik jármű vezetője ittas lehet. Erre ő közli velem, hogy a másik jármű egy tehén volt. 1. Miért Sárga a SZEG? S) Mert irigyli Nagy Péter tanár úr bakancsának a színét. S) Mert Tóth László tanár úr lila ingjét már lefoglalta a Neumann. S) Hogy jobban illjen Barczai tanárnő szőke hajkölteményéhez. 2. Melyik tanár neve kaphatja meg az elismerő sir (ejtsd: szőr) előtagot? Z) Flaskay Miklós tanár úr. Z) Koncsos Gergely tanár úr. Z) Lórántfi Csaba tanár úr. 3. Melyik a kedvenc órája a diákoknak a SZEG-ben? A) A lyukas. A) Mindegyik, amit nem nekik tartanak. A) Amiről elengednek. 4. Mi jelenthet a SZEG diákjaira a legnagyobb veszélyt? V) Hogy valóban rájuk talál Vazul a liftben. V) Göncziné tanárnő diszpergálja a lelkes amatőröket. V) Bíró Bálint tanár úr megnyomja süllyesztő gombját. 5. Mikor van hideg? A) Ha Bernáth Zsolt tanár úr télikabátban tart órát. A) Ha az aula közepén tüzet raknak, hogy elolvassza az ajtókról a jeget. A) Ha lefagy az arcunkról a mosoly rajz órán. 6. Mikor történik csoda? Z) Ha minden felújítási pénzt a SZEG kap meg a régióban. Z) Ha az Üvegtigrisben, mint a SZEG új termében lesznek óráink. Z) Ha a Kerit túl magas tanulmányi átlaga miatt az önkormányzat összevonja a SZEG-gel. 7. Ki ijedhet meg legjobban a SZEG-ben? Z) Horváth Tamás tanár úr, ha Nagy Gerzson és Ondecs Ferenc tanár urak élő egérrel fenyegetik. Z) Gönczi Sándor igazgató úr, ha az iskola tanulmányi átlaga 4,54 alá kerül. Z) A 11.C-sek, ha töri TZ előtt elromlik a fénymásoló. 8. Melyik történhet meg leghamarabb? D) Ficzere Karolina tanár nő magában el meri vinni kirándulni a 11.C-t. D) Bernáth Zsolt tanár úr pulóverben, a BL döntőben Hajrá Fradi -t kiabálva szurkol a hazai csapatnak. D) Bíró Bálint tanár úr a kémia iránti szeretetéről és a tárgy szépségéről szonett koszorút ír. 9. Miért nevezhető a tanár az evolúció csúcsragadozójának? A) Határtalan a türelme: Mint Koncsos tanár úrnak, a 11.C-ben. A) Hatalmas sebességre képes felgyorsulni: mint Bíró Bálint tanár úr mikor 5-össével halad a lépcsőn. A) Rövid idő alatt képes bármilyen műveletre: mint Barabás tanár úr, mikor fejben számolja ki gyökét. 10. Miért kaptunk ismét új magyar tanárt 11-ben? N) Mert nem vettük Sütőné tanár nő poénjait N) Mert mi vagyunk minden magyar tanár álma, s most Guba Emese tanár nőét váltjuk valóra. N) Fő a változatosság! 11. Mi szerepel a SZEG-es diákok rémálmában? I) Egyszer tényleg megerőszakolja őket a buszon Ubul. I) Szilvi néni rumot csempész a teájukba. I) Barabás tanár úr egyszer pontosan megy be órára. 12. Mikor nehéz egy tananyag? R) Ha Bernáth Zsolt tanár úr nem meri igaz-hamis állításokban megkérdezi. R) Ha kevés az egész pad a puska felírásához. R) Ha a lelkes amatőrök az esélytelenek nyugalmával indulnak. 13. Melyik tanár új stílusán lepődnénk meg? A) Ha Bíró Bálint tanár úr hippinek álcázva magát, PEACE feliratú pólóban dobálná szőke tincseit A) Ha Bernáth Zsolt tanár úr félre fésült EMO-s hajával, halk szavúan tartana órát, s nélkülözné a poénjait is. A) Ha Barczai tanárnő fekete bőrszerkóban, zöld taréjjal Aljas kúszóbab számokat énekelne Kire szavazol?!) Danira.!) A 11. C-re.!) A Calandorokra.

12 A pesszimista az alagútban a sötétséget látja, az optimista a fényt, a realista a vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három hülyét a síneken... Alkohol -> Magyar (fonetikus) -> Magyar (értelmezés) - Méezsör. Még egy sört. Szeretnék még egy (utolsó) sört kérni. - N'düzed. Van tüzed? Kérem, adjon tüzet, legyen szíves. - Gyogizsdzsaj. Jó kis csaj (vagy)! Nagyon vonzónak találom Önt, kisasszony. - Möfaszan. Mi a franc van? Bocsánat, nem értettem, amit mondott. - Huubaze. Hú, basszus! Sajnos úgy érzem, hogy rövidesen rosszul leszek. - Jjjjjaaaa. Jaj! Meglehetősen fáradtnak érzem magam, talán jobb lenne, ha valaki segítene hazamennem. - Pisaba. A p****ba. Megígérem, hogy többé nem fogok ennyi alkoholt fogyasztani. - Amásziki. Adj már egy cigit! Legyen szíves engem is kínáljon meg a cigarettájából! - Fiszk. Fizetek. Főúr, kérem a számlámat, legyen szíves! A nyári szünetben Móricka felmegy játszani Pistikéhez, azok 10. emeleti lakásába. Délután hazajönnek Pistike szülei és kérdezik a gyereküket: - Pistike, mit csináltatok Mórickával? - Versenyeztünk, hogy melyikünk mer messzebbre kihajolni az ablakomból! - És hol van Móricka? - Ő nyert. Körlevél Fatima el Abdullah Omar Dzsihad Kalifa Hamasz Dzsamburi 14 éves szőke tősgyökeres stockholmi kislány többszörös áttételes anorákban szenved. Apukája, Björn Allah bin Vejnemöjnen egyezséget kötött a Világkereskedelmi Kamarával, hogy ha valaki elolvassa ezt az t és nem törli ki, hanem kinyomtatja és zöld szövegkiemelő filccel megjelöli a szövegben szereplő összes olyan határozatlan névelőt, amely jambikus pentameterben íródott és főnévi igenév előtt áll, és ezen kinyomtatott példány felmutatása mellett az ácsi ABC-ben három darab vajas zsemlét vásárol, akkor az egyik zsemle árát a Világkereskedelmi Kamara arra fogja fordítani, hogy minden - tavaszi napéjegyenlőségtől számított első holdtölte után született vörös harántcsíkos kiscica fényképét elküldi Fatimának, ezzel járulva hozzá hogy a kislány megnyerhesse az iskolai papírgyűjtő versenyt.

13 A horoszkópod a következő napokra: Hamarosan sok dicséretet kapsz, virágözön áraszt el. Ne lepődj meg, minden temetés ilyen! Egy nő egy pap mellett utazik a vonaton és megkéri a határ előtt, h rejtse el a reverendája alá a szőrtelenítő gépét, amit most vett, de biztos sokba kerülne elvámolni. A pap megteszi, de szól, hogy ő nem szokott hazudni. Mikor megkérdezi a vámos, h van-e elvámolnivalója: - Nincsen semmi, viszont van a lábam között egy értékes és drága szerszám, ami nőknek készült, de használva még sosem volt. Felvételi: Egy munkahelyi felvételin a jelöltek morális képességeire próbáltak következtetni egy kis teszt segítségével. A kérdés így szólt: "Mész az úton az autóddal, amiben rajtad kívül csak egyetlen utas fér el. Hirtelen meglátsz egy buszmegállót, ahol hárman állnak: 1. Egy öreg néni, aki láthatóan a halálán van, orvosi segítségre lenne szüksége 2. Egy nagyon régi kedves barátod, aki egy ízben megmentette az életed 3. Álmaid nője (férfije), akibe első látásra szerelmes lettél. A kérdés: melyiküket vinnéd el, ha tudjuk, hogy csak egyet választhatsz közülük? Ha a nénit, akkor esetleg sikerül megmentened az életét. Ha a régi barátod, akkor visszafizetheted neki a régi tartozásodat. Ha álmaid partnerét, akkor esetleg egész hátralevő életedet boldogságban töltheted." A teszt eredményes volt, felvették az egyik jelöltet, holott nem szabályos választ adott. A válasza így szólt: "Megállnék, odaadnám a régi ismerősömnek a kocsi kulcsot, hogy vigye el az öregasszonyt a kórházba, én pedig álmaim nőjével megvárnám a buszt."

14 - Miért dörzsölik a nők a szemüket reggel felkelés után? - Mert nincsenek tökeik, amiket megvakarhatnának. Figyelmeztetések Hatalmas matrica, fűnyírón: "Vigyázat, ha a motor megy, a karok forognak" Figyelmeztetés hajsütővason: "Ne dugja semmilyen testnyílásba" A Coca Cola üveg alján: "Itt nem nyitható" Egy cseh cumisüvegen: "Ha a gyerek befejezte a szopást, töltse tele forró vízzel és sikálja ki egy kefével" Egy festékpermetező flakonon: "Ne permetezze az arcára" Fürdőkád tisztítószeren: "A legjobb eredményért kezdje tiszta fürdőkáddal." Öngyújtón: "Vigyázat! Tartalma gyúlékony!" Egy doboz szögön: "Vigyázat! Ne nyelje le a szögeket. Irritálhatják a szervezetet." Címke a hajszárítón: "Ne szárítsa a hajat álmában." Egy narancslés üveg matricájának hátán: "Ne vegye le a matricát." Szőnyegtisztítón: "Biztonságos szőnyegre is" Fogamzásgátló tabletta dobozán: Vedd a kezedbe egyik dobozt. Észreveszed, hogy két különböző oldala van. A pirulák az átlátszó műanyag oldalon vannak. Egy üvegdíszeket tartalmazó doboz alján: "Ne fordítsa meg a dobozt" Narancslén: "100% tiszta természetes narancsból nyomott lé, koncentrátumból" Szerencsejáték szabályok egy cukorkán: "Vásárlás nem szükséges. Részletek a csomagolópapír belsején." Vegyi tisztítószeren: "Használható háziállatok körül. NE permetezze egyenesen a háziállatokra." Az AWACS E-3A NATO felderítő repülő pilótaszékén: "A szék előre állítandó fel-, és leszálláshoz." Köhögés elleni csecsemőgyógyszeren: "Vigyázat, álmosságot okozhat. Használat után ne irányítson gépjárművet vagy nehéz gépeket." Sószórón: "Vigyázat, magas nátriumtartalom." Számítógép dobozon: "Probléma eseten látogassa meg a Gyerekkocsin: "Vegye ki a gyereket, mielőtt összehajtaná." Egy srác bemászik az idős néni kertjébe, és buzgón dézsmálja a gyümölcsöt. A néni megjelenik vadászpuskával a kezében. - Fiatalember, maga meg akar engem erőszakolni? - Ugyan dehogy hová tetszik gondolni. A néni csőre tölt: - Pedig muszáj lesz!

15 Ha egy bűnözőnek segítesz, mikor a bűnt elköveti, akkor te tettestárs vagy. Ha utána segíted, akkor ügyvéd. Kriszti: Tanárnő, a mije az pontos j? Tanár: Nem... az pontos... Tanár: Nyugodj meg, óra után mindent megmutatok. Norbi: Hát, maradjunk csak a naplónál... Tanár: A dal által eljut Gangesz partjára. Misi: Ah igen, Brazília a kedvencem. Tanár: Na ne legyél már ennyire művelt. Inkább keletebbre keresd! Tanár: Jegyzeteljetek már... a könyvön maximum úgy tudtok elmenni, ha leteszitek a földre és átsétáltok rajta. Magyari: Tanárnő nem gáz, hogy nyelvtanból mi 10. év végén a kilencedikes anyagot vesszük? Tanár: Nem, teljesen jó. Tanár: Kossuth emigrált, elhagyta az országot. Lipkó: A legnagyobb magyar... Sütőné: Na gyerekek most ugrik a majom a vízbe... Lipkó: Tanárnő, tessék vigyázni, itt nincs is medence Tollbamondásnál szavakat diktál: Tanár: anyja Vivi: Ki? Anyád? Tanár: Tiéd! Tanár: Írjátok, mert nem van benne a könyvbe! Tanár: A költő riasztó látomásokkal küszködött! Vivi: Szóval hülye volt? Tanár: Hülye vagy Te! Ákos: Az a hülye aki mondja... Tanár: A látomás líránál elmosódik a képzelet és a valóság határa... Roli: Ismerős, részegen is Tanár: Milyen szövegösszetartó erő van még? Vivi: Papír. Tanár: Tartuffe csalásból él. Dani: Szóval politikus? Tanár: Aki szeretné írja, aki nem az meg menjen ki! Osztály: És Tanárnő szerint ki az a hülye aki szeretné? Tanár: Hát én! Tanár: Fogd már be a szád! Hát a saját hangom nem hallom! Szabó Gábor: Persze, mert rossz itt az akusztika. Tanár: Az Oberkörper felsőtestet jelent. Mach bitte den Oberkörper frei! Ezt egy kislánynak is mondhatod. Tanár: Tavaly nyáron szeptemberben... Mondatok fordításánál: - Lehet, hogy Ubul busszal ment haza. - Lehet, hogy Ubult megerőszakolták a buszon. Tanár: Beszélsz a kis barátnőddel az utcasarkon, mit mondasz neki? Patrik: How much? Dolgozat kiosztásánál: Tanár: Szicsák Istvánt még nem mértük le, mit tud.. Patrik: Adjak vonalzót? Szicsák és Borb a telefont nézik a pad alatt: Tanár: Szicsák mit nézel olyan elmélyülten Borbély lába között? Ákos: Szemmel veri Tanár: Most 5 percre el kel mennem Kimegy, de azonnal visszanyit az ajtón: - Addig semmi sex! Tanár: What would you serve your girlrfriend if she's hungry? Norbi: Sausage with two nuts Tanár: Norbert, ne Marcellét, a sajátodat fogdosd! Tanár: Kis ügyes fiúkra van szükségem a pakoláshoz! Csáki (kihúzza magát): Erős férfi is jó lesz? Dani: Mi az? Ki akarsz maradni a munkából? Tanár: Érettségi közben majd kérhettek inni. De nem pálinkát! Norbi: Az information-nek van többesszáma? Tanár: Ugyan már, tudhatnád, hogy az information az tej, bor, sör, pálinka! Angolon -less végű szavakat keresünk: Tanár (példaként): Nézz rá Zolira! Szicsák: Meglesz!

16 Nem értem, minek csináltak ide utcát, ha egyszer behajtani tilos Mi lenne, ha...? Bernáth Zsolt Matematikából feletetne: - Nos itt a táblán egy nagyon jó felbontású ábra. Áh inkább fordítsd meg, hadd nehezítsünk rajta. Vakon kell megoldanod segédvonalak nélkül, csak a háromszöget láthatod. Állj messzebb a táblától, itt egy rúd ezzel távolabb elérsz. Nagyon megy ez, talán meg kellene nehezíteni! Ha a megoldásod helytelen, mínusz egy pont, ha helyes nulla. Hm az osztály többi tagjának is adjunk esélyt, hogy egyest kapjanak. Amíg te gondolkozol, felteszek pár villámkérdést bináris számrendszerbe kell átváltani ötjegyű számokat fejben. Hm és hogy még több jegyet kiosszunk, egy embert kérdezek egy sorból, ha tudja, nem kap jegyet az egész sor, ha nem mindenki egyest kap. Te pedig véletlenül egész jó megoldást találtál a táblánál, igaz-hamis állításokhoz mit szólsz? Nem mintha érdekelne, csak megkérdeztem. Talán lenne is logikád ehhez a tárgyhoz, csak az a baj, hogy nincs. Hát ez így nem sok, mást nem tudsz? Sírós típus vagy? Ha nem, akkor kettes. Bíró Bálint kémiát tanítana: - Khm akkor, ki az a gazember aki nem jelent meg a laborban? Áh ki a hetes, konvergáljon ki a helyéről, megfürdetni a szivacsot egy kis dihidrogén-monoxidban! Előző órán is robbantgattunk, mint ahogy ez erre a sza khm nagyon szép tantárgyra jellemző. De ha a hátsó sor nem lesz csendben, a be nem fejezett süllyesztőt végigmaratom kénsavval és benyomom a süllyesztő gombot, így már lesz hova esni Gyerekek, milyen csodaszép feladat, nem elfelejteni, ez a versenyfeladat a hétvégére, szabadon választott kötelező jelleggel! Nem kell itt a versenyen azzal foglalkozni, hogy mások egésznap vegyi üzemben készülnek, el kell menni és meg kell nyerni! Jaj, hát a rágógumival szublimáljál a kukához! Nos, vizsgáljuk meg ezeket az anyagokat a kémcsövekben reagáltatva, sósavval! Valóban finom, Zolika? Lehet, hogy finom, csak ha megkóstolod, mind három esetben te olyan helyre kerülsz, ahol nullával is lehet osztanod Szerdahelyiné Hutter Angéla biológiát tanítana: - Am, mit vettünk előző órán? Am igen, madárhangokat hallgattunk magnón! Norbert, értsed meg, te csak a kérdésre válaszolj! Ne akarjad megoldani a világ összes gondját, fogjad fel mi a kérdés! Elég értelmesnek tűnsz, habár a kakukkfióka is elvegyül más madarak között Nos, egy ilyen jóképű, jó képességű gyereknek ez nem okozhat gondot, vagy ha mégis, vannak idősebb lányok, akik igazán szívesen segítenek. Esetleg ha külföldre kijutsz, hogy kérsz segítséget, külföldi idősebb barátnődtől Norbert, ha úgy hozza a szükség? Egyszerű, ha nem tudod, jegyezzed meg! Am, nah igen mai órai anyag a szaporodás Mondanám, hogy ez egy jó téma Egészen kiterjedt ismereted nem igazán lehet. Habár, ahogy végignézek az arcokon, lehet tudnék tanulni tőletek Nos, ha nem hagyod abba, akkor menjél ki jó?! Vagy ha annyira tudod, adhatnál egy orális prezentációt, vagy esetleg egy kis kedvcsináló örömszerzési lehetőséget. Nézzed meg milyen jó vagyok hozzád Mr. Csáki nem kap lehetőséget, ő maximum karikázós tesztet írhat, egyszerűen ő orálisan jobb, avagy kívánni valót hagy maga utána a kézügyessége! Nah de hát azért jártok ti ide, hogy fejlődjetek. Nah persze akit még nem mértünk le az nem azt jelenti, hogy ő nem fejlődhet tovább Mr. Szicsák, téged zavarna ha csoportban avagy gruppenben kellene dolgoznod, több kislánnyal és más kispajtásaiddal? Nos csoportokban dolgozzátok ki a következő kérdéseket! Az egyik csoport: Mit tesz Kunigunda, ha megerőszakolják a buszon? (Vezesd le a megtermékenyülési folyamatot, és hogy mennyi az esély arra, hogy fiú lesz vagy lány!) Másik csoport, ha Ödön, Kunigunda és Ubul együtt érdekes kapcsolatban él, hogyan előzhetik meg a nem kívánatos betegségeket, és mik ezek? (Sorolj fel nemi betegségeket és védekezési módszereket!) Nekem jelzőkor el kell mennem továbbképzésre, de aztán semmi szex!

17 Ajándék szesznek ne nézd a fokát! Köszönet: Az újságban szereplő személyek még a valóságosak is kitalált alakok. Bármiféle egyezés a valósággal csupán a véletlen műve (vagy esetleg a miénk). Megtekintését kifejezetten ajánljuk a sárga házba járóknak. Köszönjük osztályfőnökünknek, szüleinknek, szponzorainknak a támogatást. A diáknapok ideje alatt pedig ne felejtsd el megnézni a oldalt. Szponzoraink: Varga nyomda Vanitron Computer Belvárosi Gyógyszertár Tranzit Tüzép Jagfeld Hungária Heves megyei Vízmű zrt. Merkúr papírbolt Cinóber papírbolt Kis. Lap Karaván Pizzéria Demjéni fürdő Numan pékség Ragrár 2007 Kft. Ehisz Zrt. Egri Nyomda Kft.

18

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Írta: Bagdi Bella, Petőné Honvári Jolán Szerkesztette: Feledi Eszter Illusztráció: Tarjányi

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás 172 II. rész Kortársnyomás H úzd meg a határt Minden kategórián belül húzd alá azt az állítást, ami legjobban kifejezi a saját meggyőződésedet. Amelyikről úgy gondolod, hogy legjobban összefoglalja azt,

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel OLVASNI JÓ! 6 Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel 1 Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel Könyvmolyképző Kiadó

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május I. évf. 1. szám 2010. május S z ö s z i m a n ó vagyok. Még nem találkoztunk. Én fogok segíteni Neked abban, hogy eligazodjál a különféle érdekes é s i z g a l m a s olvasmányok között. Számomra a legemlékezetesebb

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

*P141A1031203* 3/12. Üres oldal LAPOZZON!

*P141A1031203* 3/12. Üres oldal LAPOZZON! *P141A10312* 2/12 *P141A1031202* *P141A1031203* 3/12 Üres oldal LAPOZZON! 4/12 *P141A1031204* 1. Irányított irodalmi fogalmazás Móricz Zsigmond Égi madár című novellájának részlete alapján A dárdás vasrácskerítésen

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére A gyűrű kora A jobb keze gyűrűsujján lévő karikagyűrűt nézegette. A házassági évfordulójuk közeledett. Hányadik is? Ki kell számolnia. Ha 52-ben házasodtak és most 2011-et írunk, akkor ez az 59. Nem kerek

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal Matematika A 2. évfolyam Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal 35. modul Készítette: Szitányi Judit 2 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Forrásnyelvi környezetben (külföldön) Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk!

AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk! AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk! Írta és rendezte: leendő dr Ádám Tímea & leendő dr Molnár Diána 1 Belső

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanulói kérdőív 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Útmutató Ebben a kérdőívben Veled kapcsolatos

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre.

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre. Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben

BOKROS LAJOS. A GAZDASAGROL GYERmEKekNEK. Mivel fizetünk? Mi az az adó? Mit csinál egy bank? Miért van munkanélküliség?...

BOKROS LAJOS. A GAZDASAGROL GYERmEKekNEK. Mivel fizetünk? Mi az az adó? Mit csinál egy bank? Miért van munkanélküliség?... Illusztrációk: Kozak Kata / mesélő: BOKROS LAJOS Mivel fizetünk? Mi az az adó? Mit csinál egy bank? Miért van munkanélküliség?... Csak néhány kérdés azok közül, melyekről a Pénzkérdés című füzetben könnyed,

Részletesebben

VII. Megjegyzések, kommentárok

VII. Megjegyzések, kommentárok VI Megjegyzések, kommentárok VI Megjegyzések, kommentárok Beszédpanelek és mintadialógusok Véleménykérés - Na, mit szólsz hozzá? - És, milyen? / Na, milyen? - Szerinted milyen? - Láttad már Éva új barátját?

Részletesebben

kiderül, hogy nincs is rajta bugyi. No, akkor te mit képzelsz róla? Nagyon érdekes hasonlat, bár én Látjátok, itt ütközik ki a generációs különbség

kiderül, hogy nincs is rajta bugyi. No, akkor te mit képzelsz róla? Nagyon érdekes hasonlat, bár én Látjátok, itt ütközik ki a generációs különbség Pótnászút Hárman álltak a megállóban autóbuszra várva. Pista, a kefefrizurás, kigyúrt izmú, jóképű, harmincas fiatalember, Feri, a dérütötte ötvenes, meg Zsiga, az üllepig érő homlokú, nyugdíjba készülő

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Lelkes Miklós Zsolt. Kötéltánc. Rope dancer. A novel by Miklos Zsolt LELKES

Lelkes Miklós Zsolt. Kötéltánc. Rope dancer. A novel by Miklos Zsolt LELKES Lelkes Miklós Zsolt Kötéltánc Rope dancer. A novel by Miklos Zsolt LELKES 1. FEJEZET KI KORÁN KEL, KÖNNYEN KÜLDETÉSRE LEL Gerard Lynx utál felébredni. Jól tudja, hogy miért. Az ébredés visszazökkenti őt

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

- Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek.

- Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek. - Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek. Ön egy fogorvos. Ma valahogy nincs kedve dolgozni. Mit tesz? 1. A rendelőbe lépve

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket.

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. János 15,16 Jézus Péter bárkáját választja, a mélyre küldi, és olyan döntést kíván tőle, amely egyedül személyes hitén

Részletesebben

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Karácsony elõtt kilenc napon át, kilenc család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. A szobrot vagy képet a földíszített házioltárra tesszük.

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7 Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTEN IGAZI CSODÁJA Lekció: 2Királyok 4,1-7 Alapige: 2Királyok 4,1-2 Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület KIFiNFO K I F I 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület Kedves Olvasónk! A KIFI hét éves működése után szükségesnek látjuk, hogy munkánkról rendszeres tájékoztatást adjunk mindazok számára,

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Aki gyerekkel utazik az tudja, hogy a legfontosabb nekünk szülőknek, hogy a kicsik jól érezzék magukat, mert akkor nekünk is

Részletesebben

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS 8. LÉPÉS 91 Szavak ( ) só - - lassú - - fehér - - kék ( ) garzonlakás ( ) nyakkend - - gyors ( ) sarok ( ) kétágyas szoba ( / / ) - - / /... (er s birtokos névmás) az én/te/, (az) enyém/tied/, saját (

Részletesebben

Tavalyhoz hasonlóan megint adakoznunk kellene, hogy az f650.hu továbbra is tudjon mûködni.

Tavalyhoz hasonlóan megint adakoznunk kellene, hogy az f650.hu továbbra is tudjon mûködni. F650.hu támogatása Írta: ifa - 2009.05.07 10:50 Tavalyhoz hasonlóan megint adakoznunk kellene, hogy az f650.hu továbbra is tudjon mûködni. Az éves díja 12.000 Ft, ez lesz a harmadik évünk. Az eddigi adományok

Részletesebben

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánnak a szerkesztõk.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánnak a szerkesztõk. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánnak a szerkesztõk. c Köszönjük Bogdán és Kristóf tanító néni segítségét, illetve Molnár tanító bácsi közremûködését. Császtok! Újra itt van

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről.

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. 1 7. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal /Jobbágyi Bencsik utca 10./ Jelen

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 96 órás tanfolyam 1 48. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK tankönyvcsalád

Részletesebben

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu 23-2/2012. JEGYZŐKÖNYV Balajt község önkormányzati Képviselő-testületének 2012. évi január hó 25. napján, szerda 10

Részletesebben