ÚJ KERESKEDELEM ELMÉLET (NEW TRADE THEORY): MÉRETGAZDASÁGOSSÁG, TÖKÉLETLEN VERSENY ÉS NEMZETKÖZI KERESKEDELEM KÜLSŐ MÉRETGAZDASÁGOSSÁG ÉS AZ IPARÁGAK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÚJ KERESKEDELEM ELMÉLET (NEW TRADE THEORY): MÉRETGAZDASÁGOSSÁG, TÖKÉLETLEN VERSENY ÉS NEMZETKÖZI KERESKEDELEM KÜLSŐ MÉRETGAZDASÁGOSSÁG ÉS AZ IPARÁGAK"

Átírás

1 ÚJ KERESKEDELEM ELMÉLET (NEW TRADE THEORY): MÉRETGAZDASÁGOSSÁG, TÖKÉLETLEN VERSENY ÉS NEMZETKÖZI KERESKEDELEM KÜLSŐ MÉRETGAZDASÁGOSSÁG ÉS AZ IPARÁGAK ELHELYEZKEDÉSE A VILÁGBAN Forrás: Krugman-Obstfeld-Melitz: International Economics Theory & Policy, 9th ed., Addison-Wesley, 2012

2 A nemzetközi kereskedelem új elmélete új gazdaságföldrajz (P.K.) A komparatív előny elmélete nem ad magyarázatot arra, hogy Miért kereskednek egymással teljesen hasonló gazdasági szerkezettel rendelkező országok? A választék és méretgazdaságosság miatt! a termelés koncentrálódik földrajzilag 7-2

3 Bevezetés A komparatív előny elmélet eddig a termelésben konstans hozadékot feltételezett: Ha egy iparágban egységnyivel nő az input, akkor az output ugyanolyan mértékben fog nőni. Ha az input megduplázódik, az output is duplázódni fog.

4 Bevezetés (folyt.) De előfordulhat növekvő skálahozadék vagy más szóval méretgazdaságosság is: Ez azt jelenti, hogy ha az inputot egységnyivel növelem, akkor az output gyorsabb mértékben fog nőni Nagyobb termelési volumen hatékonyabb: az egy termékegységre jutó költség csökken, ha a vállalat növeli a termelést.

5 Az input és az output közötti kapcsolat (egy hipotetikus iparágban)

6 Bevezetés (folyt.) Kölcsönösen hasznos kereskedelem a méretgazdaságosság eredményeként is létre jöhet. A nemzetközi kereskedelem lehetővé teszi, hogy minden ország egy meghatározott termékkört állítson elő anélkül, hogy feláldozná a fogyasztás változatosságát. A kereskedelem segítségével egy ország előnyökhöz juthat a méretgazdaságosságon keresztül azáltal, hogy hatékonyabban tud termelni, mintha mindent önmaga állítana elő.

7 Méretgazdaságosság és piacszerkezet A méretgazdaságosság azt jelenti, hogy a nagyobb vállalatok vagy a nagyobb iparágak hatékonyabbak lehetnek. Külső méretgazdaságosság, amikor az egy egységre jutó költség az iparág méretétől függ. Sok kisméretű vállalat (tökéletes verseny) Pl.: Szilícium-völgy; Hollywood; Pl. Forma 1 (Renault, Honda, Williams, Red Bull telephelye Angliában Midlands) Belső méretgazdaságosság, amikor az egy egységre jutó költség a vállalat méretétől függ. Kevés nagyvállalat alkotja a piacot (tökéletlen verseny)

8 A külső méretgazdaságosság elmélete (folyt.) Az olyan fejlődő országokban, mint Kína a külső méretgazdaságosság erősen jelen van a termelésben A világon a legtöbb alsóneműt egy kínai város gyártja, míg egy másik város állítja elő a világ majdnem összes öngyújtóját. A külső méretgazdaságosság kulcsszerepet játszik abban, hogy India az információs szolgáltatások egyik fő exportőrévé vált. Indiában Bangalore-ban van az információs szolgáltatás központja.

9 A külső méretgazdaságosság elmélete (folyt.) Különböző okokból kifolyólag, ha termelést egy vagy néhány helyszínre koncentráljuk, az csökkenteni képes az iparági költségeket, akkor is ha az egyes vállalatok mérete kicsi marad az iparágon belül. Okok, amelyek miatt a külső méretgazdaságosság létezhet:

10 A külső méretgazdaságosság elmélete (folyt.) 1. A termeléshez szükséges speciális felszereléseket és szolgáltatásokat csak akkor tudja egy másik vállalat (olcsón) rendelkezésre bocsátani, ha nagy és koncentrált egy iparág. Például Kaliforniában a Szilícium-völgyben nagy a koncentráltsága a chipeket gyártó vállalatoknak, melyeknek olyan cégek a beszállítói, amelyek speciális gépsorokat és eszközöket készítenek a chip gyártáshoz. Itt ezek a gépek olcsóbbak és könnyebben elérhetőek, mint máshol.

11 A külső méretgazdaságosság elmélete (folyt.) 2. Munkaerő koncentrációja: egy nagy és koncentrált iparág munkavállalókat vonz magához, így lecsökkenti a vállalatok munkaerő-keresési és munkaerő-bérlési költségeit. 3. Tudás túlcsordulása : egy koncentrált iparágban a különböző vállalatoknál dolgozó szakemberek sokkal könnyebben cserélhetnek eszméket, ismereteket, tudást, amiből végül is minden cég hasznot húz.

12 Külső méretgazdaságosság és nemzetközi kereskedelem Qiaotou, Kína: 200 gyár, a világ gombtermelésének 60%-a A nemzetközi kereskedelmet megelőzően, az egyensúlyi ár és kibocsátás minden ország számára azon a ponton lenne, ahol a belföldi kínálati görbe (S=AC) metszi a belföldi keresleti görbét (D). Tételezzük fel, hogy a kínai gomb árak kereskedelem hiányában alacsonyabbak, mint az USA-ban:

13 Növekvő hozadék: A kereskedelem a relatív árak csökkenéséhez vezet mindkét országban Mi történne, ha az országok nyitnának a gombkereskedelem irányában? A kínai gombipar valószínűleg fejlődni fog, míg az amerikai gomb ipar beszűkül. Ez a folyamat önmagát táplálja: mivel a kínai ipar output-ja emelkedik, így a költségek tovább csökkennek; az amerikai ipar output-ja csökken, a költségei megnövekednek Így végül minden gombot Kínában fognak gyártani. Kína kínálati görbéje előre bukik (negatív meredekség), ezért a gyártási mennyiség megnövekedése a gombárak csökkenését okozza: azok alacsonyabbak lesznek mint a kereskedelem előtt! A kereskedelem alacsonyabb árakhoz vezet a világon (így mindkét országban), mint a kereskedelem előtti ár!

14 Kereskedelem és árak A Kereskedelem mindenhol csökkenti az árakat

15 Külső méretgazdaságosság és nemzetközi kereskedelem (folyt.) Mitől lesz egy országnak kezdeti előnye? Az egyik lehetőség, hogy komparatív előnye alakul ki a technológia és az erőforrások országok közötti eltérése miatt. Külső méretgazdaságosság létrejöhet, pl. történelemi okok miatt is: Országok és régiók, melyek nagy volumenű gyártóként kezdenek egy bizonyos iparágban, a későbbiekben is nagy gyártók maradnak, még akkor is, ha egy másik ország sokkal olcsóbban is tudná legyártani a szóban forgó terméket. Pl. Japán: autóipar, elektronika; USA: olaj, acél, autó, repülő; Németo.: vas, acél, szén, cement, jármű; Svájc: gépek, vegyszerek, órák; stb.

16 Külső méretgazdaságosság és nemzetközi kereskedelem (folyt.) Egy 19. sz.-i lány ügyes nászajándékából (rongyszőnyeg) nőtt ki a szőnyeggyártó-klaszter Daltonban (Georgia, USA) A Szilícium-völgy két Stanford-i hallgatónak köszönheti létezését. Bill Hewlett és Dave Packard (HP) voltak, akik először vállalkozást indítottak itt egy kis garázsban.

17 A kreált előny fontossága Nincsen garancia arra, hogy a megfelelő ország fogja a terméket gyártani. A szerencsén és egyéb nem szándékolt tényezőkön is múlik, hogy ki lesz a nyerő, ki kezdi el a gyártást hamarabb és tesz szert méretgazdaságosságra.

18 Külső méretgazdaságosság és nemzetközi kereskedelem (folyt.) A külső méretgazdaságosságra alapuló kereskedelemnek kétoldalú hatása van a nemzeti jólétre A világgazdaság nyer az iparágak koncentrálásával. Azonban lehetséges, hogy egy ország rosszabbul jár a kereskedelemmel, mintha nem kereskedne és ő termelné a terméket a hazai piacra. Ugyanis az import neki drágább, mint saját termelése, de ehhez el kellene érnie egy adott termelési méretet. 7-18

19 Külső méretgazdaságosság és nemzetközi kereskedelem (folyt.) Képzeljük el, hogy Thaiföld olcsóbban tudna órákat gyártani, de Svájcban hamarabb kezdték el az óragyártást, így már elértek egy olyan termelési volument, amely alacsonyabb árakhoz vezet, mint Thaiföld kezdeti költségszintje. Thaiföldön az órák ára alacsonyabb lehetne kereskedelem nélkül A kereskedelem Thaiföldet rosszabb helyzetbe hozza, ezáltal ösztönzi a kormányt, hogy megvédje a potenciális óraipart a külföldi versenytől. Mi van ha Thaiföld visszatér az önellátó gazdasághoz (autarkia)?

20 Külső méretgazdaságosság és a kereskedelem okozta veszteség 7-20

21 Külső méretgazdaságosság és nemzetközi kereskedelem (folyt.) Ne feledjük, hogy ez még mindig a világgazdaság javát szolgálja, hogy kihasználhatjuk a koncentrálódó iparágak alacsonyabb költségszintjét. Azonban minden ország profitálni szeretne a termelésből is (nemcsak a fogyasztásból), ami azonban kereskedelmi konfliktusokat teremt. Összességében a világnak jobb, ha minden iparág a külső méretgazdaságosság előnyeire építve koncentrálódik valahol. Illetve, ha egy országon belül is hasonló koncentráció jön létre. Azonban egyes országok és régiók károkat szenvedhetnek el. 7-21

22 Dinamikusan növekvő hozamok A külső méretgazdaságosság okai lehetnek: Jelenlegi, adott időpontban mért output volumene Egy időintervallumra vonatkozó (kumulatív) output volumene A dinamikusan növekvő hozadék akkor jön létre, ha az átlagköltség csökken amint a kumulatív output az idővel növekszik. A dinamikusan növekvő hozam maga után vonja a dinamikus külső méretgazdaságosságot. Ez a felhalmozott tudás és tapasztalat eredménye. Grafikus ábrázolása: tanulási görbe (a vállalat az idő múlásával egyre hatékonyabban állíthatja elő a terméket/szolgáltatást, mert a termelési folyamat tanulási folyamat is egyben)

23 Tanulási görbe A dinamikusan növekvő hozam behozhatatlan előnyt adhat egy vállalatnak. A protekcionizmus igazolására is használható: Újdonsült iparág érv (Infant industry) Pl. japán autóipar védelme az 50-es években Nehéz előre látni, hogy mikor jöhet létre külső méretgazdaságosság.

24 Külső méretgazdaságosság és gazdaságföldrajz A külső méretgazdaságosság az országon belüli, azaz a régiók közötti kereskedelemben is fontos lehet: Sok filmgyártó Los Angelesben található, akik az egész USA, sőt a világ számára készítenek filmeket. Sok pénzügyi cég New Yorkban koncentrálódik, pénzügyi szolgáltatásokat biztosítanak ügyfeleiknek az egész USA-ban. Ruhr vidék (Németo.): szénbányászat elektrotechnika

25 Külső méretgazdaságosság és gazdaságföldrajz (folyt.) A gazdaságföldrajz azt tanulmányozza, hogyan üzletelnek egymással a különböző helyeken élő emberek, a különböző helyeken működő vállalatok, azaz hogyan alakul a termelés térbeli szerkezete. (pl. kék banán ) A kommunikációs technológiák megváltoztatják az üzletelés módját, a tér áthidalásának problémáit. New Economic Geography (NEG)

26 Házi feladat / 1 Magyarázza meg, hogy az alábbi esetek külső vagy belső méretgazdaságosságot jelentenek-e? A legtöbb fúvós hangszert az USA-ban több mint egy tucatnyi vállalat készíti Elkhartban, Indiana államban. A USA-ban eladott összes Hondát vagy importálják vagy az ohio-i Marysville-ben gyártják. Az Airbus repülőgépekhez szükséges géptörzseket rendre a franciaországi Tolouseban szerelik össze. A connecticuti Hartford az USA biztosítási fővárosa. 7-26

27 Házif feladat / 2 Az alábbi esetekben a méretgazdaságosság vagy a komparatív előny elmélete játszik fontosabb szerepet? Miért? A világ alumíniumgyártásának többsége norvég és kanadai kohókban történik. A világ sugárhajtású utasszállító gépeinek felét Seattle-ben szerelik össze. A legtöbb félvezetőt Japánban vagy az USA-ban gyártják. A legtöbb Scotch whiskey-t Skóciában készítik. A világ legjobb borainak jelentős részét Franciaországban termelik. 7-27

28 Házi feladat / 3 Az alábbi termékek és szolgáltatások közül, melyek alkalmasak inkább a külső méretgazdaságosság és melyek a dinamikusan növekvő hozam előnyeinek kiaknázására? Indokolja válaszát! szoftver support szolgáltatások aszfaltgyártás mozifilmgyártás rákkutatás fakitermelés 7-28

TARTALOMJEGYZÉK... 5 ÁBRAJEGYZÉK... 7 TÁBLÁZATJEGYZÉK... 8 1. BEVEZETÉS... 9 2. AZ ÚJ GAZDASÁG FOGALMA ÉS LEGFONTOSABB JELLEMZŐI...

TARTALOMJEGYZÉK... 5 ÁBRAJEGYZÉK... 7 TÁBLÁZATJEGYZÉK... 8 1. BEVEZETÉS... 9 2. AZ ÚJ GAZDASÁG FOGALMA ÉS LEGFONTOSABB JELLEMZŐI... 5 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 5 ÁBRAJEGYZÉK... 7 TÁBLÁZATJEGYZÉK... 8 1. BEVEZETÉS... 9 1.1. A TÉMAVÁLASZTÁS INDOKLÁSA... 9 1.2. A DOLGOZAT CÉLKITŰZÉSEI, KUTATÓI KÉRDÉSEK... 11 1.3. ALKALMAZOTT

Részletesebben

A MODUL TANANYAGA EURÓPAI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK MENEDZSMENTJE

A MODUL TANANYAGA EURÓPAI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK MENEDZSMENTJE Erasmus Multilateral Projects Virtual campuses A projekt referenciaszáma: 134350-LLP-1-2007-1-HU-ERASMUS-EVC A projekt címe: Virtual campus for SMEs in a multicultural milieu ( SMEdigcamp ) Ez a kiadvány

Részletesebben

A VERSENY KÉRDÉSE A SZÉLESSÁVÚ OLIGOPOLPIACON *

A VERSENY KÉRDÉSE A SZÉLESSÁVÚ OLIGOPOLPIACON * Pápai Zoltán A VERSENY KÉRDÉSE A SZÉLESSÁVÚ OLIGOPOLPIACON * Az Európai Unió a hírközlési piaci szabályozás korábbi tapasztalatai alapján törekedve az egységes piac megteremtésére 2002-ben egy új egységes

Részletesebben

Mikro- és makroökonómia. BMEGT30A001 Kredit: 4/4/0/0/v

Mikro- és makroökonómia. BMEGT30A001 Kredit: 4/4/0/0/v Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001 Kredit: 4/4/0/0/v Mikroökonómia Mikroökonómia Tartalom Bevezetés...3 Hogyan gondolkodik egy közgazdász? Mi az uralkodó közgazdaságtani irányzat megközelítése? Racionalitás

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS LUKÁCS AMARILLA

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS LUKÁCS AMARILLA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS LUKÁCS AMARILLA Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron 2013 A KLASZTERIZÁCIÓS FOLYAMATOK VIZSGÁLATA A FÖLDRAJZI KONCENTRÁCIÓ, A KRITIKUS TÖMEG ÉS A FINANSZÍROZÁS ÖSSZEFÜGGÉSEIBEN

Részletesebben

Reflektorfényben Európa láthatatlan ágazata

Reflektorfényben Európa láthatatlan ágazata NB-31-10-451-HU-C DOI:10.2769/67821 HU Reflektorfényben Európa láthatatlan ágazata Európai Bizottság Vállalkozáspolitika és Ipar Mechanikai, elektromos és távközlési berendezések osztálya http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/mechanical/metalworking/index_en.htm

Részletesebben

A finanszírozási források szerepe a kis- és középvállalkozások növekedésében

A finanszírozási források szerepe a kis- és középvállalkozások növekedésében VÁLLALATGAZDASÁGTAN Közgazdasági Szemle, LVIII. évf., 2011. március (275 295. o.) A finanszírozási források szerepe a kis- és középvállalkozások növekedésében A tanulmány célja, hogy átfogó képet adjon

Részletesebben

KÜLSŐ GAZDASÁGOSSÁG (EXTERNÁLIA) A FOGYASZTÁSI FOLYAMATBAN

KÜLSŐ GAZDASÁGOSSÁG (EXTERNÁLIA) A FOGYASZTÁSI FOLYAMATBAN Kiss Ferenc László KÜLSŐ GAZDASÁGOSSÁG (EXTERNÁLIA) A FOGYASZTÁSI FOLYAMATBAN A Verseny és szabályozás előző kötetében részletesen foglalkoztunk a belső gazdaságosság különféle eseteivel, leginkább a méret-

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM AZ ADÓK VERSENYKÉPESSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA AZ EURÓPAI UNIÓBAN. DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

SZENT ISTVÁN EGYETEM AZ ADÓK VERSENYKÉPESSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA AZ EURÓPAI UNIÓBAN. DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDÁLKODÁS ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA GÖDÖLLŐ AZ ADÓK VERSENYKÉPESSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA AZ EURÓPAI UNIÓBAN DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Készítette: Vörös Gyula Témavezető:

Részletesebben

Mindenki ugyanannyit veszít?

Mindenki ugyanannyit veszít? Udvari Beáta Mindenki ugyanannyit veszít? A fejlődő országok és a TRIPS-egyezmény gyógyszerkereskedelemre vonatkozó szabályai 84 fordulat 8 Napjainkban a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization,

Részletesebben

A magyar gazdaság versenyképessége nemzetközi versenyképességi jelentések tükrében

A magyar gazdaság versenyképessége nemzetközi versenyképességi jelentések tükrében ICEG VÉLEMÉNY XXIII Pellényi Gábor: A magyar gazdaság versenyképessége nemzetközi versenyképességi jelentések tükrében 2005. December TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 1. Az OECD Understanding economic growth

Részletesebben

Cégek kapcsolati hálózatainak gazdasági szerepe

Cégek kapcsolati hálózatainak gazdasági szerepe Közgazdasági Szemle, LXI. évf., 2014. november (1341 1360. o.) Kondor Péter Koren Miklós Pál Jenő Szeidl Ádám Cégek kapcsolati hálózatainak gazdasági szerepe A közgazdaságtanban általában a cégekre olyan

Részletesebben

Makroökonómia összefoglaló

Makroökonómia összefoglaló Makroökonómia összefoglaló 1 / 32. oldal 1. A makrogazdaság 1.1. Növekedés és fluktuáció A gazdaság a legtöbb évben növekszik. A potenciális GNP pályája a népesség növekedésétől, a tőkefelhalmozástól (capital

Részletesebben

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalatok nemzetköziesedése és a külföldi értékesítést nehezítő akadályok

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalatok nemzetköziesedése és a külföldi értékesítést nehezítő akadályok MIKESY ÁLMOS A magyarországi mikro-, kis- és középvállalatok nemzetköziesedése és a külföldi értékesítést nehezítő akadályok Egy vállalati felmérés tanulságai A tanulmány a Külgazdaság, LVII. évfolyam,

Részletesebben

23. előadás ÁLTALÁNOS EGYENSÚLY TERMELÉS JELENLÉTÉBEN

23. előadás ÁLTALÁNOS EGYENSÚLY TERMELÉS JELENLÉTÉBEN 23. előadás ÁLTALÁNOS EGYENSÚLY TERMELÉS JELENLÉTÉBEN Kertesi Gábor Varian 30. fejezete átdolgozva 23.1 Bevezető A második félévi anyag gerincét képező termelés-, illetve kínálatelméleti blokk végére értünk.

Részletesebben

26. előadás AZ INFORMÁCIÓ KÖZGAZDASÁGTANA

26. előadás AZ INFORMÁCIÓ KÖZGAZDASÁGTANA 26. előadás AZ INFORMÁCIÓ KÖZGAZDASÁGTANA Kertesi Gábor Reiff Ádám Varian 6. fejezete helyett 26.1 Bevezető Mikroökonómiai tanulmányaink során eddig a legtöbb időt a versenyzői piac legalapvetőbb modelljének,

Részletesebben

Az optimális valutaövezetek elmélete: Bevezetés Benczes István

Az optimális valutaövezetek elmélete: Bevezetés Benczes István Az optimális valutaövezetek elmélete: Bevezetés Benczes István Általánosan elterjedt jelenség, hogy az egyes országok saját nemzeti fizetőeszközzel rendelkeznek. A saját valuta gyakorta mint a nemzeti

Részletesebben

Regionális gazdaságtan. A térbeli gazdaság elméletének kialakulása. A térbeliség jellemzői és a területfejlesztési tevékenységek viszonya

Regionális gazdaságtan. A térbeli gazdaság elméletének kialakulása. A térbeliség jellemzői és a területfejlesztési tevékenységek viszonya A térbeliség jellemzői és a területfejlesztési tevékenységek viszonya Regionális gazdaságtan Térbeli, földrajzi egymásmellettiség Térbeli, földrajzi differenciáltság Térbeli, földrajzi távolság és mobilitás

Részletesebben

* Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Hálózati hatások. * Hálózati hatások

* Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Hálózati hatások. * Hálózati hatások * Modern piacelmélet ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Hálózati hatások ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Készítette: Hidi János * Hálózati hatások * Ebben

Részletesebben

Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy. kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben.

Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy. kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben. gazdálkodás 55. ÉVFOLYAM 3. SZÁM, 2011 266 Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben SERES ANTAL FELFÖLDI JÁNOS SZABÓ MÁRTON

Részletesebben

Összegző elemzés. az ÁROP 1.1.15 Közszolgáltatások versenyképességi szempontú javítása című projekthez

Összegző elemzés. az ÁROP 1.1.15 Közszolgáltatások versenyképességi szempontú javítása című projekthez Összegző elemzés az ÁROP 1.1.15 Közszolgáltatások versenyképességi szempontú javítása című projekthez Az eredménykommunikációs kiadvány az ÁROP-1.1.15-2012-2012-0001 Közszolgáltatások versenyképességi

Részletesebben

2. A regionális gazdaság- és vállalkozásfejlesztés

2. A regionális gazdaság- és vállalkozásfejlesztés Buzás N. Lengyel I. (szerk.) 2002: Ipari parkok fejlődési lehetőségei: regionális gazdaságfejlesztés, innovációs folyamatok és klaszterek. SZTE GTK, JATEPress, Szeged. 24-54. o. 2. A regionális gazdaság-

Részletesebben

SEGÉDANYAG A VERSENYHATÁSOK ÉRTÉKELÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ. www.oecd.org/competition/toolkit

SEGÉDANYAG A VERSENYHATÁSOK ÉRTÉKELÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ. www.oecd.org/competition/toolkit SEGÉDANYAG A VERSENYHATÁSOK ÉRTÉKELÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ www.oecd.org/competition/toolkit Verseny-ellenőrzőlista A versenyhatások további elemzésére van szükség amennyiben a jogszabálytervezet várható hatásai

Részletesebben

MUNKAFÜZET 16. VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS 2006 JÚNIUS AZ IKT SZEKTORBAN SASS MAGDOLNA (MTA KTI):

MUNKAFÜZET 16. VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS 2006 JÚNIUS AZ IKT SZEKTORBAN SASS MAGDOLNA (MTA KTI): MUNKAFÜZET 16. SASS MAGDOLNA (MTA KTI): VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS AZ IKT SZEKTORBAN 2006 JÚNIUS s * MUNKAFÜZET 16. SASS MAGDOLNA: VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS AZ IKT SZEKTORBAN* BUDAPEST 2006.

Részletesebben

PORTAL írásos oktatási segédanyag

PORTAL írásos oktatási segédanyag Teherszállítás városon belül 1 Előszó a tananyag használatához: A PORTAL projekt célja az EU kutatási eredmények gyorsabb adaptálása a helyi és regionális közlekedés szintjén. Ezt a célt új oktatási tananyagok

Részletesebben

1. Mi a Deviza piac és az Online Kereskedés?

1. Mi a Deviza piac és az Online Kereskedés? 1. Mi a Deviza piac és az Online Kereskedés? A Deviza Piac, más néven Forex piac, fizikai és intézményes struktúrát biztosít és tesz lehetővé, amin keresztül egyik nemzet devizáját átválthatjuk egy másikéra.

Részletesebben

Munkaerő-piaci mobilitás Magyarországon

Munkaerő-piaci mobilitás Magyarországon Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézet Földtudományok Doktori Iskolája Munkaerő-piaci mobilitás Magyarországon PhD-értekezés SEBŐK MARIANNA Témavezető: DR. DÖVÉNYI ZOLTÁN egyetemi

Részletesebben

Kvóták egy jobb világért

Kvóták egy jobb világért Budapest Corvinus Egyetem Gazdálkodás Tudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék Kvóták egy jobb világért Megoldást tud nyújtani a fosszilis energia-kvótarendszer az ökológiai közgazdaságtan

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS. Czagány László Misz József Fenyővári Zsolt MIKROÖKONÓMIA

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS. Czagány László Misz József Fenyővári Zsolt MIKROÖKONÓMIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS Czagány László Misz József Fenyővári Zsolt MIKROÖKONÓMIA SZEGED 01/2005 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 1 1.1. Szűkösség és gazdálkodás... 1 1.2.

Részletesebben

A MODUL TANANYAGA IMPORT-EXPORT ÜGYLETEK

A MODUL TANANYAGA IMPORT-EXPORT ÜGYLETEK Erasmus Multilateral Projects Virtual campuses A projekt referenciaszáma: 134350-LLP-1-2007-1-HU-ERASMUS-EVC A projekt címe: Virtual campus for SMEs in a multicultural milieu ( SMEdigcamp ) Az Európai

Részletesebben