csütörtök. Elismerés illeti a Hollandiában munkát vállalókat, nem megbélyegzés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2012.02.16. csütörtök. Elismerés illeti a Hollandiában munkát vállalókat, nem megbélyegzés"

Átírás

1 csütörtök Elismerés illeti a Hollandiában munkát vállalókat, nem megbélyegzés Európa nem mondhat le a fiatalokról Kizárólag megszorításokra nem lehet növekedést alapozni Tabajdi Csaba levele Gyürk András részére Az Orbán-kormánynak érdemi lépéseket kell hoznia! Az MSZP javaslatai a gazdasági növekedés érdekében A Fidesz szóvivőasszonyának figyelmébe Napi fixszel az ember könnyen viccel Elég volt! Azonnali megoldást az egészségügyben! Emelkedő árak- növekvő terhek! A Magyar Szocialista Párt minden médiaszereplése megtekinthető az alábbi honlapon:

2 Elismerés illeti a Hollandiában munkát vállalókat, nem megbélyegzés Göncz Kinga szocialista EP-képviselő csatlakozott a kelet- és közép-európai munkavállalók ellen lázító holland honlap működtetését elítélő állásfoglalástervezethez, amelyet a cseh szocialisták európai parlamenti delegációja kezdeményezett. Az Európai Parlament szocialista frakciója egységesen felszólította a honlapot létrehozó szélsőséges Szabadságpárt támogatását élvező jobboldali holland kormányt, hogy határolódjon el az akciótól. Göncz Kinga szocialista EP-képviselő csatlakozott ahhoz az állásfoglalás-tervezethez, amelyet a cseh szocialisták EP-küldöttsége kezdeményezett a Hollandiában dolgozó kelet- és közép-európai munkavállalók védelmében. A tervezet szövege, amelyet a képviselőtestület szocialista frakciója egységesen támogat, elítéli az idegengyűlölő, iszlámellenes Geert Wilders vezette Szabadság Pártnak az új tagállamokból érkezett munkavállalók ellen indított online kampányát. A holland párt néhány napja egy olyan honlapot indított, amelyen a látogatók - akár névtelenül is - panaszt tehetnek a Hollandiában dolgozó kelet-európaiak ellen. "Milyen gondot okoznak Önnek ezek a munkavállalók? Elveszítette már az állását egy lengyel, bolgár, román vagy más kelet- és közép-európai miatt?" - a honlap ezekkel a bevezető kérdésekkel invitálja olvasóit a bejelentésre. "Wilders pártja veszít a népszerűségéből, választóinak elpártolását fokozott ellenségképzéssel próbálja ellensúlyozni. Már nem elég a muzulmán bevándorlókkal riogatnia, újabban a térségünkből érkezett munkavállalók ellen lázít. A jobboldali holland kormánytól azt várjuk: tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy az országban valamennyi uniós polgár jogait tiszteletben tartsák. Elfogadhatatlan az uszítás, a diszkrimináció minden formája. Az Európai Parlament határozottan fellép az uniós elvek és értékek védelmében" - fejtette ki Göncz Kinga. A képviselő hozzátette: a Hollandiában álláshoz jutott uniós, köztük magyar munkavállalók túlnyomó többsége a hiányszakmákban dolgozik, munkájával, járulékbefizetéseivel hozzájárul az ország gyarapodásához. Ezért elismerés illeti meg őket, nem megbélyegzés" - hangoztatta a képviselő. A jobboldali kormánynak el kell határolódnia a Wilders-párt újabb gyűlöletkeltő akciójától, ahogyan ezt az ellenzéki baloldali Munkapárt már többször követelte. "A

3 szocialisták határozottan és következetesen fellépnek az antidemokratikus lépések, a szabadságjogok megsértése, emberek csoportjainak a megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetése ellen, történjen az bármely országban, az Európai Unió bármely tagállamában" - hangsúlyozta Göncz Kinga. Európa nem mondhat le a fiatalokról Az Európai Parlament plenáris ülésén kiemelt témaként szerepelt a növekedés és foglalkoztatottság helyzete, amelyről szerdán tartottak vitát a képviselők. Az ülésen dr. Gurmai Zita is felszólalt, aki a fiatalok munkanélküliségére hívta fel a figyelmet, arra, hogy az inaktivitásra kényszerülő fiatalok évente több mint 100 milliárd euró veszteséget jelentenek Európának. A fiatalok munkanélküliségére vonatkozó adatok rendkívül aggasztóak, és a helyzet folyamatosan romlik. Ma 5,6 millió fiatalnak nincs munkája, amely 22 százalékos munkanélküliséget jelent ebben a korosztályban. Ez több mint kétszerese a 10 százalékos uniós átlagnak - emlékeztetett Gurmai Zita. Hozzászólásában az EP-képviselő elmondta: a helyzet javítása érdekében az Európai Szocialisták Pártja átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyben az európai tagállamok legjobb gyakorlatait terjesztenék ki európai szintre. Az ESZP létrehozná az Európai Ifjúsági Garanciát, amely az Európai Szociális Alap forrásait felhasználva garantálná minden európai fiatal számára a munkahelyhez jutást. A sikeres osztrák és finn példát alapul véve a tervezet szerint a képzés befejezését vagy a munkanélkülivé válást követő négy hónap után álláslehetőséget, fizetett szakmai gyakorlatot vagy további oktatási lehetőséget kínálnának a fiatalok számára. Az ESZP javasolja továbbá egy Európai Ifjúsági Stratégia kidolgozását is, amelynek keretében támogatást adnának azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre a fiatalok számára. A fentieket olyan intézkedések egészítenék ki, mint az európai munkahelyek 17 százalékát biztosító közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályok ifjúságbaráttá tétele, illetve az uniós ifjúsági mobilitási és nem formális tanulási programok megerősítése. A fenti javaslatok megvalósításához nem kevés pénzre van szükség, azonban a befektetett eurómilliárdokkal százmilliárdos nagyságrendű megtakarítás érhető el. A társadalomnak mindenki tehetségére és munkájára szüksége van, hogy Európa megerősödve kerülhessen ki a válságból. Szükségünk van a fiatalokra! - zárta felszólalását Gurmai Zita.

4 Kizárólag megszorításokra nem lehet növekedést alapozni Növekedés, fiskális konszolidáció, munkahelyteremtés az a három terület, mely meghatározza Európa sikeres jövőjét, kilábalását az elhúzódó gazdasági válságból fogalmazott Herczog Edit az EP plenáris vitájához benyújtott írásbeli hozzászólásában. Növekedni kutatás-fejlesztéssel, új technológiák alkalmazásával, fiskális kiigazítást az állami kiadások, nagy ellátó-rendszerek átalakításával, új munkahelyeket teremteni pedig a munkáltatók ösztönzésével és a fiatal munkavállalók képességeinek bővítésével lehet. Ezért változatlan fenntartom azon álláspontom, miszerint nem szabad pusztán megszorításokra alapozni az összeurópai gazdaságpolitikát érvelt a szocialista EPképviselő. Herczog úgy fogalmazott: mint magyar politikus, habár úgy vélem, a gazdasági stabilitásról, konszolidációról és kormányzásról, továbbá az európai stabilitási mechanizmust létrehozó szerződések nem adnak egyértelmű gyógyírt Európa helyzetére, hazámnak elemi érdeke azokhoz csatlakozni. Ezért üdvözlendőnek tartja, hogy a Fidesz vezette magyar kormány a kezdeti nemleges, elzárkózó álláspontját megváltoztatva, a megállapodás aláírása mellett kötelezte el magát. A képviselő mindazonáltal megjegyzi, hogy ezek az intézkedések átmenetileg igen, de hosszú távon biztosan nem oldják meg Európa jövőjét. Újabb forrásokat kell találnia Európának, melyek növelik a fogyasztást, serkentik a mikro, kis-és közepes vállalkozásokat, ezáltal új munkahelyeket generálnak. Erre megoldást jelenthet az eurókötvények kibocsátása, csakúgy, mint az adóparadicsomok letörését célzó tranzakciós adó bevezetése, melyek hosszú ideje vita tárgyát képezik Brüsszelben.

5 Tabajdi Csaba levele Gyürk András részére Gyürk András Delegációvezető Úr részére Fidesz, Európai Parlamenti Képviselőcsoport Tisztelt Delegációvezető Úr! Mesterházy Attila megbízásából, mint az MSZP EP-delegáció vezetőjeként válaszolok a mai napon kelt, az Európai Parlament csütörtöki szavazásán szereplő állásfoglalás ügyében írt levelére. Egyben szeretném pontosítani az abban szereplő pontatlanságokat és csúsztatásokat. A Szocialisták és Demokraták Képviselőcsoportja, a Liberálisok és Demokraták Képviselőcsoportja, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja, valamint az Északi Baloldal/Egyesült Baloldal Képviselőcsoportja által benyújtott állásfoglalási indítvány semmilyen módon nem ítéli el Magyarországot. Ezt a négy frakció által korábban benyújtott és az EP által elfogadott állásfoglalások sem tették. Az igaz, hogy ezek mindegyike bírálatot fogalmaz meg az Orbán-kormány politikájával szemben az európai alapvető jogok és értékek talaján állva. Az Orbán-kormány azonban nem egyenlő Magyarországgal. Az állásfoglalás-tervezet az Európai Unióról szóló Szerződés 7.1. cikkére tesz utalást. A megjelölt pont az Ön állításával ellentétben nem képezheti alapját Magyarország tanácsi szavazati jogának felfüggesztésének, sem az uniós támogatások megvonásának. Ennek alapját az Európai Unióról szóló Szerződés 7.2. és 7.3. cikkében írt eljárás képezhetné, erre azonban semmilyen utalás nincs a szövegben. Mivel láthatóan nem ismeri az Ön által is hivatkozott jogszabályhelyet, azt mellékelten küldöm Önnek. Arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy még az Európai Konzervatívok és Reformerek állásfoglalás-tervezete is egyetért az Európai Bizottság által folytatott vizsgálattal, és azzal, hogy azt ne csak az uniós alapszerződések, de az alapvető, közösen vallott demokratikus értékek alapján végezze a testület. Még a vállaltan euroszkeptikus frakció állásfoglalás-tervezete is teljes körű együttműködésre szólítja fel a magyar kormányt és arra, hogy amennyiben szükséges, módosítsa a vonatkozó jogszabályokat, hogy azok összhangban legyenek az európai jog betűjével és szellemével.

6 Az Orbán-kormánynak érdemi lépéseket kell hoznia! Az Európai Parlament ma meggyőző többséggel, 315 támogató szavazattal újabb állásfoglalást fogadott el, amelyben a magyar állampolgárok jogainak védelmében fogalmaz meg kritikát az Orbán-kormány lépéseivel szemben. Az EP állásfoglalása felszólítja az Európai Bizottságot, biztosítsa, hogy Magyarországon a jogalkotás nemcsak az európai jogszabályok betűjével, de azok szellemével, az EU alapértékeivel, a demokratikus szabadságjogokkal is összhangban legyen. Az állásfoglalás-tervezetet az EP Szocialista, Liberális, Zöld és Baloldali Frakciói nyújtották be. Az Európai Parlament ugyanakkor jobboldali többségű, így a javaslat elfogadásához szükség volt arra is, hogy a Fideszt tömörítő Európai Néppárt, valamint a Konzervatív Frakció számos képviselője tartózkodjon, vagy igent mondjon a szavazásnál. Az állásfoglalás társszerzői között volt Tabajdi Csaba delegációvezető és Göncz Kinga, az Állampolgári Jogi Bizottság alelnöke. Az MSZP európai parlamenti delegációjának értékelése szerint az elmúlt másfél évben tapasztalt kettős beszéd miatt Orbán Viktor szavainak már nincs hitele. "Ahogy korábban ő maga kérte: kormányzását nem a szavak, hanem a tettek alapján értékelik. Orbán Viktor az európai mérce szerint egy év alatt harmadszor is megbukott, azt azonban meg kell akadályoznunk, hogy Magyarországot is magával rántsa." "Sem a korábbi, sem a mostani állásfoglalásokban nem szerepel egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot, vagy a magyar állampolgárokat bármilyen módon bírálná. A kritika az Orbán kormánynak szól, azonban az Orbán kormány nem egyenlő Magyarországgal" - mutatott rá Tabajdi Csaba. Az állásfoglalás nem ítélkezik, nem diktál, vagy dirigál, hanem szilárd tényeken alapuló kritikát fogalmaz meg az Orbán-kormány tevékenységével szemben. Az Európai Parlament célja, hogy más európai intézményekkel együtt folyamatos nyomást gyakoroljon a magyar kormányra, az alapvető demokratikus értékek betartatása érdekében. A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy a Fidesz valótlanságot állít az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikkének alkalmazása kapcsán. Az elfogadott állásfoglalás az Európai Unióról szóló Szerződés 7.1. cikkére tesz utalást. "Ez nem szól sem Magyarország tanácsi szavazati jogának felfüggesztéséről, főként nem az uniós támogatások megvonásáról. Erre semmilyen utalás nincs a szövegben. A 7.1 cikkre történő utalással mindössze egy folyamatos monitoring eljárás megindításának lehetőségét veti fel az állásfoglalás. De annak is csak a lehetőségét!" - mondta Tabajdi. "Az állásfoglalás felkéri az EP Állampolgári Jogi Bizottságát, hogy a szintén vizsgálatot folytató Európai Bizottsággal, az Európa Tanáccsal és a Velencei Bizottsággal együttműködve folyamatos kövesse nyomon az Orbán kormány intézkedéseit. Az Állampolgári Jogi Bizottság erről jelentést fog készíteni. Az, hogy lesznek-e további lépések, kizárólag attól függ, az Orbán kormány betartja-e ígéreteit és vállalásait" - húzta alá Göncz Kinga. Tabajdi Csaba emlékeztetett, hogy 2003-ban még Orbán Viktor is jogosnak, sőt kívánatosnak tartotta az alapvető szabadságjogok és értékek védelmében történő nemzetközi fellépést. Orbán akkor úgy fogalmazott: "Európában az emberi jogok érvényesülése nem tekinthető egyetlen ország belügyének sem". Az Európai Parlament pontosan ezért lép fel a magyar állampolgárok jogainak védelmében. "Magyarország, a

7 magyar állampolgárok érdeke az, hogy hazánkban álljon helyre a jogállamiság, a demokratikus jogok védelme, az igazságszolgáltatás függetlensége, és a médiaszabadság" - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető. Melléklet: 7. cikk (az EUSz. korábbi 7. cikke) (1) A Tanács, a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság indokolással ellátott javaslata alapján, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően megállapíthatja, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben említett értékeket. Mielőtt ilyen megállapítást tenne, a Tanács meghallgatja a kérdéses tagállamot, és ugyanezen eljárásnak megfelelően ajánlásokat tehet neki. A Tanács rendszeresen ellenőrzi, hogy azok az okok, amelyek alapján ilyen megállapítást tett, továbbra is fennállnak-e. (2) A tagállamok egyharmada vagy az Európai Bizottság javaslata alapján és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően, az Európai Tanács, miután a kérdéses tagállamot felkérte észrevételei benyújtására, egyhangúlag megállapíthatja, hogy a tagállam súlyosan és tartósan megsérti a 2. cikkben említett értékeket. (3) A Tanács, amennyiben a (2) bekezdés szerinti megállapításra jutott, minősített többséggel úgy határozhat, hogy a kérdéses tagállamnak a Szerződések alkalmazásából származó egyes jogait felfüggeszti, beleértve az e tagállam kormányának képviselőjét a Tanácsban megillető szavazati jogokat. Ebben az esetben a Tanács figyelembe veszi az ilyen felfüggesztésnek a természetes és jogi személyek jogait és kötelezettségeit érintő lehetséges következményeit. A kérdéses tagállamnak a Szerződések szerinti kötelezettségei minden esetben továbbra is kötik ezt az államot. (4) A Tanács a későbbiekben minősített többséggel úgy határozhat, hogy a (3) bekezdés alapján hozott intézkedéseket megváltoztatja vagy visszavonja, amennyiben az elrendelésükhöz vezető körülményekben változás következett be. (5) Az e cikk tekintetében az Európai Parlamentre, az Európai Tanácsra és a Tanácsra alkalmazandó szavazási szabályokat az Európai Unió működéséről szóló szerződés 354. cikke állapítja meg.

8 Az MSZP javaslatai a gazdasági növekedés érdekében Az MSZP szerint mára elkerülhetetlenné vált egy, az ország számára előnyös IMF/EU megállapodás az Orbán-kormány eddigi helytelen gazdaságpolitikája és jogbiztonságot veszélyeztető politikája miatt. A szocialista párt szerint azonban nem csupán egy hitelszerződésre, hanem ahhoz kapcsolódóan négy program kidolgozására is szükség van. Szekeres Imre, a szocialista párt országgyűlési képviselője, gazdaságpolitikai kabinetvezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a nemzetközi hitelkeretből támogatni kell a legelesettebb térségekben történő munkahelyteremtést, a tömegközlekedés korszerűsítését, így például a MÁV és a BKV ésszerű működésének biztosítását, továbbá Budapest és Észak-Magyarország fejlesztését. A politikus kiemelte továbbá, hogy az szocialista képviselők olyan törvényjavaslatokat terjesztettek a parlament elé, amelyek az ország költségvetési és gazdaságpolitikai hitelességét igyekeznek visszaszerezni, mert meggyőződésük szerint csak a befektetők bizalmával és beruházásaival lehet új munkahelyeket teremteni. Szekeres Imre hét pontban összefoglalt javaslataik közé sorolta a kiszámítható, az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő költségvetési és gazdaságpolitikai szabályok megalkotását, amelyekkel szavai szerint elkerülhető lenne az visszamenőleges törvényalkotás, és hatályba léphetnének az államadósságot csökkentő rendelkezések, valamint újra hatályba léphetne a pótköltségvetés intézménye. Az MSZP külön előterjesztésben kezdeményezi a bírói függetlenség szervezeti és személyi függetlenségének visszaállítását, emellett javasolják az alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések felfüggesztését, illetve módosítását annak érdekében, hogy a másfél évvel ezelőtti állapotra álljon vissza az Alkotmánybíróság hatásköre, a Költségvetési Tanács működési feltételei és a háromoldalú országos érdekegyeztetés - fejtette ki az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője. Kiemelte: negyedik javaslatukkal azt szeretnék elérni, hogy a magánnyugdíjpénztárakból államosított vagyont csak nyugdíjjellegű kiadásokra lehessen fordítani, míg ötödik kezdeményezésük a válságadók 2013-ig történő kivezetéséről, illetve a bankadó, magyar vállalkozások finanszírozásának kedvező átalakításáról szól. A szocialisták indítványozzák továbbá, a munkaadói járulék 3 százalékos csökkentését, az 1 százalékos munkavállalói járulék eltörlését, valamint az áfa visszaállítását 25 százalékra és a társasági adó 19 százalékra emelését. Szekeres Imre mindezen lépéseket azzal magyarázta, hogy meggyőződésük szerint csak így lehet munkahelyeket teremteni, a gazdaságot élénkíteni. Hozzátette: utolsó javaslatként egy igazságosabb és méltányosabb személyi jövedelemadót kezdeményeznek azért, hogy a magasabb jövedelműek többet vállaljanak a közös terhekből és a gyermekek után járó kedvezményeket az alacsonyabb keresetűek is elérhessék.

9 A Fidesz szóvivőasszonyának figyelmébe Ajánljuk a Fidesz szóvivőasszonyának szíves figyelmébe a nap mint nap a béremelésekről nyilvánosságra kerülő legújabb híreket. "Dübörög a bérkompenzáció" /magyarcitrom.postr.hu, február :27/ "Kompenzáció: nyögik a cégek a béremelést" /heol.hu, február :09/ "Boltbezárási hullám? - Segítséget várnak a bérek kifizetéséhez a kis üzletek tulajdonosai" /(a hagyományosan baloldali) Magyar Nemzet, február oldal/ Kormos Kata, szóvivő Napi fixszel az ember könnyen viccel Napi fixszel Zsiga Marcell könnyen viccel. Pedig borsodi, azon belül is miskolci lakos, mi több Miskolc második embere, sőt maguk a miskolciak küldték a Parlamentbe. Ha valakinek, neki tudnia kell, hogy a megyében élőknek nem vicces az élete. Hó elején a számláktól reszketnek, hó végén pedig attól, hogy maradjon 1-2 ezer forintja a családnak - ennivalóra. Zsiga, aki eddig azt is szó nélkül hagyta, ha nyolcmilliós jutalmakat osztogattak az önkormányzati cégek vezetőinek, most tulajdonképpen azt mondja: aki nem tud megélni forintból, az önhibájából alkalmatlan az életre. Bicskanyitogató gondolat ez. Főleg ha azt nézzük, hogy olyan embertől származik, aki eddigi életét még csak véletlenül sem egy-egy tisztességes műszak, hanem a mások lehúzására építette. Aki egy nap alatt többet keres, mint egy kemény munkát végző közmunkás egy hónap alatt, két nap alatt többet keres, mint egy évek óta az egészségügyben dolgozó nővér, három nap alatt többet keres, mint egy közszolga, négy nap alatt többet keres, mint egy középkorú gimnáziumi tanár, s így tovább. Zsiga Marcell hétfő óta nekünk már nem a képviselőnk, és nem is az alpolgármesterünk. Zsiga nekünk már csak egy ember, akinek, ha van tartása, most önként lemond az önkormányzati, az országgyűlési tisztségeiről. Meg a napi forintról. Ettől azonban nem tartunk. Tóth Imre, munkanélküli olvasztár Komjáthi Imre, edelényi munkás Aradi Dániel, ózdi munkanélküli Takács László, Alsógagy polgármestere

10 Elég volt! Azonnali megoldást az egészségügyben! Budapest, február 16., csütörtök (OS) - Szócska Miklós alkalmatlan, dilettáns, és felelőtlen intézkedései oda juttatták az egészségügyet, hogy a kórházak adósságállománya drasztikusan megnőtt, lassan nincs olyan intézmény, amely ne küzdene napi gondokkal. A helyzet tovább romlik, a fiatal orvosok nagy része már a tanulmányaik végeztével elhagyják a pályát és az országot, de követik őket a szakdolgozók is! Szócska Miklós pénz nélküli államosítása csak az ingatlanok és a közbeszerzések centralizált lenyúlását eredményezi, a "reform" a betegellátás teljes összeomlását hozza! A fiatal rezidensek pénz helyett csak újabb feladatokat, terhelést kapnak, aminek eredménye a hibák növekedése (lásd pl. a kalocsai kórházban történt tragikus esetet). Valódi megoldások helyett katasztrófahelyzet kihirdetésével, és egymás közötti, "vérre" és börtönre menő belharcokkal foglalkozik a Fidesz. Csak az ingatlanvagyon lenyúlása, ingatlanok átjátszása, a beszállítói kör politikai felügyelete és a politikai harcok azok, amikkel a kormány és Szócska Miklós törődik. Erre utalhat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának letartóztatása, aki bár maga tett feljelentést sikkasztás miatt a korábbi időszak visszaéléseivel kapcsolatban, mégis őt vádolják hűtlen kezeléssel. S amíg a Fidesz a kicsinyes politikai leszámolósdival van elfoglalva, az országban darabjaira hullik az ellátórendszer. Elég volt! A fideszes államtitkárság valódi megoldások helyett egyre nagyobb káoszt teremt, egy most felállt, a feladatait nem ismerő szervezetre, a GYEMSZI-re bízva az ágazat vezetését és a problémák megoldását. Elég volt! A bérkérdés megoldatlan, csak hazugságokkal ámítják a dolgozókat! Azonnali beavatkozás szükséges, ellenkező esetben összeomlik a betegellátás, nem lesz orvos, nővér, gyógyszer az ágazatban! Elég volt! Az elmúlt napok egészségügyi történései ismét rávilágítottak a Fidesz-kormány alkalmatlan, dilettáns egészségpolitikájára. Olyan miniszteri rendelet jelent meg, amely át kívánja alakítani az ország ellátó struktúráját, aminek eredményként egy egyszerű mandulaműtétért a szülők 100 kilométereket is utazhatnak! A kormány fejezze be azt a cinikusan egészségügyi politikának nevezett folyamatot, amit két éve folytat. Szócska Miklós alkalmatlan, nem tudja megoldani az egészségügy egyre feszítőbb helyzetét, nem tud egyetlen racionális intézkedést sem hozni. Mindaz, amit a Fidesz az elmúlt időszakban képviselt az egészségügy területén, totális leépülés az

11 ágazat számára. Elég volt! Az azonnali beavatkozás elengedhetetlen, mert ha ezek a tendenciák tovább folytatódnak, a betegek nem fogják megkapni a megfelelő kezeléseket, hiszen egyetlen orvos sem lesz, aki gyógyítson. Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat Egészségpolitikai és szociális bizottságának alelnöke

12 EMELKEDŐ ÁRAK NÖVEKVŐ TERHEK! (Veszprém, február 16.) A januári inflációs adatok szerint a fogyasztói árak 5,5%-al emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, növekvő terheket jelent az embereknek: - az általános forgalmi adó felső kulcsa 25%-ról 27%-ra nőtt, ebben szinte világelsők vagyunk! - emelkedtek a postai díjak, a távhő szolgáltatás, a földgáz, az áram, az alapvető élelmiszerek árai és drágultak a tömegközlekedési díjak is, - 30%-ról 37%-ra emelkedett az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, - az egészségügyi szolgáltatási járulék 5100 Ft-ról 6390 Ft-ra emelkedett, - megszűnt az adójóváírás, amely akár havi Ft-ot is elvett az emberektől, - az étkezési utalványok értéke havi Ft-ról Ft illetve Ft-ra csökkent, - új adónemek kerültek bevezetésre: baleseti adó az autósoknak (kivéve az állami autókat)! chips adó emelése, kiterjesztése a gyümölcsízekre is cégautó adó emelés illetékek emelése Ft-os kamarai regisztráció a vállalkozásoknak. Továbbra is csökken a munkahelyek száma, egyre messzebb kerül a kormány a 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásától, ez főként vidéken egyre nagyobb nehézséget okoz. A munkanélküliséggel sújtott területek egyre jobban elszegényednek, a szociális háló drasztikus megnyirbálása még kilátástalanabb helyzetbe hozza a szegényeket. - A munkaadók több mint 1/3-a kieshet a bérkompenzációból, (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a magyar vállalkozások 50%-a nem tud élni vele - az állami támogatás feltétele, hogy nincs 60 napnál régebben lejárt köztartozás, illetve az év során nem lesz létszámleépítés, és a minimálbér Ft-os emelése ( Ft-ra), - az egykulcsos adórendszerrel az emberek több mint 80%-a rosszul jár. Évértékelő beszédében a kormányfő az egygyermekes családoknál 8, a kétgyermekeseknél 16%-os béremelkedést említett. Ehhez képest 2011-ben az alacsonyabb béreknél a legmagasabb bruttó növekedés is csak 7,8%-os volt, miközben a magasabb keresetűeknél a 30%-os nettó emelkedés sem ritka. A csúcsfizetések több mint 50%-os emelkedése kozmetikázza a statisztikát, de a többség, akik Ft alatt keresnek a bőrükön érzik a kormány hibás gazdaságpolitikájának

13 hatását, amikor kézhez kapták a februári fizetésüket, a legrosszabbul a legalacsonyabb keresetűek jártak. Az adójóváírás megszüntetésével mindössze a társadalom 10%-ának lesz bevétel növekedése. Ráadásul a rendszer gazdaságélénkítő hatása nulla, hiszen sem a fogyasztást, sem a munkahelyteremtést nem ösztönözte. A kiskeresetűeket sújtó igazságtalan egykulcsos adórendszer elfogadhatatlan az MSZP számára! (A 4,5 millió adózó közül mindössze 656 ezren vannak azok, akik jól jártak az egykulcsos adóval, 3 millió 800 ezren viszont nem.) Az MSZP gazdaságélénkítő csomagja megváltoztatná az igazságtalan adórendszert: - a magasabb keresetűeknek nagyobb mértékben kellene hozzájárulni a közteherviseléshez, - a tőkejövedelmek magasabb adókulccsal adóznának, - a munkaadói járulékot (2012-től szociális hozzájárulási adó) pedig csökkentenénk annak érdekében, hogy csökkenjenek a vállalkozók adóterhei és növekedjen versenyképességük. Tájékoztatom Önöket arról is, hogy az országgyűlés elnökének három kérdést nyújtottam be a témában érintett miniszterekhez: - Fenyegeti-e a tapolcai kórházat a bezárás veszélye? - Mikor és milyen ütemben valósul meg a 8-as út fejlesztése? - A MALÉV felszámolása, csődeljárása során bekerülhetnek-e az érintett utazási irodák is abba a körbe, akik benyújthatják visszatérítési, kártérítési igényeiket? (ui. a Malév jegyek 80 %-ának értékesítését a Budapestről induló kiutazók vonatkozásában a magyar utazási irodák végezték) címmel. Pál Béla

HÍRLEVÉL 2013. Június 17.-Július 7. Tartalom

HÍRLEVÉL 2013. Június 17.-Július 7. Tartalom HÍRLEVÉL 2013. Június 17.-Július 7. Tartalom Kiemelt hírek MSZP EP-delegáció: nem a szankciókra, igen a magyar állampolgárok jogainak biztosítására! Az EP szakbizottságában elfogadott Tavares-jelentés

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2013. Február 24.-Március 17. Tartalom

HÍRLEVÉL 2013. Február 24.-Március 17. Tartalom HÍRLEVÉL 2013. Február 24.-Március 17. Tartalom Kiemelt hírek MSZP EP delegáció: a Fidesz féktelen hatalomvágya elszigetelte hazánkat - Strasbourg, 2013. március 12. Tabajdi Csaba: Szeressék Magyarországot,

Részletesebben

2011.09.14.szerda. Tabajdi: Új lépések szükségesek az európai klímapolitikában!

2011.09.14.szerda. Tabajdi: Új lépések szükségesek az európai klímapolitikában! 2011.09.14.szerda Rendvédelmi mentori programot javasol az MSZP MSZP: többkulcsos igazságosabb személyi jövedelemadó-rendszerre van szükség Országvédelmi akcióterv - MSZP: képviselők, állami vezetők ne

Részletesebben

2012.07.13. péntek. Az EU-nak nem lehet közömbös a verespataki bányaberuházás

2012.07.13. péntek. Az EU-nak nem lehet közömbös a verespataki bányaberuházás 2012.07.13. péntek Bohózat az agrárkamara ügyében Az EU-nak nem lehet közömbös a verespataki bányaberuházás Független bíróságok nélkül nincs uniós csatlakozás Mesterházy Attila a horvát miniszterelnökkel

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2011.12.14. szerda Költségvetés 2012 - MSZP: recesszió várható, a zárolás nem elég Washingtoni konferencia a magyar médiatörvényről Fővárosi Közgyűlés - MSZP: a fideszes kormányzás árát Budapest fizeti

Részletesebben

MSZP: ok nélkül indította el a kormány "a gazdasági szabadságharcot"

MSZP: ok nélkül indította el a kormány a gazdasági szabadságharcot 2012.01.23. hétfő Az MSZP szerkezeti változtatásokat sürget A magyar kultúra napja - Hiller: kiszolgáltatott a kultúra Lemossuk a gyalázatot! - Mesterházy Attila írása MSZP: ok nélkül indította el a kormány

Részletesebben

2012.07.19. csütörtök

2012.07.19. csütörtök 2012.07.19. csütörtök Okos ember ésszel jár, nem bunkóval Új esélyt adna az MSZP Török Zsolt felrobbantotta az ATV stúdióját Széttépték az iskolában Kertész portréját 16 ezer aláírás a kazincbarcikai kórházért

Részletesebben

2012.07.10. kedd. A kormány elfogadhatatlan módon vezetne be kötelező kamarai tagságot az agráriumban

2012.07.10. kedd. A kormány elfogadhatatlan módon vezetne be kötelező kamarai tagságot az agráriumban 2012.07.10. kedd Mesterházy Attila az RMDSZ elnökével találkozott A spekulánsok helyett a szegényeket sújtja a sárgacsekk-adó Családi nap és főzőverseny Miskolcon A kormány elfogadhatatlan módon vezetne

Részletesebben

2012.06.18. hétfő. Nemcsak a tanév, egy korszak is lezárult az oktatásban. Vidékrombolás, Csöbörék 'zűrös ügyeivel' Félidős bizonyítvány: elégtelen

2012.06.18. hétfő. Nemcsak a tanév, egy korszak is lezárult az oktatásban. Vidékrombolás, Csöbörék 'zűrös ügyeivel' Félidős bizonyítvány: elégtelen 2012.06.18. hétfő Nemcsak a tanév, egy korszak is lezárult az oktatásban Vidékrombolás, Csöbörék 'zűrös ügyeivel' Félidős bizonyítvány: elégtelen Egy demokrata emlékére, aki nem akart alattvaló lenni Távoznia

Részletesebben

Alapítva: 2011-ben. 99 Ft. II. évfolyam 3. szám. Megjelenik: havonta. jegyzet. Ébresztő

Alapítva: 2011-ben. 99 Ft. II. évfolyam 3. szám. Megjelenik: havonta. jegyzet. Ébresztő 12 mozaik II. évfolyam 3. szám 2012. március Passzoltak a BKV-sok Sztrájkhelyzet a tömegközlekedésben biztonságos finanszírozásért, a munkavállalók tárgyalásokba való bevonásáért, a nettó jövedelmek szinten

Részletesebben

Göncz Kinga: Gyors döntéseket érdemelnek a petíciók benyújtói - Strasbourg, 2010. július 6.

Göncz Kinga: Gyors döntéseket érdemelnek a petíciók benyújtói - Strasbourg, 2010. július 6. HÍRLEVÉL 2010. Július 5. - Július 16. Tartalom Kiemelt Hírek: Tabajdi Csaba uniós fellépést sürgetett a média szabadságának biztosítására; Több uniós tagállamban veszélyben van a sajtószabadság - Strasbourg,

Részletesebben

Hírlevél 2008. október 18. - október 24.

Hírlevél 2008. október 18. - október 24. Hírlevél 2008. október 18. - október 24. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Tartalom Kiemelt hírek: Öt magyar párt újra közösen emlékezett az 1956-os forradalomra az Európai Parlamentben

Részletesebben

balközép Boldog Új Évet Kívánunk! 2009 végére lesz főpolgármester-jelöltünk! Munka és válság Határmenti feszültségek 2008/november december

balközép Boldog Új Évet Kívánunk! 2009 végére lesz főpolgármester-jelöltünk! Munka és válság Határmenti feszültségek 2008/november december XV. évfolyam 10. szám Magyar Szocialista Párt és Országgyűlési Képviselőcsoportja www.mszp.hu balközép Boldog Új Évet Kívánunk! 2009 végére lesz főpolgármester-jelöltünk! Beszélgetés Molnár Zsolttal, a

Részletesebben

Hazánk. A Gyurcsány-kormány története a kudarcok története. Három kereszténydemokrata jelölt a Fidesz KDNP közös listáján Európai Parlamentbe

Hazánk. A Gyurcsány-kormány története a kudarcok története. Három kereszténydemokrata jelölt a Fidesz KDNP közös listáján Európai Parlamentbe K E R E S Z T É N Y S É G É S A KDNP, az MKDSZ és a BIA lapja Költõi felütéssel: hogyan is kezdõdött minden? Miként lett az Orvostovábbképzõ Egyetem patológus docensébõl, népjóléti miniszterbõl külpolitikus?

Részletesebben

2012. december 13. A Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációjának közleménye

2012. december 13. A Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációjának közleménye 2012. december 13. MSZP: vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat a kormány! Fővárosi Közgyűlés - MSZP: minisztériumi főosztály szintjére süllyedt Budapest OGY - Támogatta Salamon László alkotmánybíróvá

Részletesebben

2012.05.25. péntek. A választójogi törvényről konzultált az MSZP a Velencei Bizottsággal

2012.05.25. péntek. A választójogi törvényről konzultált az MSZP a Velencei Bizottsággal 2012.05.25. péntek Fiatalokon alapuló új társadalmi szerződésre van szükség! Ajánlat Magyarországnak. Rendet és biztonságot! A választójogi törvényről konzultált az MSZP a Velencei Bizottsággal Új Btk.

Részletesebben

A Magyar Szocialista Párt minden médiaszereplése megtekinthető az alábbi honlapon: http://mszp.hu/calendar

A Magyar Szocialista Párt minden médiaszereplése megtekinthető az alábbi honlapon: http://mszp.hu/calendar 2011.08.29. hétfő A kifosztás politikája MSZP: minél többen vegyenek részt a szakszervezeti megmozdulásokon! MSZP: a kormány fontolja meg az ENSZ ajánlásait MSZP: megdöbbentő, hogy van, ahol elköltötték

Részletesebben

CSAPDAHELYZET ÖN K O R K É P. Esélyek és lehetőségek

CSAPDAHELYZET ÖN K O R K É P. Esélyek és lehetőségek 2 0 0 8 3. szám ÖN K O R K É P tizennyolcadik évfolyam, 167. szám Ö N K O R M Á N Y Z A T I F O L Y Ó I R A T www.onkorkep.hu www.onkornet.hu Esélyek és lehetőségek ESÉLYEGYENLŐSÉGI MELLÉKLET CSAPDAHELYZET

Részletesebben

2012.02.09. csütörtök

2012.02.09. csütörtök 2012.02.09. csütörtök Az oktatáspolitika csődje Szanyi Tibor - hitvallás Szótlanul hagyott gazdaság Imre megy előre, mintha felhúzták volna A foglalkoztatáspolitika csődje Folytatódó mutyi Selmeczi Gabriella

Részletesebben

JELENTÉS. a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács 2014. évi tevékenységéről. 2015. március 26.

JELENTÉS. a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács 2014. évi tevékenységéről. 2015. március 26. JELENTÉS a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács 2014. évi tevékenységéről 2015. március 26. 1 Tartalomjegyzék I. BEVEZETÉS... 3 II. A NEMZETI GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI TANÁCS KONZULTÁCIÓS, VÉLEMÉNYEZŐ

Részletesebben

Hírlevél. 2009. február 2. - február 6. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Hírlevél. 2009. február 2. - február 6. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Hírlevél 2009. február 2. - február 6. Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja Tartalom Kiemelt hírek: Példa nélküli átfogó vita a kisebbségekről az Európai Parlamentben - Tabajdi Csaba

Részletesebben

Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter

Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012. szeptember Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter M e g h a l l g a t á s i h á t t é r a n y a g A Z O R S Z Á G G Y Ű L É S I K É P V I S E L Ő K R É S Z É R E K é p v i s e l ő i I n f

Részletesebben

MEGVÉDJÜK AZ IDŐSEKET! Egymillió nyugdíjas kap pluszjuttatást. Szakmunkások kerestetnek 2010/1. Mesterházy Attila és a Nyugdíjas Szolidaritás

MEGVÉDJÜK AZ IDŐSEKET! Egymillió nyugdíjas kap pluszjuttatást. Szakmunkások kerestetnek 2010/1. Mesterházy Attila és a Nyugdíjas Szolidaritás XVII. évfolyam 1. szám Magyar Szocialista Párt és Országgyűlési Képviselőcsoportja www.mszp.hu balközép 2010/1 MEGVÉDJÜK AZ IDŐSEKET! Mesterházy Attila és a Nyugdíjas Szolidaritás Egymillió nyugdíjas kap

Részletesebben

MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja

MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja LII. Évfolyam 2012. 2. szám Bizalom, partnerség, közös célok Dr. Futó Péter régi-új elnök a munkaadók elvárásairól, törekvéséről

Részletesebben

J e g y zőkönyv SZKB/29/2010. SZKB/29/2010-2014.

J e g y zőkönyv SZKB/29/2010. SZKB/29/2010-2014. SZKB/29/2010. SZKB/29/2010-2014. J e g y zőkönyv az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának 2010. október 19-én, kedden 10 óra 40 perckor az Országház főemelet 64. számú tanácstermében

Részletesebben

A műveltség mindenkié... Beszélgetés Halmai Gábornéval. Magyar Charta. Áfaszédelgés. 2008/július. Mozgalom a szélsőjobb ellen

A műveltség mindenkié... Beszélgetés Halmai Gábornéval. Magyar Charta. Áfaszédelgés. 2008/július. Mozgalom a szélsőjobb ellen XV. évfolyam 7. szám Magyar Szocialista Párt és Országgyűlési Képviselőcsoportja www.mszp.hu balközép 2008/július A műveltség mindenkié... Beszélgetés Halmai Gábornéval Magyar Charta Mozgalom a szélsőjobb

Részletesebben

dugódíj ÖN K O R K É P ÖNKORMÁNYZATI FOLYÓIRAT BEDUGULVA: Esélyek és és lehetőségek Mozgástér Hullámvasút

dugódíj ÖN K O R K É P ÖNKORMÁNYZATI FOLYÓIRAT BEDUGULVA: Esélyek és és lehetőségek Mozgástér Hullámvasút Esélyek és és lehetőségek 2007 8 9. szám ÖN K O R K É P ÖNKORMÁNYZATI FOLYÓIRAT Ára: 1090 Ft tizenhetedik évfolyam, 162. szám Mozgástér Hullámvasút 5. oldal 11. oldal Közlekedési beruházásokról döntött

Részletesebben

balközép Politikai évadnyitót tartott az MSZP Folyamatosan úszunk szemben az árral beszélgetés Ujhelyi István alelnökkel

balközép Politikai évadnyitót tartott az MSZP Folyamatosan úszunk szemben az árral beszélgetés Ujhelyi István alelnökkel Folyamatosan úszunk szemben az árral beszélgetés Ujhelyi István alelnökkel Őszi ülésszak biztonságban vannak-e a képviselők? Politikai évadnyitót tartott az MSZP Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoport

Részletesebben

Segélyek vagy munka? Beszélgetés Gúr Nándorral. Véget ért a parlamenti ülésszak. Titkok és hazugságok... 2008/június

Segélyek vagy munka? Beszélgetés Gúr Nándorral. Véget ért a parlamenti ülésszak. Titkok és hazugságok... 2008/június XV. évfolyam 6. szám Magyar Szocialista Párt és országgyűlési képviselőcsoportja www.mszp.hu balközép 2008/június Segélyek vagy munka? Beszélgetés Gúr Nándorral Véget ért a parlamenti ülésszak Nyáron kéthetente

Részletesebben

Munkahelyteremtés Magyarországon

Munkahelyteremtés Magyarországon Bíró Nagy András Kadlót Tibor Varga Áron Munkahelyteremtés Magyarországon A Policy Solutions elemzése és javaslatai a Friedrich Ebert Alapítvány számára 2012. szeptember Tartalomjegyzék 1. Foglalkoztatottsági

Részletesebben