KÜRTSZÓ Az ádámosi tábor lapja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÜRTSZÓ Az ádámosi tábor lapja"

Átírás

1 KÜRTSZÓ Az ádámosi tábor lapja Kalandorok készülıdnek, A gyerekek boldogok. Gyızelemre törekednek, Mert kell a pont. VI. CSOPORT VERSEK Kalandra fel! Reggel korán megérkeztek, A gyerekek még aludtak. A hegyimentık készülıdtek, Egy csodás napra. Folyt a játék Nincs unalom, S habár gyızelemre törekedtünk, Mégis utólsok lettünk. Elkezdıdött a tábor, Kint van már a sátor, A sok gyerek táncol, Jaj, de szép a tábor! Süt a nap, nem ázunk, Sátorban nem fázunk, Volt egy kutyánk, Bodri, Megtanult ugatni. Ádámoson Este sokat bulizunk, Reggel meg fáradtak vagyunk. A reggeli torna fárasztó, Az étel meg laktató. Mindenki labdázik, Vigan kacarászik, Éjelente nem alszik, Inkább szórakozik. Mindig sokat versenyzünk, Mert nyerni szeretünk, Mindenkit letiporunk, Mert ez a mi stilusunk. Ellenkezni nem érdemes, Hatos csoport mindig nyertes, Versirásban mindig jeles, Leírja, amit szeret. Ez nem az utolsó szavunk, A tábor végéig még tárgyalunk, Szombaton biztos nyerünk, Mert mi az elsık leszünk.

2 EGY HIÁNYOS NAP Beszámoló Megébredtünk a szokásos trombita szóra. A verıfényes napsütésben álmosan megmozgattuk elgémberedett testrészeinket. Miután vége lett a reggeli tornának, rohantunk kezet mosni, hogy minél hamarabb beálljunk a sorba a reggeliért. A reggeli a szokásos párizsi, margarin, lekvár, zöldségek, de különös módon sajttal is tömhettük a bendınket. A reggeli után egy óra szabadidıvel pihentettük megtöltött gyomrunkat. Ezután az anyanyelvi játékok következtek, amelyek rengeteg fejtörést okoztak. A játékok után a finom ebéd következett, amivel ujra alaposan megtömtük a bendınket. Mikor a gyerekek megpillantották a közeledı üzletes kocsit, már rohantak is a pénztárcájuk után, hogy kirabolhássák az árusokat. Azután egy óránk volt, hogy elfogyasszuk az elrabolt finomságokat és pihenhessünk. Szólt a trombita és Gagyi Zoltán tanár úr a közelgı viharra figyelmeztetett. Utána minden csoport elvonult szindarabot alkotni és befejezni az elmaradt munkákat. Szinészi tehetségünket probálgatva sokat szórakoztunk de sajnos jött a tamár úr által elırejelzett vihar. Aki tudott gyorsan elrohant tusolni a vihar elıtt. A nagyon erıs szél még a farönköket is lefujta a sátrakról. Mindenki eszeveszetten rohant megigazítani a sátráról fellibbent fóliát. Majd a villámok és dörgések közepette megszólalt a trombita, ami a nagysátorba hívott mindenkit. Sajnos a szél a nagysátorról sem feledkezett meg, mert feltépte a tetejérıl a fóliát. Közben vacsora idı lett és a csepegı esıvíztıl felhgult a borsófızelék. Az éhesen maradtak, akik válogatosabbak voltak, finom lekváros kenyérrel csillapthatták éhségüket. Utána egész este a nagysátorban csücsültünk és a szabadidıt Solóval és csevegéssel ütöttük el. Marci megmutatta hogyan kell szeget beverni a falba csuporral. Sajnos buli nem volt és két órával korábban történt a lefekvés. Ezért nagyon hiányos volt a nap. A generátor kikapcsolásával mindenki nyugovóra tért.

3

4 IV. CSOPORT Versek Bolhás Bodrik Minket az sem érdekel Ha a trombita fujja, Eleget hátunk már És jöhet a torna! Nem számít már, Hogy Alpár hol talál ránk, Bolhás Bodri megoldja Ha tudja, tudja! Többet az sem érdekel Ha le vagyunk égve, Akkor is ez volt életünk Legjobb éve! Újra itt a tábor, Felhúzva a sátor, Minden gyerek bátor, Sokat várunk a mától. Az én versem Reggel korán kelünk, Sokat énekelünk, Közben ebédelünk, Röhögünk, viccelıdünk. Kezdıdik az akcó Táncolni és bulizni jó. Mindenki a tánctéren, Táncolunk, nem csak négyen. Este késın fekszünk, Orbán Csaba zenélt nekünk. Hiábavaló életünk, Ha nem érkezik ebédünk. Éhes a banda, Korog a gyomra, Mindenki várva- várja, Hogy kaja repüljön szájába. Jöhet a játék, a móka A volley, a ping- pong, a csocsó. Ujjongva játszik a szabadban Minden táborozó. Repül a volley-labda, A többiek mind leesnek, A bíró keze a magasba, Pont a négyeseknek.

5 Harácsolás Beszámoló Egy borús reggel a szolgálatos csoportunk megjelent a nagy sátorban szolgálatra készen. Trombita szóra a táborozók tornászni mentek. A tornát a finom reggeli váltotta fel, amit mindenki szeretett. Timi, a III. csoport diákfelügyelıje kedves szavakkal jelentette be a harácsolás napját. Mindenki izgatottan várta ezt a tevékenységet.a listát olvasva mindenki nekifogott a keresésnek. A mi csoportunk katicabogarat bugyin talált, szerencsét a lovak ürülékébıl szerzett, sípot fából faragott, távcsıvet mőanyag palackból készitett, hóembert káposztából formázott, rock-polót más csoport tagjaitól, nagy kinok árán, szerzett, gumibelsıt biciklikerékbıl vett ki és a legnehezebben, de végül is nagy sikerrel, Bordi András fıszervezı kocsiát kirabolva, autó pumpát is szerzett. Ezt az egész összeharácsolt kupacot egy zöld hálózsákkal takartunk le, nehogy ötletet vagy anyagot lopjanak más csoportok tılünk. Ránk került a sor és az értékelésnél kiderült, hogy nagyon sok pontot szereztünk,( 200,5 pontot) mi ennek nagyon örültünk. Ez volt a csoportunk kedvenc foglalkozása. Tábori hirek 1. Ökológiai, technikai, fizikai és kémiai okok miatt elmaradt az esti buli. Helyette intenzív magozás és mega-solo kártyaparti vette kezdetét. 2. A IV. csoport ma egész nap intenzíven segített a konyhán. A fiatal önkéntesek munkájukkal egy csehországi árvaházat támogattak. 3. A IV. csoport diákjainak köszönhetıen az idén a tábor területén senkinek sem kell fájjon a feje a főnyirás miatt, mivel a főcsata érdekében a tábori fővet mind lekaszálták. 4. Örömmel jelentjük be, hogy Gagyi tanár úr végre kapott levelet. 5. Majdnem vízipólót játszodtunk, már úgy nézett ki, hogy az égiek biztosítják a pályát, de a szerzıdés felbomlott, mert az egyik tanárfelügyelınél gyanús, fekete színő folyadékot találtak, ipari mennyiségben. Reklám 1. - Főves a nadrágod??! Küldd elvonókúrára! - A Pervol mindent megold! - Ezután csak Pervolt használok!!!

6

7

8 III. CSOPORT Versek Sátortábor Mindenhol sátrak Össze- vissza állnak, Egyikben is, másikban is Táborozok hálnak. Reggel álmosak Este hangosak, S, nem szeretik azt, Hogy rendet rakjanak. Tele van a tábor, Tele van a sátor A gyerekek kacajától, Hangoskodásától. A tábor Sok a sátor szerteszét, Mindenki elveszti az eszét. Mindenki játszik, álmodozik, És várja az esti bulit. Vasárnap reggel megérkeztünk, Hétfın meg polót festettünk. Kedden az olimpián részt vettünk, És néhány meccset megnyertünk. Esténként vicceken nevettünk, A karaokén is részt vettünk. Este majd táncoltunk Holnap meg kirándulunk. Csapatunk már összeszokott, Egy himnuszt is megalkotott. Cimerünk is mindjárt kész, S majd bemutatásra kerül az egész.

9 Beszámoló ~Július 20.~ Július 20-án verıfényes nap köszöntött at ádámosi táborozókra. A reggeli torna és pocaktömés után kezdetét vette a napi tevékenységsorozat. A tábor jellegének megfelelıen a délelötti órákban anyanyelvi játékok megoldásában mérték össze tudásukat a táborozók. Voltak olyanok, akik a padon elterülve pihentették szürke állományukat, míg mások agya sütött a megeröltetett menettıl. A játékvezetık ennek ellenére, idézzük szuper, szuper csillagos tizessel értékelték a tevékenységet. A vetélkedı végsı feladata a költıi tehetséget hívta elı a táborozoktól. Az alkotásokat egy Shakespeare által is megirigyelhetı szinpadon adták elı. Ebéd után a már üsszeszokott csapatok az erdı szélén képességeiket, igénybe véve, szindarabokat alkottak. A fergeteges esti hangulatot a fejünk fölött tornyosuló fekete felhık rombolták, szerencsére kevés sikerrel. Ez járult hozzá a táborozók korai lefekvéséhez. Tánc helyett fı szorakozásként a kártyázást, meg a magozást választották. Így telt el az Alkisz tabor harmadik napja. Hirek 1. Kovács Ferenc tábori bánatát még a finom kaja sem őzte el az elmúlt napokban, hisz a Jó reggelt helyett is Marcival kezdi a napot. Reméljük, hogy a tábor végéig egymásra találnak. 2. A táborozók nagy örömére július 20-án megszünt a megszünni kivánatos friss hegyi illat, kitisztitották az ECO wc-ket.

10

11

12 I. CSOPORT Versek Erdı szélén Erdı szélén állunk És sokat kacagunk. Mi soha nem sirunk, Sıt minding mulatunk. Erdı szélén állunk, Állatra vadászunk. Megfogtunk egy nyulat, S megettük a tegnap. Erdı szélén állunk És sokat bulizunk. Kacagunk, táncolunk S közben barátkozunk. Erdı szélén állunk, Soha el nem válunk, De a tábor végén Sokat búcsúzkodunk. Erdı szélén állunk, Holnap már elválunk. Üres lesz a helyünk, De jövıre itt leszünk. Erdı szélén Erdı szélén állunk, Karikatúrát csinálunk. Egy kis cseppre várunk, S álmodozva járunk. Panorámán állunk, Dicsı városát látjuk. Egymás nyakába borulunk, Egy pillanat alatt könnyezünk. Szép kis csokrot szedünk, Margaretát tépünk. Egyetlenegyszer érzünk, S tombol bennünk a tőz. Boldogságra várunk, Napsütésben állunk: Szép szemeket látunk, S a buli alatt táncolunk. Galambokat látunk, S szeretetre várunk, De a szeretet nem várat S hamarosan rád talál majd. Mobilvécék állnak, S napsütötte sátrak. A madarak elszállnak, S ezzel vége az írásnak.

13 Egy napom a táborban Beszámoló Nekem a péntek nap tetszett a legjobban. Reggel, amikor nagy nehezen felkeltem és a reggeli tornára indultam, megláttam egy nagy szürke kocsit, ami addig nem tartozkodott a táborban. Elıször még nem nagyon foglalkoztam a dologgal, majd reggeli után kiderült, hogy ez a bizonyos kocsi a maros megyei hegyimentısök tulajdona. Jól hallottátok! Három hegyimentıs látogatta meg táborunkat. Ez a három férfi sok érdekes és kevésbé érdekes programot állított össze számunkra. A környezetvédelem érdekében egy újrahasznosítható anyagokból álló akadálypályát készítettek. Ezen a versenyen csoportonként 7 gyerek vehetett részt, viszont csak 5 állomás volt. Az elsı állomáson egy tirolin kellett végigmenni a versenyzınek. A második állomásnál egy fán lógó palackkal kellett tekézni, a harmadik könnyünek tünt számunkra, de sajnos tévedtünk, három vízzel töltött, különbözı súlyú palackot kellett bedobni egy szemetes kukába. Az utolsó elıtti állomásnál, két személy vett részt, akik különbözı távolságról passzolgattak egymásnak vizzel töltött lufikat. Az ötödik és egyben az utolsó állomásnál is két személy vett részt. Szerintem ez volta legviccesebb, mert ezek a személyek egymást kellett megitassák. Miután a csapatok közti versengés véget ért, a tanárok és diákfelügyelık is összemérték erejüket, addiog mi, gzerekek, vagy szurkoltunk, vagy más elfoglaltságot kerestünk magunknak. Ezután az ebéd következett. A két szakácsnı megint nagyon finomat fızött nekünk, mégpedig bablevest és laskát, amit lehetett izzel, prézlivel vagy cukorral enni. Ebéd után ki lehetett próbálni a tiroli pályát és közben az üzlet is megérkezett, sok finomsággal számunkra. Miután mindenki bevásárolt jöhetett a következı foglalkozás. A hegyimentısök egy kisfilmet mutattak be, amit arról az öt évrıl készítettek, melyet együtt töltöttek, egy összefoglaló volt a természet- és környezetvédelemrıl. Ezután egy kis teszt következett a hallottak alapján, majd minden csoport egy adott témáról készített egy röpdolgozatot. Miután elmentek a hegyimentısök, mindenki a tusolóhoz szaladt, de a víz olyan hideg volt, hogy majdnem jégcsap lett belılünk. A zuhanyzás után mindenki lelkesen készülıdött a Miss és Mister vetélkedıre, többek között én is. Vacsora közben megérkezett Kristóf Katalin és Milán. Eleinte nem foglalkoztunk ezzel az eseménnyel, de vacsora után szinte az egész tábor autogrammért tolongott járgányuk elött. Egyesek gyorsan szétfirkálták, vagy eltépték az emléket, de sokan, pl. én is, megtartották. Nem sokkal késıbb érkezett a hír, hogy a vetélkedıt másnapra tolják, mert Kristóf Kata és Milán énekelnek nekünk. Sokan elkezdtek hisztizni, de mások nyugodtan várták a programot. Egy sátorba 13-an gyültek össze, mert menekültek a koncert elıl. Miután az énekesek eltávoztak, kezdetét vette a hagyományos tábori buli, majd amiután elhangzott a tábori himnusz, mindenki lefeküdni tért. Barabás Anna Zsófia

14 Hírek Szívélyes fogadtatásban részesültünk az alsó szomszédnak köszönhetıen. Üvöltı hegyimambó zene mellett alig hallottuk a saját hangunkat. Este viszonoztuk Disco zenével. Lefekvés után is és korán reggel is folytatódott a hangos vihogás az alszegben. Tudniilik sok csaj ricsaj. Reklám

15

16 V. CSOPORT Versek A mi táborunk Táborba értünk, Mindent megbeszéltünk. Ez egy tábor, Ami tiszta mámor. Mindenki jól érzi magát, Mert szeretik a kaját. Hajni néni fennséges, Férje viszont rémes. Táborvezetık imádnivalók Elbővölnek minden lakót. Napocska végig kisér, Reméljük esı minket nem ér. Erdıszélén van egy sátor, Ilyennel van tele a tábor. Tornával kezdjük a napot, S fejünkre tesszük a kalapot. Kalap, hogy ne süssön a nap, S így Klári szőnidıt kap. Egészbe megyünk haza, S újra mi leszünk szüleink vigasza. A tevékenységekben részt veszünk Így sok pontot is nyerünk. Sportban elsık vagyunk, Ha hátulról számolunk. Zita nagyon kedves, De ha veszít, Isten ments. Beácskának nagy a szája, Ha elkapják 5 lej a ládába.

17 Zengıs Gumitörp-ábéce Ez a vers most rólunk szól, Éppen ezért figyelj jól! Figyelj arra, amit mondunk, Mert sok tudnivaló van rólunk. Andrásaink, mind a ketten Nagyon éhesek minden délben. Andreából is van három, Harcolnak ık télen-nyáron. Beácska is nagyon kicsi, De a szája óriási. Dani nagyon sokat hallgat, De mikor megszólal, sikert arat. Enikı sokat rajzol Ebédnél kenyeret majszol. Gyopárunk is van Borzásról, Nem pedig a havasról. Ildikó a csípıspaprika Egész nap jár a szája. Irénke az énekesünk Mikor énekel, megborzongunk. Jenı a mi sporttanárunk, Reggel miatta szaladgálunk. Krisztina a szemüveges És ı így nagyon kedves. Szidi sokat hallgat, De szépsége sokat mondhat. Tünde keresi Csongorát, Ezért jártatja a száját. Zengı Zita zöngicsél Önmagában dühicskél Ez a mi kis csapatunk Nagy erıvel harcolunk.

18 Egy pillanat volt az egész... Beszámoló Egy pillanat nem sok idı, egyáltalán nem. De mégis egy pillanat örökké megmaradhat emlékezetünkben, szívünkben. Ez történt velem is, nem is olyan régen. A 2011-es ALKISZ tábor utolsó napján, szombaton. Reggel korán keltünk, mint mindig, tornásztunk, megreggeliztünk. Nehéz nap volt. Elıször is lefilmezték az elıre elıkészített színdarabunkat, elég jól sikerült, felöltöztettük a jelentkezıket a Miss és Misterre, majd szurkoltunk nekik. Estefelé megmondták a verseny gyızteseit, megnéztük a filmeket és elıadtuk a híradót. Ezután bulizni kezdtünk.nagyon jó volt a zenére táncolni, mindenki szórakozott. Az utolsó számnál, amely mint rendszerint az Egy ez a tábor címő volt, mindenki tiszta tüdejébıl énekelt. Az utolsó sornál könnycseppek peregtek le arcomról. Nagyon meghatódtam. Olyan jó volt látni annyi boldog és összetartó embert egy helyen. Abban a pillanatban nem szerettem volna semmiért a világon, elmenni errıl a helyrıl. A díjkiosztás után mégiscsak haza kellett menni. Amint elindultunk, ujra elkzdtem könnyezni. Mikor láttam, hogy távolodunk, már csak ennyit kiáltottam, gondolkodás nélkül: - Ég veled, második hazám! Székely Varga Gyopár Hírek Extrém idıjárás az ALKISZ táborban Az ádámosi ALKISZ táborban a diákok nagyon jól érezték magukat, de a jó és vidám idıjárás csak 20-ig tartott, keddig. A kedd reggel még nagyon jól kezdıdött, egészen a bicikliversenyig. Akkor az eget fekete felhık lepték el. A felügyelık a gyerekeket beküldték a közös, nagy sátorba, azért, hogy védve legyenek az esıtıl, meg a nagy széltıl. Azonban a szél olyan erıs volt, hogy a közös sátor tetejének is egy-egy darabját lefújta. Egyik sátor, amelyben lányok laktak, teljesen beázott, így ık mások sátraiba kellett átköltözzenek, sıt egy kisfiú is kénytelen volt átköltözni barátaihoz. Reklám Az új FIMO gyurma nemrég jelent meg. Olyan mint az igazi gyurma, de nem az, teljesen más. Lehet, hogy már sokan hallottak róla, de aki nem, az megtudhatja, milyen is ez a híres FIMO gyurma. Ha akarsz egy medállt, füllbevalót, győrőt készíteni, itt az alkalom, a FIMO-val megteheted. Megcsinálod a formát, beteszed a lerbe 10 percre, maximum hımérsékletre, kiveszed és már meg is van. Próbáld ki!

19

20 II. CSOPORT Versek Tábori élmények Vasárnap mi megérkeztünk, Játszódtunk és énekeltünk, Barátkoztunk, beszélgettünk, Csoportokba összegyültünk. Nevünkön mi gondolkoztunk, Vacsorázni vágyakoztunk, Tanakodtunk, gondolkodtunk Pingvinek- mi kitaláltuk. A nap szépen ragyogott, Nevünk pedig felcsillogott. Hideg vízben zuhanyoztunk, Aztán pedig vacsoráztunk. Krumpli este, krumpli délbe! Éhes volt a tábor népe. Sportoltunk és vetélkedtünk, Azt reméljük, hogy mi nyerünk. Pingvinek az igazik, Letarolunk mindenkit. Csocsóban mi vesztettünk, Nem adjuk fel reményünk.

21 Vándorló pingvinek Tizenhét pingvin tipegve-topogva Elindult túrázni a messzi távolba. Jöttek a nagy felhık Szürke-feketében, Hozták a nagy esıt Szegény pingvinekre. Elbújt a napocska A sok felhı mögé, Felvillant egy kérdés: -Holnap napozunk még? Gondoltak egyet: Elkezdtek szaladni, Térkép hiányában Völc felé indulni. Hosszú volt az út Gyorsan elfáradtak, Letették fejüket S nyomban elaludtak. Álmukban mit láttak? Messze földön jártak, Az Északi-sarkra Hamar rátaláltak.

22 Hírek Kedden volt az Olimpia nap a táborban. Érdekessége a mai napnak, hogy Gagyi Zoltán tanár úr részt vett a lányokkal a csocsóban és az ı csapata megnyerte a fordulót. A tanárok jól érezték magukat. Délelıtt megkezdıdött Molnár Kis Sándor vezetésévela röplabda bajnokság, majd délután folytatódott Székely Jenı vezetésével. Molnár Kis tanár úr bírálásában senki sem kételkedett, de Székely Jenı tanár úr döntéseibe többen is beleszóltak. Reklám Szívünk állandó mozgásban van, amikor sportolunk, amikor izgulunk és amikor Delma margarint fogyasztunk. Vásároljon a Pingvinektıl kedvezı áron és kap ajándékba egy Justin-Rieber-os plüss macit. DELMA...SZíV...PINGVIN SZíV...PINGVIN...DELMA

23

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

A táborozás hétfın Gyırújbaráton kezdıdött. A heti illetve a napi program ismertetése után a gyerekek egy rövid reggeli tornával kezdték a napot:

A táborozás hétfın Gyırújbaráton kezdıdött. A heti illetve a napi program ismertetése után a gyerekek egy rövid reggeli tornával kezdték a napot: Intézményünk a pályázat útján nyert összegbıl táboroztatott hátrányos helyzető gyermekeket. A hét minden napján 16 gyermek és 4 családgondozó vett részt a programokon. Az Intézményünkhöz tartozó 6 település

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL For Examiners'

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Tájékoztató füzet. Angol nyelvi nyári tábor 2-14 éves korú gyerekeknek Ne hagyd ki gyermeked életébıl ezt az élményt!

Tájékoztató füzet. Angol nyelvi nyári tábor 2-14 éves korú gyerekeknek Ne hagyd ki gyermeked életébıl ezt az élményt! Tájékoztató füzet Angol nyelvi nyári tábor 2-14 éves korú gyerekeknek 2012 Ne hagyd ki gyermeked életébıl ezt az élményt! Helen Doron Early English Oktató Központ A Helen Doron Gyerekangol Oktató Központ

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban

Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban A SIÓFOKI VAK BOTTYÁN JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI 5. ÉVFOLYAMOS TANULÓI RÉSZÉRE 2016.09.05-09 KÖZÖTT SZERVEZETT ERDEI ISKOLAI PROGRAM DOKUMENTÁCIÓJA Palkó

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

Dabrony: falunap és búcsú augusztus 21. vasárnap, 09:30

Dabrony: falunap és búcsú augusztus 21. vasárnap, 09:30 Az idén is megrendezésre került a már hagyományosnak számító falunap - augusztus 13-án majd másnapi a búcsú. Ezen a szombati napon az égiek is kedveztek az ünnepléshez, mert a korábbi borús napok után

Részletesebben

András és Krisztina: A nagy út

András és Krisztina: A nagy út András és Krisztina: A nagy út Külföldi Magyar Cserkészszövetség András és Krisztina: A nagy út Írta: Madzsarné Osvay Erzsébet Rajzolta: Pándiné Uray Erzsébet A Zöld Pajzsos Kiscserkészek részére Külföldi

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

Kürtszó. A XII. Alsó Kis-Küküllımenti anyanyelvi- és szórványtábor lapja

Kürtszó. A XII. Alsó Kis-Küküllımenti anyanyelvi- és szórványtábor lapja Kürtszó A XII. Alsó Kis-Küküllımenti anyanyelvi- és szórványtábor lapja Megjelenik a Bethlen Alap és a Communitas Alapítvány támogatásával I. CSOPORT Ez a tábor-hő, de jó! Mindenkinek ez való! Játszunk,

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Fotó és művészetterápiás tábor

Fotó és művészetterápiás tábor Fotó és művészetterápiás tábor Második alkalommal rendeztük meg Fotó és művészetterápiás kurzusunk lezáró eseményét egy hetes táborozás formájában. A hét elején hétfőtől szerdáig a felnőtt résztvevőkkel,

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3.

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3. EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 3. Pedagógiai célok Ismerjék meg tanulóink a helyi és globális ökológiai problémákat és sajátítsák el saját szintjükön, azokat az alapvető

Részletesebben

Németország ( )

Németország ( ) Németország (2018.11.18-2018.11.27.) A programról röviden: A Generation Europe által szervezett program olyan projekt, ahol velünk egykorú fiatalok tanulhatnak a demokráciáról, emberi jogokról és az aktív

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Egy kollégista lány gondolata

Egy kollégista lány gondolata Egy kollégista lány gondolata bíztatni a gyengét s még bátrabb tettre bírni az erıset, de nem mások ellen, bajszítóként, hanem mindig testvérként, másokért. Kiss József: Kós Károlyhoz A vidéki általános

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Részletesebben

Mikor lefekszel gyönyörűséges lesz az álmod. Péld. 3:24

Mikor lefekszel gyönyörűséges lesz az álmod. Péld. 3:24 Mikor lefekszel gyönyörűséges lesz az álmod. Péld. 3:24 1 pár táborlakó gondolataival: A tábor előtti hónapok álmodozásai (és persze szervezési munkálatai) már igencsak Kadarkút körül forogtak bennem.

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

Feri rágja a térdét. Rónási Márton

Feri rágja a térdét. Rónási Márton Feri rágja a térdét Rónási Márton Tavasz volt, amikor beköltöztünk abba a házba, ahol kamaszkoromat éltem meg, abba a házba, ahol a legjobb barátom lett Láncos, a hatalmas fekete kutya, akit tíz éve temettem

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Kréta, Chania

Erasmus beszámoló Kréta, Chania Erasmus beszámoló Kréta, Chania 2016.02.14-2016.06.15. Pár évvel előttünk az egyik barátom volt itt Erasmuson az iskolából, neki nagyon tetszett a hely és ő ajánlotta nekünk, hogy menjünk ide, valamint

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

Hastánc és darbuka tábor. Balatonfenyvesen 2009 08.09-16-ig.

Hastánc és darbuka tábor. Balatonfenyvesen 2009 08.09-16-ig. Hastánc és darbuka tábor Balatonfenyvesen 2009 08.09-16-ig. Kedves hastáncos és darbukás meglévı és új barátaim. Ismételten megrendezésre kerül a tavaly fergetegesen sikerült táborunk, melyben igazán átélhettük

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

2007.01.08.Pénteken hajnalban egy jó kis meccset ismételnek a Sport1TV-n, érdemes a videófelvevıket beprogramozni!

2007.01.08.Pénteken hajnalban egy jó kis meccset ismételnek a Sport1TV-n, érdemes a videófelvevıket beprogramozni! 2007.01.12. kedd és szerda éjjel 1-kor rögbi a Sport1 TV-n! 2007.01.08.Pénteken hajnalban egy jó kis meccset ismételnek a Sport1TV-n, érdemes a videófelvevıket beprogramozni! 01:45 Rögbi (ism.) ECR Heineken

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-08/1-2009-0019. Egészségnap órarend. Háztartási balesetek megelőzése 04.terem. A nemi élet kockázatai 103.terem

TÁMOP-3.1.4-08/1-2009-0019. Egészségnap órarend. Háztartási balesetek megelőzése 04.terem. A nemi élet kockázatai 103.terem Egészségnap órarend 9/a 014.terem 9/b 014. terem 9/c 10/a Szív, ér és 10/b Szív, ér és 10/c 11/a játék, játék, játék, játék, 11/c játék, játék, 07.terem 12/b Elsősegély 016.terem 12/c 07.terem Elsősegély

Részletesebben

3. nap 2014. 05. 08.

3. nap 2014. 05. 08. 3. nap 2014. 05. 08. Újra korán kellett ébredni 6.00 órakor, ami Magyarországon 5 órának felel meg az időeltolódás miatt. Ma is sok érdekes hely vár ránk. Reggeli után Fehéregyházára vezetett az út. Szép

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán

Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán a 2004/2005-ös tanévben *Dr. Mészáros Judit,**Szabóné Kármán

Részletesebben

Beszámoló. Szabadtéri mozgásos tevékenység

Beszámoló. Szabadtéri mozgásos tevékenység Beszámoló Szabadtéri mozgásos tevékenység Iskola neve: Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mezőcsokonyai Tagiskolája Program időpont: 2015. június 15. Helyszín: Mezőcsokonyai

Részletesebben

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba Szeptember 20-án, csütörtökön korán reggel indultunk busszal Szentendrére. Időben megérkeztünk a városba, kényelmesen sétálva bementünk a város központjába, a Czóbelmúzeumba.

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

HETEDHÉT JÁTÉKVÁROSI KRÓNIKA

HETEDHÉT JÁTÉKVÁROSI KRÓNIKA Ez a játék oly vidám, Legyél te is cimboránk, Ez itt már a nagyvilág, Felejtsd el az iskolát. Ez a hely vár most rád, NINCS IS JOBB HETEDHÉTVÁROSNÁL! HETEDHÉT JÁTÉKVÁROSI KRÓNIKA Második évfolyam 3. szám

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Egy éve a BÁNKIn. Közvélemény kutatás v2010.7.24. Ötletgazda: Shadow. Készült a BÁNKI HÖK weblapján keresztül.

Egy éve a BÁNKIn. Közvélemény kutatás v2010.7.24. Ötletgazda: Shadow. Készült a BÁNKI HÖK weblapján keresztül. Egy éve a BÁNKIn Közvélemény kutatás v00.7. Ötletgazda: Shadow Készült a BÁNKI HÖK weblapján keresztül. http://hok.banki.hu Hallgatók a hallgatókért ./mechatronika Tanulni kell sokat, mert hirtelen jönnek

Részletesebben

2017. júniusi programbeszámoló Bácsalmási Gyermekotthon

2017. júniusi programbeszámoló Bácsalmási Gyermekotthon 2017. júniusi programbeszámoló Bácsalmási Gyermekotthon Végre itt a várva várt nyár és a gyerekek nagy örömére eljött az iskolai tanév vége. A 8. osztályos tanulók elballagtak, megkezdődött a nyári szünidő.

Részletesebben

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum HAT-18-02-0074 2019. június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum Egy vérből valók vagyunk - Testvériskolák diákjai közötti kapcsolaterősítés Beszámoló az erdélyi diákok magyarországi újáról Hazafele úton

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Beszámoló az iskolai közösségi szolgálatról. Debrecen- Budapest március 17. Bodnár Lili Anna

Beszámoló az iskolai közösségi szolgálatról. Debrecen- Budapest március 17. Bodnár Lili Anna Beszámoló az iskolai közösségi szolgálatról Debrecen- Budapest 2016. március 17. Bodnár Lili Anna A közösségi szolgálat típusai a Dóczyban: I.Egyéni II.Csoportos III.Speciális Fotók az egyéni közösségi

Részletesebben

Kifogyhatatlan ötletek - Kézműveskedés a Bácsalmás 4. lakásban Veréb- Fészek

Kifogyhatatlan ötletek - Kézműveskedés a Bácsalmás 4. lakásban Veréb- Fészek Kifogyhatatlan ötletek - Kézműveskedés a Bácsalmás 4. lakásban Veréb- Fészek A februári hónap is tartalmasan és eseménydúsan telt nálunk. Sok új dolgot tanultunk és próbáltunk ki a gyerekekkel. Nagyon

Részletesebben

Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim

Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim 2011. November 6 December 3 Tóth Katalin fogászati asszisztens tanuló Abban a percben, mikor megtudtam, hogy részese lehetek a 2011.

Részletesebben

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen NEFMI ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA HIVATALOS LAPJA Hírek Mindennapok Programok Irodalom Érdekességek Sport Rejtvény Kultúra Aktuális Magazin Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen 2011. május www.zegispeci.hu

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

2018. szeptember 20.-án és 21.-én két Vásárhely környéki biciklitúrán vettünk részt.

2018. szeptember 20.-án és 21.-én két Vásárhely környéki biciklitúrán vettünk részt. 2018. szeptember 20.-án és 21.-én két Vásárhely környéki biciklitúrán vettünk részt. Szeptember 20. csütörtök Óföldeáki biciklitúra Az első nap Óföldeákra bicikliztünk az osztállyal. Remek idő volt a kerékpározáshoz.

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0100 Hátrányból előny testvériskolai kapcsolat kialakítása a és a Szolnoki Belvárosi Általános Iskola között Népek karácsonya A Népek karácsonya címmel szervezett a téli ünnepkör

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Határtalanul! Négyfalu

Határtalanul! Négyfalu Határtalanul! Négyfalu 2016.03.03 2016.03.06. A 2015/2016. tanévben a Határtalanul! program keretében sikeres pályázatot nyújtottunk be, így lehetőségünk nyílt az erdélyi testvériskolánkba ellátogatni

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

Fúvóstábor. Városlőd Idén 10. alkalommal szerveződött meg a zenekari fúvóstábor, tavalyhoz hasonlóan Győrtől nem messze, Városlődön.

Fúvóstábor. Városlőd Idén 10. alkalommal szerveződött meg a zenekari fúvóstábor, tavalyhoz hasonlóan Győrtől nem messze, Városlődön. Fúvóstábor Városlőd 2018. Idén 10. alkalommal szerveződött meg a zenekari fúvóstábor, tavalyhoz hasonlóan Győrtől nem messze, Városlődön. Június 22-én indultunk el a Kölcsey iskola elől, majd egy órás

Részletesebben

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Horváth István polgármester Pályzati felhívás BURSA HUNGARICA ösztöndíjra A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében új pályázati

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Káptalantóti Önkormányzat lapja XI. évfolyam 2. szám 2014. MÁRCIUS

Káptalantóti Önkormányzat lapja XI. évfolyam 2. szám 2014. MÁRCIUS Káptalantóti Önkormányzat lapja XI. évfolyam 2. szám Márciusi jeles napok Március 12. Gergely Teljes nevén Nagy Szt. Gergely pápa. Nevéhez főzıdik az egyházi ének klasszikus rendszerezése (gregoriánum).

Részletesebben

ERZSÉBET TÁBOR Zánka

ERZSÉBET TÁBOR Zánka ERZSÉBET TÁBOR Zánka A 2015-ös Erzsébet-programban benyújtott sikeres pályázatunknak köszönhetően, a Lepsényi Fekete István Általános Iskolából 98 tanulóval és 10 kísérő pedagógussal vettünk részt 6 napon

Részletesebben

Hector közelebb jut a boldogsághoz

Hector közelebb jut a boldogsághoz Hector közelebb jut a boldogsághoz Édouard a vacsora végeztével nagyon elégedettnek tûnt, de nem érte be ennyivel, ragaszkodott hozzá, hogy átmenjenek még egy másik helyre. Azt akarom, hogy megismerd Kínát!

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

Útinapló Együtt Európában HAT

Útinapló Együtt Európában HAT Útinapló Együtt Európában HAT-15-07-0110 2016. május 27-én indultunk Felvidékre, Rimaszombatra, hogy a Kereskedelmi Magán Szakközépiskola diákjaival közösen megvalósítsuk projektünket. Az előkészítő foglalkozásokon

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Mennyei matematika. 20. fejezet. A békesség ígérete

Mennyei matematika. 20. fejezet. A békesség ígérete 20. fejezet Mennyei matematika C süggesztı a helyzet! Szép lassan nyolcmilliárd ember él a Földön, mi, adventisták pedig körülbelül tízmillióan vagyunk ezen a bolygón. Az emberek száma évente mintegy harminc

Részletesebben

Nyers ételkészítő Tábor

Nyers ételkészítő Tábor Nyers ételkészítő Tábor Első alkalommal, és reméljük lesz folytatása. megrendezzük a nyers életmód táborunkat. Együtt készítjük el a finomságokat, együtt is fogyasztjuk el, kirándulunk, énekelünk, jókat

Részletesebben